Sigrid Orgers & Sven den Boer TERUG NAAR DE ABSOLUTE EENVOUD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sigrid Orgers & Sven den Boer TERUG NAAR DE ABSOLUTE EENVOUD"

Transcriptie

1 Sigrid Orgers & Sven den Boer TERUG NAAR DE ABSOLUTE EENVOUD

2 Grote veranderingen» Nieuwe regeerakkoord» Begeleiding, jeugdzorg en verzorging» Minder budget Wmo» Veranderende regels aanbesteding zorg» Kanteling (effect op voorzieningen)» Integraal zorglandschap & maatwerk» Aansturing toenemende dynamiek Speelveld in beweging Hoe bewaakt u de rust?

3 Kenmerken nieuwe zorglandschap Meer complexiteit door:» Meer diversiteit klanten» Meer maatwerk (gekanteld)» Meer aanbieders en stakeholders» Meer verantwoordelijkheid gemeente» Nog niet uitgekristalliseerd (politiek)» Minder budget (intern en extern) Toenemende Complexiteit

4 Vragen om» Gemeente als regisseur en vangnet» Cliënt aan het roer» Flexibiliteit in contractering» Flexibiliteit in uitvoering en processen» Kostenbesparing (intern en extern)» Real-time management informatie» Sturing op kwaliteit & klanttevredenheid» Inkoop georganiseerd op lagere niveaus Ontcomplexiceren van de zorg (rondom individuele vraag)

5 Flexibiliseren Wmo? De spelregels:» Flexibel contracteren;» Anders financieren (beperkt subsidieren);» Inkoop per en straks door cliënt;» Stimuleren innovatie, samenwerken en specialisme aanbieders;» Focus op front-office;» Automatiseren processen front- en back-office Veranderende rol gemeenten: toegroeien naar poortwachtersfunctie (toegang, compensatie, kwaliteit) regie op macro/meso niveau & bij klachten microniveau

6 Vraaggericht inkopen Zo werkt het: Gemeente voert keukentafelgesprek en beschrijft ondersteuningsvraag en doelstelling Gemeente bepaalt parameters (Prijs, kwaliteit, voorkeur klant en snelheid van leveren) Gemeente plaatst profiel cliënt (anoniem) en vraag (soms eenvoudig, soms complex) Aanbieders doen aanbod (maatwerk en integraal) Gemeente beoordeelt en kiest (eventueel i.s.m. klant) Vraag en aanbod individueel bij elkaar brengen!

7 Vraaggericht inkopen Dit levert het op:» Structuur in complexe zorglandschap» Grip op alle zorgsoorten: HH, HM, begeleiding, jeugdzorg, verzorging etc..» Beheersbaar contracteren van 100+ aanbieders» Inkoop op maat van productgericht naar vraaggericht» Flexibiliteit door monitoring & continue bijsturing ( Bewezen in de praktijk bij 40 gemeenten

8 Case : Ondersteuning agressievermindering kind Resultaat keukentafelgesprek Betreft 14 jarige jongen gemiddeld begaafd. Gaat naar Vmbo (Mavo). Gezin: vader, moeder, klant (14) en zusje (12). Klant is al een paar keer besproken in het multidisciplinaire overleg (ZAT) op school vanwege zijn agressieve gedrag. Zowel tegenover leerkrachten als medeleerlingen kan hij soms ontploffen en door het lint gaan. Hij is dan niet meer aanspreekbaar. Alle reacties (strengheid en geruststelling) lijken averechts te werken. Hij gooit met spullen en gooit zich op de grond. De driftbuien hebben meestal te maken met teleurstelling, machteloosheid en onbegrip bij een ander over hem. Medeleerlingen worden bang en mijden hem daarom. Klant is in de klas een randfiguur. Hij heeft geen groepje waar hij bij hoort, maar wordt zeker niet gepest. Klant voetbalt en daar heeft dit probleem zich ook 2 keer voorgedaan. Er zijn geen noemenswaardige problemen verder met hem of in het gezin. Ouders herkennen het probleem van jongs af aan. Ze zeggen dat ze er mee hebben leren leven en het altijd weer over gaat na 10 a 15 minuten.

9 Het ZAT maakt zich desondanks zorgen over de agressieregulatie van de klant, zowel i.v.m. zijn eigen ontwikkeling als i.v.m. veiligheid andere leerlingen. Deze zorgen worden bevestigd door een screeningsgesprek die de schoolpsycholoog heeft gehouden met klant. Ze denken aan een cursus of training. De ouders vinden dit niet direct nodig, maar willen wel hun best doen om hun zoon te motiveren. ik ben niet zo n prater zegt ie van zichzelf. Toch laat hij weten dat hij mee wil werken, nadat de school de noodzaak heeft benadrukt. De uitvraag: Binnen 1 week na publicatiedatum graag voorstel (aanpak & kosten) qua: Voorkomen of reguleren van agressiegevoelens om verdere problemen (uitvallen) op school te voorkomen; Ondersteuning van zowel ouders als leerkracht(en) omgaan met agressie; Onderhouden van contacten met ZAT over voortgang; Contactfrequentie met ouders, school en het ZAT Budget

10 Het aanbod ( 8.000): Wij bieden een duaal traject aan waarbij we aandacht schenken aan het kind en de directe omgeving. De laatste betreft in dit geval het gezin en de school in onze optiek. Wij stellen voor om het zogenaamde `Life Space Crisis Intervention` traject op te starten. (Meer informatie op Deze methodiek is geschikt voor jongeren tussen de 6 en 20 jaar die lichtgeraakt zijn en moeite hebben met hun beheersing. Er is soms sprake van een onderliggende gedragsstoornis. Deze methodiek is ook geschikt voor kinderen met een allochtone achtergrond. LSCI biedt volwassenen (opvoeders, leraren, begeleiders) methoden om constructief in gesprek te komen met het kind na uitbarsting van woede om zo het gedrag samen te analyseren. Voor deze gesprekken geldt een vast protocol om het kind te leren alternatieven voor zijn zelfvernietigende gedragspatronen te accepteren en zijn gedrag zelf effectief te kunnen reguleren. Deze methodiek kent een doorlooptijd van minimaal 2 jaar. Afhankelijk van de resultaten kan het traject verlengd worden in overleg met de gemeente en het gezin. Daarnaast stellen we voor om het kind gedurende een half jaar extra intensief te begeleiden in de cursus `Minder boos en opstandig". Een serie van 18 bijeenkomsten met lotgenoten om samen oplossingsvaardigheden aan te leren en toe te leren passen in sociaal stressvolle situaties. Ouders volgen 2 aparte en 1 gezamenlijke bijeenkomst met het kind over omgaan met agressieproblematiek.

11 Case 2: omgaan met dementie Resultaat keukentafelgesprek Klant (72) is al 47 jaar getrouwd. Elf jaar geleden stopte haar man met werken zodat hij fulltime voor zijn vrouw kon zorgen. Mevrouw heeft al meer dan dertien jaar Alzheimer. Op haar 59ste begonnen de eerste tekenen van Alzheimer. Vijf jaar lang ging zij vier dagen per week naar het Ontmoetingscentrum, een ondersteuningsprogramma voor dementerenden en hun mantelzorgers. Toen de toestand van de klant verder verslechterde kon zij niet meer naar het ontmoetingscentrum. Nu gaat ze vier dagen per week naar de dagbehandeling van Aanbieder X. Opstaan en naar bed gaan zijn de moeilijkste momenten van de dag. Haar man maakt mevrouw wakker met een aai over haar wang zodat ze niet schrikt. Daarna helpt hij haar met douchen en aankleden. Klant voelt zich nog wel veilig bij haar man, maar herkent hem bijna niet meer. Man moet altijd binnen haar blikveld zijn, anders wordt ze onrustig. Tot het einde van haar leven wil haar man voor zijn vrouw blijven zorgen. Dat heb ik haar ooit beloofd en daar hou ik me aan. Klant en haar man zijn beiden kalme mensen, niet rokend, met een protestantse achtergrond. Er is geen sprake van bijzonder medicijngebruik of andere (complicerende) factoren.

12 De uitvraag Dagbesteding / dagbehandeling, 5 dagen per week Vervoer van en naar dagbehandeling Maximale reisafstand naar dagbehandeling 1 uur Daarnaast donderdagavond 4 uur ondersteuning om man te verlichten van zijn taken. (hiervoor ontvangt klant momenteel 4 uur begeleiding) 2 maal per week ondersteuning bij begeleiding douchen. Douchen gaat steeds moeilijker Ondersteuning van man en klant bij dementatieproces Bij voorkeur protestante achtergrond Budget

13 Het aanbod ( ): In samenwerking met onze partners biedt Ouderenzorg Rommeldam specialisatie dementie onder regie van de stichting het volgende: 1) Dagbesteding 4 dagen per week van tot uur De Vlindertuin in Princenhage is een gezellige dagbesteding voor nog thuiswonende ouderen die lijden aan Dementie (bijvoorbeeld Alzheimer) De charme van De Vlindertuin is dat alle activiteiten in huiselijke sfeer plaatsvinden. We bieden een zeer gevarieerd programma met veel aandacht voor geheugentraining, geestelijke ontspanning, creatief bezig zijn en beweging waarbij gezelligheid centraal staat. Wij raden 4 hele dagen per week aan omdat wij uit ervaring weten dat 5 hele dagen te intensief is voor dergelijke cliënten. 2) Vervoer op maat 60 kilometer per dag 4 dagen per week met Niemandsverdriet Rommeldam heen en weer naar de Vlindertuin. Tarief EUR 750,- per jaar 3) 2 keer in week persoonlijke verzorging douchen thuiszorgorganisatie "Langer thuis" 13,50 per uur x 2 uur per week= 1300 EUR Gezien het budget en het feit dat mevrouw 4 dagen per week van huis zal zijn geven wij geen aanbod om haar man op donderdagavond te ontzien. Dit lijkt ons niet langer noodzakelijk en passend in het budget. Wel raden wij aan om de man toegang te geven tot onze collectieve voorziening "Praatgroep mantelzorgers voor patienten met Alzheimer" Elke donderdagmiddag tussen uur. Daar is ook ruimte voor gezelligheid onderling in de vorm van activiteiten.

14 Toewijzing 5% 15% 80% Sterk specialistisch en/of hoog risico» Vaste contracten / arrangementen» Gemeente aan het roer Specialistisch, multi-problem, intramuraal» Vaste contracten/arrangementen» Gemeente als coach Overige zorg en participatie» Diversiteit en innovatie» Raamcontracten met aanbieders» Maatwerk en individuele inkoop» Klant of waarnemer aan het roer, tenzij.

15 Wat biedt Stipter:» Virtuele ontmoetingsplaats voor klanten en aanbieders» Klant (of gemeente) heeft mogelijkheid om maatwerkvraag te plaatsen en best passende aanbod te kiezen (Collectief & individueel) Verbinden vraag & aanbod Met een in de cloud platform!» Gemeentelijke regie alleen indien noodzakelijk.

16 Vraaggericht inkopen in praktijk Gemeenteportaal: - Status lopende aanvragen en contracten - Inzicht in klantdossiers - Stuurcijfers dashboard - Contractbeheer- - Interactie aanbieder en klanten Aanbiederportaal: - Ondersteuningsaanbod - Stuurcijfers w.o. KTO - Factuurproces - Verantwoording PVB - Materiële controle - Interactie aanbieder en gemeente Klantportaal: - Keuze ondersteuning - Regie eigen dossier - PGB verantwoording - Klanttevredenheid - Intensieve controle - Interactie aanbieder en gemeente

17 Cliënt aan het roer! Regie op eigen ondersteuning de basis Voordelen klant:» Patient empowerment : eigen regie» Maatwerk voor elke klant» Mogelijkheid tot inzien eigen dossiers en het volgen van de status. Ook zelf organiseren van gewenste ondersteuning en verantwoorden budget» Zelf de best passende aanbieders kiezen» Delen van de tevredenheid met iedereen

18 Rust voor aanbieders Efficiënt werk door de specialist! Voordelen aanbieder:» Direct zaken doen met cliënten» Het best passende aanbod doen» Eerlijke kans/profilering» Ook kleine aanbieders krijgen kans» Meer grip op bedrijfsvoering» Behoud van werkgelegenheid» Inzage toegekende tevredenheidsscores» Efficiënt(er) factureren» Administratieve lasten verlichten» Management informatie!

19 Terug naar de kerntaak! Voordelen gemeente:» Regie waar het moet» Organisatie rondom klant(vraag)» Kostenrisico lager door inkoop op laagste niveau (klantniveau)» Aanbieders worden bij elke aanvraag getriggerd optimaal aanbod te doen» Stijgende klanttevredenheid» Makkelijk monitoring & bijsturen» Besparing op zorginkoop Beleidsmatig regie en in control

20 Rol gemeente Contracteren Het gesprek Uitvoeren Randvoorwaarden Basis kwaliteitseisen Tarieven (wet Leijten) Perceelindelingen Analyseren Adviseren Stimuleren Indiceren Vastleggen uitkomst gesprek & indicatie Toewijzing Facturatie en CAK PGB verantwoording Monitoring Klanttevredenheid Helpdesk en KCC Leveranciersbeheer Gemeente (en partners) Externe partij (bijv. Stipter)

21 Vragen? Stel ze gerust Bedankt voor uw aandacht! Sven den Boer:

Van denken naar doen!

Van denken naar doen! Van denken naar doen! Gouda, 11 oktober 2013 Marvin Hendrikse Directeur Stipter Wie is Stipter? www.stipter.nl» Actief bij zorgverzekeraars sinds 2004» Actief bij gemeenten sinds 2007» 40 gemeenten en

Nadere informatie

Beheersbaar uitvoeren van de Wmo

Beheersbaar uitvoeren van de Wmo Beheersbaar uitvoeren van de Wmo Almere, 23 april 2013 Marvin Hendrikse Adjunct Directeur Stipter Andere ogen en oren van de stad Gehele (administratieve) uitvoering: En Stipter doet meer Toewijzing zorg

Nadere informatie

Flexibel contracteren & vraaggericht inkopen

Flexibel contracteren & vraaggericht inkopen Flexibel contracteren & vraaggericht inkopen Doorn, 28 juni 2013 Marvin Hendrikse Adjunct Directeur Stipter Onze toekomstvisie:» Sterk toenemende complexiteit» Cliënt aan het roer» Inkoop organiseren rondom

Nadere informatie

Actualiteitencongres Awbz naar Wmo. Samen op weg naar Wmo 2015! Niet stilstaan maar doorpakken. Denk andersom!

Actualiteitencongres Awbz naar Wmo. Samen op weg naar Wmo 2015! Niet stilstaan maar doorpakken. Denk andersom! Actualiteitencongres Awbz naar Wmo Niet stilstaan maar doorpakken Denk andersom! Samen op weg naar Wmo 2015! Agenda Samen op weg naar 2015! 1. Gemeente Almere: beleidskader & praktijkexperimenten 2. Stipter:

Nadere informatie

In het kort: » grip op kosten; » zicht op kwaliteit; » eenvoudig contractbeheer; » 100% sluitende administratie;

In het kort: » grip op kosten; » zicht op kwaliteit; » eenvoudig contractbeheer; » 100% sluitende administratie; Klaar voor Wmo 2015! met het Maatschappelijk Ondersteuningsplatform van Stipter 1 Maatschappelijke ondersteuning staat niet stil. De Wmo wordt steeds complexer bijvoorbeeld door de komst van extra begeleidings-

Nadere informatie

2015 Jeugdzorg naar Wmo...

2015 Jeugdzorg naar Wmo... 2015 Jeugdzorg naar Wmo... Veel gemeenten ervaren jeugdzorg als een mistig en grijs gebied waar ze moeilijk grip op krijgen. U heeft uw handen vol aan het bepalen van visie, beleid en natuurlijk uw huidige

Nadere informatie

Tussen geweldig slagen & faliekant mislukken

Tussen geweldig slagen & faliekant mislukken Organiseren en beheersen van onzekerheid & complexiteit in het sociale domein Tussen geweldig slagen & faliekant mislukken Den Bosch, 6 juni 2013 Tim Robbe (Robbe & Partners) Marvin Hendrikse (Stipter)

Nadere informatie

Hetnieuwefinancieren, contracteren&inkopen! Eeninteractievetoekomstvisieophetbeheersbaarhoudenvaninkoop binnenhetsocialedomein.

Hetnieuwefinancieren, contracteren&inkopen! Eeninteractievetoekomstvisieophetbeheersbaarhoudenvaninkoop binnenhetsocialedomein. Hetnieuwefinancieren, contracteren&inkopen! Eeninteractievetoekomstvisieophetbeheersbaarhoudenvaninkoop binnenhetsocialedomein. 1 2 Inhoud 1. Controle bestaat niet meer 2. Anders denken en werken 3. Resultaatgericht

Nadere informatie

Hetnieuwefinancieren, contracteren&inkopen! Eeninteractievetoekomstvisieophetbeheersbaarhoudenvaninkoop binnenhetsocialedomein.

Hetnieuwefinancieren, contracteren&inkopen! Eeninteractievetoekomstvisieophetbeheersbaarhoudenvaninkoop binnenhetsocialedomein. Hetnieuwefinancieren, contracteren&inkopen! Eeninteractievetoekomstvisieophetbeheersbaarhoudenvaninkoop binnenhetsocialedomein. 1 2 Inhoud 1. Controle bestaat niet meer 2. Anders denken en werken 3. Resultaatgericht

Nadere informatie

Wmo. 27 / 30 maart & 1 april 2015. Presentatie declaratiemodule

Wmo. 27 / 30 maart & 1 april 2015. Presentatie declaratiemodule Wmo 27 / 30 maart & 1 april 2015 Presentatie declaratiemodule Programma 1. Welkomstwoord gemeente en Stipter 2. Toelichting op MO-platform: declaratiemodule 3. GGK (i-wmo berichtenverkeer) / Vecozo 4.

Nadere informatie

Wmo. 27 / 30 maart & 1 april 2015. Presentatie declaratiemodule

Wmo. 27 / 30 maart & 1 april 2015. Presentatie declaratiemodule Wmo 27 / 30 maart & 1 april 2015 Presentatie declaratiemodule Programma 1. Welkomstwoord gemeente en Stipter 2. Toelichting op MO-platform: factuurmodule 3. GGK (ijz berichtenverkeer) / Vecozo 4. CAK aanlevering

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Zo gewoon mogelijk, speciaal waar het moet Entrea biedt specialistische hulp en opvoedingsondersteuning aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en hun ouders of opvoeders. Voor

Nadere informatie

Opdracht sociaal domein 2016

Opdracht sociaal domein 2016 Opdracht sociaal domein 2016 Transformatie in de sociale uitvoeringspraktijk Kaders - 2 - Boodschap kickoff Evoluon, 28 april Kaders vooraf Inkoop/subsidie 2016 bestuurlijke aanbesteding (dialoog) Inkoop/subsidie

Nadere informatie

Inkoop in het sociaal domein

Inkoop in het sociaal domein Inkoop in het sociaal domein Jan Telgen 17 september 2018 Public Procurement Research Centre (PPRC) www.pprc.eu DE BASIS 2 Inkoop procedure Inrichting sociaal domein: model van opdrachtgeverschap MODEL

Nadere informatie

Alles in het huis van de gemeente?

Alles in het huis van de gemeente? Alles in het huis van de gemeente? Welk effect hebben wijkteams op het gebruik van de Wmo? DIVOSA 18 januari 2019 De opgaven uit een presentatie van 11 december 2013 A. Zorg voor sociale samenhang in wijken

Nadere informatie

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Inleiding Net als de afgelopen jaren komen gemeenten in Zuid Limburg samen met zorgaanbieders via het traject van Bestuurlijk aanbesteden en ontwikkeltafels tot contractafspraken

Nadere informatie

CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017. Midden-Delfland

CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017. Midden-Delfland CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017 Midden-Delfland Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Totstandkoming inkoopkader... 3 1.2 Looptijd inkoopkader... 3 1.3 Verbinding Wmo contracten en Jeugdhulp... 3 2. Analyse

Nadere informatie

Bijeenkomst Wmo adviesraden. Welkom. 4 november 2013

Bijeenkomst Wmo adviesraden. Welkom. 4 november 2013 Bijeenkomst Wmo adviesraden Welkom 4 november 2013 Even voorstellen Programma Terugblik Vervolg Opdracht Stand van zaken Fase 3 Wmo Terugblik Vervolg Opdracht Stand van zaken Fase 3 Wmo Uitgangspunten

Nadere informatie

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ZORGINKOOP MET DE MENSELIJKE MAAT ALMELO, 25 NOVEMBER 2013

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ZORGINKOOP MET DE MENSELIJKE MAAT ALMELO, 25 NOVEMBER 2013 ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ZORGINKOOP MET DE MENSELIJKE MAAT ALMELO, 25 NOVEMBER 2013 AGENDA Attentiepunten Inkopen van zorg Enkele modellen Met voor- en nadelen 2 ATTENTIEPUNTEN 3

Nadere informatie

Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo

Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo 2015-2020 31 augustus 2015 Programma Doel van de bijeenkomst: Gezamenlijke start inkooptraject maatwerkvoorzieningen Wmo Westerkwartier. Informeren over het beleid sociaal

Nadere informatie

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Ontwerp Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Gemeente Midden-Delfland Datum: 18 mei 2015 Inkoopkader Wmo 2016: toelating nieuwe aanbieders Inleiding De gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk

Nadere informatie

Facilitering eigen regie

Facilitering eigen regie Congres Samen vernieuwen in de WMO, juni 2015 de kern van de transitie Facilitering eigen regie Hans Hendriks, programmamanager Cliënt in Regie Archipel Doelgroepen ouderen en mensen met chronische beperkingen

Nadere informatie

Risicomanagement binnen de decentralisaties

Risicomanagement binnen de decentralisaties Risicomanagement binnen de decentralisaties Sturen op kritieke succesfactoren Gemeenten van de Toekomst Goed risicomanagement Filmpje 2www.risicomanagement.nl Gemeente moet invulling geven aan complexe

Nadere informatie

Stand van zaken Sociaal Domein

Stand van zaken Sociaal Domein Stand van zaken Sociaal Domein Van transitie naar transformatie Gemeenteraad 27 oktober 2016 Voorbereiding Inhoud 2013 2020 Implementatie en borging Transformatie 1-1-2015 transitie heden Waar staan we

Nadere informatie

Kennis van de Overheid. Maatschappelijk. Zorg voor. zorgen dat

Kennis van de Overheid. Maatschappelijk. Zorg voor. zorgen dat Kennis van de Overheid Maatschappelijk Zorg voor zorgen dat De decentralisaties voor elkaar In het maatschappelijk domein krijgt de gemeente forse extra verantwoordelijkheden voor jeugd, mensen met een

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek. Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk.

Tevredenheidsonderzoek. Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk. Tevredenheidsonderzoek Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk. Stichting Buitengewoon leren & werken Prins Heerlijk Juni 2013 Stichting Buitengewoon

Nadere informatie

Sturing door de klant door het PVB Hoe maakt u nieuwe methoden voor zorginkoop succesvol?

Sturing door de klant door het PVB Hoe maakt u nieuwe methoden voor zorginkoop succesvol? Sturing door de klant door het PVB Hoe maakt u nieuwe methoden voor zorginkoop succesvol? Pianoo Congres 6 juni 2013 Jordy van Slooten Saloua Chaara in samenwerking met: Beleidsadviseurs Wmo gemeente Huizen

Nadere informatie

Bestuurlijk aanbesteding Wmo 2017 en verder

Bestuurlijk aanbesteding Wmo 2017 en verder Bestuurlijk aanbesteding Wmo 2017 en verder Ferry Middelink, Senior inkoopadviseur Coördinatie Aanbestedingen / afdeling Bedrijfsvoering Waarom aanbesteden? Begin 2016 zijn de gemeente Purmerend en Beemster

Nadere informatie

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein?

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? 11 juni 2014 Bijeenkomst SBO provincie Utrecht NUZO Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen presentatie door Anneke van Heertum directeur Cosbo-Stad-Utrecht

Nadere informatie

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert!

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert! Zozijn en de Stelselwijzigingen Zozijn participeert! Doel van deze bijeenkomst Informeren over belangrijke veranderingen De impact hiervan op de dienstverlening en cliënten De aanpak van Zozijn Vragen

Nadere informatie

Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget

Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget Inkoop Wmo Maatwerkvoorziening Bestuurlijke aanbesteding gemeente Edam Volendam: Adviestafel 3/10/2016 Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget Agenda Adviestafel 3/10/2016 Welkom-

Nadere informatie

Case Jeugdhulpregio Rijnkoog

Case Jeugdhulpregio Rijnkoog Case Jeugdhulpregio Rijnkoog Situatieschets Jeugdhulpregio Rijnkoog (fictief) bestaat uit 15 gemeenten. De regio telt 600.000 inwoners, waarvan 120.000 in de leeftijdscategorie 0-18 jaar. De regio is centraal

Nadere informatie

Innovatie als katalysator, de eigen kracht van de klant centraal. Marlé Nijhuis Annie Hoeijmakers 14-02-2014. Zo doen wij dat in Horst aan de Maas

Innovatie als katalysator, de eigen kracht van de klant centraal. Marlé Nijhuis Annie Hoeijmakers 14-02-2014. Zo doen wij dat in Horst aan de Maas Innovatie als katalysator, de eigen kracht van de klant centraal Marlé Nijhuis Annie Hoeijmakers 14-02-2014 Zo doen wij dat in Horst aan de Maas Doel presentatie: Informeren en enthousiasmeren over werkwijze

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 Inhoud van de presentatie 1.Wat zijn de belangrijkste trends 2.Hoe is het nu geregeld? 3.Hooflijnen nieuwe stelsel 4.PGB in de Wmo 5.Eigen bijdragen

Nadere informatie

SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal

SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal 0 1. Inleiding Het vitaal houden van onze samenleving is cruciaal in het bouwen aan een solide toekomst voor onze inwoners. Het Sociaal Domein is volledig

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget (pgb) Informatiebijeenkomst Gemeente Houten

Persoonsgebonden budget (pgb) Informatiebijeenkomst Gemeente Houten Persoonsgebonden budget (pgb) Informatiebijeenkomst Gemeente Houten Welkomstwoord door Michiel van Liere, wethouder Jeugd Toelichting op het persoonsgebonden budget (pgb) Jeugd door Aagje Meijer, projectleider

Nadere informatie

Catharina Stichting visie op zelfsturing

Catharina Stichting visie op zelfsturing Catharina Stichting visie op zelfsturing Verhalende versie Binnen Catharina Stichting werken we steeds nadrukkelijker op basis van zelfsturing. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat we werken vanuit

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

Workshop Privacy en Triage

Workshop Privacy en Triage Workshop Privacy en Triage Programma 1. Over de streep 2. Introductie Privacy & Triage 3. Triage in casus Privacy staat integraal werken in sociaal domein in de weg Gemeenten krijgen een grotere verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget (pgb)

Persoonsgebonden budget (pgb) Persoonsgebonden budget (pgb) Welkomstwoord door Jocko Rensen, wethouder Wmo Toelichting persoonsgebonden budget Wmo door Aagje Meijer, projectleider 2 Wmo en pgb Algemene informatie veranderingen Inzoomen

Nadere informatie

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten.

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten. Bekostiging inkoop Wmo-producten Limburg Noord Werkgroep bekostiging 25 maart 2016 John Reijnders Yvonne Hellegers Marloes Geraedts John Bankers Bart van Oort PSW SGL Zorg Proteion Gemeente Beesel Gemeente

Nadere informatie

Ambulante Begeleiding. Harmoniseren diensten

Ambulante Begeleiding. Harmoniseren diensten Ambulante Begeleiding Harmoniseren diensten 2 Waarom? Een versimpelde (qua facturatie administratie, bureaucratie) bekostigingssystematiek die duurzaam is op regionaal niveau (Midden-Holland) en die innovatie,

Nadere informatie

Inkoopbeleid vanuit cliëntenperspectief. basispresentatie

Inkoopbeleid vanuit cliëntenperspectief. basispresentatie Inkoopbeleid vanuit cliëntenperspectief basispresentatie Doelen Doelen 1. geven kort overzicht van voor cliënten belangrijke tendensen 2. toelichten aandachtspunten vanuit cliëntenperspectief 3. aanreiken

Nadere informatie

Inkoop Begeleiding nieuwe clienten 18+ Zorg in Natura

Inkoop Begeleiding nieuwe clienten 18+ Zorg in Natura Inkoop Begeleiding nieuwe clienten 18+ Zorg in Natura A2-gemeenten 4 december 2014 www.bizob.nl/aanbestedingen/decentralisatie-awbz-a2-gemeenten Programma Opening Toelichting op inhoudelijke uitgangspunten:

Nadere informatie

Toelichting transities Awbz wmo jeugd

Toelichting transities Awbz wmo jeugd Toelichting transities Awbz wmo jeugd Wat zijn de belangrijkste gevolgen voor 2015? Recht op zorg en ondersteuning vervalt Gemeente zorgt voor maatwerkvoorzieningen Korting op het budget Uitgangspunten

Nadere informatie

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht)

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) De vier cursisten, die aanwezig waren, begonnen zich aan elkaar voor te stellen onder leiding van de cursusleidster. Van de vier cursisten waren

Nadere informatie

Evidence-based interventies voor agressieregulatie en woedebeheersing

Evidence-based interventies voor agressieregulatie en woedebeheersing Evidence-based interventies voor agressieregulatie en woedebeheersing Hoe vergelijk je methodieken op basis van welke criteria? Marjolein Oudhof Mariska van der Steege 23 april 2009 Inhoud workshop Werken

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Zo gewoon mogelijk, speciaal waar het moet Entrea biedt specialistische jeugdhulp en opvoedingsondersteuning aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en hun ouders of opvoeders.

Nadere informatie

DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014

DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014 DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014 AGENDA De veranderende situatie voor gemeenten Attentiepunt: substitutie Inkopen van

Nadere informatie

JJEUGDHULP. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland vanaf 2018

JJEUGDHULP. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland vanaf 2018 Gemeenten kopen de specialistische jeugdhulp niet langer als losse producten in, maar als onderdeel van een breder perspectiefplan dat vooraf wordt opgesteld. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

Vermindering administratieve lasten binnen de regio Amersfoort. 27 maart 2018

Vermindering administratieve lasten binnen de regio Amersfoort. 27 maart 2018 Vermindering administratieve lasten binnen de regio Amersfoort 27 maart 2018 Agenda Gebruik standaarden voor de nieuwe zorgtaken als gevolg van de decentralisatie Wat is Amersfoort? Aanpak implementatie

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb)

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES,

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, 2-6-2016 AGENDA Algemeen Attentiepunten Welke strategische keuzes moet

Nadere informatie

Kunnen inkopers besparen met marktplaatsen?

Kunnen inkopers besparen met marktplaatsen? WORKSHOP 10 Kunnen inkopers besparen met marktplaatsen? Drs. Roderick Timmermans MMO, Het NIC Drs. W. (Wolter) van der Vlist, Agentschap NL 21 juni 2011 Workshop 1 Het Nieuwe Werken Agenda Kennismaking

Nadere informatie

Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk

Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk Aanleiding en constatering Overeenkomsten in doelen van clienten binnen maatwerk, individuele begeleiding Verscheidenheid van burgers,

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Voordat u deze brochure leest Hebt u langdurige zorg nodig? Per 1 januari 2015 is er veel veranderd. In deze brochure

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst WMO. 1 december 2015

Informatiebijeenkomst WMO. 1 december 2015 Informatiebijeenkomst WMO 1 december 2015 Agenda Opening wethouder A. Verblakt Doelen, resultaten en Martina Kames/ arrangementen nieuwe WMO Daphne Kagelmaker Bestuurlijk aanbesteden Mariëlle Smeets Proces

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

BESCHERMD WONEN MET INTENSIEVE DEMENTIEZORG (voorheen ZZP 5) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION

BESCHERMD WONEN MET INTENSIEVE DEMENTIEZORG (voorheen ZZP 5) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION BESCHERMD WONEN MET INTENSIEVE DEMENTIEZORG (voorheen ZZP 5) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION 1 2 Inleiding In de kleinschalige zorgcentra van Proteion staan gastvrijheid en goede zorg centraal.

Nadere informatie

Schulddienstverlening Soorten inkomen en aflossingscapaciteit Budgetcoaching Het minnelijke traject in de praktijk

Schulddienstverlening Soorten inkomen en aflossingscapaciteit Budgetcoaching Het minnelijke traject in de praktijk opleidingen opleidingen Specialist in het sociaal domein voor al uw opleidingsvraagstukken Wij verzorgen opleidingstrajecten, vakinhoudelijke cursussen, trainingen en coaching in het sociaal domein. Wij

Nadere informatie

Aanpassing Hulp bij het Huishouden

Aanpassing Hulp bij het Huishouden Aanpassing Hulp bij het Huishouden november Nv N Zo Dalfsen, 31 oktober 2014 Aanpassing hulp bij het huishouden Pagina 0 Inhoud Aanpassing Hulp bij het Huishouden... 0 Inhoud... 1 Inleiding... 1 Visie

Nadere informatie

1-meting NEDERLANDERS EN DE DECENTRALISATIES IN HET SOCIALE DOMEIN. I&O Research

1-meting NEDERLANDERS EN DE DECENTRALISATIES IN HET SOCIALE DOMEIN. I&O Research NEDERLANDERS EN DE DECENTRALISATIES IN HET SOCIALE DOMEIN I&O Research Peter Kanne en Rachel Beerepoot Congres Transformatie in het sociaal domein Jaarbeurs Utrecht, 18 juni 2015 1-meting 1-meting De decentralisaties

Nadere informatie

Programma Van wijken weten en de Veranderopgave Innovatie en recombineren van centraal aanbod naar de wijkvraag

Programma Van wijken weten en de Veranderopgave Innovatie en recombineren van centraal aanbod naar de wijkvraag Programma Van wijken weten en de Veranderopgave Innovatie en recombineren van centraal aanbod naar de wijkvraag Ron van der Linden -overleg 14 juli 2015 Rozet Agenda van vanochtend Disclaimer: ambtelijke

Nadere informatie

Zorgtotaal beurs 20 maart 2015. Client in Regie. een programmatische aanpak. Hans Hendriks, programmamanager Client in Regie

Zorgtotaal beurs 20 maart 2015. Client in Regie. een programmatische aanpak. Hans Hendriks, programmamanager Client in Regie Zorgtotaal beurs 20 maart 2015 Client in Regie een programmatische aanpak Hans Hendriks, programmamanager Client in Regie Archipel Doelgroepen ouderen en mensen met chronische beperkingen Intramurale zorg

Nadere informatie

informatiecentrum tel. uwkenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 18 december 2014 besparingsopgave Wmo HH Lbr. 14/097

informatiecentrum tel. uwkenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 18 december 2014 besparingsopgave Wmo HH Lbr. 14/097 V l U C Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. uwkenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 betreft Overgangsrecht en ons kenmerk ECSD/U201402404

Nadere informatie

Inkoop Wmo-begeleiding Informatiebijeenkomst 31 mei 2017

Inkoop Wmo-begeleiding Informatiebijeenkomst 31 mei 2017 Inkoop Wmo-begeleiding 2018 Informatiebijeenkomst 31 mei 2017 Het programma Terugblik op inkoop en uitvoering 2015-2017 Uitgangspunten beleidsplan sociaal domein 2017-2020 Uitgangspunten voor contractering

Nadere informatie

NOTA VAN INLICHTINGEN MARKTCONSULTATIE INTEGRALE ZORG- & ONDERSTEUNINGSPRODUCTEN

NOTA VAN INLICHTINGEN MARKTCONSULTATIE INTEGRALE ZORG- & ONDERSTEUNINGSPRODUCTEN NOTA VAN INLICHTINGEN MARKTCONSULTATIE INTEGRALE ZORG- & ONDERSTEUNINGSPRODUCTEN Datum overlegtafel 2-10-2017 Publicatiedatum 20-11-2017 INHOUDSOPGAVE blz. Fysieke overlegtafel 3 Digitale overlegtafel

Nadere informatie

HEAD Congres. Persoonsvolgende inkoop begeleiding Jeugdwet & Wmo 2015 CONCEPT

HEAD Congres. Persoonsvolgende inkoop begeleiding Jeugdwet & Wmo 2015 CONCEPT HEAD Congres Persoonsvolgende inkoop begeleiding Jeugdwet & Wmo 2015 CONCEPT Aanpak inkoop begeleiding / kdv 1. Algemeen: A. 8 gemeenten B. 3.000 cliënten C. 80 aanbieders 2. Interactief proces: A. Projectteam

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Ontwikkelt Groei & Efficiency Wie wij zijn: is een adviesdienst die actief is in de bloemenen plantensector. De sector is dynamisch en de ontwikkelingen gaan steeds sneller, mede door de opkomst van internet

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

MEE Gelderse Poort MEE maakt meedoen mogelijk. Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz)

MEE Gelderse Poort MEE maakt meedoen mogelijk. Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) MEE Gelderse Poort MEE maakt meedoen mogelijk Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg Dankzij MEE kunnen we de zorg en hulp thuis

Nadere informatie

Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Bezoekadres

Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Bezoekadres Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Bezoekadres Postadres Telefoon E-Mail Leidse regio Breestraat Langegracht 72 Postbus 9100 2300 PC Leiden 071-5165192 r.kater@leiden.nl Datum 28 mei Contactpersoon

Nadere informatie

Grootse opgaven sociaal maatschappelijk domein

Grootse opgaven sociaal maatschappelijk domein Grootse opgaven sociaal maatschappelijk domein Wat hebben we aan de Drechtsteden? Drechtraad 2 april 2013 Wat kunt u verwachten? Grootse opgaven van het rijk. Cijfers. Eigen kracht? Relatie tussen de transities

Nadere informatie

Het resultaat centraal. Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden

Het resultaat centraal. Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden Het resultaat centraal Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden Resultaat? Wmouitkomsten Zelfredzaamheid en participatie Uitgaven Vraagstukken voor Wmo 2015 financiering Waar komen we vandaan?

Nadere informatie

Managers en REC-vorming ----- GEEN VOORUITGANG ZONDER VOORTREKKERS

Managers en REC-vorming ----- GEEN VOORUITGANG ZONDER VOORTREKKERS @ ----- Managers en REC-vorming ----- AB ZONDER VOORTREKKERS GEEN VOORUITGANG De wereld van de REC-vorming is volop beweging. In 1995 werden de eerste voorstellen gedaan en binnenkort moeten 350 scholen

Nadere informatie

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Amersfoort, maart 2015 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Respons en achtergrondkenmerken 3 Inkoop 4 Administratieve lasten en kwaliteitseisen 5 Gevolgen

Nadere informatie

Sociaal Domein 2016 in de IJmond

Sociaal Domein 2016 in de IJmond Sociaal Domein 2016 in de IJmond Monitoring en sturing Els Diepenmaat Contractbeheer en financiën Cees de Ridder Transformatie Derkje Veurink Rapportage 1e kwartaal 2016 1 2 Monitoring en sturing Aan welke

Nadere informatie

Transitie WMO. Annelies Wolters Bestuurssecretaris

Transitie WMO. Annelies Wolters Bestuurssecretaris Transitie WMO Annelies Wolters Bestuurssecretaris Onderwerpen Introductie De Noorderbrug Verloop aanbestedingen afgelopen jaar Impact inrichting backoffice Ruimte voor specialisme Strategische keuzes komende

Nadere informatie

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE Waar gaat deze folder over? Welke zorg hoort bij de AWBZ? Vijf zorgfuncties

Nadere informatie

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet Kwaliteit 1 Inleiding Wat is kwaliteit van zorg en wat willen we als gemeenten samen met onze zorgaanbieders ten aanzien van kwaliteit afspreken? Om deze vraag te beantwoorden vinden twee bijeenkomsten

Nadere informatie

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Doel informatiebijeenkomst 1. Informeren marktpartijen over inkoopplannen gemeente 2. Toetsen op uitvoerbaarheid 3. Uitnodigen om

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

Toekomst samenwerking Jeugdhulp Raadsbijeenkomsten September & oktober 2016

Toekomst samenwerking Jeugdhulp Raadsbijeenkomsten September & oktober 2016 Toekomst samenwerking Jeugdhulp Raadsbijeenkomsten September & oktober 2016 Programma bijeenkomst 19.30 uur : Welkom door Ton Sprenger, VGG 19.35 uur : Inleiding door Herwil van Gelder, wethouder De Marne

Nadere informatie

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 4 e kwartaal 2018 Op basis van de gegeven bekend per

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 4 e kwartaal 2018 Op basis van de gegeven bekend per Rapportage WMO en Jeugdzorg 4 e kwartaal 2018 Op basis van de gegeven bekend per 25-01-2019. Inhoud WMO - Zelfstandig Leven (OZL), Maatschappelijke deelname (OMD) en Kortdurend verblijf (KV)... 2 WMO -

Nadere informatie

Zorgaanbieder Verbinding

Zorgaanbieder Verbinding Gezamenlijk werkproces Sociaal Wijkteam en zorgaanbieders DIAH In de werkgroep is afgesproken om het werkproces van het sociaal wijkteam en de zorgaanbieders DIAH in kaart te brengen. En dan met name waar

Nadere informatie

Er komt zo snel mogelijk, na vaststelling van de verordening, een publieksversie, waarin de verschillende onderdelen worden uitgewerkt.

Er komt zo snel mogelijk, na vaststelling van de verordening, een publieksversie, waarin de verschillende onderdelen worden uitgewerkt. Opmerkingen/verzoeken Meer leesbare versie Graag zouden we zien dat er een meer leesbare/publieksvriendelijkere versie van de verordening komt. Er wordt in dit stuk er al wel vanuit gegaan dat iedereen

Nadere informatie

Stap 1: Keuzes in regionale samenwerking

Stap 1: Keuzes in regionale samenwerking Stap 1: Keuzes in regionale samenwerking VNG Project - Declaratie Jeugd www.vng.nl/producten-diensten/diensten/declaratie-jeugd Update 7 november Beleidsmatige keuzes regionale samenwerking Om tot een

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou!

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou! Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Dit zijn wij we zijn er voor jou! Graag stellen we ons voor! Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking op het gebied

Nadere informatie

Maatschappelijk Ondersteuningsplatform van Stipter. In the cloud regiesysteem Jeugdhulp & Wmo voor gemeenten, sociale teams en zorgaanbieders.

Maatschappelijk Ondersteuningsplatform van Stipter. In the cloud regiesysteem Jeugdhulp & Wmo voor gemeenten, sociale teams en zorgaanbieders. Maatschappelijk Ondersteuningsplatform van Stipter In the cloud regiesysteem Jeugdhulp & Wmo voor gemeenten, sociale teams en zorgaanbieders. Sociaal domein in beweging Berichtenverkeer via het Gemeentelijk

Nadere informatie

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Specialistische jeugdhulp vanaf 2018 Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 is er veel veranderd voor kinderen, jongeren en gezinnen die ondersteuning binnen de jeugdhulp

Nadere informatie

Uitgangspunten Inkoopkader Fysieke Overlegtafel WMO 3 mei 2017

Uitgangspunten Inkoopkader Fysieke Overlegtafel WMO 3 mei 2017 Uitgangspunten Inkoopkader 2018 Fysieke Overlegtafel WMO 3 mei 2017 Aanleiding Aflopen van de huidige deelovereenkomsten: WMO voor Hulp bij het Huishouden per 31 dec. 2017 Deelovereenkomst Jeugd 31 dec.

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld OpenHouse

Praktijkvoorbeeld OpenHouse Praktijkvoorbeeld OpenHouse Elementen die in iedere inkoop terug zouden moeten komen Marco van der Spek-Stikkelorum Jordy van Slooten 1 Waar gaan we het over hebben? Welke elementen maken een goede inkoop?

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6 Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?... 2 Vanuit de Wlz worden de volgende zorg- en hulpvormen geregeld:... 2 Wlz aanvragen... 2 1. Aanvraag bij het CIZ... 4 2. CIZ

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning Misverstanden over WMO 2015 Mantelzorgcompliment aanvragen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

ouderenzorg Informatiebijeenkomsten Jacqueline Poelen Jolande Schevers

ouderenzorg Informatiebijeenkomsten Jacqueline Poelen Jolande Schevers Veranderingen Veranderingen zorg in en de en werk ouderenzorg Informatiebijeenkomsten [Naam 24 en bijeenkomst] 25 november [Datum] 2014 Jacqueline Poelen Jolande Schevers Programma 1. Voor welke zorg moet

Nadere informatie