Dit doe ik. 10 studentes over hun studie in bèta/techniek/ict....en welke bèta/technische wo-opleiding kies jij?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit doe ik. 10 studentes over hun studie in bèta/techniek/ict....en welke bèta/technische wo-opleiding kies jij?"

Transcriptie

1 Dit doe ik 10 studentes over hun studie in bèta/techniek/ict...en welke bèta/technische wo-opleiding kies jij?

2 3

3 Heb je er wel eens aan gedacht om een bèta/technische studie op de universiteit te gaan doen? En weet je eigenlijk niet goed welke studies er allemaal zijn? Lees dan de verhalen van deze 10 enthousiaste vrouwelijke studenten die allemaal hebben gekozen voor een boeiende bèta/technische studie. Zij vertellen je meer over hun motivatie, geven voorbeelden over wat de studie inhoudt en wat zij er zo interessant en uitdagend aan vinden.

4

5 10 studentes over hun studie 1 Pien studeert Biomedische Technologie 4 2 Tess studeert Industrieel Ontwerpen 6 3 Sanne studeert Informatica 8 4 Ingrid studeert Civiele Techniek 10 5 Nina studeert Wiskunde 12 6 Kirsten studeert Technische Bedrijfskunde 14 7 Valerie studeert Aardwetenschappen 16 8 Juultje studeert Natuur- en Sterrenkunde 18 9 Margo studeert Life Science & Technology Miriam studeert Kunstmatige Intelligentie 22 Wil je meer weten over beroepen in bèta/techniek? Neem dan eens een kijkje op Daar vind je foto s, filmpjes én verhalen van vrouwen en mannen met een beroep in bètawetenschap, techniek en ICT!

6 4 Pien Koopmans studeert Biomedische Technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Je kunt deze studie ook volgen aan de Universiteit Twente. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Mechteld Onderzoeker Bestralingsapparatuur, of kies bij Maak selectie Mens & Medisch.

7 1 Biomedische Technologie 5 Zelf-reparerend lichaam Tijdens een beroepenavond kwam ik in aanraking met Biomedische Technologie. De combinatie van het medische en het technische boeide me. De opleiding trekt steeds meer studenten aan. In mijn eerste jaar waren we met 90 studenten, nu zijn er 150 eerstejaars; evenveel jongens als meisjes. Bij Biomedische Technologie hebben we projectgroepen en colleges. In de colleges krijg je theorie, in de projectgroepen ben je steeds acht weken bezig met het oplossen van vraagstukken die gerelateerd zijn aan de praktijk. Je zoekt bijvoorbeeld naar een manier waarmee tumorcellen herkend kunnen worden met een MRI-scanner. De opleiding is breed: Je krijgt vakken zoals mechanica en werktuigbouwkunde, waarbij wordt ingegaan op het effect van krachten op (menselijke) gewrichten. Het vak informatica is belangrijk: je gebruikt het om te berekenen wat het effect zou kunnen zijn van een medische ingreep. Bij het vak natuurkunde krijg je onder andere stromingsleer van de bloedvaten, waarbij we voorspellen hoe groot de kans is dat de aorta knapt. Voor die tijd moet je opereren! Bij scheikunde leren we over processen in het lichaam en over hoe het lichaam reageert op bepaalde combinaties van toegediende medicijnen. Ik hoop dit jaar mijn bachelor af te ronden. Daarna wil ik me tijdens mijn master specialiseren in botten en botregeneratie: het biologische proces waarbij op natuurlijke wijze botweefsel wordt aangemaakt of vervangen. Die materie vind ik erg interessant: het liefste verdiep ik me in innovaties die ervoor zorgen dat het lichaam zichzelf repareert. Na de studie ga ik waarschijnlijk als medical engineer werken in een ziekenhuis en ga ik me bezighouden met het klinisch onderzoeken van patiënten. Maar je kunt met de studie ook prima in het bedrijfsleven terecht! Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B en Natuurkunde), EM (met Wiskunde B en Natuurkunde) of CM (met Wiskunde B en Natuurkunde).

8 6 Tess van der Kolk studeert Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Je kunt deze studie ook volgen aan de TU Eindhoven en de Universiteit Twente. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Rifca Interaction Designer of Els Spelontwerper.

9 2 Industrieel Ontwerpen 7 Duizendpoot Eigenlijk wilde ik Geneeskunde studeren, maar daar was ik drie keer voor uitgeloot. Bewegingswetenschappen of Biomedische Wetenschappen waren voor mij geen goede alternatieven. Als het geen Geneeskunde kon worden, dan wilde ik iets creatiefs. Dat past bij me, ik ben bijvoorbeeld gek op fotograferen! De studie Industrieel Ontwerpen is een studie waarbij cultuur, techniek, kunst en mensen samenkomen. Industrieel Ontwerpen is creatief en gaat over de menselijke interactie met een product. Industrieel Ontwerpen zie je overal in terug: de stoel waarop je zit, de fiets waarop je fietst. Bij deze studie krijg je naast hoorcolleges veel vakken waarbij je ontwerpen maakt die direct gebruikt zouden kunnen worden. Ik heb onder andere het transportmiddel Doggy ontworpen voor de bloedafname-afdeling van een ziekenhuis. Daarbij moest ik rekening houden met de technische mogelijkheden, de gebruiksvriendelijkheid, de vormgeving, de marktvraag én natuurlijk de wetgeving waar het transportmiddel aan moest voldoen. Er komt dus veel kijken bij het ontwerpen van producten: techniek, vormgeving, productie, assemblage en marktpotentie. Een industrieel ontwerper is een duizendpoot! Je krijgt tijdens de opleiding technische vakken, business vakken en creatieve vakken (over techniek, cultuur en gebruikers). Ook leer je te presenteren, te plannen en in een groep te werken. Soms heb je discussies en interessante gesprekken met medestudenten over hoe een stoel verbeterd kan worden of over hoe hij geproduceerd is; het ontwerpen houdt dan ook nooit op! Als ik klaar ben met de opleiding zou ik het liefste als freelancer producten gaan fotograferen voor bedrijven én medische producten ontwerpen en verkopen. Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B en Natuurkunde), EM (met Wiskunde B en Natuurkunde) of CM (met Wiskunde B en Natuurkunde).

10 8 Sanne Maasakkers studeert Informatica aan de Universiteit Utrecht. Je kunt deze studie ook volgen aan de Universiteit Leiden, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Anne Informatie-analist, of Lidwine ICT-onderneemster.

11 3 informatica 9 Hobby met toekomst Op de basisschool verveelde ik me. Alles ging me makkelijk af, met de plusboekjes was ik snel klaar. Ik heb mezelf leren programmeren en toen ik tien jaar was maakte ik al websites. Op de middelbare school ging ik daarmee door. Ik leerde programmeertalen, zoals HTML, CSS, PHP, JavaScript, en maakte met de Objective-C-programmeertaal apps voor de Iphone. In die tijd ben ik een bedrijf begonnen voor web- en mobiele applicaties, Apprize, dat sinds een jaar geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel. Toch zag ik programmeren als een hobby, niet als een serieuze optie voor de toekomst. Ik ben toen Technische Bedrijfskunde gaan studeren. Niet vreemd dat ik toch van studie ben veranderd. Informatica is een geweldige studie! Alle studenten hebben dezelfde passie en hobby. Iedereen maakt wel spelletjes en websites of bouwt aan computers. Voor een deel gaat Informatica gelijk op met de opleiding Game Technologie. In totaal zijn we met 200 eerstejaars: 110 bij Game Technologie en 90 bij Informatica. Bij Game Technologie zijn er net iets meer meisjes te vinden dan bij Informatica. Samen hebben we een studievereniging, Sticky, waar ik veel meisjes tegenkom. Bij de studie Informatica krijg je de ruimte om je opleiding zelf in te vullen. Je mag kiezen tussen vakken en je kunt de studie in- en aanvullen met vakken die je interessant vindt. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor het vak webtechnologie en volg extra vakken bij Informatiekunde. Je doet vaak projecten en dat gebeurt altijd in teams. We hebben bijvoorbeeld met het vak imperatief programmeren het programma Paint nagemaakt. Ik leer veel, niet alleen andere programmeertalen maar ook over hardware, waar ik eigenlijk geen weet van had. Vervelen doe ik me echt niet meer! Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B), EM (met Wiskunde B) of CM (met Wiskunde B).

12 10 Ingrid van den Brink studeert Civiele Techniek aan de Universiteit Twente. Je kunt deze studie ook volgen aan de TU Delft. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Janneke Projectcoördinator, of Solmaz Lichtontwerper.

13 4 civiele techniek 11 Overstromingen voorkomen Ik wist al in de vierde klas dat ik iets technisch wilde gaan studeren. Per toeval stuitte ik op Civiele Techniek. Ik was naar verschillende meeloopdagen geweest, zoals van Bouwkunde en Technische Bedrijfskunde. Daar hoorde ik van Civiele Techniek, een opleiding waarin je grote projecten leert ontwerpen, realiseren én onderhouden. Zoiets leek me geweldig! De basisvakken van de studie Civiele Techniek zijn onder andere wiskunde, materiaalkunde, mechanica en stromingsleer van water. We hebben hoorcolleges, gevolgd door projecten waarin je de theorie toepast op concrete problemen: Wat kun je bijvoorbeeld doen als er zoveel regen is gevallen dat een rivier dreigt te overstromen? Is het dan verstandiger om een dijk te verleggen of om een wateropslaggebied aan te leggen? Onze projectgroep heeft technische berekeningen gemaakt waarbij we rekening moesten houden met de belangen van de betrokken groepen, zoals milieugroepen. Want ook management is een belangrijk aspect van de studie. Dat zorgt voor een leuke afwisseling, en maakt de studie realistisch en zinvol! Ook hebben we een multifunctionele basisschool ontworpen, waarbij we tegemoet kwamen aan de eisen van bijvoorbeeld ouders, leerkrachten en leerlingen en zorgden we voor de juiste vergunningen. De medestudenten in mijn jaar zijn allemaal leuke mensen. En ik zit bij het damesdispuut Palette, dat elke week borrelt. Het lijkt me bijzonder om later zelf een groot en complex project te managen, waarbij overstromingen worden voorkomen. Daarbij wil ik samenwerken met deskundigen vanuit verschillende disciplines. Dan hoop ik met mijn technische en managementachtergrond het verschil te kunnen maken! Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B en Natuurkunde), EM (met Wiskunde B en Natuurkunde) of CM (met Wiskunde B en Natuurkunde).

14 12 Nina de Bakker studeert Wiskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Je kunt deze studie ook volgen aan de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit Utrecht, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Marlouke Planner KLM, of Sanne Forensisch Onderzoeker.

15 5 Wiskunde 13 De wereld begrijpen Bij het vak wiskunde op de middelbare school wilde ik weten welke redenatie er nou eigenlijk achter zit. Dat kom je te weten als je wiskunde studeert! Eerst dacht ik dat je met de studie Wiskunde alleen docent kunt worden, maar dat is niet zo. Wiskundigen werken overal en zijn vanwege hun analytisch denkvermogen gewild voor managementfuncties. Bij een excursie naar de NS zagen we hoe je bijvoorbeeld als wiskundige spoorkaarten maakt of plannen opstelt om treinpersoneel, dat aan het eind van de werkdag per trein moet aankomen in de eigen woonplaats, optimaal in te zetten. Ik zit in mijn derde jaar en we zijn met veertig studenten. Vrijwel elk vak heeft hoor- en werkcolleges. Bij hoorcolleges krijg je uitleg over de lesstof, tijdens werkcolleges maak je er opdrachten over. Dat doen we het liefst samen, want dan kun je elkaar helpen als je ergens niet uit komt. Ik snap nu veel meer van de wiskunde, eigenlijk van de hele wereld, dan dat ik me had kunnen voorstellen! Op de middelbare school moet je bij het vak wiskunde dingen aannemen, tijdens de studie leer je het redeneren erachter. Je gaat bewijzen waarom een berekening goed of fout is. Volgend jaar ga ik de minor educatie doen, waarmee ik mijn tweedegraads onderwijsbevoegdheid behaal. Als het bevalt, wil ik ook mijn eerstegraads bevoegdheid behalen zodat ik in de bovenbouw van havo en vwo mag lesgeven. Maar misschien ga ik wel iets anders doen. Ik geef nu studievoorlichting aan scholieren en dat vind ik leuk. Het zou zomaar kunnen dat ik daar meer mee ga doen. Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B), EM (met Wiskunde B) of CM (met Wiskunde B).

16 14 Kirsten Schrotenboer studeert Technische Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Je kunt deze studie ook volgen aan de Universiteit Twente en de TU Eindhoven. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Naomi Procesmanager KLM of kies bij Maak selectie Market & Money.

17 6 technische bedrijfskunde 15 Productie en processen optimaliseren Technische Bedrijfskunde sprak me aan door de combinatie van techniek en management. Het sloot mooi aan op mijn profiel: NG met economie. De studie beviel me direct zo goed dat ik niet eens heb meegedaan met de naloting voor Tandheelkunde, waar ik eerst aan dacht. Ik ervaar Technische Bedrijfskunde helemaal niet als zeer technisch. De rode draad door de studie is dat je kijkt naar de productielijn en de bijbehorende producten en processen die kunnen worden verbeterd. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe je de winst van een bedrijf kunt verhogen en hoe je tegelijkertijd kunt voldoen aan alle behoeften van de klant. Of hoe je machines zo in een fabriek kunt opstellen dat je verschillende producten kunt maken met een zo kort mogelijke doorlooptijd. De studie is breed, je krijgt van alles wat: technische vakken met hooren werkcolleges en toegepaste vakken waarbij je bezig bent met casussen. Vaak doe je opdrachten samen met medestudenten. Een spannende opdracht was het bedenken van een innovatie voor een bedrijf dat je zelf mocht uitkiezen. Je moest nagaan of er een marktvraag voor het product was en wat de kosten zouden zijn. Met z n drieën hebben we voor Philips het product draadloze elektriciteit bedacht en er een verslag over geschreven. Voor mij is het feit dat de opleiding breed is misschien ook een valkuil: je kunt er zoveel kanten mee op dat ik het lastig vind om te kiezen. In ieder geval vind je wel makkelijk een baan! Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B), EM (met Wiskunde B) of CM (met Wiskunde B).

18 16 Valerie van der Meij Valerie studeert Aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Je kunt deze studie ook volgen aan de Universiteit Utrecht. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Janne Aardwetenschapper of Kike Geoloog.

19 7 aardwetenschappen 17 Moderne avonturiers Aardwetenschappers zijn eigenlijk moderne avonturiers, de studie past bij mensen die nieuwsgierig zijn naar de wereld. Want er is zoveel nieuws te ontdekken! Tijdens de hele opleiding ben je veel op pad om dingen te bekijken en zelf onderzoek te doen. Alle vakken zijn een combinatie van theorie en praktijk. Gaat het over hydrologie, de studie naar het gedrag en de eigenschappen van water, dan ga je bijvoorbeeld de duinen in. Aan het eind van het eerste jaar doe je zelfs met een groep een maand veldwerk in Spanje. Je brengt een gebied in kaart, je kijkt hoe het water stroomt en welke gesteentes er zijn. De opleiding is klein, we zitten met ongeveer vijftig mensen in een jaar. Er zijn evenveel jongens als meisjes. Iedereen is begaan met de opleiding. Heb je ergens veel interesse in, dan doen docenten hun best om ervoor te zorgen dat je die dingen kunt doen. De studie is breed: alle natuurwetenschappelijke aspecten van de aarde komen aan bod. Na een jaar met oriënterende vakken als het algemene systeem van de aarde, de eigenschappen van gesteente, het klimaat, milieuonderzoek en global change, kies je in het tweede jaar voor een richting. Ik heb gekozen voor de fysische richting, die ingaat op de processen die het landschap vormen. Na het zien van de documentaire Blue gold world water wars heb ik besloten na mijn master nóg een master te doen: Water Science & Management. Ik ben geïnteresseerd in duurzaamheid en ik zat ook in de werkgroep Jong & Duurzaam van de Nationale Jeugdraad. Het lijkt me inspirerend en nuttig om later bij een organisatie te werken die waterprojecten in ontwikkelingslanden helpt te realiseren. Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Natuurkunde), EM (met Natuurkunde en Scheikunde) of CM (met Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde A of Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B).

20 18 Juultje Kok studeert Natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Je kunt deze studie ook volgen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Utrecht. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Wieteke Nanotechnologie of Floor Directeur.

21 8 Natuur- en sterrenkunde 19 Mooiere werkelijkheid Ik dacht eraan om twee studies te doen: Natuurkunde en Wiskunde. Op de middelbare school vond ik natuurkunde en wiskunde dan ook de leukste vakken. Ik had toen de verwachting door natuurkunde meer te leren over hoe de wereld in elkaar zit. En inderdaad: dat is wat je leert bij Natuur- en Sterrenkunde. Zo bijzonder! Voor wiskunde had ik een 10 op mijn eindlijst, voor natuurkunde een 9. (Maar er zijn ook veel studenten met lagere cijfers voor deze vakken op hun eindlijst). De natuurkunde op de universiteit lijkt in het begin best wel op die van de middelbare school. Alleen gaat het verder en dieper. Het is een studie waar je hard voor moet werken. Je maakt veel uren en moet veel oefenen met opgaven. Dat is belangrijk. Het gaat er niet om dat je de kennis kunt reproduceren, je moet deze vooral kunnen toepassen op nieuwe problemen. Als het me na veel gepuzzel uiteindelijk toch gelukt is om een moeilijk vraagstuk zelf op te lossen, geeft me dat een goed gevoel! Het leukste eerstejaarsvak vind ik Speciale Relativiteitstheorie, iets wat je op de middelbare school niet krijgt. Dit is een spannend vak omdat je uitrekent hoe de wereld er bijvoorbeeld uit zou zien als je héél snel zou bewegen. Je wordt steeds op het verkeerde been gezet: bewegende dingen worden kleiner en bewegende klokken gaan langzamer. Telkens denk ik: Dit kan niet... Maar het is wel zo. De werkelijkheid is zelfs mooier dan ik had gedacht! Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B en Natuurkunde), EM (met Wiskunde B en Natuurkunde) of CM (met Wiskunde B en Natuurkunde).

22 20 Margo van Berkum studeert Life Science & Technology aan de Universiteit Leiden. Je kunt deze studie ook volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen en de TU Delft. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Wieske Procestechnoloog of kies bij Maak selectie Water, Energie & Natuur.

23 9 life science & technology 21 Duurzame oplossingen Op de middelbare school had ik een project over de werking van enzymen en eiwitten. Dat vond ik zo interessant dat ik er meer over opzocht. Ik realiseerde me dat een studie die scheikunde en biologie combineert, iets voor mij zou zijn. Ik heb toen gekozen voor de studie Life Science & Technology, waarbij je leert hoe biologische processen werken én kijkt naar technologische toepassingen. Het aantal studenten van de opleiding groeit, nu zijn er ongeveer 130 eerstejaars. De verhouding jongens en meisjes is ongeveer 60%/40%. Bij deze opleiding gaan de biologie en scheikunde over heel kleine deeltjes: moleculen en cellen. Hoe werken cellen en hoe kun je ze gebruiken in belangrijke producten voor de maatschappij? Levende cellen kun je gebruiken om medicijnen te maken, zoals insuline, dat wordt gebruikt bij patiënten met suikerziekte. Je krijgt gemiddeld twee dagen per week practica. Zo heb je een practicum biochemie, waarbij je leert te onderzoeken hoe eiwitten werken. Bij het vak biotechnologie gaat het om toepassingen: je laat bijvoorbeeld bacteriën groeien in een vat met voedingsstoffen en zuurstof, en meet dan hoe ze groeien. Zo leer je processen begrijpen waar veel gebruik van wordt gemaakt voor het maken van onder andere medicijnen, vitamines, bier en biobrandstoffen. Met de technologische kant wil ik verder, die fascineert me, gecombineerd met duurzaamheid. Ik wil duurzame oplossingen ontwikkelen, denk aan biobrandstoffen waaraan geen voedsel wordt verspild. Daar heb ik bij een researchgroep van de universiteit al onderzoek naar gedaan. Ook wil ik me verdiepen in biologisch afbreekbaar plastic. Dat moet te maken zijn met levende cellen, zoals bacteriën. En ik wil uitzoeken hoe! Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B en Natuurkunde), EM (met Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde) of CM (met Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde).

24 22 Miriam Huijser studeert Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam. Je kunt deze studie ook volgen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Natalie Onderzoeker, of kies bij Maak selectie Science & Exploration.

25 10 kunstmatige intelligentie 23 Sociale uitvindingen Ik wilde een studie doen met mensen. Eerst dacht ik aan Psychologie, daarna aan Psychobiologie omdat ik hersenen interessant vind. Toen kwam ik de studie Kunstmatige Intelligentie tegen, wat bij me past. Ik ben namelijk gek op techniek! Altijd had ik al iets met technische snufjes en gadgets. En techniek wil ik combineren met zinvolle dingen voor mensen. Dat kan met deze studie! Bij Kunstmatige Intelligentie leer je intelligentie na te bootsen in machines. Het is een studie van de toekomst, in alles komt meer intelligentie: denk hierbij aan het feit dat computers inmiddels spraak of emoties in gezichten kunnen herkennen. In mijn jaar, het tweede, zijn we met 44 studenten. We doen uiteenlopende projecten: van het leren schaken van een robotarm tot het efficiënter maken van een lucht- en warmtesysteem door dit te laten reageren op het Co²-gehalte in een ruimte. De opleiding bestaat voor 85% uit technische vakken. Je leert programmeren en daarbij te werken met beeldverwerking. Logica is een belangrijk vak. In werkcolleges moet je bijvoorbeeld ingewikkelde raadsels zien op te lossen met logica. Daarvoor moet je abstract denken, zoals bij wiskunde. Mijn favoriete vak is natuurlijke taalmodellen en interfaces. Het gaat over het modelleren van natuurlijke taal, zodat het te gebruiken is voor vertalen, spraakherkenning of het zoeken van informatie zoals bij Google: hoe beter je vragen formuleert, des te zuiverder de antwoorden zijn. Ik hoop dat ik ooit een gave uitvinding zal doen met een sociaal nut, bijvoorbeeld voor een achterstandswijk. Zoiets als de moodwall in de wandeltunnel in de Bijlmer, de lichtmuur die meebeweegt als je erlangs loopt waardoor mensen zich veiliger voelen, lijkt me geweldig. Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG, EM of CM (met Wiskunde A of Wiskunde B).

26 Uitgave augustus 2013 VHTO VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek Science Park XH Amsterdam T E W Tekst: Brechje Hollaardt Fotografie: Liesbeth Dingemans Ontwerp: Carta communicatie & grafisch ontwerp

27

28 Meer informatie? Er zijn nog veel meer leuke en uitdagende bèta/ technische studies. Wil je weten welke? Neem dan contact op met je decaan of kijk eens op Je kunt ook veel informatie vinden op de websites van de universiteiten. T E in bèta, techniek & ict Wil je meer informatie over beroepen? Kijk dan op

ADVANCED TECHNOLOGY 50002 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % Voorbeeld

ADVANCED TECHNOLOGY 50002 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % Voorbeeld Bachelor vooraanmeldingen UT opleidingen (Bron IBG) 17-07-2006 ADVANCED TECHNOLOGY 50002 naam studie 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % ADVANCED TECHNOLOGY UNIVERSITEIT

Nadere informatie

Cultuur en Maatschappij CM

Cultuur en Maatschappij CM Cultuur en Maatschappij CM Wiskunde C (of wiskunde A, positief advies nodig) Geschiedenis Maatschappijwetenschappen Eén van de vakken: Tekenen, Muziek, Frans of Duits Frans of Duits Latijnse taal en cultuur

Nadere informatie

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas 24 november 2015 26-06-14 1 Na vanavond begrijpt en weet U: Wat profielen zijn. Welke profielen er op het Cosmicus College zijn. Hoe een profiel gekozen

Nadere informatie

Profielkeuze-test (PKT)

Profielkeuze-test (PKT) Profielkeuze-test (PKT) Anoniem 2014 TalentFocus Inleiding Het kiezen van een profiel is voor veel leerlingen lastig. Want als je nog niet precies weet wat je later wilt studeren is het moeilijk om op

Nadere informatie

WO-BACHELOR - studentaantallen Economie en Recht

WO-BACHELOR - studentaantallen Economie en Recht Economie en Recht Bedrijfskunde Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Wageningen University 238 Bedrijfskunde Bedrijfskunde Erasmus Universiteit Rotterdam 2.204 Bedrijfskunde Bedrijfskunde Maastricht University**

Nadere informatie

CROHO. code. University. University

CROHO. code. University. University wo bachelor in combinatie met educatieve minor CROHO code indien beperkt tot daarbij genoemde universiteit(en) Bevoegdheid Sociale Geografie en Planologie 56838 Leraar Aardrijkskunde Aardwetenschappen

Nadere informatie

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig tot 1 augustus 2007.

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig tot 1 augustus 2007. Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 mei 2007, nr. HO/BL/2007/3152, houdende nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs

Nadere informatie

Informatica kiezen. Informatica: iets met computers? Informatie over het vak informatica in de Tweede Fase van havo en vwo

Informatica kiezen. Informatica: iets met computers? Informatie over het vak informatica in de Tweede Fase van havo en vwo Informatica kiezen Informatica: iets met computers? Informatie over het vak informatica in de Tweede Fase van havo en vwo Voorlichtingsmateriaal voor leerlingen in havo en vwo Het vak informatica Waarom

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE BACHELORPROGRAMMA De bacheloropleiding Werktuigbouwkunde is een veelzijdige universitaire opleiding, waarin je technische kennis leert omzetten naar

Nadere informatie

Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007

Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 Bijlage A (Bijlage behorende bij de regeling Wijziging van de regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 in verband met vervanging van de bijlagen van 1 oktober 2008, kenmerk HOenS-2008/59402)

Nadere informatie

Profielvoorlichting 3 e klas 31 oktober 2017

Profielvoorlichting 3 e klas 31 oktober 2017 Profielvoorlichting 3 e klas 31 oktober 2017 De PowerPoint komt in de loop van de week op de website te staan Decaan: Astrid Verspeek a.verspeek@hetbaken.nl Programma Profielen Vakken Normeringen Verschil

Nadere informatie

BIJLAGE A NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN VOOR OPLEIDINGEN VAN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

BIJLAGE A NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN VOOR OPLEIDINGEN VAN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS BIJLAGE A NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN VOOR OPLEIDINGEN VAN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: NT: profiel natuur en techniek NG: profiel natuur en gezondheid EM: profiel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24411 1 mei 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 april 2017, nr. HO&S/805204, houdende

Nadere informatie

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Science De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Waarom een brede natuurwetenschappelijke opleiding? Je krijgt een brede natuurwetenschappelijke basis met vakken uit de

Nadere informatie

B Milieu-maatschappij-wetenschappen. B Molecular Science and Technology. B Oude Culturen van de Mediterrane Wereld

B Milieu-maatschappij-wetenschappen. B Molecular Science and Technology. B Oude Culturen van de Mediterrane Wereld zonder meer toelaatbaar met profiel NT B Aarde en economie B Aardwetenschappen B Actuariële wetenschappen B Advanced Technology B Afrikaanse talen en culturen B Agrotechnologie B Algemene Cultuurwetenschappen

Nadere informatie

Vooropleidingseisen van vwo naar wo

Vooropleidingseisen van vwo naar wo Vooropleidingseisen van vwo naar wo 2016-2017 Vooropleidingseisen Vooropleidingseisen van vwo naar van wo van VWO VWO naar naar WO WO = = Dit profiel Dit profiel geeft geeft toegang toegang tot deze tot

Nadere informatie

Overzicht fixusopleidingen met selectie studiejaar Hogescholen. d.d. 1 december 2017

Overzicht fixusopleidingen met selectie studiejaar Hogescholen. d.d. 1 december 2017 Overzicht fixusopleidingen met selectie studiejaar 2018-2019 Hogescholen 34397 2018 B Biologie en Medisch Laboratoriumonderz Avans Hogeschool voltijd 210 3 34397 2018 B Biologie en Medisch Laboratoriumonderz

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32957 30 september 2015 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 21 september 2015, nr. HO&S/805204,

Nadere informatie

Christelijke Scholengemeenschap - gymnasium, atheneum, havo en vmbo. Betaonderwijs

Christelijke Scholengemeenschap - gymnasium, atheneum, havo en vmbo. Betaonderwijs Christelijke Scholengemeenschap - gymnasium, atheneum, havo en vmbo Betaonderwijs 'Als je doet wat je altijd gedaan hebt, krijg je wat je altijd kreeg' Albert Einstein Wat is betaonderwijs? De bètarichting

Nadere informatie

REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS April 2012

REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS April 2012 REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS April 2012 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs In deze bijlage wordt verstaan onder: NT: profiel natuur en techniek NG: profiel

Nadere informatie

Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs

Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs Bijlage A Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs Bijlage bij de Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 28 april 2006, nr. HO/BL/2006/8595,

Nadere informatie

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Alle WO studies NT NG EM CM

Alle WO studies NT NG EM CM Alle WO studies NT NG EM CM B Aarde en economie * * * wisa of wisb B Aardwetenschappen * nat nat + schk (wisa of wisb) + nat + schk B Actuariële wetenschappen * wisb wisb wisb B Advanced Technology * wisb

Nadere informatie

BIJLAGE BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie van onderwijs. Bij het overnemen van deze gegevens kunnen er tikfouten zijn

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

Overzicht Lotingstudies WO Laatste wijziging: 14-9-15

Overzicht Lotingstudies WO Laatste wijziging: 14-9-15 Overzicht Lotingstudies WO Laatste wijziging: 14-9-15 Bedrijfskunde Radboud Universiteit Nijmegen Bedrijfskunde Rijksuniversiteit Groningen Bedrijfskunde Vrije Universiteit Amsterdam Biomedische wetenschappen

Nadere informatie

Welke Wiskunde moet ik kiezen?

Welke Wiskunde moet ik kiezen? Welke Wiskunde moet ik kiezen? Welke Wiskundes zijn er? Welke Wiskunde past bij mij? Welke Wiskunde heb ik nodig? Welke Wiskunde kan ik op het Erasmiaans volgen? Welke Wiskundes zijn er? Wiskunde A Wiskunde

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK BACHELORPROGRAMMA CIVIELE TECHNIEK WAT IS CIVIELE TECHNIEK? Civiel technici ontwerpen, construeren en beheren infrastructuur en grote

Nadere informatie

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden 1. In deze bijlage wordt verstaan

Nadere informatie

Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College

Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College Havo-3, wat dan.? Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College WO WO HBO HBO VWO 6 MBO Havo 5 VWO 5 *niet zonder meer mogelijk! TL 4 Havo 4 TL 3 Havo 3 Toekomstplan opstellen Wie ben ik? Wat kan ik?

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo

Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo (Gebaseerd op de publicatie van het ministerie van OCW Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs d.d. 01-10-2016) Betekenis van gebruikte

Nadere informatie

Vooropleidingseisen van VWO naar WO

Vooropleidingseisen van VWO naar WO Vooropleidingseisen van VWO naar WO Vooropleidingseisen van VWO naar WO! = Dit profiel geeft toegang tot deze opleiding. " = Dit profiel geeft geen toegang tot deze opleiding. A / B A + B A / B + C / D

Nadere informatie

Februari 2014 Versie 1.1

Februari 2014 Versie 1.1 www.qompas.nl Februari 2014 Versie 1.1 Interesse/competentieprofiel van de Artistieke Bèta Surrounded by Talent 0Inleiding Een uitdaging voor veel specialistische opleidingen is om in beeld te komen bij

Nadere informatie

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie van onderwijs. Bij het overnemen van deze gegevens kunnen er tikfouten zijn

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

PROFIELKEUZE havo (presentatie van de voorlichtingsavond)

PROFIELKEUZE havo (presentatie van de voorlichtingsavond) PROFIELKEUZE 2017 3 havo (presentatie van de voorlichtingsavond) Nu nog even een profiel kiezen In welke vakken ga je examen doen? Profielkeuze is een proces Leerling + ouders + school Tijdspad profielkeuze

Nadere informatie

Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo

Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs Geldend van 29-09-2017 t/m heden (publicatie van het ministerie van OCW) Bijlage A. Nadere

Nadere informatie

Profielkeuze in 3 Atheneum. Profielen en opleidingen Keuzeproces in de 3 e klas Tijdpad

Profielkeuze in 3 Atheneum. Profielen en opleidingen Keuzeproces in de 3 e klas Tijdpad Profielkeuze in 3 Atheneum Profielen en opleidingen Keuzeproces in de 3 e klas Tijdpad 1 De vakken in het Gemeenschappelijk Deel : Deze vakken krijgen alle leerlingen Nederlands Engels Duits of Frans Maatschappijleer

Nadere informatie

Op welke school zitten onze oud-werkers vmbo nu?

Op welke school zitten onze oud-werkers vmbo nu? In deze bijdrage geven de decanen van de drie afdelingen een indruk van de vervolgkeuzes van onze werkers. Die keuzes vertonen jaar in jaar uit natuurlijk fluctuaties, anderzijds geeft het beeld van één

Nadere informatie

Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker

Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker Bachelor College en Technologie* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Biomedische

Nadere informatie

* * * wia of wib Bedrijfskunde 8. B Business Studies * * * wia of wib 9. B Econometrics * wib wib wib 10. B Econometrics and Operations

* * * wia of wib Bedrijfskunde 8. B Business Studies * * * wia of wib 9. B Econometrics * wib wib wib 10. B Econometrics and Operations Bijlage C Lijst van dere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs. Deze eisen gelden voor 4 vwo, dus voor leerlingen die instromen in het wo vaf 2010 en vallen onder de nieuwe tweede fase.

Nadere informatie

Profielkeuze Vakkeninformatie HAQ3. Iris Eckardt Decaan Havo/Vwo/Quest

Profielkeuze Vakkeninformatie HAQ3. Iris Eckardt Decaan Havo/Vwo/Quest Profielkeuze Vakkeninformatie HAQ3 Iris Eckardt Decaan Havo/Vwo/Quest 2 de Fase (de bovenbouw) 4 profielen CM - Cultuur en Maatschappij EM - Economie en Maatschappij NG - Natuur en Gezondheid NT - Natuur

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van mensen genezen zonder te opereren Bachelor College Biomedische technologie // Ik droom van mensen genezen zonder te opereren // Elke Aarts, student

Nadere informatie

E-BOEK: DE STUDIEKEUZE KOMT ERAAN!

E-BOEK: DE STUDIEKEUZE KOMT ERAAN! E-BOEK: DE STUDIEKEUZE KOMT ERAAN! E-BOEK: DE STUDIEKEUZE KOMT ERAAN! Carine Vos Richting-Wijzer Advies Zwolle augustus 2011 Carine Vos Pagina 2 Voorwoord In mijn bedrijf Richting-Wijzer Advies kom ik

Nadere informatie

Bijlage C behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007

Bijlage C behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 Bijlage C (Bijlage behorende bij de regeling Wijziging van de regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 in verband met vervanging van de bijlagen van 1 oktober 2008, kenmerk HOenS-2008/59402)

Nadere informatie

Vooropleidingseisen Van vwo naar wo

Vooropleidingseisen Van vwo naar wo qompas.nl Vooropleidingseisen Van vwo naar wo 2017-2018 Talent Vooropleidingseisen van vwo naar wo = Dit profiel geeft toegang tot deze opleiding. = Dit profiel geeft geen toegang tot deze opleiding. A

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21337 29 juli 2014 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 09-07-2014, nr. DL/641019, houdende

Nadere informatie

Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw

Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw Voorlichtingsavond profielkeuze en bovenbouw Voor ouders en leerlingen 3 VWO Welkom + voorstellen Tweede Fase / bovenbouw Vakkenpakket en profielen Extra vak Dyslexie Afsluiting PROGRAMMA INLEIDING De

Nadere informatie

wisa of wisb en Engelse taal wisa of wisb en Engelse taal Engelse taal B Economie * * * wisa of wisb B Economie en Bedrijfseconomie

wisa of wisb en Engelse taal wisa of wisb en Engelse taal Engelse taal B Economie * * * wisa of wisb B Economie en Bedrijfseconomie Bijlage A. Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs 1.In deze bijlage wordt verstaan onder: NT: NG: EM: CM: ak: biol: econ: grtl: latl: : nlt: : wisa: wisb: profiel

Nadere informatie

Terugblik. - stedenreizen / EEPD / stadswandeling. - lustrum

Terugblik. - stedenreizen / EEPD / stadswandeling. - lustrum 100 %?! Terugblik - stedenreizen / EEPD / stadswandeling - lustrum Site: - vakinhoud PTA - examenreglement BOOR Toetsweken Periode 1:- 10 t/m 18 oktober SE's - profielwerkstuk, literatuurlijst - 18 t/m

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating Naam opleiding: Technische Bestuurskunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 16 Verschil 214 tov. 213 16-4-212 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 283 3319

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 19 Verschil 214 tov. 213 7-5-212 6-5-213 5-5-214 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen

Nadere informatie

Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten

Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten student: score: studentnummer: vraag 1: opleiding: Rechtsgeleerdheid vraag 8: email: vraag 12: 1 Met welke vooropleiding heb je toegang tot de opleiding

Nadere informatie

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS vwo verplichte profielvakken Vooropleidingseisen hoger onderwijs: van vwo naar wo Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie

Nadere informatie

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Wat zijn de kernkwaliteiten van de volgende beroepen?

Wat zijn de kernkwaliteiten van de volgende beroepen? PROFIELKEUZE 2015 Wat zijn de kernkwaliteiten van de volgende beroepen? Profielen: Letterkunde IBM Chirurg Piloot C&M E&M N&G Cultureel Talig Organisatie management Nauwkeurig Geduldig Sociaal Uitstekende

Nadere informatie

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden Bijlage C (Behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007; laatstelijk gewijzigd bij regeling Wijziging van de regeling nadere vooropleidingseisen

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen nameting

Vragenlijst leerlingen nameting Bijlage C Vragenlijsten Vragenlijst voor leerlingen Vragenlijst leerlingen nameting Dit schooljaar doe jij mee aan de pilot havo Carrousel. Je bent bij een aantal organisaties op Carrouselbezoek geweest

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE BACHELORPROGRAMMA TECHNISCHE NATUURKUNDE In de Nederlandstalige bacheloropleiding Technische Natuurkunde draait het om het

Nadere informatie

Vooropleidingseisen WO

Vooropleidingseisen WO Vooropleidingseisen WO Betekenis van gebruikte tekens en afkortingen: * : toegangsrecht # : geen toegangsrecht ( ) : keuze uit de tussen haakjes vermelde vakken. Eén van de vakken is voldoende. Een vakaanduiding

Nadere informatie

Oriëntatiejaar Life Sciences

Oriëntatiejaar Life Sciences Oriëntatiejaar Life Sciences Oriëntatiejaar Life Sciences Joan Wellink (studieadviseur) Voor wie is het oriëntatiejaar? Wat is het oriëntatiejaar? Wat heb je nodig? Hoe en wat studeer je? Wat kun je er

Nadere informatie

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS vwo verplichte profielvakken Vooropleidingseisen hoger onderwijs: van vwo naar wo Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie

Nadere informatie

Zoek het uit! Studiekeuze123

Zoek het uit! Studiekeuze123 Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat natuurlijk

Nadere informatie

// IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER //

// IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER // Bachelor College MEDISCHE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE* * Deze major is formeel onderdeel van de

Nadere informatie

Profielkeuze Tweede Fase

Profielkeuze Tweede Fase Profielkeuze Tweede Fase 3e leerjaar havo/vwo 3 december 2015 Even voorstellen Loek Zoon - afdeling havo/vwo leerjaar 1 t/m 3 (ter vervanging van decaan) Maud Knook - afdeling havo/vwo leerjaar 4 t/m 6

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 12 Verschil 213 tov. 212 21 3 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 225 221

Nadere informatie

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123.nl Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke studie past goed bij jou? Misschien weet je al jaren

Nadere informatie

Betekenis van gebruikte tekens en afkortingen: = toegangsrecht = géén toegangsrecht

Betekenis van gebruikte tekens en afkortingen: = toegangsrecht = géén toegangsrecht Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie van onderwijs. Bij het overnemen van deze gegevens kunnen er tikfouten zijn gemaakt. Controleer daarom altijd (en op

Nadere informatie

VWO WO doorstroomeisen

VWO WO doorstroomeisen VWO WO doorstroomeisen Wil je na VWO naar HBO? Haal dan in het decanaat een lijst met doorstroomeisen van VWO naar HBO N+T N+G E+M C+M VWO VERPLICHTE PROFIELVAKKEN wib wia/b wia wic na bi ec Gs sk sk Keuzevak/

Nadere informatie

Dit doe ik. 10 studentes over hun opleiding in bèta/techniek/ict....en welke bèta/technische hbo-opleiding kies jij?

Dit doe ik. 10 studentes over hun opleiding in bèta/techniek/ict....en welke bèta/technische hbo-opleiding kies jij? Dit doe ik 10 studentes over hun opleiding in bèta/techniek/ict...en welke bèta/technische hbo-opleiding kies jij? 3 Heb je er wel eens aan gedacht om een bèta/technische hbo-opleiding te gaan doen? En

Nadere informatie

PROFIELKEUZE HAVO 3. Maandag 30 januari 2017

PROFIELKEUZE HAVO 3. Maandag 30 januari 2017 PROFIELKEUZE HAVO 3 Maandag 30 januari 2017 PROGRAMMA Uitleg profielen Uitleg nieuwe vakken Proces tot profielkeuze Vervolg 7-2-2017 2 4 PROFIELEN Natuur / Techniek Natuur / Gezondheid Economie / Maatschappij

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND PROFIELKEUZE 3 VWO. 7 januari 2015

INFORMATIEAVOND PROFIELKEUZE 3 VWO. 7 januari 2015 DECANAAT INFORMATIEAVOND PROFIELKEUZE 3 VWO 7 januari 2015 Doel van deze presentatie De decanen: W. Bardoul - decaan M. Aarts - stagiaire decanaat Informatie over de profielen Het keuzetraject Traject

Nadere informatie

// IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG //

// IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG // Bachelor College PSYCHOLOGY & TECHNOLOGY* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen

Nadere informatie

Informatie-avond vwo4. Welkom

Informatie-avond vwo4. Welkom Informatie-avond vwo4 Welkom Agenda Opening Informatie over V4 Decanaat Mentoren Geslaagd!! Het leren in de bovenbouw Inzicht Uit het hoofd leren Oefenen Toepassen Het leren in de bovenbouw Basis leggen

Nadere informatie

Vooropleidingseisen WO

Vooropleidingseisen WO Vooropleidingseisen WO Instroommogelijkheden met ATHENEUM-DIPLOMA van het GVC Economie 1. Actuariële wetenschappen Ja Wis B Nee Nee 2. Bedrijfseconomie Ja Ja Ja Wis A 3. Bedrijfskunde Ja Ja Ja Wis A 4.

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Ouderavond profielkeuze klas 3 8 november 2016

Hartelijk welkom. Ouderavond profielkeuze klas 3 8 november 2016 Hartelijk welkom Ouderavond profielkeuze klas 3 8 november 2016 Programma van deze avond: 19:30 Welkom door Ingeborg 19:35 Profielkeuze door Renske en Machiel 20:10 Uiteen met de mentoren: Keuzeweb en

Nadere informatie

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek waarin jaarlijks alle Bachelor en Master studenten in het hoger onderwijs gevraagd

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Bijlage C behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007

Bijlage C behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 Bijlage C behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Informatica. VWO 5 en 6 HAVO 4 en 5

Informatica. VWO 5 en 6 HAVO 4 en 5 Informatica VWO 5 en 6 HAVO 4 en 5 informatiekunde - informatica Onderbouw: Word Excel Bovenbouw: Nieuw vak Inhoud komt straks Powerpoint E-mail Internet Studielast Havo HAVO 4 3 lesuren per week HAVO

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gelet op artikel 33, lid Ib, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gelet op artikel 33, lid Ib, van de Wet op het voortgezet onderwijs; Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2011, nr. DL/299780 houdende wijziging van de Regeling verwantschapstabel educatieve minor De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Bacheloropleiding Wiskunde. 4 november 2017

Bacheloropleiding Wiskunde. 4 november 2017 Bacheloropleiding Wiskunde 4 november 2017 Wiskunde is overal! Informatica, big data, cryptografie Natuurkunde, sterrenkunde, chemie Financiële wereld (banken, verzekeraars) Economie, econometrie Neurowetenschap.

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 24 Verschil 213 tov. 212 13 6 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 479 417

Nadere informatie

Audit Beta-beleid. Opdrachtgever: Strabrecht College te Geldrop. Opdracht:

Audit Beta-beleid. Opdrachtgever: Strabrecht College te Geldrop. Opdracht: Audit Beta-beleid Opdrachtgever: Strabrecht College te Geldrop Opdracht: We willen inzicht krijgen in de voor de school tegenvallende resultaten t.a.v. keuze voor het N-profiel. Inzicht krijgen in de voor

Nadere informatie

Bijlage C. ak: aardrijkskunde bi: biologie gr: Grieks. la: Latijn na: natuurkunde nl&t: natuur, leven en technologie

Bijlage C. ak: aardrijkskunde bi: biologie gr: Grieks. la: Latijn na: natuurkunde nl&t: natuur, leven en technologie Bijlage C Bijlage bij de voorlichtingspublicatie Nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs bij nieuwe voprofielen 2007 van 13 september 2006, kenmerk HO/BL-2006/33802 Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen

Nadere informatie

Bètadag 2015. Bèta In Leiden

Bètadag 2015. Bèta In Leiden + Bètadag 2015 + Bèta In Leiden In samenwerking met de landelijke stichting bètadag organiseert Universiteit Leiden dit jaar de bètadag. Een Hele dag vol activiteiten zodat scholieren kunnen ervaren hoe

Nadere informatie

Naam opleiding: Klinische Technology. Toelating

Naam opleiding: Klinische Technology. Toelating Naam opleiding: Klinische Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Profielkeuze 2014-2015 M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Inrichting tweede fase 4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo Opbouw vakkenpakket havo en vwo algemeen deel profieldeel vrij deel Het algemene

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016 Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College

Nadere informatie

VWO (nieuwe) doorstroomlijsten naar WO

VWO (nieuwe) doorstroomlijsten naar WO Vastgestelde OCW regeling per oktober 2008 VWO (nieuwe) doorstroomlijsten naar WO Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VOprofielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden.

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 havo

Ouderavond Profielkeuze 3 havo Ouderavond Profielkeuze 3 havo 2017 2018 Programma Voortraject De keuzes Waar rekening mee houden? Hoe verder Vragen? 1 Voortraject: keuzelessen & oriëntatie Uitleg profielbrief (de keuzes) Opdrachten

Nadere informatie