Verloopintenties onder IC-verpleegkundigen Onderzoek in samenwerking met UvT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verloopintenties onder IC-verpleegkundigen Onderzoek in samenwerking met UvT"

Transcriptie

1 Verloopintenties onder IC-verpleegkundigen Onderzoek in samenwerking met UvT September 2010 Drs. Koen Lim MBA Ir. Astrid van den Hoek Mauk Meewis MsC PR23494/KLI/EMI

2 Problematiek 2 Intensive care units (IC s) in Nederland kampen met personeelskrapte Zowel intensivisten als verpleegkundigen zijn moeilijk te vinden, terwijl er door de toenemende vergrijzing juist meer personeel op de IC nodig is Daardoor stijgen de kosten voor de IC en loopt de kwaliteit terug Enkele ziekenhuizen moeten (een gedeelte van) hun IC s sluiten Wervingscampagnes leiden nauwelijks tot structurele verbetering In deze crisissituatie is er wel enige verbetering in de situatie, maar deze krapte lijkt structureel te zijn Daarnaast versterken wisselingen en onderbezetting de uitstroom van IC-verpleegkundigen. Het verloopcijfer onder IC- verpleegkundigen is dan ook hoog.

3 Aanleiding onderzoek 3 Het voorgaand geschetste probleem kan alleen aangepakt worden met een combinatie van maatregelen. Wat is de reden van het hoge verloopcijfer op de IC? Sluiten de eigenschappen en verwachtingen van het personeel wel aan op het werk op de IC? En zo niet, wat betekent dat voor de manier waarop je mensen hiervoor opleidt? En kunnen we de mensen en middelen, met behulp van nieuwe technieken niet efficiënter inzetten? MarketConcern Van Spaendonck neemt daarom zowel de aansluiting tussen de inhoud van de functie en de persoonskenmerken van de functievervullers onder de loep; alsmede de vraag of de bewaking op een IC niet op een andere manier kan worden ingevuld met de huidige technologische ontwikkelingen. Het is namelijk de vraag of bewaking, die een belangrijke kernfunctie is van de IC, nog per IC ingericht moet worden. Combinatie van bewaking met nieuwe technologie (E-ICU) biedt hier soelaas. De focus binnen deze presentatie ligt op het eerstgenoemde punt: het onderzoek naar de verloopintenties van IC-verpleegkundigen.

4 Onderzoeksopzet 4 Vanuit de literatuur zijn negen variabelen geselecteerd, die vermoedelijk invloed hebben op de verloopintenties van IC-verpleegkundigen. Deze variabelen zijn door een twintigtal interviews met verpleegkundigen op de IC en high care, verpleegkundigen in opleiding, afdelingshoofden IC en arts assistenten op de IC getoetst. Naast deze interviews zijn ook enkele observaties gedaan op verschillende IC s. Naar aanleiding van deze toetsing zijn een aantal aanpassingen doorgevoerd (waardoor er 5 variabelen extra zijn). De variabelen zijn vervolgens kwantitatief getoetst. De volgende variabelen zijn hierbij meegenomen: Om kunnen gaan met verantwoordelijkheid Om kunnen gaan met de dood Sociale steun van collega s Lichamelijke inspanning Technische oriëntatie Pay fairness Autonomie Leeftijd Werkdruk Nachtdiensten Sociale contacten (met patiënt) Ontwikkelingsmogelijkheden Relatie met leidinggevende Bedreigd door familie van de patiënt Deze kwantitatieve toetsing heeft plaatsgevonden onder IC-verpleegkundigen in heel Nederland. De responsrate bedroeg 592 IC-verpleegkundigen. Deze groep respondenten is opgebouwd uit verpleegkundigen die verschillen in leeftijd, werkervaring, sekse, geografische achtergrond, het soort ziekenhuis waar zij werkzaam zijn en het niveau van de IC.

5 Belangrijkste resultaten (1) Onderstaand worden per variabele de belangrijkste resultaten weergegeven: Pay fairness: de IC-verpleegkundigen zijn sterk verdeeld over de vraag of de betaling fair is. Er is echter geen significant verband aangetoond tussen pay fairness en verloopintenties van IC-verpleegkundigen. 5 Sociale steun van collega s: onderlinge steun tussen collega s op de IC is erg belangrijk. De term zwarte humor valt vaak. Dit maakt het werk dragelijk. Er is wel een sterk significant verband gevonden tussen sociale steun van collega s en verloopintenties. Werkdruk is een negatieve voorspeller van de sociale steun van collega s en heeft dus indirect invloed. Relatie met leidinggevende: er is geen significant verband tussen verloopintenties en de relatie met de leidinggevende. Positieve voorspellers van een goede relatie met een leidinggevende zijn: het hebben van ontwikkelingsmogelijkheden, hebben van autonomie, geen bedreiging ervaren van de familie van een patiënt, geen problemen met nachtdiensten hebben, sociale contacten nodig hebben en sociale steun van collega s. Lichamelijke inspanning: Het werk als IC-verpleegkundige wordt ervaren als lichamelijk zwaar. Veel verpleegkundigen geven dan ook aan dit werk lichamelijk niet vol te kunnen houden tot hun 65e. Toch is er geen verband gevonden tussen lichamelijke inspanning op de intensive care en verloopintenties in het kwantitatieve gedeelte van het onderzoek. Werkdruk is een positieve voorspeller van lichamelijke inspanning. Ontwikkelingsmogelijkheden: IC-verpleegkundigen kiezen voor het vak, omdat het één van de complexere vormen van verpleging is. Ook hebben de meeste verpleegkundigen de drang om te willen werken op een IC met een zo hoog mogelijk niveau. Het hebben van ontwikkelingsmogelijkheden heeft wel een zeer sterk negatief verband met verloopintenties. Autonomie: er is geen verband gevonden met verloopintenties van IC-verpleegkundigen en de autonomie die zij binnen hun vak hebben.

6 Belangrijkste resultaten (2) 6 Omgaan met de dood: Op de IC is het sterftecijfer erg hoog. Het overlijden van een patiënt komt vaak voor. Om goed te kunnen werken op de IC moet je, als verpleegkundige, hiermee om kunnen gaan. Dit lijkt geen probleem te zijn voor de meeste verpleegkundigen, met uitzondering van het overlijden van een kind of jonge ouder. Er is geen significant verband met verloopintenties aangetoond. Bedreigd door de familie van de patiënt: Dreiging vanuit de familie van een patiënt naar verpleegkundigen in een ziekenhuis is iets dat de laatste tijd vaker in het nieuws is gekomen. Uit de gesprekken met verpleegkundigen blijkt dat dit incidenteel ook voorkomt op de IC. Verpleegkundigen blijken hier verder niet echt problemen mee te hebben, er is dan ook geen significant verband aangetoond tussen deze variabele en de verloopintenties van een IC-verpleegkundige. Werkdruk: Ook de hoge werkdruk voor verpleegkundigen is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. In dit onderzoek lijkt dit voor IC-verpleegkundigen geen heel groot probleem te zijn. Er is geen verband gevonden tussen werkdruk en verloopintenties van IC-verpleegkundigen. Wel is lichamelijke inspanning een positieve voorspeller van werkdruk. Negatieve voorspellers van werkdruk zijn, om kunnen gaan met de verantwoordelijkheid, ervaren van ontwikkelingsmogelijkheden, geen bedreiging van familie ervaren, sociale steun van collega s krijgen en pay fairness. Nachtdiensten: Het moeten draaien van nachtdiensten is een belangrijk onderdeel van het werk op de IC. Er moet continue toezicht zijn bij de patiënten, daarom draaien IC-verpleegkundigen in verhouding met andere verpleegkundigen veel nachtdiensten. Problemen ervaren met nachtdiensten is echter heel verschillend. Er is echter wel een zeer sterk verband gevonden tussen het draaien van nachtdiensten en verloopintenties. Leeftijd is een positieve voorspeller van het ervaren van problemen met nachtdiensten. Het hebben van ontwikkelingsmogelijkheden is een negatieve voorspeller van problemen met nachtdiensten.

7 Belangrijkste resultaten (3) 7 Technische oriëntatie: Het werk op de intensive care is redelijk technisch, zeker in vergelijking met andere soorten verpleging. Het is daarom een zeer typisch kenmerk van de IC. Verpleegkundigen zeggen in de interviews hier geen problemen mee te hebben. Dit is zelfs één van de redenen waarom zij gekozen hebben voor het vak. Er is geen verband gevonden tussen de technische oriëntatie van de IC en verloopintenties. Leeftijd en de behoefte aan sociale contacten zijn beide negatieve voorspellers van een technische oriëntatie. Sociale contacten: De meeste patiënten zijn een groot deel van hun verblijf op de IC buiten bewustzijn. Er zou daarom aangenomen kunnen worden dat verpleegkundigen op de IC weinig sociale contacten hebben tijdens hun werk. Door de interviews en observaties is dit standpunt echter ontkracht. Verpleegkundigen gaan namelijk zeer intensief met een patiënt om. Daarnaast hebben de verpleegkundigen vaak veel sociaal contact met de familie van een patiënt. Er is echter geen verband gevonden met verloopintenties van IC-verpleegkundigen. Om kunnen gaan met verantwoordelijkheid: Het werk als verpleegkundige op een IC brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Het leven van een patiënt ligt vaak letterlijk in de handen van een verpleegkundige. Uit het onderzoek blijkt dat verpleegkundigen hier meestal niet veel moeite mee hebben, maar dat zij die verantwoordelijkheid zeker wel voelen. Ook is er wel een verband gevonden tussen het om kunnen gaan met deze verantwoordelijkheid en de verloopintenties van verpleegkundigen. Wanneer zij hier namelijk niet mee kunnen omgaan, zullen de verloopintenties stijgen voor de lange termijn. Voor de verloopintenties binnen een jaar is er geen significant verband gevonden.

8 Resultaten socio-demografische kenmerken 8 Leeftijd is wel significant van invloed op verloopintenties van IC-verpleegkundigen. Hoe ouder een verpleegkundige is, hoe kleiner de kans op verloopintenties. Er is geen significant verschil tussen verloopintenties van verschillende sekse verpleegkundigen. Wel is het opvallend dat er relatief meer mannen werken op de intensive care ten opzichte van andere afdelingen in een ziekenhuis. Er is geen significant verschil tussen verloopintenties van IC-verpleegkundigen van verschillende soorten ziekenhuizen (academisch ziekenhuis, opleidingsziekenhuis, perifeer of streekziekenhuis). Er is geen significant verschil tussen verloopintenties van IC-verpleegkundigen van verschillende niveaus intensive care (niveau 1,2 of 3). Er is geen significant verschil tussen verloopintenties van IC-verpleegkundigen die werkzaam zijn in verschillende provincies. Er is geen significant verband tussen verloopintenties van IC-verpleegkundigen en het aantal dagen dat een IC-verpleegkundige ziek is.

9 Overzicht belangrijkste resultaten 9 De onafhankelijke variabelen die volgens dit onderzoek significant invloed hebben op de verloopintenties van IC-verpleegkundigen zijn: Leeftijd. Hoe ouder een IC-verpleegkundige is, hoe lager de verloopintenties van die verpleegkundige zijn. Sociale steun van collega s. Hoe beter de steun is die een IC-verpleegkundige van zijn of haar collega s krijgt, hoe lager de verloopintenties zijn. Ontwikkelingsmogelijkheden. Als een IC-verpleegkundige voldoende ontwikkelingsmogelijkheden ervaart, dan nemen de verloopintenties af. Nachtdienst. Hoe meer problemen een verpleegkundige ervaart met nachtdiensten, hoe groter de verloopintenties zijn. Omgaan met verantwoordelijkheid (lange termijn verloopintentie). Als er gekeken wordt naar de verloopintenties op de langer termijn, dan kan gesteld worden dat hoe slechter verpleegkundigen met de verantwoordelijkheid om kunnen gaan, hoe groter de verloopintenties op de IC worden.

10 Profielschets IC-verpleegkundige Om een profielschets te maken van hoe het ideale karakter eruit zou moeten zien van een IC-verpleegkundige is er aan 100 IC-verpleegkundigen gevraagd aan te geven welke karaktereigenschappen wel en welke niet geschikt zijn voor het vak. Positieve karaktereigenschappen: Uit de resultaten blijkt dat belangrijke karaktereigenschappen voor een goede IC-verpleegkundige onder ander zijn: flexibel, collegiaal, sociaal, stressbestendig, technisch inzicht, empathie / inlevingsvermogen, communicatieve vaardigheden, teamspeler, snel kunnen handelen, leergierig en rust kunnen bewaren. 10 Negatieve karaktereigenschappen: Karaktereigenschappen die een goede IC-verpleegkundige beter niet kan bezitten zijn onder andere chaotisch, niet stressbestendig, onzeker, slordig, individualistisch, star en emotioneel.

11 Conclusies (1) 11 Er is een negatieve relatie gevonden tussen leeftijd en verloopintenties van IC-verpleegkundigen. In de jongere populatie is dus meer verloop zichtbaar. Gezien de vergrijzende populatie op de IC gaat dit problemen opleveren in de toekomst. Daarnaast hoeven verpleegkundigen boven de 50 jaar in de meeste ziekenhuizen geen nachtdiensten meer te draaien en kunnen zij minder lichamelijk zwaar werk verrichten. Hierdoor komt er dus meer werkdruk te liggen, met name in de nacht, bij de jongere verpleegkundigen. Dit vergroot het probleem, aangezien het draaien van nachtdiensten een negatief verband kent met verloopintenties. Daarnaast is er een negatieve relatie gevonden tussen de steun die IC-verpleegkundigen ervaren van collega s en verloopintenties. Uit het onderzoek blijkt dat die steun op dit moment als zeer hoog wordt ervaren. Een taak voor de leidinggevende om dit te behouden, maar niet direct een aandachtspunt voor de toekomst. Het hebben van ontwikkelingsmogelijkheden op het werk is voor IC-verpleegkundigen één van de belangrijkste punten om verloopintenties te voorkomen. Toch scoort het daadwerkelijk ervaren van ontwikkelingsmogelijkheden niet hoog. Een aandachtspunt voor de toekomst om als leidinggevende de ontwikkeling van de populatie te blijven faciliteren en stimuleren. Het binden en boeien van de medewerkers. Ook het moeten draaien van nachtdiensten is voor sommige verpleegkundigen een reden om de IC te willen verlaten. Een mogelijke oplossing voor de korte termijn zou daarom kunnen zijn dat verpleegkundigen meer inspraak krijgen bij het maken van het rooster van de nachtdiensten, zodat zij kunnen werken op tijden die voor hen het meest gunstig zijn. Voor de lange termijn zou een andere opbouw van de IC een oplossing kunnen zijn, waardoor er minder verpleegkundigen nodig zijn in de nachtdiensten. Wellicht dat nieuwe technologieën hierbij een rol kunnen spelen. Een goede oplossing lijkt in ieder geval niet om oudere verpleegkundigen van boven de 50 jaar alsnog nachtdiensten te laten draaien. Uit de gesprekken blijkt namelijk dat de verloopintenties van deze verpleegkundigen dan sterk zullen toenemen.

12 Conclusies (2) 12 Om kunnen gaan met de verantwoordelijkheid van het vak heeft een negatieve relatie met verloopintenties. Verpleegkundigen die de verantwoordelijkheid te groot vinden zullen dus eerder het vak willen verlaten. Er is echter een positieve correlatie gevonden tussen het om kunnen gaan met de verantwoordelijkheid en de relatie met een leidinggevende. Hieruit valt dus te concluderen dat een leidinggevende door het opbouwen van een goede relatie met een verpleegkundige ervoor kan zorgen dat hij of zij beter met de verantwoordelijkheid om kan gaan. Een andere oplossing ligt in het meer inhoudelijk ondersteunen van een verpleegkundige. Bijvoorbeeld door een intensivist (eventueel op afstand) meer mee te laten kijken bij het werk van een verpleegkundige. Opvallend in dit onderzoek is dat verpleegkundigen minder goed om kunnen gaan met de dood van een patiënt dan zij durven toe te geven in de interviews. Ook uit de profielschets voor een geschikte IC-verpleegkundige, die gemaakt is door IC-verpleegkundigen zelf, blijkt dat verpleegkundigen niet te emotioneel of te gevoelig mogen zijn. Hieruit blijkt misschien dat er een taboe rust op de emotioneel zware kant van het vak. Verpleegkundigen vinden het wellicht niet professioneel overkomen om te praten over heftige gebeurtenissen op de werkvloer. Een leidinggevende zou hier dus meer oog voor moeten hebben en ruimte moeten creëren om dit juist wel bespreekbaar te maken. Dit zal zorgen voor een verlaging van de werkdruk. Ten slotte valt in dit onderzoek de hoge technische oriëntatie van IC-verpleegkundigen op. Deze technische oriëntatie blijkt een belangrijk kenmerk van een IC-verpleegkundige en hierop zou in een vroeg stadium tijdens de werving van IC-verpleegkundigen dan ook meer rekening mee gehouden kunnen worden. Bijvoorbeeld door tijdens de opleiding verpleegkunde te kijken naar de technische oriëntatie van een student.

13 Aanbevelingen (1) 13 Binden en boeien van IC-verpleegkundigen is cruciaal. Goed leiderschap is hiervoor de sleutel. De leidinggevende gaat individueel en/of op teamniveau met de medewerkers in gesprek over hoe hij/zij naar de toekomst kijkt (aandacht) in relatie met de ambitie van de afdeling: waar staan we over 1-2 jaar? Zoek samen met de medewerker(s) naar creatieve oplossingsrichtingen (maatwerk) om mensen lekker te laten werken: Gebrek aan persoonlijke ontwikkeling? Gebrek aan zelfstandigheid? Gebrek aan afwisseling? Werktempo en -hoeveelheid? Fysieke belasting? Technologie? Durf in zo n gesprek onderstaande agendapunten aan de orde te stellen Heb je het gevoel dat wat je doet ertoe doet? Zit je in je kracht? Hoe is de balans tussen privé/werk? Ben je gelukkig met de wijze waarop je vorm geeft aan je leven(leefstijl): - werk - vrije tijd(sociale contacten, cultuur, sport, hobby s, nevenactiviteiten) Wat zou je anders willen? Wat zou anders kunnen? Hoe gaan we daar vorm aan geven? Mobiliteit/flexibiliteit

14 Aanbevelingen (2) 14 Bij de keuze voor het vak van IC-verpleegkundige speelt de verwachting ruime ontwikkelingsmogelijkheden te hebben een belangrijke rol. Hierin wordt men teleurgesteld. Geef ruimte voor en stimuleer specialisatie en verdieping in medisch-verpleegkundige onderwerpen. Maatwerk en rekening houden met individuele wensen bij roosteren van de nachtdiensten. Indien het werkvermogen goed of zeer goed is zijn ook 50+ medewerkers goed in staat nachtdiensten te draaien. Stimuleer werken aan een goed werkvermogen door een programma voor duurzame inzetbaarheid. Selectie bij specialisatie IC-verpleegkundige: selecteer de mensen die om kunnen gaan met verantwoordelijkheid en met het overlijden van patiënten, affiniteit met techniek is ook een voorwaarde. Efficiënter werken door technologische toepassingen. De e-icu die in de US al door ruim 10% van de IC s wordt gebruikt zou enerzijds het aantal FTE IC-verpleegkundigen per IC bed kunnen reduceren en anderzijds verpleegkundigen die zouden stoppen met werken vanwege de zware fysieke belasting, de mogelijkheid kunnen geven om te blijven werken in een fysiek minder belastende omgeving. De e-icu is een IC-bewaking op afstand, bemand door een ervaren intensivist en een ervaren IC-verpleegkundige. Met deze bezetting is het mogelijk honderd IC bedden te bewaken. Door toevoeging van een expertsysteem aan de signalen van de IC-apparatuur, zoals beademingsmachines, infuuspompen en monitoren is het mogelijk om het ontstaan van een crisis te voorspellen. Hierdoor kan eerder en meer gecontroleerd worden ingegrepen en daalt de mortaliteit en de verblijfsduur op de IC.

15 15 Er is een directe link tussen medewerkertevredenheid, patiënttevredenheid en winstgevendheid.

16 MarketConcern Van Spaendonck Met de huidige en toekomstige arbeidsmarkt voor IC-verpleegkundigen wordt de concurrentiestrijd als gevolg van de marktwerking gewonnen door het ziekenhuis dat de mensen heeft. Boeien en binden van medewerkers moet de hoogste prioriteit krijgen in de strategische doelstellingen van het ziekenhuis. 16 MarketConcern Van Spaendonck heeft hiervoor een aanpak ontwikkeld. De aanpak is in grote lijnen als volgt: Commitment en steun RvB: visie delen: waar wil je staan over 3-5 jaar Keuze van een hanteerbare keten: Totaal traject dat een patiënt doorloopt Niet te groot, beheersbaar maken Medewerkers die bereid zijn te veranderen Proces herontwerpen samen met de medewerkers: Zelf nadenken: in empowered teams: - Hoe de processen verbeteren: grotere toegevoegde waarde - Hoe de functie te verrijken - Hoe indien nodig bestaande structuren/grenzen te doorbreken - Welke vaardigheden / competenties zijn daarvoor nodig - Structureel, continue proces: co-creatie; verankeren in de organisatie - Andere betrokkenen meenemen in het proces - Procesbegeleider en externe coach MarketConcern Van Spaendonck: Leidinggevenden begeleiden Later stadium black belt leiders identificeren: interne begeleiding - Faciliteren door P&O: Opleidingen Competentieprofiel Later uitrol, olievlekwerking naar de rest van de organisatie Voor meer informatie, of om hier verder over door te praten, kunt u contact opnemen met Koen Lim via k.lim@marketconcernvanspaendonck.nl of

Wie haalt de HBO norm? Analyse 1 bij opbouwprogramma Jeroen Bosch Ziekenhuis. November 2016

Wie haalt de HBO norm? Analyse 1 bij opbouwprogramma Jeroen Bosch Ziekenhuis. November 2016 Wie haalt de HBO norm? Analyse 1 bij opbouwprogramma Jeroen Bosch Ziekenhuis November 2016 De reis. (2009 - nu) KIP(Z) De veranderagenda (2010) 2009: RvB opdracht aan VAR 2010: VAR levert op: Visie op

Nadere informatie

Loopbanen van verpleegkundigen Waarom de ene verpleegkundige wel een loopbaanstap maakt en de ander niet

Loopbanen van verpleegkundigen Waarom de ene verpleegkundige wel een loopbaanstap maakt en de ander niet Loopbanen van verpleegkundigen Waarom de ene verpleegkundige wel een loopbaanstap maakt en de ander niet Managementsamenvatting Aanleiding en onderwerp Dit onderzoek is gedaan naar aanleiding van een verwacht

Nadere informatie

Agressie tegen hulpverleners. Walter Heijne, hoofd SEH Elisabeth/TweeSteden ziekenhuis

Agressie tegen hulpverleners. Walter Heijne, hoofd SEH Elisabeth/TweeSteden ziekenhuis Agressie tegen hulpverleners Walter Heijne, hoofd SEH Elisabeth/TweeSteden ziekenhuis Het ETZ beschikt over een van de grootste Spoedeisende Hulpen van Nederland. Jaarlijks behandelen, wij verdeeld over

Nadere informatie

Agressie tegen hulpverleners. Walter Heijne, hoofd SEH Elisabeth/TweeSteden ziekenhuis

Agressie tegen hulpverleners. Walter Heijne, hoofd SEH Elisabeth/TweeSteden ziekenhuis Agressie tegen hulpverleners Walter Heijne, hoofd SEH Elisabeth/TweeSteden ziekenhuis Het ETZ beschikt over een van de grootste Spoedeisende Hulpen van Nederland. Jaarlijks behandelen, wij verdeeld over

Nadere informatie

Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid. datum 1 augustus Vooruitgang door vernieuwend werkgeven

Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid. datum 1 augustus Vooruitgang door vernieuwend werkgeven Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid datum 1 augustus 2018 Vooruitgang door vernieuwend werkgeven Blad 2 van 7 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemene observaties...

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Wilma Zorg 18-10-2013

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Wilma Zorg 18-10-2013 Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Wilma Zorg 18-10-2013 Beste Wilma, Dit rapport geeft een totaaloverzicht van jouw energie- en stressbronnen op organisatie- en functieniveau. De antwoorden die jij hebt

Nadere informatie

Hoe houden we voldoende IC-verpleegkundigen? Toon van Galen verpleegkundig hoofd intensive care volwassenen VU medisch centrum

Hoe houden we voldoende IC-verpleegkundigen? Toon van Galen verpleegkundig hoofd intensive care volwassenen VU medisch centrum Hoe houden we voldoende IC-verpleegkundigen? Toon van Galen verpleegkundig hoofd intensive care volwassenen VU medisch centrum Inhoud presentatie Intensieve zorgvraag en verpleegkundig aanbod Nu en straks

Nadere informatie

De afdelingen Intensive Care en High Care

De afdelingen Intensive Care en High Care De afdelingen Intensive Care en High Care Locatie Dordwijk Informatie voor patiënten Inleiding U heeft onlangs van uw arts gehoord, dat u na uw behandeling of operatie tijdelijk wordt opgenomen op de

Nadere informatie

Succesvol Job Craften Hoe maak je je werk leuk(er)? Interventie bij een Politiekorps

Succesvol Job Craften Hoe maak je je werk leuk(er)? Interventie bij een Politiekorps Succesvol Job Craften Hoe maak je je werk leuk(er)? Interventie bij een Politiekorps Dhr. Karel de Groot, Politie Brabant-Noord Drs. Maggie (Machteld) van den Heuvel, UU Prof. dr. Eva Demerouti, Dr. Maria

Nadere informatie

HR: Uitvoerende afdeling of strategische partner?

HR: Uitvoerende afdeling of strategische partner? Inhoud Inleiding In hoeverre zijn bedrijven volgroeid op het gebied van het organiseren van personeel(sgegevens)? In hoeverre is de organisatie volgroeid op het gebied van HR? In hoeverre is de organisatie

Nadere informatie

Vragenlijst Leeftijdsscan

Vragenlijst Leeftijdsscan De leeftijdsscan Dit document is een blanco vragenlijst ter voorbereiding van het invullen van de leeftijdsscan op www.leeftijdsscan.be. Die website helpt u in real time om een duidelijk beeld te vormen

Nadere informatie

Resultaten onderzoek: Redenen waarom mensen niet-presteren

Resultaten onderzoek: Redenen waarom mensen niet-presteren Resultaten onderzoek: Redenen waarom mensen niet-presteren 305 respondenten hebben deelgenomen aan de enquête rond redenen waarom mensen niet-presteren. De resultaten van deze enquête worden o.a. gebruikt

Nadere informatie

Delirium op de Intensive Care (IC)

Delirium op de Intensive Care (IC) Deze folder is bedoeld voor de partners, familieleden, naasten of bekenden van op de Intensive Care (IC) afdeling opgenomen patiënten. Door middel van deze folder willen wij u als familie* uitleg geven

Nadere informatie

Competentie Ontwikkelings Monitor Organisatie DEMO

Competentie Ontwikkelings Monitor Organisatie DEMO Organisatie DEMO ABLE BV - Postbus 132-5590 AC Heeze - T: 040-226 46 36 - I: www.able-group.com Vooraf Voor u ligt een demorapport dat www.competentiescan.nl heeft gemaakt. Dit rapport is bedoeld als sample

Nadere informatie

Dwang en drang HIC; beleving en de feiten

Dwang en drang HIC; beleving en de feiten Dwang en drang HIC; beleving en de feiten Simone Braaksma en Monique Menger 19 oktober 2017 Lectoraat Zorg & Innovatie in de Psychiatrie Inleiding Inspectie van Gezondheidszorg heeft in 2008 een onderzoek

Nadere informatie

het laagste niveau van psychologisch functioneren direct voordat de eerste bestraling begint. Zowel angstgevoelens als depressieve symptomen en

het laagste niveau van psychologisch functioneren direct voordat de eerste bestraling begint. Zowel angstgevoelens als depressieve symptomen en Samenvatting In de laatste 20 jaar is er veel onderzoek gedaan naar de psychosociale gevolgen van kanker. Een goede zaak want aandacht voor kanker, een ziekte waar iedereen in zijn of haar leven wel eens

Nadere informatie

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Bijeenkomst personeelsgeleding CMR, 9 april 2008

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Bijeenkomst personeelsgeleding CMR, 9 april 2008 Goed werkgeverschap loont Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Bijeenkomst personeelsgeleding CMR, 9 april 2008 Opzet van de presentatie 1. Leeftijdsopbouw Hoger onderwijs 2. Ontwikkelingen

Nadere informatie

Barometer Ziekenhuissector. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016

Barometer Ziekenhuissector. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016 Barometer Ziekenhuissector Samenvattend rapport Kenmerk: 20378 December 2016 1 Inhoudsopgave Geschreven voor Inleiding 3 Danielle van Essen Conclusies 5 Resultaten 7 Steekproef en verantwoording 15 2 Inleiding

Nadere informatie

Intensive care/coronaire care. Informatie voor de patiënt en familie

Intensive care/coronaire care. Informatie voor de patiënt en familie Intensive care/coronaire care Informatie voor de patiënt en familie De intensive care / coronairy care afdeling U of uw familielid is opgenomen op de intensive care of coronaire care afdeling. Deze afdeling

Nadere informatie

informatie over de intensive care unit

informatie over de intensive care unit patiënteninformatie informatie over de intensive care unit In deze folder geven wij u informatie over de Intensive Care Unit (ICU) van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Op de ICU worden patiënten behandeld

Nadere informatie

Inspiratiesessie: Clinical Leadership Project (CLP): leiding geven voor betere patiëntenzorg. Dirk Gils 21/03/2013

Inspiratiesessie: Clinical Leadership Project (CLP): leiding geven voor betere patiëntenzorg. Dirk Gils 21/03/2013 Inspiratiesessie: Clinical Leadership Project (CLP): leiding geven voor betere patiëntenzorg Dirk Gils 21/03/2013 2 sinds 1/09/ 2009 is AZ Turnhout één regionaal ziekenhuis. ruim 1700 medewerkers 160 artsen

Nadere informatie

Werkbelevingsonderzoek 2013

Werkbelevingsonderzoek 2013 Werkbelevingsonderzoek 2013 voorbeeldrapport Den Haag, 17 september 2014 Ipso Facto beleidsonderzoek Raamweg 21, Postbus 82042, 2508EA Den Haag. Telefoon 070-3260456. Reg.K.v.K. Den Haag: 546.221.31. BTW-nummer:

Nadere informatie

www.tijdvoornu.nl Gezond samen werken Zelfsturende teams in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen resultaten, kort samengevat:

www.tijdvoornu.nl Gezond samen werken Zelfsturende teams in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen resultaten, kort samengevat: Gezond samen werken Zelfsturende teams in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen resultaten, kort samengevat: - tevreden cliënten - tevreden medewerkers - financieel gezond Gezond samen werken

Nadere informatie

BedrijfsGezondheidsIndex 2007

BedrijfsGezondheidsIndex 2007 BedrijfsGezondheidsIndex 2007 Oudere werknemers zijn vitaler Oudere werknemers zijn vitaler en ervaren een betere mentale gezondheid dan hun jongere collega s. Dit komt mede doordat ze een gezondere leefstijl

Nadere informatie

Wat is competentiemanagement en hoe ga je ermee om? Welke resultaten zijn er te behalen? Welke valkuilen kom je tegen?

Wat is competentiemanagement en hoe ga je ermee om? Welke resultaten zijn er te behalen? Welke valkuilen kom je tegen? Competentiemanagement Wat is competentiemanagement en hoe ga je ermee om? Welke resultaten zijn er te behalen? Welke valkuilen kom je tegen? Vragen die door de praktijkervaringen van de afgelopen jaren

Nadere informatie

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Praktijkopleider

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Praktijkopleider Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure Praktijkopleider Kwalificatie: Praktijkopleider Crebonummer: 90350 Niveau : 4 Geldig vanaf: 1 augustus 2012 Deel A: Beeld van de beroepengroep Praktijkopleider

Nadere informatie

Hoge werktevredenheid geen garantie voor doorwerken tot pensioen

Hoge werktevredenheid geen garantie voor doorwerken tot pensioen Hoge werktevredenheid geen garantie voor doorwerken tot pensioen 11 Meeste werknemers tevreden met het werk Acht op de tien werknemers (zeer) tevreden met hun werk Vrouwen vaker tevreden dan mannen Werknemers

Nadere informatie

Smart Competentiemeting BSO

Smart Competentiemeting BSO Smart Competentiemeting BSO Pedagogisch medewerker Naam: Josà Persoon Email Testcode : jose_p@live.nl : NMZFIC Leeftijd (jaar) : 1990 Geslacht Organisatie Locatie : v : Okidoki : Eikenlaan Datum invoer

Nadere informatie

TMA Talentenanalyse. Kandidaat-rapportage samenvatting. Demo Kandidaat 29 augustus 2011

TMA Talentenanalyse. Kandidaat-rapportage samenvatting. Demo Kandidaat 29 augustus 2011 TMA Talentenanalyse Kandidaat-rapportage samenvatting Demo Kandidaat 29 augustus 2011 Waddenring 24 2993 VE Barendrecht T 0180 848044 I www.priman.nl E info@priman.nl Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Betekenis

Nadere informatie

Arbocatalogus Grafimedia

Arbocatalogus Grafimedia Arbocatalogus Grafimedia Van werkdruk naar werkplezier Presentatie voor gebruik in eigen bedrijf Arbocatalogus Grafimedia Van Werkdruk naar Werkplezier Presentatie voor gebruik in het eigen bedrijf Deze

Nadere informatie

Preventie van werkdruk in de bouwsector. Werknemer

Preventie van werkdruk in de bouwsector. Werknemer Preventie van werkdruk in de bouwsector Werknemer Inhoud Wat is werkdruk/stress? Welke factoren bevorderen stress op het werk? Hoe herken ik stress-symptomen bij mezelf? Signalen van een te hoge werkdruk

Nadere informatie

8TING & LABORIJN IN DE SW LABORIJN APP BIEDT GROTE KANSEN IN VERBETEREN INFORMATIEVOORZIENING

8TING & LABORIJN IN DE SW LABORIJN APP BIEDT GROTE KANSEN IN VERBETEREN INFORMATIEVOORZIENING 8TING & LABORIJN IN DE SW LABORIJN APP BIEDT GROTE KANSEN IN VERBETEREN INFORMATIEVOORZIENING INHOUDSOPGAVE 1.0 Digitaal kan bijdragen aan structuur, efficientie en gelijkheid... 3 2.0 Resultaten uit 3

Nadere informatie

Effectief investeren in management

Effectief investeren in management Effectief investeren in management Veel organisaties zijn in verandering. Dat vraagt veel van de leidinggevenden/managers. Zij moeten hun medewerkers in beweging krijgen om mee te veranderen. En dat gaat

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Lieneke Cuijten. IC -verpleegkundige Circulation Practitioner i.o.

Lieneke Cuijten. IC -verpleegkundige Circulation Practitioner i.o. Bestaansrecht van de Consulterend Intensive Care Verpleegkundige? wat is de rol van de Consulterend Intensive Care Verpleegkundig in het spoed interventie systeem? Lieneke Cuijten IC -verpleegkundige Circulation

Nadere informatie

Kennis en opleiding: - onderwijsbevoegdheid - ervaring met NT2 onderwijs is een pre, maar geen verplichting.

Kennis en opleiding: - onderwijsbevoegdheid - ervaring met NT2 onderwijs is een pre, maar geen verplichting. Profielbeschrijving. Het onderwijs aan nieuwkomers vraagt een specifiek profiel. Daarom vragen wij van je: - een afgeronde Pabo-opleiding met minimaal 3 jaar werkervaring - affiniteit met het werken met

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders Openbaar Registratienummer: 212560 Datum voorstel: 13 mei 2016 Niet openbaar Portefeuillehouder: De heer P. Lucassen Afdeling: BV Finance & Control Agendapunt 2 Onderwerp/Titel: Verslag interne controle

Nadere informatie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie 00 Afdeling Special Care Informatie voor patiënt en familie Verpleegafdeling Special Care De afdeling Special Care bevindt zich op de vijfde etage en is een verpleegafdeling voor intensieve verpleging,

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Inleiding Binnen de sector ziekenhuizen is leeftijdsbewust personeelsbeleid een relevant thema. De studie RegioMarge 2006, De arbeidsmarkt van verpleegkundigen,

Nadere informatie

1 februari Anke Valent

1 februari Anke Valent 1 februari 2013 Anke Valent Achtergrond onderzoek 1 3 2 Resultaten 4 Beste werkgevers Aan de slag! Ontwikkelingen in de sector Bezuinigingen en onzekerheid Overgang naar de WMO Vervoersmaatregel Flexibilisering

Nadere informatie

99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS

99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS 99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS Er is niet één oplossing voor werkstress: er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien. Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Daarom gaan we op zoek naar 99 oplossingen

Nadere informatie

SUR-V.com. HR Monitor. Stel snel en eenvoudig een wetenschappelijk verantwoord HR onderzoek op.

SUR-V.com. HR Monitor. Stel snel en eenvoudig een wetenschappelijk verantwoord HR onderzoek op. SUR-V.com HR Monitor Stel snel en eenvoudig een wetenschappelijk verantwoord HR onderzoek op. Onze unieke HR Monitor Weet u wat er speelt binnen uw organisatie? Waar uw medewerkers energie van krijgen

Nadere informatie

PROTOCOL WAT TE DOEN BIJ (EEN VERMOEDEN VAN) HEIMWEE

PROTOCOL WAT TE DOEN BIJ (EEN VERMOEDEN VAN) HEIMWEE PROTOCOL WAT TE DOEN BIJ (EEN VERMOEDEN VAN) HEIMWEE Colofon @2006 Scouting Jong Arcen Auteur: Audrey Appeldoorn Aan dit protocol werkten verder mee: Tijdens het schrijfproces hebben Scoutingleden meegelezen.

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

HRM Monitor. te gebruiken voor o.a. medewerkers tevredenheidsonderzoek. tevens te gebruiken voor het meten van belangrijke HR thema s als

HRM Monitor. te gebruiken voor o.a. medewerkers tevredenheidsonderzoek. tevens te gebruiken voor het meten van belangrijke HR thema s als HRM Monitor te gebruiken voor o.a. medewerkers tevredenheidsonderzoek tevens te gebruiken voor het meten van belangrijke HR thema s als - bevlogenheid - - transformationeel leiderschap - - talent- en persoonlijkheidsonderzoek

Nadere informatie

50 plussers op de arbeidsmarkt

50 plussers op de arbeidsmarkt 50 plussers op de arbeidsmarkt Onderzoek arbeidsparticipatie 50-plus werknemers in het bedrijfsleven Het 50+ Adviescentrum heeft in de maanden februari tot en met juni 2016 onderzoek gedaan naar de participatie

Nadere informatie

Mens en werk in zorg & welzijn. HRM in de zorg 15 september 2015

Mens en werk in zorg & welzijn. HRM in de zorg 15 september 2015 Mens en werk in zorg & welzijn HRM in de zorg 15 september 2015 Even voorstellen Nic Huiskes, TNS Nipo Bas van Leeuwen, Driessen HRM Onderzoek zorg & welzijn Publicaties i.s.m. TNS Nipo 2015 - Werk(t)

Nadere informatie

zelf regie eigenaarschap vertrouwen

zelf regie eigenaarschap vertrouwen Showcase HBO, 2015 LTC, Pim Mulier en Winnock (samen Santrion) begeleiden meerdere HBO opleidingen thema gericht. Thema s die onder andere spelen zijn: werkdruk, organisatieverandering, het nieuwe werken,

Nadere informatie

Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te

Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te bewegen tot scholing en opleiding Doel van dit stappenplan is aan te geven hoe P&O leidinggevenden kan helpen bij het selecteren van de doelgroep, het voeren van

Nadere informatie

Verpleegkundige opleiding Niveau 4

Verpleegkundige opleiding Niveau 4 Verpleegkundige opleiding Niveau 4 Verpleegkundige opleiding Welkom We willen je van harte uitnodigen om student verpleegkundige te worden in het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein en Utrecht.

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Op 14 maart jl. hebben ROB en Utrechtzorg, in het kader van de aftrap van de Week van Zorg en Welzijn, een thema bijeenkomst georganiseerd over

Nadere informatie

RIE als prestatieverhogend instrument. Workshop Arbocongres 2 juni 2016 Jolanda Willems Maaikelien Wijma

RIE als prestatieverhogend instrument. Workshop Arbocongres 2 juni 2016 Jolanda Willems Maaikelien Wijma RIE als prestatieverhogend instrument Workshop Arbocongres 2 juni 2016 Jolanda Willems Maaikelien Wijma Opening Hoe tevreden ben jij over de RI&E in jouw organisatie Geef een cijfer van 1 tot 10 en licht

Nadere informatie

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Onderwijs 9-10-2013

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Onderwijs 9-10-2013 Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Onderwijs 9-10-2013 Beste Anneke, Dit rapport geeft een totaaloverzicht van jouw energie- en stressbronnen op organisatie- en functieniveau. De antwoorden die jij

Nadere informatie

2a. Individueel jaargesprek Format medewerker

2a. Individueel jaargesprek Format medewerker 2a. Individueel jaargesprek Format medewerker 1 Introductie Vraagt u zich ook wel eens af doe ik in mijn werk de dingen waar ik goed in ben en waar ik plezier in heb, heb ik een goede werk/privé balans

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

Vrijwilligerstevredenheid

Vrijwilligerstevredenheid Vrijwilligerstevredenheid Algemeen 1. Wat zijn de afgesproken inzetbare uren per week? * uur 2. Ik vind dit: * te veel goed te weinig Bijdrage aan kwaliteit van leven van de cliënt 3. Stelling: Ik stem

Nadere informatie

PROFIELSCHETS LEDEN BESTUUR EN VOORZITTER STICHTING IJSSELGRAAF

PROFIELSCHETS LEDEN BESTUUR EN VOORZITTER STICHTING IJSSELGRAAF PROFIELSCHETS LEDEN BESTUUR EN VOORZITTER STICHTING IJSSELGRAAF 1. Inleiding Stichting IJsselgraaf is een middelgrote stichting met 19 openbare basisscholen in de gemeenten Bronkhorst, Doetinchem en Doesburg.

Nadere informatie

BedrijfsGezondheidsIndex 2008:

BedrijfsGezondheidsIndex 2008: BedrijfsGezondheidsIndex 2008: Nederland niet klaar voor verhoogde AOW-leeftijd Een derde van de oudere Nederlandse werknemers (50+) is nog niet klaar voor een hogere AOW-leeftijd. Dat blijkt uit de LifeGuard

Nadere informatie

Maak werk van 50-plussers

Maak werk van 50-plussers Maak werk van 50-plussers 21 mei 2014 Dit opleidingsaanbod is tot stand gekomen met financiële steun van het PROGRESSprogramma (Programme for Employment and Social Solidarity) van de Europese Unie. Voor

Nadere informatie

Kanker en Werk Begeleiding en Re-integratie Stap.nu in mogelijkheden

Kanker en Werk Begeleiding en Re-integratie Stap.nu in mogelijkheden Kanker en Werk Begeleiding en Re-integratie Stap.nu in mogelijkheden Regionaal Genootschap Fysiotherapie Midden Nederland Zelfmanagement bij kanker De realiteit 100.000 nieuwe diagnoses in 2012 Het aantal

Nadere informatie

Onderzoek Van regels naar relaties

Onderzoek Van regels naar relaties Onderzoek Sinds maart 2017 doet Annemarie de Brabander bij Topaz (locatie Munnekeweij) onderzoek naar de beweging. Hoe kunnen de inzichten uit haar onderzoek vertaald worden naar Waarde-vol Onderwijs?

Nadere informatie

Hoe goed of slecht beleeft men de EOT-regeling? Hoe evolueert deze beleving in de eerste 30 maanden?

Hoe goed of slecht beleeft men de EOT-regeling? Hoe evolueert deze beleving in de eerste 30 maanden? Hoe goed of slecht beleeft men de EOT-regeling? Hoe evolueert deze beleving in de eerste 30 maanden? Auteur: Ruben Brondeel i.s.m. Prof. A. Buysse Onderzoeksvraag Tijdens het proces van een echtscheiding

Nadere informatie

Persoonlijk leiderschaps programma

Persoonlijk leiderschaps programma Persoonlijk leiderschaps programma Zet binnen acht weken grote stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Ben jij een druk bezette (young) professional en

Nadere informatie

TMA Talentenanalyse Sara Berger

TMA Talentenanalyse Sara Berger TMA Talentenanalyse Kandidaat-rapportage samenvatting 5-2-2018 Sara Berger Inhoudsopgave Inleiding Betekenis van de scores Consistentie Beschrijving van de persoonlijkheid Kwaliteiten en valkuilen overzicht

Nadere informatie

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019 Dichter bij elkaar Strategie 2015-2019 De zorg verandert. Vrijwilligers veranderen. De wensen van families veranderen. De maatschappij verandert. Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam wil klaar zijn voor

Nadere informatie

Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode

Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode Tijdens sollicitatiegesprekken wil je zo snel en zo goed mogelijk een kandidaat voor een openstaande functie selecteren. De STAR vragenmethode is een gedegen

Nadere informatie

Jeugdzorg 7 juni 2013. RAPPORTAGE totaalset

Jeugdzorg 7 juni 2013. RAPPORTAGE totaalset Jeugdzorg 7 juni 2013 RAPPORTAGE totaalset Resultaten voordezorg.nl Zes jeugdzorgorganisaties hebben meegedaan aan voordezorg.nl. Medewerkers hebben antwoord gegeven op de vragen: Hoe denkt u over uw werk?

Nadere informatie

afdeling Intensive Care (IC) algemene informatie

afdeling Intensive Care (IC) algemene informatie patiënteninformatie afdeling Intensive Care (IC) algemene informatie U of uw naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care (IC). Wat kunt op deze afdeling verwachten? Wie werken er op deze afdeling?

Nadere informatie

Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit. Informatie voor patiënt en familie

Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit. Informatie voor patiënt en familie 00 Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit Informatie voor patiënt en familie Verpleegafdeling ICU / CCU De afdeling ICU / CCU bevindt zich op de eerste etage en is een verpleegafdeling

Nadere informatie

Inspirerend Management. in de zorg. Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap

Inspirerend Management. in de zorg. Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap Inspirerend Management Development in de zorg Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap Behoefte aan effectief leiderschap Vergroting van de invloed van de politiek en zorgverzekeraars

Nadere informatie

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur SKPO Profielschets Lid College van Bestuur 1 Missie, visie SKPO De SKPO verzorgt goed primair onderwijs waarbij het kind centraal staat. Wij ondersteunen kinderen om een stap te zetten richting zelfstandigheid,

Nadere informatie

De rol van onderwijs staat op een keerpunt, van opleiden voor een baan en het leren van kennis naar het aanleren van vaardigheden om gelukkig te

De rol van onderwijs staat op een keerpunt, van opleiden voor een baan en het leren van kennis naar het aanleren van vaardigheden om gelukkig te Voorwoord De rol van onderwijs staat op een keerpunt, van opleiden voor een baan en het leren van kennis naar het aanleren van vaardigheden om gelukkig te kunnen leven. Het onderwijs is nog te veel ingericht

Nadere informatie

DE STERVENSFASE, EEN HANDREIKING INFORMATIE OVER DE VERANDERINGEN DIE ZICH VOOR KUNNEN DOEN TIJDENS HET STERVEN

DE STERVENSFASE, EEN HANDREIKING INFORMATIE OVER DE VERANDERINGEN DIE ZICH VOOR KUNNEN DOEN TIJDENS HET STERVEN DE STERVENSFASE, EEN HANDREIKING INFORMATIE OVER DE VERANDERINGEN DIE ZICH VOOR KUNNEN DOEN TIJDENS HET STERVEN Een handreiking Bij de meesten van ons komt er een moment in het leven dat we gaan nadenken

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheid

Medewerkerstevredenheid Medewerkerstevredenheid Algemeen 1. Wat is je contractsomvang in uren per week? * uur 2. Ik vind dit: * te veel goed te weinig Bijdrage aan kwaliteit van leven van de cliënt 3. Stelling: Ik stem de zorg

Nadere informatie

1. Introductie. In deze handleiding staat de werkwijze van de jaarcyclus van foto naar actiefilm beschreven met bijbehorende formats.

1. Introductie. In deze handleiding staat de werkwijze van de jaarcyclus van foto naar actiefilm beschreven met bijbehorende formats. Introductie 1 1. Introductie Eén van de methodieken om te werken aan inzetbaarheid van medewerkers is de jaarcyclus van afdelingsfoto naar actiefilm. Deze methodiek is ontwikkeld door Anieta Scholten 1.

Nadere informatie

Burn-out: een uitslaande brand?

Burn-out: een uitslaande brand? Burn-out: een uitslaande brand? Maar liefst 84 % van de Limburgers kent iemand die een burn-out had. Dit blijkt uit een grootschalige bevraging die ACV Limburg in november en december van het voorbije

Nadere informatie

Oefencase Gupta Strategists

Oefencase Gupta Strategists Oefencase Gupta Strategists Versie: juli 2012 Inleiding De oefencase in dit document helpt je om te begrijpen wat je van een case-interview kan verwachten. Er zijn zeker verschillende soorten case-interviews,

Nadere informatie

Enquête SJBN 15.10.2013

Enquête SJBN 15.10.2013 Enquête SJBN 15.10.2013 1 Inhoudsopgave Steekproef Resultaten enquête Algehele tevredenheid Arbeidsomstandigheden Urennorm Ondernemersaspecten Kijk op de toekomst Conclusies 2 Steekproef: achtergrond kenmerken

Nadere informatie

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Huidige uitdagingen voor organisaties Veranderd werknemersperspectief

Nadere informatie

Op bezoek bij uw naaste op de IC

Op bezoek bij uw naaste op de IC Op bezoek bij uw naaste op de IC Uitleg voor familie en andere directe naasten gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Bezoek op de IC 3 Zorg en behandeling op de IC 4 Naar een gewone verpleegafdeling 5 Nazorg

Nadere informatie

Ervaringsonderzoek medewerkers 2018

Ervaringsonderzoek medewerkers 2018 Ervaringsonderzoek medewerkers 2018 1. Wat is je contractomvang per week? 2. Ik vind het aantal uren in mijn contract: o te weinig o goed o te veel In mijn werk verleen ik zorg aan cliënten. * o Ja ga

Nadere informatie

Uw naaste op de IC Locatie Den Helder.

Uw naaste op de IC Locatie Den Helder. Uw naaste op de IC Locatie Den Helder www.nwz.nl Inhoud Bezoek op de IC 3 Zorg en behandeling op de IC 4 Naar een gewone verpleegafdeling 5 Nazorg 6 Notities 6 2 Uw naaste is voor intensieve zorg opgenomen

Nadere informatie

Op weg naar duurzame inzetbaarheid

Op weg naar duurzame inzetbaarheid Op weg naar duurzame inzetbaarheid Nederland vergrijst. De pensioenleeftijd gaat omhoog. Er dreigt krapte op de arbeidsmarkt. En landelijk is er steeds meer langdurig ziekteverzuim. Allemaal factoren om

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

de Zorg & Techniek combinatie

de Zorg & Techniek combinatie de Zorg & Techniek combinatie Door Zorg met Techniek te combineren, wordt de zorgsector aantrekkelijker voor jongens en mannen. Een manier waarop dit gedaan zou kunnen worden is het creëren van nieuwe

Nadere informatie

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Themabijeenkomst Management FMR, 31 januari 2008

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Themabijeenkomst Management FMR, 31 januari 2008 Goed werkgeverschap loont Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Themabijeenkomst Management FMR, 31 januari 2008 Leeftijdsopbouw HBO, overheid en totaal in 2005 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5%

Nadere informatie

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten Kliniek Nijmegen Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Steeds meer tijd en energie gaan op aan de verslaving.

Nadere informatie

Lerende partnerships

Lerende partnerships Lerende partnerships Een onderzoek naar de lerende organisatie binnen de strategische samenwerkingen (Partnerships) tussen de bacheloropleiding Sportkunde en publieke organisaties in het werkveld van sport

Nadere informatie

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement?

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Definitie outplacement Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die in opdracht van

Nadere informatie

TMA Talentenanalyse. Kandidaat-rapportage samenvatting. Sara Berger 15 april 2013

TMA Talentenanalyse. Kandidaat-rapportage samenvatting. Sara Berger 15 april 2013 TMA Talentenanalyse Kandidaat-rapportage samenvatting Sara Berger 15 april 2013 Minervum 7444 4817 ZG Breda T 0162 51 59 02 I www.mectraining.nl E info@mectraining.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Betekenis

Nadere informatie

Verpleegafdeling G2, Intensive Care

Verpleegafdeling G2, Intensive Care Verpleegafdeling G2, Intensive Care Locatie Dordwijk Informatie voor bezoekers Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Intensive Care februari 2015 pavo 0032 Inleiding Uw familielid is opgenomen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek Zorg en Gezondheid

Samenvatting onderzoek Zorg en Gezondheid Samenvatting onderzoek Zorg en Gezondheid Aanleiding en achtergrond van het onderzoek Goede gezondheidszorg wordt steeds belangrijker: ook in Nederland nemen problemen als overgewicht, diabetes en hartproblemen

Nadere informatie

In vuur en vlam Hoe voorkom je uit te doven?

In vuur en vlam Hoe voorkom je uit te doven? In vuur en vlam Hoe voorkom je uit te doven? Bevlogenheid en burn-out in de zorgsector Lode Godderis Projectverantwoordelijken: Prof. Dr. Lode Godderis 1,4 Projectleider: Dr. Sofie Vandenbroeck 1,4 ONDERZOEKSTEAM

Nadere informatie

Aanwijzingen voor de nabespreking van de praktijkopdrachten. Praktijkopdracht: Logboek bijhouden. Praktijkopdracht: Versmallen of blijven leren

Aanwijzingen voor de nabespreking van de praktijkopdrachten. Praktijkopdracht: Logboek bijhouden. Praktijkopdracht: Versmallen of blijven leren Aanwijzingen voor de nabespreking van de praktijkopdrachten Praktijkopdracht: Versmallen of blijven leren Nabespreking: De antwoorden op de vragen kunnen plenair of in groepjes van 3 à 4 personen uitgewisseld

Nadere informatie

de jaren van de vorige eeuw lag de focus op de beschrijving van stressreacties en onderzoek van de (karakteristieken van) stimuli die een

de jaren van de vorige eeuw lag de focus op de beschrijving van stressreacties en onderzoek van de (karakteristieken van) stimuli die een Samenvatting Werkstress bij verpleegkundigen is al jaren wereldwijd een probleem. Werkstress kan negatieve gevolgen hebben voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid en kan het plezier in het werk

Nadere informatie

Geven en ontvangen van steun in de context van een chronische ziekte.

Geven en ontvangen van steun in de context van een chronische ziekte. Een chronische en progressieve aandoening zoals multiple sclerose (MS) heeft vaak grote consequenties voor het leven van patiënten en hun intieme partners. Naast het omgaan met de fysieke beperkingen van

Nadere informatie

Afgeronde onderzoeksprojecten Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (periode 2008 2012)

Afgeronde onderzoeksprojecten Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (periode 2008 2012) Afgeronde onderzoeksprojecten Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (periode 2008 2012) In de periode 2008-2012 heeft het Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking

Nadere informatie

Leef Slimmer. Werk Slimmer.

Leef Slimmer. Werk Slimmer. Leef Slimmer. Werk Slimmer. Vitaliteit, focus en meer energie. Een visie op duurzame inzetbaarheid van werknemers Whitepaper 2015 Het Belang van Duurzaamheid Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een

Nadere informatie