1 Inleiding 3. 2 Toezichtvisie 4. 3 Toezichtkader Toezichtthema s Samenvatting Toezichtkader 6. 4 Toetsingskader 7 4.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Inleiding 3. 2 Toezichtvisie 4. 3 Toezichtkader Toezichtthema s Samenvatting Toezichtkader 6. 4 Toetsingskader 7 4."

Transcriptie

1

2 Pagina 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Toezichtvisie 4 3 Toezichtkader Toezichtthema s Samenvatting Toezichtkader 6 4 Toetsingskader Toetsingskader 8 BIJLAGE 9 1. Regulerend kader Externe regelgeving Interne regelgeving Samenvatting Regulerend kader 12

3 Pagina 3 1 Inleiding De Raad van Commissarissen (hierna: RvC) heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van het bestuur van de Stichting HW Wonen en op de algemene gang van zaken binnen de stichting. Tevens staat de RvC het bestuur met raad terzijde en vervult de RvC de rol van werkgever van het bestuur. Het invulling geven aan de verschillende rollen van het toezichthouderschap kan complex zijn. Tegelijkertijd is zowel de politiek-bestuurlijke als de maatschappelijke omgeving van HW Wonen dynamisch. De RvC wil op een meer eigen en systematische wijze invulling geven aan het toezichthouderschap. Daartoe heeft de RvC op 3 november 2017 het voorliggende toetsingskader vastgesteld. Het toetsingskader geeft richting aan het handelen van de RvC en het effectief houden van toezicht. Via het toetsingskader maakt de RvC inzichtelijk waar de focus van het toezicht ligt en welke prioriteiten daarbij worden gesteld. Ten slotte is met het vaststellen van het toetsingskader voldaan aan de opdracht vanuit interne regelgeving en de governancecode 1 om een toetsingskader te hanteren. In de bijlage is een overzicht opgenomen van de relevante interne en externe regelgeving inzake (het regulerend kader) met betrekking tot het houden van toezicht. Het toetsingskader is het resultaat van de visie op toezicht houden van de RvC en het toezichtkader dat aan die visie wordt verbonden. De opbouw van het toetsingskader bestaat uit de volgende stappen: 1. Toezichtvisie: in hoofdstuk 2 staat de visie van de RvC op het houden van toezicht centraal. 2. Toezichtkader: hoofdstuk 3 bevat de thema s waar de RvC toezicht op houdt en prioriteit geeft. 3. Toetsingskader: in dit hoofdstuk is het toezichtkader vertaald naar criteria en momenten van bestuurlijke verantwoording. (Een vertegenwoordiging van) het bestuur is betrokken geweest bij de totstandkoming van het toetsingskader. Het kader wordt regelmatig geëvalueerd en zo nodig aangepast aan nieuwe omstandigheden en ontwikkelingen die van invloed zijn op het toezicht van de RvC. Toezichtkader Toezichtvisie Toetsingskader 1 Governancecode Woningcorporaties 2015 (laatst gewijzigd november 2016) - bepaling 3.13.

4 Pagina 4 2 Toezichtvisie De toezichtvisie van de RvC van HW Wonen is als volgt: De Raad van Commissarissen (RvC) vervult de rol van toezichthouder, werkgever en klankbord van het bestuur van HW Wonen. De RvC houdt toezicht op het goed en betaalbaar huisvesten van de doelgroep van HW Wonen, de efficiënte besteding van middelen en de continuïteit van de organisatie op de lange termijn. Daarbij heeft de RvC aandacht voor de brede maatschappelijke rol die HW Wonen heeft bij het ontwikkelen van vitale gemeenschappen in het werkgebied. De RvC stimuleert dat HW Wonen daarin een actieve rol vervult en samenwerkt met betrokken partijen. De RvC weegt de belangen van (toekomstige) huurders en andere bij HW Wonen betrokken belanghebbenden. De RvC is betrokken en deskundig en weet het bestuur en de organisatie van HW Wonen scherp te houden door het stellen van de juiste vragen. 3 Toezichtkader De RvC handelt volgens bovenstaande visie op het houden van toezicht. De visie is concreter gemaakt in de vorm van een toezichtkader. In het toezichtkader zijn de uitgangspunten benoemd als het gaat om de wijze waarop de RvC toezicht houdt. Daarnaast zijn drie toezichtthema s gedefinieerd waarop de RvC toezicht houdt en prioriteit aan geeft (3.1). De RvC hanteert de volgende uitgangspunten in de wijze waarop het toezichthouderschap wordt ingevuld: De RvC is toegankelijk, mensgericht en naar buiten gericht; De RvC houdt risicogericht toezicht en bewaakt daartoe de balans tussen de hoofdlijnen en de details in de agendering en de informatievoorziening (risicogericht toezicht via een dashboard); De RvC houdt situationeel toezicht. De RvC herkent in welke situatie HW Wonen zich in het algemeen of op onderwerpen bevindt (routine, verandering, crisis) en acteert daarnaar. 3.1 Toezichtthema s De RvC heeft drie thema s gedefinieerd waarop toezicht wordt gehouden. Van alle thema s die in het kader van toezicht kunnen worden geformuleerd, zijn dit de drie thema s waar de huidige RvC van HW Wonen prioriteit aan geeft. De RvC houdt toezicht op: De volkshuisvestelijke visie van HW Wonen; De koers van HW Wonen langs strategische thema s; De effectiviteit van de bedrijfsvoering en de governance van HW Wonen.

5 Pagina 5 De toezichtthema s zijn verbonden met de toezichtvisie (2) en in de volgende paragrafen nader uitgewerkt. De drie thema s worden samengevat in de vorm van een tabel (3.2) en nader uitgewerkt in het toetsingskader (4). 1. Volkshuisvestelijke visie Het doen van investeringen op het gebied van volkshuisvesting vraagt om het maken van afwegingen over een periode van soms enkele decennia. Het maken van lange termijn afwegingen is niet eenvoudig. Immers niemand weet hoe de wereld er over veertig jaar uitziet. Dat neemt niet weg dat een aantal actuele trends of onderwerpen kunnen worden geïdentificeerd waarvan nu al duidelijk is dat deze van (grote) invloed zijn op de volkshuisvestelijke taak van HW Wonen. De RvC voert een verkennend gesprek met het bestuur over het vormgeven van de langetermijnstrategie op basis van deze actuele onderwerpen, zoals: Regionale en demografische ontwikkelingen: vergrijzing/vertrek van jongeren, ontwikkelingen in de aanpalende regio s. Duurzaamheid & Innovatie: in breed perspectief (technologie, ecologie, organisatie, enz.); Zorg & Welzijn: langer thuis wonen, vergrijzing; De actuele thema s zijn niet los van elkaar te zien en vormen gezamenlijk als het ware een breed en integraal volkshuisvestelijk toezichtkader. Bijvoorbeeld als sprake is van vergrijzing (demografie) is de inzet van domotica (innovatie) voor zorgbehoevende huurders (zorg & welzijn) een duurzame denkrichting die bijdraagt aan het langer thuis kunnen blijven wonen. 2. Strategische thema s Het ondernemingsplan bevat de strategische lijnen waarlangs HW Wonen zich op de korte en middellange termijn ontwikkelt. Hiertoe zijn thema s uitgewerkt en gekoppeld aan doelstellingen, een aanpak (hoe) en een periode (wanneer). Het Ondernemingsplan HW Wonen 2.0 bevat nu de volgende strategische thema s: Professionele dienstverlening Betaalbare huisvesting voor de primaire doelgroep Leefbare en vitale Hoeksche Waard Presteren naar vermogen HW Wonen 2.0 De RvC houdt toezicht op het bereiken van de doelstellingen zoals opgenomen in het ondernemingsplan en monitort de uitvoering ervan. Daarbij heeft de RvC aandacht voor de consistentie van het beleid en de doorvertaling van het ondernemingsplan in de (meerjaren)begroting, het jaarplan en uiteindelijk de speerpunten voor de individuele bestuurder(s). Het Ondernemingsplan is in voorbereiding.

6 Pagina 6 3. Bedrijfsvoering en governance De RvC houdt toezicht op de effectiviteit van de bedrijfsvoering en de governance van HW Wonen. Daarbij is het van belang dat HW Wonen voldoet aan de randvoorwaarden (o.a. financieel en juridisch) die voortkomen uit zowel externe regelgeving als interne opgestelde regels en afspraken 2. Deze randvoorwaarden vormen de basis voor de interne organisatie van HW Wonen en zijn noodzakelijk voor het behalen van volkshuisvestelijke doelen op de lange termijn. De RvC houdt toezicht op de effectiviteit van de bedrijfsvoering en de governance van HW Wonen door de onderstaande aspecten te beoordelen: Dashboard kritieke prestatie-indicatoren (KPI s) Doelmatigheid en doeltreffendheid van bestedingen Risicomanagement Organisatieontwikkeling en medewerkerstevredenheid Kwaliteit en effectiviteit van de RvC, het bestuur en de onderlinge relatie Transparantie en verantwoording Goede omgang met huurders en andere stakeholders Werkwijze in overeenstemming met de governancecode woningcorporaties en maatschappelijke normen (compliance) Via het volgen van bijbehorende kritieke prestatie-indicatoren (KPI s), maar ook het beoordelen van reguliere verantwoordingsdocumenten en het voeren van gesprekken met medewerkers en stakeholders beoordeelt de RvC of de bedrijfsvoering en de governance van HW Wonen effectief is en daarmee of de basis op orde is. 3.2 Samenvatting Toezichtkader No Uitgangspunten toezicht 1 De RvC is toegankelijk, mensgericht en naar buiten gericht 2 De RvC houdt risicogericht toezicht en evenwicht tussen hoofdlijnen en details 3 De RvC houdt situationeel toezicht 2 In de bijlage is in de vorm van een regulerend kader een overzicht opgenomen van relevante interne en externe regelgeving.

7 Pagina 7 No Toezichtthema s Aspecten per thema 1 Volkshuisvestelijke visie Regionale en demografische ontwikkelingen Duurzaamheid & Innovatie Zorg & Welzijn 2 Koers langs strategische thema s Doelstellingen ondernemingsplan 3 Effectiviteit bedrijfsvoering en governance Dashboard KPI s Doelmatigheid en doeltreffendheid bestedingen Risicomanagement Organisatieontwikkeling en medewerkerstevredenheid Kwaliteit en effectiviteit RvC, bestuur en onderlinge relatie Transparantie en verantwoording Omgang met huurders en andere stakeholders Compliance aan governancecode woningcorporaties en maatschappelijke normen 4 Toetsingskader In het toetsingskader zijn de criteria opgenomen die de RvC bij de drie toezichtthema s en bijbehorende aspecten hanteert. Tevens is opgenomen op welke wijze daarover wordt gerapporteerd. Dit betreft in principe bestaande momenten van verantwoording en monitoring en de daaraan gekoppelde verantwoordingsdocumenten en rapportages. Het toetsingskader leidt niet tot een extra verantwoordingsdocument, maar tot een integraal overzicht voor de RvC. In onderstaande tabel is het toetsingskader opgenomen.

8 Pagina Toetsingskader No Thema Aspecten Criteria Verantwoording 1 Volkshuisvestelijke visie Onder andere: Regionale en demografische ontwikkelingen Duurzaamheid & Innovatie Zorg & Welzijn Ontwikkeling volkshuisvestelijke visie en strategie voor de lange termijn op basis van actuele, integrale thema s Verkennen en ontwikkelen beleidskader duurzaamheid in breed perspectief Via verkennende gesprekken tussen bestuur en RvC Via regulier besluitvormingsproces RvC 2 Koers langs strategische thema s Doelstellingen ondernemingsplan Doelstellingen ondernemingsplan tijdig behaald Doorvertaling doelstellingen ondernemingsplan Periodiek via reguliere monitor OP Procesverantwoording over doorvertaling OP in begroting, jaarplan en speerpunten voor bestuur(ders) 3 Effectiviteit bedrijfsvoering en governance 1. Dashboard KPI s 2. Doelmatigheid en doeltreffendheid bestedingen 3. Risicomanagement 4. Organisatieontwikkeling en medewerkerstevredenheid 5. Kwaliteit en effectiviteit RvC, bestuur en onderlinge relatie 6. Transparantie en verantwoording 7. Omgang met huurders en andere stakeholders 8. Compliance aan governancecode woningcorporaties en maatschappelijke normen 1. KPI s voldoen aan gestelde normen 2. Bestedingen zijn doelmatig en doeltreffend in relatie tot de begroting 3. Risico s zijn in beeld, acceptabel en voorzien van passende maatregelen 4. Organisatie ontwikkelt zich positief en medewerkers zijn tevreden 5. Statuten en reglementen voor bestuur en RvC worden gevolgd en het (onderling) functioneren wordt besproken 6. Transparante besluitvorming en verantwoording daarover 7. Betrokkenheid huurders en andere stakeholders bij besluitvorming 8. De governancecode woningcorporaties en de integriteitcode worden nageleefd 1. Reguliere verantwoording 2. Regulier via begroting, jaarrekening en verslag van de accountant 3. Via Auditcommissie en reguliere risicomanagementrapportages 4. Via individuele gesprekken en medewerkerstevredenheidsonderzoek 5. Via Remuneratiecommissie, jaarlijkse zelfevaluatie en (half)jaargesprek met bestuur(ders) 6. Reguliere verantwoording over besluitvormingsprocessen 7. Via periodieke (in)formele gesprekken met huurders en informele contacten met andere stakeholders 8. Monitoring naleving governancecode woningcorporaties en integriteitcode

9 Pagina 9 BIJLAGE 1 Regulerend kader Het regulerend kader bevat een overzicht van relevante regelgeving (thema s) met betrekking tot het houden van toezicht op HW Wonen. Enerzijds zijn dit regels die voortkomen uit externe wet- en regelgeving (1.1). Anderzijds komen deze regels voort uit interne regelgeving en door HW Wonen vastgesteld beleid (1.2). De regels en richtlijnen in het regulerend kader zijn toegespitst op het toetsingskader van de RvC en de daarin geformuleerde toezichtvisie en toezichtthema s. Het betreft geen uitputtend of samenvattend overzicht van alle regelgeving die op de RvC van toepassing is. Regels die in meerdere documenten staan, zijn maar een keer opgenomen. De verschillende regels zijn samengevat in een tabel (1.3). 1.1 Externe regelgeving Onder externe regelgeving worden algemeen geldende regels verstaan die van toepassing zijn op het handelen van het bestuur van woningcorporaties. Deze zijn met name vastgelegd in de Herzieningswet Toegelaten Instellingen Volkshuisvesting (hierna: Nieuwe Woningwet) en de Governancecode Woningcorporaties 2015 die voor het laatst in november 2016 is gewijzigd Nieuwe Woningwet De Nieuwe Woningwet biedt een algemeen regulerend kader voor de RvC en een overzicht van de wettelijke bepalingen die op de RvC van toepassing zijn 3. Een aantal artikelen van de nieuwe Woningwet raakt direct aan de toezichtvisie van de RvC van HW Wonen (hoofdstuk 2). Zowel de relatie met belanghebbenden en de maatschappij in het algemeen als specifiek de relatie met de huurderorganisaties zijn thema s die de RvC van HW Wonen van belang acht. Thema 1 Thema 2 Bij de vervulling van hun taak richten de commissarissen zich naar het belang van de toegelaten instelling en de door haar in stand gehouden onderneming, naar het te behartigen maatschappelijke belang en naar het belang van de betrokken belanghebbenden. 4 De statuten bepalen in elk geval dat de in het belang van de huurders van woongelegenheden van de toegelaten instelling werkzame huurdersorganisaties gezamenlijk het recht hebben een bindende voordracht te doen voor twee of meer commissarissen, indien de raad van commissarissen uit vier of meer commissarissen bestaat. 5 3 Nieuwe Woningwet, paragraaf 3, art. 30 t/m 33 4 Nieuwe Woningwet, art. 31, lid 1 5 Nieuwe Woningwet, art. 30, lid 9a

10 Pagina Governancecode Woningcorporaties Ook de Governancecode biedt een algemeen kader voor het handelen van de RvC van HW Wonen. Net zoals de Nieuwe Woningwet bevat de code artikelen die direct raken aan het handelen van de RvC van HW Wonen en specifiek van belang zijn in het kader van de toezichtvisie en het toetsingskader van de RvC. Betreffende artikelen zijn onderstaand nader uitgelicht: Thema 3 Thema 4 Thema 5 Bestuur en RvC hebben een visie op besturen en toezicht houden, waarbij wordt ingegaan op de verantwoordelijkheid voor het realiseren van de doelstellingen, de strategie, het beleid, de financiering en de onderlinge wisselwerking in rollen. De RvC beschrijft hierin zijn rollen (werkgever, toezichthouder en klankbord) en taakuitoefening als intern toezichthouder. 6 In het reglement geeft de RvC aan op welke onderwerpen toezicht wordt gehouden 7. Bij deze onderwerpen hanteert de RvC een toetsingskader. Dit toetsingskader wordt in samenspraak met het bestuur opgesteld en vastgesteld door de RvC. 8 De RvC oriënteert zich regelmatig over wat er onder de gemeenten, (vertegenwoordigers van) huurders en andere stakeholders leeft en legt aan die belanghebbenden periodiek verantwoording af over de wijze waarop de raad toezicht heeft gehouden Interne regelgeving HW Wonen heeft ook zelf richtlijnen, beleid en regels vastgesteld die van invloed zijn op het handelen van de RvC en tegelijkertijd een regulerend kader bieden voor de RvC als toezichthouder. De meest relevante interne documenten zijn kort beschreven. Het betreft de Statuten, het Reglement Raad van Commissarissen en de Integriteitcode Statuten In de Statuten van de stichting HW Wonen is de taak van de RvC opgenomen: Thema 6 Behoudens het elders in de statuten bepaalde heeft de RvC tot taak toezicht te houden op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken binnen de stichting en de met haar verbonden onderneming. De RvC staat het bestuur met raad terzijde Governancecode Woningcorporaties 2015 (laatst gewijzigd november 2016) - bepaling Governancecode Woningcorporaties 2015 (laatst gewijzigd november 2016) - bepaling Daarin kunnen bijvoorbeeld de volgende onderwerpen worden opgenomen: (1) de maatschappelijke resultaten, (2) efficiëntie, betaalbaarheid en beschikbaarheid, (3) de manier waarop risico s verbonden aan de activiteiten van de woningcorporatie worden ingeschat en hoe daarmee wordt omgegaan, (4) de manier waarop invulling wordt gegeven aan opdrachtgeverschap: hoe wordt omgegaan met het afsluiten van contracten en/of samenwerkingsverbanden met derden, (5) de kwaliteit van de interne risicobeheersing, (6) de financiële verslaggeving, (7) naleving van toepasselijke wet- en regelgeving en (8) naleving van de Governancecode. 9 Governancecode Woningcorporaties 2015 (laatst gewijzigd november 2016) - bepaling 4.7.

11 Pagina Reglementen In het Reglement Raad van Commissarissen HW Wonen en het Reglement Bestuur HW Wonen zijn de statuten van HW Wonen en van toepassing zijnde wet- en regelgeving doorvertaald naar interne regelgeving inzake het bestuur (governance) van HW Wonen. In relatie tot het toetsingskader is in de reglementen het volgende opgenomen: Thema 7 Thema 8 Thema 9 Het toezichtkader voor de stichting is de wet- en regelgeving. Als toetsingskader hanteert de RvC die documenten waaraan de maatschappelijk en financiële prestaties van de stichting kunnen worden getoetst. 11 Het toetsingskader van de stichting wordt in samenspraak tussen het bestuur en de RvC vastgesteld en bevat onder meer de volgende beleidsstukken: a) statuten, b) het reglement van de RvC met bijlagen en het reglement Bestuur met bijlagen, c) reglement financieel beheer, d) ondernemingsplan, e) begroting, f) treasurystatuut, g) investeringsstatuut, h) procuratiereglement en i) verbindingenstatuut. 12 In een beleidsdocument wordt de visie neergelegd die het bestuur heeft op het besturen van de stichting. Daarbij wordt ingegaan op de verantwoordelijkheid voor het realiseren van de doelstellingen, de strategie, het beleid, de financiering en de onderlinge wisselwerking en rollen. In dit beleidsdocument wordt de visie van de RvC als bedoeld in het reglement van de RvC ook verankerd Gedragscode en kernwaarden De Integriteitcode en de vastgestelde kernwaarden van HW Wonen bieden een kader voor de wijze waarop de RvC toezicht houdt en het gewenste bijbehorende gedrag: Thema 10 Thema 11 De gedragscode voor bestuursleden en commissarissen is gelijk aan die voor directie en medewerkers. Directie-/bestuursleden en commissarissen hebben een voortrekkersrol. Juist zij dienen openheid en transparantie te bevorderen. Dat betekent dat zij extra kritisch moeten kijken naar hun handelen. Intern, maar ook naar de buitenwereld. 14 Wij laten ons continu inspireren en sturen door onze kernwaarden: 1) wij zijn sociaal betrokken, 2) wij staan met ons gezicht naar klant en maatschappij, 3) wij zijn samen met onze partners verantwoordelijk voor een vitale Hoeksche Waard, 4) wij zijn betrouwbaar, transparant en integer, 5) wij zijn ondernemend, kostenbewust en professioneel, 6) HW Wonen is een goede werkgever en zet in op verdere ontwikkeling van haar medewerkers Statuten Stichting HW Wonen, artikel 18, lid Reglement Raad van Commissarissen HW Wonen, artikel 7, lid Reglement Raad van Commissarissen HW Wonen, artikel 7, lid Reglement Bestuur HW Wonen, artikel 6, lid Integriteitcode voor medewerkers HW Wonen, paragraaf Ondernemingsplan HW Wonen 2.0, pp. 6.

12 Pagina Samenvatting Regulerend kader No Regel Bron Externe regelgeving 1 De RvC richt naar het belang van de instelling/onderneming en naar het maatschappelijke belang en het belang van betrokken belanghebbenden. 2 Huurdersorganisaties hebben gezamenlijk het recht een bindende voordracht te doen voor twee of meer commissarissen. 3 Bestuur en RvC hebben een visie op besturen en toezicht houden. De RvC beschrijft zijn rollen en taakuitoefening als intern toezichthouder. 4 De RvC geeft aan op welke onderwerpen toezicht wordt gehouden en hanteert een toetsingskader dat in samenspraak met het bestuur is opgesteld. 5 De RvC oriënteert zich over wat onder gemeenten, huurders en andere stakeholders leeft en legt aan die belanghebbenden verantwoording. NWW NWW GC GC GC Interne regelgeving 6 De RvC houdt toezicht op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken binnen de stichting. De RvC staat het bestuur met raad terzijde. 7 Wet- en regelgeving is het toezichtkader. Documenten ter toetsing van maatschappelijke en financiële prestaties dienen als toetsingskader. 8 Het toetsingskader van de stichting wordt in samenspraak tussen het bestuur en de RvC vastgesteld en bevat meerdere beleidsstukken. 9 In een beleidsdocument wordt de visie neergelegd die het bestuur heeft op het besturen van de stichting. Hierin wordt de visie van de RvC ook verankerd. 10 Directie-/ bestuursleden en commissarissen hebben een voortrekkersrol. Zij bevorderen openheid, transparantie en kijken kritisch naar hun handelen. Statuten Reglement RvC Reglement RvC Reglement bestuur IC 11 Medewerkers laten zich inspireren en sturen door de kernwaarden. OP

Visie op besturen en toezicht houden

Visie op besturen en toezicht houden Visie op besturen en toezicht houden Vastgesteld door directeur-bestuurder en raad van commissarissen op 14 februari 2018 Inleiding De nieuwe woningwet die op 1 juli 2015 in werking is getreden en de nieuwe

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016

VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016 VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016 Woningcorporaties staan voor het huisvesten van mensen met een bescheiden inkomen en voor kwetsbare groepen. Woningcorporaties

Nadere informatie

Visie op besturen en toezicht houden bij Goed Wonen Gemert

Visie op besturen en toezicht houden bij Goed Wonen Gemert Visie op besturen en toezicht houden bij Goed Wonen Gemert Inleiding Goed Wonen Gemert staat als corporatie midden in de samenleving en opereert vanuit haar missie: Wij zijn een maatschappij gedreven organisatie.

Nadere informatie

Toezicht- en toetsingskader

Toezicht- en toetsingskader Toezicht- en toetsingskader Woonstichting Hulst hecht veel waarde aan goed bestuur (governance). Het doel van governance is het scheppen van waarborgen voor realisatie van de (maatschappelijke) doelstellingen,

Nadere informatie

Woningstichting Simpelveld. Visie op Toezicht en Besturen

Woningstichting Simpelveld. Visie op Toezicht en Besturen Woningstichting Simpelveld Visie op Toezicht en Besturen Vastgesteld RvC 29 jan 2018 RvC Woningstichting Simpelveld Januari 2018 VISIE OP TOEZICHT Woningcorporaties staan voor het huisvesten van mensen

Nadere informatie

Toezicht- en toetsingskader RvC. vastgesteld in de RvC-vergadering van 14 november 2018

Toezicht- en toetsingskader RvC. vastgesteld in de RvC-vergadering van 14 november 2018 Toezicht- en toetsingskader RvC vastgesteld in de RvC-vergadering van 14 november 2018 Bijlage: gezamenlijke toezichtvisie bestuurder en RvC, d.d. 23 november 2017 Toezichtkader In de toezichtvisie geeft

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

Visie op toezicht Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 25 april 2019

Visie op toezicht Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 25 april 2019 Visie op toezicht Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 25 april 2019 Woningcorporaties staan voor het huisvesten van mensen met een bescheiden inkomen en van kwetsbare groepen. Woningcorporaties

Nadere informatie

Visie op toezichthouden Raad van Commissarissen Stichting Woningbeheer De Vooruitgang

Visie op toezichthouden Raad van Commissarissen Stichting Woningbeheer De Vooruitgang Visie op toezichthouden Raad van Commissarissen Stichting Woningbeheer De Vooruitgang Toezicht vanuit betrokkenheid en nabijheid Het waarborgen van de volkshuisvestelijke inzet in de gemeenschap van Volendam

Nadere informatie

Artikel 3 - Benoeming 1. De (her)benoeming van een Bestuurder geschiedt onverlet diens arbeidsrechtelijke positie voor een periode van vier jaar.

Artikel 3 - Benoeming 1. De (her)benoeming van een Bestuurder geschiedt onverlet diens arbeidsrechtelijke positie voor een periode van vier jaar. Reglement Bestuur Artikel 1 - Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. Aedes: de vereniging Aedes vereniging van woningcorporaties; b. Bestuur: het bestuur van de Stichting; c. Bestuurder:

Nadere informatie

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Versie: 9 juni 2017 Vastgesteld door Raad van Toezicht en Raad van Bestuur: 21 juni 2017 Inleiding Met de Invoering

Nadere informatie

Inleiding. Onze rollen

Inleiding. Onze rollen Toezichtvisie Inleiding Met invoering van de herzieningswet toegelaten instellingen per 1 juli 2015 en de nieuwe governancecode woningcorporaties per 1 mei 2015, is het speelveld voor woningcorporaties

Nadere informatie

Visie Raad van Commissarissen op toezicht houden bij SSW

Visie Raad van Commissarissen op toezicht houden bij SSW 12-3-2017 Visie Raad van Commissarissen op toezicht houden bij SSW ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Inleiding Wet-

Nadere informatie

Visie op besturen en toezicht houden

Visie op besturen en toezicht houden Visie op besturen en toezicht houden Inleiding In dit document legt de Raad van Commissarissen en het bestuur van Stichting Stadgenoot beknopt haar visie vast op besturen en toezicht houden, zoals bedoeld

Nadere informatie

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Versie 2017.1 Vastgesteld door de RvC op 25 oktober 2017 Algemeen 1. Omgeving 1.1 Woonstichting Land van Altena Woonstichting Land van Altena is een woningcorporatie

Nadere informatie

Toetsingskader Raad van Toezicht van de onderwijsstichting Esprit. Onderwijsstichting Esprit

Toetsingskader Raad van Toezicht van de onderwijsstichting Esprit. Onderwijsstichting Esprit Toetsingskader Raad van Toezicht van de onderwijsstichting Esprit Onderwijsstichting Esprit Toetsingskader Raad van Toezicht van de onderwijsstichting Esprit Visie en Toezicht Conform artikel 2 lid 2 van

Nadere informatie

VISIE TOEZICHT & BESTUUR. van STICHTING MAASKANT WONEN

VISIE TOEZICHT & BESTUUR. van STICHTING MAASKANT WONEN VISIE op TOEZICHT & BESTUUR van STICHTING MAASKANT WONEN 1 ALGEMEEN Maaskant Wonen is een woningcorporatie met circa 1.850 woningen in beheer. We zijn actief in de gemeente Stein in de Westelijke Mijnstreek.

Nadere informatie

Toezichts- en Toetsingskader VechtHorst. November 2017

Toezichts- en Toetsingskader VechtHorst. November 2017 Toezichts- en Toetsingskader VechtHorst November 2017 Status: Vastgesteld door de Raad van Commissarissen in de RvC-vergadering van 30 november 2017 1 Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 2 2 Aanleiding en

Nadere informatie

HABEKO WONEN. lid raad van commissarissen. profiel

HABEKO WONEN. lid raad van commissarissen. profiel HABEKO WONEN profiel MAATSCHAPPELIJK ONDERNEMERSCHAP / HRM Juni 2019 Pagina 1 De organisatie Habeko wonen Habeko wonen is dé woningcorporatie voor Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Benthuizen en

Nadere informatie

Toetsings- en toezichtskader RvC

Toetsings- en toezichtskader RvC 1. Inleiding De governancecode voor woningcorporaties stelt dat een woningcorporatie dient te beschikken over een toetsingskader op basis waarvan de Raad van Commissarissen haar functie van intern toezichthouder

Nadere informatie

Governancestructuur WonenBreburg. januari 2012, geactualiseerd augustus 2015

Governancestructuur WonenBreburg. januari 2012, geactualiseerd augustus 2015 Governancestructuur WonenBreburg januari 2012, geactualiseerd augustus 2015 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Bestuur 3 2.1 Taak en werkwijze 3 2.2 Rechtspositie en bezoldiging bestuur 4 2.3 Tegenstrijdige belangen

Nadere informatie

Toezichts- en Toetsingskader Nijestee

Toezichts- en Toetsingskader Nijestee Toezichts- en Toetsingskader Nijestee Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Commissarissen d.d. 8 februari 2017 Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 2 2 Aanleiding en inleiding... 3 3 Toezichtskader...

Nadere informatie

Visie op bestuur en toezicht

Visie op bestuur en toezicht Visie op bestuur en toezicht Proloog De formele kant van het besturen en toezichthouden van KleurrijkWonen is vastgelegd in de statuten van de stichting, het Bestuursreglement en het reglement RvC. Gemakshalve

Nadere informatie

Toezichtkader Raad van Commissarissen. Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw. Identificatie:

Toezichtkader Raad van Commissarissen. Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw. Identificatie: Toezichtkader Raad van Commissarissen Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw Identificatie: Versie: februari 2019 Vastgesteld in vergadering RvC d.d.: 18 februari 2019 Gecommuniceerd met Bestuur: februari

Nadere informatie

Toezichtvisie, Toezichtkader en Toetsingskader RvC Woonstichting Valburg Thuis in Overbetuwe

Toezichtvisie, Toezichtkader en Toetsingskader RvC Woonstichting Valburg Thuis in Overbetuwe Toezichtvisie, Toezichtkader en Toetsingskader RvC Woonstichting Valburg 29-01-2018 Thuis in Overbetuwe P a g i n a 1 11 1. Inleiding De nieuwe woningwet die op 1 juli 2015 in werking is getreden en de

Nadere informatie

Visie op toezicht en besturen

Visie op toezicht en besturen Visie op toezicht en besturen Woningstichting Voerendaal Versie 18 april 2017 d.d. 6 juni 2017 1 Het speelveld voor woningcorporaties is, met invoering van de herzieningswet toegelaten instellingen per

Nadere informatie

Toezichts- en Toetsingskader van de Veenendaalse Woningstichting

Toezichts- en Toetsingskader van de Veenendaalse Woningstichting Toezichts- en Toetsingskader van de Veenendaalse Woningstichting Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Commissarissen d.d. 22 november 2017 Inhoud 1 Samenvatting... 3 2 Aanleiding en inleiding...

Nadere informatie

Toezicht- en toetsingskader Informatiereglement

Toezicht- en toetsingskader Informatiereglement Toezicht- en toetsingskader Informatiereglement Versie: 2017.01 Vastgesteld door Raad van Toezicht: 23 november 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Toezichtkader... 3 3. Toetsingskader... 5 4. Rol

Nadere informatie

De visie van het Bestuur van HEEMwonen op besturen is verankerd in het Bestuursreglement.

De visie van het Bestuur van HEEMwonen op besturen is verankerd in het Bestuursreglement. Visie op toezicht RvC HEEMwonen 29 november 2018 1. Inleiding Conform het reglement van de Raad van Commissarissen legt de Raad van Commissarissen in een intern beleidsstuk haar visie op het toezichthouden

Nadere informatie

Visie op toezicht en besturen

Visie op toezicht en besturen Visie op toezicht en besturen Versie: 2017.02 Vastgesteld door RvC en bestuurder: 16 maart 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Visie op toezicht... 3 2.1 Rolinvulling... 3 2.2 Toegevoegde waarde...

Nadere informatie

Toezichtvisie, toezichtkader en toetsingskader RvC Rentree

Toezichtvisie, toezichtkader en toetsingskader RvC Rentree Toezichtvisie, toezichtkader en toetsingskader RvC Rentree Procedure: MT/DB besluit d.d. 21 juli 2016 RvC goedkeuring d.d. 9 augustus 2016 1. Inleiding De nieuwe woningwet die op 1 juli 2015 in werking

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 1. Raad van Commissarissen Het bestuur De financiële verslaggeving en de positie van de externe accountant...

Inhoudsopgave: 1. Raad van Commissarissen Het bestuur De financiële verslaggeving en de positie van de externe accountant... GOVERNANCESTRUCTUUR Inhoudsopgave: 1. Raad van Commissarissen... 2 2. Het bestuur... 3 3. De financiële verslaggeving en de positie van de externe accountant... 4 1 Governancestructuur Woningstichting

Nadere informatie

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES November 2006 1 GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES PRINCIPES I. Naleving en handhaving van de code Het bestuur 1 en de raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Toezichtvisie l escaut woonservice

Toezichtvisie l escaut woonservice Toezichtvisie l escaut woonservice De maatschappelijke context waarbinnen woningcorporaties acteren is de afgelopen jaren erg aan dynamiek onderhevig. Meer dan voorheen ligt er een grotere nadruk op de

Nadere informatie

Visie op het toezicht Raad van Commissarissen Vivare

Visie op het toezicht Raad van Commissarissen Vivare Inleiding In dit document beschrijft de Raad van Commissarissen van Vivare haar visie op toezicht. Hiermee geven we invulling aan bepaling 1.1 van de Governance Code Woningcorporaties 2015. Daarin staat

Nadere informatie

2014 VERBINDINGENSTATUUT

2014 VERBINDINGENSTATUUT 2014 VERBINDINGENSTATUUT 1. Inleiding 1.1 Algemeen 1.1.1. In het verbindingenstatuut is het toetsingskader vastgelegd dat door Woningstichting St. Joseph (hierna: de woningstichting) wordt gehanteerd bij

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op 17-5-2017 TBV Wonen is een betrokken en klantgerichte woningcorporatie met ruim 7500 woningen in Tilburg. Zij richt zich op de huisvesting

Nadere informatie

Toezichtsvisie, toezichtskader en toetsingskader

Toezichtsvisie, toezichtskader en toetsingskader Toezichtsvisie, toezichtskader en toetsingskader 1. Inleiding: Deze memo begint met een korte beschrijving van de governance bij de corporatie De Huismeesters. Governance is de verzamelnaam voor het besturen

Nadere informatie

toezicht en toetsing - Raad van Commissarissen Stadgenoot; pagina 1 van 6

toezicht en toetsing - Raad van Commissarissen Stadgenoot; pagina 1 van 6 TOEZICHT EN TOETSING 2014 Raad van Commissarissen Stadgenoot Het toezichtskader Het toezichtskader beschrijft op hoofdlijnen het speelveld en de taken van de corporatie en omvat het geheel van spelregels

Nadere informatie

Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid. Werk in uitvoering

Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid. Werk in uitvoering Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid Werk in uitvoering Vastgesteld door de Bestuurder op 17-06-2014 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen op 26-03-2015 INHOUD INVESTERINGSSTATUUT INLEIDING...

Nadere informatie

Visie op Bestuur en Toezicht

Visie op Bestuur en Toezicht Visie op Bestuur en Toezicht Februari 2019 Inleiding Laurens Wonen is een categorale woningcorporatie, een toegelaten instelling op grond van de Woningwet. Laurens Wonen is actief in Rotterdam en heeft

Nadere informatie

Visie op besturen en toezicht

Visie op besturen en toezicht Visie op besturen en toezicht Patrimonium Barendrecht Raad van commissarissen & directeur-bestuurder 20 mei 2018 Inleiding De raad van commissarissen en de directeur-bestuurder van Patrimonium Barendrecht

Nadere informatie

Investeringsstatuut Wonen Midden-Delfland

Investeringsstatuut Wonen Midden-Delfland Investeringsstatuut Wonen Midden-Delfland September 2015 1 Inhoud 1 Inleiding 1.1 Algemeen 1.2 Wettelijk kader investeringsstatuut 1.3 Doel investeringsstatuut 1.4 Governance 1.5 Vaststelling, goedkeuring

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

1. Doel profielschets Functie van de Raad van Commissarissen Algemeen Kwaliteitsprofiel 2

1. Doel profielschets Functie van de Raad van Commissarissen Algemeen Kwaliteitsprofiel 2 Stichting Mozaïek Wonen Profielschets Raad van Commissarissen Met ingang van 12-05-2016 Inhoudsopgave 1. Doel profielschets 1 2. Functie van de Raad van Commissarissen 1 3. Algemeen Kwaliteitsprofiel 2

Nadere informatie

Goed Wonen Gemert Lid raad van commissarissen. 26 april 2019

Goed Wonen Gemert Lid raad van commissarissen. 26 april 2019 Goed Wonen Gemert Lid raad van commissarissen 26 april 2019 Lid raad van commissarissen Profiel duurzaamheid - Huurderscommissaris Wat ga je doen? Je wordt lid van de raad van commissarissen van Goed Wonen

Nadere informatie

Toezichtvisie, toezichtkader en toetsingskader van de Raad van Toezicht. Auteur Raad van Toezicht

Toezichtvisie, toezichtkader en toetsingskader van de Raad van Toezicht. Auteur Raad van Toezicht Auteur Raad van Toezicht Inlichtingen Sandra Vermuelen, secretaris RvT Sandra.vermeulen@hu.nl Datum 23 mei 2017 Toezichtvisie, toezichtkader en toetsingskader van de Raad van Toezicht Versie Vastgesteld

Nadere informatie

Lid Raad van Toezicht

Lid Raad van Toezicht profiel regionale binding / HRM & organisatieontwikkeling huurdersvoordracht Mei 2019 De organisatie is een wooncorporatie met circa 10.000 woningen en zeven verzorgingscomplexen in de regio Zuidoost Drenthe:

Nadere informatie

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 E. (Edward) Moolenburgh Directeur VBS, september 2018 VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 INHOUD VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 2 1. Dit formulier is bedoeld om te checken of een

Nadere informatie

Toezichtsvisie RvC Zeeuwland

Toezichtsvisie RvC Zeeuwland Stichting Zeeuwland Toezichtsvisie RvC Zeeuwland Opgesteld n.a.v. RvC-bijeenkomst d.d. 18 januari 2017 Versie d.d. 14 februari 2017 Inleiding Achtergrond Artikel 1.1. van de Governancecode woningcorporaties

Nadere informatie

Bestuursreglement. Woningstichting Heteren

Bestuursreglement. Woningstichting Heteren Bestuursreglement Woningstichting Heteren Status: Definitief, 11 februari 2014 Bestuursreglement Woningstichting Heteren 1 Doel en reikwijdte 1. Dit reglement is vastgesteld door het bestuur op 4 februari

Nadere informatie

Versie Reglement voor de Auditcommissie Woonstichting Stek

Versie Reglement voor de Auditcommissie Woonstichting Stek Reglement voor de Auditcommissie Woonstichting Stek Vastgesteld tijdens de vergadering van de Raad van Commissarissen op 17 12 2018 Artikel 1 - Status en inhoud reglement 1. Dit reglement is opgesteld

Nadere informatie

Governancestructuur Wooncompagnie

Governancestructuur Wooncompagnie Governancestructuur Wooncompagnie Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Principes en uitwerking Wooncompagnie 3 1 1 Inleiding Wooncompagnie onderschrijft het belang van een deugdelijk ondernemingsbestuur, waaronder

Nadere informatie

Bestuursreglement Woningstichting Sint Antonius van Padua

Bestuursreglement Woningstichting Sint Antonius van Padua Bestuursreglement Woningstichting Sint Antonius van Padua Statutaire naam: Woningstichting Sint Antonius van Padua Postadres: Postbus 40 2210 AA Noordwijkerhout E-mailadres: info@ws-padua.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Bestuursreglement Woningstichting Vaals

Bestuursreglement Woningstichting Vaals Bestuursreglement Woningstichting Vaals Vastgesteld, 13 juni 2016 Reglement Bestuur Woningstichting Vaals, vastgesteld 13 juni 2016 1 Artikel 1 - Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. Aedes:

Nadere informatie

Finale versie d.d. september Profiel Raad van Commissarissen Rentree

Finale versie d.d. september Profiel Raad van Commissarissen Rentree Profiel Raad van Commissarissen Rentree Rentree verhuurt circa 3800 woningen en zakelijke ruimtes in Deventer; in de oude binnenstad, in bestaande wijken en in nieuwbouwwijken. Rentree bouwt aan de toekomst

Nadere informatie

Reglement Bestuur Stichting De Huismeesters. Status: Definitief, d.d. 29 november Vastgesteld door het Bestuur, d.d.

Reglement Bestuur Stichting De Huismeesters. Status: Definitief, d.d. 29 november Vastgesteld door het Bestuur, d.d. Status: Definitief, d.d. 29 november 2016 Vastgesteld door het Bestuur, d.d. 29 november 2016 Goedgekeurd door de RvC, d.d. 29 november 2016 1 Artikel 1 - Artikel 2 - Definities In dit reglement wordt

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

Inleiding. Toezichtvisie

Inleiding. Toezichtvisie Toezichtvisie Inleiding De raad van toezicht van de Stichting Zorggroep West- en Midden Brabant (hierna: Thebe) ziet de raad van toezicht als een orgaan dat namens de samenleving toezicht uitoefent. Deze

Nadere informatie

Check code goed bestuur VO

Check code goed bestuur VO Check code goed bestuur VO E. (Edward) Moolenburgh Directeur emoolenburgh@vbs.nl VBS, september 2018 VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 INHOUD 1. Check code goed bestuur VO 3 VBS Verbindend

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF Inleiding De raad van toezicht van Laverhof heeft de wettelijke taak toezicht te houden op de besturing door de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken binnen Laverhof

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden.

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur

Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur 1. Algemeen Deugdelijk ondernemingsbestuur is waar corporate governance over gaat. Binnen de bedrijfskunde wordt de term gebruikt voor het aanduiden van hoe een

Nadere informatie

TOEZICHTKADER RvC 6 december 2017

TOEZICHTKADER RvC 6 december 2017 TOEZICHTKADER RvC 6 december 2017 Inhoud 1. Visie... 3 2. Rollen van de Raad... 5 3. Uitgangspunten en werkwijze... 6 4. Commissies... 7 5. Leren en reflecteren... 7 6. Periodieke herijking van toezichtvisie

Nadere informatie

Toezichtvisie Bouwvereniging Onze Woning

Toezichtvisie Bouwvereniging Onze Woning Toezichtvisie Bouwvereniging Onze Woning De Raad van Commissarissen en de directeur-bestuurder van Bouwvereniging Onze Woning verwoorden hierin hun visie op het toezicht bij Bouwvereniging Onze Woning.

Nadere informatie

Visie op besturen en toezicht houden

Visie op besturen en toezicht houden Visie op besturen en toezicht houden Versie 1.2, vastgesteld 3 mei 2018. Inleiding In dit visiedocument verwoorden de Raad van Commissarissen (RvC) en de Raad van Bestuur (bestuur) hun visie op besturen

Nadere informatie

toezicht en toetsing - Raad van Commissarissen Stadgenoot; pagina 1 van 6

toezicht en toetsing - Raad van Commissarissen Stadgenoot; pagina 1 van 6 TOEZICHT EN TOETSING Raad van Commissarissen Stadgenoot Het toezichtskader Het toezichtskader beschrijft op hoofdlijnen het speelveld en de taken van de corporatie en omvat het geheel van spelregels die

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen

Profielschets Raad van Commissarissen Profielschets Raad van Commissarissen Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 14 maart 2019 1 Wonen Midden-Delfland Algemeen Wonen Midden-Delfland is een toegelaten instelling in het kader van de Woningwet.

Nadere informatie

Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur Stek

Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur Stek Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur Stek 1 Algemeen Deugdelijk ondernemingsbestuur is waar corporate governance over gaat. Binnen de bedrijfskunde wordt de term gebruikt voor het aanduiden van hoe

Nadere informatie

Reglement RvC Bijlage C: profielschets bestuur

Reglement RvC Bijlage C: profielschets bestuur Reglement RvC Bijlage C: profielschets bestuur Versie: 2019.01 Vastgesteld door RvC: oktober 2016 Opnieuw vastgesteld: 6 maart 2019 Gezien door de bestuurder: 6 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Profielschets

Nadere informatie

Reglement Bestuur SallandWonen

Reglement Bestuur SallandWonen Reglement Bestuur SallandWonen Artikel 1 - Artikel 2 - Artikel 3 - Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. Aedes: de vereniging Aedes vereniging van woningcorporaties; b. Bestuurder: het bestuur

Nadere informatie

Profielschets Raad van Toezicht Augustus 2014

Profielschets Raad van Toezicht Augustus 2014 Profielschets Raad van Toezicht Augustus 2014 Profielschets Raad van Toezicht Woningbouwvereniging Helpt Elkander Nuenen Algemeen profiel Raad van Toezicht Het hoofddoel van de RvT is toezicht te houden

Nadere informatie

DE GOEDE WONING. Lid raad van commissarissen. Huurdersvoordracht

DE GOEDE WONING. Lid raad van commissarissen. Huurdersvoordracht DE GOEDE WONING Huurdersvoordracht Januari 2019 Pagina 1 De organisatie (hierna: DGW) beheert circa 6.300 sociale huurwoningen in Zoetermeer en breidt dit bezit de komende jaren verder uit door nieuwe

Nadere informatie

HABEKO WONEN. drie leden raad van commissarissen. profielen

HABEKO WONEN. drie leden raad van commissarissen. profielen HABEKO WONEN profielen MAATSCHAPPELIJK ONDERNEMERSCHAP / HRM FINANCIËN VASTGOED / JURIDISCH Februari 2019 Pagina 1 De organisatie Habeko wonen Habeko wonen is dé woningcorporatie voor Hazerswoude-Dorp,

Nadere informatie

Toezichtsvisie Raad van Commissarissen

Toezichtsvisie Raad van Commissarissen Toezichtsvisie Raad van Commissarissen Velison Wonen, 26 mei 2016 Vastgesteld in RvC-vergadering 6 juni 2016 1 Preambule De rol van de Raad van Commissarissen is het toezichthouden op het bestuur en het

Nadere informatie

PRINCIPES EN BEPALINGEN

PRINCIPES EN BEPALINGEN Inleiding De Governancecode woningcorporaties 2015 is ingedeeld in vijf principes die leidend zijn voor alle bestuurders en interne toezichthouders van woningcorporaties. Het is voor leden van Aedes en

Nadere informatie

Toezichtvisie Raad van commissarissen. Februari 2016

Toezichtvisie Raad van commissarissen. Februari 2016 Toezichtvisie Raad van commissarissen Februari 2016 Inleiding Met de invoering van de Woningwet 2015 en de nieuwe Governancecode Woningcorporaties is het speelveld voor corporaties sterk gewijzigd. Onderdeel

Nadere informatie

Procuratieregeling externe versie

Procuratieregeling externe versie Procuratieregeling externe versie Definitie procuratie Onder procuratie wordt in het algemeen verstaan de bevoegdheid tot het aangaan van (financiële) verplichtingen. Deze verplichtingen, die in principe

Nadere informatie

Visie op toezicht houden bij Verpleeghuis Bergweide. Inleiding

Visie op toezicht houden bij Verpleeghuis Bergweide. Inleiding Visie op toezicht houden bij Verpleeghuis Bergweide Inleiding Wet- en regelgeving, waaronder de Wet toelating zorginstellingen en de Zorgbrede Governancecode 2017, beschrijven de taken en spelregels voor

Nadere informatie

LID RAAD VAN COMMISSARISSEN

LID RAAD VAN COMMISSARISSEN LID RAAD VAN COMMISSARISSEN profiel Juridisch - Vastgoed April 2017 HCG / TK DE ORGANISATIE Stichting is een woningcorporatie met ruim 9.500 verhuureenheden in Beverwijk, Heemskerk en Wijk aan Zee. richt

Nadere informatie

Toezichtvisie van de Raad van Toezicht

Toezichtvisie van de Raad van Toezicht Toezichtvisie van de Raad van Toezicht Aldus vastgesteld door de Raad van Toezicht d.d.14 december 2015 Toezichtvisie 2015-2022 Tegen de achtergrond van het discussiestuk van de Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland

Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Artikel 1 Begripsbepalingen In dit bestuursreglement wordt verstaan onder: a. statuten: de statuten van de Stichting

Nadere informatie

Toezicht- en toetsingskader

Toezicht- en toetsingskader Toezicht- en toetsingskader Datum: 19 maart 2018 vastgesteld door de RvC Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Toezichtvisie, toezichtkader en toetsingskader... 4 2.2 Toezichtvisie... 4 2.3 Toezichtkader...

Nadere informatie

STICHTING VOLKSHUISVESTING ARNHEM Visie op Besturen en Toezichthouden

STICHTING VOLKSHUISVESTING ARNHEM Visie op Besturen en Toezichthouden STICHTING VOLKSHUISVESTING ARNHEM Visie op Besturen en Toezichthouden 17 juni 2019 1. INLEIDING Volkshuisvesting Arnhem is een woningcorporatie die in de gemeente Arnhem actief is met het bouwen en beheren

Nadere informatie

TWEE LEDEN RAAD VAN COMMISSARISSEN (PROFIEL FINANCIËN EN PROFIEL REGIONALE BINDING)

TWEE LEDEN RAAD VAN COMMISSARISSEN (PROFIEL FINANCIËN EN PROFIEL REGIONALE BINDING) RvC 23-10-2014; pt. 9 TWEE LEDEN RAAD VAN COMMISSARISSEN (PROFIEL FINANCIËN EN PROFIEL REGIONALE BINDING) Vastgesteld d.d. 23-10-2014 DE ORGANISATIE is een ondernemende, maatschappelijk gedreven en ambitieuze

Nadere informatie

zullen worden gehouden: a. het reglement werving, selectie en (her)benoeming van bestuurders;

zullen worden gehouden: a. het reglement werving, selectie en (her)benoeming van bestuurders; Bestuursregelement Artikel 1 - Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. Aedes: de vereniging Aedes, vereniging van woningcorporaties; b. bestuur: het bestuur van de stichting; c. bestuurder:

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen R.K. Woningbouwvereniging Zeist

Profielschets Raad van Commissarissen R.K. Woningbouwvereniging Zeist Profielschets Raad van Commissarissen R.K. Woningbouwvereniging Zeist 1. Inleiding De RvC van de R.K. Woningbouwvereniging Zeist heeft drie taken: - toezicht houden op het bestuur en op de gang van zaken

Nadere informatie

Compliancestatuut 2018

Compliancestatuut 2018 Compliancestatuut 2018 29-01-2018 INLEIDING Dit compliancestatuut bevat de uitgangspunten, taken, activiteiten en verantwoordelijkheden van compliance binnen Woonstad Rotterdam. Het document onderstreept

Nadere informatie

Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid

Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid Vastgesteld door bestuurder op d.d. 10-3-2015 Goedgekeurd door Raad van Commissarissen op d.d. 26-03-2015 INHOUD VERBINDINGENSTATUUT 1. INLEIDING... 2 1.1 INTERNE

Nadere informatie

Profielschets voorzitter Raad van Toezicht

Profielschets voorzitter Raad van Toezicht Profielschets voorzitter Raad van Toezicht Ieder lid van de Raad van Toezicht beschikt over specifieke deskundigheid die noodzakelijk is voor de vervulling van zijn specifieke taak, binnen de Raad van

Nadere informatie

Toezichtkader Welbions

Toezichtkader Welbions Toezichtkader Welbions Inleiding De Raad van Commissarissen (hierna de raad) van Welbions wil werken met een toezichtkader om daarmee een gemeenschappelijk referentiekader voor de raad te formuleren. Dit

Nadere informatie

Functie profiel. Lid Raad van Commissarissen DE ORGANISATIE POSITIE KANDIDAAT PROFIEL PROCEDURE

Functie profiel. Lid Raad van Commissarissen DE ORGANISATIE POSITIE KANDIDAAT PROFIEL PROCEDURE Functie profiel Lid Raad van Commissarissen Maes & Lunau handelt geheel in overeenstemming met de huidige privacywetgeving en haar opdrachtgevers dienen overeenkomstig te handelen. De persoonsgegevens

Nadere informatie

Reglement commissies raad van commissarissen Ymere 1

Reglement commissies raad van commissarissen Ymere 1 Reglement commissies raad van commissarissen Ymere 1 De statuten van Ymere geven aan dat de raad van commissarissen kan besluiten tot het instellen van commissies, en dat deze commissies functioneren op

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht Stichting Spine & Joint Centre

Reglement Raad van Toezicht Stichting Spine & Joint Centre Reglement Raad van Toezicht Stichting Spine & Joint Centre Versie 12 december 2017 Versieblad Versie 1.0 2.0 3.0 3.1 4 Status Definitief Datum 24-11-2014 4-12-2014 9-12-2014 15-11-2017 12-12-2017 Wijzigingen

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten

Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden en bevoegdheden van de Raad van Commissarissen binnen het kader

Nadere informatie

Toezichtvisie, toezichtkader, toetsingskader Riederborgh. 1. Inleiding. 2. Toezichtvisie

Toezichtvisie, toezichtkader, toetsingskader Riederborgh. 1. Inleiding. 2. Toezichtvisie Toezichtvisie, toezichtkader, toetsingskader Riederborgh 1. Inleiding Het vernieuwde wettelijk kader en de Zorgbrede Governancecode 2017 schrijft onder meer voor dat de raad van toezicht haar toezichtvisie,

Nadere informatie

Toezichtskader SBO De Vlieger

Toezichtskader SBO De Vlieger Toezichtskader SBO De Vlieger 12 april 2017 Op 1 augustus 2015 is stichting De Vlieger opgericht; sindsdien functioneert SBO De Vlieger als een zelfstandige school met een eigen directeur-bestuurder en

Nadere informatie

Bestuursreglement Woningbedrijf Velsen

Bestuursreglement Woningbedrijf Velsen Bestuursreglement Woningbedrijf Velsen Dit reglement is krachtens de statuten door het bestuur van stichting Woningbedrijf Velsen, na goedkeuring van de RvC, vastgesteld op 14 december 2016. Het reglement

Nadere informatie

Reglement Bestuur Stichting Beter Wonen

Reglement Bestuur Stichting Beter Wonen Reglement Bestuur Stichting Beter Wonen Artikel 1 - Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. Aedes: de vereniging Aedes vereniging van woningcorporaties; b. Bestuur: het bestuur van de Stichting;

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis.

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis. BESTUURSREGLEMENT Vastgesteld door het bestuur op 6 mei 2015. Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begrippen en terminologie. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten

Nadere informatie