Bijlage: Vergelijking WIA en Appa

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage: Vergelijking WIA en Appa"

Transcriptie

1 Bijlage: Vergelijking WIA en Appa 1. Inleiding In deze notitie wordt een vergelijking gemaakt tussen de sregeling op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA ) en de verlengde uitkering wegens algemene invaliditeit op grond van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa). 2. Hoofdlijnen sstelsel WIA Het nieuwe stelsel van ziekte en, neergelegd in de Wet verlenging loondoorbetalingverplichting bij ziekte en de WIA is erop gericht om instroom in de sregeling te voorkomen door nadruk te leggen op preventie en spoedige terugkeer in het arbeidsproces. De arbeidsparticipatie staat voorop. De inkomensbescherming is slechts aan de orde als werkhervatting niet meer mogelijk is. Het nieuwe stelsel is als volgt vormgegeven: De werkgever betaalt loon door bij ziekte gedurende 104 weken (in plaats van 52 weken) sinds 1 januari 2004 (Wet verlenging loondoorbetalingsverplichting bij ziekte). De totale loondoorbetaling aan de werknemer over deze eerste twee ziektejaren bedraagt, op basis van de verklaring van de Stichting van de Arbeid van 5 november 2004 in totaal niet meer dan 170% van het laatst verdiende loon. Het nieuwe sstelsel geldt vo or nieuwe gevallen vanaf 29 december 2005 (dus ziek op of na 1 januari 2004). De huidige WAO-gerechtigden worden herbeoordeeld met strengere regels (op basis van het aangepaste Schattingsbesluit) met uitzondering van diegenen die bij eerdere herbeoordelingoperaties zijn ontzien en degenen die op 1 juli jaar of ouder waren. Duurzaam volledig arbeidsongeschikten hebben na 104 weken ziekte recht op een IVAuitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). Het begrip duurzaamheid omvat diegenen die geen of een geringe kans op herstel hebben. Voor evidente duurzame arbeidsongeschikte gevallen geldt een flexibele keuringsmogelijkheid al na 13 weken ziekte. Er is één regeling, de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA), voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten en voor volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikten, waarin alle rechten en plichten worden vastgelegd. Gedeeltelijk arbeidsgeschikten komen in eerste instantie in aanmerking voor een loongerelateerde WGA-uitkering die qua duur overeenkomt met de loongerelateerde WW-uitkering. De uitkering bedraagt 70% van het verschil tussen het dagloon (dat een maximum van 168 kent) en het eventuele nieuwe inkomen. Daarna hebben gedeeltelijk arbeidsgeschikten die voldoende werken recht op een loonaanvulling. Deze loonaanvulling bedraagt?f 70% van het verschil tussen het dagloon en het nieuwe inkomen?f 70% van het verschil tussen het dagloon en de resterende verdiencapaciteit. De groep gedeeltelijk arbeidsgeschikten die niet (voldoende) werkt, ontvangt een WGA-vervolguitkering die gerelateerd is aan het minimumloon en het spercentage. Als iemand minder dan 35% arbeidsongeschikt is, blijft hij of zij in beginsel in dienst van de werkgever.

2 Schematisch overzicht WIA Eerste 104 weken ziekte loondoorbetaling van maximaal 170% van de bezoldiging. (Wet verlenging loondoorbetalingsverplichting bij ziekte). Toets op basis van Wet verbetering poortwachter Niet duurzaam volledig (>80%) en gedeeltelijk (35% tot 80%) arbeidsongeschikt Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) Gedeeltelijk arbeidsgeschikten komen eerst in aanmerking voor een loongerelateerde WGA-uitkering die qua duur overeenkomt met de loongerelateerde WW-uitkering. De uitkering bedraagt 70% van het verschil tussen het dagloon en het eventuele nieuwe inkomen. Duurzaam volledig arbeidsongeschikt (>80%) Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) Duurzaam volledig arbeidsongeschikten hebben recht op een IVA-uitkering van 70% van het dagloon. Wel voldoende werk: Recht op een loonaanvulling. Deze loonaanvulling bedraagt 70% van het verschil tussen het dagloon en het nieuwe inkomen of de resterende verdiencapaciteit. Niet voldoende werk: Recht op een WGAvervolguitkering die een percentage bedraagt van het minimumloon. Voornoemd percentage is hoger naarmate de betrokkene meer arbeidsongeschikt is.

3 2. Hoofdlijnen verlengde uitkering Appa De vertrekreden is voor het toekennen van een Appa-uitkering niet van belang. Bij het aftreden van een politieke ambtsdrager wegens invaliditeit ontvangt betrokkene eerst een wachtgelduitkering (minimaal twee jaar en maximaal zes jaar). Indien belanghebbende op de dag dat de Appa-wachtgelduitkering eindigt, geheel of gedeeltelijk algemeen invalide is, wordt de uitkering voor de duur van de invaliditeit voortgezet. Indien men geheel of gedeeltelijk niet in staat is als gevolg van ziekten en gebreken hetzelfde te verdienen als gezonde personen (met soortgelijke opleiding en ervaring), wordt men aangemerkt als algemeen invalide. Bij de vaststelling van de mate van algemene invaliditeit wordt buiten beschouwing gelaten of betrokkene de arbeid feitelijk kan verkrijgen. De uitkering bedraagt dan 70% van de bezoldiging bij een algemene invaliditeit van 80% of meer, 60% bij een invaliditeit van 55% tot 80% en 40% bij een invaliditeit van 25% tot 55%. Bij een algemene invaliditeit van minder dan 25% wordt de uitkering niet voortgezet. De uitkeringsduur is afhankelijk van de leeftijd van betrokkene. 58 jaar of ouder is: zes jaar; 53 jaar of ouder is: drie jaar; 48 jaar of ouder is: twee jaar; 43 jaar of ouder is: anderhalf jaar; 38 jaar of ouder is: een jaar; 33 jaar of ouder is: een half jaar; jonger is dan 33 jaar: nihil. De uitkering bedraagt na afloop van deze leeftijdsgerelateerde periode minimaal het op grond van de invaliditeitsgraad vastgestelde uitkeringspercentage van de laatstelijk genoten bezoldiging. De voortzetting van de uitkering geschiedt telkens voor termijnen van niet langer dan drie jaar. Op aanvraag kan de uitkering verder worden verlengd. Inkomsten uit arbeid worden gekort op de uitkering, dus ook op de verlengde uitkering wegens invaliditeit. Het bevoegd gezag kan in verband met die inkomsten de herziening van de invaliditeitsgraad en het uitkeringspercentage maximaal drie jaar uitstellen, zolang niet vaststaat dat het inkomsten betreft waartoe betrokkene met zijn krachten en bekwaamheden in staat is. Daarna worden de inkomsten uit arbeid geacht aan het genoemde criterium te voldoen en wordt de verlengde uitkering herzien of beëindigd.

4 3. Hoofdlijnen akkoord inzake aanpassing ABP regelingen aan WIA-wetgeving Voor overheidswerknemers ligt ook de focus op aan het werk helpen en aan het werk houden van (gedeeltelijk) arbeidsgeschikte werknemers. Daar waar sprake is van biedt de regeling een aanvullende inkomens bescherming. De systematiek van de WIA is daarbij doorvertaald in de bovenwettelijke aanvulling. Dat betekent dat deelname aan het arbeidsproces wordt beloond. De regeling kent de volgende elementen: De volledig en duurzaam arbeidsongeschikten (IVA) en de volledig en niet-duurzaam arbeidsongeschikten (WGA) ontvangen een aanvulling tot 70% van het laatstverdiende inkomen (=berekeningsgrondslag IP). Bij verhoging van de IVA uitkering naar 75%, wordt de bovenwettelijke uitkering van de volledig en duurzaam arbeidsongeschikte verhoogd naar 75% (volgt de IVA) De gedeeltelijk arbeidsgeschikten met recht op een loongerelateerde uitkering (WGA) ontvangen een bovenwettelijke uitkering die de WGA uitkering aanvult tot een niveau van 70% van het verschil tussen het laatstverdiende inkomen (ongemaximeerd) en het nieuwe inkomen. Bij volledige (100%) invulling van de restverdiencapaciteit bedraagt de bovenwettelijke uitkering 80% van het verschil tussen het laatstverdiende inkomen (ongemaximeerd) en het nieuwe inkomen. De gedeeltelijk arbeidsgeschikten die minimaal 50% van de restverdiencapaciteit benutten met recht op een loonaanvulling (WGA) ontvangen een bovenwettelijke uitkering die de WGA uitkering aanvult tot een niveau van 80% van het verschil tussen het laatstverdiende inkomen (ongemaximeerd) en het nieuwe inkomen. Dit nieuwe arbeidsinkomen wordt in deze berekening minimaal gelijk verondersteld aan de restverdiencapaciteit. De gedeeltelijk arbeidsgeschikte die minder dan 50% van de restverdiencapaciteit benut, ontvangt na afloop van de loongerelateerde periode gedurende 10 jaar een bovenwettelijke aanvulling die de vervolguitkering (WGA) aanvult. Bij re-integratie waarbij betrokkene tenminste 50% van zijn restverdiencapaciteit invult, ontvangt de gedeeltelijk arbeidsgeschikte onder voorwaarden een eenmalige bonus. De (bestaande) premievrije opbouw van OP/NP wordt voortgezet.

5 Schematisch overzicht ABP regeling (vanaf 1 juli 2006) Deelnemer met recht op uitkering WIA en ontslag/gewijzigde aanstelling op of na 1 juli 2006 Gedeeltelijk (35% tot 80%) arbeidsongeschikt Gedeeltelijk arbeidsgeschikten komen eerst in aanmerking voor een aanvulling op de een loongerelateerde WGAuitkering. Aanvulling tot het niveau van 70% van het verschil tussen het laatstverdiende salaris (ongemaximeerd) en het nieuwe inkomen. Volledig en duurzaam arbeidsongeschikt (>80% IVA) en volledig niet duurzaam (>80% WGA) Wel voldoende werk: Bij 100% invulling van de restverdiencapaciteit in de loongerelateerde fase WGA aanvulling tot het niveau van 80% van het verschil tussen het laatstverdiende salaris en het nieuwe inkomen. Bij minimaal 50% invulling van de restverdiencapaciteit in de loonaanvullende fase WGA aanvulling tot het niveau van 80% van het verschil tussen het laatstverdiende salaris en de restverdiencapaciteit. Niet voldoende werk: Recht op een aanvulling op de WGA-vervolguitkering ter hoogte van arbeids- ongeschiktheidspercentage maal 65% van het laatstverdiende inkomen.

6 4. Vergelijking WIA, verlengde uitkering Appa, (nieuwe) ABP regeling Wet inkomensvoorziening ABP regeling overheidspersoneel Verlengde uitkering Appa Doelstelling regeling Arbeidsparticipatie: van belang is wat de Tweeledig: focus op re-integratie en het Inkomensbescherming; compensatie van het werknemer, met zijn of haar beperkingen door benutten van arbeidsgeschiktheid. Daarnaast verlies aan verdiencapaciteit in vergelijking met ziekte of handicap, nog wél kan en wat hij of zij het bieden van inkomensbescherming bij gezonde personen met dezelfde ervaring en daarmee kan verdienen. opleiding. Start uitkering Na 104 weken loondoorbetaling bij ziekte Bij ontslag of gewijzigde aanstelling (op of na 1 Na afloop van de Appa wachtgelduitkering (na (uitkering wegens ziekte maximaal 170% laatste juli 2006) en recht op WIA uitkering. minimaal twee en maximaal zes jaar). loon) (Tot 1 juli 2006 geldt de overgangsregeling die Bij de verlengde wachtgelduitkering na 50 jaar materieel aansluit bij de bovenwettelijke en bij 10 dienstjaren is de verlengde uitkering regelingen zoals die bestonden tot 1 januari niet meer van belang. 2006) Toegang regeling Poortwachtertoets. Indien niet aan de re- Geen poortwachterstoets. Deelnemerschap en Geen poortwachtertoets. Indien de integratievereisten gedurende de eerste twee jaar voldoen aan rechtvoorwaarden bieden toegang. belanghebbende op de dag waarop de is voldaan, wordt de loondoorbetalingplicht van wachtgelduitkering eindigt geheel of gedeeltelijk de werkgever verlengd. algemeen invalide is, wordt de uitkering voor de duur van de invaliditeit voortgezet.

7 Wet inkomensvoorziening ABP regeling overheidspersoneel Verlengde uitkering Appa Categorieën Onderscheid naar mate van Onderscheid naar mate van Onderscheid naar invaliditeitsklassen: en kans op herstel: en invulling van de Bij invaliditeit van 80% of meer: 70%; Arbeidsongeschiktheid van ten minste 80% en restverdiencapaciteit: Van 55% tot 80%: 60%; geen of geringe kans op herstel (IVA) %: volledig en duurzaam Van 25% tot 55%: 40%. Arbeidsongeschiktheid van ten minste 80% met ongeschikten (IVA) en volledig en niet kans op herstel (WGA) duurzaam arbeidsongeschikten (WGA) Arbeidsongeschiktheid van ten minste 35% 35-80%: gedeeltelijk arbeidsongeschikten Bij een algemene invaliditeit van 25% wordt (WGA) die restverdiencapaciteit volledig invullen de uitkering niet voortgezet. Arbeidsongeschiktheid van minder dan 35% 35-80%: gedeeltelijk arbeidsongeschikten die (blijft in dienst). restverdiencapaciteit niet volledig, maar wel minimaal voor 50% invullen 35-80%: gedeeltelijk arbeidsongeschikten die restverdiencapaciteit niet voor minimaal 50% invullen <35% blijft in principe in dienst bij de werkgever, geen WIA dus geen bovenwettelijke aanvulling. Bij ontslag recht op WW. Duur uitkering In beginsel tot de leeftijd van 65 jaar. Er zijn in de In beginsel tot de leeftijd van 65 jaar. Gerelateerd aan leeftijd; De voortzetting van de WGA wel twee fasen te onderscheiden (zie Aangesloten wordt bij de uitkeringsfasen en - uitkering (minimaal 6 maanden bij 33 jaar of hierna). vormen van de WIA. De aanvulling op de ouder tot zes jaar bij 58 jaar of ouder). vervolguitkering is in duur beperkt tot max. 10 jaar.

8 Wet inkomensvoorziening ABP regeling overheidspersoneel Verlengde uitkering Appa Hoogte uitkering Gedeeltelijk arbeidsgeschikten komen eerst in Bij volledige 70% van de bezoldiging in de hoogste aanmerking voor een loongerelateerde aanvulling tot 70% van het laatstverdiende sklasse WGA-uitkering (70% van het verschil tussen het inkomen (berekeningsgrondslag). dagloon en het eventuele nieuwe inkomen). Bij gedeeltelijke in de loongerelateerde fase WGA en niet volledig invullen van de restverdiencapaciteit: aanvulling tot het niveau van 70% van het verschil tussen het laatstverdiende inkomen (berekeningsgrondslag) en het nieuwe inkomen. Bij 100% invullen van de restverdiencapaciteit aanvulling tot het niveau van 80%. Werken naast de uitkering Na de loongerelateerde uitkering hebben gedeeltelijk arbeidsgeschikten die voldoende De wettelijke prikkelwerking werken loont is doorvertaald in de bovenwettelijke aanvulling: Inkomsten uit of in verband met arbeid leiden gedurende ten hoogste drie jaar niet tot werken recht op een loonaanvulling. Deze Bij gedeeltelijke in de herziening of intrekking van de uitkering. Na loonaanvulling bedraagt 70% van het verschil loongerelateerde fase WGA en 100% afloop van deze periode wordt betrokkene met tussen het dagloon en het nieuwe inkomen of de invullen van de restverdiencapaciteit: inkomsten niet meer geacht algemeen invalide resterende verdiencapaciteit. De groep aanvulling tot het niveau van 80% van het te zijn. gedeeltelijk arbeidsgeschikten die niet verschil tussen het laatstverdiende inkomen (voldoende) werkt ontvangt een uitkering die (berekeningsgrondslag) en het nieuwe gerelateerd is aan het m inimumloon en het inkomen. spercentage. De Bij gedeeltelijk in de loonaanvulling is hoger dan een vervolguitkering. loonaanvullende fase WGA en minimaal 50% invullen van de restverdiencapaciteit: aanvulling tot het niveau van 80% van het

9 Wet inkomensvoorziening ABP regeling overheidspersoneel Verlengde uitkering Appa verschil tussen het laatstverdiende inkomen(berekeningsgrondslag) en de restverdiencapaciteit. Bij gedeeltelijke en minder dan 50% invullen van de restverdiencapaciteit, na afloop van de loongerelateerde fase WGA, aanvulling gedurende max. 10 jaar van de wettelijke vervolguitkering. Aanvulling ter hoogte van spercentage maal 65% van het laatstverdiende inkomen (berekeningsgrondslag). Re-integratie- Opgenomen in de Wia Re-integratiebonus indien gedeeltelijk Geen voorzieningen voorzieningen arbeidsongeschikte voor het einde van de 10 jaar termijn benutting restverdiencapaciteit uitbreidt tot minimaal 50%. Referte-eis 26 uit 39 (geldt alleen geldt voor de Geen referte-eis Geen referte-eis loongerelateerde WGA-uitkering).

Hoofdlijnenakkoord inzake aanpassing ABP-regelingen aan WIA-wetgeving (definitief vastgesteld in de Pensioenkamer van de ROP op 7 juni 2006)

Hoofdlijnenakkoord inzake aanpassing ABP-regelingen aan WIA-wetgeving (definitief vastgesteld in de Pensioenkamer van de ROP op 7 juni 2006) Hoofdlijnenakkoord inzake aanpassing ABP-regelingen aan WIA-wetgeving (definitief vastgesteld in de Pensioenkamer van de ROP op 7 juni 2006) Partijen De Stichting Verbond Sectorwerkgevers Overheid De Samenwerkende

Nadere informatie

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomen

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomen Verzekeringen Makelaardij Hypotheken Pensioenen Employment Benefits Bankzaken WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomen vrieling adviesgroep De WIA De WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)

Nadere informatie

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen De WIA De WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) zorgt ervoor dat werknemers die na de periode van twee

Nadere informatie

Werking van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)

Werking van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) Werking van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) Hierna geven wij voor u als werkgever - uitleg over de WIA. Een WIA-uitkering wordt aangevraagd tegen het einde van de periode van de loondoorbetalingsverplichting.

Nadere informatie

WIA Opvang Polis. op de WIA. Het antwoord van de. Van Kampen Groep. (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)

WIA Opvang Polis. op de WIA. Het antwoord van de. Van Kampen Groep. (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) WIA Opvang Polis Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Pagina 1 WIA Opvang Polis. Hoe wordt de hoogte van de WIA-uitkering berekend? De hoogte van de

Nadere informatie

Marz/CvA/U200516003 Lbr. 05/136 CVA/LOGA 05/40

Marz/CvA/U200516003 Lbr. 05/136 CVA/LOGA 05/40 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. (070) 373 8021 onderwerp WIA en wijziging CAR-UWO uw kenmerk ons kenmerk Marz/CvA/U200516003 Lbr. 05/136 CVA/LOGA 05/40 bijlage(n) 2 datum 21

Nadere informatie

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomen

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomen Verzekeringen Makelaardij Hypotheken Pensioenen Employment Benefits Bankzaken WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomen vrieling a d v i e s g r o e p De WIA De WIA (Wet Werk en Inkomen naar

Nadere informatie

Wia Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (verdiencapaciteit)

Wia Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (verdiencapaciteit) Wia Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (verdiencapaciteit) De oude WAO regeling geldt alleen nog voor mensen die op 01-01-2006 een WAO uitkering ontvingen Doel is dat de werkgever en werknemer er

Nadere informatie

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De gevolgen voor het inkomen bij langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De gevolgen voor het inkomen bij langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen De gevolgen voor het inkomen bij langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid Langdurig ziek/arbeidsongeschikt Jaar 1: werkgever betaalt minimaal 70%. In veel gevallen

Nadere informatie

WIA door de Tweede Kamer. Stand van zaken juli 2005

WIA door de Tweede Kamer. Stand van zaken juli 2005 WIA door de Tweede Kamer. Stand van zaken juli 2005 Van WAO naar WIA. Het kabinet wil de WAO per 1 januari 2006 vervangen door de nieuwe Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). De WIA benadrukt

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? Bang voor een gat in uw inkomen? Aanvullend pensioen. WGA uitkering. Uw salaris AOW + Vervolguitkering WGA 100% Inkomsten.

Arbeidsongeschikt? Bang voor een gat in uw inkomen? Aanvullend pensioen. WGA uitkering. Uw salaris AOW + Vervolguitkering WGA 100% Inkomsten. Arbeidsongeschikt? Bang voor een gat in uw inkomen? 1e jaar ziek 2e jaar ziek WGA uitkering WGA Aanvullend pensioen Met de van Centraal Beheer Achmea zijn grote financiële risico s afgedekt! Kijk op www.iak.nl/postnl

Nadere informatie

WIA Opvang Polis. www.vkg.com. Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Terecht méér dan verzekeraars

WIA Opvang Polis. www.vkg.com. Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Terecht méér dan verzekeraars WIA Opvang Polis Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Terecht méér dan verzekeraars www.vkg.com WIA Opvang Polis Versie 2008 Hoe wordt de hoogte van

Nadere informatie

Het antwoord van VKG op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)

Het antwoord van VKG op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Het antwoord van VKG op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Versie 16-08-2011 WIA Opvang Polis. Hoe wordt de hoogte van de WIA-uitkering berekend? De hoogte van de WIA-uitkering hangt niet

Nadere informatie

Zoja, start de uitkering dan: Direct na het overlijden van de werknemer of, Na het bereiken van de leeftijd van 18 jaar van het jongste kind

Zoja, start de uitkering dan: Direct na het overlijden van de werknemer of, Na het bereiken van de leeftijd van 18 jaar van het jongste kind Aanvullende Voorzieningen Werkgever Aan de werkgever van: Overlijden Heeft uw bedrijf een collectieve overlijdensverzekering afgesloten? Deze verzekering zorgt voor een extra jaarlijkse uitkering (aan

Nadere informatie

Individuele WIA werknemersverzekering

Individuele WIA werknemersverzekering Individuele WIA werknemersverzekering Inhoud Individuele WIA werknemersverzekering 3 Waar is deze verzekering voor? 3 Voor wie is deze verzekering? 3 Welke risico s verzekeren we? 3 Welke uitkering krijgt

Nadere informatie

WELKOM. Wet WIA 28 oktober 2015 Jos Walraven

WELKOM. Wet WIA 28 oktober 2015 Jos Walraven WELKOM Wet WIA 28 oktober 2015 Jos Walraven Onderwerpen Algemene uitleg WIA Rekenvoorbeelden WGA-uitkering Wat is een maatman? Beschikking WGA-uitkering Productoplossingen Werkgeversrisico s Aandachtspunten

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen INHOUD PAGINA 1. Inleiding 2 2. Arbeidsongeschiktheid en uitkeringen vanuit de overheid 3 3. Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen 5 4. Vragen staat vrij! 8 1. Inleiding

Nadere informatie

WIA

WIA 2019 WIA na We ar rk We Ar & t be In ids kom ve e rm n og en Werk & Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomensaanvullingen bij arbeidsongeschiktheid Als werkgever kunt u een aantal verzekeringen afsluiten die

Nadere informatie

Reden. Arbeidsongeschiktheid

Reden. Arbeidsongeschiktheid Formulier Aanvullende Voorzieningen Werkgever Gegevens werkgever Naam werkgever: Adres werkgever: Postcode en woonplaats: Contactpersoon (ingevuld door): Gegevens werknemer Naam werknemer: Adres werknemer:

Nadere informatie

WIA Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

WIA Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen WIA Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen WIA-bodemverzekering WGA-aanvullingsverzekering WIA-excedentverzekering Meer bestedingsruimte bij arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Uw werknemer kan vervolgens weloverwogen besluiten om de financiële gevolgen van overlijden en arbeidsongeschiktheid wel of niet te accepteren.

Uw werknemer kan vervolgens weloverwogen besluiten om de financiële gevolgen van overlijden en arbeidsongeschiktheid wel of niet te accepteren. Beste werkgever, Uw werknemer is met de S&A Adviesgroep in gesprek over zijn/haar lening met betrekking tot de eigen woning. Het is voor uw werknemer belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van overlijden

Nadere informatie

Beste werkgever, Heeft u nog vragen over dit formulier? Neem dan gerust contact op met: Qua Financiën

Beste werkgever, Heeft u nog vragen over dit formulier? Neem dan gerust contact op met: Qua Financiën Beste werkgever, Uw werknemer is met Qua Financiën in gesprek over zijn/haar lening voor een woning. Het is voor uw werknemer belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van overlijden en arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Pensioen 2 WGA Hiaat verzekering

Pensioen 2 WGA Hiaat verzekering Pensioen 2 WGA Hiaat verzekering Wat vindt u in Pensioen 1-2-3? Pensioen 1-2-3 biedt u informatie in drie lagen. Iedere informatielaag gaat iets dieper op de pensioen regeling in. In de eerste laag leest

Nadere informatie

Waarom ontvangt u dit formulier?

Waarom ontvangt u dit formulier? Waarom ontvangt u dit formulier? Inzicht en overzicht in collectieve verzekeringen zijn van belang bij financiële keuzes voor de werknemer Beste werkgever, Uw werknemer is met PlannersDesk te Arnhem in

Nadere informatie

IPAP Inkomen bij arbeidsongeschiktheid. werkgevershandleiding bij collectief contract

IPAP Inkomen bij arbeidsongeschiktheid. werkgevershandleiding bij collectief contract IPAP Inkomen bij arbeidsongeschiktheid werkgevershandleiding bij collectief contract Vooraf U hebt een collectief contract voor IPAP bij Loyalis Verzekeringen gesloten. In het contract wordt naar deze

Nadere informatie

AIOS, ZIEKTE EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID

AIOS, ZIEKTE EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID AIOS, ZIEKTE EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID 2 3 inhoud 1. Inleiding 4 2. Relevante wetgeving en CAO s 5 3. Arbeidsongeschikt als aios: de eerste twee jaar 5 4. Arbeidsongeschikt als aios: na twee jaar 7 5. Voorbeeld

Nadere informatie

Formulier: Aanvullende Voorzieningen Werkgever

Formulier: Aanvullende Voorzieningen Werkgever Formulier: Aanvullende Voorzieningen Werkgever Gegevens werkgever Gegevens werknemer Naam Werkgever: Adres Werkgever: Postcode en woonplaats: Contactpersoon (ingevuld door): Naam Werknemer: Adres Werknemer:

Nadere informatie

Wet- en regel geving bij arbeidsongeschiktheid

Wet- en regel geving bij arbeidsongeschiktheid Toelichting Wet- en regel geving bij arbeidsongeschiktheid Arbeidsongeschiktheids verzekeringen voor werknemers Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor werknemers Wordt u ziek en bent u na twee jaar nog

Nadere informatie

Allianz Productinformatie voor de adviseur

Allianz Productinformatie voor de adviseur Allianz Inkomensverzekeringen Nederland Schadeverzekering N.V. Allianz Productinformatie voor de adviseur Wagenparkmanagement Productinformatie voor de adviseur Allianz biedt werkgevers oplossingen voor

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen INHOUD PAGINA 1. Inleiding 2 2. Arbeidsongeschiktheid en de WIA-uitkeringen vanuit de overheid 3 3. Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen 5 4. Vragen staat vrij! 9 1.

Nadere informatie

Allianz Inkomensverzekeringen. Nederland Schadeverzekering N.V. wat nu? Wagenparkmanagement. De gevolgen van een WIA-uitkering voor uw inkomen

Allianz Inkomensverzekeringen. Nederland Schadeverzekering N.V. wat nu? Wagenparkmanagement. De gevolgen van een WIA-uitkering voor uw inkomen Allianz Inkomensverzekeringen Nederland Schadeverzekering N.V. Allianz In de WIA, wat nu? Wagenparkmanagement De gevolgen van een WIA-uitkering voor uw inkomen De gevolgen van een WIA-uitkering voor uw

Nadere informatie

WIA-inkomensvoorzieningen Defensie (stand van zaken per januari 2008)

WIA-inkomensvoorzieningen Defensie (stand van zaken per januari 2008) WIA-inkomensvoorzieningen Defensie (stand van zaken per januari 2008) INLEIDING Op 28 november 2006 is een Hoofdlijnenakkoord gesloten tussen werkgevers en werknemers bij Defensie over de bovenwettelijke

Nadere informatie

OHRA Inkomensgarantieplan. Met de aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van OHRA valt u niet in een financieel gat!

OHRA Inkomensgarantieplan. Met de aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van OHRA valt u niet in een financieel gat! OHRA Inkomensgarantieplan Met de aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van OHRA valt u niet in een financieel gat! De wet- en regelgeving Arbeidsongeschiktheid is iets wat ook ú kan overkomen.

Nadere informatie

Bijlagen. Bijlage 1. Schematische weergave van de belangrijkste naoorlogse kostwinnersbepalingen in de sociale verzekeringen

Bijlagen. Bijlage 1. Schematische weergave van de belangrijkste naoorlogse kostwinnersbepalingen in de sociale verzekeringen Bijlagen Bijlage 1 Figuur B 1.1 Schematische weergave van de belangrijkste naoorlogse kostwinnersbepalingen in de sociale verzekeringen Werknemersverzekeringen WW (1952)* WAO (1967) ZW (1930) Kring van

Nadere informatie

Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid. in het UMC

Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid. in het UMC Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid in het UMC Colofon December 2010, NFU-10.4229, op basis wetgeving per 1-1-10 Deze brochure is een uitgave van NFU, de werkgeversorganisatie van de UMC s. De inhoud

Nadere informatie

Brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 29544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 514 Brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 7 april 2014 Bijgaand treft u het rapport

Nadere informatie

V&VN Arboverpleegkundigen

V&VN Arboverpleegkundigen Dik Roseboom V&VN Arboverpleegkundigen Sociale Zekerheid Van WAO naar WIA Wet verbetering Poortwachter Nieuwe ziektewet Van WAO naar WIA Wijziging regelgeving 2005-2006 1 juli 2004: nieuw schattingsbesluit

Nadere informatie

2-10-2013. Modernisering Ziektewet. Wet BeZaVa. Waarom Modernisering Ziektewet. door Anja Heijstek

2-10-2013. Modernisering Ziektewet. Wet BeZaVa. Waarom Modernisering Ziektewet. door Anja Heijstek Modernisering Ziektewet door Anja Heijstek Wet BeZaVa Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Vangnetters ofwel Modernisering van de Ziektewet Waarom Modernisering Ziektewet U doet het goed

Nadere informatie

Toelichting op het invullen van werkgeversverklaring en/of intentieverklaring.

Toelichting op het invullen van werkgeversverklaring en/of intentieverklaring. Toelichting op het invullen van werkgeversverklaring en/of intentieverklaring. Geachte Werkgever / Personeelsfunctionaris, Uw medewerk(st)er is momenteel bezig met de aanvraag voor een financiering. Voor

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Korpsbeheerders van de regionale politiekorpsen College van Bestuur Politieacademie

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Korpsbeheerders van de regionale politiekorpsen College van Bestuur Politieacademie Ministerie van Veiligheid en Justitie > Retouradres Postbus 20301 2S00 EH Den haag Korpsbeheerders van de regionale politiekorpsen College van Bestuur academie Personeel & Materieel Schedeldoekshaven 200

Nadere informatie

Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld?

Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld? Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld? Toekomstplannen. Een andere woning, een verre reis of kinderen die gaan studeren. Je hebt uitdagend werk, een inkomen en ambities. Je moet

Nadere informatie

Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid. in het UMC

Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid. in het UMC Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid in het UMC Inhoudsopgave 1 Verandering van inkomen pagina 4 2 Eerste 104 weken 5 Eerste 52 weken: 100% inkomen 5 Tweede 52 weken: minimaal 70%, meer werken loont 5

Nadere informatie

Themabijeenkomst WIA. t.b.v. BA en VA. WIA/RSVA/Rijnstreek

Themabijeenkomst WIA. t.b.v. BA en VA. WIA/RSVA/Rijnstreek Themabijeenkomst WIA t.b.v. BA en VA R.M.. Mohanlal, regio-stafva Programma WIA in het kort Art. 29b ZW en WIA RIV-toets toets,, stand van zaken Beoordeling duurzaamheid arbeidsbeperkingen Discussie WIA

Nadere informatie

Waarom ontvang ik dit formulier?

Waarom ontvang ik dit formulier? Pagina 1 van 6 Waarom ontvang ik dit formulier? Beste werkgever, Uw werknemer is met Klikku.NL in gesprek over zijn/haar lening voor een woning. Het is voor uw werknemer belangrijk om te weten wat de gevolgen

Nadere informatie

Met dit formulier vraagt de werknemer bij u na wat u geregeld heeft en of dit ook specifiek voor deze werknemer geldt.

Met dit formulier vraagt de werknemer bij u na wat u geregeld heeft en of dit ook specifiek voor deze werknemer geldt. Waarom ontvang ik dit formulier? Beste werkgever, Uw werknemer is met Mister Mortgage in gesprek over een hypotheek of een financieel plan. Het is voor uw werknemer belangrijk om te weten wat de gevolgen

Nadere informatie

Langdurig arbeidsongeschikt. VOP0034_arbeidsongeschikt-2.indd 1 18-01-10 10:36

Langdurig arbeidsongeschikt. VOP0034_arbeidsongeschikt-2.indd 1 18-01-10 10:36 Langdurig arbeidsongeschikt VOP0034_arbeidsongeschikt-2.indd 1 18-01-10 10:36 1 Inleiding Arbeidsongeschikt worden is iets waar niemand graag aan denkt. Toch is het goed af en toe na te denken over wat

Nadere informatie

Ziek of arbeidsongeschikt?

Ziek of arbeidsongeschikt? Ziek of arbeidsongeschikt? SBZ vult uw uitkering aan. En uw pensioenopbouw wordt voortgezet. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars De arbeidsongeschiktheidswetgeving Op 1 januari 2006 is

Nadere informatie

VOORBEELD. Geboortenaam Voorletters Man Vrouw

VOORBEELD. Geboortenaam Voorletters Man Vrouw Loyalis N.V. is gevestigd te Heerlen en ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel Limburg onder nummer 14053378. Voorbeeldformulier Aanvullende Voorzieningen Werkgever Voor beide

Nadere informatie

Als u arbeidsongeschikt bent

Als u arbeidsongeschikt bent Landelijke vereniging Artsen in Dienstverban Als u arbeidsongeschikt bent Na twee jaar ziekte Arbeidsongeschiktheid heeft ingrijpende gevolgen. Door ziekte of een handicap kunt u uw vroegere werkzaamheden

Nadere informatie

Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid. in het UMC

Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid. in het UMC Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid in het UMC Inhoudsopgave 1 Verandering van inkomen pagina 4 2 Eerste 104 weken 5 Eerste 52 weken: 100% inkomen 5 Tweede 52 weken: minimaal 70%, meer werken loont 5

Nadere informatie

Werkgeversverklaring (in te vullen door de werkgever)

Werkgeversverklaring (in te vullen door de werkgever) Werkgeversverklaring (in te vullen door de werkgever) Gegevens werkgever Gegevens werknemer Aard van het dienstverband Verklaring voortzetting dienstverband (indien van toepassing) Naam werkgever: Adres:

Nadere informatie

Ondernemersplan Arbeidsongeschiktheid. WIA - Excedent. De Inkomensverzekeraar voor ondernemers

Ondernemersplan Arbeidsongeschiktheid. WIA - Excedent. De Inkomensverzekeraar voor ondernemers Ondernemersplan Arbeidsongeschiktheid WIA - Excedent De Inkomensverzekeraar voor ondernemers De Amersfoortse maakt ondernemen een stuk relaxter Als zelfstandig ondernemer of werkgever wilt u uzelf, uw

Nadere informatie

Ondernemersplan Arbeidsongeschiktheid. WIA - Excedent. De Inkomensverzekeraar voor ondernemers

Ondernemersplan Arbeidsongeschiktheid. WIA - Excedent. De Inkomensverzekeraar voor ondernemers Ondernemersplan Arbeidsongeschiktheid WIA - Excedent De Inkomensverzekeraar voor ondernemers De Amersfoortse is De Inkomensverzekeraar voor ondernemers en biedt zelfstandig ondernemers en werkgevers inkomenszekerheid

Nadere informatie

De Werkgever PRODUCTINFORMATIE. collectieve VERZEKERINGEN ALLE INFORMATIE IN ÉÉN OVERZICHT

De Werkgever PRODUCTINFORMATIE. collectieve VERZEKERINGEN ALLE INFORMATIE IN ÉÉN OVERZICHT De Werkgever PRODUCTINFORMATIE collectieve VERZEKERINGEN ALLE INFORMATIE IN ÉÉN OVERZICHT WAT U EERST MOET WETEN Als uw medewerker arbeidsongeschikt raakt, kan hij niet meer voor zijn inkomen zorgen. Vaak

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Financieel gezond bij arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Financieel gezond bij arbeidsongeschiktheid Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen Financieel gezond bij arbeidsongeschiktheid 2 WIA: financiële zekerheid is mogelijk In de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) staat werken naar vermogen centraal.

Nadere informatie

(Tijdelijk) Arbeidsongeschikt

(Tijdelijk) Arbeidsongeschikt Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf (Tijdelijk) Arbeidsongeschikt www.pensioenfondsrobeco.nl 1 april 2018 (Tijdelijk) Arbeidsongeschikt (Tijdelijk) Arbeidsongeschikt Inhoudsopgave 3 1 De

Nadere informatie

(Tijdelijk) Arbeidsongeschikt

(Tijdelijk) Arbeidsongeschikt Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf (Tijdelijk) Arbeidsongeschikt www.pensioenfondsrobeco.nl 25 juni 2017 Inhoudsopgave 3 1 De wettelijke regelingen 4 1.1 Ben je volledig arbeidsongeschikt?

Nadere informatie

Inkomensgarantieplan voor Overheid & Onderwijs. De oplossing voor inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid

Inkomensgarantieplan voor Overheid & Onderwijs. De oplossing voor inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid Inkomensgarantieplan voor Overheid & Onderwijs De oplossing voor inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid Inhoud De kracht van OHRA 3 Waarom verzekeren bij OHRA? 4 Wettelijke regelingen 5 Het OHRA Inkomensgarantieplan

Nadere informatie

Nierpatiënten Vereniging Nederland. Biedt perspectief!

Nierpatiënten Vereniging Nederland. Biedt perspectief! Nierpatiënten Vereniging Nederland Biedt perspectief! PROCEDURE Wet verbetering poortwachter Week 1: ziekmelding bij werkgever en arbodienstverlening. Week 6: probleemanalyse bedrijfsarts (evaluatie/bijstelling

Nadere informatie

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs Waar is deze verzekering voor? Wat is WIA? In deze brochure leggen wij uit waarvoor deze verzekering is, welke dekkingen u kunt sluiten, welke uitkering

Nadere informatie

WIA verzekering Overheid & Onderwijs

WIA verzekering Overheid & Onderwijs WIA verzekering Overheid & Onderwijs Informatie voor de werknemer Waar is deze verzekering voor? In deze brochure leggen wij uit waarvoor deze verzekering is, welke uitkering u kunt krijgen en wat de verzekering

Nadere informatie

H12 Ziektewet en wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

H12 Ziektewet en wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen Samenvatting Sociale kaart en sociale zekerheid Sharon. D 22-05-2017 H12 Ziektewet en wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen In dit hoofdstuk gaat het om 2 werknemersverzekeringen namelijk de ZW(ziektewet)

Nadere informatie

W etopdearbeidsongeschiktheidsverzekering. W etwerkeninkomennaararbeidsvermogen

W etopdearbeidsongeschiktheidsverzekering. W etwerkeninkomennaararbeidsvermogen W etopdearbeidsongeschiktheidsverzekering De W etopdearbeidsongeschiktheidsverzekering(wao) is een Nederlandse wet die is bedoeld voor werknemers die langdurig ziek of gehandicapt zijn en niet meer (volledig)

Nadere informatie

De wet Werk en Inkomen naar. Arbeidsvermogen. Deze wet is van kracht geworden. Op 29 december 2005

De wet Werk en Inkomen naar. Arbeidsvermogen. Deze wet is van kracht geworden. Op 29 december 2005 De WIA De wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Deze wet is van kracht geworden Op 29 december 2005 1 De poortwachter De Wet Verbetering Poortwachter 1 is van kracht geworden Op 1april 2002 2 De arbodienst

Nadere informatie

Inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid >START. De Werkgevers AOV Hiaat en Hiaat Uitgebreid voor Achmea-medewerkers

Inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid >START. De Werkgevers AOV Hiaat en Hiaat Uitgebreid voor Achmea-medewerkers Inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid >START De Werkgevers AOV Hiaat en Hiaat Uitgebreid voor Achmea-medewerkers Inhoudsopgave Arbeidsongeschiktheid. Het kan ook jou overkomen. 3 De WIA in het kort

Nadere informatie

IA-inkomensvoorzieningen Defensie (stand van zaken per januari 2009)

IA-inkomensvoorzieningen Defensie (stand van zaken per januari 2009) IA-inkomensvoorzieningen Defensie (stand van zaken per januari 2009) INLEIDING Op 28 november 2006 is een Hoofdlijnenakkoord gesloten tussen werkgevers en werknemers bij Defensie over de bovenwettelijke

Nadere informatie

Inhoudsopgave. pagina

Inhoudsopgave. pagina Arbeidsongeschiktheid wat u zeker weten moet Inhoudsopgave pagina Inkomen bij arbeidsongeschiktheid 4 ABP ArbeidsongeschiktheidsPensioen 6 Uw uitkering 7 Uw pensioenopbouw 9 Aanvragen 18 De betaling 19

Nadere informatie

De WIA Krater WIA. Dank voor uw interesse. Kan Classen Consultancy u van dienst zijn? Neem dan contact op via

De WIA Krater WIA. Dank voor uw interesse. Kan Classen Consultancy u van dienst zijn? Neem dan contact op via De WIA Krater WIA Een ding wat blijft terugkomen in mijn adviespraktijk inzake de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) is de welbekende WIA KRATER en onbekendheid met de materie. Dit boekje zal

Nadere informatie

AIOS, ZIEKTE EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID

AIOS, ZIEKTE EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID AIOS, ZIEKTE EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Relevante wetgeving en CAO s 3. Arbeidsongeschikt als aios: de eerste twee jaar 4. Arbeidsongeschikt als aios: na twee jaar 5. Voorbeeld

Nadere informatie

Informatiebrochure voor werkgevers en werknemers. januari 2014

Informatiebrochure voor werkgevers en werknemers. januari 2014 xib nte lan Inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid van werknemers in de mode-, interieur-, tapijten textielindustrie. Collectieve WGA Hiaatverzekering Uitgebreid (SAVAMITT-Verzekering) Informatiebrochure

Nadere informatie

Formulier Aanvullende Voorzieningen Werkgever

Formulier Aanvullende Voorzieningen Werkgever Nieuwstraat 67 7151 CD Eibergen info@lansinkenpartners.nl www.lansinkenpartners.nl KvK: 70397139 IBAN: NL04 KNAB 0257 1451 84 Formulier Aanvullende Voorzieningen Werkgever Gegevens werkgever Naam werkgever:

Nadere informatie

WIA verzekering Zorg & Welzijn Informatie voor de werknemer

WIA verzekering Zorg & Welzijn Informatie voor de werknemer WIA verzekering Zorg & Welzijn Informatie voor de werknemer Waar is deze verzekering voor? In deze brochure leggen wij uit waarvoor deze verzekering is, welke uitkering u kunt krijgen en wat de verzekering

Nadere informatie

U bent ARBEIDS- ONGESCHIKT. Wat betekent WIA voor uw pensioen?

U bent ARBEIDS- ONGESCHIKT. Wat betekent WIA voor uw pensioen? U bent ARBEIDS- ONGESCHIKT Wat betekent WIA voor uw pensioen? 1. U bent arbeidsongeschikt Inhoud 1. U bent arbeidsongeschikt... 2 2. Wat betekent arbeidsongeschiktheid voor uw inkomen?... 2 2.1 WIA-uitkering

Nadere informatie

WELKOM. WIA voorlichting

WELKOM. WIA voorlichting WELKOM WIA voorlichting WIA, WGA, IVA, VVU, LAU WIA : Werk Inkomen naar Arbeidsvermogen WGA: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten IVA: Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten VVU: Vervolguitkering

Nadere informatie

personeelsplan Arbeidsongeschiktheid WIA Vaste Aanvulling AOV De Inkomensverzekeraar voor ondernemers

personeelsplan Arbeidsongeschiktheid WIA Vaste Aanvulling AOV De Inkomensverzekeraar voor ondernemers personeelsplan Arbeidsongeschiktheid WIA Vaste Aanvulling AOV De Inkomensverzekeraar voor ondernemers De Amersfoortse is De Inkomensverzekeraar voor ondernemers en biedt zelfstandig ondernemers en werkgevers

Nadere informatie

Praktijkvoorbeelden WIA-oplossingen 2013

Praktijkvoorbeelden WIA-oplossingen 2013 Rekenvoorbeelden per WIA-scenario De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) is taaie materie, zelfs voor specialisten. Er zijn veel scenario s mogelijk, afhankelijk van het inkomen van de werknemer,

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs Waar is deze verzekering voor? Wat is WIA? In deze brochure leggen wij uit voor wie en waarvoor deze verzekering is, welke dekkingen u kunt sluiten, welke

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling rechten en plichten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid

Uitvoeringsregeling rechten en plichten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid Uitvoeringsregeling rechten en plichten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid Geldig sinds: 20-3-2014 Wetstechnische informatie Type overheidsorganisatie Naam overheidsorganisatie WWW-adres overheidsorganisatie

Nadere informatie

3-12-2014. Verzuim Zorg Pakket

3-12-2014. Verzuim Zorg Pakket 3-12-2014 Onze kantoren Goes Zierikzee Middelburg Kantoren Spijkenisse Terneuzen Bergen op Zoom Wat kunnen wij? Informeren Analyseren Adviseren Bemiddelen Service/Beheer Volmacht Provinciaal Beurs Leven

Nadere informatie

personeelsplan Arbeidsongeschiktheid WGA-Gat verzekering De Inkomensverzekeraar voor ondernemers

personeelsplan Arbeidsongeschiktheid WGA-Gat verzekering De Inkomensverzekeraar voor ondernemers personeelsplan Arbeidsongeschiktheid WGA-Gat verzekering De Inkomensverzekeraar voor ondernemers De Amersfoortse maakt ondernemen een stuk relaxter Als zelfstandig ondernemer of werkgever wilt u uzelf,

Nadere informatie

Werkgevers AOV. WGA-Hiaatverzekering Uitgebreid. Inkomensbescherming bij arbeidsongeschiktheid via uw cao

Werkgevers AOV. WGA-Hiaatverzekering Uitgebreid. Inkomensbescherming bij arbeidsongeschiktheid via uw cao Werkgevers AOV WGA-Hiaatverzekering Uitgebreid Inkomensbescherming bij arbeidsongeschiktheid via uw cao I N H O U D S O P G A V E Goed geregeld 3 De WIA in het kort 4 Praktijkvoorbeeld 6 Goed geregeld

Nadere informatie

WIA-wijzer. Inleiding

WIA-wijzer. Inleiding WIA-wijzer Inleiding Is een werknemer (langdurig) ziek dan kan dit grote gevolgen hebben voor de sportorganisatie. Het hindert de bedrijfsvoering en het leidt tot extra kosten. Vanaf 1 januari 2004 geldt

Nadere informatie

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs De Stichting Sociaal Fonds Infrastructuur en Milieu Waar is deze verzekering voor? Wat is WIA? In deze brochure leggen wij uit voor wie en waarvoor deze

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid wat u zeker weten moet

Arbeidsongeschiktheid wat u zeker weten moet Arbeidsongeschiktheid wat u zeker weten moet Inhoudsopgave pagina Inkomen bij arbeidsongeschiktheid 4 ArbeidsongeschiktheidsPensioen 6 Uw uitkering 7 Uw pensioenopbouw 9 AAOP aanvragen 18 De betaling 19

Nadere informatie

De collectieve WGA Hiaat verzekeringen voor werknemers in de Metaal- en Elektrotechnische industrie

De collectieve WGA Hiaat verzekeringen voor werknemers in de Metaal- en Elektrotechnische industrie Toelichting De collectieve WGA Hiaat verzekeringen voor werknemers in de Metaal- en Elektrotechnische industrie Inkomensoplossingen bij arbeidsongeschiktheid Inkomensoplossingen bij arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Niet (kunnen) werken. 1. Werkloosheidswet (WW)

Niet (kunnen) werken. 1. Werkloosheidswet (WW) Niet (kunnen) werken Hieronder worden een aantal uitkeringen besproken waar mensen een beroep op kunnen doen wanneer zij buiten hun eigen toedoen niet kunnen werken. Bijvoorbeeld omdat zij hun baan verliezen,

Nadere informatie

digitate minuut I Werkstroom Volledige werkstroom Page 1 of I Digitale minuut Voortgang WAO WIA Eindparaaf Gijzen, P.W. van - BD/PV/P&M Datum/paraaf

digitate minuut I Werkstroom Volledige werkstroom Page 1 of I Digitale minuut Voortgang WAO WIA Eindparaaf Gijzen, P.W. van - BD/PV/P&M Datum/paraaf Digitale minuut Page 1 of I digitate minuut I Voortgang WAO WIA 1 DGPol Behandelaar Nieuwenhuys BSc MSc, R.G.E. mw. - BD/PV/P&M Werkstroom Eindparaaf Gijzen, P.W. van - BD/PV/P&M /paraaf Paminco: Instructie:

Nadere informatie

De risico s van de WIA

De risico s van de WIA De risico s van de WIA De Wet Werk in Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) is aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer zal de WIA na het zomerreces behandelen. De verwachting is dat ook de Eerste

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling rechten en plichten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid

Uitvoeringsregeling rechten en plichten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid CVDR Officiële uitgave van Noord-Holland. Nr. CVDR373553_2 6 februari 2018 Uitvoeringsregeling rechten en plichten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid Gedeputeerde Staen van Noord-Holland; Besluiten vast

Nadere informatie

WGA-eigenrisicoverzekering

WGA-eigenrisicoverzekering WGA-eigenrisicoverzekering Productkenmerken Onderdeel van PersoneelsImpulz WGA-eigenrisicoverzekering Productkenmerken Met ingang van 29 december 2005 is de WIA (wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Vaststelling Uitvoeringsregeling rechten en plichten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid

PROVINCIAAL BLAD. Vaststelling Uitvoeringsregeling rechten en plichten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Drenthe. Nr. 1812 30 maart 2016 Vaststelling Uitvoeringsregeling rechten en plichten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid Besluit van Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Ik ben ziek Wat nu? Informatiebrochure voor werknemers November 2007

Ik ben ziek Wat nu? Informatiebrochure voor werknemers November 2007 Ik ben ziek Wat nu? Informatiebrochure voor werknemers November 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De Wet Verbetering Poortwachter (WVP).. 4 Contact met de arbodienst 4 Opstellen Plan van Aanpak 5 Uitvoeren

Nadere informatie

U bent arbeidsongeschikt. Wat betekent WIA voor uw pensioen?

U bent arbeidsongeschikt. Wat betekent WIA voor uw pensioen? U bent arbeidsongeschikt Wat betekent WIA voor uw pensioen? Inhoud 1. U bent arbeidsongeschikt 3 2. Wat betekent arbeidsongeschiktheid voor uw inkomen? 3 2.1 WIA-uitkering van UWV 3 2.2 Wat kunt u doen?

Nadere informatie

De WIA, een ingewikkelde wet Door Ynske Jansen en Gemma de Meijer, m.m.v. mr. Sjoerd Visser

De WIA, een ingewikkelde wet Door Ynske Jansen en Gemma de Meijer, m.m.v. mr. Sjoerd Visser De WIA, een ingewikkelde wet Door Ynske Jansen en Gemma de Meijer, m.m.v. mr. Sjoerd Visser De Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) regelt een uitkering voor mensen die op of na 1 januari 2004

Nadere informatie

WELKOM OP DE INFORMATIEBIJEENKOMST WIA

WELKOM OP DE INFORMATIEBIJEENKOMST WIA De WIA WELKOM OP DE INFORMATIEBIJEENKOMST WIA 1 De WIA De wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Deze wet is van kracht geworden Op 29 december 2005 2 De poortwachter De Wet Verbetering Poortwachter

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheidspensioen. voor huisartsen in dienstverband

Arbeidsongeschiktheidspensioen. voor huisartsen in dienstverband Arbeidsongeschiktheidspensioen voor huisartsen in dienstverband Inleiding Huisartsen in dienstverband nemen sinds 1 januari 2007 deel aan de pensioenregeling van de Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen

Nadere informatie

REGLEMENT WGA-HIAATREGELING

REGLEMENT WGA-HIAATREGELING REGLEMENT WGA-HIAATREGELING STICHTING BEDRIJFSPENSIOENFONDS VOOR DE KOOPVAARDIJ GELDEND OP 1 JANUARI 2012 januari 2012 REGLEMENT WGA-HIAATREGELING ARTIKEL 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

Productinformatie Aon

Productinformatie Aon Productinformatie Aon Werknemers die arbeidsongeschikt zijn ten gevolge van ziekte, ongeval of gebrek, krijgen gedurende de eerste 104 weken hun loon van de werkgever doorbetaald. Voor de werkgever is

Nadere informatie

Overgangsbepalingen. Was u in dienst voor 1 januari 2018? Dan gelden er voor u extra regels:

Overgangsbepalingen. Was u in dienst voor 1 januari 2018? Dan gelden er voor u extra regels: Was u in dienst voor 1 januari 2018? Dan gelden er voor u extra regels: Nr. 131 Pensioengevend inkomen bij werkloosheidsuitkering of ontslaguitkering Werknemer met een lopend recht ABP betaalt het ABP

Nadere informatie