Ontspanningsoefeningen zijn van korte tot middelange duur (5 tot 10 ) en kunnen de vorm aannemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontspanningsoefeningen zijn van korte tot middelange duur (5 tot 10 ) en kunnen de vorm aannemen"

Transcriptie

1 p. 24 Didactisch materiaal Ontspanningsoefeningen Ontspanningsoefeningen Alle modules 1. Er bestaan verschillende soorten ontspanningsoefeningen Ontspanningsoefeningen zijn van korte tot middelange duur (5 tot 10 ) en kunnen de vorm aannemen van: fysieke oefeningen; visualisaties; ademhalingsoefeningen; oefeningen om te aarden; concentratieoefeningen. 2. Aandachtspunten Geef informatie over het doel en de verwachte effecten van de oefening; Geef niet te snel op. Vaak zijn mensen zo in beslag genomen door hun problemen, dat ze niet meer gewend zijn om zich te ontspannen. Geef hen tijd en ruimte om ontspanning een plaats te geven; Groepen zijn soms niet onmiddellijk enthousiast en vertonen een zekere weerstand, omdat ze niet gewoon zijn om dit soort oefeningen te doen in het kader van hun vorming, opleiding, werk, enz; Doe de oefening zelf voor, dit neemt vaak ook de schroom bij de groep weg (denk bijvoorbeeld aan de geluiden die hoorbaar zijn bij het expliciet in- en uitademen); Het is mogelijk dat sommige mensen zich blijven ongemakkelijk voelen, dring dan niet aan om mee te doen!; Zoek naar de ontspanningsoefeningen (hetzij fysiek, ademhaling, visualisatie, aarden of concentratie) die het best bij je groep passen.

2 p. 25 Inhoudstafel Aandacht richten op het hier en nu Armen zwaaien Benen zwaaien Bodyscan Buikademhaling Cool Down! De wereld Droom Drukpunten voelen Eik Kaars Klopperdeklop Lichaam 1 Lichaam 2 Luistervinken Marionet Massage met tennisbal Muziek Nek en hoofd Ontspan in kleur Platte rust Regenbooggebouw Schouders en nek Schudden Span en Ontspan Spiegelbeeld Uitdrukkingsloos gezicht Verstopt Zon en zee Concentratie Luisteren naar zichzelf Luisteren naar elkaar

3 p. 26 Didactisch materiaal Ontspanningsoefeningen A Armen zwaaien sta gemakkelijk kijk vooruit naar één punt zwaai je armen van voren naar achteren. Blijf vooruit kijken ga door, hou dit twintig keer vol let op je benen: waar komt je kracht vandaan? het strekken van de armen geeft een opwaartse beweging stop! en voel: wat gebeurt er, hoe is je ademhaling, wat voel je, hoe zit het met je spanning? we zwaaien weer twintig keer, kijk vooruit let op je bekken, voel je bekken naar beneden zakken zwa ai nog twintig à dertig keer stop! loop wat rond en voel: hoe sta je? wat valt je op? B Benen zwaaien sta gemakkelijk rechtop breng je gewicht op één been en zwaai je andere been met een flinke zwaai heen en weer. Doe dit twintig keer. breng je gewicht op het andere been en zwaai ook dit been twintig keer heen en weer. laat je armen los: ze mogen meezwaaien; je hoeft niet stil te staan, het lichaam mag bewegen om in evenwicht te blijven herhaal alles nog één keer. stop, sta stil, kijk vooruit en voel: hoe is je ademhaling? Wat voel je? Waar voel je spanning? Bodyscan Luisteren naar zichzelf 1. Ga zitten of liggen, sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling. 2. Word je bewust van elke in- en uitademing. Laat je ademhaling vanzelf gaan en probeer deze niet te sturen. 3. Neem waar hoe de lucht langzaam door je neus naar binnen gaat, je longen vult en weer naar buiten gaat. 4. Als je je na een paar ademhalingen op je gemak voelt, beginnen we met de scan. 5. Richt je aandacht op je voorhoofd. Probeer de huid te voelen, tintelingen en eventuele spanningen waar te nemen en ontspan met een ademhaling. 6. Als je op het moment niets voelt, is dat ook goed. Sta jezelf toe te voelen dat je niets voelt. 7. Doe hetzelfde voor neus, oren, ogen, wenkbrauwen, kaken, mond, lippen en huid van je gezicht en achterhoofd. Voel de mond en kaken ontspannen, en de ogen in de oogkassen wegzakken. 8. Richt dan je aandacht op je nek, hals, sleutelbeenderen, schouders, linker- en rechterbovenarm, ellebogen, onderarmen, handen en vingers. Ga deze gebieden, links en rechts één voor één af.

4 p Telkens je in je gedachten afdwaalt, keer dan rustig terug naar het gebied waar je gebleven was. 10. Probeer alle gewaarwordingen te voelen en bewust te ervaren. 11. Probeer bij iedere uitademing te ontspannen in het gebied waar je aandacht is. 12. Richt je aandacht op je borst, middenrif, buikspieren, bovenrug, onderrug, ruggengraat. 13. Voel je ademhaling, of lichaamshouding veranderen door de ontspanning. Voelt je lichaam al anders aan? 14. Ga op deze manier door en geef aandacht aan je bekken, billen en aan beide bovenbenen, knieën, onderbenen, enkels, voeten en tenen. Neem rustig de tijd. 15. Merk de verschillen tussen de verschillende gebieden op. Voel de tintelingen in je lichaam, voel hoe je spieren steeds meer ontspannen, en neem waar welke lichaamsdelen minder makkelijk ontspannen. 16. Laat jezelf helemaal zwaar worden. Je bent nu totaal ontspannen en relaxed. 17. Als je het hele lichaam ontspannen hebt, keer dan nog eens terug naar een gebied in je lichaam dat wat gespannen aanvoelde. Geef totale aandacht aan dat gebied en probeer het te ontspannen. Voel je verschil? Komen er bepaalde gedachten of emoties los? Neem waar en laat los. 18. Tot slot: span nu voor drie seconden al je spieren aan en laat los met een ademhaling, herhaal dit nog een keer. 19. Goed, breng nu langzaam je aandacht terug naar de rest van je lichaam en de geluiden in de kamer. Beweeg een beetje, stretch je spieren wat en open je ogen. 20. Klaar! Buikademhaling Luisteren naar elkaar Luisteren naar zichzelf De groepsleden leggen zich met de rug op de grond, met hun hoofd op de buik van een andere persoon. Gedurende een aantal minuten concentreren de groepsleden zich op de eigen ademhaling: concentreren op buikademhaling. Na een tijdje verleggen ze hun aandacht naar de ademhaling van de persoon op wiens buik ze liggen. Na vijf minuten wisselen ze van positie. Variatie: om eventuele spanningen af te voeren, kan de groep samen lachen : eerst zeggen ze samen één keer Ha!, daarna twee keer Ha!Ha!, enzovoort. C Cool Down! Alle groepsleden staan naast hun stoel. Het is stil en rustig. De begeleider doet bewegingen voor, de groep doet na. De begeleider beweegt het hoofd met een rustige, rollende beweging van de kin op de borst naar de nek, met de klok mee. Daarna haalt hij de schouders op en laat ze weer zakken en herhaalt dit een aantal keer. Vervolgens brengt hij de rechterarm boven het hoofd en buigt het lichaam naar links en omgekeerd. Dit wordt een paar keer herhaald.

5 p. 28 Didactisch materiaal Ontspanningsoefeningen D De wereld Aandacht richten op het hier en nu Luisteren naar zichzelf Concentratie De groep stelt zich op in een kring en zorgt ervoor dat ieder voldoende bewegingsruimte heeft. De groepsleden voeren in stilte een opeenvolging van bewegingen uit naar het voorbeeld van de begeleider (zie schema) terwijl ze diep in- en uitademen. Aan het einde van de oefening herhaalt de groep de volledige beweging, terwijl de begeleider de bewegingen met woorden benoemt. De aarde is groot en rond en wordt omgeven door het heelal. Er is de evenaar, de Noordpool, de Zuidpool, het Oosten en het Westen, de meridianen, de toppen van de bergen, en de diepte van de zeeën, waar het water opgewarmd door de zon wolken vormt en als regen neervalt om ons te verfrissen. En de vrouw wordt geboren fier en wijs. Droom Luisteren naar zichzelf De deelnemers installeren zich comfortabel op een stoel of op de grond. De begeleider leest volgend verhaal: Beeld je in. Je hebt een vrije namiddag en beslist om wat tijd te nemen voor jezelf. Tijd om even tot rust te komen, om je gedachten en gevoelens even te laten rusten, om alles even te laten zijn. Je trekt er even tussen uit. Het is het begin van de lente en je bent op een rustige plaats ergens in de natuur, een plaats die je kent en waar je je goed voelt. Een plaats in het groen, misschien in een klein bos dat je goed kent, of in een mooi park. En je voelt en ziet en hoort allerlei dingen op die plaats die je heel rustig makken. Je ziet de verschillende kleuren van de bomen en de struiken. Je ziet de planten en misschien hier en daar al een bloemetje. Je ziet zachte witte wolkjes voorbijdrijven in de blauwe lucht, en je ziet een mooi warm lentezonnetje in de lucht hangen. Je voelt de wind op je huid strelen, je voelt de lentezon je gezicht verwarmen, je hoort de vogeltjes in de lucht fluiten, de insecten die zoemen in de lucht. Je wandelt wat en terwijl je wandelt voel je je echt goed. Rustig en ontspannen en je bent blij dat je tijd voor jezelf hebt genomen!

6 p. 29 Bij zonsondergang keer je terug naar huis. Je doet je huishouden, met dat rustige ontspannen gevoel die je wandeling je heeft gegeven. s Avonds maak je je klaar om te gaan slapen, en kruip je in bed. Je hebt een droom, een prachtige droom, een wonderlijke droom. Je droomt van een nieuwe wereld. Een wereld die heel erg lijkt op de wereld die je kent, de wereld van elke dag. Alleen is er iets veranderd. Iets kleins misschien, of iets groots iets dat belangrijk is voor jou. Iets positiefs. En je voelt je heel blij en gelukkig in die nieuwe wereld, met die ene kleine of grotere verandering. En s ochtends, word je wakker met een heel fijn gevoel. Met dat heerlijke, gelukkige, fijne gevoel dat je had in die nieuwe wereld. Je voelt de behoefte om je droom uit te drukken. Je voelt de behoefte om je droom vorm te geven. Je voelt de behoefte om die mooie droom van die ene mooie verandering in die nieuwe wereld te delen met anderen. Drukpunten voelen Luisteren naar zichzelf Ga op je rug liggen, de benen languit, de armen langs het lichaam; Neem de tijd om te voelen hoe je lichaam ligt; Breng de aandacht bij de onderkant van je lichaam, de achterkant (let op de plaatsen waar het lichaamsgewicht voelbaar is); Let op plaatsen van druk; (waar is de druk het duidelijkst? Waar lijkt het lichaamsgewicht het grootst te zijn?) Ga met je aandacht de drukplaatsen systematisch langs; begin bijvoorbeeld aan je onderkant, bij de benen. Voel de druk van je hielen op de grond. Voel je je kuiten, de achterkant van de bovenbenen? Bij de knieholten is er geen druk te voelen. Voel je je billen, het bekken, het heiligbeen? (Dit ligt vaak heel duidelijk tegen de grond aan.) Ga omhoog, naar je onderrug en het midden van je rug. (De onderrug komt iets van de grond af, hoe groot is de afstand van de onderrug tot de grond? Waar komt de rug weer duidelijk tegen de grond aan?) Voel je schouderbladen, je bovenarmen en ellebogen. (Waar is de druk het duidelijkst? Waar liggen je handen?) Verder omhoog voel je dat je nek weer van de grond afkomt. Het achterhoofd ligt duidelijk tegen de grond aan. Ga nog eens langsheen alle plaatsen van druk, vorm je een indruk, een beeld van de plaatsen met de meeste druk. E Eik Aandacht richten op het hier en nu Luisteren naar zichzelf Om voor een goed contact met de aarde te zorgen, kan je een aardingsoefening doen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de spanningen niet aan je blijven kleven, maar doorstromen naar de aarde. We geven hier een voorbeeld van een visualisatieoefening.

7 p. 30 Didactisch materiaal Ontspanningsoefeningen Deze oefening kan je best zittend doen; zorg ervoor dat je rug zo recht mogelijk is (niet geforceerd). Als je op een stoel zit, zorg er dan voor dat je voeten schouderbreed uit elkaar staan en plat op de grond rusten. Je hoofd rust evenwichtig op je hals, je beeldt je in dat er een touwtje van de top van je hoofd naar het plafond loopt en je hoofd overeind houdt. Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit, ontspan je. Bij iedere uitademing voel je je lichaam meer en meer ontspannen, bij iedere inademing adem je energie in. Beeld je in dat je als een boom alleen in een weiland staat, je bent een prachtige, oude eik. Uit je linkervoet komt, helemaal vanzelf, een wortel die diep de grond in groeit. Eerst één meter, dan twee, drie, vier, vijf meter enz. Uit deze wortel vormen zich zijwortels. Dit gaat door totdat de wortels zo n vijfentwintig meter diep in de grond verankerd zijn. Als dit is gebeurd breng je je aandacht naar je rechtervoet, waaruit ook een wortel groeit, helemaal vanzelf. Deze gaat ook steeds dieper en dieper de aarde in en vormt zijwortels. Je bent door dit wortelstelsel goed verbonden met de aarde. Haal een paar keer diep adem en voel hoe via de wortels, bij iedere inademing energie van de aarde omhoog komt; ze gaat via je voeten naar je benen, en vervolgens vult ze je hele lichaam. K Kaars Aandacht richten op het hier en nu Concentratie Ga zo ontspannen mogelijk zitten, richt je blik op de vlam van de kaars en probeer aan niets te denken. Doe dit eerst een halve minuut. Je kunt dit telkens iets langer maken naarmate het traject vordert. Klopperdeklop Aandacht richten op het hier en nu Laat de groepsleden bij elkaar met handen als kommetjes het lijf afkloppen. Begin rustig te kloppen bovenop de dichtstbijzijnde schouder, ga dan via de zijkant van de rug, over de zijkant van het bekken, via heupen en de zijkant van de bovenbenen, via de kuiten helemaal naar beneden, en ga vervolgens dezelfde weg weer terug. Daarna wissel je van kant. L Lichaam 1 In deze oefening schud je al je lichaamsdelen los. Begin met je linkerhand. Schud deze gedurende zeven seconden goed los. Niet alleen je vingers en pols, maar ook je onderarm en bovenarm. Doe daarna hetzelfde met je rechterarm, ook zeven seconden. Schud vervolgens je linkerbeen los gedurende zeven seconden. Niet alleen je enkel en voet, ook je kuit en je dijbeen. Doe hetzelfde met je rechterbeen, ook zeven seconden. Daarna schud je je hoofd los gedurende zeven seconden. Doe daarbij je hoofd een beetje naar voren, laat je mond een beetje openstaan en ontspan je kaak. Het helpt als je geluid maakt terwijl je je hoofd heen en weer beweegt. Schud vervolgens al je lichaamsdelen tegelijker los, sta eerst zeven seconden op je linkerbeen en daarna zeven seconden op je rechterbeen. Let na afloop op het gevoel in je lichaam.

8 p. 31 Lichaam 2 Span in één keer al de spieren in je lichaam aan. Houd dit zeven seconden vol. Laat daarna los, en ontspan al je spieren. Let op het tintelende gevoel in je lichaam. Doe deze oefening een paar keer achter elkaar. Luistervinken Aandacht richten op het hier en nu Luisteren naar elkaar De groepsleden liggen met hun hoofd op hun armen op tafel en sluiten hun ogen. Zij proberen gedurende drie minuten zoveel mogelijk geluiden in en vooral buiten het lokaal waar te nemen. Na drie minuten schrijven ze zoveel mogelijk dingen op die ze hebben gehoord. Iemand start met het voorlezen van zijn of haar lijst. De anderen vullen aan. M Marionet Concentratie De deelnemers stellen zich op in een kring, met de voetzolen stevig tegen de grond gedrukt. Iedereen ademt diep in en uit. Bij het inademen brengen ze hun armen langzaam boven het hoofd. Tijdens het uitademen laten ze hun armen langzaam naar de grond zakken het hoofd en de romp volgen deze (neerwaartse) beweging. Ze ontdoen zich van alle spanning door als een marionet in elkaar te zakken steeds met benen en voeten stevig verankerd in de grond. Langzaam komen ze wervel per wervel weer omhoog, alsof de touwtjes van de marionet worden aagehaald. Het lichaam ontvouwt zich langzaam, tot het hoofd opnieuw rechtop staat. Massage met tennisbal Aandacht richten op het hier en nu De groep zet zich in een kring en iedereen draait een kwartslag naar rechts zodat hij naar de rug van de persoon voor zich kijkt. We nemen een paar minuutjes de tijd om de schouders van de persoon voor ons met een tennisbal te masseren door deze stevig over de schouders heen en weer te laten rollen. Na enkele minuutjes draaien de rollen om. Muziek Aandacht richten op het hier en nu Concentratie Luisteren naar zichzelf Iedereen kiest een comfortabel plekje uit in het lokaal en gaat plat op de rug liggen. Er wordt een zacht muziekje opgezet. Iedereen sluit de ogen en concentreert zich volledig op de muziek: Wat hoor ik? Wat voel ik? N Nek en hoofd Met deze oefening maak je je nek los. Begin met je hoofd licht voorover gebogen. Draai je hoofd vervolgens langzaam naar links. Draai je hoofd in een vloeiende beweging door naar boven,

9 p. 32 Didactisch materiaal Ontspanningsoefeningen dan naar rechts en vervolgens weer naar de beginstand, licht voorover. Je hoofd heeft nu een cirkelbaan gemaakt. Vervolgens doe je de oefening in omgekeerde volgorde. Let op: draai je hoofd langzaam! O Ontspan in kleur Aandacht richten op het hier en nu Luisteren naar zichzelf In het lokaal hangt een grote kleurrijke foto, affiche of (kopie van een) schilderij. De groepsleden stellen zich verspreid op rond de foto/affiche/schilderij en zoeken een gemakkelijke houding (op de grond, op een stoel, rechtopstaand). Als iedereen geïnstalleerd is, vraagt de begeleider de groepsleden om hun aandacht langzaam van de ene naar de andere kleur te laten gaan. Telkens men bij een kleur stilstaat, neemt men voldoende tijd om deze kleur aandachtig in zich op te nemen: Welke kleur zie ik? en Wat roept deze kleur bij mij op?. Tijdens de oefening is het belangrijk dat men zich concentreert op de eigen ademhaling: rustig en diep in- en uitademen. P Platte rust Aandacht richten op het hier en nu Luisteren naar zichzelf Concentratie Vraag de deelnemers om gedurende precies drie minuten hun hoofd op tafel te leggen of op de grond te gaan liggen met de ogen dicht. Als ze denken dat de drie minuten om zijn, steken ze hun hand op zonder een woord te zeggen. Eén iemand noteert na hoeveel tijd de deelnemers hun hand opsteken. R Regenbooggebouw Luisteren naar zichzelf Sluit je ogen en adem een paar keer diep in. Je bent op de zevende verdieping van een gebouw. De wanden zijn helder rood. Loop door de gang en ga naar de roltrap. Ga erop staan en glijd langzaam naar beneden. Voel hoe je je ontspant. Adem diep in, bij het uitademen stel je je het cijfer zeven voor. Je komt nu aan op de zesde verdieping. De wanden zijn oranje. Loop door de gang en ga naar de roltrap. Glij naar beneden. Ontspan je. Adem diep in en bij het uitademen stel je je het cijfer 6 voor. Je gaat naar de vijfde verdieping en volgt hetzelfde proces. De wanden zijn nu goudgeel. Ook op de vierde verdieping doorloop je hetzelfde proces. De wanden zijn groen. Op de derde verdieping doorloop je hetzelfde proces. De wanden zijn blauw. Beeld jezelf een blauw meertje in en geniet van al het blauw om je heen. Je komt op de tweede verdieping, de wanden zijn diep purper. Nu kom je op de eerste verdieping waar de wanden violet zijn. Neem de roltrap naar de gelijkvloers en blijf één minuut volkomen ontspannen liggen.

10 p. 33 S Schouders en nek Diep inademen en tijdens de beweging telkens goed en lang uitademen. Schouders: Terwijl je inademt, trek je je schouders zover als mogelijk omhoog, tussen je oren. Als je niet meer verder kan, wacht je drie seconden vooraleer je je schouders weer naar beneden laat vallen. Doe dit vijf keer voor je aan de volgende oefening begint. Nek: Breng je hoofd voorzichtig naar achteren, in je nek. Draai vervolgens je hoofd naar rechts, totdat je rechterwang je rechterschouder aanraakt. Waarschijnlijk voel je nu je linker nekspier aan je linkeroor een beetje trekken. Dat is een goed teken! Houd deze stand vijf seconden vol en draai met je hoofd weer terug naar het midden; beweeg je hoofd vervolgens naar links, totdat je linkerwang je linkerschouder aanraakt, houd weer vijf seconden vast en draai dan je hoofd terug naar het midden. Buig je hoofd nu maximaal naar voren en beneden, totdat je kin je borst raakt. Houd deze stand ook vijf seconden aan en breng dan je hoofd weer in de normale stand, in evenwicht op je nekwervels met de kruin van je hoofd omhoog, alsof er een touwtje van je hoofd naar het plafond gaat. Schudden Luisteren naar zichzelf Luisteren naar elkaar Je kan de groepsleden voorstellen om hun schoenen uit te doen (vrijblijvend). De groep neemt de ruimte in door kriskras door het lokaal te wandelen. De groepsleden houden stil op een plaats waar ze zich gemakkelijk voelen, op een zekere afstand van de elkaar. Iedereen sluit de ogen en verdeelt zijn gewicht goed over de beide voetzolen. Iedereen focust op de eigen ademhaling, zonder te oordelen, en ademt drie keer diep in en uit. Daarna haalt iedereen opnieuw normaal adem en focust op de ademhaling: voel je verandering? Daarna concentreert iedereen zich op de voeten, tot we het gevoel hebben diep geworteld te zijn en stevig als een rots te staan. Iedereen opent de ogen. Vervolgens beweegt iedereen, eerst rustig en dan hevig (zo hard als men zelf wil) met de handen, armen, benen, voeten om de spanning via de uiteinden van het lichaam (vingers en tenen) te laten ontsnappen. Tot slot gaat iedereen opnieuw met beide voeten stevig op de grond staan, sluit de ogen en observeert de eigen ademhaling. We openen opnieuw de ogen. Span en Ontspan Luisteren naar zichzelf Een korte ontspanningsoefening waarbij de groepsleden rechtop aan tafel zitten. Laat hen eerst op de stoel bewegen tot ze lekker zitten. Daarna laat je ze de ogen sluiten en aan hun handen denken: Voel je botten, de spieren die deze botten bewegen. Maak nu een vuist van je handen en knijp ze goed dicht. Houd je handen zo tien tellen gesloten. Ontspan nu en voel hoe ontspan-

11 p. 34 Didactisch materiaal Ontspanningsoefeningen nen je handen zijn. (tien seconden rust) Na de handen ga je verder met de armen, die je spant en ontspant, met aan het einde opnieuw tien seconden rust. doe hetzelfde met je schouders, gezicht, buikspieren, benen. Na de benen richt je je aandacht naar je voeten en probeer je je tenen zo ver als mogelijk te krullen. Daarna ontspan je weer. Leg nadien je hoofd rustig op tafel en concentreer je op je ademhaling. Adem zo diep mogelijk in. Ga hier minimaal dertig tellen maar liefst wat langer mee door. Tel daarna terug van tien tot één, en word vanuit je benen, via je buik en armen, en vervolgens je hoofd weer langzaamaan actief. Spiegelbeeld Luisteren naar elkaar De deelnemers staan in paren tegenover elkaar. Op de maat van rustige muziek maakt één van hen rustige bewegingen met de handen. De ander probeert deze beweging zo nauwkeurig mogelijk te spiegelen. Het beste kan men eerst de handen tegen elkaar aanhouden. Afhankelijk van de concentratie kunnen de bewegingen steeds losser en vrijer worden. U Uitdrukkingsloos gezicht Aandacht richten op het hier en nu Concentratie De deelnemers gaan ruggelings op de grond liggen, en sluiten hun ogen. De begeleider leidt de oefening: Concentreer je ongeveer één minuut achtereenvolgens op het loslaten van je voeten, benen, bilspieren (laat je knieën naar buiten rollen), buikspieren, bekkenbodem, kring- en sluitspieren, je middenrif (zucht even lekker ), schoudergordel, armen en handen. Zucht nog even diep en laat je buik daarbij heerlijk los Concentreer je één minuut op het loslaten van je kaken. Zorg dat je tanden en kiezen van elkaar zijn en laat je mond als het ware net niet openvallen. Met de lippen losjes op elkaar voorkom je een droge keel. Concentreer je nu één minuut op het loslaten van je tong, laat de lippen losjes op elkaar plakken. Leg het puntje van de tong tegen de achterkant van je ondertanden. Concentreer je één minuut op het loslaten van je oogleden. Laat ze losjes op elkaar plakken net zoals de lippen en stop met knipperen. Concentreer je één minuut op het loslaten van je ogen. Zet ze op oneindig. Laat ze achter de gesloten oogleden in de verte staren en laat tegelijkertijd je oogbollen diep in je oogkassen zinken. Laat alle 24 oogspiertjes rusten. Concentreer je één minuut op het volkomen loslaten van je voorhoofd en schedel. Laat vervolgens het gehele gezicht los. Laat alle uitdrukking van het gezicht wegvloeien alsof je heel moe bent en hier eindelijk mag aan toegeven

12 p. 35 V Verstopt Aandacht richten op het hier en nu Concentratie Leg een aantal voorwerpen neer op tafel of op de grond. Iedereen mag er even naar kijken. Daarna leg je er een doek overheen. Wie weet nog wat er onder het doek ligt? Naar aanleiding van deze oefening kan de begeleider verwijzen naar het breinleren [zie breinleren]: Hoe hebben jullie de voorwerpen gememoriseerd? Wie heeft ze zich visueel ingebeeld? Wie integreerde de voorwerpen in een verhaaltje? Wie hoort zich de namen van de voorwerpen opsommen? Z Zon en zee Luisteren naar zichzelf Beeld je in dat je op een mooi strand bent, de warmte van de zon voelt, over het strand naar de waterlijn loopt. Je voelt het warme zand onder je voeten, en hoe er bij het wandelen fijn zand tussen je tenen sijpelt. Geniet van het strakke blauw van de hemel, en het groenblauw van de zee. Terwijl je langs het water gaat, en in de golven stapt, voel je de zee zachtjes om je enkels vloeien. Je voelt een zachte bries, en merkt hoe zorgen en angsten van je afglijden. In de verte zie je meeuwen, je hoort ze naar elkaar roepen. Je ziet de zon op het water glinsteren. Hou dit beeld tien minuten vast. Referenties: Heel wat oefeningen zijn te vinden op het internet ABC van meditatie. Bodyscan meditatie. Beschikbaar via:

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 2:16 min.) We beginnen nu met de liggende bewegingsoefeningen. Sta jezelf toe deze oefeningen met dezelfde zorgzame aandacht

Nadere informatie

Ontspanningsoefeningen Patiënten informatie

Ontspanningsoefeningen Patiënten informatie Ontspanningsoefeningen Patiënten informatie Wanneer u last heeft van spanning, slaapproblemen en/of stress bieden ontspanningsoefeningen een mogelijke oplossing. 1. Ademhalingsoefening 2a. Visualisatie

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Handout Stiltewandeling 6 april 2019

Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Wanneer je samen wandelt, is het heerlijk om samen te praten en van gedachten te wisselen. Dat is heel waardevol. Het is ook een waardevolle ervaring om af te spreken

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen.

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen. Yoga januari 2018 Aarde in beweging brengen Ga stevig op de aarde staan met je voeten iets wijder dan heupbreedte. Sluit je ogen. Adem uit aandacht is in de voeten. Verplaats je gewicht van je ene naar

Nadere informatie

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Lichaam en geest weer in bala ans Wil je echt ontspannen, plof dan niet op de bank maar ontspan actief! Katjaa Callens Denk aub eventjes aan het milieu voor je

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 1:01 min.) Je begint nu met de staande bewegingsoefeningen. Bedenk dat je dit doen in aandacht, bewust van elk moment.

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Materiaal Opdracht buikademhalingsoefening Opdracht relaxatie-oefening Relaxatiedagboek lichaamsscan oefening (www.actinactie.nl, te downloaden als

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

DE PLEGER TECHNIEKEN AANLEREN OM DE ESCALATIE VAN AGRESSIE TE VOORKOMEN: OEFEN- EN GEVARENZONE, ONTSPANNING. 1

DE PLEGER TECHNIEKEN AANLEREN OM DE ESCALATIE VAN AGRESSIE TE VOORKOMEN: OEFEN- EN GEVARENZONE, ONTSPANNING. 1 AGRESSIE VOORKOMEN DE PLEGER TECHNIEKEN AANLEREN OM DE ESCALATIE VAN AGRESSIE TE VOORKOMEN: OEFEN- EN GEVARENZONE, ONTSPANNING. 1 Doel Het doel is om de cliënt technieken aan te leren om escalatie van

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger.

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. Les 4 De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. 61 1 Aandachtsoefening en buikademhaling Deze oefening is bedoeld ter bewustwording van de adem. Waar kun je je ademhaling het beste voelen, wat gebeurt

Nadere informatie

Ademhaling. Yoga Oefeningen

Ademhaling. Yoga Oefeningen Ademhaling We begonnen met een volledige ademhaling. Omdat te oefenen leg je je handen op je buik en adem je diep in. Je zult merken dat je buik uitzet. Je kunt je er heel bewust van zijn als je inademt.

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Klopmassage is een simpele en snelle manier om je beter in je lichaam te voelen. In 5 tot 10 minuten ga je al kloppend je hele lichaam bij langs en je kunt de massage

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website www.act-online.nl) Afsluitende aandachtoefening bij bijeenkomst 1: De start (Hoofdstuk 2) Afsluitende aandachtoefening

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7 Deel 2: Themalessen Les 1 De dierentuin We gaan een bezoekje brengen aan de dierentuin. Daar kun je dieren van over de hele wereld bekijken. Daarom is het net een wereldreis. In de dierentuin zijn heel

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Tips om liefdevol los te laten

Tips om liefdevol los te laten Tips om liefdevol los te laten Fijn dat je geïnteresseerd bent en dat je dit document hebt gedownload. Graag deel ik tips om je verder te helpen. Zoals Nelson Mandela in een prachtig gedicht heeft verwoord

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

De vijf Tibetaanse Riten

De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse riten gebaseerd op Fontein der Jeugd van Peter Kelder. Deze vijf bewegingen, de riten genoemd, activeren en balanceren de meridianen van het lichaam. In combinatie

Nadere informatie

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet Yoga les bovenbouw: Deze yogales is bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar, de bovenbouw. In het begin zal de focus liggen op het uitvoeren van de houdingen en minder op de ademhaling, maar bij het herhaald

Nadere informatie

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen De 5 Tibetanen De 5 Tibetanen zijn eigenlijk 6 oefeningen. De eerste 5 zijn welbekend als "de 5 Tibetanen, maar er is nog een 6e oefening wat "de geheime leer" of "de geheime oefening" wordt genoemd. De

Nadere informatie

Ontspannen met progressieve relaxatie

Ontspannen met progressieve relaxatie www.psychfysio.nl Ontspannen met Progressieve Relaxatie 1 Ontspannen met progressieve relaxatie De progressieve relaxatie van Edmund Jacobson is een bekende ontspanningsmethode in het westen. In deze hand-out

Nadere informatie

Instructies: Instructies:

Instructies: Instructies: 1. Ga op je buik op een gymnastiek mat liggen. Leg je onderarmen naar voren(boven je lichaam), de voeten op de topjes van de tenen. Span nu je buikspieren aan. 2. Til je lichaam omhoog, tot de zogenaamde

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.!

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.! Ga goed zitten. Aandacht is bij de adem. Ganesh Mantra: Gajananam bhuta ganadi sevitam Kapitya jambu phala chara bhakshanam Uma sutam shoka vinash karakam namami vighneshwara pada pankajam Vertaling: ik

Nadere informatie

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding.

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. Bewerking van Jacquelijne. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. De bodyscan is een krachtige oefening om met je aandacht in het huidige moment te zijn. En het kan

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Oefening 1 - back cat Aandachtsgebied: onderste en bovenste rugspier Ga op uw knieën zitten. Zorg dat deze onder uw heupen staan. Uw tenen wijzen naar achteren. Plaats

Nadere informatie

Yoga ebook. Starten met yoga

Yoga ebook. Starten met yoga Yoga ebook Starten met yoga Inleiding Als je nog nooit Yoga gedaan hebt, blijft het vaak een gegeven dat mensen denken dat yoga in feite een soort meditatie is. Zitten in kleermakerszit, de lotushouding,

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Yogales december 2018!

Yogales december 2018! Yogales december 2018 Ademoefening Plaats de handen aan de achterkant op het bekken, de pinken tegen elkaar. Adem in de buik, laat ontspannen naar buiten. Het hoofd komt achterover in de nek. Maak een

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Oefeningen, + Minuten per dag voor totale. Aangeboden door George van Veen, Alkmaar

Oefeningen, + Minuten per dag voor totale. Aangeboden door George van Veen, Alkmaar 7 Oefeningen, + 15 Minuten per dag voor totale ONTSPANNING Aangeboden door George van Veen, Alkmaar HYPNOTHERAPIE GEORGE VAN VEEN Sinds 1986 In 1986 was ik een van de eersten met hypnotherapie in Alkmaar

Nadere informatie

Qi Gong. QiGong Oefeningen

Qi Gong. QiGong Oefeningen Qi Gong Qi Gong betekent "energie werk" en is de kunst om chi te gebruiken om gezondheid en vitaliteit te ondersteunen. Qi staat voor levensenergie en gong voor discipline, oefening en doorzettingsvermogen.

Nadere informatie

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG NineMinMax Business Yoga SAT NAM, DIT IS MEREL JOUW PERSOONLIJKE BUSINESS YOGA SPECIALIST. Speciaal voor jou heb ik dit vakantie kleur- en doeboek gemaakt. Wat fijn dat je het hebt gedownload! In dit kleur-

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

De 7 ademhalingsopeners

De 7 ademhalingsopeners De 7 ademhalingsopeners Inhoud: Algemeen blz. 2 Richtlijnen blz. 3 Oefeningen blz. 3/6 Algemeen De 7 ademhalingsopeners zijn oefeningen die je helpen om je longen, hart en je afweer energie te versterken.

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De hoofdpijn is vaak

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

Maak afspraken over de tijdstippen waarop geoefend gaat worden. Bespreek in welke omgeving er geoefend gaat worden (eerst thuis, later op het werk).

Maak afspraken over de tijdstippen waarop geoefend gaat worden. Bespreek in welke omgeving er geoefend gaat worden (eerst thuis, later op het werk). Aanwijzingen voor de bedrijfsarts Kern: Het is belangrijk om tegenover de patiënt te benadrukken, dat de kern van deze methode is te leren hoe gespannen spieren aanvoelen en hoe ontspannen spieren aanvoelen.

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek NEKSPIEREN Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek Beweeg je hoofd naar rechts, dan naar links 3x herhalen op de maat van de muziek

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Oefeningen bij osteoporose

Oefeningen bij osteoporose Oefeningen bij osteoporose Algemeen In deze folder staan oefeningen die u kunt doen bij osteoporose. Tips voor het uitvoeren van de oefeningen Ademt u rustig door tijdens de oefeningen (adem niet vasthouden

Nadere informatie

Algemene instructies oefeningen

Algemene instructies oefeningen Algemene instructies oefeningen o Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. o Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies o Zorg er voor dat de spieren niet koud

Nadere informatie

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok.

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok. Yoga & Astrologie Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok Stier 21 april - 20 mei Tijdens drukke periodes spelen bij een stier vaak klachten op aan keel, nek, hals, oren, tanden, schildklier en schouders.

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

In balans door. centreren

In balans door. centreren In balans door centreren Centreren Om je lichaam en geest op een lijn te brengen is centreren een belangrijke vaardigheid. In eerste instantie is centreren je aandacht naar je een punt 3 tot 5 centimeter

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Pal Dan Gum oefeningen

Pal Dan Gum oefeningen Pal Dan Gum oefeningen Deze reeks Pal Dan Gum oefeningen worden al duizenden jaren in China en Korea gebruikt voor het voorkomen van ziektes en de bevordering van een goede gezondheid. Pal Dan Gum oefeningen

Nadere informatie

Doordat de bewegingen samen gaan met de adem, creëert de Prithvi Namaskara een diep gevoel van kalmte en stilte.

Doordat de bewegingen samen gaan met de adem, creëert de Prithvi Namaskara een diep gevoel van kalmte en stilte. PRITHVI NAMASKARA Groet aan moeder aarde (een variatie) Het doel van Pritvi Namaskara is om ons weer in contact te brengen met ons eigen centrum. Het voornaamste chakra waar de Groet aan Moeder Aarde op

Nadere informatie

Basisprogramma spieruithouding

Basisprogramma spieruithouding Basisprogramma spieruithouding Deze reeks spierversterkende oefeningen kunnen uitgevoerd worden zonder dat u beschikt over speciaal materiaal zoals fitnessapparatuur of gewichten. Er wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

rugpijn Flexicream Praktische tips tegen

rugpijn Flexicream Praktische tips tegen Praktische tips tegen rugpijn Rugpijn komt vaak voor en kan heel storend zijn. De oorzaak hiervan is meestal een slechte houding, een gebrek aan lichaamsbeweging,... Hier zijn 10 oefeningen om uw rug te

Nadere informatie

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op.

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op. Zond Zater Vrijd Dond Woe Di Ma Zon Zat Vrij Don Woe Woe Di Ma Superfit Week 1 Vandaag: 30 minuten Cardio Vasculaire (CV) training. Probeer dit eens: 4 minuten power walking (lekker stevig doorstappen

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Bruggetje Ga op je rug liggen. Buig je knieën tot 90 graden en zet beide voeten plat op de grond. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Oefeningen bij bekkenklachten

Oefeningen bij bekkenklachten FYSIOTHERAPIE Oefeningen bij bekkenklachten ADVIES Oefeningen bij bekkenklachten De oefeningen die in deze folder beschreven staan, hebben als doel uw bekken beter te stabiliseren, uw spierkracht te vergroten

Nadere informatie

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging Demo stretchings Door Inge Delforterie (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging 1 Hand onder het bovenbeen en 1 hand onder bekkenrand, contact maken en daarna handen langzaam naar beneden trekken

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self. YOGA LIFESTYLE F E B R U A R I 2 0 1 7 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

Nadere informatie

MINDFULNESS Bij deze mindfulness oefening maken we een reis door je lichaam.

MINDFULNESS Bij deze mindfulness oefening maken we een reis door je lichaam. MINDFULNESS Bij deze mindfulness oefening maken we een reis door je lichaam. Je hoeft niets te doen of te veranderen. Merk gewoon op hoe je je lichaam ervaart, aan spanning, het warm of koud aanvoelen

Nadere informatie

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem.

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem. 1) Ontspannen loslaten Ik kom regelmatig mensen tegen die teveel druk en spanning ervaren of overprikkeld zijn. Ze geven aan behoefte te hebben aan meer ontspanning en rust, ze willen dingen makkelijker

Nadere informatie

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec.

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. Notities: 1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec Ga op handen en knieën liggen (vierpuntspositie) met je knieën recht onder je heupen en je handen recht onder je schouders. Je rug

Nadere informatie