Honden-muziek [leerkracht]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Honden-muziek [leerkracht]"

Transcriptie

1

2 Honden-muziek [leerkracht] BV De Pianomannen erik satie kon leuke muziek bedenken. dat deed hij zo: - hij keek altijd heel goed om zich heen. - soms zag hij iets bijzonders. dan dacht hij: hé, daar kan ik een leuk muziekje over maken. dit is de vriendin van satie. ze heet suzanne. (zie onder, 1) suzanne had een hondje hij deed een keer iets stouts. toen kreeg hij een standje. satie had meteen een muziekje in zijn hoofd. over een stout hondje dat een standje krijgt. hij schreef zijn idee snel op. dan kon hij het niet vergeten. (2) later maakte hij er een mooi muziekstuk van. kijk naar het filmpje op de dvd. Animatiefilm Honden-muziek. luister nog een keer naar de muziek. maak een tekening bij de drie muziekstukken. Bij deze opdracht horen de Drie Flauwe Preludes (voor een hond) : Strenge berisping, Alleen thuis, en Spelen. Luister naar de stukken. Bespreek of je aan de muziek kunt horen dat de hond een standje krijgt, alleen thuis moet blijven, dan maar gaat spelen. Luister nog een keer naar de drie muziekstukken. De kinderen proberen voor zich te zien wat het hondje doet. (Met je ogen dicht lukt dat beter). Laat ze dan bij elk stuk tekenen wat ze zich hebben voorgesteld. Achtergrondinformatie: 1) De schilderes Suzanne Valadon. 2) Satie had altijd een opschrijfboekje bij zich om zijn invallen te noteren. Een idee om een tijdje met de hele klas te doen? strenge berisping alleen thuis Spelen je kunt er ook drie toneelstukjes bij maken. A2 LK (groep 3/4)

3 Satie aankleden het is nog vroeg. erik satie is net uit bed. help jij hem met aankleden? luister bij het werk naar de muziek van satie. BV De Pianomannen 1. kleur zijn kleren. 2. knip het vak met satie uit. 3. knip de kleren uit. 4. plak de kleren op. 5. kleur de naam van satie. broek wandelstok jas schoenen hoed bril A3 (groep 3/4)

4 BV De Pianomannen Satie aankleden [leerkracht] het is nog vroeg. erik satie is net uit bed. help jij hem met aankleden? luister bij het werk naar de muziek van satie. stukken over opstaan : 3 Klokkenstukken De bruid wakker maken Het begin van de dag Je lijf, Je bril, Je benen 1. kleur zijn kleren (mag natuurlijk kleuriger dan zwart) 2. knip het vak met satie uit. 3. knip de kleren uit. 4. plak de kleren op. 5. kleur de naam van satie. broek wandelstok jas schoenen hoed bril A3 LK (groep 3/4)

5 Colofon Dit lespakket bij het jeugdconcert BV De Pianomannen is in opdracht van het Productiehuis Jeugdconcerten gemaakt door Klaas Bakker. Samenstelling en redactie: Klaas Bakker Productie DVD: Shosho Illustratie op omslag: Milo Rottinghuis Productiehuis Jeugdconcerten wordt structureel gesubsidieerd door het ministerie van OCW. De concerten worden ook gesteund door het SNS Reaal Fonds, het NFPK+ en de Stichting Niemeijer Fonds. Het educatiemateriaal, evenals dit lespakket, wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van het VSBfonds. Productiehuis Jeugdconcerten Nieuwe Leliestraat HD AMSTERDAM T: E:

6 Inhoudsopgave Lesbrief Les 1 Groep 3/4 (=A) A1 Erik Satie A1 LK Erik Satie (voor de leerkracht) A2 Honden-muziek A2 LK Honden-muziek (voor de leerkracht) A3 Satie aankleden A3 LK Satie aankleden (voor de leerkracht) Groep 5/6 (B) B1 Erik Satie B1 LK Erik Satie (voor de leerkracht) B2 Brillen-muziek B2 LK Brillen-muziek (voor de leerkracht) B3 Standbeeld B3 LK Standbeeld (voor de leerkracht) Groep 7/8 (C) C1 Erik Satie C1a Om uit te knippen C1 LK Erik Satie (voor de leerkracht) C2 Benen-muziek C2 LK Benen-muziek (voor de leerkracht) C3 Een man van de klok C3 LK Een man van de klok (voor de leerkracht) Les 2 Groep 3/4 (=A) A4 BV De Pianomannen blad 1 A4 LK BV De Pianomannen blad 1 (voor de leerkracht) A5 BV De Pianomannen blad 2 A5 LK BV De Pianomannen blad 2 (voor de leerkracht) Groep 5/6 (B) B4 BV De Pianomannen blad 1 B4 LK BV De Pianomannen blad 1 (voor de leerkracht) B5 BV De Pianomannen blad 2 B5 LK BV De Pianomannen blad 2 (voor de leerkracht)

7 Groep 7/8 (C) C4 BV De Pianomannen blad 1 C4 LK BV De Pianomannen blad 1 (voor de leerkracht) C5 BV De Pianomannen blad 2 C5 LK BV De Pianomannen blad 2 (voor de leerkracht) Les 3 Vrije keuze V1-1 Kerken en monsters blad 1 V1-1 LK Kerken en monsters blad 1 (voor de leerkracht) V1-2 Kerken en monsters blad 2 V1-2 LK Kerken en monsters blad 2 (voor de leerkracht) V2-1 Wit eten blad 1 V2-1 LK Wit eten blad 1 (voor de leerkracht) V2-2 Wit eten blad 2 V2-2 LK Wit eten blad 2 (voor de leerkracht) V3-1 De familie van Satie blad 1 V3-1 LK De familie van Satie blad 1(voor de leerkracht) V3-2 De familie van Satie blad 2 V3-2 LK De familie van Satie blad 2 (voor de leerkracht) V4 Verliefd V4 LK Verliefd (voor de leerkracht) V5 V5 LK V6 V6 LK V7 V7 LK V8 V7 LK Dansmuziek Dansmuziek (voor de leerkracht) Zwemmen in zee Zwemmen in zee (voor de leerkracht) Een brief aan jezelf Een brief aan jezelf (voor de leerkracht) Je naam veranderen Je naam veranderen (voor de leerkracht) Verwerkingsles Verwerkingsles De kamer van Satie Verwerkingsles LK De kamer van Satie (voor de leerkracht) Kattenlied Ochtendgymnastiek

8 Lesbrief BV De Pianomannen is een jeugdconcert met muziek van de excentrieke Franse componist Erik Satie ( ). Op een groot scherm worden computeranimaties vertoond die onderdeel uitmaken van het verhaal. BV De Pianomannen in het kort Een geheimzinnige advertentie in de Gele Gids: BV De Pianomannen, voor al uw componistenkamers. Eén telefoontje en de twee mannen staan op je stoep. Om dit keer de kamer van Erik Satie voor je in te richten. We krijgen niet alleen zijn meubels in huis, maar ook een vreemde vogel in een kooi, een lawaaierige typemachine, een portret van een zangeres en... Opbouw lespakket De voorbereiding op dit concert bestaat uit drie lessen van elk 30 à 45 minuten. Met als afsluiting na het concert nog een verwerkingsles. Les 1: Erik Satie: kennismaking met de componist Erik Satie en zijn muziek. - Apart materiaal voor groep 3-4 (A), 5-6 (B) en 7-8 (C). - Voor elke groep drie lesbladen: 1. Hoe zag Satie eruit? (van belang, omdat Satie zelf in de voorstelling voorkomt). 2. Hoe componeerde Satie? 3. Een activiteit waarbij als begeleiding naar muziek van Satie geluisterd wordt. Les 2: De Pianomannen: kennismaking met de twee pianisten en inhoudelijke voorbereiding op de voorstelling. - Een animatiefilmpje over de pianisten Ernst Binnekamp en Klaas Bakker (voor elke groep gelijk). - Twee lesbladen (aparte bladen voor groep 3/4 en 5/6/7/8). Les 3: Vrije keuze: de leerkracht maakt een vrije keuze uit acht verschillende onderwerpen die allemaal te maken hebben met het leven en de muziek van Satie. De inschatting welke onderwerpen voor de klas geschikt zijn, wordt aan de leerkracht overgelaten. De lesbladen worden met een V aangeduid. - V1: Kerken en monsters: over Satie s kerkmuziek, glas-in-loodramen en waterspuwende gargouilles. - V2: Wit eten: over muziek die iets met eten te maken heeft. - V3: De familie van Erik Satie: over zijn geboortestad, zijn ouders, excentrieke oom en scheepsmuziek. - V4: Verliefd: over zijn relatie met de schilderes Suzanne Valadon (onderdeel concert). - V5: Dansmuziek: maak zelf een dans op dansmuziek van Satie. - V6: Zwemmen in zee: muziek met een verhaal. - V7: Een brief aan jezelf: luisteren naar dagboekmuziek en een brief aan jezelf schrijven. - V8: Je naam veranderen: over kalligraferen en een mongram ontwerpen.

9 Verwerkingsles - Suggesties voor activiteiten als verwerking/afsluiting van het bezoek aan de voorstelling. - Eventueel nog een onderwerp uit de vrije-keuzelessen van les 3. - Liederen: 1. Kattenlied 2. Ochtendgymnastiek NB: Het is niet de bedoeling dat deze liederen vóór de voorstelling worden aangeleerd. Het aanleren ervan maakt namelijk deel uit van het concert. De bladen zijn dus bedoeld om eventueel ná het concert te gebruiken. Benodigdheden Bij vrijwel elke les is de bijgesloten DVD nodig, en dus ook een DVD-speler en TV. Verder is vaak tekenmateriaal en tekenpapier nodig. Bij de volgende lessen zijn nog specifieke andere dingen nodig: - A3: scharen en lijm. - B3: klei en eventueel spatels e.d. - C1: scharen en lijm. - B5, C5: een aantal telefoonboeken en/of Gouden Gidsen. - V1: materiaal om glas-in-loodramen te maken (bijv. transparant gekleurd papier) - V7: enveloppen en postzegels. DVD De DVD bevat verschillende onderdelen: 1. het lesmateriaal verdeeld over de drie groepen; 2. de luisterkamer (losse muziekstukken van Satie die bijvoorbeeld tijdens de teken- of gymles kunnen worden gebruikt); 3. de colofon met contactinformatie. Wanneer de DVD is gestart kan binnen het scherm en met de knoppen daaronder (vorige, volgende en lesoverzicht) het juiste item worden geselecteerd. Het handje geeft aan welk item is geselecteerd. Het handje kan worden verschoven met de pijltjestoetsen op de afstandbediening. Start de selectie door op [ok] de drukken. Direct overstappen naar een volgend item kan met de toetsen [prev(ious)] en [next] op de afstandbediening. De muziek- en animatiefragmenten kunnen tussentijds worden gestopt met de knop [pauze]. De hele DVD wordt afgesloten met de knop [stop]. N.B. Tijdens de testfase van de DVD is gebleken dat sommige typen DVD-spelers de filmpjes Benen-muziek en De Pianomannen afspelen met enkele storende strepen. Waarvoor onze excuses. Wij wensen u veel plezier met het lespakket! Productiehuis Jeugdconcerten & Klaas Bakker

10 Erik Satie BV De Pianomannen ken je erik satie? erik satie is een componist. weet je wat dat is? foto van erik satie teken de foto na zo tekende satie zichzelf erik satie waaraan herken je satie? teken jezelf waaraan herken je jezelf? naam: A1 (groep 3/4)

11 BV De Pianomannen Erik Satie [leerkracht] ken je erik satie? erik satie is een componist. weet je wat dat is? Iemand die muziek bedenkt en opschrijft. Vreemde achternaam? Hij was Fransman, woonde in Parijs. Leefde van foto van erik satie teken de foto na zo tekende satie zichzelf erik satie (57 jaar, foto 1923) schrijf satie s naam na nog een keer naschrijven waaraan herken je satie? teken jezelf Opschrijven of tekenen. Bolhoed, wandelstok, net pak, bril, baard... Met de dingen waaraan je jezelf kunt herkennen. waaraan herken je jezelf? Opschrijven of tekenen. naam: schrijf je eigen naam A1 LK (groep 3/4)

12 Honden-muziek BV De Pianomannen erik satie kon leuke muziek bedenken. dat deed hij zo: - hij keek altijd heel goed om zich heen. - soms zag hij iets bijzonders. dan dacht hij: hé, daar kan ik een leuk muziekje over maken. dit is de vriendin van satie. ze heet suzanne. suzanne had een hondje. meestal was hij erg lief. een keer deed hij iets stouts. toen kreeg hij een standje. satie had meteen een muziekje in zijn hoofd. over een stout hondje dat een standje krijgt. hij schreef zijn idee snel op. dan kon hij het niet vergeten. later maakte hij er een mooi muziekstuk van. kijk naar het filmpje op de dvd. luister nog eens naar de muziek. maak een tekening bij de drie muziekstukken. strenge berisping alleen thuis spelen je kunt er ook drie toneelstukjes over maken. A2 (groep 3/4)

13 BV De Pianomannen De Pianomannen - blad 1 jullie gaan naar een concert. het heet bv de pianomannen. dit zijn de pianomannen: ze hebben een filmpje voor jullie gemaakt. over zichzelf. de pianomannen zeggen: bonjour. dat is frans. weet je wat het betekent? wil je frans leren praten? merci non oui op welk instrument spelen de pianomannen? ken je nog meer muziekinstrumenten? welk instrument zou je zelf willen spelen? of speel je al een instrument? maak er een tekening van. de pianomannen spelen samen. op één piano. dat heet een piano-duo. kun jij duo-tekenen? ga twee aan twee zitten. hou samen één potlood vast. maak zo samen een tekening. bedenk nog meer moeilijke duo-dingen. A4 (groep 3/4)

14 BV De Pianomannen De Pianomannen - blad 1 [leerkracht] jullie gaan naar een concert. het heet bv de pianomannen. dit zijn de pianomannen: ze hebben een filmpje voor jullie gemaakt. over zichzelf. De Pianomannen. Misschien een 2e keer bekijken met stopzetten (pauzeknop van de afstandsbediening) en bespreken. de pianomannen zeggen: bonjour. dat is frans. weet je wat het betekent? goedendag wil je frans leren praten? merci non oui op welk instrument spelen de pianomannen? piano ken je nog meer muziekinstrumenten? welk instrument zou je zelf willen spelen? of speel je al een instrument? maak er een tekening van. de pianomannen spelen samen. op één piano. dat heet een piano-duo. kun jij duo-tekenen? ga twee aan twee zitten. hou samen één potlood vast. maak zo samen een tekening. bedenk nog meer moeilijke duo-dingen. bijv. lopen met 1 been aan elkaar gebonden, gelijk hetzelfde zeggen,.. A4 LK (groep 3/4)

15 BV De Pianomannen De Pianomannen - blad 2 in het filmpje zag je een gewone piano. en een vleugel. maak een tekening van allebei. welke vind jij mooier? heb jij een eigen kamer? mag je zelf weten hoe je kamer eruit ziet? zou je je kamer willen veranderen? maak daar een tekening van. weet je wat een advertentie is? de pianomannen hebben een advertentie gezet. in het telefoonboek. als je ze opbelt, komen ze je kamer veranderen. ze maken er een componistenkamer van. dan lijkt het net alsof je zelf componist bent. weet je wat een componist is? zou jij zelf componist willen zijn? A5 (groep 3/4)

16 BV De Pianomannen De Pianomannen - blad 2 [leerkracht] in het filmpje zag je een gewone piano. en een vleugel. maak een tekening van allebei. welke vind jij mooier? heb jij een eigen kamer? mag je zelf weten hoe je kamer eruit ziet? zou je je kamer willen veranderen? maak daar een tekening van. weet je wat een advertentie is? de pianomannen hebben een advertentie gezet. in het telefoonboek. als je ze opbelt, komen ze je kamer veranderen. ze maken er een componistenkamer van. voor het geval je idolaat bent van een bepaalde componist. dan lijkt het net alsof je zelf componist bent. weet je wat een componist is? iemand die muziek bedenkt en opschrijft. zou jij zelf componist willen zijn? A5 LK (groep 3/4)

Erik Satie. BV De Pianomannen. Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Dit is een foto van Satie.

Erik Satie. BV De Pianomannen. Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Dit is een foto van Satie. BV De Pianomannen Erik Satie Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Dit is een foto van Satie. Herken je hem ook op de andere plaatjes? Zet steeds een pijltje bij Satie. (Op

Nadere informatie

BV De Pianomannen. Om uit te knippen. Bij blad C1: foto s van Erik Satie. C1a (groep 7/8)

BV De Pianomannen. Om uit te knippen. Bij blad C1: foto s van Erik Satie. C1a (groep 7/8) Om uit te knippen BV De Pianomannen Bij blad C1: foto s van Erik Satie. C1a (groep 7/8) Erik Satie [leerkracht] BV De Pianomannen Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Iemand

Nadere informatie

Suzanne maakte een portret van Erik. Erik maakte een portret van Suzanne. Wat zijn de verschillen tussen deze twee portretten?

Suzanne maakte een portret van Erik. Erik maakte een portret van Suzanne. Wat zijn de verschillen tussen deze twee portretten? Verliefd Op 14 januari 1893 werd Erik Satie verliefd op Suzanne Valadon, een schilderes. Kun je aan dit schilderij zien dat ze verliefd op elkaar zijn? Satie schreef een kort stukje muziek over verliefd

Nadere informatie

Kerken en monsters - blad 1

Kerken en monsters - blad 1 Kerken en monsters - blad 1 Satie woonde vanaf zijn 12e jaar in Parijs. Hij ging vaak naar een kathedraal, de Notre-Dame. Hij hield ervan om daar rustig te zitten en te genieten van de mooie dingen die

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Lesbrief thema: Identiteit

Lesbrief thema: Identiteit Lesbrief na Loser! Lesbrief thema: Identiteit Deze lesbrief is onderdeel van het na programma van de voorstelling Loser! van Theaterhart. Deze begeleidende brief is voor het thema: identiteit en hoort

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 Hier zijn we weer! In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Onder ieder opdracht staan de benodigdheden. Deze zijn meestal op school te vinden. Alleen de muziek moet nog gedownload worden.

Onder ieder opdracht staan de benodigdheden. Deze zijn meestal op school te vinden. Alleen de muziek moet nog gedownload worden. Lesbrief voor Hoedje! van Cordua & Magnus Beste leerkracht, Dit is de lesbrief voor de voorstelling Hoedje! Wij raden aan om voor de voorstelling de denk- en de luister- opdracht te geven en na de voorstelling

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen bouwen

Nadere informatie

VRIENDSCHAP EN RELATIES

VRIENDSCHAP EN RELATIES VRIENDSCHAP EN VRIENDSCHAP Als je in de puberteit komt, wordt vriendschap belangrijk. Je vrienden kies je zelf uit. Er zijn mensen die één boezemvriend of één hartsvriendin hebben. Andere mensen hebben

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 2 de KunstKabinetles 2.8 Zet ze eens anders neer klassikaal gekregen en uitgevoerd.

Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 2 de KunstKabinetles 2.8 Zet ze eens anders neer klassikaal gekregen en uitgevoerd. De barones Groep 2 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 2 de KunstKabinet 2.8 Zet ze eens anders neer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Ze hebben geleerd over de Gouden Eeuw

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht)

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht) MENU Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! In deze bijlage wordt het menu voor het tekenevenement beknopt weergegeven. Per opdracht leest u: - het idee van de opdracht - de duur hiervan - de daarbij

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S T R K C N T LS 1 Opdracht 1 Nodig: papier en lijm 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot met een ander plaatje. 3. Zoek nu samen nog vier

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen. van groep 7-8

Lesbrief voor leerlingen. van groep 7-8 Lesbrief voor leerlingen van groep 7-8 SHOW ME A STORY is een lespakket waarin je in kleine stappen gaat werken aan het maken van een stop-motion animatiefilm. Je bedenkt eerst een karakter, dan ontwerp

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE. Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:.

WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE. Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:. WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE De Middeleeuwen Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:. 1 Hoi! Ik ben Tim de Wekker! Ik wil graag weten hoe vaak en hoe lang je bezig bent met een taak. Daarom heb ik een

Nadere informatie

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt.

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. niet durven slapen-bw-druk:bed 5/7/10 1:25 PM Pagina 60 HOOFDSTUK ZEVEN Enge mannen en monsters Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. Waarschijnlijk val je al sneller in slaap, dichter bij

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

2.5!"FAMILIETREKJES. # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP

2.5!FAMILIETREKJES. # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP 2.5!"FAMILIETREKJES # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP - luisteren: begrijpen van instructies voor een zoekopdracht, in dit geval een stamboom samenstellen van een denkbeeldige familie - begrijpen

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369 Auteur Iris Kikkert Laatst gewijzigd 11 March 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/58369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

LEERLINGENHANDLEIDING. Inleiding

LEERLINGENHANDLEIDING. Inleiding LEERLINGENHANDLEIDING Inleiding Jullie gaan binnenkort naar de voorstelling De dag- en nachtegaal. Dit jeugdconcert wordt gespeeld door een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch Orkest. De muziek

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Babette Groenewege Feikes Huis Introductie Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Tik Tak Slaap: een voorstelling over Pop die niet kan slapen en

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek.

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek. Dag 1 Opdracht 1 Geef jezelf een cijfer Je kunt op verschillende manieren over jezelf denken. Het beeld dat je van jezelf hebt, noemen we het zelfbeeld. Het zelfbeeld heeft te maken met hoe je jezelf ziet

Nadere informatie

ontwikkeling Sociale en emotionele III Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Kinderboek: Les 8: Mannen en vrouwen (in de media) Lesoverzicht

ontwikkeling Sociale en emotionele III Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Kinderboek: Les 8: Mannen en vrouwen (in de media) Lesoverzicht III Sociale en emotionele ontwikkeling Les 8: Mannen en vrouwen (in de media) Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen hebben inzicht in het ontstaan van seksetypisch gedrag en hoe dit wordt aangeleerd. Kinderen

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R EEN ADEMBENEMEND INSTRUMENT Een liedje fluiten is niet zo makkelijk. Je lippen en je tong moet je in allerlei bochten wringen. Met een muziekinstrument gaat het al een stukje makkelijker. Even blazen en

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW. Groep 3, 4, 5

Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW. Groep 3, 4, 5 Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW Groep 3, 4, 5 Eindhoven, 8 september 2011 In het kort In deze lesbrief vind je een aantal uitgewerkte lessen waarvan je er één of meerdere kunt uitvoeren.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Maak je eigen gebedsriem

Maak je eigen gebedsriem Maak je eigen gebedsriem 1 Blad 1 Hoe te maken? 1. Kleur de plattegrond van het gebedsriemdoosje in. 2. Knip de onderdelen 1 en 2 van het werkblad uit. Dit zijn het bovenste en onderste gedeelte van het

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

Lesbrief Beestjes tekenen naar verhaal

Lesbrief Beestjes tekenen naar verhaal Lesbrief Beestjes tekenen naar verhaal Doelgroep: Groep 5 t/m 8 Lesduur: ± 45 minuten Leerstofgebied: Wereldoriëntatie, Kunstzinnige oriëntatie Werkvorm: Zelfstandig Doel van de opdracht: Het leren hoe

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Kastelen Steden en staten Groep 7 Handleiding voor de leerkracht Informatie voor de geschiedenislessen

Kastelen Steden en staten Groep 7 Handleiding voor de leerkracht Informatie voor de geschiedenislessen Kastelen Steden en staten Groep 7 Handleiding voor de leerkracht Deze handleiding en de opdrachten zijn bedoeld als aanvulling op de geschiedenislessen over de steden en staten. De lesonderdelen beschreven

Nadere informatie

Handleiding basiswoordenschat.

Handleiding basiswoordenschat. basiswoordenschat. Inleiding. In de basismodule wordt een basis van ongeveer 80 woorden gelegd. Deze woorden worden aangeboden om de woordenschat, maar ook om de communicatieve vaardigheden van de cursist

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Ga je mee de vis uitlaten? Educatieve workshop in 2 delen, ontwikkeld voor de Kunsthal Rotterdam en de kleuters van groep 2 van de RSV.

Ga je mee de vis uitlaten? Educatieve workshop in 2 delen, ontwikkeld voor de Kunsthal Rotterdam en de kleuters van groep 2 van de RSV. Ga je mee de vis uitlaten? Educatieve workshop in 2 delen, ontwikkeld voor de Kunsthal Rotterdam en de kleuters van groep 2 van de RSV. Judith van den Berg 2012 Les 1 Introductie Animatiefilmpje met ingesproken

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Yurko van Theatergroep Wie Walvis

Lesbrief bij de voorstelling Yurko van Theatergroep Wie Walvis Lesbrief bij de voorstelling Yurko van Theatergroep Wie Walvis OVER DE VOORSTELLING Yurko is een reus maar daar is niks van te zien. Reuzen zijn immers reusachtig en dat is Yurko in de verste verte niet.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

De grote Geronimo Stilton omnibus

De grote Geronimo Stilton omnibus Het thema van deze nieuwsbrief is: Reizen De grote Geronimo Stilton omnibus Tekst: Geronimo Stilton / Illustraties: Flavio Ferron e.a. Voorlezen vanaf 7 jaar / zelf lezen vanaf 9 jaar Over het boek Paperback

Nadere informatie

Een filmpje kijken en reflecterend bespreken. Film 2:50 min op youtube: Asking Strangers For Food! (Social Experiment)

Een filmpje kijken en reflecterend bespreken. Film 2:50 min op youtube: Asking Strangers For Food! (Social Experiment) 1 KARAKTER DOELSTELLING Kiezen voor Dienstbaarheid Dienstbaarheid: Onvoorwaardelijke inzet voor de medemens. Met Karakter educatie leer je de jonge mensen om oprechte en rechtvaardige keuzes te maken.

Nadere informatie

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat Sneeuwman kan... Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95 Uitgeverij: Bakermat Suggesties: Emy Geyskens KORTE INHOUD: Sneeuwman kan glijden op het ijs en op sneeuw, brullen

Nadere informatie

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Annemieke Hooijschuur en Hanneke de Jong Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Wereldlijke en Geestelijke Voorkennis De leerlingen zijn enigszins op de hoogte van de levenswijze

Nadere informatie

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige twee lessen hebben we met de kaart gewerkt, waarop alle vragen stonden die we gebruikt hebben om de tekst

Nadere informatie

Doel. Wat heb je nodig? Spelregels.

Doel. Wat heb je nodig? Spelregels. Doel. Dit spel is een concrete tool dat de dialoog rond eerlijkheid mogelijk maakt. Aan de hand van herkenbare situaties worden 14 tot 18 jarigen uitgenodigd voor zichzelf na te denken over wat eerlijk

Nadere informatie

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien.

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien. DOELGROEP: basisschool THEMA: spreekbeurt MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- ALS IK EEN... WAS... Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars

Nadere informatie

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma tk taalkaart 1 Mijn diploma Wat ga je doen? Je leert wat een diploma is. Je bedenkt en maakt een diploma. Op verkenning 1 Mijn diploma 1 Bekijk het diploma. naam: Femke Visser geboortedatum: 7 juni 1999

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 5)

Luisteren: muziek (B1 nr. 5) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Begrijpend luisteren Annemarieke Kool CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Strategieën en voorbeelden 4. Differentiëren mbv taxonomie 5. Oefening

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

wat wordt gemaakt? id-o-matic fantasiekaarten

wat wordt gemaakt? id-o-matic fantasiekaarten wat wordt gemaakt? id-o-matic fantasiekaarten 1 wat wordt gemaakt? 2 wat voor raars ziet zij? 3 wat voor raars zien zij? 4 wat heb je nodig voor deze opdracht? wat heb je nodig voor deze opdracht? heruitvinding

Nadere informatie

Hoeveel water verbruik ik?

Hoeveel water verbruik ik? Eventuele vervolgles: Zuinig met water! Doelen Kerndoel 39: De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu Materialen Varieert naar aanleiding van de vragen van de kinderen. In ieder geval: Waterdagboeken

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD Opdracht 1: de pinpas de geldautomaten het geld het bedrag Opdracht 8 1. Hij betaalt in Nederland met de euro. 2. Wij wisselen geld. 3. Je hebt briefjes en munten.

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten.

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Bij hoofdstuk 16 - vragen. : Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Hoor je mensen vragen stellen?

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie