Tekeningen JAN BOSSCHAERT. Scenario PETER VAN GUCHT. Inkleuringen HANNELORE VANTIEGHEM. Druk LITHOS PRINTING bvba, Wommelgem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tekeningen JAN BOSSCHAERT. Scenario PETER VAN GUCHT. Inkleuringen HANNELORE VANTIEGHEM. Druk LITHOS PRINTING bvba, Wommelgem"

Transcriptie

1

2 Tekeningen JAN BOSSCHAERT Scenario PETER VAN GUCHT Inkleuringen HANNELORE VANTIEGHEM Druk LITHOS PRINTING bvba, Wommelgem Eerste druk april 2005

3 HEERLIJK ZEG!... ZO N BEETJE LUIEREN IN DE ZON MET EEN LEKKER DRANKJE ERBIJ...! VERDORIE! STRAF SPUL! IK KRIJG ER AL METEEN HOOFDPIJN VAN!... LELIJK BEEST! IK ZAL JE LEREN STENEN OP MIJN HOOFD TE LATEN VALLEN! HÉ, KIJK! ER ZIT EEN BRIEFJE ROND DIE STEEN! MAAR NEE! DIE MEEUW LIET EEN STEEN VALLEN! WAT?! WAT?! EN DAN NOG STENEN MET BRIEFJES ROND?! HET IS VOOR MIJ! WAAROM KRIJG JIJ DAT DAN NIET OP JE KOP??

4 BESTE DARIO, KOM SNEL! BEN IN DE BUURT VAN DE ZUIVERINGSINSTALLATIE. GUST! GUST? JE OOM GUST?! HIJ IS IN NOOD! WE MOETEN HEM REDDEN! JAMAAR, WE LIGGEN HIER NET ZO LEKKER! KOM! WAAR GA JE NAARTOE? NAAR DAT HUIS DAAR! BEN JE GEK! DAAR WOONT DIE ENGE KEREL! WAT GA JE DAAR IN HEMELS- NAAM DOEN? DA S TOCH DUIDELIJK! IK WIL GEWOON DE KORTSTE WEG NEMEN! MAAR DAT IS EEN TOILETPOT! HET IS ONZE TOEGANG TOT DE RIOOL! NA U! WAT?! MOET IK IN DIE STINKENDE POT KRUIPEN?! NOOIT OF TE NIMMER IK DENK ER NOG NIET AAN! MIJ KRIJG JE NOOIT IN DIE PAS OP! DIE ENGE KEREL IS DAAR! OH MAAR HET IS MEER DAN DAT ALLEEN!

5 WAT?! HAHAWAT EEN ANGSTHAAS! OF BETER ANGSTRAT! DIE KEREL IS HIER HELEMAAL NIET?! HIER JIJ! AHA! IK HEB M! OH NEE! HIJ HEEFT ME! WACHT, IK HELP JE! RAF!

6 GRRRRR! IK VERZUIP ZE! BLUP! IK VERDRINK! GLP! BLPB HET WATER NEEMT ONS MEE!... BAH! WAT EEN STINKHOL IS WAT WIL JE? ME DAT DIT IS DE ZEG! GEMEENTELIJKE R IO O L: HIER KOMT AL HET VUILE WATER SAMEN! VOORUIT, LATEN WE SNEL DIE OOM VAN JOU ZOEKEN EN MAKEN DAT WE HIER WEGKOMEN! BAH! DAT IS VERF! MAG JE DAT OOK AL IN DE RIOOL KIEPEREN? NEEN, DAT HOORT THUIS IN HET CONTAINERPARK! SOMMIGE MENSEN HEBBEN GEEN RESPECT VOOR HET WATER! ZE ZOUDEN ER OOK BETER WAT SPAARZAMER MEE OMSPRINGEN! GEEN TANDEN MINDER VAAK POETSEN MET DE DE VAATWASSER KRAAN OPEN! GEBRUIKEN! MINDER WATER GEBRUIKEN VOOR HET TOILET! EN VOOR RATTEN!...

7 KOMAAN GEEN TIJD TE VERLIEZEN! WE KOMEN AAN HET EIND VAN DE TUNNEL NEE, DIT IS DE GROTE COLLECTOR VAN AQUAFIN WAARIN ALLE GEMEENTELIJKE BUIZEN UITKOMEN! ZIJN WE ER DAN? WOW! WAT ZIJN DAT ER EEN HELEBOEL! MEER DAN OP MIJN RAPPORT VAN DE RATTENSCHOOL!

8 GELUKKIG IS ER IN DEZE BUIS MEER PLAATS OM TE LOPEN! HO! PAS OP! HET WATER IS WEL DIEPER! BEDANKT OM ME TE VERWITTIGEN! HAHA! KOM KLIM MAAR OP M N RUG! HOE KOMT HET DAT JIJ ZOVEEL OVER RIOLEN WEET?! HOLA IK BEN DARIO, DE EEND VAN AQUAFIN! IK KEN DE RIOLEN OP MIJN DUIMPJE! DAT KAN NIET! HOEZO? WAAROM NIET? EENDEN HEBBEN GEEN DUIMEN! WE KOMEN IN EEN OUDER STUK RIOLERING! BRRR WAT ENG HIER! JE VERWACHT DAT ER ELK MOMENT IEMAND IN JE NEK SPRINGT HÉLA! GLP!

9 HE, RAF EN DARIO! RUDOLF?! JAZEKER! WAT DOEN JULLIE HIER? WE ZIJN OP WEG NAAR DE ZUIVERINGSINSTALLATIE WAT?! PAS MAAR OP! DAT IS NIET ZONDER GEVAAR! WAAROM? OMDAT JULLIE DAN LANGS DE POMP MOETEN GAAN! HÉLA, WIJ ZIJN GEEN BANGERIKEN HOOR! O NEE? KOM OP RAF! OOM GUST WACHT OP ONZE REDDING! VEEL GELUK! LATER DIE POMPT HET WATER DOOR DE PERSLEIDING NAAR EEN HOGER GELEGEN LEIDING VOORUIT! ALS WE NAAR DE ZUIVERINGSINSTALLATIE WILLEN, MOETEN WE HET RIOOLWATER BLIJVEN VOLGEN! WAT IS DAT HIER? DAT IS DUS DIE FAMEUZE POMP!

10 OEF?! IK GING MEZELF NIET DOOR DIE PERSLEIDING LATEN POMPEN! NATUURLIJK NIET! KOM, WE ZOEKEN EEN UITGANG EN VOLGEN DE RIOOL LANGS BOVEN! HA! EINDELIJK EENS EEN GOED VOORSTEL! MAAR HOE GERAAK JE HIER UIT? ER ZIJN GEEN BORDJES MET UITGANG! SSST! IK HOOR IETS! O NEE! WAAROM MOET JIJ NU WEER PERSÉ IETS HOREN! IK BEN NOG NIET BANG GENOEG ZEKER! SSSST! KRRRRR KRRRRRR O NEE! DAAR DOET IETS KRRRRRRR! AFSCHUWELIJK! STEL JE NIET AAN, RAF!, KOM, IK TEL TOT DRIE EN DAN LOPEN WE HEEL SNEL WEG! NEE! SPRINGEN WE DAT DING OP DE NEK! MAAR HET IS EEN LICHTGEVENDE KRR KRR!

11 ÉÉN TWEE DRIE! WAT IS DAT VOOR EEN DING? EEN RIOOLCAMERA! DIE WORDT DOOR AQUAFIN GEBRUIKT OM LEKKEN OP TE SPOREN IN DE RIOLEN! HIJ WORDT OP AFSTAND BESTUURD VIA DEZE KABEL! OEI! HÉ, DAT BRENGT ME OP EEN IDEE! ALS WE DIE KABEL VOLGEN KOMEN WE BIJ DE UITGANG! ZIE JE WEL! ZONLICHT! JOEPIE! EEN BOUWPLAATS VOOR RIOLEN! WAT ZIJN ZE HIER ALLEMAAL AAN HET DOEN? KOM, WE KLIMMEN EVEN OP DEZE RIOOLBUIZEN! DAN HEBBEN WE EEN BETER OVERZICHT!

12

13 IK ZIE HET AL! OP DEZE BOUWPLAATS IS AQUAFIN BEZIG EEN COLLEC- TOR AAN TE LEGGEN! VOLGENS MIJ IS DAT HIER GEVAARLIJK! WAAROM ZEG JE DAT RAF? ZE DRAGEN HIER ALLEMAAL HELMEN! UITERAARD! HIER WORDT VEILIG GEWERKT! DAN DOEN WIJ MEE!HIER LIGT AL WAT BRUIKBAARS IK GELOOF NIET DAT DEZE HELMEN HELEMAAL VOLGENS DE REGELS ZIJN, MAAR KOM! HÉ WAAROM LEGGEN ZE HIER TWEE BUIZEN NAAST ELKAAR? OMDAT REGENWATER GESCHEIDEN WORDT VAN AFVALWATER! PFF WAAR IS DAT GOED VOOR? OMDAT REGENWATER TE SCHOON IS OM GEZUIVERD TE WORDEN! JA DA S WAAR! HÉ, DAT IS VERDACHT! WAT?

14 DIE KEREL DAAR FILMT ONS MAAR NEE, DAT IS EEN LANDMETER! MET DAT TOESTEL CONTROLEERT HIJ OF DE WERKEN WEL GOED WORDEN UITGEVOERD. KOM, WE GAAN VERDER! GUST WACHT OP ONS! GUST, GUST WAAROM KAN ER GEEN LEKKERE LUIE ZETEL OP ONS WACHTEN?! VOORUIT, ZEURPIET! NAAR DE ZUIVERINGSINSTAL- LATIE! HIER IS TOCH GEEN KAT TE ZIEN! EEN KA KATER! EEN KATER? HEB JE GEDRONKEN? WAT EEN MONSTER! VOORUIT WEG VAN HIER JAMAAR WAAR NAARTOE?! VLUG! VOLG MIJ!

15 JONATHAN, DE MEEUW! IK WEET HOE JULLIE IN DE ZUIVERINGSINSTALLATIE GERAKEN! KOMAAN! IS HET NOG VER? NEE! HET IS EEN BEETJE VERDER! WIE BEN JIJ? IK ZIE HET AL! MAAR ER IS EEN PROBLEEM! WE MOETEN EERST DIE RIVIER OVERSTEKEN! O NEE! NOG MEER PROBLEMEN! EN DIE KAT OVERLEVEN! DAAR IS HIJ WEER! WACHT! IK WEET AL IETS! KOM MEE VOORUIT JULLIE MOETEN HIERIN DUIKEN!

16 OEI! EN NU GAAN ZE ONS ZEKER DOODPERSEN?! MAAR NEE! HET ZIT ZO SOMS MOET EEN RIOOL ONDER EEN RIVIER OF EEN SPOOR- WEG DOOR! DAN KUNNEN ZE DE GROND NIET OPENGRAVEN NATUURLIJK! WAAR ZIJN WE NU WEER IN BELAND? IN EEN PERSPUT! DUS PERSEN ZE DE RIOLERING VANUIT DE PERSPUT ONDER DE HINDERNIS DOOR TOT AAN DE ONTVANGSTPUT! AIE! DIE KAT GEEFT NIET OP! WAT DOEN WE NU, JONATHAN? HIERLANGS! DEZE RIOOLBUIS IS NET AANGELEGD! ALS JE ER DOORHEEN LOOPT KOM JE AAN DE OVERKANT! VLUG! IK LEID DIE KAT WEL AF!

17 DIE KAT VOLGT ONS NIET! GOED ZO! HA! WE ZIJN IN DE ONTVANGSTPUT! HIERIN KOMT DE NIEUWE RIOOLBUIS UIT! WOW! WAT IS DAT VOOR EEN DING?? DAT IS DE BOORMACHINE WAAR ZE DIE GANG MEE GEGRAVEN HEBBEN! BINNENIN ZIT EEN COMPUTER DIE ALLES REGELT! KOM, WE MOETEN HIER UIT GERAKEN! AHA! GUST MOET HIER ERGENS ZIJN MAAR EERST WIL IK JE IETS LATEN ZIEN! PFFFT! AL DAT GEDOE! IK WORD DAAR ZO MOE VAN! GEEF ME JE POOT! HMPF! VANAF HIER HEB JE EEN MOOI OVERZICHT! WEL WAT DENK JE? WAAW!

18

19 KOM, WE ZULLEN DE ZUIVERINGSINSTALATIE STAP VOOR STAP DOORLOPEN! HEU IS DOORWANDELEN OOK GOED? KIJK LANGS HIER KOMT HET RIOOLWATER BINNEN EN DIE VIJZELS BRENGEN HET RIOOLWATER NAAR DE MECHANISCHE ZUIVERING BAH! WAT EEN TROEP! TJA, DIE ROOSTERS HOUDEN AL HET GROF VUIL TEGEN. HÉ KIJK DAT LIJKT WEL HET JASJE VAN OOM GUST! ALS HEM MAAR NIKS OVERKOMEN IS! LATEN WE VERDER ZOEKEN IN RIOOLWATER ZIT VEEL ZAND. HIER LAAT MEN HET NAAR DE BODEM ZAKKEN OM HET VERVOLGENS OP TE ZUIGEN HET VET DAT KOMT BOVENDRIJVEN WORDT BOVENAAN WEGGESCHRAAPT! ALS OOM GUST MAAR NIET WEGGESCHRAAPT IS!

20 KOM OP NAAR HET BELUCHTINGSBEKKEN! NIKS TE ZIEN! WAAAAW! WAT IS DAT VOOR EEN GROOT ZWEMBAD? DIT IS GEEN ZWEMBAD, RAF! HIER WORDEN DE FOSFATEN EN NITRATEN UIT HET WATER GEHAALD!

21 FRUSTRATEN EN TRAKTATEN? WAT ZIJN DAT? FOSFATEN VIND JE IN ZEEP EN NITRATEN MAKEN WE ZELF ALS WE, HM EEN KLEINE OF GROTE BOODSCHAP DOEN VOOR MIJ ZIJN HET DURE WOORDEN VOOR TROEP! MAAR ER ZIT WEL VEEL LEVEN IN DIE TROEP! O JA? IN DIT WATER DEED MEN SLIB EN DAT ZIT VOL MICRO-ORGANISMEN... DAT ZIJN HEEL KLEINE BEESTJES DIE DOL ZIJN OP AFVALWATER, ZEG MAAR HA! EN HIER HALEN ZE DIE KLEINE MORMELS ERUIT?! NEE INTEGENDEEL! ZE GEVEN ZE NET TE ETEN! DE MEESTE AFVALSTOFFEN ZIJN IN HET WATER OPGELOST, DIE KRIJG JE ER NIET UITGEFILTERD! GELUKKIG ZIJN MICRO-ORGANISMEN DOL OP DIE AFVALSTOFFEN! HET ZIJN WEL WILDE ETERS ZEG! MOET JE DAT WATER ZIEN BRUISEN! NEE NEE DAT IS LUCHT! EN ETEN ZE DIE OP? WOW!

22 OMDAT IN VIES WATER NIET GENOEG ZUURSTOF ZIT VOELEN DIE BEESTJES ZICH NIET LEKKER EN ETEN ZE NIET GOED! DUS BLAAST MEN LUCHTBELLEN IN HET BASSIN EN WORDT ER FLINK GEROERD. ZO KOMT ER ZUURSTOF IN HET WATER EN VOELEN DE MICRO-ORGANISMEN ZICH BETER! DAARDOOR KRIJGEN ZE EEN STEVIGE HONGER EN ALS ZE HUN BUIKJE ROND HEBBEN GEGETEN SPLITSEN ZE ZO ONTSTAAN ER NOG MEER PAKMANNETJES DIE OP HUN BEURT WEER AFVAL OPETEN! HIHI EEN ECHT BUBBELBAD! IK WIL DIE SCHROKOPJES WEL EENS VAN DICHTBIJ ZIEN! VOORZICHTIG! VAL ER NIET IN! DA S GEVAARLIJK! WAAROM? ZOUDEN DIE MICRO-MANNETJES MIJ DAN OPETEN? DAN HEBBEN ZE OOM GUST OOK WEL NIET OPGEPEUZELD! NEE, MAAR WAAR IS HIJ DAN WEL? NEE, DAAR ZIJN ZE VEEL TE KLEIN VOOR!

23 MISSCHIEN ZIT HIJ IN DIT BASSIN. DE NABEZINKTANK! HIER ZINKEN DE VOLGEVRETEN PAK- MANNETJES NAAR DE BODEM EN VORMEN DAAR EEN DIKKE LAAG SLIBWAT OVERBLIJFT IS GEZUIVERD WATER! WOW EEN DEEL VAN HET SLIB GAAT TERUG NAAR HET BELUCHTINGSBEKKEN ZODAT DE MICRO-ORGANISMEN WEER AAN DE SLAG KUNNEN! EEN ANDER DEEL GAAT NAAR DE INDIKKER EN DAARNA NAAR DE SLIBBUFFER, OM AFGEVOERD TE WORDEN VOOR VERDERE VERWERKING! MAAR OOK HIER GEEN GUST TE BESPEUREN! KOM OP RAF! ER IS NOG ÉÉN PLEKJE WAAR WE KUNNEN KIJKEN, HET EFFLUENT WAT IS DAT?

24 DAT IS HET ZUIVERE WATER DAT TERUG IN DE BEEK STROOMT! DA S MOOI WERK VAN AQUAFIN! JA, DAT WEL MAAR IK KRIJG ER MIJN OOM GUST NIET MEE TERUG! ARME DARIO! HM,HM MOGEN WIJ EVEN STOREN?! HEU?!

25 OOM GUST! EINDELIJK! IK DACHT DAT ER JE IETS ERGS WAS OVERKOMEN! MAAR NEE! HOE KOM JE DAAR NU BIJ?! DOOR DAT BRIEFJE NATUURLIJK! HO NEE! IK WILDE GEWOON DAT JE SNEL NAAR HIER KWAM VOOR JE VERJAAR- DAGSFEESTJE! EN WEES EERLIJK! DIT IS WEL EEN GROTE VERRASSING, HÉ!! DAT MAG JE WEL ZEGGEN! IK BEN PAS VOLGENDE MAAND JARIG!

26 In Aquafin zit het Latijnse woord voor water: aqua. Daar draait het ook allemaal om bij Aquafin: dat water moet weer écht water worden. In sloten, beken, kanalen en rivieren moet weer zuiver water stromen. Water waarin planten en dieren zich goed gaan voelen, waarin je als kind heerlijk kan spelen, vissen en zwemmen. Geen gemakkelijke klus natuurlijk, vooral als je weet dat er ieder jaar miljoenen liter afvalwater van gezinnen en bedrijven rechtstreeks of via rioleringen in onze Vlaamse rivieren terechtkomen. Om dat afvalwater te zuiveren, legt Aquafin nieuwe rioleringen aan, verbetert ze bestaande rioleringen, bouwt ze rioolwaterzuiveringsinstallaties en zorgt ze ervoor dat al die installaties steeds goed werken. Toch zijn de inspanningen van Aquafin alléén niet genoeg. Schoon water is iets waar iedereen kan en moet aan meewerken. Spring dus zorgzaam om met water, want een leefbaar milieu begint bij jezelf... Verantwoordelijke uitgever: Luc Bossyns, Aquafin NV Dijkstraat 8, B-2630 Aartselaar -

Aquafin leerpakket Lager onderwijs. 1. Verbind wat bij elkaar past. 2. Zoek het antwoord in het stripverhaal. werken aan zuiver water

Aquafin leerpakket Lager onderwijs. 1. Verbind wat bij elkaar past. 2. Zoek het antwoord in het stripverhaal. werken aan zuiver water or o v d a l b Werk eerling de l werken aan zuiver water 1. Verbind wat bij elkaar past RWZI Naam van de Vlaamse waterzuiveringsmaatschappij Drinkwater Oppervlaktewater Grondwater Leidingwater uit de kraan

Nadere informatie

Werkblad voor de leerling

Werkblad voor de leerling Werkblad voor de leerling werken aan zuiver water 1. Kies het juiste antwoord Water uit een gemengd rioolstelsel dat op de RWZI wordt verwerkt is: 1. regenwater 2. huishoudelijk afvalwater 3. een mengsel

Nadere informatie

Aquafin leerpakket Lager onderwijs. 1. Verbind wat bij elkaar past. 2. Zoek het antwoord in het stripverhaal. werken aan zuiver water

Aquafin leerpakket Lager onderwijs. 1. Verbind wat bij elkaar past. 2. Zoek het antwoord in het stripverhaal. werken aan zuiver water or o v d a l b Werk eerling de l werken aan zuiver water. erbind wat bij elkaar past RWZI Leidingwater uit de kraan Naam van de laamse waterzuiveringsmaatschappij fkorting van rioolwaterzuiveringsinstallatie

Nadere informatie

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering Inleiding Je poetst je tanden en spoelt je mond. Hup, doorspoelen! Vieze handen? Flink wat zeep en de kraan open: hup, ook maar doorspoelen! Elke dag spoel jij vele liters schoon drinkwater door de wastafel,

Nadere informatie

Werkstuk Techniek. Rioolwaterzuiveringsinstallaties. Werkstuk gemaakt door: Klas: B2E Datum inleveren werkstuk: Dinsdag 30 mei Docent: JGT

Werkstuk Techniek. Rioolwaterzuiveringsinstallaties. Werkstuk gemaakt door: Klas: B2E Datum inleveren werkstuk: Dinsdag 30 mei Docent: JGT Werkstuk Techniek Rioolwaterzuiveringsinstallaties Bron foto: www.wve.nl Bron foto: www.wve.nl Werkstuk gemaakt door: Anoniem Samantha (op van eigen de verzoek) Maat Bert Bert van van Naamen Naamen Klas:

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen.

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen. Jij bent echt een kanjer! Om op te eten! Jij durft over jouw gevoelens praten. Jij hebt een topconditie. Wat zit jouw haar oké! Complimenten geven is voor jou kinderspel. Ik ben jaloers op jouw spierballen.

Nadere informatie

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Ik help je wel illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Deze uitgave is een cadeau van ViaViela aan al onze opvangkinderen en (gast)ouders. Veel voorleesplezier! Juul doet de deur open.

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren tegen. De dieren lopen gewoon met

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Werkblad voor de leerling

Werkblad voor de leerling Werkblad voor de leerling werken aan zuiver water. Kies het juiste antwoord Water uit een gemengd rioolstelsel dat op de WZ wordt verwerkt is:. regenwater. huishoudelijk afvalwater. een mengsel van huishoudelijk

Nadere informatie

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Nederland is een land van water. Met veel beken, sloten en rivieren. Het water dat door deze beken, sloten en rivieren stroomt noemen we

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

WERKBUNDEL WATER & WATERZUIVERING

WERKBUNDEL WATER & WATERZUIVERING WERKBUNDEL WATER & WATERZUIVERING Naam:. Klas: In deze werkbundel zitten 4 hoeken. De spelhoek, de doehoek, de leerhoek en de leeshoek. In elke hoek moet je eerst de opdrachtenkaart lezen. Daarna volg

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2 Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is deel 2. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes! pagina 1 van 8 Tekst 1 Hotel

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12 Hoofdstuk twee Een geheimpje over boosheid Iedereen wordt wel eens boos. Het is zelfs zo n gewoon gevoel dat we een heleboel woorden hebben om het te beschrijven. Hier zijn een paar woorden die allemaal

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING Aquafin - leerpakket NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN 1. Hoeveel water gebruikt de Vlaming gemiddeld per dag? 1. 120 liter 2. 80 liter 3. 200 liter 8. Waar komt

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat

Nadere informatie

Doel expo = we volgen de reis van het kraantjeswater

Doel expo = we volgen de reis van het kraantjeswater Doel expo = we volgen de reis van het kraantjeswater - Rode vlak is Brussel uitvergroten heel wat water in Brussel, zie blauwe lijntjes. - Is er een waterloop in de buurt van je school? Waar ligt je school

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip

Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip Activiteit 1:bewegingsverhaal: Een dag uit het leven van een kip De kls verzamelen allemaal in het kippenhok. Ik maak afspraken i.v.m. orde, veiligheid

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok 1 Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok Samenvatting Als Sinterklaas in Nederland aankomt, wil hij dat Piedewiet zijn paard, Americo

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Nummer 1! Collector s item!

Nummer 1! Collector s item! Nummer 1! Collector s item! Wie is wie op planeet K! Dat ben ik, K! Woohoo! Mijn maatje BV #1 Vince BV #2 Tom BV #2 gedeelde plaats! Maddie Todd Heeft het allemaal & nog veel meer! Haha! Hier is je ergste

Nadere informatie

2 spelers in de poppenkast. (het kan gespeeld woorden door 1 persoon) Speler 1: Katrijn en de koningin Speler 2: Jan Klaassen

2 spelers in de poppenkast. (het kan gespeeld woorden door 1 persoon) Speler 1: Katrijn en de koningin Speler 2: Jan Klaassen Het schilderij voor de koningin door Nellie de Kok Samenvatting De koningin heeft gevraagd of Katrijn voor haar een schilderij wil maken. Katrijn wil dat wel graag, maar ze heeft geen idee wat ze op het

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

TIJL UILENSPIEGEL EN DE LIEFDE

TIJL UILENSPIEGEL EN DE LIEFDE 1 TIJL UILENSPIEGEL EN DE LIEFDE Louis Contryn 2 INLEIDING Tijl Uilenspiegel en liefde is zeer vrij gebaseerd van een oude vertelling uit de reeks over de zestiende eeuwse schavuit. Het wordt weergegeven

Nadere informatie

Het feestje van Burgie, het aardvarken

Het feestje van Burgie, het aardvarken Het feestje van Burgie, het aardvarken Aardvarken Burgie is bijna jarig! Burgie heeft veel vrienden, allemaal dieren uit Burgers Zoo. De vrienden van Burgie komen bij elkaar. Ze bedenken een plan voor

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken)

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Ik vertel jullie in mijn spreekbeurt meer over water en drinkwater. Eerst vertel ik wat water is, waarom water het allerbelangrijkste is voor leven, en

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

ik heb t! Gerard van Midden Noëlle Smit

ik heb t! Gerard van Midden Noëlle Smit ik heb t! Gerard van Midden Noëlle Smit ISBN 978-90-77065-79-2 NUR 273 2011 Xplore Media Xplore Groep BV, Postbus 20, 3870 CA Hoevelaken www.astmafonds.nl tekst Gerard van Midden illustraties Noëlle

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Aftekenlijst

Aftekenlijst Aftekenlijst 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Werkblad 1 Ik en water

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Duikelaartje de Dolfijn

Duikelaartje de Dolfijn Duikelaartje de Dolfijn Eerste druk, 2013 2013 Ans Acda Illustrator: Michael Koopman isbn: 9789048430567 nur: 272 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

monsters & ander speelgoed! *

monsters & ander speelgoed! * let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen monsters & ander speelgoed! * klooikoffer #2: het lijmpistool! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Schoon water Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte in leerdagboek

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Lieve gemeente, beste jongens en meisjes,

Lieve gemeente, beste jongens en meisjes, Lieve gemeente, beste jongens en meisjes, De preek gaat over: God was blij met Noach. Noach vond genade bij God. Noach was de Here God welgevallig. Dat merkte Noach (Gods knipoog), dat merkten de mensen

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN

Aquafin - leerpakket. werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN werken aan zuiver water WERKBLAD VOOR DE LEERLING Aquafin - leerpakket NIVEAU 1 - MEERKEUZEVRAGEN 1. Hoeveel water gebruikt de Vlaming gemiddeld per dag? l 1. 120 liter l 2. 80 liter l 3. 200 liter 2.

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons februari 2014. Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons februari 2014. Luc Timmers De ijnmanager Cartoons februari 2014 Luc Timmers Lang zal hij leven Bedankt voor de lekkere fles wijn als cadeau voor mijn verjaardag En wat een toeval dat zo een zelfde fles in het kerstpakket zat Een

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en Het plan van Bart Dobber, niet doen! Bibi staat op het dek van het schip en kijkt naar haar hond die een kat achterna zit op de kade. Haar broer Bart ligt op de loopplank en peutert aan het touw van de

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons september 2012. Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons september 2012. Luc Timmers De ijnmanager Cartoons september 2012 Luc Timmers Alle cartoons mogen gratis gekopieerd en verspreid worden Gratis? Jazeker! Tegenprestatie? De Lijnmanager Gratis is voor bijna niks Volg @Delijnmanager

Nadere informatie

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort.

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort. Een erfenis Dag dames, kan ik iets voor u doen? Amber kijkt Liz even aan en zegt dan: Ik heb hier een afspraak met de notaris. Mijn naam is Amber Overgauw. De vrouw kijkt op haar beeldscherm. Ik zie het,

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 branden Iets dat door vuur kapot en op gaat. de brandweer Een plek waar mensen werken die branden blussen. Ze dragen dikke pakken en rijden in rode brandweerauto

Nadere informatie

Lees. Lachend leren lezen. kijkenlees.nl. Pagina 1 van 2 uit Kijk en Lees boek Geheim agent G. Ruwel - Hebbes! AVI E4. Kom, Gruweltje!

Lees. Lachend leren lezen. kijkenlees.nl. Pagina 1 van 2 uit Kijk en Lees boek Geheim agent G. Ruwel - Hebbes! AVI E4. Kom, Gruweltje! Kijk en Lees Lachend leren lezen kijkenlees.nl Het rioolwater is echt heerlijk! Kom, Gruweltje! Gekkie! We zijn in de mooiste rioolbuis van het land en jij zit te werken! Wie als eerste in het water is!

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg Deel 2 Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg IN H ET BO S Wat valt er op Smoeties kopje? Hoe komt dat? Welk seizoen zou het nu zijn? Hoe weet je dat? Wat zal er nu nog allemaal op de grond liggen denk

Nadere informatie

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige twee lessen hebben we met de kaart gewerkt, waarop alle vragen stonden die we gebruikt hebben om de tekst

Nadere informatie

Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië

Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië België is officieel tweetalig, maar de Vlamingen en Walen gaan niet altijd goed samen. Je kunt spreken van een taalconflict. Hoe kijken Vlaamse

Nadere informatie

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4 Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem Aantal kinderen: max: 4 Toestemming van de ouders? Aandachtspunt: Observeren niveau, behoefte

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

THE KIDS ARE ALL RIGHT

THE KIDS ARE ALL RIGHT THE KIDS ARE ALL RIGHT Hoe beleven kinderen van lesbische ouders hun gezinssamenstelling? Wat zijn de leuke kanten aan twee Meer dan Gewenst (stichting voor homoseksueel ouderschap) organiseert regelmatig

Nadere informatie

Naam: WATER. pagina 1 van 8

Naam: WATER. pagina 1 van 8 Naam: WATER Geen leven zonder water Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te

Nadere informatie

Burgerschap. Mark Ravenhill. vertaling Gijsje Kooter in opdracht van Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland. ALMO Toneelmanuscript

Burgerschap. Mark Ravenhill. vertaling Gijsje Kooter in opdracht van Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland. ALMO Toneelmanuscript 01 Burgerschap Mark Ravenhill vertaling Gijsje Kooter in opdracht van Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland NV VERSE BEKKEN ALMO Toneelmanuscript Dit werk mag slechts worden opgevoerd na voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons januari 2015. Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons januari 2015. Luc Timmers De ijnmanager Cartoons januari 2015 Luc Timmers Gezelligheid kent geen tijd Is het alweer 2015? Wat vliegt de tijd hé? Logisch toch? Ooit spaghetti de kop boven het maaiveld uit zien steken? Nou dan!

Nadere informatie

De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou.

De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou. Les 1 Dikke pech De man uit Australië heeft dikke pech. Hij vertelt het zelf aan jou. wat is er aan de hand? dan gebeurt er zomaar iets. ik heb een lekke band ik hoor een heel erg harde klap. * ik zit

Nadere informatie

Gescheiden riolering voor bestaande woningen

Gescheiden riolering voor bestaande woningen Gescheiden riolering voor bestaande woningen een geschenk uit de hemel gebruik je nuttig. Daarom houden we hemelwater en afvalwater graag apart. WaT uit de hemel komt, hoort niet In de riolering Water

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie