Hoe groot was de appetite voor risk appetite?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe groot was de appetite voor risk appetite?"

Transcriptie

1 Hoe groot was de appetite voor risk appetite?

2 Hoe groot was de appetite voor risk appetite? In 2016 zijn de eerste bestuursverslagen gepubliceerd waarin ondernemingen de nieuwe RJ vereisten ten aanzien van de risicoparagraaf hebben toegepast. Dit artikel is een samenvatting van deze eerstejaars praktijkimplementatie van die vereisten. 1 RJ vereisten Voor beursgenoteerde, grote en middelgrote ondernemingen gelden met ingang van het boekjaar 2015 aanvullende eisen aan de risicoparagraaf in het bestuursverslag. Ondernemingen waren op grond van bestaande regelgeving al verplicht om een beschrijving op te nemen van de voornaamste risico s en onzekerheden waarmee de rechtspersoon wordt geconfronteerd. Als gevolg van de nieuwe Richtlijn die als aan/invulling van de wettelijke bepalingen geldt, dient de onderneming in de risicoparagraaf te beschrijven: 1. De risicobereidheid met betrekking tot de significante risico s en onzekerheden. 2. De getroffen risicobeperkende maatregelen. 3. Een beschrijving van de verwachte impact op het resultaat en/of de financiële positie indien de risico s of onzekerheden zich verwezenlijken. De aanbeveling deze impact te kwantificeren door middel van een gevoeligheidsanalyse. 4. Risico s en onzekerheden met een belangrijke impact in het afgelopen boekjaar en de gevolgen daarvan. 5. Verbeteringen in het systeem van risicomanagement die zijn of worden aangebracht. 2 Achtergrond EY heeft in aanloop naar de 2015 bestuursverslagen, de publicatie Het bestuursverslag in de schijnwerpers geschreven. Door middel van een tweetal voorbeelden geeft deze publicatie invulling aan de risicoparagraaf. In ons vaktechnische magazine Inform van Oktober 2016 geven we, aan de hand van praktijkvoorbeelden, in het artikel Wat leren we van de bestuursverslagen over 2015? een eerste indruk in hoeverre de bestuursverslagen voldoen aan de nieuwe eisen. De AFM heeft onderzoek gedaan naar de implementatie van de vereisten voor de risicoparagraaf. In de bijlage van dat rapport zijn ook per element van de risicoparagraaf een aantal good practices opgenomen. Dit artikel bevat naar aanleiding van de publicatie van de bestuursverslagen over 2015, een nadere beschouwing omtrent de risicoparagraaf en de implementatie in de praktijk. 3 Onderzoek In totaal zijn de bestuursverslagen van 36 ondernemingen onderzocht. De classificatie blijkt uit onderstaande figuur.

3 Pagina 2 De categorie Overig bestaat uit commerciële entiteiten, die niet in de andere categorieën vallen maar wel interessant zijn ten aanzien van de risicoparagraaf, zo zijn er twee entiteiten opgenomen waarvan de statutaire zetel in Nederlands is maar het grootste gedeelte van de activiteiten buiten Nederland plaatsvindt. Daarnaast zijn er drie Nederlandse ondernemingen opgenomen die vergelijkbaar zijn qua branche maar beperkter van omvang zijn dan de ondernemingen die deel uitmaken van een beursindex. 4 Wijze van invulling In 56% van de onderzochte bestuursverslagen zijn de RJ vereisten ten aanzien van de risicoparagraaf beschrijvend weergegeven. In de andere 44% is gekozen voor een combinatie van beschrijven en visuele weergave, bijvoorbeeld door het opnemen van een tabel of risk radar. Ondernemingen die naast een beschrijving ook visuele elementen hebben opgenomen in hun risicoparagraaf scoren 1 over het algemeen een betere implementatie rating dan wanneer alleen tekst is opgenomen. 5 Significante risico s en onzekerheden Alle onderzochte bedrijven hebben, in verschillende mate van detail, de significante risico s en onzekerheden die volgens hen van invloed zijn op de ondernemingen, opgenomen in hun bestuursverslag. 6 Risk appetite Op basis van de RJ vereisten wordt verwacht dat van de opgenomen significante risico s en onzekerheden de risicobereidheid wordt opgenomen in het bestuursverslag. Van de 36 ondernemingen hebben 27 ondernemingen (75%) informatie opgenomen over de risk appetite. Acht ondernemingen (22%) deden dat, zoals vereist, per risico/onzekerheid. 1 Zie paragraaf rating en analyse.

4 Pagina 3 Zestien ondernemingen (45%) beschreven de risk appetite op risico categorie niveau. Dat wil zeggen dat ze de risk appetite samengevat beschrijven op respectievelijk strategisch, operationeel, financieel en compliance niveau. De link naar de individuele risico s wordt niet gemaakt. Hiervoor kunnen twee oorzaken zijn, ten eerste dat ondernemingen niet bereid zijn om meer informatie te delen of ten tweede dat het risicomanagement systeem niet volwassen genoeg is om in die mate van detail de risk appetite te beschrijven. Drie ondernemingen (8%) beschreven de risk appetite alleen op het niveau van de onderneming als geheel en niet per risico/onzekerheid. De toegevoegde waarde van die informatie in het licht van de RJ vereisten is beperkt omdat dit geen invulling geeft aan de risk appetite op risico niveau maar alleen op totaalniveau. Negen ondernemingen (25%) gingen in het geheel niet in op de risk appetite of noemden alleen het concept zonder een nadere invulling te geven. Een enkele van deze laatste categorie ondernemingen gaf aan in het bestuursverslag over 2016 meer of gedetailleerdere informatie te verschaffen wat mogelijk duidt op geplande verbeteringen in het risico management systeem. 7 Beheersingsmaatregelen 34 van de in totaal 36 onderzochte ondernemingen verstrekten in het bestuursverslag informatie over de beheersingsmaatregelen die zijn genomen om de onderkende risico s en onzekerheden te mitigeren. Slechts één onderneming deed dat beperkt, de overige 33 uitgebreid. Twee ondernemingen beschreven alleen hun control framework zonder in detail in te gaan op de beheersingsmaatregelen of slechts in enkele gevallen in algemeenheden in te gaan op de beheersingsmaatregelen. 8 Impact verwacht en gedurende afgelopen jaar Zowel de verwachte impact van de beschreven risico s en onzekerheden als de impact gedurende het afgelopen jaar zijn in vrijwel alle bestuursverslagen opgenomen. De toekomstgerichte, verwachte impact wordt in alle gevallen beschreven in de risicoparagraaf. De impact in het afgelopen jaar wordt in meer dan de helft van de bestuursverslagen opgenomen in een andere sectie dan de risicoparagraaf, bijvoorbeeld in de business overview.

5 Pagina 4 9 Verbeteringen Vooruitkijkend vereist de RJ dat ondernemingen verbeteringen in het systeem van risicomanagement die zijn of worden aangebracht opnemen in hun bestuursverslag. 22 ondernemingen (61%) heeft expliciet verbeteringen (een beschrijving van de geplande verbeteringen en/of verbeteringen aangekondigd) opgenomen die zijn gepland/verwacht worden voor het komende jaar. Een relatief hoog percentage aangezien ondernemingen over het algemeen terughoudend zijn met betrekking tot (interne) toekomstige ontwikkelingen. Dit zegt mogelijk iets over het risicomanagement speelveld. Er lijkt veel beweging te zijn, dit wordt mogelijk veroorzaakt door de toegenomen aandacht en focus op het onderwerp door economische ontwikkelingen waar ook in wet- en regelgeving op is ingespeeld. Daarnaast wordt ook in de herziene Nederlandse Corporate Governance Code veel meer aandacht afgedwongen voor risicomanagement en risicobeheersing. Zo is risicobereidheid op meerdere plaatsen in de code opgenomen. 10 Kwantificering Aanbevolen wordt om in de risicoparagraaf de verwachte impact op het resultaat en/of de financiële positie te kwantificeren door middel van een gevoeligheidsanalyse indien de risico s of onzekerheden zich verwezenlijken. Slechts elf ondernemingen (31%) hebben in hun bestuursverslag enige vorm van kwantificering/gevoeligheidsanalyse van de verwachte impact opgenomen. Er zijn mogelijk meerdere redenen te noemen voor het achterwege laten van een gevoeligheidsanalyse: de informatie om een gevoeligheidsanalyse uit te voeren ontbreekt; het is praktisch niet mogelijk om een gevoeligheidsanalyse uit te voeren; de invloed van de kwantificering op de concurrentiepositie. Onder de elf ondernemingen die wel een kwantificering hebben opgenomen zijn er drie financiële instellingen. Voor deze categorie geldt dat het eerder regel dan uitzondering is om de financiële exposure van de risico s op te nemen in het bestuursverslag, met name van de financiële (gerelateerde) risico s. 11 Rating en analyse Op basis van bovenstaande factoren is een implementatie rating toegekend aan de ondernemingen. Onderstaande tabel geeft uitleg over de ratingschalen: Rating Onvoldoende Marginaal Voldoende Leader Best practice Omschrijving Voldoet niet aan RJ vereisten Voldoet marginaal aan RJ vereisten verbeteringen gewenst Voldoet aan RJ vereisten Voorbeeldfunctie ten aanzien van implementatie RJ vereisten maar mist een implementatiecriterium (bijvoorbeeld kwantificering/gevoeligheidsanalyse) Voldoet volledig aan alle RJ vereisten en aanbevelingen Samenvattend zijn de resultaten van de eerstejaars implementatie van de RJ vereisten ten aanzien van de risicoparagraaf bemoedigend. 27 van de 36 ondernemingen (75%) hebben een rating van voldoende of hoger. Er zijn geen ondernemingen met een onvoldoende rating. De risicoparagrafen van negen ondernemingen (25%) zijn beoordeeld als marginaal.

6 Pagina 5 Als we inzoomen op de ratingresultaten ziet deze er als volgt uit per categorie ondernemingen: Hierbij valt op dat: in de AEX fondsen er geen best practice ratings voorkomen; de AMX fondsen en de staatsdeelnemingen de best presterende categorieën zijn; de AScX fondsen achterblijven bij de AEX en AMX fondsen; de Overige categorie meer dan de helft van de marginaal rating (verbeteringen gewenst) voor haar rekening neemt.

7 Pagina 6 12 Conclusies Op basis van het uitgevoerde onderzoek van 36 bestuursverslagen mag worden gesteld dat de implementatie van de RJ vereisten ten aanzien van de risicoparagraaf redelijk succesvol is verlopen. Er zijn geen ondernemingen die een onvoldoende scoren. Daarnaast is het percentage verslagen dat als best practice of leader is beoordeeld 31%. Voor een implementatiejaar is dat een bemoedigend resultaat. Er is uiteraard nog voldoende ruimte voor verbetering. Met name de mate van detail omtrent de beschrijving van de risk appetite verschilt aanzienlijk. Het is de vraag of het opnemen van de risk appetite op risico categorie niveau het doel van de nieuwe vereisten het vergroten van de transparantie van de risico s, onzekerheden, de impact en risicobereidheid daarmee gediend is. Het zal volgend jaar (en mogelijk de jaren daaropvolgend) blijken of de keuze voor deze aanpak is ingegeven door een risicomanagement systeem dat nog niet volwassen genoeg is of dat het een bewuste keuze is van ondernemingen om informatie te delen op een hoger/abstracter niveau. Daarnaast is er ruimte voor verbeteringen ten aanzien van de presentatie van de risicoparagraaf. Kijkend naar de leaders en best practice voorbeelden zijn er goede voorbeelden van visuele weergaven van bepaalde elementen van de risicoparagraaf. Naar verwachting zullen ondernemingen van elkaar leren en zal de presentatie verder verbeteren. Op basis van bovenstaande analyse en samenvatting mag worden gesteld dat, binnen de verwachting van een eerste jaar, de implementatie van de nieuwe RJ vereisten ten aanzien van de risicoparagraaf succesvol is verlopen en dat het doel het vergroten van de transparantie van ondernemingen ten aanzien van hun risico s voorlopig is bereikt. De komende jaren zal, naar verwachting, de volwassenheid toenemen met name bij de kleinere grote ondernemingen en middelgrote ondernemingen. Voor vragen en/of meer informatie: drs. Martijn de Jong RA EY Professional Practice Group/Board & Governance Services martijn.de.jong@nl.ey.com

Het bestuursverslag in de schijnwerpers. Nieuwe regels omtrent de risicoparagraaf

Het bestuursverslag in de schijnwerpers. Nieuwe regels omtrent de risicoparagraaf Het bestuursverslag in de schijnwerpers Nieuwe regels omtrent de risicoparagraaf Het bestuursverslag in de schijnwerpers Nieuwe regels omtrent de risicoparagraaf 1 Algemeen Ondernemen is het nemen van

Nadere informatie

RJ-Uiting 2014-3: ontwerp-richtlijn 400 Jaarverslag

RJ-Uiting 2014-3: ontwerp-richtlijn 400 Jaarverslag RJ-Uiting 2014-3: ontwerp-richtlijn 400 Jaarverslag Ten geleide In de jaareditie 2013 van de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving is hoofdstuk 400 Jaarverslag opgenomen met geringe aanpassingen in de

Nadere informatie

Risicoparagraaf. Kwaliteit Accountantscontrole en Verslaggeving. Oktober 2014

Risicoparagraaf. Kwaliteit Accountantscontrole en Verslaggeving. Oktober 2014 Risicoparagraaf Kwaliteit Accountantscontrole en Verslaggeving Oktober 2014 Inhoudsopgave 1 Managementsamenvatting 4 2 Aanleiding, doelstellingen en populatie 6 3 Belangrijkste onderzoeksresultaten 7 2

Nadere informatie

Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. Adviescollege voor Beroepsreglementeting Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM

Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. Adviescollege voor Beroepsreglementeting Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM E Ernst & Young Accountants LLP Telt +31 88 407 1000 Boompjes 258 Faxt +31 88407 8970 3011 XZ Rotterdam, Netherlands ey.corn Postbus 2295 3000 CG Rotterdam, Netherlands Nederlandse Beroepsorganisatie van

Nadere informatie

Wim Eysink Deloitte IIA Raad van Advies. Voorstellen herziene Corporate Governance Code

Wim Eysink Deloitte IIA Raad van Advies. Voorstellen herziene Corporate Governance Code Wim Eysink Deloitte IIA Raad van Advies Voorstellen herziene Corporate Governance Code De voorstelllen voor de nieuwe corporate governance code Compliance versus impact Zeist, 8 juni 2016 Commissie Peters

Nadere informatie

Doel Samenstelling en vergaderingen Taken en bevoegdheden Rapportage aan de RvC Diversen Herzieningstermijn...

Doel Samenstelling en vergaderingen Taken en bevoegdheden Rapportage aan de RvC Diversen Herzieningstermijn... Doel... 3 Samenstelling en vergaderingen... 3 Taken en bevoegdheden... 4 Rapportage aan de RvC... 4 Diversen... 5 Herzieningstermijn... 5 Doel De Risicocommissie is een permanente commissie van de RvC.

Nadere informatie

5. Beschrijving van het onderzoek

5. Beschrijving van het onderzoek 5. Beschrijving van het onderzoek 5.1 Doel van het onderzoek Het toezicht van de AFM op accountantsorganisaties is erop gericht de kwaliteit van wettelijke controles te verbeteren en duurzaam te waarborgen.

Nadere informatie

Materieel belang in de jaarrekening. Nationale Verslaggevingsdag 26 juni 2012 Ton Meershoek Hoofd toezicht financiële verslaggeving

Materieel belang in de jaarrekening. Nationale Verslaggevingsdag 26 juni 2012 Ton Meershoek Hoofd toezicht financiële verslaggeving Materieel belang in de jaarrekening Nationale Verslaggevingsdag 26 juni 2012 Ton Meershoek Hoofd toezicht financiële verslaggeving Agenda Inleiding Doel van de jaarrekening Wat is materieel belang Wat

Nadere informatie

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN 24 november 2017 INHOUD HOOFDSTUK 1: Rol en status van het Reglement 1 HOOFDSTUK 2: Samenstelling RAC 1 HOOFDSTUK 3: Taken RAC 2 HOOFDSTUK

Nadere informatie

De inzichtelijkheid van de rapportage over interne risicobeheersing: Een kwantitatieve analyse voor de AEX fondsen, boekjaar 2008

De inzichtelijkheid van de rapportage over interne risicobeheersing: Een kwantitatieve analyse voor de AEX fondsen, boekjaar 2008 De inzichtelijkheid van de rapportage over interne risicobeheersing: Een kwantitatieve analyse voor de AEX fondsen, boekjaar 2008 November 2009 Corporate Governance Insights Centre Rijksuniversiteit Groningen

Nadere informatie

Good practice. Presentatie DNB Irene Staal & Maartje Dijt

Good practice. Presentatie DNB Irene Staal & Maartje Dijt Good practice Presentatie DNB Irene Staal & Maartje Dijt Agenda 1) Overkoepelende resultaten 2) Aandachtspunten & good practices per element Samenvatting, organisatieomschrijving & doel Governance Indicatoren

Nadere informatie

RvC-verslagen geven weinig inzicht

RvC-verslagen geven weinig inzicht RvC-verslagen geven weinig inzicht Erasmus Universiteit Rotterdam September 2010 Dr. Mijntje Lückerath-Rovers Drs. Margot Scheltema contact: luckerath@frg.eur.nl Het onderzoek Ondernemingen : Van 60 ondernemingen

Nadere informatie

Het belang van risicomanagement voor maatschappelijke organisaties Beheersing of buikpijn?

Het belang van risicomanagement voor maatschappelijke organisaties Beheersing of buikpijn? Het belang van risicomanagement voor maatschappelijke organisaties Beheersing of buikpijn? 7 september 2017 Erik Breijer 1 Waarom Risicomanagement? Wat is aanleiding om met risicomanagement te starten:

Nadere informatie

Pensioenen - Opvolging van het 2014 onderzoek naar de naleving van de verslaggevingsstandaard. Kwaliteit Accountantscontrole en Verslaggeving

Pensioenen - Opvolging van het 2014 onderzoek naar de naleving van de verslaggevingsstandaard. Kwaliteit Accountantscontrole en Verslaggeving Pensioenen - Opvolging van het 2014 onderzoek naar de naleving van de verslaggevingsstandaard Kwaliteit Accountantscontrole en Verslaggeving Publicatiedatum: 29 oktober 2015 Autoriteit Financiële Markten

Nadere informatie

Integraal risicomanagement

Integraal risicomanagement Samenvatting Integraal risicomanagement in 40 Nederlandse ziekenhuizen Inhoud Inleiding 3 Onderzoeksvragen 3 Integraal risicomanagement onvoldoende beschreven 4 Aanbevelingen 5 Over VvAA 7 2 VvAA Risicomanagement

Nadere informatie

Meer aandacht voor het bestuursverslag in de controleverklaring

Meer aandacht voor het bestuursverslag in de controleverklaring Januari 2017 Meer aandacht voor het bestuursverslag in de controleverklaring De accountant rapporteert over materiële onjuistheden De leden van de Koninklijke NBA vormen een brede, pluriforme beroepsgroep

Nadere informatie

RJ-Uiting Kerncijfers en kengetallen in de jaarrekening, het bestuursverslag en overige informatie bij de jaarstukken

RJ-Uiting Kerncijfers en kengetallen in de jaarrekening, het bestuursverslag en overige informatie bij de jaarstukken RJ-Uiting 2017-15 Kerncijfers en kengetallen in de jaarrekening, het bestuursverslag en overige informatie bij de jaarstukken Inleiding In hoofdstuk 430 Kerncijfers, kengetallen en meerjarenoverzichten

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1119 Nadere toelichtingen in de controleverklaring 24 april 2012

Praktijkhandreiking 1119 Nadere toelichtingen in de controleverklaring 24 april 2012 Nadere toelichtingen in de controleverklaring 24 april 2012 Datum: 24 april 2012 Onderwerp: Van toepassing op: Status: Accountants die controleopdrachten uitvoeren Praktijkhandreiking Relevante regelgeving

Nadere informatie

Remuneratierapport 2013. Remuneratierapport van de raad van commissarissen van BinckBank N.V. over het boekjaar 2011

Remuneratierapport 2013. Remuneratierapport van de raad van commissarissen van BinckBank N.V. over het boekjaar 2011 Remuneratierapport van de raad van commissarissen van BinckBank N.V. over het boekjaar 2011 Remuneratieapport van de raad van commissarissen van BinckBank N.V. over het boekjaar 2013 Hoofdlijnen remuneratierapport

Nadere informatie

Compliance- verklaring

Compliance- verklaring Compliance- verklaring 23 januari 2013 1 van 6 Inleiding Spaarnelanden en de Code Goed Bestuur Publieke Dienstverleners Spaarnelanden wenst haar governance in lijn te brengen met de laatste inzichten op

Nadere informatie

RISICOMANAGEMENT IN DE PRAKTIJK

RISICOMANAGEMENT IN DE PRAKTIJK RISICOMANAGEMENT IN DE PRAKTIJK 16-3-2017 Michel Kee 10e Nationale Dag van Commissarissen en Toezichthouders Doorn Discussie over hoe risicomanagement waardevol vorm te geven aan de hand van praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

RJ-Uiting Kerncijfers en kengetallen in de jaarrekening, het bestuursverslag en overige informatie bij de jaarstukken

RJ-Uiting Kerncijfers en kengetallen in de jaarrekening, het bestuursverslag en overige informatie bij de jaarstukken RJ-Uiting 2017-15 Kerncijfers en kengetallen in de jaarrekening, het bestuursverslag en overige informatie bij de jaarstukken Inleiding In hoofdstuk 430 Kerncijfers, kengetallen en meerjarenoverzichten

Nadere informatie

Beursgenoteerde ondernemingen en geïntegreerde verslaggeving. Toezicht Financiële Verslaggeving

Beursgenoteerde ondernemingen en geïntegreerde verslaggeving. Toezicht Financiële Verslaggeving Beursgenoteerde ondernemingen en geïntegreerde verslaggeving Toezicht Financiële Verslaggeving Oktober 2013 Inhoudsopgave 1 Managementsamenvatting 4 2 Aanleiding, doelstellingen en populatie 7 3 Belangrijkste

Nadere informatie

In Balans Themaonderzoek geïntegreerde verslaggeving, risicoparagraaf, omvang en kwaliteit toelichtingen

In Balans Themaonderzoek geïntegreerde verslaggeving, risicoparagraaf, omvang en kwaliteit toelichtingen In Balans 2016 Themaonderzoek geïntegreerde verslaggeving, risicoparagraaf, omvang en kwaliteit toelichtingen Publicatie datum: 18 november 2016 Autoriteit Financiële Markten De AFM maakt zich sterk voor

Nadere informatie

Risicomanagement in het jaarverslag van woningcorporaties

Risicomanagement in het jaarverslag van woningcorporaties Risicomanagement in het jaarverslag van woningcorporaties Auteur: Alice Jansen-van den Tillaart Organisatieadviseur en Associate, Accent Organisatie Advies Disclaimer Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

23 MAART 2016 MONITORING COMMISSIE CORPORATE GOVERNANCE PROF. DR. BARBARA BAARSMA AMSTERDAM, EUMEDION EN CLIFFORD CHANCE

23 MAART 2016 MONITORING COMMISSIE CORPORATE GOVERNANCE PROF. DR. BARBARA BAARSMA AMSTERDAM, EUMEDION EN CLIFFORD CHANCE 23 MAART 2016 MONITORING COMMISSIE CORPORATE GOVERNANCE PROF. DR. BARBARA BAARSMA AMSTERDAM, EUMEDION EN CLIFFORD CHANCE De huidige Code» Wat is de achtergrond van de Code?» Wat is het doel van de Code?»

Nadere informatie

IAF, Fit for Purpose?! Robert Bogtstra & Remko Renes

IAF, Fit for Purpose?! Robert Bogtstra & Remko Renes IAF, Fit for Purpose?! Robert Bogtstra & Remko Renes Het gaat goed met de IAF Wij zien een toenemende rol voor IAF Het aantal organisaties met een IAF neemt toe Maar, organisaties zonder IAF - hebben

Nadere informatie

Rapportage Monitoring Commissie Doelstelling III

Rapportage Monitoring Commissie Doelstelling III Rapportage Monitoring Commissie Doelstelling III Dr. G. van der Laan Doelstelling III van de offerte van 24 maart luidt: Het verkrijgen van inzicht terzake van de bestuurdersbenoemingen na januari 2004

Nadere informatie

Concept Praktijkhandreiking 1119 Nadere toelichtingen in de goedkeurende controleverklaring

Concept Praktijkhandreiking 1119 Nadere toelichtingen in de goedkeurende controleverklaring Nadere toelichtingen in de goedkeurende controleverklaring maart 2012 Concept Praktijkhandreiking 1119 Inleiding Binnen de huidige wet- en regelgeving kan de accountant reeds uitdrukkelijk inspelen op

Nadere informatie

Toelichtende nota: Omschrijving van de voorgestelde wijzigingen aan de statuten van bpost, NV van publiek recht

Toelichtende nota: Omschrijving van de voorgestelde wijzigingen aan de statuten van bpost, NV van publiek recht Toelichtende nota: Omschrijving van de voorgestelde wijzigingen aan de statuten van bpost, NV van publiek recht Op 16 december 2015 heeft het Belgische Parlement een nieuwe wet aangenomen (de Wet van december

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten infosecurity.nl

Onderzoeksresultaten infosecurity.nl Onderzoeksresultaten infosecurity.nl Pagina 1 Introductie Tijdens de beurs infosecurity.nl, die gehouden werd op 11 en 12 oktober 2006, heeft Northwave een onderzoek uitgevoerd onder bezoekers en exposanten.

Nadere informatie

RJ-Uiting : Nadere guidance verslag raad van commissarissen op basis van de Nederlandse Corporate Governance Code.

RJ-Uiting : Nadere guidance verslag raad van commissarissen op basis van de Nederlandse Corporate Governance Code. RJ-Uiting 2018-4: Nadere guidance verslag raad van commissarissen op basis van de Nederlandse Corporate Governance Code. Inleiding Volgens de Code corporate governance (hierna: Code ) legt de raad van

Nadere informatie

RJ-Uiting 2014-7: ontwerp-richtlijn 630 Commerciële stichtingen en verenigingen

RJ-Uiting 2014-7: ontwerp-richtlijn 630 Commerciële stichtingen en verenigingen RJ-Uiting 2014-7: ontwerp-richtlijn 630 Commerciële stichtingen en verenigingen Inleiding RJ-Uiting 2014-7 bevat de ontwerp-richtlijn 630 Commerciële stichtingen en verenigingen. De Raad voor de Jaarverslaggeving

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur van Stichting Gooisch Natuurreservaat A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2016 Ons oordeel Wij hebben de

Nadere informatie

HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE

HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE Vastgesteld door de RvC op 10 maart 2010 1 10 maart 2010 INHOUDSOPGAVE Blz. 0. Inleiding... 3 1. Samenstelling... 3 2. Taken en bevoegdheden... 3 3. Taken betreffende

Nadere informatie

CONCEPT DE NEDERLANDSCHE BANK N.V. Good Practice Kapitaalbeleid kleine verzekeraars

CONCEPT DE NEDERLANDSCHE BANK N.V. Good Practice Kapitaalbeleid kleine verzekeraars CONCEPT DE NEDERLANDSCHE BANK N.V. Good Practice Kapitaalbeleid kleine verzekeraars Good Practice van De Nederlandsche Bank N.V. van [DATUM] 2014, houdende een leidraad met betrekking tot het kapitaalbeleid

Nadere informatie

Langetermijndenken - De toekomst van Verantwoord Beleggen. IM seminar, Amstelveen 10 mei Lars Kurznack, Senior Manager KPMG Sustainability

Langetermijndenken - De toekomst van Verantwoord Beleggen. IM seminar, Amstelveen 10 mei Lars Kurznack, Senior Manager KPMG Sustainability Langetermijndenken - De toekomst van Verantwoord Beleggen IM seminar, Amstelveen 10 mei 2016 Lars Kurznack, Senior Manager KPMG Sustainability Maatschappelijke uitdaging Opiniestuk FD Minister Dijsselbloem

Nadere informatie

Remuneratierapport 2011

Remuneratierapport 2011 Remuneratierapport 2011 Remuneratierapport van de raad van commissarissen van BinckBank N.V. over het boekjaar 2011 Remuneratierapport 2 In dit remuneratierapport wordt uitvoering gegeven aan best practice

Nadere informatie

Deelnameprotocol Transparantiebenchmark 2019 Februari 2019

Deelnameprotocol Transparantiebenchmark 2019 Februari 2019 Deelnameprotocol Transparantiebenchmark 2019 Februari 2019 Pagina 1 van 10 De Transparantiebenchmark is een jaarlijks onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar de inhoud en kwaliteit

Nadere informatie

Onderwijsrisico s in beeld

Onderwijsrisico s in beeld 28 Onderwijsinstellingen moeten rapporteren over de organisatiebrede risico s die ze lopen en de wijze waarop ze die risico s beheersen. Nieuwe verslagleggingregels stellen hieraan sinds 2008 nadere specifieke

Nadere informatie

Pas toe of leg uit regel voor institutionele beleggers. Rients Abma Directeur Eumedion 22 november 2006

Pas toe of leg uit regel voor institutionele beleggers. Rients Abma Directeur Eumedion 22 november 2006 Pas toe of leg uit regel voor institutionele beleggers Rients Abma Directeur Eumedion 22 november 2006 Agenda Achtergrond verantwoordelijkheden institutionele beleggers Code Tabaksblat Wettelijke verankering

Nadere informatie

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers NBA-handreiking 1119 Nadere toelichting in de controleverklaring 24 april 2012 NBA-handreiking 1119 NBA-handreiking 1119: Van toepassing op: Accountants die controle-opdrachten

Nadere informatie

Risico s in beeld. Wat nu? Door Ilona Hoving 1

Risico s in beeld. Wat nu? Door Ilona Hoving 1 Risico s in beeld. Wat nu? 29-9-2015 Door Ilona Hoving 1 Even voorstellen Ilona Hoving 29-9-2015 Door Ilona Hoving 2 Wat gaan we DOEN? Korte introductie op thema Aan de slag met risico s Hoe waardeer je

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur en raad van commissarissen van Stichting FC Eindhoven A. Verklaring over de in he

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur en raad van commissarissen van Stichting FC Eindhoven A. Verklaring over de in he CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur en raad van commissarissen van Stichting FC Eindhoven A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017/2018 Ons

Nadere informatie

REGLEMENT RISICOCOMMISSIE

REGLEMENT RISICOCOMMISSIE REGLEMENT RISICOCOMMISSIE VAN LANSCHOT KEMPEN N.V. EN F. VAN LANSCHOT BANKIERS N.V. Vastgesteld door de RvC op 8 december 2017 0. INLEIDING 0.1 Dit reglement is opgesteld door de RvC ingevolge artikel

Nadere informatie

EIGEN RISICO BEOORDELING (ERB) IORP II JASPER HOOGENSTRAATEN 27 SEPTEMBER 2018

EIGEN RISICO BEOORDELING (ERB) IORP II JASPER HOOGENSTRAATEN 27 SEPTEMBER 2018 EIGEN RISICO BEOORDELING (ERB) IORP II JASPER HOOGENSTRAATEN 27 SEPTEMBER 2018 Impact op uw fonds? 2 Inspanningen van toezichthouders nemen toe 3 Agenda Wat is de ERB en waarom eigenlijk? Vereisten in

Nadere informatie

REGLEMENT RISICOCOMMISSIE VAN LANSCHOT N.V. EN F. VAN LANSCHOT BANKIERS N.V.

REGLEMENT RISICOCOMMISSIE VAN LANSCHOT N.V. EN F. VAN LANSCHOT BANKIERS N.V. REGLEMENT RISICOCOMMISSIE VAN LANSCHOT N.V. EN F. VAN LANSCHOT BANKIERS N.V. Vastgesteld door de RvC op 23 juni 2016 0. INLEIDING 0.1 Dit reglement is opgesteld door de RvC ingevolge artikel 5 van het

Nadere informatie

Stand van zaken IM in Nederland Informatiemanagement onderzoek Quint Wellington Redwood 2010

Stand van zaken IM in Nederland Informatiemanagement onderzoek Quint Wellington Redwood 2010 Stand van zaken IM in Nederland Informatiemanagement onderzoek Quint Wellington Redwood 2010 Tanja Goense 16 September 2010 Programma Even voorstellen Opzet onderzoek Bevindingen Samengevat Foodforthought

Nadere informatie

Monitoring Commissie Corporate Governance T.a.v. Prof. dr. J.A. Van Manen Postbus EK Den Haag. Geachte heer Van Manen,

Monitoring Commissie Corporate Governance T.a.v. Prof. dr. J.A. Van Manen Postbus EK Den Haag. Geachte heer Van Manen, Gustav Mahlerlaan 2970 1081 LA Amsterdam Postbus 58110 1040 HC Amsterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9735 www.deloitte.nl Monitoring Commissie Corporate Governance T.a.v. Prof. dr. J.A. Van

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 7

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 7 HOOFDSTUK 7 Opgave 1 a. Uit welke onderdelen bestaat een extern jaarverslag (jaarrapport)? De externe jaarverslaggeving (jaarrapport) bestaat uit: de balans, de winst- en verliesrekening en de toelichting

Nadere informatie

Toezicht op Financiën. Wim Touw 17 april 2013

Toezicht op Financiën. Wim Touw 17 april 2013 Toezicht op Financiën Wim Touw 17 april 2013 Agenda OMGEVING FINANCIEEL MANAGEMENT SOFT CONTROLS DE ROL VAN DE ACCOUNTANT SPECIFIEKE VRAGEN 1 OMGEVING 2 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004

Nadere informatie

VUISTREGELS VOOR EEN KWALITEITSVOLLE EXPLAIN

VUISTREGELS VOOR EEN KWALITEITSVOLLE EXPLAIN VUISTREGELS VOOR EEN KWALITEITSVOLLE EXPLAIN Motivering bij het uitwerken van de vuistregels Door het K.B. van 6 juni 2010 is de Belgische Corporate Governance Code 2009 dè referentiecode geworden voor

Nadere informatie

Deelnameprotocol Transparantiebenchmark 2015

Deelnameprotocol Transparantiebenchmark 2015 Deelnameprotocol Transparantiebenchmark 2015 Maart 2015 De Transparantiebenchmark is een jaarlijks onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken naar de inhoud en kwaliteit van externe verslaggeving

Nadere informatie

SEMINAR PRAKTISCH RISICOMANAGEMENT d.d. 1 juni 2010 in De Meern

SEMINAR PRAKTISCH RISICOMANAGEMENT d.d. 1 juni 2010 in De Meern SEMINAR PRAKTISCH RISICOMANAGEMENT d.d. 1 juni 2010 in De Meern Programma 13.30 uur Opening 13.40 uur Risicomanagement in het onderwijs door Marien Rozendaal RA 14.30 uur Pauze 15.00 uur Risicomanagement

Nadere informatie

Onderzoek naar de risicoparagraaf in jaarverslagen 2009 van Nederlandse beursfondsen Oktober 2010

Onderzoek naar de risicoparagraaf in jaarverslagen 2009 van Nederlandse beursfondsen Oktober 2010 Onderzoek naar de risicoparagraaf in jaarverslagen 2009 van Nederlandse beursfondsen Oktober 2010 1 Onderzoek naar de risicoparagraaf in jaarverslagen 2009 van Nederlandse beursfondsen 1. Inleiding Sinds

Nadere informatie

Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 11 juni 2015 Herziening van de Code

Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 11 juni 2015 Herziening van de Code Monitoring Commissie Corporate Governance T.a.v. Prof. dr. J.A. van Manen Postbus 20401 2500 EK Den Haag Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 11 juni 2015 Herziening van de Code T 020-3010301

Nadere informatie

ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS

ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS Deze Internationale controlestandaard (ISA) werd in 2009 in de Engelse taal gepubliceerd door de

Nadere informatie

De Internal auditor bij Nederlandse beursfondsen.

De Internal auditor bij Nederlandse beursfondsen. De Internal auditor bij Nederlandse beursfondsen. 1. Inleiding Corporate governance ontwikkelingen en codes hebben internationaal een positieve invloed op de beslissing om een interne audit dienst (hierna

Nadere informatie

OPERATIONEEL RISKMANAGEMENT. Groningen, maart 2016 Wim Pauw

OPERATIONEEL RISKMANAGEMENT. Groningen, maart 2016 Wim Pauw OPERATIONEEL RISKMANAGEMENT Groningen, maart 2016 Wim Pauw Risicomanagement Risicomanagement is steeds meer een actueel thema voor financiële beleidsbepalers, maar zij worstelen vaak met de bijbehorende

Nadere informatie

Een goede bestuurder en toezichthouder verdient een goede Internal Audit Functie. Robert Bogtstra & Remko Renes

Een goede bestuurder en toezichthouder verdient een goede Internal Audit Functie. Robert Bogtstra & Remko Renes Een goede bestuurder en toezichthouder verdient een goede Internal Audit Functie Robert Bogtstra & Remko Renes Deze bijdrage verschijnt ook in het tijdschrift Goed Bestuur & Toezicht, No. 3, 2017 Dat het

Nadere informatie

Directiestatuut N.V. Waterbedrijf Groningen

Directiestatuut N.V. Waterbedrijf Groningen Directiestatuut N.V. Waterbedrijf Groningen Dit Directiestatuut is op 14 december 2006 ter kennis gebracht aan de algemene vergadering van aandeelhouders en na goedkeuring door de raad van commissarissen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 083 Corporate governance Nr. 51 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Het verslag van de Raad van Commissarissen

Het verslag van de Raad van Commissarissen Deelonderzoek 3 Het verslag van de Raad van Commissarissen 115 Deelonderzoek 3 Het verslag van de Raad van Commissarissen 115 1. Inleiding 118 1.1. Kwantitatieve analyse 118 1.1.1. Juridische kader: directe

Nadere informatie

TRANSFER PRICING SERVICES

TRANSFER PRICING SERVICES TRANSFER PRICING SERVICES WAAROM IS TRANSFER PRICING ZO BELANGRIJK Door de toenemende hoeveelheid en variatie van intercompany transacties en regelgeving op het gebied van transfer pricing, samen met een

Nadere informatie

Beheersing beheerst. Over risicogestuurde interne controle in het sociale domein

Beheersing beheerst. Over risicogestuurde interne controle in het sociale domein Beheersing beheerst Over risicogestuurde interne controle in het sociale domein Beheersing beheerst Over risicogestuurde interne controle in het sociale domein Hoe draagt interne controle bij aan het efficiënt

Nadere informatie

Internal audit draagt bij aan comfort van commissarissen

Internal audit draagt bij aan comfort van commissarissen Spotlight Internal audit draagt bij aan comfort van commissarissen Jan Driessen - Risk Assurance Services, Assurance Bas Wakkerman - Risk Assurance Services, Assurance Commissarissen hebben steeds meer

Nadere informatie

Directiestatuut. Waterleidingmaatschappij Drenthe

Directiestatuut. Waterleidingmaatschappij Drenthe Directiestatuut Waterleidingmaatschappij Drenthe Inhoud Directiestatuut van de NV Waterleidingmaatschappij Drenthe Artikel 1 Definities 3 Artikel 2 Inleiding 3 Artikel 3 Taken van de directie 3 Artikel

Nadere informatie

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals. SIS finance

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals. SIS finance FINANCE consulting interim management professionals duurzame relaties met onze opdrachtgevers, gebaseerd op kennis van zaken, commitment en oplossingsgerichtheid. OVER FINANCE Finance is een middelgroot

Nadere informatie

Strategisch Risicomanagement

Strategisch Risicomanagement Commitment without understanding is a liability Strategisch Risicomanagement Auteur Drs. Carla van der Weerdt RA Accent Organisatie Advies Effectief en efficiënt risicomanagement op bestuursniveau Risicomanagement

Nadere informatie

STEDIN HOLDING N.V. REGLEMENT REMUNERATIE/SELECTIE- EN BENOEMINGSCOMMISSIE

STEDIN HOLDING N.V. REGLEMENT REMUNERATIE/SELECTIE- EN BENOEMINGSCOMMISSIE STEDIN HOLDING N.V. REGLEMENT REMUNERATIE/SELECTIE- EN BENOEMINGSCOMMISSIE Vastgesteld door de RvC op 17 maart 2017 1 INLEIDING 0.1 Dit Reglement is opgesteld door de RvC ingevolge artikel 5 van het Reglement

Nadere informatie

Herziene NBA-handreiking 1118 Het optreden van de externe accountant in de algemene vergadering bij beursgenoteerde vennootschappen

Herziene NBA-handreiking 1118 Het optreden van de externe accountant in de algemene vergadering bij beursgenoteerde vennootschappen Dit document maakt gebruik van bladwijzers Herziene NBA-handreiking 1118 algemene vergadering bij beursgenoteerde vennootschappen 12 februari 2018 HERZIENE NBA-handreiking 1118 NBA-handreiking 1118 Van

Nadere informatie

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING 2. VERSTEVIGING VAN RISICOMANAGEMENT Van belang is een goed samenspel tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de auditcommissie, evenals goede communicatie met

Nadere informatie

Reglement auditcommissie

Reglement auditcommissie Reglement auditcommissie REGLEMENT AUDITCOMMISSIE Dit reglement is vastgesteld op grond van artikel 7.1 van het reglement van de raad van commissarissen en met inachtneming van de Nederlandse corporate

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving voor vastgoedfondsen

Nieuwe regelgeving voor vastgoedfondsen Nieuwe regelgeving voor vastgoedfondsen Deze presentatie is beschikbaar op legalbusinessday.nl Aryan Schoorl Hendrik Bennebroek Gravenhorst Charles Destrée Inleiding 1. Nieuwe regelgeving en vergunningplicht

Nadere informatie

Eumedion uitgangspunten verantwoord bezoldigingsbeleid van het bestuur van Nederlandse beursvennootschappen

Eumedion uitgangspunten verantwoord bezoldigingsbeleid van het bestuur van Nederlandse beursvennootschappen Eumedion uitgangspunten verantwoord bezoldigingsbeleid van het bestuur van Nederlandse beursvennootschappen Geldig vanaf 1 januari 2014 Achtergrond Binnen het vennootschapsrecht zijn in Nederland de taken

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN BESTUUR ACCELL GROUP N.V.

REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN BESTUUR ACCELL GROUP N.V. REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN BESTUUR ACCELL GROUP N.V. 1. STATUS REGLEMENT 1.1. Dit reglement (het "Reglement") voor de raad van bestuur (de "RvB") van Accell Group N.V. ("Accell Group") is vastgesteld door

Nadere informatie

Reglement remuneratiecommissie

Reglement remuneratiecommissie Reglement remuneratiecommissie Reglement remuneratiecommissie Dit reglement is vastgesteld op grond van artikel 7 van het reglement van de raad van commissarissen van BinckBank N.V. en met inachtneming

Nadere informatie

2. Uitwerking Investment beliefs De investment beliefs zijn onderstaand als volgt uitgewerkt.

2. Uitwerking Investment beliefs De investment beliefs zijn onderstaand als volgt uitgewerkt. 1. Inleiding Investment beliefs zijn de overtuigingen waarop Bpf MITT het beleggingsbeleid wil baseren. De investment beliefs zijn voor het pensioenfonds belangrijke uitgangspunten en dienen als kader

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd. Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. De Passage 150 Postbus 71003 1008 BA Amsterdam T 088-676 90 00 F 088-676 90 10

Nadere informatie

Actualia Externe verslaggeving 2017

Actualia Externe verslaggeving 2017 Actualia Externe verslaggeving 2017 Sytse Duiverman Controllersbijeenkomst 8 februari 2018 Agenda AEV 2017 AGENDA Nieuwe wet- en regelgeving boekjaren 2017 en 2018 Op de agenda van de werkgroep RJ 655

Nadere informatie

De definitieve Code Corporate Governance, enige beschouwingen vanuit risicoperspectief.

De definitieve Code Corporate Governance, enige beschouwingen vanuit risicoperspectief. De definitieve Code Corporate Governance, enige beschouwingen vanuit risicoperspectief. In de Code van Commissie Peters De Veertig Aanbevelingen (juni 1997) staat in zeer algemene termen iets over risicobeheersing.

Nadere informatie

Aspecten inzake het vormen van een reorganisatievoorziening en continuïteit. Jos Stengs en Robert Bruinooge

Aspecten inzake het vormen van een reorganisatievoorziening en continuïteit. Jos Stengs en Robert Bruinooge Aspecten inzake het vormen van een reorganisatievoorziening en continuïteit. Jos Stengs en Robert Bruinooge 1 Culturele Sector INDELING PRESENTATIE Dubois & Co Wie zijn wij? Historie culturele sector;

Nadere informatie

Corporate Governance verantwoording

Corporate Governance verantwoording Corporate Governance verantwoording Algemeen De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC) respecteren de principes en best practice bepalingen van de Corporate

Nadere informatie

Alternatieve financiële prestatie-indicatoren. Toezicht Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving

Alternatieve financiële prestatie-indicatoren. Toezicht Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving Alternatieve financiële prestatie-indicatoren Toezicht Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving April 2014 Inhoudsopgave 1 Conclusie en samenvatting 4 2 Doelstellingen, onderzoeksopzet en definiëring

Nadere informatie

Belang van het wetgevend kader voor accountants (COS 250 / Handreiking 1104) Jeroen Preijde Partner EY Accountants

Belang van het wetgevend kader voor accountants (COS 250 / Handreiking 1104) Jeroen Preijde Partner EY Accountants Belang van het wetgevend kader voor accountants (COS 250 / Handreiking 1104) Jeroen Preijde Partner EY Accountants Agenda Het wetgevend kader COS 250 Handreiking 1104 Voorbeeld organisatorische en engagement

Nadere informatie

Initiatief. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer H.G.J. Kamp Postbus 90801 2509 LV 'S-GRAVENHAGE. Geachte heer Kamp,

Initiatief. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer H.G.J. Kamp Postbus 90801 2509 LV 'S-GRAVENHAGE. Geachte heer Kamp, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer H.G.J. Kamp Postbus 90801 2509 LV 'S-GRAVENHAGE KENMERK: B/12/6073/MH DATUM: 11 april 2012 ONDERW ERP: Code en Monitoringcommissie Geachte

Nadere informatie

Nieuwe bepalingen over verbonden partijen en niet in de balans opgenomen regelingen

Nieuwe bepalingen over verbonden partijen en niet in de balans opgenomen regelingen Nieuwe bepalingen over verbonden partijen en niet in de balans opgenomen regelingen Eind 2008 zijn in de Nederlandse wet nieuwe bepalingen opgenomen met vereisten voor de toelichting van de jaarrekening.

Nadere informatie

Risico s managen is mensenwerk

Risico s managen is mensenwerk TRANSPORT Risico s managen is mensenwerk Ondernemen is kansen zien en grijpen, maar ook risico s lopen. Risicomanagement behoort daarom tot de vaste agenda van bestuurders en commissarissen. Omdat ook

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i Aan: de aandeelhouders en de raad van commissarissen van... (naam entiteit(en)) A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 201X

Nadere informatie

Nieuwe rol accountant bij goedkeuring bestuursverslag

Nieuwe rol accountant bij goedkeuring bestuursverslag Nieuwe rol accountant bij goedkeuring bestuursverslag Anton Dieleman RA Deze bijdrage aan AccountantWeek besteedt aandacht aan de rol van de accountant bij het bestuursverslag 1. Aanleiding hiervoor is,

Nadere informatie

GRI-tabel - ANWB MVO-jaarverslag 2012

GRI-tabel - ANWB MVO-jaarverslag 2012 GRI-tabel - ANWB MVO-jaarverslag 2012 Verwijzing paginanummers Visie en strategie 1.1 Verklaring van de directie. 1. Voorwoord 1.2 Beschrijving van belangrijke gevolgen, risico's en mogelijkheden. 1. Voorwoord,

Nadere informatie

In de module bestuur heeft de AFM vier onderwerpen beoordeeld:

In de module bestuur heeft de AFM vier onderwerpen beoordeeld: 3.1 Module 1: Bestuur Het bestuur beïnvloedt in belangrijke mate de kwaliteit van wettelijke controles, omdat het bestuur de organisatie aanstuurt op basis van haar visie en missie en daaruit voortkomende

Nadere informatie

3 Management van ICT-kosten en baten

3 Management van ICT-kosten en baten 3 Management van ICT-kosten en baten Stand van zaken in de woningcorporatiesector Patrick van Eekeren en Menno Nijland Het bepalen van de hoogte van de ICT-kosten (en baten), bijvoorbeeld door gebruik

Nadere informatie

Compliance Professionaldag oktober 2016 MiFID II - Update Larissa Silverentand

Compliance Professionaldag oktober 2016 MiFID II - Update Larissa Silverentand Compliance Professionaldag 2016 6 oktober 2016 MiFID II - Update Larissa Silverentand Introductie: tijdlijn 1 november 2007 19 december 2014 25 april 2016 Q3-Q4 2016 3 januari 2018 Inwerkingtreding MiFID

Nadere informatie

RJ-Uiting 2009-1: Gevolgen van aanpassingen in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek als gevolg van Richtlijn 2006/46/EG van 14 juni 2006

RJ-Uiting 2009-1: Gevolgen van aanpassingen in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek als gevolg van Richtlijn 2006/46/EG van 14 juni 2006 RJ-Uiting 2009-1: Gevolgen van aanpassingen in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek als gevolg van Richtlijn 2006/46/EG van 14 juni 2006 Inleiding Op 22 december 2008 is een aantal artikelen in titel 9 van

Nadere informatie

Remuneratierapport 2015 Loyalis N.V.

Remuneratierapport 2015 Loyalis N.V. Remuneratierapport 2015 Loyalis N.V. Voorwoord Dit remuneratierapport geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen in het beloningsbeleid van Loyalis N.V. over het jaar 2015. Met dit rapport wil Loyalis

Nadere informatie

De accountant en het bestuursverslag Visie NBA Young Profs

De accountant en het bestuursverslag Visie NBA Young Profs De accountant en het bestuursverslag Visie NBA Young Profs Aanleiding Op 13 november 2015 publiceerde de NBA haar consultatiedocument De accountant en het bestuursverslag: Verder kijken dan de jaarrekening.

Nadere informatie

Eerlijke Verzekeringswijzer: samenvatting praktijkonderzoek Transparantie & Verantwoording

Eerlijke Verzekeringswijzer: samenvatting praktijkonderzoek Transparantie & Verantwoording Eerlijke Verzekeringswijzer: samenvatting praktijkonderzoek Transparantie & Verantwoording Het doel van de Eerlijke Verzekeringswijzer is om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) aan te moedigen

Nadere informatie

Financiële zekerheid voor ANBI s

Financiële zekerheid voor ANBI s Financiële zekerheid voor ANBI s Agenda: 1. Algemeen en aanleiding 2. Risk assessment 3. Governance 4. Impactmeting 5. Verdienmodel en scenarioanalyse 6. Vermogensvorming 7. Afsluiting 1. Algemeen en aanleiding

Nadere informatie