Draaiboek spelonderdelen 2018; Van Keezen en Ezels Over Prins en Patriot

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Draaiboek spelonderdelen 2018; Van Keezen en Ezels Over Prins en Patriot"

Transcriptie

1 Draaiboek spelonderdelen 2018; Van Keezen en Ezels Over Prins en Patriot

2 Inhoud Spelonderdelen 1. Thema: Van Keezen en Ezels (1785) FILMTRAILER: Opstand Orangisten Herberg de Groene Klok Jan Coert Jansen en zijn knecht Groep Ouderen Slachtvisite Wasvrouwen / Huisvrouwen Schooiers Schooltje Herberg de Witte Swaen Potstal Chirurgijn Brouwerij Slachter Spinster Grofsmid Hoefsmid Timmerwerkplaats Dorpsbewoners... 30

3 1. Thema: Van Keezen en Ezels (1785) Den Ham in 1785: Onrust tussen patriotten en prinsgezinden. in 1785 rijden vlak na de jaarwisseling twee Deventer-naren Den Ham binnen. Zij willen en vrijkorps stichten, maar worden al gauw opgemerkt door de Hammenaren. Een kind roept; vivat oranje en nog diezelfde avond trekt een grote groep Hammenaren met hooivorken, fakkels en een snaphaan naar huize Mennigjeshave, net buiten Den Ham. De volgende dag trekt het hele gezelschap zelfs naar kasteel Eerde (?). Deze gebeurtenissen worden nauwkeurig opgeschreven door Van Pallandt, in een lange brief te Eerde, januari Kort daarna durft de bekende politicus Van Marle niet te spreken in buurstad Ommen, omdat hij wordt opgewacht door 26 sterke, jonge Hammer mannen. In Zwolle wordt in maart/april 1785 een voerman van de patriotten een mes tussen de ribben gestoken door een Hammenaar, terwijl hij roept: verdomde patriotten! Er is bekend dat de dominee, Ten Noever, en de rijke brouwer, Jan Brouwer, patriottistisch waren. De Hammenaren moesten daar echter niets van weten. Er schijnen zelfs een groep Hammenaren met oranje linten de kerk binnen te zijn gekomen. De onrust is groot. En deze gebeurtenis in Den Ham bereikt zelfs de landelijke dagbladen. Men is bang dat dit nieuws aanleiding zal vormen tot een grotere, landelijke opstand of zelfs burgeroorlog. Men houdt het hart vast. Ons kleine dorp ontketent dus een landelijke schrikreactie!

4 2. FILMTRAILER: We zien A.W.V. Pallandt een brief schrijven. We horen zijn stem op de achtergrond. In zijn brief doet Van Pallandt verslag over gebeurtenissen in Den Ham en haalt hij aan hoe Den Ham het nieuws heeft gehaald. Deels gebaseerd op de daadwerkelijk gevonden brief (zie bronnen). Tijdens het horen van zijn stem wisselen de beelden af; we zien Hammenaren oranje linten omstropen, zien een dominee preken, zien Hammenaren een handtekening zetten en tot slot zien we een aantal Hammenaren naar hooivorken grijpen. Eventueel zien we 2 ruiters het dorp binnenrijden, waarna we een kind; Vivat Oranje! horen roepen. Van Pallandt verklaard: Er is grote onrust in het dorp. Eindbeeld; zegelen van brief? VOICE OVER, vrij naar brief van Pallandt; Eerde, 1785 Hoog welgebooren Neeff! Zoals u weet is het land politiek verdeeld. Keezen en ezels. Ik schrijf u om verslag te doen van opmerkelijke gebeurtenissen in Den Ham. Er zijn patriotten te Deventer, Zwolle en ommestreken bezig met het oprichten van vrycorpsen. De Hammenaren echter, zijn zeer oranjegezindt! Dominee Ten Noever van den Ham heeft zogezegd Hemel en Aarde bewogen om ook een patriottisch Vrijcorps op te rigten. Hij heeft zelfs eenige zondagen achtereen zyne preek daartoe ingericht! De dominee heeft zijn oogmerk niet kunnen bereiken. De Hammenaren willen niet gedwongen worden zich te wapenen. Een groep burgers is verbitterd en kwaad geworden en verenigde zich in een groep van ruim 200 man. Deze groep heeft zichzelf de naam het Oranje Corps gegeven. U begrijpt, neef, dat de sfeer in Den Ham gespannen is. Echter, t is nog niet alles. Kort na dit voorval zag een kind twee Deventer patriotten Den Ham binnen rijden. Vivat Oranje, klonk het! Werktuigen, fakkels en zelfs een snaphaan werden verzameld. Het Oranje Corps is daarmede op huize Mennigjeshave komen afvuuren! De volgende dag zyn leden van het Oranje Corps ook hier, te Eerde, geweest.

5 Hun commandant sprak; Geef ons opdracht! Wij gaan naar Zwolle! Ik heb zo 1000 man bij elkaar. Want den eersten die ondernemen wil een vrijcorps op te rigten, zullen wij den hals breken! Ik had moeite om my stemmig te houden, neeff, toen ik deze arme boertjes adviseerde zich stil te houden en vooral geen domme dingen te doen. Heeden morgen heb ik echter een briefjen van Ommen gekreegen, waarin my gemeld wordt dat 26 Hammenaren de bekende patriot Van Marle in Ommen zouden hebben bedreigd. Van Marle was zeer benauwd geworden! U begrijpt, neeff, waartoe ik u schrijf? Dit Oranje Corps is bezig een request tegen de wapening te tekenen. Er is een opstand gaande. Ik vrees dat de patriotten zich hiertegen gaan verzetten, maar hoop dat het dragen van oranje linten en scanderen van leuzen niet verboden wordt. Want dan geraken wy ons groot credit by deze Hammer Boeren direct kwijt. Dat credit dat zo zorgvuldig is opgebouwd... Deze Hammenaren laten zich niet zomaar kisten Was getekend, UHWG, onderdanige en Gehoorsaame Dienaar, A.W.V Pallandt. Adolf Warner Van Pallandt.

6 3. Opstand Orangisten 3.1 Aankomst van Patriotten / start van de opstand. (kwart voor hele uur) De 2 patriotten uit Deventer komen binnen. Herkenbaar aan uniform. Zij worden vergezeld door wat mannen uit de Hammer gemeenschap die ze al hebben geronseld. (in spelerslijst als Patriotten). Zij doen een ronde over de Brink en pikken nog wat volgelingen op. Dan lopen ze langs Bijlstra in de Grotestraat en worden nageroepen door een kind: Vivat Oranje! Dat is een sein; alle spelers die oranjegezind zijn en Vivat Oranje horen, herhalen dit (als een soort flashmob hoor je dit door het hele dorp). Ook vertel je waar de Deventernaren binnengekomen zijn (welke richting). UIT DE GROTESTRAAT De spelers van dit spelonderdeel, verzamelen hooivorken, fakkels etc. Ze verzamelen bij de brink, voor de uitgang van de kerk (naast de Witte Swaen). De Patriotten en de geronselden druipen af om de Brink. Zij verzamelen zich weer met de leden van het Vrijcorps. Er wordt een speech gegeven door de leider van de verzamelde Orangisten (Sebastiaan) om ze op te ruien. Ze gaan al protesterend wordt een rondje om de brink gemaakt en gaan de spelers richting huize Mennigjeshave. 1 speler regelt een snaphaan. (OPTIE: Je kunt bijvoorbeeld zingen; Al is ons prinsje nog zo klein > een bestaand lied, te vinden op geheugen van Nederland. LEUZEN: Vivat Oranje, het vrycorps onder!)

7 3.2 De opstand bij Mennigjeshave (elk hele uur; aansluitend op vorige onderdeel). De optocht komt aan bij de pastorietuin. Daar wordt huize Mennegjeshave verbeeldt (middels een groot decor) en wordt een protestscene gespeeld, deels met tekst. De protestscene begint op het hele uur. Sebastiaan ruit de menigte op: Er zijn Patriotten gekomen.willen we die? Menigte NEE!!! Willen we een vrijcorps NEE Willen we meer of minder patriotten? MINDER De groep Patriotten met de beide Deventernaren en de geronselde Hammer patriotten hebben zich verzameld en staan richting de Brink ter hoogte van Brouwerij en Groene Klok. De Opruier kan in die richting wijzen zodat ze voor het publiek zichtbaar zijn. Frederik van Rechteren komt naar buiten. Er wordt geprotesteerd en volgt een kort gesprek. Van Rechteren stamel en wordt steeds onzekerder Wat zijn jullie in grote getale gekomen. Wat een menigte Ik hoor jullie, heb jullie gehoord Wij hebben in de Ridderschap besproken Wat is er aan de hand Hij wordt af en toe onderbroken door gejoel van de groep Vivat Oranje!!!!! Het protest neemt toe; mensen worden niet kalm. Men wil van Pallandt spreken! De baron! Wij willen VAN PALLANDT VIVAT ORANJE Hammenaren worden agressief. Bedreigen met snaphaan. Dan worden van Pallandt en zijn vrouw erbij gehaald. Er volgt een gesprek gebaseerd op de brief. VAN PALLANDT: Mensen, Ik heb begrip voor jullie! Ik onderneem actie Wij willen hier samen wonen Bert Stokvis Geef ons opdracht en we trekken met 1000 man naar Zwolle De eerste die hier een vrijcorps opricht breken we de hals

8 V.P.: Ik schrijf een brief Maar wees verstandig;.geen oproer!...slecht voor iedereen en onze zaak Ga naar huis en drink er een op Menigte Vivat Oranje Geef hem een LINTJE! Een kind (Ruben?) wordt naar voren gedragen en doet de Baron een Oranje Lint om onder luid gejuich. VIVAT ORANJE! LEVE VAN PALLANDT De commandant spoort het Oranje Corps aan tot een salvo ter ere van Van Pallandt. Van Pallandt, vrouw en familie van Rechteren af. Hammenaren lopen terug naar hun eigen huis / herberg. Deels gerustgesteld maar toch niet helemaal. Er broeit nog wat (geheimzinnig geroddel; een groepje bespreekt nog even na (hoorbaar en zichtbaar voor het publiek) dat ze hebben gehoord dat Van Marle in Ommen komt. Als Van Pallandt geen actie onderneemt, dan doen ze het zelf wel, in het geheim). Na deze scene kan de groep Oranje gezinde burgers uit elkaar vallen en kan ieder zijn ding doen op het Schouwspel terrein. Naar de bakker, een stoel bestellen bij de timmerman. Eieren halen bij de potstal. Naar de herberg, de chirurgijn. Toeschouwer zijn bij de overige speldelen van Marle, kerk en Slachtvisite. Ook hebben ze onderlinge gesprekken over Patriotten en Keezen en de Baron. Ze luiteren naar het Decreet wat wordt afgekondigd Als ze uiteen gaan kunnen de oranje linten worden opgeborgen. de rust is weergekeerd en het leven herneemt zijn normale gang. Ze verzamelen zich uiteraard weer tijdig voor de volgende opstand. Afgesproken is dat Irin een oogje op de jeugdige spelers houdt en voor hun als aanspeekpunt fungeert.

9 3.3 Belagen Van Marle (Kwart over elk uur) ; oude gemeentehuis, pand van Olthof. ; - VRIJCORPS (ingehuurde acteurs) - Politicus Van Marle - Groep Hammer mannen/jongens/vrouwen; leden van het Oranje Corps (deel van de opstandige mannen; dit kan bijvoorbeeld het ene uur een groep en het andere uur een groep zijn; goed afspreken!) - De groep geronselde Hammer Patriotten Er wordt een wapenoefening aangekondigd van de Ommer patriotten. Bekende patriot Van Marle komt parade afnemen. Het is een politieke bijeenkomst (de patriotten laten hun wapenoefening zien (paar steppen, wapen presenteren, geweer etc.) Na een tijdje oefenen wordt Van Marle verwacht. Van Marle spreek van boven uit het raam van pand Olthof Wij zorgen voor DEMOCRATIE! Iedereen krijgt inspraak gelijke inspraak voor burgers en adel Een groep opgetrommelde oranjegezinde burgers nadert en onderbreekt Van Marle Democratie???? Wat is dat? Wat hebben we er aan Wij zoeken die Van Marle WAAR IS HIJ GEBLEVEN?? Van Marle is er tussenuit geknepen en heeft het pand verlaten. Hij vlucht langs..voor het publiek duidelijk zichtbaar.

10 3.4 De kerkdienst (elk half uur) SPELERS: - Groep kerkmensen - Dominee - Verder omstanders uit de groep Orangisten. - Eventueel ook wat uit de groep sjieke mensen die Ten Noever s zijde kiezen. - ; uitgang kerk, TORENZIJDE! Een groep Hammenaren verlaat de kerk met Oranje Linten. Zij zijn het niet eens met wat de dominee allemaal preekt; zij willen niets weten van Vrycorpsen! Wij willen geen vrijcorps! Er volgt een roddelscene; de dominee komt naar buiten om nogmaals zijn kerkgangers te overtuigen toch vooral in de kerk te blijven en nogmaals te luisteren naar zijn argumenten m.b.t. vrycorpsen. In Nehemia.. staat Strijdt voor de goede zaak Een ieder moet zijn bijdrage leveren Tegen de overheersing van de Regenten Sluit u aan bij het Vrijcorps De dominee wordt opgetild door de menigte en naar binnen gedragen de kerk weer in! Tijdens deze laatste fase moet rekening gehouden worden met de muziekoptredens in de kerk. Het lawaai en hinder zoveel mogelijk beperken. Tijdens de hele scene de buitendeur dicht en de tussendeuren en gordijnen ook sluiten.

11 4.4 Doorlopende spelonderdelen: 1) DECREET; omroeper. Jan Zomer Hij is van overheidswege gezonden en geen Hammernaar. Er wordt een decreet voorgelezen door een omroeper (met datum) waarop wordt aangekondigd dat het dragen van oranje linten voortaan verboden is. (DICK HEEFT DEZE TEKST!! Moeilijke tekst; Hammenaren snappen het niet, vrouwen met oranje linten in mandjes erbij; dit is natuurlijk niet de bedoeling! In het decreet; Door de onrust in Den Ham hebben Provinciale Staten besloten ). 2) Er worden door vrouwen en kinderen oranje linten en pamfletten uitgedeeld aan iedereen die het maar horen wil. Op straat (locatie volgt!). 3) Jonge mannen zetten hun handtekening onder een request; zij willen geen bewapening (vanuit de patriotten is gezegd; we gaan een bewapening oprichten; een echt leger ipv het prinsleger. Hammenaren willen dat niet). (De originele tekst met oorspronkelijke handtekeningen (inspiratie voor personages) is de vinden in het Nationaal Archief; namen volgen!). 4) De dominee bezoekt boeren en mensen thuis/op straat en spreekt ze aan over patriot/vrijcorpsen, maar zij willen hier niets van weten. Uit een bron is gebleken dat men letterlijk gezegd heeft; De eerste die hier een vrijkorps sticht, zullen we de hals breken 5) We zien een Vrijcorps/Schutterij marcheren en oefenen met schieten. Dit zelfde vrijcorps speelt mee in de scene met Van Marle. 6) Uit de groep Sjieke burgers, die Patriottische sympathieën heeft, gaat een aantal op bezoek in de Herberg De Groen Klok van KJan Brouwer. Jan Brouwer is overtuigd Patriot. Zijn klanten echter zijn normale Hammenaren en Oranjegezind. Dit levert wat spanning op!

12 BRONNEN: &minr=862559&miview=inv2 1. Jonkheer Frederik Hendrik van Rechteren, heer tot Mennigjeshave, ged. Olst 11 nov 1759, verschreven in de Ridderschap van Overijssel vanwege de havezate Mennigjeshave op 21 mrt 1785, lid van Gedeputeerde Staten van Overijssel , benoemd in de Ridderschap van Overijssel bij S.B. van 28 aug 1814, nr. 14, met het predikaat jonkheer, overl. Ulsen 5 feb Sara Philippina Charlotte van Rechteren, geb. Mennigjeshave 29 jul, ged. den Ham 2 aug 1761, overl. huis Egede (Hellendoorn) 14 mei 1823, huwt den Ham 19 mei 1789 Frederik Theodorus des H.R.Rijksvrijheer van Pallandt tot Egede, zoon van August Leopold des H.R.Rijksvrijheer van Pallandt tot Eerde, Beerse en Oosterveen, en Anna Elisabeth van Haersolte tot Egede, geb. huis Eerde 9, ged. Ommen 12 apr 1754, verschreven in de Ridderschap van Overijssel 22 okt 1778, rentmeester van de kloosters Sibculo en Albergen, overl. huis Egede (Hellendoorn) 18 jan Derk Ernst van Rechteren, ged. den Ham 25 feb 1770, overl. jong. (Zie teksten brief van Pallandt: Scene Mennigjeshave: Oranje corps vraagt aan Pallandt; geef ons opdracht! Wij gaan naar Zwolle! Wat moeten wij doen? Ik kan zo 1000 man bij elkaar krijgen! Die zullen met my gaan, omdat de Ridderschap en de Prins, dog niemand anders ons zal gebieden! Van Palland schrijft dan: Ik had moeite om my stemmig te houden, toen ik de commandant voor de eer my aangedaan bedankte. En hem verzocht dat zy zich stil zouden houden en vooraal geen oorzaak of aandrang tot eenige disordersgeeven, maar in teegendeel tonen dat zy alle voor de goede zaak ruit en eendragt genegen waaren. Zyn antwoord was; weest daarvoor niet bevreest, mijnheer! En zig datelyk weder tot zyne onderhebbende manschap gewent hebbende, geboot hy haar eene generaale salvo te doen ter eere van alle de weldenkende Ridders van de Provincie, Nyaber dr. Bouwmeester, myn broeder en den Do. Van den Ham. En zig datelyk weder tot zyne onderhebbende mandschap gewent hebbende, geboot hy haar eene generaale salvo te doen ter eere van alle de weldenkende Ridders van de Provincie, Nyaber dr. Bouwmeester, myn broeder en den Do. Van den Ham. De belaging van Van Marle is in Ommen gebeurd; de politicus Van Marle heeft daar nooit durven spreken voor de inwoners van Ommen, omdat hij werd opgewacht door 26 Hammenaren; Pallandt schrijft hierover: Er hebben 16 man te Ommen een vrycorpsje gesticht en sigh in den Wapenhandel te oeffenen Heeden morgen heb ik een briefjen van Ommen gekreegen waar in my gemeld word dat de Burgers gehoord hadden a) dat Dr. Van Marle geschreven zou hebben aan den Commandant van die 16 man dat hy vandaag te Ommen zou komen om hunne loffelyke wapen oeffening te zien en ze tefens diens wegens de nodige onerrigting te geven. Daarop hebben 26 man zich verbonden om met Oranje linten versiert en onder het geroep van oranje boven die 16 man en van Marle te verdrijven en het vaandel en de trom te ontneemen. houd nu maar op en brengt de Trom in dat huis! Van Marle was zeer benauwd geworden. (VAN MARLE was in een Herberg en is niet naar buiten gegaan, die 16 man zijn afgedropen).

13 Opstand/ kerkmensen Boom Anja Opstand/ kerkmensen Koelman Hilde Opstand/ kerkmensen Koelman Joop Opstand/ kerkmensen Kuiper Ineke Opstand/ kerkmensen Kuiper Gerrit Opstand/ kerkmensen Nieuwerth Henk Opstand/ kerkmensen Ridderinkhof Hans Opstand/ kerkmensen Teunis Gerlo Opstand/ orangisten Altena Bram Opstand/ orangisten Bijker Ellen Opstand/ orangisten Bijker Joost Opstand/ orangisten Bijker Marije Opstand/ orangisten Bijker Mieke Opstand/ orangisten Boer de Jorian Opstand/ orangisten Boers Fabian Opstand/ orangisten Boertien Nico Opstand/ orangisten Bolks Ina Opstand/ orangisten Bolks Jeroen Opstand/ orangisten Bonte Lynn Opstand/ orangisten Braakman Julia Opstand/ orangisten Braakman Lian Opstand/ orangisten Dekker Gerrit Opstand/ orangisten Drees Babet Opstand/ orangisten samen met Irin heks/kruidengenezer Duijn Chantal Opstand/ orangisten Ende, van 't Derk Opstand/ orangisten vivat oranje! Goeijen Joas Opstand/ orangisten Haandrikman Herman Opstand/ orangisten Hofsink Lian Opstand/ orangisten Huisjes Nathan Opstand/ orangisten vivat oranje! Jansen Famke Opstand/ orangisten samen met Wendy los spel tussendoor Jaspers Angela Opstand/ orangisten Kamphuis Daniëlle Opstand/ orangisten Kamphuis Jan Opstand/ orangisten Kamphuis Jesse Opstand/ orangisten Keizer Naomi Opstand/ orangisten Koppelman Bert Opstand/ orangisten Koppelman Dineke Opstand/ orangisten Koppelman Stef Opstand/ orangisten brengt lint naar baron Koskamp Ruben Opstand/ orangisten Koskamp Susanne Opstand/ orangisten Kroeze Kamill Opstand/ orangisten Kroeze Sophie Opstand/ orangisten Kruimelaar Marjel Opstand/ orangisten Lenderink Ria Opstand/ orangisten Barones van Pallandt Oordt Hannie Opstand/ orangisten Baron van Pallandt Oordt Johan

14 Opstand/ orangisten Pekkeriet Lieke Opstand/ orangisten woordvoerder/opruier bij Mennigjeshave Pol Sebastiaan Opstand/ orangisten Schuttevaar Henrico Opstand/ orangisten samen met Chantal heks/kruidengenezer Slot Irin Opstand/ orangisten Sluijer Anja Opstand/ orangisten Sluijer Bert Opstand/ orangisten vivat oranje! Sluijer Stan Opstand/ orangisten Stokvis Erika Opstand/ orangisten Stokvis Henk Opstand/ orangisten samen met Angela los spel tussendoor Stokvis Wendy Opstand/ orangisten woordvoerder/opruier bij Mennigjeshave Stokvis Bert Opstand/ orangisten Vegt van der Helena Opstand/ orangisten Vegt van der Hendrie Opstand/ orangisten Vehof Noa Opstand/ orangisten Wetering Janniek Opstand/ orangisten Withaar Amber Opstand/ orangisten omroeper. Zomer Jan Opstand/patriotten geronselde mannen Bijlstra Herralt Opstand/patriotten geronselde mannen Bolman Dick Opstand/patriotten geronselde mannen Braakman Eelke Opstand/patriotten geronselde mannen Braakman Tijmen Opstand/patriotten Dominee Ten Noever Dijk, van Bernard Opstand/patriotten Deventernaar Goosselink Ben Opstand/patriotten van Marle Laarman Gerrit Opstand/patriotten geronselde mannen Lindeboom Jack Opstand/patriotten geronselde mannen Meuleman Gerjan Opstand/patriotten Noeverman Marjolein Opstand/patriotten deventernaar Plaggenmars Martin Opstand/patriotten geronselde mannen Sluijer Arie Opstand/patriotten geronselde mannen Sluijer Gerjan Opstand/patriotten geronselde mannen Wermink Henri Opstand/patriotten geronselde mannen Withaar Thomas Opstand/sjieke burgers Arts Gerry Opstand/sjieke burgers Arts Frans Opstand/sjieke burgers Gierveld Anne-Eva Opstand/sjieke burgers Gierveld Florentijn Opstand/sjieke burgers vrouwe van mennigishave Gierveld Gerreke Opstand/sjieke burgers Gierveld Joris-Jan Opstand/sjieke burgers Heer van Mennigeshave Gierveld Martijn Opstand/sjieke burgers Kleine Deters Lambert Opstand/sjieke burgers Roozenbeek Nelleke

15 4. Herberg de Groene Klok De Herberg van Jan Brouwer (Hans Von Piekartz) is van de Kezen (patriotten). Zijn klanten zijn grotendeels Oranjegezind. Lusten wel zijn bier maar hebben het op hem niet zo zitten en wordt met enig argwaan bekeken. Bezoekster Gea heeft stiekem een oogje op Jan en verdedigt hem en zijn Patriottisme. Een groep rijke mensen wil daar naar binnen gaan en wordt opgevangen door Jan Brouwer. Zij worden echter belaagd door de oranjegezinde klanten van de herberg. Jan Brouwer is ook eigenaar van de brouwerij naast de Groene Klok. Janneke is de herbergierster in dienst van Jan (zijn vrouw misschien?) Jurgen Bootsveld is de brouwer, in dienst van Jan. Zie ook Brouwerij. Knecht(Leonard Koebrugge) komt langs met bier. Hij is oranjegezind maar zijn baas is patriot. Zoontje van de brouwer(milan Voorbergen) helpt hem. Brutaal jongetje wat het opneemt voor zijn patriottische vader. Hij pakt bv een oranje lint af en rent er mee weg. Wordt dan achterna gezeten dwars door de herberg. De knecht krijgt het ook te verduren omdat hij voor een patriot werkt. Dan zal hij ook wel niet deugen Hij wordt dan samen met het zoontje eruit gegooid. In de kroeg ontstaat een gevecht over Jan Brouwer / oranjegezinden. Weer wordt met oranje linten gezwaaid. 26 jonge mannen bedenken het volgende: Van Marle, een bekende politicus, komt spreken in Ommen. Ze zullen die patriot wel eens leren. Ze spreken letterlijk; verdomde patriotten en de eerste die hier een vrijkorps sticht zullen we de hals breken!. Ondertekenen request! Bezoekende schouwspelspelers worden voorzien van drinken. De GK spelers dan als kennissen van de herbergier en zijn vrouw helpen uit nood mee. Maar wel met de nodige gemor en tegen stribbeling want ze komen er eigenlijk niet voor. Wildzwijn aan het spit. Uitdelen/proeven aan voorbijgangers en bezoekers. Overige spelers kunnen in de Groene Klok terecht voor een versnapering. Hapje, drankje SOEP op de 3poot. Herberg "De Groene Klok" Bijker Erik Herberg "De Groene Klok" Keurs, ter Gea Herberg "De Groene Klok" Kotterink Herma Herberg "De Groene Klok" Lenderink Wim Herberg "De Groene Klok" Nijkamp Janneke Herberg "De Groene Klok" Piekartz, von Hans Herberg "De Groene Klok" Vos Annita Grote kraam

16 5. Jan Coert Jansen en zijn knecht Dini Jansen Arie Peters Nog een knecht/hulp door Jansen zelf verzorgd. - Enkele vrouwen van herberg "De Groene Klok" halen brood (zie ook spelonderdeel 3. Herberg "De Groene Klok"). - Knecht kneed deeg (graag verhaal erbij) - Kinderen brood bakken aan stok naast kraam Combinatie Bakkerij Jansen. Dini Grote decor kraam met oven? - toonbank - speculaasplanken - kast - bakkershoorn - grote broodmand (Evers?) - div. Bakkers attributen - vellen bruin inpak papier - skieter - potlood / papier (geen kassa!) - houten bak _ onderstel (deeg kneden) 6. Groep Ouderen Groep spelers die vroeger meededen maar geen hele dag kunnen volhouden. Bij toerbeurt als figurant inzetten. In de spelerslijst opgenomen als dorpsbewoners Kan op diverse plekken. Bijvoorbeeld bij Slachtvisite. NVT

17 7. Slachtvisite Boer (Edwin Podde) en zijn vrouw (Betsy)ontvangen bezoek naar aanleiding van de slacht. Bezoek begroeten hen en feliciteren de boer met de geslaagde slacht. Proosten en toespraakje van de boer. Hij schept op over zijn varken, het beste varken van het dorp, nog nooit zo n geweldig groot varken gezien. Zijn vrouw probeert hem wat af te remmen. Oude verwarde man (Albert Mijnheer)reageert hier ook op. Een vrouw neemt hem mee om te kalmeren. Man/visite (Gerrit Pol) heeft te veel aandacht voor andere vrouwen. Hij gaat dan ook regelmatig achter andere vrouwen aan, wat zijn vrouw (Jet) natuurlijk helemaal niet aanstaat. Er wordt gedronken en gegeten, kaantjes uitgebakken en bakleverworst en bloedworst gebakken. - Opoe snijdt spek, reuzel enz. - Enkele zwervers bedelen om eten. - Noabers verdelen in 2 groepjes - Noabers gaan langs kwakzalver met kwaal - Noabers gaan langs potstal - Noabers gaan langs bakkerswinkeltje en kopen brood - Noabers gaan langs de timmerwerkplaatsen om iets te laten - Vertellen laatste nieuwtjes (vroeger). - Proeven leverworst, bloedworst enz. - Drinken borreltjes - Dominee komt langs, krijgt vlees - Jong stel moet nog veel leren, is stapelgek op 'oons' opoe. - Discussie over jong en oud. 5 spelers vormen gezin. Rest komt van buiten als noabers; ongeveer 10 personen Slachtvisite Bosch Willy Slachtvisite Breunekreef Tess Slachtvisite Ekkel Anja Slachtvisite Hofmeijer Fenanda Slachtvisite Hofmeijer Lois Slachtvisite Hofmeijer Luna Slachtvisite Kleinjan Lieke Slachtvisite Koebrugge Lonne Slachtvisite Kuiper Annelies Slachtvisite Kuiper Wim Slachtvisite Verwarde oude man Mijnheer Albert Slachtvisite Boerin en gastvrouw Podde Betsy Slachtvisite Boer en gastheer Podde Edwin Slachtvisite Podde Fleur Slachtvisite Noaber Pol Gerrit Slachtvisite Pol Jet Slachtvisite Ramaker Jolanda Slachtvisite Samsen Ben Slachtvisite Schonewille Alice Slachtvisite Schonewille Andre Slachtvisite Stokvis Eddy Slachtvisite Wemekamp Gerrie

18 Bij oude gemeente huis Burgerij Brinkstraat. - Boerenkamer: - melkkannen - schouw, pan met haal en hout eronder - schalen voor vlees / spek / worst - tafel + 4 stoelen (ouderw. knopstoelen) - jeneverglaasjes / jeneverkruik - kast (deuren open) - jeneverkruik - iets op de vloer (planken met zand / tegels met zand) - kommetjes - kast - broodplan + mes - klok - valletjes voor schoorsteenmantel - borden - duveltje + koekenpan - wandversiering - linnen zakjes voor lever/bloedworst - tinnen borden voor de schoorsteenmantel - hout - spek - bloedworst - worst - roggebrood (6 pakjes) - leverworst - roggestoed (12) - kaantjes - eieren (20)

19 8. Wasvrouwen / Huisvrouwen Lopen als groep rond, keuvelen met elkaar. Zo gauw ze iets opvallends zien stoppen ze met lopen en praten; wijzen ze en gaan ze de boel eens flink analyseren. Op die manier stuur je de aandacht van bezoekers naar opvallende taferelen (bijvoorbeeld; schooier op straat / veldwachter / jongen die meisje mee uit vraagt etc.). Eigenlijk voorzie je alle scenes van commentaar! Aanvoelen wanneer commentaar door een scene heengaat / de kwaliteit van een scene ondermijnt. Dan: of stil zijn of meer afstand nemen. Delen Oranje linten uit aan burgers Wasvrouwen Altena Agnes Wasvrouwen Ardesch Gerda Wasvrouwen Kleinjan Gerja Wasvrouwen Veneberg Tanja Wasvrouwen2 Jansen Inka Wasvrouwen2 Stegeman Agnes Wasvrouwen2 Veurink Judith Wasvrouwen2 Simone Wasgoed, manden, linnen, ORANJE LINTEN (SNEAKY< WANT IS EIGENLIJK VERBODEN!! MOETEN OOK BIJ DE SCENE ZIJN WAAROP DAT DECREET AFGEKONDIGD WORDT??)

20 9. Schooiers Armoedig stelletje die rondscharrelen, bedelen, sjacheren en (pogen te) stelen Lopen als groep rond, keuvelen met elkaar en met andere spelers en publiek. Schooiers Zwerver Goeijen Schooiers Berg, van den Gert Schooiers Meupelenberg Robin Schooiers Poel Wim Schooiers Valk Jenny Schooiers Vos Hans Opletten dat ze op lege plekken aanwezig zijn. Stokken, zakken voor handelswaar en roofgoed.

21 10. Schooltje Groep kinderen die onderwijs geniet. Typische dingen voor begin 19e eeuw? Kind wordt uit de les gehaald door zijn/haar ouder om thuis aan de slag te gaan (koppeling met potstal?). Schooltje Alferink Petro schooltje kind Brinke ten lindy schooltje kind Ende van't Lars schooltje kind Heuver Mail schooltje kind Huisjes Senna schooltje kind Japink Floor schooltje kind Kleinjan Siem schooltje kind Lamberink Indy schooltje kind Lowik Romy schooltje kind Meier Luuk Schooltje Minkjan Wilfred schooltje kind Slot Noor schooltje kind Stad Inge schooltje kind Stoel Lynn schooltje kind Stokreef Jan schooltje kind Stokvis Maddy schooltje kind Wemekamp Esra schooltje kind Winkel Nathan Graag op een verhoging om zichtbaarheid voor publiek te verbeteren. Podium delen? Grote kraam - kleine lessenaar - oude leunstoel voor meester - aankleding sober - ABC bord / alfabet - tafels (18e eeuw, is foto van) - poetsdoek - boekjes - stok met leertje - bijbel Heidelbergse catachismus - pechvogel - inktpot - roe - veer - pollepel voor orde

22 11. Herberg de Witte Swaen De in 2017 gerealiseerde nieuwe herberg waarin spelers publiek zowel als 2017 publiek toegang heeft. Hierbij is het de bedoeling dat er echt geschonken en geserveerd wordt. Uiteraard tegen betaling. Samenwerking wordt gezocht met plaatselijke horeca. (Vergunningen) Detail invulling volgt nog 2 spelers herbergier en vrouw Herberg de Witte Swaen Herberg de Witte Swaen Maassen van den BrinFemmy Maassen van den BrinPeter Tegen de kerk aan Brinkzijde. Overkapping.

23 12. Potstal Boer(Arno ten Kleij) heeft nogal wat aan te merken op zijn zwangere schoonzus (Yvonne Nijzink) die niets uitvoert. Zij klaagt over haar dikke buik en dat ze daardoor niets kan doen. Haar dochter neemt het voor haar op. Maar zij heeft ook wel oog voor de jongens en krijgt het verwijt zo moeder, zo dochter. Dochter van de boer krijgt het verwijt van zwangere tante dat zij ook niets doet maar zij wordt door haar vader in bescherming genomen omdat ze een ziekte heeft waardoor ze niet kan lopen. Daardoor vindt de boer dat hij het al met al wel heel zwaar heeft met al die vrouwen die wel eten maar niet werken. Wasvrouwen (Tanja Veneberg, Agnes Altena, Gerda Ardesch, Gerja Kleinjan) komen langs en bemoeien zich er mee. Ze zijn ondertussen ook zelf op zoek naar een geschikte man en keuren zo de langslopende mannen. Oudere vrouwen (Ria Flierman en Diny Schinkel) lopen rond en komen ook overal even aan. Ze roddelen en hebben ook het nodige te melden. Gezin, man vrouw en aantal kinderen 3-5 Potstal Bosch Reza Potstal Holland Brenda Potstal Holland Fleur Potstal Aug-06 Kleij, ten Niels Potstal Boer Kleij, ten Arno Potstal Nijzink Djoni Potstal Nijzink Lynn Potstal Nijzink Nova Potstal zwangere schoonzus Nijzink Yvon Potstal Withaar Nina Op de Brink Boerderijtje

24 13. Chirurgijn - Andere spelers (noabers van de slachtvisite, vreemdelingen, zwervers, spinster, timmerman, potstal enz.) moeten langs de kwakzalver gaan en zelf een kwaal bedenken zoals hoofdpijn, zwangerschap, misselijk, diarree, rugpijn, blaren, puisten, zweren, schurft. - Een draad spannen om toeschouwers op afstand te houden - Pokken epidemie heerst, iemand in quarantaine stoppen kwakzalver was in die tijd ook barbier (Astid Stuut) Is assistent van de chirurgijn en loopt ook rond. Ze bezoekt zo ook de herbergen enzo Chirurgijn met hulp/assistent Chirurgijn Haselhorst Egbert Jan Chirurgijn kruidenvrouwtje Stuut Astrid

25 14. Brouwerij De brouwer was een Patriot, genaamd Jan Brouwer Hans Von Piekartz, zie Groene Klok). Hij is ook de eigenaar van de Groene Klok Samen met dominee Ten Noever heeft Jan Brouwer (rijke man) geprobeerd een patriottisch vriijcorps op te richten. De meeste Hammenaren zijn prinsgezind en moeten niet zoveel van zijn politieke streken hebben. De rijkere bevolking wel. En hoe stellig Hammenaren ook zijn bier van een patriot smaakt ook gewoon lekker naar bier, toch? Knecht(Leonard Koebrugge) gaat herbergen en slachtvisite langs met bier. Hij is oranjegezind maar zijn baas is patriot. Zoontje van de brouwer(milan Voorbergen) helpt hem. Brutaal jongetje wat het opneemt voor zijn patriottische vader. Hij pakt bv een oranje lint af en rent er mee weg. Wordt dan achterna gezeten dwars door de herberg of bij de slachttvisite. De knecht krijgt het ook te verduren omdat hij voor een patriot werkt. Dan zal hij ook wel niet deugen Hij wordt dan samen met het zoontje eruit gegooid. 6 personen Brouwerij Brouwer in dienst van Jan de Brouwer. Bootsveld Geralda Brouwerij Bootsveld Ilse Brouwerij Bootsveld Jurgen Brouwerij Bootsveld Rick Brouwerij knecht van de Brouwer Koebrugge Leonard Brouwerij zoon van Jan de Brouwer Voorbergen Milan Grote decorkraam - biervaten groot (samen minstens - bierpullen - biervaten klein 10 biervaten) - 3 aardappelmanden - bierwagen - tafel / werkbank - bierkuip - klein tafeltje - grote houten schep - 2 stoelen - 6 gevulde jute zakken - keien rondom vuur - gerst (Blekkenhorst) - zand / strohaksel - bierborstel - hop (Eric Jaspers) - bierboek (soort kasboek)

26 15. Slachter - Slachter slacht 1 groot varken en geeft tekst en uitleg aan kinderen. 3 personen Slager en twee hulpen 03 Slachter Haselhorst Jan 03 Slachter Kleinjan Hetty 03 Slachter Rodenboog Maaike 03 Slachter Vuurboom Bram - tafel (Jan Haselhorst) - 2 stoelen - eiken hakblok - houten vleesbak - slagersattributen (neemt Jan zelf mee) - strohaksel over zand strooien (Gerdy weet hoe de inrichting is!)

27 16. Spinster - Huishoudelijk tafereeltje (eten, drinken, enz.) - De spinster is druk in de weer met de wol, de man helpt haar. - De echtgenoot verteld steeds over "zie'n moo" die kon pas spinnen. Zijn vrouw is stads en kent de gewoontes van het platteland niet. - Spinster gaat naar de kwakzalver met kwaal (zie ook spelonderdeel 8. Kwakzalver). Combineren met thuistapperij? 2 of drie personen Spinster Baan Geeske Spinster Hofman Hennie - tafel + 4 stoelen - 2 melkkannen - 2 broodplanken - kastje - 3 broden - 2 messen - 4 manden - 6 borden -1 broodmes - spinnewiel - 6 bekers - stuk spek voor op brood - grote hoeveelheid wol - keuls potje - brood - rollen linnen - schaal eieren (10 stuks) - wandversiering - 4 borrelglaasjes - mat onder de tafel of strohaksel met wit zand strooien - eieren (10 stuks) - 4 broden

28 17. Grofsmid Klaas Kloosterhuis uit Groningen 18. Hoefsmid Eventueel alternatief oud ambacht: Rietdekker? Mag dat? Klompen maker Midwinterhoorn maker Mandenmaker Knopenmaker

29 19. Timmerwerkplaats - Baas is aan het werk en besteld zijn knecht. Deze is langzaal van begrip en maakt fouten. - Knecht krijgt scheut door de benen van de baas. - Mannen/vrouwen komen langs om iets te laten maken, bijv. stoel of krukje - Timmerman is niet blij en zegt dat hij veel te druk is. - Timmerman werkt ondertussen zonder op te kijken gewoon door. - Timmerman stuurt zijn klanten naar de andere timmerman. Twee timmerlieden. Eventueel vrouw/echtgenote. 02 Timmerwerkplaats 1 Valk Henri 02 Timmerwerkplaats 1 Valk Karin - grote werktafel - 2 stoelen - hout voorraad - gereedschap

30 20. Dorpsbewoners Een verzameling losse spelers die een losse rol hebben en zich als zodanig vrij door het schouwspel terrein begeven. Dorpsbewoners Dalvoorde Henrico Dorpsbewoners schrijver in middendorpshuis Dorst Anne Dorpsbewoners groep ouderen Flierman Ria Dorpsbewoners Geurkink Jos Dorpsbewoners vuurkorven Groot, de Jack Dorpsbewoners dorpsgek Hofman Gert Dorpsbewoners Jansen Herman Dorpsbewoners Jaspers Henk Dorpsbewoners Kleinjan Mannes Dorpsbewoners spinnewiel middendorpshuis Palland Gea Dorpsbewoners dorpsgek Remmink Henk Dorpsbewoners groep ouderen Schinkel Dini Dorpsbewoners vuurkorven Veen van der Rien Dorpsbewoners vuurkorven Veurink Roelof Dorpsbewoners Wiersema Theo Niet specifek Geen

HAMMER KARMSE; WAT N KROAM!

HAMMER KARMSE; WAT N KROAM! spelonderdelen 2017; HAMMER KARMSE; WAT N KROAM! Spelonderdeel Opmerking 2017 Naam Kermis/ Jaarmarkt Anja Sluijer Kermis/ Jaarmarkt Bert Sluijer Boeldag Ben Samsen Boeldag Henk Stokvis Gespin Irin Slot

Nadere informatie

Draaiboek. Historisch Schouwspel 2013

Draaiboek. Historisch Schouwspel 2013 Draaiboek Historisch Schouwspel 2013 'De Fransen en de Kozakken in 1813 in Nederland' Index 1. Informatie Historisch Schouwspel 2013 2. Schouwspellied 3. Overzicht spelleiders - kerngroepleiders 4. Onderdelen

Nadere informatie

Draaiboek Historisch Schouwspel Hammenaren op 't hazepad

Draaiboek Historisch Schouwspel Hammenaren op 't hazepad Draaiboek Historisch Schouwspel 2016 Hammenaren op 't hazepad Zie plattegrond nvt Bart Jan Harmsen en Bert Sluijer In de pastorietuin lopen de smokkelaars de commiezen tegen het lijf. *dit is de scene

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Weekend bij de Gaaischieters in Zeeland 8 tot 10 juli 2016

Weekend bij de Gaaischieters in Zeeland 8 tot 10 juli 2016 Weekend bij de Gaaischieters in Zeeland 8 tot 10 juli 2016 Vrijdagmiddag 8 juli 2016 rijden we rond 15.00 uur richting Zeeland. Westkapelle om precies te zijn. Rond 18.15 uur aangekomen in hotel de Valk,

Nadere informatie

Informatie en teamindeling mixtoernooi:

Informatie en teamindeling mixtoernooi: Informatie en teamindeling mixtoernooi: Tijden: Senioren en A-jeugd: Aanwezig: 10.30 uur Aanvang 1 e wedstrijden: 11.00 uur Junioren en pupillen: Aanwezig: 13.00 uur Aanvang 1 e wedstrijden: 13.30 uur

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Voorbeelden van een kerstwandeling en een lichtjestocht

Voorbeelden van een kerstwandeling en een lichtjestocht Voorbeelden van een kerstwandeling en een lichtjestocht U vindt hier een voorbeeld voor een kerstwandeling en twee voorbeelden van een lichtjestocht. Kerstwandeling Voor deze kerstwandeling is een route

Nadere informatie

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje.

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje. Onderwijs Schooltje Lhee in het Openluchtmuseum Het schoolgebouwtje dat in het Openluchtmuseum staat, is een dorpsschooltje uit Lhee (Drenthe). De inwoners van Lhee hadden die speciaal gebouwd in de 18e

Nadere informatie

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt.

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 2 Aten de mensen vroeger hetzelfde als wij nu?

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

De ADHD van André Als het te druk is in je hoofd

De ADHD van André Als het te druk is in je hoofd Mag ik meedoen, mag ik meedoen? vraagt hij aan de voetballende jongens. Hij wil het zo graag! Nee, zegt Hakim, en ook Daniël schudt zijn hoofd. Laat ons met rust, zegt hij. Met jou erbij gaat het altijd

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag door een scholier 1455 woorden 10 december 2006 5,9 13 keer beoordeeld Auteur Genre Haye van der Heyden Jeugdboek Eerste uitgave 1997

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

Winnaar van de verhalenwedstrijd De Octant oktober Olle van Damme (groep 6) Stickman. in het leger

Winnaar van de verhalenwedstrijd De Octant oktober Olle van Damme (groep 6) Stickman. in het leger Olle van Damme (groep 6) Stickman in het leger 1 2 Inhoud: Een verhaal over een jongen die naar huis en naar zijn ouders wil gaan, maar dan plotseling in een oorlog belandt. Samen met zijn vriend Luuk

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

Op verhaal komen. Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op

Op verhaal komen. Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op Op verhaal komen Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op www.kerkinactie.nl/ bijbellezen Op verhaal komen Op verhaal komen is een methode van

Nadere informatie

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL Hotel Hallo - Thema 6 Hallo opdrachten STEENSOEP 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

In den naam Gods amen.

In den naam Gods amen. In den naam Gods amen. Albrecht, bij de gratie Gods, paltsgraaf op den Ryn, graaf van Henegouwen, Holland, Zeeland en heer van Friesland, allen die deze brief nu of in de toekomst zullen lezen saluut en

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S T R K C N T LS 1 Opdracht 1 Nodig: papier en lijm 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot met een ander plaatje. 3. Zoek nu samen nog vier

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige les hebben we weer met een kaart gewerkt. Daarop stonden alle 4 de vragen die we de vorige lessen gebruikt hebben

Nadere informatie

Dag jongens en meisjes!

Dag jongens en meisjes! . Dag jongens en meisjes! Ik ben baron Willem van den Bogaerde. Tot 1974 was ik de eigenaar van Kasteel Heeswijk. Jullie brengen binnenkort een bezoek aan het kasteel in verband met het project museumschatjes.

Nadere informatie

Uitslagen clubavonden De Kleppersjoelers Hardenberg

Uitslagen clubavonden De Kleppersjoelers Hardenberg totaal record record score score totaal score score totaal score score totaal score score totaal gemiddelde gemiddelde aantal huidig 10 bakken 20 bakken 1e serie 2e serie 20 bakken 1e serie 2e serie 20

Nadere informatie

Tieners ontdekken dat grenzen er zijn om duidelijkheid te geven en bescherming te bieden.

Tieners ontdekken dat grenzen er zijn om duidelijkheid te geven en bescherming te bieden. THEMA Grenzen DOEL Tieners ontdekken dat grenzen er zijn om duidelijkheid te geven en bescherming te bieden. GROEPSDOEL Tieners verwoorden welke grenzen ze lastig vinden. SLEUTELBIJBELTEKSTEN Genesis 2:15-17,

Nadere informatie

Startlijst NK Vrije renners 2017 Nijeveen

Startlijst NK Vrije renners 2017 Nijeveen 1 Mike Vliek/Vriezenveen H1 09:31 2 Armando van Bruggen/Purmerend H1 09:32 3 Luc Essink/Almere H1 09:33 4 Jeroen van Dijk/Zwolle H1 09:34 5 Ardjan van der Linden/Eindhoven H1 09:35 6 Christiaan Riemens/Maastricht

Nadere informatie

Kantinediensten seizoen midweek en zaterdag

Kantinediensten seizoen midweek en zaterdag woensdag 3-aug 19:00 vrijdag 5-aug 19:00 vrijdag 5-aug 19:00 zaterdag 6-aug 8:00 zaterdag 6-aug 8:00 zaterdag 6-aug 13:00 zaterdag 6-aug 13:00 woensdag 10-aug 19:00 vrijdag 12-aug 19:00 Gerwin Melenhorst

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam mede mogelijk gemaakt door Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede gefinancieerd met steun van het europees fonds

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus

Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus Schippers en band Ouderling van dienst : Petra Jansen Thema

Nadere informatie

Schoolkrant 4. Veel plezier met het lezen van Schoolkrant 4. Hoi,

Schoolkrant 4. Veel plezier met het lezen van Schoolkrant 4. Hoi, Schoolkrant 4 Hoi, Wij zijn de nieuwe redactie. Groep 8 is bezig met de musical en daarom nemen wij het over. Wij zijn Floortje, Janna, Jeroen en Milan uit groep 7 Vonden jullie de vorige schoolkrant ook

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 2 bij 1.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. Klaar? Dan leest cursist B de vragen. Cursist A Cursist

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema Zondag 17 januari 2016-2 e zondag na Epifanie THEMA: Ruth voelt zich welkom DE DIENST VAN HET WOORD Gebed bij de opening van het Woord Inleiding bij het thema Ruth voelt zich welkom, dat is het thema van

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

Een vrolijke SKETCH Voor 2 vrouwen en 2 mannen. Ca. 15 minuten. Een maf oud stel. Door. Peter van den Bijllaardt

Een vrolijke SKETCH Voor 2 vrouwen en 2 mannen. Ca. 15 minuten. Een maf oud stel. Door. Peter van den Bijllaardt Hier de informatie van het aantal spelers dat er voor deze sketch nodig is, hun karakterbeschrijvingen en hoe het eenvoudige decor er uit dient te zien. En nog enkele eventuele andere bijzonderheden. Tevens

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Personages. Ensemble Slaapkruimels (aspiranten) Schaduwen Piraten Verloren jongens Indianen Zeemeerminnen

Personages. Ensemble Slaapkruimels (aspiranten) Schaduwen Piraten Verloren jongens Indianen Zeemeerminnen Tekst: Yvon Haan Juni 2014 Personages Wendy Michiel John Vader (scene 1 en 17) Moeder (scene 1 en 17) Peter Pan Tinkerbell Kapitein Haak Piraat 1 Piraat 2 Piraat 3 Jongen 1 Jongen 2 Jongen 3 Tijgerlelie

Nadere informatie

SPORTCOMMUNITY TOOL ABRAHAM VADER VAN VELE VOLKEN

SPORTCOMMUNITY TOOL ABRAHAM VADER VAN VELE VOLKEN SPORTCOMMUNITY TOOL ABRAHAM VADER VAN VELE VOLKEN SAMENVATTING Lot woont met zijn gezin in Sodom. Maar de mensen in Sodom doen verkeerde dingen. Op een dag komen er twee engelen op bezoek bij Lot. Lot

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

Na een paar weken is de marionet eindelijk klaar. Vol trots neemt Bas hem mee naar school. In de

Na een paar weken is de marionet eindelijk klaar. Vol trots neemt Bas hem mee naar school. In de Pino, jij bent b van mij "Hé Bas, ga je mee voetballen? We hebben jou al een paar dagen gemist op ons voetbalpleintje." Roy staat met zijn voetbal in de werkplaats van Bas zijn vader, waar Bas bij de werkbank

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin.

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Opdracht 1 Deze opdracht maak je in een groepje van vier. Nodig: 1 vel A3-papier, zwarte en een rode stift Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Je doet het zo:

Nadere informatie

De auto met bedden komt aan.

De auto met bedden komt aan. ONE Op dit moment vangen wij 80 mensen op. We hebben tientallen bedden bijgekocht. We koken de hele dag door, liters soep, aardappelpuree, vlees, pannekoeken en ga zo maar door. De situatie is zeer ernstig.

Nadere informatie

6

6 6 Maria Dit verhaal gaat over Maria. Ze is de zus van Marta en Lazarus. Ze houdt veel van Jezus en weet dat Hij snel moet sterven. Daarom wil ze Jezus laten zien hoeveel ze van Hem houdt. Hoeveel krijgt

Nadere informatie

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar 6 Het is een jongen! Blij kijkt vader Hans Luther naar zijn zoon. De kleine jongen ligt tevreden bij zijn moeder in de armen. Het is 10 november. Buiten is het koud, maar binnen is het warm. Dat is goed

Nadere informatie

Indeling kantinedienst 2014/2015

Indeling kantinedienst 2014/2015 T = tossen, C = competitie, PT = pinkstertoernooi, ST = Snerttoernooi, CK = clubkampioenschappen, MT = maak kennis met tennis Indeling kantinedienst 2014/2015 Dag Tijdstip Naam Bijzonderheden/schoolvakantie

Nadere informatie

Bontje, de poes van de molen groep 3/4

Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Episode 1: Bontje, de poes van de molen Bontje is een lieve poes. Ze woont in een molen en is van

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

blok 7 les 6 In elke zak 10 poffertjes In 1 zak 10. Lekker! Vul de open plaatsen in. borden glazen zakken dozen

blok 7 les 6 In elke zak 10 poffertjes In 1 zak 10. Lekker! Vul de open plaatsen in. borden glazen zakken dozen blok 7 les 6 In elke zak 0 poffertjes. Vul de open plaatsen in. In zak 0. In zakken Lekker! zakken 3 5 0 poffertjes 0 40 80 Vul de open plaatsen in. tafels 3 6 5 borden flessen 4 glazen 5 5 35 zakken 0

Nadere informatie

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Wat leert je kind? Taal en ouders: de basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Wat leert je kind?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen!

Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen! Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet en de smikkelende Door Maarten Stevens http://www.cts-producties.nl http://www.schooltoneel.net http:// Rollen: Behoeft geen verdere uitleg De baas van alle pieten. Een verantwoordelijke, rustige piet.

Nadere informatie

Exodus 2:1-10 - Gods is niet te stoppen!

Exodus 2:1-10 - Gods is niet te stoppen! Exodus 2:1-10 - Gods is niet te stoppen! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Inleiding: U gaat binnenkort naar Romeo is op Julia en Layla op Majnun met uw klas. Voordat u deze theatervoorstelling bezoekt, kunt u al het een en ander

Nadere informatie

WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA

WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA Verhalen van de Hodja: Hassan en de tijgers Introductie van het verhaal - DILIT-luisteren: o De cursisten gaan per 2 zitten (bij voorkeur 2 cursisten met dezelfde moedertaal

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

LES 6. De Tempel opbouwen

LES 6. De Tempel opbouwen LES De Tempel opbouwen Sabbat Doe Lees Ezra 4- goed door. Heeft iemand jou ooit afgeremd toen je enthousiast was over een project? Hoe ging je met die persoon om? Hoe zou jij je voelen als je bij de Tempel

Nadere informatie

A. 1 Korte inhoud van scène 1 t/m 3

A. 1 Korte inhoud van scène 1 t/m 3 Geachte gebruiker, U heeft de demo tekstversie geopend van de musical Oh Denneboom. De bedoeling hiervan is u een zo royaal mogelijk indruk te geven van de musical. Dit in combinatie met de audio presentatie

Nadere informatie

Deze vorm van bidden is alleen geschikt, als een vrij groot deel van de jeugd al hardop durft te bidden. Leg uit hoe popcorn ontstaat.

Deze vorm van bidden is alleen geschikt, als een vrij groot deel van de jeugd al hardop durft te bidden. Leg uit hoe popcorn ontstaat. De hebreeuwse naam voor brandoffer is e ōlāh, wat opstijgend betekent. Als je iets verbrandt, dan zal de hete as ook opstijgen, samen met de rook, waarmee hetgeen dat wordt verbrand, als het ware naar

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

Nehemia 8:10b - Feest met de wet

Nehemia 8:10b - Feest met de wet Nehemia 8:10b - Feest met de wet Je moet al zo veel, en dan moet je je van God ook nog aan zijn wetten houden? Hoe kun je nu blij zijn met de wet? Toch wordt in Jeruzalem feest gevierd als de wet gelezen

Nadere informatie

1 Petrus 4,6 Gastvrijheid

1 Petrus 4,6 Gastvrijheid 1 Petrus 4,6 Gastvrijheid Avondmaal Liturgie Voorzang: Gez 156,1.2.4 Welkom Stil gebed. Votum Zegengroet Zingen: Ps 84,1.2 Wet Zingen: Ps 135,3.12 Gebed Schriftlezing: - Genesis 18,1-10a - 1 Petrus 4,7-11

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

Boekverslag. Verwerk de onderstaande punten in je boekverslag. (Maximaal 50 punten)

Boekverslag. Verwerk de onderstaande punten in je boekverslag. (Maximaal 50 punten) Onderbouw Boekverslag Verwerk de onderstaande punten in je boekverslag. (Maximaal 50 punten). Titelpagina. (2 punten) o Naam o Klas o Datum o Titel van het boek o Schrijver o Jaar van uitgave o Uitgever

Nadere informatie

Maar de grootste held was oma die bij de huiszoeking zo rustig is gebleven.

Maar de grootste held was oma die bij de huiszoeking zo rustig is gebleven. Aufmachen! Voor de deur staan een paar Duitse soldaten en Nederlandse landwachten (gewapende hulppolitie). Een jonge vrouw doet open en de mannen stormen binnen. Het kleine meisje begint van schrik te

Nadere informatie

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken."

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken. Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken." 2. Vraag: "Welke vraag hebben we daarbij nodig?"

Nadere informatie

De Kuul 5 D.L.S. 5 D.L.S. 4. Kaketoe `80 4 D.L.S. 4. `t Ottertje 3. De Klok 2. V.W.H.G. drieb. kl Hoogeerd 1

De Kuul 5 D.L.S. 5 D.L.S. 4. Kaketoe `80 4 D.L.S. 4. `t Ottertje 3. De Klok 2. V.W.H.G. drieb. kl Hoogeerd 1 Moyennes Driebanden B2 klasse seizoen 5-6 Met geel gemarkeerd is het nieuwe moyenne voor het seizoen 6-7 Bij minder dan 4 partijen is het AANVANG moyenne van toepassing voor het komend seizoen Bondsnr

Nadere informatie

Melkweg. De deur op slot. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Veilig wonen

Melkweg. De deur op slot. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Veilig wonen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B De deur op slot Wonen: Veilig wonen Colofon Melkweg: De deur op slot, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave van

Nadere informatie

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch?

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch? Liturgie Jongerenviering op 10 juni 2012 Protestantse Kerk in Wehl Welkom Anneke We begroeten elkaar met het zingen van: 'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) Thema van de

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht Preek Matteüs 28:18-20, voor 8 januari 2017, start RtN/O, nr 544. Leiding t/m preek: ds. Mark van Leeuwen Voor de dienst Laat ons samen één zijn (Sela) 1. Afkondigingen (Gemeente Noord/Oost) 2. Overdragen

Nadere informatie

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos)

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) Bij deze versie hoort een digitale versie op Prezi: https://prezi.com/view/qdtwunxtktur20docoas/ Het is belangrijk om zelf alvast door

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Kinderboekenweek 2012 Hallo wereld!

Kinderboekenweek 2012 Hallo wereld! Naam: Kinderboekenweek 2012 Hallo wereld! Elk jaar hebben we een kinderboekenweek. Dit is al sinds 1955 zo. Dat zijn al heel veel jaren. Elke kinderboekenweek duurt 10 dagen. Dit jaar valt deze week in

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. 1. Moet je morgen naar de tandarts? 1. Nee, ik moet morgen

Nadere informatie

- Meesters en juffen van de Parel, de Ark, de Rehoboth-school, de van der Brugghen-school en andere scholen

- Meesters en juffen van de Parel, de Ark, de Rehoboth-school, de van der Brugghen-school en andere scholen Met medewerking van - Voorganger: Ds. Richtsje Abma - de Oosterlichtband onder leiding van Willem Boersma - Hans Koster, Bianca Posthumus, Martijn Bakker, Ronella van der Torre, Ilse van der Torre - Ouderling:

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Dit hoofdstuk gaat over: andere rechten van cliënten

Hoofdstuk 9 Dit hoofdstuk gaat over: andere rechten van cliënten Andere rechten van cliënten Hoofdstuk 9 Dit hoofdstuk gaat over: andere rechten van cliënten In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Welke rechten hebben cliënten nog meer? 2. Wat

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018 Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel basisonderwijs Versie 26 april 2018 1 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de provincie over?... 3 Filmpje Hoe werkt de provincie?...

Nadere informatie