LEESKRINGCOLLECTIE 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEESKRINGCOLLECTIE 2010"

Transcriptie

1 LEESKRINGCOLLECTIE 2010

2 INLEIDING Hierbij presenteert BiblioPlus de catalogus , die door uw leesclub gereserveerd kunnen worden. Samenstelling collectie Deze catalogus bestaat uit literaire fictie. U vindt in deze catalogus een twintigtal titels die kort geleden zijn uitgekomen evenals titels die ouder zijn. In elk geval zijn het titels waarvan bekend is dat deze door leeskringen graag gelezen worden. Werkwijze U leent een collectie steeds voor een periode van 5 weken. U kunt maximaal 12 exemplaren van een titel reserveren. Per afgenomen exemplaar betaalt u 2,70 (incl. BTW). Bij elke titel ontvangt u gratis een documentatiemap met informatie over de auteur en, indien beschikbaar, recensies over het boek. Deze map blijft eigendom van uw leesclub. U kunt uw reserveringen kenbaar maken op het bijgevoegde formulier. Daarop kunt u aangeven: uw titelwensen voor de maanden juli 2010 tot en met juni 2011; titels die uw voorkeur hebben; daarnaast minimaal 5 reservetitels; het aantal exemplaren per pakket (maximaal 12) en de datum waarop u een pakket wilt komen afhalen. U kunt het formulier per sturen aan d.stoevenbelt@biblioplus.nl, per post sturen naar BiblioPlus, Antwoordnummer 6001, 5820 ZX Vierlingsbeek, of inleveren bij uw bibliotheek. Indien u het formulier digitaal invult, dient het eerst opgeslagen te worden op uw eigen computer. Daarna kan het formulier digitaal verzonden worden. Eind juni ontvangt u een ( )bericht met daarin de toewijzing van de titels en de data, waarop deze voor uw leeskring beschikbaar zijn. Belangrijk De kans op honorering van uw wensen is groter als u een titel niet aan een bepaalde periode koppelt. Het aantal gereserveerde exemplaren voor een titel kan na honorering niet meer gewijzigd worden. Levering U kunt het pakket ophalen bij uw bibliotheek op de aangegeven datum. Betalen leengeld U betaalt het leengeld ( 2,70) bij het ophalen van het pakket in de bibliotheek of aan het eind van het seizoen na ontvangst van de rekening. Retourneren Na 5 weken levert u het complete pakket, dus alle geleende titels samen weer in bij uw bibliotheek.

3 Te laat inleveren Wanneer u te laat inlevert of een incompleet pakket inlevert, brengen wij een bedrag van 17,50 in rekening. Beschadiging of verlies Bij beschadiging of verlies worden de materialen in rekening gebracht. Meer informatie Voor meer informatie, of voor suggesties en tips kunt u contact opnemen met uw bibliotheek. Wij wensen u veel plezier met deze vernieuwde service van uw bibliotheek! Contactpersonen BiblioPlus Dini Stoevenbelt d.stoevenbelt@biblioplus.nl Joke Liebrand / j.liebrand@biblioplus.nl

4 LEESKRINGCOLLECTIE 2010 Abdolah, Kader Het huis van de moskee. De wederwaardigheden van de grote familie van een Iranese tapijthandelaar, die het huis van de moskee bewoont, tegen de achtergrond van de islamitische revolutie in De Geus, blz. Abdolah, Kader De reis van de lege flessen. Een Iranese vluchteling, woonachtig in Nederland, krijgt het levensverhaal van zijn buurman te horen, ook een buitenstaander in de Nederlandse samenleving. De Geus, blz. Adiga, Aravind De witte tijger. Een arme Indiase jongeman kan de verleiding van het grote geld niet weerstaan. De Bezige Bij, blz. Anker, Robert Een soort Engeland. Een acteur probeert zijn dochter, die hij drie jaar niet gezien heeft, uit het drugsmilieu te halen. Querido, blz.

5 Appel, René Schone handen. Een vrouw heeft genoeg van haar rijke leven met een Amsterdamse drugscrimineel en probeert zich van hem los te maken. Thriller. Amsterdam : Anthos, cop blz. Bakker, Gerbrand Boven is het stil. Op een afgelegen boerderij in het veenweidegebied ten noordoosten van Amsterdam verzorgt een vijftigjarige boerenzoon zijn doodzieke vader. Cossee. 2006, 264 blz. Bakker, Gerbrand Juni. Op het West-Friese platteland worden drie generaties van een familie veertig jaar na het werkbezoek van Koningin Juliana aan het dorp nog steeds beheerst door het dodelijke ongeluk dat op die dag plaatsvond. Cossee. 2009, 271 blz. Beijnum, Kees van Paradiso. Een overspelige echtgenoot die op het punt staat om zijn huwelijk te beëindigen, wordt opgehouden door een dijkdoorbraak en de verdwijning van zijn vrouw. Amsterdam : De Bezige Bij, blz. Benali, Abdelkader Belofte aan de wereld: bloemlezing over het kind. Verhalen over kinderen overal ter wereld. De Geus, blz. Bernlef, J. Boy. Een verslaggever onderzoekt de moord op een beroemde filmactrice. Querido, blz.

6 Bernlef, J. Op slot. Een kunstschilder tracht in zijn werk de tijd stil te laten staan. Querido, blz. Boudou, Khalid Het schnitzelparadijs. In een Marokkaans-Engels-Nederlandse woordenstroom brengt een jonge Marokkaan op humoristische wijze verslag uit van een poging zijn leven opnieuw vorm te geven door in de keuken van een aller-smerigst restaurant te gaan werken, alwaar hij in een hel op aarde belandt. Vassallucci, blz. Boyne, John Het Winterpaleis. Een 82-jarige Rus beleeft de Russische Revolutie vanuit het standpunt van de gewone man. Arena, blz. Braam, Conny Braam, Conny De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaine fabriek. Een Engelse oorlogsveteraan en een Nederlandse leeftijdsgenoot, handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek in Amsterdam, die de Engelse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog ruimschoots cocaïne leverde, ontmoeten elkaar na de oorlog. Nieuw Amsterdam, Blz. De woede van Abraham. In 1864 sluit een jonge, kritische journalist uit Haarlem zich aan bij het protest tegen de aanleg van het Noordzeekanaal door een onbedorven duingebied. Meulenhoff, Blz.

7 Brijs, Stefan De engelenmaker: rom an. En embryoloog gaat bij zijn pogingen een mens te klonen tot het uiterste. Atlas, blz. Brouwers, Jeroen Datum loze dagen. Een man kijkt vol zelfkritiek terug op de relatie met zijn overleden zoon. Psychologische roman. Atlas, blz. Brouwers, Marja Casino: rom an. Het leven van een journalist verweeft zich in Monaco met een zeer geslaagde crimineel. De Bezige Bij, blz. Brown, Dan Het Juvenalis dilem ma. Een knappe codebreekster wordt geconfronteerd met een door geen enkele computer te ontcijferen code die bij verspreiding alle geheime diensten lam zou leggen en terroristen vrij spel zou geven. Amsterdam : Luitingh, blz. Burnier, Andreas De wereld is van glas. Een vrouw schrijft lange brieven aan een onbekende en daardoor denkbeeldige rabbijn, waarin zij vertelt over zichzelf en een aantal meningen weergeeft en waarbij ook haar afkeer van de moderne westerse samenleving tot uiting komt. Meulenhoff, blz. Chamoiseau, Patrick De oude slaaf en de bloedhond. Caribisch verhaal over de ontsnapping van een oude slaaf die achtervolgd wordt door een bloedhond. De Geus, blz.

8 Claudel, Philippe Het verslag van Brodeck. Een oorlogswees wordt nooit helemaal geaccepteerd in een Frans dorp. Jodenvervolging. De Bezige Bij, blz. Claudel, Philippe Het kleine meisje van meneer Linh. Een oude man ontvlucht met zijn enkele weken oude kleindochter zijn door oorlog verscheurde land in Zuid-Oost Azië om nieuw houvast te zoeken in een grote westerse stad. De Bezige Bij, blz. Coelho, Paulo De heks van Portobello. Als een hedendaagse vrouw zich als zieneres manifesteert roep zij agressieve tegenkrachten op. De Arbeiderspers, cop blz. Coevering, Ricus van de Sneeuweieren. Een kippenboer en zijn vrouw uit een Brabants kerkdorpje adopteren een jongetje uit Ghana. Hij groeit op als een intelligente, maar eenzelvige jongen, die botst met zijn vader. Van Gennep, blz. Couperus, L. Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan. Een oude Haagse vrouw en haar vroegere minnaar hebben zestig jaar geleefd in de schaduw van een door beiden begane misdaad in Indië. Querido, blz.

9 Croutier, Alev Lytle Zeven huizen. Een beschrijving van de levens van vier generaties vrouwen in Turkije en de veranderingen die Turkije in de twintigste eeuw doormaakte. Luitingh-Sijthoff, blz. Dijkzeul, Lieneke Koude lente. Wanneer in een stadspark het lijk van een gewurgd zesjarig meisje wordt gevonden en haar buurman door een jeugdbende in elkaar wordt geslagen, heeft inspecteur Paul Vegter zijn handen vol aan het onderzoek. Anthos blz. Dis, A. van Indische duinen. Portret van een repatriantenfamilie in het Nederland van de wederopbouw, waarbij wordt getoond hoe een door de oorlog op drift geraakt gezin zich tot op de dag van vandaag handhaaft. Meulenhoff, blz. Dis, A. van Dubbelliefde. Een aankomend student in Amsterdam in de jaren zeventig neemt voluit deel aan alle aspecten van het stadsleven. Meulenhoff, blz. Dis, A. van De wandelaar. Wanneer een 60-jarige Nederlandse rentenier in Parijs opeens een straathond in huis krijgt, leert hij tijdens wandelingen met het dier het andere Parijs kennen, een stad vol daklozen, junkies, bedelaars en vooral talloze illegalen. Zijn geweten gaat opspelen. Augustus, cop blz.

10 Dorrestein, Renate Verborgen gebreken. Roman waarin de verborgen gebreken van het traditionele en van het moderne gezin worden bloot gelegd. Ouderschap, liefde, eenzaamheid en incest spelen een belangrijke rol in dit werk dat in 1996 werd genomineerd voor de AKOliteratuurprijs Meulenhoff, blz. Dorrestein, Renate Echt sexy. Een scholiere loopt weg van huis en school, niet alleen op zoek naar haar verdwenen vriendin, maar ook vanwege een enge medescholier en de toestand thuis. Contact, blz. Dorrestein, Renate De Leesclub. De avonturen van zeven leesclubvriendinnen van middelbare leeftijd die een literaire cruise langs de Schotse kust maken onder leiding van hun lievelingsschrijver. Contact, blz. Dorrestein, Renate Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees m ijn moeder Roodkapje voor. Een bijna vijftigjarige vrouw wordt erg op de proef gesteld als ze naast de problemen met haar puberkinderen en haar menopauze ook nog de zorg krijgt voor haar dementerende moeder. Dorrestein, Renate Het duister dat ons scheidt. Als in een aanvankelijk gelukkig gezin de moeder veroordeeld wordt voor moord, heeft dat grote gevolgen voor het zesjarige dochtertje. Pandora, cop blz.

11 Dorrestein, Renate Zolang er leven is. De traditionele vakantie van een vriendinnenclubje neemt een onverwachte wending. Pandora, cop blz. Durlacher, Jessica De dochter. Als een joodse jonge vrouw haar vriend plotseling in de steek laat blijft hij met veel vragen zitten. De Bezige Bij, blz. Enquist, Anna Contrapunt. Een moeder kijkt terug op het leven van haar verongelukte dochter, op de maat van de Goldberg-variaties, door Bach gecomponeerd na het verlies van een zoon. De Arbeiderspers, cop blz. Enquist, Anna De thuiskomst. Het leven van Elizabeth Batts ( ), de vrouw van de beroemde ontdekkingsreiziger James Cook. De Arbeiderspers, cop blz. Enquist, Anna De tweede helft. Poëzie. De Arbeiderspers, blz.

12 Fitch, Janet Witte oleander Wanneer haar moeder wegens moord een levenslange gevangenisstraf moet uitzitten, groeit een tienermeisje in Californië op in verschillende pleeggezinnen. De Bezige Bij, blz. Foer, Jonathan Safran Alles is verlicht. Een jonge joods-amerikaanse schrijver gaat op zoek naar sporen van zijn familie op het Oekraïnse platteland. Anthos, blz. Fredriksson, Marianne Simon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in het niet bezette Zweden verzwijgen de adoptief ouders van een joodse jongen zijn afkomst. Als de waarheid onthuld wordt begint en zoektocht naar zijn identiteit. De Geus, blz. Fredriksson, Marianne Het mysterie. Als een journaliste tijdens een boswandeling nabij haar zomerhuisje het lijk van een jonge vrouw ontdekt, raakt zij geheel uit balans, vooral door het feit dat zij en de jonge vrouw ongelofelijk op elkaar lijken. Breda : De Geus, cop blz. Fredriksson, Marianne Het raadsel van de liefde. De liefde tussen een op feiten gerichte wetenschapper en op intuïtie vertrouwende verpleegster wordt geplaagd door veel onderling onbegrip Breda : De Geus, cop blz.

13 French, Nicci Tot het voorbij is. Een jonge fietskoerierster in Londen vraagt zich af of zij in gevaar is nadat er twee vrouwen zijn vermoord terwijl zij in de buurt was. Thriller. Amsterdam : Anthos, blz. French, Nicci Verloren. Op een klein Waddeneiland voor de Engelse kust gaat een moeder wanhopig op zoek naar haar verdwenen vijftienjarige dochter. Amsterdam : Anthos, cop blz. Gerrard, Nicci In het maanlicht. Een vrouw gaat na bijna twintig jaar terug naar het dorp waar ze opgroeide, op zoek naar haar toen zonder reden uit haar leven verdwenen vriendin. Amsterdam : De Boekerij, blz. Gerritsen, Tess De zondares. Een pathologe en een rechercheur proberen de brute moord op twee nonnen op te lossen door verband te veronderstellen met een zaak aan de andere kant van de wereld. The House of Books, blz. Giordano, Paolo De eenzaamheid van de priemgetallen. De levens van een door een ski-ongeluk getekend meisje en een hyperintelligente jongen met een zwakbegaafd, door zijn toedoen verdwenen tweelingzusje, kruisen elkaar op de middelbare school; een bijzondere vriendschap ontstaat waarin priemgetallen een grote rol spelen. Cargo, blz. Glastra van Loon, Karel De onzichtbaren: roman. In een Thais kamp voor vluchtelingen uit Birma vertelt een blinde man een westerse bezoeker over zijn leven en zijn vlucht waarbij hij zijn vrouw en ongeboren kind verloor. Veen, blz.

14 Grenville, Kate De verborgen rivier. Een in 1806 vanwege diefstal tot verbanning naar Australië veroordeelde Engelsman probeert in de kolonie met zijn gezin een nieuw bestaan op te bouwen. Anthos, blz. Grimbert, Philippe Een geheim. Autobiografisch verslag van een familiedrama tijdens het nazibewind in Frankrijk. De Geus, cop blz. Grunberg, Arnon Onze oom. Een meisje in een Zuid-Amerikaans land komt terecht in de turbulentie van de strijd tegen een rebellenbeweging. Lebowski, blz. Grunberg, Arnon Tirza. Op de avond van het eindexamenfeestje van zijn lievelingsdochter Tirza verliest de wat saaie Jörgen Hofmeester definitief de controle over zijn leven. Nijgh & Van Ditmar, blz. Grunberg, Arnon De joodse messias. Een kleinzoon van een SS er uit Basel werpt zich op als de verlosser der joden. Vassallucci, blz.

15 Guensberg, Miriam Saternacht. Als een joodse vrouw na een slippertje met de broer van haar man een meervoudig gehandicapt kind krijgt, staat zij voor grote problemen. Veen, blz. Haakman, Floor Oneetbaar brood. Het egocentrische gedrag van een filosofiedocent heeft dramatische consequenties. Bakker, blz. Haasse, Hella S. Fenrir: een lang weekend in de Ardennen. De pianiste Edith Waldschade onderbreekt haar tournee omdat er rond het afgelegen landgoed in de Ardennen dat ze met haar zuster bewoont, vreemde zaken aan de hand zijn. Een familiedrama ontvouwt zich. Querido, blz. Haasse, Hella S. Sleuteloog. Als een journalist een kunsthistorica ondervraagt over een jeugdvriendin, komen er allerlei herinneringen aan haar jeugd in Nederlands-Indië boven. Querido, blz. Haasse, Hella S. Het tuinhuis. Verhalen. Amsterdam : Querido, blz.

16 Harris, Joanne Rode schoenen. Het rustige leven van een moeder met haar twee jonge dochters boven een chocolaterie in het Parijse Montmartre wordt verstoord door de komst van een bohemienachtige vrouw. Baarn : De Kern, cop blz. Hart, Maarten t Lotte Weeda. Een jonge vrouw fotografeert in een Zuid-Hollands dorp een aantal inwoners voor een fotoboek. Kort daarna beginnen de geportretteerden een voor een dood te gaan. De Arbeiderspers, blz. Hart, Maarten 't Verlovingstijd. De vriendschap van twee jeugdvrienden uit Maassluis wordt op de proef gesteld als de een ook als ze studeren in Leiden vriendinnen blijft afpakken van de ander. De Arbeiderspers, blz. Hart, Maarten 't De zonnewijzer. Als haar vriendin overlijdt aan een zonnesteek verdiept Leonie zich in haar leven en ontdekt dat er meer achter haar dood steekt. De Arbeiderspers, blz. Heijden, A. F. Th. van der Het schervengericht. Een beroemd filmregisseur wordt eind 1977 op beschuldiging van verkrachting van een minderjarige opgesloten in een gevangenis in Californië, waar hij een bijzondere medegevangene ontmoet. Winnaar van de Ako literatuurprijs Querido blz.

17 Hemm erechts, K. Wit zand. De relatie van een gescheiden vrouw met twee volwassen kinderen en een kinderloze weduwnaar verdiept zich door een dramatische gebeurtenis. Atlas, blz. Hosseini, Khaled Duizend schitterende zonnen. Tegen de achtergrond van Afghanistan vanaf 1960 tot nu (vooral de roerige tijden van de Sovjet-overheersing en de Taliban-dictatuur) ontrollen zich de levens van twee vrouwen. De Bezige Bij, blz. Hosseini, Khaled De vliegeraar. Een Afghaanse vluchteling in de Verenigde Staten wordt geconfronteerd met het verleden toen hij als kind een hechte band had met de zoon van zijn huisbediende, totdat een gruwelijk voorval hen voorgoed uit elkaar dreef. De Bezige Bij, blz. Japin, Arthur Een schitterend gebrek. Relaas van de eerste grote liefde van Giacomo Casanova ( ) als 17-jarige voor een meisje van 14. De Arbeiderspers, blz. Japin, Arthur De overgave. Het leven van een oude Amerikaanse vrouw in het 19e eeuwse Texas is getekend door een overval op haar pioniersfamilie door indianen. De Arbeiderspers, blz.

18 Jong, Oek de Hokwerda's kind. Na drie liefdes begaat een jonge vrouw een ogenschijnlijk onwaarschijnlijke daad. Augustus, blz. Kat, Otto de Julia. Schuldgevoel en verloren liefde maken het moeilijk voor een man zich thuis te voelen in het leven. Van Oorschot, blz. Kessels, Marie Ruw. Een jonge vrouw raakte na een ongeval blind en moet proberen om met deze zware beperking toch een soort van bewegingsvrijheid te hervinden. De Bezige Bij, blz. Keulen, Mensje van De gelukkige. Een vrouw, die op zeer jonge leeftijd met een veel oudere man getrouwd is, stort zich op latere leeftijd in een gepassioneerde verhouding met een leeftijdgenoot, welke echter verziekt wordt door het perverse spel van haar echtgenoot. Atlas, blz. Keuls, Y. Mevrouw mijn moeder. De schrijfster geeft een portret van haar Indische moeder, een koppige maar ook fantasievolle vrouw. Ambo, blz.

19 Keuls, Yvonne Benjamins bruid. Een Nederlands-Indische vrouw ziet in een vreemde jongeman de plaatsvervanger van haar zoon, die naar elders vertrok. Anthos, cop blz. Kluun Komt een vrouw bij de dokter. Terwijl bij de vrouw in een yuppengezin borstkanker wordt geconstateerd, pierewaait de man zich door het nachtleven. Podium, blz. Kluun De weduwnaar. Na het verlies van zijn vrouw aan kanker probeert een man een nieuwe houding te vinden ten opzichte van zijn omgeving. Podium, blz. Koch, Herman Het diner. Twee echtparen, onder wie een beoogd minister-president, dineren in een restaurant om een vergrijp van hun kinderen te bespreken. Anthos, blz. Koelemeijer, Judith Het zwijgen van Maria Zachea: een ware familiegeschiedenis. Twaalf volwassen kinderen uit een groot katholiek gezin blikken terug op hun jeugd in de jaren '50 en '60 en op de rol van hun moeder die zij dagelijks verzorgen na een hersenbloeding. Plataan, blz. Koelemeijer, Judith Anna Boom. Het avontuurlijke leven van een Nederlandse vrouw met vele gezichten, beginnend als zij in de zomer van 1942 als 22- jarige op de trein naar Boedapest stapt op reis naar haar veel oudere, getrouwde minnaar. Atlas, blz.

20 Krabbe, Tim De grot. Een 43-jarige zakenman overhandigt in een politiestaat in Zuidoost-Azië een koffer met drugs aan iemand die het wachtwoord zal spreken. Bakker, blz. Krabbe, Tim Marte Jacobs. Een dichter, die bekend werd door een jeugdgedicht, denkt terug aan het meisje dat de inspiratiebron hiervoor was. Amsterdam : Prometheus, blz. Lanoye, Tom Sprakeloos. Familierelaas over de aftakeling van de moeder van de schrijver, wier taalvermogen na een beroerte is geminimaliseerd. Prometheus, blz. Leeuwen, Joke van Vrije vormen. Nadat haar vriend haar heeft verlaten, besluit een beeldend kunstenaar een etage van haar woning te verhuren, waarna haar leven een wending neemt, die ze nooit had voorzien. Querido, blz. Lewin, Lisette De verloren savanne. Om over een verloren geliefde heen te komen gaat een vrouw naar Suriname, op zoek naar haar afkomst. Nijgh & Van Ditmar, blz. Lieske, Tomas Dünya. Twee Nederlandse mannen raken in 1930 met een dochtertje verzeild in Turkije, waar een dubieuze vrouw hun huishouden bestiert.

21 Querido, blz. Lippi, Rosina Hofstede. Een ansichtkaart aan een van de inwoners van een dorpje in de Alpen zorgt voor commotie bij de bewoners. De Arbeiderspers, blz. Loo, Stijn van der De Galvano. Een jonge fabrieksarbeider uit de buurt van Eindhoven verkeert in een beslissende levensfase: zijn jonge vrouw wacht na een slopende ziekte de dood en de fabriek waar hij werkt, staat op het punt over te gaan in vreemde handen. Querido, blz. Loo, Tessa de Harlekino, of Het boek van de twijfel. Een 21-jarige jongeman voelt zich een kind tussen twee vaderlanden, Nederland en Marokko, en gaat op zoek naar zijn Marokkaanse vader. De Arbeiderspers, cop blz. Loo, Tessa, de Een bed in de hemel. Een joodse schilderijenrestaurateur ontrafelt draden die het parcours van haar leven hebben bepaald. De Arbeiderspers, blz. Luyendijk, Joris Het zijn net mensen. De Nederlandse correspondent die achtereenvolgens in Caïro, Beirut en Oost-Jeruzalem werkte, bericht over de eenzijdigheid in de verslaggeving over het Midden-Oosten door de Westerse media. Podium, blz.

22 MacDonald, Ann- Marie De kraaien zullen het zeggen. Een luchtmachtofficier verhuist begin 1960 van een Duitse naar een Canadese basis. De sfeer tussen ouders en de twee kinderen is voortreffelijk, die nieuwe baan uitdagend. Maar langzamerhand komen de barsten. Nijgh & Van Ditmar, blz. Makine, Andrei. Het Franse testament. En jongen groeit op in het barre communistische Rusland van na de Tweede Wereldoorlog onder de hoede van zijn grootmoeder van franse origine. De Geus, blz. Mankell, Henning Italiaanse schoenen. Een 66-jarige ex-chirurg leidt een kluizenaarsbestaan op een eilandje tot de vrouw die hij veertig jaar daarvoor in de steek liet, hem opzoekt. De reis die zij samen maken, dwingt hem het verleden onder ogen te zien en verandert hem. Breda : De Geus, cop blz. Mankell, Henning Kennedy s brein. Wanneer een Zweedse archeologe op zoek gaat naar de waarheid achter de dood van haar 25-jarige zoon, leidt het spoor naar Mozambique waar haar zoon betrokken blijkt te zijn geweest bij de strijd tegen aids en tegen dubieuze experimenten met aidsmedicijnen. Breda : De Geus, cop blz. Mankell, Henning Voor de vorst. Linda Wallander, in afwachting van haar nieuwe baan bij de politie in Ystad, gaat op zoek naar haar verdwenen vriendin, terwijl haar vader een serie dierenmishandelingen en een rituele moord onderzoekt. Breda : De Geus, cop blz.

23 Márai, Sándor Gloed. Als twee jeugdvrienden elkaar na veertig jaar weer ontmoeten, blijkt dat zich destijds een tragedie tussen hen heeft afgespeeld met betrekking tot de vrouw van een van hen. Wereldbibliotheek, blz. Meer, Vonne van der Het laatste seizoen. Verdere lotgevallen van de verschillende gasten van Duinroos, een vakantiehuis op een Waddeneiland. Contact, blz. Meijsing, Doeschka Over de liefde. Een lesbische schrijfster kijkt met verbittering, maar ook zelfspot terug op het overspel van haar geliefde met een man. Querido, blz. Mercier, Pascal Nachttrein naar Lissabon. Een Duitse leraar raakt zo geboeid door de filosofische overpeinzingen van een Portugese arts dat hij naar Portugal afreist om meer over hem te weten te komen. Wereldbibliotheek, blz. Mercier, Pascal De pianostemm er. Na de moord op een operazanger analyseren de tweelingkinderen van de vermeende dader diens motief en hun onderling door een incestueuze affaire belaste relatie. Wereldbibliotheek, blz.

24 Mik, Edzard Goede tijden. Een advocaat raakt betrokken bij een moordzaak waar de goeroe die zijn vrouw in de ban houdt, mogelijk mee te maken heeft. De Bezige Bij, blz. Moor, M. de De verdronkene: roman. Nadat haar zus is verdronken bij de Watersnoodramp van 1953, neemt een vrouw de plaats van haar zus in haar gezin over; zij is niet in staat een eigen leven te leiden en geeft haar identiteit op. Contact, blz. Moor, M. de Zee-binnen. Als een getrouwde man een agenda van een vrouw vindt met daarin zijn naam, leidt dat tot overspelige fantasieën. Querido, blz. Möring, Marcel Het grote verlangen Drie volwassenen die bepaald zijn door de vroegtijdige dood van hun ouders, proberen via herinneringen richting te geven aan hun leven. Muntinga, blz. Mortier, Erwin Godenslaap. Een bijna 100-jarige Vlaamse vrouw beschrijft haar ervaringen rond de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen en Noord- Frankrijk om en aan het front. De Bezige Bij, blz.

25 Mortier, Erwin Mijn tweede huid. Terugblik van de hoofdpersoon op zijn leven, zijn vader en een oudere neef uit een problematisch gezin die zich tussen vader en zoon inwringt. Meulenhoff, blz. 191 blz. Mulisch, Harry De procedure. Om de overgang van dode materie naar leven te doorgronden neemt een onderzoeker grote risico's. De Bezige Bij, blz. Müller, Herta Adem schomm el. Een jonge Duitstalige Roemeen probeert in de Tweede Wereldoorlog te overleven in een strafkamp in de Sovjet-Unie. De Geus, blz. Munsterm ann, Hans Het gelukkige jaar Semi-autobiografische kroniek over het huwelijk van een Nederlandse moeder en een Duitse vader die op 10 mei 1940 in het huwelijk traden. Veen, blz. Mutsaers, Charlotte Zeepijn. Verhalen over de fascinatie voor pijnbomen en de zee. Meulenhoff, blz. Mutsaers, Charlotte Koetsier Herfst. Door de vondst van een mobieltje komt een vereenzaamde schrijver in contact met een dierenactiviste. De Bezige Bij, blz.

26 Nobel, Elizabeth Diam anten op m ijn wang. Dagboeknotities waarin de schijfster op zoek gaat naar het verleden van haar stervende moeder. De Geus, blz. Noordervliet, Nelleke Snijpunt. Een lerares geschiedenis wordt door een Marokkaanse leerling met een mes gestoken; deze daad doet haar wereldbeeld wankelen. Psychologische roman. Amsterdam [etc.] : Augustus, blz. Noordervliet, Nelleke Altijd roomboter. Het bewogen levensverhaal van de overgrootmoeder ( ) van de schrijfster. Augustus, blz. Noort, Saskia Nieuwe buren. Een ongewild kinderloos echtpaar sluit vriendschap met de nieuwe buren die er een geheel andere levensstijl op nahouden. Amsterdam : Anthos, blz. Noort, Saskia Terug naar de kust. Een stalker die de diepste geheimen en angsten van een jonge alleenstaande moeder, popmuzikante, lijkt te kennen, speelt een zenuwslopend spel met haar geestelijke gezondheid als inzet. Amsterdam : Anthos, blz.

27 Noort, Saskia De eetclub. Als een lid van een vriendenclub van welgestelde echtparen om het leven komt bij een brand, blijkt dat de vriendschappen niet zo onvoorwaardelijk zijn als ze leken. Anthos, blz. Nooteboom, Cees O Flanagan, Sheila 's Nachts komen de vossen. Een ik-figuur, die veel weg heeft van de 75-jarige schrijver zelf, vertelt verhalen over overleden mensen die in zijn leven een belangrijke rol gespeeld hebben. Hun dood en de omstandigheden van sterven zijn steeds hoofdthema van een verhaal. De Bezige Bij, blz. Moeder gaat op stap. Kan de ware liefde voor de tweede keer toeslaan? Een moeder gaat daten als haar tienerdochter advies wil over jongens. Vianen [etc.] : The House of Books, cop blz. Palmen, Connie Lucifer. Sleutelroman over de impact van een tragische gebeurtenis op een kunstenaarskring in Amsterdam in de jaren tachtig. Prometheus, blz. Palmen, Conny I.M. Autobiografisch getint relaas van het leven van de schrijfster met de schrijver en journalist Ischa Meijer en van haar verwerking van diens plotselinge dood. Prometheus, blz. Peper, Rascha Wie scheep gaat: roman. Twee jaar nadat een levenslustige jonge vrouw uit hun leven verdween, worstelen haar ex-geliefden, haar vader en haar nichtje nog met hun gevoelens. Veen, blz.

28 Peper, Rascha Vingers van marsepein. Een 18e-eeuws meisje en een hedendaagse jongen raken beiden gefascineerd door de preparaten van een anatoom. Nieuw Amsterdam, blz. Polak, Chaja Zomersonate. De verwarrende ervaringen van een elfjarige jongen aan de vooravond van de puberteit. Vassalucci, blz. Provoost, Anne In de zon kijken. Als de vader van een boerengezin in Australië overlijdt, probeert elk gezinslid dat op zijn eigen manier te verwerken. Querido, blz. Reisel, Wanda Een man een man. Een 33-jarige man loopt in verwarde toestand door Amsterdam nadat hij zijn beste vriend heeft gedood die jarenlang zijn leven domineerde. Querido, blz. Reisel, Wanda Plattegrond van een jeugd. Autobiografische herinneringen aan een jeugd in een groot huis in Amsterdam, afgewisseld met fantasievolle schetsen en verhalen. Contact, blz.

29 Reve, Gerard De avonden: een winterverhaal. Een Amsterdamse jongeman die nog bij zijn ouders woont wordt eind jaren '40 rond de kerstdagen geplaagd door angst, ergernis en verveling. De Bezige Bij, blz. Roodnat, J. Sterrenschot: roman. Zijn familie en toekomstig huwelijk ontvluchtend, reist een wetenschapper naar de poolcirkel om veldwerk te doen. Contact, blz. Rosenboom, Thomas Publieke werken. Eind 19e eeuw proberen twee neven, een apotheker in Hoogeveen en een vioolbouwer in Amsterdam, een gezamenlijk ideaal in verwezenlijken. Querido, blz. Rosenboom, Thomas Zoete mond. In een dorpje aan de Rijn ontstaat in 1966 rivaliteit tussen een eenzelvige dierenarts en een adellijke excentriekeling. Querido, blz. Ross, Tom as De tranen van Mata Hari. Vanaf het verblijf van de berooide Mata Hari in Nederland en de indiensttreding van Willem Bentink als geheim agent kruisen hun wegen elkaar geregeld. Cargo, blz.

30 Roth, Philip Verontwaardiging. Wanneer een jongeman de overbezorgdheid van zijn vader niet meer verdraagt, gaat hij ver van huis studeren en ontmoet er zijn noodlot. De Bezige Bij, blz. Royen, Heleen van De ontsnapping. Een 36-jarige vrouw - man, twee kinderen, parttime baan - heeft genoeg van haar man en de dagelijkse sleur en vertrekt in haar eentje naar Portugal. Amsterdam : Pimento, blz. Ruiz Zafón, Carlos De schaduw van de wind. Een jongen wordt rond 1945 door zijn vader betrokken bij occulte kringen die langzaam aan zijn leven gaan beheersen. Utrecht : Signature, blz. Sambeek, Ciel van Koninginnenrit. Een stel vriendinnen dat lief en leed met elkaar deelt, nadert nu de zestig; ze willen nog een keer tot het uiterste in hun leven gaan. Prometheus, blz. Sambeek, Liza van Het verwende nest. De levens van zeven vriendinnen van middelbare leeftijd die samen een grachtenpand verbouwen en betrekken. Amsterdam : Prometheus, blz. Sambeek, Liza van Zadelpijn en ander damesleed. Als zeven middelbare vrouwen een week gaan fietsen in Frankrijk, komen de levensverhalen los. Prometheus, blz.

31 Schippers, K. Waar was je nou? Als een man in en uit jeugdfoto s blijkt te kunnen stappen, opent dat onbekende perspectieven. Querido, blz. Schlink, Bernhard De voorlezer. Een jongeman kijkt terug op de relatie die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als 15-jarige had met een 36-jarige vrouw met geheimen. Ambo, 1996, 160 blz. Scholten, Jaap Morgenster: roman in drie delen. Tijdens de afwikkeling van de treinkaping in De Punt in 1977 worden in een ziekenhuis twee jongensbaby's uit een arm en rijk milieu verwisseld. Contact, blz. Seiffert, Rachel De donkere kamer. Drie heel gewone Duitsers uit 1930, 1945 en 1995 krijgen te maken met de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan. Arbeiderspers, blz. Siebelink, J. Knielen op een bed violen: roman. Een tuinder raakt in de ban van een calvinistische predikant net zoals eerder zijn diep religieuze vader. De Bezige Bij, blz.

32 Siebelink, Jan Suezkade. Als een jonge leraar bij een Haagse middelbare school in dienst treedt, wordt hij ernstig in zijn verwachtingen teleurgesteld. De Bezige Bij, blz. Slauerhoff, J. Het leven op aarde. Drie westerlingen en een handvol Chinezen gaan op reis door het China van de jaren dertig. Querido, blz. Slaughter, Karin Triptiek. Na de vrijlating van een voor verkrachting en moord veroordeelde man worden enkele moorden gepleegd op exact dezelfde wijze. Cargo, blz. Slee, Carry Moederkruid. Twee zusjes proberen te overleven in een geïsoleerd gezin dat uit elkaar dreigt te vallen. Prometheus, blz. Slee, Carry Ooggetuigen. Als de zoon van een makelaar op school gepest wordt, heeft dit voor veel mensen verstrekkende gevolgen. The House of Books Amsterdam, blz. Smiley, Jane De ware reizen en avonturen van Lidie Newton. Het leven van een jonge vrouw wordt sterk beïnvloed door de strijd tussen voor- en tegenstanders van de slavernij in Amerika in de negentiende eeuw. The all-true travels and adventures of Lidie Newton. Arena, blz.

33 Staal, Eva Maria Probeer het mortuarium. Eva Maria Staal heeft wat je noemt een interessante baan. Ze is wapenhandelaar. Haar werkterrein beslaat alle oorlogsgebieden ter wereld. Ze sluit deals met wapenbaronnen, krijgsheren en corrupte generaals. In haar handtas zit een Glock 21. Ze handelt in de dood, maar hoopt dat ze levens redt. Ze zegt: zonder wapens wordt iedereen slachtoffer. Nieuw Amsterdam, blz. Stahlie, Maria Sint-Juttemis. Een Nederlandse vrouw probeert in Parijs te achterhalen waarom een jeugdvriend de zelfmoordpoging deed waardoor hij in een coma terecht kwam. Balans, blz. Steenbeek, Rosita Schimmenrijk. Een Nederlandse beeldhouwster trekt in Italië door het gebied waar de Etrusken leefden, op zoek naar sporen van haar plotseling overleden minnaar. Prometheus, blz. Swift, Graham Het volle daglicht. Een privédetective brengt zijn tweewekelijks bezoek aan zijn grote liefde, die gevangen zit wegens moord op haar man die verliefd werd op een ander. De Bezige Bij, blz.

34 Thijs, Ger Het konijnenm aal. Door de onderlinge gespannen verhoudingen ontmoeten steeds minder gezinsleden elkaar tijdens de traditionele familiemaaltijd met Pasen. Veen, blz. Tuinman, Vrouwkje Vitrine. Poëzie Gedichten waarin de wereld wordt voorgesteld als een uitstalkast, waarin de hoofdpersoon rondkijkt en gezien wordt. Nijgh & Van Ditmar, blz. Verbeke, Annelies Slaap! Een meisje lijdt in zo n hevige mate aan slapeloosheid dat ze vervreemdt van de mensen (en geliefden) om haar heen. De Geus, blz. Verbeke, Annelies Vissen redden. Om haar verbroken relatie te vergeten gooit een jonge vrouw zich in de zorg voor de visstand. De Geus, blz. Verhoef, Esther Close-up. Nadat haar relatie na zeven jaar op de klippen is gelopen, leert een jonge vrouw tijdens een korte vakantie in Londen een fotograaf kennen: haar leven komt in een gevaarlijke stroomversnelling terecht. Anthos, blz.

35 Verhoef, Esther Rendez-vous. Een echtpaar verkoopt hun huis in Nederland om in Zuid- Frankrijk opnieuw te beginnen, maar dat pakt anders uit dan ze dachten. Anthos, blz. Verhulst, Dimitri Mevrouw Verona daalt de heuvel af. Een oude vrouw overdenkt vlak voor haar sterven haar leven. Contact, blz. Vlugt, Simone van der Blauw water. Een vrouw wordt samen met haar dochtertje gegijzeld door een ontsnapte tbs'er; de enige getuige, een toevallig langskomende journaliste, overkomt tijdens haar vlucht iets vreselijks. Amsterdam : Anthos, cop blz. Vlugt, Simone van der Het laatste offer. Birgit en Jef, een jong stel, gaan op zoek naar de vader van Jef die bij archeologisch onderzoek in Egypte spoorloos verdwenen is. Thriller. Amsterdam : Anthos, blz. 1 Vlugt, Simone van der 2 Vuijsje, Robert Schaduwzuster. Een lerares op een zwarte middelbare school wordt door een leerling met een mes bedreigd; als zij wordt vermoord, zijn de mensen uit haar omgeving ervan overtuigd dat hij de moordenaar is. Anthos, blz. Alleen maar nette mensen. Een jonge joodse Amsterdammer, die door zijn donkere uiterlijk op een Marokkaan lijkt, gaat om zich af te zetten tegen zijn Amsterdamse kakkineuze milieu en uit nieuwsgierigheid op zoek naar zwarte vrouwen, eerst in de Bijlmer en later in Amerika.

36 Nijgh & van Ditmar, blz. Wang, Lulu Heldere m aan. De ontluikende liefde tussen een meisje dat samen met 72 monniken in een afgelegen boeddhistisch klooster in China woont, en een pas afgestudeerde socioloog uit Beijing. Amsterdam : De Boekerij, blz. Wassmo, H Het boek Dina. In het noorden van Noorwegen, in de eerste helft van de 19 e eeuw, verwerkt de beheerster van een bloeiend handelsbedrijf, de tijdens haar jeugd opgelopen trauma's in een ongebreidelde erotiek. De Geus, blz. Waters, Sarah Waterdrinker, Pieter Affiniteit Een negentiende-eeuwse jonge vrouw uit de Engelse middenklasse die vrouwen in de gevangenis bezoekt als sociale bezigheid, raakt in de ban van een raadselachtige vrouw die veroordeeld is omdat ze als spiritiste betrokken was bij iemands dood. Nijgh & Van Ditmar, blz. Duitse bruiloft. Roman die zich afspeelt aan het eind van de jaren vijftig in een Nederlandse badplaats, waar Ludo Bagman, een hotelierszoon wil trouwen met Liza Bender, de dochter van een Keulse worstenfabrikant. De Arbeiderspers, 2005 Weijts, Christiaan De etaleur : dansnovelle. Een etaleur stort zich op een prestigieuze opdracht: het maken van een etalage voor een groot warenhuis, maar dan ontmoet hij een jeugdliefde, een danseres. Amsterdam [etc.] : De Arbeiderspers, cop blz.

37 Wieringa, Tomm y Caesarion. Een jonge barpianist. zoon van een beroemd beeldend kunstenaar en een porno-actrice, vertelt over zijn avontuurlijke leven. De Bezige Bij, blz. Wieringa, Tomm y Joe Speedboot. Een gehandicapte jonge schrijver in een afgelegen dorp ontwikkelt zich door de komst van een overrompelende vreemdeling in een onverwachte richting. De Bezige Bij, blz. Winter, Leon de Het recht op terugkeer. In een in 2024 tot schokkende proporties teruggebracht Israël, onherkenbaar veranderd en zwaar beveiligd, rijdt ambulanceman Bram Mannheim zijn diensten. Samen met een vriend werkt hij bovendien aan het opsporen van verdwenen joodse kinderen. De Bezige Bij, blz. Winter, Leon de God s gym Verhaal over de machteloze liefde van een vader voor zijn dochter, maar ook over een ongewone vriendschap tussen twee mannen. De Bezige Bij, blz. Woerden, H. van Ultram arijn. In de smeltkroes van een mediterrane havenstad ontstaat tussen een jonge Turkse luitspeler en zijn halfzus een bijzondere relatie. Podium, blz.

38 Yerli, Nilgun De garnalenpelster. De bekende cabaretière van Turkse afkomst beschrijft haar komst naar Nederland, haar verbondenheid met de Turkse cultuur en haar liefde voor haar moeder. De Arbeiderspers, blz. Zijl, Annejet van der Sonny Boy. Levensgeschiedenis van een 19-jarige Surinaamse student en een 40-jarige Hollandse getrouwde vrouw, die in 1928 verliefd op elkaar worden, een zoon krijgen (Sonny Boy), een pension in Scheveningen beginnen en in de Tweede Wereldoorlog joodse onderduikers in huis nemen. Nijgh & Van Ditmar, blz.

Overzichtslijst (geordend op auteur) Nederlandse lit. na 1880 Los geld

Overzichtslijst (geordend op auteur) Nederlandse lit. na 1880 Los geld Los geld Appel, René Ooievaar : Amsterdam Als een makelaar verstrikt raakt in het net van een dubieuze vastgoedhandelaar, laat hij zijn eigen vrouw ontvoeren. GENRE: THRILLER Boven is het stil Bakker,

Nadere informatie

Van eigen bodem Nederlandse auteurs

Van eigen bodem Nederlandse auteurs Van eigen bodem Nederlandse auteurs Hajar en Daan Anker, Robert Loverboy Appel, René Boven is het stil Bakker, Gerbrand De oesters van Nam Kee Beijnum, Kees van Bevroren vuurwerk Belcampo Hersenschimmen

Nadere informatie

Spijkerschrift (Notities van Aga Akbar)

Spijkerschrift (Notities van Aga Akbar) LITERATUURLIJST VWO; Cultuurverschillen Spijkerschrift (Notities van Aga Akbar) Abdolah, Kader psychologische roman migrantenliteratuur, Iran, doven Een doofstomme man in de Iraanse bergen communiceert

Nadere informatie

CPNB Top-100 2007. Februari 2008. Hoofdsponsor

CPNB Top-100 2007. Februari 2008. Hoofdsponsor CPNB Top-0 00 Februari 00 Hoofdsponsor CPNB Top-0 00 De CPNB Top-0 00 presenteert de honderd best verkochte boeken van Nederland in 00. De Top-0 wordt samengesteld op basis van de verkoopcijfers van de

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Durlacher, G.L. NEDE 4 bovenbouw

Durlacher, G.L. NEDE 4 bovenbouw Titel Auteur Categorie Niveau Witte Niveau DANSERES ZONDER BENEN Asscher-Pinkhof, Clara NEDE 4 bovenbouw BRUILOFT AAN ZEE Benali, Abdelkader NEDE 4 bovenbouw ECLIPS Bernlef, J. NEDE 4 bovenbouw PUBLIEK

Nadere informatie

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld Boekverslag door R. 2024 woorden 26 juli 2013 6,1 7 keer beoordeeld Auteur Tatiana de Rosnay Genre Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Methode Op nieuw niveau A. Boekgegevens

Nadere informatie

CPNB Top-100 2008. Februari 2009. Hoofdsponsor

CPNB Top-100 2008. Februari 2009. Hoofdsponsor CPNB Top-00 00 Februari 00 Hoofdsponsor CPNB Top-00 00 De CPNB Top-00 00 presenteert de honderd best verkochte boeken van Nederland in 00. De Top-00 is samengesteld op basis van de verkoopgegevens van

Nadere informatie

CPNB Top-100 2006. Februari 2007 HOOFDSPONSOR

CPNB Top-100 2006. Februari 2007 HOOFDSPONSOR CPNB Top-00 00 Februari 00 HOOFDSPONSOR CPNB Top-00 00 De CPNB Top-00 00 presenteert de honderd best verkochte boeken van Nederland in 00. De Top-00 wordt samengesteld op basis van de verkoopcijfers van

Nadere informatie

CPNB Top-100 2009 Februari 2010

CPNB Top-100 2009 Februari 2010 CPNB Top-00 00 Februari 00 CPNB Top-00 00 De CPNB Top-00 00 presenteert de honderd best verkochte boeken van Nederland in 00. De Top-00 is samengesteld op basis van de verkoopgegevens van retailers die

Nadere informatie

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening.

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon.

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

INLEIDING. Werkwijze U leent een collectie steeds voor een periode van 6 weken. Wanneer u later inlevert, betaalt u extra leengeld.

INLEIDING. Werkwijze U leent een collectie steeds voor een periode van 6 weken. Wanneer u later inlevert, betaalt u extra leengeld. 1 INLEIDING Hierbij presenteren de bibliotheken Dommeldal, Best, BiblioPlus, Helmond-Peel, Heusden, De Kempen, De Lage Beemden, Midden-Brabant, VANnU, Nieuwe Nobelaer, Theek 5, Veldhoven en Zundert-Rucphen

Nadere informatie

Bibliotheek Helmond-Peel LEESKRINGCOLLECTIE 2014-2015

Bibliotheek Helmond-Peel LEESKRINGCOLLECTIE 2014-2015 Bibliotheek Helmond-Peel LEESKRINGCOLLECTIE 2014-2015 1 INLEIDING Hierbij presenteert Bibliotheek Helmond-Peel met vestigingen in Helmond, Deurne, Asten en Someren, de catalogus leeskringcollectie 2014-2015.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag door een scholier 1675 woorden 5,8 42 keer beoordeeld 2 november 2001 Auteur Frederik van Eeden Genre Psychologische

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

http://www.trouw.nl/cultuur/boeken/

http://www.trouw.nl/cultuur/boeken/ - Trouw 1 van 7 16/03/2009 09:26 16 maart 2009 We hebben niks meer met elkaar Een indrukwekkende rij intellectuelen sombert in een handvol boeken over onze samenleving. Volgens Willem Breedveld biedt de

Nadere informatie

Hemmerechts, Kristien NEDE 2 bovenbouw Boek 03435 1 3435

Hemmerechts, Kristien NEDE 2 bovenbouw Boek 03435 1 3435 TJEEMPIE! OF LIESJE IN LUILETTERLAND Campert, Remco NEDE 2 bovenbouw Boek 03123 3 3215 NATHAN SID Dis, Adriaan van NEDE 2 bovenbouw Boek 03277 1 3277 NATHAN SID Dis, Adriaan van NEDE 2 bovenbouw Boek 03277

Nadere informatie

4,9. De schrijfstijl. Plaats. Tijd. Boekverslag door een scholier 1999 woorden 17 augustus keer beoordeeld

4,9. De schrijfstijl. Plaats. Tijd. Boekverslag door een scholier 1999 woorden 17 augustus keer beoordeeld Boekverslag door een scholier 1999 woorden 17 augustus 2010 4,9 4 keer beoordeeld Auteur Genre Karel Glastra van Loon Psychologische roman Eerste uitgave 1999 Vak Nederlands Gegevens Auteur: Karel Glastra

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

3 Is dit een jongen of een meisje? 7 Is dit een vork of een mes?

3 Is dit een jongen of een meisje? 7 Is dit een vork of een mes? A1 Woordenlijst boek jongen mes stoel glas kind pen tafel hand kopje plant telefoon hoed lamp potlood theepot hoofd land ring vinger huis man sigaar vork jas meisje sigaret vrouw OEFENING 1 Is dit een

Nadere informatie

1: Waarom heb je het boek gekozen? Ik heb dit boek gekozen omdat ik van verschillende mensen had gehoord dat het een makkelijk boek was.

1: Waarom heb je het boek gekozen? Ik heb dit boek gekozen omdat ik van verschillende mensen had gehoord dat het een makkelijk boek was. Boekverslag door een scholier 1809 woorden 17 december 2002 7,6 31 keer beoordeeld Auteur Genre Else van Erkel Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak Nederlands 1: Waarom heb je het boek gekozen? Ik heb dit

Nadere informatie

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Mariska Wijlens Klas 3T2 Docent: Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens Titel: Op blote voeten Auteur: Maren Stoffels Uitgever: Leopold Jaar van verschijnen:

Nadere informatie

Keuzelijsten VWO 5 2012-2013 (en VWO 6 2013-2014)

Keuzelijsten VWO 5 2012-2013 (en VWO 6 2013-2014) Keuzelijsten VWO 5 2012-2013 (en VWO 6 2013-2014) Over anderhalf jaar sluit je het onderdeel literatuur binnen Nederlands af met een mondeling. Je moet dan aan de volgende eisen voldoen: Subdomein E1:

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Vragen en opdrachten bij: Anne Frank, haar leven Doe meer met Leeslicht! Bij alle boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Boekverslag Engels Diving in door Kate Cann

Boekverslag Engels Diving in door Kate Cann Boekverslag Engels Diving in door Kate Cann Boekverslag door een scholier 1791 woorden 19 februari 2004 7,9 41 keer beoordeeld Auteur Genre Kate Cann Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Engels Schrijver:

Nadere informatie

205

205 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 223 lege pagina 224 Tijdlijn 30-06-1969 Lana wordt geboren als tweede dochter en als eerste tweeling. 1972 Woonachtig in Z. in de

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De tweeling door Tessa de Loo

Boekverslag Nederlands De tweeling door Tessa de Loo Boekverslag Nederlands De tweeling door Tessa de Loo Boekverslag door een scholier 2073 woorden 11 mei 2006 7,7 88 keer beoordeeld Auteur Genre Tessa de Loo Psychologische roman, Eerste uitgave 1993 Oorlogsroman

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Kerst en andere liefdesverhalen door Kristien Hemmerechts

Boekverslag Nederlands Kerst en andere liefdesverhalen door Kristien Hemmerechts Boekverslag Nederlands Kerst en andere liefdesverhalen door Kristien Hemmerechts Boekverslag door een scholier 2309 woorden 20 december 2004 5,9 8 keer beoordeeld Auteur Genre Kristien Hemmerechts Kort

Nadere informatie

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout SALUUT! LESMAP Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout 1 SALUUT! is een voorstelling met Sophie Derijcke, Saskia Thijs en Trijn Janssens tekst: regie: spel: poppen: muziek: kostuums: decorontwerp:

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De moeder van David S.

Boekverslag Nederlands De moeder van David S. Boekverslag Nederlands De moeder van David S. door Yvonne Keuls Boekverslag door een scholier 2184 woorden 6 januari 2003 6 7 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Keuls Psychologische roman, Eerste uitgave

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag door een scholier 1671 woorden 14 januari 2002 6,9 81 keer beoordeeld Auteur Genre Leon de Winter Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

Abdollah, K. De reis van de lege flessen N3-c Spijkerschrift Het huis van de moskee Amatmoekrim, K. Het gym N2-c Appel, R.

Abdollah, K. De reis van de lege flessen N3-c Spijkerschrift Het huis van de moskee Amatmoekrim, K. Het gym N2-c Appel, R. Goois Lyceum Nederlands 4H 2018-2019 Abdollah, K. De reis van de lege flessen Spijkerschrift Het huis van de moskee Amatmoekrim, K. Het gym Appel, R. Geweten Tweestrijd Beeck, G. op de Vele hemels boven

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Zwijgen door Marcellus Emants

Boekverslag Nederlands Zwijgen door Marcellus Emants Boekverslag Nederlands Zwijgen door Marcellus Emants Boekverslag door een scholier 1731 woorden 9 september 2014 5,4 6 keer beoordeeld Auteur Genre Marcellus Emants Psychologische roman Eerste uitgave

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Lezen voor de Lijst. Auteur Titel Pt Jaar LvdL. Bervoets, Hanna Lieve Céline 2011 Niv1

Lezen voor de Lijst. Auteur Titel Pt Jaar LvdL. Bervoets, Hanna Lieve Céline 2011 Niv1 Lezen voor de Lijst Auteur Titel Pt Jaar LvdL Bervoets, Hanna Lieve Céline 2011 Niv1 Bril, Maarten Vader en dochters. Avonturen aan het thuisfromt 2008 Niv1 Gestel, Peter van Die dag aan zee 2003 Niv1

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan door Louis Couperus

Boekverslag Nederlands Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan door Louis Couperus Boekverslag Nederlands Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan door Louis Couperus Boekverslag door een scholier 2173 woorden 10 maart 2002 5,2 13 keer beoordeeld Auteur Genre Louis Couperus Thriller

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag door een scholier 2103 woorden 26 maart 2008 6 152 keer beoordeeld Auteur Genre Brigitte van Aken Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Boekverslag Sense and Sensibility (Jane Austen)

Boekverslag Sense and Sensibility (Jane Austen) Primaire gegevens van het gelezen werk Auteur: Jane Austen Titel: Sense and Sensibility Ondertitel: - Verschenen in: 1811 Aantal blz.: 322 Leestijd: 23 uur Uitgelezen op: 27 december 2001 Verantwoording

Nadere informatie

Voorbeelden van draaiboeken

Voorbeelden van draaiboeken Praktische tips 2 Voorbeelden van draaiboeken 3 Voorbeeld uitnodiging herdenking 4 Voorbeeld uitnodiging overdracht 5 Voorbeeld welkomstwoord 5 Voorbeeld slotwoord 6 Gedichten Voorbeelden van draaiboeken

Nadere informatie

Die week hoort hij van zijn moeder dat hij, zijn zus en zijn moeder terug gaan naar Berlijn, omdat het daar veiliger is.

Die week hoort hij van zijn moeder dat hij, zijn zus en zijn moeder terug gaan naar Berlijn, omdat het daar veiliger is. 6,7 Boekverslag door Bram 1067 woorden 19 keer beoordeeld 22 november 2014 Auteur John Boyne Genre Oorlogsroman Eerste uitgave 2006 Vak Nederlands Methode Nieuw Nederlands Zakelijke gegevens Titel: De

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De zoon uit Spanje door Tessa de Loo

Boekverslag Nederlands De zoon uit Spanje door Tessa de Loo Boekverslag Nederlands De zoon uit Spanje door Tessa de Loo Boekverslag door L. 1742 woorden 22 oktober 2016 5 4 keer beoordeeld Auteur Genre Tessa de Loo Psychologische roman Eerste uitgave 2004 Vak Methode

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart

Boekverslag Nederlands Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart Boekverslag Nederlands Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart Boekverslag door een scholier 1422 woorden 8 juni 2001 7,2 59 keer beoordeeld Auteur Genre Maarten 't Hart Whodunit, Thriller &

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Boekverslag Engels The safe house door Nicci French

Boekverslag Engels The safe house door Nicci French Boekverslag Engels The safe house door Nicci French Boekverslag door een scholier 1499 woorden 17 januari 2005 5,7 68 keer beoordeeld Auteur Genre Nicci French Thriller & Detective Eerste uitgave 1998

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1852 woorden 24 maart 2009 6,7 18 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

CPNB. Top-100. Februari 2003 Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek

CPNB. Top-100. Februari 2003 Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek CPNB Top-100 2002 Februari 2003 Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek CPNB Top-100 2002 De best verkochte boeken in de Nederlandse boekwinkels 2002 prijs* verschij- Topauteur / titel

Nadere informatie

KUNSTWOORD. Gedichten bij kunstwerken. Hein Walter

KUNSTWOORD. Gedichten bij kunstwerken. Hein Walter KUNSTWOORD Gedichten bij kunstwerken Hein Walter Monument voor de Noordoostpolder Het ketelhuisje Gerard Koopman / Frank Bolink 1994 A6 - tussen de Ketelbrug en afslag Nagele/Urk 3 x 8 x 10 meter Baksteen,

Nadere informatie

Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken

Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken Bijeenkomst 1: Kennismaking 1 Bijeenkomst 2: Familie en vrienden Gesprek over subthema 1: Ouders en Grootouders : Wie was uw

Nadere informatie

7,1. Boekverslag door een scholier 2763 woorden 26 februari keer beoordeeld. Diane Broeckhoven. Eerste uitgave 1996 Nederlands

7,1. Boekverslag door een scholier 2763 woorden 26 februari keer beoordeeld. Diane Broeckhoven. Eerste uitgave 1996 Nederlands Boekverslag door een scholier 2763 woorden 26 februari 2004 7,1 29 keer beoordeeld Auteur Genre Diane Broeckhoven Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands 2. Onderwerp (thema) Het onderwerp van dit

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Mijn leven veranderde zo n drie jaar geleden. Juist de dag voor mijn mama s verjaardag kreeg ze van mijn vader een kogel door het hoofd. Wonder boven wonder overleefde

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Geeraerts, Jef NEDE 3 bovenbouw

Geeraerts, Jef NEDE 3 bovenbouw Titel Auteur Categorie Niveau Witte Niveau IDIL, EEN MEISJE Allas, Yasmine NEDE 3 bovenbouw RIO Bloem, Marion NEDE 3 bovenbouw MOMO Bouazza, Hafid NEDE 3 bovenbouw GEESTGROND Buch, Boudewijn NEDE 3 bovenbouw

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Toen kwam moeder met een mes door Nicolien Mizee

Boekverslag Nederlands Toen kwam moeder met een mes door Nicolien Mizee Boekverslag Nederlands Toen kwam moeder met een mes door Nicolien Mizee Boekverslag door een scholier 1553 woorden 26 september 2004 6,5 48 keer beoordeeld Auteur Genre Nicolien Mizee Psychologische roman

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag door een scholier 1573 woorden 9 juni 2006 8,3 14 keer beoordeeld Auteur Genre Arno Bohlmeijer Jeugdboek Eerste uitgave 1999

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag door een scholier 1900 woorden 21 mei 2000 5,4 30 keer beoordeeld Auteur Genre Connie Palmen Psychologische roman, Filosofische roman

Nadere informatie

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun.

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun. Boekverslag door een scholier 1916 woorden 14 februari 2003 5,5 21 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Samenvatting: Laura is al een paar

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De reis van de lege flessen

Boekverslag Nederlands De reis van de lege flessen Boekverslag Nederlands De reis van de lege flessen door Kader Abdolah Boekverslag door een scholier 2238 woorden 25 februari 2002 6,5 38 keer beoordeeld Auteur Genre Kader Abdolah Psychologische roman

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag door een scholier 1480 woorden 25 mei 2016 0 keer beoordeeld Auteur Genre Anke de Vries Jeugdboek Eerste uitgave 1992 Vak Nederlands

Nadere informatie

Heleen slaat het boek dicht. Vanavond komt er niets van lezen, haar gedachten dwalen steeds af.

Heleen slaat het boek dicht. Vanavond komt er niets van lezen, haar gedachten dwalen steeds af. 1 Heleen van Rijnsburg zet de wekker op halfacht. Als ze nu nog een halfuurtje leest in bed, dan krijgt ze zeven uur slaap. Dat is precies genoeg. Zes uur is te kort en acht uur is te lang. Op het nachtkastje

Nadere informatie

Thrillers van Ambo Anthos

Thrillers van Ambo Anthos 22 januari 2019, 11:03 (CET) Thrillers van Ambo Anthos Hieronder een overzicht van de thrillers die de komende maanden bij Ambo Anthos zullen verschijnen. Als je geïnteresseerd bent in een proef, of een

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De jacht op de wreker door Janwillem Blijdorp

Boekverslag Nederlands De jacht op de wreker door Janwillem Blijdorp Boekverslag Nederlands De jacht op de wreker door Boekverslag door een scholier 1384 woorden 28 januari 2002 7,2 70 keer beoordeeld Auteur Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1999 Vak Nederlands Hoofdstuk 1:

Nadere informatie

6,3. Boekverslag door M woorden 9 maart keer beoordeeld

6,3. Boekverslag door M woorden 9 maart keer beoordeeld Boekverslag door M. 1754 woorden 9 maart 2013 6,3 137 keer beoordeeld Auteur Mel Wallis de Vries Genre Jeugdboek, Thriller & Detective Eerste uitgave 2011 Vak Nederlands Titel: Verstrikt Schrijver: Mel

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De moeder van David S.

Boekverslag Nederlands De moeder van David S. Boekverslag Nederlands De moeder van David S. door Yvonne Keuls Boekverslag door B. 3143 woorden 3 maart 2013 7,7 3 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Keuls Psychologische roman, Eerste uitgave 1980 Waargebeurd

Nadere informatie

Connie Palmen De Wetten

Connie Palmen De Wetten Connie Palmen De Wetten Connie Palmen geboren: 25 november 1955 in Limburg opleiding: de studie Nederlandse Taal en Letterkunde en Filosofie in Amsterdam Bij Nederlands bleef ik met vragen zitten, die

Nadere informatie

Gegevens van het boek

Gegevens van het boek Gegevens van het boek Titel: Het gouden ei Schrijver: Tim Krabbé Gelezen: 33e druk. 1e druk, 1984, Amsterdam, uitgeverij Bakker (nu Prometheus). Er staat geen motto in het boek. In het boek staan geen

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

Alleen is maar alleen

Alleen is maar alleen 177 177 HOOFDSTUK 11 Alleen is maar alleen WOORDEN 1 1 Heb jij het ook zo...? a los b druk 2 Aan welke... van de stad woon jij? a kant b plek 3 O, daar? Daar woont ook een... van me! a omgeving b kennis

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door S. 1705 woorden 9 december 2015 7,3 7 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947 Waargebeurd,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het duister dat ons scheidt

Boekverslag Nederlands Het duister dat ons scheidt Boekverslag Nederlands Het duister dat ons scheidt door Renate Dorrestein Boekverslag door een scholier 2141 woorden 13 maart 2007 8 12 keer beoordeeld Auteur Genre Renate Dorrestein Psychologische roman,

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Heeft u m al gezien? Misschien al een stukje in gelezen? Dit jaar is er een bijzonder boek uitgekomen, en het haalde gelijk grote verkoopcijfers. Ik

Nadere informatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat mijn zus zij, da dit een mooi boek is en dat het niet al te moeilijk is om te lezen en zoon boek zocht ik.

Ik heb dit boek gekozen, omdat mijn zus zij, da dit een mooi boek is en dat het niet al te moeilijk is om te lezen en zoon boek zocht ik. 6,9 Boekverslag door een scholier 2155 woorden 81 keer beoordeeld 16 mei 2002 Auteur Nilgun Yerli Genre Roman Eerste uitgave 2001 Vak Nederlands Titel: De garnalenpelster. Schrijver: Nilgün Yerlin Uitgever:

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

De hoofdstukken gaan de ene keer over Paco en zijn leven en de andere keer over Yara en haar problematiek van zich te dik vinden.

De hoofdstukken gaan de ene keer over Paco en zijn leven en de andere keer over Yara en haar problematiek van zich te dik vinden. Boekverslag door J. 1320 woorden 17 juni 2018 0 keer beoordeeld Auteur Carry Slee Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2003 Vak Nederlands Vraag 0: Radeloos, Slee Carry, Prometheus kinderboeken, Amsterdam, 2003

Nadere informatie

Het meisje De volgende dag is de soldaat er niet. De negers zijn weer naar het front vertrokken, hoort ze de opgeluchte zuchten in het dorp. De sfeer verandert als blanke soldaten hen aflossen. De mensen

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Alle afzetkanalen meegenomen

Alle afzetkanalen meegenomen CPNB Top-100 2005 De CPNB Top-100 2005 presenteert de honderd bestverkochte boeken van Nederland in 2005. De Top-100 wordt samengesteld op basis van de verkoopcijfers van de uitgevers, die door accountants

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

CPNB Top Februari 2011

CPNB Top Februari 2011 CPNB Top 0 0 Februari 0 CPNB Top 0 0 De CPNB Top 0 0 presenteert de honderd best verkochte boeken van Nederland in 0. De Top 0 is samengesteld op basis van de verkoopgegevens van retailers die onderzoeksbureau

Nadere informatie

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je.

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je. Oud wit Prins de Vos Ik wil je. Het is het eerste berichtje dat ik vandaag van hem ontvang. De uren waarin het stil blijf zijn ondragelijk. Pas als ik de trilling in mijn broekzak voel begint mijn hart

Nadere informatie

expositie boek theater - documentaire

expositie boek theater - documentaire expositie boek theater - documentaire De tijd daarna laat het verloop van hiv en aids zien door de afgelopen jaren heen. Voor het project zijn 30 hiv dragers geïnterviewd en beschreven door Erwin Kokkelkoren.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Boekverslag Nederlands Komt een vrouw bij de dokter door Kluun Boekverslag Nederlands Komt een vrouw bij de dokter door Kluun Boekverslag door een scholier 2093 woorden 3 augustus 2010 5,8 7 keer beoordeeld Auteur Genre Kluun Waargebeurd, Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Joe Speedboot door Tommy Wieringa

Boekverslag Nederlands Joe Speedboot door Tommy Wieringa Boekverslag Nederlands Joe Speedboot door Tommy Wieringa Boekverslag door een scholier 1631 woorden 12 juni 2011 4,9 11 keer beoordeeld Auteur Genre Tommy Wieringa Psychologische roman, Coming of age Eerste

Nadere informatie

4,3. Boekverslag door een scholier 1947 woorden 29 maart keer beoordeeld. Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 1957 Nederlands

4,3. Boekverslag door een scholier 1947 woorden 29 maart keer beoordeeld. Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 1957 Nederlands Boekverslag door een scholier 1947 woorden 29 maart 2012 4,3 2 keer beoordeeld Auteur Marga Minco Genre Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 1957 Vak Nederlands Titel: Het bittere kruid Schrijver:

Nadere informatie