Inhoudsopgave. alle in deze prijslijst genoemde prijzen zijn onder voorbehoud. Yachtcontrol b.v Versie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. alle in deze prijslijst genoemde prijzen zijn onder voorbehoud. Yachtcontrol b.v. 2014. Versie 2014-01"

Transcriptie

1 Catalogus 2014

2 Inhoudsopgave 2 Yachtcontrol b.v. Lindenhof DD Hattem Product Pagina Yachtcontrol navigatie 4 Yachtcontrol monitoring & control 6 Yachtcontrol meteo 9 Yachtcontrol media 10 Yachtcontrol membership 10 Internet aan boord 11 Schermen binnen/buiten 12 alle in deze prijslijst genoemde prijzen zijn onder voorbehoud. Yachtcontrol b.v Stuurautomaat 14 Versie Veiligheid ais en PC radar 15 Boordcomputer 16 Camera s 17 Project feadship Sultana 18 Project Vivante 55 Ht 19 tel: +31(0) Fax: +31(0)

3 3 Over Yachtcontrol Yachtcontrol is de specialist als het gaat om multimedia aan boord. Ooit begonnen met een programma voor weerinformatie aan boord, tegenwoordig uitgegroeid tot dé specialist voor multimedia, communicatie, navigatie en computers aan boord. Yachtcontrol levert hardware (apparatuur) en software (programma s) in de watersportbranche voor zeil- en motorjachten. Ieder schip is uniek, dus ook iedere oplossing. In de loop der jaren hebben wij dusdanig veel ervaring opgedaan dat wij met oprechtheid kunnen zeggen voor iedere situatie een passende oplossing te bieden. Het assortiment van Yachtcontrol is te verkrijgen rechtstreeks bij Yachtcontrol of via een van de dealers. Deze dealers zijn scheepswerven, jacht elektronica specialisten en winkels. Informeer bij Yachtcontrol voor uw dichtsbijzijnde verkooppunt. Yachtcontrol beschikt over eigen technisch personeel. Hierdoor is de installatie of reparatie van de elektronica aan boord geen probleem. Deze monteurs rijden door heel Nederland maar komen op verzoek ook naar het buitenland zoals de Franse kust of de Cariben. Om uw schip reisklaar te maken of te vernieuwen (refit), komen wij graag aan boord om u van een degelijk advies te voorzien. Voor meer informatie over onze producten en projecten kan terrecht op onze website: Voor uitgebreide informatie onze diensten en projecten kan u contact opnemen met één van onze specialisten: Indien u graag meer wenst te zien van onze producten dan bent u van harte welkom in onze showroom te Hattem. Hier kunt u op uw gemak en samen met één van onze specialisten onze producten bekijken en gebruiken. Indien u van plan bent om langs te komen bel ons dan voor een afspraak, dan houden wij de showroom vrij en staat de koffie klaar.

4 4 YaCHtCONtrOL NaVIGatIE Yachtcontrol Navigatie, een uitgebreid navigatieprogramma voor computer of laptop met onbegrensde mogelijkheden. Het programma beschikt over alle navigatiefuncties. Zoals bijvoorbeeld digitale vaarkaarten, multiple schermondersteuning, stroming- en getijden informatie, weeroverlay, AIS weergave, radarkoppeling, NMEA0183 en NMEA2000 ondersteuning, touchfunctionaliteit, motorkoppeling, data-monitoring en het uitsturen van data naar smartphone of tablet. Elektronische kaarten Yachtcontrol Navigatie maakt gebruik van de Navionics digitale kaart. Dankzij deze vector kaarten zijn de details zoals boeien, dijken en haveningangen op ieder zoomniveau uitstekend zichtbaar. Bovendien hebben deze kaarten een wereldwijde dekking. Het IJsselmeer, het caribisch gebied of Spitsbergen, voor vrijwel ieder vaargebied is een kaart beschikbaar. De kaarten worden uitgelezen op de computer of laptop door middel van een Navionics usb kaartlezer. Stroming & Getijden Beschikbaar als extra laag over de Navionics kaart zijn de stromingspijlen en getijdenstations. Bekijk per uur hoe hard en in welke richting het stroomt. Handig voor uw reis op zee. Vanaf Lands End en Brest totaan Esbjerg zijn de stromingspijlen te bekijken. De getijdenstations zijn wereldwijd beschikbaar. ais Het tonen van AIS (Automatic Identifi cation System) objecten, binnen de navigatiesoftware is geen enkel probleem. Sluit een ais ontvanger of transpondersaan op de computer en alle objecten binnen bereik worden getoond. Door op een ais object te klikken wordt informatie zichtbaar zoals het callsign, de koers en snelheid. Ook is het mogelijk om te kijken op wat voor afstand u een schip passeert (CPa), binnen wat voor periode dit zal plaatsvinden (tcpa). PC radar met de toevoeging van radar is Yachtcontrol Navigatie een volwaardige navigatieoplossing voor op de computer of laptop aan boord. Het gebruik van de radar binnen het navigatieprogramma is zeer eenvoudig dankzij de simpele bediening en de mogelijkheid tot het tonen van een radaroverlay op de digitale kaart. Let op dat voor het gebruik van PC radar de speciale PC radarantenne vereist is. NmEa2000 ondersteuning Nieuw is de NmEa2000 ondersteuning. Koppel de computer of laptop aan het NmEa2000 netwerk. Binnen Yachtcontrol Navigatie is het mogelijk om zelf een weergave te ontwerpen waarop de data af te lezen is. Op deze manier is het mogelijk om alle beschikbare NmEa2000 data zoals bijvoorbeeld diepte, snelheid, brandstof verbruik, oliedruk en toerental te tonen.

5 5 Yachtcontrol navigatie Binnenwater PC Navigo software voor binnenwater, PC Navigo is dé plantool voor motorbootvaarders om reizen, routeplanning en alles wat ermee samenhangt te optimaliseren. PC Navigo wijst u de weg op het. Het zeer betaalbare navigatiesysteem vertelt u wat de kortste weg is, of de meest toeristische weg, laat direct zien waar u langs kunt varen, houdt rekening met de afmetingen van uw schip en vertelt u ook nog vooraf of er stremmingen te verwachten zijn. tussenstops om te overnachten zijn gemakkelijk in te voegen of worden automatisch berekend. met enkele muisbewegingen plant u een complete route, waar u maar heen wilt, wat de afstand is en de te plannen vaartijd. Dit programma kan uitstekend geïntegreerd worden met Yachtcontrol monitoring & Control. Polardata Nieuw in Yachtcontrol Navigatie is De mogelijkheid om een polardiagram voor uw schip in te stellen. Kies hiervoor uit één van de vele voorgedefinieerde polartabellen. Voor het geval uw schip niet in de lijst voorkomt, is het uiteraard mogelijk zelf een tabel aan te passen zodat deze overeenkomt met uw schip. Het polardiagram is vervolgens visueel te tonen. als ook uw snelheid en windgegevens binnen Yachtcontrol Navigatie beschikbaar zijn, kunt u zelfs in één oogopslag zien hoe uw huidige snelheid zich verhoudt tot de snelheid volgens het polardiagram (bij de huidige condities). Yachtcontrol Navigatie werkt op alle computers met Windows XP, Vista,Windows 7 en Windows 8 minimaal werkgeheugen: 512 mb, aanbevolen: 2 GB Vrij schijfruimte: 200 mb Videokaart: 128 mb, opengl ondersteuning (recente driver)

6 6 YaCHtCONtrOL monitoring & CONtrOL Naast de (standaard) navigatiefuncties beschikt Yachtcontrol Navigatie over een zeer geavanceerde monitoring module. Binnen deze module is het mogelijk om verschillende typen data, zoals NMEA0183 / NMEA2000 / modbus of camera beelden, op te vragen en weer te geven op het scherm. Snelheid, diepte, toerental, brandstofverbruik, accustatus en zelfs digitaal schakelen. Kies zelf op wat voor wijze, grootte en in welke kleur u de gewenste data wenst weer te geven; op één scherm naast de navigatiekaart of op meerdere aparte schermen. Datascherm naast de navigatie Grote knoppen, ideaal voor touchschermen Navigatiescherm, kaart / ais / radar Datascherm 1, koers / snelheid / positie Datascherm 2, toerental, koeling, verbruik Dataschermen op tweede scherm Navigatiedata, snelheid / roerstand / diepte motorinformatie, toerental / temperatuur / verbruik tankinformatie, brandstof / water Daarnaast kan per kloktype de gewenste kloksoort aangeven. Zo kunt u kiezen voor een digitale klok, maar ook voor een analoge klok met rode wijzernaald, een grafi ek of staaf. Voor een aantal kloktypen, zoals roerstand, wind en stuurautomaat zijn aparte kloksoorten beschikbaar. Naast de grootte van het scherm en de kloksoort kan ook de gehele weergave zoals kleur en tekst gewijzigd worden. Geef de persoonlijke touch aan uw dataschermen. Datasoorten: accu laadstatus accu spanning accu stroom accu temperatuur afstand naar waypoint alarmen Brandstofverbruik Camera Capi2 koppeling Cross track error Czone koppeling Datum en tijd Diepte Druk Empirbus koppeling Estimated time arrival IDtechnology/Bellmarine electr. aandrijving Koers naar waypoint Koers over grond Latitude en Longitude Log total Log trip Luchtdruk Luchtvochtigheid magnetische richting mastervolt multi Control mastervolt shunt motor spanning motor status motor temperatuur motor uren motor water druk motor water temperatuur masterbus multi Controll Offshore digital switching Olie druk Olie temperatuur PtZ camera controls roerstand Snelheid Snelheid over grond Stuurautomaat tank capaciteit tank niveau temperatuur (+High range) tijd time arrival time to go toerental trim tab true heading Vermogen Victron multi control Victron overzicht Ware richting Water druk Water temperatuur Waypoint Waypoint Latitude en Longitude Webasto kachel / airco WhisperPower WPC WhisperPower Generator Windrichting Windsnelheid Windrichting

7 7 Yachtcontrol monitoring & control Navigatiedata toon alle navigatiedata zoals bijvoorbeeld snelheid, koers, diepte, waypoint informatie en eventueel de windrichting en -snelheid. Het maakt voor de weergave niet uit of de data aangeboden wordt via NmEa0183 of NmEa2000. Yachtcontrol kan alle sensoren leveren voor een complete oplossing. roerstand Naast het uitlezen van navigatie-, motor- en tankdata mag natuurlijk de roerstandwijzer niet ontbreken. Door middel van de overzichtelijke roerstandwijzer klok wordt eenvoudig duidelijk in welke hoek het roer onder de boot staat. tankmonitoring Ook het uitlezen van de tankniveau s van brandstof, water en vuilwater kan via het NmEa2000 netwerk. In de software is het geen probleem om zowel het aantal liters als het percentage weer te geven. Het uitlezen van uw bestaande tanksensoren kan via de NmEa2000 tankniveau adapter. Deze koppelt u rechtstreeks aan de huidige sensor of tankmeter. Het is tevens mogelijk om de huidige of traditionele tanksensoren (0-180 ohm) te vervangen door NmEa2000 tanksensoren. Energiebeheer Koppel uw Victron (VE.bus naar NmEa2000), mastervolt (masterbus naar modbus) of WhisperPower (WPC naar rs232) installatie aan uw computer met de Yachtcontrol software. Laderstatus, walstroom, accuspanning en accuduur zijn eenvoudig af te lezen. Het is zelfs mogelijk om de laadstroom van uw gecombineerde lader/omvormer in te stellen. Dit kan binnen de software op de PC of laptop maar ook via een smartphone of tablet. Een standaard bedieningspaneel is dus niet meer nodig. motorkoppeling Ook de motorinformatie kan onderdeel zijn van het NmEa2000 netwerk. Gegevens als toerental, verbruik en oliedruk zijn zo in één oogopslag af te lezen. De motor dient te beschikken over een NmEa2000 of een J1939 aansluiting. Heeft uw analoge motor geen digitale gegevens uitvoer dan kan gebruik gemaakt worden van een analoge naar NmEa2000 omvormer. Geef vooraf duidelijk aan wat het merk en type motor is, dan adviseren wij de juiste interface. Nieuw is de koppeling met de IDtechnology/Bellmarine elektrische aandrijfsystemen en via een software update ook met de mastervolt Drivemaster ultra systemen. Bekijk het toerental, de accu conditie, vermogen, voltage en alle andere beschikbare data via de Yachtcontrol software. Schakelen Ook het schakelen via NmEa2000 mag uiteraard niet ontbreken. Yachtcontrol biedt hiervoor meerdere oplossingen. Zo is het mogelijk om parallel naast uw huidige schakelpaneel met een NmEa2000 relais schakeling te schakelen. Daarnaast kunnen andere bekende schakelsystemen zoals Empirbus en C-zone gekoppeld worden aan het NmEa2000 netwerk om vervolgens via de Yachtcontrol software te schakelen, dimmen enzovoort.

8 Yachtcontrol monitoring & control 8 Weergave van uw scheepsdata op smartphone of tablet Bediening van stuurautomaat Bekijken van camerabeelden Schakelen van verlichting en andere apparatuur Te gebruiken aan boord of elders Winddata, accustatus of camerabeelden op uw smartphone (iphone, android, Blackberry) of tablet (ipad, Galaxy tab)? Dat kan zeer eenvoudig en simpel met behulp van de ingebouwde server functionaliteit van Yachtcontrol Navigatie. De presentatie van de data kan geheel volgens eigen inzicht ontworpen worden. meerdere pagina s zijn uiteraard geen probleem. uiteraard kunt u ook gebruik maken van één van de standaard voorgeprogrammeerde pagina s. Het wisselen tussen de pagina s gaat zeer eenvoudig via overzichtelijke buttons op het beginscherm. De Yachtcontrol software kan alle NmEa0183 en NmEa2000 data gebruiken voor deze toepassing. alles wat gekoppeld is aan de computer, kan getoond worden op smartphones en tablets. Via een 3G/4G router bevinden de computer/laptop met de Yachtcontrol software en de smartphone of tablet zich in hetzelfde netwerk. Op deze manier is het mogelijk om vanaf bijvoorbeeld een iphone via de webbrowser de data af te lezen of verlichting te schakelen. Voorziet u de 3G/4G router van een simkaart met vast ipadres dan kunt u zonder problemen vanaf een andere locatie dan aan boord dezelfde informatie raadplegen. aan de hand van het aantal ontworpen dataschermen wordt de homepagina gegenereerd. Op deze homepagina staan de buttons voor ieder dataschermen. uiteraard zijn ook de iconen van deze buttons te wijzigen, zodat eenvoudig en snel duidelijk is uit welke datascherm gekozen kan worden. Zijn er aan boord meerdere gebruikers met verschillende smartphones of tablets, dan biedt Yachtcontrol de mogelijkheid om meerdere profi elen aan te maken. Voor iedere smartphone of tablet heeft u een eigen profi el, zodat alles netjes op de juiste resolutie weergegeven wordt. Yachtcontrol monitoring en control op smartphone of tablet is beschikbaar voor alle systemen minimaal smartphone of tablet met webbrowser en WIFI of 3G-verbinding vereist.

9 9 Yachtcontrol meteo YaCHtCONtrOL meteo Op het water bent u afhankelijk van diverse elementen. Wind, regen, storm, mist en stromingen zijn van grote invloed op het reisplan. Ook mede opvarenden zoals partners, vrienden en kinderen vinden het prettig om uit te varen zolang de omstandigheden dat toelaten. met Yachtcontrol meteo beschikt u over een volledig en professioneel weerprogramma. De weersinformatie komt uit diverse bronnen en is, samen met de meteorologen van meteovista/weeronline, zorgvuldig voor u samengesteld. Via een internetverbinding beschikt u altijd over het meest recente weerbericht voor uw vaargebied. GRIB fi les, marifoonberichten, satellietbeelden en regenradar zijn slechts enkele van de vele weerservices binnen Yachtcontrol meteo. Naast deze weerdata beschikt het programma ook over stroming- en getijdeninformatie. Wilt u zelf met de Yachtcontrol meteo software aan de slag, ga dan nu naar onze website en probeer het complete pakket 5 dagen gratis. DOWNLOaD GratIS meteo DEmO OP Grib GFS & HIrLam model met wind, temperatuur, bewolking, neerslag en golf data. Blijf op de hoogte van de naderende regen- en onweersbuien met de regenradar Europa of Nederland. Vergelijk de weerkaart met de satellietbeelden voor de exacte bepaling van fronten en bewolking. Bekijk de weersverwachting tot maar liefst 14 dagen vooruit. Wereldwijde hoog- en laagwaterstanden en stromingspijlen van West Europa. rtty/pinneberg informatie. Beschikbare informatie binnen Yachtcontrol meteo zijn: GrIB GFS, GrIB Hirlam, mos 14 daags, marifoonberichten, rtty (Pinneberg) synopsis, satellietbeelden, weerkaarten, regenradar en stroming en getijden. Voor het bijwerken van een weerbericht is een internetverbinding (wifi, umts/hsdpa, satelliet) vereist. Yachtcontrol meteo is alleen verkrijgbaar als onderdeel van het Yachtcontrol membership.

10 Yachtcontrol media / Yachtcontrol membership 10 YaCHtCONtrOL media Yachtcontrol Media is een eenvoude MP3 speler dit goed te integreren van met de overige Yachtcontrol Software. Tevens is Yachtcontrol media via de Iphone/ Ipad / Smartphone of tablet uit te lezen en te bedienen. Installeer en gebruik de software op 2 computers. Besturingssysteem: Windows XP, Vista of Windows 7 en 8. Yachtcontrol media is alleen aan te schaffen via het Yachtcontrol membership YaCHtCONtrOL membership De software programma s van Yachtcontrol zijn verkrijgbaar in de vorm van het Yachtcontrol Membership, een abonnement op de software. Ieder jaar betaalt u het abonnementsgeld voor het gebruik van de softwareprogramma s. De Yachtcontrol software is te gebruiken op twee verschillende computersystemen, bijvoorbeeld thuis en aan boord. De updates zijn gratis, zo kunt u altijd beschikken over de meest recente versie. altijd gratis updates Wij werken continu aan nieuwe functionaliteiten in de software. Denk bijvoorbeeld aan NmEa2000 ondersteuning of ipad integratie. Nieuwe technische ontwikkelingen binnen de watersportbranche worden uiteraard geïntegreerd in de software. Op deze manier beschikt u altijd over een up-to-date programma. als Yachtcontrol member kunt u altijd de meest recente versie downloaden en installeren. adres als Yachtcontrol member heeft u een unieke gebruikersnaam waarmee u toegang heeft tot de software. Deze gebruikersnaam is tevens uw eigen Yachtcontrol adres. Via een webomgeving kunt u s ontvangen en versturen. Het voordeel van deze manier van mailen is dat u vooraf zelf kunt kiezen om berichten wel of niet op te halen. s met bijvoorbeeld foto s worden dus niet automatisch gedownload. Dat scheelt kosten bij gebruik van een dure internetverbinding in het buitenland of via satelliet. Geen voorrijkosten bij werkzaamheden aan boord Bent u Yachtcontrol member dan rekenen wij binnen NL geen voorrijkosten bij werkzaamheden aan boord. In het geval van uitbreidingen, vragen of wellicht storingen betaalt u dus alleen de gewerkte uren aan boord.

11 11 Internet aan boord INtErNEt aan BOOrD verzenden & ontvangen, het opzoeken van haveninformatie of het binnenhalen van een weerbericht, internet aan boord is vrijwel onmisbaar. Op meerdere manieren kan verbinding gemaakt worden met het internet. De keuze van het type internetverbinding hangt sterk af van uw vaargebied, wensen en budget. Internet via 4G (modem/router) Internet via 4G gaat via het zogenaamde mobiele datanetwerk. Het voordeel van deze internetvorm is dat u overal, binnen bereik van een netwerk, het internet op kunt. Hiervoor heeft u wel een simkaart/abonnement nodig bij een provider. Yachtcontrol heeft zowel de usb modems als de geavanceerde routers in het assortiment, uiteraard voorzien van externe antenne aansluiting. Dit is sterk aan te raden, aangezien de dekking van een mobiel netwerk vooral gericht is op land. Het voordeel van een router, in plaats van een modem, is dat u tegelijkertijd met meerdere apparaten verbinding kunt maken via één simkaart. Dit kan zowel bedraad als draadloos. Internet via WiFi met WiFi apparatuur (draadloos internet) kunt u met de PC aan boord verbinding maken met zogenaamde hotspots. Yachtcontrol biedt een fl exibele en vaste WiFi oplossing. router Een router is uitgerust met twee WIFI modules, één voor de router om verbinding te maken met WiFi-hotspot in de jachthaven en een ander om op een jacht WiFi access points te verbinden. De router is uitgerust met 4G-modem voor een mobiele netwerk verbinding. Iridium data verbinding Combineer de veiligheid van een Iridium satelliet telefoon met een data verbinding. Via dit toestel is het geen probleem om, naast bellen, waar dan ook ter wereld kleine hoeveelheiden (weer)data op te halen of gecomprimeerd te en. Voorzie het toestel van een prepaid of postpaid simkaart, verbind de telefoon via de usb poort met de PC/laptop en u kunt aan de slag. aangezien het toestel een vrij zicht verbinding dient te hebben met de satelliet wordt een externe antenne altijd aangeraden. Deze antenne wordt aangesloten op de, standaard, meegeleverde houder. Houd er rekening mee dat de maximum snelheid van de data verbinding beperkt is. Indien u meer eist van een verbinding en bijvoorbeeld graag websites wenst te bezoeken dan is een fl eetbroadband installatie een betere oplossing. Fleetbroadband FleetBroadband (FB) is dé maritieme telefoon/data oplossing met een breedband data oplossing en wereldwijde dekking en wordt gezien als dé opvolger van het huidige mini m en Fleet. Een FB installatie bestaat uit een antenne, de controle unit en een telefoon hoorn met kabel. Op de controle unit wordt de antenne, de telefoonhoorn en een pc/laptop of router aangesloten. De FB antenne s zijn beschikbaar in 3 maten. Hoe groter de antenne, des te sneller de verbinding is.

12 12 SCHErmEN VOOr BINNEN EN BuItEN De keuze van het juiste scherm hangt sterk af van de plek waar deze geplaatst wordt. Komt deze buiten in weer, wind en zon, of binnen met of zonder veel indirect zonlicht? Daarnaast is er ook een verschil tussen inbouw en opbouw en speelt de beschikbare ruimte een rol. Yachtcontrol heeft diverse schermen in het assortiment, geschikt voor alle wensen. Dimbaar, waterdicht, touch, meerdere ingangen, 12V, 24V of 220V. Ook zijn er tv s met interne DVB-t (KPN digitenne) tuner waarbij met behulp van een CI module direct het totale zenderaanbod van Digitenne bekeken kan worden Panelmount Binnenschermen Schermgrootte van 8 tot 42 inch Zonlichtafleesbaar & waterdicht (IP65) touchbediening (optie) Front full glass optical bonding (optie) Voeding 9-34V DC Neovo monitoren zijn uitermate geschikt voor gebruik aan boord. Deze monitoren beschikken over een glass display, oftewel glasplaat. Naast bescherming biedt deze glasplaat een superieure beeldkwaliteit door middel van de optische filters. Panelmount schermen zijn geschikt voor zowel binnen als buitengebruik. Vrijwel plat te monteren en beschikbaar in de maten 8-42 inch. De schermen zijn waterdicht (IP65) aan de voorzijde en beschikken over een dimknop waarmee het scherm tot 0% dimbaar is. Handig, want dan wordt u, met name s nachts, niet verblind door het heldere licht van het scherm. Naast de waterdichtheid en dimfunctie is het scherm uit te voeren met touch. afhankelijk van de toepassing, binnen of buiten, kiezen wij samen met u de juiste touchsoort. Neovo schermen zijn voorzien van een DVI, VGa en Svideo aansluiting. Hierdoor is het mogelijk om, bijvoorbeeld naast de computer, een digitenne ontvanger op hetzelfde scherm aan te sluiten. Kortom, een multifunctionele monitor welke het, zeker op kleinere jachten, mogelijk maakt om met één monitor alles te kunnen. De Neovo monitor is rechtstreeks, of via een galvanisch gescheiden converter in verband met ontstoring, aan te sluiten op het 12V boordnet.

13 13 Schermen voor binnen en buiten Glass bridge display tv schermen Eén, twee, drie of meer schermen achter één vlakke glasplaat. Geheel naar eigen wens en op maat gemaakt. De glass bridge displays kunnen tevens voorzien worden van de opties touch, dimming en full glass optical bonding. De tv schermen zijn standaard uitgerust met een interne DVB-t ontvanger en DVD speler. met behulp van een zogenaamde Cam module kunt u via de digitenne kaart het totale zenderaanbod van digitenne KPN bekijken. Deze LED schermen zijn rechtstreeks aan te sluiten op het 12V boordnet. Er zijn schermen beschikbaar in de formaten 19 t/m 26 inch. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de verschillende schermen dan bent u van harte welkom in onze showroom te Hattem. Hier kunt u op uw gemak en samen met één van onze specialisten onze shermen bekijken en gebruiken. Indien u van plan bent om langs te komen bel ons dan voor een afspraak, dan houden wij de showroom vrij en staat de koffie klaar.

14 Stuurautomaat 14 Stuurautomaat Yachtcontrol levert stuurautomaten van Simrad. De vele malen bekroonde oceaanwaardige stuurautomaat systemen beschikken standaard over ingebouwde stuurpatronen, uitwijkfunctie, virtuele roerstandgever en geavanceerde windbesturing. Als bedieningsdisplay heeft u keuze de AP24, AP28 en AP70. De AP24 en AP28 kunnen bovendien worden voorzien van een draadloze afstandsbediening. Daarnaast is de stuurautomaat te bedienen met de FU80 Follow up bediening. De stuurautomaten zijn geschikt voor zowel elektrische aandrijving als solenoids. De componenten (roerstand gever, kompas, stuurcomputer, bediening) zijn allen voorzien van een NMEA2000 aansluiting, zodat deze makkelijk zijn te integreren met overige componenten van een Yachtcontrol Navigatie systeem. Vanuit de Yachtcontrol Navigatie software kunt u de stuurautomaat opdracht geven een route te volgen, of naar een waypoint te varen. Cilinder inhoud CC 100 W W011 Hard over time (seconden) 150 W012 W011 6/8 8/10 10/12 12/14 14/16 16/18 18/ W012 W W013 W012 W W013 W012 W W013 W012 W W013 W012 W011 Aandrijving (drive units) Naast de stuurautomaat bieden wij ook een breed assortiment aan driveunits zoals hydraulische lineair drive, -omkeerbare en constant running pompen. Alle drive units zijn leverbaar in zowel 12V als 24V variant. De lineair drive is 250mm. De constant running pompen zijn leverbaar van liter p/ minuut. Voor de keuze van de juiste omkeerbare pomp verwijzen wij u naar de tabel hiernaast. Aanbevolen wordt een hard over time van 10/12 seconden. Dit mag minder zijn op snelle jachten en meer op grotere, langzamere jachten. Kies aan de hand van de inhoud van de stuurcilinder en de gewenste hardover time de juiste pomp. De codes corresponderen met de pompen in onze prijslijst. 300 W013 W012 W011 W W013 W W013 W W013 W W013 W013 W W013 W W013 W W013 W W W W W W W W013

15 15 Veiligheid, ais en PC radar VEILIGHEID ais EN PC radar Zien en gezien worden, een AIS ontvanger of transponder is de ultieme veiligheidstool voor op het water. Dankzij AIS (Automatic Identification System) wordt duidelijk welke schepen zich in de buurt bevinden en wat hun koers en snelheid is. Deze data wordt vervolgens eenvoudig gepresenteerd binnen het navigatiesysteem zoals Yachtcontrol Navigatie. Voor de pleziervaart is het AIS klasse B systeem van toepassing. De beroepsvaart is voorzien van een AIS klasse A systeem. Uiteraard is het mogelijk om met een AIS klasse B ontvanger de AIS klasse A zenders te ontvangen en andersom. Het populairst op ais gebied zijn de ais transponders. Deze klasse B transponders beschikken over een ais ontvanger en ais zender, waarmee u dus ook zichtbaar wordt voor andere schepen. Om gegevens zoals positie, snelheid en koers uit te kunnen zenden is een aparte GPS antenne voor de transponder vereist. Het ontvangen en zenden van de ais gegevens gaat via de marifoon (VHF) antenne. Vaak wordt gekozen voor een transponder met ingebouwde splitter. De marifoon en ais transponder werken dan samen over één antenne. Heeft u liever de ais transponder op een aparte antenne dan kan dat uiteraard ook! met een ais ontvanger ontvangt u ais informatie van schepen uitgerust met een ais klasse a of B transponder. Het ais signaal wordt verkregen via de marifoon antenne. met een ais ontvanger bent u dus niet zichtbaar voor anderen! Een ais ontvanger heeft een eigen VHF antenne nodig of dient aangesloten te worden via de ingebouwde splitter (optioneel). PC radar Er zijn bepaalde situaties, zoals slecht zicht of mist, waarbij u aangewezen bent op veiligheidssystemen zoals de radar. met de PC radar van Yachtcontrol is het mogelijk om radarbeelden te tonen op de computer of laptop met behulp van de Yachtcontrol Navigatie software. De weergave van het radarbeeld kan op twee manieren. De eerste is als overlay op de digitale navionics vector kaart, de andere is als radarpopup met de afstandsringen. Een PC radar in combinatie met ais is de perfecte veiligheidsoplossing voor Yachtcontrol Navigatie. Palen, beugels en steunen Yachtcontrol is exclusief Nederlands distributeur van het merk Seaview. Seaview heeft een zeer uitgebreid assortiment montageoplossingen zoals mastbeugels, voor radarantennes, satelliet antennes en vele andere toepassingen.

16 Boordcomputer 16 Boordcomputer De fanless boordcomputer van Yachtcontrol is uitermate geschikt voor gebruik aan boord. Het systeem kan rechtstreeks aan worden gesloten op het 12V of 24V boordnet en is zuinig in het energieverbruik. De computer is voorzien van Windows en is dus voor vrijwel alles te gebruiken. Navigatie, weerinformatie, muziek, internet, en veel meer. Bij Yachtcontrol heeft u de keuze uit drie typen boordcomputers. Het verschil tussen deze systemen is zijn de mogelijkheden voor het aansluiten van monitoren, processortype en -snelheid. Het basissysteem is uitgerust met een pentium 1.86 Ghz en voldoet prima in een eenvoudige installatie. Bent u echter van plan om meerdere schermen of camera s te koppelen, kies dan voor de snellere uitvoering. Dit systeem is voorzien van een 2.7 Ghz processor en is prima in staat om veel processen tegelijkertijd uit te voeren. Boordcomputer, waarom? Geen ventilator: de boordcomputer is passief gekoeld (ribben) i.p.v. dat de koeling wordt geregeld middels een ventilator. Ten eerste verbruikt een ventilator stroom, maar de voornaamste reden om een boord geen ventilator te hebben is de opname van (zoute) vochtige lucht. Tevens kan de boordcomputer in relatief kleine ruimtes ingebouwd worden. Industriële voeding: de boordcomputer kan rechtstreeks worden aangesloten op het 12/24 volt boordnet. Hierdoor is er geen omvormer nodig wat het risico op potentiaal verschil aanzienlijk vermindert. (potentiaal verschil is het verschil van een verschillende - (min) waardoor er sluiting kan ontstaan aan de apparatuur) Aansluitmogelijkheden: de boordcomputer beschikt over meerdere seriële-, usb- en videoaansluitingen. Handig wanneer er meerdere schermen en apparatuur gekoppeld dient te worden. Plek aan boord: de boordcomputer kan weggebouwd worden in een kast of onder aan bank waardoor deze weinig functionele ruimte in beslag neemt. Tevens kan de computer in iedere stand gemonteerd worden dankzij de montagestrips. Robuustheid: Aangezien de boordcomputer en een beeldscherm vast gemonteerd zijn kunnen deze niet verschuiven wanneer er sprake is van serieuze zeegang. Daarnaast is een laptop erg vatbaar voor nattigheid. Water onder het toetsenbord kan ervoor zorgen dat het hele systeem niet meer functioneert. Specificaties Processor: Intel celeron 1.86 ghz / Intel i5 2.4 ghz / Intel i5 2.7 ghz Intern geheugen: 2 GB Hardeschijf 250 GB (optioneel: SSD) Videogeheugen: 768 MB (afhankelijk van gebruik) USB: 6 x (2x voor, 4 x achter) Serieel: 5 x RS232 (serieel) Netwerk: 2 x RJ45 LAN aansluitingen Video: 1 x VGA & 1 x DVI-I (2x Displayport) Geluid: uit- en ingang Voeding: 9-30 V DC (of 220V via adapter) Verbruik: amp bij 12V Besturingssysteem: Windows 7 home premium, Windows 8 (optioneel: Windows 7 ultimate)

17 17 Camera s CamEra S Voor achteropkomend scheepvaartverkeer, hulp bij het aanmeren of het monitoren van ruimtes zoals de machinekamers bieden camera s uitkomst. Voor nagenoeg iedere toepassing is een camera beschikbaar. De camerabeelden worden getoond op het scherm; standalone of als onderdeel binnen de Yachtcontrol software. meerdere camera s zijn geen probleem. Door middel van een videoserver kunnen eenvoudig meerdere camera beelden aangeboden worden aan de computer. Daarnaast is het mogelijk, in combinatie met de server functionaliteit van Yachtcontrol Navigatie, om de camerabeelden te bekijken op smartphone of tablet. aan boord, maar ook thuis! tevens beschikbaar zijn de bestuurbare en/of thermische camera s. De bestuurbare PtZ (pan, tilt, zoom) camera geeft verbluffend beeld en is te bedienen via uw touchscreen. Bekijk het beeld 360 graden rondom en dankzij de 26 x optische zoom is ook op afstand alles goed zichtbaar.

18 Project Feadship Sultana 18 Feadship Sultana De complete navigatie, communicatie en ook een deel van het entertainment is geleverd door Yachtcontrol. Twee 17 inch panelmount monitoren komen door middel van een lift tevoorschijn uit het dashboard. Op deze schermen kan genavigeerd worden, uiteraard met radar en AIS, maar kan men ook alle data bekeken monitoren via NMEA2000 van motoren, tanks, diepte en snelheid. Naast het monitoren van deze data kan men ook de (onderwater) camerabeelden raadplegen en verlichting schakelen. Navigatiehoek: Yachtcontrol fanless boordcomputers met backup voorziening 2 x 17 inch panelmount monitoren Yachtcontrol PC radar AIS klasse A Yachtcontrol autopilot, bedienbaar vanaf touchscreen Zeer uitgebreide koppeling (NMEA2000) met de Gardner motoren voor toerental, druk en temperatuurmonitoring van alle cilinders en uitlaat Tankmonitoring (NMEA2000) Diepte/snelheid (NMEA2000) GPS (NMEA2000) Wind en weerstation (NMEA2000) Schakelen van verlichting (NMEA2000) Koppeling met Victron (NMEA2000) Iridium noodtoestel met mogeljkheid tot het opzetten van een dataverbinding Koppeling voor smartphones en tablets Overig: Internet via UMTS/HSDPA DVB-T in salon en crew- en gasten hutten Entertainment (TV / muziek / video) en het tonen van navigatiekaart en camerabeelden in gastenhutten

19 19 Project Vivante 55 HT Vivante 55 HT Het design van de Vivante 55 is modern en strak. Daar hoort natuurlijk een zeer modern dashboard bij. Yachtcontrol heeft deze opdracht gekregen en er is gekozen voor een glass bridge met drie schermen en touch bediening door het glas. De modernste snufjes zijn toegepast en kunnen via deze schermen bediend worden. Yachtcontrol boordcomputer met backup voorziening 3 x 17 inch schermen achter glas met touchscreen Yachtcontrol Navigatie software (voorzien van monitoring) Motorkoppeling, uitleesbaar op PC Navigo schermen Radar en AIS UMTS/HSDPA/3G router WiFi oplossing Koppeling met ipad Koppeling met Jbus digitaal schakelen. Tankmonitoring Rondom voorzien van camera s incl. bestuurbare camera in mast

20 Yachtcontrol b.v. Lindenhof DD Hattem tel: +31(0) Fax: +31(0)

Inhoudsopgave. Categorie Omschrijving Pagina. Categorie Omschrijving Pagina. B Software en kaarten 1. M GPS / AIS / Multiplexer / NMEA0183 17

Inhoudsopgave. Categorie Omschrijving Pagina. Categorie Omschrijving Pagina. B Software en kaarten 1. M GPS / AIS / Multiplexer / NMEA0183 17 lijst 2015 Yachtcontrol is dé specialist als het gaat om elektronica in de watersportbranche voor zeil- en motorjachten. Onze kracht is de intergratie van onze software met de apparatuur aan boord van

Nadere informatie

Digitale navigatie. Voor motorjachten op binnenwater

Digitale navigatie. Voor motorjachten op binnenwater Een zoektocht naar het juiste digitale navigatiesysteem aan boord van een motorjacht o.b.v. tablet of laptop. Een keuzehulp voor iedereen die zich nog wil gaan verdiepen in de mooie mogelijkheden van digitale

Nadere informatie

Passie voor zeilen ELEKTRONICA VOOR CRUISEN EN RACEN

Passie voor zeilen ELEKTRONICA VOOR CRUISEN EN RACEN Passie voor zeilen ELEKTRONICA VOOR CRUISEN EN RACEN Passie voor zeilen B&G loopt al 50 jaar voorop in innovaties voor zeilen. Kunt u niet wachten op uw volgende zeilwedstrijd, of doet u niets liever dan

Nadere informatie

Vakantiefietser Amsterdam

Vakantiefietser Amsterdam De smartphone mee op reis GPS-navigatie en internet Johan Blom mei 2013 Inhoudsopgave Inleiding! 1 Deel I! GPS-Navigatie! 2 Smartphone versus GPS-toestel! 3 Voordelen van GPS-navigatie! 5 Digitale kaarten!

Nadere informatie

EM6250HD Easy Pro View HD IP camera

EM6250HD Easy Pro View HD IP camera EM6250HD Easy Pro View HD IP camera 2 NEDERLANDS EM6250HD Easy Pro View HD IP camera Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 4 1.1 Update informatie... 4 1.2 Inhoud van de verpakking... 4 1.3 Wat heb je nodig

Nadere informatie

Bedankt voor het kiezen van een Q-See product!

Bedankt voor het kiezen van een Q-See product! Bedankt voor het kiezen van een Q-See product! Al onze producten vallen onder een voorwaardelijke garantie die tot 12 maanden na datum van aankoop de hardware dekt. Daarbij hanteren wij voor al onze producten

Nadere informatie

Point of View Mobii 5045- Android 4.2 Smartphone. Algemene mededelingen... 2 Disclaimer... 2 Inhoud van de verpakking... 2

Point of View Mobii 5045- Android 4.2 Smartphone. Algemene mededelingen... 2 Disclaimer... 2 Inhoud van de verpakking... 2 Point of View Mobii 5045- Android 4.2 Smartphone English Inhoudsopgave Algemene mededelingen... 2 Disclaimer... 2 Inhoud van de verpakking... 2 1.0 Product Introductie... 3 1.1 Knoppen en aansluitingen...

Nadere informatie

Paxton. Catalogus 2014. Intelligente toegangscontrole en deurintercom systemen. De intelligente beveiligingsoplossing voor uw gebouw

Paxton. Catalogus 2014. Intelligente toegangscontrole en deurintercom systemen. De intelligente beveiligingsoplossing voor uw gebouw Paxton De intelligente beveiligingsoplossing voor uw gebouw Catalogus 2014 Intelligente toegangscontrole en deurintercom systemen 2 Inhoudsopgave 3 Introductie 5 PC gestuurde toegangscontrole 6 Bedrade

Nadere informatie

Het Isotron effect... Wij kleuren het plaatje voor u in. Extra pagina s boordevol applicaties en nieuws

Het Isotron effect... Wij kleuren het plaatje voor u in. Extra pagina s boordevol applicaties en nieuws dertiende jaargang tweede kwartaal 2011 Extra pagina s boordevol applicaties en nieuws Checker, uitbreiding Cognexpakket bij Isotron Systems Geen barcode te gek voor Dataman 500 Het Isotron effect... Wij

Nadere informatie

Q&A Hi MOBIEL INTERNET ON STEROIDS

Q&A Hi MOBIEL INTERNET ON STEROIDS Q&A Hi MOBIEL INTERNET ON STEROIDS Voor verkopers 20 augustus 2013 1 INHOUDSOPGAVE PERSBERICHT... 3 TOP 10 FAQ s... 5 NIEUWE Hi ABONNEMENTEN EN SIM-ONLY ABONNEMENTEN... 8 Hi Abonnementen... 8 Hi Sim-only

Nadere informatie

Catalogus 2013. 5 jaar Garantie Compleet Assortiment Nederlandstalige Handleiding Eenvoudige Installatie Toegankelijke Helpdesk

Catalogus 2013. 5 jaar Garantie Compleet Assortiment Nederlandstalige Handleiding Eenvoudige Installatie Toegankelijke Helpdesk Catalogus 2013 5 jaar Garantie Compleet Assortiment Nederlandstalige Handleiding Eenvoudige Installatie Toegankelijke Helpdesk hdmedia RT3 Speel je media in Full HD 1080p EM7280 EM7280 hdmedia RT3 Full

Nadere informatie

Isotron neemt voorsprong met UniStream TM : modulair, uitbreidbaar en efficiënt. Nieuw: Robuuste DNV-gecertificeerde computers en monitoren van ISIC

Isotron neemt voorsprong met UniStream TM : modulair, uitbreidbaar en efficiënt. Nieuw: Robuuste DNV-gecertificeerde computers en monitoren van ISIC zestiende jaargang eerste kwartaal 2014 Nieuw: Robuuste DNV-gecertificeerde computers en monitoren van ISIC Cognex op grote hoogte bij Enerpac Veiligheid op treinstations met Advantech Dag en nacht aktief

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Packard Bell EasyNote TE - 1 INHOUDSOPGAVE De computer opstarten 4 Draadloze verbindingen... 4 Registratie... 5 Installatie van de software... 6 Herstel... 6 Problemen?... 7 Basisgebruik

Nadere informatie

Handleiding Internet Type Ubee EVW3200

Handleiding Internet Type Ubee EVW3200 Handleiding Internet Type Ubee EVW3200 Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens

Nadere informatie

Handleiding Telestick

Handleiding Telestick Handleiding Telestick Datum 22-03-2013 Status V 2.4 Pagina 2 Colofon Commando Diensten Centra IVENT Adres Kromhoutkazerne Herculeslaan 1 3584 AB Utrecht Contactpersoon Team Telestick Opdrachtgever DMO/IVENT

Nadere informatie

HorecaConnect. Ontzorgt de horeca

HorecaConnect. Ontzorgt de horeca HorecaConnect Ontzorgt de horeca HorecaConnect voor uw horeca onderneming. Wat biedt u dat? HorecaConnect biedt u het gemak van pinnen met IP pinnen, snel telefoneren met IP telefonie, een goede beveiliging

Nadere informatie

Handleiding Internet. Type Ubee EVW3210

Handleiding Internet. Type Ubee EVW3210 Handleiding Internet Type Ubee EVW3210 Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens

Nadere informatie

Partners in business. Mobilelife Magazine. Samsung nu ook voor de zakelijke markt

Partners in business. Mobilelife Magazine. Samsung nu ook voor de zakelijke markt Mobilelife Magazine Partners in business Samsung nu ook voor de zakelijke markt Samsung OMNIA: een echte alleskunner TV in handformaat Veilig manoeuvreren met de tractor Spotlight op accessoires 2008 Samsung

Nadere informatie

Een introductie voor netwerken en video over TCP/IP door Edwin Schriel.

Een introductie voor netwerken en video over TCP/IP door Edwin Schriel. Een introductie voor netwerken en video over TCP/IP door Edwin Schriel. Pagina ( s) Inhoudsopgave. 1 Inleiding. 2 Wat is een netwerk. 3 IP adres. 3 IP netwerken. 3 Ethernet. 4 Hub(s) en switches. 5 Bruggen.

Nadere informatie

KPN ÉÉN. VastMobiel in 1. Commerciële Dienstbeschrijving (v2.4)

KPN ÉÉN. VastMobiel in 1. Commerciële Dienstbeschrijving (v2.4) KPN ÉÉN VastMobiel in 1 Commerciële Dienstbeschrijving (v2.4) 1 I nho udso pg av e 1 Inleiding... 4 2 Eén dienst voor vast en mobiel: VastMobiel in 1... 4 2.1 Wat zijn de voordelen van VastMobiel in 1?...

Nadere informatie

kwaliteit maatwerk korte lijnen betrouwbaar ongekende service persoonlijk de juiste prijs gratis extra diensten Dé Business Provider

kwaliteit maatwerk korte lijnen betrouwbaar ongekende service persoonlijk de juiste prijs gratis extra diensten Dé Business Provider kwaliteit de juiste prijs persoonlijk maatwerk grootste zakelijke MVNO onbeperkte mogelijkheden voice- en data abonnementen korte lijnen direct een medewerker aan de lijn betrouwbaar géén aansluitkosten

Nadere informatie

Uw gsm-abonnement in 1-2-3

Uw gsm-abonnement in 1-2-3 s Uw gsm-abonnement in 1-2-3 http://www.gsm-123-gids.be In samenwerking met : Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Uw gsm-abonnement in 123...3 Stap 1: Wat u moet weten...4 1. Wat en waarom?...4 2. Bellen...4

Nadere informatie

EM7385 & EM7380 hdmedia 3D Full HD mediaspeler met 3D & Android

EM7385 & EM7380 hdmedia 3D Full HD mediaspeler met 3D & Android EM7385 & EM7380 hdmedia 3D Full HD mediaspeler met 3D & Android 2 NEDERLANDS EM7385 & EM7380 hdmedia 3D Full HD mediaspeler met 3D & Android Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 4 1.1 Functies en kenmerken...

Nadere informatie

EM6561/EM6564 Draadloze Internet Camera

EM6561/EM6564 Draadloze Internet Camera EM6561/EM6564 Draadloze Internet Camera 2 NEDERLANDS EM6561/EM6564 Draadloze Internet Camera Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 3 1.1 Functies en kenmerken... 3 1.2 Inhoud van de verpakking... 4 2.0 De camera

Nadere informatie

Handleiding Aan de slag en problemen oplossen

Handleiding Aan de slag en problemen oplossen Handleiding Aan de slag en problemen oplossen INHOUDSOPGAVE Belangrijke informatie 3 Basisinformatie computer 4 Veiligheid en comfort... 4 Veiligheidsmaatregelen... 4 Voorzorgsmaatregelen... 4 Kennismaking

Nadere informatie

Widget TV. Widgets + TV =?

Widget TV. Widgets + TV =? Widget TV Widgets + TV =? Welke toegevoegde waarde hebben widgets bij het kijken naar televisie-uitzendingen en op welke manier kan het concept het beste opgestart worden? Wat is er voor nodig, en wie

Nadere informatie

Redactie - Ideealiter Planbureau, Nieuwegein E-mail: ideeaal@planet.nl - Vormgeving - Quavorm b.v., Maarssen - Druk Anker, Lelystad.

Redactie - Ideealiter Planbureau, Nieuwegein E-mail: ideeaal@planet.nl - Vormgeving - Quavorm b.v., Maarssen - Druk Anker, Lelystad. 13 Jaargang 6 december 2006 All the-w@y is een nieuwsbrief op het gebied van mobiele ICT waarin de samenwerking tussen een aantal toonaangevende bedrijven op dit gebied en Micpoint Automotive Ser vices

Nadere informatie

ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform

ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform ios, Android, Windows Phone of BYOD? Hulp bij het kiezen van juiste mobiele platform ios, Android, Windows Phone of BYOD? helpline B.V., 20 maart 2014, versie 1.0 Dellaertweg 9 C 2316 WZ Leiden 071-523

Nadere informatie

Dienstbeschrijving Zakelijk Internet (ADSL/VDSL en SDSL)

Dienstbeschrijving Zakelijk Internet (ADSL/VDSL en SDSL) Dienstbeschrijving Zakelijk Internet (ADSL/VDSL en SDSL) Versie 4.0 Februari 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Wat is Zakelijk Internet?... 4 2.1 Voor wie is Zakelijk Internet ontwikkeld?... 4 3 Bestelling,

Nadere informatie

Vodafone Mobile Broadband

Vodafone Mobile Broadband Gebruikershandleiding: Vodafone Mobile Broadband Gebruikershandleiding: Vodafone Mobile Broadband Inhoudsopgave Introductie 3 Systeemvereisten 3 Software downloaden en installeren 4 Standaard gebruik 7

Nadere informatie