extra informatie diersoorten De Oertijd van Zuid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "extra informatie diersoorten De Oertijd van Zuid"

Transcriptie

1 extra informatie diersoorten De Oertijd van Zuid

2 Verdwenen Werelden In 1926 kreeg Marie Hubrecht ( ) de opdracht om een wandschildering te maken in de hal van het Gemeentelijk Lyceum voor meisjes. Het resultaat is een serie van schilderingen op ca 65 m 2 doek, bevestigd op een lattenraam. Afgebeeld zijn de geologische tijdperken van het Cambrium tot het Krijt. De educatieve waarde van de voorstelling speelt een belangrijke rol. Marie Hubrecht was al 60 jaar toen zij aan dit project begon en werkte er een paar jaar aan. Zij wilde met haar beelden een aanvulling geven op de droge tabellen van het van Natuurlijk Historie. Daartoe liet ze zich voorlichten door wetenschappers uit heel Europa over de juistheid van haar voorstellingen en reisde musea en instituten af om fossielen en skeletten te bestuderen. Behalve in de wandschilderingen heeft Hubrecht haar bevinden vastgelegd in het boek Verdwenen Werelden uit Vervolgens is dit boek als naslagwerk gebruikt voor het verkrijgen van de namen van de verschillende soorten voor de crowdfunding op de website Volgens de huidige wetenschap zijn sommige namen niet correct geschreven door Hubrecht. Tegenwoordig schrijft men Latijnse namen altijd schuingedrukt en is de tweede naam van een soort altijd met een kleine letter. Wellicht schreef Marie Hubrecht het fout, of was deze regel destijds nog niet vastgesteld. Verder zijn sommige namen van soorten door de tijd veranderd, omdat nieuw onderzoek andere inzichten heeft verworven. Aan het kunstwerk is dus ook goed de tijdsgeest van de wetenschap in 1926 waar te nemen. Op de volgende pagina s ziet u een overzicht van de soorten die Hubrecht heeft omschreven in haar boek. Al deze dieren kunt u adopteren op van een slak voor 10,- tot een dinosaurus van 250,-.

3 1. Orthoceras Armulatum Tempus Silurum stam: Mollusca (weekdieren) klasse: Cephalopoda (inktvissen) orde: Orthocerida familie: Orthoceratidae genus: Orthoceras De naam Orthoceras betekent letterlijk rechte hoorn. De inktvissensoorten die tot deze groep behoren, hebben allen een lichaam die gevormd is in een rechte kegelvormige hoorn. De rechte hoorn van de inktvis die Marie Hubrecht heeft getekend is niet heel goed te zien. De Orthoceras inktvissen kwamen voor van 500 tot zo n 200 miljoen jaar geleden en de fossielen zijn gevonden in kalksteen over de hele wereld. Orthoceras De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Orthoceras.

4 2. Pterygotus Buffaloensis Tempus Silurum stam: Arthropoda (geleedpotigen) klasse: Eurypterida (zeeschorpioenen) orde: Pterygotioidea familie: Pterygotidae (reuzenschorpioenen) genus: Pterygotus Geleedpotigen zijn koudbloedige dieren en hebben een uitwendig skelet. Zo ook dit dier. De soorten die tot de genus-groep Pterygotus behoren ontstonden in het Siluur en stierven uit in het Devoon ( miljoen jaar geleden). Het was een van de grootste geleedpotigen die ooit hebben bestaan. Ze konden ruim twee meter worden. De fossielen van deze geleedpotigen zijn op alle continenten gevonden, behalve Antarctica. Pterygotus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Pterygotus.

5 3. Cyathocrinus Longimanus Tempus Silurum stam: Echinodermata (stekelhuidigen) klasse: Crinoidea (zeelelies) Anders dan de naam doet vermoeden zijn zeelelies geen planten maar dieren. Ze vangen hun voedsel, kleine organismen, uit het water met hun armen en brengen deze naar hun mond. De zeeleliesoort die Marie Hubrecht heeft geschilderd kwamen voor van 425 tot 250 miljoen jaar geleden. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Cyathocrinus longimanus.

6 4. Phacops Dagincourti Tempus Silurum stam: Arthropoda (geleedpotigen) klasse: Trilobita (trilobieten) orde: Phacopida familie: Phacopidae genus: Phacops Er zijn vele soorten fossielen van trilobieten gevonden over de hele wereld. Van het Cambrium tot aan Perm ( miljoen jaar geleden) hebben ruim verschillende soorten geleefd. Vaak waren het eenvoudige onder water levende dieren. Wanneer deze specifieke trilobiet is ontstaan is onzeker, maar waarschijnlijk vlak na het Cambrium (460 miljoen jaar geleden). De familie, Phacopidae, kwam voor tot het eind van het Devoon (370 miljoen jaar geleden). De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Phacops dagincourti.

7 5. Ooceras Kirbyi Tempus Silurum stam: Mollusca (weekdieren) klasse: Cephalopoda (inktvissen) Over deze specifieke inktvis is weinig bekend. Marie Hubrecht schreef de Latijnse naam Ooceras Kirbyi bij dit dier, maar het is nog maar de vraag of ze de juiste soort getekend heeft.

8 6. Ampyx tetragon Tempus Silurum stam: Arthropoda (geleedpotigen) klasse: Trilobita (trilobieten) orde: Asaphida superfamilie: Trinucleioidea familie: Raphiophoridae genus: Ampyx Deze trilobiet behoort tot superfamilie Trinucleioidea. Hoewel de trilobieten één van de eerste dierklassen was die ogen ontwikkelden, hebben de Trinucleioidea geen ogen. Ze leefden van midden Cambrium tot eind Siluur ( miljoen jaar geleden). De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Trinucleioidea, de superfamilie waartoe Ampyx tetragon behoort.

9 7. Holothuroidea Tempus Cambrianum stam: Echinodermata (stekelhuidigen) klasse: Holothuroidea (zeekomkommers) Marie Hubrecht geeft alleen de klasse van dit beestje aan, waarschijnlijk heeft ze haar eigen fantasie gebruikt en geen precieze soort getekend. De klasse van zeekomkommers komt nog tot op de dag van vandaag voor. Zeekomkommers leven over het algemeen op de zeebodem waar ze hun voedsel uit het water filteren. Deze in het water zwevende vorm die Marie Hubrecht heeft geschilderd is waarschijnlijk een larve, die drijven namelijk los met de zeestromen mee. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Holothuroidea (zeekomkommers).

10 8. Gastropoda Tempus Cambrianum stam: Mollusca (weekdieren) klasse: Gastropoda (slakken) Marie Hubrecht geeft alleen de klasse van dit beestje aan, waarschijnlijk heeft ze haar eigen fantasie gebruikt en geen precieze soort getekend. De klasse slakken bestaat natuurlijk tot op dit moment nog steeds. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Gastropoda (slakken).

11 9. Pteropoda Tempus Cambrianum stam: Mollusca (weekdieren) klasse: Gastropoda (slakken) Marie Hubrecht geeft alleen de klasse van dit beestje aan. Het lijkt erop dat Hubrecht een zeevlinder (bv. Clio pyramidata) heeft afgebeeld, die tegenwoordig nog voorkomt. Clio pyrmidata (Photo: R. Hopcroft, University of Alaska Fairbanks/NOAA/Census of Marine Life)

12 10. Holothuroidea Tempus Cambrianum stam: Echinodermata (stekelhuidigen) klasse: Holothuroidea (zeekomkommers) Marie Hubrecht geeft alleen de klasse van dit beestje aan, waarschijnlijk heeft ze haar eigen fantasie gebruikt en geen precieze soort getekend. De klasse van zeekomkommers komt nog tot op de dag van vandaag voor. Zeekomkommers leven over het algemeen op de zeebodem waar ze hun voedsel uit het water filteren. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Holothuroidea (zeekomkommers).

13 11. Spongia Tempus Cambrianum stam: Porifera (sponzen) klasse: Demosponge (gewone sponzen) orde: Dictyoceratida familie: Spongiidae genus: Spongia Sponzen behoren tot de oudst bekende dieren. Fossielen dateren uit het Precambrium, dus zelfs nog voor het Cambrium (500 miljoen jaar geleden). Er zijn zo n 8400 verschillende soorten sponzen gevonden en regelmatig worden er nog nieuwe soorten ontdekt. Welke soort Marie Hubrecht precies getekend heeft, is onduidelijk. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Spongia (sponzen).

14 12. Albertella helena Tempus Cambrianum stam: Arthropoda (geleedpotigen) klasse: Trilobita (trilobieten) orde: Corynexochida familie: Zacanthoididae genus: Albertella Er zijn vele soorten fossielen van trilobieten gevonden over de hele wereld. Van het Cambrium tot aan Perm ( miljoen jaar geleden) hebben ruim verschillende soorten geleefd. Vaak waren het eenvoudige onder water levende dieren. Deze specifieke trilobietensoort leefde waarschijnlijk in het Cambrium ( miljoen jaar geleden). De tekening van Marie Hubrecht is naar verhouding met de andere dieren erg groot. Deze trilobietensoort werd vaak niet groter 4 cm. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Albertella helena.

15 13. Strabops Tempus Cambrianum stam: Arthropoda (geleedpotigen) orde: Aglaspidida familie: Strabopidae genus: Strabops Deze zeedieren werden niet groter dan 10 centimeter en leefden zo n 500 miljoen jaar geleden. Door hun harde schild zijn er nog vele fossielen van gevonden over de hele wereld. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Strabops.

16 14. Diplodocus Tempus Jurassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) superorde: Dinosauria (dinosauriërs) orde: Saurischia familie: Diplodocidae genus: Diplodocus Deze planteneters waren gigantisch. Ze konden van kop tot staart wel 25 meter lang worden. Dit is vergelijkbaar met de helft van een olympisch zwembad. Diplodocus soorten leefden vooral in het huidige Noord-Amerika, waar in totaal 4 soorten zijn gevonden: Diplodocus longus, Diplodocus lacustris, Diplodocus carnegii en Diplodocus hayi. Diplodocus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Diplodocus.

17 15. Brachiosaurus Tempus Jurassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) superorde: Dinosauria (dinosauriërs) orde: Saurischia familie: Brachiosauridae genus: Brachiosaurus Brachiosaurus is wellicht de bekendste plantenetende dinosauriërgroep door zijn imposante grootte. Hij kon wel 25 meter groot worden. In 1883 is het eerste fossiel in de Verenigde Staten ontdekt. Sommige beenderen waren even groot als een mens. De eerste soort werd Brachiosaurus altithorax genoemd. Tussen 1902 en 1912 werden in Oost-Afrika nog veel completere skeletten gevonden. Hiervoor is in 1914 een tweede soort benoemd: Brachiosaurus brancai. Een skelet werd in Berlijn tentoongesteld en is nog steeds het grootste tentoongestelde dinosauriërskelet ter wereld. Dit maakte Brachiosaurus tot een van de bekendste dinosauriër. In de tijd dat Marie Hubrecht aan dit schilderij werkte (1926) was deze dinosauriër dus net ontdekt en heel bekend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Hubrecht wellicht ook gefascineerd was door dit gigantische dier. Brachiosaurus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter.

18 De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Brachiosaurus.

19 16. Camarosaurus Tempus Jurassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) superorde: Dinosauria (dinosauriërs) orde: Saurischia familie: Camarasauridae genus: Camarosaurus Camarasaurus is in vergelijking met Diplodocus en Brachiosaurus klein. Maar met een lengte van 18 tot 20 meter is ook deze dinosauriër erg imposant. Fossielen van deze planteneter werden voor het eerste gevonden in 1877 door onderwijsinspecteur Oramel W. Lucas bij Garden Park in Colorado. Hij verkocht de botten door aan paleontoloog E. Cope, die vervolgens de botten in elkaar zetten. Hij noemde deze soort Camarasaurus supremus. In de jaren daarna werden veel meer botten gevonden en tot 1988 aan toe werden er nieuwe soorten van Camarasaurus ontdekt. In totaal werden tien soortnamen bedacht, maar door verder onderzoek is dit aantal teruggebracht naar vier soorten: Camarasaurus grandis (1877), Camarasaurus lentus (1889), Camarasaurus lewisi (1988) en Camarasaurus supremus (1877). Tot op de dag van vandaag worden er nog botten opgegraven van Camarasaurus in de staat Wyoming in de Verenigde Staten. Camarasaurus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter.

20 De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Camarasaurus.

21 17. Brontosaurus Tempus Jurassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) superorde: Dinosauria (dinosauriërs) orde: Saurischia familie: Diplodocidae genus: Apatosaurus Tegenwoordig wordt dit dier Apatosaurus genoemd, omdat hij door herontdekkingen toch tot een andere groep behoorde. Deze planteneter werd maximaal 25 meter lang en was vergelijkbaar met Diplodocus. Echter was Apatosaurus een stuk zwaarder, daarom werd vroeger gedacht dat hij vooral in het water leefde. Ook werd zijn kop veel kleiner getekend. Dit kun je ook duidelijk zien op de schildering van Marie Hubrecht. Tegenwoordig weten we dat Apatosaurus net als de andere plantenetende dinosauriërs op het land leefde en dat zijn kop veel groter, langer en spitser was. Boven de kop van Apatosaurus volgens onderzoek in Onder de kop van een andere plantenetende dinosaurus, Camarasaurus.

22 Apatosaurus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Apatosaurus.

23 18. Stegosaurus ungulatus Tempus Jurassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) superorde: Dinosauria (dinosauriërs) orde: Ornithischia familie: Stegosauridae genus: Stegosaurus Deze 7-9 meter lange dinosauriër was planteneter. De naam Stegosaurus betekent letterlijk dakhagedis, waarschijnlijk verwijst deze naam naar zijn opvallende stekels op de rug. Aan het uiteinde van de staart van Stegosaurus stonden twee paar lange stekels. Hiermee kon hij zich verdedigen tegen roofdieren, want door zijn korte poten kon deze dinosauriër niet heel snel rennen. In 1877 werd het eerste fossiel van een Stegosaurus ontdekt. Later zijn er nog veel meer fossielen gevonden. In totaal zijn er veertien soorten benoemd binnen het geslacht Stegosaurus. Nog steeds is er een discussie gaande onder paleontologen over welke soorten echt hebben bestaan. Stegosaurus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter.

24 De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Stegosaurus.

25 19. Elasmosaurus Tempus Jurassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) orde: Plesiosauria familie: Elasmosauridae genus: Elasmosaurus Ondanks zijn grote lengte (14 meter) en zijn uiterlijk met lange nek, is dit dier geen dinosaurus. Hij leefde later dan de meeste dinosauriërs, namelijk in het laat Krijt, miljoen jaar geleden. Elasmosaurus stierf uit tijdens de massa extinctie zo n 65 miljoen jaar geleden. De meest waarschijnlijke theorie van deze massa extinctie is een meteoriet inslag. Dit reptiel leefde in het water en at vis en andere zwemmende dieren, zoals op de schildering van Marie Hubrecht te zien is. Elasmosaurus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter.

26 De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Elasmosaurus.

27 20. Belemnites Tempus Jurassicum stam: Mollusca (weekdieren) klasse: Cephalopoda (inktvissen) orde: Coloidea familie: Belemnoidea geslacht: Belemnites (belemnieten) Belemnieten zijn een uitgestorven soort inktvis. Ze lijken erg op de pijlinktvis van nu. Fossielen van deze inktvissen worden gevonden in gesteente van 200 tot ongeveer 66 miljoen jaar geleden. Omdat het achterste deel (het rostra) hard was, werd dit gedeelte vaak gevonden in fossielen. De rest van het lichaam van het dier was lange tijd onduidelijk geweest. Maar toch zijn er uitzonderlijk goed geconserveerde fossielen gevonden die ook de weke delen van het dier laten zien. Deze zijn blijkbaar al gevonden toen Marie Hubrecht de schildering maakte, want haar tekening laat meer zien dan enkel het harde achterlijf van het dier. Op de schildering kun je trouwens ook zien dat de belemniet opgegeten wordt door een Elasmosaurus. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Belemnites.

28 21. Triceratops Tempus Jurassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) superorde: Dinosauria (dinosauriërs) orde: Ornithischia familie: Ceratopidae genus: Triceratops De naam Triceratops betekent letterlijk driehoorngezicht. De drie hoorns prijken duidelijk op het kop van deze dinosauriër: twee boven de ogen en één op de neus. Met zijn smalle en scherpe snavelachtige bek rukte het dier hele struiken uit de grond, die vervolgens door een scherpe rij tanden in stukken werden geknipt. In grote brokken slikte hij zijn voedsel door, waarna het pas in zijn buik verder werd verteerd. Echt secuur ging deze dinosauriër dus niet met zijn eten om. Onderzoekers zijn het niet met elkaar eens waarvoor het nekschild en de hoorns van Triceratops precies dienden. Het kan zijn dat ze deze gebruikten om zich te verdedigen tegen roofdieren. Andere wetenschappers denken dat de hoorns en het nekschild enkel werden gebruikt om onderling met elkaar te vechten om te bepalen wie het sterkst was. En weer anderen geloven dat ze slechts bedoeld waren om mee te pronken of om verschillende soorten uit elkaar te houden. Het is natuurlijk ook mogelijk dat alle drie de theorieën van toepassing zijn.

29 Triceratops in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Triceratops.

30 22. Pteranodon Tempus Jurassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) orde: Pterosauria (pterosauriërs) genus: Pteranodon Ondanks dat je zou vermoeden is dit vliegende dier, met een spanwijdte van 7-9 meter, geen voorouder van de vogels. Vogels stammen af van een andere groep vliegende dinosauriërs. Een Pteranodon had geen tanden, maar was zeker een echte vleeseter. Hij at vis, weekdieren, krabben, insecten en hij aaste op dode dieren op het land. Zeer waarschijnlijk ving hij zijn vis net zoals de huidige pelikaan, door vis op te scheppen uit het water en in zijn geheel door te slikken. Pteranodon in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Pteranodon.

31 23. Dinychthys Tempus Devonicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Placodermi (primitieve vissen) orde: Arthrodira superfamilie: Dinichthyloidea familie: Dinichthyidae genus: Dinychthys De naam van deze vis betekent letterlijk verschrikkelijke vis. Met zijn krachtige bek vol scherpe tanden beet hij met gemak zijn prooi aan stukken. Sommige exemplaren Dinychthys konden wel 10 meter lang worden. Dit is vergelijkbaar met sommige grote haaiensoorten die nu in de zee zwemmen. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Dinychthys.

32 24. Ophiuroidea Tempus Devonicum stam: Echinodermata (stekelhuidigen) klasse: Ophiuroidea (slangsterren) Ophiuroidea zijn slangsterren, het zijn stekelhuidigen die nauw verwant zijn aan de zeesterren. Slangsterren komen nog steeds voor en kunnen soms armen van wel 60 cm hebben. Vandaar dat hun naam komt van het Griekse ophis dat slang betekent. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Ophiuroidea.

33 25. Loxomma Tempus Carboniferum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Amphibia (amfibieën) familie: Loxommatidae genus: Loxomma Loxomma is een amfibieënachtige. Er zijn alleen fossielen gevonden van zijn kop, dus over de rest van zijn lijf is tot op de dag van vandaag niks bekend. Op de schildering van Marie Hubrecht zie je dan ook niet meer dan een kop en deel van de nek van het dier. Wat je wel duidelijk kunt zien is dat het een Dolichosoma gevangen heeft. Het was dus echt een vleeseter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Loxomma.

34 26. Dolichosoma Tempus Carboniferum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Amfibia (amfibieën) orde: Aistopoda familie: Phlegethontiidae genus: Phlegethontia Dit amfibieëntype is nu een andere naam toegewezen, namelijk Phlegethontia. Deze slangachtige amfibieën hadden geen poten. Ze kwamen vooral voor in Europa en Noord-Amerika. Op de schildering van Marie Hubrecht kun je zien hoe de Dolichosoma door een Loxomma gevangen is. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Dolichosoma.

35 27. Dimetrodon Tempus Permicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) orde: Pelycosauria familie: Sphenacodontidae genus: Dimetrodon Deze Pelycosauriër, geen dinosauriër, is een echt reptiel. Net als andere reptielen was hij koudbloedig en moest hij zich s ochtends opwarmen in de zon om energie te krijgen. De zeil op zijn rug hielp hem hier extra bij, want hierdoor ving hij meer zon op. Zo kon hij vroeg aan de jacht beginnen. Dimetrodon in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Dimetrodon.

36 28. Naosaurus Tempus Permicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Synapsida (synapsiden = voorouder van zoogdieren) orde: Pelycosauria familie: Edaphosauridae genus: Edaphosaurus In de loop van de tijd, dus nadat Marie Hubrecht deze schildering heeft gemaakt in 1926, kreeg dit dier een andere naam: Edaphosaurus. Deze dieren waren amnioot. Amniota zijn een groep dieren die voortkwamen uit de amfibieën. Ze hebben een vlies, het amnionvlies, om hun eieren. Met deze eieren waren ze in staat om volledig op het land te gaan leven. Ze hebben dus, in tegenstelling tot amfibieen, geen water meer nodig om zich voort te planten. De eerste Amniota verschenen in het Carboon (300 miljoen jaar geleden), zo ook Edaphosaurus. Edaphosaurus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Edaphosaurus.

37 29. Diadectes carupace Tempus Permicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Amfibia (amfibieën) familie: Diadectidae genus: Diadectes Dit amfibie kon wel drie meter lang worden en was daarmee het grootste landdier destijds. Het lijkt op een reptiel, maar hij leefde vooral in het water en enkele schedelkenmerken duidde volgens wetenschappers toch echt op een amfibie. Dit dier was het eerste amfibie dat planteneter was. Zijn naam Diadectes betekent letterlijk doordringende beet, wat hij te danken heeft aan zijn scherpe tanden waarmee hij met gemak plantendelen kon afscheuren. Met zijn stompe en verbreden kiezen vermaalde hij vervolgens zijn eten tot klein spul. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Diadectes.

38 30. Araeoscelis gracilis Tempus Permicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) orde: Pelycosauria familie: Sphenacodontidae genus: Dimetrodon Marie Hubrecht beschreef dit dier met de Latijnse naam Araeoscelis gracilis. Maar de dinosauriër op de tekening lijkt op een soort binnen de groep Dimetrodon, waar haar beschreven soort niet toe behoort. Op de schildering is nog een Dimetrodon te zien aan de waterkant. De Dimetrodon soorten leefden in het Perm-tijdperk ( miljoen jaar geleden) en waren echte vleeseters. Door klimaatverandering veranderde de leefomgeving dusdanig dat deze dieren uitstierven. Araeoscelis gracilis. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Dimetrodon.

39 31. Moschops Tempus Permicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) orde: Therapsida familie: Tapinocephalidae genus: Moschops Moschops was een zoogdierachtige die wel 3 meter lang konden worden. De naam betekent letterlijk kalf gezicht. Hij had een opvallend dikke en stevige schedel die waarschijnlijk gebruikt werd in de strijd om dominantie, waarbij met de hoofden tegen elkaar gedrukt werd om te zien wie het sterkst en daarmee dominantst was. Moschops soorten verplaatsten zich waarschijnlijk in groepen, precies zoals Marie Hubrecht ze heeft afgebeeld. Moschops in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Moschops.

40 32. Inostranzewia Tempus Permicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Synapsida (synapsiden = voorouder van zoogdieren) orde: Therapsida familie: Gorgonopsidae genus: Inostrancevia Inostrancevia was een echte vleeseter. Hij werd wel 3.5 meter lang en met zijn grote hoektanden was hij de top predator in zijn omgeving. Inostrancevia in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Inostrancevia.

41 33. Struthiocephalus Tempus Permicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Synapsida (synapsiden = voorouder van zoogdieren) orde: Therapsida familie: Tapinocephalidae genus: Struthiocephalus Struthiocephalus, letterlijk struisvogel hoofd, heeft een lange snuit. Op de schildering van Marie Hubrecht is deze snuit oranje geschilderd. Misschien was het in de tijd van schilderen nog onzeker hoe de kop van dit dier er uit heeft gezien. Tegenwoordig weten we dat de snuit hetzelfde gekleurd was als de rest van het lichaam: bruinig. Het dier leefde in Zuid-Afrika. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Struthiocephalus.

42 34. Endothiodon Tempus Permicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Synapsida (synapsiden = voorouder van zoogdieren) orde: Therapsida infraorde: Dicynodontia familie: Endothiodontidae genus: Endothiodon Endothiodon is een zoogdierachtig reptiel. Hij hoorde tot de infraorde-groep Dicynodont, wat letterlijk twee hond tand betekent. Zijn kop leek op die van een hond en in zijn bek bevonden zich enkel twee slagtanden waarmee hij planten omver trok en wortels opgroef om te eten. Dicynodonten leefden van midden Perm tot laat Trias ( miljoen jaar geleden). De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Endothiodon.

43 35. Pareiasaurus Tempus Permicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) orde: Procolophonia familie: Pareiasauridae genus: Pareiasaurus Deze planteneter had korte poten, dus at hij vooral planten die laag bij de grond groeiden. Hij had een gedrongen en stevige bouw en kon wel drie meter lang worden. Pareiasaurus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Pareiasaurus.

44 37. Mixosaurus Tempus Triassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) orde: Ichthyosauria familie: Mixosauridae genus: Mixosaurus Deze visetende reptiel van ongeveer één meter lang, heet Mixosaurus (letterlijk gemengde hagedis ). Hij heet zo omdat hij een tussenvorm is tussen zijn aalachtige voorganger en zijn dolfijnachtige opvolger. Mixosaurus De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Mixosaurus.

45 38. Langia grönlandica Stensiö Tempus Triassicum Marie Hubrecht beschreef dit dier met de Latijnse naam Langia grönlandica Stensiö. Echter is deze soort nergens bekend. Misschien dat de naam in de tijd is veranderd. Om welke soort het precies gaat is nog onbekend, dit komt ook door de donkere schildering.

46 39. Plateosaurus Tempus Triassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) orde: Saurischia familie: Plateosauridae genus: Plateosaurus Plateosaurus was één van de eerste dinosauriërs. De meeste fossielen zijn gevonden in Duitsland, waar het in de tijd dat ze leefden een moerasgebied was. De theorie is dat deze planteneters naar het moeras kwamen om zich te goed te doen aan al die moerasplanten. Maar door hun grootte kwamen ze soms vast te zitten in het moeras, wat veel skeletten heeft opgeleverd. Plateosaurus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Plateosaurus.

47 40. Lystrosaurus Tempus Triassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) orde: Therapsida familie: Lystrosauridae genus: Lystrosaurus Lystrosaurus is een zoogdierachtig reptiel. Hij hoorde tot de infraorde-groep Dicynodont, wat letterlijk twee hond tand betekent. Zijn kop leek op die van een hond en in zijn bek bevonden zich enkel twee slagtanden waarmee hij planten omver trok en wortels opgroef om te eten. Lystrosaurus leefden van 260 tot 247 miljoen jaar geleden. Lystrosaurus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Lystrosaurus.

48 41. Massospondylus Tempus Triassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) superorde: Dinosauria (dinosauriërs) orde: Saurischia familie: Massospondylidae genus: Massospondylus Het is vrij moeilijk gebleken om het dieet van deze dinosauriër te bepalen, omdat ze zowel puntige tanden als platte maaltanden bezaten. Omdat Massospondylus veel maaltanden had, was hij waarschijnlijk herbivoor, maar als het voedselaanbod laag was, at hij misschien ook wel kleine gewervelden zoals hagedisjes. Massospondylus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Massospondylus.

49 42. Mystriosuchus Tempus Triassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) orde: Phytosauria familie: Phytosauridae genus: Mystriosuchus Mystriosuchus lijkt op de hedendaagse gaviaal (krokodilachtige), door zijn smalle snuit die lijkt te wijzen op een specialisatie in vissen als prooi. Met een smalle snuit is het namelijk makkelijker om zijdelings door het water te bewegen, dan met een bredere snuit. Dit komt doordat je dan minder weerstand van het water ondervindt. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Mystriosuchus.

50 43. Rutiodon Tempus Triassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) orde: Phytosauria familie: Phytosauridae genus: Rutiodon Soorten van Rutiodon lijken erg op de hedendaagse krokodillen. Waarschijnlijk hadden ze ook eenzelfde leefwijze en aten ze vooral vissen en dieren die naar het water kwamen om te drinken. Een verschil met de hedendaagse krokodil is dat de neusgaten van de Rutiodon soorten meer op het voorhoofd zaten in plaats van op het eind van de snuit. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Rutiodon.

51 44. Cynognathus Tempus Triassicum Hier lijkt er iets misgegaan bij de naamgeving van Marie Hubrecht. Dit beest noemt ze een Cynognathus, maar een Cynognathus (letterlijk honden kaak ) is een dier met een opvallend grote schedel. Het dier dat ze geschilderd heeft lijkt een veel kleinere kop te hebben. Welke soort zou ze werkelijk bedoeld hebben? Cynognathus

52 45. Anchisaurus Tempus Triassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) superorde: Dinosauria (dinosauriërs) familie: Anchisauridae genus: Anchisaurus Ondanks dat Marie Hubrecht dit dier in het Trias-tijdperk tekende, leefde dit dier in het Jura zo n 190 tot 175 miljoen jaar geleden. Het dier was waarschijnlijk een planteneter door zijn gebit. Zijn klauwen doen wel nog denken aan zijn vleesetende voorouders. De ontdekking van de botten van deze dinosauriër was de eerste ontdekking van een dinosauriër in Noord-Amerika in In eerste instantie dacht men dat het botten van mensen waren, omdat de botten vrij klein waren. Pas in 1855 concludeerde men dat het om botten van een reptiel ging en dertig jaar later, in 1885, kreeg de soort zijn naam. Het dier is niet groter dan 2 meter, en is op de schildering van Marie Hubrecht dan ook niet echt op schaal geschilderd. Anchisaurus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Anchisaurus.

53 46. Sauropus barratti Tempus Triassicum Marie Hubrecht beschreef dit dier met de Latijnse naam Sauropus barratti. Echter is deze soort nergens bekend. Misschien dat de naam in de tijd is veranderd. Om welke soort het precies gaat is nog onbekend. Het zou ook gewoon een fantasie dier kunnen zijn. De groepsnaam (genus) Sauropus is een plantennaam.

54 47. Phytosaurus (Beledon) Tempus Triassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) orde: Phytosauria familie: Phytosauridae genus: Phytosaurus Phytosaurus is een krokodilachtige, maar in tegenstelling tot de meeste andere krokodilachtigen zaten zijn neusgaten op zijn voorhoofd in plaats van op de voorkant van de snuit. Alhoewel Phytosaurus planten hagedis betekent, was het zeker geen planteneter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Phytosaurus.

55 48. Dicynodon Tempus Triassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Synapsida (synapsiden = voorouder van zoogdieren) orde: Therapsida infraorde: Dicynodontia Dicynodont betekent letterlijk twee hond tand, op de schildering kun je als je goed kijkt de slagtand zien. Waarschijnlijk gebruikten ze die twee tanden om voedselrijke wortels van planten op te graven. Dicynodonten leefden van midden Perm tot laat Trias (van 275 tot 200 miljoen jaar geleden). De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Dicynodon.

56 49. Zanclodon Tempus Triassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) familie: Rauisuchidae genus: Teratosaurus Zanclodon werd vroeger gebruikt voor een bepaalde groep dinosauriërs. Echter is deze groep hergeschikt en vallen soorten onder andere groepen. Waarschijnlijk is de soort die Marie Hubrecht hier heeft geschilderd nu een Teratosaurus, wat letterlijk monster hagedis betekent. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Teratosaurus.

57 50. Cymbospondylus Tempus Triassicum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) orde: Ichthyosauria familie: Shastasauridae genus: Cymbospondylus Door goed te kijken naar het gebit van het fossiel van Cymbospondylus konden paleontologen achterhalen wat dit dier zoal at in het Trias-tijdperk. Ondanks zijn grote lengte at het dier vooral kleine dieren, zoals ammonieten, inktvissen en kleine vissen. Dit komt door zijn kleine tanden. Deze kleine tanden zijn ongeschikt voor het vastpakken van grote vissen, amfibieën en andere reptielen. Cymbospondylus in verhouding met een gemiddeld mens van 1,80 meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Cymbospondylus..

58 51. Archaeosigillaria primaeva Tempus Devonicum rijk: Plantae (planten) genus: Archaeosigillaria Zoals op de schildering van Marie Hubrecht duidelijk te zien is, had deze plant een lange stam zonder veel zijtakken. De plant kwam vooral voor in het Devoon-tijdperk. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Archaeosigillaria.

59 52. Eospermatopteris textilia Tempus Devonicum rijk: Plantae (planten) stam: Pteridophyta klasse: Cladoxylopsida genus: Eospermatopteris Waarschijnlijk zijn de boomsoorten van Eospermatopteris de vroegst bekende bomen die dus de eerste bossen op aarde hebben gevormd. Ze maakten sporen om zich voort te planten, net zoals varens, sommige mossen en paardenstaarten dat tegenwoordig doen. Het kan dus zijn dat ze de voorouder waren van deze planten. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Eospermatopteris.

60 53. Calamophyton primaevum Tempus Devonicum rijk: Plantae (planten) stam: Tracheophyta (vaatplanten) klasse: Cladoxylopsida orde: Pseudosporochnales genus: Calamophyton Deze vaatplant werd, zoals ook te zien is op de schildering van Marie Hubrecht, niet heel groot, gemiddeld 35 centimeter. Ze behoren tot de groep die als basis heeft gestaan voor het ontstaan van varens. Ze kwamen voor in het Devoon ( miljoen jaar geleden). Wanneer precies is niet duidelijk. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Calamophyton.

61 54. Lepidodendron Tempus Carboniferum rijk: Plantae (planten) stam: Tracheophyta (vaatplanten) klasse: Isoetopsida orde: Lepidodendrales familie: Lepidodendraceae genus: Lepidodendron Deze boomachtige planten konden soms wel 40 meter hoog worden. Dit is vergelijkbaar met een flat van 12 verdiepingen. De stam had soms bijna een doorsnede van wel twee meter. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Lepidodendron.

62 55. Calamites Tempus Carboniferum rijk: Plantae (planten) stam: Pteridophyta klasse: Equisetopsida orde: Equisetales familie: Calamitaceae genus: Calamites Planten van Calamites kunnen wel 30 meter hoog worden. Dit is vergelijkbaar met een flat van 9 verdiepingen. De hedendaagse afstammelingen van deze plant, onder anderen de paardenstaarten, zijn relatief klein. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Calamites.

63 56. Alethopteris grandifolia Tempus Carboniferum rijk: Plantae (planten) stam: Cycadophyta klasse: Cycadopsida orde: Medullosales familie: Alethopteridaceae genus: Alethopteris Planten van het genus Alethopteris zijn zaadvarens. Het waren bomen met varenachtige bladeren (zoals goed op de schildering te zien is) die zich door middel van zaden voortplantten. In de tijd dat deze planten in grote aantallen voorkwamen, was Europa bedekt met moeras. Deze hadden grote bladeren, die na verloop van tijd afvielen. Als ze dan met modder bedekt raakte, konden ze fossiliseren. In Europa zijn er dus vele fossielen gevonden van deze plant. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Alethopteris.

64 57. Pteropsida Tempus Carboniferum rijk: Plantae (planten) stam: Embryophyta (Landplanten) klasse: Pteropsida Pteropsida is de klasse van planten waar ook de hedendaagse varens en paardenstaarten inzitten. Deze klasse ontstond ergens in het Devoon (zo n 410 miljoen jaar geleden). Marie Hubrecht geeft van deze plant alleen de klasse aan, er is geen aanvullende informatie over de precieze plantensoort die ze schilderde. Varens en paardenstaarten planten zich voort door middel van sporen. Voor het overleven van een voorkiem en voor de bevruchting is een vochtige omgeving noodzakelijk. Vandaar dat Pteropsida planten voorkomen in bossen en moerassige gebieden. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Pteropsida.

65 58. Cordaites Tempus Permicum rijk: Plantae (planten) stam: Embryophyta (landplanten) klasse: Spermatopsida orde: Cordaitales familie: Cordaitaceae genus: Cordaites Cordaites zijn primitieve bomen die voorkwamen in het midden van het Carboon ( miljoen jaar geleden). Eigenlijk klopt het dus niet dat Marie Hubrecht deze boom getekend heeft in het Perm-tijdperk ( miljoen jaar geleden). De bladeren hebben parelelle nerven waardoor ze een beetje op maisbladeren lijken. Fossielen van Cordaites. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Cordaites.

66 59. Sigillaria Tempus Jurrasicum rijk: Plantae (planten) stam: Embryophyta (landplanten) klasse: Isoetopsida orde: Lepidodendrales familie: Lepidodendraceae genus: Sigillaria Deze boomachtige planten konden soms wel 40 meter hoog worden. Dit is vergelijkbaar met een flat van 12 verdiepingen. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Sigillaria.

67 60. Pteridosperma Tempus Carboniferum rijk: Plantae (planten) stam: Embryophyta (landplanten) klasse: Pteridospermopsida Pteridospermae, oftewel, zaadvarens kwamen weelderig voor in het Devoon (vanaf 410 miljoen jaar geleden) en Carboon (vanaf 360 miljoen jaar geleden) en ze stierven uit in het Perm ( miljoen jaar geleden). De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Pteridosperma.

68 61. reptielenachtigen Tempus Cretaceum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) superorde: Dinosauria (dinosauriërs) orde: Ornithischia familie: Iguanodontidae genus: Iguanodon Op de schildering van Marie Hubrecht zijn duidelijk twee individuen te zien. Als naslagwerk heeft Hubrecht een boek gemaakt met vele soortnamen. Echter is van deze soort geen naam bekend. Het lijken twee individuen te zijn van Iquanodon. In de tijd dat Hubrecht dit schilderij maakte, dacht men dat deze dinosauriër vooral op zijn achterpoten liep. Tegenwoordig weten we dat het dier zich toch veel op vier poten voortbracht. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Iguanodon.

69 62. reptielenachtige met rode kop Tempus Cretaceum stam: Chordata (chordadieren) klasse: Reptilia (reptielen) superorde: Dinosauria (dinosauriërs) orde: Ornithischia familie: Hadrosauridae genus: Trachodon Als naslagwerk heeft Hubrecht een boek gemaakt met vele soortnamen. Echter is van deze soort geen naam bekend. Het lijkt een Trachodon te zijn door zijn opvallende snuit. In de tijd dat Hubrecht dit schilderde dacht men nog dat het dier een rode kop had. Tegenwoordig weten we dat het dier niet zo opvallend gekleurd rondliep. Zijn kop was gelijk gekleurd met de rest van zijn lichaam. De tijdsbalk met in rood het voorkomen van Trachodon.

DINOSAURIËRS. Marthe Terny

DINOSAURIËRS. Marthe Terny DINOSAURIËRS Marthe Terny 1. INLEIDING Ik hou mijn spreekbeurt over dinosauriërs, omdat ik dit een erg leuk en interessant onderwerp vind. We weten al veel over de dinosauriërs, maar nog niet alles. Ik

Nadere informatie

Dinosauriërs. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Wat is een dinosauriër?

Dinosauriërs. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Wat is een dinosauriër? Dinosauriërs Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is een dinosauriër? 3. Wanneer leefden de dinosauriërs? 4. Waar leefden dinosauriërs? 5. Hoe leefden de dinosauriërs? 6. Waarom waren de dinosauriërs zo groot?

Nadere informatie

TIJDLIJN. Een reis door de geschiedenis

TIJDLIJN. Een reis door de geschiedenis De OERKNAL! Wetenschappers denken dat zo n 13,7 miljard aardse jaren geleden alles in het heelal samengeperst was tot een gloeiend heet punt. Tijdens een enorme oerexplosie ontstonden uit dat punt materie

Nadere informatie

W.O. Tweede leerjaar Geert DE JAEGER

W.O. Tweede leerjaar Geert DE JAEGER P ZEK NAAR DIN S! W.. Tweede leerjaar Geert DE JAEGER Wat weten we reeds over dino s? We gebruiken vaak de afkorting dino's. Eigenlijk zeg je dinosaurussen of dinosauriërs. Dat betekent : reuzen hagedis.

Nadere informatie

Oog in oog met de dino s expeditie oertijd

Oog in oog met de dino s expeditie oertijd Oog in oog met de dino s expeditie oertijd Museumles - Expeditie Oertijd Informatie voor leerlingen basisonderwijs groepen 4 t/m 8 experience www.limburgsmuseum.nl wat je ziet, ben je zelf Oog in oog met

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 HET ONTSTAAN VAN HET LEVEN OP AARDE BLZ 3. HOOFDSTUK 3 DE VELOCIRAPTOR BLZ 5. HOOFDSTUK 4 DE SPINOSAURUS BLZ 6.

HOOFDSTUK 1 HET ONTSTAAN VAN HET LEVEN OP AARDE BLZ 3. HOOFDSTUK 3 DE VELOCIRAPTOR BLZ 5. HOOFDSTUK 4 DE SPINOSAURUS BLZ 6. INLEIDING BLZ 2. HOOFDSTUK 1 HET ONTSTAAN VAN HET LEVEN OP AARDE BLZ 3. HOOFDSTUK 2 DE IRRITATOR BLZ 4. HOOFDSTUK 3 DE VELOCIRAPTOR BLZ 5. HOOFDSTUK 4 DE SPINOSAURUS BLZ 6. HOOFDSTUK 5 TYRANOSAURUS REX

Nadere informatie

Galerij van de Evolutie

Galerij van de Evolutie Galerij van de Evolutie Werkblad Niveau 3 RODE DRAAD 1) De galerij van de evolutie leidt je in 6 hoofdstukken van het prille leven tot de huidige tijd. Uiteraard beperkt evolutie zich niet tot deze 6 periodes

Nadere informatie

Beestige bundel van: 1

Beestige bundel van: 1 Beestige bundel van: 1 2 Ordening van organismen organisme = een levend wezen, iets wat leeft. Er zijn meer dan anderhalf miljoen soorten organismen. Om een overzicht te krijgen worden deze organismen

Nadere informatie

Lesbrief T. rex voedselweb

Lesbrief T. rex voedselweb Lesbrief T. rex voedselweb Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Lesduur: ± 45 minuten Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Zelfstandig Doel van de opdracht: Het ontdekken dat niet alle dinosauriërs in dezelfde

Nadere informatie

Onze bijzondere planeet De aarde is een bijzondere planeet. Er zijn in het heelal veel meer planeten. Leven op onze planeet is mogelijk door de zon.

Onze bijzondere planeet De aarde is een bijzondere planeet. Er zijn in het heelal veel meer planeten. Leven op onze planeet is mogelijk door de zon. Project Dieren C- verrijking week 1 Info plus Algemeen Tijdbalk Het is heel moeilijk om je voor te stellen hoe lang geleden de aarde is ontstaan. Hoe lang duurde het voordat het eerste leven ontstond?

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding blz. 3. Wat is een fossiel? blz. 4. Hoe fossielen ontstaan blz. 5. Fossielen van zacht weefsel blz. 6. Zeedieren blz.

Inhoud. Inleiding blz. 3. Wat is een fossiel? blz. 4. Hoe fossielen ontstaan blz. 5. Fossielen van zacht weefsel blz. 6. Zeedieren blz. Door: Oscar Zuethoff Groep 6b - Meneer Jos & Ingrid Februari 2008 Inhoud Inleiding blz. 3 Wat is een fossiel? blz. 4 Hoe fossielen ontstaan blz. 5 Fossielen van zacht weefsel blz. 6 Zeedieren blz. 7 De

Nadere informatie

Werkstuk door M woorden 15 juni keer beoordeeld. Wat zijn Pterosauriërs Inleiding:

Werkstuk door M woorden 15 juni keer beoordeeld. Wat zijn Pterosauriërs Inleiding: Werkstuk door M. 1487 woorden 15 juni 2001 7 70 keer beoordeeld Vak Biologie Wat zijn Pterosauriërs Inleiding: Dit werkstuk gaat over Pterosauriërs, ik heb hiervoor gekozen omdat ik dit nog de meest interessantste

Nadere informatie

Spreekbeurt Dinosaurussen

Spreekbeurt Dinosaurussen Spreekbeurt Dinosaurussen 17 maart 2008 - Daniël Kuckartz - Groep 6 1: Krijt-tijdperk 2: Zoogdier/Eieren 2B: Embryo 3: Landdino s 4: Waterdino s 5: Vliegende dino s 6: Gewicht 7: Lengte 8: Voortbeweging

Nadere informatie

De Tijdperken. 419 miljoen jaar geleden. 358 miljoen jaar geleden. 289 miljoen jaar geleden. 252 miljoen jaar geleden. 201 miljoen jaar geleden

De Tijdperken. 419 miljoen jaar geleden. 358 miljoen jaar geleden. 289 miljoen jaar geleden. 252 miljoen jaar geleden. 201 miljoen jaar geleden Ongeveer 160 miljoen jaar lang hebben er dinosaurussen op de aarde geleefd. Er waren meer dan 1100 verschillende soorten die overal leefden. 65 miljoen zijn ze plotseling uitgestorven. Er zijn al veel

Nadere informatie

Evolutie, wat is dat nu feitelijk?!

Evolutie, wat is dat nu feitelijk?! Evolutie, wat is dat nu feitelijk?! Heb je je wel eens afgevraagd waarom er zo veel verschillende soorten vlinders, vogels of vissen zijn? Waarom is er niet gewoon één soort van die dieren? Er is toch

Nadere informatie

Eindexamen biologie vmbo gl/tl II

Eindexamen biologie vmbo gl/tl II REPTIELEN INFORMATIE 1 VERSCHILLENDE GROEPEN In de afbeelding hieronder staan vier soorten reptielen afgebeeld. Elke soort behoort tot een bepaalde groep van de reptielen: dier 1 behoort tot de krokodillen,

Nadere informatie

inhoud Inleiding Wat is een fossiel? Hoe ontstaan fossielen? Paleontologie Beroemde fossielen Pluskaarten Bronnen Colofon en voorwaarden

inhoud Inleiding Wat is een fossiel? Hoe ontstaan fossielen? Paleontologie Beroemde fossielen Pluskaarten Bronnen Colofon en voorwaarden Fossielen inhoud 1. 2. 3. 4. 5. Inleiding Wat is een fossiel? Hoe ontstaan fossielen? Paleontologie Beroemde fossielen Filmpje Pluskaarten Bronnen Colofon en voorwaarden 3 4 5 9 11 15 16 18 19 Inleiding

Nadere informatie

Examentrainer. Vragen. Een erfelijke ziekte

Examentrainer. Vragen. Een erfelijke ziekte Examentrainer Vragen Een erfelijke ziekte FH is een erfelijke ziekte die het gevolg is van een mutatie in een bepaald gen. FH-patiënten hebben te veel cholesterol in hun bloed. Cholesterol zet zich vast

Nadere informatie

Opmerking voor de docent. Dieren determineren. Werkwijze

Opmerking voor de docent. Dieren determineren. Werkwijze Opmerking voor de docent. Verspreid door het lokaal ongeveer 30 dieren met een nummer en de naam van de soort. Gebruik preparaten, opgezette dieren eventueel platen. Vermeld eventueel bij het dier enkele

Nadere informatie

Allemaal Dinosaurussen

Allemaal Dinosaurussen Allemaal Dinosaurussen Ruben Schneijdenberg Allemaal dinosaurus sen Minidinosaurussen Onder :een impressie van een dinosaurusembryo. versteende eieren en embryo s geven paleontologen waardevolle informatie.

Nadere informatie

Kaartenset gewervelde dieren

Kaartenset gewervelde dieren Kaartenset gewervelde dieren Deze set met plaatjes is het tweede en laatste deel van de kaartjes met gewervelde- en ongewervelde dieren op. Ieder kaartje bevat een afbeelding van het dier in kwestie, met

Nadere informatie

Juf Kim Afkomstig van:

Juf Kim Afkomstig van: Naam:. klas: 1 Beste leerlingen van juf haar klas. Zo dadelijk gaan jullie beginnen met het thema dinosaurussen. Jullie zullen van juf zeer veel leren door de bundel die jullie gaan krijgen, maar jullie

Nadere informatie

Dit kan nog gewijzigd worden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dit kan nog gewijzigd worden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Excursie Osnabrück, Thema ordening. Voorbereiding: Leerlingen downloaden de app zoo osnabruck audioguide (kan op Android en IOS) De app wordt in de klas geupdate zodat alle gebieden zijn te bekijken en

Nadere informatie

Antwoorden Biologie Thema 5

Antwoorden Biologie Thema 5 Antwoorden Biologie Thema 5 Antwoorden door een scholier 697 woorden 9 juni 2003 6,8 323 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Basisstof 1 Opdracht 1 1. Het fenotype zijn de zichtbare

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: dinosaurussen

Auditieve oefeningen bij het thema: dinosaurussen Auditieve oefeningen bij het thema: dinosaurussen Boek van de week: 1; De archeoloog 2; Dinosaurussen 3; Tom en de dinosaurussen in het museum 4; Dinosaurussen Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende

Nadere informatie

EXPO DINO ADVENTURE LESMAP

EXPO DINO ADVENTURE LESMAP LESMAP EXPO DINO ADVENTURE LESMAP Ter voorbereiding aan jullie bezoek...2 Voorwoord...3 Opstelling expo op basis van vier tijdperken...4 Toelichting gebruik audioguide....5 Activiteiten voor kinderen..............................................................................................

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Dino's

Werkstuk Biologie Dino's Werkstuk Biologie Dino's Werkstuk door een scholier 2359 woorden 20 maart 2004 5,3 111 keer beoordeeld Vak Biologie Is een dino warm-koudbloedig? Reptielen zijn koudbloedig, vogels zijn warmbloedig en

Nadere informatie

Werkblad schedels groep 1

Werkblad schedels groep 1 Werkblad schedels groep 1 De lengte van het dier is ongeveer 5 keer de lengte van de schedel Hoe lang is de schedel? Meet langs de zijkant Hoe breed is de oogkas? Schedel nr 1 Schedel nr 2 Schedel nr 3

Nadere informatie

Voeding. Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Voeding. Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Voeding Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs DMVVOO-B&E-2012 Voeding is belangrijk voor de mens, dier en plant. In het dierenpark zie je heel veel verschillende dieren. De planteneter eet planten,

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DINO TOT MUS EN MUIS. College 2 Ontstaan en ontwikkeling van diapside reptielen

EVOLUTIE VAN DINO TOT MUS EN MUIS. College 2 Ontstaan en ontwikkeling van diapside reptielen EVOLUTIE VAN DINO TOT MUS EN MUIS College 2 Ontstaan en ontwikkeling van diapside reptielen EVOLUTIE, VAN DINO TOT MUS EN MUIS Uw docent Kees Boele PROGRAMMA 1. Inleiding, tijdsbeelden en fossielen 2.

Nadere informatie

Ordening. Bacteriën Schimmels Planten Dieren

Ordening. Bacteriën Schimmels Planten Dieren Ordening Bacteriën Schimmels Planten Dieren Bacteriën Kenmerken cellen: celwand geen celkern geen bladgroenkorrels eencellig planten zich voort door deling voeden zich meestal met dode resten van organismen

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Neushoorn Inleiding De neushoorn is een groot en zwaar landdier en kan wel 60 jaar oud worden. De witte neushoorn is de grootste en weegt wel 3000 kilo. Alleen de olifant is groter. De neushoorn is één

Nadere informatie

Ordening. Planten Dieren Bacteriën Schimmels

Ordening. Planten Dieren Bacteriën Schimmels Ordening Planten Dieren Bacteriën Schimmels Indeling plantenrijk Indeling dierenrijk Planten Kenmerken plantencellen: celwanden celkernen bladgroenkorrels Wieren Sporenplanten Zaadplanten Wieren / Algen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL 2006

Bijlage VMBO-GL en TL 2006 Bijlage VMBO-GL en TL 2006 tijdvak 2 BIOLOGIE CSE GL EN TL Deze bijlage bevat informatie. 600051-2-588b REPTIELEN INFORMATIE 1 VERSCHILLENDE GROEPEN In de afbeelding hieronder staan vier soorten reptielen

Nadere informatie

Bijlage-VMBO-KB 2006 BIOLOGIE CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie b

Bijlage-VMBO-KB 2006 BIOLOGIE CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie b Bijlage-VMBO-KB 2006 tijdvak 2 BIOLOGIE CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 600051-2-663b REPTIELEN INFORMATIE 1 VERSCHILLENDE GROEPEN In de afbeelding hieronder staan vier soorten reptielen afgebeeld.

Nadere informatie

Bottenbeest. Activiteit in de klas Docentblad

Bottenbeest. Activiteit in de klas Docentblad Bottenbeest Activiteit in de klas Docentblad Doelgroep: basisonderwijs groep 5 t/m 8 Duur: ongeveer 1 uur Doelen: De leerlingen leren redeneren en hun argumentatie uit te leggen aan anderen; De leerlingen

Nadere informatie

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen.

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Amfibieën Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Hulpmiddel Prezi les 1: http://prezi.com/hwpatwdyvqpv/?utm_campaign

Nadere informatie

En toen kwam Darwin. On the origin of species. 1. Het ontstaan van het leven. Fossielen. 2. Getuigen van deevolutietheorie

En toen kwam Darwin. On the origin of species. 1. Het ontstaan van het leven. Fossielen. 2. Getuigen van deevolutietheorie On the origin of species En toen kwam Darwin 1. Het ontstaan van het leven 2. Getuigen van deevolutietheorie Verklaring voor het ontstaan van leven komt voor in alle culturen. Creationisme Nemen de bijbel

Nadere informatie

Belevingsgame in Dierenpark Emmen...

Belevingsgame in Dierenpark Emmen... Belevingsgame in Dierenpark Emmen... s d n a l r e d e N Duits Engels Nederlands Beleving in Dierenpark Emmen, Denk jij veel te weten over dieren, en wil je graag een speurtocht maken door werelden waar

Nadere informatie

Jeugdpuzzel 7. Om de puzzel op te lossen moet je naar alle zalen van het museum. Maak de zin zelf af! Natuurhistorisch Museum Maastricht

Jeugdpuzzel 7. Om de puzzel op te lossen moet je naar alle zalen van het museum. Maak de zin zelf af! Natuurhistorisch Museum Maastricht Jeugdpuzzel Om de puzzel op te lossen moet je naar alle zalen van het museum. Kijk goed wat er op de foto s staat. Zoek ze op in de tentoonstellingen. Schrijf de gevraagde letter van de naam boven het

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Literatuurlijst 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3 Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4 Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Hoofdstuk 4: Verzorging

Nadere informatie

LESPAKKET ORDENING EN EVOLUTIE

LESPAKKET ORDENING EN EVOLUTIE LESPAKKET ORDENING VMBO EN EVOLUTIE Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK KENMERKEN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie

Nadere informatie

Antwoorden door een scholier 1825 woorden 28 februari keer beoordeeld

Antwoorden door een scholier 1825 woorden 28 februari keer beoordeeld Antwoorden door een scholier 1825 woorden 28 februari 2005 6 511 keer beoordeeld Vak Biologie Biologie Thema 5 Opdracht 1 1. Het uiterlijk is een fenotype van een organisme. 2. Alle erfelijke informatie

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De ordening van het leven

Werkstuk Biologie De ordening van het leven Werkstuk Biologie De ordening van het leven Werkstuk door Jonathan 1383 woorden 7 juni 2016 7 6 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding In dit werkstuk ga ik vertellen over de ordening van het leven. Ordening

Nadere informatie

KOMODOVARAAN. Door: Jade Boezer

KOMODOVARAAN. Door: Jade Boezer KOMODOVARAAN Door: Jade Boezer 1 Voorwoord Mijn werkstuk gaat over Komodovaranen. Ik doe het erover omdat ik een onderwerp zocht voor mijn werkstuk en nog niets over Komodovaranen wist. Toen ik aan het

Nadere informatie

Naam: REPTIELEN. Vraag 1. Noem vier kenmerken van een reptiel. Vraag 1b. Welke (soorten) reptielen ken je al? pagina 1 van 8

Naam: REPTIELEN. Vraag 1. Noem vier kenmerken van een reptiel. Vraag 1b. Welke (soorten) reptielen ken je al? pagina 1 van 8 Naam: REPTIELEN Reptielen zijn gewervelde dieren en ze leven voornamelijk op het land. Ze zijn koudbloedig en hebben de omgevingstemperatuur dus nodig om hun lichaamstemperatuur te regelen. De huid van

Nadere informatie

Voeding. klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Voeding. klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Voeding klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Voeding is belangrijk voor mens, dier en plant. In het dierenpark zie je veel verschillende dieren. Een planteneter eet planten, een vleeseter eet vlees

Nadere informatie

Opdracht 1 De Tijdlijn

Opdracht 1 De Tijdlijn 590 miljoen Opdracht 1 De Tijdlijn Kleurpotloden Door het werk van geologen is veel duidelijk geworden over planten en dieren die vroeger leefden. Om het overzichtelijk te maken werden ze ingedeeld in

Nadere informatie

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België Kijk je mee? Oerwoud 2006, Parasol N.V. België Pag. 2 Inhoudsopgave In het oerwoud 3 De luiaard 4 De toekan 5 De jaguar 6 De leguaan 7 De tapir 8 De papegaai 9 De aap 10 De adder 11 Lianen 12 Woordenlijst

Nadere informatie

Info plus Dinosauriërs

Info plus Dinosauriërs Project Dieren C- verrijking week Info plus Dinosauriërs Stel je voor: Je staat in een bos, met allerlei bomen, die je nog nooit hebt gezien. Hoge naaldbomen, zegelbomen, schubboomsoorten, encyicaden (hoge,

Nadere informatie

LESPAKKET ORDENING EN EVOLUTIE

LESPAKKET ORDENING EN EVOLUTIE LESPAKKET ORDENING HAVO / VWO EN EVOLUTIE Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK KENMERKEN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie

Nadere informatie

Museumexpeditie Werkboek 12-14 jaar

Museumexpeditie Werkboek 12-14 jaar Museumexpeditie Werkboek 12-14 jaar Naam: Inleiding Welkom in Natuurmuseum Fryslân. Wat leuk dat je ons museum bezoekt! Dit werkboekje leidt je rond door bijna het hele museum. Als je de bordjes van de

Nadere informatie

Dieren (deel 2) Indeling dierenrijk. Cursus Natuur-in-zicht. 2 hoofdgroepen: GEWERVELDEN. * In deze cursus ligt de nadruk op de gewervelden 15/09/2011

Dieren (deel 2) Indeling dierenrijk. Cursus Natuur-in-zicht. 2 hoofdgroepen: GEWERVELDEN. * In deze cursus ligt de nadruk op de gewervelden 15/09/2011 Dieren (deel 2) Cursus Natuur-in-zicht 1 Indeling dierenrijk 2 hoofdgroepen: ONGEWERVELDEN GEWERVELDEN * In deze cursus ligt de nadruk op de gewervelden Dieren 2 Cursus Natuur-in-zicht 2 1 enkele ongewervelden

Nadere informatie

Kosmische Vertellingen. Het Ontstaan van het leven op Aarde. De Tijdlijn van het Leven

Kosmische Vertellingen. Het Ontstaan van het leven op Aarde. De Tijdlijn van het Leven Kosmische Vertellingen Het Ontstaan van het leven op Aarde De Tijdlijn van het Leven Handleiding voor het werken met de Tijdlijn van het Leven De Tijdlijn van het Leven Inleiding Er bestaat een samenhang

Nadere informatie

Systematiek in planten- en dierenrijk

Systematiek in planten- en dierenrijk Systematiek in planten- en dierenrijk Om de grote diversiteit in organismen te overzien zijn ze door de mens in groepen verdeeld. Hierbij is gekeken naar: morfologie. Dit zijn uiterlijke kenmerken anatomie.

Nadere informatie

owen davey Knettergek van kevers

owen davey Knettergek van kevers owen davey Knettergek van kevers 4 Deze geelgerande watertor zoekt een kikkervisje om op te eten. inhoudsopgave 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 29 30 32 34 36 Wat zijn kevers? Een manier van leven Degelijk

Nadere informatie

PROJECT DINOSAURIERS NOV 2015 JAN 2016 DIPLODOCUS

PROJECT DINOSAURIERS NOV 2015 JAN 2016 DIPLODOCUS PROJECT DINOSAURIERS NOV 2015 JAN 2016 NEL DIPLODOCUS Onze planeet zag er helemaal anders uit dan nu in de tijd van de dinosauriërs; Het was warm en vochtig, veel wouden, reuzegrote varens, geen bloemen

Nadere informatie

Opdracht 1 Deze opdracht doe je in de klas en kun je niet hier nakijken.

Opdracht 1 Deze opdracht doe je in de klas en kun je niet hier nakijken. Thema 4 Opdracht 1 Deze opdracht doe je in de klas en kun je niet hier nakijken. Opdracht 2 1. bacteriën schimmels planten dieren 2. Kenmerken van cellen, namelijk of de organismen cellen hebben met celkernen,

Nadere informatie

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9.

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9. Leven onder water inhoud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 4 3. Vissen 5 4. Kwallen 7 5. Zoogdieren 8 6. Schaaldieren 9 7. Stekelhuidigen 10 8. Zeewier 11 9. Weekdieren 12 10. Filmpje 13 Pluskaarten

Nadere informatie

1. In welke 4 rijken worden organismen ingedeeld? 3. wat is de functie van de celkern in een cel?

1. In welke 4 rijken worden organismen ingedeeld? 3. wat is de functie van de celkern in een cel? Antwoorden door een scholier 1487 woorden 13 januari 2013 6 184 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie Thema 4 Ordenen 1 t/m 5 Opdracht 2 1. In welke 4 rijken worden organismen

Nadere informatie

Lesbrief online gastles. Een bek vol tanden. Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8

Lesbrief online gastles. Een bek vol tanden. Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Lesbrief online gastles Een bek vol tanden Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Inhoud lesbrief 1. Introductieles 2. Beschrijving uitzending Online gastles 3. Afsluiting

Nadere informatie

4. Sterk dino-rekenwerk

4. Sterk dino-rekenwerk 4. Sterk dino-rekenwerk Vul aan met +, - en = 7 + 8 = 20-5 20 4 12 4 100 45 30 25 25 30 45 100 1 000 400 300 300 670 300 250 120 340 300 28 12 Vul aan met > of < of = 45 : 9 2 x 3 100 x 8 1000 200 70 x

Nadere informatie

Kosmische Vertellingen. Het Ontstaan van het Zonnestelsel. Het Zwarte Tijdlint

Kosmische Vertellingen. Het Ontstaan van het Zonnestelsel. Het Zwarte Tijdlint Kosmische Vertellingen Het Ontstaan van het Zonnestelsel Het Zwarte Tijdlint Handleiding voor het werken met het Zwarte Tijdlint Kosmische Vertellingen Het Ontstaan van ons Zonnestelsel Het Zwarte Tijdlint

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

Aantekeningen Hoofdstuk 2: Planten, dieren, mensen BBL. 2.1 Namen 1 Hoe komen planten en dieren aan hun naam? De naam van een plant of een dier kan: *

Aantekeningen Hoofdstuk 2: Planten, dieren, mensen BBL. 2.1 Namen 1 Hoe komen planten en dieren aan hun naam? De naam van een plant of een dier kan: * Aantekeningen Hoofdstuk 2: Planten, dieren, mensen BBL 2.1 Namen 1 Hoe komen planten en dieren aan hun naam? De naam van een plant of een dier kan: * * * 2 Hoe kun je de naam van een organisme opzoeken?

Nadere informatie

KATIE SCOTT JENNY BROOM. Het dierenboek. Een fascinerende reis door het dierenrijk

KATIE SCOTT JENNY BROOM. Het dierenboek. Een fascinerende reis door het dierenrijk KATIE SCOTT en JENNY BROOM Het dierenboek Een fascinerende reis door het dierenrijk HET DIERENBOEK Voorwoord De aarde is de enige planeet waarvan we zeker weten dat er leven op bestaat. De levende wezens

Nadere informatie

Info plus Algemeen. Project Dieren F- verrijking week 1

Info plus Algemeen. Project Dieren F- verrijking week 1 Project Dieren F- verrijking week 1 Info plus Algemeen Tijdbalk Het is heel moeilijk om je voor te stellen hoe lang geleden de aarde is ontstaan. Hoe lang duurde het voordat het eerste leven ontstond?

Nadere informatie

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond Stokstaartje Inhoud 1. wat is een stokstaartje 2. mijn familie onder de grond 3. de jacht en het eten 4. de geboorte 5. het lijf 6. extra/vragen 1. Wat is een stokstaartje De wetenschappelijke naam van

Nadere informatie

Evolutie: De ontwikkeling van het leven op aarde waarbij soorten ontstaan, veranderen en/of verdwijnen.

Evolutie: De ontwikkeling van het leven op aarde waarbij soorten ontstaan, veranderen en/of verdwijnen. Evolutie: De ontwikkeling van het leven op aarde waarbij soorten ontstaan, veranderen en/of verdwijnen. Evolutietheorie: Vanaf de 18 de eeuw. Het is niet te bewijzen, maar er zijn genoeg argumenten die

Nadere informatie

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken.

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken. Kreeftachtigen Er zijn veel verschillende soorten kreeftachtigen. Van ieder soort leven er vaak zeer grote aantallen in zee. Kreeftachtigen zijn bijvoorbeeld de roeipootkreeftjes, de zeepissebedden en

Nadere informatie

Skeletpuzzel. Activiteit in de klas Docentblad

Skeletpuzzel. Activiteit in de klas Docentblad Skeletpuzzel Activiteit in de klas Docentblad Doelgroep: voortgezet onderwijs Duur activiteit: 45 minuten Doelen: De leerlingen redeneren en leggen hun argumentatie uit aan anderen; De leerlingen ervaren

Nadere informatie

De indeling van het dierenrijk zie je hieronder in de mindmaps van Brent, Guus en Febe!

De indeling van het dierenrijk zie je hieronder in de mindmaps van Brent, Guus en Febe! Deze krant is het overzicht van het dierenrijk zoals we het in klas 6 zagen. Ze werd gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling en de uitstap naar het natuurhistorisch museum van Doornik! De indeling

Nadere informatie

Prehistorie (van tot )

Prehistorie (van tot ) Prehistorie (van tot ) Oerknal of Big Bang We bekijken samen twee korte filmpjes. Waarover gaan deze filmpjes? - - Wat is de Oerknal? Maak een woordspin met alles waaraan jij denkt als je het woord Oerknal

Nadere informatie

Werkbladen Voortgezet onderwijs. Naam leerling:

Werkbladen Voortgezet onderwijs. Naam leerling: Werkbladen Voortgezet onderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkblad Dit werkblad hoort bij de film Giganten uit de IJstijd. Een film die je meeneemt naar de laatste ijstijd, zo n 116.000 tot 10.000

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

1. Biotische factoren (zijn afkomstig van andere organismen) - voedsel - soortgenoten - ziekteverwekkers - vijanden

1. Biotische factoren (zijn afkomstig van andere organismen) - voedsel - soortgenoten - ziekteverwekkers - vijanden Ecologie De wetenschap die bestudeert waarom bepaalde planten en dieren ergens in een bepaalde leefomgeving (milieu) voorkomen en wat de relaties zijn tussen organisme en hun milieu 1. Biotische factoren

Nadere informatie

Bever. Laatste bever in Nederland. Over de bever

Bever. Laatste bever in Nederland. Over de bever Bever Laatste bever in Nederland Om te beginnen vertel ik jullie een verhaal over de laatste bever in Nederland! We gaan een eind in de geschiedenis terug, naar het jaar 1825. Een visser voer op de IJssel

Nadere informatie

Reflectiekaart. Vooraf: Wat moeten ze kunnen: Wat moeten ze kennen: Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en kunnen

Reflectiekaart. Vooraf: Wat moeten ze kunnen: Wat moeten ze kennen: Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en kunnen Reflectiekaart 3.2.3.09 Dieren uit de hele wereld met elkaar vergelijken en classificeren: ongewervelde dieren (insecten) / gewervelde dieren(vissen, amfibieën, reptielen, vogels, zoogdieren). Omschrijf

Nadere informatie

Jeugdpuzzel. Om de puzzel op te lossen moet je naar alle zalen van het museum. Jeugdpuzzel 2010 Natuurhistorisch Museum Maastricht

Jeugdpuzzel. Om de puzzel op te lossen moet je naar alle zalen van het museum. Jeugdpuzzel 2010 Natuurhistorisch Museum Maastricht Jeugdpuzzel Om de puzzel op te lossen moet je naar alle zalen van het museum. Kijk goed wat er op de foto s staat. Zoek ze op in de tentoonstellingen. Schrijf de gevraagde letter van de naam boven het

Nadere informatie

Titel: Reuzenbeesten (met dank aan Anouk in t Veld) Bouw: groep 6. Tijdsindicatie totaal: 30 min.

Titel: Reuzenbeesten (met dank aan Anouk in t Veld) Bouw: groep 6. Tijdsindicatie totaal: 30 min. Titel: Reuzenbeesten (met dank aan Anouk in t Veld) Bouw: groep 6 Tijdsindicatie totaal: 30 min. Doel van de les: Aan het eind van de les hebben de leerlingen een reuzenbeest in beweging gemaakt Foto s

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Apenheul Geschiedenis Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen

Nadere informatie

AAN PASSEN DOET OVERLEVEN

AAN PASSEN DOET OVERLEVEN AAN PASSEN DOET OVERLEVEN O: 4/1 a 2 S o o r t Wanneer behoren organismen tot dezelfde soort? b Horen paard en ezel tot dezelfde soort?, omdat c Horen teckel en Duitse herder tot dezelfde soort?, omdat

Nadere informatie

1. Fossielen, dood of levend?

1. Fossielen, dood of levend? 1. Fossielen, dood of levend? Op veel plaatsen op aarde kun je fossielen vinden. Deze oeroude overblijfselen van organismen vertellen een deel van het levensverhaal van de aarde. Soms worden er planten

Nadere informatie

De krokodil. voorbeeldles uit het thema egyptenaren

De krokodil. voorbeeldles uit het thema egyptenaren De krokodil voorbeeldles uit het thema egyptenaren DaVinci, Hengelo, 2013 www.demethodedavinci.nl www.uitgeverijdavinci.nl Met medewerking van: Michael de Wit Illustraties Werkblokken: Gertie van Nuenen

Nadere informatie

GEWONE ZEEHOND. Huiler

GEWONE ZEEHOND. Huiler GEWONE ZEEHOND Huiler Je zou het bijna niet geloven, maar een gewone zeehond is een echt roofdier! De zeehond is met zijn gestroomlijnde lichaam, speciale neus en handige snorharen helemaal aangepast op

Nadere informatie

Kaartenset ongewervelde dieren

Kaartenset ongewervelde dieren Kaartenset ongewervelde dieren Deze set met plaatjes is het eerste deel van de kaartjes met gewervelde- en ongewervelde dieren op. Ieder kaartje bevat een afbeelding van het dier in kwestie, met daarbij

Nadere informatie

Ontdek de topstukken van het Museum voor Natuurwetenschappen. Voor kinderen van 6 tot 8 jaar

Ontdek de topstukken van het Museum voor Natuurwetenschappen. Voor kinderen van 6 tot 8 jaar Ontdek de topstukken van het Museum voor Natuurwetenschappen Voor kinderen van 6 tot 8 jaar Inkomhal De walvis in de inkomhal Dit is geen dino maar een bultrugwalvis. Bekijk het skelet goed: wat heeft

Nadere informatie

DinoLab LIVE Lesbrief websessie

DinoLab LIVE Lesbrief websessie DinoLab LIVE Lesbrief websessie Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 6, 7 en 8 1 DinoLab LIVE lesbrief DinoLab LIVE 1 Introductieles 2 Beschrijving websessie 3 Afsluiting 4 Bijlage:

Nadere informatie

Project Dieren. Week 1AB: Algemeen

Project Dieren. Week 1AB: Algemeen Project Dieren. Week 1AB: Algemeen Info: Leven op aarde Een fossiel is een afdruk in een steen van een schelp, dier of plant. Bijna vier miljard jaar geleden begon in de zee het eerste leven. Dat waren

Nadere informatie

11. o - 8 ... ... ... ... f e. d i. Apenrots Leeuwenterras Kleine-Zoogdierenhuis Uilenruïne Californische zeeleeuwen Insectarium

11. o - 8 ... ... ... ... f e. d i. Apenrots Leeuwenterras Kleine-Zoogdierenhuis Uilenruïne Californische zeeleeuwen Insectarium o - 8 11. We hadden al gezien dat sommige dieren toevallig bepaalde voordelige eigenschappen hebben. Je kunt je voorstellen dat zo n dier-met-voordeel meer nakomelingen krijgt dan andere dieren. En die

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN OERSOEP TOT OERMENS. College 2 Ontwikkeling van het leven in de zee

EVOLUTIE VAN OERSOEP TOT OERMENS. College 2 Ontwikkeling van het leven in de zee EVOLUTIE VAN OERSOEP TOT OERMENS College 2 Ontwikkeling van het leven in de zee PROGRAMMA 1. Aarde en Kosmos, van Big Bang tot Oersoep 2. Ontwikkeling van het leven in zee 3. Verovering van het land 4.

Nadere informatie

Een kreeft in de klas

Een kreeft in de klas Een kreeft in de klas Leerdagboek van:... Een kreeft in de klas Wat doet de kreeft? Kijk een poosje heel nauwkeurig naar de kreeft. Schrijf heel nauwkeurig op wat de kreeft doet en hoe hij dat doet. Doe

Nadere informatie

Taxonomen (ca. 1850): Organismen vertonen kenmerken van zowel planten als dieren. Wetenschappers gingen dus op kenmerken letten.

Taxonomen (ca. 1850): Organismen vertonen kenmerken van zowel planten als dieren. Wetenschappers gingen dus op kenmerken letten. Ordening van organismen: vroeger: plantenrijk - dierenrijk Taxonomen (ca. 1850): Organismen vertonen kenmerken van zowel planten als dieren. Wetenschappers gingen dus op kenmerken letten. huidige indeling:

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. GT-0191-a-13-1-b Dieren van Australië Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 38 tot en met

Nadere informatie

In het begin. Schepping versus Evolutie voor groep 7. Inhoud. 1. Wat is waar? 2. Het verschil tussen een feit en een gedachte

In het begin. Schepping versus Evolutie voor groep 7. Inhoud. 1. Wat is waar? 2. Het verschil tussen een feit en een gedachte In het begin Schepping versus Evolutie voor groep 7 Inhoud 1. Wat is waar? 2. Het verschil tussen een feit en een gedachte 3. Wat gebeurde er in het verleden? 4. Waar komt het leven vandaan? 5. Hoe oud?

Nadere informatie

Werkstuk groep 7 Een dier

Werkstuk groep 7 Een dier Werkstuk groep 7 Een dier Alle informatie over je werkstuk kun je hier vinden. Mocht je na het lezen van de informatie nog vragen hebben dan kun je altijd even langskomen! Hulpblad bij het maken van een

Nadere informatie

6,5. Werkstuk door een scholier 3016 woorden 1 februari keer beoordeeld. Inleiding

6,5. Werkstuk door een scholier 3016 woorden 1 februari keer beoordeeld. Inleiding Werkstuk door een scholier 3016 woorden 1 februari 2003 6,5 343 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Ik ga het hebben over de Tyrannosaurus rex. Dit was een dinosaurus die leefde zo n 65 miljoen jaar

Nadere informatie

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler DE GEWONE ZEEHOND Huiler Je gelooft het bijna niet als je in die mooie zwarte ogen kijkt, maar een gewone zeehond is een echt roofdier. Zijn scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam zijn perfect voor het

Nadere informatie

Kosmische Vertellingen

Kosmische Vertellingen Kosmische Vertellingen Het Ontstaan van het Zonnestelsel De Klok van de Tijdperken Handleiding voor het werken met de Klok van de Tijdperken Kosmische Vertellingen Het Ontstaan van het Zonnestelsel De

Nadere informatie

= een stuk grond met fruitbomen. = hard materiaal dat uit de grond komt en waar je mee kunt bouwen.

= een stuk grond met fruitbomen. = hard materiaal dat uit de grond komt en waar je mee kunt bouwen. Woordenschat blok 3 gr5 Les 1 De boomgaard De steen De vijver De bloesem De stengel Het landschap De karper De alg De kikkerdril De kastanjeboom Het groen Kweken = een stuk grond met fruitbomen. = hard

Nadere informatie