Inbo Bouwkunde Analyseren, uitwerken en begeleiden van bouwprojecten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inbo Bouwkunde Analyseren, uitwerken en begeleiden van bouwprojecten"

Transcriptie

1 Analyseren, uitwerken en begeleiden van bouwprojecten

2 Snel en doordacht Voor de realisatie van een bouwproject bent u op zoek naar het meest efficiënte, duurzame proces en wilt u technische en financiële risico s voorkomen. U wenst een snelle en doordachte uitwerking van uw plannen. Of het nu gaat om analyse en advies of om bouwkundige uitwerking, heeft de ervaring en expertise om aan uw vraag te voldoen. Dit alles met oog voor de architectuur zoals de architect deze heeft bedoeld. Breed in het vak Binnen het vakgebied Bouwkunde heeft Inbo zich met 35 vakmensen gespecialiseerd in het uitwerken en begeleiden van bouwprojecten. De schaalgrootte die wij daarin waarmaken varieert van kleinschalige tot zeer omvangrijke projecten met een hoge mate van complexiteit. Dit betreft projecten in woningbouw, utiliteitsbouw, zorg, onderwijs en revitalisering. Wij zijn in staat het bouwproces in de volle breedte te behandelen. Elementair daarbij is een hoogwaardige informatieverstrekking door 2D tekenwerk of 3D modellering volgens de BIM methode en gedegen kennis van regelgeving, bouwtechniek, materialisatie, bestekken en detaillering. Hiervoor beschikt over deskundige bouwkundigen en projectleiders met kennis op het gebied van regelgeving, (o.a. gecertificeerde bouwplantoetsing), duurzaam bouwen (o.a. Duurzaamheidtoetsing vanuit BREEAM-NL Greencalc), bestekkenservice en veiligheid- & gezondheidsplannen. is een betrouwbare, ISO 9001 gecertificeerde partner die de complete technische uitwerking van uw project verzorgt vanuit een gestructureerde werkmethodiek. Kantoor Kraanspoor, Amsterdam, Architect: ontwerpgroep Trude Hooykaas BV Uitwerkend architect:

3 Intermediair en regisseur vervult de rol van intermediair en regisseur binnen de complexiteit van het bouwproces. Wij analyseren, coördineren, adviseren en verzorgen de bouwkundige uitwerking en zijn daardoor meer dan een tekenbureau. Wij onderscheiden ons door een integrale, multidisciplinaire benadering van de opdracht. Onze opdrachtgevers zijn onder andere ontwikkelaars, ontwikkelende aannemers, overheden, corporaties en nationale en internationale architecten. Gebleken is dat de opdrachtgevers onze werkmethodiek waarderen en met name te spreken zijn over ons kwalitatief hoogwaardige werk en de actieve bijdrage die wij leveren aan de totstandkoming van het project. Dit schept vertrouwen en leidt veelal tot een structurele en duurzame samenwerking. Vakkennis in architectuur Architectuur, haalbaarheid en maakbaarheid zijn belangrijke Inbo waarden. In de uitwerking van een project zijn wij alert op het bewaken van het architectonische beeld zoals de architect dit voor ogen heeft (architectuur). Inbo zorgt ervoor dat dit ook in de uitvoering (maakbaarheid) overeind blijft. Het realiseren van het ontwerp is daarom onze gemeenschappelijke doelstelling. Het is de taak van Inbo daarbij te zoeken naar geavanceerde, technische en haalbare oplossingen (haalbaarheid). Vakmanschap gaat hier hand in hand met onze vooruitstrevende tekenmethodiek, materialenkennis en kennis van nieuwe producten. Wij bieden creatieve oplossingen resulterend in bouwkundige details als vertaling van het ontwerp die vanzelfsprekend technisch goed en maakbaar zijn. Het detail bepaalt immers de eindkwaliteit. Dienstencentrum Pon, Almere Architect: Qua Associates BV Uitwerkend architect:

4 Werkwijze Om de projecten op gestructureerde wijze uit te voeren, hanteert een uniforme werkwijze zodat de kwaliteit wordt bewaakt en telkens weer verbeterd. Organisatie De medewerkers van beschikken over ruime ervaring in het analyseren, begeleiden en uitwerken van bouwkundige projecten. Samen bewaken ze deskundig en zorgvuldig het architectonisch beeld (architectuur), het proces (haalbaarheid) en de technische uitvoerbaarheid (maakbaarheid) van uw project. Het team dat aan uw project gaat werken wordt geleid door een ervaren projectleider die de regierol op zich neemt. Hij is uw aanspreekpunt en schakelt met de overige partners van het bouwteam. Hij bewaakt de planning en de voortgang van uw project. Afhankelijk van de omvang van het project werkt de projectleider nauw samen met een projectcoördinator die intern de werkzaamheden bewaakt, coördineert en stuurt. De projectleider en de projectcoördinator van Inbo Bouwkunde vormen samen de spil binnen een heldere, multidisciplinaire organisatie. Het totale projectteam bestaat uit gespecialiseerde vakmensen, die vanuit hun eigen expertise werken. Nieuwe Sloot deelgebied park, Alphen aan den Rijn Architect: De Zwarte Hond Rotterdam Uitwerkend architect:

5 Analyse Voor we daadwerkelijk aan de slag gaan met uw opdracht, voeren we een grondige analyse uit. De (tijd) investering die dit vergt, verdient zich later - bewezen! - ruimschoots terug. We doen onder andere een quick scan van de aangeleverde stukken en een gedegen analyse van het programma van eisen. De resultaten daarvan toetsen we aan wet- en regelgeving en de eisen voor milieu en duurzaamheid, energieprestatie, veiligheid en gezondheid. De analyse levert een helder beeld van de kansen en de risico s die het project heeft. Op basis van deze informatie kunnen keuzes gemaakt worden waarmee faalkosten voorkomen worden en optimalisaties benut kunnen worden. Procesmatig plan van aanpak Om gestructureerd te kunnen werken schrijven we vooraf een plan van aanpak over de te volgen werkmethodiek. In dit plan van aanpak nemen we onder meer op: de te verwachten inzet in capaciteit de te leveren tekeningen, overzichten en schema s de richtlijnen voor de te hanteren tekensystematiek voor de wijze van uitwisseling met overige adviseurs de organisatie van het projectteam en bouwteam. Het procesmatig plan van aanpak is een dynamisch stuk en zorgt voor duidelijkheid, flexibiliteit en signaleert capaciteitsvragen en voorkomt daarmee ad hoc management. Integraal werken Vanuit onze kennis en ervaring zijn wij in staat constructief en kritisch mee te denken met de overige adviseurs om te komen tot de beste keuzes voor het project. Van groot belang is dat er al vroeg in het proces samen gewerkt wordt waardoor er niet naast elkaar maar met elkaar een project ontwikkeld wordt. Vanuit onze coördinerende rol zijn wij sturend in deze integrale samenwerking.

6 Controle Tijdens het project bewaken we proactief de voortgang en kwaliteit van proces en product door frequente en intensieve controles. Aan het eind van elke fase wordt een fasedocument opgesteld aan de hand van de basisdocumenten zoals het getekende PVE van de architect, het geschreven PVE van de opdrachtgever, overige vastgelegde randvoorwaarden en indien van toepassing vanuit de eisen van: politiekeurmerk, duurzaam bouwen, aanpasbaar bouwen, GIW voorwaarden enzovoorts. Dit fasedocument vormt weer de input voor de volgende fase. Daarnaast wordt tussentijds intern een collegiale toets gehouden als onafhankelijk controlemiddel. Evaluatie Per fase vindt een evaluatie plaats waarvan wij de conclusies vastleggen in een faseresultaat document. Deze procedure is een vast onderdeel van Inbo s kwaliteitsysteem. Gedurende en aan het einde van het project houden wij klanttevredenheidsonderzoeken De Veranda blok G, Rotterdam Architect: Inbo Rotterdam Projectleiding:

7 Expertise Naast de informatieverstrekking door middel van hoogwaardig tekenwerk bezit ook ondersteunende kennis als garantie voor een optimaal proces. Gecertificeerde bouwplantoetsing Het aanleveren van een gecertificeerde Bouwbesluittoets verkort in veel gevallen de doorlooptijd van de aanvraag bouwvergunning, omdat de bouwtechnische toets daar geen onderdeel meer van uit maakt. Eerder bouwen betekent een besparing op de kosten. Door het vervallen van de gecertificeerde Bouwplantoets kunnen de leges voor de aanvraag omlaag. Verder verbetert de gecertificeerde Bouwplantoets de kwaliteit van de aanvragen. Uitwerkend architect: Duindoorlaan, Bentveld, Architect: Inbo Rotterdam bezit het certificaat Bouwplantoetsing van het Bouwbesluit. breidt daarmee de bouwkundige dienstverlening uit met gecertificeerde bouwplantoetsing voor de scopes: algemeen bouwkundig, bouwfysica, coördinator en kleine bouwwerken. Voor de overige scopes als constructies en installaties zijn samenwerkingsverbanden opgezet met diverse gecertificeerde marktpartijen. Duurzaamheid De opdrachtgever schept de kaders waarbinnen Inbo Bouwkunde de kans krijgt invloed uit te oefenen op de duurzaamheid van gebouwen. Hoe hoger het ambitieniveau, des te groter de kansen op het gebied van duurzame toepassingen. Wij adviseren u over duurzame keuzes in constructie, materialisatie en installaties. Dit zijn keuzes die consequenties hebben voor het bouwproces, het gebruik, de levensduur en het hergebruik of de sloop. Maar duurzaamheid gaat nog verder. Reden waarom Inbo founding partner is van de Dutch Green Building Council (DGBC). Inbo beschikt over de kennis om duurzaamheid meetbaar te maken.

8 Nieuwbouw Ministerie van Veiligheid en Justitie en ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Den Haag Architect: Prof. Hans Kollhoff Architekten Co-architect: Dit kunnen we door toepassing van de door de DGBC ontwikkelde meetmethode Breeam, of door de GreenCalc of GPR methode. Bestekken vertaalt de juridische en bouwkundige aspecten van een project in een praktisch en werkbaar bestek. Goede afspraken en beschrijvingen voor optimale samenwerking op de bouwplaats en - uiteindelijk - het beste eindresultaat bij nieuwbouw, renovatie/hergebruik, onderhoud en sloop. Veiligheid en gezondheid Aan veiligheid en gezondheid bij bouw en onderhoud zijn strenge regels gekoppeld en er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever. Vanaf het ontwerp moet u hier aandacht aan besteden in het wettelijk verplichte Veiligheid- & Gezondheidplan. Inbo Bouwkunde adviseert op het gebied van Veiligheid & Gezondheid vanuit een jarenlange ervaring met zeer gevarieerde bouwprojecten, zodat tijdig de risico s voor de uitvoering en onderhoud in beeld worden gebracht.

9 Bim Tekenmethodiek In het bouwproces worden steeds meer partijen betrokken. Al deze partijen produceren individuele gegevens die in de uitvoering bij elkaar komen. De kans is aanwezig dat hierbij afstemmingsproblemen ontstaan in een fase waar correctie bijna niet meer mogelijk is. Deskundige toepassing van BIM is de oplossing. Adequate afstemming Tijdens het gehele bouwproces - van ontwerp tot beheer - worden de adviezen centraal opgeslagen in één virtueel gebouwmodel. De adviezen van de verschillende partijen reageren op elkaar. Afstemmingsproblemen en onvolkomenheden worden direct gesignaleerd, waardoor correctie al in een vroeg stadium kan plaatsvinden. BIM voorkomt faalkosten door de volledige controle van het bouwproces. In combinatie met de expertise van Inbo Bouwkunde garandeert de BIM-tekensystematiek een kwalitatief hoogwaardig resultaat. De Veranda Blok H+I, Rotterdam Architect: Rudy Uytenhaak Architectenbureau Uitwerkend architect: Profijt voor proces werkt met de BIM-software Autodesk Revit Architecture. Dit is een programma dat veel partijen in de bouw al gebruiken. Daardoor ontstaat optimale uitwisseling. Revit heeft ook softwarepakketten voor constructies (Revit Structure) en installaties (Revit MEP), waardoor goede samenwerking met deze partijen mogelijk is. Ook wanneer er geen follow up is in constructie, installatie of uitvoering van het gebouwmodel, overweegt toch projectuitwerking in BIM, omdat bouwkundig modelleren profijt oplevert voor het hele proces. Bovendien is het mogelijk om extra gegevens aan het tekenmodel te koppelen, zoals kostencalculaties, hoeveelhedenstaten, planningen en materiaalgegevens. ontwikkelt in BIM een gestructureerde en eenduidige tekensystematiek, waarbinnen iedere schaalgrootte gerealiseerd kan worden. Het BIM-model geeft driedimensionaal inzicht op alle posities in het gebouw. Presentaties geven zo duidelijkheid in ruimtelijkheid. Automatisch gegenereerde schaduwen en bezonningen geven een extra dimensie aan deze ruimtelijkheid.

10 Advies Stedenbouw Architectuur Bouwkunde Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: ing. Wilco van Gils wilco.vangils@inbo.com ing. Piet van der Ploeg piet.vanderploeg@inbo.com Amsterdam Symphony, Amsterdam Architect: De Architecten Cie. en AWG Architecten Uitwerkend architect: Geeresteinselaan 39 Postbus EB Woudenberg T

11 Czaar Peterstraat, Amsterdam Architect: Frantzen et al architecten Uitwerkend architect:

Inbo Bouwkunde. Ketensamenwerking De ultieme vorm van werken in multidisciplinair teamverband is voor ons ketensamenwerking. Een samenwerkingsvorm

Inbo Bouwkunde. Ketensamenwerking De ultieme vorm van werken in multidisciplinair teamverband is voor ons ketensamenwerking. Een samenwerkingsvorm Ketensamenwerking Inbo Bouwkunde Inbo Bouwkunde heeft talentvolle professionals die ambities hebben om landelijke en stedelijke gebieden in te richten. Onze kracht is om in een professionele omgeving,

Nadere informatie

Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan

Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan Herkent u dit? U, als architect, heeft inspirerende ideeën maar wilt technisch en procesmatig ondersteund worden. U, als opdrachtgever, wilt vroegtijdig weten wat

Nadere informatie

Uw procesregiseur. Expertise in het bouwtraject. Sterk in verbinden. Dat is Adams Bouwadviesbureau. Al meer dan 15 jaar een

Uw procesregiseur. Expertise in het bouwtraject. Sterk in verbinden. Dat is Adams Bouwadviesbureau. Al meer dan 15 jaar een sterk in verbinden Sterk in verbinden. Dat is Adams Bouwadviesbureau. Al meer dan 15 jaar een toonaangevend ingenieursbureau. Gespecialiseerd in duurzaam en constructief bouwadvies voor woningbouw en utiliteitsbouw.

Nadere informatie

DE BIM WERKMETHODIEK. Gezocht: BIM-Partners. De toekomst is NU!

DE BIM WERKMETHODIEK. Gezocht: BIM-Partners. De toekomst is NU! Gezocht: BIM-Partners Waarom zou u aan ons BIM-proces deel willen nemen? Lees deze brochure en ontdek de mogelijkheden. Wacht niet langer en maak gebruik van ons uniek aanbod: Wordt BIM-partner van BolwerkWeekers.

Nadere informatie

Internationaal sterk, lokaal betrokken. Nederland - Bulgarije - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije. www.bartels.nl

Internationaal sterk, lokaal betrokken. Nederland - Bulgarije - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije. www.bartels.nl Internationaal sterk, lokaal betrokken Nederland - Bulgarije - Duitsland - Ghana - Ierland - Polen - Turkije www.bartels.nl Klantgericht Betrouwbaar Flexibel Praktisch Gerenommeerd Onze kracht: internationaal

Nadere informatie

Wat is BIM. BIM model

Wat is BIM. BIM model Sacon en BIM Bij Sacon worden sinds 2009 projecten ontworpen, uitgewerkt en virtueel gebouwd in een Bouwwerk Informatie Model of BIM met behulp van de software Revit van Autodesk. Met de opgebouwde ervaring

Nadere informatie

Bouwt mee aan uw rendement

Bouwt mee aan uw rendement Bouwt mee aan uw rendement 1 In de projectontwikkeling is het van belang de grote lijnen in het oog te houden. Een scherp oog voor details is echter ook onmisbaar. Want in elke fase van het bouwproces

Nadere informatie

M3H Werkwijzer Het bouwen

M3H Werkwijzer Het bouwen M3H Werkwijzer Het bouwen 1/7 Het bouwen M3H ontwerpt en bouwt al zeventien jaar in opdracht van woningcorporaties, ontwikkelende partijen en particulieren. M3H ontwerpt en begeleidt het gehele ontwerp-

Nadere informatie

BIM Bouwwerk Informatie Model

BIM Bouwwerk Informatie Model BIM Bouwwerk Informatie Model BIM en Inbo Afstemming In het hedendaagse bouwproces zijn steeds meer partijen betrokken. Al deze partijen produceren gegevens en leveren adviezen die in de uitvoering bij

Nadere informatie

2 e BIM- Bijeenkomst. 23 april 2013

2 e BIM- Bijeenkomst. 23 april 2013 2 e BIM- Bijeenkomst 23 april 2013 Ketensamenwerking Van Ontwerp naar Uitvoering Welkom bij Klictet Advies! Management/ Adviseur Kees Kelder Willem-Jan van den Berk Stefan Janssen Projectleiding Mark Ernst

Nadere informatie

RRBOUWRAPPORT 144. Aan de slag met BIM; gewoon doen! Handreiking, Virtueel Bouwen

RRBOUWRAPPORT 144. Aan de slag met BIM; gewoon doen! Handreiking, Virtueel Bouwen RRBOUWRAPPORT 144 Aan de slag met BIM; gewoon doen! Handreiking, Virtueel Bouwen 2 Handreiking Virtueel Bouwen Aan de slag met BIM, Gewoon doen! Jan Straatman en Willem Pel, Balance & Result Organisatie

Nadere informatie

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers ZELF (VER)BOUWEN? Zelf bouwen of verbouwen? JADE architecten biedt hiervoor reeds sinds 2010 een laagdrempelige service. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen

Nadere informatie

Inmeting en Opname. Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp. (Bouw)vergunning aanvraag. 2D, 3D en BIM tekenwerk. Maatvoering.

Inmeting en Opname. Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp. (Bouw)vergunning aanvraag. 2D, 3D en BIM tekenwerk. Maatvoering. Inmeting en Opname Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp (Bouw)vergunning aanvraag 2D, 3D en BIM tekenwerk Maatvoering Projectmanagement Wie zijn wij? Van Zaal Bouwtechniek is een onafhankelijk projectmanagementbureau

Nadere informatie

Ton van t Hoff architect directeur. Edwin Buis projectcoördinator. Slim Bouwen met BIM. praktijkervaring met BIM

Ton van t Hoff architect directeur. Edwin Buis projectcoördinator. Slim Bouwen met BIM. praktijkervaring met BIM Ton van t Hoff architect directeur Edwin Buis projectcoördinator Slim Bouwen met BIM praktijkervaring met BIM 1. keuze voor BIM 2. implementatie BIM in bureau 3. voorbeeldprojecten met BIM 4. voorbeeldproject

Nadere informatie

Slim bouwen met BIM 11 juni 2014

Slim bouwen met BIM 11 juni 2014 Bouwlokalen initiator Theo Peekstok projectcoördinator / partner multidisciplinair architectenbureau ? (afkomstig van hetnationaalbimplatform.nl ) BIM is gebaseerd op werken middels één model (database)

Nadere informatie

Voorbeeld activiteiten: Afbreukverantwoordelijkheid. Relevante competenties: Werkomstandigheden. Complexiteit. Regelcapaciteit

Voorbeeld activiteiten: Afbreukverantwoordelijkheid. Relevante competenties: Werkomstandigheden. Complexiteit. Regelcapaciteit 01a Functiefamilie Architectuur Niveau G In opdracht maken van deelontwerpen en uitwerken daarvan. Verrichten van ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van ontwerpers / architecten. Maakt deelontwerpen

Nadere informatie

opleiding bouwprocesmanagement

opleiding bouwprocesmanagement SKOOB - Praktisch 7 mei 2015 opleiding bouw Bouwmanager Een bouwmanager moet een brede technische kennis hebben, verbanden zien die anderen niet zien, een vooruitziende blik hebben in de voortgang van

Nadere informatie

02 TECHNISCH ONTWERPEN Niveau d

02 TECHNISCH ONTWERPEN Niveau d 02 TECHNISCH ONTWERPEN Niveau d Verrichten van eenvoudig tekenwerk en / of onder begeleiding verrichten van ingewikkelder tekenwerk met behulp van tekenprogrammatuur. Doet kennis op over benodigde programmatuur

Nadere informatie

www.bouwformatie.nl Bouwformatie

www.bouwformatie.nl Bouwformatie www.bouwformatie.nl Bouwformatie Tarieven voor kennis, inspiratie en communicatie 2014 Tarieven voor kennis, inspiratie en communicatie 2014 Architectuur 3 Bouwtechniek 4 Bouwdetails 5 Bouwkosten 6 Communicatie

Nadere informatie

"Wij zijn creatieve denkers met kennis van industriële automatisering" JB Systems Westlandseweg 190 3131 HX Vlaardingen Postbus 108 3130 AC Vlaardingen T +31 10 460 80 60 F +31 10 460 80 00 info@jbsystems.nl

Nadere informatie

Het Digitale Huis. Samenwerkende software voor de bouw

Het Digitale Huis. Samenwerkende software voor de bouw Het Digitale Huis Samenwerkende software voor de bouw Het Digitale Huis is het eerste en grootste BIM-software project in Nederland. Uniforme Bouwdeelbibliotheek Het is bovendien het enige project dat

Nadere informatie

DENC ALGEMEEN DENC TILBURG BOSSCHEWEG 57 POSTBUS 122, 5056 ZL BERKEL ENSCHOT TEL: FAX: DESIGN ENGINEERING CONTRACTING

DENC ALGEMEEN DENC TILBURG BOSSCHEWEG 57 POSTBUS 122, 5056 ZL BERKEL ENSCHOT TEL: FAX: DESIGN ENGINEERING CONTRACTING DESIGN ENGINEERING CONTRACTING WWW.DENC.NL DENC BUSSUM SLOCHTERENLAAN 12 POSTBUS 381 1400 AJ BUSSUM TEL: 035 69 930 99 FAX: 035 69 930 92 DENC TILBURG BOSSCHEWEG 57 POSTBUS 122, 5056 ZL BERKEL ENSCHOT

Nadere informatie

Veel voor weinig. Ir A.W. Jansen MBA, Deerns raadgevende ingenieurs

Veel voor weinig. Ir A.W. Jansen MBA, Deerns raadgevende ingenieurs Veel voor weinig Ir A.W. Jansen MBA, Deerns raadgevende ingenieurs 1 Inleiding Introductie Innovatie in de bouw? Traditioneel werkproces Modern werkproces 2 bouwbranche Kenmerken Traditionele ambachtelijke

Nadere informatie

Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013

Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013 Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013 bron: Ector Hoogstad Architecten BIM BIM is een term die in het vakgebied bouw

Nadere informatie

BIM toepassing van A tot Z. Nieuwbouw Dimence Almelo

BIM toepassing van A tot Z. Nieuwbouw Dimence Almelo BIM toepassing van A tot Z Nieuwbouw Dimence Almelo Programma Welkom Animatie Rol van de opdrachtgever Het Dimence-team 4x een thema Pauze 4x èen thema Borrel Animatie Rol van de opdrachtgever René Siebring

Nadere informatie

BIM-rollen & competenties. BIM Praktijkdag 20-03-2014, Utrecht Wouter Notenbomer, SBRCURnet

BIM-rollen & competenties. BIM Praktijkdag 20-03-2014, Utrecht Wouter Notenbomer, SBRCURnet BIM-rollen & competenties BIM Praktijkdag 20-03-2014, Utrecht Wouter Notenbomer, SBRCURnet Introductie Wouter Notenbomer Projectmanager SBRCURnet Bouwtechniek BIM JUNI 2013 2 Kennisinstituut + = JUNI 2013

Nadere informatie

PROFIEL Ook het integraal samenwerken in BIM, dat we al sinds 2006 doen voor projecten van allerlei schaalgroottes, in elke fase en op het hoogste uit

PROFIEL Ook het integraal samenwerken in BIM, dat we al sinds 2006 doen voor projecten van allerlei schaalgroottes, in elke fase en op het hoogste uit PROFIEL Ons architectenbureau is opgericht in 1910 en gevestigd in de Van Nellefabriek in Rotterdam, ontworpen door de grondleggers van ons bureau, architecten Brinkman en Van der Vlugt. Sinds 2014 is

Nadere informatie

C H I B B. Onderwijstopics CHIBB. Concept House IBB/RDM Rotterdam. leerbedrijf CHIBB 2 e semester

C H I B B. Onderwijstopics CHIBB. Concept House IBB/RDM Rotterdam. leerbedrijf CHIBB 2 e semester Onderwijstopics CHIBB Concept House IBB/RDM Rotterdam leerbedrijf CHIBB 2 e semester 2011-2012 Versie: 15 december 2011 Auteurs: Annette Detzel, Kees van Kranenburg en Arjan Karssenberg kenniscentrum Sustainable

Nadere informatie

BIM bij Schüco. Hilvarenbeek, 22-05-2013

BIM bij Schüco. Hilvarenbeek, 22-05-2013 Hilvarenbeek, 22-05-2013 Definities BIM: proces of product? Ontwikkelingen in de bouw Ontwikkelingen, software, werkwijze Ondersteuning voor architecten Schüco Revit Families Ondersteuning voor klanten

Nadere informatie

BIM in de praktijk. Alexander Hoos / Kuijpers

BIM in de praktijk. Alexander Hoos / Kuijpers BIM in de praktijk Alexander Hoos / Kuijpers TVVL Eindedaglezing, 4 april 2016 Alexander Hoos Informatie Manager Even voorstellen Installatie bedrijf Kuijpers (www.kuijpers.nl) Kerntaken: Procesoptimalisatie,

Nadere informatie

Rijnboutt. en de BIM basis ILS. Mariëlle Vissers. kwaliteitscoördinator en BIM specialist

Rijnboutt. en de BIM basis ILS. Mariëlle Vissers. kwaliteitscoördinator en BIM specialist Rijnboutt en de BIM basis ILS Mariëlle Vissers kwaliteitscoördinator en BIM specialist Rijnboutt architectuur stedenbouw landschap en strategie Rijnboutt werkt met een multidisciplinair team van 70 mensen.

Nadere informatie

Integrale kwaliteitszorg zorgnetwerk (IKZ) (A1-3)

Integrale kwaliteitszorg zorgnetwerk (IKZ) (A1-3) Integrale kwaliteitszorg zorgnetwerk (IKZ) (A1-3) Rapporteert aan Geeft leiding aan 1. Doel van de functie Directeur Zorg - De coördinator IKZ is verantwoordelijk voor de algemene coördinatie (met inbegrip

Nadere informatie

Aandacht is mensenwerk

Aandacht is mensenwerk Advies met de van aandacht Aandacht is mensenwerk Vermeertoren Delft Begeleid Wonen complex Almere Welkom We spelen een belangrijke rol in menig bouwproces. Altijd achter de coulissen, want daar komen

Nadere informatie

Partner voor het leveren van alle soorten (industrie) gebouwen.

Partner voor het leveren van alle soorten (industrie) gebouwen. Webru Staal B.V. Eemslandweg 100a 7894 AE Zwartemeer T 0591 317 153 F 0591 316 314 E info@webrustaal.nl I www.webrustaal.nl WEBRU STAAL Partner voor het leveren van alle soorten (industrie) gebouwen. Webru,

Nadere informatie

Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed.

Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed. Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed www.stevensvandijck.nl Van klaslokaal naar eigentijdse leeromgeving Benthem Crouwel Architekten, foto Jannes Linders. Wie zijn wij? Stevens

Nadere informatie

Onderwijstopics ECOBIO KAS / CHIBB. leerbedrijf ECOBIO KAS / CHIBB 2 e semester

Onderwijstopics ECOBIO KAS / CHIBB. leerbedrijf ECOBIO KAS / CHIBB 2 e semester Onderwijstopics ECOBIO KAS / CHIBB leerbedrijf ECOBIO KAS / CHIBB 2 e semester 2012-2013 Versie: 03 december 2012 Auteurs: Annette Detzel, Kees van Kranenburg, Richard Bouwman en Arjan Karssenberg kenniscentrum

Nadere informatie

03 PROJECTCOÖRDINATIE Niveau F

03 PROJECTCOÖRDINATIE Niveau F 03 PROJECTCOÖRDINATIE Niveau F Assisteren van de projectcoördinator bij de uitvoering van activiteiten binnen het gehele project. Voert assisterende werkzaamheden uit met betrekking tot logistiek, archiveren,

Nadere informatie

Werken in bouwteams. Marc Dillen. Directeur-generaal VCB

Werken in bouwteams. Marc Dillen. Directeur-generaal VCB Werken in bouwteams Marc Dillen Directeur-generaal VCB Hoe loopt een traditioneel bouwproces? Opdracht (PvE) Opmaak ontwerp Opmaak bestek Bouw Vergunningsprocedure Ingebruikname Wie participeert in een

Nadere informatie

Projectbureau voor huisvesting & facility management

Projectbureau voor huisvesting & facility management Projectbureau voor huisvesting & facility management 2 Ondersteuning van huisvestingsprojecten Offace projectbegeleiding is een adviesbureau op het gebied van huisvesting en facility management. Wij ondersteunen

Nadere informatie

SPECIALIST IN TECHNISCHE DIENSTVERLENING VINCO ENGINEERING

SPECIALIST IN TECHNISCHE DIENSTVERLENING VINCO ENGINEERING SPECIALIST IN TECHNISCHE DIENSTVERLENING MENSEN MAKEN HET VERSCHIL Als ze op de juiste plek zitten. In het juiste team. Als zij hun talent kunnen omzetten in toegevoegde waarde. Wij adviseren, ondersteunen

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Bouwkunde

Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Bouwkunde Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheidstoets associate degree-opleiding Bouwkunde Saxion. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Uw partner in bouwend Nederland!

Uw partner in bouwend Nederland! De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs B.V. Bouwend Nederland kan niet meer zonder virtual ontwerpen en gecertificeerde realisatie van projecten. Opdrachtgevers verwachten een integraal ontwerp

Nadere informatie

Kaschra Bouwmanagement

Kaschra Bouwmanagement Kaschra Bouwmanagement VAN INITIATIEF TOT EN MET GEBRUIK Kaschra Bouwmanagement werkt vanuit ervaring en deskundigheid in het hele bouwtraject. Onze dienstverlening omvat: management op de bouwplaats bouwtoezicht

Nadere informatie

Bouwen met zorg. Mirjam den Hoed Projectleider Rijnland Ziekenhuis, Alphen aan den Rijn en Leiderdorp

Bouwen met zorg. Mirjam den Hoed Projectleider Rijnland Ziekenhuis, Alphen aan den Rijn en Leiderdorp + Bouwen met zorg Mirjam den Hoed Projectleider Rijnland Ziekenhuis, Alphen aan den Rijn en Leiderdorp Ik kan Berndsen + Vriesema zeker aanraden. Ze hebben ervaring, ze staan open voor ideeën en ze communiceren

Nadere informatie

BMV is een moderne, breed georiënteerde en regio-overstijgende bouwonderneming. die op duurzame en verantwoorde wijze projecten van uiteenlopende

BMV is een moderne, breed georiënteerde en regio-overstijgende bouwonderneming. die op duurzame en verantwoorde wijze projecten van uiteenlopende BMV is een moderne, breed georiënteerde en regio-overstijgende bouwonderneming die op duurzame en verantwoorde wijze projecten van uiteenlopende aard en omvang realiseert. Wij staan borg voor kwaliteit

Nadere informatie

Opdrachtgevers. Architecten. 3D Model Database. Civiele ingenieurs. Aannemers. Installateurs. Constructeurs Adviseurs

Opdrachtgevers. Architecten. 3D Model Database. Civiele ingenieurs. Aannemers. Installateurs. Constructeurs Adviseurs Opdrachtgevers Architecten 3D Model Database Aannemers Civiele ingenieurs Installateurs Constructeurs Adviseurs LOD100 LOD200 100: massa s 200: functioneel 300: materiaal specifiek 400: fabrikant specifiek

Nadere informatie

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven!

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Postbus 711 3900 AS Veenendaal Kerkewijk 26 3901 EG Veendaal (T) 0318-55 19 60 (F) 0318-55 19 61 (M) info@ingeniousvastgoed.nl (I) www.ingeniousvastgoed.nl Haar

Nadere informatie

Bijlage 1. Concept convenant leerlingbouwplaatsen.

Bijlage 1. Concept convenant leerlingbouwplaatsen. Bijlage 1 Concept convenant leerlingbouwplaatsen. Opmerkingen: 1. Tekst voorwaarden leerlingbouwplaats (bijlagen 1 en 3 convenant) wordt nog kortgesloten met Fundeon. 2. Definitieve tekst geschiktheidtoets

Nadere informatie

OVERZICHT VOORBEELDFUNCTIES TECHNISCH ONTWERPEN + BIM SFA - februari 2018

OVERZICHT VOORBEELDFUNCTIES TECHNISCH ONTWERPEN + BIM SFA - februari 2018 Taken: belangrijkste rollen, werkzaamheden en verantwoordelijkheden Dit overzicht heeft als doel de verschillen en mogelijke ontwikkelingen te verduidelijken. NB: Wanneer een rol of werkzaamheid op een

Nadere informatie

Welkom. Praktische Workshop BIM (10.00 uur 14.30 uur) Introductie - Marktontwikkelingen BIM-ID Praktijkvoorbeelden - Afsluiting

Welkom. Praktische Workshop BIM (10.00 uur 14.30 uur) Introductie - Marktontwikkelingen BIM-ID Praktijkvoorbeelden - Afsluiting Welkom Praktische Workshop BIM (10.00 uur 14.30 uur) Praktische Workshop BIM Radboud Baayen Jan Warnshuis Jaco Kamphorst Stefan van der Meulen Edgar van den Broek Jeroen van den Burg Hans Hendriks Programma

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bouw & Projectontwikkeling

Nieuwsbrief Bouw & Projectontwikkeling Nieuwsbrief Bouw & Projectontwikkeling 10 april 2015 Contractvormen in de bouw Voorafgaand In een tijd waarin de bouwbranche voorzichtige tekenen van herstel vertoont, wil Hekkelman proberen daaraan een

Nadere informatie

VDB advocaten NOTARISSEN. zo zien wij het. Over de organisatie

VDB advocaten NOTARISSEN. zo zien wij het. Over de organisatie VDB advocaten NOTARISSEN. zo zien wij het. Over de organisatie Hoe SCHERP mag advies zijn? VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het. Onze juridische adviezen geven scherp aan wat de grenzen van het speelveld

Nadere informatie

TOTAALPROJECTEN VAN ONTWERP TOT OPLEVERING

TOTAALPROJECTEN VAN ONTWERP TOT OPLEVERING TOTAALPROJECTEN VAN ONTWERP TOT OPLEVERING It takes hands to build a house, but only hearts can build a home. ONZE VISIE Onze visie is úw visie, zo eenvoudig is dat. TOTAALPROJECTEN VAN ONTWERP TOT OPLEVERING

Nadere informatie

j o r r i t s m a b o u w. n l

j o r r i t s m a b o u w. n l jorritsmabouw.nl Sinds 1880 de bouw meester Jorritsma Bouw is al vijf generaties een modern, vooruitstrevend familiebedrijf. De historie van ons bedrijf gaat terug tot 1880, toen Johannes Jorritsma zijn

Nadere informatie

Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw

Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw 2011 Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw Veelzijdigbouw Walnootstraat 26 2461 DV Ter Aar Telefoon 06-43822608 Fax 0847-593939 info@veelzijdigbouw.nl www.veelzijdigbouw.nl Het bouwproces volgens

Nadere informatie

Uw partner in bouwend Nederland!

Uw partner in bouwend Nederland! De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs B.V. Bouwend Nederland kan niet meer zonder virtual ontwerpen en gecertificeerde realisatie van projecten. Opdrachtgevers verwachten een integraal ontwerp

Nadere informatie

BIM Bouwwerk Informatie Model

BIM Bouwwerk Informatie Model BIM Bouwwerk Informatie Model Inbo en BIM Afstemming Bouwen gaat over dromen waarmaken. Het realiseren van een bouwopgave (uw droom) binnen uw eigen budget, volgens de wensen en eisen die u en de overheid

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist Doel van de functiefamilie Vanuit de eigen technische specialisatie voorbereiden en opmaken van plannen, ontwerpen of studies en de uitvoering ervan opvolgen specialistische

Nadere informatie

algemeen gebou, bouwkundige ontwerpen en uitwerkingen t: 06 26 102 791, e: info@mgarchit.nl, w: www.mgarchit.nl, a: vasteland 29, 3011 bj, rotterdam

algemeen gebou, bouwkundige ontwerpen en uitwerkingen t: 06 26 102 791, e: info@mgarchit.nl, w: www.mgarchit.nl, a: vasteland 29, 3011 bj, rotterdam algemeen Dank u voor interesse in gebou. Gebou is een jong buro dat esthetische bouwkundige ontwerpen en uitwerkingen maakt. Wij richten ons vooral op het segment kleinschalige nieuwbouw en renovatie van

Nadere informatie

DISTRIBUTIECENTRA SAMEN BOUWEN MET EEN STERKE, BETROUWBARE EN VOORAANSTAANDE PARTNER VOORTMAN STEEL CONSTRUCTION

DISTRIBUTIECENTRA SAMEN BOUWEN MET EEN STERKE, BETROUWBARE EN VOORAANSTAANDE PARTNER VOORTMAN STEEL CONSTRUCTION DISTRIBUTIECENTRA SAMEN BOUWEN MET EEN STERKE, BETROUWBARE EN VOORAANSTAANDE PARTNER WWW.VSC.NL VOORTMAN STEEL CONSTRUCTION VOORTMAN INHOUD INHOUD OVER VOORTMAN Pagina 4 DISTRIBUTIECENTRA Pagina 8 ONZE

Nadere informatie

MOOI WERK! BEDRIJFSHUISVESTING WONINGBOUW WOON- ZORGPROJECTEN RENOVATIE EN ONDERHOUD NIKKELS

MOOI WERK! BEDRIJFSHUISVESTING WONINGBOUW WOON- ZORGPROJECTEN RENOVATIE EN ONDERHOUD NIKKELS MOOI WERK! BEDRIJFSHUISVESTING WONINGBOUW Nikkels bouwt verder Ruim een eeuw geleden werd de basis gelegd voor wat Nikkels bouwbedrijf nu is: een veelzijdig en innovatief bouwbedrijf met meer dan 150 medewerkers.

Nadere informatie

v o o r b e d r i j f e n p a r t i c u l i e r

v o o r b e d r i j f e n p a r t i c u l i e r Betrouwbaar bouw en v o o r b e d r i j f e n p a r t i c u l i e r Bouwbedrijf Webbink is een familiebedrijf met een lange traditie. Al vier generaties lang worden opvallende bouwprojecten gerealiseerd

Nadere informatie

INNOVATIEF (SAMEN)WERKEN: BIM: BOUW INFORMATIE MODEL. De standaard van de toekomst! Guido Leenders, Arno Vonk

INNOVATIEF (SAMEN)WERKEN: BIM: BOUW INFORMATIE MODEL. De standaard van de toekomst! Guido Leenders, Arno Vonk BIM: Bouw Informatie Model De standaard van de toekomst! Guido Leenders, Arno Vonk Binnen de bouw is BIM inmiddels een op zichzelf staand begrip geworden. Tegenwoordig willen we projecten BIM-men of er

Nadere informatie

ASBEST TOTAAL HERSTEL

ASBEST TOTAAL HERSTEL Inventarisatie Verwijdering Herstel INVENTARISATIE VERWIJDERING HERSTEL Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging INVENTARISATIE VERWIJDERING HERSTEL Asbest: Veilig aan de slag! Asbest

Nadere informatie

Vitaal Verzuimmanagement De arbodienst van VGZ

Vitaal Verzuimmanagement De arbodienst van VGZ Vitaal Verzuimmanagement De arbodienst van VGZ Ziek zijn overkomt je, hoe je hiermee omgaat, is gedrag. Gedrag is grotendeels beïnvloedbaar. Er is altijd een keuzemoment om met klachten (beperkingen) te

Nadere informatie

doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse

doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse 1. 2. 3. 100% recyclebaar bouwmateriaal uit duurzaam beheerde bossen. Grote maatnauwkeurigheid

Nadere informatie

WIE. MSc. GIJS KAPER 1973 MASTER OF SCIENCE. MSc. RICK EIJSBOUTS 1976 MASTER OF SCIENCE, ARCHITECT

WIE. MSc. GIJS KAPER 1973 MASTER OF SCIENCE. MSc. RICK EIJSBOUTS 1976 MASTER OF SCIENCE, ARCHITECT BUROPRESENTATIE WIE MSc. RICK EIJSBOUTS 1976 MASTER OF SCIENCE, ARCHITECT Studeert in 2003 af in Architectuur & Theorie aan de TU/e te Eindhoven. Na gewerkt te hebben bij architectenburo s DDVW en JMW

Nadere informatie

Gaan we verbouwen? De vertrouwde begeleiding van PrachtNova

Gaan we verbouwen? De vertrouwde begeleiding van PrachtNova Gaan we verbouwen? De vertrouwde begeleiding van PrachtNova Een verbouwing is een mooie stap naar een woning die beter past bij persoonlijke wensen en eisen. Maar de verbouwing kan ook een bron zijn van

Nadere informatie

Innovatief aanbesteden: fase A-B-C contract. Aronsohn Management raadgevende ingenieurs. 9 mei 2017

Innovatief aanbesteden: fase A-B-C contract. Aronsohn Management raadgevende ingenieurs. 9 mei 2017 Innovatief aanbesteden: fase A-B-C contract 9 mei 2017 Aronsohn Management raadgevende ingenieurs Aronsohn Management raadgevende ingenieurs bv 2 - onafhankelijk ingenieursbureau op het gebied van bouwprojectmanagement

Nadere informatie

GRIP OP VASTGOEDONTWIKKELING: IN CONTROL ZONDER ZWEETDRUPPELS

GRIP OP VASTGOEDONTWIKKELING: IN CONTROL ZONDER ZWEETDRUPPELS GRIP OP VASTGOEDONTWIKKELING: IN CONTROL ZONDER ZWEETDRUPPELS Bij de ontwikkeling en realisatie van vastgoed is de inzet van diverse partijen benodigd. Denk aan een architect, diverse technisch adviseurs

Nadere informatie

Nieuwe energieprestatienorm

Nieuwe energieprestatienorm Nieuwe energieprestatienorm >> Als het gaat om energie en klimaat De tools Uw weg vinden in de nieuwe energieprestatienorm, wie helpt u daarbij? Heeft u hem al in huis, de nieuwe energieprestatienorm NEN

Nadere informatie

DE BIM-WERKMETHODIEK. Gezocht: BIM-Partners. Stap in de toekomst!

DE BIM-WERKMETHODIEK. Gezocht: BIM-Partners. Stap in de toekomst! DE BIM-WERKMETHODIEK Stap in de toekomst! Gezocht: BIM-Partners Hoe eerder u klaar bent voor BIM (Bouw Informatie Model), hoe meer u profiteert van de vele voordelen. Word BIM-partner van Schouten Techniek

Nadere informatie

Product sheet. Aanbestedingsmanagement voor publieke opdrachtgevers. First Rotterdam: Aanbestedingsmanagement

Product sheet. Aanbestedingsmanagement voor publieke opdrachtgevers. First Rotterdam: Aanbestedingsmanagement Product sheet Aanbestedingsmanagement voor publieke opdrachtgevers First Rotterdam: Aanbestedingsmanagement. specialist: Steven Oosterling s.oosterling@igg.nl Het financiële fundament uw onder uw bouwprojecten

Nadere informatie

Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek. BouwConnect is powered by

Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek. BouwConnect is powered by Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek BouwConnect is powered by BouwConnect: Sneller, Slimmer en Schoner BouwConnect is een samenwerking tussen KPN en De Twee Snoeken met als doel: Alle partijen

Nadere informatie

Profiel Visie Een essentieel onderdeel van een gebouw is de constructie. Behalve essentieel en functioneel maakt de constructie ook deel uit van het o

Profiel Visie Een essentieel onderdeel van een gebouw is de constructie. Behalve essentieel en functioneel maakt de constructie ook deel uit van het o Profiel Visie Een essentieel onderdeel van een gebouw is de constructie. Behalve essentieel en functioneel maakt de constructie ook deel uit van het ontwerp; de architectuur. De zichtbare kolommen, balken

Nadere informatie

Virtueel Bouwen met BIM Serge Lefevere (BOECKX. architecture & engineering)

Virtueel Bouwen met BIM Serge Lefevere (BOECKX. architecture & engineering) Virtueel Bouwen met BIM 1 2 ++ CAD: COMPUTER AIDED DESIGN 2D / 3D ++ Van dom model 3 ++ Naar intelligent model Een Bouwwerk Informatie Model is een informatiemodel dat gemaakt en gebruikt wordt bij een

Nadere informatie

Complex zetwerk ter verfraaiing van gevels

Complex zetwerk ter verfraaiing van gevels Complex zetwerk ter verfraaiing van gevels Complex zetwerk en gevelbekleding in aluminium of staal ter verfraaiing van gevels. Toepasbaar voor kantoren schoolgebouwen appartementen winkelcentra ziekenhuizen

Nadere informatie

Profielschets Manager Projecten Stamhuis

Profielschets Manager Projecten Stamhuis Profielschets Manager Projecten Stamhuis ERLY the consulting company Datum: maart 2018 Adviseur: drs. Lilian Vos Organisatie Stamhuis is een toonaangevende organisatie op het gebied van winkelverbouwingen

Nadere informatie

Uw aanspreekpunt. voor

Uw aanspreekpunt. voor Uw aanspreekpunt voor Nieman & Tauw hebben de krachten gebundeld. Twee gerenommeerde ingenieursbureaus met een gemeenschappelijke visie over het ontzorgen van de klant en het integraal adviseren. Om de

Nadere informatie

DE JURIDISCHE KANT VAN BIM

DE JURIDISCHE KANT VAN BIM DE JURIDISCHE KANT VAN BIM Ervaringen uit de praktijk Hans Hendriks hhs@debimspecialist.nl @debimspecialist donderdag 14 februari 2013 Indeling presentatie 1. Thema s vanuit praktijk 2. Termen & Definities

Nadere informatie

Water, wij halen eruit wat erin zit

Water, wij halen eruit wat erin zit Water, wij halen eruit wat erin zit U ziet papier......wij zien water Samen met u... Als uw afvalwaterzuiveringsinstallatie aan vernieuwing toe is, staat u voor belangrijke keuzes. Strategische, operationele

Nadere informatie

BIM in de praktijk van een ingenieursbureau. Ir. Remko Wiltjer RO IMd Raadgevende Ingenieurs

BIM in de praktijk van een ingenieursbureau. Ir. Remko Wiltjer RO IMd Raadgevende Ingenieurs BIM in de praktijk van een ingenieursbureau Ir. Remko Wiltjer RO IMd Raadgevende Ingenieurs 1 Even voorstellen.. Remko Wiltjer 1981-1987: TU Delft Civiele Techniek 1987: D3BN Constructeur 1989: D3BN Projectleider

Nadere informatie

3D Modelleren & Virtueel Bouwen

3D Modelleren & Virtueel Bouwen 3D Modelleren & Virtueel Bouwen Balance & Result 3 november 2009 ir.hans Moll Directeur Strukton Engineering Representatie middels 3D-model Bouwkundig Constructief Installaties BIM: Bouw Informatie Model

Nadere informatie

Aannemersbedrijf RASENBERG TERHEIJDEN. Veelzijdig VAKKUNDIG

Aannemersbedrijf RASENBERG TERHEIJDEN. Veelzijdig VAKKUNDIG Aannemersbedrijf RASENBERG TERHEIJDEN Veelzijdig VAKKUNDIG Aannemersbedrijf RASENBERG TERHEIJDEN Fa. P. Rasenberg in Terheijden is een echt familiebedrijf met gemotiveerde medewerkers. De eerste steen

Nadere informatie

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 0 T Inhoud 01 ouwmanagement 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 04 Initiatieffase bij nieuwbouw 05 Schetsfase bij verbouwing of nieuwbouw 06 Voorontwerp

Nadere informatie

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Aan de Raad. Made, 13 februari 2007

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Aan de Raad. Made, 13 februari 2007 Aan de Raad Made, 13 februari 2007 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Raadsvergadering: 12 april 2007 Onderwerp: Diagnose Integrale Veiligheid gemeente

Nadere informatie

Persoonlijke BIM reis BIM reis Vink Bouw Papierloos bouwen. BIM Kerngroep

Persoonlijke BIM reis BIM reis Vink Bouw Papierloos bouwen. BIM Kerngroep Persoonlijke BIM reis BIM reis Vink Bouw Papierloos bouwen Ernst Bouma West Friese Poort Ik heb geen geheim van succes. Gewoon je best doen, iets leuk vinden en goede mensen om je heen verzamelen. Want

Nadere informatie

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Utrechtse Energie! Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Verbeter de werel Lage Weide op de kaart zetten als duurzaam bedrijventerrein dat wilt u toch ook? Een milieubewuste benadering van

Nadere informatie

Marijn Emanuel van RAU architecten Amsterdam

Marijn Emanuel van RAU architecten Amsterdam Marijn Emanuel van RAU architecten Amsterdam ALGEMENE TEKSTEN Het Revius wordt beleefd als een warme school, waar je thuis bent als leerling en leraar. De gemeenschappelijke activiteiten spelen zich centraal

Nadere informatie

wat is BIM? organisatiestructuur van een BIM-team mogelijkheden voor de bouwfysicus binnen een BIM-project praktische projectervaring conclusie/visie

wat is BIM? organisatiestructuur van een BIM-team mogelijkheden voor de bouwfysicus binnen een BIM-project praktische projectervaring conclusie/visie INHOUD VAN DE PRESENTATIE BIM bouwfysica wat is BIM? organisatiestructuur van e BIM-team door: ir. Michiel Susebeek datum: 20 juni 2013 mogelijkhed voor de bouwfysicus binn e BIM-project praktische projectervaring

Nadere informatie

3D-printen. van idee tot tastbaar model. 3D-printen

3D-printen. van idee tot tastbaar model. 3D-printen van idee tot tastbaar model 3D prints zijn gemakkelijk te transporteren en nemen weinig ruimte in beslag, terwijl het detailniveau verrassend hoog is. Voor een chique presentatie worden de modellen vaak

Nadere informatie

UW BETROUWBARE PARTNER IN TOEGANGS EN BEVEILIGINGS- OPLOSSINGEN

UW BETROUWBARE PARTNER IN TOEGANGS EN BEVEILIGINGS- OPLOSSINGEN AXA PARTNER PROGRAMMA Architecten UW BETROUWBARE PARTNER IN TOEGANGS EN BEVEILIGINGS- OPLOSSINGEN HET AXA PARTNER PROGRAMMA IS ER VOOR U Utiliteitsgebouwen en woningen bouwen brengen de verschillende onderdelen

Nadere informatie

MODEL. veiligheid door samenwerking

MODEL. veiligheid door samenwerking MODEL Integrale Brandveiligheid Bouwwerken veiligheid door samenwerking Brandveiligheid Rookmelders, sprinklersystemen en brandtrappen; brandveiligheidsmaatregelen vullen elkaar aan en zijn vaak onlosmakelijk

Nadere informatie

Inleiding prestatieborging / commissioning

Inleiding prestatieborging / commissioning Inleiding prestatieborging / commissioning 1 2 1. Waarom prestatieborging 2. Wat is commissioning 3. Wat levert commissioning op 4. De markt en commissioning 1. Waarom prestatieborging Maar goed dat de

Nadere informatie

VDVZ Architecten - Jagerskade 17 3552 TL Utrecht - www.vdvz.nl

VDVZ Architecten - Jagerskade 17 3552 TL Utrecht - www.vdvz.nl BIM Architecten denken vaak dat BIM alleen voor grote, complexe, projecten wordt gebruikt en daardoor alleen geschikt is voor grotere architectenbureaus. Aart van der Vlist van VDVZ Architecten, een bureau

Nadere informatie

op de fiets? 4053 mensen

op de fiets? 4053 mensen 4053 mensen op de fiets? Het faciliteren van een efficiënte fietsenstalling gaat verder dan het plaatsen van een fietsenrek. Het parkeren van de fiets vraagt om een passende oplossing. Wij adviseren u

Nadere informatie

Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt

Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt Aannemers Architectenbureaus Ingenieurs- en Adviesbureaus Installateurs

Nadere informatie

Opdrachtgevers zijn de baas in eigen huis. Samen ondernemen, samen sterk!

Opdrachtgevers zijn de baas in eigen huis. Samen ondernemen, samen sterk! Opdrachtgevers zijn de baas in eigen huis Samen ondernemen, samen sterk! 1 2 3 Een eerste blik op het integrale bouw- en installatieproces Uw rol als opdrachtgever Actueel voorbeeld: uitbesteding bouwtechnische

Nadere informatie

Bedenken & Maken. Van kennismaking tot oplevering

Bedenken & Maken. Van kennismaking tot oplevering Bedenken & Maken Van kennismaking tot oplevering LooHorst biedt het totaalpakket aan op het gebied van realisatie; grondwerk, techniek, waterbeheer en terreininrichting. Of dit nu onder de grond of boven

Nadere informatie

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Doel Voorbereiden en opzetten van en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen randvoorwaarden van kosten,

Nadere informatie