Welkom. DE VRAAG VAN VANDAAG: Wat zien we met een warmtebeeldcamera?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom. DE VRAAG VAN VANDAAG: Wat zien we met een warmtebeeldcamera?"

Transcriptie

1 Welkom DE VRAAG VAN VANDAAG: Wat zien we met een warmtebeeldcamera?

2 inhoud van de les Verhouding licht / IR IR in beeld brengen Beeld Camera Informatie Temperatuur Warmte en warmtetransport Camera techniek Materiaal en hun eigenschappen Gevormd beeld bij bv rook Tactiek en toepassing Casus

3 Verhouding Zichtbaar licht > infrarood

4 Beeld Infrarood in beeld brengen

5 Camera Opbouw infrarood camera

6 Informatie Welke informatie krijgen we van een warmtebeeld camera?

7 Informatie Welke informatie krijgen we van een warmtebeeld camera? Temperatuur? Beeld?

8 Temperatuur Temperatuurweergave op een warmtebeeld camera? Er is verband tussen stralingsintensiteit en warmte. Dit is echter niet lineair maar tot de 4de macht. Een 2 keer zo hoge stralingstemperatuur leid tot een 16 keer zo hoge stralingsintensiteit Is vierde macht Is tweede macht Lineair intensiteit Temperatuur in Kelvin 10

9 Temperatuur De temperatuurweergave op een warmtebeeld camera geeft de schijnbare temperatuur weer. Dit is een indicatie van de hoeveelheid straling die de detector ontvangt. Ook gereflecteerde straling wordt in deze indicatie verwerkt. Temperatuur kan dus de helft of het dubbele zijn van wat de camera aangeeft.

10 Warmte Temperatuur staat voor warmte. Warmte kan zich verspreiden. We moeten ons bewust zijn van de manieren waarop warmte zich verspreid. We kennen 3 manieren van warmte verspreiding of warmte transport:

11 Warmtetransport Door geleiding of conductie. Door convectie of stroming. Door straling. (infrarood)

12 Warmtegeleiding Warmte overdracht door conductie. Afhankelijk van temperatuur, dichtheid en vochtgehalte van het materiaal proefopstelling

13 Convectie Mechanisme voor warmtestroming door verplaatsing van materiaal. Vind plaats omdat een verschil in temperatuur een verschil in dichtheid veroorzaakt.

14 Straling Warmtestraling is elektromagnetische straling die een object uitzend als gevolg van de temperatuur van een object. Dit wordt ook wel radiatie genoemd Wordt tegengehouden door water en de meeste vaste stoffen.

15 Camera techniek Infraroodstraling is altijd en overal om ons heen. Niet met het blote oog zichtbaar.

16 Camera techniek De WBC laat een beeld zien van de verschillen in stralingsintensiteit. Dus:Niet de temperatuur.

17 Camera techniek De stralingsintensiteit is afkomstig van een meetobject en kan uit 3 delen bestaan. 1. Uitgezonden straling van het object.(emissiviteit) 2. Straling uit de omgeving gereflecteerd door het meetobject.(reflectie) 3. Straling van achter het meetobject die door het object heen straalt. (transmissie)

18 emissie en absorptie Het vermogen of de capaciteit van een object om te kunnen stralen wordt emissiviteit genoemd. Het vermogen of de capaciteit van een object om te kunnen absorberen wordt absorptie genoemd.

19 test De proef met de theemok

20 emissie en absorptie De hoeveelheid straling die een object uitstraalt is afhankelijk van: Temperatuur van het voorwerp Hoe goed het voorwerp warmte kan uitstralen

21 test De proef met de theemok

22 test De proef met de theemok

23 Reflectie Alle materialen reflecteren in meer of mindere mate infraroodstraling. Dit is afhankelijk van het spiegelend vermogen van het voorwerp.

24 Transmissie en transparantie Zichtbaar licht; niet transparant Infrarood; wel transparant

25 Transmissie en transparantie Zichtbaar licht; wel transparant Infrarood; niet transparant

26 Beeld Het beeld wordt door de camera gevormd uit de som van : Temperatuur van het meetobject Emissiviteit van het meetobject Straling uit de omgeving Reflectiviteit van het meetobject

27 Rook Groot voordeel voor ons is dat we door rook heen kunnen kijken : Rook is in meer of mindere mate IR transparant. Transparantie van rook is afhankelijk van de temperatuur van de rook ten opzichte van de achtergrond, de dichtheid en de hoeveelheid ronddwarrelende vaste deeltjes in de rook.

28 Rook Wanneer de rook zichtbaar is met de WBC is de rook erg warm en dus bevinden we ons in de gevarenzone.

29 Rook Voorbeeld van meer zicht bij rook.

30 Tactiek De WBC is een hulpmiddel. De WBC heft een deel van de gezichtsbeperking door rook en duisternis voor ons op. De standaard inzetprocedure blijft ongewijzigd. De inzet wordt ondersteund door de WBC.

31 Toepassing Verkenning. Sneller vinden van slachtoffers. Een compleet overzicht van de ruimte en situatie krijgen. Gevaren sneller herkennen. Sneller het belang van opschalen inzien.

32 Toepassing Zoekacties bij binnenbranden. Eerst verkennen adhv RSTV. Scannen volgens 3 lagenmethode met WBC

33 Toepassing Blinde hoeken.

34 Toepassing Route ter verkennen van de blinde hoeken.

35 Toepassing Zoekactie buiten. Afdruk passagiers staat nog in de stoelen Omgeving incident scannen naar weggeslingerde slachtoffers.

36 Toepassing Zoekactie buiten. Lekkages van olie, water, en benzine op de weg. Hierbij zal de WBC geen onderscheid maken in de soort vloeistof.

37 Toepassing Zoekactie bij ingestorte gebouwen. Slachtoffers onder een dikke laag stof. Door de warmte die het slachtoffer uitstraalt zal deze wellicht met een WBC wel zichtbaar zijn.

38 Toepassing Ongevallen met gevaarlijke stoffen. Het opsporen van lekkages. Bepalen van de vulgraad van tanks en vaten. LET OP! Een WBC is NIET explosieveilig!

39 Toepassing Bepalen van vulgraad. Gevormd door vaste stof of vloeistof. Er moet een temperatuurverschil zijn tussen het vat en de inhoud van het vat. Boven de stof moet een gaslaag aanwezig zijn. Het temperatuurverschil in het vat en de wand moet naar buiten kunnen treden.

40 Toepassing Problemen bij zoekacties. Blokkade van IR straling door objecten die niet IR transparant zijn. Ben alert als er vreemde hobbels op de vloer of op meubelstukken zichtbaar zijn. Bed verdient extra aandacht Slachtoffer trekt dekens over zich heen. Slachtoffer kruipt onder het bed.

41 Toepassing Warmtebeeld van persoon in bed. Alleen hoofd is zichtbaar.

42 Toepassing Opsporen van slachtoffers. De huidoppervlakte zal onder normale (18 C) omstandigheden wit weergegeven worden op de WBC. Wanneer er brand is en de objecten in de omgeving worden warmer dan de huidoppervlakte van het slachtoffer zal deze donkerder weergegeven worden.

43 Toepassing Zoekactie brandhaard. De warmetebeeldcamera helpt u de plek te vinden waar de temperatuur het hoogst is.

44 Toepassing Zoekactie brandhaard. Bij dit plaatje kan de brandhaard in de muur (isolatie) of direct achter de muur zijn.

45 Toepassing Zoekactie brandhaard. Plafond geeft vaak als eerste een indicatie van de plaats van de brandhaard. Deze indicatie geeft niet aan dat de warmteontwikkeling in het plafond zit, maar kan een weerspiegeling zijn van de vuurhaard op de grond die door obstakels niet direct gezien wordt. Bovenstaand kan ons dus snel naar de brandhaard leiden. Ook bij grote hallen.

46 Toepassing Zoekactie brandhaard. Deuren: Hierbij kun je aan het beeld zien of je aan dezelfde of aan de ander zijde van de brandhaard bent. Wanneer er hete gassen naar buiten worden geperst worden deze als witte vingers ter hoogte van de sponning zichtbaar.

47 Toepassing Zoekactie brandhaard. Gaten: bij verschil aan temperatuur in de ruimten waar het gat een verbinding mee maakt is het gat goed zichtbaar. Wanneer de temperatuur aan beide zijden van het gat gelijk is zal het gat moeilijk zichtbaar zijn met een WBC.

48 Toepassing Hotspots en verborgen brandhaarden. Door met een straal op een warme plek te spuiten kun je snel een indicatie krijgen of dit een warme plek is of een brandhaard. Hoe doen we dat dan: Wanneer na het sluiten van de straal de witte spot weer direct wit wordt dan is het een brandhaard, wordt de spot langzaam weer wit dan hebben we te maken met een object dat geabsorbeerde warmte uitzend.

49 Toepassing Constructies. Constructiedelen zoals balken en staalspanten worden zichtbaar gemaakt omdat zij door afwijking van materiaalsoort met de omgeving en hun massa verschillend opwarmen. Hierdoor zijn de balkjes achter de gipswand bv goed zichtbaar.

50 Toepassing Nacontrole. Gebreken in constructie door de brand. Verborgen brandhaardjes zoeken. Hotspots zoeken.

51 Toepassing Bergen van SO en/of lichaamsdelen. Aanrijding trein / persoon.

52 Samenvatting Verhouding licht / IR IR in beeld brengen Temperatuur Camera techniek Materiaal en hun eigenschappen Gevormd beeld bij bv rook Tactiek en toepassing

53 Casus 4 groepjes Per groep 1 flap Overwegingen en inzet bepalen Deze in 15 min. op flap zetten Presenteren in 5 min. Classicaal bespreken

54 Casus 1 BR1,Buitenbrand, 1xTS, 1xWAH. Zo'n 40 ton strobalen heeft vlam gevat nadat vermoedelijk een sigaret niet goed uit gemaakt is.

55 Casus 1 Omgeving. De balen staan allen in brand. Rondom de balen is alles vrij. Boven de brandende balen hangen hoogspanningskabels met een totale spanning van 380 KVA.

56 Casus 1 Overweging. Kunt u door gebruik te maken van de warmtebeeldcamera uw inzet bepalen? Wat wilt u inzichtelijk maken met de warmtebeeldcamera?

57 Casus 1 Wat is er gebeurd: Zo'n 40 ton strobalen heeft vlam gevat nadat vermoedelijk een sigaret niet goed uit gemaakt is. De brandweer constateerde met behulp van warmtebeeld camera's dat de daarboven hangende hoogspanningskabels met een totale spanning van 380 KVA aangestraald werden. Hierop werd besloten de kabels spanningsloos te maken

58 Casus 1 Wat werd er gezien:

59 Casus 2 BR1,St. Aldegoohnisstraat 318, Beekkant Betreft een binnenbrand, 1 persoon vermist. In de buitenverkenning neemt u de WBC mee.

60 Casus 2 Overweging. Kunt u door gebruik te maken van de warmtebeeldcamera uw inzet bepalen? Wat wilt u inzichtelijk maken met de warmtebeeldcamera?

61 Vragen????

In dit document leggen we uit hoe isolatie werkt en hoe INSUL8eco werkt in uw gebouw.

In dit document leggen we uit hoe isolatie werkt en hoe INSUL8eco werkt in uw gebouw. De basis van isolatie en hoe INSULd8eco werkt in uw gebouw In dit document leggen we uit hoe isolatie werkt en hoe INSUL8eco werkt in uw gebouw. Om de werking van onze isolatie oplossing goed te begrijpen,

Nadere informatie

Indien er bij 2 objecten sprake is van een temperatuurverschil, is er sprake van warmteoverdracht.

Indien er bij 2 objecten sprake is van een temperatuurverschil, is er sprake van warmteoverdracht. Indien er bij 2 objecten sprake is van een temperatuurverschil, is er sprake van warmteoverdracht. Indien er bij 2 objecten sprake is van een temperatuurverschil, is er sprake van warmteoverdracht. Warmteoverdracht

Nadere informatie

Infra rood is een golflengte in het elektromagnetische spectrum. Je kunt dit niet zien. Wel kun je

Infra rood is een golflengte in het elektromagnetische spectrum. Je kunt dit niet zien. Wel kun je Thermografie Deze foto laat je zien dat een Infrarood foto er heel anders uitziet dan een gewone foto. Je kunt temperatuurverschillen zichtbaar maken die je met het oog niet kunt waarnemen. Foto: warmtecheck.nl

Nadere informatie

innovation in insulation

innovation in insulation warmte vocht geluid 2.000 / BW / 07-2003 Bergman Grafimedia Deze uitgave is met de meeste zorg samengesteld. Eventuele wijzigingen en zetfouten ten alle tijde voorbehouden. Warmte Inleiding In de hedendaagse

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting door Jel 1075 woorden 17 maart 2018 8 3 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis en op school.

Nadere informatie

Weten en kennen Definitie van brand: Een voorbeeld

Weten en kennen Definitie van brand: Een voorbeeld Weten en kennen Begrip hebben van het verbrandingsproces en de daarmee samenhangende verschijnselen De algemene ontwikkeling van een compartimentsbrand kunnen beschrijven, inclusief: o Stadia van een brand

Nadere informatie

Stralingsverwarming: gezonde warmte met minder energie

Stralingsverwarming: gezonde warmte met minder energie Stralingsverwarming: gezonde warmte met minder energie De Nederlandse overheid wil dat Nederland in 2050 alleen nog maar duurzame energie gebruikt. Om dit doel te bereiken moeten alle Nederlandse huishoudens

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4 Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4 Samenvatting door L. 1264 woorden 2 juli 2014 3,9 15 keer beoordeeld Vak NaSk 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis en op school. Om iets te verwarmen heb je

Nadere informatie

Your Partner in Geo Information Services. Frank De Boeck Commercieel directeur W. Europa EUROSENSE BELFOTOP B.V.B.A.

Your Partner in Geo Information Services. Frank De Boeck Commercieel directeur W. Europa EUROSENSE BELFOTOP B.V.B.A. Your Partner in Geo Information Services Frank De Boeck Commercieel directeur W. Europa EUROSENSE BELFOTOP B.V.B.A. Inhoud DEEL 1: Wat is thermografie? Stralingsenergie Thermografische camera DEEL 2: Vlucht

Nadere informatie

Introductie eco2heat. Duurzaam verwarmen op basis van natuurlijke straling. Gezond, duurzaam en voordelig verwarmen

Introductie eco2heat. Duurzaam verwarmen op basis van natuurlijke straling. Gezond, duurzaam en voordelig verwarmen Introductie eco2heat Duurzaam verwarmen op basis van natuurlijke straling Wie is Eco2heat? Eco2heat kiest voor duurzame, groene warmte. Aangezien ongeveer 30% van het wereld energie verbruik verwarming

Nadere informatie

Bijscholing SAH voor onderofficieren DEEL 1 BRANDVERLOOP EN DE REALITEIT

Bijscholing SAH voor onderofficieren DEEL 1 BRANDVERLOOP EN DE REALITEIT Bijscholing SAH voor onderofficieren DEEL 1 BRANDVERLOOP EN DE REALITEIT Leerdoelstellingen Weten/kennen Begrip hebben van het verbrandingsproces en de daarmee samenhangende verschijnselen De algemene

Nadere informatie

Fysische modellen De Aarde zonder en met atmosfeer

Fysische modellen De Aarde zonder en met atmosfeer Fysische modellen De Aarde zonder en met atmosfeer J. Kortland Cdb, Universiteit Utrecht Inleiding Bij het ontwerpen van een computermodel van de broeikas Aarde maak je gebruik van fysische modellen. Deze

Nadere informatie

4VMBO H2 warmte samenvatting.notebook September 02, Warmte. Hoofdstuk 2. samenvatting. Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte

4VMBO H2 warmte samenvatting.notebook September 02, Warmte. Hoofdstuk 2. samenvatting. Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte Warmte Hoofdstuk 2 samenvatting Warmte is Energie Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte Brandstoffen verbranden: Brandstof Zuurstof voldoende hoge temperatuur (ontbrandingstemperatuur) Iedere brandstof

Nadere informatie

Warmtetransport & thermische isolatie

Warmtetransport & thermische isolatie Warmtetransport & thermische isolatie Hoofdstuk 1 Cauberg-Huygen 1 Warmte De drie warmtetransport-mechanismen mechanismen Warmteoverdracht van/naar constructies Berekening warmteweerstand constructies

Nadere informatie

Warmtebeelden interpreteren. Door: Paul Cornelissen

Warmtebeelden interpreteren. Door: Paul Cornelissen Door: Paul Cornelissen Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doel... 3 Opbouw... 3 Hoe warmtebeelden de isolatiewaarde tonen... 4 Temperatuur bepalen... 4 Isolatiewaarde bepalen... 5 Het waarom... 7 Isolatiewaarden...

Nadere informatie

ALLES WAT U WILDE WETEN

ALLES WAT U WILDE WETEN ALLES WAT U WILDE WETEN (EN NIET WIST) OVER In slechts Er zijn 3 manieren om warmte over te brengen : Convectie = verwarmen van lucht Conductie = verwarmen via vaste materies STRALING = rechtstreeks verwarmen

Nadere informatie

Warmte. Hoofdstuk 2. Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte

Warmte. Hoofdstuk 2. Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte Warmte Hoofdstuk 2 Warmte is Energie Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte Brandstoffen verbranden: Brandstof Zuurstof voldoende hoge temperatuur (ontbrandingstemperatuur) 1 Grootheid Symbool Eenheid

Nadere informatie

Klimaatbeheersing (2)

Klimaatbeheersing (2) Klimaatbeheersing (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-6-3) Uitgave 2016 1 Natuurkundige begrippen 1.1 Warmte () Warmte is een vorm van energie welke tussen twee lichamen met een verschillende temperatuur

Nadere informatie

Rapport Thermografie bijlage bij het rapport over energiebesparing in woningen

Rapport Thermografie bijlage bij het rapport over energiebesparing in woningen Rapport Thermografie bijlage bij het rapport over energiebesparing in woningen Adviesadres Bespaarstraat 17 Verkwistdorp Datum 19 januari 2015 Adviseur: GRID Consult De Fluit 35 1398 CA Muiden Disclaimer

Nadere informatie

Introductie Warmtebeelden. Een korte toelichting voor de bewoners en geïnteresseerden van Oud-Zuilen.

Introductie Warmtebeelden. Een korte toelichting voor de bewoners en geïnteresseerden van Oud-Zuilen. Introductie Warmtebeelden Een korte toelichting voor de bewoners en geïnteresseerden van Oud-Zuilen. Oud-Zuilen, 9 november 2013 Het bestuur van Nieuwe Energie voor Oud-Zuilen heeft aan Gevelscan een offerte

Nadere informatie

Basisbeginselen infrarood. Emissie coëfficiënt: het vermogen van een materiaal om IR straling uit te zenden

Basisbeginselen infrarood. Emissie coëfficiënt: het vermogen van een materiaal om IR straling uit te zenden Basisbeginselen infrarood Emissie coëfficiënt: het vermogen van een materiaal om IR straling uit te zenden Voorwaarden goede meting Stabiel weer Bewolkte hemel voor en tijdens de meting (in open lucht)

Nadere informatie

Uw onderhoud en renovatie in onze professionele handen

Uw onderhoud en renovatie in onze professionele handen Uw onderhoud en renovatie in onze professionele handen Uw onderhoud en renovatie in onze professionele handen GB&O staat voor Gevel Beheer & Onderhoud; een duurzame krachtenbundeling van professionals

Nadere informatie

ISOFOLIE - COOLBOXEZ

ISOFOLIE - COOLBOXEZ Warmtetransport als gevolg van warmtestraling in gebouwen Eenvoudige uitleg van de natuurkundige principes Oude wetenschap in een nieuw jasje INLEIDING Indien een gebouw oncomfortabel koud is in de winter,

Nadere informatie

Energiebalans aarde: systeemgrens

Energiebalans aarde: systeemgrens Energiebalans aarde: systeemgrens Aarde Atmosfeer Energiebalans Boekhouden: wat gaat er door de systeemgrens? Wat zijn de uitgaande stromen? Wat zijn de ingaande stromen? Is er accumulatie? De aarde: Energie-instroom

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3: energie en warmte

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3: energie en warmte Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3: energie en warmte Samenvatting door E. 1500 woorden 6 maart 2014 5,7 16 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Systematische natuurkunde Energie en warmte 3.1 warmte

Nadere informatie

Infrarood temperatuurmeten:

Infrarood temperatuurmeten: Infrarood temperatuurmeten: Special: 2 Kleuren of Ratio Pyrometer Straling, convectie en geleiding: Met een infrarood temperatuurmeter of pyrometer meten we de straling of Radiation van een object. De

Nadere informatie

Naam: Klas: PROEFWERK WARMTE HAVO

Naam: Klas: PROEFWERK WARMTE HAVO Naam: Klas: PROEFWERK WARMTE HAVO Opgave 1 Kees wil kaarsvet in een reageerbuis voorzichtig smelten. Hij houdt de reageerbuis daarom niet direct in de vlam, maar verwarmt de buis met kaarsvet in een stalen

Nadere informatie

Broeikas Aarde: een leefbare temperatuur

Broeikas Aarde: een leefbare temperatuur Computerondersteund modelleren Natuurkunde Broeikas Aarde: een leefbare temperatuur Universiteit Utrecht Cd Centrum voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen Computerondersteund modelleren Natuurkunde

Nadere informatie

De initiële investering en installatie van onze infrarood panelen zijn laag in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen.

De initiële investering en installatie van onze infrarood panelen zijn laag in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen. Here comes the Over Onze Producten Onze infrarood panelen behoren kwalitatief tot de absolute wereldtop en geven duurzame energie een extra dimensie. De filosofie achter deze energiebesparende producten

Nadere informatie

Na leren van paragraaf 5.1 kun je

Na leren van paragraaf 5.1 kun je Oefentoets Hieronder zie je leerdoelen en toetsopdrachten Kruis de leerdoelen aan als je denkt dat je ze beheerst. Maak de toetsopdrachten om na te gaan of dit inderdaad zo is. Na leren van paragraaf 5.

Nadere informatie

Webinar. Infrarood-temperatuurmeting

Webinar. Infrarood-temperatuurmeting Webinar Infrarood-temperatuurmeting Infrarood-temperatuurmeting In dit webinar leert u principiële zaken over de contactloze temperatuurmeting met infrarood thermometers. Naast fysische basiskennis en

Nadere informatie

Voorbeeld van een thermografiescan welke bij een energierapportage hoort

Voorbeeld van een thermografiescan welke bij een energierapportage hoort Voorbeeld van een thermografiescan welke bij een energierapportage hoort Thermografisch onderzoek.... Door M.J.L Nooijen Datum Datum aanmaak rapport Projectnummer Opgeleid door ICT en IT in level 1 en

Nadere informatie

Arien van den Berg & Zn. Haal de warmte van de zon binnen!

Arien van den Berg & Zn. Haal de warmte van de zon binnen! Arien van den Berg & Zn. exclusieve infrarood verwarming Haal de warmte van de zon binnen! Met infrarood warmtepanelen lij kt het of de zon schij nt, doordat de gelij kmatige warmte weldadig aanvoelt Unieke

Nadere informatie

Warmtemetingen Oldehove

Warmtemetingen Oldehove Warmtemetingen Oldehove Uitgevoerd voor: Uitgevoerd door: Walraven Innovation Management - Oldehove Meetgereedschap: Fluke Thermal Imager Ti-25 (IR Fusion Technology) - temp bereik -20 o C + 350 o C Inleiding

Nadere informatie

Warmtefoto Wevelgem 1

Warmtefoto Wevelgem 1 Warmtefoto Wevelgem 1 Wevelgem isoleert Met de Campagne "Wevelgem isoleert" wil de gemeente Wevelgem het isoleren promoten. Deze campagne richt zich in eerste instantie op dakisolatie, gezien dit de meest

Nadere informatie

Maandthema februari 2015. Vuur en Licht

Maandthema februari 2015. Vuur en Licht Maandthema februari 2015 Vuur en Licht 1 Vuur en Licht tezamen 2 Vuur Vuur is het zichtbare (licht) en voelbare (warmte) verschijnsel dat optreedt als een brandbare stof een oxidatiereactie ondergaat bij

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materialen

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materialen Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materi Samenvatting door een scholier 1210 woorden 6 april 2015 6,9 35 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Hoofdstuk 3: Materi Eigenschappen van moleculen: -Ze verschillen

Nadere informatie

(Auteursrecht EUROSENSE, 2016)

(Auteursrecht EUROSENSE, 2016) Dakramen bestaan hoofdzakelijk uit glas. Er bestaan veel verschillende glassoorten met diverse thermische eigenschappen en dus een andere thermische radiatie. Het is dan ook onmogelijk om een rechtlijnige

Nadere informatie

Infrarood verwarming. Effectieve en efficiente warmtebron. Warm, comfortabel en gezond. Intelligente verwarming voor zorgwoningen en thuis.

Infrarood verwarming. Effectieve en efficiente warmtebron. Warm, comfortabel en gezond. Intelligente verwarming voor zorgwoningen en thuis. Infrarood verwarming Warm, comfortabel en gezond Intelligente verwarming voor zorgwoningen en thuis. Effectieve en efficiente warmtebron De innovatieve infrarood verwarmingssystemen spelen helemaal in

Nadere informatie

[HANDLEIDING CAT S60]

[HANDLEIDING CAT S60] 2019 [HANDLEIDING CAT S60] Deze handleiding helpt bij het gebruiken van de CAT S60 warmtebeeld camera en helpt om zinvolle verbeter punten te vinden in uw huis. 1 Bediening van de CAT S60 De CAT S60 is

Nadere informatie

CFD houdt in dat in een computermodel

CFD houdt in dat in een computermodel Tekst Ruud van Herpen en Richard van de Nes CFD betrouwbaar hulpmiddel om brand in parkeergarage te simuleren Grote parkeergarages zijn vaak onderwerp van CFD-simulaties (Computational Fluid Dynamics).

Nadere informatie

Goed zicht bij nul zicht

Goed zicht bij nul zicht Goed zicht bij nul zicht Rook, dampen, gevaarlijke stoffen. Voor brandbestrijders is het een hele uitdaging om zich goed te oriënteren. Dit kan hun toch al stressvolle werkzaamheden verder bemoeilijken.

Nadere informatie

Opstel Nederlands Warmte

Opstel Nederlands Warmte Opstel Nederlands Warmte Opstel door een scholier 2111 woorden 22 april 2018 7 3 keer beoordeeld Vak Nederlands Opdracht: Practicum Titel project: Warm houden https://www.scholieren.com/verslag/opstel-nederlands-warmte

Nadere informatie

Jaarvergadering. Predictive Maintenance 31 januari on 2011 industrial cooling installations with a thermal imager. Jeroen Van Der Kelen

Jaarvergadering. Predictive Maintenance 31 januari on 2011 industrial cooling installations with a thermal imager. Jeroen Van Der Kelen Jaarvergadering Predictive Maintenance 31 januari on 2011 industrial cooling installations with a thermal imager Jeroen Van Der Kelen Wie is Testo Opgericht in 1957 Wereldwijd marktleider in de productie

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/33101 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Kazandjian, Mher V. Title: Diagnostics for mechanical heating in star-forming galaxies

Nadere informatie

Klimaatbeheersing (2)

Klimaatbeheersing (2) Klimaatbeheersing (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-6-3) 1 Natuurkundige begrippen 1.1 Warmte () Warmte is een vorm van energie welke tussen twee lichamen met een verschillende temperatuur kan worden

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 1700 woorden 17 januari 2010 6,6 24 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis

Nadere informatie

Theorie: Temperatuur meten (Herhaling klas 2)

Theorie: Temperatuur meten (Herhaling klas 2) heorie: emperatuur meten (Herhaling klas 2) Objectief meten Bij het meten van een grootheid mag je meting niet afhangen van toevallige omstandigheden. De temperatuur die je ervaart als je een ruimte binnenkomt,

Nadere informatie

Uitleg Warmtescan 20 feb

Uitleg Warmtescan 20 feb Uitleg Warmtescan 20 feb Warmtescans Jouw energieplan en warmtescan Wat is een warmtescan Wat zie je wel en niet Bouwkundig Selectie beelden en verwerking Interpretatie Voorbeelden Warmtescan Wat is een

Nadere informatie

Copyright. B.L.W. Visser bv. Infrarood temperatuurmeten: Special: 2 Kleuren of Ratio Pyrometer. Straling, convectie en geleiding:

Copyright. B.L.W. Visser bv. Infrarood temperatuurmeten: Special: 2 Kleuren of Ratio Pyrometer. Straling, convectie en geleiding: Infrarood temperatuurmeten: Special: 2 Kleuren of Ratio Pyrometer Straling, convectie en geleiding: Emissiviteit: De stralingsenergie van een object bestaat uit zijn eigen stralingsenergie, de gereflecteerde

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Verwarmen en isoleren (Newton)

Samenvatting Natuurkunde Verwarmen en isoleren (Newton) Samenvatting Natuurkunde Verwarmen en isoleren (Newton) Samenvatting door een scholier 1404 woorden 25 augustus 2003 5,4 75 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Verwarmen en isoleren Warmte en energie 2.1 Energievraag

Nadere informatie

Oefenkaart 103C Tactieken en technieken toepassen bij brand

Oefenkaart 103C Tactieken en technieken toepassen bij brand Elementaire oefening Oefenkaart 103C Tactieken en technieken toepassen bij brand Opdracht B-C-D Draaiboek : 103C-DB01 Datum : 21-12-2011 Locatie : Inhoud Elementaire oefening... 1 Inhoud... 2 Vooraf...

Nadere informatie

Brandwering. Brandwerend glas. Pilkington Pyrostop. Pilkington Pyrodur

Brandwering. Brandwerend glas. Pilkington Pyrostop. Pilkington Pyrodur Brandwering Brandwerend glas Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur Pilkington Pyrostop en Pilkington Pyrodur Bescherming en brandveiligheid Spaart mensenlevens Beperkt brandschade aan eigendommen en waardevolle

Nadere informatie

Deel 1 : Mechanica. 2 de jaar 2 de graad (2uur) Inhoudstafel. - a -

Deel 1 : Mechanica. 2 de jaar 2 de graad (2uur) Inhoudstafel. - a - - a - Deel 1 : Mechanica Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoodstuk 3: Hoodstuk 4: Inleiding grootheden en eenheden Gebruik voorvoegsels... Wetenschappelijke notatie... Lengtematen, oppervlaktematen en inhoudsmaten...

Nadere informatie

Thema 2 Materiaal uit de natuur

Thema 2 Materiaal uit de natuur Naut samenvatting groep 6 Mijn Malmberg Thema 2 Materiaal uit de natuur Samenvatting Drie maal water Water kan veranderen van ijs in waterdamp. En waterdamp en ijs kunnen weer veranderen in water. Water

Nadere informatie

Warmteleer van gebouwen

Warmteleer van gebouwen Activiteitsfiche 50 min Materiaal 1 radiator of 1 kookplaat* 1 papieren spiraal die aan een touwtje hangt 1 theelichtje (en 1 aansteker*) 1 geleidingsster 1 laserthermometer 1 tabel met betrekking tot

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. en energieomzetting

Hoofdstuk 3. en energieomzetting Hoofdstuk 3 Energie en energieomzetting branders luchttoevoer brandstoftoevoer koelwater condensator stoomturbine generator transformator regelkamer stoom water ketel branders 1 Energiesoort Omschrijving

Nadere informatie

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN!

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! HET HITTESCHILD ALUTHERMO, HET HITTESCHILD is een dun, reflecterend isolatiemateriaal met uitzonderlijke eigenschappen die een zeer eenvoudige plaatsing mogelijk maken. Het product

Nadere informatie

Energiebesparing vanuit thermografie

Energiebesparing vanuit thermografie INTERLEUVEN Energiebesparing vanuit thermografie Van een lokaal initiatief naar een Europees project Met intergemeentelijke samenwerking naar een efficiënt klimaatbeleid 1 WAT IS THERMOGRAFIE? 2 WAT IS

Nadere informatie

Infrarood thermografie voor kwaliteitscontrole van asfalt bij aanleg (Manon Casiez) Karolien Couscheir

Infrarood thermografie voor kwaliteitscontrole van asfalt bij aanleg (Manon Casiez) Karolien Couscheir Infrarood thermografie voor kwaliteitscontrole van asfalt bij aanleg (Manon Casiez) Karolien Couscheir Situering temperatuurcontrole bij verdichting Verdichten herschikking van korrelskelet Figuur 1: optimale

Nadere informatie

Siesja Kamphuis. Outreach

Siesja Kamphuis. Outreach Siesja Kamphuis Outreach Ondersteunen bij professionaliseringstrajecten Faciliteren W&T op school Faciliteren Professionaliseren www.wetenschapsknoop.amsterdam Aanbod Gastlessen Warme wetenschap 3D filmworkshop

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Samenvatting. 8.1 Sterren en sterrenhopen

Hoofdstuk 8. Samenvatting. 8.1 Sterren en sterrenhopen Hoofdstuk 8 Samenvatting Een verlaten strand en een onbewolkte lucht, zoals op de voorkant van dit proefschrift, zijn ideaal om te genieten van de sterren: overdag van de Zon de dichtstbijzijnde ster en

Nadere informatie

Oefening 1430. De Cobra methode 2015-05-26. Vertaald in het Nederlands 2015-09-08

Oefening 1430. De Cobra methode 2015-05-26. Vertaald in het Nederlands 2015-09-08 De Cobra methode Oefening 1430 2015-05-26 Vertaald in het Nederlands 2015-09-08 Over deze informatie Dit informatiepakket over de Cobra methode is samengesteld door Kristoffer Wahter samen met brandweermensen

Nadere informatie

Brandwering. Brandwerend glas. Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur

Brandwering. Brandwerend glas. Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur Brandwering Brandwerend glas Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur Pilkington Pyrostop en Pilkington Pyrodur Bescherming en brandveiligheid Spaart mensenlevens Beperkt brandschade aan eigendommen en waardevolle

Nadere informatie

Thermografisch onderzoek aan de gebouwschil van de woning aan de Thorbeckelaan nr. 24 te Eindhoven

Thermografisch onderzoek aan de gebouwschil van de woning aan de Thorbeckelaan nr. 24 te Eindhoven Thermografisch onderzoek aan de gebouwschil van de woning aan de Thorbeckelaan nr. 24 te Eindhoven ing. M.A.P. (Marcel) van Aarle Datum : 12 maart 2013 Aantal pagina s : 27 Opdrachtgever : Haagdijk B.V.

Nadere informatie

10 Materie en warmte. Onderwerpen. 3.2 Temperatuur en warmte.

10 Materie en warmte. Onderwerpen. 3.2 Temperatuur en warmte. 1 Materie en warmte Onderwerpen - Temperatuur en warmte. - Verschillende temperatuurschalen - Berekening hoeveelheid warmte t.o.v. bepaalde temperatuur. - Thermische geleidbaarheid van een stof. - Warmteweerstand

Nadere informatie

Handleiding brandveiligheidtraining Arduin

Handleiding brandveiligheidtraining Arduin Inleiding: Alle medewerkers van Arduin hebben van het bedrijf T.S.A. een brandveiligheidtraining gehad. Het doel hiervan was, dat een ieder binnen Arduin weet wat hij/zij wel of beter niet kan doen in

Nadere informatie

Mens en Natuur, Natuurkunde. VO onderbouw (havo/vwo) 2-3 lesuren

Mens en Natuur, Natuurkunde. VO onderbouw (havo/vwo) 2-3 lesuren De sneeuwpop Voor de docent Vak(gebied) Schooltype / afdeling Mens en Natuur, Natuurkunde VO onderbouw (havo/vwo) Leerjaar 1 Tijdsinvestering Vakinhoud 2-3 lesuren Warmtegeleiding en -isolatie in dagelijkse

Nadere informatie

Elementen Thema 5 Wonen

Elementen Thema 5 Wonen Toetstermen Energiebronnen Energieopwekking en transport Elektromagnetisme Drie energiebronnen noemen voor het verwarmen van een stoomketel (elektriciteitscentrale) Twee energiebronnen noemen voor het

Nadere informatie

Thermografische analyse gevels. Gouda

Thermografische analyse gevels. Gouda Thermografische analyse gevels.. Gouda Opdracht In opdracht van: Adres Contactpersoon Telefoonnummer Email Zijn op:. thermografische opnames gemaakt van de gevels van de woning aan de in Gouda. Uitvoering

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. en energieomzetting

Hoofdstuk 3. en energieomzetting Energie Hoofdstuk 3 Energie en energieomzetting Grootheid Energie; eenheid Joule afkorting volledig wetenschappelijke notatie 1 J 1 Joule 1 Joule 1 J 1 KJ 1 KiloJoule 10 3 Joule 1000 J 1 MJ 1 MegaJoule

Nadere informatie

Bescherming van je lichaam tegen UV licht

Bescherming van je lichaam tegen UV licht Bescherming van je lichaam tegen UV licht Document LC16002 Dr Jan H. Lichtenbelt Haren (GN) 2016. 1 Inleiding We hebben zonlicht nodig. Zonlicht voelt lekker warm en behaaglijk aan en het maakt ook nog

Nadere informatie

De ecologische keuze van bouwmaterialen. Basisprincipes

De ecologische keuze van bouwmaterialen. Basisprincipes De ecologische keuze van bouwmaterialen Thermische en akoestische isolatie en luchtdichtheid Basisprincipes Liesbet Temmerman CERAA vzw 12 mei 2009 ECOLOGISCHE THERMISCHE ISOLATIE warmtebehoeften verminderen

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------- 17 maart 2014 Efficiënt verwarmen zonder thermische isolatie De thermische isolatie van een gebouw wordt fundamenteel geacht voor een efficiënt verwarmingssysteem. Dat is echter alleen maar zo als een

Nadere informatie

Thermografische kaart. Schoten, 7 november 2009

Thermografische kaart. Schoten, 7 november 2009 Thermografische kaart Schoten, 7 november 2009 Waarom dit initiatief? 30% warmteverlies door het dak! Doel = identicatie van energieverliezen geven informatie over de isolatiekwaliteit van de daken mits

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor ziekenhuizen, revalidatiecentra, umc s en tijdelijk verblijf in de ggz Maak de zorg brandveilig

Nadere informatie

Oefentoets-Brandpreventie en brandbestrijding-2016

Oefentoets-Brandpreventie en brandbestrijding-2016 Projecttitel: Oefentoets-Brandpreventie en brandbestrijding-2016 Aantal items: 25 Max. aantal punten: 30 1 Bij welke letters horen de brandklassen? Match de letters in de rechterkolom met de juiste brandklasse

Nadere informatie

Infrarood. XIOMARA Recessed-Lightning. XIOMARA Floor-Lightning

Infrarood. XIOMARA Recessed-Lightning. XIOMARA Floor-Lightning LIGHTNING Regelmatig gebruik van infraroodstraling draagt bij aan een goede gezondheid en XIOMARA een energiek en 100-Series krachtig lichaam >> Fullspectrum infraroodstralers voor elke smaak: diverse

Nadere informatie

Bouwkundige brandveiligheid en WBDBO in de praktijk We willen een brand graag beheersbaar houden.

Bouwkundige brandveiligheid en WBDBO in de praktijk We willen een brand graag beheersbaar houden. Bouwkundige brandveiligheid en WBDBO in de praktijk We willen een brand graag beheersbaar houden. 1 BEPERKING VAN UITBREIDING VAN BRAND Brandcompartiment Het gedeelte van het gebouw dat bestemd is als

Nadere informatie

Pocket Guide Thermografie. Theorie Praktijk Tips & Tricks

Pocket Guide Thermografie. Theorie Praktijk Tips & Tricks Pocket Guide Thermografie Theorie Praktijk Tips & Tricks Copyrights, garantie en aansprakelijkheid De informatie verzameld in deze Pocket-Guide is door de auteurswet beschermd. Alle rechten behoren exclusief

Nadere informatie

Degree-n Nano Infrarood verwarming. Duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen voor een schonere planeet

Degree-n Nano Infrarood verwarming. Duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen voor een schonere planeet Degree-n Nano Infrarood verwarming Duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen voor een schonere planeet Over Degree-n Opgericht in 2016 Volledig Nederlands familie bedrijf Gespecialiseerd in Nano

Nadere informatie

SYSTEEMBENADERING VAN DE BRANDWERENDHEID MET BETREKKING TOT BEZWIJKEN

SYSTEEMBENADERING VAN DE BRANDWERENDHEID MET BETREKKING TOT BEZWIJKEN SYSTEEMBENADERING VAN DE BRANDWERENDHEID MET BETREKKING TOT BEZWIJKEN TNO Bouw Centrum voor Brandveiligheid TUDelft Faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen Ton van Overbeek Achtergrond onderzoek

Nadere informatie

Je weet dat hoe verder je van een lamp verwijderd bent hoe minder licht je ontvangt. Een

Je weet dat hoe verder je van een lamp verwijderd bent hoe minder licht je ontvangt. Een Inhoud Het heelal... 2 Sterren... 3 Herzsprung-Russel-diagram... 4 Het spectrum van sterren... 5 Opgave: Spectraallijnen van een ster... 5 Verschuiving van spectraallijnen... 6 Opgave: dopplerverschuiving...

Nadere informatie

Licht; Elektromagnetische straling een golf Licht; een deeltje (foto-elektrisch effect). Licht; als een lichtstraal Licht beweegt met de

Licht; Elektromagnetische straling een golf Licht; een deeltje (foto-elektrisch effect). Licht; als een lichtstraal Licht beweegt met de Licht; Elektromagnetische straling een golf Licht; een deeltje (foto-elektrisch effect). Licht; als een lichtstraal Licht beweegt met de lichtsnelheid ~300.000 km/s! Rechte lijn Pijl er in voor de richting

Nadere informatie

Voorkom brand, wees slim met elektrische apparaten

Voorkom brand, wees slim met elektrische apparaten Voorkom brand, wees slim met elektrische apparaten Telefoon opladen? Leg de telefoon op een tafel of (nacht)kastje, niet op bank of bed. Stof kan door hitte vlam vatten. Elektrische apparaten moeten hun

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor ziekenhuizen, revalidatiecentra, umc s en tijdelijk verblijf in de ggz Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB1-v4.indd

Nadere informatie

VACUÜM ISOLATIE PANELEN TOEGEPAST

VACUÜM ISOLATIE PANELEN TOEGEPAST VACUÜM ISOLATIE PANELEN TOEGEPAST Sarah Los, Arno Vrijman, Bernadette Weitjens & Piem Wirtz Begeleider: Menno Veefkind De prestaties van vacuüm isolatie panelen zijn vele male beter dan die van traditionele

Nadere informatie

Wie Zijn Wij. Duurzaam Milieubewust Betrouwbaar Vertrouwen

Wie Zijn Wij. Duurzaam Milieubewust Betrouwbaar Vertrouwen Wie Zijn Wij Wij zijn PIF Isolatie en zijn het meest veelzijdige isolatie materiaal voor nieuwbouw en renovatie. Door onze unieke eigenschappen combineren wij de hoge Rc waarden van EPS en PIR platen met

Nadere informatie

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken!

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! 1 Brand! Je moet er niet aan denken dat je op een nacht wakker schrikt omdat er brand is. De paniek die dan uitbreekt. Hoe breng je jezelf, je

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Moleculen

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Moleculen Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Mol Samenvatting door een scholier 1296 woorden 9 november 2017 7,6 34 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Natuur/scheikunde overal Paragraaf 6.1: stoffen herkennen

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 3 en 4

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 3 en 4 Samenvatting NaSk Hoofdstuk 3 en 4 Samenvatting door een scholier 1712 woorden 7 februari 2012 5,3 38 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova 1 Kristalstructuur is een vorm die een vaste stof heft zoals:

Nadere informatie

Thermografisch onderzoek Fam Hokke --------------------------- ---------------------------

Thermografisch onderzoek Fam Hokke --------------------------- --------------------------- Op deze klus in opdracht van een isolatiebedrijf en naar aanleiding van comfortklachten een energiescan uitgevoerd om te kijken waar de probleemplekken in de constructie zich bevonden. Thermografisch onderzoek

Nadere informatie

AVIOTEC TECHNOLOGIE. Agenda

AVIOTEC TECHNOLOGIE. Agenda AVIOTEC TECHNOLOGIE Agenda 30 min 1.Intro 2.Basis branddetectie 3.Video brand detectie (VFD) hoe werkt het? 4.Regelgeving en standaardisatie 5.Voordelen 6.Rook vereisten 7.Verlichting vereisten 8.Achtergrond

Nadere informatie

Eddy Brinkman. Materiaalkunde in een notendop. Materials Veldhoven - 31 mei 2017

Eddy Brinkman. Materiaalkunde in een notendop. Materials Veldhoven - 31 mei 2017 Eddy Brinkman Materials 2017 - Veldhoven - 31 mei 2017 Materiaalkunde: geeft antwoord op waarom Waarom is juist dat materiaal geschikt voor die toepassing? Materiaaltechnologie: geeft antwoord op hoe Aan

Nadere informatie

De diverse somsoorten bij Fysica

De diverse somsoorten bij Fysica De diverse somsoorten bij Fysica 1 liter zout water weegt 1,03 kilo 1 liter zoet water weegt 1,00 kilo 1 meter zout water levert 0,1 bar druk op 1 meter zoet water levert 0,097 bar druk op Belangrijk:

Nadere informatie

Een mengsel van lucht, hete verbrandingsgassen en kleine deeltjes vaste stof In rook zitten ook soms vonken

Een mengsel van lucht, hete verbrandingsgassen en kleine deeltjes vaste stof In rook zitten ook soms vonken Hoofdstuk 5 In vuur en vlam 5.1 Brand! Voorwaarden voor verbranding Ontbrandingstemperatuur De temperatuur waarbij een stof gaat branden De ontbrandingstemperatuur is ook een stofeigenschap. Er zijn drie

Nadere informatie

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND - WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND Brand of verbranding is een oxydatieverschijnsel waarbij een brandbaar product

Nadere informatie

Radiatorfolie tegen de muur of tegen de radiator? 1) Om hoeveel warmteverlies kan het gaan?

Radiatorfolie tegen de muur of tegen de radiator? 1) Om hoeveel warmteverlies kan het gaan? Radiatorfolie tegen de muur of tegen de radiator? 1) Om hoeveel warmteverlies kan het gaan? Om enigszins een gevoel te krijgen voor de ordegrootte van de stralingsverliezen geef ik hier een zeer grove

Nadere informatie

Menu. Inleiding Algemene informatie Toepassingen Berekening van warmteoverdracht. 360º aanzicht platenwarmtewisselaar

Menu. Inleiding Algemene informatie Toepassingen Berekening van warmteoverdracht. 360º aanzicht platenwarmtewisselaar Menu Inleiding Algemene informatie Toepassingen Berekening van warmteoverdracht 360º aanzicht platenwarmtewisselaar demontage van platenwarmtewisselaar vloeistofstromen door platenwarmtewisselaar Warmtewisselaar:

Nadere informatie

E -Serie NIEUW. the world of thermal imaging

E -Serie NIEUW. the world of thermal imaging E -Serie NIEUW the world of thermal imaging waar warmtebeelden voor gebruikt worden Hoewel een warmtebeeldcamera een makkelijk te gebruiken hulpmiddel is, zul je al snel ontdekken dat het een hele nieuwe

Nadere informatie