Schooljaarplan Maarten Lutherschool

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schooljaarplan Maarten Lutherschool"

Transcriptie

1 Schooljaarplan Maarten Lutherschool

2 Inleiding Centrale ambitie Waar staan we voor en waar gaan we voor. Kinderen opvoeden tot zelfstandige, verantwoordelijke mensen die vanuit blijdschap en overtuiging God dienen; dat is wat ons drijft in ons werk. Daarin laten wij ons inspireren door de Bijbel. We beschouwen daarbij elk kind als volstrekt uniek. We willen kinderen zien in dat uniek zijn. We willen kinderen helpen hun talenten te begrijpen, te ontwikkelen en te gebruiken, vanuit verbinding met elkaar, vanuit betrokkenheid op de wereld om hen heen, zodat kinderen zich geïnspireerd voelen om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan deze wereld. Missie: Waar willen wij aan bijdragen? We willen bijdragen aan onderwijs dat kinderen leiding leert geven aan zichzelf. We willen bijdragen aan onderwijs dat autonomie van kinderen bevordert. Ontwikkelpunten n.a.v. analyses Bij het opstellen van de ontwikkelpunten hebben wij analyses uit diverse bronnen gebruikt: - In de achterliggende jaren zijn heel veel acties ingezet. Het is nu zaak om al deze punten goed te borgen en te implementeren. - Acties die in de afgelopen jaren zijn ingezet om de opbrengsten op de JBS te verbeteren. - Evaluatie jaarplan Tevredenheidspeilingen (LTP/OTP/PTP) - RI&E - Inspectiebezoek maart Tussentoetsen, eindtoetsen, KanVAS, begaafdheidsprotocol.

3 Keuze ontwikkelthema s Om de kinderen zo goed mogelijk onderwijs te geven moeten we zelf als team blijven ontwikkelen. Vanuit de volgende vraagstellingen gaan wij dit schooljaar onze teamscholing gestalte geven: 1. Pedagogische opbrengsten. 2. Ouderbetrokkenheid. 3. Doelgericht, beredeneerd ontwikkelingsgericht werken in de kleuterbouw. 4. Thematiseren en onderzoekend leren. Hans van Rijn en Imme Hagen van De lerende school zullen ons hierbij begeleiden. Streefbeelden gekoppeld aan de ontwikkelthema s - Van werkklimaat naar positief leefklimaat. - Van positief leefklimaat middels zelfstandig werken naar zelfstandig leerklimaat. - Van reactieve oudercommunicatie naar proactieve communicatie. - Van werken in de kleuterbouw vanuit het door het systeem opgestelde doelen naar een passend aanbod vanuit kennis over ontwikkelingssignalerende gegevens. - Het ingezette proces van thematiseren en onderzoekend leren zichtbaar maken in een rijke leeromgeving.

4 1. Ontwikkelthema: pedagogische opbrengsten Een positief leefklimaat in elke groep waarbij leraren vanaf dag één met kinderen bouwen aan een growth mindset cultuur: eerst het kind dan het leren, leren doe je het best van successen. Zelfstandig werken als middel tot zelfstandig leren. Ambitie ten aanzien van het ontwikkelthema en streefbeelden Leefklimaat: - Met het team krijgen we inzicht in onze bijdrage aan het proces, niet meer doen maar wortelen. Daarbij zien we het belang van het vergroten van het drijfvermogen. - Samen met de kinderen komen we tot een gezamenlijk kader wat betreft huishoudelijke regels. - We bouwen kennis op over wat een growth mindset cultuur is. - Vanuit de growth mindset maken we de norm van het bouwen aan een gelukkige klas betekenisvol. - We formuleren handvatten en een kader over hoe we met kinderen reflecteren op groei. - We formuleren handvatten en een kader over het betrekken van kinderen bij de aanpak. - In een coachingronde krijgt elke leraar feedback op de eigen interactiestijl en het effect hiervan middels de principes van basiscommunicatie: volgen, ontvangen en benoemen. - We maken het leren zichtbaar. - We leren elkaar kennen als pedagoog. - We ontwikkelen initiatieven voor de basis van het zelfstandig werken. - We maken met videobeelden het leren zichtbaar.

5 Planning van interventies Interventie Planning Streefbeeld Wie stuurt aan? Tussenevaluatie per kwartaal: Eindevaluatie 4 e kwartaal Hans van Rijn leidt de startbijeenkomst Pedagogisch klimaat uur. Gezamenlijk kader huishoudelijke regels. Bouwen aan een gelukkige klas. Directie Hans van Rijn 1e herfstvakantie. 2 de december. Bertine van den Oever doet een coachingronde leefklimaat en interactie. Hans leidt de opvolgbijeenkomst van leefklimaat leerklimaat. Directie leidt de opvolgbijeenkomst leefklimaat leerklimaat. 2 dagdelen tussen en Feedback op interactiestijl. Focus op doel uur. Concretiseren van wat te doen en te leren. Initiatieven ontwikkeld voor zelfstandig werken Leren zichtbaar maken met videobeelden. Directie Bertine van den Oever Hans van Rijn. Directie. Leerkrachten videobeelden. 1 e september. Eind november: basisstreefbeeld zelfstandig werken. 1 e december. Financiële consequenties Twee teambrede studiebijeenkomsten: 785 per bijeenkomst. Coachingsronde, 2 dagdelen van 3 uur: 580 per dagdeel. Overige consequenties Drie teamscholingsmomenten door Hans van Rijn. Een coachingronde voor elke leerkracht door Bertine van den Oever. Voldoende borging van gemaakte afspraken kader. Teamleren: gebruikmaken van elkaars videobeelden. Delen en leren met de ander gebruiken.

6 2. Ontwikkelthema: ouderbetrokkenheid. Verbetering van de samenwerking en communicatie met ouders: oudercontacten die in functie staan van meebeleven, meedenken en mee leren. Ambitie ten aanzien van het ontwikkelthema en streefbeelden Van reactief naar proactief. We praten met respect over en met elkaar, leerlingen en ouders. Met het team formuleren we concrete verbetermaatregelen met betrekking tot de oudercommunicatie. De werkgroep ouderbetrokkenheid maakt een nieuwe start, de visie uit het beleid ouderbetrokkenheid is leidraad. Het evalueren van de ingezette stappen: klassenmail, leerlingdossier, start- en voortgangsgesprekken en ouderpanel. Komen tot bijgestelde / nieuwe initiatieven: klassenvergadering en gastlessen. Herschrijven van het beleid ouderbetrokkenheid. Planning van interventies Interventie Planning Streefbeeld Wie stuurt aan? Tussenevaluatie per kwartaal: Eindevaluatie 4 e kwartaal Hans leidt de startbijeenkomst oudercommunicatie (aspect tijdens de startbijeenkomst). Oudercontacten die in functie staan van meebeleven, meedenken en mee leren. Directie Hans van Rijn 1 e december. Werkgroep vergadert over de visie en al genomen stappen. Werkgroep deelt op PV de visie en evalueert de genomen stappen. Werkgroep evalueert de teaminbreng en komt tot verbeteracties. Werkgroep deelt op PV de verbeteracties. November-december 2017 Beeld waar we staan en wat we willen. Visie uit beleid is leidraad. Werkgroep 22 januari 2018 Evalueren van ingezette Werkgroep stappen: klassenmail, leerlingdossier, start- en voortgangsgesprekken en ouderpanel. Februari 2018 Formuleren van verbeteracties Werkgroep 2 de februari. 20 maart 2018 Delen van verbeteracties. Werkgroep

7 Werkgroep evalueert de verbeteracties en formuleert initiatieven. Werkgroep deelt op PV de initiatieven. Werkgroep evalueert de initiatieven en komt tot een gewijzigd beleidsplan. April 2018 Evalueren van verbeterpunten en formuleren initiatieven: klassenvergadering en gastlessen. 16 mei 2018 Evalueren van initiatieven en delen van initiatieven: klassenvergadering en gastlessen. Juni 2018 Beleid ouderbetrokkenheid schooljaar Werkgroep Werkgroep Werkgroep 3 e april. 4 e juni. Financiële consequenties Aspect tijdens startbijeenkomst: 785. Overige consequenties Werkgroep ouderbetrokkenheid: minimaal 4 overlegmomenten plannen. Tijdens drie teamvergaderingen tijd inplannen voor werkgroep ouderbetrokkenheid. Voldoende borging van gemaakte afspraken beleid.

8 3. Ontwikkelthema: Ontwikkelingsgericht werken in de kleuterbouw. Verbetering van het doelgericht, beredeneerd ontwikkelingsgericht werken in de kleuterbouw. Ambitie ten aanzien van het ontwikkelthema en streefbeelden Leraren spelen zichzelf vrij om handelingsgericht te observeren dankzij een doordachte, rijke inrichting van de hoeken. Leren observeren vanuit kennis over ontwikkelingssignalerende gegevens (grote signalen KVM). Leraren weten het spelen te verbinden aan doelen. Het werken met periodeplannen geeft naast planning van activiteiten ook richting aan de begeleiding en observatie. De bijeenkomsten met Imme bevorderen denken en werken vanuit visie, leren van elkaar en de vertaling hiervan naar verwachtingen over en weer. Planning van interventies Interventie Planning Streefbeeld Wie stuurt aan? Tussenevaluatie per kwartaal: Eindevaluatie 4 e kwartaal Studiedagdeel kleuterbouw. 11 oktober Imme Hagen. 23 november Een duidelijke verbinding Leerkrachten Tijdens volgende bijeenkomst tussen het KVM, het kleuterbouw. periodeplan, en thematisch onderwijs waarin onderwijsbehoeften van leerlingen leidend zijn. Daarvoor moet gewerkt worden aan belangrijke voorwaarden: leraren kunnen zichzelf vrijspelen om handelingsgericht te observeren, weten het spelen te verbinden aan doelen dankzij rijke inrichting van de hoeken. We stellen samen concrete leervragen en doelen op die richting geven aan samen leren en

9 Studiedagdeel kleuterbouw. 23 november 2017 ontwikkelen. We denken na over hoe jullie deze doelen gaan realiseren. Hoe zorgen we voor meer diepgang en samenhang in een thema? Imme Hagen. Leerkrachten kleuterbouw. Maart 2018 De periode wordt geëvalueerd en afspraken worden in de klassenmap bewaard. Studiedagdeel kleuterbouw. Maart 2018 Het spel als leidende activiteit Imme Hagen. Leerkrachten kleuterbouw. Studiedagdeel kleuterbouw. Juni 2018 Hebben we de richting duidelijk, kunnen we het kind volgen en meenemen? Imme Hagen. Leerkrachten kleuterbouw. Juni 2018 De afgelopen periode wordt geëvalueerd. Financiële consequenties Vier studiedagdelen kleuterbouw: 720 per dagdeel. Investering in aantal tablets 1500 Overige consequenties Vier studiedagdelen onder leiding van Imme Hagen. Twee studiedagdelen vinden onder schooltijd plaats: dit heeft als consequentie dat voor twee groepen vervanging gezocht moet worden. Voldoende borging van gemaakte afspraken beleid.

10 4. Ontwikkelthema: Thematiseren en onderzoekend leren. Verdieping van het ingezette proces van thematiseren en onderzoekend leren. Ambitie ten aanzien van het ontwikkelthema en streefbeelden Als team doorlopen we een proces in het verbeteren van thematiseren in groep 1-3 en onderzoekend leren in groep 4-8. Het team ontwerpt een aanpak om het leren ten aanzien van thematiseren en onderzoekend leren te verdiepen. De aanpak wordt in een kader vastgelegd. Denk aan onderzoeksuur, vragenmuur, thematisch werken, rijke leeromgeving, datamuur. Het team legt flitsbezoeken af op een collega school waarbij ze leerkrachten gerichte, terugkerende vragen geven die aansluiten bij hun ontwikkeling. Tijdens reguliere reflectiemomenten evalueren we concrete initiatieven en stellen deze eventueel bij. We gebruiken vragenlijsten uit Integraal en leeropbrengsten om patronen te ontdekken. We maken de ontwikkeling in thematisch werken / onderzoekend leren zichtbaar vanuit videobeelden. We komen tot een gezamenlijk inzicht in wat goed gaat en wat beter / dieper / rijker kan. We werken in een doorgaande cyclus van ontwikkeling zichtbaar maken en nieuwe doelen en aanpakken vaststellen. Planning van interventies Interventie Planning Streefbeeld Wie stuurt aan? Tussenevaluatie per kwartaal: Eindevaluatie 4 e kwartaal Excursie door collega school uur. Overeenkomsten en verschillen Directie. December met aansluitend een studiebijeenkomst geleidt door Hans van Rijn. in beeld brengen. Geven van ideeën. Teamleden. Team collega school. Studiebijeenkomst geleidt door Hans van Rijn uur. Een aanpak ontwerpen. Voorlopig kader opstellen. Directie. Hans van Rijn. Spiegelbijeenkomst geleidt door directie. Studiebijeenkomst geleidt door Hans van Rijn Vragenlijsten Integraal en leeropbrengsten gebruiken om patronen te ontdekken uur. Ontwikkeling zichtbaar maken vanuit videobeelden. Gezamenlijk inzicht in wat goed gaat en wat beter/dieper/rijker kan. Directie. Februari Directie. Teamleden. Hans van Rijn April 2018.

11 Nieuwe doelen en aanpakken vaststellen. Kader bijstellen. Financiële consequenties Twee teambrede studiebijeenkomsten: 785 per bijeenkomst. Investering in Chromebooks: Overige consequenties Excursie naar de Looschool Oldebroek tijdens een PV, leerlingen zijn vrij. Teamleden: gebruikmaken van elkaars videobeelden. Voldoende borging van gemaakte afspraken kader.

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal 17 18 Jaarplan Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen Locatie Fontein Locatie Transvaal Naam school: Brinnummer: Koningin Wilhelminaschool 15QK Adres: Fonteinstraat 16 / Transvaalstraat

Nadere informatie

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe.

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe. 1. Uitgangspunten HGW 2. Reflectie 3. Communicatie Implementatie HGW-OGW Leerkrachten Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 1.1. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten van HGW niet maar passen deze (gedeeltelijk)

Nadere informatie

Schooljaarplan Planperiode Versie 1 Datum Augustus Adres t Witzand 22. Telefoon

Schooljaarplan Planperiode Versie 1 Datum Augustus Adres t Witzand 22. Telefoon Planning Schooljaarplan Planperiode 2015-2019 Versie 1 Datum Augustus 2015 Naam school Adres t Witzand 22 Postcode OBS Prins Willem Alexander 9463PA Telefoon 0592 262400 E-mail Directeur pwa@primah.org

Nadere informatie

Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo.

Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Jaarplan 2013-2014 VOORWOORD Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Met die titel dagen wij onszelf uit en ieder

Nadere informatie

Jaarplan Melick. Datum: 22 juni

Jaarplan Melick. Datum: 22 juni Jaarplan 2017-2018 BredeSchool De Achtbaan Melick Datum: 22 juni 2017 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 Schoolnaam BredeSchool De Achtbaan Datum 12-04-2017 Inleiding In dit jaarplan worden schoolontwikkelpunten

Nadere informatie

Ononderbroken ontwikkeling

Ononderbroken ontwikkeling Meerjarenplanning 2015-2019: Ononderbroken ontwikkeling Alle medewerkers van het kindcentrum spreken dezelfde pedagogische taal De VZS is leidraad voor het handelen van alle medewerkers en is het fundament

Nadere informatie

Jaarplan voor het schooljaar OBS HERMAN GORTER

Jaarplan voor het schooljaar OBS HERMAN GORTER Jaarplan voor het schooljaar 2013-2014 OBS HERMAN GORTER 0. VOORWOORD In het Meerjaren Schoolplan beschrijven we de planning van doelen en activiteiten over een periode van 4 jaar. Het plan biedt ons als

Nadere informatie

JAARPLAN Op volle kracht vooruit. Maar zeker niet vergeten te genieten van het uitzicht!

JAARPLAN Op volle kracht vooruit. Maar zeker niet vergeten te genieten van het uitzicht! JAARPLAN 2018-2019 Op volle kracht vooruit. Maar zeker niet vergeten te genieten van het uitzicht! Basisschool de Sterrenboog Mariaplein 8 7156 MG Beltrum 0544-481543 directie@desterrenboog.nl www.desterrenboog.nl

Nadere informatie

Maandag 21 september 2015

Maandag 21 september 2015 Maandag 21 september 2015 Welkom Presentatie verbeterpunten en interventies Vragen van ouders Evaluatie van de ochtend Kwaliteitsbeleid Jaarplan Informatie verzamelen Prioriteiten stellen Keuzes maken

Nadere informatie

Nummer Domein Doel/resultaat Hoe Planning Betrokkenen Kwaliteit 1718 K1 Volgen van onderwijskwaliteit

Nummer Domein Doel/resultaat Hoe Planning Betrokkenen Kwaliteit 1718 K1 Volgen van onderwijskwaliteit Jaarplan 2017-: Nummer Domein Doel/resultaat Hoe Planning Betrokkenen Kwaliteit 1718 K1 Volgen van onderwijskwaliteit Januari Juni 1718 K2 Besprekingen resultaten Er worden meerdere relevante instrumenten

Nadere informatie

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november Jaarplan 2016-2017 Basisschool De Bron Hellevoetsluis Datum: 14 november 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Bron Datum Inleiding Streefbeelden 1. Op onze school is

Nadere informatie

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum Jaarplan 2018-2019 OBS Het Spectrum 1 Inleiding In dit jaarplan staan de voorgenomen acties en de te bereiken doelen voor het schooljaar 2018-2019. Per onderdeel staan de doelen, de resultaatindicatoren

Nadere informatie

Jaarplan BS de Ester. Zelf denken, samen doen

Jaarplan BS de Ester. Zelf denken, samen doen Jaarplan 2016-2017 BS de Ester Zelf denken, samen doen Inleiding De inhoud van dit jaarplan is gebaseerd op de teamevaluatie van het jaarplan 2015-2016, het schoolplan 2015-2019 en voortschrijdend inzicht

Nadere informatie

Schooljaarplan

Schooljaarplan Schooljaarplan 2015-2016 RKBS De Kiem Schoolplein 1 Roelofarendsveen 2371 EK 071-3314359 de.kiem@ssba.net http://dekiem.ssba.net directeur Marjan de Lange Voor u ligt het schooljaarplan 2015 2016 van onze

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015

Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015 Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015 Groeien in kwaliteit Voorwoord In het Jaarplan 2014-2015 wordt de concrete uitwerking van de beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan.

Nadere informatie

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal 16 17 Jaarplan Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen Locatie Fontein Locatie Transvaal Naam school: Brinnummer: Koningin Wilhelminaschool 15QK Adres: Fonteinstraat 16 / Transvaalstraat

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2019-2020 Thriantaschool locatie SO Emmen Datum: 29 augustus 2019 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2019-2020 JAARVERSLAG 2019-2020 School School Datum Inleiding Datum Inleiding Streefbeelden

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool De Balein De Rijp

Jaarplan Basisschool De Balein De Rijp Jaarplan 2019-2020 De Rijp JAARPLAN 2019-2020 School Datum 09-04-2019 Inleiding In ons jaarplan geven we aan: 1. welke vragenlijst(en) we hebben ingezet 2. welke voornemens we hebben i.r.t. het schoolplan

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2018-2019 Basisschool à Hermkes Epen Datum: 15 juni 2018 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2018-2019 JAARVERSLAG 2018-2019 School Basisschool à Hermkes School Basisschool à Hermkes

Nadere informatie

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten Speerpunt 3 Doorgaande leerlijn 2016 2017 1. Waarom Het didactisch handelen van leerkrachten is erop gericht dat kinderen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken. Voor die ontwikkeling is een rijke

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2018-2019 Pesse Datum: 10 juli 2018 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2018-2019 JAARVERSLAG 2018-2019 School School Datum 24-05-2018 Datum Inleiding In ons jaarplan geven we aan: welke

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Haanstra Basisschool Leiden Datum: 9 juni 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam Haanstra Basisschool Schoolnaam Haanstra Basisschool

Nadere informatie

R.K. Willibrordschool. Schooljaarplan

R.K. Willibrordschool. Schooljaarplan R.K. Willibrordschool Schooljaarplan 2018-2019 Directeur Dhr. P. Muter Adres Esperantolaan 2 Plaats Stadskanaal Telefoon 0599 651712 E-Mail willibrordschool@primenius.nl Datum 26-9-2018 Inhoudsopgave Borging...

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2015 Inleiding In ons jaarplan 2015-2016 geven we aan [1] welke beleidsterreinen we hebben gescoord (mei 2015),

Nadere informatie

De Leren Zichtbaar Maken Impact cyclus, (Ervaringen met de aanpak van John Hattie) Lunteren, 2016

De Leren Zichtbaar Maken Impact cyclus, (Ervaringen met de aanpak van John Hattie) Lunteren, 2016 De Leren Zichtbaar Maken Impact cyclus, (Ervaringen met de aanpak van John Hattie) Lunteren, 2016 Petra Meirink-Chatah, RKBS Beekbrug Pieter de Kool, Onderwijsadvies p.dekool@onderwijsadvies.nl Take away

Nadere informatie

Schooljaarplan

Schooljaarplan 1 Schooljaarplan 2018 2019 Inleiding: Op basis van de rapportage condities, de doelen uit het Schoolplan 2015 2019 en de evaluatie van de opbrengsten van het schooljaar 2017-2018, hebben we voor 2018-2019

Nadere informatie

Jaarplan t Startnest Jaarplan Pagina 1

Jaarplan t Startnest Jaarplan Pagina 1 Jaarplan t Startnest 2019-2020 Jaarplan 2019-2020 Pagina 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarplan van Jenaplanschool t Startnest. In het jaarplan staan activiteiten die specifiek verbetering vragen, maar ook

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK JK BUITENGEWOON ONDERWIJS 1.1 Beginsituatiebepaling 1.1.1 H1. Gegevensverzameling 1.1.1.1 Ontwikkelingsschaal H1 Het multidisciplinaire team verzamelt geen of

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP) 2015 2016

Schooljaarplan (SJP) 2015 2016 Schooljaarplan (SJP) 2015 2016 t Naam school Obs Letterwies Adres Postbus 32 (bezoekadres : Meidoornstraat 20) Postcode 9670AA Winschoten (9944 AR Nieuwolda) Telefoon 0596-541265 Brinnummer 00BB E-mail

Nadere informatie

kwaliteitsbeleid Actiepunten Gewenst resultaat Acties Wie Wanneer Borging

kwaliteitsbeleid Actiepunten Gewenst resultaat Acties Wie Wanneer Borging VERANDERPLAN cursusjaar 2013-2014 PLANNINGSAFSPRAKEN CBS de fjouwerhoeke Fennewei 2 9144CX Hantumhuizen kwaliteitsbeleid Actiepunten Gewenst resultaat Acties Wie Wanneer Borging Afname volgens vierjarenplanning

Nadere informatie

WIJ LEREN MET JOU. WIJ WIJ LEREN WIJ LEREN MET MET JOU LEREN WIJ t RENDAL

WIJ LEREN MET JOU. WIJ WIJ LEREN WIJ LEREN MET MET JOU LEREN WIJ t RENDAL Terugblik op het schooljaar 2012-2013 (jaarverslag) Het afgelopen schooljaar hebben we planmatig gewerkt om onze gestelde doelen te realiseren. Ook hebben we ervoor gezorgd dat de borgingsonderwerpen onze

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Basisschool Overhoven Sittard Datum: 2 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam Basisschool Overhoven Schoolnaam Basisschool

Nadere informatie

Ouderavond 16 november. 7 mei 2007

Ouderavond 16 november. 7 mei 2007 Ouderavond 16 november 7 mei 2007 Durf te stralen, je dient de wereld niet door je klein te houden! Durf te ervaren wat je kunt! Kijk naar mogelijkheden, dat motiveert om het beste naar boven te halen!

Nadere informatie

De Werkschuit. Schooljaarplan

De Werkschuit. Schooljaarplan De Werkschuit Schooljaarplan 2016-2017 Directeur I. Jousma Adres Rijnlaan 200 Plaats Zwolle Telefoon 038-4533873 E-Mail directie-werkschuit@ooz.nl Datum 7-9-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderwijs...

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 obs 't baken Wijk bij Duurstede Datum: 7 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam obs 't baken Schoolnaam obs 't baken Datum

Nadere informatie

Schooljaarplan Hendrik Wester

Schooljaarplan Hendrik Wester Jaarplan: Visieontwikkeling Gekoppeld aan: eigentijdsonderwijs, sociaal- emotionele ontwikkeling, burgerschap en levensbeschouwing, profilering Startdatum: 01-08-2018 Einddatum: 31-08-2019 Betrokkenen:

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Naam school Adres Hardenberg 8 Postcode 9684 AM Telefoon 0597-331570 Brinnummer 18 HQ E-mail info@bouwsteen-finsterwolde.nl Website www.bouwsteen-finsterwolde.nl Directeur

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan Pauwenburg 2, 8226 TA Lelystad tel.: 0320 258025 www.3sprong.net - school@3sprong.net Jaar 2016-2017 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2016 Inleiding In ons

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Naam school Adres Telefoon Brinnummer E-mail Website Directeur Bevoegd Gezag Openbare Basisschool De Noordkaap Huningaweg 8 9682 PB Oostwold 0597 552121 06DG info@obsdenoordkaap.nl

Nadere informatie

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari 2017 OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat 1 7203JB Zutphen Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding 3 Doelstellingen 4 Planningsoverzicht

Nadere informatie

Schooljaarplan Planperiode Versie Versie 4 Datum Obs Prins Willem Alexander. Adres t Witzand 22. Telefoon

Schooljaarplan Planperiode Versie Versie 4 Datum Obs Prins Willem Alexander. Adres t Witzand 22. Telefoon Plan n in g Schooljaarplan Planperiode 2011-2015 Versie Versie 4 Datum 04-07-2013 Naam school Adres t Witzand 22 Postcode Obs Prins Willem Alexander 9463PA Telefoon 0592 262400 E-mail Directeur pwa@primah.org

Nadere informatie

1. Leerlijn taal/spelling implementeren

1. Leerlijn taal/spelling implementeren Bijlage bij het schoolplan 2015-2019 Jaarplan 2017-2018 Voor 2017-2018 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein didactisch handelen: leerlijn taal/spelling implementeren

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK 1 Toelichting bij de ontwikkelingsschalen 2 De ontwikkelingsschalen 2.1 Beginsituatiebepaling H1. Gegevensverzameling H2. Bepalen van specifieke opvoedings- en onderwijsbehoeften 2.2 Doelenselectiefase

Nadere informatie

Verbeterplan 2016/2017 St.Cyriacusschool Uitwerking van verbeterpunten en ontwikkelpunten

Verbeterplan 2016/2017 St.Cyriacusschool Uitwerking van verbeterpunten en ontwikkelpunten Verbeterplan St.Cyriacusschool Uitwerking van verbeterpunten en ontwikkelpunten Aan de hand van onderstaande verbeterpunten, maakt de directeur een vergaderoverzicht. Daarin staat vermeld, wat er wanneer

Nadere informatie

Opbrengstgericht Werken

Opbrengstgericht Werken Opbrengstgericht Werken Opleidingen en maatwerk M&O-groep is een netwerkorganisatie met een gedreven groep professionals die sturen op kwaliteit. We verlenen diensten aan het onderwijs, gemeenten en jeugdzorg.

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK BUITENGEWOON ONDERWIJS OV4 1. Toelichting bij de ontwikkelingsschalen 2. De ontwikkelingsschalen 2.1 Beginsituatiebepaling H1. Gegevensverzameling H2. Bepalen

Nadere informatie

Jaarplan

Jaarplan 1 Jaarplan 2 3 INLEIDING. Voor u ligt het Jaarplan van cbs Klaverblad HB Het jaarplan maakt deel uit van de kwaliteitscyclus: schoolplan - jaarplan - jaarverslag. Het schoolplan beschrijft de voorgenomen

Nadere informatie

Opbrengstgericht besturen en leidinggeven is samen te vatten als: het stellen van doelen en het

Opbrengstgericht besturen en leidinggeven is samen te vatten als: het stellen van doelen en het De strategische beleidscyclus en beleidsagenda van De Veenplas Opbrengstgericht systeemleiderschap! Aanpak t.b.v. de jaren 2012 2016 Vastgesteld juli 2013 Inleiding De Veenplas ziet zichzelf als een lerende

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2016-2017 OBS de Pijler Maasdam Datum: 19 mei 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 JAARVERSLAG 2016-2017 Schoolnaam OBS de Pijler Schoolnaam OBS de Pijler Datum 31-03-2016

Nadere informatie

JAARVERSLAG OBS De Bogen

JAARVERSLAG OBS De Bogen JAARVERSLAG 2015-2016 OBS De Bogen VOORWOORD Omdat elk kind telt en groeit met plezier; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Met die titel dagen wij onszelf

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2016-2017 OBS de Dubbele Punt Aartswoud Datum: 1 augustus 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 JAARVERSLAG 2016-2017 Schoolnaam OBS de Dubbele Punt Schoolnaam OBS de Dubbele

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 School Basisschool St. Jozef Schoolleider Leony van Riswick Datum Juni 2015 Inleiding In ons jaarplan 2015-2016 geven we aan 1) wat onze voornemens zijn gelet op

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd maakt deel uit van: Onderwijskundig jaarplan Jaar 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge,

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DOMINICUS SAVIO

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DOMINICUS SAVIO VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DOMINICUS SAVIO Locatie(s) : Brinnr. :10HB Plaats :3842 EH Harderwijk Onderzoeksnummer :16225 Datum

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP)

Schooljaarplan (SJP) Schooljaarplan (SJP) 06 07 Naam school Obs Drieborg Adres G. Topelenstraat 9 Postcode 9688RN Drieborg Telefoon 0597-5477 Brinnummer E-mail Website 08DD obsdrieborg@sooog.nl www.obsdrieborg.nl Directeur

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2017 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2018-2019 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2018 Laatst geactualiseerd: 5 juli 2018 Inleiding In ons jaarplan 2018-2019 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

OSBO. Ontwikkelingen OSBO Inspectiebezoek OSBO Positie OSBO in het SWV Passend Onderwijs Groep

OSBO. Ontwikkelingen OSBO Inspectiebezoek OSBO Positie OSBO in het SWV Passend Onderwijs Groep OSBO Ontwikkelingen OSBO Inspectiebezoek OSBO Positie OSBO in het SWV Passend Onderwijs Groep Ontwikkelingen binnen het OSBO Het uitgangspunt van ons onderwijs: Er heeft een verandering plaatsgevonden

Nadere informatie

Jaarplan Melick. Datum: 28 juni

Jaarplan Melick. Datum: 28 juni Jaarplan 2016-2017 BredeSchool De Achtbaan Melick Datum: 28 juni 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 Schoolnaam BredeSchool De Achtbaan Datum 20-06-2016 Inleiding In dit jaarplan worden schoolontwikkelpunten

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN

SCHOOLONTWIKKELPLAN SCHOOLONTWIKKELPLAN 2018-2019 Contact RKBS Reflector Keerkring 49 1705 SP Heerhugowaard 072-5346226 Website: www.basisschoolreflector.nl E-mail: directie@basisschoolreflector.nl BRIN nummer: 27LX Blosse

Nadere informatie

Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team)

Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team) Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team) Passende perspectieven taal Bijeenkomst 7 Doel: Team bijeenkomst Evalueren op schoolniveau Evaluatie van de werkwijze van Passende perspectieven met het

Nadere informatie

De Kleuterark. Maldegem. 1 juni 2018

De Kleuterark. Maldegem. 1 juni 2018 De Kleuterark Maldegem 1 juni 2018 2 VOORAF: VOOR EEN GOED BEGRIP (een voorbeeld, niet van jullie school) GRAFISCHE VOORSTELLING Rood = beneden de verwachting Er is werk aan de winkel. Oranje = benadert

Nadere informatie

Jaarverslag 2015/2016

Jaarverslag 2015/2016 Jaarverslag 2015/2016 Terugblik Het afgelopen schooljaar hebben we binnen het team gewerkt met vijf actiegroepen, te weten: 1. Visie 2. Zorg en Begeleiding 3. Effectieve Instructie 4. Leerinhouden 5. Jonge

Nadere informatie

Verbeterplan 2015/2016 St.Cyriacusschool Uitwerking van verbeterpunten en ontwikkelpunten

Verbeterplan 2015/2016 St.Cyriacusschool Uitwerking van verbeterpunten en ontwikkelpunten Verbeterplan St.Cyriacusschool Uitwerking van verbeterpunten en ontwikkelpunten Aan de hand van onderstaande verbeterpunten, maakt de directeur een vergaderoverzicht. Daarin staat vermeld, wat er wanneer

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 CBS Geuzenschip Brielle Datum: 6 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam CBS Geuzenschip Schoolnaam CBS Geuzenschip Datum 09-06-2015

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Rozenburg. Datum: 18 september 2015. www.mijnschoolplan.nl

Jaarplan 2015-2016. Rozenburg. Datum: 18 september 2015. www.mijnschoolplan.nl Jaarplan 2015-2016 Basisschool De Regenboog Rozenburg Datum: 18 september 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 Schoolnaam Basisschool De Regenboog Datum 23-06-2015 Inleiding Het team van PCBS

Nadere informatie

Jaarplan van Basisschool Oostelijke Eilanden Beleidsvoornemens De BOE naar aanleiding van het schoolplan

Jaarplan van Basisschool Oostelijke Eilanden Beleidsvoornemens De BOE naar aanleiding van het schoolplan Jaarplan 2018-2019 van Basisschool Oostelijke Eilanden Beleidsvoornemens 2018-2019 De BOE naar aanleiding van het schoolplan 2015-2019 Tamar Süss September 2018 Inleiding In het jaarplan 2018-2019 wordt

Nadere informatie

Jaarplan Prinses Margrietschool. Versie

Jaarplan Prinses Margrietschool. Versie Versie 13-09-2017 Jaarplan 2017-2018 Prinses Margrietschool 1 LEREN EN LEVEN IN DE 21E EEUW Het aanbieden en leren toepassen van 21 e eeuws vaardigheden (als samenwerken, sociale en culturele vaardigheden,

Nadere informatie

Kwaliteitszorg op obs Tiggeldobbe Inclusief het overzicht voor het lopende jaar

Kwaliteitszorg op obs Tiggeldobbe Inclusief het overzicht voor het lopende jaar Kwaliteitszorg op obs Tiggeldobbe Inclusief het overzicht voor het lopende jaar Inhoudsopgave Integrale kwaliteitszorg Systeem van kwaliteitszorg Kwaliteit De kern van kwaliteitszorg De uitgangssituatie

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan Daltonschool Jan Ligthart

Jaarplan Jaarplan Daltonschool Jan Ligthart Jaarplan 2016 2017 1. Kwaliteitszorg/opbrengsten Jaarplan 2016-2017: Doelen: 1.1 r worden meerdere relevante instrumenten ingezet voor het meten van de opbrengsten. 1.2 De inhoud en het gebruik hiervan

Nadere informatie

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met Doelgericht werken De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met elkaar. Wat zien en horen we als onze

Nadere informatie

R.K. Basisschool De Hoeksteen. Schooljaarplan

R.K. Basisschool De Hoeksteen. Schooljaarplan R.K. Basisschool De Hoeksteen Schooljaarplan 2018-2019 Directeur Mw. A. Reckers Adres Hoofdkanaal OZ 86 Plaats Emmer-Compascuum Telefoon 0591-352677 E-Mail anja.reckers@primenius.nl Datum 23-1-2019 Inhoudsopgave

Nadere informatie

AMBITIEPLAN CONTINU VERBETEREN

AMBITIEPLAN CONTINU VERBETEREN AMBITIEPLAN CONTINU VERBETEREN Domein Onderwijs Actieve betrokkenheid en eigenaarschap Sociaal emotioneel leren, Sociale veiligheid & welbevinden, Leren leren Doel We optimaliseren de focus op leren leren,

Nadere informatie

Jaarplan Rosa basisschool, schooljaar 2015-2016

Jaarplan Rosa basisschool, schooljaar 2015-2016 Jaarplan Rosa basisschool, schooljaar 2015-2016 Sociaal- emotionele ontwikkeling Borgen HGW met OGW Dit schooljaar zal de PDCA cyclus (plan-do-check-act)centraal staan. Het werken met groepsplannen is

Nadere informatie

Jaarplan Steenwijksmoer. Datum: 19 januari

Jaarplan Steenwijksmoer. Datum: 19 januari Jaarplan 2017 RKBS Sint Theresia Steenwijksmoer Datum: 19 januari 2017 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017 Schoolnaam RKBS Sint Theresia Datum 07-01-2017 Inleiding Dit jaarplan is geschreven voor de RKBS

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2016

Jaarplan - jaarverslag 2016 Jaarplan - jaarverslag 2016 Gerardus Majella School Nieuw Schoonebeek Datum: 30 november 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016 JAARVERSLAG 2016 Schoolnaam Gerardus Majella School Schoolnaam Gerardus

Nadere informatie

MISSIE & VISIE. Missie

MISSIE & VISIE. Missie MISSIE & VISIE Missie De Paschalisschool is een veilige plaats waarbinnen de leerlingen hun talenten en capaciteiten optimaal kunnen ontplooien. De school helpt kinderen zich te ontwikkelen tot evenwichtige

Nadere informatie

JAARPLAN Op volle kracht vooruit

JAARPLAN Op volle kracht vooruit JAARPLAN 2017-2018 Op volle kracht vooruit Basisschool de Sterrenboog Mariaplein 8 7156 MG Beltrum 0544-481543 directie@desterrenboog.nl www.desterrenboog.nl Brinnummer: 07WG Voorwoord Het onderwijs op

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2017-2018 CBS De Lichtbron Buitenpost Datum: 1 mei 2017 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 JAARVERSLAG 2017-2018 Schoolnaam CBS De Lichtbron Schoolnaam CBS De Lichtbron Datum

Nadere informatie

Schoolplan 2012 2013

Schoolplan 2012 2013 Schoolplan 2012 2013 RK Josefschool Voortkomend uit het Strategisch Beleidsplan Eenheid in Verscheidenheid 2012-2016 Stichting R.K. Primair Onderwijs Culemborg Schoolplan Josefschool Schooljaar 2012-2013

Nadere informatie

Protocol. kwaliteitszorg

Protocol. kwaliteitszorg Protocol kwaliteitszorg Versie 14 december 2011 Inleiding Dit protocol gaat over de zorg voor kwaliteit: hoe zorgen wij er op school voor dat wij systematisch werken aan het behoud en de verbetering van

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE HOEKSTEEN (LOCATIE DE REIGERTJES) BASISSCHOOL DE HOEKSTEEN Locaties : : Brinnr. :04YU Plaats

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Eigenaarschap in teams. Werken met units en een veranderteam - Adri Buijs - 16 mei 2018

Eigenaarschap in teams. Werken met units en een veranderteam - Adri Buijs - 16 mei 2018 Eigenaarschap in teams Werken met units en een veranderteam - Adri Buijs - 16 mei 2018 Toelichting op de presentatie Door aanpassingen in de organisatiestructuur is er meer eigenaarschap ontstaan op school.

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA VOORWOORD In dit verslag van obs de Delta treft u op schoolniveau een verslag aan van de ontwikkelingen in het afgelopen schooljaar in het kader van de onderwijskundige ontwikkelingen,

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) ALITEITSKAART werken (OGW) werken (OGW) OPBRENGSTGERICHT LEIDERSCHAP PO werken (OGW) is het systematisch en doelgericht werken aan het maximaliseren van prestaties. De uitkomsten van onderzoek van de resultaten

Nadere informatie

CBS Tamarinde. Jaarplan maart juli Betrokken. Professioneel. Onderzoekend

CBS Tamarinde. Jaarplan maart juli Betrokken. Professioneel. Onderzoekend Jaarplan maart 2017- juli 2018 In het jaarplan staan doelen voor resterend huidig schooljaar en nieuw schooljaar 2017-2018 geformuleerd. Het jaarplan is deels een afgeleide van het schoolplan 2015-2019.

Nadere informatie

kwaliteitsbeleid Actiepunten Gewenst resultaat Acties Wie Wanneer Borging

kwaliteitsbeleid Actiepunten Gewenst resultaat Acties Wie Wanneer Borging VERANDERPLAN cursusjaar 2013-2014 Evaluatie CBS de fjouwerhoeke Fennewei 2 9144CX Hantumhuizen kwaliteitsbeleid Actiepunten Gewenst resultaat Acties Wie Wanneer Borging Afname volgens vierjarenplanning

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP)

Schooljaarplan (SJP) Schooljaarplan (SJP) 06 0 Naam school Obs De Linde Adres Verlengde Berkenlaan Postcode 966 GC Telefoon 09 646004 Brinnummer E-mail Website Directeur Bevoegd Gezag 0BG info@basisschool-delinde.nl www.basisschool-delinde.nl

Nadere informatie

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK (Werken Met Kwaliteit)

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK (Werken Met Kwaliteit) Schoolontwikkelplan Burg. Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek Tel. 0226-452072 www. rkbs-deark.nl Jaar 2016-2017 School De Ark Directeur Frank Knijn Datum 15 september 2016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan

Nadere informatie

DE VESTE EVALUATIE ONDERWIJSKUNDIG JAARPLAN 2014/ 2015 DALTONSCHOOL. VRIJHEID Stap voor stap leren omgaan met verantwoordelijkheid.

DE VESTE EVALUATIE ONDERWIJSKUNDIG JAARPLAN 2014/ 2015 DALTONSCHOOL. VRIJHEID Stap voor stap leren omgaan met verantwoordelijkheid. EVALUATIE 2014/ 2015 ONDERWIJSKUNDIG JAARPLAN VRIJHEID Stap voor stap leren omgaan met verantwoordelijkheid. REFLECTIE Leren kijken naar jezelf. Nadenken over de manier waarop je dingen doet, leert en

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan Jaar 2012-2013 School IBS Aboe Da oed Schoolleider L. Adahchour Datum Mei 2012 Inleiding We gaan in het schooljaar 2012 213 de onderstaande beleidsterreinen prioriteren. Een aantal

Nadere informatie

analyse van de opbrengsten.

analyse van de opbrengsten. analyse van de opbrengsten. Borging 6 Analyse 1 5 ACT 2 Bijstellen STUDY PLAN Doelstellingen en resultaten Monitoren 4 DO Uitproberen van de verbetertheorie Planning 3 Wie: Handeling; wanneer Plan Analyse,

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

De opbrengst van Opbrengstgericht Werken

De opbrengst van Opbrengstgericht Werken De opbrengst van Opbrengstgericht Werken 21 september 2011 Yvonne Leenders Juffrouw Marieke, op weg naar school.. Iedere landelijke onderwijsvernieuwing of - verandering vraagt van leraren. Meerdere landelijke

Nadere informatie

Jaarplan Versie: augustus Samen op reis worden we wereldwijs-samen leren om te groeien

Jaarplan Versie: augustus Samen op reis worden we wereldwijs-samen leren om te groeien Jaarplan Versie: augustus 2017 Samen op reis worden we wereldwijs-samen leren om te groeien Aanleiding Voor u ligt het jaarplan van schooljaar. Hierin beschrijven wij welke doelstellingen wij ons voor

Nadere informatie

Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken

Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken

Nadere informatie

KK14 Rekenen & Wiskunde KK14 Levensbeschouwing KK14 Afstemming KK14 Interne communicatie

KK14 Rekenen & Wiskunde KK14 Levensbeschouwing KK14 Afstemming KK14 Interne communicatie Schoolontwikkelplan 2014 2015 Jaar 2014-2015 School Bonifatius Directeur Rein Swart Datum 1 augustus 2014 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2014-2015 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen uit WMK

Nadere informatie