Evaluatie pilot "bike rules"

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatie pilot "bike rules""

Transcriptie

1

2 In opdracht van: Verkeer & Openbare ruimte Projectnummer: Christel van Dijk Willem Bosveld Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal Postbus, AR Amsterdam Telefoon Amsterdam, november Foto voorzijde: Fietsflat Centraal Station, fotograaf Marjolijn Pokorny ()

3 Inhoud Inleiding Resultaten. Meeste gebruikers parkeren fiets elke dag of week op Stationseiland. Meer bekendheid met regels maximale parkeerduur. Groene borden vaker opgemerkt. Kans wegknippen fiets bij fout parkeren steeds hoger ingeschat. Enquête: in alle metingen meeste fietsen in rek. Tellingen: in alle metingen meeste fietsen in rek Conclusies Bijlage Vragenlijst Bijlage Open antwoorden

4 Inleiding In de tweede helft van, heeft Verkeer & Openbare ruimte verschillende Fietslabs georganiseerd om met een brede groep stakeholders na te denken over oplossingen voor een aantal problemen ten aanzien van fietsparkeren waar Amsterdam mee kampt. Eén van de ideeën die uit de labs zijn gekomen is het eenduidig communiceren van de fietsparkeerregels die op bepaalde locaties gelden (Bike rules). In het voorjaar van zijn er pilots gestart om de bedachte ideeën in de praktijk te testen. Tijdens de eerste pilotronde zijn er op de begane grond van de Fietsflat op Stationseiland grondmarkeringen en borden aangebracht die gebruikers moeten wijzen op twee fietsparkeerregels: ) fietsen mogen alleen in de rekken geparkeerd worden en ) fietsen mogen maximaal dagen geparkeerd worden. Uit de evaluatie van de eerste pilotronde bleek dat de grondmarkeringen door iets meer dan de helft van de gebruikers van de fietsflat was opgemerkt en vier op de tien gebruikers had de borden opgemerkt. Er was echter geen toename in de bekendheid met de geldende regels en ook werd er geen toename waargenomen van het aandeel juist geparkeerde fietsen. Dit laatste kan te maken hebben met het feit dat voor de pilot al gemiddeld % van de gebruikers zijn fiets juist parkeerde (in een rek). Aan OIS is gevraagd om de pilots te evalueren door middel van een -, - en -meting. De meting vond plaats in week en. De -meting vond plaats op het moment dat de testmaterialen waren aangebracht in week. In week zijn definitieve materialen in de Fietsflat aangebracht. Acht weken na het aanbrengen van de definitieve materialen (week en ) vond de -meting plaats. Onderzoeksopzet De pilot is op verschillende manieren geëvalueerd. In de Fietsflat zijn bij alle metingen enquêtes afgenomen onder gebruikers van de begane grond van de Fietsflat ( bezoekers in de meting, in de -meting en in de -meting). In bijlage staan de vragen weergegeven die in de metingen zijn gesteld aan de gebruikers van de Fietsflat. Daarnaast is per meting tweemaal geteld hoeveel fietsen op dat moment juist geparkeerd stonden (in het rek, met de wielen in de goot), het aantal fietsen dat wel in het rek geparkeerd stond, maar niet met de wielen in de goot en de fietsen die helemaal buiten het rek geparkeerd stonden.

5 Resultaten. Meeste gebruikers parkeren fiets elke dag of week op Stationseiland De gemiddelde leeftijd van de geënquêteerde gebruikers van de Fietsflat is jaar, met een variatie van tot en met jaar. Ongeveer de helft van de gebruikers is vrouw (%). In de meting zijn er meer vrouwelijke gebruikers geënquêteerd (%). De meeste geënquêteerde gebruikers van het Stationseiland parkeren (bijna) elke dag (%) of minstens keer per week (%) hun fiets op Stationseiland (figuur.). Het aandeel gebruikers dat (bijna) elke dag hun fiets parkeert is groter in de -meting dan in de -meting (% versus %). Figuur. Hoe vaak parkeert u uw fiets op Stationseiland? (procenten, n=) 0-meting (n=101) 1-meting (n=97) (bijna) elke dag minstens 1 keer per week minstens 1 keer per maand minstens een paar keer per jaar minder vaak 2-meting (n=101) % dit is de eerste keer dat ik met de fiets Stationseiland bezoek. Meer bekendheid met regels maximale parkeerduur Aan gebruikers van de Fietsflat is gevraagd of zij weten of er regels gelden ten aanzien van fietsparkeren. 1 Ongeveer acht op de tien gebruikers (%) noemt de regels rondom parkeren in rekken, en vier op de tien (%) noemt de maximale parkeerduur. Een op de acht gebruikers (%) weten dit niet of hebben geen antwoord gegeven, en twee procent van de gebruikers heeft een fout antwoord gegeven. Als aan gebruikers die niet spontaan de regels rondom parkeren in een rek hebben genoemd wordt gevraagd of ze weten dat hier regels voor gelden, weet driekwart (%) van deze gebruikers dit. 1 In de - en -meting is aan de helft van de gebruikers gevraagd of zij weten of er regels gelden ten aanzien van fietsparkeren. De andere helft van de gebruikers is naar de regels over fietsparkeren gevraagd nadat zij de groene grondmarkeringen of borden hadden opgemerkt (zie paragraaf.).

6 De bekendheid met regels over parkeren in rekken verschilt niet tussen de metingen. Maar de bekendheid met een maximale parkeerduur is tussen de - en -meting sterk toegenomen: van % naar % (zie figuur.). Tussen de - en -meting weten ook meer respondenten dat een fiets maximaal dagen in de Fietsflat mag worden geparkeerd: % tijdens de -meting, % tijdens de -meting en % tijdens de -meting. Figuur. Weet u of er regels gelden t.a.v. fietsparkeren op Stationseland? (procenten, n=) ja noemt in rekken parkeren ja noemt maximale parkeerduur (ook als het aantal dagen niet klopt) 0-meting (n=101) 1-meting (n=46) ja - fout antwoord, namelijk 2-meting (n=53) weet niet, geen antwoord % Groene borden vaker opgemerkt Ongeveer de helft van de geënquêteerde bezoekers heeft de groene grondmarkeringen (%) en borden (%) opgemerkt. Het aandeel bezoekers dat de groene grondmarkeringen heeft opgemerkt is tussen de - en -meting onveranderd (zie figuur.). De groene borden werden tijdens de -meting wel vaker opgemerkt door gebruikers (figuur.; % versus % tijdens de -meting).

7 Figuur. Op de vloer van de fietsflat zijn groene markeringen aangebracht. Heeft u de markeringen gezien? (procenten, n=) ja 1-meting (n=97) nee weet niet, geen antwoord 2-meting (n=101) % Figuur. In de fiets zijn groene borden aangebracht. Heeft u de borden gezien? (procenten, n=) 1-meting (n=97) ja nee 2-meting (n=101) % Op de groene grondmarkeringen en borden staan de regels ten aanzien van fietsparkeren in de Fietsflat. Slechts een derde (%) van de gebruikers die de grondmarkeringen hadden opgemerkt, wist spontaan of na om zich heen te hebben gekeken de regel rondom parkeren in een rek te noemen (figuur.) 2. Gebruikers noemden veel vaker de regel rondom de maximale parkeerduur: % van de gebruikers noemde dit spontaan, en % na om zich heen gekeken te hebben (figuur.). Door de kleine aantallen gebruikers die deze vraag hebben ingevuld, kunnen er geen uitspraken worden gedaan over verschillen tussen de - en -meting. 2 In de - en -meting is aan de helft van de gebruikers gevraagd of zij weten wat er op de groene grondmarkeringen of border staat als zij deze hadden opgemerkt. De andere helft van de gebruikers is direct gevraagd of er regels gelden ten aanzien van fietsparkeren (zie paragraaf.)

8 Figuur. Weet u wat er op de markeringen staat? Regel parkeren in een rek. (procenten, n=) 1-meting (n=32) spontaan na om zich heen kijken niet genoemd 2-meting (n=27) weet niet, geen antwoord % Figuur. Weet u wat er op de markeringen staat? Regel maximale parkeerduur. (procenten, n=) 1-meting (n=32) spontaan na om zich heen kijken niet genoemd 2-meting (n=27) weet niet, geen antwoord % Ook bij de groene borden kon slechts drie op de tien gebruikers die de borden hadden opgemerkt spontaan of na om zich heen te hebben gekeken de regel rondom parkeren in een rek noemen (figuur.). De regel rondom de maximale parkeerduur werden wel veel vaker spontaan (%) of na om zich heen te hebben gekeken (%) genoemd (figuur.). Door de kleine aantallen gebruikers die deze vraag hebben ingevuld, kunnen er geen uitspraken worden gedaan over verschillen tussen de - en -meting. Het lijkt er echter op dat gebruikers meer bewust zijn van de regels die op de borden staan. Figuur. Weet u wat er op de borden staat? Regel parkeren in een rek. (procenten, n=) 1-meting (n=21) spontaan na om zich heen kijken 2-meting (n=26) % niet genoemd weet niet, geen antwoord

9 Figuur. Weet u wat er op de borden staat? Regel maximale parkeerduur. (procenten, n=) 1-meting (n=21) spontaan na om zich heen kijken 2-meting (n=26) % niet genoemd weet niet, geen antwoord. Kans wegknippen fiets bij fout parkeren steeds hoger ingeschat Als een fiets niet in een rek (met wielen in de goot) is geplaatst, dan mogen handhavers de fiets wegknippen. Gebruikers van de fietsflat schatten de kans steeds hoger in dat hun fiets wordt weggeknipt wanneer zij hun fiets niet in de rekken parkeren. Tijdens de -meting schatten gebruikers de kans gemiddeld op %. Gedurende de -meting was dit al verdubbeld naar %. En in de -meting wordt de kans op het wegknippen van een fiets nog veel hoger geschat: gemiddeld % (zie figuur.). Mogelijk wordt deze trend ook deels veroorzaakt door het consequenter handhaven in de Fietsflat. Figuur. Eén van de twee fietsregels rondom Amsterdam Centraal is dat je je fiets in de rekken moet parkeren. Als u dat niet doet, dan mogen de handhavers uw fiets wegknippen. Hoe hoog schat u de pakkans in als u uw fiets niet in de rekken zet? (procenten, n=) 100 gemiddelde geschatte pakkans (%) meting (n=93) 1-meting (n=87) 2-meting (n=97). Enquête: in alle metingen meeste fietsen in rek De geënquêteerde gebruikers parkeerden hun fiets al voordat de grondmarkeringen en borden waren aangebracht meestal in een rek (%). Dit aandeel is niet toe- of afgenomen in de meting (%) en -meting (%) (figuur.).

10 Figuur. Waar heeft u uw fiets vandaag geparkeerd? (procenten, n=) 0-meting (n=101) 1-meting (n=97) in een rek op de begane grond van de fietsflat los tussen de rekken op de begane grond van de fietsflat anders 2-meting (n=101) % Gebruikers die (bijna) elke dag hun fiets parkeren op Stationseiland parkeren deze iets vaker (%) in de rekken dan gebruikers die dit minder dan keer per week doen (%). De leeftijd en geslacht van de gebruiker hebben geen invloed op het al dan niet parkeren van een fiets in een rek. Aan gebruikers die hun fiets niet in een rek hebben geplaatst is naar de reden voor het niet in een rek plaatsen van hun fiets gevraagd. De helft van de gebruikers gaf aan dat er geen of te weinig plek was (%), drie op de tien (%) had haast en twee op de tien (%) gaf aan dat de vrije rekken ver van de ingang zijn.. Tellingen: in alle metingen meeste fietsen in rek De meeste fietsen op de begane grond van de Fietsflat worden in een rek (met wielen in de goot) geparkeerd. Al voordat de grondmarkeringen en borden met fietsparkeerregels werden geplaatst, was % van de fietsen al geparkeerd in een rek (met wielen in de goot). Tijdens de meting was dit percentage nauwelijks veranderd (%). Gedurende de -meting waren iets meer fietsen geparkeerd in een rek (met wielen in de goot), namelijk % (zie figuur.).

11 Figuur. Geparkeerde fietsen op de begane grond van de Fietsflat. (procenten) 2-meting 1-meting 0-meting 19 maart 20 maart In rek 16 april In rek, niet in goot 17 april Buiten rek 9 november 27 november %

12 Conclusies Gebruikers van de Fietsflat zijn tijdens de -meting meer bekend met de regels rondom de maximale parkeerduur, maar de bekendheid met regels over het parkeren in rekken (met wielen in goot) is onveranderd. In de -meting wist % van de gebruikers dat er regels zijn over de maximale parkeerduur en % dat er regels over parkeren in rekken zijn. De borden en markeringen worden door iets meer dan de helft van de gebruikers van de Fietsflat opgemerkt. Meer gebruikers hebben tijdens de -meting de borden opgemerkt. De kans dat een foutgeparkeerde fiets wordt weggeknipt wordt steeds hoger geschat: tijdens de -meting werd dit gemiddeld geschat op % en dit werd tijdens de -meting al gemiddelde op % geschat. De meeste fietsen (±%) werden al voor het aanbrengen van de grondmarkeringen en borden in een rek (met wielen in goot) geplaatst. Het aandeel goed geparkeerde fietsen lijkt in de -meting iets te zijn toegenomen (%).

13 Bijlage Vragenlijst Bike rules fietsflat In de 0-meting zijn alleen de vragen 1 t/m 8 en 15 gesteld. In de 1- en 2-meting werden respondenten toegewezen aan condities: conditie 1 (open vragen over kennis van de regels) en conditie 2 (vragen over begrijpen van de borden) 1 Heeft u uw fiets op de begane grond van de fietsflat geparkeerd? ja nee einde vragenlijst (telt niet mee voor target) 2 Hoe vaak parkeert u uw fiets op Stationseiland? (bijna) elke dag minstens 1 keer per week minstens 1 keer per maand minstens een paar keer per jaar minder vaak dit is de eerste keer dat ik met de fiets Stationseiland bezoek weet niet, geen antwoord 3 Waar heeft u uw fiets vandaag geparkeerd? in een rek op de begane grond van de fietsflat los tussen de rekken op de begane grond van de fietsflat anders, namelijk weet niet, geen antwoord

14 4 Als V3 <> 1 Waarom heeft u uw fiets niet in een rek geparkeerd? Meer antwoorden mogelijk geen / te weinig plek vrije rekken zijn te ver van de ingang haast, ik wil mijn trein/bus/tram/pont halen anders, namelijk weet niet, geen antwoord 5 Als V2 <> 6 Hoe vaak parkeert u uw fiets op Stationseiland in een rek en hoe vaak daarbuiten? altijd in het rek meestal in het rek, soms daarbuiten soms in het rek, soms daarbuiten meestal daarbuiten altijd daarbuiten weet niet, geen antwoord 6 Als conditie = 1 Weet u of er regels gelden t.a.v. fietsparkeren op Stationseiland? ENQ: Niet helpen. Meer antwoorden mogelijk. ja noemt in rekken parkeren ja noemt maximale parkeerduur (ook als het aantal dagen niet klopt) ja - fout antwoord, namelijk nee, dat weet ik niet weet niet, geen antwoord 7 Als V6 <> 1 & als conditie = 1 Wist u wel dat u op Stationseiland uw fiets alleen in de rekken mag parkeren? ja, dat wist ik nee, dat wist ik niet weet niet, geen antwoord 8 Als conditie = 1 Er geldt een op Stationseiland maximale fietsparkeerduur. Weet u hoeveel dagen u uw fiets maximaal op Stationseiland mag parkeren? respondent geeft goed antwoord (14 dagen) respondent geeft fout antwoord, namelijk dagen DCU: ' dagen' achter anders namelijk vakje (graag numeriek) weet niet, geen antwoord

15 9. Op de vloer van de fietsflat zijn groene markeringen aangebracht. Heeft u de markeringen gezien? ja nee ga naar vraag 11 weet niet, geen antwoord ga naar vraag Als conditie = 2 Weet u wat er op de markeringen staat? ENQ: Respondent niet helpen, meer antwoorden mogelijk spontaan: respondent noemt regel dat fiets in het rek geparkeerd moet worden spontaan: respondent noemt regel dat fiets maximaal 14 dagen geparkeerd mag worden na om zich heen kijken: respondent noemt regel dat fiets in het rek geparkeerd moet worden na om zich heen kijken: respondent noemt regel dat fiets maximaal 14 dagen geparkeerd mag worden respondent geeft fout antwoord, namelijk weet niet, geen antwoord 11. In de fietsflat zijn groene borden aangebracht. Heeft u de borden gezien? ja nee ga naar vraag 13 weet niet, geen antwoord ga naar vraag Als conditie = 2 Weet u wat er op de borden staat? ENQ: Respondent niet helpen, meer antwoorden mogelijk spontaan: respondent noemt regel dat fiets in het rek geparkeerd moet worden spontaan: respondent noemt regel dat fiets maximaal 14 dagen geparkeerd mag worden na om zich heen kijken: respondent noemt regel dat fiets in het rek geparkeerd moet worden na om zich heen kijken: respondent noemt regel dat fiets maximaal 14 dagen geparkeerd mag worden respondent geeft fout antwoord, namelijk weet niet, geen antwoord 13 Heeft u nog tips om de markeringen of de borden te verbeteren? X

16 14. Eén van de twee fietsregels rondom Amsterdam Centraal is dat je je fiets in de rekken moet parkeren. Als u dat niet doet, dan mogen de handhavers uw fiets wegknippen. Hoe hoog schat u de pakkans in als u uw fiets niet in de rekken zet? 1 2 weet ik niet, geen antwoord % (0-100 % DCU: % achter invulvakje Achtergrondvragen: Leeftijd Geslacht Postcode

17 Bijlage Open antwoorden Vraag Waar heeft u uw fiets vandaag geparkeerd? Anders, namelijk: -meting Het stond in de rek, maar andere fietser heeft het eruit gehaald Vraag Waarom heeft u uw fiets niet in een rek geparkeerd? Anders, namelijk: -meting Andere fietser heeft mijn fiets eruit gehaald Fietsbakje past niet in gleuf Te dun geen plek Vraag Weet u of er regels gelden t.a.v. fietsparkeren op Stationseiland? Ja fout antwoord, namelijk: -meting -meting -meting 3weken 72 uur Hij moet aan een paal worden gezet 8 dagen Vraag Er geldt een op Stationseiland maximale fietsparkeerduur. Weet u hoeveel dagen u uw fiets maximaal op Stationseiland mag parkeren? Repondent geeft fout antwoord, namelijk: -meting 1 dag (3x) 2 dagen (1x) 3 dagen (3x) 7 dagen (5x) 21 dagen (9x)

18 28 dagen (1x) 30 dagen (1x) 35 dagen (2x) 42 dagen (2x) -meting 3 dagen (3x) 5 dagen (1x) 7 dagen (4x) 10 dagen (1x) 12 dagen (1x) 21 dagen (2x) 30 dagen (2x) -meting 7 dagen (3x) Vraag Heeft u nog tips om de markeringen of de borden te verbeteren? -meting Andere kleur zoals bijv. Oranje Bij binnenkomst Billboards, grotere borden Borden groter Borden groter en bij binnenkomst plaatsen, markeringen meer zichtbaar bij haast Borden groter en hoger, borden minder zichtbaar dan de markeringen Borden groter, ook bij binnenkomst en markeringen zijn beter zichtbaar bij haast Borden zijn vrij klein, mogen groter en fellere kleur De bordjes bij alle ingangen hangen De bordjes mogen groter De markeringen in het midden van de weg plaatsen. Engels Gewoon laten hangen. Goede kleur! Groen en wit is een slechte kleurcombinatie Groen is geen opvallende kleur Groter Groter en duidelijker Groter in het midden Groter, fellere kleur Grotere letters, ook bij binnenkomst

19 Grotere borden Grotere borden, niemand ziet dit. Bij binnenkomst grotere posters Heb borden gezien maar niet gelezen Hele groene streep op de grond, ooghoogte fietsplekken de borden zetten Het is niet opvallend, grotere borden Het viel op Iets groter In de ochtend letten mensen niet op de tekens. In Engels graag Laten hangen Mag iets groter Markeringen duidelijk Markeringen zijn meer zichtbaar dan de borden Meer borden Mensen aanstellen Misschien een andere vorm Misschien wat groter, mensen hebben vaak haast en lezen eroverheen De markeringen niet aan zijkant, maar breed op de weg zetten Niet echt zichtbaar Niet weghalen Ook in Engels voor expats De grondmarkeringen zijn meer zichtbaar dan de borden, een wat feller kleur liever. Liever rood of oranje Paar borden meer plaatsen Tip: ook in het Engels te doen.en langere parkeerperiode! Verlichte bordjes voor in de avond Wellicht andere kleur zoals bijvoorbeeld rood en misschien iets groter. Ze moeten groter -meting Andere kleur Andere kleur fluorescerend Betere kleur Bij de ingang Bij de ingang beter Bij het hek zelf neerzetten Engels misschien handig. Geel of oranje markeringen Groen is niet opvallend, misschien rood en groter. Groter

20 Groter en verlicht Groter, bij de fietsen tegen overplaatsen Grotere borden In een attentie kleur maken bijv. rood of geel Meer plekken Met lichtjes s Avonds fluorescerend Verlichting en groter Weg geknipt ophalen bij de avac

21

Evaluatie pilot "way finding" Onderzoek, Informatie en Statistiek

Evaluatie pilot way finding Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: Verkeer & Openbare ruimte Projectnummer: 15117 Christel van Dijk Willem Bosveld Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020 251 0330 Postbus 658, 1000 AR Amsterdam Christel.van.Dijk@amsterdam.nl

Nadere informatie

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Projectnummer: 10203 In opdracht van: Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer drs. Merijn Heijnen dr. Willem Bosveld Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL

Nadere informatie

Straatintimidatie Amsterdam. Factsheet Onderzoek, Informatie en Statistiek

Straatintimidatie Amsterdam. Factsheet Onderzoek, Informatie en Statistiek Straatintimidatie Amsterdam Factsheet 201 Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: Directie Openbare Orde en Veiligheid Projectnummer: 11 Beek, Eliza van der Smeets, Harry Bezoekadres: Oudezijds

Nadere informatie

Stapelaars in het voortgezet onderwijs

Stapelaars in het voortgezet onderwijs [Geef tekst op] Stapelaars in het voortgezet onderwijs Een analyse van de basisschooladviezen en schooltypen van de stapelaars. Onderzoek, Informatie en Statistiek Onderzoek, Informatie en Statistiek Stapelaars

Nadere informatie

Eén Zuidoost: verbondenheid oost- en westkant spoor. Nulmeting. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Eén Zuidoost: verbondenheid oost- en westkant spoor. Nulmeting. Onderzoek, Informatie en Statistiek - Eén Zuidoost: verbondenheid oost- en westkant spoor Nulmeting Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: Stadsdeel Zuidoost Projectnummer: 19123 Eliza van der Beek Laura de Graaff Josca Boers

Nadere informatie

Evaluatie ja/ja-sticker Onderzoek, Informatie en Statistiek

Evaluatie ja/ja-sticker Onderzoek, Informatie en Statistiek [Geef tekst op] - Evaluatie ja/ja-sticker Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: Ruimte en Duurzaamheid Projectnummer: &'('( Daan Schmitz Jeroen Slot Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 0((

Nadere informatie

Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen

Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen In opdracht van: Gemeente Diemen Projectnummer: 13225 Anne Huijzer Willem Bosveld Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020 251 0330 Postbus 658, 1000 AR

Nadere informatie

Fietsparkeren in Leiden

Fietsparkeren in Leiden Fietsparkeren in Leiden peiling Leids JongerenPanel Colofon Serie Statistiek 2011 / 12 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, BOA Postbus 9100, 2300 PC Leiden E-mail: boa@leiden.nl Website: www.leiden.nl/jongerenpanel

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673

RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673 RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 27 november 2018 Portefeuillehouders) Wethouder Noorthoek Portefeuille(s) : ^ Verkeer en parkeren Contactpersoon

Nadere informatie

Nut en noodzaak buurtkranten. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Nut en noodzaak buurtkranten. Onderzoek, Informatie en Statistiek - Nut en noodzaak buurtkranten Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: Stadsdeel Oost Projectnummer: 19206 Beek, Eliza van der Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020 251 Postbus

Nadere informatie

Fietscampagne - 2. Beleidsonderzoek & Analyse BOA LeidenPanel draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming. Juni 2016.

Fietscampagne - 2. Beleidsonderzoek & Analyse BOA LeidenPanel draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming. Juni 2016. Beleidsonderzoek & Analyse BOA LeidenPanel draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Juni 2016 Fietscampagne - 2 Leiden en de omliggende gemeenten investeren de komende jaren flink om het

Nadere informatie

Panel Openbare Ruimte en Mobiliteit

Panel Openbare Ruimte en Mobiliteit Panel Openbare Ruimte en Mobiliteit Resultaten 2017 - ronde 2 Fotograaf: Alphons Nieuwenhuis M. van der Lof Team Onderzoek & Kennis verkeersonderzoek@amsterdam.nl Inleiding In deze rapportage zijn de resultaten

Nadere informatie

Boodschappenservice Binnenstad Amsterdam

Boodschappenservice Binnenstad Amsterdam Boodschappenservice Binnenstad Amsterdam Draagvlakmeting Projectnummer: 10063 In opdracht van: Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) Rogier van der Groep Willem Bosveld Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658

Nadere informatie

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017 Gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 26 juni 2017 DATUM 26 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl (076) 515

Nadere informatie

Gemeente Breda. Waardering LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Verschuurstraat en Rochussenstraat

Gemeente Breda. Waardering LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Verschuurstraat en Rochussenstraat Gemeente Breda SSC Onderzoek en Informatie Waardering LED-verlichting Verschuurstraat en Rochussenstraat Publicatienummer: 1541 Datum: April 2009 In opdracht van: Gemeente Breda, Directie Buitenruimte

Nadere informatie

Studenten aan lerarenopleidingen

Studenten aan lerarenopleidingen Studenten aan lerarenopleidingen Factsheet januari 219 In de afgelopen vijf jaar is het aantal Amsterdamse studenten dat een lerarenopleiding volgt met ruim 9% afgenomen. Deze daling is het sterkst voor

Nadere informatie

Naamsbekendheid Ouder- en Kindteams. nulmeting. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Naamsbekendheid Ouder- en Kindteams. nulmeting. Onderzoek, Informatie en Statistiek Naamsbekendheid Ouder- en Kindteams nulmeting In opdracht van: Ouder- en Kindteams Amsterdam Projectnummer: Anne Huijzer Esther Jakobs Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal Postbus, AR Amsterdam a.huijzer@amsterdam.nl

Nadere informatie

Rapportage Twijnstraat

Rapportage Twijnstraat Rapportage Twijnstraat 1 Inhoudsopgave Inleiding p. 3 1. Fietsparkeren p. 4 2. Autoparkeren p. 5 3. Toegankelijkheid voor voetgangers p. 8 4. Gebruik van laad- en losvakken p. 9 5. Algemeen beeld van de

Nadere informatie

Openingstijden Stadswinkels 2008

Openingstijden Stadswinkels 2008 Openingstijden Stadswinkels 2008 Openingstijden Stadswinkels 2008 René van Duin & Maaike Dujardin Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) december 2008 In opdracht van Publiekszaken afdeling Beleid

Nadere informatie

Evaluatieonderzoek parkeerregeling Scheveningen Hellingweg

Evaluatieonderzoek parkeerregeling Scheveningen Hellingweg Evaluatieonderzoek parkeerregeling Scheveningen Hellingweg DRAAGVLAKONDERZOEK PARKEERREGELING SCHEVENINGEN HELLINGWEG Alex Feijt The Research Company BV Maart 2019 In opdracht van: Gemeente Den Haag The

Nadere informatie

Fietsen in Amsterdam

Fietsen in Amsterdam Resultaten van een online enquête november 2011 In het kader van het door O+S georganiseerde symposium is een online enquête gehouden onder het online panel van O+S. Ruim 2.600 Amsterdammers van 16 jaar

Nadere informatie

Het profiel van West

Het profiel van West Het profiel van West Digitaal Panel West 6 e panelmeting In opdracht van: Stadsdeel West Projectnummer: 11247 Jannes ten Berge Rogier van der Groep Esther Jakobs Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300

Nadere informatie

Themajaar Amsterdam 2013

Themajaar Amsterdam 2013 Themajaar Amsterdam 2013 Projectnummer: 13093 Anne Huijzer Willem Bosveld Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020 251 0333 Postbus 658, 1000 AR Amsterdam www.os.amsterdam.nl Amsterdam, februari

Nadere informatie

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwer p

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwer p B en W-nummer 15.0911; besluit d.d. 27-10-2015 Onderwer p Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid D. Verbree (VVD) ingekomen op 18 september 2015 inzake de capaciteit brommers en buitenmodel

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 20 juni 2017

Gemeente Moerdijk. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 20 juni 2017 Gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 20 juni 2017 DATUM 20 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl (076) 515

Nadere informatie

Campagne De Nieuwe Handhaver

Campagne De Nieuwe Handhaver Campagne De Nieuwe Handhaver Projectnummer: 10180 In opdracht van: Stedelijk Programma Regelgeving en Handhaving Manilde van der Oord Esther Jakobs Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL Amsterdam

Nadere informatie

Gemeente Breda. Waardering LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Achtervang

Gemeente Breda. Waardering LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Achtervang Gemeente Breda SSC Onderzoek en Informatie Waardering LED-verlichting Achtervang Publicatienummer: 1537 Datum: Maart 2009 In opdracht van: Gemeente Breda, Directie Buitenruimte afd. technisch maatschappelijk

Nadere informatie

Verkeer en vervoer. Omnibus 2011

Verkeer en vervoer. Omnibus 2011 Verkeer en vervoer Omnibus Afdeling Onderzoek & Statistiek Januari 2012 2 Samenvatting In het najaar van is door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente s-hertogenbosch een omnibusonderzoek

Nadere informatie

Gebruikers gemeentelijke media Onderzoek, Informatie en Statistiek

Gebruikers gemeentelijke media Onderzoek, Informatie en Statistiek [Geef tekst op] - Gebruikers gemeentelijke media Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: Bestuur en Organisatie, redactie gemeentelijke media Projectnummer: 18324 Renske Hoedemaker Laure Michon

Nadere informatie

De belangrijkste conclusies die op basis van de tellingen in 2018 (in vergelijking met 2016) kunnen worden getrokken zijn:

De belangrijkste conclusies die op basis van de tellingen in 2018 (in vergelijking met 2016) kunnen worden getrokken zijn: FACTSHEET Tellingen Coffeeshopbezoekers Roermond Resultaten metingen 2018: april en augustus In opdracht van de gemeente Roermond voert Breuer&Intraval jaarlijks (van 2018 tot en met 2021) tellingen uit

Nadere informatie

-meting Ouder- en Kindteams. Onderzoek, Informatie en Statistiek

-meting Ouder- en Kindteams. Onderzoek, Informatie en Statistiek -meting Ouder- en Kindteams In opdracht van: OJZ Projectnummer: Anne Huijzer Esther Jakobs Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal Postbus, AR Amsterdam a.huijzer@amsterdam.nl Telefoon www.ois.amsterdam.nl

Nadere informatie

[Geef tekst op] Straatintimidatie in Amsterdam. Factsheet. Onderzoek, Informatie en Statistiek

[Geef tekst op] Straatintimidatie in Amsterdam. Factsheet. Onderzoek, Informatie en Statistiek [Geef tekst op] - Factsheet In opdracht van: Directie Openbare Orde en Veiligheid Projectnummer: &'&(' Smeets, Harry Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal (-- Telefoon -- /& -0 Postbus 2/1, &--- AR Amsterdam

Nadere informatie

Fiets in de metro. Martijn Epskamp. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) maart In opdracht van de Stadsregio

Fiets in de metro. Martijn Epskamp. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) maart In opdracht van de Stadsregio Fiets in de metro Fiets in de metro Martijn Epskamp Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) maart 2008 In opdracht van de Stadsregio Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) Auteur: Martijn Epskamp

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 68%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 68%. Samenvatting aangiftebereidheid fietsendiefstal, 4-meting 2015 Het Delft Internet Panel (DIP) is in januari 2015 voor de vijfde maal benaderd over het onderwerp fietsendiefstal (de 4-meting). In september

Nadere informatie

Hogeschool Windesheim Flevoland, opleiding Mobiliteit (Verkeerskunde)

Hogeschool Windesheim Flevoland, opleiding Mobiliteit (Verkeerskunde) Brian Lust en Claudia Schotanus Hogeschool Windesheim Flevoland, opleiding Mobiliteit (Verkeerskunde) 1. Samenvatting In opdracht van Stadsdeel Centrum is er een onderzoek gedaan naar het vinden van een

Nadere informatie

Onderzoek gebruik fietsenstallingen rondom station Zwolle

Onderzoek gebruik fietsenstallingen rondom station Zwolle fietsen Advies en Faciliteiten AF Stadskantoor Lübeckplein Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2008 www.zwolle.nl Onderzoek gebruik fietsenstallingen rondom station Zwolle Opdrachtgever Opdrachtnemer

Nadere informatie

De blauwe parkeerzone rondom Winkelcentrum de Ruwert

De blauwe parkeerzone rondom Winkelcentrum de Ruwert Bezoekers over De blauwe parkeerzone rondom Winkelcentrum de Ruwert Oktober 2014 Gemeente Oss Team Onderzoek en Statistiek 1 Wat is de blauwe zone? De blauwe zone gaat lang parkeren van auto's tegen door

Nadere informatie

Passantenonderzoek. Station Laan van NOI te Den Haag/Voorburg Najaar 2015

Passantenonderzoek. Station Laan van NOI te Den Haag/Voorburg Najaar 2015 Station Laan van NOI te Den Haag/Voorburg Najaar 2015 Opdrachtnummer: 33-2573 Dataverzameling: oktober 2015 Oplevering: oktober 2015 Projectbegeleiding: drs. J.P. Verwaaijen Strabo bv Marktonderzoek en

Nadere informatie

Onderzoek fietstransferia

Onderzoek fietstransferia Onderzoek fietstransferia Resultaten onderzoek 2018 In opdracht van de gemeente Houten Projectnummer 20993 Januari 2019 Totta Research N.V. Burgemeester Stramanweg 105F 1101 AA Amsterdam Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hoofdstuk 6. Bezoek burgerzaken

Hoofdstuk 6. Bezoek burgerzaken Hoofdstuk 6. Bezoek burgerzaken Samenvatting Burgerzaken is op werkdagen dagelijks open van 8.30 tot 16.00 uur, donderdag doorlopend van 8.30 tot 20.00 uur en op zaterdagochtend. Voor de bezoekuren in

Nadere informatie

Monitor ervaren verkeersveiligheid 2015

Monitor ervaren verkeersveiligheid 2015 Monitor ervaren verkeersveiligheid 2015 In opdracht van: Verkeer en Openbare Ruimte Projectnummer: 15086 Merijn Heijnen Willem Bosveld Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020 251 0481 Postbus

Nadere informatie

Samenwerkende gemeenten West- Brabant: gemeente Moerdijk

Samenwerkende gemeenten West- Brabant: gemeente Moerdijk Samenwerkende gemeenten West- Brabant: gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2015 Definitieve rapportage 4 augustus 2016 DATUM 4 augustus 2016 TITEL Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2015 ONDERTITEL

Nadere informatie

Fietsparkeerdruk Stationseiland oktober 2008

Fietsparkeerdruk Stationseiland oktober 2008 Fietsparkeerdruk Stationseiland oktober 2008 Daniël van Motman Aart Breedt Bruijn Amsterdam, 19 januari 2009 1 Inleiding Gezien de grote fietsparkeerproblematiek heeft DIVV een onderzoek laten uitvoeren

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%. Samenvatting mobiliteit, 4-meting 2014 Het Delft Internet Panel (DIP) is ingezet om een beeld te krijgen van de door Delftenaren gebruikte vervoersmiddelen voor verplaatsingen binnen de stad en de regio.

Nadere informatie

Bewoners over het verdelen van sociale huurwoningen. Amstelland-Meerlanden, Amsterdam, Zaanstreek-Waterland - Tabellenrapportage

Bewoners over het verdelen van sociale huurwoningen. Amstelland-Meerlanden, Amsterdam, Zaanstreek-Waterland - Tabellenrapportage [Geef tekst op] - Bewoners over het verdelen van sociale huurwoningen Amstelland-Meerlanden, Amsterdam, Zaanstreek-Waterland - Tabellenrapportage Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van afdeling

Nadere informatie

FIETSONDERZOEK TWIJNSTRAAT

FIETSONDERZOEK TWIJNSTRAAT FIETSONDERZOEK TWIJNSTRAAT WG-Plein 753 1054 SK Amsterdam Postbus 75291 1070 AG Amsterdam T +31 20 670 79 35 info@trajan.nl trajan.nl 2 FIETSONDERZOEK TWIJNSTRAAT RAPPORTAGE (CONCEPT) Amsterdam, 2 juni

Nadere informatie

[Geef tekst op] Bewoners over het verdelen van sociale huurwoningen. Stadsregio Amsterdam - Tabellenrapportage. Onderzoek, Informatie en Statistiek

[Geef tekst op] Bewoners over het verdelen van sociale huurwoningen. Stadsregio Amsterdam - Tabellenrapportage. Onderzoek, Informatie en Statistiek [Geef tekst op] - Bewoners over het verdelen van sociale huurwoningen Stadsregio Amsterdam - Tabellenrapportage Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van afdeling Wonen Amsterdam Projectnummer

Nadere informatie

Outcome-monitor AAGG 2015

Outcome-monitor AAGG 2015 Outcome-monitor AAGG 2015 Bijlagenrapport GGD Amsterdam In opdracht van: Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht Projectnummer: 14198 drs Merel Groeneveld dr Manon van Eijsden Sanna de Ruiter MSc drs Sanne Franssen

Nadere informatie

Fietstelling Amsterdam Centraal Station

Fietstelling Amsterdam Centraal Station Fietstelling Amsterdam Centraal Station D IVV Juni 2013 TRAJAN IV175.1 IV175 1 IV175 2 Fietstelling Centraal Station Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Onderzoeksopzet... 5 2.1 Opzet onderzoek... 5 2.2 Onderzoeksgebied...

Nadere informatie

BURGERPANEL LANSINGERLAND

BURGERPANEL LANSINGERLAND BURGERPANEL LANSINGERLAND Resultaten peiling Uitgangspunten Verkeersbeleid januari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling met het burgerpanel van Lansingerland over de

Nadere informatie

Bekendheid Norm Gezond Bewegen

Bekendheid Norm Gezond Bewegen Bewonersonderzoek 2013 gemeente Deventer onderdeel Sport Nationale Norm Gezond Bewegen De Nationale Norm Gezond Bewegen is in 2013 bij 55% van de Deventenaren bekend. Dit percentage was in 2011 licht hoger

Nadere informatie

Regiodag Resultaten 10 e peiling GeldersPanel. Inleiding. Bezoek aan de Regiodag. Bezochte locaties. 1 augustus 2010

Regiodag Resultaten 10 e peiling GeldersPanel. Inleiding. Bezoek aan de Regiodag. Bezochte locaties. 1 augustus 2010 Regiodag 2010 Resultaten 10 e peiling GeldersPanel 1 augustus 2010 Inleiding Op 12 juni vond de tweede Gelderse Regiodag plaats in de Achterhoek en Liemers. Hoogtepunten waren kasteel Huis Bergh in s Heerenberg,

Nadere informatie

Burgerpanel Lansingerland

Burgerpanel Lansingerland Burgerpanel Lansingerland Resultaten peiling 1: P+R, hotel Rottemeren, identiteit dorpskernen, flexwerkplekken en burgerparticipatie december 2013 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van

Nadere informatie

ENQUÊTE VETERANENDAG. Belangrijkste resultaten

ENQUÊTE VETERANENDAG. Belangrijkste resultaten ENQUÊTE VETERANENDAG Van eind november tot half december 2013 hebben 259 Hengelose veteranen van de jongere generatie (tot en met 60 jaar) de mogelijkheid gehad om een vragenlijst in te vullen over de

Nadere informatie

Evaluatie betaald parkeren Noorderplantsoenbuurt en Oranjebuurt

Evaluatie betaald parkeren Noorderplantsoenbuurt en Oranjebuurt B A S I S V O O R B E L E I D Evaluatie betaald parkeren Noorderplantsoenbuurt en Oranjebuurt Evaluatie betaald parkeren Noorderplantsoenbuurt en Oranjebuurt Erik van der Werff Onderzoek en Statistiek

Nadere informatie

Bataviastad. Parkeeronderzoek Parkeerdrukmeting en inzittenden telling

Bataviastad. Parkeeronderzoek Parkeerdrukmeting en inzittenden telling Bataviastad Parkeeronderzoek 21 Parkeerdrukmeting en inzittenden telling Bataviastad, Parkeeronderzoek 21 Parkeerdrukmeting en inzittenden telling Datum 7 juli 21 LLS12/Glw/817 Kenmerk Documentatiepagina

Nadere informatie

Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 2014

Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 2014 Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 214 Willemstad, Maart 214 Inleiding In juni 214 zijn in het kader van de conjunctuurenquête (CE) de bedrijven benaderd met vragenlijsten op Curaçao. Doel van deze

Nadere informatie

Straatintimidatie van vrouwen in Amsterdam

Straatintimidatie van vrouwen in Amsterdam Factsheet september 2016 Van ruim duizend ondervraagde Amsterdamse vrouwen geeft 59% aan het afgelopen jaar te zijn geconfronteerd met een of meer vormen van (seksuele) straatintimidatie, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Gedragscode Defensie. Draagvlakmeting. Ministerie van Defensie. Defensie Personele Diensten Gedragswetenschappen

Gedragscode Defensie. Draagvlakmeting. Ministerie van Defensie. Defensie Personele Diensten Gedragswetenschappen Bezoekadres: Van Alkemadelaan 357 Postadres: MPC 58 A Postbus 90701 2509 LS Den Haag Nederland www.cdc.nl Draagvlakmeting TNS NIPO: Drs. Anneloes Klaassen Lisanne van Thiel GW: Drs. Amber Vos +31 (070)

Nadere informatie

Startende leraren in Amsterdam

Startende leraren in Amsterdam Factsheet mei 2019 Deze factsheet geeft inzicht in de arbeidsmarktpositie van startende leraren op de lange termijn. Het aandeel gestarte leraren voor het (speciaal) basisonderwijs dat op de lange termijn

Nadere informatie

Onderzoek fietstransferia

Onderzoek fietstransferia Onderzoek fietstransferia Resultaten onderzoek 2017 In opdracht van de gemeente Houten Projectnummer 20737 December 2017 Laurette Haas Totta Research N.V. Burgemeester Stramanweg 105F 1101 AA Amsterdam

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Verwijderen van fietsen bij het station. BW-nummer

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Verwijderen van fietsen bij het station. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verwijderen van fietsen bij het station Programma / Programmanummer Mobiliteit / 1072 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting De fractie van PvdA heeft schriftelijke

Nadere informatie

EVALUATIE BLAUWE ZONE WILLEMSTAD

EVALUATIE BLAUWE ZONE WILLEMSTAD EVALUATIE BLAUWE ZONE WILLEMSTAD Gemeente Moerdijk Februari 2018 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2018/016 Datum Februari 2018

Nadere informatie

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers nderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Goirle DIMENSUS beleidsonderzoek April 2012 Projectnummer 488 Het onderzoek De gemeente Goirle is eind april 2010

Nadere informatie

Evaluatie Diving Cup. Effecten op Sportparticipatie. Jan van Houthof AJ Amsterdam T

Evaluatie Diving Cup. Effecten op Sportparticipatie. Jan van Houthof AJ Amsterdam T Evaluatie Diving Cup Effecten op Sportparticipatie Jan van Houthof 6 1065 AJ Amsterdam T 06 24512991 marije@bureaubeweeg.nl www.bureaubeweeg.nl 1 Samenvatting In deze rapportage worden de resultaten besproken

Nadere informatie

Wijkpleinen en KOO. Februari 2019, Afdeling Onderzoek & Statistiek. 1. Inleiding

Wijkpleinen en KOO. Februari 2019, Afdeling Onderzoek & Statistiek. 1. Inleiding Wijkpleinen en KOO Februari 2019, Afdeling Onderzoek & Statistiek 1. Inleiding In deze notitie staan cijfers over de bekendheid en het gebruik van de wijkpleinen in s-hertogenbosch. En cijfers over de

Nadere informatie

Veiligheidsgevoel in fietstunnels

Veiligheidsgevoel in fietstunnels Bestuursondersteuning Afdeling Onderzoek & Statistiek Veiligheidsgevoel in fietstunnels Omnibusonderzoek 2008 1 Onderzoekskader Omnibusonderzoek 2008 Opdrachtgever Gemeenteraad/Sector BO Uitvoering Gemeente

Nadere informatie

Gemeente Houten Fietsenstalling. Den Dolder, 14 januari 2008 ir. Martine van Doornmalen drs. Thomas Beffers MSc

Gemeente Houten Fietsenstalling. Den Dolder, 14 januari 2008 ir. Martine van Doornmalen drs. Thomas Beffers MSc Gemeente Houten Fietsenstalling ADV Market Research B.V. Den Dolder, 14 januari 2008 ir. Martine van Doornmalen drs. Thomas Beffers MSc Het auteursrecht op dit rapport berust bij ADV Market Research (ADV).

Nadere informatie

Uitkomsten BPV Monitor 2016

Uitkomsten BPV Monitor 2016 Uitkomsten BPV Monitor 2016 Landelijke rapportage over de kwaliteit van stages en leerbanen in het mbo Publicatie 7 februari 2017 SBB, Zoetermeer 1 Inleiding Iedere mbo-student volgt een deel van de beroepsopleiding

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden

Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden De gemeente Dordrecht zet zich in om overlast in het algemeen, en van coffeeshops in het bijzonder, te verminderen. Dordrecht telt in totaal acht

Nadere informatie

Factsheet 24 november 2010 LO

Factsheet 24 november 2010 LO Factsheet 24 november 2010 LO Ledenonderzoek Flexmigranten 2010 Elk jaar bevraagt de ABU zijn leden over de groep flexmigranten. Daaruit komt zeer bruikbare informatie over deze specifieke groep uitzendkrachten.

Nadere informatie

Camera s op de Nelson Mandelabrug Evaluatie veiligheidsbeleving Juni 2010

Camera s op de Nelson Mandelabrug Evaluatie veiligheidsbeleving Juni 2010 Camera's op de Nelson Mandelabrug Evaluatie veiligheidsbeleving 2010 Camera s op de Nelson Mandelabrug Evaluatie veiligheidsbeleving 2010 Juni 2010 In opdracht van: Analyse en verslaglegging: Marcel Janssen,

Nadere informatie

Grafiek 20.1a Belangrijkste aspecten die Leidenaren prettig vinden aan de eigen buurt, * (meer antwoorden mogelijk) 16% 15% 10% 10%

Grafiek 20.1a Belangrijkste aspecten die Leidenaren prettig vinden aan de eigen buurt, * (meer antwoorden mogelijk) 16% 15% 10% 10% 20 ONDERHOUD EN NETHEID EIGEN BUURT In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de prettige en de mindere prettige kanten van de openbare ruimte in de eigen buurt of wijk. Vervolgens wordt gekeken hoe men verschillende

Nadere informatie

Fietsparkeren in de binnenstad van Groningen

Fietsparkeren in de binnenstad van Groningen Fietsparkeren in de binnenstad van Groningen Inwonerspanel Groningen Gehoord Marjolein Kolstein Maart 2019 www.oisgroningen.nl Inhoud Samenvatting 3 1. Inleiding 4 2. Fietsparkeren in de binnenstad van

Nadere informatie

Gemeentelijke Dienstverlening. Omnibus 2009

Gemeentelijke Dienstverlening. Omnibus 2009 Gemeentelijke Dienstverlening Omnibus 2009 Afdeling O&S Februari 2009 2 Samenvatting Inwoners vinden dat de gemeente haar dienstverlening heeft verbeterd De inwoners van s-hertogenbosch beoordelen de gemeentelijke

Nadere informatie

Kübra Ozisik September

Kübra Ozisik September Kübra Ozisik September 2018 www.ois-groningen.nl Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek 3 1.2 Doel van het onderzoek 3 2. Resultaten 4 2.1 Respons 4 2.2 Fietsen in de stad 4 2.3 Bewaakte

Nadere informatie

Agressie en geweld Onderzoeksresultaten poll

Agressie en geweld Onderzoeksresultaten poll Agressie en geweld Onderzoeksresultaten poll in opdracht van FNV ADV Market Research Willem Arntszlaan 115 C 3734 EE Den Dolder www.adv-mr.com Den Dolder, maart 2010 Wim Woning MSc Index Index... 2 1.

Nadere informatie

Digitale Fietsinformatiepanelen

Digitale Fietsinformatiepanelen Digitale Fietsinformatiepanelen Mening fietsers Amsterdam-Noord Projectnummer: 9158 In opdracht van Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer drs. Manuel Chiou dr. Esther Jakobs Oudezijds Voorburgwal 300

Nadere informatie

Ontwikkeling R&D-uitgaven industrie 2009 en 2010

Ontwikkeling R&D-uitgaven industrie 2009 en 2010 Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie Bedrijfseconomische Statistieken Statistische analyse Den Haag Postbus 24500 2490 HA Den Haag Ontwikkeling R&D-uitgaven industrie 2009 en 2010 Gert Buiten, Andries

Nadere informatie

ZONDAGSMETING PARKEERDRUK 2016 STADSDEEL WEST

ZONDAGSMETING PARKEERDRUK 2016 STADSDEEL WEST ZONDAGSMETING PARKEERDRUK 2016 STADSDEEL WEST ZONDAGSMETING PARKEERDRUK 2016 STADSDEEL WEST Rapportage Amsterdam, 14 november 2016 In opdracht van: Stadsdeel West Colofon Opdrachtgever: Rapport: Projectnummer:

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2017

Fietsen in Groningen 2017 veel respon Fietsen in Groningen 2017 Kübra Ozisik April 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud... 1 1. Inleiding... 2 2. Fietsen in Groningen 2017... 3 2.1 Respons en achtergrond...

Nadere informatie

Onderzoek. Kind en Opvoeding jaar

Onderzoek. Kind en Opvoeding jaar Onderzoek Kind en Opvoeding 0-17 jaar Inhoudsopgave 1. Ontwikkeling en gezondheid 4 2. Zorgen over kind 8 3. Hulp en ondersteuning bij de opvoeding 11 4. Roken en alcohol 16 5. Sport en bewegen 18 Onderzoek

Nadere informatie

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHOONMAAKDIENST GEMEENTE HAREN

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHOONMAAKDIENST GEMEENTE HAREN KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHOONMAAKDIENST GEMEENTE HAREN Klanttevredenheidsonderzoek Schoonmaakdienst gemeente Haren Colofon Opdrachtgever Gemeente Haren Datum December 2016 Auteurs Tessa Schoot Uiterkamp

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2016

Fietsen in Groningen 2016 B A S I S V O O R B E L E I D Fietsen in Groningen 2016 Laura de Jong Onderzoek en Statistiek Groningen, april 2016 Fietsen in Groningen 2016 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Fietsen in Groningen 2016 4 2.1 Respons

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 40 t/m 51. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 40 t/m 51. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 40 t/m 51 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 27 december 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Veiligheid in Westerpark

Veiligheid in Westerpark Veiligheid in Westerpark Stadsdeel Westerpark wil meer inzicht in de veiligheidsgevoelens van de bewoners van Westerpark en heeft daarom in de derde meting aan de leden van het bewonerspanel een aantal

Nadere informatie

Sportparticipatie Kinderen en jongeren

Sportparticipatie Kinderen en jongeren Sportparticipatie 2017 Kinderen en jongeren Onderzoek & Statistiek Juni 2017 Samenvatting Begin 2017 heeft de afdeling Onderzoek & Statistiek een onderzoek uitgezet onder ouders en jongeren uit de gemeente

Nadere informatie

Veiligheid in het Openbaar Vervoer

Veiligheid in het Openbaar Vervoer Veiligheid in het Openbaar Vervoer Een overzicht van de stand van zaken in 2005 Project: 5197 In opdracht van dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer en de Bestuursdienst directie Openbare Orde en Veiligheid

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2016 / Optisport Barneveld. Optisport Barneveld Erik Boelen

Klanttevredenheidsonderzoek 2016 / Optisport Barneveld. Optisport Barneveld Erik Boelen Klanttevredenheidsonderzoek / Optisport Barneveld Optisport Barneveld Erik Boelen Inhoudsopgave. Inleiding.... Onderzoeksopzet.... Resultaten.... Conclusie... Bijlage : Vragenlijst... . Inleiding Eind

Nadere informatie

Overlast van meeuwen in de buurt, 2007 t/m 2013*, in procenten van alle Leidenaren

Overlast van meeuwen in de buurt, 2007 t/m 2013*, in procenten van alle Leidenaren 16 MEEUWENOVERLAST Meeuwen zorgen voor de nodige overlast in Leiden. Dit geldt vooral in het broedseizoen waarin meeuwen om hun kuikens te beschermen, lawaai maken en schijnaanvallen uitvoeren naar mensen.

Nadere informatie

Inleiding. Ervaringen van inwoners met de zondagsopenstelling. Zondagsopenstelling winkels. November 2015

Inleiding. Ervaringen van inwoners met de zondagsopenstelling. Zondagsopenstelling winkels. November 2015 BURGERPANEL CAPELLE OVER Zondagsopenstelling winkels November 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 17 e peiling met het burgerpanel van Gemeente Capelle aan den IJssel. Deze

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch *BARCODE* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/16-00361 Directeur : mevr. S. van Heeren Behandelend ambtenaar P.V. Pollen Zaaknummer Z.15-14411 Datum: 7 juni 2016 Afdeling Tel.nr 0345 636

Nadere informatie

Rapportage enquête Leefbaarheid in de Merenwijk

Rapportage enquête Leefbaarheid in de Merenwijk Rapportage enquête Leefbaarheid in de Merenwijk Beleidsonderzoek en Analyse (BOA) gemeente Leiden December 2014 In november en december 2014 is een vragenlijst uitgezet op de webpagina www.leiden.nl/merenwijk.

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers Rapport monitor Opvang asielzoekers week 52 2016 t/m week 13 2017 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 13 april 2017 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Hoe denkt Zoetermeer over parkeren?

Hoe denkt Zoetermeer over parkeren? Hoe denkt Zoetermeer over parkeren? April 2019 Gemeente Zoetermeer 1 Inleiding Op 8 oktober 2018 heeft de gemeenteraad het procesvoorstel Actualisatie parkeerbeleid vastgesteld. Hierin is afgesproken om

Nadere informatie

Onderzoek Zondagopenstelling Gemeente Borger-Odoorn

Onderzoek Zondagopenstelling Gemeente Borger-Odoorn Onderzoek Zondagopenstelling Gemeente Borger-Odoorn Oktober 2015 2 Management Summary Inleiding Ongeveer een jaar geleden heeft de gemeenteraad van Borger-Odoorn besloten om de winkels in haar gemeente

Nadere informatie

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Inleiding De FOD Mobiliteit en Vervoer en het Vias-instituut hebben een grote enquête georganiseerd om de mobiliteitsgewoonten

Nadere informatie

Onveilige verkeerssituaties

Onveilige verkeerssituaties Onveilige verkeerssituaties Digitaal Panel West, meting 2 Projectnummer: 11247 In opdracht van: Stadsdeel West S. Poppelaars MSc Drs. Rogier van der Groep Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL

Nadere informatie

SAMENVATTING. Speerpunt gordel. Achtergrond en doel perceptieonderzoek

SAMENVATTING. Speerpunt gordel. Achtergrond en doel perceptieonderzoek SAMENVATTING Achtergrond en doel perceptieonderzoek Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) is onderdeel van het Openbaar Ministerie en valt onder het Ministerie van Justitie. Het is het

Nadere informatie