Pensioen is geen doel,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pensioen is geen doel,"

Transcriptie

1 Pensioenen

2

3 Pensioen is geen doel,

4 maar een optie

5 Het pensioenstelsel staat onder druk Steeds minder mensen betalen premie voor steeds meer gepensioneerden die bovendien langer leven. De rentestand helpt niet en beleggingen blijken risicovoller dan gedacht. De pensioenpot loopt snel leeg. De overheid grijpt aan alle kanten in Aan de ene kant haalt de overheid meer geld binnen door wetten aan te passen en fiscale kaders in te perken. Aan de andere kant zorgt de overheid ervoor dat er minder geld beschikbaar hoeft te zijn, bijvoorbeeld door de pensioenleeftijd te verhogen. en we weten dat de toekomst van ons pensioen anders zal zijn Pensioenafspraken hadden heel lang een onwrikbare status, voor zowel werkgevers als werknemers. Een goede pensioenregeling met een 100% gegarandeerde uitkering was heel gewoon. En dat kon ook omdat de pensioenpot goed gevuld was. Maar in sneltreinvaart verandert het landschap. Het bijstortingsrisico is behoorlijk en de lasten drukken te veel op de balans van bedrijven. Daarom wordt steeds vaker de overstap gemaakt naar een beschikbare premieregeling. Meer zekerheid bij de werkgever, meer onzekerheid bij de werknemer. Hebben ze straks nog wel genoeg om van te leven? En dus neemt de bewustwording toe.

6 Werknemers willen duidelijkheid over hun inkomen voor later De ontwikkelingen van het pensioenstelsel en de wetenschap dat het pensioen in de toekomst minder zal zijn, maakt werknemers alert. Pensioen was een zekerheid maar is dat niet meer. Werknemers willen duidelijkheid. Ze beseffen dat de verantwoordelijkheid bij henzelf komt te liggen. Ze willen snappen welke keuzes ze kunnen maken en wat verstandig is om te doen voor hun inkomen voor later. Het pensioenbewustzijn groeit. Tegelijkertijd verandert de opvatting over leven en werk. Mensen werken niet meer met het doel om er eerder mee te kunnen stoppen en met pensioen te gaan. Ze werken niet met het idee dat ze na het werk leuke dingen gaan doen. Betekenisvol bezig zijn, leuk werk doen, een bijdrage leveren, dat willen mensen nu doen, zowel op het werk als in privétijd. Levensgeluk, gezondheid: dat telt. Op dit moment en als ze ouder worden. Pensioen is voor hen geen doel meer, maar een optie. Werkgevers willen een duurzame bedrijfsvoering Werkgevers willen goed voor hun personeel zorgen en daar hoort een goede pensioenvoorziening bij. Maar ze zijn ook realistisch. Goed werkgeverschap betekent ook gecontroleerd investeren. Met betaalbare en transparante pensioenregelingen. Geen verborgen kosten. No-nonsense. Werkgevers zoeken een solide partner om deze belangrijke arbeidsvoorwaarde in te vullen.

7 Het kiezen van een passende pensioenregeling is maar een deel van het verhaal. Werkgevers willen de keuze ook goed kunnen uitleggen aan alle werknemers. En hoe die keuze aansluit bij andere maatregelen. Zoals investeren in langer doorwerken als alternatief voor pensioenopbouw. Communicatie is dus een belangrijk onderdeel van de pensioenpropositie die ze kiezen. Want pensioen is geen doel meer, maar een optie. Adviseurs willen de opties op een rij Omdat er veel verandert en de onzekerheid over pensioenen groeit, hebben werkgevers meer behoefte aan advies over passende pensioenoplossingen. Adviseurs spelen een belangrijke rol in dit proces. Zij willen werkgevers pensioenaanbieders adviseren die: financieel solide zijn snappen wat klanten bezighoudt transparante pensioenproducten aanbieden zonder verborgen kosten meerdere proposities aanbieden een scherp tarief hanteren informatievoorziening leveren gericht op eenvoud en gemak snelle service bieden sterk zijn in communicatie naar werkgevers en werknemers toe

8

9 a.s.r. Pensioenen biedt vermogen om te groeien a.s.r. Pensioenen biedt: solide oplossingen met garanties lage kosten zodat er zoveel mogelijk geld wordt geïnvesteerd in vermogensopbouw keuze uit meerdere pensioenproducten die begrijpelijk zijn voor werkgever en werknemer een flinke component bewustwording en communicatie tussen werkgever, werknemer, adviseur en pensioenaanbieder a.s.r. Pensioenen is een volwaardige pensioenverzekeraar en richt zich op ondernemingen, ondernemers, zzp-ers en particulieren. Een aanzienlijk deel van ons pensioenbedrijf bestaat uit grootzakelijke klanten. Wij bedienen onze klanten met drie sterke merken: De Amersfoortse Verzekeringen, a.s.r. en Brand New Day. De Amersfoortse biedt een beschikbare premieregeling ofwel een DC regeling (defined contribution). a.s.r. biedt pensioenregelingen met een gegarandeerde uitkering ofwel DB regelingen (defined benefit). Brand New Day is een premiepensioeninstelling (PPI), een alternatieve bedrijfsvorm om collectieve pensioenregelingen uit te voeren.

10 De Amersfoortse De ondernemersverzekeraar DC regelingen De Amersfoortse Verzekeringen bestaat 75 jaar en is binnen a.s.r. het enige merk voor ondernemers met een totaalaanbod voor inkomen, zorg, schade en pensioenen. Daarmee is De Amersfoortse de verzekeraar van ondernemers. We verzekeren op basis van ondernemersprofielen voor risico-inschatting. Daarnaast is een behoorlijk doorgevoerde standaardisatie van producten het uitgangspunt waarmee wij onze klanten bedienen. Risico-inschatting en producten hangen nauw samen met gestroomlijnde processen. Eenvoud, no-nonsense en heldere informatie. Daarmee krijgen klanten de juiste diensten tegen de juiste prijs. a.s.r. Krachtig merk met regelingen in de 2e en 3e pijler DB regelingen a.s.r. is de Nederlandse verzekeringsmaatschappij voor alle verzekeringen. De waarden die daarbij passen, zijn: mensen helpen door te doen. Het merk is gebouwd op het inzicht dat mensen verzekeren niet interessant vinden en verzekeraars wantrouwen die veel over zichzelf praten. De doelgroep van a.s.r. is zo breed mogelijk. a.s.r. behoudt een speciale focus op het aanbieden van DB regelingen en verder op particuliere regelingen in de 3e pijler, zoals een bancaire oplossing. Onze aanvullende dienstverlening maakt maatwerk mogelijk. Het Werknemers Pensioen van De Amersfoortse is een volledig digitale DC regeling waarbij werknemers zelf kiezen tussen beleggen of 100% garantie. Overzichtelijke pensioenopbouw, blijvend lage kosten.

11 Brand New Day Exclusieve samenwerking voor pensioenen in collectieve contracten PPI Brand New Day is een PPI. Het is een alternatieve bedrijfsvorm om collectieve pensioenregelingen uit te voeren voor werkgevers. Elke werknemer heeft zijn eigen pensioenrekening. Om kostenvoordelen te behalen wordt het geld collectief belegd in indexfondsen en worden de risico s voor overlijden of arbeidsongeschiktheid collectief verzekerd bij a.s.r. Bovendien zijn de administratieve kosten voor de werkgever laag omdat alle aanpassingen direct online kunnen worden doorgevoerd. De PPI biedt werknemers geen garantie. Verschillende beleggingsrisico s worden echter wel beperkt of afgedekt. De Brand New Day PPI is dus een alternatief voor DC regelingen. Deze propositie maakt het aanbod van a.s.r. Pensioenen compleet. Het heldere, nuchtere en duidelijke van Brand New Day past bovendien bij ons. Dankzij de kennis en ervaring van a.s.r. hebben klanten de mogelijkheid om zich aanvullend te verzekeren en zo hun risico s goed af te dekken.

12

13 Waarom drie verschillende merken? Wij willen klanten een heldere en passende keuze bieden in een markt met veranderende regels en nieuwe regelingen. Wij geloven in een duidelijke profilering van DB, DC en PPI regelingen. Het zijn namelijk wezenlijk verschillende pensioenoplossingen waar je bewust voor kiest. Met De Amersfoortse spelen we bijvoorbeeld helemaal in op de trend van DC regelingen. En via onze joint venture met Brand New Day bieden we een PPI voor collectieve contracten. Het merk a.s.r. blijft DB regelingen aanbieden. De driedeling van regelingen en merken biedt klanten ook lage kosten en een hoge pensioenopbouw. Alle specifieke kennis, risico-inschatting, administratieprocessen en communicatie worden namelijk per merk gestroomlijnd.

14 Vermogen om te groeien Geld groeit niet vanzelf, dat vereist veel kennis van financiële markten, veel ervaring met risico-inschatten en een gestroomlijnd bedrijfsproces. Het vereist ook inzicht in de markt en als het gaat om pensioenen is er overleg en overtuiging nodig. Pensioen is namelijk een afspraak tussen werkgever en werknemer en als er veranderingen komen in die afspraak dan moet je om de tafel. Je hebt nogal wat vermogen(s) nodig om te groeien. Dit is het vermogen van a.s.r. Pensioenen, volgens onze eigen experts. Solvabiliteit We zijn een staatsbedrijf maar hebben nooit staatssteun nodig gehad of ontvangen. Wij zijn financieel solide voor de klant en de aandeelhouder. De DNB solvabiliteit bedroeg 283% (inclusief UFR) per eind juni Dat is een van de hoogste in de markt. Deze solide basis biedt onze klanten de zekerheid dat we onze afspraken kunnen nakomen. Dat hun pensioen bij ons veilig is. Reden voor S&P om ons een A-rating te geven, en dat is bijzonder voor een bedrijf dat alleen actief is in Nederland. Mark van de Loo, hoofd Relatiemanagement

15 Het vermogensbeheer a.s.r. Financial Markets beheert het vermogen van de bank-, pensioen- en verzekeringsactiviteiten van a.s.r. Nederland N.V. De totale activa van a.s.r. Nederland N.V. bedroeg per ultimo juni ,8 miljard. De nadruk van vermogensbeheer ligt op het laten zien aan klanten en deelnemers wat we doen en dat we dat netjes doen. Wat betreft dat laatste beschikken we over een ISAE (International Standards for Assurance Engagements) 3402 type II verklaring. Die geeft aan dat we onze processen en kwaliteitsaspecten goed beheersen. Over wat we doen bij vermogensbeheer licht ik hier drie onderdelen toe. Het eerste is dat we een deel van het belegd vermogen uitbesteden aan a.s.r. Vastgoed Vermogensbeheer. Die vertegenwoordigt a.s.r. als eigenaar van grond en gebouwen in het landelijk gebied. De vastgoedbeheerder belegt al meer dan 120 jaar in landelijk onroerend goed. Met een portefeuille van ongeveer hectare grond is a.s.r. de grootste private grondeigenaar van Nederland. Het tweede is ons duurzaamheidsbeleid. a.s.r. loopt voorop in Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB). In 2011 en 2012 eindigden we op de derde plaats in het onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), dat ieder jaar gehouden wordt onder 30 Nederlandse verzekeraars.

16

17 Het derde is dat we bij a.s.r. Financial Markets ook beleggingsfondsen hebben die we zelf hebben ontwikkeld. Dat biedt participanten een beleggingsmogelijkheid in een of meerdere (sub)fondsen die actief en professioneel worden beheerd door gekwalificeerde fondsbeheerders. Jack Julicher, Chief Investment Officer a.s.r. Financial Markets Inschatten van lang leven risico Wij zijn één van de eerste verzekeringsmaatschappijen in de markt die de tarieven voor pensioenverzekeringen hebben aangepast in verband met de verbeterde levensverwachting. Nieuwe ontwikkelingen en wetenschappelijk onderzoek volgen wij op de voet, denk aan lidmaatschap Netspar, medewerkers die EMAS (Executive Master of Actuarial Science) volgen, deelname aan werkgroepen (Actuarieel Genootschap, Verbond van Verzekeraars) en contacten met herverzekeringsmaatschappijen. Continu denken we na over maatregelen die risico s vermijden en waar mogelijk lopen we vooruit op heersende trends door onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar interne modellen voor de berekening van het aan te houden bufferkapitaal in het kader van lang leven risico. Luc Alders, hoofd Actuariaat Pensioenen

18 Processen Het Werknemerspensioen van De Amersfoortse is exemplarisch voor hoe we onze processen inrichten. Het is een volledig geautomatiseerde DC regeling waarbij de klant iedere mutatie aanlevert via een portal en dan is de mutatie ook meteen verwerkt. De doorlooptijd is minimaal en de kwaliteit is maximaal. Bestaande klanten nemen we mee in de stappen van het administratieve proces, van de prolongatie tot de indexatie van de pensioenaanspraken. Ook informeren we hen over wat zij van a.s.r. mogen verwachten tijdens de contractperiode. Dat is een jaarlijks terugkerende cyclus. Onze dienstverlening verbetert continu omdat het Klant Contact Center bij ons geen aparte afdeling is maar integraal onderdeel van het relatiebeheer van a.s.r. Pensioenen. Daardoor beschikken we altijd over specifieke klantkennis. Klanten stellen rechtstreeks vragen aan ons en wij checken direct bij hen of we het goed doen. Bij verlenging van contracten komt er een heel ander proces op gang dat over veel schijven gaat, vooral in de grootzakelijke markt waar afstemming met klant of het actuariële adviesbureau cruciaal is. Dat ketenproces houden we strak in de hand zodat pensioencontracten geruisloos kunnen expireren. Al onze commerciële pensioenmedewerkers worden gecertificeerd voor Wft Pensioenen, een keurmerk waaruit blijkt dat wij ook op dat vlak ons vak verstaan. Ignace Kamperman Leferink, hoofd Implementatieteam

19 Communicatie Werkgevers vragen ons regelmatig om uitleg te komen geven over de pensioenregeling die ze bij ons hebben ondergebracht. Wat is de uitwerking van hun huidige regeling? Is die regeling wel gegarandeerd? Doen ze er goed aan hun bestaande regeling te handhaven of te wijzigen? En zijn wij wel solide? De discussies gaan steeds vaker over de betaalbaarheid van de regeling op de lange termijn, over de kosten voor garantie of over een mogelijke overstap van DB naar DC regelingen. In het overleg tussen werkgevers en werknemers moeten meerdere gezichtspunten samenkomen. Dat is heel belangrijk. En tegelijkertijd veranderen de regelingen vanwege nieuwe wetgeving. Die transformatie, waarbij we veel meer samen moeten nadenken over inkomen voor later, is een gedeelde verantwoordelijkheid: voor werkgevers, werknemers, adviseurs en pensioenaanbieders zoals wij. Onderlinge communicatie en bewustwording is een wezenlijk onderdeel van een pensioenregeling en daarin helpen wij waar nodig. Fleur Rieter, directeur Pensioenen

20 Over a.s.r. Stellige overtuiging a.s.r. werkt en leeft dagelijks volgens het leidende principe dat ze de verzekeringsbranche beter wil maken. Anders dus. Met andere businessmodellen. Met een andere mentaliteit. Terug naar de roots van verzekeren; mensen helpen. Terug naar het coöperatieve gedachtegoed dat samenwerken zekerheid biedt voor iedereen. Zodat verzekeren door de maatschappij als wenselijk wordt ervaren. Als nuttig. Mensen helpen door te doen a.s.r. begrijpt dat verzekeringen helemaal niet zo boeiend zijn voor consumenten en ondernemers: 'Ik wantrouw verzekeraars die veel over zichzelf praten'. Het antwoord van a.s.r.: Wij zijn doeners. Praten niet graag over onszelf. Sober en no-nonsense. Wij verstaan ons vak. Kunnen onszelf goed relativeren. Dienen onze klanten.

21 Tot

22 a.s.r. Pensioenen Archimedeslaan BA Utrecht later

23

24 a.s.r. Pensioenen Archimedeslaan BA Utrecht ASR Levensverzekering N.V. heeft een vergunning van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten en is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer Suggesties of klachten? Laat het ons weten. Wij helpen graag. Kijk voor meer informatie op (10-13)

Dienstenwijzer BeFrank

Dienstenwijzer BeFrank Dienstenwijzer BeFrank I 15.3.01-0612 Met deze dienstenwijzer informeren wij u over BeFrank, onze producten en wat u van ons kunt verwachten in het kader van onze dienstverlening. Wie zijn wij? BeFrank

Nadere informatie

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN Informatie voor werkgevers Ingangsdatum 1 januari 2016 Als uw werknemer niet kiest voor een gegarandeerde uitkering wordt zijn premie belegd. Dit

Nadere informatie

Kernvragen bij een collectieve Pensioen regeling. Voor ondernemers die op zoek zijn naar een pensioenregeling voor hun personeel

Kernvragen bij een collectieve Pensioen regeling. Voor ondernemers die op zoek zijn naar een pensioenregeling voor hun personeel Kernvragen bij een collectieve Pensioen regeling Voor ondernemers die op zoek zijn naar een pensioenregeling voor hun personeel Kernvragen bij een collectieve Pensioenregeling U geeft uw werknemers goede

Nadere informatie

AEGON Solide Pensioen. Zekerheid voor uw werknemers

AEGON Solide Pensioen. Zekerheid voor uw werknemers AEGON Solide Pensioen Zekerheid voor uw werknemers Ondernemers hebben een passie. Een droom, een missie. Ondernemers hebben een wil. De wil om zelf te doen. De wil om te slagen. U kiest zelf de mensen

Nadere informatie

Het Garantie pensioen met vaste collectieve premie

Het Garantie pensioen met vaste collectieve premie Het Garantie pensioen met vaste collectieve premie Inhoudsopgave Het Garantie pensioen met vaste collectieve premie van Delta Lloyd Waarom Collectief Defined Contribution? 5 Wat is het? 5 De kracht van

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan

Persoonlijk Pensioen Plan Persoonlijk Pensioen Plan Brochure voor u als werkgever Als werkgever hebt u behoefte aan een betaalbare pensioenregeling. Tegelijkertijd wilt u een regeling die past in een goed arbeidsvoorwaardenbeleid.

Nadere informatie

ASR Premiepensioen. Informatie voor de werkgever

ASR Premiepensioen. Informatie voor de werkgever ASR Premiepensioen Informatie voor de werkgever Zorg voor uw werknemers Nu en in de toekomst Uw werknemers zijn onmisbaar voor uw bedrijf. Het aantrekken en behouden van goed personeel is dan ook van vitaal

Nadere informatie

Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch

Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Pag. /8 Delta Lloyd garandeert de opgebouwde aanspraken en tarieven. Het Garantiepensioen

Nadere informatie

Met vriendelijke groet, Fleur Rieter directeur Pensioenen

Met vriendelijke groet, Fleur Rieter directeur Pensioenen Naam Adres Postcode Woonplaats Datum 24 november 2014 Onderwerp Oplossing voor pensioenopbouw over salaris boven 100.000 ASR Levensverzekering N.V. Pensioenen Archimedeslaan 10 3584 BA Utrecht Postbus

Nadere informatie

Beleggingsaanbod a.s.r. Presentatie Astra Zeneca 27 oktober 2015

Beleggingsaanbod a.s.r. Presentatie Astra Zeneca 27 oktober 2015 Beleggingsaanbod a.s.r. Presentatie Astra Zeneca 27 oktober 2015 Onderdeel van a.s.r. a.s.r. is de Nederlandse verzekeringsmaatschappij voor alle verzekeringen. Bij a.s.r. werken ruim 3.900 medewerkers

Nadere informatie

Waardewijs Pensioen voor werkgevers. Duidelijkheid voorop

Waardewijs Pensioen voor werkgevers. Duidelijkheid voorop Waardewijs Pensioen voor werkgevers Duidelijkheid voorop Geen onduidelijkheden. Lekker toch? Pensioenen zijn ingewikkeld. Daarom kunnen ze niet zonder een onafhankelijk en deskundig advies. Maar ook mèt

Nadere informatie

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering?

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? Inhoud U gaat uit dienst. 3 Situatie 1: U heeft een nieuwe werkgever. 4 Situatie 2: U start uw

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan Collectief

Persoonlijk Pensioen Plan Collectief Pag. 1/5 P 01.7.54-1112 Brochure voor u als werkgever U wilt het pensioen voor uw werknemers graag goed regelen. Pensioen is voor hen een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Maar u wilt er zo min mogelijk omkijken

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGS- DOCUMENT

DIENSTVERLENINGS- DOCUMENT DIENSTVERLENINGS- DOCUMENT Op alle diensten die door PSI Pensioenbeheer worden geleverd zijn Algemene Leveringsvoorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

TrueBlue Beschikbare premieregeling EEN PERSOONLIJKE PENSIOENPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen.

TrueBlue Beschikbare premieregeling EEN PERSOONLIJKE PENSIOENPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen. TrueBlue Beschikbare premieregeling EEN PERSOONLIJKE PENSIOENPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen. April 2018 TrueBlue Beschikbare premieregeling Een goed geregeld pensioen voor jouw werknemers?

Nadere informatie

Uw pensioen goed geregeld

Uw pensioen goed geregeld Uw pensioen goed geregeld 2 Uw aanvullend pensioen geregeld Als u aan het begin van uw loopbaan staat, is de tijd na uw pensioen niet het eerste waar u aan denkt. Maar hebt u er al een flink aantal jaren

Nadere informatie

55128 (09-13) Productinformatie ASR VermogenGarant

55128 (09-13) Productinformatie ASR VermogenGarant 55128 (09-13) Productinformatie ASR VermogenGarant Wat is ASR VermogenGarant? Unieke kenmerken? Welke informatie staat waar? Koopsom of periodieke inleg? Wat krijgt u bij overlijden? - ASR VermogenGarant

Nadere informatie

Uw optimale mix van verzekeren en beleggen

Uw optimale mix van verzekeren en beleggen Uw optimale mix van verzekeren en beleggen 2 Het voordeel van beleggen Wilt u graag geld achter de hand hebben om bijvoorbeeld een reis te maken of als aanvulling op het pensioen? Dan kunt u natuurlijk

Nadere informatie

LifeSight. De persoonlijke pensioenregeling.

LifeSight. De persoonlijke pensioenregeling. LifeSight. De persoonlijke pensioenregeling. 2 LifeSight. De persoonlijke pensioenregeling. Introductie U bent op zoek naar een moderne pensioenregeling voor uw werknemers. Een pensioenregeling waarbij

Nadere informatie

Een nieuwe keuze in pensioenoplossingen. ICK Beschikbare Premieregeling

Een nieuwe keuze in pensioenoplossingen. ICK Beschikbare Premieregeling Een nieuwe keuze in pensioenoplossingen voor de ICK-branche ICK Beschikbare Premieregeling ICK Beschikbare Premieregeling 2 De ICK-branche verbreedt het aanbod op het gebied van pensioen. Naast de bestaande

Nadere informatie

Het Online Werknemer Pensioen. Gewoon een goed pensioen van Centraal Beheer Achmea

Het Online Werknemer Pensioen. Gewoon een goed pensioen van Centraal Beheer Achmea Het Online Werknemer Pensioen. Gewoon een goed pensioen van Centraal Beheer Achmea Inhoud Gewoon een goed pensioen. 3 Even uw voordelen op een rij! 4 Open en duidelijk over kosten. 5 Rendement op het pensioenkapitaal.

Nadere informatie

TrueBlue Beschikbare Premieregeling EEN PERSOONLIJKE SPAARPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen.

TrueBlue Beschikbare Premieregeling EEN PERSOONLIJKE SPAARPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen. TrueBlue Beschikbare Premieregeling EEN PERSOONLIJKE SPAARPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen. TrueBlue Beschikbare Premieregeling Een goed geregeld pensioen voor jouw werknemers? Dit is

Nadere informatie

NIIIIIIIIII

NIIIIIIIIII a s r \ Acura Assuradeuren Postbus 156 5490 AD St Oedenrode 1111111111+1111111.11NIIIIIIIIII Datum 6 juni 2014 Relatienummer 182621 Onderwerp Pensioenontwikkelingen bij a.s.r. en De Amersfoortse ASR Levensverzekering

Nadere informatie

HET WERKNEMERS PENSIOEN

HET WERKNEMERS PENSIOEN HET WERKNEMERS PENSIOEN Productinformatie voor adviseurs en werkgevers Ingangsdatum 1 januari 2017 Overzichtelijke pensioenopbouw Blijvend lage kosten HET WERKNEMERS PENSIOEN In het Werknemers Pensioen

Nadere informatie

ALV CDAV Brabant 3 oktober 2015

ALV CDAV Brabant 3 oktober 2015 Vrouw en Pensioen anno 2015 e.v. Balans tussen werk, zorg en invloed ALV CDAV Brabant 3 oktober 2015 Mr. Caroline Jones Groeneweg RB Even voorstellen 3 pijlers Nederlands pensioenstelsel 3.Privé 2.De werkgever

Nadere informatie

152 De Pensioenwereld in 2015

152 De Pensioenwereld in 2015 16 152 De Pensioenwereld in 2015 Ontwikkelingen in de pensioenmarkt 153 Pensioenproducten standaardiseren, gedegen vergelijking blijft noodzakelijk Auteurs: Olivier Roodenburg en Marcel Schep Het pensioenlandschap

Nadere informatie

Uw pensioenadvies bij de Rabobank

Uw pensioenadvies bij de Rabobank Rabo PensioenAdvies Grootzakelijk Een pensioen van deze tijd Uw pensioenadvies bij de Rabobank U wilt uw werknemers een pensioenregeling aanbieden. U bent benieuwd of de huidige pensioenregeling nog goed

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

Helder. Eenvoudig. Online.

Helder. Eenvoudig. Online. Helder. Eenvoudig. Online. Be Frank Eindelijk een helder pensioen tegen lage kosten. De pensioenwereld is in beweging. Werknemers en werkgevers hebben een groeiende behoefte aan transparantie, keuzevrijheid

Nadere informatie

Een nieuwe baan. De belangrijkste zaken op een rij

Een nieuwe baan. De belangrijkste zaken op een rij Een nieuwe baan De belangrijkste zaken op een rij Een nieuwe baan Gefeliciteerd met uw nieuwe baan! Een nieuwe start. Het moment om een aantal zaken te regelen. Wie is Loyalis? Loyalis is de inkomensspecialist

Nadere informatie

Pensioen voor uw werknemers. van uw wensen naar een passende oplossing. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen

Pensioen voor uw werknemers. van uw wensen naar een passende oplossing. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Pensioen voor uw werknemers van uw wensen naar een passende oplossing verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Onze dienstverlening in schijven Pensioen is een waardevolle arbeidsvoorwaarde voor uw

Nadere informatie

> > > Rabo BedrijvenPensioen Grootzakelijk. Uw pensioenadvies bij de Rabobank. Een pensioen van deze tijd

> > > Rabo BedrijvenPensioen Grootzakelijk. Uw pensioenadvies bij de Rabobank. Een pensioen van deze tijd Grootzakelijk Uw pensioenadvies bij de Rabobank U wilt een goed pensioenadvies. Omdat u uw medewerkers een pensioenregeling wilt bieden. U benieuwd bent of de huidige pensioenregeling nog goed bij uw organisatie

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument DE ADVIESWINKEL henk reedijk b.v.

Dienstverleningsdocument DE ADVIESWINKEL henk reedijk b.v. Dienstverleningsdocument DE ADVIESWINKEL henk reedijk b.v. de inhoud van dit dienstverleningsdocument is samengesteld volgens de richtlijnen van de AFM en ook geldend voor de handelsnamen: De winkel De

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

ZÉKER LEVEN. Wij voelen ons betrokken bij u als klant TIP!

ZÉKER LEVEN. Wij voelen ons betrokken bij u als klant TIP! ZÉKER LEVEN Wij voelen ons betrokken bij u als klant TIP! Wilt u continu voordelig verzekerd zijn van het beste advies, slimme alerts en onze proactieve begeleiding? Informeer dan vrijblijvend naar onze

Nadere informatie

Nabestaandenverzekering Collectief voor werknemers

Nabestaandenverzekering Collectief voor werknemers COLLECTIEVE NABESTAANDENVERZEKERING Informatie voor de werkgever Nabestaandenverzekering Collectief voor werknemers Netto-uitkering(en) voor de achterblijvende partner 2 Nabestaandenverzekering Collectief

Nadere informatie

Eenvoudig goed. Een pensioen op basis van beleggen. Essentie Pensioen

Eenvoudig goed. Een pensioen op basis van beleggen. Essentie Pensioen Eenvoudig goed. Een pensioen op basis van beleggen. Essentie Pensioen Eenvoudig goed Zoals elke werkgever denkt u na over de toekomst. Van uw bedrijf. En van uw werknemers. Logisch dat u ook een pensioenregeling

Nadere informatie

Een nieuw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Een nieuw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Een nieuw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Nieuwe contractperiode U ontvangt voor de nieuwe contractperiode van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Het Anw-Zekerheidsplan. Goed werkgeverschap voor de nabestaanden van uw werknemer

Het Anw-Zekerheidsplan. Goed werkgeverschap voor de nabestaanden van uw werknemer Het Anw-Zekerheidsplan. Goed werkgeverschap voor de nabestaanden van uw werknemer Inhoud Een goede werkgever denkt mee. 3 Even uw voordelen op een rij! 4 Zo werkt de Algemene nabestaandenwet (Anw). 5 Bijverzekeren

Nadere informatie

GROEI NAAR VERMOGEN. Gouden Handdruk HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG

GROEI NAAR VERMOGEN. Gouden Handdruk HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG GROEI NAAR VERMOGEN Gouden Handdruk HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG Maak optimaal gebruik van uw ontslagvergoeding U heeft bij uw ontslag een financiële vergoeding gekregen van uw werkgever

Nadere informatie

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Beleggings- verzekeringen

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Beleggings- verzekeringen Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten Loop geen onnodig risico Beleggings- verzekeringen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die een beleggingsverzekering wil afsluiten.

Nadere informatie

Voorkom verrassingen, regel het pensioen voor uw werknemers verstandig

Voorkom verrassingen, regel het pensioen voor uw werknemers verstandig Loop geen onnodig risico Voor werkgevers Informatie van de Autoriteit Financiële Markten Voorkom verrassingen, regel het pensioen voor uw werknemers verstandig Voor wie is deze folder? Deze folder is voor

Nadere informatie

Mocht u menen dat wij niet adequaat op uw klacht hebben gereageerd, dan kunt u zich wenden tot dit klachteninstituut: KiFid

Mocht u menen dat wij niet adequaat op uw klacht hebben gereageerd, dan kunt u zich wenden tot dit klachteninstituut: KiFid Dienstenwijzer Wet op het financieel toezicht december 2014 De Regt assurantiën v.o.f., handelend onder de namen De Regt adviesgroep, De Regt assurantiën, De Regt adviseurs, De Regt pensioenadviseurs,

Nadere informatie

Nabestaandenverzekering Collectief voor werknemers

Nabestaandenverzekering Collectief voor werknemers COLLECTIEVE NABESTAANDENVERZEKERING Informatie voor de werkgever Nabestaandenverzekering Collectief voor werknemers Netto-uitkering(en) voor de achterblijvende partner Nabestaandenverzekering Collectief

Nadere informatie

AnyLife 2011. Pensioenmodel van de toekomst o.b.v. PPI

AnyLife 2011. Pensioenmodel van de toekomst o.b.v. PPI Pensioenmodel van de toekomst o.b.v. PPI Consolidatie heeft de pensioenmarkt overzichtelijk gemaakt slide 2 3 maar de PPI is aanleiding voor veel nieuwe toetreders. Soort Joint Venture pensioenuitvoerder

Nadere informatie

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds?

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds? Veelgestelde vragen en antwoorden Ontbinding Stichting Pensioenfonds Bavaria (in liquidatie) Wat gaat er op 1 april 2017 gebeuren? Dan gaan de opgebouwde pensioenaanspraken van de actieve en gewezen deelnemers

Nadere informatie

Pensioenadvies. Uw pensioenregeling helder en degelijk in beeld

Pensioenadvies. Uw pensioenregeling helder en degelijk in beeld Pensioenadvies Uw pensioenregeling helder en degelijk in beeld Pensioenregelingen en toezicht Pensioen is een arbeidsvoorwaarde die wordt afgesproken tussen werkgever en werknemer met als primaire doelstelling

Nadere informatie

TrueBlue Beschikbare premieregeling EEN PERSOONLIJKE PENSIOENPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen.

TrueBlue Beschikbare premieregeling EEN PERSOONLIJKE PENSIOENPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen. TrueBlue Beschikbare premieregeling EEN PERSOONLIJKE PENSIOENPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen. Oktober 2016 TrueBlue Beschikbare premieregeling Een goed geregeld pensioen voor jouw werknemers?

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Vermogen. Flexis Benefits Zoetermeer BV

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Vermogen. Flexis Benefits Zoetermeer BV DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Vermogen Flexis Benefits Zoetermeer BV In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt

Nadere informatie

HET WERKNEMERS PENSIOEN

HET WERKNEMERS PENSIOEN HET WERKNEMERS PENSIOEN Productinformatie voor werkgevers Ingangsdatum 1 januari 2016 HET WERKNEMERS PENSIOEN Regie over pensioen Blijvend lage kosten Overzichtelijke pensioenopbouw Uw onderneming is uniek.

Nadere informatie

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Beleggen bij BeFrank Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Eindelijk een helder en eenvoudig pensioen tegen lage kosten. Binnen de pensioenwereld groeit de behoefte naar transparantie en eenvoud.

Nadere informatie

Uitkomstzeker Pensioen voor werknemers. De rust van een gegarandeerd pensioen

Uitkomstzeker Pensioen voor werknemers. De rust van een gegarandeerd pensioen Uitkomstzeker Pensioen voor werknemers De rust van een gegarandeerd pensioen Uitkomstzeker Pensioen, een rustig idee Pensioen, dat komt later wel. Daar hoeft u zich nu niet druk over te maken. Omdat u

Nadere informatie

Rabo BedrijvenPensioen. Een aandeel in elkaar

Rabo BedrijvenPensioen. Een aandeel in elkaar Rabo BedrijvenPensioen Een aandeel in elkaar Inhoud Het Rabo BedrijvenPensioen: modern en overzichtelijk Pensioen voor uw werknemers: hoe werkt het? Zorg voor uw werknemers, hun partners en hun kinderen

Nadere informatie

NN Flexibel Garantie Pensioen. Een gegarandeerd pensioen met onderscheidende indexatiekracht

NN Flexibel Garantie Pensioen. Een gegarandeerd pensioen met onderscheidende indexatiekracht NN Flexibel Garantie Pensioen Een gegarandeerd pensioen met onderscheidende indexatiekracht Pensioen Pensioen is voor veel Nederlanders de belangrijkste inkomensvoorziening voor later. Pensioen zorgt niet

Nadere informatie

UPDATE. Nieuwsbrief december 2013. Sneller op de hoogte zijn van het nieuws? Volg ons op Social Media!

UPDATE. Nieuwsbrief december 2013. Sneller op de hoogte zijn van het nieuws? Volg ons op Social Media! UPDATE Nieuwsbrief december 2013 Sneller op de hoogte zijn van het nieuws? Volg ons op Social Media! Mandema & Partners helpt u graag bij het interpreteren van de actualiteiten die voor u en voor uw bedrijf

Nadere informatie

Koppeling Salarisadministratie. Benefits-Plaza. Algemene informatie

Koppeling Salarisadministratie. Benefits-Plaza. Algemene informatie Koppeling Salarisadministratie Benefits-Plaza Algemene informatie www.keylane.com 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Salarisadministratiekoppeling 2.1 Benefits van een salarisadministratiekoppeling 2.2 Hoe

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Waardewijs Pensioen Basis. Voor een goed basispensioen

Waardewijs Pensioen Basis. Voor een goed basispensioen Waardewijs Pensioen Basis Voor een goed basispensioen Pensioen als belangrijk onderdeel van uw arbeidsvoorwaardenbeleid Een goede pensioenregeling zorgt voor een onbezorgde oudedag voor werknemers. Daarmee

Nadere informatie

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen AEGON Rendementplan Je wilt meer dan sparen Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een wil. Nadenken over wat je echt wilt. Iedereen doet dat van tijd tot tijd. Even stilstaan

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Wat te doen met je pensioen? Grip op je Vermogen - Dirk van Ommeren - 3 oktober 2014

Wat te doen met je pensioen? Grip op je Vermogen - Dirk van Ommeren - 3 oktober 2014 Wat te doen met je pensioen? Grip op je Vermogen - Dirk van Ommeren - 3 oktober 2014 2 Pensioen: turen naar de vrijheid 50 jaar lang werken we toe naar ons pensioen Dan willen we onafhankelijk zijn En

Nadere informatie

Agenda: Introductie Waar staan wij? Wat is Aegon Persoonlijk Pensioen? Oplossing Aegon Netto Pensioen Oplossingen voor alle werknemers Vragen?

Agenda: Introductie Waar staan wij? Wat is Aegon Persoonlijk Pensioen? Oplossing Aegon Netto Pensioen Oplossingen voor alle werknemers Vragen? Agenda: Introductie Waar staan wij? Wat is Aegon Persoonlijk Pensioen? Oplossing Aegon Netto Pensioen Oplossingen voor alle werknemers Vragen? 2 Waar staan wij? Introductie netto pensioen per 1 januari

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Pensioencommunicatie start bij de werkgever

Pensioencommunicatie start bij de werkgever Pensioencommunicatie start bij de werkgever Artikel Senior adviseur collectieve pensioenen J. Arts (Pon) Pensioencommunicatie start bij de werkgever Welke maatregelen kan de werkgever nemen om het pensioenbewustzijn

Nadere informatie

Verslag Mandema Update mei 2014

Verslag Mandema Update mei 2014 Verslag Mandema Update mei 2014 Terwijl de leden van de Eerste Kamer zich op 20 mei jl. bogen over de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen, kregen onze relaties te horen wat de consequenties

Nadere informatie

Compensatieregeling ASR Nederland

Compensatieregeling ASR Nederland Compensatieregeling ASR Nederland 2 Voorwoord Mensen beleggen niet zomaar. Je belegt met een doel. Een deel van de hypotheek aflossen, een pensioen opbouwen, je kinderen laten studeren. Als dan blijkt

Nadere informatie

NP Plusplan. Extra inkomen voor uw nabestaanden

NP Plusplan. Extra inkomen voor uw nabestaanden NP Plusplan Extra inkomen voor uw nabestaanden Geen leuke gedachte maar wat gebeurt er als u overlijdt? Hoe ziet de financiële toekomst van uw partner er dan uit? Kunnen uw nabestaanden verder leven op

Nadere informatie

Uw pensioenadvies bij de Rabobank

Uw pensioenadvies bij de Rabobank Rabo PensioenAdvies MKB Een pensioen van deze tijd Uw pensioenadvies bij de Rabobank U wilt uw werknemers een pensioenregeling aanbieden. U bent benieuwd of de huidige pensioenregeling nog goed bij uw

Nadere informatie

Het Werknemers Pensioen. Overzichtelijke pensioenopbouw. Blijvend lage kosten

Het Werknemers Pensioen. Overzichtelijke pensioenopbouw. Blijvend lage kosten Het Werknemers Pensioen Productinformatie voor adviseurs en werkgevers Ingangsdatum 1 januari 2018 Overzichtelijke pensioenopbouw Blijvend lage kosten Het Werknemers Pensioen In het Werknemers Pensioen

Nadere informatie

Netto pensioenregeling De netto pensioenregeling voor het pensioengevende salaris boven 96.544

Netto pensioenregeling De netto pensioenregeling voor het pensioengevende salaris boven 96.544 ABN AMRO Pensioenen Netto pensioenregeling De netto pensioenregeling voor het pensioengevende salaris boven 96.544 Sinds 1 januari 2015 is de fiscale regelgeving voor pensioenregelingen veranderd. Een

Nadere informatie

Pensioen voor uw medewerkers

Pensioen voor uw medewerkers Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Pensioen voor uw medewerkers Allianz Design Pensioen Een goed pensioen voor uw medewerkers U wilt uw personeel goed belonen. Omdat ze het verdienen, omdat u hen

Nadere informatie

Klaar voor uw pensioen. Kies de lijfrenteuitkering die past bij uw wensen

Klaar voor uw pensioen. Kies de lijfrenteuitkering die past bij uw wensen Klaar voor uw pensioen Kies de lijfrenteuitkering die past bij uw wensen 2 Uw toekomst met financieel perspectief Uw pensioen is in aantocht. Als u via één of meerdere lijfrentepolissen geld opzij hebt

Nadere informatie

> > > Rabo BedrijvenPensioen MKB. Uw pensioenadvies bij de Rabobank. Een pensioen van deze tijd

> > > Rabo BedrijvenPensioen MKB. Uw pensioenadvies bij de Rabobank. Een pensioen van deze tijd MKB Uw pensioenadvies bij de Rabobank U wilt een goed pensioenadvies. Omdat u uw medewerkers een pensioenregeling wilt bieden. U benieuwd bent of de huidige pensioenregeling nog goed bij uw organisatie

Nadere informatie

Datum 23 mei Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001

Datum 23 mei Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001 Datum 23 mei 2017 A.B. Voorbeeld T.a.v. de directie Spaklerweg 4 1000 AB AMSTERDAM Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001 Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet Dienstverleningsdocument Pensioenvraag Werkgever In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken

Nadere informatie

Al uw financiële zaken, helemaal op orde

Al uw financiële zaken, helemaal op orde Al uw financiële zaken, helemaal op orde 3 Verzekeringen Financieel advies: in de basis goed geregeld en daarom zorgeloos leven. Verzekeringen - Onafhankelijk advies Goed geregeld, een prettig idee U weet

Nadere informatie

Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015. Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur

Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015. Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015 Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur Agenda 1. Rol klankbordgroep 2. Waarom een nieuwe pensioenregeling?

Nadere informatie

Het Flexibel Werknemers Pensioen Compact. Voor nu en later

Het Flexibel Werknemers Pensioen Compact. Voor nu en later Het Flexibel Werknemers Pensioen Compact Voor nu en later Inkomenszekerheid voor uw medewerkers Voor nu en later Als uw medewerkers stoppen met werken, willen ze kunnen vertrouwen op de zekerheid van

Nadere informatie

De PPI-markt PENSIOEN ASSET MANAGEMENT GOVERNANCE

De PPI-markt PENSIOEN ASSET MANAGEMENT GOVERNANCE De -markt 1.1. Inleiding Vanaf 2012 is de markt van de Premie Pensioen Instelling () een feit. De voert een zuivere DC-regeling uit en wordt gekenmerkt door een hoge mate van transparantie van het pensioenproduct.

Nadere informatie

Avéro Achmea Pensioenplan voor u

Avéro Achmea Pensioenplan voor u Avéro Achmea voor u informatie voor particulieren het van Avéro Achmea duidelijkheid over uw financiële toekomst Ons biedt u vrijheid en zorgt ervoor dat uw financiële toekomst geregeld is naar uw wensen.

Nadere informatie

CDC & DC BINNEN HET APF

CDC & DC BINNEN HET APF CDC & DC BINNEN HET APF Barbara van Bogaert - Montae Arnout Korteweg - De Nationale APF 13 september 2017 Inhoud Introductie Collectief DC bij een APF Individueel DC bij een APF Conclusie en afronding

Nadere informatie

Het DGA Pensioen. Het pensioen dat bij u past

Het DGA Pensioen. Het pensioen dat bij u past Het DGA Pensioen. Het pensioen dat bij u past Inhoud Uw pensioen voor een zekere toekomst. 3 Even uw voordelen op een rij! 4 Uw pensioen opbouwen: uitbesteden of in eigen beheer? 5 Zo bouwt u pensioen

Nadere informatie

Beleggen voor een goed pensioenresultaat. Oskar Poiesz Robeco Investment Solutions 10 mei 2016

Beleggen voor een goed pensioenresultaat. Oskar Poiesz Robeco Investment Solutions 10 mei 2016 Beleggen voor een goed pensioenresultaat Oskar Poiesz Robeco Investment Solutions 10 mei 2016 Onderwerpen 1. Beleggen voor pensioen 2. Beleggingskeuzes bepalen het pensioen 3. Welke invloed heb je als

Nadere informatie

Afscheid van uw oude baan. Uw pensioen bij uitdiensttreding

Afscheid van uw oude baan. Uw pensioen bij uitdiensttreding Afscheid van uw oude baan Uw pensioen bij uitdiensttreding Uit dienst Verandert u van baan? Begint u voor uzelf? Of bent u werkloos geworden? In al deze gevallen verandert uw leven. U moet veel regelen.

Nadere informatie

GROEI NAAR VERMOGEN. Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG

GROEI NAAR VERMOGEN. Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG GROEI NAAR VERMOGEN Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG Zorgeloos genieten van uw pensioen Er komt een moment in uw leven dat u zonder zorgen wilt gaan genieten van uw pensioen.

Nadere informatie

Het Erasmus MultiLeven Index Plan. Voor een financieel gezonde toekomst.

Het Erasmus MultiLeven Index Plan. Voor een financieel gezonde toekomst. Het Erasmus MultiLeven Index Plan Voor een financieel gezonde toekomst. Het Erasmus MultiLeven Plan Een goede toekomst vraagt om financiële planning en zekerheden. Bijvoorbeeld om fijn te kunnen leven

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2016

Nieuwsbrief februari 2016 Nieuwsbrief februari 2016 In deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen: - De beleggingsresultaten over 2015 - Vragen en antwoorden over de beleggingsresultaten en uw pensioenregeling bij Aegon PPI

Nadere informatie

Waardewijs Pensioen Compact voor werkgevers. Laat aan duidelijkheid niets te wensen over

Waardewijs Pensioen Compact voor werkgevers. Laat aan duidelijkheid niets te wensen over Waardewijs Pensioen Compact voor werkgevers Laat aan duidelijkheid niets te wensen over Samenwerking als basis Als werkgever wilt u volledig inzicht in de kosten hebben en tegelijk zorgen voor tevreden

Nadere informatie

Allianz Design Pensioen ALLIANZ PENSIOEN VOOR UW MEDEWERKERS. Allianz Design Pensioen

Allianz Design Pensioen ALLIANZ PENSIOEN VOOR UW MEDEWERKERS. Allianz Design Pensioen Allianz Design Pensioen ALLIANZ PENSIOEN VOOR UW MEDEWERKERS Allianz Design Pensioen EEN GOED PENSIOEN VOOR UW MEDEWERKERS U wilt uw personeel goed belonen. Omdat ze het verdienen, omdat u hen wilt motiveren

Nadere informatie

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime Ken je lijfrente Lijfrente nieuw regime Lijfrente nieuw regime Het kapitaal van uw lijfrenteverzekering komt beschikbaar. Wat kunt u doen? Een aantal jaren geleden hebt u een lijfrenteverzekering afgesloten.

Nadere informatie

Vragen & antwoorden over uw pensioen en de kredietcrisis

Vragen & antwoorden over uw pensioen en de kredietcrisis Vragen & antwoorden over uw pensioen en de kredietcrisis Corporate Pensioen 4 Juni 2009 Vragen 1. Hoe zeker is mijn toekomstige pensioenvoorziening bij Nationale-Nederlanden? 3. Hoe weet ik hoeveel pensioen

Nadere informatie

De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij

De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij 3 De beschikbare premieregeling In Nederland bestaan grofweg twee categorieën pensioenregelingen: beschikbare premieregelingen enerzijds en middelloon-

Nadere informatie

Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe pensioenregeling Waardeoverdracht: zinvol voor u? Gefeliciteerd, u hebt een nieuwe baan! Dit betekent nogal wat voor uw persoonlijke situatie. Nieuwe taken, verantwoordelijkheden en andere collega

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Het webinar Pensioen 2.0 begint om 20.03

Het webinar Pensioen 2.0 begint om 20.03 Nog even geduld Het webinar Pensioen 2.0 begint om 20.03 Twitter? @BrightPensioen #NLPensioenbewust Pensioen 2.0 Twitter? @BrightPensioen #NLPensioenbewust Enkele onderwerpen Hoe werkt pensioen in Nederland?

Nadere informatie

Ken je lijfrente. Lijfrente oud regime

Ken je lijfrente. Lijfrente oud regime Ken je lijfrente Lijfrente oud regime Lijfrente oud regime Het kapitaal van uw lijfrenteverzekering komt beschikbaar. Wat kunt u doen? Een aantal jaren geleden hebt u een lijfrenteverzekering afgesloten.

Nadere informatie

ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE

ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE PENSIOENMANTEL BESCHIKBARE PREMIE 1 november 2013 UW KAPITAAL ZIJN UW MENSEN SPECIAAL VOOR WTG Cappital: een unieke pensioenregeling voor WTG De pensioenregeling bij

Nadere informatie