Voorstel aan de raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 13 mei 2009 / 77/2009. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstel aan de raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 13 mei 2009 / 77/2009. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t."

Transcriptie

1 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 13 mei 2009 / 77/2009 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Verordening raadsenquêtes Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 Portefeuillehouder Th. de Graaf Voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders d.d. 12 mei 2009 Samenvatting Om raadsenquêtes (zoals inzake Mensec) te kunnen uitvoeren is ingevolge de Gemeentewet eerst vaststelling van een verordening nodig. Bijgevoegde concept-verordening verschaft een juridisch kader voor raadsenquêtes. Voorstel om te besluiten De Verordening raadsenquêtes vast te stellen conform het bijgevoegde concept. Opgesteld door, telefoonnummer, Henk Meijer, 2455, h.meijer@nijmegen.nl

2 Aan de Raad van de gemeente Nijmegen 1 Inleiding Mede in verband met het te houden raadsonderzoek naar het collegebestuur inzake de NV Mensec is het noodzakelijk een verordening regelende dergelijke onderzoeken vast te stellen. 1.1 Wettelijk- of beleidskader Krachtens de Gemeentewet (artikel 155a) stelt de raad, alvorens te besluiten tot een onderzoek als bedoeld in artikel 155a (raadsenquête) een verordening terzake vast. 1.2 Relatie met programma De relatie met het programma Bestuur is de beschikbaarheid van de wettelijk vereiste verordening voor toekomstige raadsenquêtes. 2 Doelstelling Voldoening aan wettelijke verplichting. Scheppen van een juridische kader voor het houden van raadsenquêtes. 3 Argumenten 1. Algemeen De verordening heeft twee kanten. Zij geeft op de eerste plaats regels betreffende het wettelijke enquêterecht van de raad. Het enquêterecht van de raad is een zwaar dwangmiddel. Bepaalde categorieën personen kunnen tot medewerking worden gedwongen, op straffe van sancties. De bepalingen in de Gemeentewet m.b.t. onderzoeken door de raad naar door college of burgemeester gevoerd bestuur (de formele wettelijke terminologie voor raadsenquêtes) vormen de grondslag voor de eventuele toepassing van deze sancties. Het gaat om de artikelen 155a t/m 155f van de Gemeentewet. Raadsenquêtes zijn gericht op bestuur door het college of de burgemeester. Dat brengt mee dat alleen de personen genoemd in artikel 8, eerste lid, van de verordening verplicht zijn tot het verlenen van medewerking. De verordening regelt op de tweede plaats activiteiten van de onderzoekscommissie die rechtstreeks samenhangen met enquêtes maar waaraan niet de wettelijke sancties verbonden zijn. Het gaat hier bijvoorbeeld om gesprekken met betrokken personen, die niet het karakter hebben van formele verhoren - mogelijk onder ede - van getuigen en deskundigen. 2. Opzet van de verordening De verordening bestaat uit de volgende elementen. De specifieke voorschriften uit de Gemeentewet aangaande raadsenquêtes zijn vrijwel integraal overgenomen, alsmede enkele algemene bepalingen omtrent geheimhouding. Dit is gebeurd voor de leesbaarheid van de voorschriften. De wettelijke bepalingen gelden uiteraard ook zonder overname in de verordening.

3 Vervolgvel 2 Deze bepalingen zijn aangevuld met bepalingen waarvan opneming om andere redenen dienstig lijkt. Dit mede naar aanleiding van de ervaringen opgedaan met de Verordening onderzoek Novio (2007), welk onderzoek dat zoals bekend geen raadsenquête ex artikel 155a was. 3. Artikelsgewijze toelichting Hierna volgt een toelichting op een aantal artikelen waarvoor dat dienstig lijkt. Artikel 2. Dit artikel komt vrijwel letterlijk overeen met artikel 155a Gemeentewet. Lid 4: De verwijzing naar artikel 22 Gemeentewet verwijst naar de strafrechtelijke en civielrechtelijke immuniteit van de commissieleden en andere personen die deelnemen aan de beraadslaging voor wat zij zeggen in de commissievergadering. Dit geldt voor degenen die formeel als getuigen of deskundigen worden gehoord. De verwijzing naar artikel 82, derde lid Gemeentewet verwijst naar het voorschrift om te zorgen voor een evenwichtige vertegenwoordiging van de in de raad vertegenwoordigde groeperingen. Lid 5: De wet eist een quorum van ten minste drie leden voor de uitoefening van haar wettelijke bevoegdheden. In de verordening is dit aanvullend aangescherpt tot meer dan de helft van het aantal leden, naar het voorbeeld van de Novio-verordening. Dit omdat wet en verordening geen maximum stellen aan het aantal commissieleden; drie leden zouden theoretisch in een bepaald geval een relatief kleine minderheid kunnen vormen binnen de commissie. Artikel 3 Lid 1: de genoemde voorschriften zien op de openbare bekendmaking, de ter inzage legging en de verkrijgbaarheid van afschriften van de bedoelde besluiten. Artikel 5 Lid 2: De primaire ambtelijke bijstand aan de commissie wordt verleend vanuit de griffie. Ook op andere ambtenaren kan een beroep worden gedaan. Zie verder artikel 8. Artikel 6 Lid 2: Opstelling van een plan van aanpak voor het onderzoek ligt voor de hand. Het lijkt dienstig de onderwerpen in de, niet uitputtende, lijst naar keuze van de commissie meer of minder uitgebreid te regelen. Over de inschakeling van ambtenaren die onder zeggenschap van het college vallen ligt het voor de hand afspraken te laten maken met de gemeentesecretaris.

4 Vervolgvel 3 Artikel 7 Het kan gewenst zijn dat de commissie onderdelen van har onderzoek uitbesteedt aan externe deskundigen. Artikel 8 Dit artikel komt vrijwel letterlijk overeen met artikel 155b Gemeentewet. De opsomming in het eerste lid is aangepast aan de Nijmeegse situatie, omdat bepaalde bestuursorganen ontbreken, bijv. deelgemeenten. Lid 1: Dit artikellid heeft betrekking op de overlegging van bescheiden aan de commissie waartoe de genoemde categorieën van personen verplicht zijn. Omdat de uitoefening van het enquêterecht een zwaar dwangmiddel is, dat diep kan ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer is de verplichting tot deze vorm van medewerking beperkt tot (gewezen) bestuurders en ambtenaren die met het collegebeleid te maken hebben of te maken hebben gehad. Lid 3: De in dit artikellid genoemde plicht tot medewerking door ambtenaren is breder dan die in het eerste lid. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan het produceren van een overzicht van bij het onderwerp van onderzoek betrokken personen of inventarisatie van relevante wet- en regelgeving. Lid 4: Deze voorziening is opgenomen in aanvulling op het wettelijke enquêterecht. Wellicht beschikken ook anderen dan de in het eerste lid genoemde personen over relevante informatie die zij bereid zijn te verstrekken aan de commissie. Het gaat hier om personen die wettelijk niet verplicht zijn als getuigen of deskundigen voor de commissie te verschijnen. Hun medewerking is dus vrijwillig. Artikel 10 Dit artikel komt geheel overeen met artikel 155c Gemeentewet. Lid 1: Het niet voldoen aan de verplichting om als getuige of deskundige op te treden is strafbaar krachtens artikel 192 van het Wetboek van Strafrecht. Lid 9: De in het artikellid genoemde uitzondering (artikel 207, eerste lid Wetboek van Strafrecht) betreft de vaststelling van meineed. Artikel 11 Afgezien van het vierde lid komt dit artikel overeen met artikel 155e Gemeentewet.

5 Vervolgvel 4 Lid 3: Deze verwijzing naar de Algemene wet bestuursrecht (Awb) houdt in dat tegen een dergelijke oproep anders dan gebruikelijk bij de Awb geen bezwaarschrift kan worden ingediend. De belanghebbende kan rechtstreeks in beroep gaan bij de bestuursrechter. Artikel 14 Dit artikel overeen met artikel 155d Gemeentewet. Het beroep op het openbaar belang voor collegeleden en de burgemeester en (aan het college ondergeschikte) ambtenaren om informatie aan de commissie te weigeren sluit aan op artikel 169, derde lid Gemeentewet. Dit behelst de - enige - uitzondering op de gemeentelijke inlichtingenplicht van college(leden) en burgemeester jegens de raad. Artikel 15 Voor de openbare verhoren van getuigen en deskundigen geven artikel 10, zesde en zevende lid van de verordening (overeenkomend met artikel 155c Gemeentewet) een regeling inzake beslotenheid en geheimhouding. Artikel 15 van de verordening geeft een regeling voor de overige situaties waarin geheimhouding aan de orde kan komen. Deze artikelleden zijn ontleend aan de desbetreffende regeling voor commissies in het algemeen in artikel 86, eerste lid en 25, tweede, derde en vierde lid in de Gemeentewet. Artikel 16 Dit artikel betreft de openbaarheid van commissievergaderingen buiten de specifieke regeling omtrent verhoren van getuigen en deskundigen. 4 Klimaat n.v.t. 5 Risico s geen 6 Financiën n.v.t. 7 Communicatie Bekendmaking van de verordening op de gebruikelijke wijze.

6 Vervolgvel 5 8 Uitvoering en evaluatie Het is mogelijk dat de ervaringen met de raadsenquête inzake collegebestuur t.a.v. Mensec leiden tot aanpassing van de verordening. College van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen, De Burgemeester, De Secretaris, mr. Th.C. de Graaf P. Eringa Bijlage: Verordening

7 De Raad van de gemeente Nijmegen, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 mei 2009, raadsvoorstelnummer gelet op artikel 155a en 84 van de Gemeentewet; b e s l u i t: vast te stellen de Verordening regelende de samenstelling, taken en bevoegdheden van commissies van onderzoek als bedoeld in artikel 155a, eerste lid van de Gemeentewet Artikel 1 Algemeen. Begripsbepalingen 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. onderzoek: een onderzoek als bedoeld in artikel 155a, eerste lid, van de Gemeentewet; b. commissie: een commissie als bedoeld in artikel 155a, derde lid, van de Gemeentewet; 2. De Verordening burgerronde en raadskamers 2008 is op een commissie niet van toepassing. Artikel 2 Instelling en samenstelling. 1. De raad kan op voorstel van een of meer van zijn leden een onderzoek naar het door het college of de burgemeester gevoerde bestuur instellen. 2. Het besluit tot het instellen van een onderzoek omvat een omschrijving van het onderwerp van onderzoek, alsmede een toelichting. Deze omschrijving kan hangende het onderzoek door de raad worden gewijzigd. 3. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een door de raad in te stellen commissie. De commissie heeft ten minste drie leden en bestaat uitsluitend uit leden van de raad. 4. De artikelen 22 en 82, derde lid van de Gemeentewet zijn van overeenkomstige toepassing op de commissie. 5. De commissie kan haar bij de Gemeentewet toegekende bevoegdheden uitsluitend uitoefenen indien ten minste drie van haar leden, meer dan de helft vormend van het aantal leden, aanwezig zijn. Tenzij in deze verordening anders bepaald geldt dit ook voor haar overige bevoegdheden. 6. De bevoegdheden en werkzaamheden van een commissie worden niet geschorst door het aftreden van de raad. Artikel 3 Bekendmaking 1. Op het besluit tot instelling van een onderzoek en tot instelling van een commissie, alsmede het besluit tot wijziging van de omschrijving van het onderwerp van een onderzoek zijn de artikelen 139, tweede lid, 140 en 141 van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing. 2. De besluiten tot instelling van een onderzoek en tot instelling van de commissie worden gelijktijdig bekend gemaakt en treden in werking een dag na bekendmaking. Artikel 4 Lidmaatschap 1. De leden van de commissie worden benoemd voor de duur van het onderzoek en de behandeling van haar aanbevelingen in de raad, dit onverminderd het tweede lid.. 2. Het lidmaatschap van de commissie eindigt: a. door ontslag door de raad op een daartoe strekkend schriftelijk verzoek van het commissielid; b. anderszins door ontslag van het commissielid door de raad in een met redenen omkleed besluit; c. door beëindiging door het commissielid van het lidmaatschap van de raad. 3. De raad voorziet zo spoedig mogelijk in de ontstane vacatures. Artikel 5 Voorzitter en secretaris 1. De raad wijst de voorzitter van de commissie aan. 1

8 2. De commissie wijst uit haar midden een plaatsvervangend voorzitter en een secretaris aan. 3. De griffier kan een of meer medewerkers van de griffie aanwijzen ter ondersteuning van de commissie. 4. De voorzitter en de secretaris tekenen de uitgaande stukken van de commissie. 5. De commissie kan de voorzitter en de secretaris toestaan de ondertekening op te dragen aan een medewerker als bedoeld in het derde lid. Artikel 6. Plan van aanpak 1. Zo spoedig mogelijk na instelling van de commissie en vaststelling van de onderzoeksopdracht wordt een plan van aanpak vastgesteld. De voorzitter van de commissie stelt daartoe een concept-plan van aanpak op. Dit laatste gebeurt in overleg in overleg met de griffier. 2. In het plan van aanpak wordt in ieder geval aandacht besteed aan: a. de wijze van uitvoering van de onderzoeksopdracht; b. de planning van de uit te voeren taken; c. de taakverdeling, waaronder de taak en rol van de voorzitter; d. een protocol over de wijze van horen; e. de noodzaak van een informatieprotocol; f. de beveiliging van de informatie tijdens het onderzoek; g. de contacten met de pers; h. de inrichting van de ambtelijke ondersteuning. Over de inschakeling ambtenaren die onder verantwoordelijkheid van het college vallen vindt overleg plaats met de gemeentesecretaris. 3. Het plan van aanpak wordt vastgesteld door de commissie en ter kennis gebracht van de raad. Artikel 7 Verantwoordelijkheid. Inschakeling van derden 1. De activiteiten van de leden en de aan de commissie toegevoegde medewerkers vallen onder de verantwoordelijkheid van de commissie. 2. De commissie kan voor onderdelen van het onderzoek derden inschakelen en aan hen opdrachten verstrekken of laten verstrekken, dit onverminderd de verantwoordelijkheid van de commissie voor de verwerking van de resultaten in haar rapportages. Artikel 8 Medewerking aan het onderzoek 1. Met ingang van de inwerkingtreding van de besluiten tot instelling van een onderzoek en tot instelling van de commissie zijn leden en gewezen leden van de raad, de burgemeester en gewezen burgemeesters, wethouders en gewezen wethouders, leden en gewezen leden van de door de raad ingestelde rekenkamer, personen die de rekenkamerfunctie uitoefenen, leden en gewezen leden van een door de raad, het college of de burgemeester ingestelde andere commissie dan de onderzoekscommissie, ambtenaren en gewezen ambtenaren, door of vanwege het gemeentebestuur aangesteld of daaraan ondergeschikt, verplicht te voldoen aan een vordering van de commissie tot het verschaffen van inzage in, het nemen van afschrift van of het anderszins laten kennisnemen van alle bescheiden waarover zij beschikken en waarvan naar het redelijk oordeel van de commissie inzage, afschrift of kennisneming anderszins voor het doen van het onderzoek nodig is. 2. Indien een vordering als bedoeld in het eerste lid betrekking heeft op bescheiden die afkomstig zijn van een instelling van de Europese Unie of van het Rijk en kennisneming van die bescheiden door de commissie het belang van de Europese Unie of de Staat kan schaden, wordt niet dan met toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de vordering voldaan. 3. Ambtenaren, door of vanwege het gemeentebestuur aangesteld of daaraan ondergeschikt, zijn gehouden om aan een onderzoek alle door de commissie gevorderde medewerking als bedoeld in het eerste lid te verlenen. 4. Een ieder die over informatie denkt te beschikken die van belang kan zijn voor het onderzoek, kan dat melden bij de voorzitter van de commissie. De commissie is bevoegd deze mogelijkheid openbaar bekend te maken. Indien zij een dergelijke melding ontvangt, besluit de commissie of zij termen aanwezig acht om de betrokken mondeling of schriftelijk te horen. 2

9 Artikel 9 Wijzen van horen 1. De in artikel 8, eerste lid bedoelde personen kunnen door de commissie worden uitgenodigd voor: a. interviews, b. gesprekken en c. verhoren als bedoeld in artikel 155c van de Gemeentewet waarbij zij als getuigen of deskundigen worden gehoord, mogelijk onder ede. 2. Interviews zijn verkennend en informatief van aard en kunnen worden gehouden door één lid van de commissie. 3. Gesprekken zijn, indien zij plaatsvinden met personen als bedoeld in artikel 8, eerste lid, zijn gericht op het verdiepen van de kennis van de commissie omtrent feitelijke processen en gegevens. 4. Met andere personen dan bedoeld in artikel 8, eerste lid worden in beginsel interviews en gesprekken gehouden. Een betrokken persoon kan op eigen verzoek als getuige of deskundige in het openbaar gehoord worden. 5. Vergaderingen waarin interviews of gesprekken worden gehouden zijn niet openbaar, tenzij de commissie anders besluit. Artikel 10 Verschijningsplicht 1. Personen als bedoeld in artikel 8, eerste lid zijn verplicht te voldoen aan een oproep van de commissie om als getuige of deskundige te worden gehoord. 2. Een getuige of deskundige die door de commissie wordt gehoord, is niet tevens lid van de commissie. 3. De getuigen zijn verplicht getuigenis af te leggen. 4. De deskundigen zijn verplicht hun diensten onpartijdig en naar beste weten als zodanig te verlenen. 5. De commissie kan besluiten dat getuigen uitsluitend worden verhoord na het afleggen van een eed of belofte. Zij leggen dan in de vergadering van de commissie, in handen van de voorzitter, de eed of belofte af dat zij de gehele waarheid en niets dan de waarheid zullen zeggen. 6. De getuigen en deskundigen worden in een openbare zitting van de commissie gehoord. Plaats en tijd van de openbare zitting worden door de voorzitter tijdig ter openbare kennis gebracht. 7. De commissie kan om gewichtige redenen besluiten een verhoor of een gedeelte daarvan niet in het openbaar af te nemen. De leden van de commissie en andere aanwezigen bewaren geheimhouding over hetgeen hun tijdens een besloten zitting ter kennis komt. 8. Een getuige is gerechtigd zich tijdens het verhoor te laten bijstaan. Om gewichtige redenen kan de commissie besluiten, dat een getuige zonder bijstand wordt gehoord. 9. Verklaringen die zijn afgelegd voor de commissie kunnen, behalve in het geval van artikel 207, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht, niet als bewijs in rechte gelden. Artikel 11 Oproeping 1. Getuigen en deskundigen worden schriftelijk opgeroepen. De brief, houdende de oproep, wordt aangetekend verzonden of tegen gedagtekend ontvangstbewijs uitgereikt. 2. De commissie kan bevelen dat getuigen en deskundigen die, hoewel opgeroepen in overeenstemming met het eerste lid, niet zijn verschenen, door de openbare macht voor hen worden gebracht om aan hun verplichting te voldoen. De commissie stelt de getuige of deskundige hiervan schriftelijk in kennis op de wijze, bedoeld in het eerste lid. In de beschikking wordt een termijn gesteld waarbinnen de belanghebbende de tenuitvoerlegging kan voorkomen door alsnog aan zijn verplichting te voldoen. 3. Op een beschikking als bedoeld in het eerste en tweede lid is artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht niet van toepassing. 4. Personen die worden uitgenodigd voor interviews of gesprekken als bedoeld in artikel 9 worden schriftelijk uitgenodigd. Artikel 12 Niet-verschijning 3

10 1. Indien de behoorlijk opgeroepen getuige of deskundige niet verschijnt, wordt daarvan een proces-verbaal opgemaakt, dat een nauwkeurige omschrijving van de oproeping behelst en door de aanwezige leden van de commissie wordt ondertekend. 2. Dit proces-verbaal wordt door de commissie, wanneer zij het nodig acht, in handen gesteld van het openbaar ministerie bij de rechtbank van het arrondissement waarin de in gebreke gebleven getuige of deskundige woont. Artikel 13 Weigering eed of belofte. Wanneer een getuige of deskundige, hetzij vrijwillig, hetzij op de oproeping verschenen of door de openbare macht gebracht zijnde, weigert te antwoorden, of de eed of de belofte af te leggen, wordt daarvan proces-verbaal opgemaakt, dat de redenen van die weigering, zo die gegeven zijn, inhoudt, en door de aanwezige leden van de commissie wordt ondertekend. Artikel 14 Verschoningsrecht 1. Niemand kan genoodzaakt worden aan de commissie geheimen te openbaren, voor zover daardoor onevenredige schade zou worden toegebracht aan het belang van de uitoefening van zijn beroep, dan wel aan het belang van zijn onderneming of de onderneming waarbij hij werkzaam is of geweest is. 2. Zij die uit hoofde van hun ambt, beroep of betrekking tot geheimhouding verplicht zijn, kunnen zich verschonen getuigenis af te leggen, doch uitsluitend met betrekking tot hetgeen waarvan de wetenschap aan hen als zodanig is toevertrouwd. Zij kunnen inzage, afschrift of kennisneming anderszins weigeren van bescheiden of gedeelten daarvan tot welke hun plicht tot geheimhouding zich uitstrekt. 3. De burgemeester en gewezen burgemeesters, wethouders en gewezen wethouders, leden en gewezen leden van een door het college of de burgemeester ingestelde commissie, ambtenaren en gewezen ambtenaren, door of vanwege het college aangesteld of daaraan ondergeschikt, zijn niet verplicht aan artikel 8, eerste en derde lid,en artikel 10, derde lid te voldoen, indien het verstrekken van de inlichtingen in strijd is met het openbaar belang. 4. De commissie kan verlangen dat een beroep als bedoeld in het derde lid op strijd met het openbaar belang wordt bevestigd door het college, of, voor zover de inlichtingen betrekking hebben op het door de burgemeester gevoerde bestuur, door de burgemeester. Artikel 15 Geheimhouding 1. Onverminderd het bepaalde in artikel 10, zesde en zevende lid, kan de commissie in een besloten vergadering, op grond van een belang, genoemd in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur, omtrent het in die vergadering met gesloten deuren behandelde en omtrent de inhoud van de stukken die aan de commissie worden overgelegd, geheimhouding opleggen. Geheimhouding omtrent het in een besloten vergadering behandelde wordt tijdens die vergadering opgelegd. De geheimhouding wordt door hen die bij de behandeling aanwezig waren en allen die van het behandelde of de stukken kennis dragen, in acht genomen totdat de commissie haar opheft. 2. Onverminderd het bepaalde in artikel 10, zesde en zevende lid, kan de commissie op grond van een belang, genoemd in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur geheimhouding opleggen ten aanzien van stukken die zij aan het college overlegt. Daarvan wordt op de stukken melding gemaakt. 3. Onverminderd het bepaalde in artikel 10, zesde en zevende lid kan de commissie kan op grond van een belang, genoemd in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur geheimhouding opleggen ten aanzien van stukken die zij aan de raad of aan leden van de raad overlegt. Daarvan wordt op de stukken melding gemaakt. De verplichting tot geheimhouding met betrekking tot aan de raad overgelegde stukken vervalt indien de oplegging niet door de raad in zijn eerstvolgende vergadering die blijkens de presentielijst door meer dan de helft van het aantal zitting hebbenden leden is bezocht wordt bekrachtigd. 4. De krachtens het tweede lid van dit artikel opgelegde geheimhouding vervalt indien de commissie haar opheft. De krachtens het derde lid opgelegde geheimhouding vervalt indien de commissie, dan wel, indien de stukken aan de raad zijn voorgelegd, indien de raad haar opheft. Artikel 16 Openbaarheid van vergaderingen 4

11 Onverminderd het bepaalde in artikel 10, zesde en zevende lid, zijn de vergaderingen van de commissie niet openbaar, tenzij de commissie anders besluit. Artikel 17. Verslaglegging 1. Van het in de vergaderingen van de commissie behandelde en de genomen besluiten worden door de secretaris beknopte besluitenlijsten opgesteld. 2. Van openbare verhoren worden woordelijke verslagen gemaakt. Betrokkenen worden in de gelegenheid gesteld concept verslagen van commentaar te voorzien. Deze commentaren worden met de verslagen gearchiveerd. 3. Van interviews en gesprekken met uitgenodigde personen worden verslagen of beknopte aantekeningen gemaakt. Indien de betrokken persoon dit wenst wordt een woordelijk verslag gemaakt, met overeenkomstige toepassing van het tweede lid. Artikel 18 Schadeloosstelling De getuigen en deskundigen ontvangen op hun verzoek een schadeloosstelling, door de commissie op vertoon van de schriftelijke oproeping te begroten overeenkomstig het bepaalde omtrent getuigen en deskundigen krachtens artikel 57 van de Wet tarieven in burgerlijke zaken. Hetzelfde geldt voor personen als bedoeld in artikel 8, vierde lid die door de commissie mondeling zijn gehoord. Artikel 19 Rapportage 1. De commissie legt haar bevindingen neer in een rapport. Dit rapport wordt besproken in de raad op een door de raad te bepalen tijdstip. 2. De commissie kan besluiten tussentijds in het openbaar verslag te doen van haar vorderingen en bevindingen. Artikel 20 Archivering van bescheiden 1. Na de beëindiging van het onderzoek van een commissie besluit de raad, dat de processen-verbaal en de overige bescheiden van het onderzoek worden vernietigd dan wel gedurende een door hem te bepalen periode worden bewaard in het gemeentearchief. 2. Ten aanzien van bescheiden waarop ingevolge een besluit van de commissie geheimhouding rust bepaalt de commissie gedurende welke periode zij geheim moeten blijven. Artikel 21 Citeertitel en inwerkingtreding Deze verordening kan worden aangehaald als Verordening raadsenquêtes en treedt in werking met ingang van de dag na die van haar bekendmaking. Aldus vastgesteld in de vergadering van 13 mei 2009 De Griffier, de Voorzitter, drs. M. M. V. Mientjes mr. Th. C. De Graaf 5

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2002 Nr. 29

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2002 Nr. 29 GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2002 Nr. 29 VERORDENING over het recht van onderzoek. (raadsbesluit van 28 november 2002) De raad der gemeente Utrecht gelet op het voorstel van b. en w. d.d. 14 november 2002

Nadere informatie

Verordening Onderzoeksrecht van Provinciale Staten 2007

Verordening Onderzoeksrecht van Provinciale Staten 2007 Verordening Onderzoeksrecht van Provinciale Staten 2007 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. onderzoek: onderzoek als bedoeld in artikel 151a tot en met 151f van de Provinciewet;

Nadere informatie

VERORDENING OP HET RECHT VAN ONDERZOEK 2011

VERORDENING OP HET RECHT VAN ONDERZOEK 2011 De raad van de gemeente Hengelo, gezien het voorstel van de fractie van Pro Hengelo met registratienummer 382188 en gelet op de artikelen 155a t/m 155f van de Gemeentewet, b e s l u i t : vast te stellen

Nadere informatie

De raad van de gemeente Waalwijk; gezien het voorstel van het college van Waalwijk van 20 september 2005, nummer ;

De raad van de gemeente Waalwijk; gezien het voorstel van het college van Waalwijk van 20 september 2005, nummer ; De raad van de gemeente Waalwijk; gezien het voorstel van het college van Waalwijk van 20 september 2005, nummer ; Gelet op het bepaalde in artikel 155a van de Gemeentewet BESLUIT: b e s l u i t: vast

Nadere informatie

Jaar: 2008 Nummer: 10 Besluit: Gemeenteraad 4 maart 2008 Gemeenteblad ENQUETEVERORDENING GEMEENTE HELMOND 2008

Jaar: 2008 Nummer: 10 Besluit: Gemeenteraad 4 maart 2008 Gemeenteblad ENQUETEVERORDENING GEMEENTE HELMOND 2008 Jaar: 2008 Nummer: 10 Besluit: Gemeenteraad 4 maart 2008 Gemeenteblad ENQUETEVERORDENING GEMEENTE HELMOND 2008 De raad van de gemeente Helmond; gelet op de bepalingen van de Gemeentewet; besluit: 1. De

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR35796_1. Enquêteverordening

CVDR. Nr. CVDR35796_1. Enquêteverordening CVDR Officiële uitgave van Almelo. Nr. CVDR35796_1 3 juni 2016 Enquêteverordening Gemeenteblad van Almelo Geldende tekst regelingnummer: 2277 Nr. 3 Raadsbesluit van 7 februari 2006, houdende vaststelling

Nadere informatie

ST. EUSTATIUS CARIBISCH NEDERLAND VERORDENING REGELENDE HET ONDERZOEK DOOR DE EILANDSRAAD

ST. EUSTATIUS CARIBISCH NEDERLAND VERORDENING REGELENDE HET ONDERZOEK DOOR DE EILANDSRAAD ST. EUSTATIUS CARIBISCH NEDERLAND VERORDENING REGELENDE HET ONDERZOEK DOOR DE EILANDSRAAD AB 2015 N0.27 Vastgesteld in de openbare eilandsraadsvergadering 11 september 2015. Eilandsraad Onderwerp: Verordeningregelende

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Onderwerp: Verordening op het onderzoeksrecht van de gemeenteraad Maassluis 2014

GEMEENTEBLAD. Onderwerp: Verordening op het onderzoeksrecht van de gemeenteraad Maassluis 2014 Officiële uitgave van de gemeente Maassluis GEMEENTEBLAD Nummer: 19 Datum bekendmaking: 15 oktober 2014 Onderwerp: Verordening op het onderzoeksrecht van de gemeenteraad Maassluis 2014 De raad van de gemeente

Nadere informatie

verordening op het onderzoeksrecht van de raad

verordening op het onderzoeksrecht van de raad verordening op het onderzoeksrecht van de raad Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de

Nadere informatie

Verordening op het onderzoeksrecht van de raad. Artikel 2 Instellen van het onderzoek/onderzoekscommissie

Verordening op het onderzoeksrecht van de raad. Artikel 2 Instellen van het onderzoek/onderzoekscommissie CVDR Officiële uitgave van Zwijndrecht. Nr. CVDR73435_1 14 november 2017 Verordening op het onderzoeksrecht van de raad Artikel 1 Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. onderzoek:

Nadere informatie

Verordening op het recht van enquête van Provinciale Staten van Limburg 2018

Verordening op het recht van enquête van Provinciale Staten van Limburg 2018 Verordening op het recht van enquête van Provinciale Staten van Limburg 2018 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. enquête: een onderzoek

Nadere informatie

Verordening op het onderzoeksrecht van de raad

Verordening op het onderzoeksrecht van de raad Verordening op het onderzoeksrecht van de raad Vastgesteld bij raadsbesluit van 15 december 2005, nr. 2005/7478, gewijzigd bij raadsbesluit van 8 juli 2010, nr. 27928. Artikel 1 Begripsbepalingen In deze

Nadere informatie

Verordening op het onderzoeksrecht gemeente Roermond

Verordening op het onderzoeksrecht gemeente Roermond CVDR Officiële uitgave van Roermond. Nr. CVDR344467_1 22 mei 2018 Verordening op het onderzoeksrecht gemeente Roermond DE RAAD DER GEMEENTE ROERMOND, gezien het voorstel van de griffier van 23 augustus

Nadere informatie

Verordening op het onderzoeksrecht van Provinciale Staten

Verordening op het onderzoeksrecht van Provinciale Staten PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2005/ 83 Provinciale Staten van Limburg maken ter voldoening aan het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Provinciewet bekend dat zij in hun vergadering van 18 november

Nadere informatie

Verordening op het recht op onderzoek van de raad van de gemeente Krimpenerwaard 2017

Verordening op het recht op onderzoek van de raad van de gemeente Krimpenerwaard 2017 CVDR Officiële uitgave van Krimpenerwaard. Nr. CVDR453847_1 23 januari 2018 Verordening op het recht op onderzoek van de raad van de gemeente Krimpenerwaard 2017 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze verordening

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 december 2002; nr.

Nadere informatie

Verordening op het onderzoeksrecht van de raad van gemeente Texel

Verordening op het onderzoeksrecht van de raad van gemeente Texel Gemeenteblad Texel 2015 nr 46 21-10-2015 INTREKKING Verordening op het onderzoeksrecht van de raad van de gemeente Texel. Verordening op het onderzoeksrecht van de raad van gemeente Texel Postadres Postbus

Nadere informatie

20 december 2016 Motie Commissie bezwaarschriften Pagina 1 van 5. gelezen het advies van de commissie Werken en Besturen van 30 november 2016,

20 december 2016 Motie Commissie bezwaarschriften Pagina 1 van 5. gelezen het advies van de commissie Werken en Besturen van 30 november 2016, Gemeenteblad 2016, nummer Onderwerp Datum 20 december 2016 Motie Commissie bezwaarschriften Pagina 1 van 5 De raad van Venray, gelezen het advies van B en W van 14 november 2016, gelezen het advies van

Nadere informatie

Verordening Onderzoek Raad

Verordening Onderzoek Raad GEMEENTE HILVERSUM Gemeenteblad III 2003, nr. 175 Verordening Onderzoek Raad Vastgesteld in de raadsvergadering van 3 december 2003 De verordening treedt in werking met ingang van 4 december 2003. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Aan de commissie Algemeen Bestuur en Middelen

Aan de commissie Algemeen Bestuur en Middelen Made, maart 2002 Aan de commissie Algemeen Bestuur en Middelen Commissievergadering d.d. 21 maart 2002 Agendapunt: Onderwerp: Verordening behandeling bezwaarschriften Toelichting: Advies commissie: Uw

Nadere informatie

Gewijzigde Verordening op het recht van enquête van Provinciale Staten van Limburg 2015

Gewijzigde Verordening op het recht van enquête van Provinciale Staten van Limburg 2015 Gewijzigde Verordening op het recht van enquête van Provinciale Staten van Limburg 2015 Vastgesteld door Provinciale Staten bij besluit van 10 juli 2015 (P-15-009) Gepubliceerd op: 20 juli 2015 in Provinciaal

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften 2006

Verordening behandeling bezwaarschriften 2006 Verordening behandeling bezwaarschriften 2006 Het Algemeen Bestuur van de IGSD Veluwerand; gezien het voorstel van het dagelijks bestuur van 14-6-2006; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet;

gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet; De raad van de gemeente Waalwijk; gezien het voorstel van het college van Waalwijk van 29 mei 2007, nummer ; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet; overwegende dat

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Drimmelen, ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Drimmelen, ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft; De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Drimmelen, ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 25 november 2009; gelet op de

Nadere informatie

Portefeuillehouder : Volgnummer : Onderwerp Verordening behandeling bezwaarschriften gemeente Westerwolde.

Portefeuillehouder : Volgnummer : Onderwerp Verordening behandeling bezwaarschriften gemeente Westerwolde. *ZEACDE7AFA2* RAADSVOORSTEL Datum collegevergadering : Stuurgroep Datum raadsvergadering : 2 januari 2018 Portefeuillehouder : Volgnummer : 13.01. Onderwerp Verordening behandeling bezwaarschriften gemeente

Nadere informatie

Samenvatting De verordening van de auditcommissie dient op enkele punten te worden aangepast.

Samenvatting De verordening van de auditcommissie dient op enkele punten te worden aangepast. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 20 december 2017 / 124 /2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Actualiseren verordening auditcommissie Programma Portefeuillehouder Voorstel

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Doetinchem, gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Doetinchem, gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet; De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Doetinchem, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van het college; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Procedureregeling commissie bezwaarschriften Sociale Dienst Oost Achterhoek

Procedureregeling commissie bezwaarschriften Sociale Dienst Oost Achterhoek Procedureregeling commissie bezwaarschriften Sociale Dienst Oost Achterhoek Het dagelijks bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek; voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van

Nadere informatie

W.J.G. Delissen- van Tongerlo Bedrijfsvoering M.L.A. Vermaaten

W.J.G. Delissen- van Tongerlo Bedrijfsvoering M.L.A. Vermaaten Raadsvoorstel Onderwerp Vaststelling verordening commissie bezwaarschriften Raadsvergadering 29 juni 2010 Agendapunt Portefeuillehouder Afdeling Ambtenaar W.J.G. Delissen- van Tongerlo Bedrijfsvoering

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD 2003 nr.126

GEMEENTEBLAD 2003 nr.126 GEMEENTEBLAD 2003 nr.126 De raad, het college, de burgemeester en de gemeenteambtenaar, belast met de heffing van gemeentelijke belastingen, van de gemeente Maassluis; ieder voor zoveel het hun bevoegdheden

Nadere informatie

Verordening commissie bezwaarschriften

Verordening commissie bezwaarschriften De raad, het college en de burgemeester van de gemeente het Bildt; ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft; gezien het voorstel van het college; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

VERORDENING bezwaarschriften 2011

VERORDENING bezwaarschriften 2011 VERORDENING bezwaarschriften 2011 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling VERORDENING bezwaarschriften 2011 Citeertitel Verordening

Nadere informatie

*ZE9DBFBE563* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015

*ZE9DBFBE563* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 *ZE9DBFBE563* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-27443/DV.14-436, afdeling Middelen en Advies. Sellingen, 12 februari 2015 Onderwerp: Verordening behandeling bezwaarschriften

Nadere informatie

Artikel 4 Voorzitter/plaatsvervangend voorzitter 1. De leden van de onderzoekscommissie kiezen uit hun midden een voorzitter en een plaatsvervangend

Artikel 4 Voorzitter/plaatsvervangend voorzitter 1. De leden van de onderzoekscommissie kiezen uit hun midden een voorzitter en een plaatsvervangend De raad van de gemeente IJsselstein; gelet op de artikelen 155a tot en met 155f van de Gemeentewet; B E S L U I T : vast te stellen de volgende verordening: Verordening op de raadsenquête IJsselstein Artikel

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Ferwerderadiel, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Ferwerderadiel, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft; Sector : III Nr. : 63 De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Ferwerderadiel, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 4 oktober

Nadere informatie

Verordening commissie bezwaarschriften

Verordening commissie bezwaarschriften Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum is vastgesteld) Onderwerp gemeente

Nadere informatie

verordening bezwaarschriftencommissie Gouda

verordening bezwaarschriftencommissie Gouda regeling nummer 1.2.2 verordening bezwaarschriftencommissie Gouda vastgesteld 31 januari 1994/19 januari 1994/19 januari 1994 bekendgemaakt 23 maart 1994 inwerkingtreding 1 april 1994 laatste wijziging

Nadere informatie

VERORDENING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN GOOISE MEREN b e s l u i t : a. verwerend orgaan: bestuursorgaan dat het bestreden besluit heeft genomen;

VERORDENING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN GOOISE MEREN b e s l u i t : a. verwerend orgaan: bestuursorgaan dat het bestreden besluit heeft genomen; VERORDENING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN GOOISE MEREN 2016 De raad van de gemeente Gooise Meren; gelezen het voorstel van 4 januari 2016, nr. RV16.007 gelet op artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften VKB

Verordening behandeling bezwaarschriften VKB Verordening behandeling bezwaarschriften VKB WETSTECHNISCHE INFORMATIE Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie : Samenwerkingsorgaan Volkskredietbank Noord-Oost Groningen Officiële naam regeling

Nadere informatie

Bestuurszaken en Veiligheid. telefoon (0184)

Bestuurszaken en Veiligheid. telefoon (0184) Versie geldig vanaf 15 mei 2006 Verordening commissie bezwaarschriften Sliedrecht 2006 Verantwoordelijke afdeling Bestuurszaken en Veiligheid. telefoon (0184) 495827 De getoonde verordeningen zijn een

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond,

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Roermond Nr. 232396 29 december 2017 Verordening behandeling bezwaarschriften Roermond 2018 De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond,

Nadere informatie

VERORDENING COMMISSIE VOOR DE BEZWAARSCHRIFTEN GEMEENTE BUNNIK 2014

VERORDENING COMMISSIE VOOR DE BEZWAARSCHRIFTEN GEMEENTE BUNNIK 2014 gemeente Bunnik Kenmerk: [jaartal-volgnummer raad] VERORDENING COMMISSIE VOOR DE BEZWAARSCHRIFTEN GEMEENTE BUNNIK 2014 De raad van de gemeente Bunnik; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb) en de Gemeentewet;

Gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb) en de Gemeentewet; De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Grave; Ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; Gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb) en de Gemeentewet; besluiten:

Nadere informatie

Verordening op het onderzoeksrecht van de raad

Verordening op het onderzoeksrecht van de raad CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR42683_1 3 oktober 2017 Verordening op het onderzoeksrecht van de raad De raad van de gemeente Delft, gelezen het voorstel van het presidium van 8 februari 2005;

Nadere informatie

Elektronisch gemeenteblad

Elektronisch gemeenteblad Elektronisch gemeenteblad 15 februari 2017 Verordening commissie bezwaarschriften 2010. Deze wijziging heeft betrekking op de door de bezwarencommissie gevolgde werkwijze inzake de toezending van het advies

Nadere informatie

Format verordening raad

Format verordening raad Format verordening raad Organisatie: Gemeente Westerkwartier Organisatietype Officiële naam regeling: Citeertitel: Vastgesteld door: Beleidsonderwerp: Gemeente Gemeenteraad Maak een keuze (meerdere mogelijk):

Nadere informatie

GEMEENTE VA LK E N SWAARD. Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 29 juni 2011 van de gemeente Valkenswaard.

GEMEENTE VA LK E N SWAARD. Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 29 juni 2011 van de gemeente Valkenswaard. V GEMEENTE VA LK E N SWAARD Raadsbesluit De raden van de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard; ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft; gezien de voorstellen van de colleges; gelet

Nadere informatie

Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d. 21 juli 2009, nr. 2009-013327,

Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d. 21 juli 2009, nr. 2009-013327, Provinciale Staten Vergadering d.d. 23 september 2009 Besluit nr. PS2009-658 PROVINCIALE STATEN VAN GELDERLAND Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d. 21 juli 2009, nr. 2009-013327, Gelet op

Nadere informatie

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd - artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd - artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht. Wettechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Algemeen Bestuur

Nadere informatie

Beoogd effect en/of resultaat Bundeling en stroomlijning van de processen op het terrein van de behandeling van bezwaarschriften.

Beoogd effect en/of resultaat Bundeling en stroomlijning van de processen op het terrein van de behandeling van bezwaarschriften. Raadsvoorstel 25 Vergadering 6 maart 2007 Gemeenteraad Onderwerp : Vaststelling Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2007. B&W vergadering : 16 januari 2007 Dienst / afdeling : MO.BJZ Aan de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Brielle van 11 mei 2010 volgnummer 22;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Brielle van 11 mei 2010 volgnummer 22; Volgnummer : 22 Kenmerk : stafafdeling bzm Onderwerp : verordening commissie bezwaarschriften De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Brielle; ieder voor zover het hun bevoegdheieden betreft;

Nadere informatie

Tekstuitgave van de verordening op de rekenkamercommissie

Tekstuitgave van de verordening op de rekenkamercommissie Tekstuitgave van de verordening op de rekenkamercommissie De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2005; gelet op artikel 81o van

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft,

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, Tekst van de verordening: De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verordening op het recht van onderzoek van de raad van de gemeente Emmen

Verordening op het recht van onderzoek van de raad van de gemeente Emmen Initiatiefraadsvoorstel jaar stuknr. raad categorie/agendanr. 2004 RA04.0078 B 12 stuknr. B. en W. I Verordening op het recht van onderzoek van de raad van de gemeente Emmen Plaats Emmen Datum 27 mei 2004

Nadere informatie

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57;

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57; CVDR Officiële uitgave van Deurne. Nr. CVDR385492_1 31 juli 2018 Verordening op de Rekeningcommissie 2005 Nr. 1.7 DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel

Nadere informatie

==================================================================== Artikel 1

==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit van 11 juli 1989 no. 14, bepalende de opneming in de afzonderlijke afdeling van het Afkondigingsblad van Aruba van de geldende tekst van de Enquêteverordening. Citeertitel: Enquêteverordening

Nadere informatie

het college van burgemeester en wethouders van Dinkelland en het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen;

het college van burgemeester en wethouders van Dinkelland en het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen; Publicatieblad Openbaar lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen Jaargang: 2014 Nummer: 2 Uitgifte: 10 juli 2014 Bekendmaking van de besluiten van het algemeen bestuur, van het dagelijks bestuur en van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen

Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Sector : I Nr. : 07/54.14 De raad van de gemeente Ferwerderadiel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 25 november 2014, nummer 07.54.14: gelet op het bepaalde in artikel 84 van de

Nadere informatie

Commissie Bezwaarschriften

Commissie Bezwaarschriften Gemeenteblad Texel 2016 nr 30 datum 19-feb-16 Verordening commissie bezwaarschriften gemeente Texel en Hollands Kroon Commissie Bezwaarschriften Verordening Vastgesteld in de openbare raadsvergadering

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeenten Voerendaal, Onderbanken, Nuth, Simpelveld en Schinnen ;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeenten Voerendaal, Onderbanken, Nuth, Simpelveld en Schinnen ; VERORDENING VONSS BEZWAARSCHRIFTENCOMMISSIE COMMISSIE 2014 De raad, het college en de burgemeester van de gemeenten Voerendaal, Onderbanken, Nuth, Simpelveld en Schinnen ; Ieder voor zover het hun bevoegdheden

Nadere informatie

Verordening Bezwarenprocedure Personele Aangelegenheden

Verordening Bezwarenprocedure Personele Aangelegenheden Verordening Bezwarenprocedure Personele Aangelegenheden Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gelet op de bepalingen van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Reglement inzake de behandeling van bezwaarschriften

Reglement inzake de behandeling van bezwaarschriften Reglement inzake de behandeling van bezwaarschriften Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Reinigingsdienst Maasland

Gemeenschappelijke regeling Reinigingsdienst Maasland Gemeenschappelijke regeling Reinigingsdienst Maasland Verordening commissie bezwaarschriften 2017 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeenschappelijke regeling Reinigingsdienst

Nadere informatie

Onderwerp Verordening op de Vertrouwenscommissie gemeente Heusden 2011

Onderwerp Verordening op de Vertrouwenscommissie gemeente Heusden 2011 Raadsvoorstel Inleiding Bij Koninklijk Besluit wordt aan dhr. Willems met ingang van 1 januari 2012 eervol ontslag verleend als burgemeester van de Gemeente Heusden. Om in de vacature te voorzien zal de

Nadere informatie

PROTOCOL BESLOTEN VERGADERINGEN, GEHEIMHOUDING EN VERTROUWELIJKHEID

PROTOCOL BESLOTEN VERGADERINGEN, GEHEIMHOUDING EN VERTROUWELIJKHEID PROTOCOL BESLOTEN VERGADERINGEN, GEHEIMHOUDING EN VERTROUWELIJKHEID 1. Aanleiding Aanleiding tot dit protocol is de constatering dat er in de praktijk met betrekking tot besloten vergaderingen en het opleggen

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet;

gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet; De raad van de gemeente Bergen; gelezen het voorstel van het college van 16 september 2008; gelezen het advies van de algemene raadscommissie van ; gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Notitie Werkwijze t.a.v. openbaarheid, beslotenheid en geheimhouding van informatie en vergaderingen van de gemeenteraad Zeewolde

Notitie Werkwijze t.a.v. openbaarheid, beslotenheid en geheimhouding van informatie en vergaderingen van de gemeenteraad Zeewolde Notitie Werkwijze t.a.v. openbaarheid, beslotenheid en geheimhouding van informatie en vergaderingen van de gemeenteraad Zeewolde Inleiding Op 29 april 2016 is een circulaire ontvangen van het ministerie

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren WWB/Participatiewet

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren WWB/Participatiewet Het Algemeen Bestuur en het Dagelijks Bestuur van Orionis Walcheren, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelet op de Gemeenschappelijke Regeling Orionis Walcheren, de Wet Werk en Bijstand (WWB)/Participatiewet

Nadere informatie

Raadsvoorstel no. R2015.0073 Agendapunt no. 9

Raadsvoorstel no. R2015.0073 Agendapunt no. 9 Raadsvoorstel no. R2015.0073 Agendapunt no. 9 Onderwerp Uitgeest. 8 september 2015 Voorstel tot vaststelling Verordening commissie bezwaarschri ľten 2015 Aan de gemeenteraad Aanleiding Per januari 2015

Nadere informatie

Opgesteld door: T. Mientjes (griffier) in opdracht van de gemeenteraad en in samenwerking met het seniorenoverleg

Opgesteld door: T. Mientjes (griffier) in opdracht van de gemeenteraad en in samenwerking met het seniorenoverleg Raadsvoorstel 126/ 2007 Raadsonderzoek Novio - Verbonden Partijen 25 april 2006 Raadsvergadering 23 mei 2007 Opgesteld door: T. Mientjes (griffier) in opdracht van de gemeenteraad en in samenwerking met

Nadere informatie

Klachtenregeling ongewenste intimiteiten openbaar

Klachtenregeling ongewenste intimiteiten openbaar Klachtenregeling ongewenste intimiteiten openbaar onderwijs Deze regeling is in werking getreden op 14-03-1995. Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening commissie bezwaarschriften 2012

Onderwerp : Verordening commissie bezwaarschriften 2012 Vergadering d.d. : 21 november 2012 Agendapunt : 7.3 Registratienummer : R 399654 Onderwerp : Verordening commissie bezwaarschriften 2012 De raad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester

Nadere informatie

REGELING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN RUD GRONINGEN

REGELING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN RUD GRONINGEN REGELING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN RUD GRONINGEN Stuurgroep RUD Groningen Januari 2013 1 Tekst van de regeling Gelezen het voorstel van de stuurgroep RUD; Gelet op de bepalingen

Nadere informatie

GEMEENTE SLUIS KLACHTENREGELING GEMEENTE SLUIS. gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht;

GEMEENTE SLUIS KLACHTENREGELING GEMEENTE SLUIS. gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht; GEMEENTE SLUIS DE RAAD VAN DE GEMEENTE SLUIS; KLACHTENREGELING GEMEENTE SLUIS gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht; BESLUIT vast te stellen de volgende

Nadere informatie

Verboden handelingen en gedragscode raadsleden Artikel 15 Opleggen geheimhoudingsplicht Artikel 25

Verboden handelingen en gedragscode raadsleden Artikel 15 Opleggen geheimhoudingsplicht Artikel 25 Bijlage bij het voorstel inzake de gedragscode leden van de gemeenteraad en gedragscode burgemeester en wethouders bepalingen uit de Gemeentewet over de integriteit. RAADSLEDEN Nevenfuncties Artikel 12

Nadere informatie

Gemeente Albrandswaard

Gemeente Albrandswaard Gemeente Verordening Onderwerp: Verordening bezwaarschriften 2018 Commissie BBVnummer: 1288490 Datum vergadering/ agendanummer Kenmerk 1293411 Openbaar Verordening bezwaarschriften 2018 De raad, het college

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Ontslag en benoeming van leden van de Commissie voor bezwaarschriften.

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Ontslag en benoeming van leden van de Commissie voor bezwaarschriften. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontslag en benoeming van leden van de Commissie voor bezwaarschriften. Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Schieland en de Krimpenerwaard

Verordening behandeling bezwaarschriften Schieland en de Krimpenerwaard ONTWERP-BESLUIT Verordening behandeling bezwaarschriften Schieland en de Krimpenerwaard De verenigde vergadering van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard; gezien de voordracht van 16

Nadere informatie

VERORDENING BESTUURSCOMMISSIE OPENBAAR BASISONDERWIJS WEERT

VERORDENING BESTUURSCOMMISSIE OPENBAAR BASISONDERWIJS WEERT VERORDENING BESTUURSCOMMISSIE OPENBAAR BASISONDERWIJS WEERT De raad der gemeente Weert; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Weert van 10 februari 2004; overwegende,

Nadere informatie

Artikel 4 Eed/gelofte Ten aanzien van de leden is artikel 81 g van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing.

Artikel 4 Eed/gelofte Ten aanzien van de leden is artikel 81 g van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing. CONCEPT VERORDENING OP DE REKENKAMERCOMMISSIE TIEL De raad van de gemeente Tiel; gelezen het voorstel van het presidium van.. 2016; gelet op het bepaalde in artikel 81oa van de Gemeentewet; besluit: 1.

Nadere informatie

Verordening commissie bezwaarschriften Utrechtse Heuvelrug 2017

Verordening commissie bezwaarschriften Utrechtse Heuvelrug 2017 Behoort bij raadsvoorstel 2017-479 titel: Verordening commissie bezwaarschriften Utrechtse Heuvelrug 2017) De raad, het college, de burgemeester en de leerplichtambtenaar van de gemeente Utrechtse Heuvelrug;

Nadere informatie

Verordening op het onderzoeksrecht van de gemeenteraad gemeente Molenlanden 2019

Verordening op het onderzoeksrecht van de gemeenteraad gemeente Molenlanden 2019 CVDR Officiële uitgave van Molenlanden. Nr. CVDR620595_1 23 januari 2019 Verordening op het onderzoeksrecht van de gemeenteraad gemeente Molenlanden 2019 De raad van de gemeente Molenlanden, gelezen het

Nadere informatie

Regeling Bezwarencommissie Orionis Walcheren Ambtenaren

Regeling Bezwarencommissie Orionis Walcheren Ambtenaren Regeling Bezwarencommissie Orionis Walcheren Ambtenaren Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gehoord de Ondernemingsraad gelet op de bepalingen

Nadere informatie

De raad, het college, de burgemeester en de leerplichtambtenaar van de gemeente Heerenveen;

De raad, het college, de burgemeester en de leerplichtambtenaar van de gemeente Heerenveen; REGELING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN De raad, het college, de burgemeester en de leerplichtambtenaar van de gemeente Heerenveen; ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van het

Nadere informatie

Nr. De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 augustus 2010;

Nr. De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 augustus 2010; Nr. De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Oldebroek; ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 augustus 2010; gelet op

Nadere informatie

V E R G A D E R I N G G E M E E N T E R A A D 2012

V E R G A D E R I N G G E M E E N T E R A A D 2012 V E R G A D E R I N G G E M E E N T E R A A D 2012 D e g e m e e n t e r a a d, h e t c o l l e g e v a n b u r g e m e e s t e r e n w e t h o u d e r s e n d e b u r g e m e e s t e r v a n d e g e m

Nadere informatie

Verordening commissie bezwaarschriften Het Hogeland 2019

Verordening commissie bezwaarschriften Het Hogeland 2019 Verordening commissie bezwaarschriften Het Hogeland 2019 De raad, het college van Burgemeester en Wethouders en de burgemeester van de gemeente Het Hogeland; Ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft;

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 11 oktober 2016, B&W nummer 16/786;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 11 oktober 2016, B&W nummer 16/786; De raad van de gemeente Emmen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 11 oktober 2016, B&W nummer 16/786; besluit: vast te stellen het Reglement commissie bezwaarschriften gemeente Emmen

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 januari 2016;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 januari 2016; Volgnummer : 3 Kenmerk : stafafdeling bestuurlijke zaken en middelen Onderwerp : Bezwaarschriftencommissie De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Brielle; Ieder voor zover het hun bevoegdheid

Nadere informatie

GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS

GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS Openbaarheid van vergaderingen 1. Vergaderingen van de raad en commissie zijn openbaar. Ze beginnen altijd in openbaarheid (met uitzondering van de vergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel blad : 1 van 7

Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Datum Zaaknummer 525343 : 5 februari 2018 Blad Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum Bestuur

Nadere informatie

Besluit van de raad van de gemeente Noordwijk van 18 december 2007 (De zeekant van 22 december 2007)

Besluit van de raad van de gemeente Noordwijk van 18 december 2007 (De zeekant van 22 december 2007) Verordening behandeling bezwaarschriften ISD Bollenstreek Besluit van de raad van de gemeente Noordwijk van 18 december 2007 (De zeekant van 22 december 2007) De raad der gemeente Noordwijk; gelezen het

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Sociale regelingen Orionis Walcheren

Verordening behandeling bezwaarschriften Sociale regelingen Orionis Walcheren Het Algemeen Bestuur en het Dagelijks Bestuur van Orionis Walcheren, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelet op de Gemeenschappelijke Regeling Orionis Walcheren, de Participatiewet en aanverwante

Nadere informatie

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2007 / 69. Naam Verordening op de Commissie voor bezwaarschriften (2003) Publicatiedatum 21 maart 2007

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2007 / 69. Naam Verordening op de Commissie voor bezwaarschriften (2003) Publicatiedatum 21 maart 2007 Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2007 / 69 Naam Verordening op de Commissie voor bezwaarschriften (2003) Publicatiedatum 21 maart 2007 Opmerkingen - Vaststelling van de verordening (onder intrekking

Nadere informatie

Jaar: 2009 Nummer: 65 Besluit: B&W 23 juni 2009 Gemeenteblad REGLEMENT CLIENTENPARTICIPATIE WSW HELMOND 2009

Jaar: 2009 Nummer: 65 Besluit: B&W 23 juni 2009 Gemeenteblad REGLEMENT CLIENTENPARTICIPATIE WSW HELMOND 2009 Jaar: 2009 Nummer: 65 Besluit: B&W 23 juni 2009 Gemeenteblad REGLEMENT CLIENTENPARTICIPATIE WSW HELMOND 2009 Het college van burgemeester en wethouders van Helmond; Collegevoorstel 0955672; Gelet op artikel

Nadere informatie

ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging

ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging REGLEMENT op de tuchtrechtspraak voor de leden van IIA-Nederland ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging De raad van tucht Artikel 1 1 De raad van tucht is belast met de behandeling van

Nadere informatie

Handreiking geheimhouding. Gemeente Oostzaan 2011

Handreiking geheimhouding. Gemeente Oostzaan 2011 Handreiking geheimhouding Gemeente Oostzaan 2011 Concept April 2011 Griffier/lo Inhoud Inleiding 3 1. Algemeen 4 2. Besloten vergadering gemeenteraad 7 3. Besloten vergadering financiele werkgroep 9 4

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Awb: Klachtbehandeling

Hoofdstuk 9 Awb: Klachtbehandeling Hoofdstuk 9 Awb: Klachtbehandeling Titel 9.1. Klachtbehandeling door een bestuursorgaan Afdeling 9.1.1. Algemene bepalingen Art. 9:1. 1. Een ieder heeft het recht om over de wijze waarop een bestuursorgaan

Nadere informatie

Verordening commissie bezwaarschriften Vijfheerenlanden i.o.

Verordening commissie bezwaarschriften Vijfheerenlanden i.o. Verordening commissie bezwaarschriften Vijfheerenlanden i.o. De raad, het college en de burgemeester van de gemeenten Vianen, Leerdam, Zederik; ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelet op artikel

Nadere informatie