Ontwerpblad Blended Learning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontwerpblad Blended Learning"

Transcriptie

1 Ontwerpblad Blended Learning De schoolomgeving (institutional) Hier kijk je naar de basisvoorwaarden. Welke mogelijkheden heb je binnen de schoolomgeving om te werken aan Blended Learning? Heb je ondersteuning van collega s? Heb je ook nagedacht over auteursrechten? Krijg je ondersteuning van het management? Voordat je begint met Blended Learning: vraag toestemming bij het management en je directe collega s. Onderdeel: Staat het management achter Blended Learning? Staan je directe collega s achter je plannen? Werken ze mee? Auteursrechten en methode Heb je toestemming van collega s en het management? Antwoord: Ja, het management is voorstander van Blended Learning en zou dit graag meer toegepast zien binnen de school. Ja, ze zijn zeer benieuwd naar het plan en de uitvoering. Binnen de organisatie is BL nog in zeer beperkte mate aanwezig. De directe collega s zijn verwachtingsvol. De benodigde materialen maken we zelf of we linken door naar een andere website. Ja, zoals aangegeven kijken zij verwachtingsvol uit naar de uitkomst en resultaten. Didactische leeromgeving (pedagogical) De didactische leeromgeving is de belangrijkste stap in het ontwerpproces. Je ontwerpt hier je aanpak en maakt bepaalde keuzes. Het startpunt is een project. Vul in de onderstaande tabel in welk project je voor ogen hebt en hoe je het gaat uitvoeren. Deelaspect: Titel van het project Omschrijving van het project Hoe wordt er samengewerkt? Uitvoering: Schooljournaal Leerlingen schrijven een nieuwsbericht en maken hiervan een journaalitem dat zij ook echt presenteren en filmen. In de laatste les worden alle items achter elkaar vertoond en vormen zo een klassenjournaal. De leerlingen werken in groepjes van 3 leerlingen samen.

2 Wat doe je aan de positieve wederzijdse afhankelijkheid? Zijn er rollen tussen de teamleden? Hoe ga je beoordelen? Peerassessment? Beloning: de prestatie van één geldt voor alle leden van het groepje. Bron: verschillende leerlingen werken met verschillende bronnen (experts), of de één weet iets wat de ander niet weet Taak: de grote opdracht is verdeeld in verschillende taken die samen het geheel vormen. Er is dus sprake van diverse taken, die samenhangen en van elkaar afhankelijk zijn. Rol: leerlingen vervullen diverse rollen. Deze rollen worden uitgelegd in de opdrachtbeschrijving. Individuele aanspreekbaarheid door iedere leerling een taak of rol te geven. De groepjes ontvangen feedback van - de docent - medeleerlingen (formatieve toetsing) Summatieve toetsing (groepsbeoordeling) met behulp van rubric. Deze rubric is bij aanvang van het project voor de leerlingen beschikbaar via de website. De volgende stap is dat je gaat kijken naar de competenties en de kennisdoelen. Wat zijn de leerdoelen die je voor ogen hebt in het project? Formuleer de doelen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden). Maak gerust het aantal doelen groter. Maak hier al een verschil tussen vaardigheden en kennis. Je kunt gebruik maken van de hulpzinnen: Aan het einde van het project/les weten de leerlingen (of studenten): (voor kennis) Aan het einde van het project/les kunnen de leerlingen (of studenten): (voor vaardigheden) Doelstelling 1 Kennis: aan het einde van het project kennen de leerlingen de belangrijkste regels van het schrijven van een nieuwsbericht, zoals beschreven in de rubric. Kunde: aan het einde van het project kunnen de leerlingen de belangrijkste regels voor het schrijven van een nieuwsbericht toepassen, zoals beschreven in de rubric. 2 Kennis: aan het einde van het project kennen de leerlingen de basisprincipes van het presenteren en passen deze toe. Kunde: aan het einde van het project kunnen de leerlingen een nieuwsbericht volgens de basisprincipes presenteren. Je hebt nu een beeld van het project en de doelen. Je gaat nu kijken naar de competentieontwikkeling. Vul het onderstaande schema in. Heb je meer competenties: maak dan meerdere schema s. De verklaring van de deelaspecten zijn: Informatie: welke kennis (feitenkennis, begripsmatige kennis) wil je dat de leerlingen (of studenten) in het project leren? Ervaring: welke ervaringen gaan de leerlingen opdoen? Hebben ze ervaringen vanuit het verleden nodig?

3 Vaardigheden: welke vaardigheden hebben je leerlingen/studenten nodig (op individueel niveau)? Attitude: welke leerhouding verwacht je van de lerende? Wat ga je doen om deze houding te bevorderen? Setting: welke leeromgeving ga je voor de leerlingen/studenten creëren? Wat heb je hiervoor nodig? Aspect: Deelaspect: Omschrijving: aan het einde van het project kennen de leerlingen de belangrijkste regels van het schrijven van een nieuwsbericht en kunnen ze dit toepassen. Kennis (stock) Informatie Correct gebruik spelling en interpunctie Correcte opbouw van nieuwsberichten. Kennis (flow) Ervaring Schrijfvaardigheid Vaardigheden Samenwerking Digitale informatie zoeken Leesvaardigheid Schrijfvaardigheid Attitude Actieve houding Samenwerkende houding Onderzoekende houding Leeromgeving Setting Website schooljournaal.wordpress.com met de opdrachtinformatie. Ondersteunende tools tbv het leerproces, zoals Nearpod Aspect: Deelaspect: Omschrijving:aan het einde van het project kennen de leerlingen de basisprincipes van het presenteren en kunnen ze dit toepassen op de presentatie van hun eigen nieuwsbericht. Kennis (stock) Informatie Kennis over communicatie (verbaal en non-verbaal). Kennis over presenteren. Kennis (flow) Ervaring Basis presentatievaardigheden (vgl. spreekbeurt) Cameragebruik Monteren filmpjes Vaardigheden Presentatievaardigheid Samenwerking Attitude Gebruik filmmontageprogramma imovie Actieve houding Samenwerkende houding Onderzoekende houding Leeromgeving Setting Website schooljournaal.wordpress.com Ondersteunende tools tbv het leerproces, zoals Nearpod C21 skills Je hebt nu voornamelijk gekeken naar de directe lesdoelen en de manier waarop je daaraan gaat werken. De volgende stap is dat je op metacognitief niveau gaat kijken in hoeverre jouw leerarrangement bijdraagt aan de ontwikkeling van de c21 skills. C21 skills zijn de duurzame vaardigheden die men nodig heeft in de toekomst.

4 Hoe draag jij bij aan de ontwikkeling van de c21 skills (zie bijv. figuur 12b van het e- book)? Let op: niet alle vaardigheden komen altijd aan bod en bovendien draag je bij aan de ontwikkeling, het is praktisch onmogelijk om een vaardigheid in z n geheel te ontwikkelen. C21 skill: Informatie, media en technologische vaardigheden. Leer- en innovatievaardigheden Persoonlijke vaardigheden Beroepsmatige vaardigheden Manier van werken: Maken van nieuwsbericht met imovie Informatie vergaren via Internet Gebruiken van website als interactieve leeromgeving Plannen (tijdsplanning tbv oplevering eindproduct) Reflecteren Presentatie, communicatievaardigheden verbaal en non-verbaal Helder kunnen formuleren Presentatievaardigheden Technologische leeromgeving (technological) en ondersteuning (resource support) Het is nu helder wat je wilt bereiken in het project, wat de doelen zijn en welke competenties je gaat ontwikkelen. Welke techniek heb je nodig om het project waar te maken? Vul de volgende tabel in. Je hoeft niet alle technologiesoorten te gebruiken. Vul in de laatste kolom je plan b in mocht de techniek niet werken of de ondersteuning die je kunt verwachten. Verklaring van de technologieën: Informatie vergaren: hoe komt de lerende aan de informatiebronnen. Gaan ze Google gebruiken, of een andere zoekmachine? Geef je zelf een lijst met bronnen? Web 1.0: welke websites of informatiebronnen reik je aan. Web 2.0: welke technologieën ga je gebruiken, denk aan WIKI, embedden, Prezi, Google Earth enz. ELO: indien je de beschikking hebt over een ELO: hoe ga je de ELO inzetten? Communicatie: hoe verloopt de communicatie? Synchroon, Asynchroon, in een fora, via chat, Skype of sociale media? Toetsing en reflectie: ga je tools inzetten (bijv. in de ELO, of daarbuiten) om leerlingen formatief te toetsen of het proces te evalueren. Denk aan Google Forms, Infuse Learning, Shakespeak enz. Technologie: Omschrijving: Ondersteuning, Plan B. Informatie vergaren Website schooljournaal.wordpress.com met hyperlinks Lesmateriaal op papier in plaats van op de website. Web Schrijfplan Onderwijsleergesprek over lichaamstaal en presenteren. Instructie over het

5 Web 2.0 schooljournaal.wordpress.com imovie Nearpod schrijven van een nieuwsbericht, schrijfplan op papier. Lesmateriaal op papier in plaats van op de website. Mondeling feedback geven ELO schooljournaal.wordpress.com Alles in de klas i.p.v. op de website. Lesmateriaal op papier. Communicatie Toetsing en reflectie schooljournaal.wordpress.com (website met opdrachten en informatie) Klassikaal Nearpod De groepjes ontvangen feedback van - de docent - medeleerlingen (formatieve toetsing) Summatieve toetsing (groepsbeoordeling) met behulp van rubric. Met behulp van een enquête op google forms evalueert de docent het project en blended learning met de leerlingen. Lesmateriaal op papier in plaats van op de website. Mondelinge feedback geven. Begeleiding in de klas. Mondelinge feedback geven. Begeleiding/monitoren door de docent in de klas. Enquête op papier Ontwerpprincipes (interface design) Hoe ga je de leeromgeving ontwerpen? Hoe zorg je ervoor dat de cognitive load beperkt blijft? Ontwerpprincipe: Structuur Verklaring: Een centraal startpunt: Alle informatie over de opdracht staat op de website schooljournaal.wordpress.com. Eenvoud en overzichtelijkheid. Geen overload aan informatie. Instructie Klikken Duidelijkheid Afleiding Hoeveelheid Korte duidelijke zinnen. Een pagina per onderwerp, max. 3 keer klikken om bij de juiste informatie te komen Veel wit, weinig afleiding Veel wit, weinig afleiding Informatie op 1 pagina zodat leerlingen niet hoeven te scrollen. Toetsing en evaluatie (Evaluation) Hoe ga je het resultaat van de lerende (individueel) vaststellen. Geef je een toets, een beoordeling van het project of een peerassessment? Aspect: Formatieve toets Verklaring: Tussentijdse toetsing op geschreven artikelen, van zowel medeleerlingen als docent met behulp van de rubric voor het nieuwsbericht. Feedback wordt o.a. gegeven m.b.v. de tool Nearpod. Dit wordt ook

6 gebruikt om de voortgang te monitoren. Summatieve toets Toetsmatrijs Individu vs. groepsbeoordeling Evaluatie Aan het eind van het project wordt het nieuwsbericht beoordeeld aan de hand van een rubric. Ontwikkelen toetsmatrijs met bijbehorende rubrics. Docent beoordeelt eindproduct, geeft groepje cijfer Na elke les binnen het project beoordelen leerlingen zichzelf en elkaar op samenwerking en werkhouding. Dit doen ze in een klassikaal reflectiegesprek. De docent coacht en motiveert iedere les de groepjes en bespreekt de vorderingen met hen. Ethische aspecten (Ethical) Hoe ga je rekening houden met de volgende aspecten (indien van belang voor de opdracht): Aspect: Veiligheid Reclame Rechten en plichten Cyberpesten Argument: We maken geen gebruik van sociale media. Alle feedback wordt in de klas gegeven. Met Zuludesk kunnen op school alle andere toepassingen worden gesloten. Op onze website staat geen reclame. Met Zuludesk kan de docent aangeven op welke website de leerlingen mogen kijken. Aandacht voor auteursrechten en plagiaat door aan de leerlingen duidelijk te maken wat wel en niet mag, door op onze website door te linken naar de website mediawijsheid.nl/auteursrechten. Er wordt door de docent gewezen op de schoolregels. Leerlingen komen elkaar niet online tegen in dit project. Learning analytics Hoe ga je tijdens het proces de lerende volgen? Ga je gebruik maken van deeltoetsen en ga je de resultaten daarvan analyseren? Ga je het klikgedrag in de ELO monitoren? Kortom: hoe ga je tijdens het leerproces de lerende volgen? Learning analytics: Gebruikmaking van deeltoets: bijsturen op basis van resultaten (nieuwsberichten apart beoordelen). Begeleiding in de les met aandacht voor planning, samenwerking en voortgang. Door gebruik te maken van de tool Nearpod in de les, kan het leerproces van de leerlingen goed gevolgd worden. Aan het eind van iedere les wordt geëvalueerd hoe het gehele proces verloopt (via Nearpod of een klassengesprek).

7 Opdrachtomschrijving: Formuleer tot slot je opdrachtomschrijving. Maak in groepjes van 3 een echte nieuwsuitzending waarin je een zelfgeschreven nieuwsbericht presenteert. Deelopdrachten: Maken van een schrijfplan. Maken van een bouwplan voor het vormgeven van de presentatie van het nieuwsitem. Schrijven van nieuwsbericht Filmen van presentatie Monteren filmbeelden.

Ontwerpblad blended learning

Ontwerpblad blended learning Ontwerpblad blended learning De schoolomgeving (institutional) Onderdeel: Staat het management achter Blended Learning? Staan je directe collega s achter je plannen? Werken ze mee? Auteursrechten en methode

Nadere informatie

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school?

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Assessment as learning Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Formatieve assessment, waarom zou je dat gebruiken? In John

Nadere informatie

Onderwijsconcepten gepersonaliseerd digitaal leren In lijn brengen van visie, deskundigheid, inhoud & toepassingen en infrastructuur.

Onderwijsconcepten gepersonaliseerd digitaal leren In lijn brengen van visie, deskundigheid, inhoud & toepassingen en infrastructuur. (GROEPS) Allen dezelfde leeractiviteiten in (digitale) methode en klassikaal gebruik van tools en apps tbv instructie, drill & practice. Infrastructuur: beamer, smartboard, smartphone, internet, wifi, toepassingen

Nadere informatie

Formatieve evaluatie en de DTT bij Nederlands

Formatieve evaluatie en de DTT bij Nederlands Formatieve evaluatie en de DTT bij Nederlands Janneke Sleenhof & Larissa Rutten, St-Joriscollege Formatief evalueren: wat is dat? 1 Met dank aan VSO Mariëndael uit Arnhem Een cijfer om het leren te beoordelen...

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Beoordelingsbeleid GO. Schooljaar

Beoordelingsbeleid GO. Schooljaar Beoordelingsbeleid GO Schooljaar 2019-2020 April 2019 Inhoud Inleiding... 3 1. Visie op beoordeling... 4 1.1 Formatieve evaluatie... 4 1.2 Summatieve beoordeling... 5 2. Beoordelingsreglement... 6 2.1

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 12 / PBSD 9 Coördinatie, kwaliteit en voorlichting, profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 11 INSTROOMVEREISTEN:

Nadere informatie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 5 Evalueren en borgen van leeropbrengsten

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 5 Evalueren en borgen van leeropbrengsten Opbrengstgericht omgaan met verschillen Bijeenkomst 5 Evalueren en borgen van leeropbrengsten Programma Huiswerk Evalueren van lesdoelen Presenteren van good practices Borgen in team of school - Highlights

Nadere informatie

Opdracht Inleiding Doel Benodigdheden Voorkennis Stappenplan Een les voorbereiden en achterhalen waar je leerlingen staan Voorbeeld Doel Resultaat

Opdracht Inleiding Doel Benodigdheden Voorkennis Stappenplan Een les voorbereiden en achterhalen waar je leerlingen staan Voorbeeld Doel Resultaat Opdracht Formatief evalueren met digitale tools Inleiding Niet alleen de resultaten tellen, het leerproces zelf is minstens zo belangrijk. Bij formatief evalueren willen alle betrokkenen bij het leerproces

Nadere informatie

docent-leerling* vaksectie school tevredenheid over de DTT

docent-leerling* vaksectie school tevredenheid over de DTT Modelbeschrijving Interventies DTT implementatie gericht op: docent-leerling* vaksectie school levert: bekendheid met de DTT * van toepassing op deze interventie 1 Naam interventie: tevredenheid over de

Nadere informatie

HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES?

HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES? OPDRACHT HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES? In deze opdracht doorloop je in vogelvlucht alle stappen die je kunt zetten om van leerdoelen te komen tot een goede les voor de leerlingen. Het betreft

Nadere informatie

Leerwerktaak Samenwerkend lezen

Leerwerktaak Samenwerkend lezen Leerwerktaak Samenwerkend lezen Titel Niveau Samenwerkend lezen Hoofdfase WPL 2B Competenties 3 vakinhoudelijk/vakdidactisch 4 organisatorisch 7 reflectie en ontwikkeling Beroepstaak 1 lesgeven 2 begeleiden

Nadere informatie

Formatief evalueren HET GEVEN VAN FEEDBACK

Formatief evalueren HET GEVEN VAN FEEDBACK Formatief evalueren HET GEVEN VAN FEEDBACK Verwachtingen voor vandaag Wat kom je halen? Denken individueel Delen in duo s Uitwisselen post-it s Feedback Feedback: het geven van informatie over het leren,

Nadere informatie

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT?

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? 22 en 23 mei 2018 ` Veerle van Pinxteren Binnenkomst Zoek degene met het begrip dat/de definitie die bij jouw kaartje hoort. Stel jezelf voor

Nadere informatie

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers Minimumstandaard ICT, ten aanzien van - voorzieningen binnen de school - de medewerkers DDS, januari 2011 Inleiding In dit document wordt de minimum standaard voor ICT beschreven. Alle DDS scholen streven

Nadere informatie

Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback. Aanleiding

Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback. Aanleiding Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback Aanleiding De lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen werkt mee aan het SURF-project Nonsatis scire. In het kader van dit project wordt een pilot

Nadere informatie

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat?

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? GP goes OGW Met OGW willen we de ontwikkeling van leerlingen zo goed mogelijk stimuleren. Dat vraagt van de docent én school

Nadere informatie

IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK?

IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK? IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK? Dit stappenplan neemt je mee langs vragen die relevant zijn als je online onderwijs wilt ontwikkelen: waarom wil je inzetten op online

Nadere informatie

Leerwerktaak Voor alles is een woord

Leerwerktaak Voor alles is een woord Leerwerktaak Voor alles is een woord Titel Niveau Voor alles is een woord Hoofdfase WPL2B Competenties 3 vakinhoudelijk/vakdidactisch 4 organisatorisch 7 reflectie en ontwikkeling Beroepstaak 1 lesgeven

Nadere informatie

Presentatie door: Dr. Wim Hilberdink. 1 december 2015

Presentatie door: Dr. Wim Hilberdink. 1 december 2015 Presentatie door: Dr. Wim Hilberdink 1 december 2015 THORBECKE SCHOLENGEMEENSCHAP Zwolle atheneum havo mavo 1820 leerlingen 160 docenten 10 jaar Mediawijsheid Relatie tot digitale geletterdheid Opzet en

Nadere informatie

Begeleiding van leerlingen

Begeleiding van leerlingen Begeleiding van leerlingen Doel Voorbeelden aanreiken van de wijze waarop begeleiding vorm kan krijgen. Soort instrument Voorbeelden Te gebruiken in de fase Uitvoeren Beoogde activiteit in de school Het

Nadere informatie

EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN

EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN HET DOEL VAN DEZE LEZING - Wat is formatief toetsen - De relatie tot bijvoorbeeld SRL en motivatie - Introduceren

Nadere informatie

Media Outlook 2 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI CDMMOU02-2. Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt. Goedgekeurd door:

Media Outlook 2 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI CDMMOU02-2. Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt. Goedgekeurd door: HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Media Outlook 2 CDMMOU02-2 Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt Goedgekeurd door: (namens curriculumcommissie) Datum: MARKETING MET INTERACTIEVE MEDIA 6-5 -

Nadere informatie

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started Inhoud Competentiegericht opleiden 3 Doel van praktijktoetsen 4 Wijze van evalueren en beoordelen 4 Rollen 5 Getting started

Nadere informatie

Formatief toetsen: de (on)mogelijkheden van de DTT

Formatief toetsen: de (on)mogelijkheden van de DTT Formatief toetsen: de (on)mogelijkheden van de DTT KIM SCHILDKAMP: K.SCHILDKAMP@UTWENTE.NL DOMINIQUE SLUIJSMANS: DOMINIQUE.SLUIJSMANS@ZUYD.NL Deze presentatie Formatief toetsen De plek van de DTT Een voorbeeld

Nadere informatie

Woordenschat: Je gebruikt eenvoudige woordenschat om over jezelf en wat je meemaakt te vertellen, eventueel met behulp van een online vertaalsite.

Woordenschat: Je gebruikt eenvoudige woordenschat om over jezelf en wat je meemaakt te vertellen, eventueel met behulp van een online vertaalsite. Time Capsule Algemeen Product: tekst voor time capsule Leerjaar: 2 tl Aantal lessen: 2 x 50 minuten Bron: SLO Tip 1: De schrijfopdracht wint aan betekenis als er ook werkelijk een time capsule gemaakt

Nadere informatie

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren Startbijeenkomst ptaak jaar 2 Ontwerpen en innoveren Wat is het doel? Hoe gaan we dat doel bereiken? Met extra aandacht voor Ontwerponderzoek Dataverzamelingsmethoden Interviewen Toetsen van leereffect

Nadere informatie

Werkvormen. Werkvormen. Overvloed aan, daarom 4 categorieën die de type werkvormen bespreekbaar maken:

Werkvormen. Werkvormen. Overvloed aan, daarom 4 categorieën die de type werkvormen bespreekbaar maken: Werkvormen Werkvormen Overvloed aan, daarom 4 categorieën die de type werkvormen bespreekbaar maken: 1) Presentatie georiënteerde werkvormen 2) Conversatie georiënteerde werkvormen 3) Samenwerking georiënteerde

Nadere informatie

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen Getting Started Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen De BIG-opleidingen worden competentiegericht vormgegeven. Met het competentiegericht opleiden hebben de opleidingen een duidelijker inhoudelijk

Nadere informatie

Evaluatiewijzer didactisch coachen Versie 1.1, juli 2016

Evaluatiewijzer didactisch coachen Versie 1.1, juli 2016 Evaluatiewijzer didactisch coachen Versie 1.1, juli 2016 Voor je ligt de evaluatiewijzer didactisch coachen in de lesgebonden situatie. Deze evaluatie is ontwikkeld in opdracht van het project Leerling

Nadere informatie

Wat Doel Voorbereiding TL overleg Actie / gedrag tijdens overleg Afronding

Wat Doel Voorbereiding TL overleg Actie / gedrag tijdens overleg Afronding Week 1 Vorig 1 Reflectie / evaluatie lln 1 Huidig Terugkoppelen van leerlingevaluatie aan experts. Door middel van reflectie lln evalueren. Terugkoppeling opbrengsten evaluatie. Je kunt iets vertellen

Nadere informatie

De rol van formatief toetsen binnen taalonderwijs. Joanneke Prenger CPS 13 oktober Welkom aan boord!

De rol van formatief toetsen binnen taalonderwijs. Joanneke Prenger CPS 13 oktober Welkom aan boord! De rol van formatief toetsen binnen taalonderwijs Joanneke Prenger CPS 13 oktober 2016 Welkom aan boord! 1 Inleiding Veel aandacht voor het curriculum, leren, toetsing en toezicht Veel aandacht voor toetsing

Nadere informatie

Kaartspel De formatieve toetscyclus. NRO-PPO overzichtsstudie dossiernummer Judith Gulikers & Liesbeth Baartman

Kaartspel De formatieve toetscyclus. NRO-PPO overzichtsstudie dossiernummer Judith Gulikers & Liesbeth Baartman Kaartspel De formatieve toetscyclus NRO-PPO overzichtsstudie dossiernummer 405-15-722 Doelgericht professionaliseren. Formatief toetsen met effect! Wat DOET de docent in de klas? Judith Gulikers & Liesbeth

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 3 (jaar 3) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

BEOORDELEN CMK PLECHELMUSSCHOOL,... Totaal aantal vragen: 10

BEOORDELEN CMK PLECHELMUSSCHOOL,... Totaal aantal vragen: 10 10/24/2016 BEOORDELEN CMK PLECHELMUSSCHOOL,... Totaal aantal vragen: 10 De meeste juiste antwoorden: #9 Minste Juiste antwoorden: #8 1. Waarom wordt er beoordeeld? Om de leerlingen te kunnen volgen om

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid BKE november 2016

Toetsbekwaamheid BKE november 2016 Toetsbekwaamheid BKE november 2016 De Basiskwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. Een belangrijk aspect in die toetspraktijk is het gesprek over toetsing: het vragen/

Nadere informatie

Leerwerktaak Hoor je wat ik zeg?!

Leerwerktaak Hoor je wat ik zeg?! Leerwerktaak Hoor je wat ik zeg?! Titel Hoor je wat ik zeg?! Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak VO MBO Alle 1 propedeusefase 2 hoofdfase 3 eindfase (lio) 1 interpersoonlijk 2 pedagogisch

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

2 Stappen en fasen. 006128860006-bw.indd 8 19-09-13 12:35

2 Stappen en fasen. 006128860006-bw.indd 8 19-09-13 12:35 2 Stappen en fasen 8 ICT-beheerder - Netwerkbeheerder 006128860006-bw.indd 8 19-09-13 12:35 De projectwijzers brengen je in realistische situaties die te maken hebben met het ICT-vakgebied zodat je niet

Nadere informatie

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht leer je hoe je door meer en beter formatief te evalueren toetsen onderdeel van het leerproces kan maken,

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management Beschrijving van de leeractiviteit Voor de volgende opdracht zullen de studenten plannen* hoe ze gedurende een week ijs gaan

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4 Handleiding profielwerkstuk Mavo 4 2019 2020 Inleiding: Je gaat dit jaar een profielwerkstuk maken. Het doel van het profielwerkstuk is dat je leert op een zelfstandige manier onderzoek te doen. Daarnaast

Nadere informatie

ALO! Workshop 11 oktober Ontwerpen van blended leren. Welkom

ALO! Workshop 11 oktober Ontwerpen van blended leren. Welkom ALO! Workshop 11 oktober 2018 Ontwerpen van blended leren Welkom Het team Ruth Bram Stijn Jan Planning 00:05-00:10 Introductie workshop 00:10-00:20 Kennismaking 00:20-00:55 Aan de slag: lesmomenten herontwerpen

Nadere informatie

Toetscyclus. 5.1 Praktijk Reflectie De toetscyclus Portfolio 39

Toetscyclus. 5.1 Praktijk Reflectie De toetscyclus Portfolio 39 33 Toetscyclus Samenvatting In dit hoofdstuk worden de zeven fasen van de toetscyclus genoemd en kort toegelicht..1 Praktijk 34.2 Reflectie 34.3 De toetscyclus 34.4 Portfolio 39 L. Bijkerk, Basis Kwalificatie

Nadere informatie

4 SOCIAAL TECHNISCHE WETENSCHAPPEN

4 SOCIAAL TECHNISCHE WETENSCHAPPEN INSTAPBUNDEL NIEUWE LEERLING 4 SOCIAAL TECHNISCHE WETENSCHAPPEN Beste nieuwe leerling Vermits je vanuit een andere studierichting naar het 4 de jaar S.T.W.stroomt, zouden we graag uitleg geven over een

Nadere informatie

[DIA MET TITEL+COVER HIER]

[DIA MET TITEL+COVER HIER] [DIA MET TITEL+COVER HIER] Bijeenkomst 1 Beter schrijven in alle vakken Programma Aanleiding Schrijven in fasen Oriëntatiefase Opdrachtfase Schrijffase Revisiefase en publicatiefase (bijeenkomst 2) Voorwerk

Nadere informatie

Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal. Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma

Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal. Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma Formatief evalueren Welkom! Kennismaking: waar herkent u zich in? Waar herkent u zich in? Eigenlijk

Nadere informatie

Educatief arrangeren rond LOB

Educatief arrangeren rond LOB Educatief arrangeren rond LOB Vorige week Contact met de docent deze week NAW-gegevens via CF Afspraken met begeleider Maken van het Werkplan Voorbereiden van het interview Vragen naar aanleiding van vorig

Nadere informatie

HOE GEBRUIK IK ICT ALS ONDERSTEUNING BIJ MIJN ONDERWIJS?

HOE GEBRUIK IK ICT ALS ONDERSTEUNING BIJ MIJN ONDERWIJS? Robert Hof Jelle Wijders HOE GEBRUIK IK ICT ALS ONDERSTEUNING BIJ MIJN ONDERWIJS? Blended learning, Flipping the Classroom, Google Classroom en imovie op de ipad bronnen:http://blendedlearningwijzer.nl/

Nadere informatie

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven. Procedure en criteria voor het beoordelen van studenten in de beroepspraktijk Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Nadere informatie

Voorlichtingstijdschrift maken over leefstijl Preventie en Gezondheidsvoorlichting

Voorlichtingstijdschrift maken over leefstijl Preventie en Gezondheidsvoorlichting Voorlichtingstijdschrift maken over leefstijl Preventie en Gezondheidsvoorlichting Opleiding: Verzorgende IG / Verpleegkunde Cohort: 2016-2017 Mijlpaal: 2 Auteurs: R. de Graaff en J. van der Veen 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

Formatief evalueren: meer weten, minder toetsen. Nationaal Congres Frans 22 maart 2019

Formatief evalueren: meer weten, minder toetsen. Nationaal Congres Frans 22 maart 2019 Formatief evalueren: meer weten, minder toetsen Nationaal Congres Frans 22 maart 2019 Programma Wat is formatief evalueren? Waarom zou ik FE willen inzetten? Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van

Nadere informatie

Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken!

Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken! Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken! Over de rol van de kwaliteitszorgmedewerker binnen OGW Juliette Vermaas Opdracht 1: Inventarisatie 1. Wat is volgens jou kenmerkend voor OGW? Kies

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

Individueel Onderwijsontwerp Traject (IOT)

Individueel Onderwijsontwerp Traject (IOT) universitair onderwijscentrum groningen Cursusontwerp Individueel Onderwijsontwerp Traject (IOT) Versie Augustus 2013 Naam: Datum: Dit sjabloon geeft een structuur voor het ontwerpen van uw cursus. Onder

Nadere informatie

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen.

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen. Opdracht Formatief evalueren met leerdoelen Inleiding Het doel is om de eerste stappen te zetten in het werken met formatieve evaluatie. Hiervoor stel je leerdoelen en bijbehorende criteria op, vervolgens

Nadere informatie

Een geslaagde activiteit

Een geslaagde activiteit Een geslaagde activiteit Toelichting: Een geslaagde activiteit Voor Quest 4 heb ik een handleiding gemaakt met daarbij de bijpassend schema. Om het voor de leerkrachten overzichtelijk te maken heb ik gebruik

Nadere informatie

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein Onderwijs op het Cals College Nieuwegein 2017-2020 1 Onze kernwaarden Ambities onderwijsvernieuwing 2017-2020 We hebben vertrouwen in elkaars We streven een sfeer van openheid kunnen en bedoelingen. We

Nadere informatie

Product en prijzen 2016 Social Media Rijbewijs

Product en prijzen 2016 Social Media Rijbewijs GI T AL E Product en prijzen 2016 Social Media Rijbewijs Januari 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met het Social Media Rijbewijs... 3 Inhoud lessen... 4 Digitale leeromgeving... 5 Prijzen

Nadere informatie

Scan ERK-gericht werken

Scan ERK-gericht werken 1 Scan ERK-gericht werken Doel Als docent kunt u op diverse manieren werken met het Europees Referentiekader, afhankelijk van de ervaring die u al met het referentiekader hebt opgedaan. Om nu te bepalen

Nadere informatie

Analyse van leeromgeving

Analyse van leeromgeving Analyse van leeromgeving Blended learning project: Romeo and Juliet: tell the story through social media! Inleiding Ons BL project bestaat uit vijf lessen die gegeven zijn aan eerstejaars studenten HAVO/VWO

Nadere informatie

Three Ships Learning Solutions

Three Ships Learning Solutions Three Ships Learning Solutions Wiel van de Berg Algemeen Directeur Jos Herkelman Teamleider trainer/consultants Agenda Kennismaken Samen aan jezelf werken Praktisch aan de gang in PO en VO/(M)BO Kaders

Nadere informatie

Leerwerktaak Schatrijk aan woorden

Leerwerktaak Schatrijk aan woorden Leerwerktaak Schatrijk aan woorden Titel Schatrijk aan woorden Niveau Hoofdfase WPL2A Competenties 3 vakinhoudelijk/vakdidactisch 4 organisatorisch 7 reflectie en ontwikkeling Beroepstaak 1 lesgeven 2

Nadere informatie

Kick-off ontwerpcyclus Lectoraat Technologie-Ondersteund Leren Werkgroep Blended learning Zuyd Professional

Kick-off ontwerpcyclus Lectoraat Technologie-Ondersteund Leren Werkgroep Blended learning Zuyd Professional Kick-off ontwerpcyclus 2017-2018 Lectoraat Technologie-Ondersteund Leren Werkgroep Blended learning Zuyd Professional AGENDA 9.00-9.15 Welkom: koffie en voorstellen 9.15-9.20 Padlet (staat gedurende presentaties

Nadere informatie

ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM

ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht ga je aan de slag met het ontwikkelen van en die je meteen de volgende dag in kunt zetten. Aan de hand van concrete voorbeelden

Nadere informatie

Opdracht. Voorkennis Basale kennis van het proces van formatief evalueren.

Opdracht. Voorkennis Basale kennis van het proces van formatief evalueren. Opdracht In deze workshop ga je aan de slag met het inbouwen van verschillende feedbackmomenten in je lessen. In deze workshop leer je het verschil tussen docentgestuurde feedback, peer-feedback en self-assessment.

Nadere informatie

21e-eeuwse vaardigheden

21e-eeuwse vaardigheden Even voorstellen Eugenie Zwanenburg Dumoulin Docent Biologie en ANW Coördinator talentstroom Science Onderwijsvernieuwing Ontwikkelteam DG curriculum.nu www.teacherstories.nl www.lesseninvaardigheden.nl

Nadere informatie

KPB Activerende didactiek

KPB Activerende didactiek 2014-2015 Cursuscode Cohort 2012: LGWKAD40P2 Cohort 2013: LGWKAD01P2 Cohort 2014: LGWKAD01P2 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Werken aan competenties 3 Praktijkopdracht activerende didactiek 3 Bijlage 1: Beoordelingsformulier

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Dit document beschrijft het model dat binnen het netwerk ontwikkeld wordt om: Aan de ene kant te dienen als een leidraad om

Nadere informatie

Formatief evalueren: de aanpak in het voortgezet onderwijs als leermiddel in het ho

Formatief evalueren: de aanpak in het voortgezet onderwijs als leermiddel in het ho Formatief evalueren: de aanpak in het voortgezet onderwijs als leermiddel in het ho SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Gerdineke van Silfhout g.vansilfhout@slo.nl Doelen workshop Je weet

Nadere informatie

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster.

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster. Fontys Hogeschool voor de kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 Jaar: 4 Dt Stageschool: Heerbeeck College Stagebegeleider: S. van Driel

Nadere informatie

HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2)

HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2) HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2) 1 ENKELE TRENDS (LEARNING TOMORROW) 1. De gestage groei van e-learning. Met name blended learning wordt de default manier

Nadere informatie

Handelingsadvies Proces zichtbaar maken

Handelingsadvies Proces zichtbaar maken Handelingsadvies Proces zichtbaar maken Dit handelingsadvies kan gebruikt worden door docenten om het proces van de leerlingen zichtbaar te maken bij de leerlingen. Om het proces zichtbaar te maken is

Nadere informatie

Product en prijzen 2017 Media Rijbewijs

Product en prijzen 2017 Media Rijbewijs Product en prijzen 2017 Product en prijzen 2018 Social Media Rijbewijs Media Rijbewijs Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met het Media Rijbewijs... 3 Inhoud lessen... 4 Digitale leeromgeving...

Nadere informatie

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Een mediawijze leerling heeft alle competenties in huis die nodig zijn om

Nadere informatie

Avans ontwikkelrichtlijn voor docenten

Avans ontwikkelrichtlijn voor docenten Avans ontwikkelrichtlijn voor docenten Toelichting De Avans ontwikkelrichtlijn voor docenten betreft de vier deelgebieden waarop docenten binnen Avans Hogeschool zich, conform het Avans professionaliseringsplan,

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018)

Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018) Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018) In de VMBO stroom van het ACL wordt sinds het schooljaar 2016-2017 expliciet aandacht besteed aan de leergebied overstijgende (LGO)

Nadere informatie

Leerplan/lessenserie Cultuur in de Spiegel:

Leerplan/lessenserie Cultuur in de Spiegel: kernteam Leerplan/lessenserie Cultuur in de Spiegel: Docent(en): Bestemd voor groep(en): Vak(ken)/vakgebied(en): Aantal leerlingen: Aantal weken/lessen Onderwerp Omschrijving Verantwoording keuze (Nr.

Nadere informatie

Wij banen de weg Module D&I

Wij banen de weg Module D&I Module D&I VMBO T4 BC Broekhin Roermond 2017 / 2018 Inhoudsopgave 1 OPDRACHTGEVER 3 1.1 EXTERNE OPDRACHTGEVER 3 2.2 OMSCHRIJVING HET PROJECT. 3 2 VERWACHT EINDPRODUCT EN EISENPAKKET 4 2.1 ORIËNTATIE. 4

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Werken aan communicatie 1

Werken aan communicatie 1 Communicatie Werken aan communicatie 1 Werken aan communcatie 1 Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk pagina 5 van dit werkboek. Te activeren tot: Colofon Uitgeverij: Edu Actief

Nadere informatie

MOOC Blended learning ontwikkeling 07-11-2014. Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO

MOOC Blended learning ontwikkeling 07-11-2014. Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO Naam deelnemer: Naam: Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO Type en datum: Ontwerp 1.0. oktober 2014 Verklaring eigen werk: Hierbij verklaar ik

Nadere informatie

SOL. SOL self-organised learning

SOL. SOL self-organised learning SOL self-organised learning SOL is een didactisch concept waarin verschillende moderne methoden op een nieuwe manier gebruikt worden. Essentieel is dat SOL het leren combineert met doceren met als achterliggende

Nadere informatie

Programma. Inleiding. Project LOB - Codename Future. Arrangeren. Begeleiden van studenten

Programma. Inleiding. Project LOB - Codename Future. Arrangeren. Begeleiden van studenten Programma Inleiding Project LOB - Codename Future Arrangeren Begeleiden van studenten LOB arrangeren Drie scholen Studenten arrangeren lesmateriaal voor een vakdocent Lesmateriaal gaat over de relatie

Nadere informatie

Training. Coachend begeleiden

Training. Coachend begeleiden Training Coachend begeleiden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Bertine Pruim Inhoudelijke redactie: Napona Smid Titel: Factor-E Coachend begeleiden

Nadere informatie

Herinrichting Schoolplein mavo 3

Herinrichting Schoolplein mavo 3 Herinrichting Schoolplein mavo 3 Pagina 1 van 7 Inleiding Binnenkort ga je aan de slag met het project Herinrichting van het schoolplein. Alle leerlingen van het derde leerjaar gaan ervoor zorgen dat ons

Nadere informatie

Product en prijzen 2017 Media Rijbewijs

Product en prijzen 2017 Media Rijbewijs Product en prijzen 2017 Product en prijzen 2017 Social Media Rijbewijs Media Rijbewijs Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met het Media Rijbewijs... 3 Inhoud lessen... 4 Digitale leeromgeving...

Nadere informatie

Blended learning. Waarom, wat en hoe? Steven Verjans

Blended learning. Waarom, wat en hoe? Steven Verjans Blended learning Waarom, wat en hoe? Steven Verjans Pagina 2 A. Haddad, technologies for education Vooraf: Is blended learning een nieuw fenomeen? Niet echt: al lang afwisseling didactische werkvormen

Nadere informatie

Het Kompas. Iip Conferentie het Liemers college. Transform to the power of digital

Het Kompas. Iip Conferentie het Liemers college. Transform to the power of digital Het Kompas Iip Conferentie het Liemers college Transform to the power of digital De agenda voor vandaag Wie zijn wij, wie zijn jullie? Introductie van het Kompas Aan de slag met het Kompas ? 3 Het kompas

Nadere informatie

Dé toets bestaat niet

Dé toets bestaat niet Dé toets bestaat niet Over functioneel toetsen voor beter onderwijs Willibrord Huisman, Afdeling Onderwijsondersteuning Marc Vorstenbosch, Fac. Medische Wetenschappen, Afd. Anatomie Onderwijsdag Radboud

Nadere informatie

Onderwijsontwerp. Onderwijsontwerp. methodiek. methodiek. ICT&O

Onderwijsontwerp. Onderwijsontwerp. methodiek. methodiek.  ICT&O Onderwijsontwerp Onderwijsontwerp methodiek methodiek ICT&O www.saxion.nl/icto Voorwoord Ga jij een module/onderwijseenheid (her)ontwerpen? Dan komt SHUFFLE wellicht goed van pas. Deze onderwijsontwerp

Nadere informatie

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl Instructie student Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER DOSSIERCREBO KWALIFICATIE NIVEAU COHORT KERNTAAK VERSIE : 1v1 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Stappenplan 4 3. Instructie

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: november 2013 ISBN:

Nadere informatie

Product en prijzen 2014

Product en prijzen 2014 Product en prijzen 2014 1 Augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met Social Media Rijbewijs... 3 Opbouw en inhoud lessenreeks... 4 Digitale leeromgeving... 5 Docentenomgeving... 6 Prijzen

Nadere informatie