De zonnebloem wordt momenteel vooral in USA, Rusland, Europa, Z-Afrika en Argentinië gewonnen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De zonnebloem wordt momenteel vooral in USA, Rusland, Europa, Z-Afrika en Argentinië gewonnen."

Transcriptie

1 De grondstoffen. 1. Vetten en oliën 1.1. Vetten en oliën : de soorten 1.2. Van grondstof tot ruwe olie 1.3. Van ruwe olie tot zuivere olie : raffinage 1.4. Van olie naar vet 2. Emulgatoren 3. Kleurstoffen 3.1. b-caroteen 3.2. Orleaan 4. Aroma s 5. Vitaminen 6. Water 7. Melk of wei 8. Citroenzuur 9. Zout 10. Kaliumsorbaat

2 1. Vetten en oliën 1.1. Vetten en oliën : de soorten A. Zonnebloemolie Mexicanen en Indianen noemden de zonnebloem "een gezegende plant" want doorheen de eeuwen hadden ze geleerd de pitten te malen en te pletten om er een lekker smakende olie uit te winnen. Na de verovering van de nieuwe wereld brachten de Spanjaarden in 1569 de plant mee naar Europa. De zonnebloem werd vele jaren enkel als sierplant beschouwd tot in de 19de eeuw een Russische boer de waarde van de betrekkelijke hoge vetgehalte ontdekte. Van Rusland verspreidde de plant zich over Zuidoost-Europa om van daaruit opnieuw haar weg te vinden naar Midden- en Zuid-Amerika. De zonnebloem is een éénjarige plant die behoort tot de familie van de compositen. Naargelang de soort (er zijn er vijfentwintig verschillende) kan de bloem een diameter tot 50 cm halen en wel 2000 pitten bevatten. Het oogsten begint wanneer de onderkant van de kroon geel is geworden en de eerste zaden loskomen. Zonnebloemolie is heldergeel, aangenaam van smaak en geur. Aangezien ze rijk is aan linolzuur, wordt de zonnebloemolie steeds meer aangewend in de margarinenijverheid. Opm: het is zeer belangrijk dat er voldoende cis-cis linolzuur aanwezig is. Linolzuur is een essentieel vetzuur. Hieruit ontstaat onder andere arachidonzuur dat het startpunt is van de synthese van levensnoodzakelijke bestanddelen (prostoglandines, leucotriënen). De zonnebloem wordt momenteel vooral in USA, Rusland, Europa, Z-Afrika en Argentinië gewonnen. B. Sojaolie De sojaboon is sinds mensenheugenis van groot belang in China. Ze levert 20% uitstekende olie, 40% hoogwaardig eiwit en 20% koolhydraten. Nu nog is ze het voedsel bij uitstek in Oost-Azië. Het heeft tot de 20ste eeuw geduurd eer Amerikaanse boeren een boontje hadden voor de sojaplant. Vandaag wordt er in Amerika, Brazilië en China geoogst. Europa, omwille van zijn klimaat op invoer aangewezen, wordt bevoorraad door de V.S. C. Kokosnootolie De kokospalm groeit in de tropen en zorgt zelf voor zijn verspreiding. Sommige noten raken in zee en dobberen enkele duizenden kilometers ver. Wanneer ze aanspoelen ontkiemen ze lustig verder. De zee, een boodschappenmand. De rijpe vrucht bestaat uit een bolster en de eigenlijke noot. De noot omvat een dikke laag vruchtvlees (1-2 cm) rondom de holte met de kokosmelk. Olie wordt bereid uit de gedroogde witte vleeslaag of kopia. De kokosolie is van nature een vast vet dat wordt gewonnen in Maleisië, Indonesië en de Filipijnen.

3 D. Koolzaadolie Koolzaadolie is een typisch West-Europese oliebron en afkomstig van de olieleverende plant "Brassiva Nepus" (= koolzaad), met zijn typische gele bloemetjes. Ook in België is dit een veel geteeld gewas. De eigenschappen van koolzaadolie werden vroeger vaak onderschat, maar zijn de laatste jaren herondekt. Koolzaadolie is een perfecte vervanger voor sojaolie. Belangrijkste wingebieden zijn Europa en Canada. E. Palmolie en palmpitolie In de top van de oliepalm groeien reusachtige trossen van 800 tot 2000 vruchten. De vrucht, oranje en zo groot als een duivenei bestaat uit eveneens geel-rood vruchtvlees en een harde zwartbruine noot. Uit het vruchtvlees wordt palmolie gewonnen, palmolie is van nature vast, dus is eigelijk een vet. Uit de pitten die in de noot zitten, maakt men palmpitolie. Dit is een heel hoogwaardig vet dat voornamelijk in de chocoladeindustrie zijn toepassing vindt. Belangrijkste palm(pit)olie-producerende landen zijn Maleisië, Ivoorkust en Nigeria. F. Visolie Visolie is een bijproduct van de vismeelindustrie. Bij het koken van de vis komt olie vrij die op het kookwater drijft. Deze olie wordt afgescheiden en is de visolie. Belangrijkste wingebieden zijn Scandinavië, Peru en Chili. G. Rundvet Rundvet is een nevenproduct van de vleesindustrie. Uit de restanten wordt het vet geëxtraheerd. De belangrijkste leveranciers van rundvet zijn Frankrijk en Duitsland Van grondstof tot ruwe olie Tussen de winning van de grondstoffen en de plaats waar ze tot margarine wordt verwerkt, ligt meestal een grote afstand. Aangezien tijdens het transport van grondstoffen zoals palmvruchten, geslachte dieren en vissen het gevaar bestaat voor de vermindering van hun kwaliteit (inwerking van bacteriën, bederf ) enerzijds en het groot volume anderzijds, worden deze zoveel mogelijk ter plaatse verwerkt; anders worden ze gekoeld of ingevroren getransporteerd. Andere grondstoffen, zoals zaden, zijn wel na geschikte behandeling bestand tegen lange reizen. Vervolgens worden ze gestockeerd in silo s en overgebracht naar de perserij of de extractieafdeling voor de verwerking. A. Persen (= wringen) Wringen wordt toegepast op grondstoffen met een hoog vetgehalte (>35%) zoals bijvoorbeeld koolzaad, zonnebloem. Na het ontstoffen, bevochtigen, opwarmen en breken van de grondstof wordt de olie er uitgeperst op continu draaiende, geperforeerde cilinders met konische as. De perskoek bevat nog olie die er door extractie kan uitgehaald worden.

4 B. Extractie Extractie wordt toegepast op grondstoffen met laag vetgehalte (<25%) zoals sojabonen, of op de perskoek na wringen. Het extraheren is het uitspoelen (of onttrekken) van ruwe olie aan de gebroken zaden of de perskoek. Dit extraheren gebeurt in tegenstroom, met hexaan als solvent. Na het uittoasten van de schilfers (verwijderen van de hexaan) worden ze verwerkt tot veevoeders. De micella (= mengsel olie + hexaan) wordt afgevoerd naar een destilleertoestel waar d.m.v. ingeblazen stoom het hexaan wordt verdampt en in een condensator wordt gerecupereerd. De olie hierbij bekomen wordt extractieolie genoemd. Het nevenproduct van de extractie is het schroot. C. Ontslijming Dit is het onttrekken van hydrateerbare fosfatiden met water aan het mengsel van de wringolie en extractieolie. Hierbij wordt ruwe olie bekomen Van ruwe olie tot zuivere olie : raffinage Tijdens het transport en opslaan van de grondstoffen kunnen onder invloed van vocht, warmte en het contact met zuurstof afvalstoffen - zoals vrije vetzuren of reuk- en smaakstoffen - ontstaan. Deze worden door volgende processen verwijderd: A. Neutralisatie (ontzuren) 1) De niet wateroplosbare fosfatiden worden door reactie met H3PO4 tot een zwaardere substantie dan olie omgezet dat een scheiding door centrifugatie toelaat. 2) De vrije vetzuren worden door verzepen met NaOH op dezelfde manier verwijderd. 3) De restanten van NaOH en H3PO4 worden na wassen met water afgecentrifugeerd. B. Drogen De neutrale en zeepvrije olie wordt vervolgens gedroogd door ze te sproeien in een vat dat onder vacuüm staat, waardoor het water verdampt. C. Desodoriseren - Bleking : Voorreiniging; door toevoeging van bleekaarde (klei) worden na intense menging de apolaire kleurstoffen geabsorbeerd aan de klei, die afgefiltreerd wordt. - Stoomdestillatie : De reuk- en smaakstoffen die de olie na het ontzuren en bleken nog bevat zijn vluchtig. Op deze eigenschap berust het verwijderingsproces d.m.v. stoom. Hierbij worden stoombellen doorheen de olie geblazen, waarbij ze de te verwijderen stoffen meesleuren. Werken in een vacuüm laat toe lagere temperaturen te handhaven (± 200 C), wat ten goede komt aan de kwaliteit van de olie. De geraffineerde olie is gevormd.

5 1.4. Van olie naar vet 1. Hardingsproces Oorspronkelijk werd margarine slechts uit dierlijke vetten bereid. Door een grotere vraag werd deze bron ontoereikend zodat ook plantaardige vetten werden aangewend. Aangezien deze voorraad nog onvoldoende bleek, greep men naar plantaardige oliën, die de margarine echter vloeibaar maakten. Dit probleem werd opgelost toen men de mogelijkheid ontdekte om ontbrekende waterstofatomen, m.b.v. een katalysator (Ni), aan de onverzadigde vetzuurketens te hechten en zo vloeibare olie om te zetten in vast vet. 2. Fractioneren Dit is een fysisch proces waarbij een vet (vnl. palm) gescheiden wordt in een vloeibare fase en een vaste fase. Hiertoe wordt het vet opgewarmd zodat het volledig vloeibaar is, en tot een bepaalde welgekozen temperatuur afgekoeld. Deze temperatuur is zo gekozen dat er reeds een deel vet vast is, en er nog een deel vloeibaar is. De vetkristallen worden vervolgens afgescheiden van de olie door behulp van filters of centrifuges. 3. Omesteren Dit omvat het uitwisselen van vetzuren tussen de triglyceriden van oliën en/of vetten, waardoor de fysische eigenschappen van beide producten gewijzigd wordt (bv. andere consistentie (stevigheid, smeerbaarheid)). 2. Emulgatoren Aangezien olie en water niet mengbaar zijn, is een emulgator nodig om een homogeen mengsel te bekomen. Emulgatoren verlagen de oppervlaktespanning tussen de olie- en waterfase. Hierdoor wordt het water onder vorm van microscopische vochtdeeltjes in de vetfase verdeeld. Monoglyceriden, diglyceriden en lecithine worden vaak als emulgator gebruikt. Lecithine (E322) is een natuurlijke stof (een fosfolipide) die meestal gewonnen wordt uit de sojaboon tijdens de oliewinning, maar ook voorkomt in de eierdooier. Het is naast emulgator ook een antispatmiddel aangezien het spatten bij bakken en braden afhankelijk is van de soort en de verhouding van de emulgatoren. Zo voorkomt lecithine bij verhitten van de margarine dat de waterdruppels samenvloeien en zorgt er zo voor dat er minder stoom ontstaat. Te veel stoom doet het vet spatten. Daarnaast zorgt lecithine ook voor de bruine verkleuring van de margarine bij het verhitten. Monoglyceriden en diglyceriden zijn van vet/olie afgeleide producten. Deze komen van nature voor in alle oliehoudende zaden, maar kunnen ook synthetisch gemaakt worden uit oliën/vetten. Een monoglyceride is een trigliceride waarvan twee vetzuren afgesplitst zijn. Een diglyceride heeft op zijn beurt nog twee van de drie vetzuren over.

6 3. Kleurstoffen De margarine krijgt haar kleur voornamelijk door toevoegen van b-caroteen: 3.1. b-caroteen b-caroteen (= pro-vitamine A, E160a) is een kleurstof die men in de natuur kan terugvinden in onder andere wortelen en rode palm. Men kan dus kleuren met rode palm; deze methode heeft echter als nadeel dat men voor de extractie van de kleurstof uit de palm bij lage temperatuur moet werken omdat het b-caroteen anders destructie ondergaat. Bij deze lage temperaturen kunnen de pesticiden - gebruikt voor het cultiveren van de rode palm - niet vernietigd worden en extraheren ze mee over. Synthetische of uit schimmels geïsoleerde carotenen hebben het voordeel dat ze stabiel en zuiver zijn. Het verschil tussen het natuuridentieke b-caroteen en de natuurlijke carotenen is de aanwezigheid van andere isomeren bij deze laatste Orleaan De kleursof orleaan (= anatta, E160b) wordt geëxtraheerd uit de vrucht van de orleaanboom. 4. Aroma s Aroma s worden aan de margarine toegevoegd om deze de smaak en geur te geven die de gebruiker wil. De meest bekende componenten van de aroma s zijn diacetyl en de g-lactonen. Daarnaast voegt men aan de gepasteuriseerde melk (in de waterfase) steeds melkzuurbacteriën toe waardoor een aantal natuurlijke smaakstoffen ontwikkeld worden. 5. Vitaminen Vitamine A en D3 worden toegevoegd aan de vetfase voor de Belgische producten. Vitamine E is van nature in sommige oliën aanwezig. Tekort aan vitamine A leidt onder andere tot nachtblindheid terwijl een tekort aan vitamine D tot rachitis leidt. 6. Water Het water moet van drinkwaterkwaliteit zijn, daarom wordt stadswater gebruikt.

7 7. Melk of wei In sommige margarines wordt melk of wei gebruikt. Wei (ondermelk) is ontroomde melk. Er is een verschil in samenstelling: Melk bevat verhoudingsgewijs merkelijk meer eiwitten en vetten dan wei en minder lactose. Wei-eiwitten (lactalbumine en lactoglobuline) hebben een lage nutritionele waarde. Casseïnaten daarentegen zijn als volwaardige fosfoproteïnen een belangrijk bestanddeel van onze voeding. Alhankelijk van de gestelde eisen van de klant betreffende prijs en kwaliteit, wordt melk of wei gebruikt in de bereiding van margarine. Melkzuurbacteriën produceren bactericines die conserverende eigenschappen hebben. Door haar (uiteindelijk) zure ph is de melk al gedeeltelijk beschermd tegen bacteriën. Daarnaast zorgt deze aanzuring voor natuurlijke aroma s in het eindproduct. 8. Citroenzuur Citroenzuur (E330) zorgt voor de gewenste ph van de melk. Het complexeert bovendien Fe2+ en CU2+ die de oxidatie katalyseren. Tenslotte heeft citroenzuur ook nog een frisse, aangename smaak. 9. Zout Zout wordt toegevoegd voor de smaak en als antispatmiddel. Het werkt ook remmend op de groei van micro-organismen. Aan dieet-margarine wordt geen zout toegevoegd. 10. Kaliumsorbaat Het kaliumsorbaat (E202) is een gebruikelijk bacteriostaticum. Men kan dit conserveermiddel onder andere in lijsterbessen terugvinden. Het kan echter ook synthetisch aangemaakt worden Vandemoortele "Margarine and Fats" divisie - Alle rechten voorbehouden

Alles over (KOKOS)OLIE. E-book

Alles over (KOKOS)OLIE. E-book Alles over (KOKOS)OLIE E-book WAT IS KOKOS EIGENLIJK? KOKOS EN KOKOSVET KOMEN VAN DE KOKOSNOOT. KOKOSVET BEVAT HET MEESTE VERZADIGD VET VAN ALLE VET- EN OLIESOORTEN. VERZADIGD VET STAAT EROM BEKEND NIET

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Vetten zijn gezond en noodzakelijk laat je niets wijsmaken Vet heeft een slecht imago en dat is vreemd omdat vet noodzakelijk is en zeker niet alleen maar slecht is en het het is niet iets wat je zoveel

Nadere informatie

Artikelnummer: E5160 EAN: Casserole Margarine doos

Artikelnummer: E5160 EAN: Casserole Margarine doos Remia Een speciale restaurantmargarine. Bevat extra melkbestanddelen en is daardoor specifiek voor bakken en braden. Remia Casserole geeft een fraai, bruin eindresultaat. EAN: 8710448051602 (CE) Basisgegevens

Nadere informatie

BIO BASED ECONOMY WERKT!

BIO BASED ECONOMY WERKT! Inhoudsstoffen uit uien Ui, meer dan voedingsbron alleen BIO BASED ECONOMY WERKT! GROene GRONDSTOFFEN Inhoudsstoffen GROene GRONDSTOFFEN Inhoudsstoffen uit uien Inleiding Uien zijn voor Nederland en zeker

Nadere informatie

natuurlijke oorsprong

natuurlijke oorsprong PALMOLIE Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie in de wereld en een belangrijke bron van vetten in onze voeding. Palmolie is een ingrediënt in margarines, koekjes en ijs, maar ook in non-food

Nadere informatie

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light INFOKAART n van margarine-, halvarine- en bak- en braadproducten December 2016 - Het assortiment margarineproducten wordt steeds groter en sluit steeds beter aan op de wensen en eisen van de consument.

Nadere informatie

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips Vetten 1 Onderwerpen Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips 2 Wat zijn vetten? Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, een van de drie

Nadere informatie

PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 1

PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 1 PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 1 Omschrijving/ toepassing Fysische kenmerken Hoogwaardig, 100% plantaardig lossingsmiddel voor makkelijk lossende producten. Droge stof 100% Vloeibaar Geel van kleur

Nadere informatie

aangenaam duurzaam het verhaal van

aangenaam duurzaam het verhaal van aangenaam duurzaam het verhaal van De consument besteedt steeds meer aandacht aan de herkomst van de producten, de impact op het milieu en de manier waarop bedrijven omgaan met hun personeel. Ruth Rosselson,

Nadere informatie

PRODUCTEN VOOR DE FOODSERVICE

PRODUCTEN VOOR DE FOODSERVICE Creative with oils & fats PRODUCTEN VOOR DE FOODSERVICE A.1. ONS GAMMA FRITUURVETTEN Product Omschrijving Kenmerken FRIBEL 4x2,5 kg en 12,5 kg Het goudgele uitzicht en de niet te evenaren smaak blijven

Nadere informatie

Bakken en Braden plantaardig

Bakken en Braden plantaardig Remia Bevat 40% meervoudige onverzadigde vetzuren en geeft een ideaal bakresultaat met heerlijk jus. EAN: 8710448705239 (CE), 8710448209379 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele

Nadere informatie

Calendula: een (genees)krachtige en gezonde bloem

Calendula: een (genees)krachtige en gezonde bloem Calendula: een (genees)krachtige en gezonde bloem 06/09/2016 ONZE ROEPING IS HET EXTRAHEREN VAN DE RIJKDOMMEN VAN MOEDER NATUUR OP EEN VOORZICHTIGE EN DUURZAME MANIER EcoTreasures Opgericht in juli 2006

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei tijdsduur voor het gehele examen 09:00 11:00 LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING VERWERKING AGRARISCHE PRODUCTEN CSE KB Het examen Landbouw en natuurlijke

Nadere informatie

PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 1

PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 1 PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 1 Omschrijving/ toepassing Fysische kenmerken Hoogwaardig, 100% plantaardig lossingsmiddel voor makkelijk lossende producten. Droge stof 100% Vloeibaar Geel van kleur

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Kunstboter margarine vs natuurlijke roomboter Kunstboter margarine vs natuurlijke roomboter. Ja, het is onbegrijpelijk dat er nog hele kuddes mensen en organisaties roepen dat de kunstboter margarine gezonder

Nadere informatie

Zuivel: een werelds product. Prof.dr. Tiny van Boekel Hoogleraar Levensmiddelentechnologie Wageningen University & Research

Zuivel: een werelds product. Prof.dr. Tiny van Boekel Hoogleraar Levensmiddelentechnologie Wageningen University & Research Zuivel: een werelds product Prof.dr. Tiny van Boekel Hoogleraar Levensmiddelentechnologie Wageningen University & Research Wat is melk? Afscheidingsproduct van de melkklier van een zoogdier Zuivelproducten

Nadere informatie

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 PERFECT BALANCE supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 Deze combinatie van bijzondere biologische oliën bevat precies de essentiële vetzuren die uw lichaam nodig heeft om goed te kunnen

Nadere informatie

Samenvatting door Daphne 1139 woorden 25 mei keer beoordeeld. Scheikunde

Samenvatting door Daphne 1139 woorden 25 mei keer beoordeeld. Scheikunde Samenvatting door Daphne 1139 woorden 25 mei 2016 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Par 4.1 voedsel Voedsel is leven Een deel van je voeding wordt in je lichaamscellen verbrand.

Nadere informatie

Souflesse. Algemene productomschrijving. Van toepassing zijnde wetgeving. Microbiologische kenmerken. Fysische kenmerken

Souflesse. Algemene productomschrijving. Van toepassing zijnde wetgeving. Microbiologische kenmerken. Fysische kenmerken Souflesse Versie 2.0 Printdatum 10-04-2013 Wijzigingsdatum 05-09-2012 EAN Artikelnummer 65 Swinkels Ovenvers Gebak BV Hulsbos 1 5431 NZ Cuijk Algemene productomschrijving Gewicht 75 g Van toepassing zijnde

Nadere informatie

Marktontwikkelingen vloeibare biobrandstoffen

Marktontwikkelingen vloeibare biobrandstoffen Marktontwikkelingen vloeibare biobrandstoffen Inhoud 1. Productschap MVO 2. Producten en toepassingen 3. EU Stimuleringsbeleid biobrandstoffen 4. Productie- en exportcijfers 5. Prijsontwikkelingen 6. Vergroten

Nadere informatie

Eetbare waterplanten. Taco Blom school voor permacultuur

Eetbare waterplanten. Taco Blom school voor permacultuur Eetbare waterplanten Taco Blom school voor permacultuur Gelle lotus Eetbare: Wortel zaad stam Eetbare Gebruikt: olie wortels worden gekookt om alle bitterheid er uit te krijgen. De wortel is rijk aan zetmeel

Nadere informatie

Food Information Regulation

Food Information Regulation Artikel ID: 9303697 Supplier ID: 92348 Op Koers Bonbons 164g Barcode: 8710296923489 Ingrediënten: suiker, cacaomassa, palmvet, weipoeder (melk), cacaoboter, cacaocrisps (tarwebloem, suiker, magere cacaopoeder,

Nadere informatie

G.G. B&B vloeibaar 10L

G.G. B&B vloeibaar 10L Gouda's Glorie Bak & Braad vloeibaar is speciaal ontwikkeld voor de professionele keuken. Dat betekent dat het geschikt is voor bakken en braden op zéér hoge temperaturen (dus ook op de bakplaat) en beslist

Nadere informatie

Lesbundels Levensmiddelentechnologie 7

Lesbundels Levensmiddelentechnologie 7 Inhoud Woord vooraf 5 Lesbundels Levensmiddelentechnologie 7 1 Melk 11 1.1 Melkvet 12 1.2 Eiwit 26 1.3 Lactose 47 1.4 Zouten en sporen-elementen 60 1.5 Biologisch actieve stoffen 64 1.6 Eigenschappen van

Nadere informatie

Metrologische Reglementering

Metrologische Reglementering K_740423.doc - 2000-01-28 MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Bestuur Kwaliteit en Veiligheid Afdeling Metrologie Metrologische Dienst Metrologische Reglementering Koninklijk besluit van 23 april 1974 betreffende

Nadere informatie

Souflesse tomaat- mozzarella

Souflesse tomaat- mozzarella Souflesse tomaat- mozzarella Versie 1.0 Printdatum 10-04-2013 Wijzigingsdatum 05-09-2012 EAN Artikelnummer 69 Swinkels Ovenvers Gebak BV Hulsbos 1 5431 NZ Cuijk Algemene productomschrijving Gewicht 75

Nadere informatie

Oliën en vetten kies gezond en lekker

Oliën en vetten kies gezond en lekker Meer weten? Op www.vettefeiten.nl vind je nog veel meer informatie over de rol van oliën en vetten in ons dagelijks leven. Volg ons ook op twitter: @MVOvettefeiten Contact MVO - de ketenorganisatie voor

Nadere informatie

De functie van spijsoliën en vetten. De voedingswaarde van spijsoliën en vetten

De functie van spijsoliën en vetten. De voedingswaarde van spijsoliën en vetten De functie van spijsoliën en vetten Je kunt oliën en vetten verwerken in bepaalde gerechten of gebruiken om in te frituren, te bakken of te braden. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de gebruiksmogelijkheden.

Nadere informatie

Blue Band Goede Start 600G 16x

Blue Band Goede Start 600G 16x Blue Band BB GOEDE START 600G 16X EAN: 08714100264133 (CE), 08710447922521 (HE), 08714100264140 (Pallet) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Variant Merk Blue Band Margarine

Nadere informatie

Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: F: E:

Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: F: E: Productspecificatie Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: 035-5882395 F: 084-7268972 E: info@patisserieunique.nl Productkenmerken Artikelnummer 16015 Productnaam Honing&Notentaart

Nadere informatie

Premium DOG- & CAT Food

Premium DOG- & CAT Food food Natural food Natural food l Natural food Natural food Natura Premium DOG- & CAT Food Premium DOG- & CAT Food NATURAL FOOD www.basto.nl food Natural food Natural food l Natural food Natural food Natura

Nadere informatie

Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: F: E: Artikelnummer 9043

Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: F: E: Artikelnummer 9043 Productspecificatie Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: 035-5882395 F: 084-7268972 E: info@patisserieunique.nl Productkenmerken Artikelnummer 9043 Productnaam EAN 8718026244422

Nadere informatie

Combitray Portion Pack Vrije uitloop ei, Tonijn, Kip- Kerrie 3x4x50 gram (Johma)

Combitray Portion Pack Vrije uitloop ei, Tonijn, Kip- Kerrie 3x4x50 gram (Johma) Combitray Portion Pack Kerrie gebruiker of voor de nodige variëteit. Beter Leven 2 sterren Voedingswaarde en 100 g 100 g 100 g energie (kj) 1188 1059 1466 energie (kcal) 287 255 354 vet totaal (g) 26,7

Nadere informatie

2.2 De Weende-analyse bij veevoeding

2.2 De Weende-analyse bij veevoeding 2.2 De Weende-analyse bij veevoeding Scheikunde voor VE31-VE41, 2018-2019 Auteur: E. Held; bewerkt door H. Hermans : Hoofdstuk 2 De Weende-analyse (presentatie) 1 Bij het oprispen boeren komt methaan (CH4)

Nadere informatie

Artikelnummer: E17513 V20101 EAN: Mayonaise 80% 1x10L

Artikelnummer: E17513 V20101 EAN: Mayonaise 80% 1x10L Kern Een lekkere volle mayonaise met 80% vet en bereid met scharreleigeel. EAN: 8710401162826 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Mayonaise 80% Wettelijke naam Functionele naam Mayonaise 80% vet Saus Variant

Nadere informatie

PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 1

PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 1 PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 1 Omschrijving/ Mix met zout voor de bereiding van Deens Roggebrood toepassing Werkwijze / 100% mix, ca. 60% water, 1,7% gist dosering Fysische Droge stof 88% kenmerken

Nadere informatie

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van boter en boterproducten. We vertellen je ook waar je boter en boterproducten voor kunt gebruiken in de keuken en welke soorten boter

Nadere informatie

BEHEERD DOCUMENT PRODUCTSPECIFICATIE

BEHEERD DOCUMENT PRODUCTSPECIFICATIE BEHEERD DOCUMENT Datum: 10/12/2013 PRODUCTSPECIFICATIE Datum laatste receptversie: 25/10/2012 Datum opmaak: 1/08/2014 1. PRODUCTOMSCHRIJVING 1a. Benaming DRESSING 50% 1b. Receptcode 184 V008 2. INGREDIENTENDECLARATIE

Nadere informatie

Becel Pro Activ Margarine 250G 8x

Becel Pro Activ Margarine 250G 8x BECEL EAN: 08712566184446 (CE), 08712566653805 (HE), 08712566184453 (Pallet) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Merk Product met 35% vet, met toegevoegde plantensterolen. Margarine

Nadere informatie

PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 1

PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 1 PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 1 Omschrijving/ toepassing Fysische kenmerken 100% plantaardige afmeet- en snijolie voor deegafmeters en snijmachines Droge stof 100% Vloeibaar Helder donkergeel van kleur

Nadere informatie

Eindproductspecificatie CARRE CONFITUREN 22 g / stuk (diepvries)

Eindproductspecificatie CARRE CONFITUREN 22 g / stuk (diepvries) 1 ) ALGEMENE PRODUCTGEGEVENS PRODUCTNAAM : Carré confituren 22 g / stuk (diepvries) PRODUCTOMSCHRIJVING : vierkant gebakje bestaande uit bodem en een raster van bladerdeeg en gevuld met abrikozenconfituur

Nadere informatie

Fitness Natuur. I ngrediëntenlijst. Per portie (30 g met 125 ml magere melk) (30 g met 125 ml magere melk)

Fitness Natuur. I ngrediëntenlijst. Per portie (30 g met 125 ml magere melk) (30 g met 125 ml magere melk) Fitness Natuur Ingrediënten: Granen 94,2% (volkorentarwe 57,3% rijst), suiker, gedeeltelijke bruine invertsuikerstroop, gerstemoutextract, zout, glucosestroop, emulgator : mono- en diglyceriden van vetzuren;

Nadere informatie

De Weende-analyse bij veevoeding. Scheikunde voor VE41, Auteur: E. Held; bewerkt : door H. Hermans

De Weende-analyse bij veevoeding. Scheikunde voor VE41, Auteur: E. Held; bewerkt : door H. Hermans De Weende-analyse bij veevoeding Scheikunde voor VE41, 2017-2018 Auteur: E. Held; bewerkt : door H. Hermans Weende-analyse: DS-gehalte Droge stof (DS): Het materiaal dat overblijft als, door verwarming

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Beemster kaasbroodje

Artikelnummer: EAN: Beemster kaasbroodje Pruvé EAN: 8710972114729 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Variant Merk Pruvé Ingrediënteninformatie water, TARWEBLOEM, Beemsterkaas (MELK, zout, zuursel, stremsel, conserveermiddel:

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL IN TE VULLEN PRACTICAVERSLAGEN

INHOUDSTAFEL IN TE VULLEN PRACTICAVERSLAGEN 1 INHOUDSTAFEL IN TE VULLEN PRACTICAVERSLAGEN VERSLAG PRACTICUM 1: VASTE EN VLOEIBARE ZEEP UIT OLIËN BEREIDEN 5 1 DOELSTELLING 5 2 PRINCIPE EN PROCEDURE 5 3 REACTIEVERGELIJKINGEN 6 4 OPSTELLING 6 5 WAARNEMINGEN

Nadere informatie

Er kan niet uitgesloten worden dat er sporen van noten en pinda s ontbreken. Kan sporen van noten, peulvruchten, SO2 sulfiet en mosterd bevatten.

Er kan niet uitgesloten worden dat er sporen van noten en pinda s ontbreken. Kan sporen van noten, peulvruchten, SO2 sulfiet en mosterd bevatten. Ingrediënten. Schuimmassa suiker, water, eiwit, invertsuikersiroop, stabilisator agar agar, Aroma. Chocoladeomhulling: Suiker, Cacaomassa, cacaoboter, Emulgator Lecithin E 322 E 476, Aroma Vanille. Wafel:

Nadere informatie

Eindproductspecificatie

Eindproductspecificatie 1 ) ALGEMENE PRODUCTGEGEVENS PRODUCTNAAM : Poppies Trio mini eclairs PRODUCTOMSCHRIJVING : Assortiment van 12 mini eclairs gevuld met chocoladecrème en genappeerd met donkere chocolade, 12 mini eclairs

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Jussaus 3,3 kg

Artikelnummer: EAN: Jussaus 3,3 kg Hela Geschikt voor al uw gegaard vlees EAN: 8713883000693 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Jussaus Jussaus Jussaus Variant Merk Hela Ingrediënteninformatie water, vloeibaar

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Bamihappen Super

Artikelnummer: EAN: Bamihappen Super Homeko Namen Commerciele naam Wettelijke benaming diepgevroren mie snack Ingrediënten informatie water, bloem (tarwe, soja), Spaanse pepers, gedroogde groenten (ui, prei, groene bonen, tomaten, witte kool,

Nadere informatie

Levonaise fritessaus 35%

Levonaise fritessaus 35% Levo Levonaise is een karakteristieke fritessaus met slechts 35% olie. De saus is heerlijk vol, romig en lichtzoet van smaak. EAN: 8712154012069 (CE) Basisgegevens Commerciële naam LEVOnaise fritessaus

Nadere informatie

perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren

perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren Deze combinatie van bijzondere

Nadere informatie

Technische Fiche. Naam: Super Premium Sorbet Passievrucht 2.5L Artnr: V17079 INGREDIENTEN - DECLARATIE

Technische Fiche. Naam: Super Premium Sorbet Passievrucht 2.5L Artnr: V17079 INGREDIENTEN - DECLARATIE Technische Fiche Naam: Super Premium Sorbet Passievrucht 2.5L Artnr: V17079 INGREDIENTEN - DECLARATIE passievruchtenpuree 31.39%, gerehydrateerde magere melk, suiker, perzikstukjes 10.31% ( perzikstukjes

Nadere informatie

Original GEBRUIK TIP BIJ FRITUREN

Original GEBRUIK TIP BIJ FRITUREN Original Original GEBRUIK Vandemoortele Original heeft alle kwaliteiten van een goede frituurolie. Heerlijk frituren begint dan ook bij deze olie. U moet deze olie pas om de 10 bakbeurten vervangen. INGREDIËNTEN

Nadere informatie

ASSORTIDOOS LUXE GEBAK 20 STUKS

ASSORTIDOOS LUXE GEBAK 20 STUKS ASSORTIDOOS LUXE GEBAK 20 STUKS Assortidoos luxe gebak 20 stuks Bestaande uit: 4 marsepein kasteeltjes, 4 aardbeienschelpjes, 4 Bossche bollen, 4 hazelnoot crèmegebakjes, 4 stroopwafel bavaroisepunten.

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

GRONDSTOFFEN ASSORTIMENT

GRONDSTOFFEN ASSORTIMENT GRONDSTOFFEN VOORJAAR 212 ASSORTIMENT foodservice MEER DAN JE DENKT De Vandemoortele Groep is een Belgisch familiebedrijf dat is uitgegroeid tot een dynamische voedingsgroep met Europese dimensie. De Groep

Nadere informatie

23 keer beoordeeld 18 juni Plantaardige stoffen.

23 keer beoordeeld 18 juni Plantaardige stoffen. 7,9 Samenvatting door F. 1034 woorden 23 keer beoordeeld 18 juni 2013 Vak Scheikunde Methode Nova Scheikunde hoofdstuk 7. 7.1. Energie haalt je lichaam uit brandstoffen: - Koolhydraten bestaan uit koolstof,

Nadere informatie

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Algemene informatie Description Becel Vloeibaar voor bakken en braden 10L e Exemption Flags Product Name Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting Country Legal Description Becel Brand

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen?

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen? Vitaminen Wat zijn het? Kleine organische (levende natuur) stoffen. Onmisbaar/ noodzakelijk voor groei en ontwikkeling Op vitamine D na, kan ons lichaam geen vitamines maken. Er bestaan 13 vitamines. Oorsprong

Nadere informatie

MINDER SUIKER BETER VET UITDAGINGEN VOOR DE VOEDINGSINDUSTRIE

MINDER SUIKER BETER VET UITDAGINGEN VOOR DE VOEDINGSINDUSTRIE MINDER SUIKER BETER VET UITDAGINGEN VOOR DE VOEDINGSINDUSTRIE WIE IS FLANDERS FOOD? VZW 2005 Vlaamse voedingsbedrijven + Fevia Vlaanderen WAT IS ONZE MISSIE? Flanders FOOD ondersteunt en faciliteert competitieve,

Nadere informatie

Artikelnummer: E20306 V74407 EAN: Bakken & Braden

Artikelnummer: E20306 V74407 EAN: Bakken & Braden Remia Bevat 40% meervoudige onverzadigde vetzuren en geeft een ideaal bakresultaat met heerlijk jus. EAN: 8710448703068 (CE), 8710448203063 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele

Nadere informatie

BEARNAISE SAUS (Squeeze bottle 300ml) Art. n

BEARNAISE SAUS (Squeeze bottle 300ml) Art. n NV DIDDEN SA Gentsestwg 617-619 Chaussée de Gand Brussel 1080 Bruxelles Form Didden éd.a 06/2003 BEARNAISE SAUS (Squeeze bottle 300ml) Art. n 194106 Leverancier Didden nv Adres van leverancier : Genstesteenweg

Nadere informatie

GESORT. GEBAK nummer 4 02

GESORT. GEBAK nummer 4 02 Productspecificatie Pagina 1 Informatie Houdbaarheid 2 dagen BrutoGewicht 800 g Hoogte 135 mm Breedte/doorsnee 150 mm Lengte 290 mm Sneegewicht 0 g Ingrediënten: Land van herkomst room 31% Denemarken suiker

Nadere informatie

P00095-629NL PANETTONE ALTO CLASSICO BALOCCO AST. BIANCO g500 Oventaart met rozijnen en natuurlijk zuurdeeg. Ingrediënten: tarwebloem, rozijnen 19%,

P00095-629NL PANETTONE ALTO CLASSICO BALOCCO AST. BIANCO g500 Oventaart met rozijnen en natuurlijk zuurdeeg. Ingrediënten: tarwebloem, rozijnen 19%, P00095-629NL PANETTONE ALTO CLASSICO BALOCCO AST. BIANCO g500 Oventaart met rozijnen en natuurlijk zuurdeeg. Ingrediënten: tarwebloem, rozijnen 19%, boter (melk), verse eigeel, gekonfijte inaasappelschillen

Nadere informatie

Frituurvet Maximum emmer CK

Frituurvet Maximum emmer CK Remia Een frituurvet met grote voordelen:rijk aan onverzadigde vetzuren, transvetzuurgehalte < 1%, neutraal van geur en smaak, maximale levensduur, verlaagd gehalte aan verzadigd vet, geen aanslag in de

Nadere informatie

Tomaten bruschetta / Bruschetta pomodori

Tomaten bruschetta / Bruschetta pomodori King Cuisine Grove topping van tomaat op smaak gebracht met zwarte olijven en knoflookschijfjes en basilicum. EAN: 8711468036969 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Bruschetta

Nadere informatie

Lees verder over kaas maken en de verschillende kaassoorten.

Lees verder over kaas maken en de verschillende kaassoorten. Kaas om van te genieten Kaas, is er in vele soorten en maten, de ene nog lekkerder dan de andere. In kaas zit het beste uit de melk; kaas is rijk aan gezonde eiwitten en bevat van nature veel calcium.

Nadere informatie

Rouveen Kaasspecialiteiten. Productspecificatie

Rouveen Kaasspecialiteiten. Productspecificatie Coöperative Zuivelfabriek "Rouveen" u.a. Oude Rijksweg 395 7954 GH Rouveen Tel: 0522-298 222 Fax: 0522-298 220 Rouveen Kaasspecialiteiten Productspecificatie Pagina's : 5 * incl. voorblad Copyright CZ

Nadere informatie

BEHEERD DOCUMENT PRODUCTSPECIFICATIE

BEHEERD DOCUMENT PRODUCTSPECIFICATIE BEHEERD DOCUMENT Datum: 10/12/2013 PRODUCTSPECIFICATIE Datum laatste receptversie: 21/10/2016 Datum opmaak: 6/07/2018 1. PRODUCTOMSCHRIJVING 1a. Benaming TOSCAANSE SAUS 1b. Receptcode 5028 V002 2. INGREDIENTENDECLARATIE

Nadere informatie

EnergyOatSnack reep Banana Bread

EnergyOatSnack reep Banana Bread 1777473 - EnergyOatSnack reep Banana Bread Havermeelkoekje met gedroogde bananen havervlokken (38%), vloeibare invertsuiker, gedroogde bananen (18%), margarine (palmolie, koolzaadolie, water, emulgator:

Nadere informatie

Stofveranderingen in 9 projecten 90 proeven Proefjes met lekkere, (on)gezonde voedingsmiddelen

Stofveranderingen in 9 projecten 90 proeven Proefjes met lekkere, (on)gezonde voedingsmiddelen Stofveranderingen in 9 projecten 90 proeven Proefjes met lekkere, (on)gezonde voedingsmiddelen maandag 11 mei 2015 Begeleiding: F. Poncelet Filip.Poncelet@khlim.be + 20 studenten lerarenopleiding BASO

Nadere informatie

D4.2 QA 001 Geraffineerde koolzaadolie 0002 (100) Rev datum 21/02/2014 Rev: 6 SDB Blad 1 van 6 Opgesteld door: Sandra De Beukelaer.

D4.2 QA 001 Geraffineerde koolzaadolie 0002 (100) Rev datum 21/02/2014 Rev: 6 SDB Blad 1 van 6 Opgesteld door: Sandra De Beukelaer. Rev datum 21/02/2014 Rev: 6 SDB Blad 1 van 6 Firma : Adres : Tel : Fax : E-mail : Bedrijf Cebag B.V. Blankenstein 130 7943 PE Meppel The Netherlands Tel +31 522 466660 Fax +31 522 242523 info@cebag.com

Nadere informatie

Eindproductspecificatie

Eindproductspecificatie 1 ) ALGEMENE PRODUCTGEGEVENS PRODUCTNAAM: Poppies Mini Eclairs assortiment 400g PRODUCTOMSCHRIJVING: 6 mini éclairs met chocoladecrème gevuld en genappeerd met chocolade / 6 mini eclairs met vanillecrème

Nadere informatie

Artikelnummer: 1591 EAN: Kaassalade

Artikelnummer: 1591 EAN: Kaassalade Königshof Een heerlijke kaassalade met in de basis Noord-Hollandse geraspte kaas, selderie en bieslook. EAN: 8711852012012 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam salade salade

Nadere informatie

DROGEN ALS BEWAARMETHODE

DROGEN ALS BEWAARMETHODE DROGEN ALS BEWAARMETHODE lezing Groei & Bloei 13 september 2017 Mariëlle Horsten en Olga Kroes EVEN VOORSTELLEN EVEN VOORSTELLEN Mariëlle Horsten Olga Kroes OVERVLOEDIGE OOGST o Meer gezaaid dannodigdi

Nadere informatie

BIO BASED ECONOMY WERKT!

BIO BASED ECONOMY WERKT! HENNEP een lekkere voedingsbron?! Onverwachte voedingsbron BIO BASED ECONOMY WERKT! GROENE GRONDSTOFFEN Inhoudsstoffen GROENE GRONDSTOFFEN HENNEP een lekkere voedingsbron?! Inleiding Hoewel hennep algemeen

Nadere informatie

Smikkelbeer Zachte Zoete Drop

Smikkelbeer Zachte Zoete Drop Smikkelbeer Smikkelbeer zacht zoete drop EAN: 8710401087242 (CE), 08710401162727 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Variant Merk Suikerwerk Drop zacht zoete drop Smikkelbeer

Nadere informatie

H18 Opdracht 5: Voedingsstoffen in blanke vla

H18 Opdracht 5: Voedingsstoffen in blanke vla H18 Opdracht 5: Voedingsstoffen in blanke vla Hoe toon je aan welke voedingsstoffen blanke vla bevat? In je onderzoek probeer je water, suiker, zetmeel, eiwit en vet aan te tonen. a. Bedenk zelf een methode

Nadere informatie

Deze bijlage is geldig van: tot Vervangt bijlage d.d.:

Deze bijlage is geldig van: tot Vervangt bijlage d.d.: (s) waar activiteiten onder accreditatie worden uitgevoerd Hoofdkantoor Bijdorpplein 21-23 2992 LB rendrecht Nederland Afkorting Bijdorpplein 21-23 2992 LB rendrecht Nederland Leeuwarderstraatweg 129 8441

Nadere informatie

PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 2

PRODUCT - INFORMATIE Pagina 1 van 2 PRODUCT INFORMATIE Pagina 1 van 2 Omschrijving/ toepassing Werkwijze / dosering Fysische kenmerken Broodverbetermiddel voor de bereiding van alle broodsoorten met een lange versheid volgens alle processen

Nadere informatie

Food Information Regulation

Food Information Regulation Artikel ID: 8532173 Supplier ID: 489 Artikelomschrijving: deli finest perziken (snoep)gd Barcode: 8719274455899 Suiker, glucosestroop, water, gelatine (varken), 3,3% perziksap uit concentraat, voedingszuren

Nadere informatie

GRONDSTOFFEN ASSORTIMENT

GRONDSTOFFEN ASSORTIMENT NAJAAR 215 GRONDSTOFFEN ASSORTIMENT foodservice KWALITATIEF HOOGSTAANDE VOEDINGSPRODUCTEN Vandemoortele is een familiebedrijf in de voedingssector, met een Belgische oorsprong en een Europese visie. We

Nadere informatie

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij dood gaat. De plant groeit op rijke, vochtige en diep

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

Er kan niet uitgesloten worden dat er sporen van noten en pinda s ontbreken. Kan sporen van noten, peulvruchten, SO2 sulfiet en mosterd bevatten.

Er kan niet uitgesloten worden dat er sporen van noten en pinda s ontbreken. Kan sporen van noten, peulvruchten, SO2 sulfiet en mosterd bevatten. Ingrediënten Algemeen : Schuim: suiker, water, eiwit, invertsuikersiroop, stabilisator agar agar, aroma. Chocolade: suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator lecithin E 322 E 476, aroma, vanille. Wafel:

Nadere informatie

Food Information Regulation

Food Information Regulation Artikel ID: 9311432 Supplier ID: 5029 Na ged arb Beefburger Barcode: 8719743333291 Rundvlees 82%, aardappelzetmeel, water, zout, erwtenvezel, volledig geraffineerde sojaolie, rundercollageen, gehydrolyseerd

Nadere informatie

UFS Productspecification

UFS Productspecification Spec / Rev 66343966IS / 2 Page 1 of 5 Algemene informatie Description Bona Margarine 2kg e Product Name Country Legal Description Bona Brand Name Margarine Product Name Symbols/Logos Country margarine

Nadere informatie

Produktspecificatie. Artikelbenaming 1090374-001 KEURSLAGERS TOMATENSAUS FINESSE

Produktspecificatie. Artikelbenaming 1090374-001 KEURSLAGERS TOMATENSAUS FINESSE Artikelbenaming 1090374-001 KEURSLAGERS TOMATENSAUS FINESSE Handelsbenaming kruidensaus Ingrediënten (in afnemende volgorde) water, tomaten, sacharose, gemodificeerd maïszetmeel: geacetyleerd dizetmeeladipaat

Nadere informatie

Productgegevens Karamelblokjes

Productgegevens Karamelblokjes Productgegevens Karamelblokjes Ingrediënten : Suiker, volle melk, fondant, glucosesuiker, plantaardig vet, zout, lecithine E322 Suiker 30 33,5% Volle melk 18,5 20% Fondant 17,5 19% Glucosesuiker 17,5-19,8%

Nadere informatie

SEMLIQ99 GG B&B 9x750ML

SEMLIQ99 GG B&B 9x750ML Gouda's Glorie product om te baken en braden EAN: 8722100045331 (CE), 8722100045348 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Merk Gouda's Glorie Geschiktheden Veganistisch Vegetarisch

Nadere informatie

Patisserie Unique New Business B.V. T: E: W: Artikelnummer EAN

Patisserie Unique New Business B.V. T: E: W:   Artikelnummer EAN Productspecificatie Patisserie Unique New Business B.V. T: 085-8771044 E: info@patisserieunique.nl W: www.patisserieunique.nl Productkenmerken Artikelnummer 90623 Productnaam Chocolade ijstaart EAN 8032601911630

Nadere informatie

BT-14. Negatieve lijst. Ver 0.4. BT-07 v0.2

BT-14. Negatieve lijst. Ver 0.4. BT-07 v0.2 BT-14 Ver 0.4 Negatieve lijst 1 BT-07 v0.2 HISTORIEK VAN HET DOCUMENT Versie en datum van goedkeuring Reden van revisie Draagwijdte van de revisie Uiterste datum van toepassing 0.0 21/12/2012 Invoeren

Nadere informatie

Het assortiment Lipid Oils

Het assortiment Lipid Oils Inhoudsopgave Introductie van Contined bv....3 Concept Lipid Oils...3 Het assortiment Lipid Oils...4 Beschrijving van de oliën...4 1. Zonnebloemolie...4 2. HOZOL, Hoog oliezuurhoudende (HO) zonnebloemolie...4

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Risoni 1kg

Artikelnummer: EAN: Risoni 1kg Bieze Foodservice Rijstvormige pastasalade met diverse groenten en het zoete van cranberries en abrikoos in een kruidige curry dressing. EAN: 8711145008739 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke

Nadere informatie

Deze bijlage is geldig van: tot Vervangt bijlage d.d.:

Deze bijlage is geldig van: tot Vervangt bijlage d.d.: Bijdorpplein 21-23 2992 LB rendrecht Nederland (s) waar activiteiten onder accreditatie worden uitgevoerd Hoofdkantoor Afkorting Hoofdlocatie Bijdorpplein 21-23 2992 LB rendrecht Nederland Fysisch chemische

Nadere informatie

Internationaal Palmolie-inkoopbeleid

Internationaal Palmolie-inkoopbeleid Internationaal Palmolie-inkoopbeleid Stand: september 2015 Onze visie Eenvoud, verantwoord, betrouwbaar: al meer dan 100 jaar ligt koopmanschap ten grondslag aan het succes van ALDI NORD (hierna: ALDI).

Nadere informatie

Artikelnummer: 171 EAN: Hoemoes rode biet

Artikelnummer: 171 EAN: Hoemoes rode biet Maza Pasta van kikkererwten en rode bieten EAN: 8714779000728 (CE), 8714779000735 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam kikkererwtenpasta Variant Merk Maza Het verhaal Kikkererwten

Nadere informatie

Veevoeder Vochtgehalte

Veevoeder Vochtgehalte Bemonsterings- en analysemethodes voor mest, bodem en veevoeder in het kader van het mestdecreet Veevoeder Versie juni 2014 BAM/deel 2/03 Inhoud INHOUD 1 Doel en toepassingsgebied 3 2 Principe 3 3 Materiaal

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie