JAARVERSLAG Rue Verrept Dekeyserstraat Brussel - Bruxelles KATLIJN VANDE PERRE ELKE VAN DEN BERGH MARGRIET PLUYMAEKERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG 2008. Rue Verrept Dekeyserstraat 39 1080 Brussel - Bruxelles KATLIJN VANDE PERRE ELKE VAN DEN BERGH MARGRIET PLUYMAEKERS"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 2008 Rue Verrept Dekeyserstraat Brussel - Bruxelles KATLIJN VANDE PERRE ELKE VAN DEN BERGH MARGRIET PLUYMAEKERS

2 INLEIDING De titel jaarverslag is eigenlijk een iets te groot woord voor wat in dit boekje wordt vermeld. Het is een (niet volledig) overzicht van de activiteiten van de vroedvrouwenpraktijk Zwanger in Brussel. Dit komt onder anderen omdat Zwanger in Brussel pas sinds eind april 2008 als groepspraktijk in werking is en vanaf toen de dossiers gelijkgesteld zijn en op een plek werden verzameld en verwerkt. Visie Vroedvrouwenpraktijk Zwanger in Brussel staat voor een natuurlijke benadering en een bewuste beleving van zwangerschap en bevalling, waar eerlijke informatie wordt gegeven, waar een koppel kan (thuis)bevallen op een manier die zij verkiezen, en waar optimale gezondheid van moeder en kind steeds centraal staan. Historie Begin 2007 werden er in het centrum van Brussel twee vroedvrouwenpraktijken opgericht; Wel&Wee en Zwanger in Brussel. De desbetreffende vroedvrouwen kwamen elkaar tegen en besloten samen te gaan werken. Eind 2007 werd de basis gelegd de aankoop van een praktijkruimte in Sint-Jans Molenbeek en werd er besloten verder te gaan met het (aangepaste) logo van Wel&Wee onder de naam Zwanger in Brussel. Eind april 2008 werd de praktijkruimte deels in gebruik genomen en na de opening in september 2008 ging de praktijk echt van start. In 2008 werden er in twee consultatieruimtes spreekuur gehouden, en de grote ruimte wordt regelmatig op de avond bezet door zwangerschapsbegeleiding in groep, workshop draagdoeken of herbruikbare luiers. Bijna elke woensdagochtend wordt er babymassage en moedergroep gegeven. Momenteel werken er drie vroedvrouwen in de groepspraktijk; alle drie op zelfstandige basis. Verantwoording Dit verslag wil niet pretenderen een wetenschappelijk, onafhankelijk verslag te zijn en te oordelen over het werk van Zwanger in Brussel specifiek of vroedvrouwen in zijn algemeenheid. Het is juist de bedoeling om ons, onze partners, huidige en toekomstige zwangere een (cijfermatig) inzicht te geven in wat we goed doen en waar we meer aan moeten werken. Tenslotte kunnen we enkel verbeteren wat we doen als we een idee hebben hoe we het nu doen. Verder is het de eerste keer dat we een dergelijk verslag maken; misschien mist er relevante informatie, of zou het interessant zijn om een extra element toe te voegen aan verslagen. Suggesties, aanbevelingen en opmerkingen zijn dan ook van harte welkom. Hieronder is een verslag van de activiteiten van Zwanger in Brussel in Er is een onderverdeling gemaakt tussen de zwangerschap ; dat wil zeggen, diegene die door ons werden gezien tijdens hun zwangerschap en extern kraambed ; hiermee bedoelen we de mensen, die via een derde, na de bevalling beroep deden op onze diensten.

3 ZWANGERSCHAP Tijdens de zwangerschap werd de vroedvrouwenpraktijk door drie verschillende type zwangeren gecontacteerd. De eerste categorie (60%) was op zoek naar een vroedvrouw om hun zwangerschap en bevalling te begeleiden. De tweede categorie vrouwen (22%) zocht een vroedvrouw om afwisselend met de gynaecoloog en/of huisarts begeleid te worden en uiteindelijk in het ziekenhuis met de gynaecoloog te bevallen. De derde groep vrouwen (18%) zocht een vroedvrouw voor de sociale (niet-medische) begeleiding. In het totaal gaat het hier om 76 vrouwen. In dit jaaroverzicht wordt voornamelijk ingegaan op de eerste categorie vrouwen. Begeleiding zwangerschap en bevalling In 2008 werden er 45 zwangeren gedurende hun zwangerschap opgevolgd door Zwanger in Brussel en wilde met Zwanger In Brussel bevallen. De helft van deze zwangeren kende ons via het internet, de resterende zwangere hebben ons gevonden via huisarts, een vriend en/of vriendin, de zwangerschapscursus of via het maison mediale Schaarbeek. 55% van deze mensen is Nederlandstalig; er is een relatief groot deel Engelstaligen in vergelijking met de Franstalige zwangeren. De vrouwen uit de Magreb-landen staan hier apart vermeld, ondanks het feit dat zij bijna allemaal Franstalig zijn. Ze hebben een aparte vermelding omdat het vaak heel moeilijk is om deze groep vrouwen te bereiken. 10 van de mensen, die door ons gevolgd zijn, hebben niet met ons kunnen bevallen. Drie werden er tijdens hun zwangerschap doorverwezen naar de gynaecoloog. Twee mensen verhuisden naar een ander gebied tijdens hun zwangerschap en vijf anderen vonden uiteindelijk een andere vroedvrouw. 35 vrouwen bevielen dus met Zwanger In Brussel: 45% van hen beviel thuis, 40% in het Sint-Elisabeth Ziekenhuis in Ukkel, 15% van de vrouwen koos voor de Kliniek Sint- Jan in Brussel-Stad. Een vrouw beviel in UMC Brugmann, Laken.

4 66% van deze vrouwen beviel zonder enige complicatie. Dit deed het merendeel klassiek in bed (zonder beensteunen), toch kozen er ook vrouwen voor de baarkruk of een bevalling in bad. Op handen en voeten bevallen of staand bevallen kwam iets minder voor. 54% van de vrouwen, die met Zwanger in Brussel in de eerste lijn bevielen, had een intact perineum, ongeveer een kwart van hen had een eerste graads ruptuur, het andere kwart had een tweede graadsruptuur. Er waren geen vrouwen, die een derde of vierde graadsruptuur hadden en niemand heeft een episiotomie gehad. 33% van onze zwangere moesten we doorsturen naar de tweede lijn tijdens of voor bevalling. 12% werd voor de bevalling ingestuurd voor een inleiding ( dagen en meer, of langdurig gebroken vliezen zonder ween activiteit). De overige 20% werd doorgestuurd voor niet-vorderende ontsluiting of niet-vorderende uitdrijving. De helft van deze laatste groep vrouwen heeft uiteindelijk een sectio gehad. Er werd geen enkele vrouw doorverwezen naar de tweede lijn omwille van pijnbestrijding. Van de vrouwen, die thuis wilden bevallen, zijn er uiteindelijk twee naar het ziekenhuis moeten gaan; een tijdens de partus (niet-vorderende uitdrijving) en een na de partus (post-partum bloeding). Alle pasgeborenen hadden na de eerste minuut een Apgar van 8 of hoger. In geen enkel geval is een reanimatie en/of het toedienen van zuurstof nodig geweest. Ongeacht de plek van bevallen en de mogelijke complicatie (met uitzondering van de sectio) is 80% van de zwangere vrouwen, die met vroedvrouw bevallen zijn binnen twee dagen weer thuis. 97% van hen geeft tijdens de kraamperiode (tot minstens 6 weken na de bevalling) succesvol borstvoeding. Begeleiding zwangerschap Van de resterende 31 vrouwen, die door Zwanger In Brussel tijdens hun zwangerschap zijn begeleid, beviel 85% bij een gynaecoloog in de eerste lijn. 44% hebben een episiotomie gehad en 26% van hen heeft een epidurale verdoving gevraagd en gekregen. 94% van al deze vrouwen (eerste en tweede lijn) hebben tijdens de kraamperiode uitsluitend borstvoeding gegeven.

5 Groepen Er zijn in 2008 acht GVO-groepen geweest, waarbij in het totaal 37 zwangeren en hun partner hebben meegedaan aan de pre-natale voorbereiding. Ook zijn er 45 woensdagen geweest, waarop er babymassage werd gegeven met in het totaal 211 baby s en hun vaders en/of moeder aanwezig. Er is geen goede notitie van het aantal avonden en mensen dat geinteresseerd was in draagdoeken of hetbruikbare luiers, maar deze zijn beide een a twee keer georganiseerd geweest in 2008.

6 VERSLAG EXTERN KRAAMBED In het totaal zijn er 308 moeders en kinderen enkel in het postpartum door Zwanger in Brussel gezien. De meeste mensen, die een beroep doen op de activiteiten van Zwanger in Brussel vertrekken na 4 dagen uit het ziekenhuis. Het merendeel van deze mensen (38%) vraagt specifieke hulp bij de borstvoeding. De poliklinische bezoeken zijn voor de mensen die na een of twee dagen uit het ziekenhuis zijn vertrokken; dit verklaart het verschil tussen poliklinisch uit de eerste tabel en deze uit de tweede tabel. De kliniek Sint Jan in Brussel is de partner met wie Zwanger in Brussel het meeste samenwerkt. 56% van onze cliënten in het postpartum komen via dit ziekenhuis. De meeste mensen hebben aan twee of drie huisbezoeken voldoende; slechts een klein percentage (13%) heeft zes of meer bezoeken nodig.

7 Binnen de groep mensen die borstvoeding geven, geven de meeste nog borstvoeding wanneer het kraambed wordt afgesloten. Slechts 3% stopt met de borstvoeding in die periode. Veel van onze cliënten komen uit het centrum van Brussel (1000) of uit de noordelijker gelegen gemeentes (Schaarbeek, Laken, Sint-Joost-ten-Node en Evere). Verder is ook het westen van Brussel (Sint-Jans-Molenbeek, Jette, Koekelberg, Ganshoren) goed vertegenwoordigd. Dit is onder anderen te verklaren door de ligging van de ziekenhuizen, die het meest doorsturen, namelijk Kliniek Sint Jan in het centrum van Brussel en het AZ Brussel in Jette en de ligging van de praktijk Zwanger in Brussel. Hieronder wat weetjes. Echter; in het achterhoofd moet worden gehouden dat het hier gaat om mensen die vanuit het ziekenhuis zijn doorverwezen. Een vergelijking met een eerstelijnspraktijk is dus niet op zijn plaats. Toch enkele interessante gegevens: 57% van de vrouwen gingen spontaan in arbeid, 11% had een electieve sectio en van 7% (22 vrouwen) konden we niet terug vinden hoe de bevalling was begonnen. Een kwart van de vrouwen werd ingeleid. 22% van deze vrouwen was overtijd (hier ruim gedefinieerd als 40 weken + 7 dagen), 40% van de vrouwen werd ingeleid omdat ze last hadden van een zwangerschapscomplicatie (voornamelijk hoge bloeddruk) en bij 38% van de vrouwen kon geen medische reden teruggevonden worden waarom ze werden ingeleid. 54% van de vrouwen had een epidurale verdoving tijdens de bevalling. De vrouwen die een sectio hebben gehad, zijn hier niet bij meegerekend. 58% van de vrouwen beviel zonder hulp, 10% had een ventouse en/of forceps bevalling, 25% van de vrouwen kreeg een sectio en van 7% (21 vrouwen) hebben we geen gegevens. Als we de gegevens van betreffende de sectio bekijken, zien we dat 41% van de sectio s gepland was. De helft van de vrouwen die vaginaal bevielen, kreeg een episiotomie. Een kwart had een ruptuur, 15% had een intact perineum en van 10% hebben we geen gegevens.

Suggesties, aanbevelingen en opmerkingen zijn dan ook van harte welkom.

Suggesties, aanbevelingen en opmerkingen zijn dan ook van harte welkom. Inleiding Evenals voorgaande jaren hebben we ook van 2011 een overzicht gemaakt van al onze activiteiten en dit gebundeld onder de naam 'jaarverslag'. Visie Vroedvrouwenpraktijk Zwanger in Brussel wil

Nadere informatie

Suggesties, aanbevelingen en opmerkingen zijn dan ook van harte welkom.

Suggesties, aanbevelingen en opmerkingen zijn dan ook van harte welkom. Inleiding Evenals voorgaande jaren hebben we ook van 2010 een overzicht gemaakt van al onze activiteiten en dit gebundeld onder de naam 'jaarverslag'. Visie Vroedvrouwenpraktijk Zwanger in Brussel wil

Nadere informatie

Inleiding Visie Veranderingen in 2016 Verantwoording

Inleiding Visie Veranderingen in 2016 Verantwoording Jaarverslag 2016 Inleiding Het jaarverslag van 2016 is een overzicht van de activiteiten van Zwanger in Brussel. Eén van de grote veranderingen in 2016 was de oprichting van onze CVBA. Sinds 1 januari

Nadere informatie

Inleiding Het jaarverslag van 2017 is een overzicht van de activiteiten van Zwanger in Brussel.

Inleiding Het jaarverslag van 2017 is een overzicht van de activiteiten van Zwanger in Brussel. Jaarverslag 2017 Inleiding Het jaarverslag van 2017 is een overzicht van de activiteiten van Zwanger in Brussel. Visie Vroedvrouwenpraktijk Zwanger in Brussel wil de natuurlijke benadering en een bewuste

Nadere informatie

Inleiding Visie Veranderingen in 2015 Verantwoording

Inleiding Visie Veranderingen in 2015 Verantwoording Jaarverslag 2015 Inleiding Het jaarverslag van 2015 is een overzicht van de activiteiten van Zwanger in Brussel. Dit jaar is het eerste jaar dat we volledig zijn overgeschakeld naar het elektronisch dossier

Nadere informatie

Hoe bevalt Gent met een vroedvrouw?

Hoe bevalt Gent met een vroedvrouw? 3/23/15 Midwifery led care in UZ Gent 24 maart 2015 congresdag NVKVV - UVV 1 3/23/15 Wie zijn we? Samenwerking met UZ Gent hoe is het begonnen? -Vanuit de sterke vraag van zwangere vrouwen -Vanuit onze

Nadere informatie

1 FEBRUARI 1991. - Koninklijk besluit betreffende de uitoefening van het beroep van vroedvrouw.

1 FEBRUARI 1991. - Koninklijk besluit betreffende de uitoefening van het beroep van vroedvrouw. 1 FEBRUARI 1991. - Koninklijk besluit betreffende de uitoefening van het beroep van vroedvrouw. BS 06/04/1991 in voege 16/04/1991 Gewijzigd door: KB 08/06/2007 gdp 1 / 5 Artikel 1. 1. De houder of houdster

Nadere informatie

VERLOSKUNDE ONTHAALBROCHURE. hoofdgeneesheer: prof. dr. W. Foulon

VERLOSKUNDE ONTHAALBROCHURE. hoofdgeneesheer: prof. dr. W. Foulon ONTHAALBROCHURE VERLOSKUNDE hoofdgeneesheer: prof. dr. W. Foulon dr. M. Laubach dr. M. Breugelmans dr. A. Vorsselmans dr. G. Faron dr. K. Van Berkel Hoofdvroedvrouw: Lieve Devalckeneer Wanneer moet u binnenkomen?

Nadere informatie

Perinatale gegevens Bolle Buik Vroedvrouwenteam

Perinatale gegevens Bolle Buik Vroedvrouwenteam Perinatale gegevens 2010 2014 Bolle Buik Vroedvrouwenteam www.bollebuik.be info@bollebuik.be Inleiding: Het Bolle Buik vroedvrouwenteam bestaat ruim 20 jaar en heeft van de laatste 5 jaar statistische

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE VAN HET VERLOSKWARTIER

ONTHAALBROCHURE VAN HET VERLOSKWARTIER VERLOSKUNDE ONTHAALBROCHURE VAN HET VERLOSKWARTIER hoofdgeneesheer: prof. dr. W. Foulon dr. M. Laubach dr. M. Breugelmans dr. A. Vorsselmans dr. G. Faron Hoofdvroedvrouw: Lieve Devalckeneer Het team van

Nadere informatie

Home : Evaluatieformulier

Home : Evaluatieformulier Home : Evaluatieformulier Evaluatieformulier voor cliënten in Verloskundigenpraktijk Montferland Praktijkinrichting on 1. De praktijk is goed toegankelijk (ook voor kinderwagens en rolstoelen). `sh nvt

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 1 februari 1991 betreffende de uitoefening van het beroep van vroedvrouw (officieuze coördinatie).

Koninklijk besluit van 1 februari 1991 betreffende de uitoefening van het beroep van vroedvrouw (officieuze coördinatie). Koninklijk besluit van 1 februari 1991 betreffende de uitoefening van het beroep van vroedvrouw (officieuze coördinatie). ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze

Nadere informatie

ZORGPAD ZWANGERSCHAPS- BEGELEIDING

ZORGPAD ZWANGERSCHAPS- BEGELEIDING ZORGPAD ZWANGERSCHAPS- BEGELEIDING 1 CONTACTGEGEVENS Afsprakensecretariaat gynaecologie: 014/71 28 88 Belt u voor resultaten? Hiervoor kan u elke werkdag van 9u tot 10u en van 13u tot 14u rechtstreeks

Nadere informatie

Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014

Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014 Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014 Inleiding bij dit document Wat is een geboorteplan Een geboorteplan is een schema waarin je beschrijft wat je verwachtingen en wensen

Nadere informatie

Zwangerschap en bevallen na eerdere keizersnede

Zwangerschap en bevallen na eerdere keizersnede Zwangerschap en bevallen na eerdere keizersnede 1031 Inleiding Deze folder is ontwikkeld voor vrouwen die zwanger zijn nadat ze, in een eerdere zwangerschap met een keizersnede zijn bevallen. Het litteken

Nadere informatie

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg Welkom!" Wie zijn wij! Verloskundigen! Ziekenhuizen! Kraamzorg Informatie over zwangerschap, bevalling en kraamzorg Verloskunde in Nederland Opbouw verloskundig systeem Verloskundige Gezonde zwangerschap

Nadere informatie

Belangrijk is dat je altijd mag en moet bellen op bovenstaand centrale nummer als jij vindt dat het nuttig of nodig is!

Belangrijk is dat je altijd mag en moet bellen op bovenstaand centrale nummer als jij vindt dat het nuttig of nodig is! ! Uitleg wachtsysteem La Madrugada biedt je de mogelijkheid om je thuis professioneel te laten begeleiden tijdens de arbeid. We blijven liefst zo lang mogelijk thuis in je eigen omgeving: daar kan je het

Nadere informatie

Bevallen na een eerdere keizersnede

Bevallen na een eerdere keizersnede GYNAECOLOGIE Bevallen na een eerdere keizersnede Deze folder is bedoeld voor zwangere vrouwen die eerder via een keizersnede bevallen zijn. Voor uw huidige zwangerschap zal samen met uw gynaecoloog een

Nadere informatie

Bevallen na een eerdere keizersnede

Bevallen na een eerdere keizersnede Gynaecologie / Verloskunde Bevallen na een eerdere keizersnede Inleiding In Nederland, bevalt 1 op de 5 vrouwen door middel van een keizersnede. Vrouwen die na een keizersnede opnieuw zwanger worden moeten

Nadere informatie

Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede

Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede 1 van 5 Deze folder is bedoeld voor zwangere vrouwen die eerder via een keizersnede bevallen zijn. In Nederland bevalt 1 op de 5 vrouwen met een keizersnede.

Nadere informatie

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen Programma 19.30-20.30 Groep 1 Groep 2 Algemene informatie - verloskundige De normale bevalling - verloskundige Pijnstilling anesthesist Praktische tips - verpleegkundige 20.30-20.45 Pauze: Koffie/Thee

Nadere informatie

keizersnede Materniteit

keizersnede Materniteit keizersnede Materniteit Inhoud Keizersnede of sectio 3 Twee soorten keizersnede 4 Voorbereiding 4 De verdoving 5 De ingreep 6 Na de operatie 8 Mogelijke complicaties 10 Tot slot 11 Nuttige coördinaten

Nadere informatie

koppel geboorte Familie bemiddeling huwelijk uit elkaar gaan scheiding wettelijk samenwonen opvang voor kinderen zwangerschap

koppel geboorte Familie bemiddeling huwelijk uit elkaar gaan scheiding wettelijk samenwonen opvang voor kinderen zwangerschap uit elkaar gaan huwelijk geboorte wettelijk samenwonen bemiddeling opvang voor kinderen koppel zwangerschap scheiding Familie We wonen samen maar willen niet trouwen. Kan dat? Ja. In België leven vele

Nadere informatie

KCE aanbevelingen voor de normale bevalling

KCE aanbevelingen voor de normale bevalling KCE aanbevelingen voor de normale bevalling Goed om weten over de bevalling De geboorte komt dichtbij Uw vermoedelijke bevallingsdatum Een gewone zwangerschap duurt 39 tot 41 weken. De vermoedelijke bevallingsdatum

Nadere informatie

Normale bevalling: wetenschappelijke adviezen in verstaanbare taal

Normale bevalling: wetenschappelijke adviezen in verstaanbare taal Normale bevalling: wetenschappelijke adviezen in verstaanbare taal op te nemen in documentatie voor zwangere vrouwen kce.fgov.be Hoe deze adviezen voor het grote publiek gebruiken? Deze adviezen zijn bedoeld

Nadere informatie

Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de verloskundige

Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de verloskundige Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de verloskundige Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de verloskundige Deze folder is bedoeld voor alle zwangeren die onder begeleiding

Nadere informatie

Hoe kies ik een verloskundige die bij mij past?

Hoe kies ik een verloskundige die bij mij past? Hoe kies ik een verloskundige die bij mij past? 1 Inhoud Inleiding...2 De verloskundige...2 Wat is een verloskundige?...2 Wat doet de verloskundige?...2 Met wie werkt de verloskundige samen?...2 Vanaf

Nadere informatie

Geboorteplan. Geboorteplan van...

Geboorteplan. Geboorteplan van... Geboorteplan Geboorteplan van Wie zal er bij de bevalling aanwezig zijn?.. Op welke manier kan je partner je helpen tijdens de bevalling? Hoe kan of wil je als partner betrokken worden bij de bevalling?

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE VERLOSKWARTIER

ONTHAALBROCHURE VERLOSKWARTIER INFORMATIE voor de patiënt ONTHAALBROCHURE VERLOSKWARTIER Dienstverantwoordelijke: prof. dr. L. Gucciardo Hoofdvroedvrouw: Mevr. L. Devalckeneer Verloskwartier 02 477 77 24 Het team van vroedvrouwen en

Nadere informatie

Sociale Groene Lening 12 oktober 2010

Sociale Groene Lening 12 oktober 2010 Persconferentie Sociale Groene Lening 12 oktober 2010 Bijlage 1. Geografische spreiding van de aanvragen Sinds het begin van de activiteit (september 2008) zijn er 160 leningen toegekend die als volgt

Nadere informatie

Bevallen in Bronovo. Welkom! Presentatie Verloskunde en Gynaecologie

Bevallen in Bronovo. Welkom! Presentatie Verloskunde en Gynaecologie Bevallen in Bronovo Welkom! Welkom in Bronovo Inhoud voorlichtingsavond Voorbereiding op de bevalling De bevalling Wat als het nèt anders gaat? Pijnstilling Praktische informatie Voorbereiding Onder controle

Nadere informatie

De inleiding. Waarom wordt een bevalling ingeleid?

De inleiding. Waarom wordt een bevalling ingeleid? De inleiding Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Perinataal project WGC DE Brug en WGC Medikuregem

Perinataal project WGC DE Brug en WGC Medikuregem Perinataal project WGC DE Brug en WGC Medikuregem Het BBBru-team! - Karlijn de Goede - Samira Gharbaoui - Catherine Geypen - Caroline Massy BBBru Een project van twee Brusselse wijkgezondheidscentra De

Nadere informatie

Thuis herstellen na een bevalling. Verpleegafdeling Oost 43

Thuis herstellen na een bevalling. Verpleegafdeling Oost 43 Thuis herstellen na een bevalling Verpleegafdeling Oost 43 Onlangs bent u bevallen in het ziekenhuis, deze folder informeert u over de herstelperiode na de bevalling. U vindt hierin adviezen en leefregels

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes U bent zwanger en halverwege de zwangerschap krijgt u te horen dat u diabetes heeft. Er komt dan veel op u af. U wilt weten wat zwangerschapsdiabetes precies

Nadere informatie

Prenatale begeleiding

Prenatale begeleiding Prenatale begeleiding Prenatale raadpleging en informatiesessies door de vroedvrouw Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling en geboorte van uw baby( s), organiseert de dienst gynaecologie-verloskunde

Nadere informatie

Vragenlijst Verloskundigen Westelijke Mijnstreek

Vragenlijst Verloskundigen Westelijke Mijnstreek Van harte welkom in onze praktijk! U komt voor het eerste gesprek, het intakegesprek. Daarom willen wij graag wat meer weten over uw (medische) achtergrond en die van uw partner en beide families. Op sommige

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling Gynaecologie Inleiden van de bevalling Inleiding U heeft van uw gynaecoloog te horen gekregen dat u wordt ingeleid. Het inleiden van de baring betekent dat we de bevalling kunstmatig op gang brengen. In

Nadere informatie

ONDERZOEKS- RESULTATEN

ONDERZOEKS- RESULTATEN ONDERZOEKS- RESULTATEN Hoe bereiden zwangere vrouwen zich voor op de bevalling en hoe kijken jonge moeders terug op hun bevalling? Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.508 respondenten in juli 2018, in

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling Inleiden van de bevalling 1 Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis en wordt

Nadere informatie

Welkom op onze informatieavond over de bevalling

Welkom op onze informatieavond over de bevalling Welkom op onze informatieavond over de bevalling Wie zijn wij? Praktijk assistente Erlijne Fischer Hoe ziet de avond eruit? Laatste weken De bevalling Rol verloskundige Wanneer bellen PAUZE Pijnbeleving

Nadere informatie

Handreiking. Huisbezoek

Handreiking. Huisbezoek Handreiking Huisbezoek Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen 28 februari 2013 1 Inleiding Deze handreiking verschijnt in het kader van de door de KNOV uitgevoerde pilot over het 34 weken

Nadere informatie

Deze vragenlijst vul je in door aan te kruisen in welke mate je het eens bent met de uitspraken in de vragenlijst.

Deze vragenlijst vul je in door aan te kruisen in welke mate je het eens bent met de uitspraken in de vragenlijst. Wij, Verloskundigenpraktijk Baarn, hebben je begeleid tijdens je zwangerschap, bevalling en/of kraambed. Omdat wij graag kwalitatief goede zorg willen aanbieden, zijn wij zelf voortdurend aan het onderzoeken

Nadere informatie

Bevallen na een eerdere keizersnede

Bevallen na een eerdere keizersnede In Nederland bevalt 1 op de 5 vrouwen per keizersnede. Veel vrouwen worden nadien opnieuw zwanger. Na een eerdere keizersnede bestaat er bij een volgende zwangerschap een medische indicatie, dat wil zeggen

Nadere informatie

Verpleegafdeling materniteit. Medisch specialisme verloskunde Moeder- en babyvriendelijk ziekenhuis. 1. Opdracht. 2.

Verpleegafdeling materniteit. Medisch specialisme verloskunde Moeder- en babyvriendelijk ziekenhuis. 1. Opdracht. 2. Verpleegafdeling materniteit Medisch specialisme verloskunde Moeder- en babyvriendelijk ziekenhuis 1. Opdracht Het verlenen van medische en verpleegkundige zorg aan moeder en kind, alsook aan de directe

Nadere informatie

Alles voor jou en je kindje Ons ruime aanbod aan gratis diensten

Alles voor jou en je kindje Ons ruime aanbod aan gratis diensten Alles voor jou en je kindje Ons ruime aanbod aan gratis diensten GRATIS Tijdens je zwangerschap en de eerste belangrijke levensjaren van je kind heb je waarschijnlijk veel vragen. En dan kan je rekenen

Nadere informatie

inleiden van de bevalling

inleiden van de bevalling inleiden van de bevalling Inleiding... 3 1 Waarom wordt een bevalling ingeleid?... 3 1.1 Over tijd zijn... 3 1.2 Langdurig gebroken vliezen... 3 1.3 Groeivertraging van de baby... 4 1.4 Verslechtering

Nadere informatie

Vragenlijst onderzoek en evaluatie Doula

Vragenlijst onderzoek en evaluatie Doula Vragenlijst onderzoek en evaluatie Doula In veel van de ons omringende landen worden de positieve effecten van een doula bij een bevalling erkend. Het is in Nederland dan ook onvoldoende bekend wat de

Nadere informatie

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Lesbrief Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze

Nadere informatie

Serotiniteit BEHANDELING

Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit In deze folder lees je meer over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. Dit wil zeggen dat een zwangerschap langer duurt dan 42 weken. In deze

Nadere informatie

Normale bevalling: wetenschappelijke adviezen in verstaanbare taal op te nemen in documentatie voor zwangere vrouwen

Normale bevalling: wetenschappelijke adviezen in verstaanbare taal op te nemen in documentatie voor zwangere vrouwen Normale bevalling: wetenschappelijke adviezen in verstaanbare taal op te nemen in documentatie voor zwangere vrouwen Hoe deze adviezen voor het grote publiek gebruiken? Deze adviezen zijn bedoeld voor

Nadere informatie

Vaginale kunstverlossing

Vaginale kunstverlossing Vaginale kunstverlossing Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden. JijWij

Nadere informatie

Opbouw webinar. Uitleg nieuwe indicatoren en verschil met de oude. Waarom deze indicatoren? Hoe te gebruiken voor de verbetering van kwaliteit?

Opbouw webinar. Uitleg nieuwe indicatoren en verschil met de oude. Waarom deze indicatoren? Hoe te gebruiken voor de verbetering van kwaliteit? Opbouw webinar Uitleg nieuwe indicatoren en verschil met de oude. Waarom deze indicatoren? Hoe te gebruiken voor de verbetering van kwaliteit? Tips voor de toekomst. Uitgangspunten VWS over Kwaliteit en

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Ziekenhuis Gelderse Vallei Wat zijn gebroken vliezen? Gebroken vliezen betekent dat er vruchtwater uit de baarmoeder loopt. A terme betekent dat de vliezen

Nadere informatie

H.92036.1214. Inleiden van de bevalling

H.92036.1214. Inleiden van de bevalling H.92036.1214 Inleiden van de bevalling Inleiding Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats in het

Nadere informatie

UMC Kraamzorg. De zorgverzekering voor universitair medische centra

UMC Kraamzorg. De zorgverzekering voor universitair medische centra UMC Kraamzorg De zorgverzekering voor universitair medische centra De zorgverzekering voor universitair medische centra 3 Bij een speciale gebeurtenis hoort speciale zorg UMC Zorgverzekering feliciteert

Nadere informatie

KOMT OP BEZOEK BIJ CAATJE

KOMT OP BEZOEK BIJ CAATJE ZWANGER SCHAP VERLOSKUNDIGEN PRAKTIJK GOUDA Elizabeth Wolffstraat 1 2806 PJ Gouda www.verloskundigenpraktijkgouda.nl Bestaat uit drie kleine praktijken: Antje, Caatje en Neeltje NAAM KOMT OP BEZOEK BIJ

Nadere informatie

Online intakeformulier

Online intakeformulier Online intakeformulier Lactatiekundige begeleiding MamaVitaal Dit formulier helpt mij om jou de beste begeleiding te geven bij borstvoeding die jij en je kindje verdienen. Dit formulier graag voorafgaand

Nadere informatie

MEDICAMENTEUZE PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING cliënteninformatie

MEDICAMENTEUZE PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING cliënteninformatie VSV ACHTERHOEK OOST MEDICAMENTEUZE PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING cliënteninformatie 1. Inleiding 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. Invloed op de pijn 4. Hoe kan de pijn worden bestreden?

Nadere informatie

VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties

VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties Doel Het doel van dit protocol is preventie, herkenning, optimalisering van diagnostiek en behandeling van early-onset

Nadere informatie

Folder voorbereiding op de bevalling

Folder voorbereiding op de bevalling Folder voorbereiding op de bevalling Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden.

Nadere informatie

Zwanger en bevallen na eerdere keizersnee

Zwanger en bevallen na eerdere keizersnee Zwanger en bevallen na eerdere keizersnee Informatie voor patiënten F1147-0000 juli 2016 Bronovo www.bronovo.nl Bronovolaan 5 2597 AX Den Haag Postbus 96900 2509 JH Den Haag 070 312 41 41 Medisch Centrum

Nadere informatie

H Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG)

H Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG) H.291397.0316 Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG) Inleiding De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Het inleiden van de bevalling

PATIËNTEN INFORMATIE. Het inleiden van de bevalling PATIËNTEN INFORMATIE Het inleiden van de bevalling 2 PATIËNTENINFORMATIE Inhoud Waarom wordt een bevalling ingeleid... 4 Over tijd zijn... 4 Langdurig gebroken vliezen... 5 Groeivertraging van de baby...

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Gynaecologie / Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk

Nadere informatie

Het inleiden van een bevalling

Het inleiden van een bevalling Het inleiden van een bevalling Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken en/of door het kunstmatig breken van de vliezen. Een inleiding

Nadere informatie

Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog

Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog Omdat jij in je zwangerschap begeleid wordt door een gynaecoloog van

Nadere informatie

Kennispoort conferentie 2016

Kennispoort conferentie 2016 Kennispoort conferentie 206 Het effect van de geplande plaats van bevalling op obstetrische interventies en maternale uitkomsten bij laagrisico vrouwen Belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

MATERNITEIT. Wegwijs op de kraamafdeling. AZ Monica vzw Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne 03/320.64.05 www.kraamafdeling.be

MATERNITEIT. Wegwijs op de kraamafdeling. AZ Monica vzw Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne 03/320.64.05 www.kraamafdeling.be MATERNITEIT Wegwijs op de kraamafdeling AZ Monica vzw Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne 03/320.64.05 www.kraamafdeling.be Mevrouw, Meneer, De geboorte van uw kindje nadert snel. U heeft ongetwijfeld wel

Nadere informatie

Ketenprotocol. Kraamconsulten kinderartsen. Auteurs: E.D. Stam

Ketenprotocol. Kraamconsulten kinderartsen. Auteurs: E.D. Stam Ketenprotocol Kraamconsulten kinderartsen Auteurs: E.D. Stam Datum: 19 januari 2017 Algemeen Het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer (VSV Zoetermeer ) is in 2012 formeel opgericht ter verbetering

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Serotiniteit

PATIËNTEN INFORMATIE. Serotiniteit PATIËNTEN INFORMATIE Serotiniteit 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis, u informatie geven over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen

Nadere informatie

EPIDEMIOLOGIE VAN URINAIRE INCONTINENTIE TIJDENS DE ZWANGERSCHAP EN HET POSTPARTUM

EPIDEMIOLOGIE VAN URINAIRE INCONTINENTIE TIJDENS DE ZWANGERSCHAP EN HET POSTPARTUM Prevalence (%) 3/29/2012 EPIDEMIOLOGIE VAN URINAIRE INCONTINENTIE TIJDENS DE ZWANGERSCHAP EN HET POSTPARTUM Masterproef voorgelegd tot het behalen van de graad van Master in de Verpleegkunde en Vroedkunde

Nadere informatie

Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie (POP) POP-adviescentrum

Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie (POP) POP-adviescentrum Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie (POP) POP-adviescentrum Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie (POP) -adviescentrum Kennemer Gasthuis Wat is de POP-poli? POP staat voor Psychiatrie - Obstetrie (verloskunde)

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Wat moet u regelen? Tips voor zwangere vrouwen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Wat moet u regelen? Tips voor zwangere vrouwen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Wat moet u regelen? Tips voor zwangere vrouwen z U bent ongeveer twaalf weken zwanger en bent voor de eerste keer voor controle

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling. Poli Gynaecologie

Het inleiden van de bevalling. Poli Gynaecologie 00 Het inleiden van de bevalling Poli Gynaecologie 1 Inleiding Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang gebracht. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd

Nadere informatie

Verloskunde. Het inleiden van de bevalling. gynaecoloog adviseren de bevalling in te leiden. Meer informatie vindt u in de folder Serotiniteit.

Verloskunde. Het inleiden van de bevalling. gynaecoloog adviseren de bevalling in te leiden. Meer informatie vindt u in de folder Serotiniteit. Verloskunde Het inleiden van de bevalling Inleiding Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats in

Nadere informatie

Inleiding van de bevalling

Inleiding van de bevalling Inleiding van de bevalling Verloskundigen: 0413-40 35 01 / 0413-40 35 02 Afdeling verloskunde: 0413-40 35 00 Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang gebracht. Dit gebeurt met medicijnen

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling 1 Inleiding Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang gebracht. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis

Nadere informatie

Hieronder vind je en groot aantal punten om over na te denken.

Hieronder vind je en groot aantal punten om over na te denken. Als je zwanger bent en bijna gaat bevallen is het handig om je voorkeuren op te schrijven. De voorkeuren helpen je om van te voren na te denken over hoe jij je bevalling en kraamtijd voor je ziet. Als

Nadere informatie

HOOFDSTUK IV. - VERLOSSINGEN

HOOFDSTUK IV. - VERLOSSINGEN Deze versie treedt in voege vanaf 01/02/2016 (blz. 14) HOOFDSTUK IV. - VERLOSSINGEN Art. 9. Worden als verloskundige verstrekkingen aangezien : a) wanneer daarvoor de bekwaming van vroedvrouw vereist is

Nadere informatie

VSV-beleid Coördinerend Zorgverlener juli 2018 VSV. Werkgroep Coördinerend Zorgverlener. Opdracht

VSV-beleid Coördinerend Zorgverlener juli 2018 VSV. Werkgroep Coördinerend Zorgverlener. Opdracht VSV Werkgroep Coördinerend Zorgverlener 1. Opdracht Opdracht werkgroep Coördinerend Zorgverlener Opdracht Scope Opdrachtgevers Stel een format en werkwijze op voor een Coördinerend Zorgverlener in ons

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING 1. INLEIDING De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en

Nadere informatie

Vaginale kunstverlossing

Vaginale kunstverlossing Vaginale kunstverlossing Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Hoe ziet een verlostang er uit... 1 3 Hoe ziet een vacuümapparaat er uit... 2 4 In welk stadium van de bevalling wordt een tang- of vacuümverlossing

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING Het inleiden van de bevalling No 16 1998 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze folder berusten bij de Nederlandse Vereniging voor

Nadere informatie

Rik van Lente. Gezondheid = Holland =

Rik van Lente. Gezondheid = Holland = Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Verloskundige zorg en Kraamzorg 2014 Rik van Lente Gezondheid = Holland = 2 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Waarom wordt een bevalling ingeleid?... 1 Over tijd zijn... 1 Langdurig gebroken vliezen... 1 Groeivertraging van de baby... 2 Achteruitgaan

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde mca.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3 Invloed op de pijn 4 Hoe kan de pijn worden bestreden? 4 Pijnbehandelingen met

Nadere informatie

Bevallen na een eerdere keizersnede

Bevallen na een eerdere keizersnede Bevallen na een eerdere keizersnede Verloskunde alle aandacht Goed geinformeerd een beslissing nemen Bevallen na een eerder keizersnede Hajo Wildschut, gynaecoloog in Westfriesgasthuis Elke zwangerschap

Nadere informatie

EPIDURALE PIJNVERDOVING BIJ BEVALLING

EPIDURALE PIJNVERDOVING BIJ BEVALLING EPIDURALE PIJNVERDOVING BIJ BEVALLING Dienst anesthesie Uw welzijn verdient onze beste zorg U bent zwanger en bereidt zich voor op de bevalling. De weeën die nodig zijn om te bevallen, zijn dikwijls erg

Nadere informatie

Opvolging van de zwangerschap

Opvolging van de zwangerschap Dienst Gynaecologie Verloskunde Informatie voor de patiënte Opvolging van de zwangerschap De eerste raadpleging bij de gynaecoloog gebeurt meestal rond 6 à 9 weken zwangerschap. Elke maand dient uw bloeddruk,

Nadere informatie

Ketenwerkafspraak. Pijnbestrijding. Pijnbestrijding durante partu t/m de eerste 24 uur postpartum. Versie 2.2 Februari 2016 1

Ketenwerkafspraak. Pijnbestrijding. Pijnbestrijding durante partu t/m de eerste 24 uur postpartum. Versie 2.2 Februari 2016 1 Ketenwerkafspraak Pijnbestrijding Pijnbestrijding durante partu t/m de eerste 24 uur postpartum 1 Inleiding Het Verloskundig Samenwerkings Verband (VSV) MCH-Bronovo heeft als visie versterking van de zorg

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Wat is een stuitligging 3. Hoe vaak komt een stuitligging voor 4. Onderzoek bij een stuitligging 4

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Wat is een stuitligging 3. Hoe vaak komt een stuitligging voor 4. Onderzoek bij een stuitligging 4 Stuitligging Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Wat is een stuitligging 3 Hoe vaak komt een stuitligging voor 4 Onderzoek bij een stuitligging 4 Wat gebeurt er als de baby bij ongeveer 36 weken nog in stuitligging

Nadere informatie

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde Afdelingsgebonden informatie / afdeling Verloskunde Welkom Welkom op de afdeling Verloskunde (VED2) van het academisch ziekenhuis Maastricht (azm). Deze informatie is specifi ek voor deze verpleegafdeling.

Nadere informatie

Zwanger. Algemene informatie

Zwanger. Algemene informatie Zwanger Algemene informatie Inhoud Welkom op de poli verloskunde van VUmc 4 Verschillende soorten spreekuren: 5 Voordat u zwanger bent: 5 Preconceptioneel spreekuur 5 Prenatale screening en prenataal

Nadere informatie

Epidurale verdoving. tijdens de arbeid en de bevalling INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT EN INFORMED CONSENT

Epidurale verdoving. tijdens de arbeid en de bevalling INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT EN INFORMED CONSENT Epidurale verdoving tijdens de arbeid en de bevalling INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT EN INFORMED CONSENT INHOUD 1. INLEIDING...4 2. WAAROM EPIDURALE VERDOVING...5 3. WAT IS EEN EPIDURALE VERDOVING...5

Nadere informatie

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT INHOUD 1. INLEIDING...4 1.1 Voorbereiding 1.2 De dag van de keizersnede 1.3 Op de dienst materniteit-verloskamer 2. DE VERDOVING...5 2.1 Plaatselijke verdoving

Nadere informatie

Bevallen met hulp van een vacuümcup. Poli Gynaecologie

Bevallen met hulp van een vacuümcup. Poli Gynaecologie 00 Bevallen met hulp van een vacuümcup Poli Gynaecologie 1 Inleiding Deze folder geeft informatie over de bevalling met hulp van een vacuümcup. Dit is een bevalling via de vagina (schede), waarbij de gynaecoloog

Nadere informatie

> Epidurale verdoving bij bevalling Spinale verdoving bij keizersnede

> Epidurale verdoving bij bevalling Spinale verdoving bij keizersnede www.azstlucas.be > bij bevalling Spinale bij keizersnede Dienst Anesthesie en Gynaecologie-Verloskunde AZ Sint-Lucas, GENT Inhoud 2 Wat je moet weten over de epidurale pijnbestrijding bij de bevalling

Nadere informatie

Gynaecologie / verloskunde Inleiden van de bevalling

Gynaecologie / verloskunde Inleiden van de bevalling Gynaecologie / verloskunde Inleiden van de bevalling Voorwoord Deze brochure is geschreven met het doel u meer informatie te geven over het inleiden van een bevalling. Hierin zijn die vragen beschreven

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen. Verloskunde

Langdurig gebroken vliezen. Verloskunde Langdurig gebroken vliezen Verloskunde Inhoudsopgave Langdurig gebroken vliezen 3 Controles bij langdurig gebroken vliezen 3 Instructies voor thuis 3 Neem contact op met het Centrum voor Geboortezorg als:

Nadere informatie