\ vv. Gemeentera; Raadsvoorstel. O f! 1 Onderwerp Vorming regionaal bureau Leerplicht RMC Utrecht Zuid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "\ vv. Gemeentera; Raadsvoorstel. O f! 1 Onderwerp Vorming regionaal bureau Leerplicht RMC Utrecht Zuid"

Transcriptie

1 Nieuwegein \ vv & Aw^m x- Gemeentera; O f! L, " * ' i 'f - ï i Onderwerp Vorming regionaal bureau Leerplicht RMC Utrecht Zuid Datum 12 december 2012 Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling portefeuillehouder H.J. van den Berg, MA 1 Onderwerp Vorming regionaal bureau Leerplicht RMC Utrecht Zuid Gevraagd besluit 1. Kennis te nemen van de rapportage' Haalbaarheid Regionalisering leerplicht en RMC subregio Utrecht Zuid'van KBA Nijmegen met bijlagen (bijgevoegd). 2. In te stemmen het ambtelijk advies (bijgevoegd) om per 1 augustus 2014 een regionaal bureau Leerplicht RMC Utrecht Zuid te vormen van de gemeenten Vianen, Lopik, IJsselstein en Nieuwegein. 3. Het college van B&W de opdracht te geven om een businesscase op te laten stellen waarin onder andere de financiële en personele consequenties van een regionaal bureau Leerplicht RMC van de gemeenten Vianen, Lopik, IJsselstein en Nieuwegein in kaart worden gebracht. 4. Het onderbrengen van de uitvoering leerlingenvervoer in het regionaal bureau mee te laten nemen in de businesscase. 3 Aanleiding en probleembeschrijving Gemeenten en scholen hebben van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de opdracht gekregen te zorgen voor een sluitend systeem voor jongeren van school, werk en zorg om het aantal voortijdig schoolverlaters (VSV-ers) fors terug te dringen. Het streven is dat jongeren tot 23 jaar een startkwalificatie behalen om zo beter toegerust te zijn voor hun toekomst. Om dit doel te realiseren is een intensieve samenwerking tussen gemeenten onderling en tussen gemeenten en scholen noodzakelijk. Meerdere ontwikkelingen, zoals de invoering van de kwalificatieplicht en het IB-verzuimloket, hebben de afgelopen jaren de regionale samenwerking geïntensiveerd. Omdat de daling van het aantal VSV-ers in de subregio Utrecht Zuid achterblijft, is eind 2011 een onderzoek gestart naar de wenselijk- en haalbaarheid van regionalisering van de leerplicht en RMC. De uitkomsten van dit onderzoek zijn bekend (bijgevoegd) en hebben als input gediend voor een gezamenlijk ambtelijk advies van de vijf gemeenten (bijgevoegd).

2 Bladnummer 2/> Raadsvoorstel 12 december Gewenst maatschappelijk effect Het doel van een regionaal bureau leerplicht RMC van de gemeenten Vianen, Mieuwegein, IJsselstein en Lopik is om het aantal voorti; Jig schoolverlaters in de subregio Utrecht Zuid verder terug te dringen. Wanneer jongeren een startkwalificatie behalen zijn ze beter toegerust voor hun toekomst. 5 Bestaand beleidskader Leerplichtwet met als onderdeel de kwalificatieplicht Mie kinderen en jongeren die in Nederland wonen, zijn vanaf hun vijfde jaar leerplichtig: ze moeten dan verplicht naar school. Ze zijn volledig leerplichtig tot en met het schooljaar waarin ze 16 jaar worden. Jongeren die 16 jaar geworden zijn en nog geen kwalificatieplicht hebben, zijn kwalificatieplichtig tot hun 18 e jaar. Taken en bevoegdheden gemeente Als college van B&W hebben wij de taak toezicht te houden op de naleving van de leerplichtwet voor ouders en leerlingen en de aanvullende kwalificatieplicht. Deze taak hebben wij gemandateerd aan de leerplichtambtenaren. Op het gebied van de leerplicht en kwalificatieplicht heeft u als gemeenteraad een financiële taak. Elke gemeente moet tenminste 1 leerplichtambtenaar in dienst hebben. Wj leving Regionale v I- en Coördinatiefunctie (RMC) Jongeren tussen de 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie vallen onder de RMCwetgeving. Dit houdt in, dat vanuit de RMC functie jongeren via een passend traject (opleiding, werk of een combinatie daarvan) alsnog gestimuleerd worden een startkwalificatie te behalen. RMC trajectbegeleiding is subregionaal georganiseerd. De RMC regio Utrecht, bestaat uit 4 subregio's, waarvan subregio Utrecht Zuid er een is. Tot de subregio Utrecht Zuid behoren de gemeenten Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Vianen en Lopik. De gemeente Utrecht is centrumgemeente voor de RMC regio Utrecht en ontvangt van het Rijk middelen voor de uitvoering van de RMC-functie. Deze middelen worden verdeeld over de subregio's. Gemeente Nieuwegein is centrumgemeente van de subregio Utrecht Zuid en vertegenwoordigt de vijf gemeenten in bestuurlijk en ambtelijk overleg in de regio Utrecht. Dit na afstemming in bestuurlijk en ambtelijk overleg met de vijf gemeenten in de subregio.

3 Bladnummer 3/ Raadsvoorstel 12 december 2012 De notitie ' Kader op afstand zetten taken' van januari 2008 Deze notitie schetst het kader voor het op afstand zetten van de gemeentelijke taken. Deze notitie is dus ook het beleidskader voor de vorming van een regionaal bureau Leerplicht RMC Utrecht Zuid. In een nog op te stellen businesscase voor het regionaal bureau leerplicht RMC, worden de financiële, juridische en personele gevolgen van het bureau duidelijk. Zodra deze bekend zijn, kan getoetst worden of de vorming van een regionaal bureau voldoet aan hetgeen door u als kader is gesteld. De uitkomst van deze toets zal samen met het advies van de ondernemingsraad onderdeel zijn van het college- en raadsvoorstel om tot daadwerkelijke realisatie van het regionaal bureau leerplicht RMC Utrecht Zuid te komen. 6 Voorgestelde oplossing Op 23 november 2012 hebben de portefeuillehouders van de subregio Utrecht Zuid ingestemd met bijgevoegd ambtelijk advies van de vijf gemeenten dat gebaseerd is op de uitkomsten van het onderzoek en de aanbevelingen van Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt Nijmegen (KBA). Op basis van het ambtelijk advies stellen wij voor: Voor de gemeenten Vianen, Lopik, IJsselstein en Nieuwegein een gezamenlijk bureau Leerplicht RMC in de subregio Utrecht Zuid te realiseren per 1 augustus 2014 en het college van B&W de opdracht te geven een businesscase te laten opstellen. Overwegingen KBA concludeert in haar onderzoek dat een regionaal bureau leerplicht RMC de beste voorwaarden voor succes biedt om voortijdig schoolverlaten terug te dringen. Deze conclusie wordt ondersteund door de gemeenten Vianen, Nieuwegein, Lopik en IJsselstein. De gemeente Houten is tot een ander standpunt gekomen. Hieronder een beschrijving van de belangrijkste overwegingen van de vijf gemeenten. Voordelen De gemeenten Vianen, Nieuwegein, IJsselstein en Lopik zien overwegend voordelen van een regionaal bureau Leerplicht RMC. Dit geldt ook voor de RMC. Hieronder een opsomming van de belangrijkste argumenten: > > > > Oorzaken en oplossingen voor schooluitval overstijgen gemeentegrenzen Scholen hebben locaties in meerdere gemeenten, jongeren gaan buiten hun woongemeenten naar school en veel zorg is regionaal georganiseerd. De leerplichtuitvoering is (vooral in kleine gemeenten) minder kwetsbaar Leerplichtambtenaren vervangen elkaar, wat de flexibele inzet verhoogt en continuïteit biedt in de leerplichtuitvoering. Schooluitval in het MBO kan beter worden aangepakt De meeste schooluitval vindt plaats op het MBO. MBO's hebben een regionale functie en dus is een gezamenlijk georganiseerde aanpak van uitval noodzakelijk. Het onderwijs wordt beter bediend Een regionaal bureau Leerplicht RMC betekent meer eenheid in dienstverlening^ één beleid, één protocol, één administratie, één aanspreekpunt.

4 Bladnummer 4/7 Raadsvoorstel 12 december 2012 > De regionale VSV opdracht kan beter worden uitgevoerd Het voeren van één administratie en samenwerking in de uitvoering betekent dat gemeenten en scholen samen sneller jongeren in beeld hebben die zijn uitgevallen of dreigen uit te vallen en dus ook sneller terug kunnen leiden naar een opleiding. Riscio's en aandachtspunten Naast bovenstaande voordelen van een regionaal bureau Leerplicht RMC zijn er ook aandachtspunten/ risico's. Enkele belangrijke aandachtspunten zijn: > Borgen lokale aanwezigheid/ nabijheid Voor een succesvolle aanpak van schooluitval, moeten scholen en leerplicht/ RMC nauw samenwerken en op elkaar kunnen rekenen. Omdat het Primair Onderwijs vooral lokaal gesitueerd is, is dit een belangrijk aandachtspunt bij de uitwerking. > Borging lokale binding gemeente Hiermee wordt de lokale binding van leerplicht bedoelt als het gaat om participatie in lokale (zorg)netwerken, maar ook bij lokale beleidsontwikkeling. Overwegingen Nieuweqein De gemeente Nieuwegein is in de subregio de grootste gemeente. Het argument van kwetsbaarheid speelt daardoor in mindere mate een rol bij de overweging. In Nieuwegein wordt de meerwaarde vooral gezien in de volgende punten: > De regionale VSV opdracht kan beter worden uitgevoerd > Het onderwijs wordt beter bediend > Schooluitval in het MBO kan beter worden aangepakt > Professionalisering medewerkers en verbetering kwaliteit uitvoering Overwegingen gemeente Houten Zoals uit bijgevoegd ambtelijk advies blijkt, kiest de gemeente Houten niet voor een regionaal bureau Leerplicht RMC in de subregio Utrecht. Veel van de PO- en VO leerlingen van de gemeente Houten kiezen voor een school binnen de eigen gemeentegrenzen of buiten de regio Lekstroom. Daarom ziet Houten geen meerwaarde in het volledig onderbrengen van de leerplichtfunctie in een regionaal bureau. Omdat de uitval onder Houtense leerlingen ook het grootst is in het MBO, gaat de voorkeur uit naar een intensieve samenwerking van de gemeente Houten met het regionaal bureau Leerplicht RMC van de overige gemeenten voor de aanpak van schooluitval in het MBO. 7 Alternatieven Het alternatief is om niet in te stemmen met de vorming van een regionaal bureau Leerplicht RMC in de subregio Utrecht van de gemeenten Vianen, Lopik, Dsselstein en Nieuwegein. Dit stellen wij niet voor, aangezien een verdere daling van het aantal voortijdig schoolverlaters in de subregio vraagt om een verdergaande vorm van regionale samenwerking. Een regionaal bureau Leerplicht RMC is op basis van het haalbaarheidsonderzoek van KBA de beste optie.

5 Bladnummer 5/7 Raadsvoorstel 12 december Financiële aspecten De financiële investeringen voor het vormen van een regionaal bureau Leerplicht RMC van de gemeenten Vianen, Lopik, Dsselstein en Nieuwegein, zijn onder te verdelen in korte en lange termijn investeringen. Op de korte termijn is het laten opstellen van een businesscase voor het regionaal bureau een kostenpost, op de lange termijn zijn er implementatiekosten. Omdat de aanbesteding voor het opstellen van een businesscase start na besluitvorming op dit punt, zijn de exacte kosten hiervan nog niet bekend. Verwacht wordt echter dat de kosten niet hoger zullen zijn dan Deze kosten kunnen dan gedekt worden met het budget dat op de RMC begroting van de subregio Utrecht Zuid 2013/2014 bestemd is voor de vorming van een regionaal bureau Leerplicht RMC in de subregio Utrecht Zuid ( ). Voor een inschatting van de implementatiekosten en een concreet voorstel voor bekostiging, is het nog te vroeg. De hoogte van deze kosten hangt namelijk af van de rechtsvorm die gekozen wordt, maar bijvoorbeeld ook van de uiteindelijk locatie van het bureau etc. Vooruitlopend op de hoogte van de implementatiekosten wordt nagegaan of vanuit de VSV-convenantsmiddelen bijgedragen kan worden aan de implementatie. Zowel de RMC-middelen als de VSV-convenantsmiddelen zijn gelden die de subregio Utrecht Zuid, via de gemeente Utrecht, van het Rijk ontvangt voor het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters. Tot slot geldt, dat bij de vorming van een regionaal bureau leerplicht RMC gestreefd wordt naar budgetneutraliteit: geen structurele meerkosten ten opzichte van de huidige situatie. 9 Communicatie aspecten Totstandkoming advies In elke gemeente zijn de leerplichtambtenaren, de afdelingshoofden en de betrokken portefeuillehouders en/ of de directie over de uitkomsten van het onderzoek geïnformeerd en door de beleidsadviseur VSV om input gevraagd voor een standpunt per gemeente. Ook vanuit RMC is een standpunt geformuleerd. Deze standpunten zijn vervolgens verwerkt in een gezamenlijk advies van de vijf gemeenten en RMC zoals bijgevoegd. Op 23 november 2012 hebben de portefeuillehouders van de vijf gemeenten het advies vastgesteld en is besloten het besluitvormingstraject te starten. Vervolgproces Wanneer u instemt met de vorming van een regionaal bureau Leerplicht RMC van de gemeenten Vianen, Lopik, Dsselstein en Nieuwegein, is de volgende stap een businesscase te laten maken voor het regionaal bureau Leerplicht RMC. Ook elke gemeente afzonderlijk stelt een businesscase op.

6 adnummer 6/7 Raadsvoorstel 12 december 2012 Wanneer de businesscase met daarin ook de financiële doorrekening van het regionaal bureau Leerplicht RMC gereed is en de ondernemingsraad om advies is gevraagd, vragen wij u in te stemmen met de realisatie van het regionaal bureau Leerplicht RMC en de implementatie te starten. Het streven is om het bureau op 1 augustus 2014 operationeel te laten zijn. Deze datum is gekozen, omdat het een gunstig moment is in verband met het ingaan van een nieuw schooljaar. Na de realisatie van het regionaal bureau Leerplicht RMC Utrecht Zuid, zullen het regionaal bureau en de gemeente Houten de samenwerking vormgeven voor het terugdringen van schooluitval in het MBO. 10 Juridische aspecten Zoals aangegeven bij het huidig beleidskader is het toezicht op de naleving van de leerplichtwet (waaronder ook de kwalificatieplicht) een wettelijke taak van het college van B&W. In een op te stellen businesscase voor het regionaal bureau Leerplicht RMC moet duidelijk worden in welke rechtsvorm het regionaal bureau gegoten gaat worden en wat o.a. de personele gevolgen zullen zijn. Wanneer dit bekend is, kan getoetst worden of het bureau past binnen het kader dat beschreven is in de notitie ' Kader op afstand zetten taken' van januari De uitkomst van deze toets zal onderdeel zijn van het college- en raadsvoorstel om tot daadwerkelijke realisatie van het regionaal bureau leerplicht RMC Utrecht Zuid te komen. In de notitie ' Kader op afstand zetten taken' staat ook de rol van de ondernemingsraad in het proces beschreven. Ook voor het advies van de ondernemingsraad geldt, dat deze onderdeel zal zijn van het college- en raadsvoorstel om tot daadwerkelijke realisatie van het regionaal bureau leerplicht RMC Utrecht Zuid te komen. De ondernemingsraad zal namelijk ook pas wanneer de businesscase gereed is, gevraagd worden een advies uit te brengen. 11 Risico's Zie Bijlagen - Eindrapportage KBA Regionalisering Leerplicht RMC Subregio Utrecht Zuid met bijlagen. - Ambtelijk advies gemeente Nieuwegein, Vianen, Lopik, IJsselstein en Houten.

7 Bladnummer 7/7 Raadsvoorstel 12 december burgemeester en wethouders, drs. P.C.M, van Elteren secretaris F.T.J.M. Backhuijs burgemeester

8 Nieuwegein 9 n i l ü13-01 Raadsbesluit De raad van de gemeente Nieuwegein; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 december 2012; gelet op de leerplichtwet, RCM wetgeving en de Algemene wet Bestuursrecht; besluit: 1. Kennis te nemen van de rapportage' Haalbaarheid Regionalisering leerplicht en RMC subregio Utrecht Zuid' van KBA Nijmegen met bijlagen (bijgevoegd). 2. In te stemmen het ambtelijk advies (bijgevoegd) om per 1 augustus 2014 een regionaal bureau Leerplicht RMC Utrecht Zuid te vormen van de gemeenten Vianen, Lopik, IJsselstein en Nieuwegein. 3. Het college van B&W de opdracht te geven om een businesscase op te laten stellen waarin onder andere de financiële en personele consequenties van een regionaal bureau Leerplicht RMC van de gemeenten Vianen, Lopik, IJsselstein en Nieuwegein in kaart worden gebracht. 4. Het onderbrengen van de uitvoering leerlingenvervoer in het regionaal bureau mee te laten nemen in de businesscase. Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 27 februari de griffier, de voorzitter,

9 * gemeente Hoi ;Üjj,. «,.1» /JjgJ ^ schoo K"" /^J ^/jsse/steingemeentevianen ^ Wam Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voortijdig Schoolverlaten Geachte portefeuillehouders, Eind 2011 is besloten om een onderzoek uit te voeren naar de haalbaarheid van regionalisering leerpli ht. Er zijn vier scenario's uitgewerkt die uiteenlopen van afstemmen tot samenvoegen van leerplicht. Het strategisch beleidsoverleg (SBO) van de vijf gemeenten uit de subregio Utrecht Zuid hebben deze scenario's binnen de verschillende gemeenten besproken en brengen op basis hiervan een gezamenlijk advies uit naar de portefeuillehouders over regionalisering en de vorm van deze regionalisering. Aanleiding van het onderzoek Vanuit OCW is een intensieve samenwerking tussen gemeenten en scholen op het gebied van de VSV-aanpak steeds meer gestimuleerd. Een VSV-convenant is afgesloten en een verzuimloket ingevoerd. Deze ontwikkelingen en de achterblijvende daling van het aantal nieuwe VSV'ers in Utrecht-Zuid hebben geleid tot de vraag of de huidige, vooral lokale, organisatie van leerplicht in combinatie met de RMC-functie maximaal bijdraagt aan onze regionale VSV-opdracht, (het zorgen voor een sluitend systeem voor jongeren van school, werk en zorg) met als uiteindelijk doel het verminderen van het aantal voortijdig schoolverlaters. Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt (KBA) heeft de opdracht gekregen dit te onderzoeken. Er is gekeken naar de huidige situatie met betrer g tot leerplicht/rmc en naar de haalbaarheid van regionalisering van leerplicht RMC. Gezien het feit dat veel jongeren uit de subregio Utrecht-Zuid een mbo-opleidi g bij een van de grote mboinstellingen gevestigd in de gemeente Utrecht volgen, is de gemeente Utrecht ook opgenomen in het onderzoek. Het onderzoek richt zich daarom op de vijf gemeenten in de subregio Utrecht-Zuid, plus de gemeente Utrecht. Onderzoek KBA De vraag over nauwere regionale samenwerking is in twee fases onderzocht. Allereerst heeft KBA gekeken naar de mogelijke opbrengsten van nauwere samenwerking tussen leerplicht en RMC voor individuele gemeenten, de subregio en de RMC regio Utrecht als geheel, kijkend naar zowel het beoogde maatschappelijke effect als de kosten. Dit is gebeurd op basis van een quick scan door met vertegenwoordigers van het onderwijs, RMC, leerplichtambtenaren, beleidsambtenaren, afdelingshoofden en wethouders van iedere gemeente te spreken. Vervolgens zijn er vier scenario's voor een nauwere regionale samenwerking op het gebied van leerplicht en RMC uitgewerkt en tegen elkaar afgewogen. Het betreft de volgende scenario's: 1. Gezamenlijk bureau leerplicht/ RMC Utrecht-Zuid (samenvoegen), (5-23 jaar) 2. Mbo-team met Utrecht, overige taken per gemeente (16-23 jaar) 3. Mbo-team zonder Utrecht, overige taken per gemeente (16-23 jaar) 4. Leerplicht blijft bij de afzonderlijke gemeenten (afstemmen) Bij ieder scenario is gekeken naar: organisatie en werkwijze; organisatie en personeel; bestuur en beleid; huisvesting en faciliteiten; samenwerking; en kosten. De kaders voor de scenario ; zijn getoetst aan de uitgangspunten: kwaliteitsverbetering, gezamenlijk optrekken, behoud van lokale sterke punten en huidig budget is uitgangspunt. Op basis van het onderzoek concludeert KBA dat alleen scenario 1 en 4 uitvoerbaar zijn. De beide scenario's met alleen een MBO-team leiden tot problemen in de leerplicht formatie voor primair en voortgezet onderwijs bij een aantal gemeenten. Scenario 1 biedt de beste voorwaarden voor succes. De leerplichtfunctie is bij samenvoeging het minst kwetsbaar en problematiek bij het MBO kan het best worden aangepakt. Immers de leerlir jen van het MBO komen uit verschillende gemeenten.

10 Gezamenlijke inzet is hierbij noodzakelijk. Aandachtspunten bij scenario 1 zijn de betrokkenheid en zeggenschap van de afzonderlijke gemeenten over de leerplichtuitvoering. Voor het opzetten van een regionaal bureau leerplicht zullen eenms ige kosten worden gemaakt, echter verwacht wordt dat de structurele kosten neutraal zullen zijn. D in tegenstelling tot de andere drie scenario's. Schema - Afwegingskader scenario's aan de hand van de uitgangspunten Scenario 2 Scenario 1 Scenario 3 30-team er Utrecht Scenario 4 Gezamenlijk Bureau Lee plicht MBO-team met L cht Lee gemei ten eitsverbetering Knelpunt kwetsbaarheid Knelpunt mbo Knelpunt versnippering Km )unt kwi Aansluiting I rplicht / RMC Posi Nega legatief atief Gezamenlijkheid gemeenten Tus sen de vijf gemeenten Met gemeente UI cht Positii Behoud lokale sterke punten Lokale aanwezigheid Sarr erking beleid / leerplicht Neutraa Kostenneutraal Structurele kosten Eenmalig kosten Nei Net. tief Totstandkoming ambtelijk advies De beleidsadviseurs van de vijf gemeenten hebben de uitkomsten van het onderzoeksrapport van KBA binnen de eigen organisatie besproken. Aan de hand van een door het strategisch beleidsoverleg (SI O) vooraf opgest Id format 2:ijn er door de beleidsadviseurs gesprekken gevoerd met leerplcht, RMC, afdelingshoofden en wethouders. Deze gesprekken hebben geleid tot een ambtelijk standpunt per gemeente en deze standpunten zijn in het SBO gedeeld. Op basis van deze input is dit gezamenlijk ambtelijk advies tot stand gekomen. Advies Het ïibo wil in gezamenlijkheid het volgende advies uitbrengen: een gezamenlijk bureau leerplicht en RMC van de gemeente Vianen, Nieuwegein, Lopik en IJsselstein, waarbij intensief afstemming plaats vindt met de gemeente Houten op het gebied van MBO. Vier van de vijf gemeenten zijn ambtelijk van mening dat een gezamenlijk bureau de beste mogelijkheid biedt om de knelpunten in het MBO aan te pakken zonder dat de leerplichtfunctie kwetsbaar wordt. De gemeente Houten heeft ambtelijk een ander standpunt ten opzichte van een gezamenlijk bureau leerplicht dan de overige vier gemeenten. De leerlingen van Houten in het primair en voortgezet onderwijs zijn lokaal georiënteerd. Regionaal samenwerken op dit niveau heeft voor de gemeente Houten geen meerwaarde. Uiteraard blijft afstemming op primair en voorgezet onderwijs nog steeds van belang. Op het MBO niveau ligt dit anders en is ambtelijk aangegeven dat Houten de voorkeur heeft om intensief samen te werken met het MBO-team van het gezamenlijk bureau leerplicht. Dit betekent dat de vier deelnemende gemeenten het gezamenlijk bureau leerplicht inclusief MBO team vormgeven, waarna tussen het gezamenlijk bureau leerplicht en Houten wederzijds samenwerking wordt gezocht op het gebied van MBO. Aandachtspunt bij het tot stand brengen van een gezamenlijk bureau leerplicht is het leerlingenvervoer. De administratieve werkzaamheden van leerplicht en leerlingenvervoer worden in een aantal gemeentes gecombineerd. Het advies is om de mogelijkheden van het onderbrengen van de uitvoering van het leerlingenvervoer bij het gezamenlijk bureau leerplicht te onderzoeken bij de uitwerking van het gezamenlijk bureau leerplicht. Vervolgstappen Wanneer u als portefeuillehouders het ambtelijk advies deelt, zal het advies voorgelegd worden aan de colleges van B&W en de gemeenteraden. Aan de colleges en de raden wordt de vraag gesteld of zij zich inhoudelijk kunnen vinden in deze wijze van samenwerking en afstemming. Daarbij wordt ook de ondernemingsraad betrokken. Na dit eerste go/ no go moment, wordt met de uitwerking (de hoevraag) gestart. Er wordt een gezamenlijke business case opgesteld waarin ook de financiële

11 consequenties duidelijk moeten worden. Hierin zullen ook opties worden meegenomen om op de financiële consequenties te kunnen sturen. Naast deze gezamenlijke businesscase, zullen per gemeente ook businesscases worden opgesteld, zodat voor elke gemeente inzichtelijk wordt hoe de nieuwe situatie zich verhoudt tot de huidige. Wanneer de vorm en financiële doorrekening van het bureau heeft plaats gevonden, zal gekeken worden naar de vorm en financiële doorrekening van afstemming op het gebied MBO tussen het gezamenlijk leerplichtbureau en de gemeente Houten. Hierbij moet rekening gehouden worden met de extra afstemming die noodzakelijk is tussen het bureau en Houten. Dit zal naar verwachting leiden tot structurele kosten in tegenstelling tot de neutrale kosten van het bureau. Planning: 23 november 2012 December 2012 Beoordeling advies door de portefeuillehouders Inhoudelijke akkoord voor gezamenlijk bureau leerplicht door de colleges Advies ter beoordeling voorleggen aan de OR Januari/ Februari 2013 Maart tot en met september September 2013 November 2013 November/Augustus 2013 Augustus 2014 Inhoudelijk akkoord voor gezamenlijk bureau leerplicht door de gemeenteraden. Opstellen business cases gezamenlijk en per gemeente Financieel akkoord en samenwerkingsvorm voor gezamenlijk bureau leerplicht door de colleges Financieel akkoord en samenwerkingsvorm voor gezamenlijk bureau leerplicht door de gemeenteraden Uitwerking gezamenlijk bureau leerplicht, opstellen implementatieplan Realisatie gezamenlijk bureau leerplicht Conclusie De portefeuillehouders worden gevraagd of zij kunnen instemmen met het advies, de vervolgstappen en de planning die hier zijn weergegeven.

12

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING SCHOOLVERZUIM EN VROEGTIJDIG SCHOOLVERLATEN REGIO WEST-KENNEMERLAND

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING SCHOOLVERZUIM EN VROEGTIJDIG SCHOOLVERLATEN REGIO WEST-KENNEMERLAND BOB 13/029 Aan de raad, GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING SCHOOLVERZUIM EN VROEGTIJDIG SCHOOLVERLATEN REGIO WEST-KENNEMERLAND Voorgeschiedenis / aanleiding Op verzoek van de portefeuillehouders RMC(Regionale

Nadere informatie

TITEL: Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten West- Kennemerland

TITEL: Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten West- Kennemerland GEMEENTEBESTUUR UITGEEST Nota / advies van: J. Rademaker Behandelende afdeling: Publiekszaken Datum: 16-10-2013 NR. TITEL: Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten West- Kennemerland

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard Aan de raad van de gemeente Lingewaard Onderwerp Voorstel tot het niet deelnemen aan het Regionaal Bureau Leerplichtzaken (RBL) met uitzondering van het deel Volwasseneducatie en RMC/Team VSV. 1. Samenvatting

Nadere informatie

nr(s) geregistreerde stuk(ken): blad: 1/5 datum nota:

nr(s) geregistreerde stuk(ken): blad: 1/5 datum nota: nr(s) geregistreerde stuk(ken): 103604 blad: 1/5 datum nota: 15-12-2015 programma: 11.Jeugd(zorg) en onderwijs werkdoel: 464 - Handhaven leerplicht onderwerp: Jaarverslag leer- en kwalificatieplicht en

Nadere informatie

I. Stolmeijer L. Hagevoort A. Middelveld M. Hacking. Aard voorstel: Strategisch > Politiek gevoelig Regelgeving Risico s:

I. Stolmeijer L. Hagevoort A. Middelveld M. Hacking. Aard voorstel: Strategisch > Politiek gevoelig Regelgeving Risico s: Onderwerp: Regionalisering leerplicht per 1 januari 2009 Voorgesteld besluit: 1. Het versterken van de samenwerking leerplicht RMC regio zuidwest Drenthe door de vier leerplichtfuncties van de gemeenten

Nadere informatie

*Z008C76D67D* Raadsvoorstel. Aan de raad. Documentnummer : INT

*Z008C76D67D* Raadsvoorstel. Aan de raad. Documentnummer : INT Raadsvoorstel *Z008C76D67D* Aan de raad Documentnummer : INT-13-05972 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Gemeenschappelijke regeling schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten West-Kennemerland en bedrijfsplan

Nadere informatie

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN).

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN). Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14443 Datum : 29 mei 2012 Programma : Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T. de Jong Informatie

Nadere informatie

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d.

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS/SI/MM versterking leerplicht 1- Notagegevens Notanummer 2007.35080 Datum 19-11-2007 Portefeuillehouder Weth. Adema 2- Bestuursorgaan

Nadere informatie

Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie

Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie Openbaar Onderwerp Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Om schooluitval

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van " de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten"

Raadsstuk. Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van  de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten Raadsstuk Onderwerp Zienswijze Ontwerpbegroting 2018 van " de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten" Nummer 2017/179228 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 29 maart 2017 / 29/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór:

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 29 maart 2017 / 29/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 29 maart 2017 / 29/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Begrotingswijziging inzake bijdrage Rijk voortijdig schoolverlaten Programma Onderwijs

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Raadsstuk

Gemeente Haarlem. Raadsstuk Gemeente Haarlem Raadsstuk Onderwerp Zienswijze Conceptbegroting 2020 van de "Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) RMC- regio West-Kennemerland" Nummer 2019/202064

Nadere informatie

Intrekking van de Verordening toeslagen WWB Werk en Inkomen Lekstroom

Intrekking van de Verordening toeslagen WWB Werk en Inkomen Lekstroom Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Intrekking van de Verordening toe Datum 5 februari 2015 Werk en Inkomen Lekstroom gen WWB Raadsvoorstel Afdeling Str :egie Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018

Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018 Raadsvoorstel *Z03CD89FFA8* Aan de raad Documentnummer : INT-17-35503 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Conceptbegroting GR VSV 2018 Inleiding Beverwijk neemt samen met de gemeenten van de RMC (Regionaal

Nadere informatie

Raadsstuk. De eerste wijziging van de GR wordt van kracht ingaande 1 januari 2017.

Raadsstuk. De eerste wijziging van de GR wordt van kracht ingaande 1 januari 2017. Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Eerste Wijziging Gemeenschappelijke Regeling (GR) Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten BBVnr: 2016/508033 1.Inleiding Per 1 januari 2014 is de Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

Jan Wibier secretaris-directeur

Jan Wibier secretaris-directeur Aan de gemeenteraad Portefeuillehouder Cluster Nummer Datum Onderwerp Albert de Hoop samenleving 6 12 januari 2016 jaarverslag leerplicht en RMC 2014-2015 Geachte leden van de raad, Hierbij bieden wij

Nadere informatie

Raadsnota. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 29 juni 2009 Agenda nr: 6 Onderwerp: Jaarverslag Leerplicht / Regionaal Meld en Coördinatiepunt (RMC) Maastricht en Mergelland 2007-2008 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording schriftelijke raadsvragen over toelatingsbeleid ROC Nijmegen inzake jongeren met autisme

Onderwerp Beantwoording schriftelijke raadsvragen over toelatingsbeleid ROC Nijmegen inzake jongeren met autisme Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke raadsvragen over toelatingsbeleid ROC Nijmegen inzake jongeren met autisme Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Beleid en verdeling rijksmiddelen Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC)Voortijdig Schoolverlaten, kwalificatieplicht en aanvullend VSV beleid 2013 Portefeuille J.

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 30 mei 2016 Agenda nr: 5 Onderwerp: Vaststellen Jaarverslag Leerplicht-RMC/Voortijdig schoolverlaten

Raadsvergadering d.d.: 30 mei 2016 Agenda nr: 5 Onderwerp: Vaststellen Jaarverslag Leerplicht-RMC/Voortijdig schoolverlaten Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 mei 2016 Agenda nr: 5 Onderwerp: Vaststellen Jaarverslag Leerplicht-RMC/Voortijdig schoolverlaten 2014-2015 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

Maastricht Heuvelland. JMW Jegers. Telefoonnummer: Raadsbesluit

Maastricht Heuvelland. JMW Jegers. Telefoonnummer: Raadsbesluit Raadsvergadering 5 september 2017 Volgnummer 26-2017 Onderwerp Programmanummer Vaststellen Jaarverslag Leerplicht-RMC/voortijdig schoolverlaten 2015-2016 Maastricht Heuvelland 9 Onderwijs Registratienummer

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 28 april 2011. regionalisering leerplicht en voortijdig schoolverlaten. Ing. M.F.L.A. van Oosterhout

Aan de Raad. Made, 28 april 2011. regionalisering leerplicht en voortijdig schoolverlaten. Ing. M.F.L.A. van Oosterhout Aan de Raad Made, 28 april 2011 Raadsvergadering: 16 juni 2011 Nummer raadsnota: 6 Onderwerp: regionalisering leerplicht en voortijdig schoolverlaten Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Ing. M.F.L.A.

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 31 januari 2019 Commissievergadering d.d. : 16 januari 2019 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : S. de Roy van Zuidewijn Programmaonderdeel

Nadere informatie

GR 1 januari dat door samenwerking een eenduidige en consistente handhaving strategie kan worden gevolgd;

GR 1 januari dat door samenwerking een eenduidige en consistente handhaving strategie kan worden gevolgd; GR 1 januari 2014 overwegende: - dat het samenwerken op het gebied van de uitvoering van de Leerplichtwet 1969, gelet op het grensoverschrijdende karakter ervan, wenselijk, zo niet noodzakelijk, is geworden

Nadere informatie

Raadsvergadering van 28 april 2011 Agendanummer: 10.1

Raadsvergadering van 28 april 2011 Agendanummer: 10.1 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 275417 Raadsvergadering van 28 april 2011 Agendanummer: 10.1 Onderwerp: Regionale samenwerking leerplicht en voortijdig schoolverlaten (administratie en uitvoering) Verantwoordelijk

Nadere informatie

Registratienr. 2011/1293-BO agendapunt nr. R-4.

Registratienr. 2011/1293-BO agendapunt nr. R-4. Registratienr. 2011/1293-BO agendapunt nr. R-4. Onderwerp : Samenwerking Aalsmeer-Amstelveen Portefeuillehouder : P.J.M. Litjens Aan de raad, Wat stellen we voor? 1 Kennis te nemen van het rapport "Onderzoek

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 27 juni 2013 Agendapuntnummer : XI, punt 5 Besluitnummer : 999 Portefeuillehouder : Burgemeester Roger de Groot Aan de gemeenteraad Onderwerp: Kaderstellende

Nadere informatie

B&W Vergadering. Besluit 1. Het college stemt in met de Intentieovereenkomst van de bevoegde gezagen van de

B&W Vergadering. Besluit 1. Het college stemt in met de Intentieovereenkomst van de bevoegde gezagen van de 2.2.6 Intentieovereenkomst Voortijdig Schoolverlaten 1 Dossier 741 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 741 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 6 september 2016 Agendapunt 2.2.6 Omschrijving Intentieovereenkomst

Nadere informatie

RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN

RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN Iedere jongere tussen de 12 en 23 jaar die het onderwijs verlaat zonder een startkwalificatie wordt aangemerkt als een Voortijdige Schoolverlater.

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Informatienota cijfers voortijdig schoolverlaten Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Informatienota cijfers voortijdig schoolverlaten Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Informatienota cijfers voortijdig schoolverlaten 2015-2016 2. Rol van het Efficiencytaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door de uitvoering van de leerplichtwet

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z00A2FAE6FA* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00235 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar F.A. de Ruijter Zaaknummer Z.14-07632 Datum: 19 november 2014 Afdeling

Nadere informatie

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Aanleiding De formatierichtlijn leerplichtfunctie dateert uit 2007. Een aantal ontwikkelingen is aanleiding om de formatierichtlijn in 2013 tegen het licht te houden.

Nadere informatie

Voorstel: in te stemmen Leerplichtverslag 2008/2009 op grond van artikel 25 van de leerplichtwet. Vervolgens het verslag vaststellen

Voorstel: in te stemmen Leerplichtverslag 2008/2009 op grond van artikel 25 van de leerplichtwet. Vervolgens het verslag vaststellen Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20081 Datum: 15 juni 2010 Agendapunt: 12 Portefeuillehouder: de heer drs. P.M.M. de Jonge Behandelend ambtenaar: I.Koning/Gep Fokken Onderwerp: Jaarverslagleerplicht

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/05778 Datum : 16 april 2013 Programma : Onderwijs Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder : mw. M.

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST RMC regio Rijnmond

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST RMC regio Rijnmond Samenwerkingsovereenkomst 1 De ondergetekenden: te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door vakwethouders van de colleges 1 : 1. College van Albrandswaard, 2. College van Barendrecht, 3. College van Brielle,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Haalbaarheid regionalisering leerplicht en RMC subregio Utrecht-Zuid

Haalbaarheid regionalisering leerplicht en RMC subregio Utrecht-Zuid T. Eimers M. Roelofs Haalbaarheid regionalisering leerplicht en RMC subregio Utrecht-Zuid Bijlagen HAALBAARHEID REGIONALISERING LEERPLICHT EN RMC SUBREGIO UTRECHT-ZUID Haalbaarheid regionalisering leerplicht

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant

Jaarverslag Leerplicht Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant gemeente WW w Oosterhout III III I III IIIIII III IIIII Aan de gemeenteraad Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 1016074484 1 0 JAN. 2017 In behandeling bij C. Kluvers tel: 140162 Onderwerp Jaarverslag Leerplicht

Nadere informatie

Raadsvergadering. Beoogd effect Toekomstbestendige sociale werkvoorziening voor speciale groepen op de arbeidsmarkt.

Raadsvergadering. Beoogd effect Toekomstbestendige sociale werkvoorziening voor speciale groepen op de arbeidsmarkt. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 april 2015 15-021 Onderwerp Overname aandelen BIGA Groep bv Aan de raad, Onderwerp Overname aandelen BIGA Groep bv Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met voorwaardelijke

Nadere informatie

Uw raad wordt geadviseerd : - het Jaarverslag Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten/RMC Maastricht en Mergelland vast te stellen.

Uw raad wordt geadviseerd : - het Jaarverslag Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten/RMC Maastricht en Mergelland vast te stellen. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 28 juni 2010 Agenda nr: 7 Onderwerp: Jaarverslag Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten/RMC Maastricht en Mergelland 2008-2009 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

c. De gemeente voert een efficiënt beheer van gebouwen. Hierbij wordt gezocht naar optimalisaties en wordt verkoop versus huur afgewogen.

c. De gemeente voert een efficiënt beheer van gebouwen. Hierbij wordt gezocht naar optimalisaties en wordt verkoop versus huur afgewogen. Raadsvoorstel: Nummer: 2013-1047 Onderwerp: Visie op Vastgoed gemeente Gorinchem 2013-2018 Datum: 24 juli 2013 Portefeuillehouder: M. Doodkorte Raadsbijeenkomst: 10 september 2013 Raadsvergadering: 26

Nadere informatie

Geen zienswijzen indienen tegen de jaarrekening 2014 van de Afvalverwijdering Utrecht.

Geen zienswijzen indienen tegen de jaarrekening 2014 van de Afvalverwijdering Utrecht. 20 15*356 Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Jaarrekening Afvalverwijdering Utrecht 2014 Datum 25 augustus 2015 Raadsvoorstel Afdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. j n g PeterW.M. Snoeren

Nadere informatie

Statutenwijziging Alliantie voortgezet onderwijs

Statutenwijziging Alliantie voortgezet onderwijs Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Statutenwijziging Alliantie voortgezet onderwijs Programma Onderwijs Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De stichting Alliantie Voortgezet Onderwijs Nijmegen

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST RMC regio Rijnmond

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST RMC regio Rijnmond (hernieuwde) SAMENWERKINGSOVEREENKOMST RMC regio Rijnmond Pagina 1 van 9 RMC regio Rijnmond (hernieuwde) SAMENWERKINGSOVEREENKOMST De ondergetekenden, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door vakwethouders

Nadere informatie

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Beleidskader RMC 2017-2020 Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Inleiding Voor u ligt het beleidskader RMC van de regio Zuidoost-Brabant. RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt. Gemeenten

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 27-10-2016 Franeker, 16-9-2016 Onderwerp Huisvesting Waadhoeke Portefeuillehouder Burgemeester E. van Zuijlen Doel Passende huisvesting te organiseren en realiseren voor

Nadere informatie

Betreft Versterking van de uitvoering van de Leerplichtwet in de regio Eindhoven/ De Kempen

Betreft Versterking van de uitvoering van de Leerplichtwet in de regio Eindhoven/ De Kempen Aan de gemeenteraad Betreft Versterking van de uitvoering van de Leerplichtwet in de regio Eindhoven/ De Kempen 1. Inleiding Via de Leerplichtwetswijziging van 1 augustus 2007 is door het kabinet een richting

Nadere informatie

Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs

Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Agendapunt: Meppel, Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Voorgesteld besluit Het Integraal Huisvestingsplan

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 096 Wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs in verband met het invoeren van een locatiecode Nr. 3 Het advies van de Afdeling advisering

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Raadsvoorstel Reg. nr : 0710265 Ag nr. : Datum :28-06-07 Onderwerp Wijziging statuten Stichting Regionaal Openbaar Onderwijs Maas en Meierij in verband met de bestuursoverdracht van OBS De Hasselbraam

Nadere informatie

Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk Gemeenteblad nr. 61

Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk Gemeenteblad nr. 61 Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting 2015-2017 RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk 437126 Gemeenteblad nr. 61 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd omdat de raad

Nadere informatie

1 Onderwerp Blokhoeve: toepassen coördinatieregeling Wet ruimtelijke ordening.

1 Onderwerp Blokhoeve: toepassen coördinatieregeling Wet ruimtelijke ordening. Nieuwegei Gemeenteraad 2o14-1 7 Onderwerp Blokhoeve: toepassen coc rdinatieregeling We Datum 1 mei 2 114 ruimtelijke ordening Raadsvoorstel Afdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder AJ. Adriani

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting.

Op 15 april 2015 heeft RMN ons de ontwerpbegroting voor 2016 toegestuurd. RMN vraagt u uw mening te geven over de ontwerpbegroting. Nieuwegein 0 Gemeenteraad 2015-263 Onderwerp Begroting Reinigingsdienst Midden Nederland 2016. Datum 26 mei 2015 Raadsvoorstel kfdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. ng Peter W.M. Snoeren

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Subsidieverlening project School's cool en Coachproject Nijmegen 2014 tot en met 2016 Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting

Nadere informatie

Wijziging grens bebouwde kom Wegenverkeerswet 1994 (Linielanding).

Wijziging grens bebouwde kom Wegenverkeerswet 1994 (Linielanding). Ét Nieuwegein //#5f^Jfi' X- 2015-373 Gemeenteraad Onderwerp Wijziging grens bebouwde kom Wegenverkeerswet 1994 (Linielanding) Datum 27 augustus 2015 Raadsvoorstel Afdeling Ruimtelijk Domein Portefeuillehouder

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

Convenant Educatie van de Arbeidsmarktregio Utrecht-Midden kenmerk

Convenant Educatie van de Arbeidsmarktregio Utrecht-Midden kenmerk Convenant Educatie van de Arbeidsmarktregio Utrecht-Midden kenmerk 14.502863 Convenant Educatie van de Arbeidsmarktregio Utrecht-Midden November 2014 Convenant Educatie van de Arbeidsmarktregio Utrecht-Midden

Nadere informatie

Overname De Pels door Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht

Overname De Pels door Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Kenmerk 14.009146 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 17 juli 2014 Jaargang en nummer 2014 59 Overname De Pels door Stichting openbaar

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-105 Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Aan de raad, Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Gevraagde

Nadere informatie

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling "GGD regio Utrecht

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht 2 O 1 4 -! s Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Begroting 2015 GGD ru Datum 19 mei 2014 Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder A.J. Adfiani 1 Onderwerp Begroting

Nadere informatie

Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018. RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland

Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018. RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018 RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en VSV per 1 januari 2014 Organisatie Bestuurlijk: Leerplicht,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

Bijlage bij brief aan gemeenteraad IJsselstein d.d. 28 augustus 2014 (Zaaknummer 76524)

Bijlage bij brief aan gemeenteraad IJsselstein d.d. 28 augustus 2014 (Zaaknummer 76524) Bijlage bij brief aan gemeenteraad IJsselstein d.d. 28 augustus 2014 (Zaaknummer 76524) Beantwoording vragen fractie CDA betreffende Passend Onderwijs - Op 1 augustus worden de scholen (in de omgeving)

Nadere informatie

Naam en telefoon. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Portefeuillehouder Onderwerp ICT samenwerking gemeenten Landerd, Oss en Uden Datum 17 maart 2015 Naam en telefoon F. van de Leur Afdeling BICT Portefeuillehouder W. Buijs-Glaudemans Wat adviseer je te besluiten? (=concept-besluit)

Nadere informatie

1. In te stemmen met de voorgestelde statutenwijziging van stichting Alliantie Voortgezet Onderwijs. Voorstel aan de Raad

1. In te stemmen met de voorgestelde statutenwijziging van stichting Alliantie Voortgezet Onderwijs. Voorstel aan de Raad Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2017 / 110/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Wijziging statuten stichting Alliantie voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-05-2016 16-023 Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Aan de raad, Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Sociale zaken

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Sociale zaken DATUM ORGANISATIEONDERDEEL 09-06-2015 Sociale zaken CORRESPONDENTIENUMMER BIJLAGEN STELLER 2015-19918 Div. Zwaga/350 4231 Arend.zwaga@maastricht.nl ONDERWERP RAADSVOORSTEL Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie.

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 405982 Programma : Inkomen, jeugd en wmo Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Jaarverslag Leerplicht/RMC 2017-2018 S.A.W. Visser De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 54 66 1 19-12-2018 - Geachte heer, mevrouw, Hierbij presenteren wij u het jaarverslag

Nadere informatie

Marc Geurts en Ronald Nijhuis

Marc Geurts en Ronald Nijhuis Betreft Kaderstellende notitie 2017 Van Marc Geurts en Ronald Nijhuis Datum Januari 2016 1.1 Kaderstellende notitie 2017 Adequaat toezicht op naleving van de leerplichtwet en de aanpak van voortijdig schoolverlaten

Nadere informatie

1. Het college toestemming te verlenen om de gemeenschappelijke regeling GGD te wijzigen conform bijlage 1;

1. Het college toestemming te verlenen om de gemeenschappelijke regeling GGD te wijzigen conform bijlage 1; Raadsvoorstel Agendapunt 22 Onderwerp: Uitvoering leerplicht en GBA-V registratie regio Zuidoost Brabant Datum voorstel: 8 augustus 2017 Vergaderdatum: 19 september 2017 Registratienr.: 063-2017 Opsteller:

Nadere informatie

07.0. Nieuwe "Verordening Wmo-raad Gemeente Houten"

07.0. Nieuwe Verordening Wmo-raad Gemeente Houten 07.0. Nieuwe "Verordening Wmo-raad Gemeente Houten" Inhoudsopgave 07.0. Nieuwe "Verordening Wmo-raad Gemeente Houten"... 2 Raadsvoorstel nieuwe verordening Wmo-raad... 3 07.0. Nieuwe "Verordening Wmo-raad

Nadere informatie

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder Raadsvergadering, 28 januari 2014 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Regiegemeente Wijk bij Duurstede Nr.: 20140218 4 RV Agendapunt: 4 Datum: 30 december 2013 Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam

Nadere informatie

Routingformulier raadsvoorstel

Routingformulier raadsvoorstel GEMEENTE i/ Routingformulier raadsvoorstel Onderwerp BftW-ver gader ing Portefeuillehouder oprichting Omgevingsdienst Regio Nijmegen Henrie Janssen \ ř P.J.M. de Klein 1. Toestemming te verlenen tot het

Nadere informatie

Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland

Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland Legenda kleuren Kleur Toelichting GROEN project is volgens plan verlopen ORANJE er waren knelpunten en/of het project is niet volgens planning

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14114 Datum : 19 juni 2012 Programma : Sport Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M. van

Nadere informatie

Kredietaanvraag sloop van voormalig schoolgebouw Vredebestlaan23

Kredietaanvraag sloop van voormalig schoolgebouw Vredebestlaan23 2 014-11 Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Kredietaanvr ig sloop van voormalig schoolgebouw Vredebestlaan 23 Datum 24 maart 2014 Raadsvoorstel eling Grondbedrijf en Vastgoedzaken Portefeuillehouder J Gadella

Nadere informatie

Toezicht op het verzuimbeleid van scholen

Toezicht op het verzuimbeleid van scholen Toezicht op het verzuimbeleid van scholen Annemiek Zeeman Jolande Visser 23 april 2015 Werkconferentie Ingrado Onderwerpen Aanleiding: KBA-rapport Doelstelling toezicht op verzuimbeleid De werkzaamheden

Nadere informatie

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P.

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P. Onderwerp Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr. 2015-026 Corsa kenmerk 15.0006784 Portefeuillehouder wethouder P. Jorritsma Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 17 december 2013 Agendanummer : 14 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : C.H.M. (Kiek) van Groningen Voorstel aan de raad Onderwerp

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Trots Op Nederland inzake APV-wijziging drugsoverlast

Initiatiefvoorstel Trots Op Nederland inzake APV-wijziging drugsoverlast leuwegem Gemeenteraad O 0 1 ö " 2 5 7 onderwerp Initiatiefvoorstel Trots Op Nederland Inzake APVwljzlglng drugsoverlast Datum 10 augustus 2010 Raadsvoorstel Afdeling Communicatie, Juridische & Personeelszaken

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: Raadsvergadering van 19 april 2012 Agendanummer: 6.2. Onderwerp: Herstructurering Sociale Werkvoorziening

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: Raadsvergadering van 19 april 2012 Agendanummer: 6.2. Onderwerp: Herstructurering Sociale Werkvoorziening RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 332804 Raadsvergadering van 19 april 2012 Agendanummer: 6.2 Onderwerp: Herstructurering Sociale Werkvoorziening Verantwoordelijk portefeuillehouder: L. Koevoets SAMENVATTING

Nadere informatie

Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs

Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs Programma Onderwijs BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De stichting Alliantie Voortgezet

Nadere informatie

2015-509. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel. 1 Onderwerp Brandveiligheidsmaatregelen schoolgebouwen,

2015-509. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel. 1 Onderwerp Brandveiligheidsmaatregelen schoolgebouwen, 2015-509 Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Brandveiligheidsmaatregelen schoolgebouwen Datum 2 december 2 Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder mr, ing peterw.m.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 4

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 4 Raadsvoorstel Agenda nr. 4 Onderwerp: Businesscase samenwerking Peelgemeenten Soort: Kaderstellend Opsteller: I. Janssen Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2016/012188 Documentnummer: SOM/2016/013235

Nadere informatie

Jaarverslag Leerlingzaken

Jaarverslag Leerlingzaken Jaarverslag Leerlingzaken 2014 2015 Inhoud Voorwoord > Tabel: Aantal Leerlingen in Utrecht > Visie en uitgangspunten > Tabel: Verzuimcijfers > De Wet > Tabel: Vrijstellingen > Tabel: Controle in het mbo

Nadere informatie

Ons kenmerk MO00/15.0000785. Datum uw brief nvt

Ons kenmerk MO00/15.0000785. Datum uw brief nvt Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 27 januari 2015 Ons kenmerk

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) 2016 inclusief eigen frictiekosten

Raadsvergadering. Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) 2016 inclusief eigen frictiekosten RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 juni 16-036 Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) inclusief eigen frictiekosten Aan de raad, Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering: : 18 december 2007 Agendanummer : 6 Opiniërende vergadering : 4 december 2007 Portefeuillehouder : W.H.

Raadsvoorstel. Vergadering: : 18 december 2007 Agendanummer : 6 Opiniërende vergadering : 4 december 2007 Portefeuillehouder : W.H. Raadsvoorstel Vergadering: : 18 december 2007 Agendanummer : 6 Opiniërende vergadering : 4 december 2007 Portefeuillehouder : W.H. van der Hoeven Onderwerp : Shared Service Center ICT Altena Aan de raad,

Nadere informatie

CONVENANT VSV 2012-2015 (naam regio)

CONVENANT VSV 2012-2015 (naam regio) CONVENANT VSV 2012-2015 (naam regio) Convenant tussen de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de RMCcontactgemeente van de RMC-regio ( ) en onderstaande onderwijsinstellingen inzake het terugdringen

Nadere informatie

Raadsvergadering Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Bunnik 2017.

Raadsvergadering Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Bunnik 2017. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-085 Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Bunnik 2017. Aan de raad, Onderwerp Verordening kwaliteit

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. Datum: Besluitvormend DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. Datum: Besluitvormend DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad Oplegvel 1. Onderwerp Jaarverslag 2016-2017 Regionaal Bureau Leerplicht 2. Rol van het Efficiencytaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door de uitvoering van de leerplichtwet en

Nadere informatie

Besluit op basis van de oplegnotitie behorend bij "Rapportage voor bepaling koers WSD" en een zienswijze op de betreffende rapportage.

Besluit op basis van de oplegnotitie behorend bij Rapportage voor bepaling koers WSD en een zienswijze op de betreffende rapportage. Raadsvoorstel Datum: 14 maart 2017 Onderwerp Besluit op basis van de oplegnotitie behorend bij "Rapportage voor bepaling koers WSD" en een zienswijze op de betreffende rapportage. Status Besluitvormend

Nadere informatie

Brief m.b.t. leegstand en krimp over basisscholen in de Gildekamp

Brief m.b.t. leegstand en krimp over basisscholen in de Gildekamp Openbaar Onderwerp Brief m.b.t. leegstand en krimp over basisscholen in de Gildekamp Programma Onderwijs BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Tijdens de kamerronde van 7 juni 2017

Nadere informatie

Portefeuillehouders. Wethouder S. Luijten. 4. Onderwijs. Raad 31 okt 02 nov Programmabegroting

Portefeuillehouders. Wethouder S. Luijten. 4. Onderwijs. Raad 31 okt 02 nov Programmabegroting Portefeuillehouders Wethouder S. Luijten 4. Onderwijs 59 Taakveld 4 Onderwijs Wat gaan we bereiken en wat gaan we doen? De gemeente stimuleert samen met haar partners een doorgaande ontwikkellijn voor

Nadere informatie

Advies aan B & W. Conceptbesluit

Advies aan B & W. Conceptbesluit Afdelingshoofd Advies aan B & W Nr. Gezien Akkoord Portefeuillehouder, afdeling, datum advies en onderwerp WETHOUDER L.J.H. SCHARENBORG WETHOUDER J.B. BOER WETHOUDER F.H.C. MULKENS MENS EN SAMENLEVING

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel 2017-2020 BBVnr: 2016/324154 1. Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is de taak beschermd wonen door het Rijk gedecentraliseerd naar de (centrum)gemeenten.

Nadere informatie

CONCEPT-VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 19 dec 2017 NR.: RI

CONCEPT-VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 19 dec 2017 NR.: RI CONCEPT-VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 19 dec 2017 NR.: RI-17-00332 Onderwerp: Toestemming verlenen voor het oprichten van de gemeenschappelijke regeling ICT Noord- en Midden Limburg met de

Nadere informatie