direct op de hoogte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "direct op de hoogte www.corporateleaflet.gasnaturalfenosa.com"

Transcriptie

1 slimme energie

2 direct op de hoogte

3

4

5 Wie zijn wij en wat doen wij Gas Natural Fenosa Gasinkoop en transport Distributie van gas en elektriciteit Elektriciteitsproductie Verkoop Handel Waar zijn wij Internationale aanwezigheid Hoe ziet onze toekomst eruit Strategisch Plan Waar komen wij vandaan Geschiedenis: chronologisch overzicht en ervaring Onze oorspong Ons beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen Klantenfocus Resultaatgerichtheid Milieu Aandacht voor onze werknemers Veiligheid en gezondheid Maatschappelijke betrokkenheid Integriteit Benchmarks voor duurzaam investeren en andere onderscheidingen. 38

6

7 wij zijn Gas Natural Fenosa. Wat wilt u weten

8 6 wie zijn wij en wat doen wij Gas Natural Fenosa staat op vier Spaanse beurzen genoteerd en is opgenomen in de Ibex 35-index, die uit ongeveer investeerders bestaat.

9 slimme energie _ wie zijn wij en wat doen wij 7 Aandeelhoudersstructuur Gas Natural Fenosa 8,8% Minderheidsaandeelhouders 20,9% Internationale instutionele beleggers 4% Sonatrach 1,7% Internationale Spaanse investeerder 30% Groep Repsol 34,6% Groep la Caixa Gas Natural Fenosa, een internationale Groep met een vooraanstaande positie op de energiemarkt, en pionier op het gebied van gas- en elektriciteitslevering. De Groep is actief in meer dan 25 landen en levert aan bijna 20 miljoen klanten verspreid over vijf continenten. Het geïnstalleerd vermogen van 15,4 GW wordt geleverd door een uitgekiende mix van verschillende productietechnieken. Wij streven ernaar om de behoeften van onze klanten goed te begrijpen en te beantwoorden, zodat wij de beste producten en service kunnen bieden. Onze belangrijkste doelstelling is het leveren van energie voor maatschappelijke ontwikkeling en welzijn, waarbij innovatie, energieefficiënte en duurzaamheid centraal staan. Door deze kenmerken zijn wij: Het eerste en het grootste gas- en elektriciteitsbedrijf van Spanje en Latijns-Amerika. De derde energieleverancier van het Iberische schiereiland. De grootste handelaar op de gasmarkt van het Iberische schiereiland. Het eerste gasdistributiebedrijf in Latijns-Amerika. Een wereldspeler op het gebied van vloeibaar aardgas en een toonaangevende LNG leverancier in de Atlantische oceaan en in het Middellandse Zeegebied.

10 8 Wat doen jullie bij Gas Natural Fenosa? Wij leveren energie aan zoveel mensen dat als wij ze allemaal achter elkaar zouden zetten, zij een file zouden vormen van twee keer de afstand tussen Spanje en Japan Gas Natural Fenosa levert gas en elektriciteit aan bijna 20 miljoen klanten.

11 slimme energie _ wie zijn wij en wat doen wij 9 Gasinkoop en transport De basis van ons bedrijf ligt in de gereglementeerde en geliberaliseerde gasen elektriciteitsmarkten, daarnaast nemen de internationale activiteiten een steeds grotere plaats in. Wij zijn met name actief op het gebied van: Gasinkoop en transport. Distributie. Elektriciteitsproductie. Verkoop. Energiehandel. Prioriteit nummer één bij gasinkoop en -transport is het garanderen van de gaslevering aan al onze klanten. Wij beschikken over een uitgebreid inkoopportefeuille van ongeveer 30 miljard m³ aan aardgas en vloeibaar aardgas. Wij voeren uitgebreide gasexploratieprojecten uit in Spanje en Afrika en opslagprojecten in Spanje. Wij beheren de installatie van Peak Shaving in Argentinië om aan de vraag naar energie in geval van piekbelasting te voldoen. Via onze partners Repsol Gas Natural LNG-Stream en Unión Fenosa Gas beschikken wij over een vloot van nieuw gastankers voor het vervoer van vloeibaar aardgas over de hele wereld. Wij beheren de Marokkaanse deel van de gaspijpleiding Maghreb-Europa, die de Algerijnse gasvelden van Hassi R Mel verbindt met het Iberische schiereiland. Daarnaast hebben wij 15% van de capaciteit van de Medgaz pijpleiding. Wij zijn actief betrokken bij drie hervergassingsinstallaties in Spanje en Puerto Rico en een bouwproject voor een terminal in Italië. Wij zijn tevens betrokken bij twee LNG-installaties in Egypte en Oman.

12 10 Distributie van gas en elektriciteit Het doel van onze distributieactiviteit is het aanbieden van voorzieningen aan al onze klanten binnen verschillende marktsectoren: huishoudens, zakelijke afnemers en industrie. Op het gebied van distributie is onze belangrijkste doelstellingen het uitbreiden van de gasen elektriciteitsnetten en de ontwikkeling van bestaande infrastructuur. Wij willen dat onze bestaande en nieuwe klanten over betrouwbare, kwalitatief hoogstaande basisvoorzieningen beschikken, die aan al hun behoeften voldoen.

13 slimme energie _ wie zijn wij en wat doen wij 11 miljoen klanten Gas Als grootste gasmaatschappij van Spanje leveren wij gas aan meer dan duizend gemeenten in negen autonome gebieden, waar wij over meer dan 5 miljoen klanten beschikken. Onze tweede markt in Europa is Italië, waar wij gas leveren aan bijna klanten in meer dan 200 gemeenten in het midden en in het zuiden van het land. Buiten Europa zijn wij de grootste distributiebedrijf van aardgas in Latijns- Amerika. Wij hebben in totaal meer dan zes miljoen klanten in Argentinië, Brazilië, Colombia en Mexico. In 2013 werd het omvangrijke distributieproject van aardgas in het zuidwesten van Peru aan ons toegekend. Elektriciteit In Europa concentreert de elektriciteitslevering zich vooral in Spanje en Moldavië. In Spanje zijn wij de derde elektriciteitsmaatschappij met bijna vier miljoen klanten. Wij leveren aan meer dan klanten in de Moldavische hoofdstad en in verschillende regio s in het midden en zuiden van het land. Wij zijn ook actief in Latijns-Amerika, waar wij meer dan 2,9 miljoen klanten in Colombia en Panama van elektriciteit voorzien.

14 12

15 slimme energie _ wie zijn wij en wat doen wij 13 Elektriciteitsproductie Onze prioriteit bij de productie van elektriciteit ligt bij het beheren van een uitgebalanceerde mix van productietechnieken die concurrerend en milieuvriendelijk is. Wij beschikken over 15,4 GW aan geïnstalleerd vermogen via gecombineerde gascycli, kerncentrales, steenkoolcentrales, waterkrachtcentrales, geothermische energiecentrales en windkrachtcentrales. In Spanje bedraagt het productievermogen ongeveer 13 GW, waarbij 7 GW geproduceerd wordt door combineerde gascycli, 2 GW door waterkracht en 1 GW door windenergie. De resterende gigawatts worden gegenereerd door middel van kernenergie en door steenkoolen stookoliecentrales. In de rest van de wereld zijn wij actief in Mexico, met 2 GW aan geïnstalleerd vermogen door middel van gecombineerde cycli, Puerto Rico, Costa Rica, Panama, Dominicaanse Republiek en Kenya via verschillende productietechnieken.

16 14 Verkoop Onze verkoopactiviteit bestaat uit de verkoop van elektriciteit en gas aan huishoudens tot aan industrieën. In Spanje zijn wij marktleider op energiegebied. Daarnaast ontwikkelen wij oplossingen voor duurzame mobiliteit door gebruikmaking van elektriciteit en aardgas voor voertuigen. Wij bieden energie-efficiënte oplossingen die aan de behoeften van onze klanten voldoen. Aanpassingsvermogen en reactiviteit zorgen voor een vooraanstaande positie op de energiemarkt: onze dienstverlening is gebaseerd op persoonsgerichte ondersteuning op het gebied van energie en op levering van een uitgebalanceerde, betrouwbare energiemix. Via onze Europese verkoopactiviteit zijn wij actief op de markten van Portugal, Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland en Duitsland. In de rest van de wereld blijven wij ons primair richten op het bevorderen van de verkoop van aardgas in Latijns-Amerika, Noord- Amerika en Azië.

17 slimme energie _ wie zijn wij en wat doen wij 15 Handel Dankzij onze vooraanstaande positie in de hele waardeketen van gas en elektriciteit kunnen wij efficiënt handelen op het gebied van energiehandel. Onze rol bestaat uit het beheersen van de risico s van fluctuerende grondstoffenprijzen die van invloed zijn op het bedrijf, zoals die van gas, olie en derivaten, elektriciteit, steenkool en bijbehorende emissies. Wij scheppen kansen met betrekking tot beschikbaarheid en flexibiliteit van onze gas-, elektriciteitsen steenkoolactiva binnen de Groep. Wij zijn daarbij actief op de belangrijkste Europese handelsmarkten. Dankzij onze producten en efficiënt beheer op de verschillende markten zijn wij in staat onze klanten en derden van kwalitatief hoogstaande diensten te voorzien.

18 16 waar zijn wij

19 slimme energie _ waar zijn wij 17 Waar zijn jullie actief? Wij zijn in net zoveel landen actief als het aantal klasgenoten in jouw klas Gas Natural Fenosa is actief in meer dan 25 landen en vijf werelddelen.

20 18 Mexico Gasdistributie Warmtekrachtkoppeling. Costa Rica Warmtekrachtkoppeling. Panama Elektriciteitdistributie, Warmtekrachtkoppeling. Dominicaanse Republiek Warmtekrachtkoppeling. Puerto Rico Aardgas/ LNG infrastructuur, Warmtekrachtkoppeling. aanwezig in meer dan landen Colombia Distributie Elektriciteit en Aardgas. Peru Gasdistributie. Argentinië Gasdistributie. Brazilwood Gasdistributie.

21 slimme energie _ waar zijn wij 19 Portugal Aardgas/ LNG Verkoop. Spanje Gas en Elektriciteit exploratie/ transport/distributie/verkoop Warmtekrachtkoppeling, Productie, Aardgas/ LNG infrastructuur. Verenigd Koninkrijk Aardgas/ LNG Verkoop. Frankrijk Aardgas/ LNG Verkoop. België Aardgas/ LNG Verkoop. Nederland Aardgas/ LNG Verkoop. Luxemburg Aardgas/ LNG Verkoop. Duitsland Aardgas/ LNG Verkoop. Italië Aardgas/ LNG Verkoop en Distributie Hervergassing project. Moldavië Elektriciteitdistributie. Japan Aardgas/ LNG Verkoop. Indië Aardgas/ LNG Verkoop. Australië Warmtekrachtkoppelingsproject. Oman Inkoop, Aardgas/LNG infrastructuur. Marokko Aardgas/ LNG infrastructuur. Argerije Inkoop, Aardgas/ LNG infrastructuur. Angola Inkoop, Aardgas/ LNG infrastructuur. Zuid-Africa Kolen exploratie. Egypte Inkoop, Aardgas/ LNG infrastructuur. Kenia Warmtekrachtkoppelingsproject.

22 20 hoe ziet onze toekomst eruit Hebben jullie ook, net als wij, verplichtingen? Natuurlijk! En die willen wij zo goed mogelijk nakomen! De strategie van Gas Natural Fenosa staat in ons Strategisch Plan.

23 slimme energie _ strategisch plan 21 Aanpassing van het strategisch plan Wij willen het potentieel van de groep volledig inzetten om te voldoen aan de verbintenissen jegens onze aandeelhouders, klanten en partners. Gas Natural Fenosa past zich aan de macro-economische context van de energiesector en de reglementaire voorschriften aan door haar strategische plan bij te werken om een grondige marktbasis te scheppen en de groei vanaf 2015 aanzienlijk kracht bij te zetten. Na het behalen van de doelstellingen voor de periode blijft de onderneming zich richten op realistische en aan de context aangepaste doelen. De strategische pijlers van Gas Natural Fenosa voor de periode zijn gericht op: Uitrol van efficiencyplannen. Marktgericht beheer van elke sector. Beheer van de activiteiten op basis van de strategische aanpassing. Deze strategische prioriteiten vormen een versterking van het huidige bedrijfsmodel, dat in grote mate gebaseerd is op de ontwikkeling en groeimogelijkheden in het buitenland, met name in het kader van de toenemende rol die de onderneming speelt op de wereldwijde gasmarkt (hoofdzakelijk LNG). Bovendien stelt een voortzetting van de efficiencyplannen ons in staat meer te besparen op ondermeer de bedrijfs-, onderhouds- en verkoopkosten, evenals de ondernemingsstructuur. De financiële discipline en de betrokkenheid van de aandeelhouder blijven de strategie van de onderneming bepalen. Tijdens deze periode streven wij ernaar tegen het jaar 2015 de EBITDA en de winst te handhaven of licht te verhogen en de schuld / EBITDA verhouding 2,5 maal te verbeteren. De beoogde investeringen voor de periode zullen gemiddeld miljoen euro per jaar bedragen. Deze investeringen zullen gericht zijn op de gashandel en -distributie in Europa, evenals de organische groei van de activiteiten van de groep in Latijns- Amerika. Gas Natural Fenosa blijft zich sterk maken voor een uitkeringsbeleid van contant dividend en stelt zich ten doel de betaling op een peil van 62% te handhaven in lijn met de voorgaande jaren. Ook heeft een verlaging van de schuld prioriteit binnen de strategische doelstellingen. De herziening van het strategische plan dient de onderneming in staat te stellen haar groei vanaf 2015 voort te zetten, ondermeer dankzij haar aanwezigheid op de internationale LNG-markten. De strategische visie van de onderneming vanaf 2017 richt zich op een grotere flexibiliteit ten aanzien van de investeringen als de voorwaarden dit toelaten. Direct op de hoogte.

24 22 Hoe oud zijn jullie? Wij hebben net zoveel jaren als er kaarsjes zijn voor 10 mensen die hun 17e verjaardag vieren Gas Natural Fenosa bestaat al 170 jaar.

25 slimme energie _ waar komen wij vandaan 23 waar komen wij vandaan Geschiedenis: chronologisch overzicht en ervaring Onze maatschappij, dat in 1843 is ontstaan door de oprichting van de Catalaanse Societeit voor de verlichting met behulp van gas die de opdracht had Barcelona van verlichting te voorzien door middel van gaslampen. Meer dan 170 jaar heeft deze ontwikkeling zich voortgezet, dankzij organische groei en fusies met andere bedrijven die zich ook inzetten voor basisvoorzieningen ten behoeve van mens en maatschappij. In Spanje hebben wij altijd de rol van pionier gespeeld. Zo hebben wij halverwege de negentiende eeuw het fabrieksgas in het energiesysteem geïntroduceerd en hebben wij in 1969 voor een revolutie gezorgd met de invoering van aardgas. In de jaren zestig hebben wij de eerste kerncentrale van Spanje gebouwd. Begin eenentwintigste eeuw waren wij de eerste die elektriciteit produceerden door middel van gecombineerde gascycli.

26 24

27 slimme energie _ waar komen wij vandaan 25 Onze oorspong Het huidige bedrijf, Gas Natural Fenosa, is ontstaan door de fusie tussen Gas Natural en Unión Fenosa, twee Spaanse energiebedrijven die op hun beurt door fusies zijn gevormd. Eind twintigste eeuw speelden beide bedrijven een toonaangevende rol op de Spaanse energiemarkt. Gas Natural is in 1991 ontstaan door samenvoeging van Catalana de Gas, Gas Madrid en de gastransportactiviteiten van Repsol Butano. Unión Fenosa is in 1982 gevormd door de fusie tussen Unión Eléctrica en Fuerzas del Noroeste. Beide bedrijven hebben hun positie op de Spaanse markt weten te versterken en hebben een sterke internationale groei gekend, met name in Latijns-Amerika. Met de overname van Unión Fenosa in 2009 heeft Gas Natural een van de belangrijkste strategische doelstellingen gerealiseerd: de vorming van de grootste, geïntegreerde Groep van Spanje op het gebied van gas en elektriciteit. Een nieuw bedrijf met veel ervaring op energiegebied, dat optimaal voorbereid is op verregaande integratie van de markten, globalisering en groeiende concurrentie. Na meer dan anderhalve eeuw historie is één ding gelijk gebleven: onze aandacht voor innovatie, die ook vandaag nog de motor vormt van onze activiteiten en van onze verplichtingen ten opzichte van alle mensen die op enigerlei wijze met ons bedrijf zijn verbonden.

28 26 ons beleid

29 slimme energie _ ons beleid 27 Maatschappelijk verantwoord ondernemen Wij zijn volledig bewust van de impact die onze activiteiten kunnen hebben op mens en omgeving. Het is van essentieel belang dat wij bijdragen aan de ontwikkeling en het welzijn van alle gemeenschappen waarin wij actief zijn. Wij zetten ons meer dan ooit in voor het bieden van een duurzame, efficiënte en betrouwbare energievoorziening die de rechten van de mens en het milieu beschermt. Om deze doelstellingen te realiseren heeft de Raad van Bestuur, het hoogste leidinggevende orgaan van ons bedrijf, een maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen-beleid ontwikkeld dat uitgaat van zeven kernwaarden: Klantenfocus. Resultaatgerichtheid. Resultaatgerichtheid. Aandacht voor onze werknemers. Veiligheid en gezondheid. Maatschappelijke betrokkenheid. Integriteit.

30 28 Klantenfocus De klant is prioriteit nummer één. Kwaliteit van levering en totale klanttevredenheid zijn dan ook de hoofddoelstellingen van onze verkoopstrategie. Dat is alleen mogelijk met gerichte aandacht voor het begrijpen en het beantwoorden van klantbehoeften, het aandragen van snelle en efficiënte oplossingen en het zorgen voor uitstekende een service. Wij willen werken aan vertrouwen en duurzame verhoudingen door dicht bij de klant te staan en goed naar hem of haar te luisteren. Wij streven voortdurend naar meer kwaliteit en veiligheid voor onze producten en diensverlening: Wij hebben de hoogste klanttevredenheid onder consumenten. Wij maken daarbij gebruik van een model voor het evalueren van de klanttevredenheid. Met dit model willen wij de kwaliteit van al onze voorzieningen verder verbeteren. Resultaatgerichtheid Door onze strategie, gebaseerd op de integratie van gas en elektriciteit, zijn wij in staat optimaal in te spelen op een steeds complexere marktsituatie. Onze slagvaardigheid wordt versterkt door de ontwikkeling van strategieën die gericht zijn op het continu verbeteren van resultaten, het beheren van risico s en het nakomen van onze verplichtingen. De uitgangspunten van deze kernwaarde gelden ook voor onze rendements- en inkomstencriteria. Zij zijn gebaseerd op een beleid van absolute transparantie dat voor de goede reputatie van ons bedrijf zorgt. Daarbij komt de verplichting die wij in ons Strategisch Plan met een gedegen uitkeringsbeleid van contant dividend. Onze klantendienst heeft belangrijke prijzen ontvangen die de kwaliteit van onze dienstverlening evalueren. Wij bieden onze klanten kwalitatief hoogstaande voorzieningen en producten

31 slimme energie _ ons beleid 29 Daarbij komt de verplichting die wij in ons Strategisch Plan met een gedegen uitkeringsbeleid van contant dividend

32 30

33 slimme energie _ ons beleid 31 Milieu Bij onze werkzaamheden hechten wij veel waarde aan de bescherming van het milieu en het verantwoord gebruik van de natuurlijke bronnen die wij nodig hebben om aan de vraag naar energie te voldoen. Onze strategie gaat uit van efficiëntie, duurzaamheid en verantwoord gebruik van energie in de maatschappij, drie belangrijke beginselen die ook door onze leveranciers en medewerkers worden onderschreven. Onze werkwijze is gebaseerd op het begrip milieu-efficiëntie: verantwoord gebruik van natuurlijke rijkdommen en energiebronnen, vermindering van de impact van onze werkzaamheden op het milieu, innovatie en gebruik van de beste beschikbare technieken. Wat betreft milieubescherming speelt beperking van klimaatverandering een belangrijke rol. Om deze doelstelling te realiseren steunt de Groep het gebruik van hernieuwbare en koolstofarme energievormen, energiebesparing, energie-efficiëntie en afvang van koolstof. Enkele voorbeelden van wat wij op dit gebied doen: Wij zijn het belangrijkste bedrijf van Spanje als het gaat om energieefficiëntie; ook internationaal zijn wij toonaangevend. Wij ontwikkelen oplossingen voor mobiliteit door aardgas te leveren voor voertuigen en elektrische auto s. Wij werken ook aan hybride prototypes. Als leverancier van energiediensten verbeteren wij de efficiëntie van onze installaties en gebouwen door een efficiënt en innoverend businessmodel toe te passen. Wij berekenen de ecologische voetafdruk van onze activiteiten om de impact op het milieu te beperken. Bij de Verenigde Naties hebben wij tien projecten aangemeld voor Latijns- Amerika in het kader van het Clean Development Mechanism (CDM). Wij beschermen ons milieu

34 32 Hoeveel mensen werken er bij jullie? Wij hebben genoeg medewerkers om een heel voetbalstadion te vullen Bij Gas Natural Fenosa meer dan mensen die u van energie voorzien.

35 slimme energie _ ons beleid 33 Wij bieden onze medewerkers ontwikkelingsmogelijkheden meer dan Aandacht voor onze werknemers Gas Natural Fenosa is een grootschalig project dat elke dag verder uitbreidt en meer dan mensen bij zijn betrokken. Op het gebied van human resources werken wij aan een professionele omgeving waar respect, betrokkenheid, scholing en persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel staan. Wij zetten zwaar in op een professionele ontwikkeling voor al onze mensen, een motiverende werkomgeving die positief bijdraagt aan een goede balans tussen werk en privé, interactie op basis van gelijkwaardigheid en personeel dat open staat voor dialoog. Van groot belang is het vaststellen van duidelijke doelen, effectief leiderschap, het bieden van concurrerende arbeidsvoorwaarden en het waarderen van successen op basis van behaalde resultaten. De volgende instrumenten helpen bij het realiseren van deze doelstellingen: De Bedrijfsuniversiteit, die iedere werknemer meer dan 50 uur aan scholing per jaar biedt op het gebied van techniek en leidinggeven door middel van nieuwe communicatietechnieken van de Virtuele Universiteit. Een model voor het beheren van talenten, om onze specialisten goed voor te bereiden op de uitvoering van onze strategie. Het global EFR-certificaat op het gebied van menselijke en sociale ontwikkeling, dat door het Spaanse ministerie voor gezondheid, sociale diensten en gelijkheid wordt afgegeven. Het EDC-certificaat voor uitmuntendheid in diversiteit, waaruit ons beleid voor integratie van gehandicapten in ons bedrijf blijkt. uur aan opleiding per medewerker

36 34 Veiligheid en gezondheid Gas Natural Fenosa ontwikkelt en ontplooit haar activiteiten met de gedachte dat niets belangrijker is dan veiligheid en gezondheid. De activiteiten van onze onderneming voldoen aan de hoogste wettelijke verplichtingen in elk land waar wij actief zijn. In het kader van onze eigen initiatieven om aan nog hogere eisen te voldoen, evenals een voortdurend streven naar verbetering van de veiligheid en gezondheid, maken wij niet alleen onze medewerkers, maar ook onze leveranciers, commerciële partners, klanten en overige stakeholders bewust van de noodzaak om ongelukken en schadelijke gevolgen voor de gezondheid te voorkomen. Het scheppen van een veilige en gezonde omgeving is een concrete verbintenis en een verantwoordelijkheid voor iedereen die bij Gas Natural Fenosa in dienst treedt. Tot op het hoogste niveau van de directie wordt toezicht gehouden op de naleving van deze verbintenis via het Veiligheids- en Gezondheidsplan. Bovendien passen wij een geïntegreerd kwaliteits-, milieu-, veiligheids- en gezondheidssysteem toe op alle activiteiten die de groep wereldwijd ontplooit en dat ons de nodige flexibiliteit verleent om ons aan te passen aan de vereisten van alle specifieke activiteiten en landen. Wij bieden onze werknemers en leveranciers een veilige werkomgeving

37 slimme energie _ ons beleid 35 Wij leveren een positieve bijdrage aan de gemeenschappen waarin wij werken Maatschappelijke betrokkenheid Onze betrokkenheid bij de gemeenschappen waarvoor wij werken, gaat veel verder dan onze positie als energiebedrijf. Een deel van onze winst wordt besteed aan maatschappelijke investeringen. Onze manier van werken houdt in het aangaan van banden en dialoog met de gemeenschappen om hun behoeften te begrijpen en te beantwoorden. Tevens moeten wij de impact van onze werkzaamheden op de cultuur, de regels en de omgeving waarin wij deze ontwikkelen, monitoren. Dat doen wij door middel van initiatieven die door de Groep zelf worden geïnitieerd of in samenwerking met lokale autoriteiten. Onze doelstelling is het scheppen van waarde, het stimuleren van opleiding, scholing, integratie van achtergestelde groepen, cultuurontwikkeling en het promoten van onderzoek op het gebied van gezondheid. Samenwerkingsverbanden met derden bestaan uit het ontwikkelen van uitgebreide programma s op het gebied van sponsoring. Bij het toekennen van geldmiddelen aan culturele, sociale en milieugerelateerde programma s geven wij de voorkeur aan projecten die de maatschappij meerwaarde bieden en die de betrokkenheid van Gas Natural Fenosa benadrukken bij de integratie tussen haar werkzaamheden en betrokken gemeenschappen en landen. Tot de ontwikkelingen die wij als bedrijf steunen, behoren bij voorbeeld: Het Cuartel V-project voor het leveren van aardgas aan de meest achtergestelde buurten van Buenos Aires, dat de Platts-prijs heeft gekregen voor het beste programma op het gebied van gemeenschapsontwikkeling. Culturele initiatieven, zoals het Museum voor Moderne Kunst Gas Natural Fenosa in A Coruña (Spanje). De Stichting Gas Natural Fenosa, die campagnes voert voor meer milieubewustzijn, scholing en behoud van historisch erfgoed en die tevens het eerste Gasmuseum van Spanje, in Sabadell, beheert. De Dag van de Solidariteit, een initiatief van en door eigen werknemers in het kader van de programma s voor meer maatschappelijke betrokkenheid.

38 36 Integriteit Ethiek, eerlijkheid, integriteit en transparantie zijn de waarden waarmee wij iedereen die voor en in naam van onze Groep werkt, benaderen. Wij zijn ervan overtuigd dat zonder deze waarden de maatschappij geen vertrouwen zou kunnen hebben in ons bedrijf. Een wezenlijk deel van ons beleid op dit gebied is gebaseerd op de beginselen van de Global Impact van de Verenigde Naties en van de OESO voor corporate governance. Het wijst alle vormen van corruptie, fraude, steekpenningen, waartegen interne maatregelen bestaan, nadrukkelijk af. Wij onderschrijven alle punten de Universele Verklaring van de rechten van de mens van de Verenigde Naties en de Verklaring van de Internationale Arbeidsorganisatie. De beginselen van beide verklaringen hebben wij geïntegreerd in: Onze Gedragscode, die de uitgangspunten en handelwijzen van onze werknemers bepaalt en die op gedragingen wijst die in strijd zijn met geldende bepalingen. Ons Mensenrechtenbeleid, goedgekeurd door het Directiecomité van het bedrijf. De inhoud van dit beleid wordt besproken aan de hand van cursussen waarbij werknemers leren om naleving van deze rechten in het dagelijkse werk van het bedrijf te bevorderen en te vrijwaren.

39 slimme energie _ ons beleid 37 Wij stimuleren ethisch verantwoord en transparant gedrag

40 38 Benchmarks voor duurzaam investeren en andere onderscheidingen Wij zijn er trots op dat ons bedrijf, dankzij de inspanningen van al onze mensen, een aantal prestigieuze onderscheidingen in de wacht heeft gesleept. Dit zijn een paar van deze onderscheidingen: Sinds 2001 zijn wij opgenomen in de FTSE4Good-index voor duurzaamheid. De prestigieuze Dow Jones Sustainability Index, die ons opneemt in de mondiale index en in de Europese selectie, erkent Gas Natural Fenosa als één van de meest duurzame nutsbedrijven ter wereld. Voor de tweede achtereenvolgende keer uitgeroepen tot onderneming met de beste strategie in de strijd tegen de klimaatverandering volgens het rapport van het Carbon Disclosure Project (CDP). Volgens toonaangevende rankings als Platts 250, Forbes Global 2000 en Fortune behoren wij tot de belangrijkste bedrijven ter wereld.

41 slimme energie _ ons beleid 39

42 Vestigingsplaats: Plaça del Gas, Barcelona Tel.: (+34) Hoofdkantoor in Madrid: Avenida de San Luis, Madrid Tel.: (+34) Editie: Dirección General de Comunicación y Gabinete de Presidencia Ontwerp: Estudi Ferran Sendra Officieele afdruk: April 2013 Wettelijke depot: M

43 slimme energie

44

ROTTERDAMSE SCHOUWBURG SER RISICO- MANAGEMENT. MVO Jaarverslag 2014

ROTTERDAMSE SCHOUWBURG SER RISICO- MANAGEMENT. MVO Jaarverslag 2014 ROTTERDAMSE SCHOUWBURG 2013 2014 SER RISICO- MANAGEMENT MVO Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave E.ON Benelux Maatschappelijk verantwoord ondernemen Verslag over 2014 2 Voorwoord 3 Korte samenvatting 5 E.ON

Nadere informatie

Strategisch Plan April 2014

Strategisch Plan April 2014 Strategisch Plan April 2014 Inhoud Onze ambitie 3 Trendanalyse 4 Strategie 6 Doelstellingen 9 Betrouwbaar 10 Blijvend betrouwbare en veilige netten 11 Veilig werken 14 Vakmanschap en leiderschap 15 Betaalbaar

Nadere informatie

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN.

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. RWE EEN GOEDE PARTNER VOOR NEDERLAND? INHOUD 7 INHOUD Waarom RWE een goede partner

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen VERSLAG OVER 2013 Colofon & contactgegevens Dit is het MVO-verslag 2013 van E.ON Benelux. Informatie die ontbreekt in dit verslag is terug te vinden in het E.ON Sustainability

Nadere informatie

Voorwoord 4 1 Uitdagingen 6. 2 Profiel Essent 16. 3 Essent en maatschappelijke verantwoordelijkheid 19. 4 Onze maatschappelijke speerpunten 24

Voorwoord 4 1 Uitdagingen 6. 2 Profiel Essent 16. 3 Essent en maatschappelijke verantwoordelijkheid 19. 4 Onze maatschappelijke speerpunten 24 Inhoud Voorwoord 4 1 Uitdagingen 6 1.1 Essent succesvol in de consumentenmarkt...6 1.2 Moeilijke economische situatie voor energieproductie...7 1.3 Om te overleven moet Essent blijven veranderen...8 1.4

Nadere informatie

(Printversie) MVO Verslag 2011

(Printversie) MVO Verslag 2011 (Printversie) MVO Verslag 2011 MVO Verslag 2011 Essent MVO Verslag 2011 4 Inhoud Voorwoord... 7 1. Het profiel van Essent... 9 1.1 De kerncijfers... 9 1.2 Essent en klimaatverandering... 9 1.3 De bestuurlijke

Nadere informatie

1 Jaarverslag 2006. 1 ENECO Holding N.V.

1 Jaarverslag 2006. 1 ENECO Holding N.V. 1 Jaarverslag 2006 1 ENECO Holding N.V. ~ Ge'integreerd lnhoud Kengetallen Voorwoord Bericht van de Raad van Comrnissarissen Profiel 1 Organograrn 2 4 6 8 9 Netwerkgebonden activiteiten lnfrabedrijf ENECO

Nadere informatie

Eneco Jaarverslag 2007

Eneco Jaarverslag 2007 Eneco Jaarverslag 2007 Inhoudsopgave 3 Kengetallen 4 Voorwoord 7 Nieuwe positionering 10 Kernactiviteiten 13 Verslag van de Raad van Bestuur 14 Ontwikkelingen in de energiemarkt 15 Politieke ontwikkelingen

Nadere informatie

stakeholder value Wie doet het licht uit? de toekomst van duurzame energie in Nederland: een stakeholder aanpak

stakeholder value Wie doet het licht uit? de toekomst van duurzame energie in Nederland: een stakeholder aanpak stakeholder value Wie doet het licht uit? de toekomst van duurzame energie in Nederland: een stakeholder aanpak Wie doet het licht uit? De toekomst van duurzame energie in Nederland: een stakeholder aanpak

Nadere informatie

Maatschappelijk jaarverslag 2010

Maatschappelijk jaarverslag 2010 Maatschappelijk jaarverslag 200 0.000 Aantal ING medewerkers wereldwijd 4,9% van onze ING Management Council bestaat uit vrouwen 72/00 ING heeft een score van 72 in de Dow Jones Sustainability Index +40

Nadere informatie

Hoofd Q 85% + 85% vermenigvuldigen

Hoofd Q 85% + 85% vermenigvuldigen Nieuwe energie Hoofd Q 85% + 85% vermenigvuldigen Nuon Maatschappelijk Verslag 2009 2009 in één oogopslag Nuon produceert en levert gas, elektriciteit, warmte en koude en helpt haar klanten om energie

Nadere informatie

Jaarbericht DELTA N.V. 2013

Jaarbericht DELTA N.V. 2013 Jaarbericht DELTA N.V. 2013 2 Over dit verslag In dit jaarbericht legt DELTA verantwoording af over de activiteiten in 2013. Voor het eerst zijn dit jaar het maatschappelijke en financiële verslag zoveel

Nadere informatie

BASF in Antwerpen Verslag 2014

BASF in Antwerpen Verslag 2014 150 jaar Overleg voor de nieuwe butadieeninstallatie: Stijn Vermeulen, Amy Raeymakers en Kenneth Verschueren Chemicals Het segment Chemicals omvat onze activiteiten voor basischemicaliën en tussenproducten.

Nadere informatie

De essentie van vertrouwen

De essentie van vertrouwen De essentie van vertrouwen ASR Jaarverslag 2011 Profiel ASR kiest er bewust voor om de andere verzekeraar te zijn. De verzekeraar die mensen financieel bewuster wil maken. Dit doen we door voortdurend

Nadere informatie

Bright Science. Brighter Living. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2012 van Koninklijke DSM N.V.

Bright Science. Brighter Living. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2012 van Koninklijke DSM N.V. Bright Science. Brighter Living. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2012 van Koninklijke DSM N.V. Life Sciences en Materials Sciences DSM, de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming.

Nadere informatie

1.1 Ter inleiding 4 1.2 Liberalisering 4 1.3 Duurzaamheid als opgave 7

1.1 Ter inleiding 4 1.2 Liberalisering 4 1.3 Duurzaamheid als opgave 7 ENERGIERAPPORT 1999 15 november 1999 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Het Decor 1.1 Ter inleiding 4 1.2 Liberalisering 4 1.3 Duurzaamheid als opgave 7 Hoofdstuk 2: Energie, een zekere voorziening 2.1 Inleiding

Nadere informatie

Impact en engagement. Thema s en onze impact. Impact in 't kort. Milieujaarverslag. Sociaal jaarverslag. GRI overzicht. Stakeholderdialoog.

Impact en engagement. Thema s en onze impact. Impact in 't kort. Milieujaarverslag. Sociaal jaarverslag. GRI overzicht. Stakeholderdialoog. Impact en engagement Triodos Bank is in het leven geroepen om ten goede te komen aan mensen, milieu en cultuur. Ontdek wat we in 2012 hebben bereikt. Hoe we onze medewerkersgroep hebben ontwikkeld, vooruitgang

Nadere informatie

Duurzaamheidsverslag. Keuzes maken

Duurzaamheidsverslag. Keuzes maken Duurzaamheidsverslag Keuzes maken 4 Profiel van onze organisatie 6 Voorwoord 8 Over dit verslag 10 Stakeholderconsultatie 2005 4-13 1 14 Maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Nuon 15 Ontwikkelingen

Nadere informatie

TLB Jaarverslag 2012

TLB Jaarverslag 2012 TLB Jaarverslag 2012 Het jaarverslag van Triodos Bank is ook online beschikbaar. Bezoek het Online Jaarverslag 2012 voor meer gedetailleerde informatie, inclusief interviews, samenvattingen van onze activiteiten

Nadere informatie

Nieuw perspectief. Nuon Jaarverslag 2008

Nieuw perspectief. Nuon Jaarverslag 2008 Nieuw perspectief Nuon Jaarverslag 2008 Nuon legt de focus op Nederland, België en Duitsland Nederland Opwekking van elektriciteit en gasopslag Transport van energie Levering van gas en elektriciteit en

Nadere informatie

TLB Jaarverslag 2011

TLB Jaarverslag 2011 TLB Jaarverslag 2011 Het jaarverslag van Triodos Bank is ook online beschikbaar. Bezoek het Online Jaarverslag 2011 voor meer gedetailleerde informatie, inclusief interviews, samenvattingen van onze activiteiten

Nadere informatie

ICT motor achter duurzame energie. ICT centraal in transformerende energiemarkt

ICT motor achter duurzame energie. ICT centraal in transformerende energiemarkt ICT motor achter duurzame energie ICT centraal in transformerende energiemarkt Een tijdperk van transitie We leven in een tijdperk van transitie van ongekende omvang. Niet meer in een periode van verandering,

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. Europese strategie voor energiezekerheid. {SWD(2014) 330 final}

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. Europese strategie voor energiezekerheid. {SWD(2014) 330 final} EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.5.2014 COM(2014) 330 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Europese strategie voor energiezekerheid {SWD(2014) 330 final} NL NL In de Europese

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument COM(2008) 781 definitief.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument COM(2008) 781 definitief. RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 19 november 2008 (21.11) (OR. fr) 15944/08 E ER 400 E V 851 RELEX 930 ATO 110 POLGE 122 I GEKOME DOCUME T van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal

Nadere informatie

Register. Affakkelen 12, 33 Afrika, bijdrage in 28 Alaska 19 Algemene Beleidsuitgangspunten van Shell 20,30 Alternatieve energie 15

Register. Affakkelen 12, 33 Afrika, bijdrage in 28 Alaska 19 Algemene Beleidsuitgangspunten van Shell 20,30 Alternatieve energie 15 De energie-uitdaging aangaan Shell Duurzaamheidsverslag 2006 In dit verslag Register K SHELL EN DE ENERGIE-UITDAGING 2 7 ENERGIEZEKERHEID 8 9 VERANTWOORD OMGAAN MET ENERGIE 10 31 WERKEN IN LASTIGE LOCATIES

Nadere informatie

Verslag van de Directie

Verslag van de Directie Verslag van de Directie Een tijd van grote veranderingen Er is de afgelopen jaren veel in beweging. Dat zet burgers, bedrijven en overheden aan om zich te bezinnen op de vraag in welke richting de samenleving

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S NL NL NL EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.11.2010 COM(2010) 639 definitief MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE

Nadere informatie

jaarverslag 2007 realistisch en duurzaam

jaarverslag 2007 realistisch en duurzaam jaarverslag 2007 realistisch en duurzaam jaarverslag 2007 realistisch en duurzaam 1 DELTA N.V. The multi-utility company Elke dag werken aan een leefbare toekomst. DELTA is een multi-utility company. Wij

Nadere informatie

jaarverslag 2012 de verbinding naar morgen

jaarverslag 2012 de verbinding naar morgen jaarverslag 2012 de verbinding naar morgen welkom bij Alliander Alliander is het grootste regionale energienetwerkbedrijf in Nederland. Via onze energie-infrastructuur brengen we dagelijks elektriciteit

Nadere informatie

2007 Jaarverslag Bozoek see www.enjoyheinekenresponsibly.com

2007 Jaarverslag Bozoek see www.enjoyheinekenresponsibly.com 2007 Jaarverslag Inhoud 01 Profiel 02 Kerncijfers 04 Mijlpalen 2007 Verslag van de Raad van Bestuur 06 Bericht van de voorzitter 10 Vooruitzichten 2008 12 Executive Committee 14 Operationele ontwikkelingen

Nadere informatie