Digitale Toolkit. Nationale Sportweek voor sportverenigingen en andere sportaanbieders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitale Toolkit. Nationale Sportweek 2014. voor sportverenigingen en andere sportaanbieders"

Transcriptie

1 Digitale Toolkit Ik neem je mee! Nationale Sportweek 2014 voor sportverenigingen en andere sportaanbieders

2 2 Nationale Sportweek 2014 De 11e editie van de Nationale Sportweek vindt dit jaar plaats van zaterdag 19 april tot en met zaterdag 26 april De landelijke aftrap is op vrijdag 18 april in Roermond. Een week lang wordt de sport in de etalage gezet door middel van het thema Ik neem je mee!. Ik neem je mee! De Nationale Sportweek staat dit jaar in het teken van Ik neem je mee! en is verbonden met de Olympische waarde vriendschap. Iedereen, jeugd, maar zeker ook volwassenen, worden aangemoedigd iemand mee te nemen om te gaan sporten. Mensen die enthousiast naar de sportclub gaan of een sport beoefenen zijn immers de beste ambassadeurs van de sport. We winnen veel met sport! Voor niet-sporters wordt zo de drempel verlaagd om toch een keer de sportclub in te stappen. Diegenen die wel sporten, krijgen een duwtje in de rug om nog vaker te gaan sporten. En hoeveel leuker is het om dat samen te doen?! Alle sporters nodigen iemand uit die niet of nauwelijks sport Het thema Ik neem je mee! staat ervoor dat zoveel mogelijk sporters een maatje uitnodigen en meenemen, die in eerste instantie niet of nauwelijks sport. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je buurman, familie, vriend of vriendin. Op deze manier laat je meer mensen kennis maken met sport. Waarom Ik neem je mee!? Ik neem je mee! draagt bij aan bestaande uitdagingen van verenigingen zoals behoud en werven van leden én vrijwilligers. Het sluit aan bij wat mensen interesseert; gezelligheid en met een maatje iets ondernemen. Onderzoek laat zien: Mensen die nu niet sporten maar wel zouden willen sporten, zijn diegenen die het dichts bij de huidige sporters staan, dus de vrienden, familie en buren van sporters. Als thema van de Nationale Sportweek om er de aandacht op de te vestigen, dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Het leent zich goed voor communicatie over jouw club.

3 4 Inhoud Toolkit Ik neem je mee! 5. Fotowedstrijd 8. Aan de slag 9. Mogelijke activiteiten 10. Communicatiemiddelen 11. Binding 12. Ik neem je mee! na afloop van de Nationale Sportweek 13. inspiratie voorbeelden

4 5 Fotowedstrijd Ook dit jaar heeft de Nationale Sportweek weer een landelijke fotowedstrijd! De fotowedstrijd staat dit jaar in het teken van Ik neem je mee!. Deelnemers maken een duo-portret van zichzelf en zijn/ haar maatje, op het moment dat ze deelnemen aan de Nationale Sportweek. Er zijn schitterende prijzen te winnen voor de foto s van sportmomenten die het meest tot de verbeelding spreken. Deel je sportmoment met een NSWsnap Dit jaar daagt de Nationale Sportweek je uit om in het kader van het thema Ik neem je mee! je sportbelevening met je maatje te laten zien in een duo-portret. Roep alle deelnemers op om een foto te maken per duo van hun sportmoment en om de foto te delen. Dit noemen we de NSWsnap. Om mee te doen aan de actie en dus ook kans te maken op de prijzen, plaatsen de deelnemers de gemaakte foto met #NSWsnap op Twitter. Ook kun je zelf je foto plaatsen op de Facebook pagina van de Nationale Sportweek. Bij de onderstaande suggesties vind je tips om de fotowedstrijd waardevol te maken bij jouw club of vereniging. Suggesties voor sportaanbieders Promoot de fotowedstrijd en laat deelnemers via Twitter daarbij een hashtack met jouw vereniging plaatsen (#jouw vereniging #NSWsnap) waardoor je extra publiciteit krijgt en alle foto s terug kunt kijken die gemaakt zijn bij jouw vereniging. Verbind een prijs aan diegene die jouw club het mooiste/ beste in beeld brengt met de fotowedstrijd (gebruik hier ook weer #jouw vereniging #NSWsnap)

5 6 Voorbeeld tweets Ik heb mijn buurman meegenomen naar #vcetannos. Niet verwacht, maar hij verbaasde ons met een fabuleuze traptechniek #nsw14 #nswsnap Dankzij mijn sportieve kleinzoon, die lid is bij #hcj ben ik toch weer eens heerlijk sportief bezig geweest #nswsnap #nsw14 Voor meer informatie over de foto actie ga naar:

6 8 Aan de slag Hieronder vind je een aantal eenvoudige stappen bij het organiseren van Ik neem je mee bij de sportclub: Zorg voor één initiatiefnemer die daarnaast ook aanspreekpunt/ projectleider is. Informeer je trainer/coaches/begeleiders over Ik neem je mee! en zorg dat ze meewerken. Bij meewerken hoort én het enthousiasmeren van leden én het binden van de nieuwe sporters. Enthousiasmeer je leden een training/ wedstrijd om iemand uit te nodigen en mee te nemen naar de vereniging die in eerste instantie niet of weinig sport: o Dit kan tijdens bestaande trainingen (of enigszins aangepaste training). o Dit kan met een extra activiteit. Communiceer de datum en activiteit die gaat plaatsvinden via de communicatiekanalen die de vereniging zelf ter beschikking heeft (bijvoorbeeld: website, nieuwsbrief, mail, Twitter, informatiebord). o Je kunt hierbij gebruik maken van de standaard aanpasbare poster. o Bekijk ter inspiratie de verhalen van de ambassadeurs van de Nationale Sportweek. Stem af hoe je de nieuwe leden/ deelnemers gaat opvangen. (Denk hierbij aan Wat kan ik aanbieden? ). Houd bij hoeveel mensen iemand meenemen/ deelnemen jouw sportclub een positief effect heeft gehad. Stel eventueel een prijs of tegenprestatie samen, om mensen te werven o (bijvoorbeeld gratis consumpties voor deelnemers of verloot een shirt van de club). Plan een evaluatiemoment in met de trainers/ begeleiders, om te horen hoeveel gasten er zijn geweest, hoe dit verliep, of de gasten enthousiast waren en of ze terugkomen.

7 9 Mogelijke activiteiten Met het thema Ik neem je mee! zijn er voor sportaanbieders veel mogelijkheden om tijdens de Nationale Sportweek activiteiten te organiseren. Onderstaande voorbeelden zijn ter inspiratie: Introtrainingen Organiseer een aantal van de bestaande trainingen als introtraining. Alle leden mogen een maatje meenemen naar de bestaande training. Deze training wordt voor één keer iets aangepast waardoor iedereen mee kan doen en kennis kan maken met de club en de sport. Maatjesmaandag Op maandag (tijdens de Nationale Sportweek) neemt iedereen van de vereniging een maatje mee die niet bij de vereniging zit/ weinig sport of niet sport. Probeer tijdens deze dag met de deelnemers binding te creëren met de sport en met de vereniging. Familie toernooi Alle sporters van de vereniging nodigen familie uit. Op een dag organiseren dat iedereen vrij is, bijvoorbeeld op 2e Paasdag. Het toernooi richt zich ook op mensen zonder ervaringen, de hele familie kan dus meedoen. Spelregels hoeven geen drempel te zijn, eventueel (afhankelijk van sporttak) aan begin van de dag kort toelichten. Achteraf een hapje en drankje en eventuele prijsuitreikingen. Ouder kind toernooi Het is de bedoeling dat kinderen samen met of tegen hun ouders strijden voor de prijzen. Hierbij kun je denken aan de winnende ploeg, beste speler, sportiefste speler etc. Laat ouders ervaren wat de sport van hun kind precies inhoudt, doordat ze het zelf beleven en met andere ouders meemaken. Kleding ruilmiddag Kinderen zijn in de groei en hebben om de haverklap nieuwe kleding nodig. Wanneer er een kledingruil middag georganiseerd wordt bijvoorbeeld na een training, zullen hier veel ouders op afkomen. Ouders komen met elkaar in contact. Er is een ongedwongen sfeer en ouders kunnen aangespoord worden om te helpen binnen een vereniging of om zelf te komen sporten. Etentje Organiseer een etentje, waarbij iedereen één persoon mag meenemen die nog niet sport bij de club. Tijdens het etentje komen de verhalen vanzelf los. Eventueel kunnen sfeerbeelden worden getoond. Laat zien dat de vereniging veel te bieden heeft, zelfs meer dan trainingen en wedstrijden. Misschien willen mensen na het etentje terugkomen om mee te sporten. Zweetdate Bied je leden aan dat ze samen met een vriend of vriendin kunnen sporten bij de vereniging. Helemaal mooi als dit kan in combinatie met een gezonde maaltijd. Samen sporten is leuker dan alleen. Spreek vooraf af hoelang je minimaal gaat sporten en wanneer je gaat eten. Kijkmiddagen Niet bij alle trainingen is het toegestaan om te kijken. Wel kunnen er speciale kijkmiddagen- en avonden georganiseerd worden. Deze kun je leuk aankleden zodat het voor de kijkers meer is dan alleen de training. Hierdoor kan je in het kader van Ik neem je mee!, niet sporters interesseren om ook zelf te komen sporten.

8 10 Communicatiekanalen Je wilt als sportaanbieder zoveel mogelijk leden en betrokkenen bij jouw vereniging laten meedoen aan de Nationale Sportweek en deze bekend maken met het thema Ik neem je mee!. Voor een aantal middelen hebben we standaard formats klaar liggen die gemakkelijk aan te passen zijn aan de vereniging/ club. Mogelijke middelen waarmee de sportaanbieder mensen kan bereiken en enthousiasmeren zijn: Altijd mond-tot-mond reclame: zorg dat je trainers, begeleiders en andere betrokkenen in de club goed op de hoogte zijn. Tijdens alle lessen/ trainingen. Een artikel plaatsen op de website, de nieuwsbrief, het clubblad etc. Posters ophangen/ uitdelen aan leden. Geef leden een ( ansicht ) kaart waarmee ze gemakkelijk iemand kunnen uitnodigen. Inspiratie verhalen publiceren. Flyers aan leden meegeven. Een persbericht de deur uit doen naar de lokale pers. Advertentie plaatsen in de lokale krant. Social media en #NSWsnap inzetten. o Promoot de activiteiten van jouw vereniging via social media en moedig daarbij aan om #NSWsnap #jouwvereniging te gebruiken. Suggesties voor extra promotie, buiten de club Bekijk de mogelijkheden op schermen bij een bank/ supermarkt. Etalages van winkeliers. Media die de gemeente ter beschikking heeft (bijvoorbeeld: website, social media, gemeentepagina s in huis-aanhuiskrant). Mededelingsborden bij sportaccommodaties (sporthallen, zwembaden, kantines, et cetera) en bibliotheken.

9 11 Binding: Nieuwe sporters enthousiasmeren om vaker te komen sporten Probeer binding te creëren met de nieuwe sporters. Tijdens dat deelnemers zich betrokken voelen bij de club. Daarnaast is het verstandig en van belang dat de contactgegevens van de deelnemers worden genoteerd, zodat je er op een later moment nog gebruik van kunt maken. Hoe pak je dit alles aan? 5 tips voor tijdens de training Natuurlijk starten met elkaar kort voorstellen. De trainer vertelt iets over de training en de club. De trainer houdt rekening met niveauverschillen. Zorg zo nu en dan voor een korte pauze. Spreek de nieuwe sporters persoonlijk aan. 5 tips voor direct na de training Vraag van ze ervan vonden en vraag door van hen interesseert. Geef deelnemers advies over aanbod van de club dat het beste bij ze past. Bedank je deelnemers persoonlijk en nodig ze uit vaker langs te komen. Biedt b.v. een rittenkaart of een extra keer gratis meedoen aan. Laat deelnemers zien wat de vereniging/ club nog meer te bieden heeft. Geef de deelnemers de mogelijkheid een nieuwsbrief te ontvangen en op de hoogte te blijven van de activiteiten van de club.

10 12 Ik neem je mee! na afloop van de Nationale Sportweek Voor sportverenigingen is het belangrijk dat de sportmaatjes, die deel hebben genomen aan een activiteit tijdens de Nationale Sportweek, ook na hun eerste kennismaking met (nieuwe) sporten terugkomen en van een vervolgaanbod gebruik maken (zie pagina binding ). Ik neem je mee! hoeft niet alleen gedragen te worden tijdens de Nationale Sportweek. Buiten de Nationale Sportweek om kan het thema ook worden ingezet. Zo kan de vereniging bijvoorbeeld een aantal momenten per jaar inplannen om het thema Ik neem je mee!, middels een activiteit, terug te laten komen binnen de vereniging. Ook is het een idee om als vereniging met Ik spreken. Hierbij kan gedacht worden aan een dag speciaal voor vrienden/vriendinnen, of een dag waarin kinderen hun ouders mogen uitnodigen om te sporten (B.V. familietoernooi), Ladies Day of een Masters-dag (voor sporters en hun bekenden die ze meenemen vanaf ongeveer 50 jaar). Deze speciale dag wordt dan tijdens de Ik neem je mee!- week georganiseerd of apart. Het kan zelfs nog waarin u een avondactiviteit organiseert, waarbij sporters iemand mogen meenemen, vergelijkbaar met Museumnacht. Dit zijn enkele ideeën om Ik neem je mee! ook na de Nationale Sportweek in te vullen. Waarschijnlijk heeft uw club ook eigen ideeën om Ik neem je mee! vaker te organiseren, waarbij de leden worden aangemoedigd om mensen uit hun omgeving uit te nodigen én uw vereniging ervoor zorgt dat ze welkom worden ontvangen en kunnen deelnemen aan de sportactiviteiten. Sporten is leuk, samen sporten is nog veel leuker. We winnen veel met sport! Voorbeelden Voor voorbeelden van Ik neem je mee! activiteiten zie; mogelijke activiteiten of inspiratie voorbeelden, welke zijn terug te lezen in deze Toolkit. Ook op de website van de Nationale Sportweek staan activiteiten ter inspiratie op Ik neem je mee!

11 13 Inspiratievoorbeelden Quality Sport Centre Tijdens de Nationale Sportweek mag iedere klant een vriend(in) meebrengen. Elke niet-klant kan die week gratis een les proberen en nadien lekker relaxen in sauna en stoombad! Sportpark Het Zijvond Om het meidenvoetbal bij s.v. Leones te promoten wordt ook dit jaar weer een vriendinnendag georganiseerd. Tijdens deze dag worden op het sportpark allerlei leuke (meiden)activiteiten georganiseerd. En kun je onder leiding van ervaren trainers en speelsters een indruk krijgen van voetballen bij s.v. Leones. Zo ervaar je zelf of voetballen iets voor jou is en hoe de sfeer is binnen de vereniging. Paasmaandag wandeltocht Maastricht nodigt verenigingen uit een grote paaswandeling te organiseren voor het hele gezin. Gezellig en ideaal om de paasbrunch die je zojuist genuttigd hebt eraf te lopen. Neem je gezin of hele familie mee! Gymzaal de Lijsterberg-Open lessen peutergym en kleutergym Open les bij de ouder- en kind gym en de kleutergym. Jonge kinderen bewegen graag, een plaats waar dit zeker kan is de gymzaal. Tijdens de ouder- en kind gym en de kleutergym komen allerlei vormen van bewegen aan bod, zoals balanceren, loopvormen, klimmen, klauteren en springen. Daarnaast leren kleuters de eerste onderdelen van het turnen zoals duikelen, een koprol en soms zelfs een handstand! Ouder- en kind gym is voor peuters van 1,5 t/m 3 jaar. Sportaanbieders Gemeente Rheden De Rhedense sportaanbieders willen hun aanbod tijdens de Sportweek extra onder de aandacht brengen. Er komt een nationale sportweek kalender met daarin al het gratis sportaanbod. De kalenders komen in groep 4 tot en met 8 van elke basisschool in Rheden te hangen. Bij elke zichzelf en hun vriendjes kunnen inschrijven. Voor meer inspiratievoorbeelden ga naar

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af?

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af? Leerpakket Wmo Competenties Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af INHOUDSOPGAVE 1. Introductie van de competentie 3 2. Teamopdrachten 5 1. Netwerkanalyse 5 2. Pitch jouw organisatie naar de

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Vrijwilligers moet je veroveren

Vrijwilligers moet je veroveren Vrijwilligers moet je veroveren Vrijwilligers moet je veroveren Turkse vrouwen tijdens de landelijke speeltuindag bij speeltuin De Greiden in Heerenveen In tegenstelling tot de geluiden gaat het helemaal

Nadere informatie

Opvoedondersteuning op school

Opvoedondersteuning op school Opvoedondersteuning op school chemie tussen ouders, leerkrachten en CJG Interviews Praktijkvoorbeelden Tips Deel samen één koffiepot Laat een methode geen dwingend keurslijf worden. Voor ouders is herkenning

Nadere informatie

Balansdag op het Werk

Balansdag op het Werk Handleiding Balansdag op het Werk Voorkom overgewicht Inhoud 1. Inleiding......................................................................................................... 3 2. Gezond gewicht: De

Nadere informatie

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat?

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Dilemma's bij dementie. Handleiding voor het gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Moeten we het rijbewijs al afpakken?

Moeten we het rijbewijs al afpakken? Moeten we het rijbewijs al afpakken? Dilemma's bij dementie. Handleiding voor het gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen bij de zorg voor

Nadere informatie

Klaar voor de start! Maatschappelijke betekenis van het European Youth Olympic Festival Utrecht 2013 door de Achmea High Five Challenge

Klaar voor de start! Maatschappelijke betekenis van het European Youth Olympic Festival Utrecht 2013 door de Achmea High Five Challenge 1 Klaar voor de start! Maatschappelijke betekenis van het European Youth Olympic Festival Utrecht 2013 door de Achmea High Five Challenge Froukje Smits en Stijn Verhagen 2 Colofon Uitgave: Lectoraat Participatie

Nadere informatie

Professionals en ondersteuning

Professionals en ondersteuning Professionals en ondersteuning bij mediaopvoeding 1 2013 Nederlands Jeugdinstituut / Stichting Mijn Kind Online Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Colofon. Vereniging NOV, april 2012

Colofon. Vereniging NOV, april 2012 In veilige handen Hoe begeleid ik vrijwilligersorganisaties bij het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Voor steunpunten en ondersteuners Colofon Tekst: Saskia Daru, Ronald Hetem, Wendela

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie

1 Zo presenteer je jezelf

1 Zo presenteer je jezelf 1 Zo presenteer je jezelf Wat voor impact heb je op anderen? Hoe kom je over? Welke uitstraling heb je, en welke uitstraling hebben jouw bedrijf en je bedrijfspand? Het zijn geen vragen die je jezelf dagelijks

Nadere informatie

Thuis in de gemeente

Thuis in de gemeente Thuis in de gemeente Tien handreikingen voor professionals en gemeenten om meedoen van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen Hanneke van Lieshout Mieke Cardol ISBN 978-94-6122-142-1 http://www.nivel.nl

Nadere informatie

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Ken je kwaliteiten! colofon Inhoudsopgave CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Auteurs: Mandy Evers, Els Loman, Willi Soepboer - CPS, Amersfoort Illustraties: Digitale Klerken, Utrecht Vormgeving:

Nadere informatie

Het is mijn leven. Een werkboek dat helpt bij beslissingen

Het is mijn leven. Een werkboek dat helpt bij beslissingen Een werkboek dat helpt bij beslissingen Dit werkboek is gemaakt door het Landelijk KennisNetwerk Gehandicaptenzorg (LKNG) in samenwerking met Stichting De Toekomst. Het LKNG bundelt bestaande (wetenschappelijke)

Nadere informatie

Bouwstenen voor een goed gesprek

Bouwstenen voor een goed gesprek Bouwstenen voor een goed gesprek Handreiking participatie binnen de prestatievelden 7, 8 en 9 van de Wmo colofon Colofon Dit is een uitgave van Panteia in samenwerking met de Werkplaats Maatschappelijke

Nadere informatie

Bouwen aan Buurthulp. Handboek voor het organiseren van. onderlinge hulpverlening in de buurt

Bouwen aan Buurthulp. Handboek voor het organiseren van. onderlinge hulpverlening in de buurt Bouwen aan Buurthulp Handboek voor het organiseren van onderlinge hulpverlening in de buurt Auteurs: Wilco Kruijswijk, Kitty van den Hoek en Jan Willem van de Maat Met dank aan: Anita Peters en Annette

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven.

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven. INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoe werkt dit boek? 5 7 Stap 1 Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven 9 11 12 13 Stap 2 Energie Oefeningen Waar krijg jij energie van? Dit

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen door vrijwilligsters Succesvolle werkwijzen binnen Moeders Informeren Moeders (MIM)

Opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen door vrijwilligsters Succesvolle werkwijzen binnen Moeders Informeren Moeders (MIM) Opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen door vrijwilligsters Succesvolle werkwijzen binnen Moeders Informeren Moeders (MIM) ~ 7 ~ Opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen

Nadere informatie

debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start

debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start winnen met debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start Ischa Meijer Journalist De meeste mensen hebben hun eigen mening uit het hoofd geleerd Uitgave 2012 voorwoord Deze reader

Nadere informatie

Samenwerken met de omgeving. Hoofdstuk 18

Samenwerken met de omgeving. Hoofdstuk 18 234 Samenwerken met de omgeving De moeder van Astrid (6) is bloemist. In de kersttijd komt zij een woensdagmiddag naar de buitenschoolse opvang om samen met de kinderen kerststukjes te maken. Ze heeft

Nadere informatie

Ieder kind een eigen verhaal. Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen en Elly Singer

Ieder kind een eigen verhaal. Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen en Elly Singer Ieder kind een eigen verhaal Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen en Elly Singer Ieder kind een eigen verhaal Ieder kind een eigen verhaal Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen

Nadere informatie