Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels en didactische samenvatting 1 Sectie B: Boekhoudregels 14 1 Toepasselijke IFRS normen 15

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels en didactische samenvatting 1 Sectie B: Boekhoudregels 14 1 Toepasselijke IFRS normen 15"

Transcriptie

1 Inhoudstafel Hoofdstuk 31 BOEKHOUDHANDLEIDING NMBS GROEP Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels en didactische samenvatting 1 Sectie B: Boekhoudregels 14 1 Toepasselijke IFRS normen Referenties Toepassingsgebied Onderscheid tussen IAS 2 Voorraden, IAS 11 Onderhanden projecten en IAS Verrichten van diensten Verkoop van goederen 16 2 Definities 17 3 Opnamecriteria Identificeren van een transactie Afzonderlijke identificeerbare componenten van één enkele transactie Verbonden transacties Verrichten van diensten Het bedrag van de opbrengst kan betrouwbaar bepaald worden Waarschijnlijk dat de economische voordelen met betrekking tot de transactie naar de NMBS groep zullen vloeien De reeds gemaakte kosten voor de transactie en de kosten om de transactie te voltooien kunnen op betrouwbare wijze gewaardeerd worden De mate waarin de diensten aan het einde van de verslagperiode zijn verricht, kan betrouwbaar bepaald worden Verkoop van goederen Het bedrag van de opbrengst kan betrouwbaar bepaald worden Waarschijnlijk dat de economische voordelen met betrekking tot de transactie naar de NMBS groep zullen vloeien De reeds gemaakte of nog te maken kosten met betrekking tot de transactie kunnen op betrouwbare wijze gewaardeerd worden De NMBS groep heeft de wezenlijke risico's en voordelen van eigendom van de goederen overgedragen aan de koper De NMBS groep behoudt over de verkochte goederen niet de feitelijke zeggenschap of betrokkenheid die gewoonlijk toekomt aan de eigenaar 24 4 Waardering Algemeen Overeenkomsten als agent of als opdrachtgever Ruil van goederen en diensten 26 5 Loyaliteitsprogramma s Toepassingsgebied Definitie Opnamecriteria Waardering 28 6 Waarborgen Standaard waarborg (geen afzonderlijke component) 29

2 Hoofdstuk 31 BOEKHOUDHANDLEIDING NMBS GROEP 6.2 Uitgebreide waarborg (afzonderlijke component) 29 7 Samenvatting van de verschillen tussen IFRS en de Belgische boekhoudregels Presentatie 30 Sectie C: Boekhoudplan en consolidatiepakket 31 8 Boekhoudplan Winst- en verliesrekeningen Omzet 32 9 Consolidatiepakket 34 Sectie D: Boekingen en voorbeelden Loyaliteitsprogramma s Verdiscontering van een vordering 38

3 Hoofdstuk 31 Pagina 1 Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels en didactische samenvatting

4 Hoofdstuk 31 Pagina 2 Samenvatting van de waarderingsregels De opbrengsten voortvloeiend uit het verrichten van diensten worden opgenomen in het resultaat naar rato van het stadium van voltooiing van de diensten op de balansdatum. Het stadium van voltooiing wordt bepaald op basis van de reeds verrichte diensten. De opbrengsten voortvloeiend uit de verkoop van goederen van derden worden volledig opgenomen in de omzet. De kosten met betrekking tot de verkochte goederen van derden worden volledig opgenomen in de bedrijfskosten. De opbrengsten uit de verkoop van goederen in het kader van de normale bedrijfsactiviteiten worden gewaardeerd tegen reële waarde van de vergoeding ontvangen of te ontvangen uit hoofde van de verkoop, verminderd met eventuele toegestane kortingen. De opbrengsten worden opgenomen indien de wezenlijke risico s en voordelen van de eigendom van de goederen overgedragen worden aan de koper, en indien de opbrengsten op betrouwbare wijze geschat kunnen worden.

5 Didactische samenvatting A. Overzicht Toepasselijke IFRS Normen IAS 18. IFRIC 13 Loyaliteitsprogramma's. BOEKHOUDHANDLEIDING NMBS GROEP Hoofdstuk 31 Pagina 3 Onderscheid tussen IAS 2 Voorraden, IAS 11 Onderhanden projecten en IAS 18 IAS 2 is van toepassing op alle voorraden. IAS 18 dient te worden toegepast bij de boekhoudkundige verwerking van opbrengsten, die voortvloeien uit de verkoop van goederen en het leveren van diensten (Bij de verkoop van goederen, slechts erkenning van de opbrengst wanneer de verkoper de wezenlijke risico s en voordelen van eigendom van de goederen heeft overgedragen aan de koper). IAS 18 behandelt echter geen opbrengsten die voortvloeien uit leaseovereenkomsten (zie IAS 17 Leaseovereenkomsten). IAS 11 dient te worden toegepast bij de boekhoudkundige verwerking van onderhanden projecten. Een onderhanden project is een specifiek onderhandelde overeenkomst voor de constructie van een actief of combinatie van activa die qua ontwerp, technologie, functie of uiteindelijk doel of gebruik nauw samenhangen of onderling afhankelijk zijn. Sommige dienstverleningscontracten houden rechtstreeks verband met onderhanden projecten, bijvoorbeeld contracten voor de dienstverlening van projectmanagers en architecten. die voortvloeien uit dergelijke projecten worden behandeld in overeenstemming met de vereisten van IAS 11 Onderhanden projecten.

6 Hoofdstuk 31 Pagina 4 Opname van opbrengsten Verrichten van diensten: Het resultaat van een transactie waarbij diensten worden verricht kan betrouwbaar worden geschat indien alle volgende voorwaarden zijn vervuld: Verrichten van diensten Het bedrag van de opbrengst kan betrouwbaar bepaald worden; Het is waarschijnlijk dat de economische voordelen met betrekking tot de transactie naar de NMBS groep zullen vloeien; De reeds gemaakte kosten voor de transactie en de kosten om de transactie te voltooien kunnen op betrouwbare wijze gewaardeerd worden; en De mate waarin de diensten aan het einde van de verslagperiode zijn verricht, kan betrouwbaar bepaald worden. De opname van opbrengsten in een periode hangt af van het feit of het resultaat van een transactie waarbij diensten worden verricht betrouwbaar kan worden bepaald of niet: Betrouwbare schatting van het resultaat mogelijk? Ja Nee (*) Winst? Kosten recupereerbaar? Ja Nee Ja Nee Opbrengst erkennen volgens de methode van winstneming naar rato van de verrichte prestaties. Het verwachte verlies onmiddellijk erkennen. Opbrengst erkennen tot het niveau dat de kosten kunnen gerecupereerd worden (geen winst opnemen). Geen opbrengst erkennen (opgelopen kosten dienen als kosten opgenomen te worden). (*) Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen. Een betrouwbare schatting van het resultaat wordt verondersteld steeds mogelijk te zijn binnen de NMBS groep.

7 Hoofdstuk 31 Pagina 5 Verkoop van goederen: uit de verkoop van goederen moeten worden opgenomen als alle volgende voorwaarden vervuld zijn: Verkoop van goederen Het bedrag van de opbrengst kan betrouwbaar bepaald worden; Het is waarschijnlijk dat de economische voordelen met betrekking tot de transactie naar de NMBS groep zullen vloeien; De reeds gemaakte of nog te maken kosten met betrekking tot de transactie kunnen op betrouwbare wijze worden gewaardeerd; De NMBS groep heeft de wezenlijke risico's en voordelen van eigendom van de goederen overgedragen aan de koper; en De NMBS groep behoudt over de verkochte goederen niet de feitelijke zeggenschap of betrokkenheid die gewoonlijk toekomt aan de eigenaar. Waardering Waardering Tegen de reële waarde van de ontvangen of te ontvangen vergoeding, na aftrek van het bedrag van handelskortingen of hoeveelheidskortingen die door de NMBS groep zijn toegekend. Informatieverschaffing (in de bijlage van de financiële staten) Voor informatieverschaffing verwijzen we naar de boekhoudhandleiding, titel 9 Consolidatiepakket.

8 B. Didactische samenvatting BOEKHOUDHANDLEIDING NMBS GROEP Hoofdstuk 31 Pagina 6 B.1. Definitie Baten zijn tijdens de verslagperiode toegenomen economische voordelen in de vorm van: Een instroom van nieuwe activa of de toename van bestaande activa; Dan wel afgenomen passiva; een en ander resulterend in de toename van het eigen vermogen, zonder de toenames die verband houden met bijdragen van aandeelhouders. Baten Winsten omvatten uitsluitend de bruto-instroom van economische voordelen die de NMBS groep voor eigen rekening heeft ontvangen of te vorderen heeft: Bedragen die de NMBS groep namens derden ontvangt, zoals accijnzen en BTW, zijn geen economische voordelen die naar de NMBS groep vloeien en leiden niet tot een toename van het eigen vermogen; Bedragen die namens een lastgever worden geïnd en die niet resulteren in een toename van het eigen vermogen van de NMBS groep worden evenmin als opbrengsten beschouwd. In dit geval handelt de onderneming als agent, en mag enkel de verkoopscommissie als opbrengst erkend worden. B.2. B.2.1. Opnamecriteria Identificeren van een transactie De opnamecriteria die in IAS 18 zijn beschreven, worden gewoonlijk toegepast op iedere afzonderlijke transactie. In bepaalde gevallen is het echter noodzakelijk om de opnamecriteria toe te passen op de afzonderlijk identificeerbare componenten van één enkele transactie of dienen de opnamecriteria op twee of meer transacties samen te worden toegepast, teneinde de economische realiteit weer te geven. In bepaalde gevallen is het noodzakelijk om de opnamecriteria toe te passen op de afzonderlijk identificeerbare componenten van één enkele transactie, teneinde de economische realiteit weer te geven. De transactie waarbij gereserveerde biljetten (voor schoolreizen e.d.) verkocht worden, kan bijvoorbeeld opgedeeld worden in twee componenten. Ten eerste is er de opbrengst die onmiddellijk in resultaat wordt geboekt op het moment van de reservatie van de biljetten (de reservatiekost ). Een tweede component heeft betrekking op de dienstprestatie, zijnde het moment waarop van het vervoer gebruik wordt gemaakt. Volgens IFRS mag de opbrengst gerelateerd aan deze tweede component slechts erkend worden op de datum van de dienstverlening, zijnde de geldigheidsdatum van het vervoersbewijs. De opnamecriteria worden toegepast op twee of meer transacties samen als ze op zo een manier met elkaar zijn verbonden dat de commerciële gevolgen niet kunnen worden begrepen zonder te refereren aan de reeks transacties als geheel.

9 Hoofdstuk 31 Pagina 7 De NMBS groep kan bijvoorbeeld goederen verkopen en tegelijkertijd een afzonderlijke overeenkomst afsluiten om de goederen op een latere datum terug te kopen, waardoor het wezenlijke effect van de transactie dus wordt tenietgedaan. In een dergelijk geval worden de twee transacties samen behandeld. B.2.2. Verrichten van diensten Het resultaat van een transactie waarbij diensten worden verricht kan betrouwbaar worden geschat indien alle volgende voorwaarden zijn vervuld:

10 Hoofdstuk 31 Pagina 8 Het bedrag van de opbrengst kan betrouwbaar bepaald worden. Het is waarschijnlijk 1 dat de economische voordelen met betrekking tot de transactie naar de NMBS groep zullen vloeien. De reeds gemaakte kosten voor de transactie en de kosten om de transactie te voltooien kunnen op betrouwbare wijze gewaardeerd worden. De mate waarin de diensten aan het einde van de verslagperiode zijn verricht, kan betrouwbaar bepaald worden. Verrichten van diensten In het algemeen is men in staat om betrouwbare schattingen te maken indien met de andere partijen overeenstemming is bereikt over de volgende aangelegenheden: De afdwingbare rechten van elke partij met betrekking tot de diensten die door de partijen respectievelijk zullen worden geleverd en ontvangen; De verkoopprijs; en De betalingsvoorwaarden. Voor de NMBS groep kan het bedrag van de opbrengst bijna altijd betrouwbaar bepaald worden. worden alleen opgenomen indien het waarschijnlijk is dat de economische voordelen met betrekking tot de transactie naar de NMBS groep zullen vloeien. en kosten die betrekking hebben op dezelfde transactie of gebeurtenis worden tegelijk opgenomen. Dit proces wordt veelal de toerekening van de kosten aan de opbrengsten (matching) genoemd. De opbrengsten ten gevolge van een dienstverlening worden geboekt op het moment dat de dienst geleverd wordt. De opbrengst die voortkomt uit de verkoop van treintickets wordt bijvoorbeeld geboekt op het moment van de verkoop, er van uitgaande dat de dienstverlening (= de treinreis) plaats vindt op hetzelfde ogenblik. De NMBS groep hanteert de volgende methode waarmee de voortgang van de verrichte diensten of werkzaamheden op betrouwbare wijze kan worden gewaardeerd: De tot dusver gemaakte kosten in verhouding tot de geschatte totale kosten van de transactie. Alleen kosten die de tot dusver verrichte diensten weerspiegelen, worden opgenomen in de tot dusver gemaakte kosten. Alleen kosten die verrichte of te verrichten diensten weerspiegelen, worden opgenomen in de geschatte totale kosten van de transactie. Betalingen naar rato van de voortgang van het werk en vooruitbetalingen van cliënten zijn vaak niet representatief voor de mate waarin de diensten zijn verricht. Deze methode wordt gebruikt om de voortgang van werkzaamheden te meten (voor de constructie van sites, stations, enz.). Voor een meer gedetailleerde behandeling verwijzen we naar hoofdstuk 17 Onderhanden projecten van de boekhoudhandleiding. Zij wordt in de praktijk echter weinig gebruikt voor traditionele dienstverlening. Indien de dienstverlening bestaat uit een niet vooraf vaststaand aantal handelingen over een bepaalde periode, worden de opbrengsten om praktische redenen lineair over deze periode opgenomen. Een dergelijk voorbeeld zijn de treinkaarten die gedurende de geldigheidsperiode toelaten onbeperkt te reizen tussen 2 of meer stations (of tariefzones) of op het ganse net (net treinkaarten). Onder IFRS dient de opbrengst van een abonnement lineair gespreid te worden over de geldigheidsperiode van het abonnement. In de praktijk wordt de opbrengst van een treinkaart gespreid over de periode die aanvangt in het midden van de maand vanaf wanneer het abonnement geldig wordt tot het midden van de maand waarin het abonnement vervalt. Indien een specifieke handeling veel belangrijker is dan alle andere handelingen, wordt de opname van opbrengsten uitgesteld tot het moment dat die belangrijke handeling heeft plaatsgevonden. 1 Waarschijnlijkheid > 50%.

11 Hoofdstuk 31 Pagina 9 De opname van opbrengsten in een bepaalde periode hangt af van het feit of het resultaat van een transactie waarbij diensten worden verricht betrouwbaar kan worden bepaald of niet: Betrouwbare schatting van het resultaat mogelijk? Ja Nee (*)(**) Winst? Kosten recupereerbaar? Ja Nee Ja Nee Opbrengst erkennen volgens de methode van winstneming naar rato van de verrichte prestaties. Het verwachte verlies onmiddellijk erkennen. Opbrengst erkennen tot het niveau dat de kosten kunnen gerecupereerd worden (geen winst opnemen). Geen opbrengst erkennen (opgelopen kosten dienen als kosten opgenomen te worden). (*) Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen. Een betrouwbare schatting van het resultaat wordt verondersteld steeds mogelijk te zijn binnen de NMBS groep. (**) Indien de onzekerheden die verhinderen dat het resultaat van het project betrouwbaar kan worden bepaald niet langer bestaan, moeten de opbrengsten worden opgenomen naar rato van het stadium van voltooiing ( percentage of completion ). Indien het resultaat van de transactie waarbij diensten worden verricht op betrouwbare wijze kan worden ingeschat en indien het resultaat positief is, dienen opbrengsten te worden opgenomen naar rato van het stadium van voltooiing van een transactie. Het betreft de methode van winstneming naar rato van de verrichte prestaties ( percentage of completion method). Volgens deze methode worden opbrengsten opgenomen in de verslagperioden waarin de diensten zijn verricht. IAS 11 Onderhanden projecten vereist eveneens dat opbrengsten volgens deze methode worden opgenomen. Indien het resultaat van de transactie waarbij diensten worden verricht op betrouwbare wijze kan worden ingeschat en indien dit resultaat negatief is, dient het verwachte verlies onmiddellijk erkend te worden. Indien het resultaat van de transactie waarbij diensten worden verricht niet op betrouwbare wijze kan worden ingeschat, moeten opbrengsten alleen worden opgenomen tot het bedrag van de opgenomen kosten die zijn goed te maken. Indien het resultaat van de transactie niet op betrouwbare wijze kan worden ingeschat, wordt er geen winst opgenomen. Indien het resultaat van een transactie niet op betrouwbare wijze kan worden ingeschat en het evenmin waarschijnlijk is dat de gemaakte kosten zullen worden goedgemaakt, worden geen opbrengsten opgenomen en worden de gemaakte kosten opgenomen als een kost. Voor een meer gedetailleerde behandeling wordt er verwezen naar titel 3.2 Verrichten van diensten van de boekhoudhandleiding.

12 Hoofdstuk 31 Pagina 10 B.2.3. Verkoop van goederen uit de verkoop van goederen moeten opgenomen worden als alle volgende voorwaarden vervuld zijn:

13 Hoofdstuk 31 Pagina 11 Het bedrag van de opbrengst kan betrouwbaar bepaald worden. Het is waarschijnlijk 2 dat de economische voordelen met betrekking tot de transactie naar de NMBS groep zullen vloeien. De reeds gemaakte of nog te maken kosten met betrekking tot de transactie kunnen op betrouwbare wijze gewaardeerd worden. De NMBS groep heeft de wezenlijke risico's en voordelen van eigendom van de goederen overgedragen aan de koper. De NMBS groep behoudt over de verkochte goederen niet de feitelijke zeggenschap of betrokkenheid die gewoonlijk toekomt aan de eigenaar. Verkoop van goederen In het algemeen is men in staat om betrouwbare schattingen te maken indien met de andere partijen overeenstemming is bereikt over: De afdwingbare rechten van elke partij; De verkoopprijs; en De betalingsvoorwaarden. Voor de NMBS groep kan het bedrag van de opbrengst bijna altijd betrouwbaar bepaald worden. Soms is dit niet waarschijnlijk tot het moment waarop de vergoeding uit hoofde van de verkoop is ontvangen of een bepaalde onzekerheid is weggenomen (Vb.: De toestemming van een buitenlandse overheidsinstantie). en kosten die betrekking hebben op dezelfde transactie of gebeurtenis worden tegelijk opgenomen (matching). Kosten, met inbegrip van waarborgkosten en andere kosten die optreden na de levering van de goederen, kunnen normaliter op betrouwbare wijze worden gewaardeerd als de overige voorwaarden voor de opname van opbrengsten zijn vervuld. Er kunnen echter geen opbrengsten worden opgenomen als de kosten niet op betrouwbare wijze kunnen worden gewaardeerd. In dergelijke omstandigheden worden alle vergoedingen die reeds zijn ontvangen voor de verkoop van de goederen opgenomen als een schuld. Als de wezenlijke risico's van eigendom bij de NMBS groep zijn gebleven, is de transactie geen verkoop en worden er geen opbrengsten opgenomen. Voorbeelden van situaties waarin de NMBS groep de wezenlijke risico's en voordelen van eigendom kan behouden, zijn: Een verplichting voor onbevredigende prestaties die niet worden gedekt door de normale garantiebepalingen; De ontvangst van de opbrengst uit een bepaalde verkoop is afhankelijk van de opbrengst die de koper zelf kan genereren uit de verkoop van die goederen; De goederen zijn geleverd maar moeten nog worden geïnstalleerd (als de installatie een wezenlijk onderdeel van het contract is); en De koper heeft het recht de aankoop te annuleren wegens een in de verkoopsovereenkomst omschreven reden, maar de NMBS groep is niet zeker dat de koper de goederen zal terugsturen. Indicatoren die er op kunnen wijzen dat de NMBS groep nog steeds betrokken is of de feitelijke zeggenschap heeft, zijn: Het kunnen beïnvloeden van de toekomstige prijs van een goed; Het instaan voor het beheer van een goed na de verkoop; Een clausule opgenomen is in de verkoopsovereenkomst die de verkoper een optie verleent, of de koper de verkoper kan verplichten, een goed terug aan te kopen; of Het waarborgen door de verkoper van een opbrengst op de investering gedaan door de koper, voor een beperkte of langere periode. 2 Waarschijnlijkheid > 50%.

14 Hoofdstuk 31 Pagina 12 Voor een meer gedetailleerde behandeling wordt er verwezen naar titel 3.3 Verkoop van goederen van de boekhoudhandleiding. B.3. B.3.1. Waardering Algemeen principe Waardering Tegen reële waarde 3 van de ontvangen of te ontvangen vergoeding, na aftrek van het bedrag van handelskortingen 4 of hoeveelheidskortingen die door de NMBS groep zijn toegekend. Als de betaling uitgesteld wordt, kan de reële waarde van de vergoeding lager liggen dan het nominale bedrag van de ontvangen of te ontvangen geldmiddelen. De overeenkomst omvat dan zowel een verkoopstransactie als een financieringstransactie: De reële waarde van de te ontvangen geldmiddelen 5 (zijnde de contante waarde van het bedrag) dient als opbrengst geboekt te worden (o.b.v. de impliciete rentevoet 6 ); Het verschil tussen de reële waarde (zijnde de contante waarde) en het nominale bedrag van de vergoeding wordt opgenomen als renteopbrengst, gespreid over de periode van het moment van verkoop tot de ontvangen verkoopprijs. B.3.2. Ruil van goederen en diensten Ruil van goederen / diensten die in aard en waarde vergelijkbaar zijn: de ruil wordt niet beschouwd als een transactie die opbrengsten genereert. Ruil van goederen / diensten die in aard of waarde verschillend zijn: de ruil wordt wel beschouwd als een transactie die opbrengsten genereert. o o De opbrengst wordt gewaardeerd tegen de reële waarde van de ontvangen goederen / diensten. Indien de reële waarde van de ontvangen goederen / diensten niet betrouwbaar kan worden bepaald, wordt de opbrengst gewaardeerd tegen de reële waarde van de geruilde goederen / diensten. 3 De reële waarde is het bedrag waarvoor een actief kan worden verhandeld of een verplichting kan worden afgewikkeld in een zakelijke, objectieve transactie tussen ter zake goed geïnformeerde, tot een transactie bereid zijnde partijen die onafhankelijk zijn. 4 Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen handelskorting en financiële korting onder IFRS. De opbrengsten worden netto getoond, na aftrek van handelskortingen en financiële kortingen. 5 Enkel voor te ontvangen bedragen boven de De impliciete rentevoet is afhankelijk van de optie die het duidelijkst te bepalen is: De algemeen geldende rentevoet voor een vergelijkbaar instrument van een emittent met een vergelijkbare creditrating; of Een rentevoet die bij verdiscontering van de nominale vergoeding van het instrument uitkomt op de huidige contante verkoopprijs van de goederen of diensten.

15 Hoofdstuk 31 Pagina 13 B.4. B.4.1. Loyaliteitsprogramma s Definitie Loyaliteitsprogramma's worden door de NMBS groep gebruikt om klanten ertoe aan te zetten hun diensten te kopen. Als een klant diensten koopt, beloont de NMBS groep de klant hiervoor door punten toe te kennen (vaak spaarpunten genoemd). De klant kan die punten dan inwisselen voor een tegenprestatie zoals gratis of met korting aangeboden diensten. B.4.2. Opnamecriteria De NMBS groep moet de spaarpunten boekhoudkundig verwerken als een afzonderlijk identificeerbare component van de verkooptransactie(s) waarin ze worden toegekend (de initiële verkoop ). De reële waarde van de ontvangen of te ontvangen vergoeding met betrekking tot de initiële verkoop moet worden verdeeld over de spaarpunten en de andere componenten van de transactie. B.4.3. Waardering De waarde van de aan de spaarpunten toegerekende vergoeding moet worden bepaald op basis van hun reële waarde, d.w.z. het bedrag waarvoor de spaarpunten afzonderlijk zouden kunnen worden verkocht. Als de NMBS groep de tegenprestatie zelf levert, moet ze de aan spaarpunten toegerekende vergoedingen als opbrengsten opnemen wanneer de spaarpunten worden ingewisseld en ze haar verplichtingen om de tegenprestatie te leveren nakomt. Indien een derde partij de tegenprestatie levert moet de NMBS groep beoordelen of ze de aan de spaarpunten toegerekende vergoeding int voor eigen rekening (d.w.z. als de opdrachtgever in de transactie) of voor rekening van een derde partij (d.w.z. als een agent voor een derde partij).

16 Hoofdstuk 31 Pagina 14 Sectie B: Boekhoudregels

17 Hoofdstuk 31 Pagina 15 1 Toepasselijke IFRS normen 1.1 Referenties IAS IFRIC 13 - Loyaliteitsprogramma's Toepassingsgebied IAS 18 moet worden toegepast bij de boekhoudkundige verwerking van opbrengsten die voortvloeien uit de volgende transacties en gebeurtenissen: De verkoop van goederen; en Het verrichten van diensten. IAS 18 behandelt echter geen opbrengsten die voortvloeien uit: Leaseovereenkomsten (zie IAS 17 Leaseovereenkomsten); Dividenden die voortvloeien uit investeringen die volgens de equity -methode worden verwerkt (zie IAS 28 Investeringen in geassocieerde deelnemingen); Wijzigingen in de reële waarde van financiële activa en financiële passiva of de vervreemding ervan (zie IAS 39 Financiële instrumenten: opname en waardering); en Wijzigingen in de waarde van andere vlottende activa Onderscheid tussen IAS 2 Voorraden, IAS 11 Onderhanden projecten en IAS 18 IAS 2 is van toepassing op alle voorraden (zie hoofdstuk 16 Voorraden). IAS 11 dient te worden toegepast bij de boekhoudkundige verwerking van onderhanden projecten en wordt besproken in hoofdstuk 17 Onderhanden projecten. Het is niet altijd even duidelijk of men IAS 11 ( percentage of completion principe) moet toepassen voor de boekhoudkundige verwerking van opbrengsten of IAS 18 (bij de verkoop van goederen, slechts erkenning van de opbrengst wanneer de verkoper de wezenlijke risico s en voordelen van eigendom van de goederen heeft overgedragen aan de koper), daarom heeft men IFRIC 15 uitgevaardigd teneinde bijkomende guidance te verstrekken. IFRIC 15 Overeenkomsten voor de bouw van vastgoed Bepalen of een overeenkomst voor de bouw van vastgoed binnen het toepassingsgebied van IAS 11 of IAS 18 valt, hangt af van de bepalingen van het contract en de ermee verband houdende feiten en omstandigheden. Een overeenkomst voor de bouw van vastgoed voldoet aan de definitie van een onderhanden project (IAS 11) wanneer de koper in staat is om de voornaamste structurele elementen en ontwerpen van het vastgoed te bepalen voor de bouw aanvangt en / of hij belangrijke structurele veranderingen kan aanbrengen eens de bouw begonnen is (ongeacht of hij die mogelijkheid al dan niet uitoefent). Een overeenkomst voor de bouw van vastgoed in dewelke kopers enkel een beperkte mogelijkheid hebben om het ontwerp te beïnvloeden, of het ontwerp te kiezen uit een aantal opties gespecificeerd door de 7 Deze versie omvat wijzigingen tot 17 januari Deze versie omvat wijzigingen tot 17 januari 2008.

18 Hoofdstuk 31 Pagina 16 uitvoerder, of wanneer de klant enkel zeer beperkte variaties kan kiezen van het basisontwerp, valt onder het toepassingsgebied van IAS 18. Voorbeeld 1: De NMBS groep ontwikkelt vastgoed en start de marketing voor de verkoop van individuele bureauruimtes terwijl de bouw nog bezig is. Kopers gaan een specifieke aankoopovereenkomst aan die hen het recht geeft om een bureauruimte te verkrijgen eens deze klaar is voor gebruik. De kopers kunnen beperkte afwijkingen in het ontwerp kiezen tegenover het basisontwerp, maar ze kunnen geen specifieke veranderingen vragen aan de voornaamste belangrijke elementen van het ontwerp van hun bureauruimte. In het rechtsgebied worden geen rechten op het onderliggende actief overgedragen anders dan door een verkoopsovereenkomst. Eveneens vangt de bouw aan, ongeacht of er reeds een verkoopsovereenkomst bestaat. In dit voorbeeld geven alle feiten en omstandigheden van de overeenkomst aan dat het niet gaat om een onderhanden project. Hoewel de koper zijn rechten in het contract kan overdragen naar een andere partij, blijft de NMBS groep de zeggenschap en risico s en voordelen van de eigendom behouden totdat het vastgoed wordt overgedragen. IAS 18 is van toepassing op de boekhoudkundige verwerking van de opbrengsten Verrichten van diensten IAS 18 moet worden toegepast bij de boekhoudkundige verwerking van opbrengsten die voortvloeien uit het verrichten van diensten. Het verrichten van diensten omvat normaliter de prestaties die de NMBS groep krachtens een contractueel overeengekomen opdracht uitvoert binnen een overeengekomen periode. De diensten kunnen in één enkele periode worden verricht of kunnen worden gespreid over meerdere perioden. Sommige dienstverleningscontracten houden rechtstreeks verband met onderhanden projecten in opdracht van derden, bijvoorbeeld contracten voor de dienstverlening van projectmanagers en architecten. die voortvloeien uit dergelijke projecten worden niet behandeld in IAS 18. Dergelijke opbrengsten worden behandeld in overeenstemming met de vereisten voor onderhanden projecten zoals gespecificeerd in IAS 11 Onderhanden projecten. Deze laatste standaard wordt besproken in hoofdstuk 17 Onderhanden projecten van de boekhoudhandleiding Verkoop van goederen IAS 18 moet worden toegepast bij de boekhoudkundige verwerking van opbrengsten die voortvloeien uit de verkoop van goederen. Goederen omvatten goederen die door de NMBS groep zijn geproduceerd om te worden verkocht, evenals goederen die zijn aangekocht om te worden doorverkocht, zoals door een detailhandelaar aangekochte handelswaar of grond en andere eigendommen die voor verkoopdoeleinden worden aangehouden.

19 Hoofdstuk 31 Pagina 17 2 Definities Baten zijn in het Raamwerk voor de opstelling en presentatie van jaarrekeningen gedefinieerd als tijdens de verslagperiode toegenomen economische voordelen in de vorm van een instroom van nieuwe activa of de toename van bestaande activa, dan wel afgenomen passiva, een en ander resulterend in de toename van het eigen vermogen, zonder de toenames die verband houden met bijdragen van aandeelhouders. Baten omvatten dus zowel opbrengsten als winsten. zijn een onderdeel van baten en worden onder IAS 18 gedefinieerd als de bruto-instroom van economische voordelen die tijdens de periode ontstaan bij de uitvoering van de normale bedrijfsactiviteiten van de NMBS groep, en die leidt tot een andere toename van het eigen vermogen dan de toenames die verband houden met bijdragen van aandeelhouders. omvatten uitsluitend de bruto-instroom van economische voordelen die de NMBS groep voor eigen rekening heeft ontvangen of te vorderen heeft: Bedragen die de NMBS groep namens derden ontvangt, zoals accijnzen en BTW, zijn geen economische voordelen die naar de NMBS groep vloeien en leiden niet tot een toename van het eigen vermogen; Bedragen die namens een lastgever worden geïnd en die niet resulteren in een toename van het eigen vermogen van de NMBS groep worden evenmin als opbrengsten beschouwd. In dit geval handelt de onderneming als agent, en mag enkel de verkoopscommissie als opbrengst erkend worden. Winsten zijn baten die niet voldoen aan de definitie van opbrengsten. Winsten zijn eveneens toenames van economische voordelen en hebben als zodanig geen ander karakter dan opbrengsten. Winsten omvatten bijvoorbeeld de voordelen die ontstaan bij het vervreemden van vaste activa. De reële waarde is het bedrag waarvoor een actief kan worden verhandeld of een passief kan worden afgewikkeld in een zakelijke, objectieve transactie tussen ter zake goed geïnformeerde, tot een transactie bereid zijnde partijen die onafhankelijk zijn. Voorbeeld 2: Onderscheid tussen opbrengsten en winsten De NMBS groep heeft een aantal dienstwagens ter beschikking die door werknemers kunnen gebruikt worden. De wagens worden gedurende meer dan één jaar gebruikt en nadien verkocht. Dient een verkoop van dienstwagens als een verkoop van een vast actief beschouwd te worden dat winsten genereert, of dient de verkoop beschouwd te worden als een verkoop van een voorraadartikel dat opbrengsten genereert? Aangezien een verkoop van dienstwagens niet tot de normale bedrijfsactiviteiten van de NMBS groep behoort en bijgevolg als verkoop van een vast actief dient te worden beschouwd, zal deze transactie winsten genereren.

20 Hoofdstuk 31 Pagina 18 3 Opnamecriteria 3.1 Identificeren van een transactie De opnamecriteria die in IAS 18 zijn beschreven, worden gewoonlijk toegepast op iedere afzonderlijke transactie. In bepaalde gevallen is het echter noodzakelijk om de opnamecriteria toe te passen op de afzonderlijk identificeerbare componenten van één enkele transactie of dienen de opnamecriteria op twee of meer transacties samen te worden toegepast, teneinde de economische realiteit weer te geven Afzonderlijke identificeerbare componenten van één enkele transactie In bepaalde gevallen is het noodzakelijk om de opnamecriteria toe te passen op de afzonderlijk identificeerbare componenten van één enkele transactie, teneinde de economische realiteit weer te geven. Indien bijvoorbeeld in de verkoopprijs van een product tevens een identificeerbaar bedrag voor daaropvolgende dienstverlening is vervat, wordt dit laatste bedrag uitgesteld en pas als opbrengst opgenomen over de periode waarin de desbetreffende dienstverlening plaatsvindt. De onderstaande beslissingsboom kan gebruikt worden teneinde te bepalen of één enkele transactie dient opgesplitst te worden in afzonderlijk identificeerbare componenten: Hebben de componenten elk op zich waarde naar de klant toe? Nee Ja Kan de reële waarde van de individuele componenten betrouwbaar worden ingeschat? Nee Ja GEEN afzonderlijke identificeerbare componenten Zijn er specifieke contractuele bepalingen die kunnen leiden tot het identificeren van afzonderlijke componenten? Nee Ja Afzonderlijke identificeerbare componenten IAS 18 bepaalt dat de opbrengst met betrekking tot elke afzonderlijke identificeerbare component van een transactie tegen reële waarde dient te worden gewaardeerd. De prijs die doorgaans aangerekend wordt wanneer een identificeerbare component apart verkocht wordt, is de beste benadering voor de reële waarde. In het geval de contractwaarde lager zou zijn dan de totale reële waarde van de afzonderlijke identificeerbare componenten, dient de verkregen korting volgens de meest geschikte verdeelsleutel toegewezen te worden aan de afzonderlijk identificeerbare componenten.

21 Voorbeeld 3: De verkoop van gereserveerde biljetten BOEKHOUDHANDLEIDING NMBS GROEP Hoofdstuk 31 Pagina 19 De transactie waarbij gereserveerde biljetten (voor schoolreizen e.d.) verkocht worden, kan opgedeeld worden in twee componenten. Ten eerste is er de opbrengst die onmiddellijk in resultaat wordt geboekt op het moment van de reservatie van de biljetten (de reservatiekost ). Een tweede component heeft betrekking op de dienstprestatie, zijnde het moment waarop van het vervoer gebruik wordt gemaakt. Volgens IFRS mag de opbrengst gerelateerd aan deze tweede component slechts erkend worden op de datum van de dienstverlening, zijnde de geldigheidsdatum van het vervoersbewijs Verbonden transacties De opnamecriteria worden toegepast op twee of meer transacties samen als ze op zo een manier met elkaar zijn verbonden dat de commerciële gevolgen niet kunnen worden begrepen zonder te refereren aan de reeks transacties als geheel. De NMBS groep kan bijvoorbeeld goederen verkopen en tegelijkertijd een afzonderlijke overeenkomst afsluiten om de goederen op een latere datum terug te kopen, waardoor het wezenlijke effect van de transactie dus wordt tenietgedaan. In een dergelijk geval worden de twee transacties samen behandeld. 3.2 Verrichten van diensten Indien het resultaat van een transactie waarbij diensten worden verricht betrouwbaar kan worden geschat, moeten de opbrengsten met betrekking tot die transactie worden opgenomen naar rato van de verrichte prestaties aan het einde van de verslagperiode. Het resultaat van een transactie kan betrouwbaar worden geschat indien alle volgende voorwaarden zijn vervuld: Het bedrag van de opbrengst kan betrouwbaar bepaald worden; Het waarschijnlijk is dat de economische voordelen met betrekking tot de transactie naar de NMBS groep zullen vloeien; De reeds gemaakte kosten voor de transactie en de kosten om de transactie te voltooien kunnen op betrouwbare wijze gewaardeerd worden; en De mate waarin de diensten aan het einde van de verslagperiode zijn verricht, kan betrouwbaar bepaald worden. Indien het resultaat van de transactie waarbij diensten worden verricht op betrouwbare wijze kan worden ingeschat en indien het resultaat positief is, dienen opbrengsten te worden opgenomen naar rato van het stadium van voltooiing van een transactie. Het betreft de methode van winstneming naar rato van de verrichte prestaties ( percentage of completion method). Volgens deze methode worden opbrengsten opgenomen in de verslagperioden waarin de diensten zijn verricht. IAS 11 Onderhanden projecten vereist eveneens dat opbrengsten volgens deze methode worden opgenomen. De vereisten van IAS 11 Onderhanden projecten zijn gewoonlijk van toepassing op de opname van opbrengsten en de gerelateerde kosten voor een transactie waarbij diensten worden verricht. Indien het resultaat van de transactie waarbij diensten worden verricht op betrouwbare wijze kan worden ingeschat en indien dit resultaat negatief is, dient het verwachte verlies onmiddellijk erkend te worden. Indien het resultaat van de transactie waarbij diensten worden verricht niet op betrouwbare wijze kan worden ingeschat, moeten opbrengsten alleen worden opgenomen tot het bedrag van de opgenomen kosten die zijn goed te maken. Indien het resultaat van de transactie niet op betrouwbare wijze kan worden ingeschat, wordt geen winst opgenomen.

22 Hoofdstuk 31 Pagina 20 Indien het resultaat van een transactie niet op betrouwbare wijze kan worden ingeschat en het evenmin waarschijnlijk is dat de gemaakte kosten zullen worden goedgemaakt, worden geen opbrengsten opgenomen en worden de gemaakte kosten opgenomen als een kost. Indien de onzekerheden die verhinderden dat het resultaat van het project betrouwbaar kon worden bepaald, niet langer bestaan, worden de opbrengsten opgenomen naar rato van de verrichte prestaties aan het einde van de verslagperiode. Bovenstaande principes kunnen als volgt worden samengevat: Betrouwbare schatting van het resultaat mogelijk? Ja Nee (*) Winst? Kosten recupereerbaar? Ja Nee Ja Nee Opbrengst erkennen volgens de methode van winstneming naar rato van de verrichte prestaties. Het verwachte verlies onmiddellijk erkennen. Opbrengst erkennen tot het niveau dat de kosten kunnen gerecupereerd worden (geen winst opnemen). Geen opbrengst erkennen (opgelopen kosten dienen als kosten opgenomen te worden). (*) Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen. Een betrouwbare schatting van het resultaat wordt verondersteld steeds mogelijk te zijn binnen de NMBS groep Het bedrag van de opbrengst kan betrouwbaar bepaald worden In het algemeen is men in staat om betrouwbare schattingen te maken indien met de andere partijen overeenstemming is bereikt over de volgende aangelegenheden: De afdwingbare rechten van elke partij met betrekking tot de diensten die door de partijen respectievelijk zullen worden geleverd en ontvangen; De verkoopprijs; en De betalingsvoorwaarden. Gewoonlijk is het ook noodzakelijk te beschikken over een effectief intern systeem voor financiële budgettering en verslaggeving. De NMBS groep beoordeelt de schattingen van opbrengsten naarmate de dienstverlening vordert en wijzigt de bedragen indien nodig. Dat dergelijke herzieningen nodig zijn, betekent niet noodzakelijk dat het resultaat van de transactie niet op betrouwbare wijze kan worden ingeschat. Voor de NMBS groep kan het bedrag van de opbrengst bijna altijd betrouwbaar bepaald worden.

23 Hoofdstuk 31 Pagina Waarschijnlijk dat de economische voordelen met betrekking tot de transactie naar de NMBS groep zullen vloeien worden alleen opgenomen indien het waarschijnlijk is dat de economische voordelen met betrekking tot de transactie naar de NMBS groep zullen vloeien. De vereiste van een waarschijnlijke instroom van middelen betekent dat de kans op instroom van middelen groter moet zijn dan de kans op geen instroom van middelen. Indien echter onzekerheid ontstaat omtrent de inbaarheid van een bedrag dat eerder als opbrengst is opgenomen, wordt het oninbare bedrag of het bedrag waarvan de inning niet langer waarschijnlijk is, opgenomen als kost (waardevermindering op de vordering) en niet als een vermindering van de eerder opgenomen opbrengst De reeds gemaakte kosten voor de transactie en de kosten om de transactie te voltooien kunnen op betrouwbare wijze gewaardeerd worden en lasten die betrekking hebben op dezelfde transactie of gebeurtenis worden tegelijk opgenomen. Dit proces wordt veelal de toerekening van de kosten aan de opbrengsten (matching) genoemd. Het inschatten van de kosten met betrekking tot het verrichten van diensten is niet altijd eenvoudig, zeker niet in het geval dat het contract over meerdere boekjaren loopt De mate waarin de diensten aan het einde van de verslagperiode zijn verricht, kan betrouwbaar bepaald worden De opbrengsten ten gevolge van een dienstverlening worden geboekt op het moment dat de dienst geleverd wordt. De opbrengst die voortkomt uit de verkoop van treintickets wordt bijvoorbeeld geboekt op het moment van de verkoop, er van uitgaande dat de dienstverlening (= de treinreis) plaats vindt op hetzelfde ogenblik. De NMBS groep hanteert de volgende methode waarmee de verrichte diensten op betrouwbare wijze kunnen worden gewaardeerd: De tot dusver gemaakte kosten in verhouding tot de geschatte totale kosten van de transactie. Alleen kosten die de tot dusver verrichte diensten weerspiegelen, worden opgenomen in de tot dusver gemaakte kosten. Alleen kosten die verrichte of te verrichten diensten weerspiegelen, worden opgenomen in de geschatte totale kosten van de transactie. Betalingen naar rato van de voortgang van het werk en vooruitbetalingen van cliënten zijn vaak niet representatief voor de mate waarin de diensten zijn verricht. Deze methode wordt gebruikt om de voortgang van werkzaamheden te meten (voor de constructie van sites, stations, enz.). Voor een meer gedetailleerde behandeling verwijzen we naar hoofdstuk 17 Onderhanden projecten van de boekhoudhandleiding. Zij wordt in de praktijk echter weinig gebruikt voor traditionele dienstverlening. Indien de dienstverlening bestaat uit een niet vooraf vaststaand aantal handelingen over een bepaalde periode, worden de opbrengsten om praktische redenen lineair over deze periode opgenomen, tenzij blijkt dat een andere methode een betere indicatie geeft van het stadium van voltooiing. Indien een specifieke handeling veel belangrijker is dan alle andere handelingen, wordt de opname van opbrengsten uitgesteld tot het moment dat die belangrijke handeling heeft plaatsgevonden.

24 Voorbeeld 4: Treinkaarten (abonnementen) BOEKHOUDHANDLEIDING NMBS GROEP Hoofdstuk 31 Pagina 22 Treinkaarten laten toe gedurende de geldigheidsperiode onbeperkt te reizen ofwel tussen 2 of meer stations (of tariefzones) ofwel op het ganse net (Net Treinkaarten). Onder IFRS dient de opbrengst van een abonnement lineair gespreid te worden over de geldigheidsperiode van het abonnement. In de praktijk wordt de opbrengst van een treinkaart gespreid over de periode die aanvangt in het midden van de maand vanaf wanneer het abonnement geldig wordt tot het midden van de maand waarin het abonnement vervalt. 3.3 Verkoop van goederen uit de verkoop van goederen moeten worden opgenomen als alle volgende voorwaarden zijn vervuld: Het bedrag van de opbrengst kan betrouwbaar bepaald worden; Het waarschijnlijk is dat de economische voordelen met betrekking tot de transactie naar de NMBS groep zullen vloeien; De reeds gemaakte of nog te maken kosten met betrekking tot de transactie kunnen op betrouwbare wijze gewaardeerd worden; De NMBS groep heeft de wezenlijke risico's en voordelen van eigendom van de goederen overgedragen aan de koper; en De NMBS groep behoudt over de verkochte goederen niet de feitelijke zeggenschap of betrokkenheid die gewoonlijk toekomt aan de eigenaar. De eerste drie voorwaarden om een opbrengst op te nemen zijn gemeenschappelijk zowel voor de verkoop van goederen als voor het verrichten van diensten (zie 3.2 Verrichten van diensten) Het bedrag van de opbrengst kan betrouwbaar bepaald worden IAS 18 behandelt de voorwaarden die nodig zijn om tot een betrouwbare schatting van de opbrengsten te komen vooral in de context van het verrichten van diensten. Toch kunnen de hieronder opgesomde criteria, indien passend aan de transactie aangepast, tevens bij de verkoop van goederen worden toegepast. In het algemeen is men in staat om betrouwbare schattingen te maken indien met de andere partijen overeenstemming is bereikt over de volgende aangelegenheden: De afdwingbare rechten van elke partij met betrekking tot de diensten die door de partijen respectievelijk zullen worden geleverd en ontvangen; De verkoopprijs; en De betalingsvoorwaarden. Voor de NMBS groep kan het bedrag van de opbrengst bijna altijd betrouwbaar bepaald worden Waarschijnlijk dat de economische voordelen met betrekking tot de transactie naar de NMBS groep zullen vloeien worden alleen opgenomen indien het waarschijnlijk is dat de economische voordelen met betrekking tot de transactie naar de NMBS groep zullen vloeien. De vereiste van een waarschijnlijke instroom van middelen betekent dat de kans op instroom van middelen groter moet zijn dan de kans op geen instroom van middelen. Soms is dit niet waarschijnlijk tot het moment waarop de vergoeding uit hoofde van de verkoop is ontvangen of een bepaalde onzekerheid is weggenomen. Het kan bijvoorbeeld onzeker zijn of een buitenlandse overheidsinstantie toestemming verleent om de vergoeding uit hoofde van een verkoop in een ander land te betalen. Op het moment dat de toestemming wordt verleend, is de onzekerheid weggenomen en kan de opbrengst uit de verkoop worden opgenomen.

25 Hoofdstuk 31 Pagina 23 Indien echter onzekerheid ontstaat omtrent de inbaarheid van een bedrag dat eerder als opbrengst is opgenomen, wordt het oninbare bedrag of het bedrag waarvan de inning niet langer waarschijnlijk is, opgenomen als kost (waardevermindering op de vordering) en niet als een vermindering van de eerder opgenomen opbrengst De reeds gemaakte of nog te maken kosten met betrekking tot de transactie kunnen op betrouwbare wijze gewaardeerd worden en kosten die betrekking hebben op dezelfde transactie of gebeurtenis worden tegelijk opgenomen. Dit proces wordt veelal de toerekening van de kosten aan de opbrengsten (matching) genoemd. Kosten, met inbegrip van waarborgkosten 9 en andere kosten die optreden na de levering van de goederen, kunnen normaliter op betrouwbare wijze worden gewaardeerd als de overige voorwaarden voor de opname van opbrengsten zijn vervuld. Er kunnen echter geen opbrengsten worden opgenomen als de kosten niet op betrouwbare wijze kunnen worden gewaardeerd. In dergelijke omstandigheden worden alle vergoedingen die reeds zijn ontvangen voor de verkoop van de goederen opgenomen als een schuld De NMBS groep heeft de wezenlijke risico's en voordelen van eigendom van de goederen overgedragen aan de koper Om te kunnen beoordelen wanneer de NMBS groep de wezenlijke risico's en voordelen van eigendom aan de koper heeft overgedragen, moeten de omstandigheden van de transactie in beschouwing worden genomen. In de meeste gevallen valt de overdracht van de risico's en voordelen van eigendom samen met de overdracht van het wettelijk eigendomsrecht of het bezit aan de koper. In andere gevallen vindt de overdracht van risico's en voordelen van eigendom plaats op een ander tijdstip dan de overdracht van het wettelijk eigendomsrecht of het bezit. Als de wezenlijke risico's van eigendom bij de NMBS groep zijn gebleven, is de transactie geen verkoop en worden er geen opbrengsten opgenomen. Er zijn verschillende manieren waarop de NMBS groep een wezenlijk risico van eigendom kan behouden. Voorbeelden van situaties waarin de NMBS groep de wezenlijke risico's en voordelen van eigendom kan behouden, zijn: De NMBS groep behoudt een verplichting voor onbevredigende prestaties die niet worden gedekt door de normale garantiebepalingen; De ontvangst van de opbrengst uit een bepaalde verkoop is afhankelijk van de opbrengst die de koper zelf kan genereren uit de verkoop van die goederen; De goederen zijn geleverd maar moeten nog worden geïnstalleerd, waarbij de installatie een wezenlijk onderdeel van het contract is; en De koper heeft het recht de aankoop te annuleren wegens een in de verkoopsovereenkomst omschreven reden, maar de NMBS groep is niet zeker dat de koper de goederen zal terugsturen. Als slechts een onbelangrijk risico van eigendom bij de NMBS groep is gebleven, is de transactie een verkoop en worden opbrengsten opgenomen. Zo kan een verkoper het wettelijke eigendomsrecht van de goederen behouden louter om het risico van oninbaarheid van de vordering te beperken. In een dergelijk geval, als de NMBS groep de wezenlijke risico's en voordelen van eigendom heeft overgedragen, is de transactie een verkoop en worden opbrengsten opgenomen. 9 Waarborgen worden verder in detail besproken onder titel 6 Waarborgen. Waarborgen worden eveneens behandeld in hoofdstuk 24 Voorzieningen, voorwaardelijke verplichtingen en voorwaardelijke activa onder titel Waarborgen.

26 Hoofdstuk 31 Pagina De NMBS groep behoudt over de verkochte goederen niet de feitelijke zeggenschap of betrokkenheid die gewoonlijk toekomt aan de eigenaar Indicatoren die er op kunnen wijzen dat de NMBS groep nog steeds betrokken is of de feitelijke zeggenschap over de verkochte goederen heeft, zijn: Het kunnen beïnvloeden van de toekomstige prijs van een goed; Het instaan voor het beheer van een goed na de verkoop; Een clausule opgenomen is in de verkoopsovereenkomst die de verkoper een optie verleent, of de koper de verkoper kan verplichten, een goed terug aan te kopen; of Het waarborgen door de verkoper van een opbrengst op de investering gedaan door de koper, voor een beperkte of langere periode.

27 Hoofdstuk 31 Pagina 25 4 Waardering 4.1 Algemeen worden gewaardeerd tegen de reële waarde van de ontvangen of te ontvangen vergoeding, na aftrek van het bedrag van handelskortingen 10 of hoeveelheidskortingen die door de NMBS groep zijn toegekend. Als de betaling echter wordt uitgesteld, kan de reële waarde van de vergoeding lager liggen dan het nominale bedrag van de ontvangen of te ontvangen geldmiddelen. In de meeste gevallen bestaat de vergoeding uit geldmiddelen of kasequivalenten, en is het bedrag van de opbrengsten gelijk aan het bedrag van de geldmiddelen of kasequivalenten die zijn ontvangen of waarop recht is verkregen. De overeenkomst omvat dan zowel een verkoopstransactie als een financieringstransactie. Indien de overeenkomst daadwerkelijk een financieringstransactie betreft, wordt de reële waarde van de vergoeding bepaald door alle toekomstige ontvangsten te verdisconteren 11 met behulp van een impliciete rentevoet. De impliciete rentevoet is dan één van de onderstaande opties, afhankelijk van welke optie het duidelijkst te bepalen is: De algemeen geldende rentevoet voor een vergelijkbaar instrument van een emittent met een vergelijkbare creditrating; of Een rentevoet die bij verdiscontering van de nominale vergoeding van het instrument uitkomt op de huidige contante verkoopprijs van de goederen of diensten. Het verschil tussen de reële waarde (zijnde de contante waarde) en het nominale bedrag van de vergoeding wordt opgenomen als renteopbrengst, gespreid over de periode van het moment van verkoop tot de ontvangst van de betaling. 4.2 Overeenkomsten als agent of als opdrachtgever De problematiek betreffende agent overeenkomsten is het bepalen of de NMBS groep functioneert als: Een agent handelend als een tussenpersoon die een vergoeding of commissie verdient in ruil voor het leveren van goederen of het verrichten van diensten in opdracht van een opdrachtgever; of Een opdrachtgever handelend voor eigen rekening wanneer hij contracteert met klanten voor de levering van goederen of het verrichten van diensten, in ruil voor een vergoeding. Of de NMBS groep als een opdrachtgever of een agent handelt in transacties, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de samenwerking. Indicatoren die erop wijzen dat de NMBS groep een transactie moet boeken als zijnde de opdrachtgever, omvatten: Een verwachting door de klant dat de NMBS groep handelt als de voornaamste plichtige in een overeenkomst; De NMBS groep heeft een mogelijkheid, binnen economische beperkingen, om de verkoopprijs te bepalen met de klant. Daartegenover, wanneer het bedrag dat de NMBS groep verdient vooraf vaststaat en ofwel een vaste vergoeding is per transactie of een vast percentage van het gefactureerde bedrag, dan duidt dit normaliter aan dat de NMBS groep handelt als een agent; 10 Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen handelskorting en financiële korting onder IFRS. De opbrengsten worden netto getoond, na aftrek van handelskortingen en financiële kortingen. 11 In de praktijk, enkel voor te ontvangen bedragen boven de

IAS 18 IAS 18 OPBRENGSTEN

IAS 18 IAS 18 OPBRENGSTEN IAS 18 OPBRENGSTEN Jan VERHOEYE Docent Hogeschool Gent Gastprofessor Universiteit Gent Lid Commissie voor Boekhoudkundige Normen Lid Supervisory Board EFRAG BELGISCH BOEKHOUDRECHT Art. 33, tweede lid K.B.

Nadere informatie

Hoofdstuk 270 / De winst- en verliesrekening 270.1

Hoofdstuk 270 / De winst- en verliesrekening 270.1 Hoofdstuk 270 / De winst- en verliesrekening 270.1 Het verschil tussen de reële waarde en het nominale bedrag van de tegenprestatie wordt over de periode tot de verwachte ontvangst als rentebate verwerkt.

Nadere informatie

Sectie H: Materiële vaste activa in aanbouw

Sectie H: Materiële vaste activa in aanbouw Hoofdstuk 10 Sectie H: in aanbouw Hoofdstuk 10 Inhoudstafel Sectie H: in aanbouw 1 1 Toepasselijke IFRS normen 1 1.1 Referenties 1 1.2 Toepassingsgebied van IAS 16 1 1.2.1 IAS 40 Vastgoedbeleggingen 1

Nadere informatie

IAS 11 IAS 11. Onderhanden projecten in opdracht van derden. History IAS 11. Exposure Draft E11 Accounting for Construction Contracts

IAS 11 IAS 11. Onderhanden projecten in opdracht van derden. History IAS 11. Exposure Draft E11 Accounting for Construction Contracts IAS 11 Onderhanden projecten in opdracht van derden IAS 11 1 History IAS 11 dec/77 March 1979 1 January 1980 May 1992 dec/93 1 January 1995 Exposure Draft E11 Accounting for Construction Contracts IAS

Nadere informatie

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels 1 Sectie B: Boekhoudregels 3 1 Toepasselijke IFRS normen 4

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels 1 Sectie B: Boekhoudregels 3 1 Toepasselijke IFRS normen 4 Hoofdstuk 30 Inhoudsopgave Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels 1 Sectie B: Boekhoudregels 3 1 Toepasselijke IFRS normen 4 1.1 Referenties 4 1.2 Toepassingsgebied 4 2 Definities 5 3 Typische

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2012/17 - Erkenning van opbrengsten en kosten. Advies van 7 november 2012

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2012/17 - Erkenning van opbrengsten en kosten. Advies van 7 november 2012 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2012/17 - Erkenning van opbrengsten en kosten Advies van 7 november 2012 I. Onderwerp van het advies 1. In het artikel 31, 1 van de Vierde Europese Richtlijn

Nadere informatie

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels Toepasselijke IFRS normen... 4

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels Toepasselijke IFRS normen... 4 Hoofdstuk 21 BOEKHOUDHANDLEIDING NMBS GROEP Inhoudstafel Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels... 3 1 Toepasselijke IFRS normen... 4 1.1 Referenties... 4 1.2 Toepassingsgebied...

Nadere informatie

Stichting Vrienden van het Mauritshuis te s-gravenhage

Stichting Vrienden van het Mauritshuis te s-gravenhage BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na verwerking van het resultaat) ACTIEF 31.12.2016 31.12.2015 MATERIËLE VASTE ACTIVA 5.184.551 4.292.292 VOORRADEN 362.102 439.375 VORDERINGEN EN OVERLOPENDE ACTIVA 175.528

Nadere informatie

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels en didactische samenvatting... 1 Sectie B: Boekhoudregels... 11 1 Toepasselijke IFRS normen...

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels en didactische samenvatting... 1 Sectie B: Boekhoudregels... 11 1 Toepasselijke IFRS normen... Hoofdstuk 11 Inhoudstafel Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels en didactische samenvatting... 1 Sectie B: Boekhoudregels... 11 1 Toepasselijke IFRS normen... 12 1.1 Referenties... 12 1.2 Toepassingsgebied...

Nadere informatie

1.1 Referenties Toepassingsgebied Definities 15

1.1 Referenties Toepassingsgebied Definities 15 Inhoudstafel Hoofdstuk 25 BOEKHOUDHANDLEIDING NMBS GROEP Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels en didactische samenvattingerror! Bookmark not defined. Sectie B: Boekhoudregels Error! Bookmark

Nadere informatie

STICHTING NATIONAAL DIERENPARK DE HAZEN TE AMERONGEN. Rapport inzake de jaarrekening juni2018

STICHTING NATIONAAL DIERENPARK DE HAZEN TE AMERONGEN. Rapport inzake de jaarrekening juni2018 I STICHTING NATIONAAL DIERENPARK DE HAZEN TE AMERONGEN BERG Rapport inzake de jaarrekening 2017 27juni2018 l JAARREKENING 2017 --------------------------------------------------~, ~- Balans per 31 december

Nadere informatie

Externe Verslaggeving 3 proeftentamen 1 - uitwerkingen

Externe Verslaggeving 3 proeftentamen 1 - uitwerkingen Opgave 1 Opbrengstverantwoording Vraag 1 Geef voor elk van de volgende casussen A tot en met H aan op welk(e) moment(en) en wijze de opbrengsten volgens de hiervoor genoemde standaarden in de jaarrekening(en)

Nadere informatie

1 Toepasselijke IFRS normen 1. 2 Definities 2 3 Informatie die in de balans moet worden opgenomen 3 4 Onderscheid tussen vlottend en vast 4

1 Toepasselijke IFRS normen 1. 2 Definities 2 3 Informatie die in de balans moet worden opgenomen 3 4 Onderscheid tussen vlottend en vast 4 Hoofdstuk 3 23/02/2011 - BvV Inhoudstafel 1 Toepasselijke IFRS normen 1 1.1 Referenties 1 1.2 Toepassingsgebied van IAS 1 Presentatie van de jaarrekening 1 2 Definities 2 3 Informatie die in de balans

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 247/3

Publicatieblad van de Europese Unie L 247/3 9.9.2006 Publicatieblad van de Europese Unie L 247/3 VERORDENING (EG) Nr. 1329/2006 VAN DE COMMISSIE van 8 september 2006 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1725/2003 tot goedkeuring van bepaalde internationale

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2014 Balans per 30 juni 2014 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2014 31 december 2013 Vlottende activa

Nadere informatie

Stichting Vrienden van het Mauritshuis te s-gravenhage

Stichting Vrienden van het Mauritshuis te s-gravenhage BALANS PER 31 DECEMBER 2015 (na verwerking van het resultaat) ACTIEF 31.12.2015 31.12.2014 VASTE ACTIVA MATERIËLE VASTE ACTIVA Kunstvoorwerpen en schilderijen 4.020.706 3.573.155 Antieke meubelen 66.522

Nadere informatie

ANBI Publicatie Stichting DOB Ecology, Amsterdam

ANBI Publicatie Stichting DOB Ecology, Amsterdam ANBI Publicatie 2017 Stichting DOB Ecology, Amsterdam Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2017 (na voorgestelde resultaatbestemming) 4 Staat van baten en lasten over 2017 5 Algemene grondslagen

Nadere informatie

ANBI Publicatie Stichting DOB Ecology, Amsterdam

ANBI Publicatie Stichting DOB Ecology, Amsterdam ANBI Publicatie 2018 Stichting DOB Ecology, Amsterdam Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2018 (na voorgestelde resultaatbestemming) 4 Staat van baten en lasten over 2018 5 Algemene grondslagen

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2016 Balans per 30 juni 2016 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2016 31 december 2015 Vaste activa Immateriële vaste activa

Nadere informatie

Stichting Vrienden van het Mauritshuis te s-gravenhage

Stichting Vrienden van het Mauritshuis te s-gravenhage BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (na verwerking van het resultaat) ACTIEF 31.12.2017 31.12.2016 VASTE ACTIVA MATERIËLE VASTE ACTIVA 5.129.418 5.184.551 VLOTTENDE ACTIVA VOORRADEN 345.610 362.102 VORDERINGEN

Nadere informatie

Schiphol Nederland B.V. Halfjaarlijkse financiële verslaggeving over de periode 1 januari 2013 t/m 30 juni 2013

Schiphol Nederland B.V. Halfjaarlijkse financiële verslaggeving over de periode 1 januari 2013 t/m 30 juni 2013 Halfjaarlijkse financiële verslaggeving over de periode 1 januari 2013 t/m 30 juni 2013 HALFJAARVERSLAG 2013 Schiphol Nederland B.V. is onderdeel van de Schiphol Group (N.V. Luchthaven Schiphol voert Schiphol

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Niet-geauditeerde, geconsolideerde cijfers volgens de boekhoudkundige regels van IFRS Q3 2017 Q3 2018 9M 2017 9M 2018 Omzet 593 539 1.803 1.647

Nadere informatie

Kingdom Ministries De heer A. van der Laak Klaproosstraat WD OMMEN Publicatiebalans 2016

Kingdom Ministries De heer A. van der Laak Klaproosstraat WD OMMEN Publicatiebalans 2016 Kingdom Ministries De heer A. van der Laak Klaproosstraat 49 7731 WD OMMEN Publicatiebalans 2016 Vastgesteld op de bestuursvergadering d.d. 22 juni 2018. Kingdom Ministries De heer A. van der Laak Klaproosstraat

Nadere informatie

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels Toepasselijke IFRS normen... 4

Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels Toepasselijke IFRS normen... 4 Hoofdstuk 20 Inhoudstafel Sectie A: Samenvatting van de waarderingsregels... 1 Sectie B: Boekhoudregels... 3 1. Toepasselijke IFRS normen... 4 1.1 Referenties... 4 1.2 Toepassingsgebied... 4 2. Definities...

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Vrije Christelijke School Westerlee Galgeweg MT 's-gravenzande

Jaarrekening Stichting Vrije Christelijke School Westerlee Galgeweg MT 's-gravenzande Jaarrekening 2013 Stichting Vrije Christelijke School Westerlee Galgeweg 57 2671MT Voorblad 0 Inhoud Opdracht 2 Resultaatvergelijk 3 Financiele positie 5 Grondslagen 7 Balans 9 V en W 11 Materiele activa

Nadere informatie

Stichting Het Grachtenhuis T.a.v. Raad van Toezicht Herengracht CJ AMSTERDAM. Publicatiebalans 2016

Stichting Het Grachtenhuis T.a.v. Raad van Toezicht Herengracht CJ AMSTERDAM. Publicatiebalans 2016 Stichting Het Grachtenhuis T.a.v. Raad van Toezicht Herengracht 386 1016 CJ AMSTERDAM Publicatiebalans 2016 Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 50142011. Rapportdatum: 30 juni 2017 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Stichting Beheer Warenar Kerkstraat HE Wassenaar

Stichting Beheer Warenar Kerkstraat HE Wassenaar Kerkstraat 75 2242 HE INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 31 december 2016 1 Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling 2 Toelichting op de balans per 31 december 2016 6 A BALANS PER 31 DECEMBER 2016

Nadere informatie

Moyee Nederland B.V. te Amsterdam. Rapport inzake de balans en winst-en-verliesrekening over de periode van tot en met

Moyee Nederland B.V. te Amsterdam. Rapport inzake de balans en winst-en-verliesrekening over de periode van tot en met te Rapport inzake de balans en winst-en-verliesrekening over de periode van 01-01-2017 tot en met 31-12-2017 Inhoudsopgave Pagina Balans per 31 december 2017 3 Winst-en-verliesrekening over 2017 5 Grondslagen

Nadere informatie

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2011

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2011 , SOEST inzake de jaarrekening 2011 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING Balans per 31 december 2011 2 Winst- en verliesrekening over 2011 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 Toelichting op

Nadere informatie

Verkort finacieel verslag OVER van STICHTING IMPAKT UTRECHT INHOUD. deel. Balans per 31 december Exploitatierekening over

Verkort finacieel verslag OVER van STICHTING IMPAKT UTRECHT INHOUD. deel. Balans per 31 december Exploitatierekening over Verkort finacieel verslag OVER 2016 van STICHTING IMPAKT UTRECHT INHOUD deel Balans per 31 december 2016 2 Exploitatierekening over 2016 3 Toelichting op de jaarrekening 4 1 Balans per 31 december 2016

Nadere informatie

Handelsregister Kamer van Koophandel te Plaats KvK, dossiernummer

Handelsregister Kamer van Koophandel te Plaats KvK, dossiernummer Publicatierapport 2015 Coöperatie Coöperatief Ondernemers Platform Veluwe U.A Handelsregister Kamer van Koophandel te Plaats KvK, dossiernummer 57197911 Vastgesteld door de Vergadering van de ledenraad

Nadere informatie

Vaste activa Materiële vaste activa Financiële vaste activa Vorderingen Liquide middelen

Vaste activa Materiële vaste activa Financiële vaste activa Vorderingen Liquide middelen BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 10.623 13.669 Financiële vaste activa 155.276 - Vlottende activa 165.899

Nadere informatie

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2016

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2016 1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland - 1-3 mei 2016 1.1 Balans per 31 december 2015 (Na resultaatbestemming) 31 december 2015 31 december 2014 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

Stichting Marthas Institute for Performing Arts gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Jaarrekening 1 september 2016 tot en met 31 augustus 2017

Stichting Marthas Institute for Performing Arts gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Jaarrekening 1 september 2016 tot en met 31 augustus 2017 gevestigd te Rapport inzake de Jaarrekening 1 september 2016 tot en met 31 augustus 2017 INHOUDSOPGAVE PAGINA 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 augustus 2017 2 1.2 Staat van baten en lasten over de periode

Nadere informatie

Vaste activa Materiële vaste activa

Vaste activa Materiële vaste activa 1 BALANS PER 31 DECEMBER 2015 (voor winstbestemming) 31 december 2015 31 december 2014 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 375.365 504.356 Vlottende activa Voorraden 50.210 20.111 Vorderingen 105.994

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2014 Balans per 30 juni 2014 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2014 31 december 2013 Vlottende activa Handelsdebiteuren 1.624

Nadere informatie

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2017

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2017 1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland - 1-22 mei 2017 1.1 Balans per 31 december 2016 (Na resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 ACTIVA Vaste activa Immateriële vaste

Nadere informatie

Schiphol Nederland B.V. 2011. Vennootschappelijke balans en winst- en verliesrekening

Schiphol Nederland B.V. 2011. Vennootschappelijke balans en winst- en verliesrekening Schiphol Nederland B.V. 2011 Vennootschappelijke balans en winst- en verliesrekening Jaarverslag 2011 Schiphol Nederland B.V. is onderdeel van de Schiphol Group (N.V. Luchthaven Schiphol voert Schiphol

Nadere informatie

Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat ZZ HENGELO. Jaarrekening 2017

Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat ZZ HENGELO. Jaarrekening 2017 Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat 7 7556 ZZ HENGELO Jaarrekening 2017 Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat 7 7556 ZZ HENGELO Jaarrekening

Nadere informatie

Schiphol Nederland BV Vennootschappelijke balans en winst- en verliesrekening

Schiphol Nederland BV Vennootschappelijke balans en winst- en verliesrekening 2009 Vennootschappelijke balans en winst- en verliesrekening Jaarverslag 2009 Toelichting bij vennootschappelijke balans per 31 december 2009 en vennootschappelijke winst- en verliesrekening over 2009

Nadere informatie

Stichting "De Binnenvaart" Hooikade CD Dordrecht. Rapport inzake jaarstukken 2017

Stichting De Binnenvaart Hooikade CD Dordrecht. Rapport inzake jaarstukken 2017 Stichting "De Binnenvaart" Hooikade 10 3311 CD Dordrecht Rapport inzake jaarstukken 2017 Dossiernummer: 0019000 Datum: 15 november 2018 INHOUDSOPGAVE Pagina FINANCIEEL VERSLAG 1 Opdracht 2 2 Samenstellingsverklaring

Nadere informatie

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2012

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2012 , SOEST inzake de jaarrekening 2012 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING Balans per 31 december 2012 2 Winst- en verliesrekening over 2012 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 Toelichting op

Nadere informatie

Stichting Unite in Christ T.a.v. het bestuur Wilster GS URETERP. Jaarrekening 2015

Stichting Unite in Christ T.a.v. het bestuur Wilster GS URETERP. Jaarrekening 2015 Stichting Unite in Christ T.a.v. het bestuur Wilster 19 9247 GS URETERP Jaarrekening 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 december 2015 3 1.2 Winst- en verliesrekening over 2015

Nadere informatie

Balans per 31 december 2017

Balans per 31 december 2017 Balans per 31 december 2017 (na resultaatbestemming) 2017 2016 EUR EUR EUR EUR Activa Vlottende activa Vorderingen 1 18.409 8.262 Liquide middelen 2 680.162 900.883 Totaal activa 698.571 909.145 Passiva

Nadere informatie

Kingdom Ministries De heer A. van der Laak Klaproosstraat WD OMMEN Publicatiebalans 2014

Kingdom Ministries De heer A. van der Laak Klaproosstraat WD OMMEN Publicatiebalans 2014 Kingdom Ministries De heer A. van der Laak Klaproosstraat 49 7731 WD OMMEN Publicatiebalans 2014 Vastgesteld op de bestuursvergadering d.d. 30 december 2016. Kingdom Ministries De heer A. van der Laak

Nadere informatie

Stichting Light4Nations T.a.v. het bestuur Burgemeester Wuiteweg KM DRACHTEN. Jaarrekening 2017

Stichting Light4Nations T.a.v. het bestuur Burgemeester Wuiteweg KM DRACHTEN. Jaarrekening 2017 Stichting Light4Nations T.a.v. het bestuur Burgemeester Wuiteweg 62 9203 KM DRACHTEN Jaarrekening 2017 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 december 2017 3 1.2 Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

Tussentijdse cijfers / voor publicatiedoeleinden. van Ostrica B.V. te Amsterdam

Tussentijdse cijfers / voor publicatiedoeleinden. van Ostrica B.V. te Amsterdam Tussentijdse cijfers 01-01-2016 / 30-06-2016 voor publicatiedoeleinden van te INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 30 juni 2016 1 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 3 Toelichting op de balans 6

Nadere informatie

CBN-advies 2011/17 - Boekhoudkundige verwerking van onderzoeksfondsen in de jaarrekening van grote en zeer grote verenigingen en stichtingen

CBN-advies 2011/17 - Boekhoudkundige verwerking van onderzoeksfondsen in de jaarrekening van grote en zeer grote verenigingen en stichtingen COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2011/17 - Boekhoudkundige verwerking van onderzoeksfondsen in de jaarrekening van grote en zeer grote verenigingen en stichtingen Advies van 6 juli 2011

Nadere informatie

Financiële verantwoording. Over van. Stichting Impakt. te Utrecht. Inhoud. Balans per 31 december Exploitatierekening over

Financiële verantwoording. Over van. Stichting Impakt. te Utrecht. Inhoud. Balans per 31 december Exploitatierekening over Financiële verantwoording Over 2015 van te Utrecht Inhoud Balans per 31 december 2015 2 Exploitatierekening over 2015 3 Toelichting (met o.a. beloningsbeleid) 4 1 Balans per 31 december 2015 (na resultaatbestemming)

Nadere informatie

Tussentijdse cijfers / voor publicatiedoeleinden. van Ostrica B.V. te Amsterdam

Tussentijdse cijfers / voor publicatiedoeleinden. van Ostrica B.V. te Amsterdam Tussentijdse cijfers 01-01-2014 / 30-06-2014 voor publicatiedoeleinden van Ostrica B.V. te INHOUDSOPGAVE Pagina Tussentijdse cijfers Balans per 30 juni 2014 1 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Stichting Maryknoll Zusters van St. Dominicus

Stichting Maryknoll Zusters van St. Dominicus Stichting Maryknoll Zusters van St. Dominicus Rapport inzake de jaarrekening 2017 Rapport inzake de jaarrekening 2017 Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening Balans per 31 december 2017 4 Staat van baten en

Nadere informatie

Stichting Beheer Warenar Kerkstraat HE Wassenaar

Stichting Beheer Warenar Kerkstraat HE Wassenaar Kerkstraat 75 2242 HE INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 31 december 2017 1 Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling 2 Toelichting op de balans per 31 december 2017 5 BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (voor

Nadere informatie

Publicatiestukken 2014. van Ostrica B.V. te Amsterdam

Publicatiestukken 2014. van Ostrica B.V. te Amsterdam Publicatiestukken 2014 van Ostrica B.V. te INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 31 december 2014 1 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 3 Toelichting op de balans 6 Overige informatie 7 BALANS PER

Nadere informatie

Stichting De Passiewaard t.a.v. B. Timmer Gravin Sabinastraat 2g 3284AP Zuid-Beijerland. Jaarrekening 2016

Stichting De Passiewaard t.a.v. B. Timmer Gravin Sabinastraat 2g 3284AP Zuid-Beijerland. Jaarrekening 2016 Stichting De Passiewaard t.a.v. B. Timmer Gravin Sabinastraat 2g 3284AP Zuid-Beijerland Jaarrekening 2016 Stichting De Passiewaard t.a.v. het bestuur Gravin Sabinastraat 2g 3284AP Zuid-Beijerland Oud-Beijerland,

Nadere informatie

Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat ZZ HENGELO. Jaarrekening 2013

Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat ZZ HENGELO. Jaarrekening 2013 Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat 7 7556 ZZ HENGELO Jaarrekening 2013 Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat 7 7556 ZZ HENGELO Jaarrekening

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Advies van 4 september 2013 1

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Advies van 4 september 2013 1 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/12 - Erkenning van de opbrengsten en kosten die overeenstemmen met interesten en royalty's, evenals de toewijzing van de resultaten in de vorm van

Nadere informatie

ANBI Publicatie Stichting DOB Equity, Amsterdam

ANBI Publicatie Stichting DOB Equity, Amsterdam ANBI Publicatie 2017 Stichting DOB Equity, Amsterdam Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2017 (na voorgestelde resultaatbestemming) 4 Staat van baten en lasten over 2017 5 Grondslagen voor waardering

Nadere informatie

Jaarstukken 2011 van Permar Energiek BV. Jaarstukken 2011. - Jaarrekening - Overige gegevens

Jaarstukken 2011 van Permar Energiek BV. Jaarstukken 2011. - Jaarrekening - Overige gegevens Jaarstukken 2011 - Jaarrekening - Overige gegevens Opmaakdatum: 20 april 2012 1 Jaarrekening - Balans - Winst-en-verliesrekening - Toelichting 2 Balans per 31 december 2011 (Bedragen x 1.000) (na resultaatbestemming)

Nadere informatie

Financieel verslag Stichting De Nijensteen, Heerde

Financieel verslag Stichting De Nijensteen, Heerde Financieel verslag 2015 Stichting De Nijensteen, Heerde Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming) 4 Staat van baten en lasten over 2015 5 Grondslagen van waardering

Nadere informatie

Waarderingsregels in IAS. (A) OVERZICHT BEGRIPPEN Prof. dr. Erik De Lembre 2004

Waarderingsregels in IAS. (A) OVERZICHT BEGRIPPEN Prof. dr. Erik De Lembre 2004 Waarderingsregels in IAS. (A) OVERZICHT BEGRIPPEN Prof. dr. Erik De Lembre 2004 OVERZICHT Waarderingssystemen Waarderingsaanpassing 2 WAARDERING BINNEN RAAMWERK In «"raamwerk"» geeft men aan hoe men waarde

Nadere informatie

SPECIALISTERREN B.V. KOBALTWEG CE UTRECHT PUBLICATIERAPPORT 2016

SPECIALISTERREN B.V. KOBALTWEG CE UTRECHT PUBLICATIERAPPORT 2016 SPECIALISTERREN B.V. KOBALTWEG 11 3542CE UTRECHT PUBLICATIERAPPORT 2016 Handelsregister Kamer van Koophandel voor Woerden, dossiernummer 24396392. Vastgesteld door de algemene vergadering d.d. 14 augustus

Nadere informatie

Vereniging Masjid Nour. Jaarcijfers 2014

Vereniging Masjid Nour. Jaarcijfers 2014 Vereniging Masjid Nour Jaarcijfers 2014 Inhoud Balans per 31-12-2014 Pagina 2 Winst-en verliesrekening over 2014 Pagina 3 Grondslagen Pagina 4 Toelichting op de balans per 31-12-2014 Pagina 5 Overige gegevens

Nadere informatie

Bijlage bij opgave 3 tentamen juni 2014. Jaarrekening 2012 Sligro Food Group NV

Bijlage bij opgave 3 tentamen juni 2014. Jaarrekening 2012 Sligro Food Group NV Bijlage bij opgave 3 tentamen juni 2014 Jaarrekening 2012 Sligro Food Group NV 1 2 3 4 Uit de grondslagen van de geconsolideerde jaarrekening: a. Algemeen Sligro Food Group N.V. is gevestigd te Veghel,

Nadere informatie

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2013

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2013 , SOEST inzake de jaarrekening 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING Balans per 31 december 2013 2 Winst- en verliesrekening over 2013 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 Toelichting op

Nadere informatie

Handelsregister Kamer van Koophandel te Woerden, dossiernummer

Handelsregister Kamer van Koophandel te Woerden, dossiernummer Publicatierapport 2016 Coöperatie Coöperatief Ondernemers Platform Veluwe U.A. ERMELO Handelsregister Kamer van Koophandel te Woerden, dossiernummer 57197911 Vastgesteld door de Vergadering van de ledenraad

Nadere informatie

Tussentijdse cijfers 01-01-2015 / 30-06-2015 voor publikatiedoeleinden. van Ostrica B.V. te Amsterdam

Tussentijdse cijfers 01-01-2015 / 30-06-2015 voor publikatiedoeleinden. van Ostrica B.V. te Amsterdam Tussentijdse cijfers 01-01-2015 / 30-06-2015 voor publikatiedoeleinden van Ostrica B.V. te INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 30 juni 2015 1 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 3 Toelichting op

Nadere informatie

Geconsolideerde jaarrekening

Geconsolideerde jaarrekening 4 Financieel Overzicht Bekaert Jaarverslag 2012 Geconsolideerde jaarrekening Geconsolideerde winst-en-verliesrekening in duizend - Jaren afgesloten per 31 december Omzet 5.1. 3 339 957 3 460 624 Kostprijs

Nadere informatie

Financieel Verslag Stichting 2109 Gevestigd te Son en Breugel

Financieel Verslag Stichting 2109 Gevestigd te Son en Breugel Financieel Verslag 2016 Stichting 2109 Gevestigd te Voorblad 0 0 Inhoud Accountantsrapportage 2 Samenstellingsverklaring 3 Algemeen 4 Resultaatvergelijking 5 Jaarrekening 7 Balans 8 Resultatenrekening

Nadere informatie

Jaarverantwoording [titel] Informatie over de rapportage en de rechtspersoon [titel] Informatie over de rechtspersoon [titel]

Jaarverantwoording [titel] Informatie over de rapportage en de rechtspersoon [titel] Informatie over de rechtspersoon [titel] . INHOUD. Jaarverantwoording [titel]...1 Informatie over de rapportage en de rechtspersoon [titel]... 1 Informatie over de rechtspersoon [titel]... 1 Informatie over de rapportage [titel]... 1 Jaarrekening

Nadere informatie

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro)

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Geconsolideerde winst- en verliesrekening (in miljoen euro) Niet-geauditeerde, geconsolideerde cijfers volgens de boekhoudkundige regels van IFRS Q1 2017 Q1 2018 evolutie Omzet 588 549-6,7% Kostprijs van

Nadere informatie

Vaste activa Materiële vaste activa Financiële vaste activa

Vaste activa Materiële vaste activa Financiële vaste activa BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (na resultaatbestemming) 31 december 2017 31 december 2016 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 7.577 10.623 Financiële vaste activa 119.000 210.276 Vlottende activa 126.577

Nadere informatie

Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat ZZ HENGELO. Jaarrekening 2014

Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat ZZ HENGELO. Jaarrekening 2014 Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat 7 7556 ZZ HENGELO Jaarrekening 2014 Stichting Twente Hart Safe t.a.v. het bestuur Theo Wolvecampstraat 7 7556 ZZ HENGELO Jaarrekening

Nadere informatie

Ophorst Van Marwijk Kooy Vermogensbeheer N.V. Gouda

Ophorst Van Marwijk Kooy Vermogensbeheer N.V. Gouda Ophorst Van Marwijk Kooy Vermogensbeheer N.V. Gouda Rapport inzake de tussentijdse cijfers per 30 juni 2016 Inhoudsopgave Pagina Tussentijdse cijfers 1 Balans per 30 juni 2016 3 2 Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

Stichting Omroep Landgraaf

Stichting Omroep Landgraaf Stichting Omroep Landgraaf T.a.v. Het Bestuur Felix Ruttenstraat 16 6372KV Landgraaf KvK-nummer: 4172374 RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 215 Inhoud JAARREKENING Financiële positie JAARSTUKKEN 215 JAARREKENING

Nadere informatie

Naam van de rechtspersoon Zetel van de rechtspersoon. Datum van vaststelling van de jaarrekening 25 oktober 2018

Naam van de rechtspersoon Zetel van de rechtspersoon. Datum van vaststelling van de jaarrekening 25 oktober 2018 . Startdatum van de huidige financiële rapportageperiode 1 januari Einddatum van de huidige financiële rapportageperiode 31 december Datum deponering 30 oktober 2018 1 INHOUD. Jaarverantwoording... 2 Informatie

Nadere informatie

Stichting Focus on Vision Foundation Krijtweg TT Oss. Jaarrekening 2016

Stichting Focus on Vision Foundation Krijtweg TT Oss. Jaarrekening 2016 Stichting Focus on Vision Foundation Krijtweg 29 5345 TT Oss Jaarrekening 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina RAPPORT 1 Opdracht 3 2 Samenstellingsverklaring 3 3 Algemeen 4 4 Resultaat 5 JAARREKENING 1 Balans per

Nadere informatie

Rapport inzake jaarstukken 2015 van Stichting Jazz NL Leusden

Rapport inzake jaarstukken 2015 van Stichting Jazz NL Leusden Rapport inzake jaarstukken 2015 van Stichting Jazz NL Leusden INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG Jaarverslag van het bestuur 3 JAARSTUKKEN 2015 BALANS PER 31 DECEMBER 2015 5 STAAT VAN BATEN EN LASTEN

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Veilige Havens Internationaal Mr. S. van Houtenlaan TX Amstelveen

Jaarrekening Stichting Veilige Havens Internationaal Mr. S. van Houtenlaan TX Amstelveen Jaarrekening 2017 Mr. S. van Houtenlaan 5 1181 TX Rapportage Opdrachtbevestiging 4 Algemeen 5 Grondslagen voor de waardering 6 Jaarrekening 2017 Balans per 31 december 2017 Winst- en verliesrekening over

Nadere informatie

Jaarrekening Opdracht 1.1 Samenstellingsverklaring Resultaatvergelijking Meerjarenoverzicht 4

Jaarrekening Opdracht 1.1 Samenstellingsverklaring Resultaatvergelijking Meerjarenoverzicht 4 Stg. Peter van den Brakencentrum Sterksel T.a.v. de directie Ten Brakenweg 9 6029 PH STERKSEL Jaarrekening 2017 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Opdracht 1.1 Samenstellingsverklaring 2 1.2 Resultaatvergelijking

Nadere informatie

Publicatiestukken 2014 van Stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert

Publicatiestukken 2014 van Stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert Publicatiestukken 2014 van Stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert Stichting Vogelrevalidatiecentrum Zundert Pagina 1 INHOUD 1 Balans op 31 december 2014 (na resultaatverdeling) 2 Winst- en Verliesrekening

Nadere informatie

ACTIVA. Materiële vaste activa Inventaris

ACTIVA. Materiële vaste activa Inventaris 2.1 Balans per 31 december 2016 (Na resultaatbestemming) 31-12-2016 31-12-2015 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa Inventaris 193.672 219.872 193.672 219.872 Vlottende activa Voorraden Gereed product

Nadere informatie

Financieel Verslag 2014 Stichting Mama Watoto

Financieel Verslag 2014 Stichting Mama Watoto Financieel Verslag 214 Stichting Mama Watoto 1 Inhoud Jaarrekening Balans per 31 december 214 5 Winst-en-verliesrekening over 214 7 Toelichting op de balans en winst- en verliesrekening 1 Overige gegevens

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2015. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2015. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2015 Balans per 30 juni 2015 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2015 31 december 2014 Vaste activa Immateriële vaste activa

Nadere informatie

Stichtingsvermogen (1) Vrije reserve Langlopende schulden (2) Kortlopende schulden

Stichtingsvermogen (1) Vrije reserve Langlopende schulden (2) Kortlopende schulden BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (na resultaatbestemming) 31 december 2017 31 december 2016 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 367.046 405.393 Vlottende activa Vorderingen 116.538 77.575 Liquide middelen

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de publicatiebalans 2018

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de publicatiebalans 2018 gevestigd te Rapport inzake de publicatiebalans 2018 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 24 juni 2019 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 december 2018 4 1.2 Grondslagen van

Nadere informatie

VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP. Rapport inzake jaarstukken 2010

VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP. Rapport inzake jaarstukken 2010 VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP Rapport inzake jaarstukken 2010 INHOUDSOPGAVE Pagina RAPPORT 1 Opdracht 3 2 Samenstellingsrapport 3 3 Resultaat 4 4 Financiële positie 6 JAARREKENING 1 Balans per

Nadere informatie

ACTIVA. Materiële vaste activa Inventaris

ACTIVA. Materiële vaste activa Inventaris 2.1 Balans per 31 december 2017 (Na resultaatbestemming) 31-12-2017 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa Inventaris 156.226 156.226 Vlottende activa Voorraden Gereed product en handelsgoederen 10.303

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting CHILD SURGERY-Viêt Nam Spoorlaan SR Bussum

JAARREKENING Stichting CHILD SURGERY-Viêt Nam Spoorlaan SR Bussum JAARREKENING 2016 Stichting CHILD SURGERY-Viêt Nam Spoorlaan 11 1406 SR Bussum INHOUDSOPGAVE Pagina RAPPORT Samenstellingsverklaring 3 Algemeen 4 Resultaatanalyse 5 Financiële positie 6 JAARREKENING Balans

Nadere informatie

Datum deponering 2 juli 2019

Datum deponering 2 juli 2019 Startdatum van de periode waarop de betrekking heeft 1 januari 2018 Einddatum van de periode waarop de betrekking heeft 31 december 2018 Jaarrekening vastgesteld (J/N) Ja Datum deponering 2 juli 2019 1

Nadere informatie

Vaste activa Materiële vaste activa Vlottende activa Vorderingen Liquide middelen

Vaste activa Materiële vaste activa Vlottende activa Vorderingen Liquide middelen BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 405.393 280.653 Vlottende activa Vorderingen 77.575 80.469 Liquide middelen

Nadere informatie

PUBLICATIESTUKKEN 2013 VAN OSTRICA B.V. TE AMSTERDAM

PUBLICATIESTUKKEN 2013 VAN OSTRICA B.V. TE AMSTERDAM PUBLICATIESTUKKEN 2013 VAN OSTRICA B.V. TE AMSTERDAM INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 31 december 2013 1 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 3 Toelichting op de balans 6 Overige informatie 6

Nadere informatie

JAARREKENING 2015 Geef Gambia een betere toekomst

JAARREKENING 2015 Geef Gambia een betere toekomst JAARREKENING 2015 Geef Gambia een betere toekomst Montfoort INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Rapport 1.1 Opdrachtbevestiging 2 2. Jaarrekening 2.1 Balans per 31 december 2015 5 2.2 Staat van baten en lasten 7 2.3

Nadere informatie

Schiphol Nederland B.V Vennootschappelijke balans en winst- en verliesrekening

Schiphol Nederland B.V Vennootschappelijke balans en winst- en verliesrekening Schiphol Nederland B.V. 2014 Vennootschappelijke balans en winst- en verliesrekening Jaarverslag 2014 Schiphol Nederland B.V. is onderdeel van de Schiphol Group (N.V. Luchthaven Schiphol voert Schiphol

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d.

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 26 juni 2017 Inhoudsopgave 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Stichting Noppes West-Friesland te Beverwijk. BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (voor resultaatbestemming) 31 december december 2017 ACTIVA

Stichting Noppes West-Friesland te Beverwijk. BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (voor resultaatbestemming) 31 december december 2017 ACTIVA BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (voor resultaatbestemming) 31 december 2017 31 december 2016 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 164.001 121.931 Vlottende activa Vorderingen 190.648 67.466 Liquide middelen

Nadere informatie

J A A R STUKKEN 2014. Pertax BV Ede

J A A R STUKKEN 2014. Pertax BV Ede J A A R STUKKEN 2014 Pertax BV Ede Opmaakdatum: 21 mei 2015 Jaarstukken 2014 - Jaarrekening - Overige gegevens Opmaakdatum: 21 mei 2015 1 Jaarrekening - Balans - Winst-en-verliesrekening - Toelichting

Nadere informatie

1 Toepasselijke IFRS normen 1. 2 Definities 2 3 Conceptueel raamwerk van de IASB 3 4 Waarderingsregels 4

1 Toepasselijke IFRS normen 1. 2 Definities 2 3 Conceptueel raamwerk van de IASB 3 4 Waarderingsregels 4 Hoofdstuk 2 Inhoudstafel 1 Toepasselijke IFRS normen 1 1.1 Referenties 1 1.2 Toepassingsgebied 1 2 Definities 2 3 Conceptueel raamwerk van de IASB 3 4 Waarderingsregels 4 4.1 Toerekeningsbeginsel 4 4.2

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Krimpenerwaard

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Krimpenerwaard Jaarrekening 215 Schoonhoven, mei 216 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 215 Staat van baten en lasten 215 1 2 3 Opgesteld door ProBiblio Financiële Diensten Bibliotheken Kenmerk:

Nadere informatie

Vaste activa Immateriële vaste activa Materiële vaste activa Vorderingen Liquide middelen

Vaste activa Immateriële vaste activa Materiële vaste activa Vorderingen Liquide middelen BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 ACTIVA Vaste activa Immateriële vaste activa - 1.375 Materiële vaste activa 121.931 176.592 Vlottende activa 121.931

Nadere informatie

Steunstichting SBWU. Boekjaar 2014. Steunstichting SBWU Utrecht. 2 april 2015

Steunstichting SBWU. Boekjaar 2014. Steunstichting SBWU Utrecht. 2 april 2015 Steunstichting SBWU Boekjaar 2014 Steunstichting SBWU Utrecht 2 april 2015 Inhoud Blad Jaarrekeningverslag over boekjaar 2014 3 Jaarrekening 2014 4 Balans per 31 december 2014 5 Winst-en verliesrekening

Nadere informatie