Jurisprudentie Ondernemingsrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jurisprudentie Ondernemingsrecht"

Transcriptie

1 Jurisprudentie Ondernemingsrecht Webinar 2 november :00 13:00 uur

2 Inhoudsopgave 9 arresten 3 onderwerpen Ontvankelijkheid in het enquêterecht (4) Peildatum uitkoopprocedure (3) Werking 403-verklaring (2)

3 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht I Wie zijn bevoegd? (Art. 2:346 BW) 1. NV/BV met een geplaatst kapitaal van max. 22,5 miljoen, indien 10% van geplaatste kapitaal ; of aandelenbelang heeft met een nominale waarde van ten minste ; 2. NV/BV met een geplaatst kapitaal van min 22,5 miljoen, indien 1% van geplaatste kapitaal; of belang van 20 miljoen (in geval van beursvennootschap); 3. Rechtspersoon zelf;

4 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht II Wie zijn bevoegd? (Vervolg) 4. Bevoegdheid o.g.v. statuten of overeenkomst met rechtspersoon; 5. Vereniging/coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij, indien leden; - 10% van de leden; of - 10% van de stemmen 6. Vereniging van werknemers met leden die werkzaam zijn in de onderneming van de rechtspersoon.

5 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht III Staat verwatering van de minderheidsaandeelhouders tot beneden de kapitaalsdrempel in de weg aan de ontvankelijkheid van een enquêteverzoek? Gerechtshof Amsterdam (OK) 14 februari 2011, ECLI:NL:GHAMS:2011:BP5179, ARO 2011, 36 (Amtrada/Boschhuizen) Casus: Tengevolge van een aandelenemissie in het kader van een reddingsoperaties verwaterden de groep minderheidaandeelhouders van +/- 15% naar +/- 3%. OK: Ondanks dat de minderheidsaandeelhouders niet langer minimaal 10% van het aandelenkapitaal van Amtrada verschaffen, zijn zij toch ontvankelijk nu het enquêteverzoek zag op de aandelenemissie tengevolge waarvan de minderheidsaandeelhouders hun belang verloren. Het enquêterecht strekt immers mede ter bescherming van minderheidsaandeelhouders tegen onder meer (mogelijk) machtsmisbruik door de meerderheid.

6 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht IV Hoge Raad 11 april 2014, JOR 2014/259 (Slotervaart)* Rowena 24,5% 24,5% Michael Merdan Delta?% Jeemer?% 16,66% 16,66% 66,66% 99,64% Meromi 100% 100% 0,36% A2 Parkland Slotervaart * Enkel de voor deze casus relevante ondernemingen zijn weergegeven in dit schema

7 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht V OK: - Geen concern-enquête. - Belangen van Verschaffer risicodragend kapitaal met eigen economisch belang niet zonder meer op één lijn te stellen met belangen van aandeelhouder of certificaathouder. - Meromi en Jeemer meerdere aandeelhouders en meerdere dochter vennootschappen. Dit laat onverlet dat het denkbaar is dat het beleid van Jeemer als aandeelhouder van Meromi en het beleid van Meromi als aandeelhouder in Slotervaartziekenhuis en Parkrand bij een mogelijk te bevelen enquête in Jeemer respectievelijk Meromi zal worden onderzocht.

8 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht VI HR: Sluit zich aan bij de OK maar gaat ten overvloede in op het verweer m.b.t. de kapitaalseis: De strekking van het enquêterecht brengt mee dat een aandeelhouder of certificaathouder, die als gevolg van een uitgifte van (certificaten van) aandelen niet langer voldoet aan de in art. 2:346 lid 1, aanhef en onder b, BW bedoelde kapitaalseis, bevoegd is tot het indienen van een verzoek om een enquête in te stellen, mits het verzoek (mede) betrekking heeft op een onderzoek naar die uitgifte en de verzoeker stelt dat er gegronde redenen bestaan om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken bij die uitgifte. Het enquêterecht strekt immers mede ter bescherming van een minderheid van aandeelhouders of certificaathouders tegen (mogelijk) machtsmisbruik door de meerderheid. (r.o )

9 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht VII Gerechtshof Amsterdam (OK) 3 maart 2015, JOR 2015/230 (Coöperatieve Drogisten-Associatie) - NSO - Mantelzorg ovk. Coöperatie DA 100% DA Holding 100% Samenwerkings ovk. DATR Franchise ovk. 100% leden DARG

10 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht VIII Verzoekers hebben samen 44 van de 324 vestigingen, tezamen meer dan 10% van de stemmen. (r.o. 3.3) De Coöperatie DA: Enkel de ledenraad (raad van ondernemers) ingevolge art. 2:39 BW mag stemmen. Een deel van de leden is geroyeerd. Andere leden hebben een overeenkomst met DATR gesloten waardoor hun stemrecht is vervallen. De leden hebben dus minder dan 10% van de stemmen en zijn daarom niet ontvankelijk. (r.o. 3.4)

11 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht IX Opvatting dat in geval er sprake is van een ledenraad in de zin van artikel 2:39 BW alleen leden van de raad enquêtebevoegd zijn, strookt niet met de aard en doeleinden van het enquêterecht; toegang te zeer beperkt. Beëindiging van het lidmaatschap staat niet in de weg aan enquêtebevoegdheid, nu de beëindiging van het lidmaatschap nauw verband houdt met het geschil over het gevoerde beleid waar het enquêteverzoek op is gericht (zie Slotervaart). Voldoende om gegronde redenen voor twijfel te stellen. Literatuur: oorzaak verwatering/beëindiging moet buiten de invloedssfeer van verzoekers liggen.

12 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht X Gerechtshof Amsterdam (OK) 8 juli 2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:2779, JOR 2015/260 (SNS) Partijen: VEB c.s. (verz.), SNS Reaal c.s. (verw.) en de Staat c.s. (belanghebbende). Casus: Op 1 februari 2013 heeft de Minister van Financiën de aandeelhouders in SNS Reaal onteigend op basis van de Interventiewet. Stichting Beheer hield voor de onteigening 50, % van de aandelen. VEB vertegenwoordigt 1,3%. Stichting Beheer en VEB (namens de aandeelhouders van de beursgenoteerde aandelen) zijn een enquêteprocedure gestart tegen SNS Reaal, SNS Bank en Propertize.

13 Stichting Beheer 50, % gewone aandelen 6 aandelen B VEB 1,3 % geplaatste kapitaal SNS Reaal 100% SNS Bank Beurs Overige aandelen Raad van Commissarissen 100% Propertize

14 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht XII VEB en Stichting Beheer beroepen zich op: (i) aard en strekking van het enquêterecht; (ii) een eigen economisch belang in SNS Reaal, gelijk te stellen met het belang van een aandeelhouder; (iii) een economisch belang, gelijk te stellen met het belang van een aandeelhouder of certificaathouder in faillissement; (iv) een redelijke en op de onderhavige omstandigheden - de onteigening - toegesneden wetstoepassing; en (v) het maatschappelijk belang bij een onderzoek. (r.o en 15) Volgens SNS Reaal, Propertize en de Staat is met de Interventiewet onverenigbaar dat VEB c.s. na de Onteigening nog enquêtebevoegd zouden zijn, omdat alle rechten en verplichtingen onder algemene titel

15 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht XIII OK: Doel en strekking van het enquêterecht brengen mee dat aandeelhouders die niet langer voldoen aan de kapitaaleis van artikel 2:346 lid 1 aanhef en sub c BW tengevolge van een gebeurtenis, waaromtrent zij stellen dat er gegronde redenen zijn om te twijfelen aan het beleid en de gang van zaken van de betrokken vennootschap en waarop hun enquêteverzoek mede betrekking heeft, in gevallen als het onderhavige bevoegd kunnen zijn tot het indienen van zodanig verzoek. Uitgangspunt is dat met de Interventiewet niet wordt beoogd meer rechten en bevoegdheden aan te tasten of aan onteigende aandeelhouders te ontnemen dan strikt noodzakelijk is voor het doel waartoe in de Interventiewet de mogelijkheid tot onteigening is gegeven. De omstandigheid, dat onteigening er de oorzaak van is dat niet langer wordt voldaan aan de in 3.18 vermelde kapitaaleis, vormt geen beletsel voor de enquêtebevoegdheid van VEB c.s.

16 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht XIV VEB en Stichting Beheer waren direct voorafgaand aan de Onteigening enquêtebevoegd Enquêteverzoek had betrekking op de oorzaken van de onteigening Enquête biedt bescherming tegen onjuist beleid dat verlies van aandeelhouderschap tot gevolg had. Dat is niet anders als dat verlies onomkeerbaar is.

17 Ontvankelijkheid in het Enquêterecht XV Bij invoering Interventiewet geen rekening gehouden met verlies enquêtebevoegdheid; met Interventiewet niet beoogd meer rechten en bevoegdheden aan te tasten dan wel te ontnemen dan strikt noodzakelijk is. Enquête geen belemmering stabilisering en reorganisatie financiële onderneming. Geen concernenquête t.a.v. Propertize; zelfstandige beleidsbepaling door bestuur Propertize.

18 Peildatum uitkoopprocedure Flexibilisering peildatum? Gerechtshof Amsterdam (OK) 12 mei 2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:1809, JOR 2015/231 (Viba Holding) Heroverweging peildatum Gerechtshof Amsterdam (OK) 7 juli 2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:2775, JOR 2015/234 (Unit 4) Gerechtshof Amsterdam (OK) 28 juli 2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:3087, JOR 2015/261 (Nagron)

19 Peildatum uitkoopprocedure I Artikel 2:92a/[2:201a] BW 1. Hij die als aandeelhouder voor eigen rekening ten minste 95% van het geplaatste kapitaal van de [naamloze] vennootschap verschaft [en tenminste 95% van de stemrechten in de algemene vergadering kan uitoefenen], kan tegen de gezamenlijke andere aandeelhouders een vordering instellen tot overdracht van hun aandelen aan de eiser. ( ) 5. ( ) De rechter stelt de prijs vast die de over te dragen aandelen op een door hem te bepalen dag hebben. ( )

20 Peildatum uitkoopprocedure II Bij bepaling van de peildatum in Artikel 2:92a/2:201a lid 5 BW heeft de OK een in redelijkheid te betrachten vrijheid. HR 11 september 1996, JOR 1996/113 (Nationale Nederlanden) Kon verschillende data betreffen, zoals (i) de dag van dagvaarding (OK 27 oktober 1994, TVVS 1995, p. 135 (NMB Postbank)), (ii) de (sluitings)datum van het openbaar bod, (iii) de dag van de betaalbaarstelling, (iv) de door deskundigen gehanteerde waarderingsdatum, of (v) een daarvan afwijkende datum (OK 3 oktober 1996, NJ 1998, 466 (Van Berkel).

21 Peildatum uitkoopprocedure III Gerechtshof Amsterdam (OK) 23 maart 2000, JOR 2000/101 (Euromast): dag van het toewijzende eindarrest althans ( ) een tijdstip dat daar zo dichtbij mogelijk ligt,. Ratio: Zolang de minderheidsaandeelhouder niet tot overdracht is veroordeeld, dienen waardeveranderingen voor zijn rekening te komen. Gerechtshof Amsterdam (OK) 29 juni 2000, JOR 2000/170 (Pirelli), r.o Zie ook: OK 15 mei 2008, JOR 2008/197(Euronext); OK 15 mei 2008, JOR 2008/198 (VNU); OK 9 maart 2010, ARO 2010, 48 (Rodamco Europe) en OK 7 december 2010, ARO 2011, 13 (Corporate Express).

22 Peildatum uitkoopprocedure IV Uitzondering op peildatum Euromast: Wanneer de uitkoper vaststelling van de prijs per een eerdere datum vordert, zoals die van gestanddoening van het bod of van betaalbaarstelling van de biedprijs, en toepassing van die eerdere datum niet wordt betwist door verschenen gedaagden en voor de niet-verschenen gedaagden per saldo niet tot een ongunstiger resultaat leidt. Zie e.g. OK 15 mei 2008, JOR 2008/196 (ABN AMRO) en OK 24 februari 2009, JOR 2009/130 (Hagemeyer).

23 Peildatum uitkoopprocedure V Kritiek mbt Euromast: Slechts opwaartse waardeveranderingen komen voor rekening van de minderheidsaandeelhouder. Hierdoor loont het dus om verweer te voeren en zo de procedure te vertragen. Mr T. Salemink, Kroniek Uitkoopregeling , Ondernemingsrecht 2011/37, paragraaf 3.3; Zie ook Noot Kuijpers in JOR 2009/131 (SABMiller), p en noot Josephus Jitta in JOR 2011/45 (Staples) beide 2:359c BW-zaken (openbaar bod).

24 Peildatum uitkoopprocedure VI Gerechtshof Amsterdam (OK) 12 mei 2015, JOR 2015/231 (Viba Holding) Partijen: VIBA Holding B.V. (eiseres), Swinkels, Rienks en onbekende aandeelhouders (gedaagden) Bod van EUR 110 op alle aandelen in Vereenigde Ingenieursbureaux VIBA N.V. Bod 28 mei 2014, Deskundigenrapport 23 mei 2014, Dagvaarding 22 december 2014

25 Peildatum uitkoopprocedure VII OK: De gebruikte getallen en percentages in het deskundigenrapport zijn niet verifieerbaar. OK gelast deskundigenonderzoek. De te benoemen deskundige dient de waarde ( ) per een zo recent mogelijke, voor de hand liggende datum te bepalen met inachtneming van alle feiten en omstandigheden die deze waarde bepalen. Indien de deskundige, mede op basis van het overgelegde deskundigenrapport ( ) en van de informatie die eiseres hem verschaft over de aan dat rapport ten grondslag liggende veronderstellingen, - zonder een volledig onderzoek constateert dat redelijkerwijs moet worden aangenomen dat de waarde ( ) niet hoger is dan de primair gevorderde prijs van 110 per aandeel, kan hij met die constatering en de motivering daarvan volstaan.

26 Peildatum uitkoopprocedure VIII Problemen met Euromast peildatum (tijdsverloop tussen bod en arrest) leidt tot toenemend pragmatische houding OK. Zie e.g. OK 21 mei 2013, ARO 2013/96 (Gamma Holding) en OK 10 december 2013, ARO 2014/27 (Smarttrac), waarin bij waardebepaling al toenemend rekening werd gehouden met het tijdsverloop tussen de datum van het bod en datum arrest door relatief eenvoudige prijsaanpassingsformules toe te passen.

27 Peildatum uitkoopprocedure IX Gerechtshof Amsterdam (OK) 7 juli 2015, JOR 2015/234 (Unit 4) Partijen: AI Avocado B.V. (eiseres) en onbekende aandeelhouders (gedaagden) Bod van EUR 9,06 op alle aandelen in Unit4 N.V.; Openbaar bod 20 december ,75 per aandeel Aanmeldingstermijn 23 december februari 2014 Gestanddoening 5 maart 2014 Betaalbaarstelling 17 maart 2014 Na-aanmeldingstermijn 6 maart 19 maart 2014 Betaalbaarstelling 31 maart 2014 Tussentijdse uitkering uit vrije reserves 8 september ,69 per aandeel Dagvaarding 10 oktober 2014

28 Peildatum uitkoopprocedure X AI Avocado zoek aansluiting bij de biedprijs uit het openbaar bod d,d, 20 december 2013 OK wijst deze vordering toe en verlaat de peildatum van Euromast OK: De Ondernemingskamer ziet aanleiding om het ( ) uitgangspunt dat de peildatum gelijk is aan de datum van het eindarrest te heroverwegen, in het bijzonder omdat dit uitgangspunt leidt tot complicaties die de afdoening van uitkoopprocedures binnen redelijke termijn en redelijke kosten voor partijen bemoeilijken ( ) en omdat de ( ) *oude+ ratio [uit Euromast] relativering verdient ( ).

29 Peildatum uitkoopprocedure XI Wat zijn die complicaties? (a) Onzekerheid over de vraag of de periode tussen het bod en de datum van het eindarrest kort genoeg is om (nog) bij het bod aan te sluiten. Harde subregels over de maximale duur van deze termijn zijn niet te geven, mede omdat beantwoording van de vraag of al dan niet zoveel tijd is verstreken dat niet langer kan worden aangesloten bij de biedprijs, afhankelijk is van de omstandigheden van het concrete geval, zoals de mate waarin het bod is aanvaard, het relatieve aantal en de mate van verspreiding van de aandelen waarop het bod betrekking had en de volatiliteit van de waarde van aandelen in vennootschappen met soortgelijke ondernemingen in dezelfde periode.

30 Peildatum uitkoopprocedure XII (b) Bij eindarrest als peildatum kan niet (zonder meer) als regel worden gehanteerd dat dividenduitkeringen in de periode tussen het bod en het eindarrest in mindering strekken op de uitkoopprijs. Per geval moet dan beoordeeld worden of de uitkoopprijs per datum van het eindarrest niettemin kan worden bepaald op de biedprijs minus de dividenduitkering ( ) en in gevallen waarin niet zonder meer kan worden vastgesteld dat de waarde van de aandelen op de datum van het eindarrest gelijk is aan de biedprijs verminderd met die dividenduitkering, ligt het gelasten van een deskundigenonderzoek voor de hand.

31 Peildatum uitkoopprocedure XIII (c) In gevallen waarin niet zonder meer kan worden aangesloten bij de biedprijs, vergt toepassing van het oude uitgangspunt actuele gegevens met betrekking tot de doelvennootschap. Daarbij kan onzekerheid bestaan of kan worden volstaan met een zogenaamde omstandigheden-verklaring van een accountant ( ), welke waarde aan een zodanige verklaring in een concreet geval kan worden gehecht en of een onderzoek door onafhankelijke deskundigen nodig is. Voorts staat, in het bijzonder indien een deskundigenonderzoek is gelast, het belang van de doelvennootschap bij geheimhouding van bedrijfsgevoelige informatie die relevant is voor de waardering, op gespannen voet met het fundamentele beginsel van hoor en wederhoor. ( ) Het geschetste dilemma doet zich sterker voor naarmate de desbetreffende gegevens actueler zijn.

32 Peildatum uitkoopprocedure XIV Wat is de relativering van de ratio? (a) Vanaf het tijdstip dat de bieder ten minste 95% van het geplaatste kapitaal van de doelvennootschap verschaft (alsmede 95% van de stemrechten) verkeren de resterende aandeelhouders, als gevolg van de opzet van de wettelijke uitkoopregelingen, niet langer in de positie dat zij hun aandelen desgewenst kunnen behouden, behoudens het bepaalde in artikel 2:92a/201a lid 4 BW.

33 Peildatum uitkoopprocedure XV (b) Het argument dat de minderheidsaandeelhouders tot de datum van de overdracht het aan de aandelen verbonden risico behoren te dragen, overtuigt minder naarmate,in de periode tussen de gestanddoening van het bod en de datum van het eindarrest de identiteit van de doelvennootschap wijzigt. Na verloop van tijd kan, als gevolg van de overname (synergie-effecten, integratie van de doelvennootschap, reorganisatie etc.) de minderheidsaandeelhouder de facto aandeelhouder zijn van een vennootschap met een identiteit die in belangrijke mate wordt bepaald door de gevolgen van de overname. ( )

34 Peildatum uitkoopprocedure XVI (C) Tijdsverloop tussen datum deskundigenbericht en datum eindarrest. Dit verschijnsel doet zich ook voor in gevallen waarin de Ondernemingskamer bij het bepalen van de uitkoopprijs aansluit bij de biedprijs.

35 Peildatum uitkoopprocedure XVII (d) De Ondernemingskamer kan slechts een lagere uitkoopprijs dan de oorspronkelijk gevorderde uitkoopprijs vaststellen indien en voor zover de eiser zijn eis heeft vermeerderd. Omdat in de regel tegen een of meer gedaagden verstek is verleend, vergt een eisvermeerdering veelal het uitbrengen van een exploot ( ) en leidt derhalve tot kosten en (verdere) vertraging. Deze drempel verstoort het uitgangspunt dat de minderheidsaandeelhouder tot de datum van de overdracht het risico draagt van zowel waardestijging als van waardedaling van de aandelen.

36 Peildatum uitkoopprocedure XVIII OK: Bovenstaande overwegingen brengen de Ondernemingskamer ertoe om vanaf heden in uitkoopprocedures die volgen op een openbaar bod bij het bepalen van de peildatum aansluiting te zoeken bij het bod. Meer in het bijzonder zal in die gevallen als uitgangspunt worden gehanteerd dat de peildatum gelijk is aan de datum van de betaalbaarstelling onder het bod, mits de bieder dan ten minste 95% van het geplaatste kapitaal (en ten minste 95% van de stemrechten) van de doelvennootschap houdt. Recht aan de belangen van zowel eisers als gedaagden; Draagt bij aan de rechtszekerheid en het terugdringen van de doorlooptijden; Levert naar mening OK geen strijd op met artikel 1 Eerste Protocol EVRM (Enigszins kritisch: Noot Mr. T. Salemink bij JOR 2015/234).

37 Peildatum uitkoopprocedure XIX Zijn er nog uitzonderingen? Ja (r.o. 3.18). E.g. (i) aanzienlijk tijdsverloop tussen de betaalbaarstelling en de dag van dagvaarding, of (ii) geen voorafgaand openbaar bod. Dan kan worden gekozen de datum van een tussenarrest waarin de Ondernemingskamer vaststelt dat de leden 1 en 4 van artikel 2:92a/201a BW de toewijzing van de vordering niet beletten en waarin een deskundigenbericht wordt gelast.

38 Peildatum uitkoopprocedure XX Voordelen voor meerderheidsaandeelhouder: Vereenvoudiging procedure; Meer rechtzekerheid, minder kosten; Integratie target hoeft niet meer uitgesteld te worden tot datum eindarrest. Openstaande vragen: Wat als de bieder pas na betaalbaarstelling de 95% bereikt? EVRM-proof? Uitzonderingsclausule en deskundigenonderzoek bij verweer bieden mogelijk uitkomst.

39 Peildatum uitkoopprocedure XXI Gerechtshof Amsterdam (OK) 8 oktober 2015, JOR 2016/261 (Nagron) Partijen: Van Herk-K.N.G. B.V. (eiseres), Staat der Nederlanden en Administratiekantoor van het Algemeen Administratie- en Trustkantoor B.V. (gedaagden) Bod van EUR 42,08 op alle aandelen (op naam) in Nagron National Grondbezit B.V. (vastgoedonderneming); Accountantsbrief 10 juni 2015 Dagvaarding 11 juni 2015 Arrest 28 juli 2015

40 Peildatum uitkoopprocedure XXII Waardering van accountant per 31 december 2014 obv intrinsieke waarde aandelen is acceptabel voor OK, te meer omdat de meerderheidsaandeelhouder in mei 2015 nog certificaten van aandelen Nagron voor dezelfde prijs heeft gekocht. Toegewezen prijs is gelijk aan gevorderde prijs. Snel arrest, pragmatische benadering. Unit 4 sorteert dus al effect. Echter, let op bijzondere omstandigheden van het geval (hier was waardering op basis van een taxatie van het vastgoed mogelijk).

41 Werking 403-verklaring I HR 3 april 2015, NJ 2015/255 (Eikendal q.q./lentink) - Art. 2:403 lid 1 sub f BW BIA Beheer 403 Mastertools Lentink

42 Werking 403-verklaring II Vordering tot terugbetaling EUR op Mastertools. Bia Beheer (100% aandeelhouder Mastertools) 403-verklaring afgegeven Mastertools en Bia Beheer failliet Schikking met curator Mastertools voor EUR

43 Werking 403-verklaring III Afstand vorderingsrecht BIA Beheer? Creëert 403 slechts aansprakelijkheid voor een verplichting voor zover en voor zolang deze nog bestaat? Europese richtlijn spreekt van garantiestelling

44 Werking 403-verklaring IV HR 28 juni 2002, NJ 2002/447 (AKZO Nobel/ING) 403-verklaring is verklaring van hoofdelijke aansprakelijkheid (art. 6:7 BW) Art. 403 roept niet een afhankelijk recht in het leven

45 Werking 403-verklaring V Zijn achtergestelde crediteuren op dochterniveau ook achtergesteld op moederniveau onder 403? HR 20 maart 2015, JOR 2015/140 (Ministerie van Financiën/VEB c.s.) 403-verklaring SNS REAAL voor dochter SNS Bank. Achtergestelde obligatiehouders SNS Bank stellen dat zij onder 403 concurrent crediteur zijn op niveau van SNS REAAL. Minister en crediteuren SNS REAAL stellen dat achterstelling doorwerkt onder 403.

46 Werking 403-verklaring VI Ondernemingskamer (OK 11 juli 2013, ECLI:NL:GHAMS:2013:1966) Overeenkomst van achterstelling bepalend. Geen blijk van beperking achterstelling in geval naast SNS Bank een andere debiteur zou blijken te bestaan. Conclusie: achterstelling geldt niet alleen ten opzichte van concurrente crediteuren SNS Bank, maar ook ten opzichte van concurrente crediteuren van SNS Reaal bij aanspraken van crediteuren SNS Bank uit hoofde van de 403-verklaring.

47 Werking 403-verklaring VII Hoge Raad Hoofdelijke aansprakelijkheid SNS REAAL. Gelijkheid van crediteuren (art. 3:227 lid 1 BW). Overeenkomst van achterstelling met SNS REAAL ontbreekt. Achterstelling is geen eigenschap van de verbintenis en werkt dus niet door onder 403. Opeisbaarheid is wél eigenschap van verbintenis ( oneigenlijke achterstelling ).

48 Werking 403-verklaring VIII Subrogatie verweer Concurrente crediteuren SNS Bank afgelost door SNS REAAL. Regresvordering SNS REAAL (art. 6:12 lid 1 BW) is concurrente vordering op SNS Bank. Vorderingen achtergestelde crediteuren SNS Bank niet opeisbaar. HR: aard van 403-verklaring verzet zich tegen beroep op regres.

49 VRAGEN

Gerechtshof Amsterdam , ECLI:NL:GHAMS:2015:2779, (VEB c.s./sns Reaal, SNS Bank en Propertize)

Gerechtshof Amsterdam , ECLI:NL:GHAMS:2015:2779, (VEB c.s./sns Reaal, SNS Bank en Propertize) commentaar op Gerechtshof Amsterdam 08-07-2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:2779, (VEB c.s./sns Reaal, SNS Bank en Propertize) datum 24-01-2017 auteur I. Tax Gerechtshof Amsterdam 08-07-2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:2779,

Nadere informatie

Instantie: Hof Amsterdam (Ondernemingskamer) Datum: 21 april 2015 Magistraten: Mrs. P. Ingelse, M.M.M. Tillema,G.C. Zaaknr:

Instantie: Hof Amsterdam (Ondernemingskamer) Datum: 21 april 2015 Magistraten: Mrs. P. Ingelse, M.M.M. Tillema,G.C. Zaaknr: RO 2015/40: Uitkoop. Is de prijs voor de over te dragen aandelen billijk? (Eiseressen/gedaagden) Instantie: Hof Amsterdam (Ondernemingskamer) Datum: 21 april 2015 Magistraten: Mrs. P. Ingelse, M.M.M. Tillema,G.C.

Nadere informatie

Enquêteprocedure. Uitkoop. Billijke prijs.

Enquêteprocedure. Uitkoop. Billijke prijs. Jurisprudentie in Nederland maart 2015, afl. 2 «JIN» Ondernemingsrecht 37 37 Gerechtshof Amsterdam 13 januari 2015, nr. 200.153.751/01 OK ECLI:NL:GHAMS:2015:15 (mr. Faber, mr. Broekhuijsen-Molenaar, mr.

Nadere informatie

Gerechtshof Amsterdam (Ondernemingskamer)

Gerechtshof Amsterdam (Ondernemingskamer) 156 Ondernemingsrecht «JIN» Jurisprudentie in Nederland september 2015, afl. 7 976 156 Gerechtshof Amsterdam (Ondernemingskamer) 14 juli 2015, nr. 200.170.282/01 OK ECLI:NL:GHAMS:2015:2914 (mr. Makkink,

Nadere informatie

De SNS-beschikking van 8 juli 2015: een pragmatische keuze

De SNS-beschikking van 8 juli 2015: een pragmatische keuze De SNS-beschikking van 8 juli 2015: een pragmatische keuze Mr. I. Tax* 1 Inleiding Op 8 juli 2015 heeft de Ondernemingskamer zich uitgesproken over de vraag of de onteigende aandeelhouders van SNS Reaal

Nadere informatie

Stichting Administratiekantoor Preferente Financierings Aandelen ABN AMRO Holding

Stichting Administratiekantoor Preferente Financierings Aandelen ABN AMRO Holding Stichting Administratiekantoor Preferente Financierings Aandelen ABN AMRO Holding Jaarrapport 2007 Inhoudsopgave Pagina Verklaring administratiekantoor 1 Jaarrekening Balans per 31-12-2007 4 Staat van

Nadere informatie

Corporate Alert: de 403-verklaring

Corporate Alert: de 403-verklaring Corporate Alert: de 403-verklaring Kort na elkaar heeft de Hoge Raad twee uitspraken gedaan over vragen waartoe de 403- verklaring aanleiding geeft. De meest in het oog springende beslissing (HR 20 maart

Nadere informatie

Webinar Jurisprudentie Ondernemingsrecht. februari 2015 Adriaan F.M. Dorresteijn

Webinar Jurisprudentie Ondernemingsrecht. februari 2015 Adriaan F.M. Dorresteijn Webinar Jurisprudentie Ondernemingsrecht februari 2015 Adriaan F.M. Dorresteijn 1 Onderwerpen 1. Turboliquidatie/faillissement 2. Feitelijke bestuurder/beleidsbepaler 3. Enquêtegerechtigden 2 1. Turboliquidatie/faillissement

Nadere informatie

ECLI:NL:GHAMS:2017:2984 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie

ECLI:NL:GHAMS:2017:2984 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie ECLI:NL:GHAMS:2017:2984 Instantie Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak 25-07-2017 Datum publicatie 26-07-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 200.199.978/01 OK Ondernemingsrecht

Nadere informatie

CONCLUSIE VAN ANTWOORD IN INCIDENT. in de zaak van:

CONCLUSIE VAN ANTWOORD IN INCIDENT. in de zaak van: Rechtbank Midden-Nederland Zaaknummer: 406064 C/16 2015/1013 Zitting: 30 december 2015 CONCLUSIE VAN ANTWOORD IN INCIDENT in de zaak van: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid PROPERTIZE

Nadere informatie

Gerechtshof Amsterdam , ECLI:NL:GHAMS:2015:2775, (AI Avocado/Unit4)

Gerechtshof Amsterdam , ECLI:NL:GHAMS:2015:2775, (AI Avocado/Unit4) commentaar op Gerechtshof Amsterdam 07-07-2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:2775, (AI Avocado/Unit4) datum 27-01-2017 auteur O.J.W. Schotel Gerechtshof Amsterdam 07-07-2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:2775, (AI Avocado/Unit4)

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:4885

ECLI:NL:RBDHA:2017:4885 ECLI:NL:RBDHA:2017:4885 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 10052017 Datum publicatie 12052017 Zaaknummer C/09/504538 / HA ZA 16112 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Ondernemingsrecht

Nadere informatie

32 887 Wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van het recht van enquête

32 887 Wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van het recht van enquête T WEEDE K AMER DER STATEN- 2 G ENERAAL Vergaderjaar 2010-2011 32 887 Wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van het recht van enquête Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix,

Nadere informatie

WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wet tot uitvoering van richtlijn nr. 2004/25/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 21 april 2004 betreffende het openbaar overnamebod WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

De uitkoopregeling ex artikel 2:359c BW, iets nieuws onder de zon?

De uitkoopregeling ex artikel 2:359c BW, iets nieuws onder de zon? MR. J.W.J. DANTUMA De uitkoopregeling ex artikel 2:359c BW, iets nieuws onder de zon? Inleiding Het afgelopen halfjaar is voor Nederland ongekend druk geweest met openbare overnamebiedingen op de aandelen

Nadere informatie

IMPASSEZAKEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN BINNEN HET ENQUÊTERECHT. Mr. F. Veenstra

IMPASSEZAKEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN BINNEN HET ENQUÊTERECHT. Mr. F. Veenstra IMPASSEZAKEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN BINNEN HET ENQUÊTERECHT Mr. F. Veenstra Kluwer - Deventer - 2010 Uitgebreide inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 1 1.1 Onderwerp en probleemstelling 1 1.2 Aanleiding

Nadere informatie

Aan de voorzitter en de leden. van de Vaste Commissie voor Veiligheid en Justitie. van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Aan de voorzitter en de leden. van de Vaste Commissie voor Veiligheid en Justitie. van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Aan de voorzitter en de leden van de Vaste Commissie voor Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Amsterdam, 14 oktober 2011 Referentie: B2011.51 Betreft:

Nadere informatie

Helier, Jersey, advocaten: mr. S.J.H.M. kantoorhoudende te Amsterdam, 3. Muriël van Mook, wonende te Amsterdam, advocaten: mr. S.J.H.M.

Helier, Jersey, advocaten: mr. S.J.H.M. kantoorhoudende te Amsterdam, 3. Muriël van Mook, wonende te Amsterdam, advocaten: mr. S.J.H.M. JIN 2013/92 Hof Amsterdam (Ondernemingskamer), 12-03-2013, 200.112.172/01, LJN BZ4592 Uitkoop, Vordering tot uitkoop van minderheidsaandeelhouders, Vaststelling prijs Publicatie JIN 2013 afl. 5 Publicatiedatu

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid van de Mededingingswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid van de Mededingingswet. Nummer 2995 / 11 Betreft

Nadere informatie

AKTE VAN STATUTENWIJZIGING BRUNEL INTERNATIONAL N.V.

AKTE VAN STATUTENWIJZIGING BRUNEL INTERNATIONAL N.V. 1 AKTE VAN STATUTENWIJZIGING BRUNEL INTERNATIONAL N.V. Heden, [ ] tweeduizend veertien, verscheen voor mij, mr. Marcel Dirk Pieter Anker, notaris te Amsterdam: [ ]. De comparant, handelend als gemeld,

Nadere informatie

http://www.legalintelligence.com/documents/14305033?srcfrm=co...

http://www.legalintelligence.com/documents/14305033?srcfrm=co... Page 1 of 11 JOR 2014/328 Gerechtshof Amsterdam, 28-10-2014, 200.072.653/01 OK, ECLI:NL:GHAMS:2014:4933 Uitkoopprocedure (art. 2:92a BW), DIM, Prijs over te dragen aandelen, Deskundigenrapport, Vertrouwelijke

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 274 Wet van 18 juni 2012 tot wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van het recht van enquête 0 Wij Beatrix,

Nadere informatie

Levering van aandelen Artikel 7 1. Voor de levering van een aandeel, waaronder begrepen de verkrijging van een aandeel door de vennootschap, en de

Levering van aandelen Artikel 7 1. Voor de levering van een aandeel, waaronder begrepen de verkrijging van een aandeel door de vennootschap, en de STATUTEN Naam en zetel Artikel 1 1. De vennootschap draagt de naam: [ ]. 2. De vennootschap heeft haar zetel in de gemeente [ ]. Doel Artikel 2 De vennootschap heeft ten doel: a. [ ]; b. het oprichten

Nadere informatie

Afkortingen en verkorte aanduidingen 15 I Afkortingen 15 II Verkorte aanduidingen 18

Afkortingen en verkorte aanduidingen 15 I Afkortingen 15 II Verkorte aanduidingen 18 Afkortingen en verkorte aanduidingen 15 I Afkortingen 15 II Verkorte aanduidingen 18 1 Inleiding 21 1.1 Op het snijvlak van vennootschapsrecht en procesrecht: corporate litigation 21 1.2 Bevoegde rechter

Nadere informatie

1 NautaDutilh N.V. Concept van 11 maart 2016 AKTE VAN STATUTENWIJZIGING BINCKBANK N.V.

1 NautaDutilh N.V. Concept van 11 maart 2016 AKTE VAN STATUTENWIJZIGING BINCKBANK N.V. 1 NautaDutilh N.V. Concept van 11 maart 2016 AKTE VAN STATUTENWIJZIGING BINCKBANK N.V. Heden, [ ] tweeduizend zestien, verscheen voor mij, mr. Wijnand Hendrik Bossenbroek, notaris te Amsterdam: [ ], De

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 419 Uitvoering van richtlijn nr. 2004/25/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 21 april 2004 betreffende het openbaar

Nadere informatie

Corporate Governance. Privaatrechtelijk speelveld Master Class Corporate Governance Mr. Jaap Maris 21 april 2015

Corporate Governance. Privaatrechtelijk speelveld Master Class Corporate Governance Mr. Jaap Maris 21 april 2015 Corporate Governance Privaatrechtelijk speelveld Master Class Corporate Governance Mr. Jaap Maris 21 april 2015 Corporate governance Relevante bronnen van regelgeving (in volgorde van belangrijkheid) (Uitgangspunt

Nadere informatie

COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT

COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT Datum: 19 oktober 2010 De Minister van Veiligheid en Justitie Mr. I.W. Opstelten Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Excellentie, Graag doe ik u het standpunt van de Commissie vennootschapsrecht

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2007 202 Wet van 24 mei 2007 tot uitvoering van richtlijn nr. 2004/25/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 21 april 2004

Nadere informatie

De minister voor Rechtsbescherming drs. S. Dekker Postbus EH Den Haag. Geachte heer Dekker,

De minister voor Rechtsbescherming drs. S. Dekker Postbus EH Den Haag. Geachte heer Dekker, De minister voor Rechtsbescherming drs. S. Dekker Postbus 20301 2500 EH Den Haag doorkiesnummer 088-361 33 17 onderwerp Advies voorontwerp bedenktijd beursvennootschappen Strategie bezoekadres Kneuterdijk

Nadere informatie

J. van der Kraan Banning N.V.

J. van der Kraan Banning N.V. 109 Ondernemingsrecht «JIN» Jurisprudentie in Nederland juni 2014, afl. 5 566 een accessoir karakter of het al dan niet zijn van een nevenrecht, doet daarom niet ter zake. 4.3. Over het betoog van het

Nadere informatie

Artikel 1 In dit besluit wordt verstaan onder wet: Wet op het financieel toezicht.

Artikel 1 In dit besluit wordt verstaan onder wet: Wet op het financieel toezicht. Besluit van [datum] houdende bepalingen ter uitvoering van artikel 5:81, eerste lid, van de Wet op het financieel toezicht (Vrijstellingsbesluit overnamebiedingen Wft) Op voordracht van Onze Minister van

Nadere informatie

VRAGENLIJST AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST/BIJZONDERE BEPALINGEN STATUTEN

VRAGENLIJST AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST/BIJZONDERE BEPALINGEN STATUTEN VRAGENLIJST AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST/BIJZONDERE BEPALINGEN STATUTEN I. Inleiding De wet gaat er bij B.V./N.V. van uit dat de aandeelhouders enkel kapitaal verschaffen en wel door het doen van de bij

Nadere informatie

De naamloze en besloten vennootschap. Hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen Advocaat te Amsterdam. Mr. M.P. Nieuwe Weme

De naamloze en besloten vennootschap. Hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen Advocaat te Amsterdam. Mr. M.P. Nieuwe Weme Mr. C. Assers Handleiding tot de beoefening van het Nederlands Burgerlijk Recht Rechtspersonenrecht Deel II De naamloze en besloten vennootschap Derde druk Bewerkt door: Mr. G. van Solinge Hoogleraar aan

Nadere informatie

rolnummer: KK Vonnis van de kantonrechter te Amsterdam op de vordering in kort geding in de zaak van: gevestigd te Amersfoort eiseres

rolnummer: KK Vonnis van de kantonrechter te Amsterdam op de vordering in kort geding in de zaak van: gevestigd te Amersfoort eiseres Vonnis van de kantonrechter te Amsterdam op de vordering in kort geding in de zaak van: 11 11 augustus2016 1. Tot uitgangspunt dient het volgende: Feiten GRONDEN VAN DE BESLISSING Vonnis is bepaald op

Nadere informatie

VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN VAN WERELDHAVE N.V., gevestigd in de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol),

VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN VAN WERELDHAVE N.V., gevestigd in de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol), VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN VAN WERELDHAVE N.V., gevestigd in de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol), zoals ter besluitvorming voor te leggen aan de algemene vergadering van aandeelhouders te

Nadere informatie

- Vaststelling van de jaarrekening 2014 van ABN AMRO Group N.V.

- Vaststelling van de jaarrekening 2014 van ABN AMRO Group N.V. Verantwoording stemgedrag eerste half jaar 2015 Stemgedrag op vergaderingen van aandeelhouders en genomen aandeelhoudersbesluiten buiten vergadering 1. Inleiding NLFI onderschrijft het belang van de Nederlandse

Nadere informatie

Uitkopen of uitstoten?

Uitkopen of uitstoten? HERZIENING EVEX van het 2 e Protocol. Het zal bestaan uit vertegenwoordigers van verdragsluitende partijen. Als gevolg van de exclusieve bevoegdheid van de gemeenschap tot het sluiten van het EVEX II zullen

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van het Burgerlijk Wetboek en de Faillissementswet in verband met het verbeteren van de kwaliteit van bestuur en toezicht bij verenigingen en stichtingen alsmede de uniformering van enkele bepalingen

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/37707

Nadere informatie

Zoekresultaat inzien document. ECLI:NL:RBDHA:2016:5701 Permanente link: Uitspraak

Zoekresultaat inzien document. ECLI:NL:RBDHA:2016:5701 Permanente link: Uitspraak Zoekresultaat inzien document ECLI:NL:RBDHA:2016:5701 Permanente link: http://deeplink.rechtspraak.nl/ Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 11 05 2016 Datum publicatie 30 05 2016 Zaaknummer C/09/491369

Nadere informatie

Lezing LWV. Ondernemen via een rechtspersoon: (schijn)veilig? Roermond, 7 juni 2012

Lezing LWV. Ondernemen via een rechtspersoon: (schijn)veilig? Roermond, 7 juni 2012 Lezing LWV Ondernemen via een rechtspersoon: (schijn)veilig? Roermond, 7 juni 2012 Casus 1: Een bestuurder van een BV beseft, dat het faillissement van de BV onvermijdelijk is. Hij laat de BV nog enkele

Nadere informatie

Vrijstellingsregeling Wet toezicht effectenverkeer 1995

Vrijstellingsregeling Wet toezicht effectenverkeer 1995 (Tekst geldend op: 13-01-2004) Vrijstellingsregeling Wet toezicht effectenverkeer 1995 De Minister van Financiën; Gelet op de artikelen 4, eerste lid, 5, tweede lid, 10, eerste lid, en 22, vijfde lid,

Nadere informatie

de naamloze vennootschap Interbank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap Interbank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-242 d.d. 29 juli 2013 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. A.M.T. Wigger en mr. J.Th. de Wit, leden en mevrouw mr. F. Faes, secretaris)

Nadere informatie

28 oktober 2010 Modernisering van het Nederlandse ondernemingsrecht / presentatie 28 oktober 2010 Ellen Timmer

28 oktober 2010 Modernisering van het Nederlandse ondernemingsrecht / presentatie 28 oktober 2010 Ellen Timmer Modernisering van het Nederlandse ondernemingsrecht (o.a. flex) 28 oktober 2010 door ( Rotterdam Ellen Timmer (kantoor Belangrijke veranderingen in het Nederlandse ondernemingsrecht, onder meer: flexibilisering

Nadere informatie

ECLI:NL:RBHAA:2009:BI7758

ECLI:NL:RBHAA:2009:BI7758 ECLI:NL:RBHAA:2009:BI7758 Instantie Rechtbank Haarlem Datum uitspraak 12-05-2009 Datum publicatie 12-06-2009 Zaaknummer 156351 - KG ZA 09-197 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

Concernrecht. Adriaan F.M. Dorresteijn september 2015

Concernrecht. Adriaan F.M. Dorresteijn september 2015 Concernrecht Adriaan F.M. Dorresteijn september 2015 Onderwerpen 1. 403-verklaring 2. Hof Arnhem-Leeuwarden 17 feb 2015 (concernlening?) 3. Uitkeringen door dochter-bv 4. Grensoverschrijdende fusie: medezeggenschap

Nadere informatie

De rechtspersoon als enquêtegerechtigde

De rechtspersoon als enquêtegerechtigde De rechtspersoon als enquêtegerechtigde M r. S. C. v a n G e n d t * Inleiding Het enquêterecht is een belangrijk instrument voor de beslechting van conflicten binnen ondernemingen. De Ondernemingskamer

Nadere informatie

Statuten van Stichting Administratiekantoor van gewone aandelen A ANNO12, gevestigd te Amersfoort

Statuten van Stichting Administratiekantoor van gewone aandelen A ANNO12, gevestigd te Amersfoort Statuten van Stichting Administratiekantoor van gewone aandelen A ANNO12, gevestigd te Amersfoort Naam en zetel. Artikel 1. 1. De stichting draagt de naam: Stichting Administratiekantoor van gewone aandelen

Nadere informatie

I. Definities II. Toepasselijkheid III. Opdracht IV. Honorarium en verschotten

I. Definities II. Toepasselijkheid III. Opdracht IV. Honorarium en verschotten Algemene voorwaarden voor dienstverlening van de maatschap Reijnders Vreugdenhil Bottinga Advocaten, gevestigd te Haarlem met nevenvestiging te Amsterdam. I. Definities In deze algemene voorwaarden wordt

Nadere informatie

VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR EUROCOMMERCIAL PROPERTIES

VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR EUROCOMMERCIAL PROPERTIES 1 VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR EUROCOMMERCIAL PROPERTIES STATUTEN Naam en zetel Artikel 1 De stichting draagt de naam: Stichting Administratiekantoor

Nadere informatie

AANDEELHOUDERSGESCHILLEN: WAT KUNT U DOEN ALS SAMENWERKING VERANDERT IN TEGENWERKING?

AANDEELHOUDERSGESCHILLEN: WAT KUNT U DOEN ALS SAMENWERKING VERANDERT IN TEGENWERKING? AANDEELHOUDERSGESCHILLEN: WAT KUNT U DOEN ALS SAMENWERKING VERANDERT IN TEGENWERKING? 1. VAN SAMENWERKING NAAR TEGENWERKING 1.1 Als ondernemer kunt u allerlei samenwerkingsverbanden aangaan. In dat geval

Nadere informatie

COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT

COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT Zijne Excellentie de Minister van Justitie Mr J.P.H. Donner Postbus 20301 2500 EH Den Haag Nijmegen, 23 december 2004 Inzake: Adviesaanvraag commissie vennootschapsrecht over

Nadere informatie

Stichting Administratiekantoor Renpart Vastgoed BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Artikel 2

Stichting Administratiekantoor Renpart Vastgoed BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Artikel 2 20150354 1 Doorlopende tekst van de administratievoorwaarden van de stichting: Stichting Administratiekantoor Renpart Vastgoed, statutair gevestigd te Den Haag, zoals deze luiden na wijziging bij akte,

Nadere informatie

Statutair bestuurder, tevens aandeelhouder kan tegen zijn wil en in strijd met aandeelhoudersovereenkomst ontslagen worden

Statutair bestuurder, tevens aandeelhouder kan tegen zijn wil en in strijd met aandeelhoudersovereenkomst ontslagen worden Statutair bestuurder, tevens aandeelhouder kan tegen zijn wil en in strijd met aandeelhoudersovereenkomst ontslagen worden Author : gvanpoppel Statutair bestuurder, tevens aandeelhouder kan tegen zijn

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding en algemene bepalingen

Inhoud. Inleiding en algemene bepalingen Inhoud I 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 15 II 17 18 1 20 Inleiding en algemene bepalingen Plaatsbepaling van het rechtspersonenrecht Rechtspersoon en rechtspersoonlijkheid Rechtssubject Gelijkstelling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 413 Regels betreffende pensioenen (Pensioenwet) Nr. 5 NOTA VAN VERBETERING Ontvangen 25 januari 2006 In het voorstel van wet (stuk nr. 2) worden

Nadere informatie

GECOMBINEERDE COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT. van de. Nederlandse Orde van Advocaten. en de. Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie

GECOMBINEERDE COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT. van de. Nederlandse Orde van Advocaten. en de. Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie GECOMBINEERDE COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT van de Nederlandse Orde van Advocaten en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Advies inzake het Ambtelijk Voorontwerp aanpassing en terugvordering bonussen

Nadere informatie

WEBINAR Hoge Raad Rechtspraak Personen-, familie- en erfrecht. 11 februari 2015 Prof. Mr. T.J. Mellema-Kranenburg

WEBINAR Hoge Raad Rechtspraak Personen-, familie- en erfrecht. 11 februari 2015 Prof. Mr. T.J. Mellema-Kranenburg WEBINAR Hoge Raad Rechtspraak Personen-, familie- en erfrecht 11 februari 2015 Prof. Mr. T.J. Mellema-Kranenburg Onderwerpen 3 uitspraken: 1. samenwoners en natuurlijke verbintenis, HR 10 oktober 2014,

Nadere informatie

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:rbove...

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:rbove... Rechtspraak.nl Print uitspraak 1 of 5 071215 09:02 Zoekresultaat inzien document ECLI:NL:RBOVE:2013:1448 Permanente link: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ecl Instantie Rechtbank Overijssel

Nadere informatie

Corporate Governance verantwoording

Corporate Governance verantwoording Corporate Governance verantwoording Algemeen De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC) respecteren de principes en best practice bepalingen van de Corporate

Nadere informatie

CERTIFICATEN VAN AANDELEN

CERTIFICATEN VAN AANDELEN CERTIFICATEN VAN AANDELEN Webinar Law at Web 8 juni 2015 mr. dr. R.A. (Rogier) Wolf advocaat Steins Bisschop & Schepel universitair docent Universiteit Leiden en Universiteit Maastricht 1 PLAN VAN BEHANDELING

Nadere informatie

NOTULEN AUTEUR / INLICHTINGEN: 12 mei 2011 10060553/11-00258663/eti Concept-notulen flexbv

NOTULEN AUTEUR / INLICHTINGEN: 12 mei 2011 10060553/11-00258663/eti Concept-notulen flexbv NOTULEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN EEN BESLOTEN VENNOOTSCHAP NAAR NEDERLANDS RECHT, GEBASEERD OP DE WETSVOORSTELLEN INZAKE FLEXIBILISERING VAN HET BV-RECHT. Bijgaand eerst een toelichting en daarna

Nadere informatie

LJN: BV6124,Voorzieningenrechter Rechtbank Arnhem, Datum uitspraak: Datum publicatie:

LJN: BV6124,Voorzieningenrechter Rechtbank Arnhem, Datum uitspraak: Datum publicatie: LJN: BV6124,Voorzieningenrechter Rechtbank Arnhem, 225359 Datum uitspraak: 15-02-2012 Datum publicatie: Rechtsgebied: 17-02-2012 Handelszaak Soort procedure: Kort geding Inhoudsindicatie: In deze zaak

Nadere informatie

Wetsbepaling(en): Burgerlijk Wetboek Boek 1 BW BOEK 1 Artikel 88 Ook gepubliceerd in: ECLI:NL:RBMNE:2014:2221, RO 2014/64

Wetsbepaling(en): Burgerlijk Wetboek Boek 1 BW BOEK 1 Artikel 88 Ook gepubliceerd in: ECLI:NL:RBMNE:2014:2221, RO 2014/64 JOR 2014/307 Borgtochtovereenkomst, Uitzondering ex art. 1:88 lid 5 BW ook van toepassing op buitenlandse rechtspersoon, indien deze met Nederlandse vennootschap kan worden gelijkgesteld, Aangaan lening

Nadere informatie

Ontslag na doorstart faillissement

Ontslag na doorstart faillissement Ontslag na doorstart faillissement december 2006 mr De auteur heeft grote zorgvuldigheid betracht in het weergeven van delen uit het geldende recht. Evenwel noch de auteur noch kan aansprakelijk worden

Nadere informatie

Organisatie van de vereniging

Organisatie van de vereniging Organisatie van de vereniging en de materiele kenmerken Marjan Koelemeijer Vereniging anno 2018 2 21-11-2018 De vereniging in de spotlights Organisatievormen Flexibel verenigingsrecht Vereniging met afdelingen

Nadere informatie

Samenvatting. Consument, ARAG SE, gevestigd te Leusden, hierna te noemen: Aangeslotene. 1. Procesverloop

Samenvatting. Consument, ARAG SE, gevestigd te Leusden, hierna te noemen: Aangeslotene. 1. Procesverloop Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-373 d.d. 9 oktober 2014 (mr. P.A. Offers, prof. mr. E.H. Hondius en drs. W. Dullemond, leden en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

LOYENsl LOEFF 7 dat iedere Certificaathouder bezit, zal toewijzing van dat Certificaat of die - Certificaten geschieden bij loting, te regelen en te houden door het bestuur. - 7. Een Certificaathouder,

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging en aanvulling van de Wet op de identificatieplicht, het Wetboek van Strafrecht, de lgemene wet bestuursrecht, de Politiewet 1993 en enige andere wetten in verband met de invoering van een identificatieplicht

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 1 Datum: 23 maart 2012

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 1 Datum: 23 maart 2012 Identiek aan het digitaal ingediende verslag FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 1 Datum: 23 maart 2012 Gegevens onderneming: : de naamloze vennootschap Avalon Holdings N.V. kantoorhoudende aan de Delftweg 96

Nadere informatie

Delta Lloyd Select Dividend Fonds N.V/Delta Lloyd Europa Fonds N.V./Delta Lloyd Donau Fonds N.V.Voorstel tot fusie

Delta Lloyd Select Dividend Fonds N.V/Delta Lloyd Europa Fonds N.V./Delta Lloyd Donau Fonds N.V.Voorstel tot fusie Delta Lloyd Select Dividend Fonds N.V/Delta Lloyd Europa Fonds N.V./Delta Lloyd Donau Fonds N.V.Voorstel tot fusie VOORSTEL TOT FUSIE De besturen van: (1) Delta Lloyd Select Dividend Fonds N.V., een naamloze

Nadere informatie

COMPENDIUM VAN HET ONDERNEMINGSRECHT

COMPENDIUM VAN HET ONDERNEMINGSRECHT COMPENDIUM VAN HET ONDERNEMINGSRECHT DOOR MR. W.J. SLAGTER Emeritus hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, oud-staatsraad i.b.d. met medewerking van dr. J.C.K.W. Bartel, Staatsraad, prof. mr.

Nadere informatie

Voorzover de tekst in dit 2 e verslag afwijkt van die in het 1 e verslag, is de tekst vetgedrukt!

Voorzover de tekst in dit 2 e verslag afwijkt van die in het 1 e verslag, is de tekst vetgedrukt! 2 e openbaar verslag ex art. 73a Faillissementswet in het faillissement van Tohken Europe B.V. gevestigd te Zwolle, kantoorhoudende te Harderwijk Faillissementsnummer: 11.444 F Uitspraak faillissement:

Nadere informatie

Vonnis in kort geding in de zaak met zaaknummer / rolnummer: 151558 / KG ZA 08-640 van

Vonnis in kort geding in de zaak met zaaknummer / rolnummer: 151558 / KG ZA 08-640 van Gemeente Haarlemmermeer Baan Kleef Aan DomJur 2008-432 Rechtbank Haarlem Zaak-/rolnummer: 151558 / KG ZA 08-640 en 151565 / KG ZA 08-641 Datum: 22 december 2008 Vonnis in kort geding in de zaak met zaaknummer

Nadere informatie

Jurisprudentie Ondernemingsrecht

Jurisprudentie Ondernemingsrecht Jurisprudentie Ondernemingsrecht 3 februari 2015 Mr. P.J. Peters 1 HR 23 mei 2014, JOR 2014, 229 Kok/Maas q.q. Bestuurdersaansprakelijkheid/selectieve betaling Casus P. Kok ( Kok ) 100% bestuurder Kok

Nadere informatie

JAARREKENING 2012 ROM-D CAPITAL BV

JAARREKENING 2012 ROM-D CAPITAL BV JAARREKENING 2012 ROM-D CAPITAL BV Datum: 24 juni 2013 Noordendijk 250 Postbus 310 3300 AH Dordrecht T (078) 770 80 95 E info@rom-d.nl JAARREKENING ROM- D CAPITAL BV 2012 - BLADZIJDE 2 BALANS PER 31 DECEMBER

Nadere informatie

De uitstootregeling van artikel 2:359c BW nader beschouwd

De uitstootregeling van artikel 2:359c BW nader beschouwd De uitstootregeling van artikel 2:359c BW nader beschouwd M r. R. M. T a m m i n g a * Inleiding De Dertiende Richtlijn 1 verplichtte lidstaten tot implementatie van diverse regelingen met betrekking tot

Nadere informatie

Mauritslaan 42/ 44 6161 HW Geleen

Mauritslaan 42/ 44 6161 HW Geleen Algemene Voorwaarden Payroll Totaal BV I. Algemeen In de algemene voorwaarden wordt verstaan onder: a. Opdrachtgever: de partij die de opdracht geeft. b. Opdrachtnemer: de partij die de opdracht aanvaardt,

Nadere informatie

ECLI:NL:GHAMS:2016:4658 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer /01

ECLI:NL:GHAMS:2016:4658 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer /01 ECLI:NL:GHAMS:2016:4658 Instantie Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak 15-11-2016 Datum publicatie 22-12-2016 Zaaknummer 200.197.034/01 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Ondernemingsrecht

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 32 014 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Wet giraal effectenverkeer en het Burgerlijk Wetboek naar aanleiding van het advies

Nadere informatie

Mededeling: de openbare faillissementsverslagen in het faillissement van Palm Invest B.V. worden gepubliceerd op de website www.vandiepen.com.

Mededeling: de openbare faillissementsverslagen in het faillissement van Palm Invest B.V. worden gepubliceerd op de website www.vandiepen.com. FAILLISSEMENTSVERSLAG van de curator in het faillissement van PALM INVEST B.V. (en Stichting Garantiegelden Palm Invest) Nummer verslag : 10 Datum : 22 mei 2012 Mededeling: de openbare faillissementsverslagen

Nadere informatie

Samenvatting Rapport van bevindingen van de SER-commissie Evenwichtig Ondernemingsbestuur

Samenvatting Rapport van bevindingen van de SER-commissie Evenwichtig Ondernemingsbestuur 3 Samenvatting Rapport van bevindingen van de SER-commissie Evenwichtig Ondernemingsbestuur Dit rapport gaat over de positie van werknemers bij Nederlandse beursgenoteerde vennootschappen. Het is opgesteld

Nadere informatie

Doelbereiking en effectiviteit van de wet aanpassing enquêterecht in de praktijk

Doelbereiking en effectiviteit van de wet aanpassing enquêterecht in de praktijk Doelbereiking en effectiviteit van de wet aanpassing enquêterecht in de praktijk dr. A.J.F. Lafarre LLM Msc B.C.J. Schippers LLM S.F.W. van den Bosch LLM Msc prof. dr. C.F. Van der Elst mr. dr. G.J.H.

Nadere informatie

STATUTEN Naam. Zetel. Duur Artikel 1. Doel Artikel 2. Artikel 3.

STATUTEN Naam. Zetel. Duur Artikel 1. Doel Artikel 2. Artikel 3. STATUTEN Naam. Zetel. Duur Artikel 1. 1.1. De stichting draagt de naam: Stichting Administratiekantoor Heijmans en is gevestigd te Rosmalen. 1.2. Zij duurt voor onbepaalde tijd voort. Doel Artikel 2. 2.1.

Nadere informatie

ZEVENENTWINTIGSTE VERSLAG OVER DE STAND VAN DE BOEDEL EX ARTIKEL 73A FW

ZEVENENTWINTIGSTE VERSLAG OVER DE STAND VAN DE BOEDEL EX ARTIKEL 73A FW ZEVENENTWINTIGSTE VERSLAG OVER DE STAND VAN DE BOEDEL EX ARTIKEL 73A FW IN DE FAILLISSEMENTEN VAN I DAF N.V. (26 E VERSLAG) 93/189 F II VAN DOORNE S BEDRIJFSWAGENFABRIEK DAF B.V. ( VAN DOORNE ) 93/074

Nadere informatie

Door de OK te treffen onmiddellijke voorzieningen: lessen uit Zwagerman?

Door de OK te treffen onmiddellijke voorzieningen: lessen uit Zwagerman? schap eming Door de OK te treffen onmiddellijke voorzieningen: lessen uit Zwagerman? Inleiding In haar beschikking van 29 november 2002 inzake Alcas Holding B.V. (hierna: Alcas) maakt de skamer (hierna:

Nadere informatie

EERSTE OPENBAAR VERSLAG EX ART. 73A FAILISSEMENTSWET

EERSTE OPENBAAR VERSLAG EX ART. 73A FAILISSEMENTSWET EERSTE OPENBAAR VERSLAG EX ART. 73A FAILISSEMENTSWET Naam : Van As Employment B.V. Curator : Mr M.M.E. Oudenaarden Rechter-Commissaris : Mr E.I. Batelaan-Boomsma Datum Faillissement : 24 mei 2005 Datum

Nadere informatie

Stichting Administratiekantoor van aandelen Telegraaf Media Groep N.V.

Stichting Administratiekantoor van aandelen Telegraaf Media Groep N.V. Doorlopende tekst van de statuten van Stichting Administratiekantoor van aandelen Telegraaf Media Groep N.V., gevestigd zoals deze luiden na het verlijden van de akte houdende partiële statutenwijziging,

Nadere informatie

College Uitkoop, uittreding en gedwongen overdracht

College Uitkoop, uittreding en gedwongen overdracht College Uitkoop, uittreding en gedwongen overdracht mr. S. van de Griek Universiteit van de Nederlandse Antillen Dinsdag 9 maart 2010 van 19.00-20.30 uur Uitkoop 1. Een voorbeeld: in een vennootschap houdt

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord... v Verkorte inhoudsopgave... vii Lijst van verkort geciteerde werken... xv DE CORRECTIONELE TERECHTZITTING

INHOUD. Voorwoord... v Verkorte inhoudsopgave... vii Lijst van verkort geciteerde werken... xv DE CORRECTIONELE TERECHTZITTING INHOUD Voorwoord............................................................ v Verkorte inhoudsopgave............................................... vii Lijst van verkort geciteerde werken......................................

Nadere informatie

1. Decertificering en dematerialisatie van aandelen

1. Decertificering en dematerialisatie van aandelen 1 TOELICHTING BEHORENDE BIJ HET VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN VAN ALANHERI N.V. ("ALANHERI" OF "DE VENNOOTSCHAP") Behorende bij agendapunt 8 van de op 27 mei 2011 te houden algemene vergadering

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2017:3565

ECLI:NL:RBROT:2017:3565 ECLI:NL:RBROT:2017:3565 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 19-04-2017 Datum publicatie 10-05-2017 Zaaknummer C/10/507047 / HA ZA 16-758 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN: Vennootschap :. B.V. (hierna te noemen: de vennootschap ) gevestigd te :.

NOTULEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN: Vennootschap :. B.V. (hierna te noemen: de vennootschap ) gevestigd te :. NOTULEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN: Vennootschap :. B.V. (hierna te noemen: de vennootschap ) gevestigd te :. gehouden op : 201 te : PRESENTIELIJST AANDEELHOUDERS/ OVERIGE VERGADERGERECHTIGDEN / BESTUURDERS

Nadere informatie

De (dis)continuïteit van een kapitaalvennootschap en de jaarrekening

De (dis)continuïteit van een kapitaalvennootschap en de jaarrekening De (dis)continuïteit van een kapitaalvennootschap en de jaarrekening Hieronder wordt ingegaan op enkele wettelijke bepalingen voor kapitaalvennootschappen (NV/BV) die onder de jaarrekeningenrecht van het

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitpraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-311 d.d. 29 oktober 2015 (mr. R.J. Paris, voorzitter, mr. J.W.M. Lenting en mr. C.E. Polak, leden en mr. E.C. Aarts, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

AGENDA ALGEMENE VERGADERING VAN KONINKLIJKE REESINK N.V. Te houden op: Dinsdag 27 mei 2014 Aanvang 14.00 uur

AGENDA ALGEMENE VERGADERING VAN KONINKLIJKE REESINK N.V. Te houden op: Dinsdag 27 mei 2014 Aanvang 14.00 uur AGENDA ALGEMENE VERGADERING VAN KONINKLIJKE REESINK N.V. Te houden op: Dinsdag 27 mei 2014 Aanvang 14.00 uur Hotel De Cantharel Apeldoorn Van Golsteinlaan 20 7339 GT Apeldoorn Vergaderstukken De toelichting

Nadere informatie

Prijsbepaling van effecten bij de geschillenregeling in het vennootschapsrecht - De prijs van de vrijheid

Prijsbepaling van effecten bij de geschillenregeling in het vennootschapsrecht - De prijs van de vrijheid Prijsbepaling van effecten bij de geschillenregeling in het vennootschapsrecht - De prijs van de vrijheid FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be

Nadere informatie