ik, jij, zij, hij, wij, jullie,...

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ik, jij, zij, hij, wij, jullie,..."

Transcriptie

1 ik, jij, zij, hij, wij, jullie,...

2 Ritchie Jacobs CLUSTER Lay-Out in 5 Multimedia (4u) Ontwerp (Tekenen - layout/ontwerp (inbegrepen typografie en fotografie) - esthetica) 2u Je leert hier de basisbeginselen van het tekenen, je ontwerpt een logo of geeft een advertentie, een verpakking of een artikel in een magazine vorm. Je gebruikt bestaand beeldmateriaal of je maakt het zelf. Je leert een eigen originele stijl ontwikkelen. Opmaak (Prepress en typografie) 2u Het programma InDesign leert je tekst, beeld, kleurvlakken, samenbrengen in een digitaal of drukklaar document. Bijzondere aandacht gaat naar het gebruik van lettertypes, lettergrootte, kleurgebruik, indeling van alinea s,... in 6 Multimedia (4u) Ontwerp (Tekenen (3D) -lay-out/ ontwerp en typografie) 2u Voortbouwend op de kennis die je meekreeg in 5MM zul je nu je handigheid verfijnen. Tekenen, ontwerpen en lay-out zijn dan ook wezenlijke onderdelen die steeds terugkeren in je Geïntegreerde Proef (Eindwerk van 6MM). Opmaak (Prepress - Cross-media) 2u Op een efficiënte manier leer je uitgebreid werken met het opmaakprogramma In- Design, we doorbreken de barrière tussen online en offline publicaties. Je voegt interactiviteit toe aan een offline magazine, met geluid en beeld. Omdat je in een grafische richting werkt, ga je binnen dit vak de link trachten te ontdekken tussen de verschillende media.

3 CLUSTER Beeld in 5 Multimedia (6u) Beeldverwerking (Illustrator, fotografie en Photoshop) 2u In dit vak leer je werken met professionele grafische programma s zoals Illustrator en Photoshop. Je ontdekt de creatieve en technische mogelijkheden van deze programma s. 2D-Animatie 2u Je leert op een verantwoorde manier beweging in je project te brengen. Werken met tweens, movie-clips en shapes voor een flitsend resultaat. Video en Audio 2u Nog meer bewegende beelden op een tijdlijn, ook met geluid,... Dit jaar ga je al die kennis uitproberen in een echte filmstudio. Die dag ben je even acteur, geluidsman en regisseur tegelijk in je eigen gemaakte storyboard. Dit jaar werden extra inspanningen geleverd en werden extra camera s met accessoires aangekocht, o.a. een semiprofessionele camera. In de nabije toekomst zal werk gemaakt worden van een echte multi-functionele videofotostudio met een audio-gedeelte. in 6 Multimedia (3u) Beeldverwerking (Illustrator en Photoshop) 2u Je diept je kennis verder uit in deze onontbeerlijke grafische programma s. Praktische tips & tricks van ervaren leerkrachten. Video (AfterEffects) 1u Je gaat nu nog meer beweging, audio en grafische elementen toevoegen aan je videobeelden.

4 CLUSTER Script in 5 Multimedia (4u) Webdesign 2u Je leert hier de basistaal van een site: HTML, maar ook de hele aankleding van je site met css, linken leggen naar pagina s en andere url s, tabellen en div s gebruiken om je pagina vorm te geven, beeldmateriaal met webveilige kleuren in je pagina s integreren. Toegepaste informatica (OS, netwerken, internet) 2u Besturingssystemen, netwerktechnologie, programmeerstructuren, internet. in 6 Multimedia (7u) Interactieve webtechnieken 3u Je webpagina s interactiever maken dankzij onder andere Javascript. Interactieve animatietechnieken 2u Flash animaties programmeren en interactiever maken met de laatste versie van Actionscript Toegepaste informatica 2u Netwerktechnologie, beveiliging, server-scripting, variabele data-printing, xml voor cross-media toepassingen, presentaties.

5 CLUSTER Praktijk in 5 Multimedia (4u) Tijdens praktijk werk je aan de opdrachten die je tijdens de technologie-vakken kreeg. Het grote voordeel is dat je werkt onder deskundige begeleiding van meerdere Multimedia-leraars. Soms worden er ook workshops georganiseerd, tentoonstellingen bezocht of wissel je van gedachten met een gastspreker uit de wereld van multimedia. in 6 Multimedia (4u) In het zesde jaar maak je een geïntegreerde proef (GIP). Via een geïntegreerde proef bewijst de leerling dat hij/ zij vakbekwaamheden op een efficiënte manier kan combineren met algemene kennis en vaardigheden. Je wordt onder andere beoordeeld door een jury van mensen uit de bedrijfswereld. De praktijkuren zijn dan ook het geschikte moment om je eindwerk te laten begeleiden door je leerkrachten. Het lessenrooster wordt zo gecombineerd dat alle klassen op hetzelfde moment praktijk hebben, met de bedoeling dat er verschillende leraars aanwezig zijn. Je vraagt dan raad bij de specialist ter zake.

6 Multimedia Creatief en interactief creatief en interactief Multimedia situeert zich binnen het studiegebied van grafische communicatie en media. Het is een technische richting die start in het vijfde jaar secundair. Wat is het niet? Multimedia is geen informatica richting maar wel een grafische richting met digitale media. Multimedia is evenmin een kunstopleiding maar een creatieve grafische richting. Wat is het wel? Multimedia combineert artistieke aspecten met een correcte technische uitvoering en met programmacode. Je leert paginaopmaak, beeldverwerking, interactieve websites en digitale projecten ontwikkelen, muziekclips en videofilms monteren. Je gebruikt professionele grafische en multimedia software. Toch blijven concept en grafisch ontwerp (schetsen op papier) uitermate belangrijk! Je proeft gedurende twee jaar van zeer verscheidene aspecten van multimedia zodat je nadien een gefundeerde keuze kan maken voor een specialisatie.

7 Ons aanbod Multimedia, een veelzijdige vorming met drie grote delen: een algemeen-vormend deel (talen, wiskunde enz.) Wat hebben we voor jou in petto? een specifiek gedeelte multimedia. Veel aandacht gaat hier naar de voorbereiding en de grafische aspecten van een project: concept, scenario, ontwerp, keuze van de foto s, lettertypes, kleuren, muziek Je gebruikt verschillende scriptingtalen om je producties interactief te maken: CSS, JavaScript, ActionScript, PHP doorheen de hele opleiding is er permanent aandacht voor attitudes zoals: > probleemoplossend, > planmatig en nauwkeurig werken, > kritische reflectie op het eigen werk.

8 Lessentabel Vakken en clusters 5MM 6MM godsdienst 2 2 aardrijkskunde 1 1 Engels 2 2 Frans 2 2 geschiedenis 1 1 lichamelijke opvoeding 2 2 natuurwetenschappen 1 1 Nederlands 2 2 wiskunde 3 3 MULTIMEDIA LAY-OUT 4 4 BEELD 6 3 SCRIPT 4 7 PRAKTIJK (34u)

9

10 Doelgroep Waarom zou je? Doel Bereikbaar door permanente evaluatie Dient je creatie om aan de muur te hangen of wil je er een nuttige toepassing van maken en ze delen met een ruimer publiek? Zie je een uitdaging in de combinatie van een grafische creatie, een correcte technisch-praktische uitvoering met professionele software en programmacode? Dan kan je zeker kiezen voor de derde graad multimedia. In principe stroom je in vanuit de tweede graad grafische media in de derde graad multimedia. Specifieke voorkennis is niet nodig, je kan daarom ook vanuit andere studiegebieden instromen. Trouwens, heel wat leerlingen in 5 Multimedia komen uit ASO- en andere TSO-richtingen. Zij vonden in multimedia een stimulerende leeromgeving. Je mag starten in het 5de jaar als je geslaagd bent in een 4de jaar TSO studierichting, bij voorkeur grafische media, 4de jaar KSO studierichting of in een 4de jaar ASO studierichting. Die instroom uit niet-grafische richtingen vraagt een beperkte differentiatie in het eerste trimester. De nadruk ligt op competenties en veel oefenen. Deze richting vraagt aanleg voor: creatief denken (op alle vlakken, onder andere: scenario, beeld, geluid, dynamiek), probleemstellingen logisch analyseren en oplossen. Dit is nodig om te leren programmeren, een noodzaak voor interactiviteit. Competent zijn leer je door: heel veel zelfstandig oefenen en werken, planmatig werken aan taken, kritische reflectie op het eigen werk, open staan voor goede raad en bijsturing. Competenties bewijzen via permanente evaluatie Deze nieuwe manier van evalueren heeft dit jaar bewezen dat ze helpt bij het creëren van een realistische werksfeer en permanente werkdruk, een realiteit in MM-bureau s en in MM-afdelingen van grote bedrijven.

11

12 Eigen voorwerp Opdracht lay-out/ontwerp geef een eigen voorwerp, waar je veel waarde aan hecht, een tweede leven, door er zelf creatief mee om te springen (bv. jouw eerste voetbalschoen) maak een digitale foto van de oorspronkelijke versie het mag volledig volgens jouw stijl behandeld worden, met de bedoeling dat het nadien terug een sierwaarde heeft en het achteraf op jouw kast mag pronken een nieuw voorwerp creëren mag ook, mits overleg met de leerkracht nadien volgt nog een fotoshoot in de klas de digitale foto gebruiken we voor een fictieve affiche van eigen voorwerp, waarvan je het concept, de opdrachtgever, het waar en wanneer volledig zelf bepaalt deze affiche start met de ideeschetsfase en eindigt via een teken- en beeldbewerkingsprogramma in een opmaakprogramma de kleurenprint wordt gepresenteerd op een passe-partout het eigen voorwerp en de affiche worden samen tentoongesteld tijdens de openschooldag Ruben Van Aken

13 Stylesheetswitcher Opdracht toegepaste informatica Patryk Krakowiak Je biedt aan de bezoeker van jouw website de mogelijkheid om te kiezen tussen twee verschillende interfaces/vormgevingen. We maken van een Javascript-keuzelijstmenu dat het gevraagde extern stijlblad ophaalt en vasthoudt als je naar een volgende pagina in de site gaat. Dit is een praktijkgerichte toepassing van basis programmeren: selectie, voorwaarden, lijsten, formulierelementen en cookies. Deze opdracht is een vakoverschrijdende oefening met de lessen webdesign Lay-out volgens een grid (roosterschetsen, grid in beeldbewerkingsprogramma, grid in visuele html editor) Html en css: 1 html markup en inhoud + minstens 2 externe stijlbladen die ingeladen worden naargelang de keuze van de bezoeker

14 CSS Zen Garden Opdracht webdesign Wim Vanhorenbeeck Hypertext Markup Language structureert de inhoud van je pagina. Via CSS maak je er iets moois van. Je mag het CSS stijlblad wijzigen zoals je wilt, aan de HTML structuur wordt niet geraakt (geen letter)! Schets je ontwerp op papier, beeldmaterialen moeten eigengemaakte foto s of tekeningen zijn. Beelden van het internet afhalen is niet toegestaan, hou rekening met de auteursrechten. Bewijs dat door alle originele beeldbestanden (met lagen) ook af te geven. Kies een stijl die je volhoudt over het geheel van de pagina; dat hoeft geen bestaande kunststroming te zijn zoals pop-art of een stijl zoals vintage fifties, het mag ook een thema zijn zoals avontuurlijke buitensporten of lentebloesems. Download het voorbeeld html bestand en css bestand van om er op je eigen laptop aan te kunnen werken. Termijn: 2 weken. Afleverplaats: via het leerplatform. Je kan je eigen creativiteit en techniek ook toetsen door je werk online in te zenden naar CSS Zen Garden. Wie weet plaatsen ze jouw ontwerp ook op hun website!

15 De Rammelkar Opdracht 2D-animatie Maakt een ontwerp van een fantasierijk voertuig. Het voertuig kan elementen van verschillende soorten voertuigen combineren. Het voertuig legt een bepaalde afstand af en dat vraagt om een evoluerende achtergrond. Die mag op een gegeven moment wel terug opnieuw beginnen... MAAR het ontwerp EERST op papier maken samen met het storyboard (verhaal). Na goedkeuring en bespreking van het ontwerp kan de digitale uitwerking pas starten. Eerst is er een onderzoek hoe een draaiende beweging moet gemaakt worden in Flash door het ontleden van deze beweging. Voor dit onderzoek mag de leerling tijdelijk samenwerken met een andere leerling. De leerling kan gebruik maken van foto s, afbeeldingen en andere grafische elementen om het rammelend voertuig te maken Samenvattend: Het voertuig moet bewegen over de stage, langsheen een traject. Naarmate het traject vordert verliest het voertuig elementen. Het voertuig heeft een element dat een draaiende beweging maakt, bijvoorbeeld een wiel. Jens Bombey

16 Actionscript loops Opdracht interactieve animatie In deze oefening ga je leren hoe je een eenvoudig shoot-em up game maakt. Het spel is losjes gebaseerd op de klassieker Astroïds. We zullen via Actionscript leren om controlestructuren te programmeren (opeenvolgingen, keuzes en voorwaardelijke herhalingen), zodat de speler doorheen collecties van kogels en vijanden kan lopen, kiezen en hernemen. We schrijven hit tests op elk van de spel-elementen. Op het einde van de oefening heb je een game engine waarmee je het spel verder kan uitbreiden. De oefening heeft dus vooral als doel om programmeerlussen te leren gebruiken in een praktische omgeving.

17 After Effects Opdracht videomontage De leerlingen leren in het zesde jaar onder andere omgaan met het videobewerkingsprogramma After Effects. Met dit programma leren de studenten bewegende beelden animeren en effecten toe te voegen aan 3D titels, naast allerlei andere bewerkingstoepassingen. Maak een compositie aan in After Effects Maak een titel aan in After Effects. Voeg aan deze titel motion, 3D effecten en rotatie toe. Maak gebruik van keyframes om de titel te animeren. Voeg een blur en time-effect toe. Doel: een titel animeren die in een video kan geïntegreerd worden.

18 Photoshop 6MM Opdracht beeldverwerking Bij aanvang van de opdracht krijgt elke leerlingen dezelfde foto s. Hiermee moet elk van hen hetzelfde professioneel ogende ontwerp proberen te maken. Elk van de leerlingen heeft in de loop van zijn multimedia opleiding verschillende beeldverwerkingtechnieken geleerd en in zijn workflow opgenomen. Een specifiek ontwerp kan op verschillende manieren tot stand komen door verschillende combinaties van deze technieken. Op het einde van de opdracht vertellen de leerlingen aan elkaar op welke manier ze te werk zijn gegaan en delen ze tips en tricks met elkaar. Deze opdracht bewijst ook dat de leerlingen nu al een kwalitatief hoogwaardig eindproduct kunnen leveren.

19 Fotoshoot in Malle Opdracht beeldverwerking Aan de hand van gemaakte beelden op en rond het Provinciaal domein van Malle ga je in 3 foto s een beeld ophangen van je eigen leefwereld. De beelden moeten die dag genomen zijn en kunnen gebruik maken van volgende thema s of een combinatie ervan: Gebouwen & architectuur Natuur & landschappen Mobiliteit Glenn Van Pestel Je kiest de volgens jou meest typerende foto s, minimum 3 en maximum 5. Deze foto s kuis je op met alles wat je geleerd hebt tijdens de lessen beeldverwerking, zoals het toepassen van curves, niveau s, helderheidcontrast, bewerken met filters, eventueel omzetten naar zwart-wit om scherpere contrasten te maken. Je kan elementen toevoegen uit de niet gebruikte foto s, maar je kan ook elementen weggelaten. Aanvullend kan je tekst gebruiken die eerder suggestief moet zijn. Die tekst moet dus een verduidelijking zijn voor de gekozen beelden, maar mag niet overduidelijk zijn. De tekst dient dus een geheel te vormen met de foto.

20 Videocursus in Malle Opdracht videomontage De leerlingen van het vijfde jaar werken een heel jaar aan een geïntegreerde opdracht waarbij ze een korte video in elkaar steken. Deze opdracht start tijdens de les Nederlands. De klasgroep wordt verdeeld in twee kleinere groepen. Je kiest een thema en een genre en schrijft een nieuw scenario voor een kortfilm. Je schrijft de dialogen uit, maakt een synopsis en een arenabeschrijving. Het scenario wordt uitgesplitst in verschillende shots. Je hebt aandacht voor de verschillende camerastandpunten en kaders. Tenslotte teken je het storyboard uit en zorg je voor passende rekwisieten. Als de voorbereiding helemaal klaar is gaan we een ganse dag naar het provinciaal vormingsinstituut in Oostmalle. Hier hebben we een professionele opnamestudio ter beschikking. Jullie nemen je film op onder begeleiding van een professionele regisseur. Je bent afwisselend acteur, cameraman, regisseur, geluids- en belichtingsman/vrouw. Het opgenomen materiaal brengen we mee naar school en tijdens de les video monteer je je eigen film, met aandacht voor beeld, geluid en tekst. Tenslotte maak je een DVD-cover en een affiche om je film te promoten.

21

22 Schetsen Opdracht lay-out/ontwerp brainstormen of snel ideeën spuien, gebeurt steeds op analoge wijze met potlood en papier je krijgt tien minuten om alle mogelijke ideeën op papier te zetten je tekent alles wat de opdracht bij jou oproept je tekent op klein formaat, zodat alleen de essentie overblijft op korte tijd levert dit veel verschillende resultaten op alle ideeën worden met elkaar vergeleken en je kiest samen met de leerkracht het mooiste en beste uitvoerbare idee uit deze versie werk je digitaal verder uit

23 Typografische poster Opdracht lay-out/opmaak Je hebt niet altijd beeld nodig om een sprekende poster te maken. Variatie met kleur, elementen en letters kunnen verrassende combinaties opleveren, zodat er toch een hele sterke beeldvorming van uit gaat. Je werkt vooral met het beeld van de letter. Opdracht Gebruik de lettervormen, cijfers, tekens, uit je gekozen lettertype Gebruik verschillende soorten (vet, cursief, ) Gebruik verschillende lettergroottes Tekstgegevens: Je plaatst uiteraard de naam van het lettertype. Verder ben je vrij. Enkele suggesties: naam van de ontwerper, lettertypefabrikant, de lettersoorten, omschrijving, kenmerken van het lettertype, het zinnetje The quick brown fox jumps over the lazy dog of een Nederlands alternatief Op brute wijze ving de schooljuf de quasi-kalme lynx Toon Persyn Werkwijze: Ideeën op papier zetten (schetsen) Ideeën uitwerken (Illustrator, InDesign, ) Definitieve opmaak in InDesign

24 Geïntegreerde proef site als showcase portfolio Bob Mees 1. home 2. about (wie, wat, hobby s en interessen enz.): grafisch voorgesteld + c.v. met taalwissel (Nederlands, Frans, Engels) portfolio = koppelingen naar eigen realisaties: * websites gemaakt voor vrienden, jeugd- of sportvereniging, klanten * beeldend werk (tekeningen, fotografie, fotobewerking enz.) * video * Flash Actionscript: interactief spelletje * je eigen digitaal logboek met motiveringen * printmedia (affiche, flyer enz.) * typokinetic (typografische video-animatie) * groepswerk (voor een klant) 3. contact pagina met info-formulier (+ kaartje)

25 Mattijs Nackaerts Thomas Roscam

26 Hardware Je eigen laptop en hardware In onze school werk je steeds met een door jou aangekochte laptop. Dat is een hele investering, maar het heeft ook zijn voordelen. Je werkt steeds op je vertrouwde en door jezelf samengestelde laptop. De laptop neem je mee naar huis zodat je ook daar verder kan werken. Dat is zeker van belang in het 6e jaar als je aan je Geïntegreerde Proef (GIP of eindwerk) werkt. Ben je op zoek naar een stabiele, gebruiksvriendelijke plug-and-playlaptop dan kan je de aanschaf van een Mac overwegen. Je kan op een Mac met beide besturingssystemen werken (zowel Mac als Windows). Problemen met uitwisseling van bestanden tussen Mac en Windows? Helemaal niet, onze leerlingen doen dat dagelijks op school. Een Mac kan je bovendien gemakkelijk aansluiten op eender welk draadloos netwerk (ook thuis), onafhankelijk van het besturingssysteem van het netwerk. Specificaties Wens je een nieuwe PC aan te kopen, dan zijn dit de vereisten: (Win) Processor Intel Core 2 Duo of AMD Phenom II Besturingssoftware Windows Vista Windows 7 Minimale technische vereisten Kijk eens over het muurtje: een Mac? Dan moet hier aan voldaan zijn: (Mac) Processor Intel Multicore Besturingssoftware OS X versie 10.6 En verder: Processor: 64 bit Geheugen 4 GB ram Harde schijf 250 GB Scherm 1280 x 800 pixels Grafische kaart 256MB DDR3 ram

27 Software Je eigen legale licenties (Adobe) Adobe Creative Suite Het is een bundel vol professionele grafische software, met onder onder andere Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat Pro, Flash, Dreamweaver, Premiere, After Effects, Soundbooth, Deze diverse pakketten worden tijdens verschillende lessen gebruikt, zowel in het vijfde als het zesde jaar. Een Adobe Creative Suite 5-licentie kan via de school gehuurd worden aan 165 euro per schooljaar. Doordat er afspraken zijn en omdat ze met hetzelfde education systeem werken kan dit voortgezet worden in verschillende hogescholen, als je na twee jaar afstudeert op TSM. We werken met Open Office. Dat is een open-source office pakket, legaal en kan gratis door iedereen aangeschaft worden via (Office) Voor Windows gebruiken we ook gratis anti-virus software. Voor Mac? Tot nu toe is dat systeem virusvrij. Andere software kan ook aan studenten-tarieven gekocht worden bij op usb-stick.

28

29

30 Ik ben Quinten, ik ben 19 en volg momenteel mijn laatste jaar multimedia in TSM Mechelen. Dankzij multimedia maakte ik kennis met fotografie, zo kocht ik vorig jaar mijn eerste digitale reflexcamera. Ondertussen trek ik er zo veel mogelijk op uit om foto s te nemen. Ik geniet zowel van het nemen van de foto s als van de nabewerking. Multimedia l e e r l i n g Q u i n te n D u s s a e r Voor het eerst sinds lang ben ik gepassioneerd met iets bezig. Ik ben lang schoolmoe geweest, dat heeft jaren aangesleept. Ik was het allemaal zo beu, geen enkele richting leek mij te liggen. Ik zag het nut van de verschillende vakken niet in. Tot het twee jaar geleden zijn hoogtepunt bereikte, toen ik voor de tweede keer bleef zitten. Ik wou absoluut dezelfde richting niet overdoen en dacht eraan om een Syntra-opleiding te volgen en een diploma secundair onderwijs te laten voor wat het was. Tot ik via via hoorde van multimedia, ik was eerst sceptisch. Dat sloeg vrij snel om na de rondleiding die ik kreeg in de school. Er was echter al een wachtlijst voor multimedia. Ik wist pas 2 dagen voor school terug begon dat ik toegelaten was bij multimedia en heb het mij nog geen moment beklaagd. Nu ik iets gevonden heb dat ik graag doe ga ik er volledig voor!

31 En later... Is er een (school)leven na 6 multimedia? Zeker en vast. Tijdens de twee jaren multimedia proef je van alles wat multimedia is. Je krijgt een goede basis om verschillende opties onder ogen te zien. Je kan je kans wagen op de arbeidsmarkt. Je kan je ook verder vervolmaken. Hier heb je een aantal vervolgmogelijkheden op een rijtje: Een Se-n-Se opleiding, een extra specialisatiejaar binnen het studiegebied multimedia. Ook TSM onderzoekt de mogelijkheid om binnenkort deze opleiding aan te bieden. Een professionele bachelor in: - grafische en digitale media - multimedia en communicatietechnologie - mediagerichte vormingen naar tv-, geluid- en videoproductie Hoger kunstonderwijs Lerarenopleiding Een rechtstreekse instap in de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld als webdesigner of multimediavormgever. Of een heel andere richting...

32 Multimedia Meer info op Naast grafisch vormgeven heb ik zelf leren fotograferen. Het begon ooit als een hobby maar ik hoop er binnenkort van te kunnen leven. Momenteel heb ik in het Cultuurcentrum van Mechelen een fototentoonstelling lopen, genaamd Mechelen Rockt die in september vernieuwd zal worden. Ook daarvan ligt de basis in TSM. Je leert kijken naar beelden, werken met Ik ben Joren en 22 jaar. Ik studeer in juni af in grafische- en reclamevormgeving aan Sint-Lukas in Gent. Om een goede basis te vormen voor mijn hogere studies was het belangrijk een goede vooropleiding te hebben. Persoonlijk zie ik multimedia als een kwalitatieve springplank naar hogere studies. o u d - l e e r l i n g J o r e n Va n U t te r b e e c k kleuren en je hebt een hele klas die je kan inspireren. Je leert er conceptueel denken en leert je creativiteit digitaal omzetten met een uitgebreid softwarepakket. Deze combinatie van kunst en techniek kan je daarna verder kan ontwikkelen in de hogeschool. Mensen met passie voor beeld, concept, gevoel voor kleur en een overdosis expressiviteit kunnen al deze eigenschappen kwijt in deze richting.

33 Ik ben Evert Verhoeven en studeer aan de Artevelde Hogeschool in Gent. De studierichting Grafische en digitale media werk ik volgend jaar af. Na een mislukt 5de jaar ASO, wou ik iets boeiends leren op school, iets waarvan ik het gevoel had dat ik iets kon. Na de opendeurdag in TSM besloot ik multimedia te volgen. Multimedia o u d - l e e r l i n g Creatief zijn om creatief te zijn is een lege doos. Eve r t Ve r h o e ve n Naast het werken met computer en creatief denken, was de grootste motivatie het kunnen werken aan realistische projecten. Voor mij zijn dat de grote troeven van de richting Multimedia. De begeleiding vanaf je eerste schets, tot en met het online plaatsen van je net gecreëerde website is een wezenlijk onderdeel. Er wordt creatief gedacht, maar met een doel, gericht op een resultaat. De hogeschool was zeker aanpassen, je staat er plots helemaal alleen voor, je hand wordt niet meer vastgehouden. Het resultaat van je ideeën moet er liggen tegen de deadline. Mijn grafische achtergrond heeft mij zeker geholpen om het eerste jaar door te geraken. Mijn huidige richting is veeleer wetenschappelijk en technisch dan multimedia, maar de basiskennis heb ik zeker opgedaan tijdens mijn jaren in multimedia.

34 Ik ben Robbert-Jan en heb twee jaar geleden mijn secundair diploma behaald in TSM in de richting multimedia. Nu zit ik in het tweede jaar Digital Arts & Entertainment aan de PIH in Kortrijk. Ik was altijd al geboeid door de verschillende zaken die je kon realiseren met een computer. Multimedia o u d - l e e r l i n g Anders zou mijn middelbaar maar saai geweest Robber zijn. t -J a n Br e m s Multimediatechnieken heeft mij geholpen door een stevige basis te leggen op vele vlakken. Creativiteit werd aangewakkerd en we leerden plannen. Daardoor heb ik een beter beeld gekregen van alles en kon ik nauwkeurig beslissen wat ik graag wou doen na mijn secundair. DAE doe ik met enorm veel passie en gedrevenheid. Zowel de technische als de creatieve aspecten van game development spreken mij aan, zowel het tekenen als het programmeren. De vaardigheden en de kennis die ik verworven heb op TSM hebben mij geholpen bij verschillende vakken die ik nu volg. Het mooiste aan alles is dat ik tijdens mijn twee laatste jaren secundair iets heb kunnen studeren dat mij boeide. En dat doet al enorm veel aan de motivatie van een leerling.

35 Ik heb mijn middelbare schooltijd helemaal op TSM doorgebracht. Ik had mijn eerste 4 jaar secundair onderwijs in functie van multimedia gedaan. Dus was dat 4de jaar bereiken voor mij al een overwinning op zich. Multimedia o u d - l e e r l i n g Werelden creëren aan de hand van een computer Te s en s inspiratie. a C r u y p e l a n t s In multimedia zelf heb ik geleerd hoe om te gaan met grafische programma s, en zo ganse werelden creëren aan de hand van een computer en inspiratie. Het werd me snel duidelijk dat vooral het grafische aspect in de richting mij aansprak. Nu, 2 jaar na multimedia zit ik in Sint- Lukas Brussel, waar ik Grafisch ontwerp studeer. Daar leer ik dieper ingaan op alle aspecten van grafisch ontwerp, zowel reclame als lay-out als designproducten. Zoals hier, onze out of the box opdracht: ontwerp een schoendoos met een meerwaarde. Hierbij zie je een boekje met kinderschoenen. De kinderschoenen zitten vast op de kaft van het boekje waarin ze later samen met Beertje Bas stap voor stap kunnen leren hoe ze hun veters kunnen knopen.

36 Technische Scholen Mechelen - Multimedia Jef Denynplein Mechelen Tel Fax

Visualize your ideas KTA BRUGGE. Nieuw! Apps + Web

Visualize your ideas KTA BRUGGE. Nieuw! Apps + Web Visualize your ideas Nieuw! Apps + Web KTA BRUGGE een specialisatie van de 2e en de 3e graad KSO Beeldende en Architecturale Kunsten, Toegepaste Beeldende Kunsten Ben je gefascineerd door de wereld van

Nadere informatie

Pas op voor de besmettelijke PORTFOLIOSIS!

Pas op voor de besmettelijke PORTFOLIOSIS! Pas op voor de besmettelijke PORTFOLIOSIS! Nadenken Voorbereiding Maken Presenteren NADENKEN Nadenken Voorbereiding Maken Presenteren Soul-searching Persoonlijkheid Ervaring Doelen Waarden Sterktes en

Nadere informatie

Studiegids Foto, audio en video CVO LBC Sint-Niklaas schooljaar 2015-2016

Studiegids Foto, audio en video CVO LBC Sint-Niklaas schooljaar 2015-2016 Studiegids Foto, audio en video CVO LBC Sint-Niklaas schooljaar 2015-2016 versie juni 2015 leerlijk boeiend creatief Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Kroonmolenstraat 4-9100 Sint-Niklaas

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2014-2015. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be

LESSENTABELLEN 2014-2015. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be LESSENTABELLEN 2014-2015 INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be J.B. GUINARDSTRAAT 23, 9000 GENT Tel. 09 223 04 68 - Fax 09 269 00 88 www.viso.be

Nadere informatie

ONS STUDIEAANBOD. 1ste graad A

ONS STUDIEAANBOD. 1ste graad A ONS STUDIEAANBOD 1ste graad A 1ste jaar A met keuze Latijn / economie - wetenschappelijk werk / taalverrijking 2de jaar A met optie Latijn / moderne wetenschappen / artistieke vorming 2de graad ASO met

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2015-2016. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be

LESSENTABELLEN 2015-2016. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be LESSENTABELLEN 2015-2016 INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be J.B. GUINARDSTRAAT 23, 9000 GENT Tel. 09 223 04 68 - Fax 09 269 00 88 www.viso.be

Nadere informatie

Hallo! ik ben Jan! dtp er grafisch vormgever videobewerker

Hallo! ik ben Jan! dtp er grafisch vormgever videobewerker Hallo! ik ben Jan! dtp er grafisch vormgever videobewerker Inhoud 1 4 Wie ben ik Wat kan ik 2 Wat deed ik 5 Wat vind ik leuk 3 Wat heb ik geleerd 6 Bel of mail mij 1 Wie ben ik Hallo! Ik ben Jan Timmers,

Nadere informatie

In het eerste leerjaar A kies je ofwel voor de richting Handel of voor de richting Creatie en vormgeving.

In het eerste leerjaar A kies je ofwel voor de richting Handel of voor de richting Creatie en vormgeving. Heilige Familie In de Heilige Familie bieden we je opleidingen in het technisch, beroeps- en kunstsecundair onderwijs. Hier ligt de nadruk vooral op creativiteit en ondernemen. In het eerste leerjaar A

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure INFORMATICABEHEER (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Informaticabeheer iets voor

Nadere informatie

INTERACTIEVE VORMGEVING RICK DE VOS 4IV1

INTERACTIEVE VORMGEVING RICK DE VOS 4IV1 INTERACTIEVE VORMGEVING RICK DE VOS 4IV1 Bedrijf: Itarget Media Plaats: Ede Werkzaamheden: Vormgever Periode: Stageperiode #4 Duur: 6 Maanden In dit verslag ga ik uitgebreid in op mijn leerdoelen voor

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Administratie (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie of Retail achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2013-2014. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be

LESSENTABELLEN 2013-2014. INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be LESSENTABELLEN 2013-2014 INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be J.B. GUINARDSTRAAT 23, 9000 GENT Tel. 09 223 04 68 - Fax 09 269 00 88 www.viso.be

Nadere informatie

Uitwerking vacatures:

Uitwerking vacatures: Uitwerking vacatures: Vacature 1: A. Het is een jong bedrijf dus het is niet zo groot. B. Het bedrijf zit in de reclamebranche dus het is een mediabedrijf. C. Een sfeervol bedrijf denk ik, er staan dingen

Nadere informatie

Grote Beer 123 3067 TR Rotterdam

Grote Beer 123 3067 TR Rotterdam Persoonlijke gegevens Geboortedatum Burgerlijke staat Nationaliteit Rijbewijs Robert de Pijper 01031982 Ongehuwd Nederlandse Ja Adres Postcode Woonplaats Grote Beer 123 3067 TR Rotterdam Telefoon Email

Nadere informatie

BACHELOR IN GRAFISCHE EN DIGITALE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2014-2015

BACHELOR IN GRAFISCHE EN DIGITALE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2014-2015 BACHELOR IN GRAFISCHE EN DIGITALE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2014-2015 1 Inleiding 2 2 HO WEST 3 2.1 Ba MCT (nmct en devine) 3 3 HO GENT 4 3.1 Ba Toegepaste informatica 4 4 karel DE GROTE HOGESCHOOL 5

Nadere informatie

Oog voor eigenheid. Maatwerk

Oog voor eigenheid. Maatwerk Oog voor eigenheid webdesign.casalinda.nl linda@casalinda.nl tel 023 529 4163 Ben je een kleine zelfstandige, en heb je grote ambities? Dan wil je een professioneel ogende website. En dan geen standaard

Nadere informatie

Interactive media Developer (IMD) In samenwerking met House of Media

Interactive media Developer (IMD) In samenwerking met House of Media Interactive media Developer (IMD) In samenwerking met House of Media Interactive Media Developer (IMD) DPS-producties maken (interactieve magazine app) epub s vervaardigen (e-book of e-magazine?) 3 dagen

Nadere informatie

Opmerking: deze les is combineerbaar met de les Sociale wetenschappen - Opruimactie als sociaal gebeuren

Opmerking: deze les is combineerbaar met de les Sociale wetenschappen - Opruimactie als sociaal gebeuren Opmerking: deze les is combineerbaar met de les Sociale wetenschappen - Opruimactie als sociaal gebeuren Doelstelling(en) Leerplandoelen Leerplan informaticabeheer Competentie 4: functionaliteit van een

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE. opleidingen. studies. werkervaring SOFTWARE

CURRICULUM VITAE. opleidingen. studies. werkervaring SOFTWARE CURRICULUM VITAE werkervaring studies opleidingen SOFTWARE Personalia Naam De Haes Stefan Adres Guido Gezellelaan 35-2640 Mortsel GSM 0485 60 86 14 E-mail stefan_de_haes@hotmail.com Web www.stefandehaes.be

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Informaticabeheer (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Informaticabeheer iets voor

Nadere informatie

Toerisme & Recreatie. 3 e graad TSO

Toerisme & Recreatie. 3 e graad TSO Toerisme & Recreatie 3 e graad TSO 1 PROFIEL Ben je op zoek naar een brede kijk op de wereld? Ben je vrij actief en zou je graag werken met (groepen) mensen? Organiseer je graag? Spreekt entertainen of

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure SECRETARIAAT-TALEN (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting TSO Secretariaat-Talen iets

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Secretariaat-talen (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Secretariaat-talen iets

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Secretariaat-Talen (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting TSO Secretariaat-Talen

Nadere informatie

didiclass 2.0 Opdrachtnemer: E-minor projectgroep Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Opdrachtgever: Walter Geerts, de open universiteit

didiclass 2.0 Opdrachtnemer: E-minor projectgroep Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Opdrachtgever: Walter Geerts, de open universiteit didiclass 2.0 Opdrachtnemer: E-minor projectgroep Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Opdrachtgever: Walter Geerts, de open universiteit Projectgroepleden: Laurens Ruiter: laurens.ruiter@gmail.nl Dévit Schimmel:

Nadere informatie

Motion Design DES Opdracht 01: het creëren van een 2D motion graphic Versie voor docenten v Introductie: doel en omschrijving

Motion Design DES Opdracht 01: het creëren van een 2D motion graphic Versie voor docenten v Introductie: doel en omschrijving Motion Design DES01-09 Opdracht 01: het creëren van een 2D motion graphic Versie voor docenten v6.0 2011.02.03 James M. Boekbinder Skype: jboekbinder3641 E-mail: james.boekbinder@gmail.com Blog: http://www.razormind.info/infoconstructor

Nadere informatie

Digitaal Portfolio: Ontwerp je eigen website CMD project: Jaar 1, kwartaal 2 (winter, 2007-2008)

Digitaal Portfolio: Ontwerp je eigen website CMD project: Jaar 1, kwartaal 2 (winter, 2007-2008) Digitaal Portfolio: Ontwerp je eigen website CMD project: Jaar 1, kwartaal 2 (winter, 2007-2008) Hogeschool Rotterdam Media aan de Maas Opleiding: Communication & Multimedia Design Auteur(s): Bas Leurs

Nadere informatie

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs OLFA EDEGEM WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs Wat na het zesde leerjaar??? KIEZEN = PROCES gebeurt STAP VOOR STAP (boekje klas): ) ik denk na over kiezen ) ik leer mezelf

Nadere informatie

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax

LESSENTABELLEN HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel Fax LESSENTABELLEN 2017-2018 HOOFDZETEL INDUSTRIEWEG 230, 9030 MARIAKERKE (GENT) Tel. 09 216 36 36 - Fax 09 216 36 37 www.viso.be - info@viso.be EERSTE GRAAD Grafische communicatie en media leerjaar 1 leerjaar

Nadere informatie

IMK Dilsen-Stokkem. Imk Lanklaar Rotem. Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad

IMK Dilsen-Stokkem.  Imk Lanklaar Rotem. Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad www.instituutmariakoningin.be IMK Dilsen-Stokkem Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad Imk Lanklaar Rotem vzw KSO Zusters van de Voorzienigheid Rijksweg 168 3650 Dilsen-Stokkem Eerste graad IMK Lanklaar

Nadere informatie

CURSUSAGENDA DECEMBER FEBRUARI 2018

CURSUSAGENDA DECEMBER FEBRUARI 2018 Cursus Acrobat - Formulieren Cursus Acrobat - Grafisch Cursus Acrobat - Kantoor Cursus After Effects Cursus Illustrator Cursus InDesign Cursus Photoshop Cursus Premiere Pro Cursus RoboHelp Cursus SketchUp

Nadere informatie

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 PDF-WORKFLOW Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 1.0 Wat is PDF? Portable Document Format Is het standaard formaat voor het uitwisselen van belangrijke

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

CURSUSAGENDA T/M APRIL 2017

CURSUSAGENDA T/M APRIL 2017 Cursus Acrobat - Formulieren Cursus Acrobat - Grafisch Cursus Acrobat - Kantoor Cursus After Effects Cursus Illustrator Cursus InDesign Cursus Photoshop Cursus Premiere Pro Cursus RoboHelp Cursus SketchUp

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Atheneum Boom en ICT. Inleiding

Atheneum Boom en ICT. Inleiding Inleiding Vermits computers niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij, doet onze school dan ook haar uiterste best om onze leerlingen vaardigheden en attitudes bij te brengen op het gebied van

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Niels Hermans. Hobbemakade 94 1071 XS Amsterdam Tel. 06-23305363 Email. niels.hermans@gmail.com

Curriculum Vitae. Niels Hermans. Hobbemakade 94 1071 XS Amsterdam Tel. 06-23305363 Email. niels.hermans@gmail.com Curriculum Vitae Niels Hermans Hobbemakade 94 1071 XS Amsterdam Tel. 06-23305363 Email. niels.hermans@gmail.com Persoonsgegevens Naam: Niels Hendrikus Gerardus Maria Hermans Geboortedatum: 12 November

Nadere informatie

Het ontwerpen van een website

Het ontwerpen van een website Het ontwerpen van een website Dhr. Goeminne M. Instituut Anneessens- Funck Kantoortechnieken GiP- opdracht: Het ontwerpen van een website De leerlingen maken een website over het studentenbedrijf, m.n.

Nadere informatie

Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening

Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening houdt met verschillende behoeftes binnen je doelgroep.

Nadere informatie

Contactgegevens Opleider. Thomas BAREZ. Competenties verworven tijdens de opleiding. Competentierapport IBO

Contactgegevens Opleider. Thomas BAREZ. Competenties verworven tijdens de opleiding. Competentierapport IBO Competentierapport IBO Competentierapport IBO-Junior Webdesigner 21/10/2015 tot 15/03/2016-YOOLS-22-02-2016 Contactgegevens Opleider Tom Rochtus mede-zaakvoerder YOOLS Emile Jacqmainlaan 4 bus 15, 1000

Nadere informatie

Introductie. Het concept. De website

Introductie. Het concept. De website Gijs Bos IM1109 Project Interactieve Multimedia 28 juni 2011 Introductie Het project begonnen wij met een ander concept, deze zou gaan over een eerstejaars student die zijn eerste stappen op de Universiteit

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008 Inhoud Taak 1.2.16 Inhoud... 1 Voorwoord... 2... 3 Wat is de inhoud van een portfolio?... 3 Persoonlijk CV... 3 Persoonlijke Competenties... 4 Dossier... 4 Persoonlijk Ontwikkelingsplan... 4 Hoe kan ik

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Economie (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je bent op zoek naar een studierichting die aansluit bij jouw interesses? Al eens nagedacht over de studierichting

Nadere informatie

FrontPage 2000. Websites voor iedereen

FrontPage 2000. Websites voor iedereen FrontPage 2000 Websites voor iedereen Andy Camps, 2001 Inhoud 2 Inhoud Inhoud...2 Woord vooraf...7 Hoe met deze cursus werken?...8 1. Proloog webtechno, rauwkost...9 1.1. Internetadres...9 1.1.1. Domein

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Schoolcultuur: een inleiding

Schoolcultuur: een inleiding Schoolcultuur: een inleiding De Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst is de plaats bij uitstek waar je in een programma van voltijds secundair onderwijs een opleiding in de beeldende kunsten krijgt.

Nadere informatie

INFOBROCHURE OPLEIDING WEBDESIGN

INFOBROCHURE OPLEIDING WEBDESIGN INFOBROCHURE OPLEIDING WEBDESIGN Onze opleiding Webdesign wordt gegeven in totaal vernieuwde lokalen. Met recente computers en recente software. Onze opleiding is heel praktisch opgevat, zeer eigentijds

Nadere informatie

Inleiding LEGO MINDSTORMS Education EV3-programmeerapp

Inleiding LEGO MINDSTORMS Education EV3-programmeerapp Inleiding LEGO MINDSTORMS Education EV3-programmeerapp LEGO Education presenteert met trots de tablet-editie van de LEGO MINDSTORMS Education EV3-software een leuke, gestructureerde manier om uw LEGO MINDSTORMS

Nadere informatie

Elektrotechnieken. Technisch. Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken

Elektrotechnieken. Technisch. Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken Technisch als voorbereiding op hogeschool en industrie Elektrotechnieken Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken Mechanische vormgevingstechnieken Autotechnieken Grafische media Printmedia

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad 2 WELKOM Beste ouders Beste leerling De eerste twee jaren van het secundair onderwijs heb je zo goed als achter de rug. Je hebt momenteel al een nieuwe studiekeuze in gedachte

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Overzicht modulefiches Webdesigner

Overzicht modulefiches Webdesigner Overzicht modulefiches Webdesigner Inhoud TSO 3 Websiteproductie 1... 2 TSO 3 Websiteproductie 2... 3 TSO 3 Project webdesign... 4 TSO 3 Digitale beeldverwerking... 5 Digitale beeldverwerking 1... 5 Interfacedesign...

Nadere informatie

Les 5 ... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden. Iedereen online, van 9 tot 99 jaar.

Les 5 ... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden. Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. 5... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor

Nadere informatie

Focus op andere mediatechnieken

Focus op andere mediatechnieken Focus op andere mediatechnieken De wereld om ons heen verandert snel, zowel commercieel als maatschappelijk. Om aansluiting bij onze klanten te houden, vraagt dat binnen Achmea (Versnellen & Vernieuwen),

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project: Portfolio Website. Bedrijf: InHolland Haarlem

Plan van aanpak. Project: Portfolio Website. Bedrijf: InHolland Haarlem Plan van aanpak Project: Portfolio Website Bedrijf: InHolland Haarlem Plaats, datum: Haarlem, 18-09-2013 Opgesteld door: Gerardus Vermeulen (536512), 536512@inholland.nl Plan van Aanpak project Portfolio

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Blok-enquete. kijk op het intranet op de pagina van propedeuse bij Eindejaarsgesprek. klik op de link: blokevaluatie

Blok-enquete. kijk op het intranet op de pagina van propedeuse bij Eindejaarsgesprek. klik op de link: blokevaluatie Blok-enquete kijk op het intranet op de pagina van propedeuse bij Eindejaarsgesprek klik op de link: blokevaluatie evaluatie introductie opdracht stavaza Evaluatie B3 Overzicht B4 en SBC4 Portfolio oefening

Nadere informatie

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso)

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso) (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad Techniek-wetenschappen Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Logisch denken Laboratoriumwerk

Nadere informatie

specialisatie creatief nadine van kleef n.vankleef@han.nl

specialisatie creatief nadine van kleef n.vankleef@han.nl specialisatie creatief nadine van kleef n.vankleef@han.nl ben je fantasierijk? ben je origineel? ga je weleens naar het filmhuis? maak je veel foto s? maak je tekeningetjes op de rand van je papier? let

Nadere informatie

Yannick frisart http://www.nationalevacaturebank.nl/vacature/13062765/front-end-developerwebdesigner-worden-bij-emogy?utm_referrer= Hoe heet de functie: Front-end developer. Is er een verschil in de naam

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing:

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Gebruiksvriendelijkheid: Elon Education is een tool waarmee online woordjes geleerd kunnen worden voor de vreemde talen. Ook is het mogelijk om met Elon Education de tafels te oefenen, werkwoorden enz.

Nadere informatie

Titanpad. Answergarden. Wordle. Tricider. Resultaten Workshop ICT & Aps

Titanpad. Answergarden. Wordle. Tricider. Resultaten Workshop ICT & Aps Titanpad Answergarden Wordle Tricider Resultaten Workshop ICT & Aps Rotterdam, Landelijke Lio-dag 9 februari 2012 Beste student van de lerarenopleidingen economie. Jullie hebben op 9 februari 2012 een

Nadere informatie

Portfolio Fiona Roos. Interaction / Usability / Mindmapping / Webdesign / Concepts / Photography / Visual. Tel.: +31(0)6-52683273

Portfolio Fiona Roos. Interaction / Usability / Mindmapping / Webdesign / Concepts / Photography / Visual. Tel.: +31(0)6-52683273 Portfolio Fiona Roos Interaction / Usability / Mindmapping / Webdesign / Concepts / Photography / Visual Portfolio site: www.fi-design.nl E-mail: info@fi-design.nl Tel.: +31(0)6-52683273 Websites (2006

Nadere informatie

Processmap. Whitney Cheung IV2A

Processmap. Whitney Cheung IV2A Processmap Whitney Cheung 13 oktober 2011 Inhoud Processmap... 1 Debriefing... 3 Concept- Onderweg naar fantasie... 4 Plan van aanpak... 5 Planning- Onderweg naar fantasie... 18 Scenario- Onderweg naar

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO IVV Sint-Vincentius Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Je bent sociaal

Nadere informatie

Essay Interactieve Multimedia. Richard de Bock im Juni

Essay Interactieve Multimedia. Richard de Bock im Juni Essay Interactieve Multimedia Richard de Bock im0915 23 Juni 2009 http://www.few.vu.nl/~im0915 Inhoudsopgave Inleiding...4 Titel...4 Concept...4 Scenario...5 Maken van de film...6 XIMPEL...7 Documentatie...7

Nadere informatie

DONT FEAR THE POP Steven Liemberg 07/08 Periode 2

DONT FEAR THE POP Steven Liemberg 07/08 Periode 2 DONT FEAR THE POP Steven Liemberg 07/08 Periode 2 POP van Steven Liemberg. Curriculum Vitae Naam Steven Liemberg Adres en postcode Peijzerweg 68-4 Plaats Groningen Geboortedatum 29-05-1988 Studentnummer

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011 STOP MOTION FILM 1. WAT? Stop motion zit al een tijdje in de lift. Het werd vroeger vaak gebruikt in animatiefilms waarbij de acteurs en het decor vervangen werden door plasticine (bv. Wallace en Gromit)

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 ADMINISTRATIE (7de jaar BSO) Leerlingenprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie of Retail achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs CLB Brugge(n) Sint Maartensbilk 2, 8000 Brugge Tel. 050 440 220 Starten in het secundair onderwijs 1 Wie zijn wij? 2 Waarvoor kan je bij het CLB terecht? zich goed voelen Josefien is erg nerveus bij toetsen.

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

CURRICULUMVITAE. MICHAEL SCHOUMAN Interactieve Media Professional T : 0 6-5 1 1 4 7 6 5 9. W: http://portfolio.schouman.info

CURRICULUMVITAE. MICHAEL SCHOUMAN Interactieve Media Professional T : 0 6-5 1 1 4 7 6 5 9. W: http://portfolio.schouman.info CURRICULUMVITAE MICHAEL SCHOUMAN Interactieve Media Professional T : 0 6-5 1 1 4 7 6 5 9 @: michael@schouman.info W: http://portfolio.schouman.info Persoonlijke Gegevens Naam: Geboortedatum: Rijbewijs:

Nadere informatie

Elektrotechnieken. Mechanische technieken. Technieken. Elektrische installatietechnieken Grafische media. Printmedia Multimedia

Elektrotechnieken. Mechanische technieken. Technieken. Elektrische installatietechnieken Grafische media. Printmedia Multimedia Technieken als voorbereiding op hogeschool en industrie Elektrotechnieken Elektrische installatietechnieken Grafische media Printmedia Mechanische technieken Mechanische vormgevingstechnieken THHI, een

Nadere informatie

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G)

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Inleiding De opleiding Webdesigner richt zich tot volwassenen met interesse voor een job als webdesigner/graficus.

Nadere informatie

Studentenhandleiding. Apple

Studentenhandleiding. Apple Studentenhandleiding Apple Albert Chermanne maart 2011 1. Inleiding! 3 2. Opdrachten! 4 2.1 Thema 1 - introductie! 4 2.2 Thema 2 - imago! 4 2.3 Thema 3 - Gadgets! 5 2.4 Thema 4 - ipod revolutie en itunes!

Nadere informatie

COMPLEMENTAIRE ACTIVITEIT Toegepaste Informatica (1u/week)

COMPLEMENTAIRE ACTIVITEIT Toegepaste Informatica (1u/week) COMPLEMENTAIRE ACTIVITEIT Toegepaste Informatica (1u/week) KA Voskenslaan - Gent Schooljaar: 2006/2007 Leraar: Annick Van Daele 3 de graad ASO 1ste en 2 de jaar Klassen: Wetenschappen-Topsport (graadsklas)

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7.

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7. Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6 Computers op school Blz 7. De toekomst en de pc Blz 8, 9 Nawoord Blz 10. Inleiding Paragraaf 1.1

Nadere informatie

CyberSoda? Mijn dada!

CyberSoda? Mijn dada! CyberSoda? Mijn dada! Initieert meisjes van 9 tot 16 jaar in de wondere wereld van de informatica Een initiatief van het ADA Netwerk Vrouwen en Informatica Een pedagogisch multimedia-instrument OP HET

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

Analyse document. Motion Graphic. Naam: Fabio D Apice student nummer: Docent:Bart Dijkman Datum: Klas: CAVI B

Analyse document. Motion Graphic. Naam: Fabio D Apice student nummer: Docent:Bart Dijkman Datum: Klas: CAVI B Analyse document Motion Graphic Naam: Fabio D Apice student nummer: 512466 Docent:Bart Dijkman Datum: 26-02-14 Klas: CAVI B INHOUDSOPGAVE Inleiding Onderwerp Doel opdracht Kwaliteitseisen Gebruikers/ kijkers

Nadere informatie

Jeroen Bessems Rubriks. Jeroen Bessems. Rubriks

Jeroen Bessems Rubriks. Jeroen Bessems. Rubriks Jeroen Bessems INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Samenwerken Specialist Ondernemend Generalist Methodisch & gestructureerd Originaliteit & creativiteit Informatievaardig Onderbouwing & verantwoording Kritische

Nadere informatie

BACHELOR IN GRAFISCHE EN DIGITALE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR

BACHELOR IN GRAFISCHE EN DIGITALE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR BACHELOR IN GRAFISCHE EN DIGITALE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2015-2016 Inleiding 2 1 HO WEST 3 2.1 Ba MCT (nmct en devine) 3 2 HO GENT 4 3.1 Ba Toegepaste informatica 4 3 karel DE GROTE HOGESCHOOL 5 4.1

Nadere informatie

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen. Derde graad...

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen. Derde graad... Studiegebied (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad... Techniek-wetenschappen STUDIEGEBIED CHEMIE Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting...

Nadere informatie

BACHELOR IN GRAFISCHE EN DIGITALE MEDIA VRIJSTELLINGEN VIA EVK ACADEMIEJAAR 2013-2014

BACHELOR IN GRAFISCHE EN DIGITALE MEDIA VRIJSTELLINGEN VIA EVK ACADEMIEJAAR 2013-2014 BACHELOR IN GRAFISCHE EN DIGITALE MEDIA VRIJSTELLINGEN VIA EVK ACADEMIEJAAR 2013-2014 1 Inleiding 2 2 HOWEST 3 2.1 Pba Multmedia en communicatietechnologie (MCT) 3 2.2 Pba Toegepaste informatica 4 3 HO

Nadere informatie

Interview verslag! Anouk van Houten 538565. Interview verslag. Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen

Interview verslag! Anouk van Houten 538565. Interview verslag. Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen Interview verslag Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen Inhoudsopgave: Voorwoord -!!!!! blz. 3 Wempe Webdesign -!!!! blz. 4 Opleiding -!!!!!! blz. 4 Beroepskeuze

Nadere informatie

Talen en wetenschappen

Talen en wetenschappen Talen en Grieks- Industriële Latijn-moderne talen Latijn- Moderne talen-wiskunde Wetenschappen-wiskunde Techniek- Studieaanbod derde graad 1 Grieks Aardrijkskunde 1 2 Esthetica 1 0 Grieks 4 4 Biologie 2 1

Nadere informatie

Trek een kaartje met: 1. Doel 2. Doelgroep 3. Onderwerp (dit is een globaal onderwerp en moet door jezelf nader worden bepaald)

Trek een kaartje met: 1. Doel 2. Doelgroep 3. Onderwerp (dit is een globaal onderwerp en moet door jezelf nader worden bepaald) Opdracht: Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening houdt met verschillende behoeftes binnen je

Nadere informatie

De Digitale Academie. Grafische & Webdesign opleidingen. Opleidingsoverzicht

De Digitale Academie. Grafische & Webdesign opleidingen. Opleidingsoverzicht De Digitale Academie Grafische & Webdesign opleidingen Opleidingsoverzicht Opleiding DTP met InDesign & vormgeven met Creative Suite Opleiding DTP met InDesign & vormgeven met Creative Suite Door personeel

Nadere informatie

Tekenen in de Tweede fase

Tekenen in de Tweede fase Tekenen in de Tweede fase Wat kun je verwachten? Wat kun je verwachten? Lessen per week: Havo 4 / 5 2 uur praktijk en 1 uur theorie (KG/KB) Vwo 4 2 uur (de verdeling praktijk / theorie wisselt door het

Nadere informatie

Adobe Creative Cloud voor uw hele school. Software én Onderwijs. Goed Geregeld.

Adobe Creative Cloud voor uw hele school. Software én Onderwijs. Goed Geregeld. Adobe Creative Cloud voor uw hele school Software én Onderwijs. Goed Geregeld. Adobe Creative Cloud voor uw hele school Bent u ook op zoek naar een manier om zowel uw studenten als uw docenten te voorzien

Nadere informatie

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01 OPDRACHTKAART MM-02-06-01 De uitvoering Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 5 (MM-02-01 t/m MM-02-05) afgerond. Je kunt met behulp van multimedia-software, zoals bijvoorbeeld Macromedia

Nadere informatie