Bewustwording / / Vliegtuig. Co-Innovation

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bewustwording / / Vliegtuig. Co-Innovation"

Transcriptie

1 Bewustwording / / Vliegtuig Co-Innovation

2 Bewustwording / / Vliegtuig ANDERS DENKEN! Een vliegtuig landt ondersteboven op de landingsbaan. Vraag wat hier goed aan is, schuif de normen opzij en laat de gedachten de vrije loop. Hulpmiddelen: Taak: Doelstelling: Papier voor flip-over en markeerstift. Teken op het flip-overpapier een vliegtuig dat ondersteboven landt op de landingsbaan en vraag wat daar goed aan is. De deelnemers ideeën laten formuleren en laten zeggen wat er goed kan zijn aan een vliegtuig dat ondersteboven landt. De deelnemers moeten hun normale denkwijze laten varen en zelfs de meest gekke ideeën naar voren brengen.

3 Bewustwording / / Vrije mindmap Co-Innovation

4 Bewustwording / / Vrije mindmap IMPULSIEF UITVINDEN! Ontdek hoe dingen eenvoudig met elkaar in verband staan op een manier waar u vroeger nooit eerder aan gedacht had. Hulpmiddelen: Taak: Papier voor flip-over en markeerstiften. De deelnemers zitten zo dat de tafel met het flip-overpapier in het midden van alle deelnemers staat en iedereen er gemakkelijk bij kan. 1. Schrijf een woord in het midden van het blad. U kunt het woord zelf bedenken of een woord vragen aan de deelnemers; dit kan werkelijk eender welk woord zijn. 2. Er wordt aan de deelnemers gevraagd om een gedachte op te schrijven die het woord oproept. Daarna noteert iedereen associaties met de woorden die nu op het blad staan. De deelnemers maken geen individuele werkjes. In plaats daarvan vult de hele groep het vlak in op basis van individuele standpunten. Doelstelling: De vrije mindmap heeft tot doel iets nieuws uit te vinden via impulsen.

5 Nieuwigheid creëren / / Da Vinci matrix Co-Innovation

6 Nieuwigheid creëren / / Da Vinci matrix CONCEPTEN COMBINEREN! De DaVinci matrix is een buitengewoon efficiënte methode om verschillende concepten met elkaar te combineren. Om het maximum te halen uit de matrix moet het gewenste idee of de gewenste gedachte duidelijk zijn. Taak: Doelstelling: 1. Noteer om te beginnen het thema of probleem. 2. Teken onder het thema een tabel met ongeveer acht rijen en ongeveer zes kolommen. (Het aanta rijen moet ongeveer tien bedragen, en het aantal kolommen moet ongeveer vijf bedragen). 3. Noteer de eigenschappen van het probleem of het thema op de bovenste rij. Als het probleem bijvoorbeeld een nieuw type van wagen is, dan kunnen de eigenschappen zijn: aantal wielen, gebruiksdoeleinden, brandstof enz. 4. Als de bovenste rij ingevuld is, vult u de kolommen een na een in zodat de woorden in de cellenovereenstemmen met de eigenschap op de bovenste rij. Als het bovenste woord gebruiksdoeleinden is, kunnen de woorden in de kolom zijn: plezier, werk, sport enz. Ga verder tot de tabel volledig ingevuld is. 5. Als de tabel vol is, begint u aan de andere kant van de tabel en kiest u willekeurig een woord uit een kolom, noteert u dat woord en gaat u vervolgens naar de volgende kolom. Als u aan het einde van de tabel bent gekomen, hebt u willekeurig een idee uitgewerkt dat een oplossingsvoorstel voor het probleem biedt. Het idee van de techniek bestaat er niet in perfecte oplossingen te bedenken maar wel ideeën aan te reiken van elementen die u anders niet met elkaar in verband zou brengen. Als u een interessante combinatie opmerkt, noteert u die en herhaalt u de procedure meermaals indien nodig. Een nieuw soort auto aantal wielen gebruik brandstof kleur veiligheid faciliteiten 3 plezier gas verandert door temperatuur air bags tv 4 werk ethanol tweekleurige veiligheidsgordels koelkast 5 sport diesel Bloemen patroon bumpers massage stoel 6 transport bakolie fel roze radar verstelbare stoel 7 reclame DAMP zebra strepen remmen game console 8 show zonne-energie donker paars besturing koffiezetapparaat 9 reizen elektriciteit glinters weer waarschuwingen donkere ramen

7 Nieuwigheid creëren / / Flitstechniek Co-Innovation

8 Nieuwigheid creëren / / Flitstechniek IDEEËN CREËREN! Informatieflitsen uit de boeken halen om de bespreking en het innovatieproces te starten. Hulpmiddelen: Task: Verschillende boeken over het onderwerp of zonder enige link met het onderwerp. 1. De taak bestaat erin elke deelnemer een paar boeken te geven. 2. De deelnemers moeten in de boeken dingen selecteren die een persoonlijke impact hebben op hen Iedereen neemt een boek en opent het op een willekeurige pagina en begint te lezen. 3. De deelnemers moeten noteren wat ze belangrijk vinden op de pagina s. Als er niets specifieks naar voren komt uit het boek, moeten ze een andere pagina nemen. 4. Bij het gebruik van de flitstechniek is het goed om de leesperiodes eerder kort te houden, aangezien het niet de bedoeling is om het boek te beginnen lezen. 5. Tot slot verzamelt u de dingen die u belangrijk vond en bespreekt u die. Doelstelling: Het is de bedoeling om van de bespreking een onderdeel van het innovatieproces te maken. De techniek werkt ook goed als relaxatieoefening als het proces anders niet vooruitgaat.

9 Verfijning / / Rollenspel/maatwerk Co-Innovation

10 Verfijning / / Rollenspel/maatwerk ERVAAR via een ander paar ogen! Als het hoofdidee of de hoofdoplossing duidelijk wordt, is het tijd voor verfijning. In de fase van de verfijning is het belangrijk om de oorspronkelijke doelstelling in gedachten te houden. Het is de bedoeling de laatste tekortkomingen weg te werken en te garanderen dat de oplossing die wordt bereikt, tegemoetkomt aan de vereisten en de verwachtingen. In de fase van de verfijning moet de aandacht uitgaan naar details en naar de praktische implementatie van de oplossing. Om alle essentiële elementen uit een idee te halen, is het goed om een idee ook te benaderen vanuit het standpunt van de mensen die geconfronteerd zullen worden met het uiteindelijke product of de uiteindelijke dienst. Dit kan bijvoorbeeld door profielen op te stellen die de doelgroep of de gebruikers beschrijven, zodat de identificatie met het idee gemakkelijker wordt. Taak: Doelstelling: 1. Denk om te beginnen na over de leeftijdsverdeling van de doelgroep of de gebruikers. Noteer dan ongeveer vijf leeftijden op basis van het volledige spectrum van de leeftijdsverdeling. Noteer dan het geslacht naast de leeftijd, afhankelijk van de geslachtsverdeling die u verwacht voor de doelgroep. Voeg aan elk geslacht ook een beroep toe en geef de personen namen. Dit is een eenvoudige manier om vijf sjablonen te creëren. 2. Begin dan te werken aan één persoon tegelijkertijd. Voeg mogelijke hobby s toe en stel een eenvoudige dagelijkse routine op die geloofwaardig is voor een persoon van die leeftijd. Herhaal dit voor de vijf sjablonen. Zo hebt u vijf mensen gecreëerd die de doelgroep vormen van het eindproduct van de ideeënvorming. 3. Bedenk nu hoe elke persoon in het dagelijks leven geconfronteerd kan worden met de uitdaging en hoe ze hierop zouden reageren. Zouden personen 1 en 2 het eens zijn over het nut van een bepaalde functie, of zou een bepaalde functie tegemoetkomen aan de gestelde vereisten in het leven van deze personen? Via dit type van rollenspel kunt u snel nagaan in welke mate het resultaat van de ideeënvorming aansluit bij de gestelde vereisten. Door de ideeën te beschouwen vanuit het standpunt van een andere persoon kunt u dingen ontdekken waaraan u voordien niet had gedacht.

11 Verfijning / / waarom-techniek Co-Innovation

12 Verfijning / / waarom-techniek Haal het kind in je boven en vraag waarom! De Waarom-techniek lijkt een beetje op een mindmap. U focust zich op de oplossing of het probleem en u stelt alles in vraag aan de hand van eenvoudige waarom -vragen. Kleine kinderen hebben bewezen dat dit een snelle manier is om vragen te stellen waarop u mogelijk geen antwoord hebt. Dit zijn de vragen waardoor een idee of een oplossing nog verder kan worden uitgewerkt. Taak: 1. Begin met een eenvoudige vraag, zoals Waarom zou een klant ons product kopen? Beantwoord deze vraag zo goed mogelijk. 2. Als u de vraag beantwoord hebt, gebruikt u een deel van uw antwoord en stelt u een andere waarom-vraag. Bijvoorbeeld: Waarom vindt een klant dat ons product het beste op de markt is? 3. Ga verder door altijd een nieuw antwoord te gebruiken en een nieuwe vraag te stellen. Bedenk na elk antwoord en elke vraag manieren om het product of de oplossing verder te ontwikkelen, zodat de vraag nog beter kan worden beantwoord.

13 Verfijning / / KRACHTVELD Co-Innovation

14 Verfijning / / KRACHTVELD laat het idee je naar het doel leiden! Bij de krachtveldtechniek worden manieren bedacht om een bestaand idee verder uit te werken en wordt nagegaan welke onderwerpen eerst doelgericht ontwikkeld moeten worden. Het krachtveld kan ook gebruikt worden om na te gaan hoe een idee zich ontwikkelt tot een gewenst resultaat. Taak: 1. Teken om te beginnen op een blad een rechthoek die op zijn korte zijde staat. 2. Noteer dan het probleem of idee bovenaan de rechthoek, in het midden van de bovenste zijde. 3. Begin aan de bovenkant van de rechthoek en noteer de eigenschappen van het probleem of het idee. Noteer het woord altijd in het midden van de rechthoek, met weinig plaats tussen de woorden. Bijvoorbeeld: marketingcampagne -> eigenschappen: indrukwekkendheid, kosten, visibiliteit enz. 4. Definieer een ideaal resultaat en het meest ongewenste resultaat van elke eigenschap. Bijvoorbeeld: kosten: ideale resultaat -> gratis; meest ongewenste resultaat -> te duur voor het budget zijn. 5. Noteer het ideale resultaat naast de eigenschap, aan de linkerkant. Noteer het ongewenste resultaat aan de rechter kant van de eigenschap. Trek dan onder de woorden een lijn die van de ene kant van de rechthoek naar de andere gaat. 6. Als u elke eigenschap en het ideale en meest ongewenste resultaat genoteerd hebt, trekt u nog een lijn onder de rechthoek. 7. Denk dan na over elke eigenschap en bepaal waar u zich op dat moment bevindt op de lijn. Duid dit aan op de lijn onder de eigenschap. Bijvoorbeeld: kosten die redelijk hoog zijn maar nog binnen het budget vallen -> markering dicht bij het rechteruiteinde van de lijn. Herhaal dit voor elke eigenschap. 8. Als u elke eigenschap gemarkeerd hebt, markeert u de gemiddelde positie van de markeringen op de lijn onder de rechthoek. Zo ziet u waar u gemiddeld staat ten opzichte van het ideale resultaat. 9. Overloop daarna elke eigenschap en bepaal of er factoren zijn die de eigenschap naar het ideale resultaat trekken of naar het meest ongewenste resultaat duwen. Als u het gevoel hebt dat de eigenschap zich ontwikkelt naar het ideale resultaat, markeer dit dan met een pijl naar links. Als u het gevoel hebt dat de eigenschap zich op een ongewenste manier ontwikkelt, markeer dit dan met een pijl naar rechts. 10. Overloop dan alle eigenschappen en begin met die met een pijl naar rechts. Bepaal wat er zou moeten gebeuren om de pijl om te keren naar links. Noteer de acties en implementeer ze indien mogelijk. 11. Overloop ook de eigenschappen met een pijl naar rechts en ga na hoe die het ideale resultaat zouden kunnen bereiken. beinvloedt menselijk gedrag GRATIS bereikt potentiele klanten Marketing campagne beinvloedend KOSTEN visibiliteit niet effectief over budget bereikt potentiele klanten niet Doelstelling: Via deze methode kunt u een idee of oplossing op tal van niveaus bekijken en mogelijke problemen en ontwikkelingsdomeinen of sterktes visualiseren die gebruikt kunnen worden om het idee verder te wijzigen. blinkt uit IETS NIEUW onderscheidend inventiviteit gemiddelde positie blinkt niet uit banaal en saai

Over taaie taboes en lastige liefdes

Over taaie taboes en lastige liefdes Seksuele diversiteit graad 3 Lesvoorbereiding Over taaie taboes en lastige liefdes Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print het artikel Huwelijken

Nadere informatie

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering Een nieuwe bank Lesvoorbereiding Crisis graad 2 Voorzie speelgoed - geld, echte kleine muntstukken of print het blad met de centen. Op elk blad staan 100 centen in rijen van 10. Zo kan je gemakkelijk het

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Instructieblad Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Onderzoeken is leuk omdat je wat over jezelf leert: wat je kunt en hoe creatief je bent. Ook leer je over je omgeving en de wereld.

Nadere informatie

CREATIEF. Denksleutels. 2012 Minka Dumont www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com

CREATIEF. Denksleutels. 2012 Minka Dumont www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com CREATIEF Denksleutels 2012 Minka Dumont www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com Kies een onderwerp of thema en maak een alfabetische lijst bij dit onderwerp of thema. Sinterklaas Dieren Grammatica Combineer

Nadere informatie

Time management - logboekanalyse en Eisenhowerschema

Time management - logboekanalyse en Eisenhowerschema pag.: 1 van 5 Time management - logboekanalyse en Eisenhowerschema Tijd is een schaars goed. U heeft als inkoper slechts een beperkte hoeveelheid tijd tot uw beschikking om uw taken uit te voeren. Deze

Nadere informatie

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen:

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Reclame is cool en gaaf! Reclame geeft nuttige informatie Reclame laat zien hoe het

Nadere informatie

Inhoud Methode Materiaal Timing V: Eigenschap: De som van de hoeken in een driehoek is gelijk aan 180.

Inhoud Methode Materiaal Timing V: Eigenschap: De som van de hoeken in een driehoek is gelijk aan 180. V: De som van de hoeken in een driehoek is gelijk aan 180. Neem dan eens allemaal een blad papier en teken daarop een driehoek. In elke hoek zet je een letter (A, B en C) of geef je een kleurtje. Knip

Nadere informatie

SPELFICHE: WIE ZIT ER IN DE LEERLINGENRAAD?

SPELFICHE: WIE ZIT ER IN DE LEERLINGENRAAD? SPELFICHE: WIE ZIT ER IN DE LEERLINGENRAAD? 5 minuten of meer onbeperkt 10 tot 50 8 tot 20 Praten Praten Praten, schrijven niksnadanoppes! bingoblaadje en schrijfgerief groot papier en schrijfgerief onbeperkt

Nadere informatie

Hieronder volgt de toelichting per onderdeel en achter in de handleiding vindt u tevens een praktisch stappenplan.

Hieronder volgt de toelichting per onderdeel en achter in de handleiding vindt u tevens een praktisch stappenplan. Handleiding - Aan de slag met de VTL Motivatie Matrix De VTL Motivatie Matrix is een praktisch instrument dat u in kunt zetten tijdens motivatiegesprekken met uw leerlingen. Enerzijds kan het instrument

Nadere informatie

Handleiding Hootsuite

Handleiding Hootsuite Oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Account aanmaken... 4 2. Wat is wat?... 6 3. Inrichten... 8 3.1 Tabs aanmaken... 8 3.2 Kolommen aanmaken... 8 4. Inrichten voor monitoring... 10 4.1 Zoekwoorden...

Nadere informatie

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X KNLTB Stappenplan beleidsplan tennisvereniging X Inleiding Iedere verenigingsbestuurder weet in het achterhoofd dat het belangrijk is om beleidsmatig en doelgericht te werken. Toch komen de meeste verenigingsbestuurders

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

3.1.6 Nieuwe lijst toevoegen

3.1.6 Nieuwe lijst toevoegen 3.1.6 Nieuwe lijst toevoegen Om een nieuwe lijst toe te voegen, kies je de knop Maken in de algemene koppelingsbalk bovenaan een pagina van een Windows Sharepoint website. Je krijgt de keuze uit een aantal

Nadere informatie

Is jouw eurocent al gevallen

Is jouw eurocent al gevallen Crisis graad 3 Is jouw eurocent al gevallen Lesvoorbereiding Projecteer de krantenkoppen of verzamel zelf krantenkoppen over de economische crisis. Knip het verhaal van de crisis in 6 stukken (1 deel voor

Nadere informatie

Spiegelen en symmetrie

Spiegelen en symmetrie Spiegelen en symmetrie Bedoeling: De leerlingen komen doormiddel van verschillende activiteiten te weten wat spiegelen (en spiegelas) en symmetrie is. Doelen: De leerlingen kunnen - in eigen woorden verwoorden

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

In vogelvlucht. De Project- (ver)leider in vogelvlucht

In vogelvlucht. De Project- (ver)leider in vogelvlucht In vogelvlucht 1 De Project- (ver)leider in vogelvlucht 9 De Project(ver)leider 10 In vogelvlucht Uit onderzoek blijkt dat vrijwel alle project- en changemanagers een goed advies (of goede oplossing) weten

Nadere informatie

Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid

Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid Beschrijving van het groepsproject Dit project gaat om de toekomst, jullie toekomst. Hoe je je die voorstellen en welke bijdrage je daaraan kunt leveren. We

Nadere informatie

Opdrachtbladen (I) Hoe komt een formule tot stand?

Opdrachtbladen (I) Hoe komt een formule tot stand? Opdrachtbladen (I) Hoe komt een formule tot stand? Adriaan Herremans Dag van de wiskunde Kortrijk 14/11/2015 Hieronder vinden jullie opdrachten. Je werkt samen met je buur en kan overleggen met je overburen.

Nadere informatie

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk?

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk? Waarom is e-mail marketing belangrijk als zorg-professional? Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag genoeg verdienen om van te kunnen leven. Dat betekent dat het belangrijk voor

Nadere informatie

Communicatie bij implementatie

Communicatie bij implementatie Communicatie bij implementatie Hoe je met een duidelijk communicatieplan software-implementaties positief beïnvloedt Een software systeem implementeren heeft, naast de nodige technische uitdagingen, ook

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Om een tekst goed te begrijpen is het erg belangrijk om een tekst actief te lezen. In de uitleg lees je hoe je dat moet doen. Als je actief leest, dan: - controleer je

Nadere informatie

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken?

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken? FCE / Stichting Opleidingskunde 2007 Een groep interviewen met de waarderende methode Bijvoorbeeld over samenwerken... 1. Thema scherp (het gaat in dit voorbeeld over effectief samenwerken ) 2. In kleine

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Rond opzetstuk. Circular attachment NEDERLANDS

Rond opzetstuk. Circular attachment NEDERLANDS Rond opzetstuk Circular attachment NEDERLNDS 4 35 5-1 4 35-1 Rond opzetstuk Uw ronde opzetstuk is het perfecte hulpmiddel als u unieke versieringen op uw naaiprojecten, kledingstukken of quilts wilt aanbrengen

Nadere informatie

10 Stappen voor het maken van een Mindmap

10 Stappen voor het maken van een Mindmap 10 Stappen voor het maken van een Mindmap Benodigdheden Om een mindmap te maken heeft u de volgende materialen nodig: papier stiften Gebruik bij voorkeur A3-formaat blanco papier, lijntjes of ruitjes leiden

Nadere informatie

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel Overijse Overlegt Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente Leidraad voor grotere toekomsttafel Leidraad voor een toekomsttafel 6 tot 14 personen 30 tot 60 min (afhankelijk van aantal deelnemers)

Nadere informatie

Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen.

Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen. Vergelijkingseditor 2010 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Handleiding LVS-bestand

Handleiding LVS-bestand Tabblad Niveaus 1. Leerlingen(groepen) invoeren. 2. Nieuwe leerling toevoegen. 3. Leerlingen verwijderen. 4. Behaalde niveaus invoeren. Tabblad Gemiddelden 1. Waarom dit tabblad? 2. Opmerking toevoegen.

Nadere informatie

VinniePlace www.vinnieplace.nl helpdesk.vinnieplace.nl info@vinnieplace.nl 06-50546566

VinniePlace www.vinnieplace.nl helpdesk.vinnieplace.nl info@vinnieplace.nl 06-50546566 VinniePlace www.vinnieplace.nl helpdesk.vinnieplace.nl info@vinnieplace.nl 06-50546566 1 2 Inhoudsopgave 1.Inleiding blz.3 2.Homepage..blz.4 2.1.Verzend een aanvraag......blz.5/6 2.2.Bekijk aanvraag met

Nadere informatie

De Drijvende Speelstad

De Drijvende Speelstad De Drijvende Speelstad Spelen op het water In Rotterdam wordt op het water in de Rijnhaven een complete wijk gebouwd. Maar hoe maken we deze drijvende stad leuk voor kinderen? We maken er een Drijvende

Nadere informatie

Mirjams mama en moekie

Mirjams mama en moekie Seksuele diversiteit graad 1 Mirjams mama en moekie Lesvoorbereiding Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print 2 lege gedragspatroongrafieken af voor

Nadere informatie

BIJEENKOMST 1- KENNISMAKING

BIJEENKOMST 1- KENNISMAKING BIJEENKOMST 1- KENNISMAKING kennismaken met groepswerker en groepsleden afspraken maken in groep een eerste gevoel van rust, vertrouwen en veiligheid creëren kennismaken met het thema budgetteren aanzetten

Nadere informatie

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Hoewel deze uitgave met zorg is samengesteld aanvaardt de auteur geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door

Nadere informatie

Ook getest op kinderen

Ook getest op kinderen Lesvoorbereiding Ook getest op kinderen Reclame graad 1 Print 1 keer het verhaal 'Het papieren kamertje'. Toon de logo's op het smartboard. Kies een recept uit het document kinderrecepten en zorg voor

Nadere informatie

De website eenvoudig aanpassen

De website eenvoudig aanpassen De website eenvoudig aanpassen Handleiding Zelf aan de slag met de website V5 Inhoud Gefeliciteerd met de website. Je kunt de website zelf bewerken en de resultaten bekijken. Via deze handleiding helpen

Nadere informatie

Met de steun van: City

Met de steun van: City Design Your Met de steun van: City Hallo! Ik ben konijn Robin en zal jullie begeleiden doorheen deze lessen. Ik ben gek op Weet je wat dat is? Staat voor: Science Technology Engineering Maths DOEL VAN

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A 4 opdrachten! 60 minuten! Bij iedere opdracht zet iemand zijn wekker/ chronometer (op gsm of uurwerk), zodat je zeker niet veel langer dan een kwartier bezig bent.

Nadere informatie

Maak ruimte om te leven

Maak ruimte om te leven Maak ruimte om te leven De visie van IKEA is: "een beter dagelijks leven creëren voor zo veel mogelijk mensen" Dit betekent dat IKEA over de hele wereld woonoplossingen biedt voor een betaalbare prijs.

Nadere informatie

Hoofdstuk 27: Celopmaak* 2010

Hoofdstuk 27: Celopmaak* 2010 Hoofdstuk 27: Celopmaak* 2010 27.0 Inleiding In dit deel wordt beschreven hoe je het werk er goed kunt laten uitzien. Besproken zal worden wat er binnenin de cel en aan de celgrenzen gebeurt en wanneer

Nadere informatie

Lesbrief Middenbouw/bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen

Lesbrief Middenbouw/bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen Lesbrief Middenbouw/bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen De eenzame boot vaart alleen over het water maakt bochten maar blijft doorvaren komt bij de kust

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Morenaments Ornamenten met symmetrie. Werkblad vooraf met begeleidende tekst en oplossingen

Morenaments Ornamenten met symmetrie. Werkblad vooraf met begeleidende tekst en oplossingen Morenaments Ornamenten met symmetrie Fien Aelter, Liesje Knaepen en Kristien Vanhuyse, studenten SLO wiskunde KU Leuven Werkblad vooraf met begeleidende tekst en oplossingen Dit werklad is een voorbereiding

Nadere informatie

Dit projectje is ipad vriendelijk, wat wil dit nu zeggen?

Dit projectje is ipad vriendelijk, wat wil dit nu zeggen? Dit projectje is ipad vriendelijk, wat wil dit nu zeggen? 1. Als je in dit projectboekje een QR code ontdekt kan je deze inscannen met QR scan app (application = toepassing) Probeer maar eens Nu verschijnen

Nadere informatie

Werkvolk gezocht. Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les:

Werkvolk gezocht. Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Werk graad 1 Lesvoorbereiding Werkvolk gezocht Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de beroepenkaartjes 2 uit als er maximum 18 kinderen in jouw

Nadere informatie

Vakantieland of crisisland

Vakantieland of crisisland Vakantieland of crisisland Crisis graad 1 Lesvoorbereiding Projecteer de foto's van Zuid-Europa. Print de 4 tekeningen van kinderen: Dora uit Griekenland, Carlos uit Spanje, Sofia uit Italië, Thomas uit

Nadere informatie

Stop Motion- THE MOVIE

Stop Motion- THE MOVIE Stop Motion- THE MOVIE Script / storyboard / productie. Nu we weten welke technieken er binnen Stop Motion animatie zijn en hoe deze worden uitgevoerd, kunnen we aan de slag met een langere film. Wanneer

Nadere informatie

Vergelijkingseditor 2007

Vergelijkingseditor 2007 Vergelijkingseditor 2007 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS

VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS Steekproefmodellen en normaal verdeelde steekproefgrootheden 5. Werktekst voor de leerling Prof. dr. Herman Callaert Hans Bekaert Cecile Goethals Lies Provoost Marc Vancaudenberg

Nadere informatie

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Je hebt als groep ouders een idee van wat je rond cultuur, ouderbetrokkenheid en taalstimulering zou willen doen op de school van je kind(eren)? Dit doe

Nadere informatie

DE BEZOEKERSCYCLUS INHOUDSTAFEL GELINKTE INSTRUMENTEN

DE BEZOEKERSCYCLUS INHOUDSTAFEL GELINKTE INSTRUMENTEN KADERTEKST AAN DE SLAG MET DE BEZOEKERSCYCLUS INHOUDSTAFEL I. INLEIDING: WAAROM DE BEZOEKERSCYCLUS GEBRUIKEN? I.1 INLEVEN I.2 ANDER PERSPECTIEF I.3 INZICHTELIJK MAKEN I.4 SAMENWERKEN II. TIPS - AANDACHTPUNTEN

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron!

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Energie 5 en 6 3 Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Filmpjes werkblad Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: weten dat fossiele brandstoffen hele oude resten van planten zijn. kunnen een

Nadere informatie

ZAKELIJKE COMMUNICATIE. Mondeling. Assessment 1.1. Samenwerken op een reclamebureau: instructie voor de accountmanager Voorbereidingstijd: 5 minuten

ZAKELIJKE COMMUNICATIE. Mondeling. Assessment 1.1. Samenwerken op een reclamebureau: instructie voor de accountmanager Voorbereidingstijd: 5 minuten ZAKELIJKE COMMUNICATIE Mondeling Assessment 1.1. Samenwerken op een reclamebureau: instructie voor de accountmanager Voorbereidingstijd: 5 minuten Je werkt sinds drie jaar als accountmanager bij Reclamebureau

Nadere informatie

Brainstorm gelijke kansen vrijetijdsparticipatie

Brainstorm gelijke kansen vrijetijdsparticipatie Brainstorm gelijke kansen vrijetijdsparticipatie Vrijetijdsparticipatie?? Vrije tijd? Sport cultuur ontmoeten Georganiseerd niet-georganiseerd Participatie? deelhebben (mede-eigenaar) deelnemen (als gebruiker)

Nadere informatie

Eigenschap 7 7 Houd de zaag scherp

Eigenschap 7 7 Houd de zaag scherp Eigenschap 7 Houd de zaag scherp 7 Houd de zaag scherp 5 Eerst begrijpen... dan begrepen worden Wederzijdse afhankelijkheid Overwinningen met de omgeving 4 Denk win-win Onafhankelijkheid 3 Belangrijke

Nadere informatie

WICKED WICKED. Kortom, het doel heiligt alle middelen. Nu rest alleen nog de vraag, wie van jullie is de meest kwaadaardige ontwerper?

WICKED WICKED. Kortom, het doel heiligt alle middelen. Nu rest alleen nog de vraag, wie van jullie is de meest kwaadaardige ontwerper? Als ontwerpers moeten we ons bewust zijn van de impact die onze creaties kunnen hebben op mensen en hebben we de verantwoordelijkheid om onze kennis toe te passen om de wereld een betere plek te maken.

Nadere informatie

Coalitielid met hart en ziel

Coalitielid met hart en ziel Coalitielid met hart en ziel Samenwerken vind ik belangrijk omdat... Peter Rooze 29 januari 2011 Teambuilding en samenwerking. Resultaten: 1. Kennismaking met - motieven van - collega s. 2. Betere samenwerking.

Nadere informatie

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen:

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen: Focusgroepen basisonderwijs: Wat denken ouders uit verschillende doelgroepen over wat de school of het schoolteam kan doen om ouders meer te betrekken bij de school (geïnspireerd op de draaiboeken van

Nadere informatie

Opdrachtbladen (II) Hoe komt een formule tot stand?

Opdrachtbladen (II) Hoe komt een formule tot stand? Opdrachtbladen (II) Hoe komt een formule tot stand? Adriaan Herremans Dag van de wiskunde Kortrijk 14/11/2015 Hieronder vinden jullie opdrachten. Je werkt samen met je buur en kan overleggen met je overburen.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

HANDLEIDING OPSTELLEN VAN EEN QFD

HANDLEIDING OPSTELLEN VAN EEN QFD HANDLEIDING OPSTELLEN VAN EEN QFD 1. INLEIDING In eerste instantie gebeurt er een oplijsting van de klanteneisen. Deze moeten worden gerangschikt in klassen, namelijk: - Technische eisen en toepassing

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

Stap 2 - Breng oorzaken en gevolgen van het probleem in kaart. Kies eventueel één van de oorzaken of gevolgen als nieuw centraal probleem.

Stap 2 - Breng oorzaken en gevolgen van het probleem in kaart. Kies eventueel één van de oorzaken of gevolgen als nieuw centraal probleem. L Probleemanalyse Stap 1 - Bevraag je doelgroepen en kies één probleem dat je wil oplossen. Methodieken Focusgroep Interviews Wereldcafé Stap 2 - Breng oorzaken en gevolgen van het probleem in kaart. Kies

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

OCAI. veelgestelde vragen

OCAI. veelgestelde vragen OCAI veelgestelde vragen OCAI, veelgestelde vragen OCAI online Vrouwenlaan 106 8017 HS Zwolle 038-2301503 www.ocai-online.nl OCAI online, september 2008 3 [ Over de uitslag Hoe kan het dat mijn collega

Nadere informatie

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis Geld graad 1 Lesvoorbereiding Maak zelf geld Print 1 keer het verhaal Isaura s droom, Toon Isaura's foto op het smartboard Print de Braziliaanse munt, de real uit. Verwondering Lees het verhaal Isaura

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Hoe maak je een mindmap? 2

Hoofdstuk 1: Hoe maak je een mindmap? 2 Inhoud Brief van Tony Hoofdstuk 1: Hoe maak je een mindmap? 2 Wat is een mindmap? 4 Hoe komt het dat mindmappen echt werkt? 5 Je les leren Stel je eens voor Mindmap van jouw huis Hoe maak je een mindmap?

Nadere informatie

Kies je Klant. Basis overtuigingen. Doelen. Workshop. Wees kri+sch met wie je zaken doet. Pieter van Osch pieter@refreshinterac+ve.

Kies je Klant. Basis overtuigingen. Doelen. Workshop. Wees kri+sch met wie je zaken doet. Pieter van Osch pieter@refreshinterac+ve. Workshop Kies je Klant Wees kri+sch met wie je zaken doet Pieter van Osch pieter@refreshinterac+ve.com Basis overtuigingen verschuiving macht aanbieder - > afnemer informa+e transparan+e is goed van schaarste

Nadere informatie

Maak samen een glossy groep 8

Maak samen een glossy groep 8 Maak samen een glossy groep 8 Er zijn hieronder werkbladen voor: brainstorm & mindmap om inhoud te bepalen voor het tijdschrift persoonlijke pagina maken interview meester, juf of klasgenoten een echte

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Bekijken van beelden via tablet of smartphone (ios)

Bekijken van beelden via tablet of smartphone (ios) Hoogstraatsebaan 51 2390 OOSTMALLE Tel: 03/464 03 37 Fax: 03/297 88 36 Min. B. Z. 20 1496.04 www.jacobsbeveiliging.be Incert B-1646/c Ondnr. BTW BE 0894.815.694 Bekijken van beelden via tablet of smartphone

Nadere informatie

iomniwize: tip 1: Les- en methodefiches in uw agenda plannen, lessen verwijderen en uw eigen favoriete mappen instellen

iomniwize: tip 1: Les- en methodefiches in uw agenda plannen, lessen verwijderen en uw eigen favoriete mappen instellen 5 belangrijke verbeteringen aan iomniwize iomniwize: tip 1: Les- en methodefiches in uw agenda plannen, lessen verwijderen en uw eigen favoriete mappen instellen... 1 iomniwize: tip 2: Duidelijke navigatie

Nadere informatie

Benut je reistijd en vergroot je netwerk!

Benut je reistijd en vergroot je netwerk! Benut je reistijd en vergroot je netwerk! Netwerken als je toch in de file staat, maar ook als er geen file staat. Dat is in het kort waar het bij filenetwerken omdraait. Filenetwerken.nl is het sociaal

Nadere informatie

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud Plannen en evalueren van een activiteit Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen In deze les moeten de leerlingen in groep een bepaalde activiteit voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld het organiseren

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago Over werving 1.1. De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste

Nadere informatie

Een hulpmiddel dat vaardigheden, ervaring en capaciteit in kaart brengt en aan de behoeften van rurale samenwerkingsverbanden koppelt

Een hulpmiddel dat vaardigheden, ervaring en capaciteit in kaart brengt en aan de behoeften van rurale samenwerkingsverbanden koppelt Skills Plotting Tool Een hulpmiddel dat vaardigheden, ervaring en capaciteit in kaart brengt en aan de behoeften van rurale samenwerkingsverbanden koppelt Inleiding Veel samenwerkingsverbanden zoeken naar

Nadere informatie

ipad 1. Als je in dit projectboekje een QR code ontdekt kan je deze inscannen met QR scan app (application = toepassing)

ipad 1. Als je in dit projectboekje een QR code ontdekt kan je deze inscannen met QR scan app (application = toepassing) Nico Goddé Inhoud Inhoud 1 ipad 2 1. Probleemstelling 3 2. Technische realisatie 5-10 3. De stroomkring van onze boot 11-12 4. Serie-Parallelschakeling 13-16 5. Voorbeelden van een realisatie in beeld

Nadere informatie

1 Monumenten. 32 x tips bij Breinkrakers. Tips en uitleg naar: 32 Breinkrakers 2003 SCHUBI Lernmedien AG, Schaffhausen service@schubi.nl www.schubi.

1 Monumenten. 32 x tips bij Breinkrakers. Tips en uitleg naar: 32 Breinkrakers 2003 SCHUBI Lernmedien AG, Schaffhausen service@schubi.nl www.schubi. 1 Monumenten 1 Monumenten Afgelopen nacht heeft een onbekende dief van alle monumenten in de stad de naamborden verwijderd. Deze dief heeft ook alle parkborden meegenomen. De burgemeester heeft meteen

Nadere informatie

De aarde viert feest

De aarde viert feest Landbouw graad 1 Lesvoorbereiding De aarde viert feest Zoek een mooi potje, vul het met (bos)grond en versier het. Print en knip de vriendenkaartjes 1 keer uit. Print de vriendenverhalen 1 keer uit. Print

Nadere informatie

Compositie op basis van geometrische vormen

Compositie op basis van geometrische vormen Om goed heen en weer te kunnen springen tussen dia en afbeeldingen moet je dit bestand openen met Acrobat Reader. Voor het bekijken van de voorbeelden klik je op de blauwe link. Om terug te keren naar

Nadere informatie

WG New Product Development blok 2 week 4. ideeontwikkeling

WG New Product Development blok 2 week 4. ideeontwikkeling WG New Product Development blok 2 week 4 ideeontwikkeling Agenda Algemeen feedback Opdracht 1: Programma van eisen Opdracht 2: HKJ s Opdracht 3: Billboard Huiswerk Programma Omschrijving Datum Les werkgroep

Nadere informatie

Grafieken tekenen met de computer

Grafieken tekenen met de computer Grafieken tekenen met de computer Inleiding In de natuurwetenschappen doe je vaak onderzoek. Je meet dan bepaalde dingen op en zet deze in een tabel. Van jou wordt dan meestal verwacht dat je er een grafiek

Nadere informatie

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Inhoudsopgave 1 Wat is Facebook? 2 Registreren bij Facebook en een account aanmaken 3 Foto s toevoegen in een album 4 Een omslag foto toevoegen

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport

Uitgeverij Schoolsupport 1 antallen I 4 6 bonen De een houdt met de ogen dicht zijn hand op. De ander legt er een paar bonen in. Zonder de ogen te openen, moet de eerste raden, hoeveel bonen hij/zij in de hand heeft. De andere

Nadere informatie

Test denkprofiel jongeren

Test denkprofiel jongeren Test denkprofiel jongeren Wat is jouw denkprofiel? Mensen denken op verschillende manieren. Jongeren ook. Volgens de theorie van Sternberg kun je voorkeur hebben voor analytisch, praktisch of creatief

Nadere informatie

Medmec04 Engagement Week 4

Medmec04 Engagement Week 4 Medmec04 Engagement Week 4 Periode overzicht Les Onderwerpen Huiswerk voor komende week en les 1 o Inleiding module & werkwijze o Inleiding opdracht 1 en 2 o Bestuderen modulewijzer o Maken opdracht 1

Nadere informatie

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats WERVINGSCIRKEL De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste persoon

Nadere informatie

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken Bijeenkomst 1 De trainer stelt zichzelf voor en geeft een korte toelichting over de inhoud en het doel van de training. Licht de afspraken en regels toe die gelden voor deelname. Neemt hier de tijd voor,

Nadere informatie

Handleiding. Recruitmentsysteem ZorgSelect. Handleiding recruitmentsysteem ZorgSelect augustus /11

Handleiding. Recruitmentsysteem ZorgSelect. Handleiding recruitmentsysteem ZorgSelect augustus /11 Handleiding Recruitmentsysteem ZorgSelect Handleiding recruitmentsysteem ZorgSelect augustus 2018 1/11 Inhoud 1. Inloggen... 3 2. Organisatievoorkeuren... 3 2.1 Locaties... 3 2.2 Vacature en cv-voorkeuren...

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie