ik, jij, zij, hij, wij, jullie,...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ik, jij, zij, hij, wij, jullie,..."

Transcriptie

1 ik, jij, zij, hij, wij, jullie,...

2 Ritchie Jacobs CLUSTER Lay-Out in 5 Multimedia (4u) Ontwerp (Tekenen - layout/ontwerp (inbegrepen typografie en fotografie) - esthetica) 2u Je leert hier de basisbeginselen van het tekenen, je ontwerpt een logo of geeft een advertentie, een verpakking of een artikel in een magazine vorm. Je gebruikt bestaand beeldmateriaal of je maakt het zelf. Je leert een eigen originele stijl ontwikkelen. Opmaak (Prepress en typografie) 2u Het programma InDesign leert je tekst, beeld, kleurvlakken, samenbrengen in een digitaal of drukklaar document. Bijzondere aandacht gaat naar het gebruik van lettertypes, lettergrootte, kleurgebruik, indeling van alinea s,... in 6 Multimedia (4u) Ontwerp (Tekenen (3D) -lay-out/ ontwerp en typografie) 2u Voortbouwend op de kennis die je meekreeg in 5MM zul je nu je handigheid verfijnen. Tekenen, ontwerpen en lay-out zijn dan ook wezenlijke onderdelen die steeds terugkeren in je Geïntegreerde Proef (Eindwerk van 6MM). Opmaak (Prepress - Cross-media) 2u Op een efficiënte manier leer je uitgebreid werken met het opmaakprogramma In- Design, we doorbreken de barrière tussen online en offline publicaties. Je voegt interactiviteit toe aan een offline magazine, met geluid en beeld. Omdat je in een grafische richting werkt, ga je binnen dit vak de link trachten te ontdekken tussen de verschillende media.

3 CLUSTER Beeld in 5 Multimedia (6u) Beeldverwerking (Illustrator, fotografie en Photoshop) 2u In dit vak leer je werken met professionele grafische programma s zoals Illustrator en Photoshop. Je ontdekt de creatieve en technische mogelijkheden van deze programma s. 2D-Animatie 2u Je leert op een verantwoorde manier beweging in je project te brengen. Werken met tweens, movie-clips en shapes voor een flitsend resultaat. Video en Audio 2u Nog meer bewegende beelden op een tijdlijn, ook met geluid,... Dit jaar ga je al die kennis uitproberen in een echte filmstudio. Die dag ben je even acteur, geluidsman en regisseur tegelijk in je eigen gemaakte storyboard. Dit jaar werden extra inspanningen geleverd en werden extra camera s met accessoires aangekocht, o.a. een semiprofessionele camera. In de nabije toekomst zal werk gemaakt worden van een echte multi-functionele videofotostudio met een audio-gedeelte. in 6 Multimedia (3u) Beeldverwerking (Illustrator en Photoshop) 2u Je diept je kennis verder uit in deze onontbeerlijke grafische programma s. Praktische tips & tricks van ervaren leerkrachten. Video (AfterEffects) 1u Je gaat nu nog meer beweging, audio en grafische elementen toevoegen aan je videobeelden.

4 CLUSTER Script in 5 Multimedia (4u) Webdesign 2u Je leert hier de basistaal van een site: HTML, maar ook de hele aankleding van je site met css, linken leggen naar pagina s en andere url s, tabellen en div s gebruiken om je pagina vorm te geven, beeldmateriaal met webveilige kleuren in je pagina s integreren. Toegepaste informatica (OS, netwerken, internet) 2u Besturingssystemen, netwerktechnologie, programmeerstructuren, internet. in 6 Multimedia (7u) Interactieve webtechnieken 3u Je webpagina s interactiever maken dankzij onder andere Javascript. Interactieve animatietechnieken 2u Flash animaties programmeren en interactiever maken met de laatste versie van Actionscript Toegepaste informatica 2u Netwerktechnologie, beveiliging, server-scripting, variabele data-printing, xml voor cross-media toepassingen, presentaties.

5 CLUSTER Praktijk in 5 Multimedia (4u) Tijdens praktijk werk je aan de opdrachten die je tijdens de technologie-vakken kreeg. Het grote voordeel is dat je werkt onder deskundige begeleiding van meerdere Multimedia-leraars. Soms worden er ook workshops georganiseerd, tentoonstellingen bezocht of wissel je van gedachten met een gastspreker uit de wereld van multimedia. in 6 Multimedia (4u) In het zesde jaar maak je een geïntegreerde proef (GIP). Via een geïntegreerde proef bewijst de leerling dat hij/ zij vakbekwaamheden op een efficiënte manier kan combineren met algemene kennis en vaardigheden. Je wordt onder andere beoordeeld door een jury van mensen uit de bedrijfswereld. De praktijkuren zijn dan ook het geschikte moment om je eindwerk te laten begeleiden door je leerkrachten. Het lessenrooster wordt zo gecombineerd dat alle klassen op hetzelfde moment praktijk hebben, met de bedoeling dat er verschillende leraars aanwezig zijn. Je vraagt dan raad bij de specialist ter zake.

6 Multimedia Creatief en interactief creatief en interactief Multimedia situeert zich binnen het studiegebied van grafische communicatie en media. Het is een technische richting die start in het vijfde jaar secundair. Wat is het niet? Multimedia is geen informatica richting maar wel een grafische richting met digitale media. Multimedia is evenmin een kunstopleiding maar een creatieve grafische richting. Wat is het wel? Multimedia combineert artistieke aspecten met een correcte technische uitvoering en met programmacode. Je leert paginaopmaak, beeldverwerking, interactieve websites en digitale projecten ontwikkelen, muziekclips en videofilms monteren. Je gebruikt professionele grafische en multimedia software. Toch blijven concept en grafisch ontwerp (schetsen op papier) uitermate belangrijk! Je proeft gedurende twee jaar van zeer verscheidene aspecten van multimedia zodat je nadien een gefundeerde keuze kan maken voor een specialisatie.

7 Ons aanbod Multimedia, een veelzijdige vorming met drie grote delen: een algemeen-vormend deel (talen, wiskunde enz.) Wat hebben we voor jou in petto? een specifiek gedeelte multimedia. Veel aandacht gaat hier naar de voorbereiding en de grafische aspecten van een project: concept, scenario, ontwerp, keuze van de foto s, lettertypes, kleuren, muziek Je gebruikt verschillende scriptingtalen om je producties interactief te maken: CSS, JavaScript, ActionScript, PHP doorheen de hele opleiding is er permanent aandacht voor attitudes zoals: > probleemoplossend, > planmatig en nauwkeurig werken, > kritische reflectie op het eigen werk.

8 Lessentabel Vakken en clusters 5MM 6MM godsdienst 2 2 aardrijkskunde 1 1 Engels 2 2 Frans 2 2 geschiedenis 1 1 lichamelijke opvoeding 2 2 natuurwetenschappen 1 1 Nederlands 2 2 wiskunde 3 3 MULTIMEDIA LAY-OUT 4 4 BEELD 6 3 SCRIPT 4 7 PRAKTIJK (34u)

9

10 Doelgroep Waarom zou je? Doel Bereikbaar door permanente evaluatie Dient je creatie om aan de muur te hangen of wil je er een nuttige toepassing van maken en ze delen met een ruimer publiek? Zie je een uitdaging in de combinatie van een grafische creatie, een correcte technisch-praktische uitvoering met professionele software en programmacode? Dan kan je zeker kiezen voor de derde graad multimedia. In principe stroom je in vanuit de tweede graad grafische media in de derde graad multimedia. Specifieke voorkennis is niet nodig, je kan daarom ook vanuit andere studiegebieden instromen. Trouwens, heel wat leerlingen in 5 Multimedia komen uit ASO- en andere TSO-richtingen. Zij vonden in multimedia een stimulerende leeromgeving. Je mag starten in het 5de jaar als je geslaagd bent in een 4de jaar TSO studierichting, bij voorkeur grafische media, 4de jaar KSO studierichting of in een 4de jaar ASO studierichting. Die instroom uit niet-grafische richtingen vraagt een beperkte differentiatie in het eerste trimester. De nadruk ligt op competenties en veel oefenen. Deze richting vraagt aanleg voor: creatief denken (op alle vlakken, onder andere: scenario, beeld, geluid, dynamiek), probleemstellingen logisch analyseren en oplossen. Dit is nodig om te leren programmeren, een noodzaak voor interactiviteit. Competent zijn leer je door: heel veel zelfstandig oefenen en werken, planmatig werken aan taken, kritische reflectie op het eigen werk, open staan voor goede raad en bijsturing. Competenties bewijzen via permanente evaluatie Deze nieuwe manier van evalueren heeft dit jaar bewezen dat ze helpt bij het creëren van een realistische werksfeer en permanente werkdruk, een realiteit in MM-bureau s en in MM-afdelingen van grote bedrijven.

11

12 Eigen voorwerp Opdracht lay-out/ontwerp geef een eigen voorwerp, waar je veel waarde aan hecht, een tweede leven, door er zelf creatief mee om te springen (bv. jouw eerste voetbalschoen) maak een digitale foto van de oorspronkelijke versie het mag volledig volgens jouw stijl behandeld worden, met de bedoeling dat het nadien terug een sierwaarde heeft en het achteraf op jouw kast mag pronken een nieuw voorwerp creëren mag ook, mits overleg met de leerkracht nadien volgt nog een fotoshoot in de klas de digitale foto gebruiken we voor een fictieve affiche van eigen voorwerp, waarvan je het concept, de opdrachtgever, het waar en wanneer volledig zelf bepaalt deze affiche start met de ideeschetsfase en eindigt via een teken- en beeldbewerkingsprogramma in een opmaakprogramma de kleurenprint wordt gepresenteerd op een passe-partout het eigen voorwerp en de affiche worden samen tentoongesteld tijdens de openschooldag Ruben Van Aken

13 Stylesheetswitcher Opdracht toegepaste informatica Patryk Krakowiak Je biedt aan de bezoeker van jouw website de mogelijkheid om te kiezen tussen twee verschillende interfaces/vormgevingen. We maken van een Javascript-keuzelijstmenu dat het gevraagde extern stijlblad ophaalt en vasthoudt als je naar een volgende pagina in de site gaat. Dit is een praktijkgerichte toepassing van basis programmeren: selectie, voorwaarden, lijsten, formulierelementen en cookies. Deze opdracht is een vakoverschrijdende oefening met de lessen webdesign Lay-out volgens een grid (roosterschetsen, grid in beeldbewerkingsprogramma, grid in visuele html editor) Html en css: 1 html markup en inhoud + minstens 2 externe stijlbladen die ingeladen worden naargelang de keuze van de bezoeker

14 CSS Zen Garden Opdracht webdesign Wim Vanhorenbeeck Hypertext Markup Language structureert de inhoud van je pagina. Via CSS maak je er iets moois van. Je mag het CSS stijlblad wijzigen zoals je wilt, aan de HTML structuur wordt niet geraakt (geen letter)! Schets je ontwerp op papier, beeldmaterialen moeten eigengemaakte foto s of tekeningen zijn. Beelden van het internet afhalen is niet toegestaan, hou rekening met de auteursrechten. Bewijs dat door alle originele beeldbestanden (met lagen) ook af te geven. Kies een stijl die je volhoudt over het geheel van de pagina; dat hoeft geen bestaande kunststroming te zijn zoals pop-art of een stijl zoals vintage fifties, het mag ook een thema zijn zoals avontuurlijke buitensporten of lentebloesems. Download het voorbeeld html bestand en css bestand van om er op je eigen laptop aan te kunnen werken. Termijn: 2 weken. Afleverplaats: via het leerplatform. Je kan je eigen creativiteit en techniek ook toetsen door je werk online in te zenden naar CSS Zen Garden. Wie weet plaatsen ze jouw ontwerp ook op hun website!

15 De Rammelkar Opdracht 2D-animatie Maakt een ontwerp van een fantasierijk voertuig. Het voertuig kan elementen van verschillende soorten voertuigen combineren. Het voertuig legt een bepaalde afstand af en dat vraagt om een evoluerende achtergrond. Die mag op een gegeven moment wel terug opnieuw beginnen... MAAR het ontwerp EERST op papier maken samen met het storyboard (verhaal). Na goedkeuring en bespreking van het ontwerp kan de digitale uitwerking pas starten. Eerst is er een onderzoek hoe een draaiende beweging moet gemaakt worden in Flash door het ontleden van deze beweging. Voor dit onderzoek mag de leerling tijdelijk samenwerken met een andere leerling. De leerling kan gebruik maken van foto s, afbeeldingen en andere grafische elementen om het rammelend voertuig te maken Samenvattend: Het voertuig moet bewegen over de stage, langsheen een traject. Naarmate het traject vordert verliest het voertuig elementen. Het voertuig heeft een element dat een draaiende beweging maakt, bijvoorbeeld een wiel. Jens Bombey

16 Actionscript loops Opdracht interactieve animatie In deze oefening ga je leren hoe je een eenvoudig shoot-em up game maakt. Het spel is losjes gebaseerd op de klassieker Astroïds. We zullen via Actionscript leren om controlestructuren te programmeren (opeenvolgingen, keuzes en voorwaardelijke herhalingen), zodat de speler doorheen collecties van kogels en vijanden kan lopen, kiezen en hernemen. We schrijven hit tests op elk van de spel-elementen. Op het einde van de oefening heb je een game engine waarmee je het spel verder kan uitbreiden. De oefening heeft dus vooral als doel om programmeerlussen te leren gebruiken in een praktische omgeving.

17 After Effects Opdracht videomontage De leerlingen leren in het zesde jaar onder andere omgaan met het videobewerkingsprogramma After Effects. Met dit programma leren de studenten bewegende beelden animeren en effecten toe te voegen aan 3D titels, naast allerlei andere bewerkingstoepassingen. Maak een compositie aan in After Effects Maak een titel aan in After Effects. Voeg aan deze titel motion, 3D effecten en rotatie toe. Maak gebruik van keyframes om de titel te animeren. Voeg een blur en time-effect toe. Doel: een titel animeren die in een video kan geïntegreerd worden.

18 Photoshop 6MM Opdracht beeldverwerking Bij aanvang van de opdracht krijgt elke leerlingen dezelfde foto s. Hiermee moet elk van hen hetzelfde professioneel ogende ontwerp proberen te maken. Elk van de leerlingen heeft in de loop van zijn multimedia opleiding verschillende beeldverwerkingtechnieken geleerd en in zijn workflow opgenomen. Een specifiek ontwerp kan op verschillende manieren tot stand komen door verschillende combinaties van deze technieken. Op het einde van de opdracht vertellen de leerlingen aan elkaar op welke manier ze te werk zijn gegaan en delen ze tips en tricks met elkaar. Deze opdracht bewijst ook dat de leerlingen nu al een kwalitatief hoogwaardig eindproduct kunnen leveren.

19 Fotoshoot in Malle Opdracht beeldverwerking Aan de hand van gemaakte beelden op en rond het Provinciaal domein van Malle ga je in 3 foto s een beeld ophangen van je eigen leefwereld. De beelden moeten die dag genomen zijn en kunnen gebruik maken van volgende thema s of een combinatie ervan: Gebouwen & architectuur Natuur & landschappen Mobiliteit Glenn Van Pestel Je kiest de volgens jou meest typerende foto s, minimum 3 en maximum 5. Deze foto s kuis je op met alles wat je geleerd hebt tijdens de lessen beeldverwerking, zoals het toepassen van curves, niveau s, helderheidcontrast, bewerken met filters, eventueel omzetten naar zwart-wit om scherpere contrasten te maken. Je kan elementen toevoegen uit de niet gebruikte foto s, maar je kan ook elementen weggelaten. Aanvullend kan je tekst gebruiken die eerder suggestief moet zijn. Die tekst moet dus een verduidelijking zijn voor de gekozen beelden, maar mag niet overduidelijk zijn. De tekst dient dus een geheel te vormen met de foto.

20 Videocursus in Malle Opdracht videomontage De leerlingen van het vijfde jaar werken een heel jaar aan een geïntegreerde opdracht waarbij ze een korte video in elkaar steken. Deze opdracht start tijdens de les Nederlands. De klasgroep wordt verdeeld in twee kleinere groepen. Je kiest een thema en een genre en schrijft een nieuw scenario voor een kortfilm. Je schrijft de dialogen uit, maakt een synopsis en een arenabeschrijving. Het scenario wordt uitgesplitst in verschillende shots. Je hebt aandacht voor de verschillende camerastandpunten en kaders. Tenslotte teken je het storyboard uit en zorg je voor passende rekwisieten. Als de voorbereiding helemaal klaar is gaan we een ganse dag naar het provinciaal vormingsinstituut in Oostmalle. Hier hebben we een professionele opnamestudio ter beschikking. Jullie nemen je film op onder begeleiding van een professionele regisseur. Je bent afwisselend acteur, cameraman, regisseur, geluids- en belichtingsman/vrouw. Het opgenomen materiaal brengen we mee naar school en tijdens de les video monteer je je eigen film, met aandacht voor beeld, geluid en tekst. Tenslotte maak je een DVD-cover en een affiche om je film te promoten.

21

22 Schetsen Opdracht lay-out/ontwerp brainstormen of snel ideeën spuien, gebeurt steeds op analoge wijze met potlood en papier je krijgt tien minuten om alle mogelijke ideeën op papier te zetten je tekent alles wat de opdracht bij jou oproept je tekent op klein formaat, zodat alleen de essentie overblijft op korte tijd levert dit veel verschillende resultaten op alle ideeën worden met elkaar vergeleken en je kiest samen met de leerkracht het mooiste en beste uitvoerbare idee uit deze versie werk je digitaal verder uit

23 Typografische poster Opdracht lay-out/opmaak Je hebt niet altijd beeld nodig om een sprekende poster te maken. Variatie met kleur, elementen en letters kunnen verrassende combinaties opleveren, zodat er toch een hele sterke beeldvorming van uit gaat. Je werkt vooral met het beeld van de letter. Opdracht Gebruik de lettervormen, cijfers, tekens, uit je gekozen lettertype Gebruik verschillende soorten (vet, cursief, ) Gebruik verschillende lettergroottes Tekstgegevens: Je plaatst uiteraard de naam van het lettertype. Verder ben je vrij. Enkele suggesties: naam van de ontwerper, lettertypefabrikant, de lettersoorten, omschrijving, kenmerken van het lettertype, het zinnetje The quick brown fox jumps over the lazy dog of een Nederlands alternatief Op brute wijze ving de schooljuf de quasi-kalme lynx Toon Persyn Werkwijze: Ideeën op papier zetten (schetsen) Ideeën uitwerken (Illustrator, InDesign, ) Definitieve opmaak in InDesign

24 Geïntegreerde proef site als showcase portfolio Bob Mees 1. home 2. about (wie, wat, hobby s en interessen enz.): grafisch voorgesteld + c.v. met taalwissel (Nederlands, Frans, Engels) portfolio = koppelingen naar eigen realisaties: * websites gemaakt voor vrienden, jeugd- of sportvereniging, klanten * beeldend werk (tekeningen, fotografie, fotobewerking enz.) * video * Flash Actionscript: interactief spelletje * je eigen digitaal logboek met motiveringen * printmedia (affiche, flyer enz.) * typokinetic (typografische video-animatie) * groepswerk (voor een klant) 3. contact pagina met info-formulier (+ kaartje)

25 Mattijs Nackaerts Thomas Roscam

26 Hardware Je eigen laptop en hardware In onze school werk je steeds met een door jou aangekochte laptop. Dat is een hele investering, maar het heeft ook zijn voordelen. Je werkt steeds op je vertrouwde en door jezelf samengestelde laptop. De laptop neem je mee naar huis zodat je ook daar verder kan werken. Dat is zeker van belang in het 6e jaar als je aan je Geïntegreerde Proef (GIP of eindwerk) werkt. Ben je op zoek naar een stabiele, gebruiksvriendelijke plug-and-playlaptop dan kan je de aanschaf van een Mac overwegen. Je kan op een Mac met beide besturingssystemen werken (zowel Mac als Windows). Problemen met uitwisseling van bestanden tussen Mac en Windows? Helemaal niet, onze leerlingen doen dat dagelijks op school. Een Mac kan je bovendien gemakkelijk aansluiten op eender welk draadloos netwerk (ook thuis), onafhankelijk van het besturingssysteem van het netwerk. Specificaties Wens je een nieuwe PC aan te kopen, dan zijn dit de vereisten: (Win) Processor Intel Core 2 Duo of AMD Phenom II Besturingssoftware Windows Vista Windows 7 Minimale technische vereisten Kijk eens over het muurtje: een Mac? Dan moet hier aan voldaan zijn: (Mac) Processor Intel Multicore Besturingssoftware OS X versie 10.6 En verder: Processor: 64 bit Geheugen 4 GB ram Harde schijf 250 GB Scherm 1280 x 800 pixels Grafische kaart 256MB DDR3 ram

27 Software Je eigen legale licenties (Adobe) Adobe Creative Suite Het is een bundel vol professionele grafische software, met onder onder andere Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat Pro, Flash, Dreamweaver, Premiere, After Effects, Soundbooth, Deze diverse pakketten worden tijdens verschillende lessen gebruikt, zowel in het vijfde als het zesde jaar. Een Adobe Creative Suite 5-licentie kan via de school gehuurd worden aan 165 euro per schooljaar. Doordat er afspraken zijn en omdat ze met hetzelfde education systeem werken kan dit voortgezet worden in verschillende hogescholen, als je na twee jaar afstudeert op TSM. We werken met Open Office. Dat is een open-source office pakket, legaal en kan gratis door iedereen aangeschaft worden via (Office) Voor Windows gebruiken we ook gratis anti-virus software. Voor Mac? Tot nu toe is dat systeem virusvrij. Andere software kan ook aan studenten-tarieven gekocht worden bij op usb-stick.

28

29

30 Ik ben Quinten, ik ben 19 en volg momenteel mijn laatste jaar multimedia in TSM Mechelen. Dankzij multimedia maakte ik kennis met fotografie, zo kocht ik vorig jaar mijn eerste digitale reflexcamera. Ondertussen trek ik er zo veel mogelijk op uit om foto s te nemen. Ik geniet zowel van het nemen van de foto s als van de nabewerking. Multimedia l e e r l i n g Q u i n te n D u s s a e r Voor het eerst sinds lang ben ik gepassioneerd met iets bezig. Ik ben lang schoolmoe geweest, dat heeft jaren aangesleept. Ik was het allemaal zo beu, geen enkele richting leek mij te liggen. Ik zag het nut van de verschillende vakken niet in. Tot het twee jaar geleden zijn hoogtepunt bereikte, toen ik voor de tweede keer bleef zitten. Ik wou absoluut dezelfde richting niet overdoen en dacht eraan om een Syntra-opleiding te volgen en een diploma secundair onderwijs te laten voor wat het was. Tot ik via via hoorde van multimedia, ik was eerst sceptisch. Dat sloeg vrij snel om na de rondleiding die ik kreeg in de school. Er was echter al een wachtlijst voor multimedia. Ik wist pas 2 dagen voor school terug begon dat ik toegelaten was bij multimedia en heb het mij nog geen moment beklaagd. Nu ik iets gevonden heb dat ik graag doe ga ik er volledig voor!

31 En later... Is er een (school)leven na 6 multimedia? Zeker en vast. Tijdens de twee jaren multimedia proef je van alles wat multimedia is. Je krijgt een goede basis om verschillende opties onder ogen te zien. Je kan je kans wagen op de arbeidsmarkt. Je kan je ook verder vervolmaken. Hier heb je een aantal vervolgmogelijkheden op een rijtje: Een Se-n-Se opleiding, een extra specialisatiejaar binnen het studiegebied multimedia. Ook TSM onderzoekt de mogelijkheid om binnenkort deze opleiding aan te bieden. Een professionele bachelor in: - grafische en digitale media - multimedia en communicatietechnologie - mediagerichte vormingen naar tv-, geluid- en videoproductie Hoger kunstonderwijs Lerarenopleiding Een rechtstreekse instap in de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld als webdesigner of multimediavormgever. Of een heel andere richting...

32 Multimedia Meer info op Naast grafisch vormgeven heb ik zelf leren fotograferen. Het begon ooit als een hobby maar ik hoop er binnenkort van te kunnen leven. Momenteel heb ik in het Cultuurcentrum van Mechelen een fototentoonstelling lopen, genaamd Mechelen Rockt die in september vernieuwd zal worden. Ook daarvan ligt de basis in TSM. Je leert kijken naar beelden, werken met Ik ben Joren en 22 jaar. Ik studeer in juni af in grafische- en reclamevormgeving aan Sint-Lukas in Gent. Om een goede basis te vormen voor mijn hogere studies was het belangrijk een goede vooropleiding te hebben. Persoonlijk zie ik multimedia als een kwalitatieve springplank naar hogere studies. o u d - l e e r l i n g J o r e n Va n U t te r b e e c k kleuren en je hebt een hele klas die je kan inspireren. Je leert er conceptueel denken en leert je creativiteit digitaal omzetten met een uitgebreid softwarepakket. Deze combinatie van kunst en techniek kan je daarna verder kan ontwikkelen in de hogeschool. Mensen met passie voor beeld, concept, gevoel voor kleur en een overdosis expressiviteit kunnen al deze eigenschappen kwijt in deze richting.

33 Ik ben Evert Verhoeven en studeer aan de Artevelde Hogeschool in Gent. De studierichting Grafische en digitale media werk ik volgend jaar af. Na een mislukt 5de jaar ASO, wou ik iets boeiends leren op school, iets waarvan ik het gevoel had dat ik iets kon. Na de opendeurdag in TSM besloot ik multimedia te volgen. Multimedia o u d - l e e r l i n g Creatief zijn om creatief te zijn is een lege doos. Eve r t Ve r h o e ve n Naast het werken met computer en creatief denken, was de grootste motivatie het kunnen werken aan realistische projecten. Voor mij zijn dat de grote troeven van de richting Multimedia. De begeleiding vanaf je eerste schets, tot en met het online plaatsen van je net gecreëerde website is een wezenlijk onderdeel. Er wordt creatief gedacht, maar met een doel, gericht op een resultaat. De hogeschool was zeker aanpassen, je staat er plots helemaal alleen voor, je hand wordt niet meer vastgehouden. Het resultaat van je ideeën moet er liggen tegen de deadline. Mijn grafische achtergrond heeft mij zeker geholpen om het eerste jaar door te geraken. Mijn huidige richting is veeleer wetenschappelijk en technisch dan multimedia, maar de basiskennis heb ik zeker opgedaan tijdens mijn jaren in multimedia.

34 Ik ben Robbert-Jan en heb twee jaar geleden mijn secundair diploma behaald in TSM in de richting multimedia. Nu zit ik in het tweede jaar Digital Arts & Entertainment aan de PIH in Kortrijk. Ik was altijd al geboeid door de verschillende zaken die je kon realiseren met een computer. Multimedia o u d - l e e r l i n g Anders zou mijn middelbaar maar saai geweest Robber zijn. t -J a n Br e m s Multimediatechnieken heeft mij geholpen door een stevige basis te leggen op vele vlakken. Creativiteit werd aangewakkerd en we leerden plannen. Daardoor heb ik een beter beeld gekregen van alles en kon ik nauwkeurig beslissen wat ik graag wou doen na mijn secundair. DAE doe ik met enorm veel passie en gedrevenheid. Zowel de technische als de creatieve aspecten van game development spreken mij aan, zowel het tekenen als het programmeren. De vaardigheden en de kennis die ik verworven heb op TSM hebben mij geholpen bij verschillende vakken die ik nu volg. Het mooiste aan alles is dat ik tijdens mijn twee laatste jaren secundair iets heb kunnen studeren dat mij boeide. En dat doet al enorm veel aan de motivatie van een leerling.

35 Ik heb mijn middelbare schooltijd helemaal op TSM doorgebracht. Ik had mijn eerste 4 jaar secundair onderwijs in functie van multimedia gedaan. Dus was dat 4de jaar bereiken voor mij al een overwinning op zich. Multimedia o u d - l e e r l i n g Werelden creëren aan de hand van een computer Te s en s inspiratie. a C r u y p e l a n t s In multimedia zelf heb ik geleerd hoe om te gaan met grafische programma s, en zo ganse werelden creëren aan de hand van een computer en inspiratie. Het werd me snel duidelijk dat vooral het grafische aspect in de richting mij aansprak. Nu, 2 jaar na multimedia zit ik in Sint- Lukas Brussel, waar ik Grafisch ontwerp studeer. Daar leer ik dieper ingaan op alle aspecten van grafisch ontwerp, zowel reclame als lay-out als designproducten. Zoals hier, onze out of the box opdracht: ontwerp een schoendoos met een meerwaarde. Hierbij zie je een boekje met kinderschoenen. De kinderschoenen zitten vast op de kaft van het boekje waarin ze later samen met Beertje Bas stap voor stap kunnen leren hoe ze hun veters kunnen knopen.

36 Technische Scholen Mechelen - Multimedia Jef Denynplein Mechelen Tel Fax

Broederschool. Handel St-Niklaas. Informatiebrochure. Unieke groeikansen voor unieke mensen. Nieuw

Broederschool. Handel St-Niklaas. Informatiebrochure. Unieke groeikansen voor unieke mensen. Nieuw Handel Informatiebrochure Unieke groeikansen voor unieke mensen Broederschool Handel St-Niklaas Nieuw -Traject Sport (1ste graad) - Logistics (Specialisatiejaar) 1 Hallo! Ben je na het zesde leerjaar

Nadere informatie

start 2013 opleidingen mbo

start 2013 opleidingen mbo start 2013 opleidingen mbo webdesigner, grafisch ontwerper, communicatiemedewerker, multimediavormgever, drukker, nabewerker, webdeveloper, art director, trafficmanager, motion graphic designer, gamedeveloper,

Nadere informatie

Opleidingen & Cursussen

Opleidingen & Cursussen Opleidingen & Cursussen Index Index / Welkom pag. 2 Over College of MultiMedia pag. 3 Gecertificeerd trainingscentrum pag. 3 Over de opleidingen pag. 4 Training op Maat pag. 5 Testimonials - MultiMedia

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

AANBOD NAJAAR 2015. www.syntrawest.be

AANBOD NAJAAR 2015. www.syntrawest.be Avondopleidingen AANBOD NAJAAR 2015 www.syntrawest.be INHOUDSTAFEL AVONDOPLEIDINGEN - AANBOD NAJAAR 2014 2 Ondernemerschap & bedrijfsbeheer...4 Media & ICT...8 Techniek...26 Automotive & mobiliteit...26

Nadere informatie

Henleykaai 83 9000 GENT. tel. 09 267 12 10 fax 09 267 12 11 e-mail: info@phtigent.be website: www.phtigent.be

Henleykaai 83 9000 GENT. tel. 09 267 12 10 fax 09 267 12 11 e-mail: info@phtigent.be website: www.phtigent.be Provinciaal Handels- en Taalinstituut Henleykaai 83 9000 GENT tel. 09 267 12 10 fax 09 267 12 11 e-mail: info@phtigent.be website: www.phtigent.be studiegebied Handel Inhoudstafel 2 de graad Handel tso...

Nadere informatie

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE Brugge VOORWOORD Beste student, Je bent jong en wil wat? Dan is dit voor jou. Zijn verzekeringen in? Zeker weten! Waarom? Luister even naar me... De verzekeringsstudies

Nadere informatie

OCP Portfolio. Beschrijf jezelf:

OCP Portfolio. Beschrijf jezelf: OCP Portfolio Beschrijf jezelf: Mijn naam is Rajen Gadjradj. Ik ben 24 jaar en heb voor mijn huidige HBO opleiding, een opleiding op het MBO afgerond. Deze opleiding is commercieel medewerker marketing

Nadere informatie

Infobrochure. wegwijs in onze school. vernieuwen om te verbeteren

Infobrochure. wegwijs in onze school. vernieuwen om te verbeteren vernieuwen om te verbeteren editie 2015-2016 Infobrochure wegwijs in onze school Brede middenschool / aso / tso / bso / Se-n-Se Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Weststraat 86 tel.

Nadere informatie

MULTIMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. VVKSO BRUSSEL D/2013/7841/023 (vervangt D/2008/7841/024 met ingang van 1 september 2013)

MULTIMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. VVKSO BRUSSEL D/2013/7841/023 (vervangt D/2008/7841/024 met ingang van 1 september 2013) MULTIMEDIA DERDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL (vervangt D/2008/7841/024 met ingang van 1 september 2013) Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040

Nadere informatie

1. Inleiding. De projectgroep, Han Geluk Peter Kunst Johan van de Waerdt

1. Inleiding. De projectgroep, Han Geluk Peter Kunst Johan van de Waerdt 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Samenvatting... 4 3. Beschrijving van het vak technologie... 5 4. Reflectie op ambities en doelen uit het projectplan... 8 5. Technologie als concept... 24 6. Financiële

Nadere informatie

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SOCIALE MEDIA, OUDERS EN SCHOOL

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SOCIALE MEDIA, OUDERS EN SCHOOL OUDERBLIK Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SOCIALE MEDIA, OUDERS EN SCHOOL 2013 Sociale media, school en ouders Inhoudsopgave Sociale media, school en ouders... 2 Sociale watte?... 3 1. Leren

Nadere informatie

Eindverslag stage Dienst Communicatie Stad Bilzen

Eindverslag stage Dienst Communicatie Stad Bilzen 1 HOGESCHOOL PXL DEPARTEMENT MEDIA AND TOURISM Glenn Knapen Eindverslag stage Dienst Communicatie Stad Bilzen Professionele Bachelor Communicatiemanagement Afstudeerrichting Commerciële Communicatie Stagebegeleider:

Nadere informatie

SYLLABUS S L O. Studie Loopbaan Ontwikkeling 2008 / 2009. Jaar 1 2 3. ICT-Opleidingen/profielen:

SYLLABUS S L O. Studie Loopbaan Ontwikkeling 2008 / 2009. Jaar 1 2 3. ICT-Opleidingen/profielen: Faculteit Natuur en Techniek Institute for Informatics, Communication and Technology Nijenoord 1 3552 AS Utrecht SYLLABUS Studie Loopbaan Ontwikkeling S L O 2008 / 2009 ICT-Opleidingen/profielen: Informatica

Nadere informatie

borden Interactieve Interactieve borden, ook wel digiborden genoemd kom je steeds vaker

borden Interactieve Interactieve borden, ook wel digiborden genoemd kom je steeds vaker Interactieve borden Interactieve digiborden vinden steeds meer hun weg in vergaderzalen en scholen, maar ze hebben nog een veel groter toepassingsgebied. Het potentieel is enorm, maar eerst en vooral:

Nadere informatie

Professionaliseren met Skool. Training en onderwijsbegeleiding

Professionaliseren met Skool. Training en onderwijsbegeleiding Professionaliseren met Skool Training en onderwijsbegeleiding Inhoud ICT effectief Alles start met een visie Coaching ICT-coördinator Werken met SkoolControl SkoolControl, overal en altijd Mediawijsheid

Nadere informatie

Afstudeerverslag Versie 2

Afstudeerverslag Versie 2 Afstudeerverslag Versie 2 Student: Opleiding: Begeleider: Expert: Danilo Meulens 20053338 Communicatie & Multimedia Design Jolanda Logtenberg Theo Zweers 24 september 2010 Dit stageverslag is geschreven

Nadere informatie

CAMPUS Mercurius Lommel. informatiebrochure

CAMPUS Mercurius Lommel. informatiebrochure CAMPUS Mercurius Lommel informatiebrochure CAMPUS Mercurius Lommel informatie & inschrijvingen Mudakkers 25 3920 Lommel Tel: 011 54 41 94 Fax: 011 54 65 11 e-mail GO! Middenschool: ms.lommel@g-o.be e-mail

Nadere informatie

STUDIEGIDS CMD BREDA 14/15 COMMUNICATION & MULTIMEDIA DESIGN

STUDIEGIDS CMD BREDA 14/15 COMMUNICATION & MULTIMEDIA DESIGN STUDIEGIDS CMD BREDA 14/15 COMMUNICATION & MULTIMEDIA DESIGN REWWWIRED ALVIN GOH, JOEP VAN DER POEL, QUINT THOOLEN, EVIANNE VERHAGEN EN MARIJN WILLEMSE. Welkom De start van een nieuwe opleiding betekent

Nadere informatie

Vrije. software. in het onderwijs. een praktische gids voor het gebruik van open source software en open leermiddelen

Vrije. software. in het onderwijs. een praktische gids voor het gebruik van open source software en open leermiddelen Vrije software in het onderwijs een praktische gids voor het gebruik van open source software en open leermiddelen Voorwoord Via deze publicatie willen we je laten kennismaken met het brede aanbod aan

Nadere informatie

Studiekeuzebegeleiding en leren kiezen. Pascale Van Camp - Ann Van Reeth Lieve Van Gorp Maart 2011. Guimardstraat 1, 1040 Brussel

Studiekeuzebegeleiding en leren kiezen. Pascale Van Camp - Ann Van Reeth Lieve Van Gorp Maart 2011. Guimardstraat 1, 1040 Brussel Studiekeuzebegeleiding en leren kiezen Pascale Van Camp - Ann Van Reeth Lieve Van Gorp Maart 2011 Guimardstraat 1, 1040 Brussel Inhoud 1 Theoretisch model: 6 studiekeuzetaken (Verschueren en Germeijs)...7

Nadere informatie

verschijnt halfjaarlijks, jaargang 6 - nr 11 - mei 2012 E E T J E S Stationsstraat 25 8900 Ieper T. 057 22 42 85 F. 057 22 42 89 www.cvoww.

verschijnt halfjaarlijks, jaargang 6 - nr 11 - mei 2012 E E T J E S Stationsstraat 25 8900 Ieper T. 057 22 42 85 F. 057 22 42 89 www.cvoww. verschijnt halfjaarlijks, jaargang 6 - nr 11 - mei 2012 E E T J E S Stationsstraat 25 8900 Ieper T. 057 22 42 85 F. 057 22 42 89 www.cvoww.be In dit nummer Woord vooraf 4 Even een kijkje nemen in het

Nadere informatie

TEST ENGINEERS PASSWERK

TEST ENGINEERS PASSWERK In deze brochure hebben we aan aantal interviews met onze test engineers verzameld die in de voorbije periode werden afgenomen. Ze geven een goed beeld van het profiel van onze medewerkers die ingezet

Nadere informatie

PROMOTIE BLIJFT ACTUEEL! NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE ICHTHUS COLLEGE - TALENT

PROMOTIE BLIJFT ACTUEEL! NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE ICHTHUS COLLEGE - TALENT PrOmotie M A G A Z I N E Magazine voor het praktijkonderwijs - Nr.7 najaar 2009 NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE LESBRIEF DE KREDIETCRISIS ICHTHUS

Nadere informatie

Ideeënboek Sociale media in het onderwijs

Ideeënboek Sociale media in het onderwijs Ideeënboek Sociale media in het onderwijs Versie 1.0 Redactie: Erno Mijland 1 Inleiding Sociale media zijn internettoepassingen, waarmee mensen online met elkaar in contact kunnen komen. Je kunt ze op

Nadere informatie

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS STIJN OERLEMANS eerstejaarsstudent CE Digital Business Concepts Ik heb tijdens mijn jaar bij Interpolis gezien dat dit werkveld echt de toekomst is 2 Waarom heb je

Nadere informatie

BREED EVALUEREN VisiEtEkst

BREED EVALUEREN VisiEtEkst visietekst Situering Competentiegericht evalueren 1. Gelijke onderwijskansen en competentiegericht evalueren In de maatschappij is er sociale ongelijkheid. Onderwijs is deel van deze maatschappij. Het

Nadere informatie

Muzisch-creatief bezig zijn, is Handelingsgericht Werken!

Muzisch-creatief bezig zijn, is Handelingsgericht Werken! MUZISCH-CREATIEF Muzisch-creatief bezig zijn, is Handelingsgericht Werken! Intuïtief was het al duidelijk. Wetenschappelijk bracht de UNESCO de bevestiging: taal, muziek, beweging en beeld zijn heel belangrijk

Nadere informatie

Bachelor eindproject

Bachelor eindproject Technische Universiteit Delft Bachelor eindproject Faculteit: Electrotechniek, Wiskunde en Informatica Sectie: Web Information Systems DENC Docs Studenten: Martijn Berger (1123076) Michael Croes (1265180)

Nadere informatie