HANDLEIDING I-MATE. Inhoud. I-Mate handleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HANDLEIDING I-MATE. Inhoud. I-Mate handleiding"

Transcriptie

1 HANDLEIDING I-MATE Inhoud I-Mate handleiding 1. Opstarten van I-Mate 2. Opbouw van I-Mate 3. Een pagina in de editor openen 4. Tekst invoeren en aanpassen 5. Tekst opmaken 6. Lijsten aanmaken 7. Een horizontale lijn invoegen 8. Een afbeelding in de pagina toevoegen 9. Leggen van een link over een tekst of een afbeelding 10. Roll-over effect voor afbeeldingen 11. Koppelen van pagina s 12. Toevoegen van een downloadable bestand 13. Menu-items toevoegen of verwijderen en submenu s creëren 14. Ankers toevoegen 15. Tabellen aanmaken, rijen en kolommen beheren 16. Eigenschappen van tabellen 17. Creatieve opmaak met tabellen 18. Back-up maken 19. Metatags toevoegen

2 I-Mate handleiding Met deze handleiding leer je stapsgewijs werken met I-Mate. Volg de handleiding stap-voor-stap en ga niet over naar een volgend punt vooraleer je een bepaalde handeling kan uitvoeren. 1. Opstarten van I-Mate Geef de URL in die je hebt gekregen om I-Mate op te starten in de browser. Zet de site daarna in de favorieten. Indien je problemen hebt met het gebruik van de I-Mate, dan kan je steeds naar de FAQ-rubriek van de website gaan. Of stel een vraag via de Support-rubriek van deze website. Veel succes!

3 2. Opbouw van I-Mate I-Mate bestaat uit volgende onderdelen: 1. Het hoofdmenu: - Standard - Tables - Extra - Edit Menu - Sync 2. Het Submenu: elk hoofdmenu heeft een aantal menuopties: - Standard: B, I, U, UL, OL, Link, Save, Paste, BR, Subscript, Superscript, Indent, Outdent, aangevuld met de aanwezige Classes; - Tables: Table, Add Row, Insert Row, Delete Row, Add Col, Insert Col, Delete Col; - Extra: HR,, Roll-Over, Insert Anchor, Insert Img, Upload Img, Upload dwn, Meta, aangevuld met een lijst van de aanwezige achors; - Edit Menu: Add Menu, Add Submenu, Delete Menu, Insert Menu, Rename Menu, Relink Menu; - Sync: Synchronize, Controle, All Clear, Users, Permissions, Back-up, IMG Synchronize, DWN Synchronize.

4 3. De editor: dit gebied is je werkterrein. In de editor kan de inhoud aangepast worden (b.v. nieuwe tekst toevoegen, afbeeldingen invoegen, linken leggen, ). 4. Property Window (eigenschappenvenster): via dit window kunnen de eigenschappen van de geselecteerde objecten aangepast worden (b.v. de achtergrondkleur aanpassen van een tabel, ). 5. Menustructuur: in dit window wordt de opbouw van de menustructuur van de website weergegeven en kunnen de verschillende inhoudspagina s geopend worden.

5 3. Een pagina in de editor openen Dubbel klik in de menustructuur (5) op de naam van de pagina die je in de editor wenst te openen. De editor is het veld waarbinnen je alle bewerkingen uitvoert. Indien voor de naam van een pagina, het mapje wordt getoond, bevat deze pagina een submenu. Je kan de onderliggende pagina s opvragen door op dit mapje te klikken (dus niet op de naam van de pagina, maar op het mapje zelf). Indien voor de naam van een pagina, het icoontje geen submenustructuur. wordt getoond, bevat deze pagina verder Wat je ALTIJD moet doen! Wanneer je inhoud hebt toegevoegd of aangepast moet je steeds, je informatie bewaren door in het Standard-Menu op save te klikken. Als je de inhoud of aanpassingen online wil zetten, klik je in het hoofdmenu op Synchronize. 4. Tekst invoeren en aanpassen Nadat je een pagina hebt aangeklikt in de menustructuur (5), zal deze in de editor (3) worden opgeladen. Als je tekst wil invoeren kan je deze uiteraard intikken, maar je kan hem ook kopiëren vanuit Word of Excel, door deze tekst in het desbetreffende programma te selecteren en vervolgens op ctrl-c te klikken. Klik vervolgens in de pagina waar je de tekst wenst te plakken. Als je deze nu plakt via ctrl-v dan zal je merken dat niet alleen de tekst maar ook zijn opmaak wordt gekopieerd. Om dit te vermijden, gebruik je in het Standard-menu best de button i.pv. ctrl-v!!! Opm.: Als je tekst invoert die langer is dan de schermbreedte, springt de tekst na het einde van de regel automatisch terug naar het begin van de volgende regel. Wil je echter eerder naar het begin van de volgende regel springen, druk dan tegelijk op je shift en enter -toets of gebruik je de einde-regel toets in het Standard-Menu : BR

6 Je zult merken dat wanneer je enkel op je enter -toets drukt je niet naar de volgende regel springt, maar een nieuwe paragraaf aanmaakt. Om een tab-sprong te maken, gebruik je de gebruik je de Outdent toets. Indent toets. Om de insprong kleiner te maken,

7 5. Tekst opmaken Als je een bepaald gedeelte tekst een andere opmaak wenst mee te geven, dien je deze eerst te selecteren. Vervolgens kan je de volgende opmaakkenmerken gebruiken: Vet: Klik na selectie de bold-button aan in het Standard-menu : De geselecteerde tekst wordt in het vet weergegeven. Wens je een bepaald gedeelte tekst niet meer in het vet weer te geven, selecteer dan terug deze tekst en klik opnieuw op de bold-button. Cursief: Klik na selectie de italic-button aan in het Standard-menu : Onderlijnen: Klik na selectie de onderlijn-button aan in het Standard-menu : Subscript: Hiermee plaats je kleine tekst onder de tekstregel. Klik na selectie de Subscript-button aan in het Standard -menu : Superscript : Hiermee plaats je kleine tekst boven de tekstregel. Klik na selectie de Superscript-button aan in het Standard -menu :

8 Je kan ook de kleur en/of de tekengrootte van de tekst aanpassen. Hiertoe heb je in de stijlgids (Standard-Menu) keuze uit de stijlklassen die behoren bij jouw website. Het basis stijlkenmerk van tekst is tekst. Als je een bepaald gedeelte standaardtekst een ander stijlkenmerk wilt geven, dien je de tekst te selecteren en vervolgens in de drop-downmenu in het Standard-Menu het stijlkenmerk te selecteren dat je wilt toepassen: Let op dat je via de drop-downmenu in het Standard-Menu geen stijlkenmerk legt over een ander stijlkenmerk dan standaardtekst. Als je een tekst reeds een bepaald stijlkenmerk hebt meegegeven, dien je dit te veranderen door de tekst te selecteren en in het Property Window (4) een ander stijlkenmerk te kiezen bij de eigenschap classname : Bevestig de keuze via de OK button. OK Nadat je aan een tekst een bepaald stijlkenmerk hebt toegekend, wordt dit in het Property Window aangeduid met <span>.

9 Je kan tevens aan een volledige paragraaf een stijlkenmerk toekennen. Voeg een paragraaf in door enter te drukken en voer de tekst in. Als je nu op een willekeurige plaats in de tekst klikt, verschijnen in het Property Window de eigenschappen van de paragraaf: Hier kan je ook via de eigenschap Classname een stijlkenmerk kiezen dat vervolgens wordt toegekend op de volledige paragraaf. De paragraaf heeft ook nog de bijkomende eigenschap: Align, waarmee de volledige tekst in de paragraaf uitgelijnd kan worden: - Left: de tekst wordt links uitgelijnd; - Right: de tekst wordt rechts uitgelijnd; - Center: de tekst wordt gecentreerd; - Justify: de tekst wordt links en rechts uitgelijnd. De stijlklasse invulvelden kan je beter niet gebruiken, vermits deze specifiek bedoeld is voor de opmaak van de invulvelden in een contactformulier.

10 6. Lijsten aanmaken Een lijst is een ingesprongen opsomming van items. Er bestaan 2 soorten lijsten: - ongeordende lijst: voor elk item wordt een opsommingsteken geplaatst; - geordende lijst: voor elk item wordt een nummer geplaatst. Om een lijst in te voegen ga je op de desbetreffende plaats staan en voeg je twee paragrafen in (twee maal enter klikken). Ga naar de eerste paragraaf die je hebt ingevoegd (pijltje naar boven gebruiken). Klik in het Standard-menu op voor een ongeordende lijst of op voor een geordende lijst. Het eerste opsommingsteken/cijfer verschijnt, klik hier achter om de tekst van het eerste item in te geven. Gebruik de enter-toets om items aan de lijst toe te voegen. Om de lijst af te sluiten, klik je op de 2de paragraaf die je eerder onder de lijst had ingevoegd. Wil je binnen de lijst naar de volgende regel springen, maar geen nieuw item toevoegen, klik dan twee maal op enter. Net zoals bij een paragraaf kan je de stijlkenmerken van de lijsten aanpassen in het Property Window: <UL>/<OL>. Naast de mogelijkheid om een stijlklasse te selecteren, kan je bovendien het type van lijst bepalen: OL: - 1: voor elk item verschijnt een volgorde nummer - a: voor elk item verschijnt de volgorde letter in kleine letters - A: voor elk item verschijnt de volgorde letter in hoofdletters - i: voor elk item verschijnt het volgorde nummer in Romeins cijfer, in kleine letter - I: voor elk item verschijnt zijn volgorde nummer in Romeins cijfer, in hoofdletter UL: - disc: het opsommingsteken voor elke item is een opgevulde cirkel; - circle: het opsommingsteken voor elke item is een niet opgevulde cirkel; - square: het opsommingsteken voor elke item is een vierkant.

11 7. Een horizontale lijn invoegen Voeg in de pagina een paragraaf in door enter te klikken, daar waar je de horizontale lijn wilt toevoegen. Klik vervolgens in het Extra-menu op. Je kan de afmetingen van de geselecteerde lijn aanpassen door deze te verslepen of door in het Property Window <HR> de afmetingen in te geven in PXL of % waarde via Height of Width. Je kan de kleur van je lijn aanpassen door in het Property Window de RGB-waarde in te geven via Color of door de kleur te selecteren via de keuzelijst Selecteer. 8. Een afbeelding in de pagina toevoegen Alvorens de nieuwe foto s of afbeeldingen toegevoegd kunnen worden in de website, dien je ze eerst in een digitaal formaat op de harde schijf van je computer te plaatsen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een scanner, een digitale camera, Hanteer volgende digitale formaten: - jpeg: kan je het beste gebruiken voor foto s; - gif: voor tekeningen en illustraties met beperkt aantal kleuren. Om een digitale foto of afbeelding te bewerken, is een grafisch programma zoals Paint Shop Pro of Adobe Photoshop vereist. Het is raadzaam om een foto aan te passen (wijziging van formaat, maken van uitsnit, enz.) vooraleer je deze inlaadt in de fotogalerij van I-Mate. Vervolgens dien je de afbeelding op te laden in de fotogalerij van I-Mate, klik hiervoor in het Extra-menu op de button: Klik vervolgens op bladeren en selecteer de afbeelding op je harde schijf die je in de galerij wilt opladen. Klik op open en daarna op OK. Om de afbeelding in de gewenste pagina te plaatsen ga je met de cursor op de plaats staan waar de afbeelding dient toegevoegd te worden en klik je vervolgens in het Extra-menu op de button:

12 Selecteer de gewenste afbeelding en bevestig via OK. Indien je een afbeelding in de galerij hebt geplaatst via de Upload Images button, maar je vindt de afbeelding niet meteen terug, klik dan eerst even op Reload. Opgelet: Indien je nieuwe afbeeldingen hebt toegevoegd in een pagina die je bewaard hebt via de button en die je vervolgens op de publieke website wenst op te slaan, dien je niet alleen de HTML pagina s te synchroniseren via de Sync -button in het hoofdmenu, maar dien je tevens de nieuwe afbeeldingen te synchroniseren via de Sync Img -button. Nadat de afbeelding in de pagina is toegevoegd, kan je deze selecteren en in het Property Window <IMG> aanpassen. Let op: Alle aanpassingen dienen steeds bevestigd te worden via de OK button! De grootte van een afbeelding aanpassen. Pas de eigenschappen Height (hoogte) en Width (breedte) aan (PXL waarde) in het Property Window <IMG> en bevestig via OK. De afbeelding voorzien van een Alt-tag. Een Alt-tag is een labeltje met beknopte informatie dat verschijnt wanneer de bezoeker met zijn muis op een afbeelding komt. Om een dergelijk label aan een afbeelding toe te voegen, vul je in het veld Alt de respectievelijke tekst in.

13 De uitlijning van een afbeelding. Door de eigenschap Align aan te passen naar Left of Right kan je ervoor zorgen dat de tekst links of rechts van de afbeelding loopt. Wens je een afbeelding te centreren, maak dan eerst een nieuwe paragraaf, voeg de afbeelding in deze paragraaf in en pas daarna in het Property Window <P> de uitlijning van de paragraaf (dus niet van de afbeelding) aan naar Center. Om afbeeldingen op een specifieke plaats in de pagina te positioneren, kan gebruik gemaakt worden van tabellen, zie hiervoor punt 17. Via de eigenschap Hspace kan je de afstand tussen de tekst en de zijkanten van de afbeelding bepalen. Vul daartoe het gewenste aantal pixels in en bevestig via Ok. Via de eigenschap Vspace kan je de afstand tussen de tekst en de boven- en onderkant van de afbeelding bepalen. Vul daartoe het gewenste aantal pixels in en bevestig via Ok. Via de eigenschap Border kan je de afbeelding een zwarte kader geven. Vul daartoe het gewenste aantal pixels in en bevestig via Ok. Belangrijk: je kan de border best instellen op 0 pixels wanneer je een link over een afbeelding legt.

14 9. Leggen van een link over een tekst of een afbeelding Door het leggen van een link zorg je ervoor dat de bezoeker vanaf een bepaalde plaats op je website naar een andere pagina of naar een andere website gaat nadat hij een bepaalde tekst of afbeelding heeft aangeklikt. Het leggen van een link over een tekst of een afbeelding. Selecteer het gedeelte tekst of een afbeelding waarover je de link wenst te leggen en klik daarna in het Standard -menu op de button. Indien je een link naar een andere website wenst te leggen, selecteer dan als type http: en benoem vervolgens de Url van de website, b.v. en bevestig via Ok. Indien je een link naar een andere interne pagina wenst te leggen, selecteer dan als type (andere) en vul de bronverwijzing of Source van de pagina in. Deze source vind je helemaal bovenaan je pagina in het blauwe balkje (b.v. p0001.htm). Uiteraard bevestigen via Ok. Indien je een link naar een adres wenst te leggen, selecteer dan als type mailto en vul het respectievelijke adres in, b.v. en bevestig via Ok. Je kan de eigenschappen van de link in het Property Window <A HREF> aanpassen. - Destination: de bronverwijzing van de link - Target: o _top: de hyperlink wordt in het volledige browser venster geladen; o _blank: de hyperlink wordt in een nieuw venster geladen; o mainframe: de hyperlink wordt in hetzelfde frame geopend als de huidige pagina. Bij het type hyperlinks http wordt er standaard de target mainframe toegekend. Bij het type mailto is de target van geen belang. Let op: Als je op een afbeelding klikt waarover je een link hebt gelegd, dan verschijnen eerst de eigenschappen van de afbeelding zelf in het Property Window <IMG>. Je kan de eigenschappen van de link <A HREF> oproepen door eerst te klikken op het pijltje.

15 10. Roll-over effect voor afbeeldingen Het roll-over effect voor afbeeldingen houdt in dat je automatisch een nieuwe afbeelding te zien krijgt wanneer je met je muis op de afbeelding komt. Hoe voeg je dit effect toe aan een afbeelding: 1. Selecteer de afbeelding waarvoor het roll-over effect gewenst is; 2. Klik in het menu Extra op de Roll-Over button; 3. Selecteer de afbeelding waardoor de initiële afbeelding vervangen dient te worden wanneer de bezoeker er met de muis over gaat, en bevestig via OK. 11. Koppelen van pagina s Dit wil zeggen dat je een nieuwe pagina rechtstreeks linkt aan een bestaande pagina (in de menustructuur). Selecteer eerst de nieuwe pagina en klik vervolgens in het menu Edit Menu op de button. Relink Menu Vul de bronverwijzing in van de bestaande pagina en bevestig via OK. Let op: Aanpassingen die je doorvoert in één van de pagina s worden automatisch doorgevoerd in de andere pagina( s). 12. Toevoegen van een downloadable bestand Alvorens je een nieuw downloadable bestand (b.v. Word, Excel, pdf ) kan toegevoegen aan je website, dien je het eerst op de harde schijf van je computer te plaatsen. Vervolgens moet je het bestand opladen in I-Mate, klik hiervoor in het Extra-menu op de button. Selecteer in de pagina de tekst of de afbeelding waaraan het bestand (b.v. pdf, ) gekoppeld dient te worden en klik daarna in het Standard -menu op de button. Bepaal het Type van de hyperlink als other en benoem vervolgens de URL (die naar het bestand verwijst).

16 Opgelet: de URL van het bestand waarnaar verwezen wordt dient steeds volledig, inclusief de correcte extensie ingevuld te worden! b.v. Bevestig via OK. De verwijzing naar het bestand is geactiveerd. Er wordt daarbij standaard het target _blank toegekend. Let op: Opgelet: Indien je nieuwe downloadable bestanden hebt toegevoegd in een pagina die je bewaard hebt via de button en die je vervolgens op de publieke website wenst op te slaan, dien je niet alleen de HTML pagina s te synchroniseren via de Sync -button in het hoofdmenu, maar dien je tevens de nieuwe bestanden te synchroniseren via de Sync dwn -button in het hoofdmenu.

17 13. Menu-items toevoegen of verwijderen en submenu s creëren Om een menu-item aan de structuur van de website toe te voegen, klik je een menu-item aan in de Menustructuur en klik je vervolgens in het menu Edit Menu op de button. Geef de naam van het menu-item in en bevestig via OK. Het menu-item wordt onderaan de geselecteerde rubriek toegevoegd. Om een menu-item tussen te voegen in de structuur van de website, selecteer je het menu-item waarboven het nieuwe menu-item dient toegevoegd te worden en klik je vervolgens in het menu Edit Menu op de via OK. button. Geef de naam van het menu-item in en bevestig Wil je onder een bepaald menu-item een submenu-niveau aanmaken. Klik dan het menu-item aan waaronder je een submenu wenst toe te voegen en klik vervolgens in het menu Edit Menu op de button. Geef vervolgens de naam in van het submenu-item en bevestig via OK. Om een menu-item een andere naam te geven, selecteer je het desbetreffende menu-item en klik je in het menu Edit Menu op de button. Geef de nieuwe naam van het menu-item in en bevestig via OK. Om een menu of submenu-item te verwijderen, selecteer je het betreffende menu-item en klik je vervolgens in het menu Edit Menu op de button. Bevestig via OK. Let op: Speciale tekens in de menu benamingen dienen middels hun numerieke code ingevoerd te worden (b.v. echo s => echo&#39;s). Rubrieknamen over meerdere lijnen spreiden, gebeurt met de code <br>

18 14. Ankers toevoegen Een anker is een bepaalde plaats binnen eenzelfde pagina waar je automatisch naartoe gelinkt wordt wanneer je klikt op de tekst of de afbeelding die verwijst naar het betreffende anker. Bijvoorbeeld: je begint een pagina met een opsomming van zes punten. De tekst die bij deze punten hoort plaats je vervolgens onder de opsomming. Wanneer je wil dat de bezoeker rechtstreeks naar de tekst gaat die bij de punten van de opsomming past, voeg je ankers aan de opsomming toe. Hoe doe je dat: Selecteer de tekst waarover de link gelegd dient te worden en klik in het Standard -menu op de button. Bepaal het Type van de hyperlink (zie Property Window) als other en benoem vervolgens de URL. Opgelet: de naam kies je zelf (noteer hem!!!). Hij begint steeds met een # en bevat geen spaties. Bevestig via OK. Selecteer vervolgens de begintekst waarnaar de link dient te verwijzen en klik in het menu Extra op de button. Benoem het anker met dezelfde naam als de respectievelijke link die ernaar verwijst (zonder #). Het anker is geactiveerd. Bovenaan in het menu Extra vind je een lijst van de toegevoegde ankers in de drop down box. Om het anker to top of page te integreren, ga je als volgt te werk: 1. Voeg op de plaats waar het anker geïntegreerd dient te worden de afbeelding button_topa.gif (pijltje) in. 2. Selecteer de afbeelding en leg de link (b.v. #top). 3. Selecteer b.v. de titel van de pagina en voeg het anker toe.

19 15. Tabellen aanmaken, rijen en kolommen beheren Tabellen worden gebruikt om informatie op een gestructureerde manier weer te geven. Ze zijn ook aangewezen om afbeeldigen op een overzichtelijke manier te rangschikken. Alvorens een tabel in de webpagina toe te voegen, begin je best met een nieuwe paragraaf. Klik vervolgens in het menu Tables op de met 3 rijen en 3 kolommen toegevoegd. button. Er wordt standaard een tabel Je kan volgende bewerkingen uitvoeren: Om achteraan in de tabel een kolom toe te voegen, klik in een willekeurige cel van de tabel en klik vervolgens in het menu Tables op de button. Om onderaan aan de tabel een rij toe te voegen, klik in een willekeurige cel van de tabel en klik vervolgens in het menu Tables op de button. Om een kolom op een bepaalde plaats in de tabel tussen te voegen, klik in een willekeurige cel van de kolom waarvoor de kolom dient ingevoegd te worden en klik vervolgens in het menu Tables op de button. Om een rij op een bepaalde plaats in de tabel tussen te voegen, klik in een willekeurige cel van de rij waarboven de rij dient ingevoegd te worden en klik vervolgens in het menu Tables op de button. Om een bepaalde kolom te verwijderen, klik in een willekeurige cel van de desbetreffende kolom en klik vervolgens in het menu Tables op de button. Om een bepaalde rij te verwijderen, klik in een willekeurige cel van de desbetreffende rij en klik vervolgens in het menu Tables op de button. Om de volledige tabel te verwijderen, dien je ze eerst te selecteren en vervolgens op de DEL button te klikken.

20 16. Eigenschappen van tabellen In de cellen van een tabel kan je vrij tekst opmaken, afbeeldingen invoegen, linken leggen, Daarnaast kan je ook via het Property Window de tabel zelf opmaken. Een tabel bevat 3 objecten waarvan je de eigenschappen kan aanpassen: - <TD>: de eigenschappen van een bepaalde cel; - <TR>: de eigenschappen van een bepaalde rij; - <TABLE>: de eigenschappen van de volledige tabel. Om de eigenschappen van deze objecten aan te passen, klik je in een willekeurige cel van de tabel. In het Property Window worden allereerst de eigenschappen van het object <TD> of m.a.w. deze van de geselecteerde cel weergegeven. Door in het Property Window te klikken op het pijltje worden de eigenschappen van het object <TR> of m.a.w. deze van de geselecteerde rij weergegeven. Klik je nogmaals op het pijltje, worden de eigenschappen van het object <TABLE> of m.a.w. deze van de volledige tabel weergegeven. Let op: als er reeds een object in de geselecteerde cel aanwezig is (b.v. een link of een afbeelding) worden eerst de eigenschappen van het respectievelijke object weergegeven (en dus niet van het object <TD> - de cel-). Klik op het pijltje te geven. om de eigenschappen van de andere objecten weer

21 De eigenschappen van een individuele cel in de tabel aanpassen <TD>: Klik in de cel die je wenst op te maken. Volgende eigenschappen kan je aanpassen en vervolgens via OK bevestigen: - Width: cel breedte (PXL of % waarde) - Height: cel hoogte (PXL of % waarde) - Bgcolor: achtergrondkleur van de cel (RGB waarde) - Selecteer: selecteer de achtergrondkleur van de cel - Align: horizontale uitlijning van de tekst in de cel: o Left : links van de cel uitlijnen o Right : rechts van de cel uitlijnen o Center : centreren - Valign: verticale uitlijning van de tekst in de cel: o top : bovenaan de cel uitlijnen o bottom : onderaan de cel uitlijnen o middle : centreren - Classname: selecteer de opmaakstijl voor de tekst in de cel - colspan: aantal kolommen dat een bepaalde cel bestrijkt - rowspan: aantal rijen dat een bepaalde cel bestrijkt colspan 1/rowSpan 2 colspan 1/rowSpan 1 colspan 1/rowSpan 1 colspan 1/rowSpan 1 colspan 1/rowSpan 1 colspan 2/rowSpan 1 colspan 1/rowSpan 1

22 De eigenschappen van een volledige rij cellen in de tabel aanpassen <TR>: Klik in een willekeurige cel van de rij die je wenst op te maken. Volgende eigenschappen kan je aanpassen en vervolgens via OK bevestigen: - Height: rij hoogte (PXL of % waarde) - Bgcolor: achtergrondkleur van de rij cellen (RGB waarde) - Selecteer: selecteer de achtergrondkleur van de rij cellen - Align: horizontale uitlijning van de tekst in de rij cellen: o Left : links uitlijnen o Right : rechts uitlijnen o Center : centreren - Valign: vertikale uitlijning van de tekst in de rij cellen: o top : bovenaan uitlijnen o bottom : onderaan uitlijnen o middle : centreren - Classname: selecteer de opmaakstijl voor de tekst in de rij cellen De eigenschappen van een volledige tabel aanpassen <TABLE>: De eigenschappen van het object <TABLE> hebben betrekking op de tabel zelf eerder dan op de inhoud van de verschillende cellen: Volgende eigenschappen kan je aanpassen en vervolgens via OK bevestigen: - Width: breedte van de volledige tabel (PXL of % waarde) - Height: hoogte van de volledige tabel (PXL of % waarde) - Bgcolor: de achtergrondkleur van de volledige tabel (RGB waarde) - Selecteer: selecteer de achtergrondkleur van de volledige tabel - Align: uitlijning van de tabel in de pagina: o Left : links uitlijnen o Right : rechts uitlijnen o Center : centreren - Border: dikte van de kader rond de tabel (PXL waarde), als je hier 0 ingeeft, verschijnt er geen border - Bordercolor: kleur van de kader (RGB waarde) - Selecteer: selecteer de kleur van de kader - Cellpadding: de ruimte tussen de randen van de tabelcellen en de inhoud van de cel (PXL waarde) - Cellspacing: de ruimte tussen de randen van de tabelcellen onderling en tussen de kader - Classname: selecteer de opmaakstijl voor de volledige tabel

23 17. Creatieve opmaak met tabellen Als je een pagina probeert op te maken, waarbij verschillende afbeeldingen uitgelijnd dienen te worden t.o.v. tekst, dan zal je merken dat dit niet altijd zo eenvoudig is. Als je echter deze afbeeldingen en teksten in aparte cellen van een tabel plaatst, dan kan je deze zeer goed t.o.v. elkaar uitlijnen door de breedte en hoogte van de verschillende cellen aan te passen. Vandaar dat binnen webpagina s tabellen gebruikt worden om pagina s creatief op te maken. Hoe ga je best te werk? Schets eerst op een blad hoe je de pagina wenst op te maken. Bepaal vervolgens welke tabel je hiervoor nodig hebt en uit hoeveel kolommen en rijen deze moet bestaan. Maak nu in je webpagina een tabel met evenveel kolommen en rijen. Voorzie de verschillende cellen met de juiste inhoud, pas hun stijlkenmerken, breedte en hoogte aan. Als je tevreden bent over de opmaak, zet dan de border van de tabel op 0 en je hebt op een eenvoudige manier een complexe pagina lay-out aangemaakt. 18. Back-up maken Via de functie Back-up in het menu Sync is het mogelijk een back-up te maken van de HTML pagina s ( Make new back-up ). De vorige back-up wordt daarbij overschreven. Daarnaast is het via Restore selected file mogelijk om een bepaalde pagina te overschrijven met de back-up versie van die pagina. Ofwel worden via Restore all alle pagina s teruggehaald uit de back-up. 19. Metatags toevoegen Meta-omschrijvingen en key words zijn termen en woorden die je koppelt aan een pagina waardoor je kan worden opgespoord door een zoekmachine. Het zijn bv. woorden die te maken hebben met je product, dienst, locatie, Via de functie META in het extra menu is het mogelijk om iedere inhoudspagina te voorzien van een meta-omschrijving en key-words. Vul daartoe de description en key-words in en bevestig via ok.

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!!

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!! HANDLEIDING DIGIMANAGER PAGINA BEHEER In het pagina beheer heeft u de mogelijkheid om de content van uw website in te vullen en aan te passen. om invullingen en wijzigingen uit te voeren gaat u naar het

Nadere informatie

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde).

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Handleiding Macromedia Contribute

Handleiding Macromedia Contribute Handleiding Macromedia Contribute Marcel Lemmen en Frank Coenders maart 2008 Handleiding Macromedia Contribute 1 Contribute in vogelvlucht Contribute werkt simpel en intuïtief. Het bewerken van een website

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem

Handleiding Content Management Systeem Handleiding Content Management Systeem Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inloggen... 3 2. Paginavolgorde... 3 3. Pagina en menutitel... 3 4. Pagina s bewerken... 4 5. De tekstverwerker... 4 6. Interne

Nadere informatie

Auteur : MM-Pro Datum : 09-02-09 Versie : 0.1.5. Handleiding Beheer Standaard Website

Auteur : MM-Pro Datum : 09-02-09 Versie : 0.1.5. Handleiding Beheer Standaard Website Auteur : MM-Pro Datum : 09-02-09 Versie : 0.1.5 Handleiding Beheer Standaard Versie Datum Opmerkingen 0.1.2 29-01-09 Note opgenomen op pagina 7 over subpagina's en weergave in menu structuur. 0.1.3 02-02-09

Nadere informatie

Een pagina toevoegen en/of bewerken.

Een pagina toevoegen en/of bewerken. Een pagina toevoegen en/of bewerken. Na het inloggen in het CMS zie u het volgende: 2 3. Een klik op dit menu geeft een overzicht van alle pagina s waar de website op dat moment uit bestaat: 2. Een klik

Nadere informatie

Internet_html.doc 1/6

Internet_html.doc 1/6 Internet_html.doc 1/6 Internet html. HTML syntax en regels Een HTML-element is opgebouwd uit een startmarkering en een eindemarkering (behalve enkele speciale markeringen zoals bvb. , , ).

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

HANDLEIDING CMS Versie 2.4 januari 2013

HANDLEIDING CMS Versie 2.4 januari 2013 Het CMS dat bij deze site geleverd wordt heeft hoofdzakelijk tot doel om goed door Google gevonden te worden. De hiërarchie van het CMS geeft aan hoe google per pagina naar uw website kijkt. De mate van

Nadere informatie

Handleiding bij de onderhoudsmodule van de Hermes CMS website.

Handleiding bij de onderhoudsmodule van de Hermes CMS website. Handleiding bij de onderhoudsmodule van de Hermes CMS website. Voor wie? U wilt uw bedrijf professioneel voor stellen? U wenst uw website graag zelf te onderhouden? U wenst het budget laag te houden? Wat?

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Uitleg invoegen en bewerken van tabellen

Uitleg invoegen en bewerken van tabellen Uitleg invoegen en bewerken van tabellen De werking van de nieuwe teksteditor is op hoofdlijnen vergelijkbaar met die van de oude teksteditor, maar wat betreft het invoegen en bewerken van tabellen is

Nadere informatie

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010 Het Wepsysteem Het Wepsysteem is een content management systeem, een systeem om zonder veel kennis van html of andere internettalen een website te onderhouden en uit te breiden. Met het Content Management

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

Handleiding CMS VOORKANT

Handleiding CMS VOORKANT Handleiding CMS VOORKANT Inhoudsopgave Pagina 1. Toegang tot het CMS... 3 2. Artikel toevoegen... 4 3. Artikel bewerken... 5 4. Artikel kopiëren of verwijderen... 6 5. Afbeelding, link of tabel invoegen...

Nadere informatie

Handleiding. Beheeromgeving

Handleiding. Beheeromgeving Handleiding Beheeromgeving Kant en Klare Site Veluwelaan 80 8443 AH Heerenveen www.kantenklaresite.nl - info@kantenklaresite.nl - fax: 084-8368243 KvK 01134248 Inhoud Inloggen op de beheeromgeving...3

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Werken met de editor in het beheerpaneel

Werken met de editor in het beheerpaneel Werken met de editor in het beheerpaneel In het beheerpaneel van i-reserve wordt op een aantal schermen gewerkt met een editor. Bijvoorbeeld bij de e- mail en factuur templates, maar ook in het product-detailscherm.

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Je kan vanuit de RV SiteBuilder steeds terugkeren naar het controlepaneel, via de knop rechts bovenaan.

Je kan vanuit de RV SiteBuilder steeds terugkeren naar het controlepaneel, via de knop rechts bovenaan. RV SiteBuilder openen Log in op je controlepaneel met de gegevens die je van ons hebt ontvangen. Eens ingelogd, klik je helemaal onderaan, in de sectie Software/Services, op het RV SiteBuilder icoontje.

Nadere informatie

WYSIWYG editor. De knoppen worden besproken beginnend bovenaan van links naar rechts.

WYSIWYG editor. De knoppen worden besproken beginnend bovenaan van links naar rechts. WYSIWYG editor Handleiding Mimar CMS Website De knoppenbalk van de editor lijkt in grote mate op die van Microsoft Word en zal er dus vertrouwd uitzien. De functies van de knoppen kunnen enigszins afwijken

Nadere informatie

Handleiding Intranet Versie 1.0

Handleiding Intranet Versie 1.0 Handleiding Intranet Versie 1.0 Auteur: Roger van Santen Pagina: 1 van 12 1 VERSIEBEHEER Versie Datum Auteur(s) Aanleiding Wijzigingen 1.0 10-01-2006 Roger van Santen Installatie intranet nvt Auteur: Roger

Nadere informatie

4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als pure tekst. 5. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor vanuit Word

4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als pure tekst. 5. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor vanuit Word 1. Code. Toon HTML code van de tekst 2. Verwijder de opmaak van de geselecteerde tekst. 3. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor 4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als

Nadere informatie

HAND- OUT. https://www.uwdomein.com/qzadmin. password: statistieken https://qwikstats.suares.com/www.uwdomein.com. support http://help.suares.

HAND- OUT. https://www.uwdomein.com/qzadmin. password: statistieken https://qwikstats.suares.com/www.uwdomein.com. support http://help.suares. HAND- OUT website: inloggen: login name: password: http://www.uwdomein.com https://www.uwdomein.com/qzadmin statistieken https://qwikstats.suares.com/www.uwdomein.com support http://help.suares.nl/ Kuki+Ko

Nadere informatie

Handleiding tabel binnen Tridion

Handleiding tabel binnen Tridion Handleiding tabel binnen Tridion 1. Tabel maken... 2 2. Tabblad Table... 4 3. Tabblad Row... 5 4. Tabblad Column... 5 5. Tabblad Cell... 6 6. Tabel bewerken... 8 7. Achtergrondkleur, tabelrand, header...

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Checklist websiteonderhoud divosa.nl

Checklist websiteonderhoud divosa.nl Checklist websiteonderhoud divosa.nl 1. Tekst opschonen Zorg altijd dat je gekopieerde tekst vanuit Word of e-mailberichten is opgeschoond voordat je deze in de editor van Drupal zet. Plak je tekst eerst

Nadere informatie

CMS Template Handleiding

CMS Template Handleiding CMS Template Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 6 Een link toevoegen... 7 Een afbeelding toevoegen... 9 Foto s plaatsen op de fotopagina...

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

Handleiding Website beheersysteem

Handleiding Website beheersysteem Handleiding Website beheersysteem Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen...4 3. De startpagina...5 3.1. Startpagina menu...5 3.2. Bovenbalk...6 4. Menu en Pagina's...7 4.1. Een nieuwe pagina toevoegen...8

Nadere informatie

Handleiding WIS TM Live-editing Live editing is een WIS TM module

Handleiding WIS TM Live-editing Live editing is een WIS TM module Handleiding WIS TM Live-editing Live editing is een WIS TM module Live-edit 1. Inleiding De nieuwe versie van WIS tm beschikt over een aantal nieuwe functionaliteiten, waarvan vooral liveediting als nieuwe

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm:

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm: CMS Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 7 Een link toevoegen... 8 Een afbeelding toevoegen... 10 Foto s plaatsen op de fotopagina... 12 Media...

Nadere informatie

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop).

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop). FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Handleiding Mijneigenweb.nl

Handleiding Mijneigenweb.nl Handleiding Mijneigenweb.nl Inhoud 1 Inloggen 2 Kleurenschema en lettertype 2.1 Kies een standaard kleurenschema 2.2 Kleurenschema en lettertypes aanpassen/ zelf samenstellen 3 Logo 4 Visual 4.1 Eigen

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Factuur Lay-out / Factuur Template

Factuur Lay-out / Factuur Template Factuur Lay-out / Factuur Template In i-reserve is het mogelijk facturen te verzenden. De facturen worden als pdf bijlage per e-mail naar de klant verzonden. In deze tutorial wordt beschreven hoe u een

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Edit

Gebruikershandleiding Edit Gebruikershandleiding Edit Maak gebruik van de inloggegevens die je terugvindt in jouw mailbox. Noteer ze eventueel ook hier: url: www.. nl/edit Navigeer naar dit adres, door de url in te typen in de adresbalk

Nadere informatie

2. INLEIDING ALGEMENE OPMAAK...4

2. INLEIDING ALGEMENE OPMAAK...4 KMO-net Editor Handleiding bij gebruik versie 26 oktober 2009 1. INHOUDSOPGAVE 2. INLEIDING...3 3. ALGEMENE OPMAAK...4 4. WERKEN MET TABELLEN...5 Basistabel voor inhoud maken... 5 De uitlijning van de

Nadere informatie

Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren

Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren HTML is een afkorting van Hyper Text Markup Language. Zoals de term al zegt is het een "opmaak taal", dat wil zeggen het vertelt de browser door middel

Nadere informatie

Handleiding. 2ndWEB EDITOR. (V2.0 r.2.0.6.1)

Handleiding. 2ndWEB EDITOR. (V2.0 r.2.0.6.1) Handleiding 2ndWEB EDITOR (V2.0 r.2.0.6.1) bruno uno studio december 2006 Algemene informatie over deze editor - De editor is zowel te gebruiken op de PC als op de Mac - De editor is automatisch ingesteld

Nadere informatie

Een nieuwsbericht aanmaken in de edesk met afbeeldingen. Met linken interne,externe en naar een mail op naam

Een nieuwsbericht aanmaken in de edesk met afbeeldingen. Met linken interne,externe en naar een mail op naam Een nieuwsbericht aanmaken in de edesk met afbeeldingen Met linken interne,externe en naar een mail op naam Ga naar de edesk van uw trefpunt Een nieuwsbericht aanmaken in de edesk Klik in de edesk op Nieuws

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Beknopte gebruikershandleiding Editor

Beknopte gebruikershandleiding Editor Beknopte gebruikershandleiding Editor Deze handleiding beschrijft de mogelijkheden van de teksteditor. Let op! Niet iedere website heeft echter alle opties beschikbaar. Mocht u toch nog problemen ervaren,

Nadere informatie

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten.

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten. Beknopte handleiding webkrant gebruik voor het maken van een artikel met afbeeldingen en links. artikelen maken en wijzigen In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de

Nadere informatie

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Introductie Deze gebruikershandleiding geeft gedetailleerde basisinformatie over hoe te werken met Bitrix Site Manager. Deze handleiding is bedoeld

Nadere informatie

De Teksteditor Hoe werkt het?

De Teksteditor Hoe werkt het? De Teksteditor Hoe werkt het? 19-4-2013 Sanne Wijgergangs Drie-O Automatisering B.V. Inhoud 1. Werken met de teksteditor... 3 1.1 De teksteditor... 3 1.2 Afbeeldingbeheer... 5 1.3 Hyperlink beheer... 7

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen:

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: cel noemt men de plaats waarin b.v. deze tekst staat 3 Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: 4 Het uiterlijk

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

Handleiding NBVA-Webformulesite 2.0

Handleiding NBVA-Webformulesite 2.0 Handleiding NBVA-Webformulesite 2.0 Inhoud 1. Algemeen 2. Structuur beheeromgeving 2a Posities 2b Inhoud 2c Extra 3. Hoe werkt de WYSIWYG-editor? 3a Wijzigen van teksten 3b Nieuwsberichten plaatsen 3c

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig!

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Hoe gaat u te werk? 1. Start de website op www.psz- steenwijkerland.nl

Nadere informatie

Gebruikershandleiding CMS ouderenzorgutrecht.nl

Gebruikershandleiding CMS ouderenzorgutrecht.nl IVVU Gebruikershandleiding CMS ouderenzorgutrecht.nl datum 15 februari 2011 IVVU opdrachtgever projectnummer 8374 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Basishandelingen 4 1.1 Ik wil mijn pagina s op ouderenzorgutrecht.nl

Nadere informatie

Web building basis: HTML. Karel Nijs 2008/09

Web building basis: HTML. Karel Nijs 2008/09 Web building basis: HTML Karel Nijs 2008/09 Webbuilding basis vorige les HTML intro Browsers HTML elementen HTML basis tags HTML attributen HTML kleuren HTML formattering Extra: HTML entities Webbuilding

Nadere informatie

HTML Editor: tabellen en hyperlinks

HTML Editor: tabellen en hyperlinks LES 19 HTML Editor: tabellen en hyperlinks In deze les leert u nog iets meer over HTML en de HTML Editor van OpenOffice.org. U leert hoe u absolute en relatieve hyperlinks maakt. We staan even stil bij

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Startpagina Na het inloggen bereikt u onderstaand startscherm van Divide.NOW. Alle onderdelen van dit scherm worden in deze helpfunctie toegelicht.

Startpagina Na het inloggen bereikt u onderstaand startscherm van Divide.NOW. Alle onderdelen van dit scherm worden in deze helpfunctie toegelicht. 1 Foto s verkleinen anders te traag Welkom bij de help van Divide.NOW Divide.NOW maakt het mogelijk om zonder technische kennis de inhoud, oftewel content te beheren van een website, webshop, intranetwerk

Nadere informatie

HANDLEIDING HIPPO EDITOR

HANDLEIDING HIPPO EDITOR HANDLEIDING HIPPO EDITOR Inhoud Hippo Editor... 2 Algemeen... 2 Gebruik knoppen... 2 Versie 1.3 Datum 8-6-2016 1 Hippo Editor Algemeen Met Shift-Enter aan het eind van een regel (in plaats van alleen Enter)

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011. Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor

Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011. Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011 Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor Inhoud 1 Inleiding... 3 2 WYSIWYG editor... 4 2.1 Iconen toegelicht... 5 2.2 Maximaliseren...

Nadere informatie

Met het element <table> kan je een tabel invoegen, met </table> sluit je de tabel terug af.

Met het element <table> kan je een tabel invoegen, met </table> sluit je de tabel terug af. Les 7: Tabellen. Tabellen is iets dat veel en graag gebruikt wordt, met tabellen kun je immers een heleboel zaken overzichtelijker weergeven. Een tabel aanmaken in Html vergt wat inspanning omdat je met

Nadere informatie

Handleiding bij het Content Management Systeem

Handleiding bij het Content Management Systeem Handleiding bij het Content Management Systeem 1. Content Managent System startvenster 2. Hoe voeg ik een nieuwe gebruiker toe? 3. Hoe maak ik een hoofdmenu-item aan? 4. Hoe koppel ik tekst aan een hoofdmenu-item?

Nadere informatie

Handleiding Tridion voor authors en editors

Handleiding Tridion voor authors en editors Handleiding Tridion voor authors en editors Wijzigen van items van vóór de herimplementatie (mei 2009) Telefoon helpdesk: 7500 E-mail: helpdesktridion@gmail.com. Juli 2009 Een bestaand item wijzigen Het

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2017 1 Inhouds opgave 1. Hoe log ik in? Inloggen in het CMS systeem is heel simpel! Hoe log ik in? Een pagina toevoegen. Een pagina vullen/aanpassen.

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Courbois Software WebDesignEditor. WYSIWYG-Editor

Courbois Software WebDesignEditor. WYSIWYG-Editor Courbois Software WebDesignEditor WYSIWYG-Editor 2006-2012 Courbois Software Beuningen Fazantlaan 63, 6641 XW Beuningen. www.courboissoftware.com & www.cs-webdesign.nl 024 677 25 46 - info@cs-webdesign.nl

Nadere informatie

http://blog.seniorennet.be/seniorennet_blogs_tips_trucs Inhoud van dit lesje: 1.Plaatsen van foto of afbeelding van uw harde schijf.

http://blog.seniorennet.be/seniorennet_blogs_tips_trucs Inhoud van dit lesje: 1.Plaatsen van foto of afbeelding van uw harde schijf. Op het blog SeniorenNet Blogs Tips en Trucs vind je in de linkerkolom verschillende mogelijkheden voor Aanmaken van een Internetadres (URL) en Foto s Verkleinen met uitleg. http://blog.seniorennet.be/seniorennet_blogs_tips_trucs

Nadere informatie

TEKST INVOEREN EN BEWERKEN

TEKST INVOEREN EN BEWERKEN TEKST INVOEREN EN BEWERKEN Het invoeren en bewerken van tekst gaat via de editor. Onderstaand een overzicht van de te gebuiken knoppen (indien je rechts op de knoppen klik krijg je de betekening in tekst

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

Handleiding Website Laatste update: april 2014

Handleiding Website Laatste update: april 2014 Laatste update: april 2014 1. Google Search Tijdens de ontwikkeling van uw website werd er veel aandacht besteed aan optimalisatie voor zoekmachines zoals Google. Dit onder andere door de broncode technisch

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Website RKVVO

Gebruikershandleiding Website RKVVO Gebruikershandleiding Website RKVVO Beheerder Teampagina Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanmelden in het CMS... 3 3. Nieuwsberichten onderhouden... 4 4. Gegevens voor wedstrijden bijwerken... 8 4.1. Wedstrijdselectie

Nadere informatie

BASIC CMS. Handleiding Beheer

BASIC CMS. Handleiding Beheer Nieuwland Opleidingen BV, Junushoff, Postbus 522, 6700 AM Wageningen, t: 0317 421711, f: 0317 425046, http://www.nieuwland.nl BASIC CMS Handleiding Beheer Versie januari 2006 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Editing Guide v1.2.2

Editing Guide v1.2.2 Editing Guide v1.2.2 Inhoudstafel Aanmaken tabel... p.3 Image uploaden... p. 4 Plakken uit Word... p. 6 Teksten formatteren... p.7 Aanmaken tabel Invoegen van een tabel via de button: In de popup kan je

Nadere informatie

Handleiding. trefpuntsites OKRA

Handleiding. trefpuntsites OKRA Handleiding trefpuntsites OKRA Structuur trefpuntsites De trefpuntsites hebben volgende structuur 1. Bovennavigatie 2. Navigatie links 3. Navigatie rechts via quicklinks 4. Middenstuk 1. Bovennavigatie

Nadere informatie

Eenvoudige instructie Berichten maken in WordPress

Eenvoudige instructie Berichten maken in WordPress Eenvoudige instructie Berichten maken in WordPress (SEPTEMBER 2019) Inhoud: Inlogprocedure blz. 2 Start Berichten Schrijven blz. 4 Foto toevoegen blz. 6 Foto UPLOADEN naar mediatheek blz. 8 Invoegen PDF-bestand

Nadere informatie

Kies vervolgens Media invoegen.

Kies vervolgens Media invoegen. Hoe plaats ik nieuwe media foto s, video s en documenten? Het is de bedoeling dat via de website veel foto s en video s met de parochie worden gedeeld, om zo mensen te verbinden en verbonden te houden.

Nadere informatie

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina!

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina! Algemeen Ingelogd als moderator/ pagina beheerder kan je teksten op een pagina plaatsen, bewerken of verwijderen. Ga naar de pagina waar je toegang tot hebt. Onder het logo en boven de foto (header) krijg

Nadere informatie

Voorzie iedere pagina van een titel. Je kan de titel uit het menu aanhouden. Een titel voeg je toe als volgt: 1. Klik op Element toevoegen.

Voorzie iedere pagina van een titel. Je kan de titel uit het menu aanhouden. Een titel voeg je toe als volgt: 1. Klik op Element toevoegen. Een Jimdo website Pagina s opvullen Je hebt je navigatie aangepast. Nu moet je ervoor zorgen dat de inhoud van de pagina s ook overeen komen met het menu. Om te beginnen wis je de inhoud die reeds op de

Nadere informatie

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl Frontpage 2003 Jouw vak op het leerlingenweb E.M. van Nieuwaal Copyright 2008 http://cursus.anguillanova.nl Inleiding... 3 1. Ontwerp een sitemap... 4 2. Index.htm... 4 3. Nieuwe pagina s maken... 7 4.

Nadere informatie

ActiveBuilder Handleiding

ActiveBuilder Handleiding ActiveBuilder Handleiding Auteur: TalkActive I/S Datum: Juli 2004 Versie: R. 1.01 Taal: Nederlands Copyright 2004 - Talk Active alle rechten voorbehouden. Inhoud: 1. INTRODUCTIE...2 2. SNEL STARTEN...3

Nadere informatie

Handleiding 2designers Content Management Systeem

Handleiding 2designers Content Management Systeem Handleiding 2designers Content Management Systeem pagina 1 van 7 Inloggen: Om de welkom-kind website te kunnen beheren, moet u eerst inloggen. Dit kan via de URL: http://www.welkom-kind.nl/nieuw/admin

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

Greet Verhelst 2011-2012. In het volgende scherm log je in met je gebruikersnaam of e-mailadres en paswoord.

Greet Verhelst 2011-2012. In het volgende scherm log je in met je gebruikersnaam of e-mailadres en paswoord. Greet Verhelst 2011-2012 1 Registreren Surf naar http://www.wikispaces.com Indien je reeds een wiki-member bent klik je op Sign In. In het volgende scherm log je in met je gebruikersnaam of e-mailadres

Nadere informatie

Juni 2013 OKRA HANDLEIDING TREFPUNTSITES. wendy.dekeyzer@okra.be

Juni 2013 OKRA HANDLEIDING TREFPUNTSITES. wendy.dekeyzer@okra.be Juni 2013 OKRA HANDLEIDING TREFPUNTSITES wendy.dekeyzer@okra.be Opbouw trefpuntsite... 3 Startpagina... 3 Over OKRA... 7 Activiteiten... 8 Lid worden... 9 Contact... 10 Foto s... 11 Hoe starten?... 12

Nadere informatie

1click updatemodule. Hoe bereiken? U kunt uw CMS eenvoudig bereiken door vlak achter uw domeinnaam /cms te plaatsen. Bv. www.uwsite.be/cms.

1click updatemodule. Hoe bereiken? U kunt uw CMS eenvoudig bereiken door vlak achter uw domeinnaam /cms te plaatsen. Bv. www.uwsite.be/cms. 1click updatemodule Introductie 1Click Light is wat men in de termen van het vak noemt een CMS of Content Management System. Wanneer we dit letterlijk vertalen betekent dit Inhoud Beheer Systeem. Kort

Nadere informatie

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken Wordpress handleiding: Algemeen: -Hosting 200Mb webruimte en 2Gb verkeer per maand voor 3 euro per maand. Bij overschrijding volgt automatisch een verdubbeling naar de ruimte/verkeer naar 400Mb/4Gb/6 euro

Nadere informatie

Materiaalontwikkeling in PAV

Materiaalontwikkeling in PAV Sint-Jozefstraat 1 B-8820 TORHOUT [t] 050 23 10 30 [f] 050 23 10 40 [e] reno@katho.be Materiaalontwikkeling in PAV Cursus: Google sites Medewerker EC: Jonathan Vanhollebeke EC: Thema s en projecten in

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Datum 1 september 2005 Versie 1.0 Copyright Ni-Frith Media Systems 1 / 59 1 Inleiding... 4 1.1 Let op:... 4 2 De werking... 5 2.1 Templates... 5 2.2 Schematisch... 6 3 De structuur

Nadere informatie

Digitale vormgeving 2014 2015. Wordpress deel 1

Digitale vormgeving 2014 2015. Wordpress deel 1 Digitale vormgeving 2014 2015 Wordpress deel 1 2 Inhoud Site in WordPress... 3 Maak een eigen site in WordPress.com.... 3 Wordpressaccount aanmaken... 4 Opdracht 1... 4 Thema kiezen... 6 Opdracht 2...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Inloggen in administratorgedeelte Informatie

Nadere informatie

SWIS Handleiding Webbeheer

SWIS Handleiding Webbeheer 1 SWIS Handleiding Webbeheer Inhoudsopgave I. Inloggen in Webbeheer en je wachtwoord resetten... 4 Inlogscherm... 4 Dashboard met toptaken en statistieken... 4 Je wachtwoord vergeten?... 5 II. Modules:

Nadere informatie

Handleiding Vedor-editor

Handleiding Vedor-editor Handleiding Vedor-editor Mei 2007, versie 0.9 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Aanmelden... 4 De werkbalk... 5 Het context menu... 6 Navigeren binnen je website... 7 Tekst toevoegen en bewerken... 8 Afbeeldingen

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen

Leerlingdossier & handelingsplannen FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie