rwftcwrjm*$ nmmt TO \*c^f

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "rwftcwrjm*$ nmmt TO \*c^f"

Transcriptie

1 mar rwftcwrjm*$ nmmt TO \*c^f

2 nabeschouwing over df? verdieping van defoegangsgeul naar refterdam naar TO voat december 1981 "augustus 199$ WMMWk

3 RIJKSWATERSTAAT Directie Noordzee Bibliotheek en Documentatie j Signatuur: Mjti Ref. nr.: stamboeknr.:

4 1. Inleiding 2. Organisatie t.b.v. de uitvoering RIJ KSWATER STAAT Directie Noordzee Bibliotheek en Documentatie Signatuur: Cf<-tjd 3. Het peilen, waterstand, presentatie data 3.1 Peilwerkzaamheden 3.2 Waterstand t.b.v. het peilen 3.3 Waterstand t.b.v. het baggeren 3.4 Van dieptecijferkaart naar symbolenkaart 4. Kubering 4.1 Kubering volgens symbolen 4.2 Kubering volgens de gevaren raaien 5. Presentatie aan boord van de sleephopperzuiger van de peilgegevens 5.1 Plaatsbepaling 5.2 DP-1 trackplotter, 70 voets geul 5.3 Display aan boord van de verdiepingszuigers 5.4 Peildata van opnemingsvaartuig naar sleephopperzuiger 6. Registratie van de zuigkopdiepte tijdens zuigen het t.o.v. het middenstandsvlak 6.1 Overdiepte begrenzer 6.2 Signalen voor de registratie 6.3 Presentatie aan boord van de zuigtracks 7. Het vaarproces tijdens het baggeren 6.1 Maasgeul ^ km 6.2 Draaiplaats/Ankereirkel K1 6.3 Beschrijving zandgolven 6.3 De zandgolven, vaar- en baggerproces 8. Het begrenzen van de diepte van de sleepkoppen 9. Sleepkopuitrusfcing voor zandzuigen 10. Streefdiepte en baggerdjepte 70' geul

5 11. Theoretisch grondverzet 12. De gebaggerde m 3, in beun gemeten, de tijdsduur en de kosten van de 70 voets geul 13. Baggerfaktor 14. Overdiepte 15. Het storten van op Indus West 16. Aanbevelingen baggerwerk Noordzeegebied.

6 M^feH^R. I W'Vg-S... a.f.qiii- Tftfe*^..^-.Ofiq;3*r

7 -1-1. Inleiding In juni 1980 is het rapport voor de Raad van de Waterstaat verschenen: "Vergroting toegankelijkheid Europoort-Maasvlakte" (zie voor een samenvatting bijlage 1 ). Naar aanleiding van dit rapport is de beslissingsprocedure gestart en in december 1981 is een aanvang gemaakt met de werkzaamheden tot verdieping van de toegangsgeul. De eerste fase van dit baggerwerk is de aanleg van de geul voor 70 voetsschepen. 2. Organisatie t.b.v. de uitvoering De opdrachtgever is Gemeente Werken Rotterdam en wel het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam. Als directie treden op de directeur van Gemeentewerken Rotterdam, bijgestaan door A.W. Witter (ingenieursbureau G.W.R. afdeling 17) en A.M. de Jonge (Rijkswaterstaat, directie Noordzee). De verdere organisatie is volgens schema op bijlage 2. Sleephopperzuiger "Alpha Bay", startte op 1 december 1981 met de geulverd.ieping.

8 4

9 -2-3. Peilen, waterstand, presentatie data 3.1 Pe ilwerkzaamheden - De baggergebieden die gelegen zijn binnen het geultracee (bijlage 3) van de 70 voetsgeul zijn gepeild met een raaiafstand van 50 mtr. - De raairichting, in de gebieden waar de zandgolven voorkomen (d.i. west van de Euro 5A), is zo gekozen dat deze loodrecht staat op de gemiddelde zandgolfrichting, zodat zoveel mogelijk informatie van deze ondiepten wordt verkregen. - De peilvaartuigen van dir. Noordzee zijn uitgerust met een automatisch survey-systeem. Hierop kan een "record distance" worden ingesteld. Het echolood peilt deze "record distance", gebruikelijk is 15 mtr., en de computer slaat de tijd en de x y z van het diepste en het ondiepste aangepeilde punt binnen deze 15 mtr. op een cassette op. Deze opgeslagen diepten met posities worden achteraf gereduceerd met de waterstand en gepresenteerd op een dieptecijferkaart, schaal 1:5000 (zie bijlage 4). - Het plaatsbepalingssysteem, dat gebruikt is voor zowel het lodingswerk als het baggerwerk is Decca Hifix 6* en wel de patronen 1-3, 1-5 (zie bijlage 5). De dieptecijferkaarten worden gepresenteerd in de UTM projectie. opnemingsvaartuig

10

11 Waterstand, t.b.v. peilen Voor de lodingsreductie wordt afhankelijk van de te peilen gebieden gebruik gemaakt van de volgende getijde stations: Peilschaal: Hoek van Holland (NRW-schaal) voor Maasgeul van 0-11^5 km en Draaicirkel K1. Peilschaal: LE Goeree voor de Eurogeul km t/m 33 km. Peilschaal: LE Goeree en Euro-0 voor de Eurogeul van km. De Dag6000- en Smitt getijmeter voor de gebieden west van Euro-0. De peilschaal van Euro-0 is sedert januari 1983 operationeel. Voorheen werden de Dag6000 en Smitt getijde meters voor de Eurogeul gebruikt. Euro Waterstand, t.b.v. baggeren Voor het bepalen van de diepte van de sleepkoppen van de sleephopperzuiger (zie 7) wordt de waterstand(aktueel) van Euro-0 overgeseind naar de sleephopperzuiger. Door de etrometawaterstandsontvanger kunnen ook andere hydro-meteogegevens worden ontvangen: golfhoogte, luchtdruk, zoutgehalte, windkracht, windrichting etc.

12

13 -4- De overgeseinde waterstand wordt vergeleken met het op dat moment berekende astronomische getij van Euro-0, het verschil van deze twee waarden, het zogenaamde meteoeffect ter plaatse van Euro-0 wordt opgeteld bij het berekend astronomisch getij van het baggerwerk waar de sleephopperzuiger op dat moment werkzaam is: het meteoeffect en het berekende getij leveren het werkelijke aktuele getij van de baggerlokatie. Als reductievlak wordt het middenstandsvlak aangehouden. 3.4 Van dieptecijferkaart naar symbolenkaart - De vakindeling, die is opgezet voor de vertaling van de dieptecijfers naar de symbolen, is gebaseerd op het UTM-coordinatenstelsel. - De afmetingen van een vak waaraan de computer een symbool toekent als het dieptecijfer boven de baggerdiepte ligt, is 25 mtr. in het vierkant. Indien er meerdere cijfers in dit vierkant vallen wordt een symbool toegekend aan het ondiepste punt. - Momenteel krijgt een vak, waaringeen ondieptecijfer valt maar waarin men wel een ondiepte zou verwachten, nog geen symbool; de hiervoor benodigde software wordt ontwikkeld (interpolatie ondiepten).

14 -5- De volgende symbolen zijn gebruikt: 3-0 dm dieper dan de baggerdiepte {-[} 1-5 dm droger dan de baggerdiepte ffi 6-> dm droger dan de baggerdiepte Deze symbolen worden tevens gebruikt voor de presentatie op het display aan boord van de sleephopperzuigers. 4. Kubering 4.1 Kubering volgens symbolen (methode Z) Voor de vaststelling van het theoretisch grondverzet, is voor het gebied west van de Maasgeul 1135 km. gebruik gemaakt van deze symbolen presentatie. Iedere decimeter ondieper dan de streefdiepte komt namelijk overeen met 25x25x0,10=62,5 m 3. Bij deze wijze van kuberen wordt eveneens uitgegaan van het ondiepst aangepeilde punt binnen het vak van 25 m bij 25 m. Een reelere benadering voor deze vorm van kuberen is dat de gemiddelde diepte binnen een vak berekend zou worden, dat houdt echter in dat alle data twee keer omgezet moeten worden: voor de displaypresentatie gaat het om de meest ondiepe punten (men zou anders ondiepten "wegmiddelen"). (Zie bijlage 6.) 4.2 Kubering volgens gevaren raaien (methode V) Een tweede kuberingsmethode, die gebruikt wordt voor de Maasgeul en Draaiplaats en waarop tevens de verrekening van de te grote overdiepte (meer dan 1 mtr.) heeft plaatsgevonden, (bestek nr ) maakt gebruik van alle geregistreerde dieptecijfers. Het oppervlak tussen de baggerdiepte en twee ondieptecijfers wordt berekend en daarna vermenigvuldigd met de raaiafstand (zie schets). Het is een integratie van oppervlakten.

15

16 -6- Deze methode benadert de werkelijkheid meer dan die volgens de symbolenmethode. Het nadeel is echter lange rekentijden voor de computer. 5. Presentatie aan boord van de sleephopperzuigers van de peilgegevens 5.1 Plaatsbepaling De twee plaatsbepalingssystemen die zijn gebruikt voor het plaatsbepalen op zee zijn Hifix 6 (nieuw) en Trident III. Van beide systemen is een ontvanger aan boord geplaatst en primair is er gewerkt op Hifix 6, met de nieuwe ontvanger type en als "back-up systeem" is Trident gebruikt. Trident ontvanger

17 -7- De twee systemen hebben onafhankelijk. van elkaar gewerkt: als de Hifix 6 stoorde schakelde de opzichter over op het Trident-systeem. Na de storing werden met de Tridentpositie de "lane"- waarden voor de Hifix 6 berekend, waarna deze hierop werden ingesteld en overgeschakeld werd op Hifix 6. Bij het opstarten op de maandagmorgen werd eveneens de Hifix 6 m.b.v. de Trident ingesteld waarna op Hifix 6 werd gewerkt. De Hifix 6 werd in het gehele werkgebied van de geulverdieping goed ontvangen (zie bijlage 5). De Trident werd goed ontvangen in het werkgebied van Maasgeul en Eurogeul tot 57 km. West van de Euro-0 werd het gebied niet meer goed gedekt door de Trident zenders (zie bijlage 7). Hifix 6 ontvanger 5.2 DP-1 Trackplotter, 70 voetsgeul Vanaf het begin van de verdiepingswerkzaamheden, 1 december 1981 tot juni 1982, is het baggerwerk aangegeven d.m.v. een DP-1 trackplotter, (gewerkt werd op schaal 1:5000).

18 -8- De gang van zaken bij een trackplotter is dat de dieptelijnen (baggerdiepte) van de niet krimp en rekvrije cijferkaart op de transparant rol worden overgenomen en gearceerd. In de praktijk komt dit neer op een vrij grove manier van de weergave van het baggierwerk, terwijl de mechanische beperking van de trackplotter het werk niet ten goede komt. Deze werkwijze is handwerk, en is tijdrovend. 5.3 Display aan boord van de verdiepingszuigers - Op de sleephopperzuiger Cosmos was in juni 1982 de software voor de display presentatie zover ontwikkeld dat deze operationeel was voor de toepassing t.b.v. de geulverdieping met de sleephopper Alpha Bay (zie bijlage 8 voor informatie over deze zuiger). - Hiervoor werd het nieuwe 70 voetsgeul tracee gedigitaliseerd in het UTM coordinatenstelsel. De basiskaarten met daarop de bebakening, lichtlijnen, stortgebieden, kilometeraanduiding e.d. werden d.m.v. een digitizer op floppy-disc gezet. - Het bovenaanzicht van de ingezette sleephopperzuiger werd gedigitaliseerd en in de software ingevoerd, de vaarrichting wordt direct afgetakt van de gyrokompas zodat op het display het "bootje", de gevaren koers t.o.v. de basiskaart volgt. - De peilgegevens van de opnemingsvaartuigen worden via verwerkingsprogramma's op floppy-disc gezet, zodat de baggervlekken d.m.v. symbolen op het display worden gepresenteerd. De schaal, welke op elk moment is in te stellen, is: 1:500, 1:1000, 1: :5000, 1:10.000, 1: De keuze hangt af van de vaarsnelheid. - De informatie, welke op het display verschijnt is: de basiskaart met geultracee, de baggervlek, de hopperzuiger (met tijdens zuigen de pijpen), de positie in UTM, de koers van het schip, de snelheid, aanduiding Hifix of Trident, de waterstand ter plekke, de diepte van de sleepkoppen, de golfhoogte, de windsnelheid, de datum en de tijd.

19 DP-1-9- Trackplotter

20

21 Peildata van opnemingsvaartuig naar sleephopperzuiger - De x y z en de tijd van de gepeilde gebieden worden aan boord van het opnemingsvaartuig vastgelegd op cassette-tape. - Deze cassette-tape wordt aan de wal door de PDP 11 autocarta computer uitgelezen en deze gegevens worden gereduceerd met de waterstand en vastgelegd op floppy-disc ("preprocessing"). - De data wordt vervolgens overgezet naar de HP 9845 waar het symbolenprogramma de data omvormt tot symbolen, hierbij worden de baggerdiepten ingevoerd. Na deze bewerking kan de symbolenkaart worden geplot en de kubering worden berekend, volgens de symbolenmethode. - De peilkaart kan nu geplot worden met behulp van een carteringsprogramma op de Calcompplotter. - Voor de presentatie op het display aan boord van de sleephopperzuiger is nogmaals een bewerking nodig van de data tot de symbolen welke op het display verschijnen; alleen de plotgegevens gaan aan boord t.o.v. de opgegeven baggerdiepte op een floppy-disc zodat de baggerdiepte aan boord niet meer te wijzigen is. 6. Registratie van de zuigkopdiepte tijdens het zuigen t.o.v. middenstandsvlak 6.1 Overdiepte begrenzer De per 23 januari 1983 gecontracteerde Cornel is Zanen (zie bijlage 9 voor informatie) is uitgerust met drukopnemers op de sleepkoppen; deze drukopnemer (doosje lucht van 1 atm.) meet de waterkolom boven de sleepkop en stuurt dit signaal iedere 0,1 seconde naar "het systeem van overdiepte controle" (overdepth preventer) op de brug.

22 -11- Op het frontpaneel van de "overdepth preventer" kan de golfperiode worden ingesteld, zodat de computer over deze ingestelde periode de gemiddelde waarde berekend en op een display weergeeft. (Bij 5 seconden middeling over 5x10 meetwaarden). Voor het sturen van deze berekende waarde naar het display wordt deze gereduceerd met de berekende/waargenomen waterstand (zie 3.3) en vervolgens weergegeven op het display van de pijpman en het display van de stuurman. De mogelijkheid bestaat om op het frontpaneel van de "overdepth preventer" een baggerdiepte in te stellen, bij overschrijding van deze baggerdiepte wordt automatisch de deiningscompensator geblokkeerd en wordt het te diep hangen van de kop met de lier gecorrigeerd. De kop blijft hangen totdat de sleepkop weer grond raakt. Het probleem bij dit afhangen is dat het als gevolg van het rollen het schip zich sneller beweegt dan het draaien van de lieren, zodat een tolerantie wordt toegepast bij het afhangen (zie 7). De ijking van de sensoren gebeurt met een nauwkeurige manometer, de barometer correctie kan vervolgens worden ingevoerd. manometer

23 Signalen voor de registratie (zie bijlage 10) - De waterstand van Euro-0 (en gewenste hydro-meteo gegevens) wordt aan boord opgevangen met de etrometa-waterstandsontvanger. - De druksensoren op de sleepkoppen geven de diepte van de zuigkoppen aan, dit signaal gaat naar de "overdepth preventer". - Het gemeten signaal van het drukverschil over de sleepkop geeft het signaal aan van wel of niet zuigen. (Bij het ontbreken van dit signaal is het vacuum van de baggerpomp gebruikt) - De produktie in t/s, bakboord en stuurboord (opp.x snelheid x concentratie mengsel) - De tijd - De x-y coordinaten van het schip: positie volgens de plaatsbepaling en de gyrouitlezing. 6.3 Presentatie aan boord van de zuigtracks (vanaf 3 januari 1983) Op de brug van de Cornel is Zanen is een acht-pens HP kleurenplotter geplaatst, die aangesloten is op de baggergraaf. De gevaren track wordt geprojecteerd op de kaart waarop de symbolen zijn getekend, die de zuiglocatie aangeven. Hierdoor worden de opzichter en de bemanning geinformeerd over de dekking van de zuigtracks over de baggerlocatie (het bewerkte gebied). Tevens worden op de acht horizontale assen de bakboord en stuurboord zuigkopdiepte tegen de tijd uitgezet. Iedere as is een half uur zuig- en manoeuvreertijd zodat totaal op dit A3-formaat gedurende vier uur bagger informatie kan worden weggezet, waarna een nieuw blad op de plotter wordt geplaatst. Deze laatste handeling kan worden ondervangen door gebruik te maken van de plotter met kettingpapier. Ook op de Cornelia is bij een van de laatste baggercampagnes deze apparatuur volledig geinstalleerd.

24 Het vaarproces tijdens het baggeren 7.1 Maasgeul km De vaarrichting tijdens zuigen in dit gebied is voornamelijk samengevallen met de geulrichting (112 /292 ), dit i.v.m. de scheepvaart en de mogelijkheid tot het maken van lange zuigtracks. 7.2 Draaiplaats/Ankerplaats K1 De vaarrichting tijdens zuigen werd hier bepaald door de overheersende stroomrichting (noordoost/zuidwest). Zowel in de Maasgeul als de Draaiplaats is in het begin gewerkt volgens vaarlijnen om de 50 mtr. in de bovenomschreven richting. De vaarrichting tijdens het zuigen kon worden gewijzigd indien de golfhoogte (windkracht) zo toenam dat evenwijdig varen aan de golfkam onmogelijk bleek; er werd dan haaks op de golfkamrichting gevaren. Bij noordwesterstorm kon hierdoor nog lang worden doorgewerkt in de Draaicirkel, en dit gebied werd bij slecht weer als "vluchtput" gebruikt, indien zandgolfzuigen niet mogelijk was. Het tweede argument voor deze vaarrichting is dat men van en naar het stort de zuigtrack kan beginnen of eindigen aan de grens van het zuiggebied, zodat men een minimale leegvaart-en volvaarttijd heeft (zie tek biz. 14 punt A).

25 Beschrijving zandgolven (zie bijlage 12) De in het baggervak voorkomende zandgolven, met hoogten van 6 a 10 mtr. en een onderlinge afstand van ca. 300 mtr. zijn noordwest-zuidoost gericht. De getijstroom loopt dwars over deze zandgolven. De helling van de zandgolven, aan de top gemeten, varieert van 1:8 tot 1:10. De korrelgrootte van het zand bedraagt 400 a 600 p. Met betrekking tot de bodemvariabiliteit kan worden gezegd dat de zandgolf zelf stabiel is. Over de taluds verplaatsen zich zogenaamde "megaribbels". De laagdikte welke van de top van de zandgolven afgebaggerd wordt varieert van 0,5 mtr. tot 1,5 mtr., dit over een lengte van enkele honderden meters. De breedte op de baggerdiepte van de zandgolf bedraagt enkele tientallen meters (1 a 2 symbolen).

26 De zandgolven (vaarproces en baggerproces). De sleepzuiger heeft, gedurende de sterke vloedstroom en zuidwesterwind, met de boeg in de stroom "vooruit" (sleepkoppen aan de grond), "achteruit" (pijpen lichten) de zandgolven bewerkt. Op deze wijze bleef het schip goed bestuurbaar en kon de snelheid tijdens het zuigen zodoende uiterst laag worden gehouden (0,5 tot 2 knoop). Gedurende de kentering van het getij is er in de lengterichting over de zandgolf gevaren. Bij de ebstroom werd de vaarrichting weer aangepast, waarbij bij ZW-wind achteruit, met de Spiegel van het schip in de golfrichting, werd gevaren. De zandgolven waarbij op streefdiepte meer dan een breedte van 50 mtr. (2 symbolen) weggebaggerd moest worden, werden ook tijdens de eb en vloedstroom in de lengterichting gebaggerd. Het schip voer dan met een drifthoek van 30.

27

28 -16- Het gehele principe werd verstoord bij een deining/ golfaanval uit het noordwesten, de vaarrichting werd dan om het slingeren van het schip te voorkomen in de richting van de golfaanval gewijzigd. Bij het in de lengterichting varen zowel bij getijkentering als bij n.w-golfaanval als bij brede zandgolven, werd getracht toch over de zandgolf te varen zodat men in ieder geval de zekerheid had dat de beide sleepkoppen de kruin hadden gepasseerd (het 8-tje varen). Bij dit vaar/baggerproces werd vaak gebruik gemaakt van de boegschroef (nog effectief bij een vaarsnelheid tot 4 knoop). Het met een lage snelheid varen, tijdens het zuigen, bracht het gevaar met zich mee dat bij de deining/golven de zuigpijpen op knik werden belast, doordat de pijpen stijl stonden. Het manoeuvreren met het schip bij het baggeren van zandgolven is sterk afhankelijk van de stuurman en de samenwerking stuurman, pijpman. Tevens is het uitwisselen van vermogen op baggerpompen en schroef van be-

29

30 Als gevolg van het slingeren van het schip is een tolerantie nodig bij het afhangen van de sleepkoppen (zie 7). Het wateroppervlak dient als referentievlak voor de sleepkopdiepte.

31 Het begrenzen van de diepte van de sleepkoppen - De sleepzuigers Cornelia en Cornelis Zanen zijn begin januari 1983 uitgerust met druksensoren op de sleepkoppen en met de hiervoor benodigde software. - Een waterstandsontvanger werd aan boord geplaatst.. - De sleepkoppen werden afgehangen op de baggerdiepte plus drie meter. - Alle mogelijke onnauwkeurigheden betreffende de apparatuur, de waterstandsinformatie, peildata en de gevolgen van scheepsslingeringen voor de sleepkop, zijn in deze drie meter ondervangen. Als gevolg van deze slingering kan een sleepkop als een soort anker gaan werken, indien af en toe de grond wordt geraakt. - Deze extra overdiepte diende tevens als een aanloop naar het eigenlijke baggerwerk: men had op het juiste moment reeds grip op de zandgolf en voor het zuigen de juiste lage vaarsnelheid. Deze aanloop/uitloop bedroeg ongeveer 20 meter, t.o.v. een theoretische baggerbreedte van 25 a 50 meter. (1 of 2 symbolen ) - De drie meter bleek praktisch gezien een goede maat om mee te werken nadat men geexperimenteerd had met de overdiepte tussen 0 en 3 meter. - Uitgaande van 100 m 3 /zuigminuut (d.i. 50 m 3 /z.min. per sleepkop) en een vaarsnelheid van 0,5 knoop (d.i. 16 mtr./min) en een werkbreedte van 4 meter per sleepkop is de gebaggerde diepte per zuigtrack 50: (16x4)^80 cm. 20m 20 ^ 50 m. 20m

32 Enkele resultaten van de registratie van de zuigtracks op de zandgolven staan op de bijlage II

33 -20- Sleepkopuitrusting voor zandzuigen Gedurende de loop der baggerwerkzaamheden met de sleephopperzuiger Alpha Bay zijn onderdelen van de baggertechniek begeleid door de researchafdeling van de Cobla, d.w.z. trailersnelheid, pomptoerental en sleepkoptype. De pakking van het zand in de draaicirkel bij KI is zo dicht, dat de als experiment aangebrachte langsmessen met een hoogte van 40 cm onder een sleepkop bijna niet in het zand drongen. Een verbetering van de zuigprestatie werd wel merkbaar toen er in de sleepkop een tandenbalk werd aangebracht voorzien van cuttertanden. Sleepkop Alpha Bay.

34 -21- De beide sleepkoppen waren tevens voorzien van een jetinstallatie. Als gevolg van een 10 ton's anker, met een vijf lengten ankerketting, in de ankercirkel, werden deze tandenbalken af en toe flink beschadigd. Het anker is later door Smit Tak geborgen. De Cornel is Zanen was gedurende de baggerwerkzaamheden in de geul voorzien van IHC sleepkoppen met tandenbalken en jetinstallatie. Hiermee zijn goede zuigprestaties geleverd op de toch ook dicht gepakte kern van de zandgolven. Sleepkop Cornelis Zanen. De Cornelia is op verzoek van RWS ook uitgerust met tandenbalken in de California koppen. Alle drie sleephoppers zijn voorzien van een bommenrooster in de sleepkop. Zie bijlage 13 voor informatie over de sleepzuiger Cornelia.

35 De zuigprestatie uitgedrukt in gezogen m 3 zand per zuigminuut bedraagt voor een sleepkopperzuiger met een beuninhoud van 5000 a 7000 m 3, ingezet in Draaicikel KI 60 a 80 m 3 / zuigminuut. Deze prestatie is sterk afhankelijk van de korrelafmeting, i.v.m. de overvloeiverliezen, de pakking van het zand, lengte zuigtracks en golf- en windomstandigheden. In het zandgolvengebied loopt deze prestatie terug naar 30 a 40 m 3 /zuigminuut, daar de helft van de zuigtijd bestaat uit effectief zuigen, terwijl in de resterende tijd gemanoeuvreerd wordt om de sleepzuiger op de zuiglocatie te houden.

36 Streefdiepten en baggerdiepten 70-voetgeul De vaststelling van de baggerdiepten heeft na 1 december 1981 plaatsgevonden en is vastgelegd in rapport "72 voet project, Dimensies Eurogeul ca. mei 1982". (zie voor een samenvatting bijlage 14a). In verband met het herstellen van het megaribbeltransport na het zandgolf baggeren is er 50 cm gerekend als extra te baggeren diepte voor de baggergebieden ten westen van Eurogeul 22,5 km. Op bijlage 14b staan de definitief vastgestelde baggerdiepten vermeld. Met streefdiepten wordt bedoeld de diepten exclusief deze 50 cm. 11. Theoretisch grondverzet (in situ) gebied kuberings- m 3 in situ kuberingsniveau mv methode Maasgeul 0-5 km 24,90 m onderhoudsgebied V Maasgeul 5-11 km 24,30 m m 3 V Draaiplats KI 24,30 m m 3 V Ankercirkel KI 25,60 m m 3 V Eurogeul km 24,80 m m 3 z Eurogeul km 25,70 m m3 z Draaiplaats 35 km 25,70 m J Aanloopgebied 27,10 m Zeeankergebied 28,40 m, m 3 z Overgangsgebied 28,70 m Twin-gebied 29,50 m >

37

38 Gebaggerde m 3 in beun gemeten, de tijdsduur en de kosten van de 70' voetsgeul op het Noordzeeqebied - Het totale grondverzet van de 70' geul bedraagt: m 3, de verdeling hiervan is als volgt: Rotterdamsgebied: m 3 Benedenrivierengebied: m 3 Noordzeegebied: m 3 ( 100%). - Op het Noordzeegebied is het baggerwerk verricht door de sleephopperzuigers: Alpha Bay : m 3.67% Cornelia m 3 10% Cornelis Zanen m /2% Cosmos m 3^ 7% ( v u - a - t f * ^ " ^ 1 ^ t Jumbo (ploeg) - De verdeling van de gebaggerde m 3 over de baggergebieden: Maasgeul 0-5 km = m 3 Maasgeul 5-KI = m 3 Draaiplaats en ankercirkel KI = m 3 Eurogeul KI-23 km = m 3 Eurogeul km en draaiplaats = m 3 Aanloopgebied, Zeeankergebied Overgangsgebied en Twingebied = m- 3 totaal m 3 - In tijd uitgedrukt heeft het baggerwerk van deze km 3 totaal uur geduurd, dit komt overeen met 59 weken van 126 uur. Het zandgolfbaggeren heeft 24% van deze tijd in beslag genomen. - De kosten van het baggerwerk op het Noordzeegebied bedragen ca. 25 miljoen gulden.

39 13 Baggerfaktor - Het zandgolven gebied bevindt zich west van de Eurogeul 22 5 km. - Het totale grondverzet in dit gebied bedraagt volgens de kuberingsmethode van de symbolen: m 3 (methode Z). - In de periode 1 dec. '81-1 aug. '83 is er totaal m 3 gebaggerd (in beun gemeten) in dit gebied. - In het zandgolven gebied is een baggerfaktor van 7 gerealiseerd.

40 - 2b - Overd iepte - De totale oppervlakte van de zuigvakken Maasgeul 5-KI en Draaiplaats, ankercirkel KI is: m 2. De zuiglokatie, dit is het gebied binnen het zuigvak waar gebaggerd wordt, bedraagt 90% van deze oppervlakte. - Het theoretisch grondverzet in deze zuigvakken is m 3 (zie hfdst. 11). - De gebaggerde hoeveelheden zand, in het beun gemeten bedragen: m 3 (zie hfdst. 12). Om een vergelijking te maken met het zand in situ en het zand in het beun wordt voor het gebaggerde zand gerekend met een uitleveringspercentage van 10%. - Met de bovenstaande gegevens wordt de gemiddelde overdiepte als volgt berekend: ( 9 x ) - ( ) 10 = 0,38 mtr. _9 x Als eerste oorzaak van deze overdiepte kan de lodingsonnauwkeurigheid worden genoemd. Het grootste gedeelte van de gebaggerde hoeveelheid is verzet door de sleephopperzuiger Alpha Bay. Deze sleephopperzuiger was niet uitgerust met druksensoren op de sleepkoppen en de waterstand van dit gebied was niet direkt beschikbaar zodat de sleepkoppen niet tot op een bepaalde diepte werden afgehangen. Dit is bij het zandgolfbaggeren door de Cornelia en Cornells Zanen wel toegepast (zie hfdst. 8). In de overeenkomst tussen G.W. Rotterdam en Costain en Blankevoort is een artikel opgenomen waarin staat vermeld dat de verzette hoeveelheid zand tussen de baggerdiepte en 1 mtr. dieper dan deze baggerdiepte wel voor verrekening in aanmerking komt. - Zie voor een gemiddeld diepte verloop bijlage 15A en 15B.

41

42 Het storten van zand op Indus-West Het zand afkomstig uit de Maasgeul en Draaiplaats/ ankercirkel is gestort in de van nature aanwezige trog, op een afstand van ca. 6 km ten noorden van deze zuiggebieden: Indus-West. De storthoogte was aanvankelijk gesteld op -22 mtr. m.v. In de loop der baggerwerkzaamheden met de Alpha Bay (een splijthopperzuiger) bleek dat deze -22 mtr. grens als gevolg van de puntstorts werd overschreden. In overleg met DGSM is nadien de storthoogte gewijzigd in 21 mtr. In de periode 1 dec. '81 tot 1 okt. '83 is op Indus- West ca. 8 miljoen m 3 zand gestort, zodat in dit stortgebied hier en daar de 21 mtr. grens is bereikt, terwijl het grootste gedeelte een diepte heeft tussen de 22 mtr. en 23 mtr. De puntstorts die na het storten een hoogte hadden van ca. 2 mtr., zijn in de loop der tijd als gevolg van de stromings- en golfinvloeden, afgevlakt tot ca. 1 mtr. De hieronderstaande foto's geven een beeld van het storten van een lading zand uit het beun van de Alpha Bay.

43

44 Indus-West, inpeiling d.d. 22 december Ruberingsniveau inhoud boven inhoud onder mtr. m.v mtr. m.v. 190 m m m m 3 Indus-West, uitpei Lling d.d. 7 apri] L Ruberingsniveau inhoud boven inhoud onder mtr. m.v mtr. m.v m m m m 3 Uit de bovenstaande tabel valt af te lijden dat er op Indus-West ca. 7,4 miljoen m 3 zand is bijgestort, terwijl de in het beun gepeilde zand 7,7 miljoen m 3 bedraagt. Volgens de in- en uitpeiling van de Maasgeul 5-K1 en Ankergebied/Draaiplaats R1 is in de periode 1 dec aug ca. 7 miljoen m 3 (in situ) gebaggerd. De verschillen worden veroorzaakt door de zandtransporten van de fijne zandfractie over de bodem, de uitlevering en de lodingsonnauwkeurigheid.

45 16 Samenvatting/aanbeveling voor het Noordzeegebied 16.1 Lod ingen - De lodingen dienen snel te worden verwerkt en worden door de afdeling VT van directie Noordzee op floppy gezet voor het display systeem. - Alvorens deze gegevens aan boord gaan, worden ze aan de wal op display gecontroleerd. - Voor de kuberingen (methode Z) moet de gemiddelde diepte van een vak van 25/25 mtr. worden berekend Bijzondere eisen sleephopperzuiger - Zeer zeewaardig, voldoende snelle lieren, goed werkende deiningscompensators, sterke bokken, pijpen en cardans dit i.v.m. de golf-, deinings- en windvoorkomens op de Noordzee. - Voldoende zuigpijplengte voor het zuigen tot diepte van 32 mtr. m.v. - Voorzien van sleepkoppen met tandenbalk en eventueel jetinstallatie. - Afhankelijk van de storthoogte-eisen, snel lossend en lading goed spreidend. - Voldoende vermogen op de baggerpompen en op de schroeven i.v.m. manoeuvreren tijdens zuigen op de zandgolven. - Aansluit mogelijkheid voor de baggergraaf: drukverschil over de kop, snelheid en concentratie per pijp, eventueel beunmeetsysteem. - Druksensoren op de sleephopper waarbij met de waterstand de sleepkopdiepte t.o.v. middenstandsvlak kan worden gepresenteerd (met instelmogelijkheid voor golfperiode, invoeren barometercorrectie, zoutgehalte). - Overdiepte begrenzer, voor afhangen sleepkoppen.

46 Voorzien van goede peilvoorzieningen: peillieren, peilbollen, peilroede, loopbruggen voor de opzichter. - Bommenrooster, openingen 25 cm Bemanning Voldoende en zeer ervaren in sleepzuigwerk Viet Afroepmogelijkheid voor een kotter/vlet om toch in bijzondere gevallen naar het aanloopgebied/ankergebied te varen waar de zuiger werkzaam is Plaatsbepaling - Primair Hifix-6, nieuwe ontvanger type "Back-up systeem: Trident III. - Monitorregistratie in werkgebied, bijvoorbeeld op Euro Stortgebieden - Indus West heeft de maximale storthoogte (= -21 mtr. m.v.) bereikt zodat naar nieuwe stortgebieden voor het Maasgeul- en draaicirkel zand moeten worden gezocht Presentatie baggerwerk aan boord van de sleephopper- zuigers - m.b.v. display - i.v.m. het aanvaren van de kleine zuiglocaties en stortgebieden tevens een schaalpresentatie van 1 : en 1:20.000

Concept of Feedback. P.S. Gandhi Mechanical Engineering IIT Bombay

Concept of Feedback. P.S. Gandhi Mechanical Engineering IIT Bombay Concept of Feedback P.S. Gandhi Mechanical Engineering IIT Bombay Recap Goal of the course: understanding and learning Assignments: optional to start with Contact hour with TAs: Monday AN: time? Meeting

Nadere informatie

Notitie : In de grond gevormde palen met grondverwijdering

Notitie : In de grond gevormde palen met grondverwijdering Notitie : In de grond gevormde palen met grondverwijdering Waarom een notitie? Waarom een notitie? Onduidelijkheid van de norm? Waarom een notitie? Onduidelijkheid van de norm? of Landelijk handelen volgens

Nadere informatie

AE1103 Statics. 25 January h h. Answer sheets. Last name and initials:

AE1103 Statics. 25 January h h. Answer sheets. Last name and initials: Space above not to be filled in by the student AE1103 Statics 09.00h - 12.00h Answer sheets Last name and initials: Student no.: Only hand in the answer sheets! Other sheets will not be accepted Write

Nadere informatie

OUTDOOR HD BULLET IP CAMERA PRODUCT MANUAL

OUTDOOR HD BULLET IP CAMERA PRODUCT MANUAL OUTDOOR HD BULLET IP CAMERA PRODUCT MANUAL GB - NL GB PARTS & FUNCTIONS 1. 7. ---- 3. ---- 4. ---------- 6. 5. 2. ---- 1. Outdoor IP camera unit 2. Antenna 3. Mounting bracket 4. Network connection 5.

Nadere informatie

Quality requirements concerning the packaging of oak lumber of Houthandel Wijers vof (09.09.14)

Quality requirements concerning the packaging of oak lumber of Houthandel Wijers vof (09.09.14) Quality requirements concerning the packaging of oak lumber of (09.09.14) Content: 1. Requirements on sticks 2. Requirements on placing sticks 3. Requirements on construction pallets 4. Stick length and

Nadere informatie

Classification of triangles

Classification of triangles Classification of triangles A triangle is a geometrical shape that is formed when 3 non-collinear points are joined. The joining line segments are the sides of the triangle. The angles in between the sides

Nadere informatie

OUTDOOR HD DOME IP CAMERA PRODUCT MANUAL GB - NL

OUTDOOR HD DOME IP CAMERA PRODUCT MANUAL GB - NL OUTDOOR HD DOME IP CAMERA PRODUCT MANUAL GB - NL GB PARTS & FUNCTIONS 2. ---- 1. ---- 3. ---- 7. ---------- 5. 4. 6. 1. Outdoor IP camera unit 2. Antenna 3. Mounting bracket 4. Network connection 5. Power

Nadere informatie

Agenda: Rotary Industry Group

Agenda: Rotary Industry Group KiC MPI 21juni 2018 Rotary Industry Group Agenda: a) Korte introductie: wie zijn wij wat doen wij? b) Nieuwe ontwikkelingen binnen Rotary Industry Group c) Contactloze magnetische koppeling d) Business

Nadere informatie

General info on using shopping carts with Ingenico epayments

General info on using shopping carts with Ingenico epayments Inhoudsopgave 1. Disclaimer 2. What is a PSPID? 3. What is an API user? How is it different from other users? 4. What is an operation code? And should I choose "Authorisation" or "Sale"? 5. What is an

Nadere informatie

liniled Cast Joint liniled Gietmof liniled Castjoint

liniled Cast Joint liniled Gietmof liniled Castjoint liniled Cast Joint liniled Gietmof liniled is een hoogwaardige, flexibele LED strip. Deze flexibiliteit zorgt voor een zeer brede toepasbaarheid. liniled kan zowel binnen als buiten in functionele en decoratieve

Nadere informatie

Het is geen open boek tentamen. Wel mag gebruik gemaakt worden van een A4- tje met eigen aantekeningen.

Het is geen open boek tentamen. Wel mag gebruik gemaakt worden van een A4- tje met eigen aantekeningen. Examen ET1205-D1 Elektronische Circuits deel 1, 5 April 2011, 9-12 uur Het is geen open boek tentamen. Wel mag gebruik gemaakt worden van een A4- tje met eigen aantekeningen. Indien, bij het multiple choice

Nadere informatie

HANDLEIDING - ACTIEVE MOTORKRAAN

HANDLEIDING - ACTIEVE MOTORKRAAN M A N U A L HANDLEIDING - ACTIEVE MOTORKRAAN MANUAL - ACTIVE MOTOR VALVE Model E710877 E710878 E710856 E710972 E710973 www.tasseron.nl Inhoud / Content NEDERLANDS Hoofdstuk Pagina NL 1 ALGEMEEN 2 NL 1.1

Nadere informatie

Quick start guide. Powerbank MI Mah. Follow Fast All rights reserved. Page 1

Quick start guide. Powerbank MI Mah. Follow Fast All rights reserved. Page 1 Quick start guide Powerbank MI 16.000 Mah Follow Fast 2016 - All rights reserved. Page 1 ENGLISH The Mi 16000 Power Bank is a very good backup option for those on the move. It can keep you going for days

Nadere informatie

Introductie in flowcharts

Introductie in flowcharts Introductie in flowcharts Flow Charts Een flow chart kan gebruikt worden om: Processen definieren en analyseren. Een beeld vormen van een proces voor analyse, discussie of communicatie. Het definieren,

Nadere informatie

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt The role of mobility in higher education for future employability

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt The role of mobility in higher education for future employability The role of mobility in higher education for future employability Jim Allen Overview Results of REFLEX/HEGESCO surveys, supplemented by Dutch HBO-Monitor Study migration Mobility during and after HE Effects

Nadere informatie

PIR DC-SWITCH. DC Passive infra-red Detector. Model No. PDS-10 GEBRUIKSAANWIJZING/INSTRUCTION MANUAL

PIR DC-SWITCH. DC Passive infra-red Detector. Model No. PDS-10 GEBRUIKSAANWIJZING/INSTRUCTION MANUAL PIR DC-SWITCH DC Passive infra-red Detector Model No. PDS-10 GEBRUIKSAANWIJZING/INSTRUCTION MANUAL Please read this manual before operating your DETECTOR PIR DC-Switch (PDS-10) De PDS-10 is een beweging

Nadere informatie

Handleiding rekentool loodsgeld Instructions tariff calculator pilotage tariffs. Dutch pilots January 2016

Handleiding rekentool loodsgeld Instructions tariff calculator pilotage tariffs. Dutch pilots January 2016 Handleiding rekentool loodsgeld Instructions tariff calculator pilotage tariffs Dutch pilots January 2016 INLEIDING Deze brochure bevat een beknopte handleiding voor de rekentool waarmee u de loodsgeldtarieven

Nadere informatie

Seksdrive, Stresscoping en Extrinsieke Ambitie : De Verschillen tussen Mannen en Vrouwen. Sexdrive, Stresscoping and Extrinsic Ambition :

Seksdrive, Stresscoping en Extrinsieke Ambitie : De Verschillen tussen Mannen en Vrouwen. Sexdrive, Stresscoping and Extrinsic Ambition : Seksdrive, Stresscoping en Extrinsieke Ambitie : De Verschillen tussen Mannen en Vrouwen Sexdrive, Stresscoping and Extrinsic Ambition : The Differences between Men and Women Karine Garcia Eerste begeleider:

Nadere informatie

Meetkunde en Lineaire Algebra

Meetkunde en Lineaire Algebra Hoofdstuk 1 Meetkunde en Lineaire Algebra Vraag 1.1 De samenstelling van rotaties in het vlak is commutatief. Vraag 1.2 De samenstelling van de orthogonale spiegelingen t.o.v. twee gegeven vlakken in de

Nadere informatie

THE WORK HET WERK HARALD BERKHOUT

THE WORK HET WERK HARALD BERKHOUT THE WORK During the twenty years of its existence Studio Berkhout has evolved into the number one studio specialized in still life fashion photography. All skills needed for photography and styling, including

Nadere informatie

BathySurvey. A Trimble Access hydrographic survey module

BathySurvey. A Trimble Access hydrographic survey module BathySurvey A Trimble Access hydrographic survey module Contents 1. Introduction... 3 2. Installation... 4 3. Main Screen... 5 4. Device... 6 5. Jobs... 7 6. Settings Odom Echotrac... 8 7. Settings Ohmex

Nadere informatie

Pesten onder Leerlingen met Autisme Spectrum Stoornissen op de Middelbare School: de Participantrollen en het Verband met de Theory of Mind.

Pesten onder Leerlingen met Autisme Spectrum Stoornissen op de Middelbare School: de Participantrollen en het Verband met de Theory of Mind. Pesten onder Leerlingen met Autisme Spectrum Stoornissen op de Middelbare School: de Participantrollen en het Verband met de Theory of Mind. Bullying among Students with Autism Spectrum Disorders in Secondary

Nadere informatie

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead 7.1 Exploring Combinations of Ten Look at these cubes. 2. Color some of the cubes to make three parts. Then write a matching sentence. 10 What addition sentence matches the picture? How else could you

Nadere informatie

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa Physical factors as predictors of psychological and physical recovery of anorexia nervosa Liesbeth Libbers

Nadere informatie

De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim

De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim The Relationship between Work Pressure, Mobbing at Work, Health Complaints and Absenteeism Agnes van der Schuur Eerste begeleider:

Nadere informatie

CHROMA STANDAARDREEKS

CHROMA STANDAARDREEKS CHROMA STANDAARDREEKS Chroma-onderzoeken Een chroma geeft een beeld over de kwaliteit van bijvoorbeeld een bodem of compost. Een chroma bestaat uit 4 zones. Uit elke zone is een bepaald kwaliteitsaspect

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010 FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010 Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als je een onderdeel

Nadere informatie

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate Van Non-Corporate naar Corporate In MyDHL+ is het mogelijk om meerdere gebruikers aan uw set-up toe te voegen. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere collega s van dezelfde

Nadere informatie

Mounting ceiling & wall

Mounting ceiling & wall 5 / profile 34 bending radius R 15*) (1015) R 20 (1015) R 30 (1015) R>80 (1018) filler position profile 26 bending radius filler position R 15*) (1015) R 25 (1015) R>100 (1018) 28 15 405 gr/m 522 gr/m

Nadere informatie

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Impact en disseminatie Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Wie is wie? Voorstel rondje Wat hoop je te leren? Heb je iets te delen? Wat zegt de Programma Gids? WHAT DO IMPACT AND SUSTAINABILITY MEAN? Impact

Nadere informatie

Exercise P672 Lightweight Structures. A.P.H.W. Habraken. Report

Exercise P672 Lightweight Structures. A.P.H.W. Habraken. Report Exercise 2011-2012 7P672 Lightweight Structures A.P.H.W. Habraken Report Group 4: S.H.M. van Dijck J.C. Fritzsche J. Koeken T. Relker F.G.M. van Rooijen M. Slotboom M. Steenbeeke J.P.T. Theunissen Date:

Nadere informatie

FRAME [UPRIGHT MODEL] / [DEPTH] / [HEIGHT] / [FINISH] TYPE OF BASEPLATE P Base plate BP80 / E alternatives: ZINC finish in all cases

FRAME [UPRIGHT MODEL] / [DEPTH] / [HEIGHT] / [FINISH] TYPE OF BASEPLATE P Base plate BP80 / E alternatives: ZINC finish in all cases FRAME XS UPRIGHT BASE PLATE UPRIGHT HORIZONTAL PROFILE DIAGONAL PROFILE DESCRIPTION A vertical structure consisting of 2 uprights, joined by a system of bracing profiles, and base plates intended to support

Nadere informatie

Beïnvloedt Gentle Teaching Vaardigheden van Begeleiders en Companionship en Angst bij Verstandelijk Beperkte Cliënten?

Beïnvloedt Gentle Teaching Vaardigheden van Begeleiders en Companionship en Angst bij Verstandelijk Beperkte Cliënten? Beïnvloedt Gentle Teaching Vaardigheden van Begeleiders en Companionship en Angst bij Verstandelijk Beperkte Cliënten? Does Gentle Teaching have Effect on Skills of Caregivers and Companionship and Anxiety

Nadere informatie

Extreem veilig Het product Our product Voordeel Advantage Bajolock Bajolock Bajolock Bajolock Bajolock Bajolock Bajolock

Extreem veilig Het product Our product Voordeel Advantage Bajolock Bajolock Bajolock Bajolock Bajolock Bajolock Bajolock Extreem veilig Het product Alle koppeling zijn speciaal ontworpen en vervaardigd uit hoogwaardig RVS 316L en uitgevoerd met hoogwaardige pakkingen. Op alle koppelingen zorgt het gepatenteerde veiligheid

Nadere informatie

Effecten van een op MBSR gebaseerde training van. hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en

Effecten van een op MBSR gebaseerde training van. hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en Effecten van een op MBSR gebaseerde training van hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en compassionele tevredenheid. Een pilot Effects of a MBSR based training program of hospice caregivers

Nadere informatie

AE1103 Statics. 5 November h h. Answer sheets. Last name and initials:

AE1103 Statics. 5 November h h. Answer sheets. Last name and initials: Space above not to be filled in by the student AE1103 Statics 09.00h - 12.00h Answer sheets Last name and initials: Student no.: Only hand in the answer sheets! Other sheets will not be accepted Write

Nadere informatie

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Woordkennis 1 Bestuderen Hoe leer je 2000 woorden? Als je een nieuwe taal wilt spreken en schrijven, heb je vooral veel nieuwe woorden nodig. Je

Nadere informatie

Report for D-Sheet Piling 9.2

Report for D-Sheet Piling 9.2 Report for D-Sheet Piling 9.2 Design of Sheet Pilings Developed by Deltares Company: RPS advies en ingenieurs bv Date of report: 10/2/2013 Time of report: 4:03:39 PM Date of calculation: 10/2/2013 Time

Nadere informatie

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet.

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. General: Please use the latest firmware for the router. The firmware is available on http://www.conceptronic.net! Use Firmware version

Nadere informatie

Add the standing fingers to get the tens and multiply the closed fingers to get the units.

Add the standing fingers to get the tens and multiply the closed fingers to get the units. Digit work Here's a useful system of finger reckoning from the Middle Ages. To multiply $6 \times 9$, hold up one finger to represent the difference between the five fingers on that hand and the first

Nadere informatie

Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur

Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur M. Zander MSc. Eerste begeleider: Tweede begeleider: dr. W. Waterink drs. J. Eshuis Oktober 2014 Faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen

Nadere informatie

Pure Bending. A beam satisfying above given requirements are shown below: Why this surface is called neutral will be explained later in the lecture.

Pure Bending. A beam satisfying above given requirements are shown below: Why this surface is called neutral will be explained later in the lecture. In this section we will derive a formula to analyze a the deformation and stress distribution of a beam under flexural action. Theformulatobederivedinthis section will be used for straight beams with sections

Nadere informatie

5/2/2011 Understanding Clouds Clouds form as warm air is forced upward As the air is forced upward, it expands and cools 1

5/2/2011 Understanding Clouds Clouds form as warm air is forced upward As the air is forced upward, it expands and cools 1 Understanding Clouds Clouds form as warm air is forced upward As the air is forced upward, it expands and cools 1 Understanding Clouds As the air cools, the relative humidity reaches 100% Water vapor begins

Nadere informatie

!!!! Wild!Peacock!Omslagdoek!! Vertaling!door!Eerlijke!Wol.!! Het!garen!voor!dit!patroon!is!te!verkrijgen!op! Benodigdheden:!!

!!!! Wild!Peacock!Omslagdoek!! Vertaling!door!Eerlijke!Wol.!! Het!garen!voor!dit!patroon!is!te!verkrijgen!op!  Benodigdheden:!! WildPeacockOmslagdoek VertalingdoorEerlijkeWol. Hetgarenvoorditpatroonisteverkrijgenopwww.eerlijkewol.nl Benodigdheden: 4strengenWildPeacockRecycledSilkYarn rondbreinaaldnr8(jekuntnatuurlijkookgewonebreinaaldengebruiken,maar

Nadere informatie

AE1103 Statics. 3 November h h. Answer sheets. Last name and initials:

AE1103 Statics. 3 November h h. Answer sheets. Last name and initials: Space above not to be filled in by the student AE1103 Statics 09.00h - 12.00h Answer sheets Last name and initials: Student no.: Only hand in the answer sheets! Other sheets will not be accepted Write

Nadere informatie

Travel Survey Questionnaires

Travel Survey Questionnaires Travel Survey Questionnaires Prot of Rotterdam and TU Delft, 16 June, 2009 Introduction To improve the accessibility to the Rotterdam Port and the efficiency of the public transport systems at the Rotterdam

Nadere informatie

Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Published

Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Published Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education DUTCH 055/02 Paper 2 Reading MARK SCHEME Maximum Mark: 45 Published This mark scheme is published

Nadere informatie

Innovatief monitoren van sportvelden. 31 mei 2018

Innovatief monitoren van sportvelden. 31 mei 2018 Innovatief monitoren van sportvelden 31 mei 2018 31 mei 2018 Met Intelligent Play een gegarandeerde levensduur en exploitatie van sportsportvelden Wim Glaap, Newae Alex Talton, Intelligent Play Sportvelden

Nadere informatie

Meetkunde en Lineaire Algebra

Meetkunde en Lineaire Algebra Hoofdstuk 1 Meetkunde en Lineaire Algebra Vraag 1.1 Het trapoppervlak is een afwikkelbaar oppervlak met oneindig veel singuliere punten. Vraag 1.2 Het schroefoppervlak is een afwikkelbaar oppervlak met

Nadere informatie

SPL D2 MKII GEBRUIKSAANWIJZING USER MANUAL

SPL D2 MKII GEBRUIKSAANWIJZING USER MANUAL SPL D2 MKII GEBRUIKSAANWIJZING USER MANUAL Spl-D2 Next generation Inleiding De SPL5-D2 unit is een geluidsdrukmeter die gekoppeld kan worden aan de SPL5. Het apparaat kan ook als losse geluidsdrukmeter

Nadere informatie

Ir. Herman Dijk Ministry of Transport, Public Works and Water Management

Ir. Herman Dijk Ministry of Transport, Public Works and Water Management Policy Aspects of Storm Surge Warning Systems Ir. Herman Dijk Ministry of Transport, Public Works and Water Contents Water in the Netherlands What kind of information and models do we need? Flood System

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

Meetkunde en Lineaire Algebra

Meetkunde en Lineaire Algebra Hoofdstuk 1 Meetkunde en Lineaire Algebra Vraag 1.1 De samenstelling van rotaties in het vlak is commutatief. Vraag 1.2 De samenstelling van de orthogonale spiegelingen t.o.v. twee gegeven vlakken in de

Nadere informatie

MyDHL+ Tarief berekenen

MyDHL+ Tarief berekenen MyDHL+ Tarief berekenen Bereken tarief in MyDHL+ In MyDHL+ kunt u met Bereken tarief heel eenvoudig en snel opvragen welke producten er mogelijk zijn voor een bestemming. Ook ziet u hierbij het geschatte

Nadere informatie

Alistair LED stairwell luminaire Handleiding Alistair (UC03 sensor)

Alistair LED stairwell luminaire Handleiding Alistair (UC03 sensor) Alistair LED stairwell luminaire Handleiding Alistair (UC03 sensor) Let op: Als het flexibele draad van dit licht beschadigd is, dient het te worden vervangen door iemand van de technische service, of

Nadere informatie

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right.

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right. Mijn Inspiratie Ik kreeg het idee om een variant te maken van een lamp die ik al eerder had gemaakt. Bij de lamp die in de onderstaande foto s is afgebeeld kun je het licht dimmen door de lamellen open

Nadere informatie

Group work to study a new subject.

Group work to study a new subject. CONTEXT SUBJECT AGE LEVEL AND COUNTRY FEATURE OF GROUP STUDENTS NUMBER MATERIALS AND TOOLS KIND OF GAME DURATION Order of operations 12 13 years 1 ste year of secundary school (technical class) Belgium

Nadere informatie

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST National Treasury/ Nasionale Tesourie 838 Local Government: Municipal Finance Management Act (56/2003): Draft Amendments to Municipal Regulations on Minimum Competency Levels, 2017 41047 GOVERNMENT NOTICE

Nadere informatie

Examen Theoretische Kust Navigatie 20 april 2013 versie 29 april 2013

Examen Theoretische Kust Navigatie 20 april 2013 versie 29 april 2013 Examen Theoretische Kust Navigatie 20 april 2013 versie 29 april 2013 Beknopte verklaring van de antwoorden Bij vragen waar geen verklaring is gegeven, is de verklaring te vinden in de gebruikelijke studiematerialen.

Nadere informatie

Example. Dutch language lesson. Dutch & German Language Education Pieter Wielick

Example. Dutch language lesson. Dutch & German Language Education Pieter Wielick Example Dutch language lesson Demonstrative Adjectives Close: dit and deze `dit' agrees with `het' and is used to indicate objects that are close, like `this' in English. `deze' agrees with `de' and is

Nadere informatie

Climate impact on fish productivity: key mechanisms in North Sea plaice

Climate impact on fish productivity: key mechanisms in North Sea plaice Climate impact on fish productivity: key mechanisms in North Sea plaice A.D. Rijnsdorp, R. van Hal, M. Hufnagl, R.D.M. Nash, A. Schroeder, L.R. Teal, I. Tulp, R. Witbaard, D. Beare, H.W. van der Veer Wageningen

Nadere informatie

Ae Table 1: Aircraft data. In horizontal steady flight, the equations of motion are L = W and T = D.

Ae Table 1: Aircraft data. In horizontal steady flight, the equations of motion are L = W and T = D. English Question 1 Flight mechanics (3 points) A subsonic jet aircraft is flying at sea level in the International Standard Atmosphere ( = 1.5 kg/m 3 ). It is assumed that thrust is independent of the

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to attend the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Thursday 16 June 2016. During this

Nadere informatie

04/11/2013. Sluitersnelheid: 1/50 sec = 0.02 sec. Frameduur= 2 x sluitersnelheid= 2/50 = 1/25 = 0.04 sec. Framerate= 1/0.

04/11/2013. Sluitersnelheid: 1/50 sec = 0.02 sec. Frameduur= 2 x sluitersnelheid= 2/50 = 1/25 = 0.04 sec. Framerate= 1/0. Onderwerpen: Scherpstelling - Focusering Sluitersnelheid en framerate Sluitersnelheid en belichting Driedimensionale Arthrokinematische Mobilisatie Cursus Klinische Video/Foto-Analyse Avond 3: Scherpte

Nadere informatie

Esther Lee-Varisco Matt Zhang

Esther Lee-Varisco Matt Zhang Esther Lee-Varisco Matt Zhang Want to build a wine cellar Surface temperature varies daily, seasonally, and geologically Need reasonable depth to build the cellar for lessened temperature variations Building

Nadere informatie

After that, the digits are written after each other: first the row numbers, followed by the column numbers.

After that, the digits are written after each other: first the row numbers, followed by the column numbers. Bifid cipher The bifid cipher is one of the classical cipher techniques that can also easily be executed by hand. The technique was invented around 1901 by amateur cryptographer Felix Delastelle. The cipher

Nadere informatie

Flybye. Ernst Koning, Montagehandleiding / Instruction manual

Flybye. Ernst Koning, Montagehandleiding / Instruction manual Flybye Ernst Koning, 2018 Montagehandleiding / Instruction manual GELEVERD MATERIAAL / MATERIALS SUPPLIED A. B. C. D. E. F. G. A. B. C. D. E. F. G. H. H. lichtbuis / lighting tube plafondkap / ceiling

Nadere informatie

Andere Dimmers / Other Dimmers. Inhoud / Contents. - Overige Dimmers / Other Dimmers. COMPACT klantenspecificatie / Custom Special 5-1

Andere Dimmers / Other Dimmers. Inhoud / Contents. - Overige Dimmers / Other Dimmers. COMPACT klantenspecificatie / Custom Special 5-1 Andere Dimmers / Other Dimmers Inhoud / Contents - Overige Dimmers / Other Dimmers 5 mini-spotmat klantenspecificatie / Custom Special 5-2 5-4 5-6 elpo_074 rev. 08/03 5-1 mini mini-spotmat De mini-spotmat

Nadere informatie

REIN kast. eiken standaard iepen. gebakken iepen. gerookt. licht iepen. bijzonderheden. staanders/achterwand/deur. ontwerp: Gjalt Pilat, 2005

REIN kast. eiken standaard iepen. gebakken iepen. gerookt. licht iepen. bijzonderheden. staanders/achterwand/deur. ontwerp: Gjalt Pilat, 2005 REIN kast ontwerp: Gjalt Pilat, 2005 afwijkende standaard maten op aanvraag standaard staanders/achterwand/deur licht gerookt gebakken bijzonderheden Rein hoogte 79,5 cm kast wordt gedemonteerd geleverd

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 15 June 2018

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 15 June 2018 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to participate in the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Friday, 15 June 2018. This

Nadere informatie

Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland

Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland 1. Londen In Londen kunnen gebruikers van een scootmobiel contact opnemen met een dienst

Nadere informatie

De grondbeginselen der Nederlandsche spelling / Regeling der spelling voor het woordenboek der Nederlandsche taal (Dutch Edition)

De grondbeginselen der Nederlandsche spelling / Regeling der spelling voor het woordenboek der Nederlandsche taal (Dutch Edition) De grondbeginselen der Nederlandsche spelling / Regeling der spelling voor het woordenboek der Nederlandsche taal (Dutch Edition) L. A. te Winkel Click here if your download doesn"t start automatically

Nadere informatie

Introduction Henk Schwietert

Introduction Henk Schwietert Introduction Henk Schwietert Evalan develops, markets and sells services that use remote monitoring and telemetry solutions. Our Company Evalan develops hard- and software to support these services: mobile

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Tentamen Analyse 6 januari 203, duur 3 uur. Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als je een onderdeel

Nadere informatie

EM7680 Firmware Update by OTA

EM7680 Firmware Update by OTA EM7680 Firmware Update by OTA 2 NEDERLANDS/ENGLISH EM7680 Firmware update by OTA Table of contents 1.0 (NL) Introductie... 3 2.0 (NL) Firmware installeren... 3 3.0 (NL) Release notes:... 3 4.0 (NL) Overige

Nadere informatie

rijkswaterstaat directie zeeland

rijkswaterstaat directie zeeland rijkswaterstaat directie zeeland Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat erstaat Dire«tie Zeeland Nummer: Bibliorheek, Koestr. 30, tel: 0118^86362 postbus 5014, 4330 KA

Nadere informatie

0515 FOREIGN LANGUAGE DUTCH

0515 FOREIGN LANGUAGE DUTCH UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education MARK SCHEME for the May/June 2010 question paper for the guidance of teachers 0515 FOREIGN LANGUAGE

Nadere informatie

FAAC DRIVER. Driver install procedure for FAAC boards. Installatieprocedure voor driver voor FAAC-kaarten.

FAAC DRIVER. Driver install procedure for FAAC boards. Installatieprocedure voor driver voor FAAC-kaarten. FAAC DRIVER Driver install procedure for FAAC boards Installatieprocedure voor driver voor FAAC-kaarten www.record-toegangstechniek.nl 1 When a FAAC board (E124 or E145) is connected to the USB port, it

Nadere informatie

The first line of the input contains an integer $t \in \mathbb{n}$. This is followed by $t$ lines of text. This text consists of:

The first line of the input contains an integer $t \in \mathbb{n}$. This is followed by $t$ lines of text. This text consists of: Document properties Most word processors show some properties of the text in a document, such as the number of words or the number of letters in that document. Write a program that can determine some of

Nadere informatie

Meetkunde en Lineaire Algebra

Meetkunde en Lineaire Algebra Hoofdstuk 1 Meetkunde en Lineaire Algebra Vraag 1.1 Het trapoppervlak is een afwikkelbaar oppervlak met oneindig veel singuliere punten. vals Vraag 1.2 Het schroefoppervlak is een afwikkelbaar oppervlak

Nadere informatie

Function checklist for the ML-350 or XL-350 with a print set. Missing loop.

Function checklist for the ML-350 or XL-350 with a print set. Missing loop. Function checklist for the ML-350 or XL-350 with a 260217 print set. Below mentioned check-point should resolve function problems of the lift systems. Missing loop. When a lift is connected to an external

Nadere informatie

WATERFILTERS HANDMATIG EN DISC-FILTRATIE. Tuinbouwtechniek & -benodigdheden. KaRo BV Tulpenmarkt PK Zwaagdijk

WATERFILTERS HANDMATIG EN DISC-FILTRATIE. Tuinbouwtechniek & -benodigdheden. KaRo BV Tulpenmarkt PK Zwaagdijk Arkal's filtration systems use a specially designed disc filtration technology. Color-coded Polypropylene or Nylon discs are grooved on both sides to a specific micron size. A series of these discs are

Nadere informatie

Rijk der Farao s. De Zonneboot van Choefoe The Solarboot of Khufu Modelbouw tekeningen Modelling plans

Rijk der Farao s. De Zonneboot van Choefoe The Solarboot of Khufu Modelbouw tekeningen Modelling plans Rijk der Farao s De Zonneboot van Choefoe The Solarboot of Khufu Modelbouw tekeningen Modelling plans 2017-05-25 De Zonneboot van Choefoe wordt u aangeboden door Rijk der Farao s en is gemaakt door Hans

Nadere informatie

Aim of this presentation. Give inside information about our commercial comparison website and our role in the Dutch and Spanish energy market

Aim of this presentation. Give inside information about our commercial comparison website and our role in the Dutch and Spanish energy market Aim of this presentation Give inside information about our commercial comparison website and our role in the Dutch and Spanish energy market Energieleveranciers.nl (Energysuppliers.nl) Founded in 2004

Nadere informatie

Engineering Services for Additional Studies and Technical Assistance for New Locks PANAMA

Engineering Services for Additional Studies and Technical Assistance for New Locks PANAMA Engineering Services for Additional Studies and Technical Assistance for New Locks PANAMA Study and 3D modelling of density and discharge currents of the third set of locks CEDA presentation 19 May 2011

Nadere informatie

Process Mining and audit support within financial services. KPMG IT Advisory 18 June 2014

Process Mining and audit support within financial services. KPMG IT Advisory 18 June 2014 Process Mining and audit support within financial services KPMG IT Advisory 18 June 2014 Agenda INTRODUCTION APPROACH 3 CASE STUDIES LEASONS LEARNED 1 APPROACH Process Mining Approach Five step program

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Tentamen Analyse 8 december 203, duur 3 uur. Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als jeeen onderdeel

Nadere informatie

Shipment Centre EU Quick Print Client handleiding [NL]

Shipment Centre EU Quick Print Client handleiding [NL] Shipment Centre EU Quick Print Client handleiding [NL] Please scroll down for English. Met de Quick Print Client kunt u printers in Shipment Centre EU configureren. De Quick Print Client kan alleen op

Nadere informatie

Power Quality aspecten van LED-lampen.

Power Quality aspecten van LED-lampen. Power Quality aspecten van LED-lampen. Hoe meet je die en wat betekent het voor de praktijk? Mark Vloemans AR Benelux Timothy Hertstein ZES ZIMMER Onderwerpen o Aanleiding o Wat is de Power Factor? o Hoe

Nadere informatie

The downside up? A study of factors associated with a successful course of treatment for adolescents in secure residential care

The downside up? A study of factors associated with a successful course of treatment for adolescents in secure residential care The downside up? A study of factors associated with a successful course of treatment for adolescents in secure residential care Annemiek T. Harder Studies presented in this thesis and the printing of this

Nadere informatie

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering.

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering. De L.Net s88sd16-n wordt via één van de L.Net aansluitingen aangesloten op de LocoNet aansluiting van de centrale, bij een Intellibox of Twin-Center is dat de LocoNet-T aansluiting. L.Net s88sd16-n aansluitingen

Nadere informatie

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt.

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt. Don t you worry There s an eternity behind us And many days are yet to come, This world will turn around without us Yes all the work will still be done. Look at ever thing God has made See the birds above

Nadere informatie

AN URBAN PLAYGROUND AFSTUDEERPROJECT

AN URBAN PLAYGROUND AFSTUDEERPROJECT AN URBAN PLAYGROUND 2005 Het vraagstuk van de openbare ruimte in naoorlogse stadsuitbreidingen, in dit geval Van Eesteren s Amsterdam West, is speels benaderd door het opknippen van een traditioneel stadsplein

Nadere informatie

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g S e v e n P h o t o s f o r O A S E K r i j n d e K o n i n g Even with the most fundamental of truths, we can have big questions. And especially truths that at first sight are concrete, tangible and proven

Nadere informatie

Reading comprehension: The Tropical Rainforest

Reading comprehension: The Tropical Rainforest Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Patricia Termeer 05 februari 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/71971 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING KLANT- EN LEVERANCIERSADMINISTRATIE

PRIVACYVERKLARING KLANT- EN LEVERANCIERSADMINISTRATIE For the privacy statement in English, please scroll down to page 4. PRIVACYVERKLARING KLANT- EN LEVERANCIERSADMINISTRATIE Verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens van klanten, leveranciers en andere

Nadere informatie

7 Piece Fillet Weld Set

7 Piece Fillet Weld Set 7 Piece Fillet Weld Set Checking Fillet Throat Size Checking Fillet Leg Size Bridge Cam Gauge The following measurements are possible either in inches or millimeters Angle of preparation, 0º to 60º Excess

Nadere informatie

The genesis of the game is unclear. Possibly, dominoes originates from China and the stones were brought here by Marco Polo, but this is uncertain.

The genesis of the game is unclear. Possibly, dominoes originates from China and the stones were brought here by Marco Polo, but this is uncertain. Domino tiles Dominoes is a game played with rectangular domino 'tiles'. Today the tiles are often made of plastic or wood, but in the past, they were made of real stone or ivory. They have a rectangle

Nadere informatie

Mentaal Weerbaar Blauw

Mentaal Weerbaar Blauw Mentaal Weerbaar Blauw de invloed van stereotypen over etnische minderheden cynisme en negatieve emoties op de mentale weerbaarheid van politieagenten begeleiders: dr. Anita Eerland & dr. Arjan Bos dr.

Nadere informatie

Preschool Kindergarten

Preschool Kindergarten Preschool Kindergarten Objectives Students will recognize the values of numerals 1 to 10. Students will use objects to solve addition problems with sums from 1 to 10. Materials Needed Large number cards

Nadere informatie