INNOVATIE - high tech niveau

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INNOVATIE - high tech niveau"

Transcriptie

1 BEDRIJF - Koninklijke Brouwerij Grolsch N.V, LOCATIE - NDSM terrein te Amsetrdam ENERGIE - 100% autarkisch, denkend aan hippe innovatieve maatregelen als zonnecellen en een agregaat op zonnebloemolie, enz... Niet zozeer milieuvriendelijk dus. INNOVATIE - high tech niveau KERNWOORDEN - high tech, kwaliteit, stoer, king of the world, jazz, nachtleven, hip, juppen

2 BEDRIJF - HEMA LOCATIE - Kinderdijk, Nieuw-lekkerland (onder de rook van Rotterdam) ENERGIE - energie van de HEMA zelf (alhoewel deze na mijn weten stil is verdwenen uit het assortiment), passieve zonne-energie, warmtepomp, grijswatercircuit en natuurlijke ventilatie. - schoonwater toevoer, riolering en stroom zijn de benodigde aansluitingen aan de wal. - 20% autarkisch INNOVATIE - luchtband als hoofddrijfconstructie, lift op het water, inovatief materiaalgebruik. KERNWOORDEN - basic, vormgeving, inspiratie, verrassend herkenbaar, niet gebonden aan maatschappelijk standen, nederlands, hip, kwaliteit.

3 BEDRIJF - Koninklijke Gazelle LOCATIE - Blauwe Kamer, natuurgebied uiterwaarden te Rhenen / Wageningen ENERGIE - zonnecellen, aggregaat voor noodstroom, passieve zonne-energie, warmtepomp, opvangen van regenwater, zuivering tot drinkwater, helofytenfilter, grijswatercircuit, - 100% autarkisch en zo milieuvriendelijk mogelijk. INNOVATIE - mechaniek, materiaal gebruik. KERNWOORDEN - comfort, topkwaliteit, vernieuwing, vrijheid, constructie, innovatief, natuurlijk.

4

5 1. de luifel 2. de kolomen 3. het woonvolume 4. het ponton 1. De luifel werkt voor deze villa als een spatbord, het beschermd de gebruiker tegen zon en regen. Bovendien vangt de luifel het regenwater op zodat er drinkwater van gemaakt kan worden. De kolommen houden de luifel omhoog. Deze buizenconstructie refereerd aan het frame van de fiets. Het woonvolume is de cabine waarin geleefd wordt. De hier nog te bepalen vormgeving wordt verantwoord in het vervolg van de presentatie. Het plateau wat de bewoner met beide benen op de grond doet staan. Een meest voor de handliggende drijflichaam, wat past bij het imago van Gazelle

6 Het woonvolume Als eerst heb ik het woonvolume a-symetrisch op het ponton geplaatst. Hierdoor is er verschil in beleving t.o.v. het water mogelijk en kan ik een entreezijde maken. Tevens laat ik het volume door de luifel heen komen. Door deze 2 beslissingen maak ik vanplaats een hambureger ingklemd tussen ponton en luifel een villa die relatie heeft het ponton, de luifel en de omgeving. Aan de hand van schematische plattegronden heb ik een open-dicht plan gemaakt. Vervolgens heb ik het volume opengewerkt zoals een cabine/auto. Ik heb er echter wel voor gekozen om rechte lijnen te kiezen, wat er na mijn inzien technischer uitziet. Verder heb ik de aan de voorzijde de overgangen naar een ander vlak afgerond. Bovendien staan de meeste gevels schuin lopend naar buiten. Beide ingrepen zijn gemaakt om de beleving van een cabine te benaderen en af te wijken van een woondoos.

7 NIVEAU 0 schaal 1:200 NIVEAU 1 schaal 1:200

8 LANGSDOORSNEDE schaal 1:200 ACHTERGEVEL schaal 1:200

9 Het constructie principe De constructie bestaat uit een stalen kokerskelet. Net zoals het fietsframe zal t.p.v. de gevelopeningen er met driehoeken gewerkt worden. Later zal er tussen de kokers opvulling komen.

10 opbouw luifel - alucobond (aluminium sandwich) - 32 mm omega - staal constructie kokers 200x mm omega - alucobond (aluminium sandwich) PRINCIPE OPBOUW LUIFEL (HORIZONTAAL) schaal 1:5 Uitgangspunt voor de materiaalkeuze luifel is dat het een shiny uiterlijk krijgt. De luifel wordt nergens geïsoleerd. De luifel dient waterdicht te zijn, ook bij de aansluiting op het woovolume. De alucobond panelen dienen blind bevestigd te worden en afgekit in kleur.

11 opbouw gevel - staal constructie koker 200x200 - tussen staal constructie C-profiel en staalframebouw - tussen profielen minerale wol - binnenzijde een dampdichte folie - binnenzijde aftimmeren met gips en stucen maar - buitenzijde 28mm systemboard - afsluiten metwaterkerende dampdoorlatende laag - omega profielen 32mm - mulitplex 2x6mm - rubber (polyurethaan) 5mm PRINCIPE OPBOUW GEVEL (HORIZONTAAL) schaal 1:5

12 Voor de draagconstructie van een woning of woninggebouw dienen zich grofweg twee concepten aan: staalskeletbouw en staalframebouw. Een staalskelet is een ruimtelijke constructie van lijnvormige elementen, gemaakt van warmgewalste profielen. Dit zelfstandig stabiele geraamte is naar keuze in te vullen met vloeren en wanden. Een staalframe bestaat uit plattere, vlakvormige elementen. De frames van koudgevormde, dunwandige C- en U-profielen worden doorgaans in de fabriek gevuld met isolatiemateriaal en aan beide zijden bekleed met plaatmateriaal. Hierdoor ontstaan complete, stabiele panelen voor wanden, gevels en daken. Bij staalframebouw zijn de overspanningen en openingen aan maxima gebonden. Maar dan nog zijn ze groter dan bij het vergelijkbare houtskeletbouw. Bovendien is staalframebouw lichter en maatvaster en minder gevoelig voor vocht. Ik heb gekozen voor een combinatie tussen beide, dit omdat ik me afvraag of de C-ptrofielen de grote overspanningen kunnen maken zoals nodig bij dit ontwerp. Maar wie weet is het mogelijk om met een constructeur/expert staalframebpuw toch het volume op te bouwen uit staalframebouw. Staalframebouw gevels en vloeren die grenzen aan de buitenlucht worden standaard voorzien van een isolatielaag in het element. De ruimte tussen de staalframeprofielen moet volledig geïsoleerd worden, om koudebruggen én ongewilde convectie in de isolatielaag te vermijden. Bovendien is een extra laag noodzakelijk vanwege de warmtegeleidingscoëfficient van staal: de koudebruggen door de staalprofielen dienen gereduceerd te worden. In Zweden heeft men de koudebruggenproblematiek opgelost door de zogeheten thermoprofielen. De versprongen, naast elkaar gelegen openingen in het profiel verlengen de warmtetransportafstand door het lijf van het profiel. In combinatie met minerale wol geven de thermoprofielen een aanzienlijke reductie van de warmtestroom, zónder extra isolatie of koudebrugonderbreking aan de buitenzijde. Een nadeel van de sleuven is een reductie op de stijfheid én sterkte van het thermoprofiel van ongeveer 5 à 10 %. Hiervoor zijn echter speciale verstevigingstukken en hulpmiddelen beschikbaar. Gekozen is voor ingeklemd glas tussen twee l-staalprofielen i.p.v. een kozijn. Het L-staal wordt op de hoofddraagconstructie bevestigd. Om maatverschillen te voorkomen wordt deze ingemeten in het werk. Tussen de hoofddraagconstructie en het L-staal zit neopreen, om condensvorming (i.v.m. koudebrug) te voorkomen. Het glas wordt ook ingemeten in het werk, deze zal voorzien zijn van boorgaten waardoor later de bevestiging plaats zal vinden. Door de grote glasvlakken zullen de glasplaten van boven tot onder overspannen en met elkaar structureel gekit worden. Het plaatsen van het glas zal van binnenuit geschieden, doordat aan de buitenzijde de gevelafwerking voorlangs loopt. Van buitenaf is dus alleen glas met een kitrand waarneembaar. Van binnenuit zie je een duidelijk stalen kader.

13

14

15

16 1a PV-cellen leveren stroom aan omvormer 1b Dieselgenerator, bij lage accuspanning / hoog energiegebruik, levert stroom aan accu`s (dus ingeval van nood) 2 In accu`s wordt stroom opgeladen 3 Stroom wordt geleverd aan huisinstallatie Electriciteit wordt opgewekt met PV-panelen. De energie wordt opgeslagen in de accu`s die een buffer vormen voor 5 etmalen. Voor het gebruik wordt de stroom met inverters omgezate van 12V naar 230V voor wandcontactdozen en verlichting in de woning en naar 400V voor het aansturen van de warmtepomt. ELECTRICITEIT De vuistregel geldt dat 1m2 paneeloppervlakte goed is voor 80 kwh per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo`n 3400 kwh per jaar. Met deze rekenzom is er dus 42,5m2 paneeloppervlakte nodig. Er is 112m2 aanwezig.

17 1 warmtepomp geeft warmte af 2 energiebuffer (opslagtanks) geeft douche ect en vloerverwarming warm water Een warmtepomp onttrekt warmte aan een warmtebron (in dit geval oppervlaktewater) op een bepaalde temperatuur en geeft die warmte op een hogere temperatuur af aan het verwarmingssysteem (woningverwarming, sanitair warm water). De warmtepomp pompt dus warmte van een laag naar een hoog temperatuursniveau. Om warmte aan de omgeving te kunnen onttrekken en in de woning te kunnen afgeven, maakt de warmtepomp gebruik van een speciale vloeistof die warmte kan transporteren. De belangrijkste eigenschap van dit soort vloeistof is dat ze al op lage temperatuur verdampt en weer vloeibaar wordt. Deze vloeistof zorgt voor het warmtetransport tussen de warmtebron en het verwarmingssysteem. WARMTE De vloeistof verdampt op lage temperatuur en lage druk in de verdamper en neemt hierbij warmte op vanuit de warmtebron. De compressor drukt deze gassen samen waardoor hun temperatuur en het kookpunt verhogen. De compressor levert hierbij arbeid en gebruikt hiervoor elektrische energie. Hetzelfde verschijnsel doet zich voor bij een fietspomp. Die levert ook warmte als we de lucht samenpersen. In dat geval leveren wij zelf de nodige arbeid. Deze samengedrukte gassen op hogere temperatuur stromen door de condensor waar ze afkoelen en van gas weer vloeibaar worden. Hierbij staan ze warmte af aan het verwarmingssysteem.

18 1 septictank + vetafscheider voor grove filtering 2 vuilwaterpomptank 3 helofytenfilter, zuivering voor rietvegatatie en bacteriën 4 opslagtank voor aanvoer toilet + wasmachine 5 tekorten worden aangevuld door regenwater 6 omgekeerde osmose en UV filter voor drinkwater De werking van het helofytenfilter berust met name op de activiteiten van bacteriën in de bodem. Vooral rond de rietwortels ontwikkelen zich na korte tijd grote concentraties bacteriën die de afvalstoffen in het water zeer efficiënt afbreken. De bacteriegroei rond de wortels wordt bevorderd door de rietplanten, die als een soort snorkels zuurstof uit de lucht opnemen en naar de wortels transporteren. Wat verder van de wortels af is de bodem zuurstofarm en daar bevinden zich weer andere bacteriën, die geen zuurstof nodig hebben. Het is juist deze unieke combinatie van verschillende bacteriesoorten in een rietfilter die zorgen voor het grote zuiverende vermogen. Een helofytenfilter heeft een totale opbouw van 1.25m hoogte. De effectieve hoogte (zand) is 1m hoog. Per bewoner is gemiddeld 3 m3 helofytenfilter nodig. Het helofytenfilter in het ontwerp heeft een volume van 30m2. WATER

VEA. Premies voor energiebesparing in Vlaanderen. bereken uw winst op www.energiesparen.be. subsidies

VEA. Premies voor energiebesparing in Vlaanderen. bereken uw winst op www.energiesparen.be. subsidies isoleer, isoleer, isoleer! Premies voor energiebesparing in Vlaanderen subsidies VEA 2010 isoleer, isoleer, cv-installateur isoleer! bereken uw winst op www.energiesparen.be Energie besparen: u wint altijd

Nadere informatie

energiebesparing in een historische woning

energiebesparing in een historische woning energiebesparing in een historische woning Bespaar energie in uw historische woning. Behaal snel resultaat met eenvoudige maatregelen, zie de quick wins op pagina 6. dakisolatie pagina 8 duurzame energie

Nadere informatie

ADEL-lijke routes naar klimaatneutrale huishoudens

ADEL-lijke routes naar klimaatneutrale huishoudens ADEL-lijke routes naar klimaatneutrale huishoudens Welk type woning heeft U? Tot welk type bewoner behoort U? Welke woning/bewoner combinatie past bij U? - Grote Kans op Succes - Natuurlijk Duurzaam -

Nadere informatie

VEA. Premies voor energiebesparing in Vlaanderen. bereken uw winst op www.energiesparen.be. subsidies

VEA. Premies voor energiebesparing in Vlaanderen. bereken uw winst op www.energiesparen.be. subsidies isoleer, isoleer, isoleer! Premies voor energiebesparing in Vlaanderen subsidies VEA 2011 isoleer, isoleer, cv-installateur isoleer! bereken uw winst op www.energiesparen.be Energie besparen: u wint altijd

Nadere informatie

Zonne-energie in de historische omgeving. Groene gids

Zonne-energie in de historische omgeving. Groene gids Zonne-energie in de historische omgeving Groene gids Overige groene gidsen of wegwijzers: Zonne-energieplannen en monumenten: wegwijzer voor vergunningverleners Zonne-energie en uw monument: wegwijzer

Nadere informatie

Probleemloos isoleren van hellende daken met prefab dakelementen. Risico s, schadevoorbeelden en oplossingen

Probleemloos isoleren van hellende daken met prefab dakelementen. Risico s, schadevoorbeelden en oplossingen Probleemloos isoleren van hellende daken met prefab dakelementen Risico s, schadevoorbeelden en oplossingen Inhoud 2 Bladzijde Verantwoording 3 Conclusies en aanbevelingen 4 Het belang van goed isoleren

Nadere informatie

Voorwoord. Koen Claes Joris Claes

Voorwoord. Koen Claes Joris Claes Voorwoord Het uitwerken van dit eindwerk was voor ons beide een zeer leerrijke en interessante ervaring. We kunnen ook stellen dat het algemene vooropgestelde doel, namelijk het opdoen van relevante kennis

Nadere informatie

ACTIEF ROND EEN PASSIEF HUIS

ACTIEF ROND EEN PASSIEF HUIS ACTIEF ROND EEN PASSIEF HUIS inhoud voorwoord 1 passief bouwen Wat is een passiefhuis? 2 Hoe energiezuinig is passiefbouw? 3 Wat zijn de belangrijkste principes? 4 Wat is de meerkost en waar zit de winst?

Nadere informatie

Premies en goedkope leningen voor energiebesparing subsidies. in Vlaanderen. bereken uw winst op www.energiesparen.be

Premies en goedkope leningen voor energiebesparing subsidies. in Vlaanderen. bereken uw winst op www.energiesparen.be 2014 Premies en goedkope leningen voor energiebesparing subsidies in Vlaanderen bereken uw winst op www.energiesparen.be Op www.energiesparen.be krijgt u een overzicht van alle premies. Onder de rubriek

Nadere informatie

Adviesrapport. Energiebesparingsmogelijkheden wijk Rozendaal Leusden. Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008

Adviesrapport. Energiebesparingsmogelijkheden wijk Rozendaal Leusden. Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008 Adviesrapport wijk Rozendaal Leusden Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008 Contactpersoon E.J. Tuininga Adres Essex 15 Postcode, plaats 3831 EL Leusden Telefoon 033 7074508 E-mail tuininga@scarlet.nl

Nadere informatie

Aanbiedingsdocument. BJW Ter Steege Gemeente Rijssen-Holten. Rijssen, 26 maart 2014. Aanbiedingsdocument

Aanbiedingsdocument. BJW Ter Steege Gemeente Rijssen-Holten. Rijssen, 26 maart 2014. Aanbiedingsdocument BJW Ter Steege Gemeente Rijssen-Holten Rijssen, 26 maart 2014 26-3 - 2014 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Betekenis 4 Bestaande woning 6 Technische uitwerking nieuwe elementen 8 Financiën 12

Nadere informatie

Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT. Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning

Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT. Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning .BE Beste (ver)bouwer Uw verwarming is verantwoordelijk voor meer dan de helft van uw energiefactuur en

Nadere informatie

BuildDesk kennisdocument

BuildDesk kennisdocument BuildDesk kennisdocument Woningen energieneutraal renoveren: hoe doe je dat? Leer hoe bestaande woningen energieneutraal te renoveren zijn. Met als belangrijkste ingrediënten: terugdringen van de energiebehoefte

Nadere informatie

Bouwen voor aan de toekomst

Bouwen voor aan de toekomst Bouwen voor aan de toekomst 21 duurzame tips voor de 21ste eeuw Even voorstellen Inhoud Meneer Dubo heeft zijn experts meegebracht, om je de weg door de tips te wijzen: Meneer Mundo heeft een brede kijk:

Nadere informatie

ISOLATIE GIDS WAAROM ISOLEREN?

ISOLATIE GIDS WAAROM ISOLEREN? ISOLATIE GIDS Wij helpen u graag op weg! De juiste hoeveelheden en prijs berekenen wij graag voor u! WAAROM ISOLEREN? F Lagere energiefactuur F Betaalbaar dankzij subsidies F Een meerwaarde voor je woning

Nadere informatie

Energiehelden in Breda

Energiehelden in Breda Energiehelden in Breda In dit boekje komt een aantal mensen aan het woord over hun eigen huis. Mensen die met liefde en zorg aan het (ver)bouwen zijn gegaan en heel veel aandacht hebben besteed aan de

Nadere informatie

Energie-efficiency in gebouwen. Handboek voor Leerlingen

Energie-efficiency in gebouwen. Handboek voor Leerlingen Energie-efficiency in gebouwen Handboek voor Leerlingen Editie NL 1.1 - Oktober 2010 Bekijk de IUSES project website www.iuses.eu voor nieuwe en verbeterde versies. Disclaimer Dit project wordt gefinancierd

Nadere informatie

Mobiliseren van thermische energie-opslag en thermische inertie voor de slimme verwarming en koeling van (middel-)grote gebouwen.

Mobiliseren van thermische energie-opslag en thermische inertie voor de slimme verwarming en koeling van (middel-)grote gebouwen. IWT-VIS traject: 2011-2017 Mobiliseren van thermische energie-opslag en thermische inertie voor de slimme verwarming en koeling van (middel-)grote gebouwen. Voorwoord Vanaf 2020 is men verplicht om nearly

Nadere informatie

Ulft. Energieneutraal wonen. De lage woonlasten Energieneutraal wonen en leven Realisatie woningen Plan Bomenbuurt. energielabel A++ EPC = 0,0

Ulft. Energieneutraal wonen. De lage woonlasten Energieneutraal wonen en leven Realisatie woningen Plan Bomenbuurt. energielabel A++ EPC = 0,0 Energieneutraal wonen Ulft De lage woonlasten Energieneutraal wonen en leven Realisatie woningen Plan Bomenbuurt energielabel A++ EPC = 0,0 22 energieneutrale twee-onder-een-kap koopwoningen Plan Bomenbuurt.

Nadere informatie

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst oktober 2014 Inleiding Misschien staat u er niet bij stil, maar het is heel goed mogelijk om in uw bestaande woning uw muren, dak en vloeren te isoleren. Welk comfort deze isolatie met zich meebrengt vertellen

Nadere informatie

20+ jaren. De investering van de toekomst voor maximaal comfort. energiebesparingen. heating.danfoss.com. Danfoss Warmtepompen

20+ jaren. De investering van de toekomst voor maximaal comfort. energiebesparingen. heating.danfoss.com. Danfoss Warmtepompen Danfoss Warmtepompen De investering van de toekomst voor maximaal comfort 20+ jaren energiebesparingen Met een levensverwachting van meer dan 20 jaar, zal investeren in een Danfoss warmtepomp u comfort

Nadere informatie

Vooroorlogse woningen Delft

Vooroorlogse woningen Delft Vooroorlogse woningen Delft Rapportage duurzame maatregelen vooroorlogse woningen Campagne Steek energie in je woning gemeente Delft KOW - 1 oktober 2012 Colofon Opdrachtgever Gemeente Delft, afdeling

Nadere informatie

PUR schuim. Zeer goed isolatiemateriaal

PUR schuim. Zeer goed isolatiemateriaal PUR schuim Polyurethaan, of te wel pur, is een veelzijdige kunststof. We schilderen en lijmen ermee, we slapen en zitten erop. Ook in de bouw is pur niet meer weg te denken. Wat te doen met al die naden

Nadere informatie

Innovatieve isolatieproducten voor het allerhoogste woongenot. akoestischeisolatie

Innovatieve isolatieproducten voor het allerhoogste woongenot. akoestischeisolatie Innovatieve isolatieproducten voor het allerhoogste woongenot dakisolatie spouwisolatie kruipruimteisolatie akoestischeisolatie maakt het behaaglijk In het kader van een duurzame samenleving is de aandacht

Nadere informatie

Renovatie en na-isolatie. Comfortabel isoleren met Isover

Renovatie en na-isolatie. Comfortabel isoleren met Isover Renovatie en na-isolatie Comfortabel isoleren met Isover Isolatie en ons klimaat De gevolgen van een veranderend klimaat De zeespiegel stijgt, de ijskap van de Noordpool is kleiner geworden en de gemiddelde

Nadere informatie

QUICKSCAN ENERGIEBESPARING

QUICKSCAN ENERGIEBESPARING QUICKSCAN ENERGIEBESPARING Dit document wordt u aangeboden door de gemeente Wormerland en Produbo. Contactpersoon: Ruud Kos Ruud@produbo.nl 0641862826 INHOUDSOPGAVE 1. Intro... 3 2. uitgangspunten... 3

Nadere informatie

Startadvies Energiebesparing

Startadvies Energiebesparing Startadvies Stephanusplein 1, 7772 BR Hardenberg Startadvies : Op basis van de besparingscheck (zie bijlage) heeft uw woning een indicatief energielabel F. Het energielabel voor woningen loopt van A tot

Nadere informatie

Inleiding 2 Zonne-energie De samenstelling van een thermisch zonne-energiesysteem 4 Zonnecollectoren 5 De warmteopslag 6 De naverwarming

Inleiding 2 Zonne-energie De samenstelling van een thermisch zonne-energiesysteem 4 Zonnecollectoren 5 De warmteopslag 6 De naverwarming Warmte uit zonlicht INHOUD 1 Inleiding... 1 2 Zonne-energie... 2 2.1 De zon als energiebron...2 2.2 Toepassingen van zonne-energie...3 2.3 Toepassingen van actieve thermische zonne-energie...3 3 De samenstelling

Nadere informatie

Isover EPC-wijzer. Behaal een EPC van 0,4 met energiebesparende en kostenefficiënte oplossingen van Isover. www.isover.nl

Isover EPC-wijzer. Behaal een EPC van 0,4 met energiebesparende en kostenefficiënte oplossingen van Isover. www.isover.nl Isover EPC-wijzer Behaal een EPC van 0,4 met energiebesparende en kostenefficiënte oplossingen van Isover www.isover.nl Inhoud Energiebesparing: laten we er samen aan werken 3 Energiebesparing: de eisen

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ NATUUR.BLAD HET VERENIGINGSBLAD VAN NATUURPUNT - VAN SEPTEMBER-OKTOBER-NOVEMBER 2006 JAARGANG 5 NUMMER 3.

BIJLAGE BIJ NATUUR.BLAD HET VERENIGINGSBLAD VAN NATUURPUNT - VAN SEPTEMBER-OKTOBER-NOVEMBER 2006 JAARGANG 5 NUMMER 3. BIJLAGE BIJ NATUUR.BLAD HET VERENIGINGSBLAD VAN NATUURPUNT - VAN SEPTEMBER-OKTOBER-NOVEMBER 2006 JAARGANG 5 NUMMER 3. Natuur.huis MET DE STEUN VAN HET VLAAMS GEWEST BINNEN HET PRESTI5-PROGRAMMA 20 tips

Nadere informatie