Verwijderen van de neusamandel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verwijderen van de neusamandel"

Transcriptie

1 1/5 Keel- neus- en oorheelkunde Verwijderen van de neusamandel (bij kinderen, in dagbehandeling) Inleiding U heeft in overleg met de Keel-, Neus-, Oorarts (KNO-arts) besloten om de neusamandel van uw kind te laten verwijderen. In deze brochure staat achtergrondinformatie over het verwijderen van de neusamandelen en de manier waarop u en uw kind zich kunnen voorbereiden op de operatie. U heeft een formulier ingevuld over de gezondheid van uw kind. Deze informatie is bestemd voor de anesthesioloog. Meestal is een apart bezoek aan de anesthesioloog niet nodig. Als het nodig is, neemt de anesthesioloog contact met u op. Wat zijn amandelen en wat is hun functie? Het lichaam bezit een uitgebreid systeem om infecties te bestrijden, het lymfkliersysteem. De overgang van mond en neus naar de keel bevat veel van dit lymfeklieren, onder andere de amandelen. Het vangt ziekteverwekkers zoveel mogelijk op en maakt ze onschadelijk. In de neus-keelholte De verdikte lymfklieren in de neus-keelholte vormen de neusamandel. De neusamandel is vooral bij jonge kinderen aanwezig. Na het achtste jaar neemt de grootte af. Aan weerszijden van de neusamandel begint de buis van Eustachius, de verbinding waardoor lucht van de neus-keelholte naar de oren moet gaan. Wat voor klachten kunnen de amandelen geven? Wanneer de amandelen de hoeveelheid ziekteverwekkers niet meer aan kunnen, raken ze ontstoken en gaan ze zwellen. Bij de neusamandel kan dit leiden tot een voortdurende of vaak terugkerende vieze neus. Andere klachten kunnen zijn: slecht slapen, snurken, veel door de mond ademen of herhaalde oorontstekingen. Wanneer amandelen verwijderen? De ernst van de klachten bepaalt of het nodig is de amandel te verwijderen. Hierbij is de mate van ziek zijn van belang, maar ook de vraag hoe vaak uw kind ziek is. Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen te bestrijden, kan het verstandig zijn om de amandel weg te laten halen. Het hangt van de klachten af, of alleen de neusamandel verwijderd wordt. De leeftijd van het kind speelt ook een rol, hoe jonger het kind hoe terughoudender uw arts zal zijn. Een absolute leeftijdsgrens is er echter niet, de ernst van de klachten is en blijft de belangrijkste factor. De neusamandel kan niet volledig verwijderd worden. In enkele gevallen kan de neusamandel weer aangroeien en na verloop van tijd weer klachten geven.

2 2/5 Is er kans op complicaties? Bij iedere operatie, ook bij het verwijderen van amandelen, is er sprake van enig risico. In dit geval wordt het risico voornamelijk gevormd door de mogelijkheid van nabloeding. Als uw kind medicijnen gebruikt, overlegt u dan met uw KNO - arts of uw kind deze mag blijven gebruiken. Voorbereiding Uw kind kan waarschijnlijk beter met de situatie omgaan als het goed is voorbereid op de vreemde omgeving van het ziekenhuis en op de ingreep die het zal ondergaan. Het beste is om uw kind beetje bij beetje te vertellen hoe en wat er gaat gebeuren. Uw kind kan het dan in zijn eigen tempo verwerken. Sommige dingen zult u een paar keer moeten vertellen, voordat uw kind het allemaal kan bevatten. U kunt er een verhaal over vertellen of het kind ziekenhuis laten spelen. Als u uw kind laat navertellen wat u hebt uitgelegd, merkt u vanzelf of het goed begrepen is. Voorkom dat uw kind de behandeling als straf ervaart. Gesprek met de anesthesioloog U krijgt een afspraak op het spreekuur van de anesthesioloog. De anesthesioloog zal u vragen stellen over de gezondheid van uw kind, een eventuele allergie of eerdere narcose. Verder krijgt u informatie over de soort narcose, via een kapje (ballon) of via een prikje (infuusnaaldje). Voor meer informatie verwijzen wij u naar de folder: Uw operatie en anesthesie, met name het hoofdstuk: Anesthesie bij kinderen op pagina 13. Voorbereiding op de dag van operatie Waar moet u aan denken en wat moet u regelen voor de ingreep? Eten en drinken Het is belangrijk dat uw kind een lege maag heeft op het moment van de ingreep. Daarom mag uw kind vanaf 0 uur s nachts niets meer eten en tot 2 uur voor de ingreep alleen nog een slokje helder vloeibaar drinken, dus als het bijvoorbeeld om 8.30 uur geopereerd wordt, mag uw kind nog een slokje helder vloeibaar drinken tot 6.30 uur. Onder helder vloeibaar drinken wordt verstaan: water (met aanmaaksiroop), heldere vruchtensappen, koolzuurhoudende dranken en thee zonder suiker. Medicijnen Medicijnen mogen voor de ingreep gewoon ingenomen worden met een klein beetje helder vloeibaar drinken. Als uw kind ziek is Als uw kind koorts, een kinderziekte of diarree heeft, moet u contact opnemen met de polikliniek KNO. Als u het vermoeden heeft dat uw kind met een kinderziekte besmet is, moet u ook contact opnemen. Vanaf 9.00 uur kunt u een medewerker bereiken op telefoonnummer (0543) In sommige gevallen is het dan veiliger en prettiger om de ingreep uit te stellen. Mocht uw kind op de dag van de ingreep ziek zijn, wilt u dan zo spoedig mogelijk de receptie van het SKB bellen. De receptie is vanaf uur bereikbaar op telefoonnummer (0543) Lang haar Als uw kind lang haar heeft, wilt u dit dan in een staart vastmaken?

3 3/5 Wat neemt u mee naar het ziekenhuis pyjama-, of joggingbroek pantoffels fles of tuitbeker, als uw kind niet uit een gewone beker drinkt vertrouwd speelgoed, knuffelbeest of troetellap medicijnen die uw kind gebruikt ook inhalaties zoals pufjes eventueel een bekende CD, of DVD SKBpasje en afsprakenkaart verzekeringsbewijs van uw zorgverzekering Vervoer Wij raden u aan uw kind na de ingreep in een auto mee naar huis te nemen. De opname U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van de afdeling Dagbehandeling. U wordt dan gebracht naar de wachtruimte bij de operatiekamer. Hier ontvangt een verpleegkundige u en uw kind. Zij zal u en uw kind rondom de ingreep met raad en daad bijstaan. Uw kind krijgt een armbandje met naam en geboortedatum om en mag een ziekenhuisjasje aantrekken. Daarna legt de verpleegkundige aan u en uw kind de gang van zaken uit. Per kind kan slechts één ouder mee naar de behandelafdeling omdat de ruimte beperkt is. Rondom de ingreep Samen met de andere kinderen die geopereerd gaan worden gaat u met uw kind naar de wachtruimte. De kinderen kunnen daar spelen, een video kijken en naar muziek luisteren tot zij aan de beurt zijn. In de aangrenzende operatiekamer kunt u normaal gesproken uw kind op schoot houden als het in slaap wordt gebracht. Uw kind krijgt een kortdurende, maar volledige narcose. U gaat daarna naar de uitslaapkamer waar koffie of thee voor u klaar staat. Zodra uw kind geholpen is, komt het ook naar de uitslaapkamer. Na de ingreep blijft u bij uw kind tot het naar huis mag. Na de ingreep Als uw kind aan de neusamandel geholpen is, dan mag het tussen en uur naar huis. Weer thuis De dag van de ingreep mag uw kind niet duimzuigen en/of de speen gebruiken. Uw kind mag alles eten en drinken, behalve warme dranken op de dag van de ingreep. Uw kind mag op de dag van de ingreep niet naar buiten. De volgende dag mag hij weer naar school. Na twee weken mag uw kind weer zwemmen. Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u (en uw kind) recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:

4 4/5 Informatie en Toestemming Volgens de WGBO (wet geneeskundige behandelovereenkomst) mag een behandeling alleen worden uitgevoerd als daar toestemming voor is gegeven door kind en/of ouders. Wie deze toestemming geeft is afhankelijk van de leeftijd. Kinderen jonger dan twaalf jaar Voor een onderzoek of behandeling van een kind jonger dan twaalf jaar is toestemming van de ouders vereist. Het kind hoeft zelf geen toestemming te geven, maar heeft wel recht op informatie. Dit wil zeggen dat aan kinderen op een begrijpelijke manier moet worden verteld wat er met hen gaat gebeuren. Jongeren van twaalf tot en met vijftien jaar Bij een onderzoek of behandeling van jongeren van twaalf tot zestien jaar geldt als hoofdregel dubbele toestemming. De toestemming van de jongere en zijn ouders is dan vereist. Wanneer de jongere en zijn ouders van mening verschillen zal in principe de mening van de jongere de doorslag geven. De behandelaar kijkt in dat geval of het kind zijn belangen goed heeft afgewogen. Zestien en zeventien jaar Een jongere van zestien of zeventien jaar mag zelfstandig beslissen of hij een onderzoek of behandeling ondergaat. Nog meer over toestemming en informeren Om toestemming te kunnen geven is de behandelaar verplicht om alle relevante informatie te geven. Te denken valt dan aan het doel en de aard van het onderzoek of behandeling, de te verwachten resultaten en de mogelijke risico s. Ouders krijgen alleen informatie als de jongere daar toestemming voor heeft verleend. Als de jongere dat fijn vindt, mogen de ouders ook geïnformeerd worden en meebeslissen. Voor niet ingrijpende onderzoeken en behandelingen wordt ervan uit gegaan dat toestemming wordt verleend. Naast rechten, heeft de patiënt ook plichten. De hulpverlener moet bijvoorbeeld altijd voldoende geïnformeerd worden, zodat deze een goede diagnose kan stellen. Meer informatie over deze rechten en plichten voor ouders, patiënten en hulpverleners staat op: en (van Stichting Kind en Ziekenhuis). Voorleesboeken Tenslotte willen wij onder uw aandacht brengen dat er boeken verkrijgbaar zijn over het verblijf in het ziekenhuis die u samen met uw kind kunt lezen: Deze boeken kunt u vinden op onze website op de pagina van de kinderafdeling. Tot slot Soms gedraagt uw kind zich wat ongewoon in de dagen volgend op de ingreep. Uw kind vraagt bijvoorbeeld veel aandacht of is juist heel afwijzend. Het slaapt slecht, kan weer in bed gaan plassen, wil niet alleen zijn of is bang in het donker. Het is eigenlijk niet zo vreemd, als uw kind van slag raakt. U kunt uw kind het beste helpen door begrip te tonen en er over te praten, tekenen of spelen.

5 5/5 Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft uw kind recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: Vragen Neemt u bij vragen of onduidelijkheden gerust contact op met de polikliniek KNO. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van uur op telefoonnummer In geval van ziekte of verhindering op de afgesproken datum, wilt u dit zo spoedig mogelijk doorgeven aan de polikliniek KNO. Voor de tekst in deze brochure is gebruik gemaakt van de teksten van de Nederlandse Vereniging voor Keel Neus- en Oorheelkunde en Heelkunde van het hoofd-halsgebied. Voor ouder kunt u ook verzorger of begeleider lezen, voor hij kunt u ook zij lezen. Foldernummer kno 339 versie: april 2018

Verwijderen van de neusamandel

Verwijderen van de neusamandel 1/6 Keel- neus- en oorheelkunde Verwijderen van de neusamandel (bij kinderen, in dagbehandeling) Inleiding U heeft in overleg met de Keel-, Neus-, Oorarts (KNO-arts) besloten om de neusamandel van uw kind

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kind)

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kind) 1/5 Keel- neus- en oorheelkunde Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kind) Inleiding U hebt in overleg met de Keel-, Neus-, Oorarts, de KNO-arts, besloten om bij uw kind trommelvliesbuisjes te laten plaatsen.

Nadere informatie

Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling)

Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) 1/7 Keel- neus- en oorheelkunde Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) U wordt met op om

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kind)

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kind) 1/6 Keel- neus- en oorheelkunde Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kind) Inleiding U hebt in overleg met de Keel-, Neus-, Oorarts, de KNO-arts, besloten om bij uw kind trommelvliesbuisjes te laten plaatsen.

Nadere informatie

Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling)

Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) 1/7 Keel- neus- en oorheelkunde Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) Inleiding U heeft in overleg met de Keel-, Neus-, Oorarts (KNO-arts) besloten om neus- en keelamandelen

Nadere informatie

Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling)

Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) 1/7 Keel- neus- en oorheelkunde Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) Inleiding U heeft in overleg met de Keel-, Neus-, Oorarts (KNO-arts) besloten om neus- en keelamandelen

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij kinderen

Operatie aan de amandelen bij kinderen Operatie aan de amandelen bij kinderen Informatie voor patiënten F0220-3415 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Operatie aan de neusamandel

Operatie aan de neusamandel Operatie aan de neusamandel Inleiding De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om bij uw kind de neusamandel te verwijderen. In deze brochure wordt specifieke informatie gegeven over de

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel. Voor ouders en/of verzorgers

Verwijderen van de neusamandel. Voor ouders en/of verzorgers Verwijderen van de neusamandel Voor ouders en/of verzorgers Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat zijn amandelen en wat is hun functie... 1 Wat voor klachten kan de neusamandel geven... 1 De voorbereiding...

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis) bij een kind

Circumcisie (besnijdenis) bij een kind 1/5 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij een kind Inleiding Uw zoon wordt behandeld omdat de voorhuid van de penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Neusamandel verwijderen bij kinderen

Neusamandel verwijderen bij kinderen Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde Neusamandel verwijderen bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort verwijdert de KNO-arts bij uw kind de neusamandel. De

Nadere informatie

Buisjeswijzer. Keel- neus- en oorheelkunde

Buisjeswijzer. Keel- neus- en oorheelkunde 1/5 Keel- neus- en oorheelkunde Buisjeswijzer Inleiding Uw kind heeft een trommelvliesbuisje laten plaatsen. In deze brochure krijgt u praktische adviezen aangeboden. Informatie over de ingreep zelf kunt

Nadere informatie

K.N.O. Operaties aan de keelamandelen bij kinderen

K.N.O. Operaties aan de keelamandelen bij kinderen K.N.O Operaties aan de keelamandelen bij kinderen Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over het verwijderen van de amandelen bij kinderen. Als u recent bij de KNO-arts bent geweest, die zo

Nadere informatie

Neusamandelen verwijderen bij kinderen

Neusamandelen verwijderen bij kinderen Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) Patiënteninformatie Neusamandelen verwijderen bij kinderen U ontvangt deze informatie, omdat uw keel-, keus- en oorarts in overleg met u heeft besloten de neusamandel

Nadere informatie

Operatie aan de keelamandelen

Operatie aan de keelamandelen Operatie aan de keelamandelen J03.007-16 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 Wat zijn amandelen en wat is hun functie?... 3 Amandelen zitten in... 3 De neus-keelholte... 3 De keel... 3 Achter

Nadere informatie

Amandelen verwijderen bij kinderen

Amandelen verwijderen bij kinderen Amandelen verwijderen bij kinderen Wanneer en hoe worden de neus- en keelamandelen verwijderd Binnenkort worden bij uw kind de amandelen verwijderd. In deze folder kunt u meer lezen over deze behandeling.

Nadere informatie

Het verwijderen van de neusamandel (kind)

Het verwijderen van de neusamandel (kind) Keel-, Neus- en Oorheelkunde Het verwijderen van de neusamandel (kind) Uw kind wordt binnenkort opgenomen voor het verwijderen van de neusamandel. Na overleg met de arts heeft u ingestemd met deze operatie.

Nadere informatie

Amandelen verwijderen bij kinderen

Amandelen verwijderen bij kinderen Amandelen verwijderen bij kinderen Wanneer en hoe worden de neus- en keelamandelen verwijderd Binnenkort worden bij uw kind de amandelen verwijderd. In deze folder kunt u meer lezen over deze behandeling.

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen

Operatie aan de amandelen Operatie aan de amandelen De KNO-arts heeft met u besproken dat u geopereerd wordt aan de amandelen. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. In deze folder leest u wat er tijdens de operatie gebeurt

Nadere informatie

Nazorg na amandelen knippen kind. Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Nazorg na amandelen knippen kind. Keel-, Neus- en Oorheelkunde Nazorg na amandelen knippen kind Keel-, Neus- en Oorheelkunde Beter voor elkaar 2 Inleiding Omdat bij onderzoek van uw kind gebleken is dat zowel de keel- als neusamandelen klachten veroorzaken, heeft

Nadere informatie

Amandelen verwijderen

Amandelen verwijderen Amandelen verwijderen Binnenkort worden bij uw kind de amandelen verwijderd. Op de polikliniek KNO (Keel, Neus en Oor) hebben de arts en de assistente u hierover het nodige verteld. In het algemeen stelt

Nadere informatie

Operaties aan de amandelen bij kinderen

Operaties aan de amandelen bij kinderen KNO Operaties aan de amandelen bij kinderen Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw KNO-arts heeft de klachten van uw kind beoordeeld en voorgesteld

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij volwassenen

Operatie aan de amandelen bij volwassenen KNO Operatie aan de amandelen bij volwassenen BEHANDELING Operatie aan de amandelen bij volwassenen Binnenkort komt u naar het St. Antonius Ziekenhuis om uw amandelen te laten verwijderen. In deze folder

Nadere informatie

Keel- neus- en oorziekten NEUSAMANDEL. poliklinische behandeling

Keel- neus- en oorziekten NEUSAMANDEL. poliklinische behandeling Keel- neus- en oorziekten NEUSAMANDEL poliklinische behandeling Binnenkort wordt uw kind opgenomen voor het verwijderen van de neusamandel. In deze folder leest u over deze operatie en hoe u uw kind hierop

Nadere informatie

VERWIJDEREN VAN DE KEEL- EN/OF NEUSAMANDELEN BIJ KINDEREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND

VERWIJDEREN VAN DE KEEL- EN/OF NEUSAMANDELEN BIJ KINDEREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND VERWIJDEREN VAN DE KEEL- EN/OF NEUSAMANDELEN BIJ KINDEREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND Naar het ziekenhuis Uw KNO-arts heeft de klachten van uw kind beoordeeld en met u afgesproken

Nadere informatie

Amandelen verwijderen bij volwassenen

Amandelen verwijderen bij volwassenen Amandelen verwijderen bij volwassenen Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat zijn de 'amandelen' en wat is hun functie... 1 3 Wat voor klachten kunnen de amandelen geven... 1 4 Wanneer is het gewenst om

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen

Operatie aan de amandelen Operatie aan de amandelen Informatie voor patiënten F0443-3415 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) KEELAMANDELEN. dagbehandeling

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) KEELAMANDELEN. dagbehandeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) KEELAMANDELEN dagbehandeling Binnenkort wordt uw kind opgenomen voor het verwijderen van de keelamandelen. Meestal wordt tegelijkertijd ook de neusamandel verwijderd

Nadere informatie

Keel- Neus- Oorheelkunde. Neusamandelen verwijderen bij kinderen

Keel- Neus- Oorheelkunde. Neusamandelen verwijderen bij kinderen Keel- Neus- Oorheelkunde Neusamandelen verwijderen bij kinderen 2 Inleiding De Keel-, Neus- en Oorarts (KNO-arts) heeft in overleg met u besloten de neusamandel van uw kind te verwijderen. Mogelijk worden

Nadere informatie

U meldt zich op..dag om..uur op de speelkamer van de kinderafdeling 1A/B op de eerste etage. Route 54. (Dit is de meldtijd, niet de behandeltijd.

U meldt zich op..dag om..uur op de speelkamer van de kinderafdeling 1A/B op de eerste etage. Route 54. (Dit is de meldtijd, niet de behandeltijd. Operaties aan de amandelen bij kinderen U meldt zich op..dag om..uur op de speelkamer van de kinderafdeling 1A/B op de eerste etage. Route 54. (Dit is de meldtijd, niet de behandeltijd.) Inleiding In deze

Nadere informatie

NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS

NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Binnenkort wordt uw kind verwacht in ons ziekenhuis om de neusamandel te laten verwijderen. Uw arts heeft u verteld

Nadere informatie

OPERATIE AAN DE AMANDELEN Volwassenen FRANCISCUS VLIETLAND

OPERATIE AAN DE AMANDELEN Volwassenen FRANCISCUS VLIETLAND OPERATIE AAN DE AMANDELEN Volwassenen FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding In deze folder staat informatie over ontstekingen aan de amandelen en de behandeling daarvan bij volwassenen. De amandelen Het lichaam

Nadere informatie

Keel- en neusamandelen verwijderen

Keel- en neusamandelen verwijderen Keel- en neusamandelen verwijderen In overleg met de behandelend arts heeft u besloten tot verwijdering van de keelen neusamandelen bij uw kind. Deze behandeling vindt plaats tijdens een dagopname op

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort worden er bij uw kind trommelvliesbuisjes geplaatst. Met deze folder willen wij u informeren over de behandeling. Achter

Nadere informatie

verwijderen van de neus- en keelamandelen

verwijderen van de neus- en keelamandelen verwijderen van de neus- en keelamandelen Informatie voor ouders / verzorgers De neus- en keelamandelen van uw kind worden verwijderd In overleg met uw KNO-arts worden de neus- en keelamandelen van uw

Nadere informatie

Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij kinderen

Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij kinderen 1/6 Chirurgie Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij kinderen Inleiding Uw kind is met een blindedarmontsteking opgenomen op de kinderafdeling FO. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij volwassenen

Operatie aan de amandelen bij volwassenen Operatie aan de amandelen bij volwassenen KNO alle aandacht Operatie aan de amandelen bij volwassenen Algemeen Er is in overleg met u besloten tot een operatie aan de amandelen. Besloten is tot het verwijderen

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijdering van de neusamandel

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijdering van de neusamandel Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde Verwijdering van de neusamandel Datum en tijd Uw kind wordt (dag), (datum) om uur nuchter verwacht. Plaats U komt binnen via de ingang van de polikliniek en volgt

Nadere informatie

Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij kinderen

Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij kinderen 1/6 Chirurgie Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij kinderen Inleiding Uw kind is met een blindedarmontsteking opgenomen op de kinderafdeling FO. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Dagopname op de kinderafdeling

Dagopname op de kinderafdeling 1/6 Kindergeneeskunde Dagopname op de kinderafdeling Inleiding In deze informatiefolder staat beschreven wat een dagopname voor jou en voor uw kind inhoudt. De folder is verdeeld in twee delen: een deel

Nadere informatie

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Locatie Westeinde Informatie voor ouders F0262-1011 mei 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

H Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen

H Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen H53586.0416 Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen Inleiding U bent bij de KNO-arts geweest die heeft voorgesteld de neus-en/of keelamandelen bij uw kind te verwijderen. Wat er gaat gebeuren

Nadere informatie

Verwijderen van de neus- en keelamandel

Verwijderen van de neus- en keelamandel Verwijderen van de neus- en keelamandel (Adenotonsillectomie) Voor ouders en/of verzorgers Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat zijn amandelen en wat is hun functie... 1 Wat voor klachten kunnen de keelamandelen

Nadere informatie

Operatie aan de keelamandelen

Operatie aan de keelamandelen Operatie aan de keelamandelen Inleiding De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om uw keelamandelen te verwijderen. In deze folder staat informatie over een operatie aan de keelamandelen

Nadere informatie

Neusamandel Bij de ontstoken neusamandel kan de zwelling leiden tot een voortdurende of telkens terugkomende verkoudheid met een vieze neus.

Neusamandel Bij de ontstoken neusamandel kan de zwelling leiden tot een voortdurende of telkens terugkomende verkoudheid met een vieze neus. OPERATIES AAN DE AMANDELEN BIJ KINDEREN De Keel-Neus-Oorarts heeft de klachten van uw kind beoordeeld en voorgesteld om deze te behandelen met een operatie aan de amandelen. Deze folder heeft tot doel

Nadere informatie

Dagverpleging neusamandel verwijderen

Dagverpleging neusamandel verwijderen Dagverpleging neusamandel verwijderen In overleg met de behandelend arts heeft u besloten tot verwijdering van de neusamandel van uw kind. Deze behandeling vindt plaats tijdens een dagopname op de Chirurgische

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijderen van de keel- en neusamandelen bij kinderen

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijderen van de keel- en neusamandelen bij kinderen Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde Verwijderen van de keel- en neusamandelen bij kinderen Datum en tijd Uw kind wordt (dag), (datum) om 8.00 uur nuchter verwacht. Plaats U meldt zich bij de receptie

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Verwijderen van amandelen bij kinderen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Verwijderen van amandelen bij kinderen Verwijderen van amandelen bij kinderen VERWIJDEREN VAN AMANDELEN BIJ KINDEREN INLEIDING Uw kind komt binnenkort naar ziekenhuislocatie Refaja van Treant Zorggroep voor het verwijderen van de neusamandelen

Nadere informatie

Keelamandelen verwijderen bij kinderen

Keelamandelen verwijderen bij kinderen Keel-, Neus- en Oorheelkunde Patiënteninformatie Keelamandelen verwijderen bij kinderen U ontvangt deze informatie, omdat u in overleg met de keel-, neus- en oorarts (kno-arts) heeft besloten de keelamandelen

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij volwassenen

Operatie aan de amandelen bij volwassenen Operatie aan de amandelen bij volwassenen KNO Locatie Hoorn/Enkhuizen Operatie aan de amandelen bij volwassenen Algemeen Er is in overleg met u besloten tot een operatie aan de amandelen. Besloten is tot

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan de amandelen bij kinderen

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan de amandelen bij kinderen kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan de amandelen bij kinderen Wat zijn de amandelen en wat is hun functie? Het lichaam bezit een uitgebreid systeem om infecties

Nadere informatie

H53586.0811. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen

H53586.0811. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen H53586.0811 Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen Inleiding U bent bij de KNO-arts geweest die heeft voorgesteld de neus-en/of keelamandelen bij uw kind te verwijderen. Wat er gaat gebeuren

Nadere informatie

H53586.0314. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen

H53586.0314. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen H53586.0314 Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen Inleiding U bent bij de KNO-arts geweest die heeft voorgesteld de neus-en/of keelamandelen bij uw kind te verwijderen. Wat er gaat gebeuren

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Trommelvliesbuisjes. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Trommelvliesbuisjes Binnenkort worden bij uw kind trommelvliesbuisjes ingebracht. Op de polikliniek KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde) hebben de arts en de assistente u over de ingreep verteld. In deze

Nadere informatie

Verwijdering van de keel- en/of neusamandelen bij kinderen

Verwijdering van de keel- en/of neusamandelen bij kinderen Patiënteninformatie Verwijdering van de keel- en/of neusamandelen bij kinderen rkz.nl Inleiding Binnenkort wordt uw kind opgenomen in het Rode Kruis ziekenhuis Beverwijk voor het verwijderen van de neus

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes bij kinderen

Trommelvliesbuisjes bij kinderen Trommelvliesbuisjes bij kinderen Bij uw zoon of dochter zullen binnenkort trommelvliesbuisjes worden geplaatst. In deze brochure kunt u lezen wat dat inhoudt en hoe de ingreep verloopt. Omdat er wordt

Nadere informatie

Het knippen van amandelen (bij kinderen)

Het knippen van amandelen (bij kinderen) Het knippen van amandelen (bij kinderen) Inleiding De keelamandelen zijn de twee klieren die als knobbels achter in de keel zitten. De neusamandel bevindt zich vlak bij de huig. De amandelen spelen een

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting KNO

Patiëntenvoorlichting KNO Patiëntenvoorlichting KNO Operatie aan de amandelen bij kinderen (sluderen) Uw kind wordt in het Westfriesgasthuis verwacht voor een operatie aan de amandelen. U kunt zich melden bij de informatiebalie

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten de

Nadere informatie

Verwijderen van de amandelen

Verwijderen van de amandelen Patiënteninformatie Verwijderen van de amandelen Verwijderen van de amandelen 1496042 Verwijderen van Amandelen.indd 1 1 21-07-17 10:41 Verwijderen van de amandelen Polikliniek Keel-, Neus, Oorheelkunde

Nadere informatie

Tonsillectomie (wegnemen van de amandelen)

Tonsillectomie (wegnemen van de amandelen) patiënteninformatie neus-keel-oor Tonsillectomie (wegnemen van de amandelen) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Antoniushove Informatie voor ouders F0076-3415 mei 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Het verwijderen van keelamandelen en neusamandel

Het verwijderen van keelamandelen en neusamandel Deze informatie is ook te vinden in de JBZ Zorgapp. www.jbzzorgapp.nl Keel-, neus- en oorheelkunde Het verwijderen van keelamandelen en neusamandel bij uw kind Afspraak Dag en datum:... dag... Waar: afdeling

Nadere informatie

Keelamandelen. verwijderen. Volwassenen. Poli KNO

Keelamandelen. verwijderen. Volwassenen. Poli KNO 00 Keelamandelen verwijderen Volwassenen Poli KNO 1 De informatie in deze folder is bedoeld voor volwassenen en kinderen ouder dan 10 jaar. Voorbereiding U heeft samen met uw behandelend arts besloten

Nadere informatie

Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:.. Een ziekenhuisopname is

Nadere informatie

AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN

AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN 17731 Inleiding Binnenkort wordt uw kind verwacht in het Sint Franciscus Gasthuis om de neus- en/of keelamandelen te laten verwijderen. Uw arts heeft

Nadere informatie

Keel- Neus- Oorheelkunde Keelamandelen verwijderen bij kinderen

Keel- Neus- Oorheelkunde Keelamandelen verwijderen bij kinderen Keel- Neus- Oorheelkunde Keelamandelen verwijderen bij kinderen Inleiding De Keel-, Neus- en Oorarts (KNO-arts) heeft in overleg met u besloten de keelamandelen van uw kind te verwijderen. Mogelijk worden

Nadere informatie

Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen

Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde U heeft met uw arts afgesproken dat u binnenkort wordt geopereerd aan uw keel- en/of neusamandelen. In

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan de amandelen bij kinderen

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan de amandelen bij kinderen kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan de amandelen bij kinderen De Keel-Neus-Oorarts heeft de klachten van uw kind beoordeeld en voorgesteld om deze te behandelen

Nadere informatie

Operatie aan een te kort tongriempje bij kinderen

Operatie aan een te kort tongriempje bij kinderen Keel-, Neus- en Oorheelkunde Operatie aan een te kort tongriempje bij kinderen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een te kort tongriempje?... 3 Planning operatie... 3 Pre-operatieve screening en

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij volwassenen

Operatie aan de amandelen bij volwassenen Operatie aan de amandelen bij volwassenen operatie aan de amandelen bij volwassenen Deze folder geeft informatie over ontstekingen aan de amandelen en de behandeling daarvan bij volwassenen. De amandelen

Nadere informatie

Neuscaustiek bij kinderen. Info voor ouders of verzorgers

Neuscaustiek bij kinderen. Info voor ouders of verzorgers Neuscaustiek bij kinderen Info voor ouders of verzorgers Binnenkort zal uw kind opgenomen worden op de Kinderdagverpleging om een neuscaustiek te ondergaan. Hoewel het in principe om een kleine ingreep

Nadere informatie

Verwijderen amandelen in dagbehandeling (voor kinderen tot 10 jaar)

Verwijderen amandelen in dagbehandeling (voor kinderen tot 10 jaar) Verwijderen amandelen in dagbehandeling (voor kinderen tot 10 jaar) Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort wordt bij uw kind de neusamandel en/of keelamandelen verwijderd. Met deze folder willen wij u informeren

Nadere informatie

Het knippen van de neusamandel bij kinderen. Inclusief leefregels na ontslag

Het knippen van de neusamandel bij kinderen. Inclusief leefregels na ontslag Het knippen van de neusamandel bij kinderen Inclusief leefregels na ontslag 2 De neusamandel speelt een rol bij het onschadelijk maken van binnendringende ziekteverwekkers. Wanneer de amandel de hoeveelheid

Nadere informatie

Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen

Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat uw keelamandelen klachten veroorzaken. Daarom heeft de KNO-arts u voorgesteld om uw keelamandelen te laten

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten de

Nadere informatie

Amandelen en poliepen bij kinderen

Amandelen en poliepen bij kinderen Amandelen en poliepen bij kinderen Amandelen en poliepen bij kinderen Keel-amandel (= tonsil) Neus-amandel (= adenoïd of neuspoliep) Operatie aan de amandelen en poliepen bij kinderen Wat zijn de amandelen

Nadere informatie

Plastische Chirurgie Schisisteam. Gehemelteplastiek (pharynxplastiek)

Plastische Chirurgie Schisisteam. Gehemelteplastiek (pharynxplastiek) Plastische Chirurgie Schisisteam Gehemelteplastiek (pharynxplastiek) Plastische Chirurgie Schisisteam Uw kind heeft in verband met een nasale spraak een spraakverbeterende operatie nodig: een gehemelteplastiek.

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel bij kinderen

Verwijderen van de neusamandel bij kinderen Verwijderen van de neusamandel bij kinderen Binnenkort wordt uw kind opgenomen in Gelre Zutphen voor het verwijderen van de neusamandel. Deze brochure geeft u en uw kind informatie over de voorbereidingen,

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij kinderen

Operatie aan de amandelen bij kinderen Operatie aan de amandelen bij kinderen KNO alle aandacht Operatie aan de amandelen bij kinderen (sluderen) Uw kind wordt in het Westfriesgasthuis verwacht voor een operatie aan de amandelen. U kunt zich

Nadere informatie

Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:.. 2 Een ziekenhuisopname is geen alledaagse

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes voor kinderen

Trommelvliesbuisjes voor kinderen Trommelvliesbuisjes voor kinderen Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Vocht achter het trommelvlies veroorzaakt bij kinderen vaak oorpijn en slechthorendheid. Vanwege deze klachten

Nadere informatie

verwijderen van patiënteninformatie

verwijderen van patiënteninformatie patiënteninformatie verwijderen van neus- en/of keelamandelen bij kinderen In overleg met de KNO-arts heeft u besloten om bij uw kind de neus- en/of keelamandelen te laten verwijderen. In deze folder geven

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij volwassenen

Operatie aan de amandelen bij volwassenen KNO Operatie aan de amandelen bij volwassenen Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw KNO-arts heeft de klachten van u beoordeeld en voorgesteld om

Nadere informatie

OPERATIES AAN DE AMANDELEN BIJ KINDEREN. Wat zijn de amandelen en wat is hun functie?

OPERATIES AAN DE AMANDELEN BIJ KINDEREN. Wat zijn de amandelen en wat is hun functie? OPERATIES AAN DE AMANDELEN BIJ KINDEREN De Keel-Neus-Oorarts heeft de klachten van uw kind beoordeeld en voorgesteld om deze te behandelen met een operatie aan de amandelen. Deze folder heeft tot doel

Nadere informatie

Dagopname op de kinderafdeling

Dagopname op de kinderafdeling 1/7 Kindergeneeskunde Dagopname op de kinderafdeling Inleiding In deze informatiefolder staat beschreven wat een dagopname voor jou en voor uw kind inhoudt. De folder is verdeeld in twee delen: een deel

Nadere informatie

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Nadere informatie

Doorprikken trommelvlies en midden- oorbeluchtingsbuisjes plaatsen of verwijderen

Doorprikken trommelvlies en midden- oorbeluchtingsbuisjes plaatsen of verwijderen Sophia Kinderziekenhuis Doorprikken trommelvlies en midden- oorbeluchtingsbuisjes plaatsen of verwijderen Binnenkort komt u met uw kind naar het Erasmus MC - Sophia. De KNO-arts heeft het advies gegeven

Nadere informatie

Neusamandel verwijderen bij uw kind

Neusamandel verwijderen bij uw kind KNO Neusamandel verwijderen bij uw kind KINDEREN Neusamandel verwijderen bij uw kind Binnenkort wordt uw kind een dag(deel) opgenomen in het St. Antonius Ziekenhuis voor het verwijderen van de neusamandel.

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Adenotomie. (Verwijderen neusamandel)

Sophia Kinderziekenhuis. Adenotomie. (Verwijderen neusamandel) Sophia Kinderziekenhuis Adenotomie (Verwijderen neusamandel) Binnenkort komt u met uw kind naar het Erasmus MC-Sophia. De KNO-arts heeft het advies gegeven om bij uw kind de neusamandel te verwijderen

Nadere informatie

Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen

Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0514 Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat uw keelamandelen klachten veroorzaken. Daarom heeft de

Nadere informatie

dagbehandeling bij kinderen

dagbehandeling bij kinderen patiënteninformatie dagbehandeling bij kinderen Binnenkort wordt uw kind voor een behandeling of ingreep opgenomen op afdellng Dagbehandeling, locatie F1. Wat kunt u thuis doen om uw kind voor te bereiden

Nadere informatie

Keel- Neus- Oorheelkunde Keelamandelen verwijderen bij volwassenen

Keel- Neus- Oorheelkunde Keelamandelen verwijderen bij volwassenen Keel- Neus- Oorheelkunde Keelamandelen verwijderen bij volwassenen Inleiding De KNO-arts heeft in overleg met u besloten de keelamandelen te verwijderen. In deze folder leest u meer over de functie van

Nadere informatie

Tongriemplastiek. Informatie voor ouders of verzorgers

Tongriemplastiek. Informatie voor ouders of verzorgers Tongriemplastiek Informatie voor ouders of verzorgers Uw KNO-arts heeft geconstateerd dat het tongriempje van uw kind te kort is. Deze aandoening kan door middel van een operatieve ingreep verholpen worden.

Nadere informatie

Keel- neus- en oorziekten Keelamandelen

Keel- neus- en oorziekten Keelamandelen Keel- neus- en oorziekten Keelamandelen dagbehandeling Geneesmiddelengebruik Het is belangrijk dat u vermeldt of uw kind acetylsalicylzuur gebruikt (zoals in Aspirine en in vele andere middelen) omdat

Nadere informatie

operatie aan de keelamandelen bij volwassenen

operatie aan de keelamandelen bij volwassenen operatie aan de keelamandelen bij volwassenen In overleg met de keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft u besloten om uw keelamandelen te laten verwijderen. In deze folder geven wij u informatie over

Nadere informatie

Knippen neusamandelen (leefregels na ontslag)

Knippen neusamandelen (leefregels na ontslag) Knippen neusamandelen (leefregels na ontslag) Inleiding Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor het knippen van de neusamandel. Voor kinderen is een ingreep geen kleinigheid. Daarom is het van belang

Nadere informatie

Strabismusoperatie. Info voor ouders of verzorgers

Strabismusoperatie. Info voor ouders of verzorgers Strabismusoperatie Info voor ouders of verzorgers Binnenkort wordt uw kind een dagdeel in ons ziekenhuis opgenomen voor een strabismusoperatie. Door middel van deze operatie wordt het scheelzien bij uw

Nadere informatie

Tonsillectomie bij volwassenen

Tonsillectomie bij volwassenen Tonsillectomie bij volwassenen Uw kno-arts heeft bij u een chronische keelamandelontsteking vastgesteld en u geadviseerd een tonsillectomie te ondergaan. Wat zijn de amandelen en wat is hun functie? Het

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel bij kinderen

Verwijderen van de neusamandel bij kinderen Verwijderen van de neusamandel bij kinderen 1 De neusamandel is een knobbel die op het kruispunt tussen de oren en de neus zit. Zij speelt een rol in het opvangen en onschadelijk maken van binnendringende

Nadere informatie