augustus 2011 Witte Wieven - Reisfotografie - Compactcamera- Portfolio

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "augustus 2011 Witte Wieven - Reisfotografie - Compactcamera- Portfolio"

Transcriptie

1 augustus 2011 NatuurFotoNieuws Witte Wieven - Reisfotografie - Compactcamera- Portfolio NatuurfotoNieuws is een uitgave van Mirjam Langelaar & Geurt Besselink. GeMi Tekst & Beeld

2

3 Ontmoeting met het Konikpaard De konikpaarden in de Oostvaardersplassen staan er al een tijdje zoals te zien is aan de spreeuwenpoep op hun vacht. Blijkbaar gaan de spreeuwen graag ergens op zitten als ze willen rusten. De paarden vinden het prima. Het is natuurlijk een stuk veiliger dan op de grond. Het beeld bestaat uit twee beelden die aan elkaar zijn gestitcht. Verder is het beeld gespiegeld voor een betere kijkrichting en zijn er twee paaltjes verwijderd.

4 Cursus Workflow Management met Lightroom Onder diverse deelnemers van de cursussen en workshops is belangstelling voor een workshop workflowmanagement in combinatie met Lightroom en Photoshop. Ik denk in drie avonden het gehele proces te kunnen doorlopen van: beelden laden - beheren - selecteren - bewerken - ontsluiten. Mochten we tijd te kort komen, dan plannen we nog een extra avond. De indeling van de avonden is ongeveer als volgt: 1. Het Lightroomconcept. Inrichting van een mappenstructuur, waar sla ik de beelden op en hoe werkt de catalogus en natuurlijk het maken van de backup. 2. Importeren van je beelden, beelden herbenoemen (notatie wijze), beheer van je beelden op je computer, IPTC gegevens beheren, beelden selecteren, werken met verzamelingen en slimme verzamelingen, zoeken naar beelden, keyword beheer, stapelen, virtuele kopieën. 3. Basisbewerkingen van je beelden. Door goede en creatieve (lokale) bewerkingen haal je meer uit je RAW bestand. Verder een uitstapje naar Photoshop voor lokale bewerkingen, focusstacking en in sommige situaties gaat het verscherpen beter. Neem hiervoor zelf beelden mee. 3. Exporteren van je beelden. Waarom en wanneer? Hoe zit het nu met de Dots per Inch en de resolutie! Watermerken en kiezen van de kleurruimte. Het is geen uitgebreide knoppencursus maar een praktisch gebruik van de Nederlandse versie van Lightroom zoals ik dat zelf toe pas. Data najaar: 24 oktober, 7 en 21 november 2011 Wil je starten met Lightroom of ben je net gestart en ben je dus je workflow aan het inrichten, dan helpt deze cursus je snel op weg. Maximaal 10 deelnemers. De avonden zijn in Radio Kootwijk vanaf 19:30 tot ongeveer 22:00 uur. Kosten: 95 euro inclusief BTW en thee/koffie. Aanmelding graag via de website:

5 Basiscursus Natuurfotografie okt lesavonden en een velddag In oktober start er een basiscursus Natuurfotografie. Deze bestaat uit 5 lesavonden en een praktijkdag. Meer dan 25 jaar fotografie ervaring zit verweven in de cursus, waardoor deze doorspekt is met tips en trucs. De cursus kenmerkt zich dan ook door een hoog praktijkgehalte. De doelgroep is de fotograaf die zich meer wil verdiepen in de natuur- en buitenfotografie en die de basisbediening van zijn/haar spiegelreflex camera (analoog of digitaal) kent. Zaken die aan bod komen zijn onder andere: welke apparatuur, hulpstukken en accessoires zijn geschikt voor de verschillende onderwerpen, zoals: macro, dichtbij, landschappen, abstract, vogels en zoogdieren? Compositie komt als leidraad terug in de gehele cursus. Een belangrijk onderdeel binnen de cursus is dan ook het bestuderen en bespreken van (eigen) beelden. De grote vraag is waarom die ene foto nu juist wel aanspreekt en de andere niet. Wie dat kan beredeneren is in staat een grote sprong voorwaarts te maken. Door veel naar beelden van jezelf en anderen te kijken en deze vervolgens te bespreken, worden de vaardigheden enorm ontwikkeld. Na de cursus ben je anders gaan kijken! De cursus wordt in een kleine groep van maximaal 12 personen in Radio Kootwijk gegeven. De cursus wordt gestart bij minimaal 10 deelnemers. Op onze site vind je meer infomatie en ook het opgaveformulier. Kosten bedragen 195 (incl. 19% BTW) inclusief koffie/thee en cursusboek. De data als volgt: Cursus 2011-B2 avond 1 wo 12 okt 2011 avond 2 di 25 okt 2011 avond 3 di 8 nov 2011 avond 4 di 22 nov 2011 praktijkdag za 26 nov 2011 avond 5 di 29 nov 2011

6 Jaegersborg

7 Dyrehave 2012

8 Jaegersborg Dyrehave 2012 Wellicht gaan we in de herfst van 2012 een fototrip organiseren naar het Deense Kroondomein Jaegersborg. Ruim 20 jaar geleden kwam ik er voor het eerst. Wat ik daar in één week aan herten fotografeerde, dat had ik op de Veluwe nog niet bij elkaar gefotografeerd. Daarna ben ik er als hertenliefhebber vaak terug geweest zowel tijdens de bronstijd als ook in het voorjaar. Het gebied ligt ten Noorden van Kopenhagen en wordt veel bezocht door recreanten maar ook door fotografen uit heel Europa. Er wordt in de ochtend gejaagd vanuit een auto waardoor ze voor wandelaars een veel kortere vluchtafstand hebben dan in Nederland. In de ochtend is die door de jacht dan nog weer wat groter dan in de middag, als er nooit gejaagd wordt. In het park lopen zo n 2000 herten waarvan zo n 300 edelherten, 1600 damherten, 1000 sikaherten en een aantal reeën. Door de relatief hoge dichtheid van de edelherten is er in de bronsttijd veel concurrentie en dat is voor de fotografie alleen maar boeiend. Wil je gedrag fotograferen zoals een gevecht of een hinde die de oren van haar kalf likt, dan is het een kwestie van wachten op een goede plek. Er staan ook prachtige bomen in het gebied. Indrukwekkende eiken van wel 600 jaar oud. Het gebied bestaat verder uit open stukken grasland (oude akkers van boeren die moesten verhuizen voor het maken van het jachtgebied van de kroon), gemengde bossen en in het Noorden van het gebied stroomt een beek. Verder zijn er aardig wat watertjes (en een meertje) waar de dieren komen drinken of een bad nemen.

9 Opzet van de reis: Zondag: vertrek in de ochtend en in de middag een bezoek aan het park; Maandag & dinsdag : fotografie in het park; Woensdag : fotografie krijtrotsen Møns Klint; Donderdag & vrijdag : fotografie in het park; Zaterdag: vertrek naar huis. De afstand van Radio Kootwijk naar Jaegersborg is ongeveer 720 kilometer met een bootovertocht Puttgarden - Rodby. De datum van vertrek (onder voorbehoud) is 30 september We zijn er dan aan het einde van de bronstijd. De plaatsherten worden zwakker en de concurrentie krijgt nu zijn kansen. De mannetjes worden minder honkvast en gaan meer zwerven en dat betekent doorgaans meer aktie tussen de mannetjes onderling. We carpoolen naar Denemarken waar we waarschijnijk verblijven in een jeugdhotel met 2-3 persoons kamers. Eind september gaan we hier eerst zelf een kijkje nemen om te zien of het geschikt voor ons is en om dingen te bespreken. De kosten zijn daarom nu nog wat moeilijk aan te geven, maar naar schatting zal de prijs zo n 600 euro zijn, exclusief het vervoer (ongeveer 125 ) en persoonlijke uitgaven/dranken, inclusief verblijf en maaltijden. Maximaal 12 deelnemers. Heb je interesse geef je dan vrijblijvend op. In het najaar komen de definitieve prijzen en data beschikbaar.

10 Tijd voor witte wieven Boven de heide hangen dikke slierten mist. Ik zie nog maar af en toe een glimp van het landschap, zoals wat dennentoppen verderop op een heuvel. De rest ligt onder een deken van mist. Het geheel heeft iets spannends, want wat is er onder die deken allemaal verborgen?

11

12 Ik ga op een heuvel zitten, zodat ik een goed zicht heb op het mistige landschap beneden me. Mist geeft het landschap iets speciaals; contouren van de bomen worden goed zichtbaar, een dicht bos wordt omgetoverd in diverse individuele bomen. Door de dauw is de heide nat, de druppels blijven kleven aan een spinnenweb, waardoor deze verandert in een prachtige parelketting. Soms hoor je wat gekraak; een edelhert dat met zijn gewei de takken raakt, de mist houdt het dier nog even voor mij verborgen. Waarschijnlijk voelt hij zich veilig in deze kleinere wereld. Straks komt de zon op en verwarmt met haar stralen de aarde waardoor de mist langzaam oplost, het landschap en alles wat daar op dit moment in aanwezig is zal dan weer zichtbaar worden. Het heeft iets spannends, want wat laat zich straks zien? Dat spannends komt wellicht ook van de vele legenden die verhalen over de flarden mist die ons landschap sieren. Vroeger dacht men namelijk dat deze mistslierten de geesten waren van overleden vrouwen, Witte Wieven genoemd. Leuk om eens wat over te lezen. Wat het dan ook moge zijn, ik vind de Witte Wieven met name spannend omdat ze voor sterke beelden zorgen! Op ochtenden met (grond)mist ben ik dan ook graag op pad en zoals altijd zorg ik ervoor dat ik er vroeg bij ben. Een half uur voor zonsopkomst ben ik op locatie. Bij de workshops starten we ook voor zonsopkomst en dat betekent in de zomer vroeg je bed uit (04.30 uur is geen uitzondering). Ik merk dat veel mensen daar moeite mee hebben maar eenmaal in het veld zijn ze het al snel vergeten en ervaren ze de meerwaarde hiervan. De mooiste beelden worden namelijk in deze vroege uren gemaakt. De grondmist trekt op en de zon komt er door. Mooie omstandigheden op het Kootwijkerzand. Omdat de zon al te fel is laat ik deze buiten beeld. Ik kies wat kleine dennen op de voorgrond en de bomen verdwijnen op de achtergrond steeds meer. Een opname het de 5D mk2 en de mm.

13 Mist geeft een mystieke sfeer, zeker als de zon met warme kleuren opkomt waardoor de mistflarden prachtig goudgeel gaan kleuren. Dan heb je de optimale omstandigheden voor een sfeervol beeld! Bij opnamen van landschappen is het mooi als je op een hoog punt bent, zodat je zelf in feite boven de mist staat en niet er middenin. Ik zoek dan ook graag de heuvels op. Als het windstil is blijft de mist mooi hangen in de dalen, zoals bijvoorbeeld bij de Posbank. Gaat het waaien tijdens zonsopkomst, en dat gebeurt nog wel eens, dan wordt de sfeer weg geblazen en ben je wellicht voor niets zo vroeg op gestaan. Hoewel, bij een beetje wind kan dit ook weer leuke speelse opnamen opleveren, omdat door de speling van de mistflarden het beeld steeds verandert. 1 Als de mist niet te dicht is, kan het ook heel mooi zijn om juist wel daar middenin te gaan staan. Vooral boven water (bij vennen) ontstaat er vaak mooie mist. Prachtig om wat (spiegelende?) elementen bij het water in beeld te nemen, zeker als de opkomende zon nog net door de mist heen kan prikken zodat die mooi zacht (gefilterd) in beeld komt. Mistige landschappen zijn eigenlijk wel mijn favoriete. Met deze omstandigheden kom ik ook meer dieren tegen, omdat ze zich wat later dan normaal (bij geen mist) terugtrekken in de dichte bossen. Met mist blijven ze wat langer hangen waardoor je ze prachtig in hun omgeving kunt fotograferen. Ze komen door de mist mooi naar voren en los van het landschap, dat daarachter wel een belangrijke, maar niet dominante rol speelt in het beeld. 2 De beste tijd voor witte wieven komt er nu weer aan. Op warme zomeravonden of heldere windstille nachten is er weer meer kans op mist. In augustus is de mist wat sneller opgelost dan wat later in het jaar, bijvoorbeeld in september of oktober. Dan duurt het wat langer voor de grondmist is opgetrokken. 1. Een hert staat in de mist naar me te kijken. Door de laag hangende mist zien ze veel minder en blijven ze in de ochtend langer op de hei. 2. Een eik op de Posbank. De zon schijnt al en de mist blijft nog wat hangen boven de bloeiende heide De stralen van de opkomende zon doet de grondmist oplichten in het Grote Veld (Achterhoek).

14 Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de kracht van de zon. Het weerbericht is een goede leidraad. Kies een dag waarbij het overdag nog redelijk warm is geweest en de nacht koud. Het is verder belangrijk dat het windstil is, en helder. Kies bij voorkeur vochtige gebieden. Ik zoek de heidevelden op, zoals bijvoorbeeld de Posbank (bij de Posbank zijn mooie, diepere dalen, waar de mist wat langer blijft hangen, daar deelt de mist het landschap in mooie lagen), maar ook elders in Nederland bij vochtige gebieden kun je natuurlijk Witte Wieven zien. Boven heide of vennen zijn ze goed waarneembaar. Wil je niet vroeg op staan, dan moet je tijdens zonsondergang je kansen benutten. Met het opkomen van de mist komen dan echter ook de muggen. Tijdens het fotograferen ben ik wel eens lek gestoken. Neem dus wat mee tegen dit gezelschap. Na zonsondergang of voor zonsopkomst fotograferen zorgt voor langere sluitertijden en een (driebeen) statief is dan ook een vereiste. Je bent zo aan een sluitertijd van 30 seconden als je een half uur na zonsondergang (vaak heb je dan de mooiste kleuren/sferen) een opname maakt en ook nog wat diafragmeert. En ben je in de ochtend op pad, vergeet vooral niet het bos eens in te lopen. Na veel mist vallen de banen zonlicht tussen de bomen door vaak prachtig op de vochtige bosgrond. Veel mist-plezier gewenst, zorg dat je deze omstandigheden niet mist. Boven: Een edelhert tussen de witte wieven op het Zwarte veld op de Hoge Veluwe. Een beeld dat in oktober is gemaakt als de bronsttijd voorbij is. De zon is al onder dat geeft langere sluitertijden. Dat is het nadeel vam de witte wieven tijdens zonsondergang. Rechts: Door het vocht worden de zonnestalen fraai zichtbaar. De zon moet al niet te fel zijn want dan worden de contrasten te groot en zie je geen details meer in de beukenstammen. Een opname bij Hoog Soeren, in de buurt van de heide waar vroeg in de ochtend de mist hing.

15

16 Mist en water geven een prachtige mystieke sfeer. Is er mist dan is het water meestal rimpelloos. Perfecte omstandigheden dus. Een leuke aanvulling in het landschap is de dodaars.

17

18 Quito stad op de evenaar De evenaar loopt met uitzondering van één plek over de gehele planeet dwars door de jungle en over oceanen. Die ene plek is Quito, de hoofdstad van Equador, hier loopt de evenaar dwars door de stad en over de hooglanden. Quito, dat midden van de aarde betekent, was vroeger de naam van het gehele land Equador, maar omdat men het feit dat de Equator er dwars doorheen loopt in de naam wilde laten terugkomen, is Quito de naam van de hoofdstad gebleven en werd het land tot Equador gedoopt. Dit middelpunt van de aarde is in elk geval ook een prima plek om de mens in het middelpunt te zetten waar het om fotografie gaat! Equador is vanwege haar verleden een mozaïek van culturen, voeg daarbij de toeristen van over de hele wereld en je kunt starten met portret- en straatfotografie! Desondanks is het nog niet zo gemakkelijk om in deze enorm drukke en chaotische stad een goed portret of een goede compositie te maken. Snel reageren dus! Niet elk mens stelt het hier op prijs geportretteerd te worden, of er moet letterlijk een prijskaartje aan worden gehangen. Voor een dollar ontvang je al snel een stralende glimlach, maar dat is meestal nou net niet waarnaar je op zoek bent. Een plaatselijke gids biedt een helpende hand: vraag het vooral niet, maak de foto, wend je blik af en loop door. Een goede telelens is dus heel wat waard, wat trouwens ook betekent dat je goed op je spullen moet letten, want diefstal is hier geen uitzondering.

19 Reis fotografie

20 Arm en rijk gaan hier hand in hand. Mooi opgedirkte dames in mantelpak lopen langs mensen in vodden die met de verkoop van nagelschaartjes hun brood moeten verdienen. Hoge kantoorpanden hebben voor hun luxe ingang een minder luxe marktkraampje staan van een wat minder bedeeld persoon die limonade, sieraden en kranten verkoopt. Kleurige portretten kun je maken van de schoolkinderen die in hun kleurrijke uniformen door de de ochtend als het nog wat bewolkt is, hoewel het leven dan misschien nog niet in volle gang is. Het weer is onvoorspelbaar, vandaar dat men ook wel zegt dat je de vier seizoenen hier in één dag tijd kunt beleven. Neem dus ook beschermmateriaal mee voor het geval er een fikse regenbui komt. Naast portretfotografie kan de architectuurfotograaf ook voldoende van zijn gading vinden, want er zijn parken lopen. De minder rijke kinderen gaan niet naar school, met een schoenpoetskistje in de hand proberen ze iedereen die passeert zover te krijgen om straks hun weg te vervolgen met mooi glimmende schoenen. Anderen verkopen kleurige sjaals, sieraden of sjouwen grote vuilniszakken mee met handelswaar. Sommigen verkopen helemaal niets, meestal zijn dat de bejaarde mensen die met bedelen de buit moeten binnenhalen. prachtige gebouwen en kerken. Jammer genoeg mag er in de meeste kerken niet gefotografeerd en al zeker niet geflitst worden, maar de gebouwen zijn van buiten ook zeer de moeite waard. Let ook goed op het verkeer als je door je lens kijkend door de stad loopt. Alles rijdt hier door elkaar heen, Portretten en details genoeg, minder gemakkelijk is het om een mooi stadsbeeld te maken met het aanwezige licht. Helaas is het vandaag een flink zonnige dag, zodat de contrasten vaak te hoog zijn om nog te kunnen overbruggen. Uitgebeten witten en niet echt interessante luchten zijn het resultaat. Een polarisatiefilter haalt iets van het contrast terug, hoewel het nog steeds te hard is om mooi te noemen. Een minder zonnige dag zou een beter alternatief zijn, trek dus voor zo n stedentrip een paar dagen uit, dan heb je meer kans op beter licht. Of ga vroeg in

21 rijbanen zijn er niet of hebben geen waarde, men rijdt op die plekken die volgens hen het meeste opschieten. Bussen hebben een soort verkeersregelaar in de deuropening staan die druk schreeuwend en zwaaiend het verkeer op die manier regelt zodat de bus voorrang krijgt. Ik werd een keer bijna van de sokken gereden toen ik een leuk straatje wilde fotograferen. Men zegt hier ook wel: wie voorzichtig rijdt veroorzaakt een ongeluk. haastige spoed gaat hier dus vaak wel goed, hoewel het blijkbaar ook wel eens mis gaat gezien het aantal dode zwerfhonden langs de weg. Quito ligt op meter hoogte, wat betekent dat er wat minder zuurstof voorhanden is zodat je snel moe en bij inspanning wat kortademig kunt worden. Neem dus niet teveel apparatuur mee, maar maak een keuze. Het statief kun je beter thuislaten, want ondanks dat er wat minder lucht is op die hoogte, is er licht voldoende! Voor wie houdt van portret-, architectuur- en straatfotografie is de hoge stad Quito een prima plek. Met je hoofd in de wolken heb je de wereld aan je voeten!

22

23

24

25 Winterreis IJzig IJsland 2012 IJsland, land van ijs.? Inderdaad is 11% van het eiland, dat 2,5 keer zo groot is als Nederland, bedekt met gletsjers. Toch zijn water en ijs niet de enige elementen die we hier tegenkomen, ook vuur speelt een grote rol. IJsland ligt op de mid-atlantische rug waardoor het een plek is vol van vulkanische en geothermische activiteit. Warme bronnen, kokende modderpoelen en pruttelende zwavelbronnen vormen een opmerkelijk contrast met de ijskoude gletsjerrivieren en watervallen. Dat IJsland voor de fotograaf een prachtig land is weten we allemaal. De meeste mensen gaan er in het voorjaar naar toe, als er ook vele vogels broeden. Meestal denkt men niet direct aan de winter. Maar IJsland is een geweldig land voor winterfotografie! IJzige beelden maken we van bevroren watervallen, mystieke beelden zijn het resultaat van het fantastische Noorderlicht en aaibare beelden maken we van de leuke IJslandse paarden in de sneeuw! Hoewel de meeste winterreizen alleen het Zuiden van IJsland aandoen, hebben wij ervoor gekozen om een rondreis te maken. Dit geeft ons meer diversiteit in de landschappen, en heel belangrijk; meer kans op het spectaculaire Noorderlicht in verschillende gebieden. Het Noorden is meer open, zodat je hier meer kans hebt om dit fenomeen waar te nemen. We overnachten dan ook zoveel mogelijk op het platteland, vanwege dit Noorderlicht, in plaats van in grotere plaatsen met veel verstorend licht. Ons doel is: zoveel als mogelijk op de juiste plekken zijn als de omstandigheden daar goed zijn voor de fotografie. Data Groep 1: vertrek 16 februari 2012, datum thuiskomst 26 februari (volgeboekt) Groep 2: Vertrek 28 februari 2012, datum thuiskomst 9 maart (nog 6 plaatsen vrij) Prijs Prijs 2.795,00 De prijs is incl.: vlucht, belastingen, maaltijden, vervoer, fotobegeleiding, kleine gletsjerwandeling en bezoek ijsgrot, en accommodatie. De prijs is exclusief: uitgaven van persoonlijke aard en dranken. Groepsgrootte: Max. aantal deelnemers: 16. Interesse? Een uitgebreide brochure kun je downloaden op onze site:

26

27 Ton Trel Wolf Het is leuk om een beetje te experimenteren met verschillende technieken. Hier heb ik de camera mee getrokken met een rennende wolf. De foto is gemaakt in het Bayrischerwald. Paardenbloem De macrolens behoort tot mijn standaard uitrusting. Een pluizenbol van de paardenbloem met de zon erachter gaf dit resultaat..

28 Jan van Genten Ik ben niet zo n vogelfotograaf, maar een fotoweekend op Helgoland met een paar vakgroepgenoten was een geweldige ervaring. Vooral bij de fotogenieke Jan van Genten kon ik met de telelens mijn hart ophalen.

29 Haaksbergerveen Foto genomen met de telelens in het Haaksbergerveen, bij de bewerking heb ik de achtergrond wat overbelicht.

30 Landmannalaugar Samen met Loes ben ik afgelopen maand weer op IJsland geweest. De weergoden waren ons goed gezind. Vooral bij Landmannalaugar had ik fantastisch licht, waardoor de kleuren van deze ryolietbergen er erg mooi uitkwamen.

31

32 Waterval Wat ik erg leuk vind om te doen zijn watervallen, vooral details met een beetje mystiek. De foto werd gemaakt op IJsland met de telelens en een lange sluitertijd.

33 Ton Trel Geboren en getogen in de Randstad ben ik acht jaar geleden, samen met Loes, verhuisd naar de rust en ruimte van de Achterhoek. Daar heb ik ook de fotografie weer opgepakt, maar in plaats van analoog en de donkere kamer, nu digitaal. Door het volgen van cursussen, workshops en de vakgroep bij Geurt en Mirjam probeer ik mij verder te ontwikkelen en de mooie natuur in al zijn variaties vast te leggen. Nu ik gepensioneerd ben kan ik daar nog meer tijd in stoppen en zo elke keer weer volop genieten als ik met de fiets of lopend op pad ga. De cameratas gaat natuurlijk altijd mee, je weet nooit wat je tegen kan komen.

34 Origineel Met het maken van een mooi en boeiend beeld ben je er nog niet. De nabewerking is een belangrijke schakel naar de juiste uitstraling. Er is veel mogelijk met Lightroom. In deze nieuwe rubriek wordt een foto onder de loep genomen en bespreken we de bewerking. 22 mei 2011: Na de praktijkdag op Texel zijn we op zondagmorgen nog even op pad geweest. Het licht viel wat tegen. Veel bewolking waar nog wel wat detail in zat. Geen grote grijze massa dus. Het beeld is gemaakt vanaf een keukentrap zodat je iets meer op het landschap kijkt en het raster (zie foto links) niet gelijk op de voorgrond in de weg zit. Tijdens het maken van het beeld had ik twijfels bij de horizon die in het midden zit. Over het raster heen stappen en de keukentrap aan de andere kant plaatsen was niet echt een optie (geen vlakke goede ondergrond). Ik had dan wat meer gele lis op de voorgrond kunnen plaatsen en iets minder lucht. Minder lissen op de voorgrond en meer lucht zou nog een optie zijn geweest maar dan mis je het open stuk water op de voorgrond. Dat maakt nu juist het beeld wat speels en hiermee is de voorgrond wat meer boeiend. Na dat bekeken te hebben zat de midden horizon me helemaal niet meer zo in de weg. In het beeld gaat het mij om de lijnen die naar de horizon lopen en de massale gele lissen in het landschap. Tijdens het maken van het beeld zag ik al de mogelijkheden van de bewerkingen in Lightroom. De voorgrond moest wat lichter en de wolken moesten wat donkerder waardoor een dreigender opname zou ontstaan. Het beeld is gemaakt met de mm en de 5D mk2 in de 17 mm stand, op 500 ISO. F7.1 met een 1/250 sec. Vanaf de keukentrap is het lastig om vanaf statief te fotograferen dus ik wil dan wel voldoende sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen.

35 en bewerkt met Lightroom Hiernaast zie je de bewerkingen in Lightroom. Meestal start ik met de automatische tinten. Dan ben je qua helderheid en contrast al een eind in de goede richting. Vervolgens plaats ik twee verloopfilters. Daarmee maak ik de voorgrond lichter en de lucht donkerder. Verder geef ik de voorgrond dmv het verloopfilter wat meer contrast. Ik pas de kleurentemperatuur nog wat aan en werk de lichtsterkte bij. Met de penseelstreken licht ik het water nog wat op en in het geel van de lissen doe ik wat kleur verzadigen en maak de kleur geel wat lichter (Luminantieverschuiving). Verder wordt het beeld verscherpt en pas ik het masker voor verscherpen toe. De lucht hoeft namelijk niet verscherpt te worden. Verder pas ik het contrast nog wat aan en schakel ik het lensprofiel in. Met dit laatste worden de optische afwijkingen van de lens gecorrigeerd zoals bijvoorbeeld vervorming en lichtafval naar de hoeken. Nu ben ik tevreden met het eindresultaat.

36 Toch een compact

37

38 Veel mensen staan een beetje verbaasd te kijken als ik vertel dat ik fotografeer met een compact camera. Zo ook Michiel, een paar jaar geleden nog de eindredacteur van het tijdschrift Fotografie. Je verwacht van iemand die professioneel met fotografie bezig is ook niet direct dat diegene ook fotografeert met een compact camera. Toch hebben we nu een G7 en G9 van Canon aangeschaft. Voor erbij zeg maar, en ik kan je verklappen dat ik die kleine vaker pak dan je denkt. Want je kunt er namelijk hele creatieve dingen mee doen! Ik liep al jaren rond met het idee ook eens wat te gaan fotograferen onder het wateroppervlak. Niet direct met groot geschut en duikuitrusting in dieper water, maar gewoon van het kleine gebeuren in Nederland in vennen en beken. Een compact camera in een onderwaterhuis leek me daarvoor een geschikt stukje apparatuur. Voorwaarde één stond op de verlanglijst; er moest een onderwaterhuis beschikbaar zijn. Daarnaast wilde ik natuurlijk een camera hebben met minimaal 10 Mega pixels en voldoende beeldkwaliteit. En een goede macro stand, want met name in de macrostand heeft een compact wat toe te voegen aan een spiegelreflex. Van cursisten had ik namelijk hele leuke macro beelden voorbij zien komen tijdens fotobesprekingen, gemaakt tijdens de velddagen met de compact camera. Zo zie je maar weer, ook ik leer leuke dingen van mijn cursisten. Na wat wikken en wegen bestelde ik een G7 van Canon met daarbij een onderwaterhuis en een extra batterij en ik ging aan de slag. Inmiddels is er ook een G9 bijgekomen en daarbij ook een onderwaterhuis want die oude past natuurlijk niet. Al snel merk je dan dat zo n ding meer mogelijkheden heeft dan je in eerste instantie denkt. Knoppen genoeg, de gebruikershandleiding van de camera moest er echt bij komen. Zeker in combinatie met het onderwaterhuis moet je goed weten waar welke knoppen voor dienen. Je kunt namelijk de pictogrammen bij de knoppen niet meer zien als de camera in het onderwaterhuis zit. De knoppen van het onderwaterhuis zien er allemaal identiek uit, dus het is zaak goed te weten wat waar zit voordat je het ding mee onder water neemt.

39 Het kiezen van de ISO bleek niet moeilijk. 80 en 100 ISO geven voldoende kwaliteit, bij hogere ISO waarden zie ik teveel ruis. Dat betekent dus langere belichtingen dan ik doorgaans gewend ben waardoor de onderwerpen niet teveel in beweging mogen zijn. Ik vertel de kevers dus dat ze even geen sprintje mogen trekken en bij het fotograferen van een bloemetje moet de wind zich even gedeisd houden. Net als bij de spiegelreflex fotografeer ik op diafragma voorkeuze en wat verder erg handig is, zijn de eigen instellingen die je onder de functietoetsen (C1 of C2) kunt instellen. Zo heb ik onder de C2 toets de instellingen opgeslagen die ik hebben wil als ik macro-opnamen ga maken: macro-instelling, niet flitsen, meervoudige opnamen, vrije keuze autofocuspunt (die is in te stellen daar waar ik die zelf hebben wil) en diafragmavoorkeuze. Handig, ik hoef alleen de isowaarde te kiezen en de compact op C2 te draaien. Er zitten natuurlijk nog veel meer toeters en bellen aan de camera, zoals bijvoorbeeld het maken van panoramabeelden. Je kunt er ook filmpjes mee maken, de camera is natuurlijk ook heel handig voor het huistuin- en keukengebruik waarbij je geen zin hebt om met de zware fototas te slepen. wat van de omgeving laten zien. Waar je daarbij wel op moet letten is dat die omgeving niet teveel aandacht mag trekken. Het is voldoende als die het onderwerp ondersteunt. Dat is nog wel eens lastig, want de compact heeft veel meer scherptediepte dan een spiegelreflex. De achtergrond wordt dan ook al snel storend zichtbaar. Felle luchten of objecten op de achtergrond leiden dan de aandacht af van je onderwerp. Maar als je dat binnen de perken weet te houden, gaat het van dichtbij laten zien van dat kleine beestje in zijn leefomgeving in bepaalde situaties gewoon beter dan met een spiegelreflex. Een 35 mm (Canon 35 mm/ f2) objectief voor een spiegelreflex heeft een minimale scherpstel afstand van 25 cm terwijl de 35 mm op de compact 1 cm heeft. Tel maar uit je winst (in beestjesgrootte dan ). Zo fotografeerde ik de afgelopen jaren bloemen, insecten, kleine dieren en paddestoelen met de compact. Als het even kan zet ik de camera op de grond om bewegingsonscherpte te voorkomen. Ik wil nog een ministatief aanschaffen want mijn huidige statief is veel te groot en te lomp voor dat kleine macrowerk met de compact. Na een aantal jaren ermee gewerkt te hebben kan ik zeggen dat ik de camera hoofdzakelijk gebruik bij macro fotografie. Met een minimale scherpstel afstand van 1 cm kun je dicht op je onderwerp komen. Dat vind ik nou het leuke van die compact: je kunt een klein onderwerp zo van dichtbij fotograferen en ook nog

40 Omdat de compact lekker klein is kun je hem ook goed gebruiken in situaties waar een spiegelreflex niet past. Zo kwamen we een omgevallen beuk tegen waarin prachtige lijnen waren ontstaan door het gespleten hout. De compact kun je dan gemakkelijk half in de boom leggen, een spiegelreflex past daar natuurlijk met geen mogelijkheid in. Zo gaat het vaak ook met paddestoelen. Aan de onderkant van paddestoelen is er doorgaan geen plek voor een grote camera. Zo verruimt het kleine formaat van de compact ook nog eens je creatieve mogelijkheden! De camera hebben we ook aangeschaft om onderwater mee te fotograferen. Je moet natuurlijk wat onderwerpen hebben, helder water en veel licht. Op 80 of 100 ISO fotograferen vraagt natuurlijk al om veel licht en het water houdt ook nog weer wat licht tegen. We zijn bezig geweest met padden en beekprik. Omdat je zelf niet onderwater gaat moet je (als dat kan) op het display mee kijken wat er gebeurt. Hoe dieper de camera onderwater gaat hoe lastiger dat natuurlijk wordt. Dan wordt het een beetje inschatten en veel opnamen maken. Denk je een goede compositie te hebben, dan druk je de ontspanknop half in om scherp te stellen, en druk je voorzichtig af. Als de camera heeft scherpgesteld gaat er een lichtje branden ten teken dat er is scherpgesteld. Veelal maak ik meerdere opnamen achter elkaar want er gaat natuurlijk veel mis. Dan heb je een prachtig scherp beeld gemaakt, maar heb je net een poot buiten beeld. Helaas, maar goed voor de prullenbak. Of de scherpte is niet goed of er zit beweging in het beeld want je handen koelen snel af waardoor je de ontspanknop verkrampt indrukt. De padden zitten doorgaans wat meer stil dan de beekprik. De beekprik is veel in beweging in het stromende water. In het voorjaar paait de beekprik en daarbij zijn ze erg in beweging. Hier loop ik dan tegen de grenzen van de compact aan. Om de beweging wat meer te bevriezen heb ik een hogere ISO nodig, maar helaas, dan loop ik tegen die ruis aan. Wat ik verder aan de G7 nog mis is het niet kunnen fotograferen in RAW-formaat, maar dat is bij de Canon G9 gelukkig opgelost!

41

42 Herfstreis Noorwegen, september 2011 Agenda 12 oktober 2011 start er een Basiscursus Natuurfotografie 5 avonden en een praktijkdag, meer info --> nog plaatsen vrij Winterreis IJsland 2012, februari - maart meer info --> Hertenbronst in Jaegersborg, Denemarken In voorbereiding sept/okt 2012 Juni 2013 Namibië rondreis In voorbereiding In de planning, Spitsbergen 2014 Kijk voor informatie op

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

Tien tips voor vuurwerk fotograferen

Tien tips voor vuurwerk fotograferen Tien tips voor vuurwerk fotograferen maandag 28 december 2015, 13:31 door Nando Harmsen 5198x gelezen 4 reacties Met het inluiden van het nieuwe jaar zal er weer veel vuurwerk afgeschoten worden. Van simpel

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht 5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht Met zonsopkomst en zonsondergang heb je natuurlijk prachtig licht. Voordeel in de herfst is dat je niet meer zo extreem vroeg het bed uit moet om dit

Nadere informatie

Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s!

Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s! Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s! De herfst is natuurlijk een van de mooiste seizoenen om natuurfoto's te maken. Maar waar moet je allemaal om denken? Voor degenen die niet meedoen

Nadere informatie

Alles over concertfotografie

Alles over concertfotografie Handige gidsjes Deel 2 In het half duister zoek ik mijn weg backstage. Mijn foto tas hangt over mijn schouder en ik voel me licht gespannen. Dit is niet het eerste concert dat ik fotografeer, maar wel

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 6. NatGeoFoto NatGeoFoto MACROFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 6 MACROFOTOGRAFIE Veel artikelen in National Geographic Magazine hebben de natuur als onderwerp. Soms gaat het over grote dieren en enorme bomen, soms ook over

Nadere informatie

ANDY LUBERTI NATUURFOTOGRAFIE NATUURFOTOGRAFIE ANDY LUBERTI NATUUR. Andy Luberti BELEVING. sfeer

ANDY LUBERTI NATUURFOTOGRAFIE NATUURFOTOGRAFIE ANDY LUBERTI NATUUR. Andy Luberti BELEVING. sfeer NATUUR Andy Luberti BELEVING & sfeer Al zijn hele werkzame leven is Andy Luberti bezig met beeld. En in de periode daarvoor werd hij gegrepen door de fotografie vanaf het moment dat hij als 12-jarige een

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden Heeft u wel eens problemen met het vinden van de juiste sluitertijd? Dan kan dit artikel u mogelijk verder helpen. Sommige situaties vereisen nu eenmaal dat u een bepaalde

Nadere informatie

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere 1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere dieren (slakjes) in de vegetatie aanwezig zijn. Goed zoeken!

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Fotoreis Finland 2016. 22-28 april 2016

Fotoreis Finland 2016. 22-28 april 2016 Fotoreis Finland 2016 22-28 april 2016 Finland, bruine beren en andere dieren Op de grens van Finland en Rusland ligt een strook niemandsland van ongeveer 2 kilometer breed. In deze strook leven o.a.

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

Workshopvoorbereiding

Workshopvoorbereiding Het klikt in de natuur e-book natuurfotoworkshop Workshopvoorbereiding www.natuurfotoworkshop.nl Voorbereiding op de workshop natuurfotografie Bij het geven van de natuurfotoworkshops merken we dat er

Nadere informatie

Straatfotografie. Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen.

Straatfotografie.  Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. Straatfotografie www.welmanstudio.nl Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. welmanstudio cursussen en workshops fotografie, photoshop en fotoreizen www.welmanstudio.nl Thema kiezen!2

Nadere informatie

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto ONK MACRO AQ15-ONK01-1 - 6,28 25,1 33 Een minder mooie compositie van de heremietkreeft Mist spanning AQ15-ONK02-1 - 7,75 31 10 Goede compositie net weer iets anders in beeld gebracht Iets te druk. AQ15-ONK03-1

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

NatuurFotoNieuws Witte Winter - Rijp - Portfolio - Lightroom - Jaegersborg Denemarken

NatuurFotoNieuws Witte Winter - Rijp - Portfolio - Lightroom - Jaegersborg Denemarken december 2012 NatuurFotoNieuws Witte Winter - Rijp - Portfolio - Lightroom - Jaegersborg Denemarken NatuurfotoNieuws is een uitgave van Mirjam Langelaar & Geurt Besselink. GeMi Tekst & Beeld Ontmoeting

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto NatGeoFoto LANDSCHAPSFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 7 LANDSCHAPSFOTOGRAFIE is een van de populairste genres van de fotografie. Het lijkt makkelijk: er ontrolt zich een mooi landschap voor je ogen en je maakt

Nadere informatie

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde Inleiding Het woord fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Vertaald naar de camera betekent dit, dat we een bepaald moment vastleggen op een sensor. *) We drukken op een knopje en de foto

Nadere informatie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie Introductie Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie De schoonheid van het duister Bijna niets is zo betoverend als een nachtfoto. Denk aan een stad bij nacht, met verlichte gebouwen, lantaarns langs

Nadere informatie

NatuurFotoNieuws. oktober 2011. Herfstkleuren - Reisfotografie - Fotograferen in eigen omgeving- Portfolio

NatuurFotoNieuws. oktober 2011. Herfstkleuren - Reisfotografie - Fotograferen in eigen omgeving- Portfolio oktober 2011 NatuurFotoNieuws Herfstkleuren - Reisfotografie - Fotograferen in eigen omgeving- Portfolio NatuurfotoNieuws is een uitgave van Mirjam Langelaar & Geurt Besselink. GeMi Tekst & Beeld Ontmoeting

Nadere informatie

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Lofoten: noorderlicht fotoreis

Lofoten: noorderlicht fotoreis 7-daagse fotoreis met Jolanda / 24-30 november 2016 Lofoten: noorderlicht fotoreis Vesterålsfjorden Op deze reis neem ik je mee naar fantastische plekjes op het Lofoten-eiland Austvågøya waar je zowel

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto NatGeoFoto GEZICHTEN VAN DE WERELD FOTO- OPDRACHT 3 GEZICHTEN VAN DE WERELD In de tijdschriften van National Geographic verschijnen talloze portretten, van zowel mens als dier. Toch is portretfotografie

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

De kleurrijke herfst beleven en vastleggen

De kleurrijke herfst beleven en vastleggen De kleurrijke herfst beleven en vastleggen Dave Zuuring EXIF: 1/10e sec en f/10 op 70mm met ISO100 Langzamerhand transformeert de natuur zich. Voorzichtig zijn de eerste herfstkleuren zich aan het tonen.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Workshop Fotografie oktober 2016

Workshop Fotografie oktober 2016 Workshop Fotografie oktober 2016 Diafragma waarden Groot diafragma Klein diafragma 1 1/1.4 1/2 1/2.8 1/4 1/5.6 1/8 1/11 1/16 1/22 Weinig Scherptediepte Lens Open (veel licht) Veel scherptediepte Lens dicht

Nadere informatie

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Digitale fotografie 7 juni 2010 Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Zoek het niet te ver! Digitale fotografie Je moet niets noteren (maar je mag het wel). Stuur een mail naar: bosmans.luc@skynet.be en

Nadere informatie

BEREN, WOLVEN EN KORHOENDERS

BEREN, WOLVEN EN KORHOENDERS BEREN, WOLVEN EN KORHOENDERS een fotoreis naar Finland met Maas van de Ruitenbeek - WildlifePhotography BEREN, WOLVEN EN KORHOENDERS Het grensgebied tussen Rusland en Finland is jarenlang niet toegankelijk

Nadere informatie

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 2 programma s, onderwerps standen en andere instellingen voor de d600 o 70 mm, 30 s, f 9 De instellingen die in dit hoofdstuk besproken

Nadere informatie

Het begin van de winter

Het begin van de winter WINTER 21 december WINTER 2 Het begin van de winter Vanaf 21 juni worden de dagen weer langzaam korter. De zomer duurt tot 22 of 23 september. Dan zijn de dag en de nacht overal even lang. Met andere woorden:

Nadere informatie

Yvonne van der Mey Wildlife Photography

Yvonne van der Mey Wildlife Photography Hallo allemaal, Nieuwsbrief III/2015 Elspeet, 18 september 2015 De herfst is voorzichtig begonnen en er is op dit moment al bijna té veel om te ervaren en vast te leggen. De heide bloeit nog, de bronst

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie Les 2 Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Bonus Les 9. Focus + Scherptediepte + Diafragma

Nadere informatie

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s.

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s. Avondfotografie Tijdens de fototocht in het arboretum te Kalmthout zijn vragen gesteld over de op handen zijnde avondfotografie in de binnenstad van Breda (zondag 26 februari, 17:00u Haven). Ik heb beloofd

Nadere informatie

Aperture 3 Basistraining door Cees Rijnen

Aperture 3 Basistraining door Cees Rijnen In balans Aperture 3 Basistraining door Cees Rijnen Cees Rijnen www.ceesrijnen.nl cees@avbeeldvorming.nl Basis training Aperture 3 Een training voor elke fotograaf in het gebruik van de allernieuwste versie

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip Wanneer is Macro Macro? Een macrofoto heeft een vergrotingsfactor van 1:1. In de praktijk betekent dit dat het gefotografeerde object ongeveer even groot is als de sensor. In de andere gevallen wordt het

Nadere informatie

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s geeft in samenwerking met professionele fotografen en beeldbewerkers cursussen, modules en workshops voor beginnende en gevorderde

Nadere informatie

Licht Belichting Lichtmeting

Licht Belichting Lichtmeting Licht Belichting Lichtmeting PUNTJES VOORAF 29 april 2015 Kees van Gageldonk 2 Inhoud Licht Algemene inleiding Belichting Inleiding Conclusie Correctiemogelijkheden Lichtmeting Inleiding Dynamisch bereik

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan?

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Een Time Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Wie heeft nog nooit zo n filmpje gezien waarbij bv. de wolken ongewoon snel over een landschap glijden, of waarbij de personen in beeld als mini mensjes

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2

1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2 Inhoud 1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2 2: Achtergrond 9 Inleiding 10 Gouden uur 10 Zonsondergang 10 Het blauwe uur 11 Na het blauwe uur 20 Seizoenen 26 Nachtzicht 28 Schemeringen 31 Compositie

Nadere informatie

Tips Natuurfotografie en Landschapfotografie

Tips Natuurfotografie en Landschapfotografie www.devalkenhof.nl Tip: Alle focuspunten geselecteerd + AI Servo + ISO 400 = onverslaanbare combinatie In de natuurfotografie is snel handelen vaak een must. Essentieel is natuurlijk dat jij als fotograaf

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

Fotograferen op reis Apparatuur en tips

Fotograferen op reis Apparatuur en tips Fotograferen op reis Apparatuur en tips Het gaat eindelijk gebeuren. Je hebt tijden gespaard, veel landen overwogen en uiteindelijk besloten om 4 weken naar Azië te gaan. Omdat fotografie je grootste hobby

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Welmanstudio Fotoreizen. Schotland 5 daagse reis in het voorjaar

Welmanstudio Fotoreizen. Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Welmanstudio Fotoreizen Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Welmanstudio Fotoreizen Programma Schotland, voorjaarsreis 2018 Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Glens, Beinns en Lochs in een ruig

Nadere informatie

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb 15-12-2010-24-02-2011 Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb ik de tijd van mijn leven gehad! Ik heb de kans gekregen om in Finland

Nadere informatie

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522 Het 5 stappenplan voor het gebruik van Nikon D3100 spiegelreflex camera: Bij elke camera is er een onderverdeling van hoofdonderdelen en aanvullingen. In deze handleiding wil ik in 5 stappen de basis,

Nadere informatie

16 Tips voor betere vakantiefoto's

16 Tips voor betere vakantiefoto's 16 Tips voor betere vakantiefoto's Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto's zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

10 tips voor straatfotografie

10 tips voor straatfotografie 10 tips voor straatfotografie maandag 21 december 2015, 20:20 door Iris van Liempt 5992x gelezen 19 reacties Straatfotografie is een mooie sport. Op straat vind je namelijk van alles en het beweegt constant.

Nadere informatie

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen.

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Hallo en wederom welkom bij mijn zesde blog. Deze keer wil ik het graag hebben over verschillende lenzen en hun toepassing. Ik krijg vaak de vraag: welke

Nadere informatie

Workshopvoorbereiding

Workshopvoorbereiding Het klikt in de natuur e-book natuurfotoworkshop Workshopvoorbereiding www.natuurfotoworkshop.nl Voorbereiding op de workshop natuurfotografie Bij het geven van de natuurfotoworkshops merken we dat er

Nadere informatie

10 tips voor sportfotografie

10 tips voor sportfotografie 10 tips voor sportfotografie door Iris van Liempt De laatste tijd ben ik steeds meer bezig met sportfotografie, met name het fotograferen van voetbalwedstrijden. Omdat dat me zo bevalt ben ik erover gaan

Nadere informatie

Fototechniek. www.welmanstudio.nl. Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw.

Fototechniek. www.welmanstudio.nl. Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw. Fototechniek www.welmanstudio.nl Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw. Wat heb je nodig 2 Vuurwerkfoto s Het maken van vuurwerkfoto s is in principe

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Herfstfotografie. Nevel en mist

Herfstfotografie. Nevel en mist Herfstfotografie De herfst is ongetwijfeld de meest fotogenieke periode van het jaar. De natuur maakt zich langzaam klaar voor de winter en overal verschijnen prachtige herfsttinten. Het landschap barst

Nadere informatie

Workshop Macrofotografie

Workshop Macrofotografie Workshop Macrofotografie Waar staat Macro voor? Wat is nu eigenlijk macrofotografie? Vaak wordt het in één adem genoemd met close-up fotografie. Dat komt ook wel door het feit dat er veel lenzen worden

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

NatuurFotoNieuws. december 2011. IJsvormen - Reisfotografie - Fotograferen in het eerste/laatste licht- Portfolio

NatuurFotoNieuws. december 2011. IJsvormen - Reisfotografie - Fotograferen in het eerste/laatste licht- Portfolio december 2011 NatuurFotoNieuws IJsvormen - Reisfotografie - Fotograferen in het eerste/laatste licht- Portfolio NatuurfotoNieuws is een uitgave van Mirjam Langelaar & Geurt Besselink. GeMi Tekst & Beeld

Nadere informatie

Picasa: eenvoudig en toch goed

Picasa: eenvoudig en toch goed Picasa: eenvoudig en toch goed Vroeger kon je alleen maar je volle filmpje laten ontwikkelen en afdrukken anders had je niets. Nu kun je op elk moment je nieuwe foto s op je computer overzetten (al zijn

Nadere informatie

Het maken van herfst foto s.

Het maken van herfst foto s. Het maken van herfst foto s. Hallo en welkom terug. In deze blog zou ik het graag willen hebben over het veranderen van kleuren in foto s, om deze zo beter overeen te laten komen met de perceptie van een

Nadere informatie

Yvonne van der Mey Wildlife Photography. Nieuwsbrief 2-2009. Er zijn nog enkele plaatsen vrij bij de laatste workshops van dit jaar:

Yvonne van der Mey Wildlife Photography. Nieuwsbrief 2-2009. Er zijn nog enkele plaatsen vrij bij de laatste workshops van dit jaar: Hallo allemaal, Yvonne van der Mey Wildlife Nieuwsbrief 2-2009 De vorige Nieuwsbrief en onze trip door Afrika lijkt al weer een eeuwigheid geleden. Het werken in Afrika was geweldig, en ik ben bijna onbeschadigd

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

POOLLICHT FOTOREIS. Lofoten, noord-noorwegen

POOLLICHT FOTOREIS. Lofoten, noord-noorwegen POOLLICHT FOTOREIS Lofoten, noord-noorwegen Het noorderlicht ervaren levert gegarandeerd kippenvel op, maar hoe maak je er kwalitatieve beelden van? Het fotografisch vastleggen kan je soms zó in beslag

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE De afgelopen jaren is de smartphone steeds belangrijker geworden. Bellen is bijna bijzaak: we Whatsappen, Instagrammen, Twitteren en zijn bijna de hele dag online. Het schijnt zelfs zo te zijn dat we vaker

Nadere informatie

Complete opleiding FOTOLEERTRAJECT. Cursusjaar 2016

Complete opleiding FOTOLEERTRAJECT. Cursusjaar 2016 Complete opleiding FOTOLEERTRAJECT Cursusjaar 2016 foto leertraject Het Foto Leertraject is een combinatie van de lesstof van de belangrijkste cursussen en workshops uit ons reguliere cursusprogramma.

Nadere informatie

De maansverduistering fotograferen

De maansverduistering fotograferen Geplaatst op 22 september 2015 126 De maansverduistering fotograferen Op 28 september 2015 is het zover. Om 4:47 uur in de ochtend is er een volledige maansverduistering te zien. Onder voorwaarde dat het

Nadere informatie

Algemene Camera techniek

Algemene Camera techniek Mei 2010 Algemene Camera techniek Een camera zonder geheimen G.van Koppen Wat komt er aan bod... De camerafamilie Compact vs. Spiegelreflex (DSLR) Invloed van sluiter, diafragma en ISO Scherptediepte Lichtmeting

Nadere informatie

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben.

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Je hoef niet speciaal een aparte lens te hebben. Ik geef hier enkele voorbeelden met een camera die een standaard

Nadere informatie

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte Hallo iedereen! In deze blog zou ik graag een licht werpen op twee uitdagingen van landschapsfotografie, namelijk diepte en grootsheid. Landschapsfotografie lijkt wellicht een makkelijke bezigheid; het

Nadere informatie

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s geeft in samenwerking met professionele fotografen en beeldbewerkers cursussen, modules en workshops voor beginnende en gevorderde

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 1: Seizoenen

Materiaal Groen. Deel 1: Seizoenen Materiaal Groen Deel 1: Seizoenen Colofon Deel 1: Seizoenen Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren (dl. 4)

Nadere informatie

POOLLICHT FOTOREIS. Exclusieve. Lofoten, noord-noorwegen

POOLLICHT FOTOREIS. Exclusieve. Lofoten, noord-noorwegen Exclusieve POOLLICHT FOTOREIS Lofoten, noord-noorwegen Het noorderlicht ervaren levert gegarandeerd kippenvel op, maar hoe maak je er kwalitatieve beelden van? Het fotografisch vastleggen kan je soms zó

Nadere informatie