direct op de hoogte

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "direct op de hoogte www.corporateleaflet.gasnaturalfenosa.com"

Transcriptie

1 slimme energie

2 direct op de hoogte

3

4

5 Wie zijn wij en wat doen wij Gas Natural Fenosa Gasinkoop en transport Distributie van gas en elektriciteit Elektriciteitsproductie Verkoop Handel Waar zijn wij Internationale aanwezigheid Hoe ziet onze toekomst eruit Strategisch Plan Waar komen wij vandaan Geschiedenis: chronologisch overzicht en ervaring Onze oorspong Ons beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen Klantenfocus Resultaatgerichtheid Milieu Aandacht voor onze werknemers Veiligheid en gezondheid Maatschappelijke betrokkenheid Integriteit Benchmarks voor duurzaam investeren en andere onderscheidingen. 38

6

7 wij zijn Gas Natural Fenosa. Wat wilt u weten

8 6 wie zijn wij en wat doen wij Gas Natural Fenosa staat op vier Spaanse beurzen genoteerd en is opgenomen in de Ibex 35-index, die uit ongeveer investeerders bestaat.

9 slimme energie _ wie zijn wij en wat doen wij 7 Aandeelhoudersstructuur Gas Natural Fenosa 8,8% Minderheidsaandeelhouders 20,9% Internationale instutionele beleggers 4% Sonatrach 1,7% Internationale Spaanse investeerder 30% Groep Repsol 34,6% Groep la Caixa Gas Natural Fenosa, een internationale Groep met een vooraanstaande positie op de energiemarkt, en pionier op het gebied van gas- en elektriciteitslevering. De Groep is actief in meer dan 25 landen en levert aan bijna 20 miljoen klanten verspreid over vijf continenten. Het geïnstalleerd vermogen van 15,4 GW wordt geleverd door een uitgekiende mix van verschillende productietechnieken. Wij streven ernaar om de behoeften van onze klanten goed te begrijpen en te beantwoorden, zodat wij de beste producten en service kunnen bieden. Onze belangrijkste doelstelling is het leveren van energie voor maatschappelijke ontwikkeling en welzijn, waarbij innovatie, energieefficiënte en duurzaamheid centraal staan. Door deze kenmerken zijn wij: Het eerste en het grootste gas- en elektriciteitsbedrijf van Spanje en Latijns-Amerika. De derde energieleverancier van het Iberische schiereiland. De grootste handelaar op de gasmarkt van het Iberische schiereiland. Het eerste gasdistributiebedrijf in Latijns-Amerika. Een wereldspeler op het gebied van vloeibaar aardgas en een toonaangevende LNG leverancier in de Atlantische oceaan en in het Middellandse Zeegebied.

10 8 Wat doen jullie bij Gas Natural Fenosa? Wij leveren energie aan zoveel mensen dat als wij ze allemaal achter elkaar zouden zetten, zij een file zouden vormen van twee keer de afstand tussen Spanje en Japan Gas Natural Fenosa levert gas en elektriciteit aan bijna 20 miljoen klanten.

11 slimme energie _ wie zijn wij en wat doen wij 9 Gasinkoop en transport De basis van ons bedrijf ligt in de gereglementeerde en geliberaliseerde gasen elektriciteitsmarkten, daarnaast nemen de internationale activiteiten een steeds grotere plaats in. Wij zijn met name actief op het gebied van: Gasinkoop en transport. Distributie. Elektriciteitsproductie. Verkoop. Energiehandel. Prioriteit nummer één bij gasinkoop en -transport is het garanderen van de gaslevering aan al onze klanten. Wij beschikken over een uitgebreid inkoopportefeuille van ongeveer 30 miljard m³ aan aardgas en vloeibaar aardgas. Wij voeren uitgebreide gasexploratieprojecten uit in Spanje en Afrika en opslagprojecten in Spanje. Wij beheren de installatie van Peak Shaving in Argentinië om aan de vraag naar energie in geval van piekbelasting te voldoen. Via onze partners Repsol Gas Natural LNG-Stream en Unión Fenosa Gas beschikken wij over een vloot van nieuw gastankers voor het vervoer van vloeibaar aardgas over de hele wereld. Wij beheren de Marokkaanse deel van de gaspijpleiding Maghreb-Europa, die de Algerijnse gasvelden van Hassi R Mel verbindt met het Iberische schiereiland. Daarnaast hebben wij 15% van de capaciteit van de Medgaz pijpleiding. Wij zijn actief betrokken bij drie hervergassingsinstallaties in Spanje en Puerto Rico en een bouwproject voor een terminal in Italië. Wij zijn tevens betrokken bij twee LNG-installaties in Egypte en Oman.

12 10 Distributie van gas en elektriciteit Het doel van onze distributieactiviteit is het aanbieden van voorzieningen aan al onze klanten binnen verschillende marktsectoren: huishoudens, zakelijke afnemers en industrie. Op het gebied van distributie is onze belangrijkste doelstellingen het uitbreiden van de gasen elektriciteitsnetten en de ontwikkeling van bestaande infrastructuur. Wij willen dat onze bestaande en nieuwe klanten over betrouwbare, kwalitatief hoogstaande basisvoorzieningen beschikken, die aan al hun behoeften voldoen.

13 slimme energie _ wie zijn wij en wat doen wij 11 miljoen klanten Gas Als grootste gasmaatschappij van Spanje leveren wij gas aan meer dan duizend gemeenten in negen autonome gebieden, waar wij over meer dan 5 miljoen klanten beschikken. Onze tweede markt in Europa is Italië, waar wij gas leveren aan bijna klanten in meer dan 200 gemeenten in het midden en in het zuiden van het land. Buiten Europa zijn wij de grootste distributiebedrijf van aardgas in Latijns- Amerika. Wij hebben in totaal meer dan zes miljoen klanten in Argentinië, Brazilië, Colombia en Mexico. In 2013 werd het omvangrijke distributieproject van aardgas in het zuidwesten van Peru aan ons toegekend. Elektriciteit In Europa concentreert de elektriciteitslevering zich vooral in Spanje en Moldavië. In Spanje zijn wij de derde elektriciteitsmaatschappij met bijna vier miljoen klanten. Wij leveren aan meer dan klanten in de Moldavische hoofdstad en in verschillende regio s in het midden en zuiden van het land. Wij zijn ook actief in Latijns-Amerika, waar wij meer dan 2,9 miljoen klanten in Colombia en Panama van elektriciteit voorzien.

14 12

15 slimme energie _ wie zijn wij en wat doen wij 13 Elektriciteitsproductie Onze prioriteit bij de productie van elektriciteit ligt bij het beheren van een uitgebalanceerde mix van productietechnieken die concurrerend en milieuvriendelijk is. Wij beschikken over 15,4 GW aan geïnstalleerd vermogen via gecombineerde gascycli, kerncentrales, steenkoolcentrales, waterkrachtcentrales, geothermische energiecentrales en windkrachtcentrales. In Spanje bedraagt het productievermogen ongeveer 13 GW, waarbij 7 GW geproduceerd wordt door combineerde gascycli, 2 GW door waterkracht en 1 GW door windenergie. De resterende gigawatts worden gegenereerd door middel van kernenergie en door steenkoolen stookoliecentrales. In de rest van de wereld zijn wij actief in Mexico, met 2 GW aan geïnstalleerd vermogen door middel van gecombineerde cycli, Puerto Rico, Costa Rica, Panama, Dominicaanse Republiek en Kenya via verschillende productietechnieken.

16 14 Verkoop Onze verkoopactiviteit bestaat uit de verkoop van elektriciteit en gas aan huishoudens tot aan industrieën. In Spanje zijn wij marktleider op energiegebied. Daarnaast ontwikkelen wij oplossingen voor duurzame mobiliteit door gebruikmaking van elektriciteit en aardgas voor voertuigen. Wij bieden energie-efficiënte oplossingen die aan de behoeften van onze klanten voldoen. Aanpassingsvermogen en reactiviteit zorgen voor een vooraanstaande positie op de energiemarkt: onze dienstverlening is gebaseerd op persoonsgerichte ondersteuning op het gebied van energie en op levering van een uitgebalanceerde, betrouwbare energiemix. Via onze Europese verkoopactiviteit zijn wij actief op de markten van Portugal, Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland en Duitsland. In de rest van de wereld blijven wij ons primair richten op het bevorderen van de verkoop van aardgas in Latijns-Amerika, Noord- Amerika en Azië.

17 slimme energie _ wie zijn wij en wat doen wij 15 Handel Dankzij onze vooraanstaande positie in de hele waardeketen van gas en elektriciteit kunnen wij efficiënt handelen op het gebied van energiehandel. Onze rol bestaat uit het beheersen van de risico s van fluctuerende grondstoffenprijzen die van invloed zijn op het bedrijf, zoals die van gas, olie en derivaten, elektriciteit, steenkool en bijbehorende emissies. Wij scheppen kansen met betrekking tot beschikbaarheid en flexibiliteit van onze gas-, elektriciteitsen steenkoolactiva binnen de Groep. Wij zijn daarbij actief op de belangrijkste Europese handelsmarkten. Dankzij onze producten en efficiënt beheer op de verschillende markten zijn wij in staat onze klanten en derden van kwalitatief hoogstaande diensten te voorzien.

18 16 waar zijn wij

19 slimme energie _ waar zijn wij 17 Waar zijn jullie actief? Wij zijn in net zoveel landen actief als het aantal klasgenoten in jouw klas Gas Natural Fenosa is actief in meer dan 25 landen en vijf werelddelen.

20 18 Mexico Gasdistributie Warmtekrachtkoppeling. Costa Rica Warmtekrachtkoppeling. Panama Elektriciteitdistributie, Warmtekrachtkoppeling. Dominicaanse Republiek Warmtekrachtkoppeling. Puerto Rico Aardgas/ LNG infrastructuur, Warmtekrachtkoppeling. aanwezig in meer dan landen Colombia Distributie Elektriciteit en Aardgas. Peru Gasdistributie. Argentinië Gasdistributie. Brazilwood Gasdistributie.

21 slimme energie _ waar zijn wij 19 Portugal Aardgas/ LNG Verkoop. Spanje Gas en Elektriciteit exploratie/ transport/distributie/verkoop Warmtekrachtkoppeling, Productie, Aardgas/ LNG infrastructuur. Verenigd Koninkrijk Aardgas/ LNG Verkoop. Frankrijk Aardgas/ LNG Verkoop. België Aardgas/ LNG Verkoop. Nederland Aardgas/ LNG Verkoop. Luxemburg Aardgas/ LNG Verkoop. Duitsland Aardgas/ LNG Verkoop. Italië Aardgas/ LNG Verkoop en Distributie Hervergassing project. Moldavië Elektriciteitdistributie. Japan Aardgas/ LNG Verkoop. Indië Aardgas/ LNG Verkoop. Australië Warmtekrachtkoppelingsproject. Oman Inkoop, Aardgas/LNG infrastructuur. Marokko Aardgas/ LNG infrastructuur. Argerije Inkoop, Aardgas/ LNG infrastructuur. Angola Inkoop, Aardgas/ LNG infrastructuur. Zuid-Africa Kolen exploratie. Egypte Inkoop, Aardgas/ LNG infrastructuur. Kenia Warmtekrachtkoppelingsproject.

22 20 hoe ziet onze toekomst eruit Hebben jullie ook, net als wij, verplichtingen? Natuurlijk! En die willen wij zo goed mogelijk nakomen! De strategie van Gas Natural Fenosa staat in ons Strategisch Plan.

23 slimme energie _ strategisch plan 21 Aanpassing van het strategisch plan Wij willen het potentieel van de groep volledig inzetten om te voldoen aan de verbintenissen jegens onze aandeelhouders, klanten en partners. Gas Natural Fenosa past zich aan de macro-economische context van de energiesector en de reglementaire voorschriften aan door haar strategische plan bij te werken om een grondige marktbasis te scheppen en de groei vanaf 2015 aanzienlijk kracht bij te zetten. Na het behalen van de doelstellingen voor de periode blijft de onderneming zich richten op realistische en aan de context aangepaste doelen. De strategische pijlers van Gas Natural Fenosa voor de periode zijn gericht op: Uitrol van efficiencyplannen. Marktgericht beheer van elke sector. Beheer van de activiteiten op basis van de strategische aanpassing. Deze strategische prioriteiten vormen een versterking van het huidige bedrijfsmodel, dat in grote mate gebaseerd is op de ontwikkeling en groeimogelijkheden in het buitenland, met name in het kader van de toenemende rol die de onderneming speelt op de wereldwijde gasmarkt (hoofdzakelijk LNG). Bovendien stelt een voortzetting van de efficiencyplannen ons in staat meer te besparen op ondermeer de bedrijfs-, onderhouds- en verkoopkosten, evenals de ondernemingsstructuur. De financiële discipline en de betrokkenheid van de aandeelhouder blijven de strategie van de onderneming bepalen. Tijdens deze periode streven wij ernaar tegen het jaar 2015 de EBITDA en de winst te handhaven of licht te verhogen en de schuld / EBITDA verhouding 2,5 maal te verbeteren. De beoogde investeringen voor de periode zullen gemiddeld miljoen euro per jaar bedragen. Deze investeringen zullen gericht zijn op de gashandel en -distributie in Europa, evenals de organische groei van de activiteiten van de groep in Latijns- Amerika. Gas Natural Fenosa blijft zich sterk maken voor een uitkeringsbeleid van contant dividend en stelt zich ten doel de betaling op een peil van 62% te handhaven in lijn met de voorgaande jaren. Ook heeft een verlaging van de schuld prioriteit binnen de strategische doelstellingen. De herziening van het strategische plan dient de onderneming in staat te stellen haar groei vanaf 2015 voort te zetten, ondermeer dankzij haar aanwezigheid op de internationale LNG-markten. De strategische visie van de onderneming vanaf 2017 richt zich op een grotere flexibiliteit ten aanzien van de investeringen als de voorwaarden dit toelaten. Direct op de hoogte.

24 22 Hoe oud zijn jullie? Wij hebben net zoveel jaren als er kaarsjes zijn voor 10 mensen die hun 17e verjaardag vieren Gas Natural Fenosa bestaat al 170 jaar.

25 slimme energie _ waar komen wij vandaan 23 waar komen wij vandaan Geschiedenis: chronologisch overzicht en ervaring Onze maatschappij, dat in 1843 is ontstaan door de oprichting van de Catalaanse Societeit voor de verlichting met behulp van gas die de opdracht had Barcelona van verlichting te voorzien door middel van gaslampen. Meer dan 170 jaar heeft deze ontwikkeling zich voortgezet, dankzij organische groei en fusies met andere bedrijven die zich ook inzetten voor basisvoorzieningen ten behoeve van mens en maatschappij. In Spanje hebben wij altijd de rol van pionier gespeeld. Zo hebben wij halverwege de negentiende eeuw het fabrieksgas in het energiesysteem geïntroduceerd en hebben wij in 1969 voor een revolutie gezorgd met de invoering van aardgas. In de jaren zestig hebben wij de eerste kerncentrale van Spanje gebouwd. Begin eenentwintigste eeuw waren wij de eerste die elektriciteit produceerden door middel van gecombineerde gascycli.

26 24

27 slimme energie _ waar komen wij vandaan 25 Onze oorspong Het huidige bedrijf, Gas Natural Fenosa, is ontstaan door de fusie tussen Gas Natural en Unión Fenosa, twee Spaanse energiebedrijven die op hun beurt door fusies zijn gevormd. Eind twintigste eeuw speelden beide bedrijven een toonaangevende rol op de Spaanse energiemarkt. Gas Natural is in 1991 ontstaan door samenvoeging van Catalana de Gas, Gas Madrid en de gastransportactiviteiten van Repsol Butano. Unión Fenosa is in 1982 gevormd door de fusie tussen Unión Eléctrica en Fuerzas del Noroeste. Beide bedrijven hebben hun positie op de Spaanse markt weten te versterken en hebben een sterke internationale groei gekend, met name in Latijns-Amerika. Met de overname van Unión Fenosa in 2009 heeft Gas Natural een van de belangrijkste strategische doelstellingen gerealiseerd: de vorming van de grootste, geïntegreerde Groep van Spanje op het gebied van gas en elektriciteit. Een nieuw bedrijf met veel ervaring op energiegebied, dat optimaal voorbereid is op verregaande integratie van de markten, globalisering en groeiende concurrentie. Na meer dan anderhalve eeuw historie is één ding gelijk gebleven: onze aandacht voor innovatie, die ook vandaag nog de motor vormt van onze activiteiten en van onze verplichtingen ten opzichte van alle mensen die op enigerlei wijze met ons bedrijf zijn verbonden.

28 26 ons beleid

29 slimme energie _ ons beleid 27 Maatschappelijk verantwoord ondernemen Wij zijn volledig bewust van de impact die onze activiteiten kunnen hebben op mens en omgeving. Het is van essentieel belang dat wij bijdragen aan de ontwikkeling en het welzijn van alle gemeenschappen waarin wij actief zijn. Wij zetten ons meer dan ooit in voor het bieden van een duurzame, efficiënte en betrouwbare energievoorziening die de rechten van de mens en het milieu beschermt. Om deze doelstellingen te realiseren heeft de Raad van Bestuur, het hoogste leidinggevende orgaan van ons bedrijf, een maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen-beleid ontwikkeld dat uitgaat van zeven kernwaarden: Klantenfocus. Resultaatgerichtheid. Resultaatgerichtheid. Aandacht voor onze werknemers. Veiligheid en gezondheid. Maatschappelijke betrokkenheid. Integriteit.

30 28 Klantenfocus De klant is prioriteit nummer één. Kwaliteit van levering en totale klanttevredenheid zijn dan ook de hoofddoelstellingen van onze verkoopstrategie. Dat is alleen mogelijk met gerichte aandacht voor het begrijpen en het beantwoorden van klantbehoeften, het aandragen van snelle en efficiënte oplossingen en het zorgen voor uitstekende een service. Wij willen werken aan vertrouwen en duurzame verhoudingen door dicht bij de klant te staan en goed naar hem of haar te luisteren. Wij streven voortdurend naar meer kwaliteit en veiligheid voor onze producten en diensverlening: Wij hebben de hoogste klanttevredenheid onder consumenten. Wij maken daarbij gebruik van een model voor het evalueren van de klanttevredenheid. Met dit model willen wij de kwaliteit van al onze voorzieningen verder verbeteren. Resultaatgerichtheid Door onze strategie, gebaseerd op de integratie van gas en elektriciteit, zijn wij in staat optimaal in te spelen op een steeds complexere marktsituatie. Onze slagvaardigheid wordt versterkt door de ontwikkeling van strategieën die gericht zijn op het continu verbeteren van resultaten, het beheren van risico s en het nakomen van onze verplichtingen. De uitgangspunten van deze kernwaarde gelden ook voor onze rendements- en inkomstencriteria. Zij zijn gebaseerd op een beleid van absolute transparantie dat voor de goede reputatie van ons bedrijf zorgt. Daarbij komt de verplichting die wij in ons Strategisch Plan met een gedegen uitkeringsbeleid van contant dividend. Onze klantendienst heeft belangrijke prijzen ontvangen die de kwaliteit van onze dienstverlening evalueren. Wij bieden onze klanten kwalitatief hoogstaande voorzieningen en producten

31 slimme energie _ ons beleid 29 Daarbij komt de verplichting die wij in ons Strategisch Plan met een gedegen uitkeringsbeleid van contant dividend

32 30

33 slimme energie _ ons beleid 31 Milieu Bij onze werkzaamheden hechten wij veel waarde aan de bescherming van het milieu en het verantwoord gebruik van de natuurlijke bronnen die wij nodig hebben om aan de vraag naar energie te voldoen. Onze strategie gaat uit van efficiëntie, duurzaamheid en verantwoord gebruik van energie in de maatschappij, drie belangrijke beginselen die ook door onze leveranciers en medewerkers worden onderschreven. Onze werkwijze is gebaseerd op het begrip milieu-efficiëntie: verantwoord gebruik van natuurlijke rijkdommen en energiebronnen, vermindering van de impact van onze werkzaamheden op het milieu, innovatie en gebruik van de beste beschikbare technieken. Wat betreft milieubescherming speelt beperking van klimaatverandering een belangrijke rol. Om deze doelstelling te realiseren steunt de Groep het gebruik van hernieuwbare en koolstofarme energievormen, energiebesparing, energie-efficiëntie en afvang van koolstof. Enkele voorbeelden van wat wij op dit gebied doen: Wij zijn het belangrijkste bedrijf van Spanje als het gaat om energieefficiëntie; ook internationaal zijn wij toonaangevend. Wij ontwikkelen oplossingen voor mobiliteit door aardgas te leveren voor voertuigen en elektrische auto s. Wij werken ook aan hybride prototypes. Als leverancier van energiediensten verbeteren wij de efficiëntie van onze installaties en gebouwen door een efficiënt en innoverend businessmodel toe te passen. Wij berekenen de ecologische voetafdruk van onze activiteiten om de impact op het milieu te beperken. Bij de Verenigde Naties hebben wij tien projecten aangemeld voor Latijns- Amerika in het kader van het Clean Development Mechanism (CDM). Wij beschermen ons milieu

34 32 Hoeveel mensen werken er bij jullie? Wij hebben genoeg medewerkers om een heel voetbalstadion te vullen Bij Gas Natural Fenosa meer dan mensen die u van energie voorzien.

35 slimme energie _ ons beleid 33 Wij bieden onze medewerkers ontwikkelingsmogelijkheden meer dan Aandacht voor onze werknemers Gas Natural Fenosa is een grootschalig project dat elke dag verder uitbreidt en meer dan mensen bij zijn betrokken. Op het gebied van human resources werken wij aan een professionele omgeving waar respect, betrokkenheid, scholing en persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel staan. Wij zetten zwaar in op een professionele ontwikkeling voor al onze mensen, een motiverende werkomgeving die positief bijdraagt aan een goede balans tussen werk en privé, interactie op basis van gelijkwaardigheid en personeel dat open staat voor dialoog. Van groot belang is het vaststellen van duidelijke doelen, effectief leiderschap, het bieden van concurrerende arbeidsvoorwaarden en het waarderen van successen op basis van behaalde resultaten. De volgende instrumenten helpen bij het realiseren van deze doelstellingen: De Bedrijfsuniversiteit, die iedere werknemer meer dan 50 uur aan scholing per jaar biedt op het gebied van techniek en leidinggeven door middel van nieuwe communicatietechnieken van de Virtuele Universiteit. Een model voor het beheren van talenten, om onze specialisten goed voor te bereiden op de uitvoering van onze strategie. Het global EFR-certificaat op het gebied van menselijke en sociale ontwikkeling, dat door het Spaanse ministerie voor gezondheid, sociale diensten en gelijkheid wordt afgegeven. Het EDC-certificaat voor uitmuntendheid in diversiteit, waaruit ons beleid voor integratie van gehandicapten in ons bedrijf blijkt. uur aan opleiding per medewerker

36 34 Veiligheid en gezondheid Gas Natural Fenosa ontwikkelt en ontplooit haar activiteiten met de gedachte dat niets belangrijker is dan veiligheid en gezondheid. De activiteiten van onze onderneming voldoen aan de hoogste wettelijke verplichtingen in elk land waar wij actief zijn. In het kader van onze eigen initiatieven om aan nog hogere eisen te voldoen, evenals een voortdurend streven naar verbetering van de veiligheid en gezondheid, maken wij niet alleen onze medewerkers, maar ook onze leveranciers, commerciële partners, klanten en overige stakeholders bewust van de noodzaak om ongelukken en schadelijke gevolgen voor de gezondheid te voorkomen. Het scheppen van een veilige en gezonde omgeving is een concrete verbintenis en een verantwoordelijkheid voor iedereen die bij Gas Natural Fenosa in dienst treedt. Tot op het hoogste niveau van de directie wordt toezicht gehouden op de naleving van deze verbintenis via het Veiligheids- en Gezondheidsplan. Bovendien passen wij een geïntegreerd kwaliteits-, milieu-, veiligheids- en gezondheidssysteem toe op alle activiteiten die de groep wereldwijd ontplooit en dat ons de nodige flexibiliteit verleent om ons aan te passen aan de vereisten van alle specifieke activiteiten en landen. Wij bieden onze werknemers en leveranciers een veilige werkomgeving

37 slimme energie _ ons beleid 35 Wij leveren een positieve bijdrage aan de gemeenschappen waarin wij werken Maatschappelijke betrokkenheid Onze betrokkenheid bij de gemeenschappen waarvoor wij werken, gaat veel verder dan onze positie als energiebedrijf. Een deel van onze winst wordt besteed aan maatschappelijke investeringen. Onze manier van werken houdt in het aangaan van banden en dialoog met de gemeenschappen om hun behoeften te begrijpen en te beantwoorden. Tevens moeten wij de impact van onze werkzaamheden op de cultuur, de regels en de omgeving waarin wij deze ontwikkelen, monitoren. Dat doen wij door middel van initiatieven die door de Groep zelf worden geïnitieerd of in samenwerking met lokale autoriteiten. Onze doelstelling is het scheppen van waarde, het stimuleren van opleiding, scholing, integratie van achtergestelde groepen, cultuurontwikkeling en het promoten van onderzoek op het gebied van gezondheid. Samenwerkingsverbanden met derden bestaan uit het ontwikkelen van uitgebreide programma s op het gebied van sponsoring. Bij het toekennen van geldmiddelen aan culturele, sociale en milieugerelateerde programma s geven wij de voorkeur aan projecten die de maatschappij meerwaarde bieden en die de betrokkenheid van Gas Natural Fenosa benadrukken bij de integratie tussen haar werkzaamheden en betrokken gemeenschappen en landen. Tot de ontwikkelingen die wij als bedrijf steunen, behoren bij voorbeeld: Het Cuartel V-project voor het leveren van aardgas aan de meest achtergestelde buurten van Buenos Aires, dat de Platts-prijs heeft gekregen voor het beste programma op het gebied van gemeenschapsontwikkeling. Culturele initiatieven, zoals het Museum voor Moderne Kunst Gas Natural Fenosa in A Coruña (Spanje). De Stichting Gas Natural Fenosa, die campagnes voert voor meer milieubewustzijn, scholing en behoud van historisch erfgoed en die tevens het eerste Gasmuseum van Spanje, in Sabadell, beheert. De Dag van de Solidariteit, een initiatief van en door eigen werknemers in het kader van de programma s voor meer maatschappelijke betrokkenheid.

38 36 Integriteit Ethiek, eerlijkheid, integriteit en transparantie zijn de waarden waarmee wij iedereen die voor en in naam van onze Groep werkt, benaderen. Wij zijn ervan overtuigd dat zonder deze waarden de maatschappij geen vertrouwen zou kunnen hebben in ons bedrijf. Een wezenlijk deel van ons beleid op dit gebied is gebaseerd op de beginselen van de Global Impact van de Verenigde Naties en van de OESO voor corporate governance. Het wijst alle vormen van corruptie, fraude, steekpenningen, waartegen interne maatregelen bestaan, nadrukkelijk af. Wij onderschrijven alle punten de Universele Verklaring van de rechten van de mens van de Verenigde Naties en de Verklaring van de Internationale Arbeidsorganisatie. De beginselen van beide verklaringen hebben wij geïntegreerd in: Onze Gedragscode, die de uitgangspunten en handelwijzen van onze werknemers bepaalt en die op gedragingen wijst die in strijd zijn met geldende bepalingen. Ons Mensenrechtenbeleid, goedgekeurd door het Directiecomité van het bedrijf. De inhoud van dit beleid wordt besproken aan de hand van cursussen waarbij werknemers leren om naleving van deze rechten in het dagelijkse werk van het bedrijf te bevorderen en te vrijwaren.

39 slimme energie _ ons beleid 37 Wij stimuleren ethisch verantwoord en transparant gedrag

40 38 Benchmarks voor duurzaam investeren en andere onderscheidingen Wij zijn er trots op dat ons bedrijf, dankzij de inspanningen van al onze mensen, een aantal prestigieuze onderscheidingen in de wacht heeft gesleept. Dit zijn een paar van deze onderscheidingen: Sinds 2001 zijn wij opgenomen in de FTSE4Good-index voor duurzaamheid. De prestigieuze Dow Jones Sustainability Index, die ons opneemt in de mondiale index en in de Europese selectie, erkent Gas Natural Fenosa als één van de meest duurzame nutsbedrijven ter wereld. Voor de tweede achtereenvolgende keer uitgeroepen tot onderneming met de beste strategie in de strijd tegen de klimaatverandering volgens het rapport van het Carbon Disclosure Project (CDP). Volgens toonaangevende rankings als Platts 250, Forbes Global 2000 en Fortune behoren wij tot de belangrijkste bedrijven ter wereld.

41 slimme energie _ ons beleid 39

42 Vestigingsplaats: Plaça del Gas, Barcelona Tel.: (+34) Hoofdkantoor in Madrid: Avenida de San Luis, Madrid Tel.: (+34) Editie: Dirección General de Comunicación y Gabinete de Presidencia Ontwerp: Estudi Ferran Sendra Officieele afdruk: April 2013 Wettelijke depot: M

43 slimme energie

44

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

De toekomst voorbereiden

De toekomst voorbereiden Het milieu beschermen. Afdrukken dit document alleen indien nodig De toekomst voorbereiden Partner in duurzaam vertrouwen SPIE is Europees leider wat betreft diensten in de domeinen van elektriciteit,

Nadere informatie

Latijns-Amerika aarzelt over hernieuwbare energie zaterdag, 15 augustus 2015 12:30

Latijns-Amerika aarzelt over hernieuwbare energie zaterdag, 15 augustus 2015 12:30 Waterkrachtcentrale's vormen een belangrijke energiebron in Zuid-Amerka, zoals hier bij de Itaipudam, een Braziliaans-Paraguyaanse stuwdam in de rivier de Paraná op de grens van de Braziliaanse staat Paraná

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

PAKKET ENERGIE-UNIE BIJLAGE STAPPENPLAN VOOR DE ENERGIE-UNIE. bij de

PAKKET ENERGIE-UNIE BIJLAGE STAPPENPLAN VOOR DE ENERGIE-UNIE. bij de EUROPESE COMMISSIE Brussel, 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 PAKKET ENERGIE-UNIE BIJLAGE STAPPENPLAN VOOR DE ENERGIE-UNIE bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET

Nadere informatie

ALGEMENE BELEIDSUITGANGSPUNTEN VAN SHELL

ALGEMENE BELEIDSUITGANGSPUNTEN VAN SHELL ALGEMENE BELEIDSUITGANGSPUNTEN VAN SHELL De Algemene Beleidsuitgangspunten van Shell bepalen de wijze waarop de afzonderlijke tot de Shell Groep* behorende Maatschappijen hun bedrijf uitoefenen. * Royal

Nadere informatie

Algemene Beleidsuitgangspunten

Algemene Beleidsuitgangspunten Shell International B.V. 2010 Deze publicatie, of onderdelen daarvan, mogen niet worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt zonder toestemming van Shell International B.V. Deze toestemming zal onder normale

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen PK Benelux BV Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen INLEIDING Dit Plan van aanpak gaat over maatschappelijk verantwoord onderrnemen en Maatschappelijk verantwoord inkopen (ook wel duurzaam

Nadere informatie

Deze perskit bevat informatie over Ecofys, de geschiedenis van het bedrijf, de kenmerken, enkele feiten en cijfers en de belangrijkste activiteiten.

Deze perskit bevat informatie over Ecofys, de geschiedenis van het bedrijf, de kenmerken, enkele feiten en cijfers en de belangrijkste activiteiten. Ecofys Perskit Ecofys Experts in Energy Inleiding Ecofys is al meer dan 25 jaar een toonaangevend internationaal consultancybedrijf in energie en klimaatbeleid. De visie van Ecofys is "sustainable energy

Nadere informatie

NATUURLIJK VERANTWOORD

NATUURLIJK VERANTWOORD NATUURLIJK VERANTWOORD CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I V Inhoud Voorwoord Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

Power to gas onderdeel van de energietransitie

Power to gas onderdeel van de energietransitie Power to gas onderdeel van de energietransitie 10 oktober 2013 K.G. Wiersma Gasunie: gasinfrastructuur & gastransport 1 Gastransportnet in Nederland en Noord-Duitsland Volume ~125 mrd m 3 aardgas p/j Lengte

Nadere informatie

I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S

I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S Algemeen Het beleid van Imtech N.V. is gericht op de continuïteit van de onderneming als een winstgevende organisatie, die met haar bedrijven en medewerkers

Nadere informatie

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO. MVO Beleid Inhoudsopgave I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.. People.1. Goed werkgeverschap... Maatschappelijke betrokkenheid.... Eerlijk zakendoen.. Planet.1. Duurzame mobiliteit...

Nadere informatie

PostNL Business Principles

PostNL Business Principles 3 december 2014 PostNL N.V. PostNL Business Principles Raad van Bestuur Auteur Director Audit & Security Titel PostNL Business Principles Versie 1.1 Dit document is een vertaling van de Engelstalige versie.

Nadere informatie

SIKA S NORMEN EN WAARDEN

SIKA S NORMEN EN WAARDEN SIKA S NORMEN EN WAARDEN SIKA EEN WERElDlEIDER MEt NORMEN EN tradities Sinds de oprichting ruim 100 jaar geleden in zwitserland door de vooruitstrevende uitvinder Kaspar Winkler heeft Sika zich ontwikkeld

Nadere informatie

Resultaten 2014. Goede voortgang in transformatiejaar. Eelco Blok, CEO Jan Kees de Jager, CFO. Den Haag, 4 februari 2015

Resultaten 2014. Goede voortgang in transformatiejaar. Eelco Blok, CEO Jan Kees de Jager, CFO. Den Haag, 4 februari 2015 Resultaten 2014 Goede voortgang in transformatiejaar Eelco Blok, CEO Jan Kees de Jager, CFO Den Haag, 4 februari 2015 Hoofdpunten 2014 Goede voortgang in transformatiejaar Operationele en financiële positie

Nadere informatie

Gedragscode. SCA Gedragscode

Gedragscode. SCA Gedragscode SCA Gedragscode 1 Gedragscode SCA Gedragscode SCA wil op sociaal- en milieutechnisch verantwoorde wijze omgaan met haar belanghebbenden en op basis van respect, verantwoordelijkheid en uitmuntendheid een

Nadere informatie

Sleutelvragen & antwoorden voor een beter begrip van de jaarresultaten over 2013

Sleutelvragen & antwoorden voor een beter begrip van de jaarresultaten over 2013 Sleutelvragen & antwoorden voor een beter begrip van de jaarresultaten over 2013 Hoe kan het jaar 2013 worden geanalyseerd? In 2013 heeft de Groep, ondanks de situatie van de Europese energiemarkten, goede

Nadere informatie

ZUINIGE ENERGIE EN KPN

ZUINIGE ENERGIE EN KPN ZUINIGE ENERGIE EN KPN KPN start op 30 oktober 2012 met nieuwe corporate campagne Het netwerk dat geeft om Nederland. Hierbij worden relevante maatschappelijke thema s belicht. In de eerste uiting, We

Nadere informatie

Prioriteiten op energiegebied voor Europa Presentatie door de heer J.M. Barroso,

Prioriteiten op energiegebied voor Europa Presentatie door de heer J.M. Barroso, Prioriteiten op energiegebied voor Europa Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 22 mei 2013 Nieuwe omstandigheden op de wereldwijde energiemarkt

Nadere informatie

Afdeling Inkoop Januari 2017

Afdeling Inkoop Januari 2017 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI-beleid in de praktijk Afdeling Inkoop Januari 2017 MVI-beleid Doel Waarom MVI-beleid? Als netbeheerder willen wij in de transitie naar een duurzame samenleving onze

Nadere informatie

AMENDEMENTEN NL In verscheidenheid verenigd NL 2012/2103(INI) Ontwerpadvies Lena Kolarska-Bobińska (PE496.

AMENDEMENTEN NL In verscheidenheid verenigd NL 2012/2103(INI) Ontwerpadvies Lena Kolarska-Bobińska (PE496. EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie regionale ontwikkeling 17.10.2012 2012/2103(INI) AMENDEMENTEN 1-21 Lena Kolarska-Bobińska (PE496.464v01-00) inzake het Stappenplan Energie 2050 - een toekomst met

Nadere informatie

reating ENERGY PROGRESS

reating ENERGY PROGRESS reating ENERGY PROGRESS 2012 ENERGIE EN MILIEU: Opwarming van de aarde: Drastische vermindering CO 2 -uitstoot Energie: De energiekosten fluctueren sterk en zullen alleen maar stijgen Behoud van het milieu

Nadere informatie

Onze energievoorziening in feiten: mythes, nieuwtjes en kansen. Heleen de Coninck, 13 september 2011

Onze energievoorziening in feiten: mythes, nieuwtjes en kansen. Heleen de Coninck, 13 september 2011 Onze energievoorziening in feiten: mythes, nieuwtjes en kansen Heleen de Coninck, 13 september 2011 Energieonderzoek Centrum Nederland Grootste energieonderzoekcentrum van Nederland Missing link tussen

Nadere informatie

Energie voor morgen, vandaag bij GTI

Energie voor morgen, vandaag bij GTI Energie voor morgen, vandaag bij GTI Jet-Net docentendag 5 juni 2008 GTI. SMART & INVOLVED GTI is in 2009 van naam veranderd: GTI heet nu Cofely SLIMME ENERGIENETWERKEN, NU EN MORGEN 2008 2010 Centrale

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie Nr. 538 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco Joseph Bradley Christopher Reberger Amitabh Dixit Vishal

Nadere informatie

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers RBW-621-L Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers Januari 2014 Pagina 1 van 6 Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers 1. Missie Koninklijke Boskalis Westminster

Nadere informatie

Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen

Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen NL samen naar de essentie 504452_DEXIA_tripyque_private_banking_NL.indd 3 11/19/10 8:44:20 AM Private Banking De essentie: een toekomst voor uw

Nadere informatie

1. Samenvatting. 2. De Belgische energiemarkt. 2.1 Liberalisering van de energiemarkt

1. Samenvatting. 2. De Belgische energiemarkt. 2.1 Liberalisering van de energiemarkt PERSDOSSIER Inhoud 1. Samenvatting... 2 2. De Belgische energiemarkt... 2 3. Hoe maakt Poweo het verschil?... 3 4. Poweo: meest competitieve elektriciteitsaanbod in Wallonië volgens Test-Aankoop... 4 5.

Nadere informatie

2 Voorwoord. Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald.

2 Voorwoord. Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald. Visie en Waarden 2 Voorwoord Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald. Momenteel werken wij aan een Winning Culture bij Henkel, die ons zal helpen onze

Nadere informatie

RWE Power. CCS Werbeagentur 10/07. Energiecentrale Eemshaven. RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I Dertien vragen

RWE Power. CCS Werbeagentur 10/07. Energiecentrale Eemshaven. RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I  Dertien vragen RWE Power RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I www.rwe.com CCS Werbeagentur 10/07 Dertien vragen Een nieuwe elektriciteitscentrale op kolen en biomassa in Eemshaven RWE bouwt van 2008 tot 2013 een elektriciteitscentrale

Nadere informatie

Energietransitie biedt kansen in de gebouwde omgeving

Energietransitie biedt kansen in de gebouwde omgeving Energietransitie biedt kansen in de gebouwde omgeving Enexis: energie in goede banen Even if you doubt the evidence, providing incentives for energy-efficiency and clean energy are the right thing to do

Nadere informatie

Mondiale perspectieven voor energie, technologie en klimaatbeleid voor 2030 KERNPUNTEN

Mondiale perspectieven voor energie, technologie en klimaatbeleid voor 2030 KERNPUNTEN Mondiale perspectieven voor energie, technologie en klimaatbeleid voor 2030 KERNPUNTEN Referentiescenario De WETO-studie (World Energy, Technology and climate policy Outlook 2030) bevat een referentiescenario

Nadere informatie

ethisch handvest Voorwoord door Jean-Louis Bouchard, Voorzitter van de Groep Presentatie en engagement van het Comex Ethisch Handvest Econocom Groep

ethisch handvest Voorwoord door Jean-Louis Bouchard, Voorzitter van de Groep Presentatie en engagement van het Comex Ethisch Handvest Econocom Groep ethisch handvest Voorwoord door Jean-Louis Bouchard, Voorzitter van de Groep Presentatie en engagement van het Comex Ethisch Handvest Econocom Groep Bijlagen WOORD VOORAF DOOR JEAN-LOUIS BOUCHARD, VOORZITTER

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg En op welke wijze wij onze klanten verder willen brengen. Inhoud Onze Visie 4 Onze Missie 6 Onze kernwaarden 8 Onze gedragscode 10 Algemeen 11 Naleving van de wet 11 Medewerkers

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben Wij brengen energie Waar mensen licht en warmte nodig hebben Energie in goede banen De beschikbaarheid van energie bepaalt in grote mate hoe we leven: hoe we wonen, werken, produceren en ons verplaatsen.

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

Total Zero CO 2 -neutrale pakketverzending zonder extra kosten

Total Zero CO 2 -neutrale pakketverzending zonder extra kosten Total Zero CO 2 -neutrale pakketverzending zonder extra kosten Een vrijwillige en ongekende betrokkenheid. CO 2 -neutrale pakketverzending zonder extra kosten. In 2013 breidt het programma uit en kunnen

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 En hoe de puzzelstukjes Of hoe de puzzelstukjes precies in elkaar precies passen in elkaar passen Onze Visie Wie we willen zijn in 2012 1 1 Als marktleider in het

Nadere informatie

Duurzaamheidsverklaring

Duurzaamheidsverklaring DUURZAAMHEIDSVERKLARING Ondergetekende: [Naam Leverancier en rechtsvorm [ ], statutair gevestigd te [plaats], aan de [straat, nummer en postcode] (KvK ), hierna te noemen Leverancier, hierbij rechtsgeldig

Nadere informatie

ZAKENPARTNER GEDRAGSCODE

ZAKENPARTNER GEDRAGSCODE ZAKENPARTNER GEDRAGSCODE LORD Corporation ( LORD ) zet zich in voor zakendoen met integriteit en hoge ethische normen. Daarnaast verplichten wij onszelf tot de naleving van alle wetgeving en voorschriften

Nadere informatie

KBC GROEP GROEPSWIJD WERKNEMERS-STAKEHOLDERSBELEID

KBC GROEP GROEPSWIJD WERKNEMERS-STAKEHOLDERSBELEID KBC GROEP GROEPSWIJD WERKNEMERS-STAKEHOLDERSBELEID Inleiding De KBC-groep wil een onafhankelijke bank-verzekeraar zijn voor particulieren en kleine en middelgrote ondernemingen in geselecteerde Europese

Nadere informatie

VOETBAL TORNOOI VAN DE LAGERE SCHOLEN VAN SINT-LAMBRECHTS-WOLUWE

VOETBAL TORNOOI VAN DE LAGERE SCHOLEN VAN SINT-LAMBRECHTS-WOLUWE Klein GROEP A Duitsland - Cuba 3-0 Wales - Chili 1-1 Kameroen - Finland 1-0 Duitsland - Wales 4-0 Chili - Kameroen 0-3 Cuba - Finland 1-0 Duitsland - Chili 4-0 Cuba - Kameroen 0-2 Wales - Finland 1-1 Duitsland

Nadere informatie

Samenvatting voor beleidsmakers

Samenvatting voor beleidsmakers Road book towards a nuclear-free Belgium. How to phase out nuclear electricity production in Belgium? rapport door Alex Polfliet, Zero Emissions Solutions, in opdracht van Greenpeace Belgium Samenvatting

Nadere informatie

HERKOMST EN BESTEMMING GOEDEREN VIA ROTTERDAM

HERKOMST EN BESTEMMING GOEDEREN VIA ROTTERDAM Landen van Herkomst Agribulk Breakbulk Containers Ertsen Kolen LNG Minerale olie Overig droog Overig nat Ruwe olie TOTAAL Algerije 518 562 1.814 2.894 Angola 25 64 2.061 2.150 Argentinië 1.627 142 447

Nadere informatie

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

Profiteer van veranderende technologieën

Profiteer van veranderende technologieën Profiteer van veranderende technologieën Lees hoe Managed Services Providers u kunnen helpen profiteren van de nieuwste ontwikkelingen Uitdagingen en kansen in veranderende technologieën Ontwikkelingen

Nadere informatie

ONZE LEIDRAAD VOOR BEDRIJFSVOERING

ONZE LEIDRAAD VOOR BEDRIJFSVOERING ONZE LEIDRAAD VOOR BEDRIJFSVOERING MOTTO Onze prowin familie - samen succesvol SAMEN ZIJN WE SUCCESVOL Prestatiegerichte medewerkers met verantwoordelijkheidsgevoel vormen de basis van ons succes. Vertrouwen

Nadere informatie

Potplanten en jonge planten 2007

Potplanten en jonge planten 2007 Importnota Potplanten en jonge planten 2007 HBAG Bloemen en Planten Aalsmeer, oktober 2008 Jan Lanning Monique Sassen Inleiding Het HBAG Bloemen en Planten heeft op basis van het meest recente AIPH-Union

Nadere informatie

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven!

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Postbus 711 3900 AS Veenendaal Kerkewijk 26 3901 EG Veendaal (T) 0318-55 19 60 (F) 0318-55 19 61 (M) info@ingeniousvastgoed.nl (I) www.ingeniousvastgoed.nl Haar

Nadere informatie

Wat als... ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie?

Wat als... ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie? NL ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie? De zon, als onuitputtelijke bron van energie, is van cruciaal belang voor mens en natuur: ze beslist over het leven op onze planeet. BISOL gebruikt

Nadere informatie

EURO-LATIJNS-AMERIKAANSE PARLEMENTAIRE VERGADERING. Het energiebeleid van de Europese Unie en Latijns-Amerika

EURO-LATIJNS-AMERIKAANSE PARLEMENTAIRE VERGADERING. Het energiebeleid van de Europese Unie en Latijns-Amerika EURO-LATIJNS-AMERIKAANSE PARLEMENTAIRE VERGADERING RESOLUTIE: Het energiebeleid van de Europese Unie en Latijns-Amerika op basis van het verslag van de Commissie politiek, veiligheid en mensenrechten Corapporteur

Nadere informatie

Wij leggen rekenschap af over:

Wij leggen rekenschap af over: VRAGEN Het afleggen van rekenschap. ANTWOORDEN TOELICHTING / VOORBEELDEN VRAAG 1. Onze organisatie legt rekenschap af over onze effecten op de maatschappij, de economie en het milieu. Welke activiteiten

Nadere informatie

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd Nederlandse Antillen MINISTERIELE BESCHIKKING van de 7de december 2004, ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onderdeel 1, onder a en b, artikel 3, tweede en vierde lid, artikel 9, eerste en tweede

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie interne markt en consumentenbescherming. Commissie interne markt en consumentenbescherming

EUROPEES PARLEMENT. Commissie interne markt en consumentenbescherming. Commissie interne markt en consumentenbescherming EUROPEES PARLEMENT 2004 2009 Commissie interne markt en consumentenbescherming 9.11.2007 WERKDOCUMENT over het voorstel voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn

Nadere informatie

Commissie industrie, onderzoek en energie. van de Commissie industrie, onderzoek en energie

Commissie industrie, onderzoek en energie. van de Commissie industrie, onderzoek en energie EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie industrie, onderzoek en energie 14.12.2010 2010/2211(INI) ONTWERPADVIES van de Commissie industrie, onderzoek en energie aan de Bijzondere Commissie beleidsuitdagingen

Nadere informatie

De Europese Investeringsbank in kort bestek

De Europese Investeringsbank in kort bestek De Europese Investeringsbank in kort bestek Als bank van de EU bieden wij financiering en expertise aan gezonde en duurzame investeringsprojecten binnen en buiten Europa. De 28 EU-lidstaten zijn onze aandeelhouders,

Nadere informatie

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en)

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en) ALGEMEEN Naam bedrijf/organisatie: Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen Naam student(en) 1 In wat voor sector is het bedrijf waar je stage loopt werkzaam? 2 Wat is het karakter van de hoofdactiviteit

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS Hout en Plaatmateriaal JAAROVERZICHT gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS 1 van 22 08/15/2011 Hout Nederland - Index en Samenvatting Per Categorie (genummerd) zijn de gegevens uitgesplitst

Nadere informatie

De logistiek van gekoelde producten made in Europa

De logistiek van gekoelde producten made in Europa De logistiek van gekoelde producten made in Europa Expert in 3 domeinen, één een enkele cultuur, die van de dienstverlening aan de klant, de motor achter ons succes. Logistiek Informatiesystemen Transport

Nadere informatie

Wereldkampioen duurzame energie

Wereldkampioen duurzame energie Wereldkampioen duurzame energie door Enrico Fantoni leestijd: 8 min Uruguay draait voor bijna 100 procent op duurzame stroom. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het zorgt ook voor een boost voor

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 5 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van ABIRD Industrial Rental Services. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam

Nadere informatie

GEDRAGSCODE INVERKO N.V. December 2014

GEDRAGSCODE INVERKO N.V. December 2014 GEDRAGSCODE INVERKO N.V. December 2014 1 Gedragscode Inverko N.V. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstellingen 3. Stakeholders 4. Naleving van wet- en regelgeving 5. Werkklimaat 6. Integer handelen van

Nadere informatie

Mark Frequin. Voormalig Directeur-Generaal Energie en Telecom Ministerie van Economische Zaken

Mark Frequin. Voormalig Directeur-Generaal Energie en Telecom Ministerie van Economische Zaken Mark Frequin Voormalig Directeur-Generaal Energie en Telecom Ministerie van Economische Zaken Energiebeleid: van context tot acties. Mark Frequin Rijks Universiteit Groningen Inhoud 1. Context 2. Richting

Nadere informatie

Total Zero Antwoorden op uw vragen

Total Zero Antwoorden op uw vragen Wat is Total Zero? DPD Pakketservice heeft toegezegd om vanaf juli 2012 in zijn zes belangrijkste markten volledig CO 2 -neutraal te werken: dit nieuwe initiatief draagt de naam Total Zero. Als eerste

Nadere informatie

LBW 2006. Copyright. De route naar betrouwbare, betaalbare en schone energie

LBW 2006. Copyright. De route naar betrouwbare, betaalbare en schone energie LBW 2006 Copyright Zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Lukkes Business Writing is het niet toegestaan deze tekst en berichtgevingen die verstrekt worden via deze site op enigerlei wijze

Nadere informatie

Bâloise Vie Luxembourg (LPS) Infographic Overview. uitgave 2016

Bâloise Vie Luxembourg (LPS) Infographic Overview. uitgave 2016 Bâloise Vie Luxembourg (LPS) Infographic Overview uitgave 2016 Kerncijfers per 31/12/2015 > De Baloise-groep De Baloise-groep werd opgeicht in het Zwitserse Bazel en is een Europese aanbieder van verzekerings-

Nadere informatie

LNG is meer dan een nieuwe brandstof Het is pure concurrentiekracht... LNG, de brandstof van de toekomst is nu beschikbaar

LNG is meer dan een nieuwe brandstof Het is pure concurrentiekracht... LNG, de brandstof van de toekomst is nu beschikbaar LNG is meer dan een nieuwe brandstof Het is pure concurrentiekracht... LNG, de brandstof van de toekomst is nu beschikbaar De transportsector stapt over op LNG... De brandstof van de toekomst Liquefied

Nadere informatie

Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015

Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015 Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015 Mission: Creating Responsible Business in society Vision: Sustainability Coach Values: Responsibility & Respect Ons Engagement geïntegreerd

Nadere informatie

Deze nota bevat ook een planning voor de verdere behandeling van dit dossier in de aanloop naar de zitting van de Raad TTE (8-9 juni 2006).

Deze nota bevat ook een planning voor de verdere behandeling van dit dossier in de aanloop naar de zitting van de Raad TTE (8-9 juni 2006). RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 24 februari 2006 (16.03) (OR. en) 6682/06 ENER 61 NOTA Betreft: Werking van de interne energiemarkt - Ontwerp-conclusies van de Raad De delegaties treffen in bijlage

Nadere informatie

FACTSHEET AVOCADO. AVOCADO: Wereldhandel groeit spectaculair!

FACTSHEET AVOCADO. AVOCADO: Wereldhandel groeit spectaculair! wereldhandel import/export Nederland Factsheet avocado december 2016 FACTSHEET AVOCADO Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com AVOCADO: Wereldhandel groeit spectaculair!

Nadere informatie

Indorama Ventures Public Company Limited Ondernemingsbestuur beleid

Indorama Ventures Public Company Limited Ondernemingsbestuur beleid Indorama Ventures Public Company Limited Ondernemingsbestuur beleid (Goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering nr.1/2009 op 29 september 2009) Bericht van de voorzitter Indorama Ventures Public

Nadere informatie

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder besluitvormers uit 12 landen

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder besluitvormers uit 12 landen Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder 7.500 besluitvormers uit 12 landen Joseph Bradley Jeff Loucks Andy Noronha James Macaulay

Nadere informatie

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen in KBC Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (Corporate Social Responsibility of CSR)

Nadere informatie

ENERGIEOPLOSSINGEN. De bekendste organisaties van de wereld rekenen op ons om hun energiebeloften te realiseren

ENERGIEOPLOSSINGEN. De bekendste organisaties van de wereld rekenen op ons om hun energiebeloften te realiseren ENERGIEOPLOSSINGEN De bekendste organisaties van de wereld rekenen op ons om hun energiebeloften te realiseren Vandaag de dag kunnen we onze verplichtingen inzake energie-efficiëntie niet meer naast ons

Nadere informatie

Net voor de Toekomst. Frans Rooijers

Net voor de Toekomst. Frans Rooijers Net voor de Toekomst Frans Rooijers Net voor de Toekomst 1. Bepalende factoren voor energie-infrastructuur 2. Scenario s voor 2010 2050 3. Decentrale elektriciteitproductie 4. Noodzakelijke aanpassingen

Nadere informatie

IBM PERFORMANCE EVENTS. Smarter Decisions. Better Results.

IBM PERFORMANCE EVENTS. Smarter Decisions. Better Results. Smarter Decisions. Better Results. 1 Beat the business case Nuon Heat Esther Sanders, Rob Caarls 2 Agenda Nuon Heat De situatie voorafgaand aan het project Primaire doelstelling(en) De aanpak De uitkomsten

Nadere informatie

Factsheet: Dong Energy

Factsheet: Dong Energy Factsheet: Dong Energy Holding/bestuurder Type bedrijf Actief in Markt Bedrijfsprofiel Dong Energy Producent/leverancier elektriciteit (en aardgas) Europa Consumenten/zakelijk - Omzet 900 miljoen (NL)/9

Nadere informatie

Energie van ons allemaal

Energie van ons allemaal VNO-NCW Themabijeenkomst Energietransitie Michael Fraats Trianel Energie B.V. 28 November 2011 1 Energie van ons allemaal 30-11-2011 2 Energie van ons allemaal is de essentie van Trianel Energie: Gericht

Nadere informatie

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT 14 SEPTEMBER 2017 Inhoudsopgave Wat verandert er?... 3 Duurzaam beleggen... 4 Engagement... 4 Uitsluiting... 4 Duurzame indexen... 4 Hoeveel

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 2102 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers IMMIGRATIE IN DE EU Bron: Eurostat, 2014, tenzij anders aangegeven De gegevens verwijzen naar niet-eu-burgers van wie de vorige gewone verblijfplaats in een land buiten de EU lag en die al minstens twaalf

Nadere informatie

Achmea life cycle beleggingen in beeld

Achmea life cycle beleggingen in beeld Achmea life cycle beleggingen in beeld Scheiden. Uw pensioengeld in vertrouwde handen Wat betekent dat voor uw ouderdomspensioen? Achmea life cycle beleggingen in beeld Voor het beleggen van pensioen bent

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

Bankieren met de menselijke maat. Jaarverslag 2015

Bankieren met de menselijke maat. Jaarverslag 2015 Bankieren met de menselijke maat Jaarverslag 2015 42 SNS Bank N.V. Jaarverslag 2015 > Verslag van de Directie 4.3 IN GESPREK MET STAKEHOLDERS Ons succes valt of staat met de mate waarin we kunnen voldoen

Nadere informatie

WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014

WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014 PERSBERICHT 19 januari 2015 WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014 Wereldwijde verkoop van Renault stijgt opnieuw met 3,2% tot 2,7 miljoen voertuigen Terwijl de wereldwijde automarkt met 3,5% groeide,

Nadere informatie

Gas op Maat. Postbus 250, 3190 AG Hoogvliet Rotterdam Telefoon +31(0)

Gas op Maat. Postbus 250, 3190 AG Hoogvliet Rotterdam Telefoon +31(0) Gas op Maat De maatschappij is op weg naar een CO 2 -neutraal energiesysteem. De gassector wil graag bijdragen aan het behalen van deze doelstelling. In de transitieperiode is de rol van aardgas maatwerk:

Nadere informatie

Beleggingsupdate Allianz Pensioen

Beleggingsupdate Allianz Pensioen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Beleggingsupdate Allianz Pensioen Beleggingsupdate 2 Rendementen lifecycles Allianz Pensioen Beleggen In deze Beleggingsupdate vindt u tabellen met het 1-, 3- en

Nadere informatie

Visie, Missie, Strategie en Waarden

Visie, Missie, Strategie en Waarden Visie, Missie, Strategie en Waarden Onze Visie s Werelds meest toonaangevend coatingsbedrijf te zijn door op consistente wijze kwalitatief hoogwaardige, innovatieve en duurzame oplossingen te leveren waarop

Nadere informatie

Visie op Windenergie en solar Update 2014

Visie op Windenergie en solar Update 2014 Visie op Windenergie en solar Update 2014 De vooruitzichten voor hernieuwbare energie zijn gunstig Succes hangt sterk af van de beschikbaarheid van subsidies Naast kansen in Nederland kan de sector profiteren

Nadere informatie

Gedragscode. Inhoudsopgave RESPECT VOOR COLLEGA'S, HANDELSPARTNERS EN DE GEMEENSCHAP... 4

Gedragscode. Inhoudsopgave RESPECT VOOR COLLEGA'S, HANDELSPARTNERS EN DE GEMEENSCHAP... 4 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 DOEL VAN DE MANUCHAR GEDRAGSCODE... 3 TOEPASSINGSGEBIED... 3 TOEZICHT OP DE NALEVING... 3 GEDRAGSCODE... 4 RESPECT VOOR COLLEGA'S, HANDELSPARTNERS EN DE GEMEENSCHAP... 4 NALEVING

Nadere informatie

Gedrag om trots op te zijn

Gedrag om trots op te zijn Gedrag om trots op te zijn Oversluizen Thermal Engineering B.V. geeft aandacht aan de belangen van haar klanten, medewerkers, zakenpartners en onze omgeving. Door dit uitgangspunt altijd voor ogen te houden

Nadere informatie

MVO verklaring

MVO verklaring Voor u ligt het MVO beleid van Kamphuis Lastechniek BV. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is verankerd in ons bedrijfsbeleid. Voor nu, en voor de toekomst. Doordat Kamphuis Lastechniek

Nadere informatie

Pagina 1/6. Speerpunten 2013 Autoriteit Consument & Markt

Pagina 1/6. Speerpunten 2013 Autoriteit Consument & Markt Speerpunten 2013 Autoriteit Consument & Markt De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bevordert kansen en keuzes voor bedrijven en consumenten. Kansen voor innovatie, nieuwe producten, diensten en aanbieders.

Nadere informatie

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Contents P. 2 Introductie P. 2 VINCI s commitments P. 4 Leveranciers commitments P. 6 Implementatie 1 15 april 2012 Introductie Deze Code «Global Performance

Nadere informatie

DE 4 DE REVOLUTIE ENERGIE AUTONOMIE. BronsGroen - Natuurpunt As Gemeente As Vrijetijdscentrum As, 4 december 2014 Dirk Knapen REScoop.

DE 4 DE REVOLUTIE ENERGIE AUTONOMIE. BronsGroen - Natuurpunt As Gemeente As Vrijetijdscentrum As, 4 december 2014 Dirk Knapen REScoop. BronsGroen - Natuurpunt As Gemeente As Vrijetijdscentrum As, 4 december 2014 Dirk Knapen REScoop.be REScoop REScoop.be, Federatie van groepen en coöperaties van burgers voor hernieuwbare energie A cooperative

Nadere informatie