ZoomText 10.1 voor Windows. Bijlage bij de gebruikershandleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZoomText 10.1 voor Windows. Bijlage bij de gebruikershandleiding"

Transcriptie

1 ZoomText 10.1 voor Windows 8 Bijlage bij de gebruikershandleiding

2 Copyrights ZoomText Vergroter Copyright 2013, Algorithmic Implementations, Inc. Alle rechten voorbehouden. ZoomText Vergroter/Lezer Copyright 2013, Algorithmic Implementations, Inc. Alle rechten voorbehouden. ZoomText 10.1 voor Windows 8 Bijlage bij gebruikershandleiding Copyright 2013, Algorithmic Implementations, Inc. Alle rechten voorbehouden. Deze software en documentatie zijn auteursrechtelijk beschermd, en het kopiëren, verveelvoudigen, verkopen of anderszins verdelen ervan is wettelijk verboden. Geen enkel deel van deze publicatie mag in enige vorm en met welk middel dan ook worden verveelvoudigd, verzonden, opgeslagen in een geheugen of vertaald in een om het even welke andere taal, zonder de uitdrukkelijke toestemming van Algorithmic Implementations, Inc. (d.b.a. Ai Squared). Handelsmerken ZoomText en xfont zijn geregistreerde handelsmerken van Algorithmic Implementations, Inc. ZoomText Vergroter, ZoomText Vergroter/Lezer en ZoomText ImageReader zijn handelsmerken van Algorithmic Implementations, Inc. TruVoice is een handelsmerk van ScanSoft, Inc. NeoSpeech is een handelsmerk van NeoSpeech, Inc. ViaVoice is een geregistreerd handelsmerk van International Business Machines Corporation. Microsoft, Windows, Windows 8 en Microsoft Speech Synthesis Engine zijn geregistreerde handelsmerken van Microsoft Corporation. Eerste uitgave: juli 2013 Ai Squared, P.O. Box 669, Manchester Center, VT 05255

3 ZoomText 10.1 voor Windows 8 Bijlage bij de gebruikershandleiding Deze bijlage bij de Gebruikershandleiding voor ZoomText 10 bevat informatie over nieuwe functies en andere veranderingen die specifiek zijn voor ZoomText 10.1 voor Windows 8. Voor instructies met betrekking tot de installatie en het gebruik van ZoomText 10.1, raadpleegt u uw Gebruikershandleiding voor ZoomText 10 of het ZoomText 10.1 Helpsysteem. Belangrijk! Controleer de systeemvereisten die in deze bijlage worden beschreven alvorens ZoomText 10.1 te installeren. Er is specifieke hardware en software nodig om met ZoomText 10.1 voor Windows 8 te kunnen werken. Meer informatie over ZoomText 10.1 voor Windows 8 Naast deze bijlage, kunt u ook meer informatie vinden over het gebruik van ZoomText voor Windows 8 (inclusief leerrijke filmpjes), op

4 2 Nieuw in ZoomText 10.1 ZoomText 10.1 bevat de volgende nieuwe functies en verbeteringen, die zorgen voor een grotere productiviteit en ondersteuning zowel in het Windows 8 besturingssysteem als in de meest recente versies van populaire programma s: Ondersteuning voor Windows 8 ZoomText 10.1 biedt een ongeëvenaarde ondersteuning voor vergroting en lezen in het nieuwe Windows 8 besturingssysteem en de gebruikersinterface ervan. Of u nu gebruik maakt van nieuwe Windows 8 apps of van oudere applicaties, dankzij ZoomText werkt u steeds aan de hoogste snelheid en bent u maximaal productief. ZoomText voor Windows 8 bevat ook de gepatenteerde xfont - vergrotingstechnologie van ZoomText, die de scherpste tekstvergroting biedt die vandaag de dag mogelijk is. Ondersteuning voor Microsoft Office 2013 ZoomText 10.1 biedt ondersteuning voor de belangrijkste toepassingen van Microsoft Office 2013, waaronder Word, Excel en Outlook. Creëer, navigeer en lees uw documenten met gemak en precisie. Ondersteuning voor Internet Explorer 10 Dankzij de krachtige ondersteuning voor Internet Explorer 10 (IE10), is surfen op het web met ZoomText 10.1 een eitje. Doorzoek, navigeer en lees uw favoriete websites met behulp van de krachtige Web Zoeker en leesinstrumenten van ZoomText.

5 Bijlage bij Gebruikershandleiding van ZoomText 10.1 voor Windows 8 3 Verbeterde ondersteuning voor video s en spelletjes Met het nieuwe vergrotingsgereedschap en volledige ondersteuning voor DirectX, kunt u nu alle soorten video s en spelletjes met ZoomText bekijken en spelen. Ondersteuning voor apparaten met aanraakscherm ZoomText 10.1 is geschikt voor Windows 8 apparaten met aanraakscherm, zoals tablets, laptops en tastgevoelige beeldschermen. ZoomText volgt u overal terwijl u uw weg tikt, sleept en veegt doorheen al uw programma s. En dankzij het ZoomText Aanraakpictogram en de ZoomText Aanraakbewegingen, hebt u onmiddellijk toegang tot de belangrijkste ZoomText-functies. Opmerking: vereist een multitouch apparaat met 5 of meer aanraakpunten. Bijkomende vergrotingsniveaus Speciaal voor gebruikers die hogere vergrotingsniveaus wensen en om toekomstige beeldschermen met ultrahoge resolutie te ondersteunen, werd het aantal vergrotingsniveaus van ZoomText uitgebreid met vergrotingen van 42x, 48x, 54x en 60x. We hebben ook meer gefractioneerde vergrotingsniveaus ingevoegd tussen 1x en 5x. Verbeterde traceerfunctie en Programma Echo De verbeterde gebeurtenissenverwerking van ZoomText maakt het traceren en lezen van programmamenu s, dialoogvensters en andere bedieningselementen nog eenvoudiger.

6 4 Verzachte muisaanwijzers Op alle vergrotingsniveaus toont ZoomText nu muisaanwijzers met zachte randen die aangenamer zijn om naar te kijken en te gebruiken. Overgangseffecten bij kleuraccentuering Het nieuwe overgangseffect van ZoomText geeft een fris en aangenaam gevoel wanneer u van kleuraccentueringsschema wisselt.

7 Bijlage bij Gebruikershandleiding van ZoomText 10.1 voor Windows 8 5 Wat er vooralsnog ontbreekt in ZoomText 10.1 De volgende ZoomText 10-functies zijn tijdelijk niet beschikbaar in ZoomText Deze functies zullen zo snel mogelijk worden toegevoegd in een reeks gratis updates: Vastzet Venster Beeld Opzoeker in gekoppelde en overlappende vensters Twee Monitors-ondersteuning Bureaublad Zoeker Tekst Zoeker Instellingen voor Te traceren gedeelte ZoomText Camera Ondersteuning voor USB CCTV-camera's

8 6 Systeemvereisten U hebt de volgende hardware en software nodig om met ZoomText 10.1 voor Windows 8 te kunnen werken: Windows 8 (Opmerking: Windows 8.1 Preview wordt momenteel niet ondersteund) Processor: 2 GHz single core of 1 GHz dual core Werkgeheugen (RAM): 2 GB o Aanbevolen: 4 GB of meer Grafische kaart met ondersteuning voor DirectX 9.1 of hoger o o Aanbevolen: DirectX 10 of recenter Aanbevolen: 256 MB dedicated videogeheugen Vrije schijfruimte: 100 MB voor US English, 350 MB voor Internationale versies 5-punts multi-touch beeldscherm vereist voor ondersteuning van ZoomText Aanraakmodus Geluidskaart (alleen voor Vergroter/Lezer) USB 2.0 (voor latere ondersteuning van ZoomText Camera)

9 Bijlage bij Gebruikershandleiding van ZoomText 10.1 voor Windows 8 7 Om te beginnen Dit onderdeel beschrijft de basisstappen om ZoomTextfuncties die specifiek zijn voor het Windows 8 besturingssysteem te installeren, op te starten en te verwijderen. Voor volledige informatie en opties met betrekking tot deze procedures, raadpleeg het onderdeel Om te beginnen in de gebruikershandleiding voor ZoomText 10 of het ZoomText 10.1 Helpsysteem. ZoomText 10.1 voor Windows 8 installeren ZoomText installeren 1. Deactiveer de antivirus software en sluit alle andere programmaʹs. 2. Voer de ZoomText 10 CD in uw CD-ROM-station. Het ZoomText Setup programma zal automatisch starten. 3. Volg de instructies op het scherm om de installatie uit te voeren. Indien Setup niet automatisch start 1. Druk WINDOWS + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen. 2. Ga naar uw CD-ROM-station. 3. Selecteer het Setup programma en klik op Open. 4. Klik op OK in het dialoog venster Uitvoeren.

10 8 ZoomText 10.1 opstarten Voer één van de volgende handelingen uit: Klik in het Startscherm op de tegel ZoomText Klik in het Windows bureaublad op het ZoomText 10.1 programmapictogram. Open de charmbalk in het startscherm en selecteer charm Zoeken hierdoor zal het Zoekveld openen. Typ ZoomText in het tekstvak Zoeken. Een lijst met overeenstemmende elementen zal links bovenaan op het scherm verschijnen. Selecteer ZoomText De installatie van ZoomText 10.1 ongedaan maken Voer één van de volgende handelingen uit: Klik in het Startscherm met de rechtermuisknop op het ZoomText 10.1 pictogram. Selecteer De installatie ongedaan maken in de app-balk die onderaan het scherm verschijnt. Typ De installatie van ZoomText ongedaan maken in op het Startscherm. Selecteer De installatie van ZoomText 10.1 ongedaan maken in de resultatenlijst die links bovenaan op het scherm verschijnt.

11 Bijlage bij Gebruikershandleiding van ZoomText 10.1 voor Windows 8 9 Ondersteuning voor Aanraakschermen ZoomText 10.1 kan worden gebruikt op Windows 8- apparaten met aanraakscherm, zoals tablets, laptops en tastgevoelige beeldschermen. ZoomText volgt u overal terwijl u uw weg tikt, sleept en veegt doorheen al uw programma s. ZoomText hindert deze bewegingen niet en zal reageren op door bewegingen voortgebrachte gebeurtenissen zoals wanneer u het toetsenbord en de muis gebruikt. U kunt ook toegang krijgen tot de gebruikersinterface van ZoomText (werkbalken, menu s en dialoogvensters) met dezelfde standaard bewegingen die u gewoon bent te gebruiken voor andere programma s. Om te leren werken met bewegingen over het aanraakscherm in Windows 8 en uw programma s, raadpleeg het Windows 8 Helpsysteem of de gebruikershandleiding, of zoek op de website van Microsoft Windows naar artikels over het gebruik van apparaten met en bewegingen over een aanraakscherm. Let Op: U moet over een Windows 8-apparaat beschikken dat minstens vijf aanraakpunten tegelijk ondersteunt. Deze apparaten dragen het Designed for Windows -logo voor Windows 8.

12 10 Een Schermvergroter op een aanraakscherm gebruiken Wanneer u een schermvergroter gebruikt op een aanraakscherm onder Windows 8, moet u een paar concepten, gedragingen en technieken in het achterhoofd houden: Veel programma s bieden de mogelijkheid om in te zoomen op documenten of te pannen. Een schermvergroter voegt daarbovenop een tweede zoom- of panninglaag toe. Dat kan verwarrend worden wanneer het programma en de schermvergroter tegelijkertijd inzoomen. Om dat te vermijden, is het aanbevolen telkens slechts één zoomlaag te gebruiken. Een autonoom apparaat met aanraakscherm gebruiken, betekent dat u gebruik moet maken van een schermtoetsenbord. Bij gebruik van een schermvergroter, zal het schermtoetsenbord niet volledig zichtbaar zijn. U zult dus het vergrote beeld moeten pannen om toegang te hebben tot alle toetsen. Dit verlaagt zowel uw typesnelheid als uw productiviteit. Daarom raden wij u aan om een fysiek toetsenbord aan te sluiten wanneer u veel moet typen.

13 Bijlage bij Gebruikershandleiding van ZoomText 10.1 voor Windows 8 11 Het ZoomText Aanraakpictogram ZoomText 10.1 voor Windows 8 biedt ook een speciaal ZoomText Aanraakpictogram waardoor u onmiddellijk toegang hebt tot belangrijke ZoomText-functies met behulp van aanraakbewegingen. Deze functies zijn onder andere in- en uitzoomen, het vergrote beeld verschuiven en de AppReader- en ZegHetleesinstrumenten van Zoomtext gebruiken. Zo werkt het Wanneer u ZoomText 10.1 voor Windows 8 op een apparaat met aanraakscherm installeert, verschijnt het ZoomText Aanraakpictogram standaard aan een kant van het scherm. Dit zwevende pictogram blijft zichtbaar zelfs wanneer u in- of uitzoomt of het vergrote beeld verschuift. U kunt het pictogram verplaatsen naar meerdere ankerpunten langs de zijkanten van uw scherm. Zo kunt u het pictogram op het scherm de plaats geven die u wilt en kunt u het verplaatsen als het een element bedekt dat u wilt zien. Let Op: Het gebruik van het ZoomText Aanraakpictogram en de bewegingen die ermee gepaard gaan, vereist een multi-touch scherm met 5 (of meer) aanraakpunten.

14 12 Het ZoomText Aanraakpictogram werkt in twee modi: Windows Aanraakmodus en ZoomText Aanraakmodus. Windows Aanraakmodus geeft alle aanraakbewegingen door aan Windows en de programma s die op het scherm open staan, net alsof ZoomText niet op het systeem actief zou zijn. Dit is de modus waarin u zich moet bevinden wanneer u wilt interageren met uw bureaublad of met programma s door middel van aanraakbewegingen (inclusief de ZoomTextwerkbalk). In Windows Aanraakmodus verschijnt het pictogram als een groep Window-8 startschermtegels met een wijzende vinger onderaan:

15 Bijlage bij Gebruikershandleiding van ZoomText 10.1 voor Windows 8 13 ZoomText Aanraakmodus geeft alle aanraakbewegingen door aan ZoomText. Dit is de modus waarin u zich moet bevinden wanneer u toegang wilt tot de ZoomText-functies die bewegingen ondersteunen (bv. een beetje in- of uitzoomen, of het vergrote beeld pannen). In ZoomText Aanraakmodus neemt het pictogram de vorm aan van het ZoomText-logo met een wijzende vinger onderaan: Dit pictogram zal ook pulseren (langzaam aan- en uitgaan) om u te laten weten dat de ZoomText Aanraakmodus actief is.

16 14 Windows 8 Startscherm met pictogram voor ZoomText Aanraakmodus

17 Bijlage bij Gebruikershandleiding van ZoomText 10.1 voor Windows 8 15 Het ZoomText Aanraakpictogram activeren en gebruiken In dit onderdeel leert u hoe u het ZoomText Aanraakpictogram moet activeren en gebruiken. Tip! Ga naar en bekijk leerrijke filmpjes over hoe het ZoomText Aanraakpictogram te gebruiken. Om het Aanraakpictogram te (de)activeren In het Instellingen menu, selecteer Aanraakschermondersteuning Aanraakpictogram aan. Wanneer het geactiveerd is, verschijnt het Aanraakpictogram aan een kant van het scherm. Wanneer het gedeactiveerd is, is het pictogram verborgen. Opmerking: Het Aanraakpictogram is ook verborgen wanneer ZoomText gedeactiveerd is. De grootte van het Aanraakpictogram aanpassen In het Instellingen menu, selecteer Aanraakschermondersteuning Grootte aanraakpictogram {grootte}. De grootte van het Aanraakpictogram verandert naargelang de grootte die u selecteert.

18 16 Een kleurschema voor het Aanraakpictogram selecteren In het Instellingen menu, selecteer Aanraakschermondersteuning Kleur Aanraakpictogram {kleur}. Het Aanraakpictogram neemt de geselecteerde kleur aan. Het Aanraakpictogram op het scherm verplaatsen Druk en houd een vinger op het pictogram en sleep het naar de gewenste plaats ergens langs de rand van het scherm. Wanneer u uw vinger van het pictogram haalt, zal het pictogram zich automatisch vastzetten op het dichtstbijzijnde ankerpunt. Omschakelen tussen Windows Aanraakmodus en ZoomText Aanraakmodus Dubbeltik met één vinger op het Aanraakpictogram. In Windows Aanraakmodus verschijnt het pictogram als een groep Window-8 startschermtegels. In ZoomText Aanraakmodus neemt het pictogram de vorm aan van het ZoomText-logo.

19 Bijlage bij Gebruikershandleiding van ZoomText 10.1 voor Windows 8 17 Tip! U kunt kort van Aanraakmodus wisselen door een vinger op het Aanraakpictogram te houden. Wanneer u uw vinger van het pictogram haalt, wordt de Aanraakmodus die eerder al actief was automatisch hersteld. Dit betekent dat wanneer u in de Windows Aanraakmodus bent, u kort kunt overschakelen op de ZoomText Aanraakmodus om een beweging door te geven aan ZoomText en dan automatisch terugkeren naar de Windows Aanraakmodus. Omgekeerd, wanneer u in de ZoomText Aanraakmodus bent, kunt u kort overschakelen naar de Windows Aanraakmodus om een beweging door te geven aan het bureaublad of een programma en dan automatisch terugkeren naar de ZoomText Aanraakmodus.

20 18 Toegang krijgen tot ZoomText-functies met aanraakbewegingen In dit onderdeel leert u hoe u het ZoomText Aanraakpictogram en bewegingen gebruikt om toegang te krijgen tot ZoomText-functies en deze te bedienen. Vergeet het Aanraakpictogram niet in ZoomText Aanraakmodus te zetten wanneer u deze bewegingen uitvoert. Voor meer informatie over deze ZoomText-functies, raadpleeg de gebruikershandleiding voor ZoomText 10 of het ZoomText 10.1 Helpsysteem. De ZoomText gebruikersinterface tonen Dubbeltik met vier vingers. Het vergrotingsniveau aanpassen (in- en uitzoomen) Dubbeltik en houd drie vingers op het scherm. Sleep vervolgens naar boven om in te zoomen en naar beneden om uit te zoomen. Het vergrote beeld pannen Beweeg met drie vingers over het scherm om de vergrote weergave over het scherm te bewegen.

21 Bijlage bij Gebruikershandleiding van ZoomText 10.1 voor Windows 8 19 De grootte en plaats van een zoomvenster aanpassen 1. Op de Vergroter werkbalk, selecteer Type Aanpassen. Het Aanpassen-gereedschap wordt actief en op het kader van het zoomvenster verschijnen handgrepen om de grootte aan te passen. 2. Om de grootte van het venster aan te passen, houd één vinger op een handgreep en sleep ermee tot het venster de gewenste grootte heeft. 3. Om het venster te verplaatsen, houd één vinger in het zoomvenster en sleep ermee. 4. Om het Aanpassen-gereedschap te verlaten, dubbeltik met drie vingers. Modus Normaal Beeld gebruiken 1. Dubbeltik met drie vingers. De vergroting is tijdelijk uitgeschakeld en de Beeld Opzoeker verschijnt. 2. Om de beeldopzoeker te verplaatsen, houd een vinger in de beeldopzoeker en sleep deze naar de gewenste locatie. 3. Om de Modus Normaal Beeld te verlaten en over te gaan naar de nieuwe beeldopzoeker locatie, dubbeltik met een vinger. 4. Om de Modus Normaal Beeld te verlaten en terug te keren naar de vorige beeldopzoeker locatie, dubbeltik met drie vingers.

22 20 Het ZegHet-gereedschap gebruiken 1. Op de Lezer werkbalk, selecteer ZegHet. Het ZegHet-gereedschap wordt actief. 2. Om een enkel woord te laten uitspreken, tik op het woord. 3. Om een reeks woorden te laten uitspreken, sleep diagonaal met een vinger om de woorden te markeren, die u wilt laten uitspreken. Wanneer u gedaan hebt met slepen, wordt alle gemarkeerde tekst uitgesproken. 4. Om het ZegHet-gereedschap te verlaten, dubbeltik met drie vingers.

23 Bijlage bij Gebruikershandleiding van ZoomText 10.1 voor Windows 8 21 AppReader gebruiken 1. Open het document, de webpagina of die u wenst te lezen. 2. Start AppReader op een van de volgende manieren: o o Om bij een bepaald woord te beginnen lezen: Dubbeltik met een vinger op het woord vanwaar u wilt beginnen lezen. Om te beginnen lezen vanaf de plaats van de tekstcursor (indien een cursor actief is): Dubbeltik met twee vingers. AppReader begint de tekst voor te lezen. 3. Om het voorlezen te starten en stoppen of om te navigeren/lezen per woord, regel, zin en paragraaf, gebruikt u de AppReader leesbewegingen die in de tabel hieronder zijn beschreven. 4. Om AppReader te verlaten, dubbeltik met drie vingers. Wanneer u AppReader verlaat, wordt de cursor automatisch teruggeplaatst bij het laatste woord dat gemarkeerd was in AppReader (indien er een cursor bestaat in het programma).

24 22 AppReader leesbewegingen Commando's Lezen aan/af zetten (Speel/Pauze) Vanaf nieuwe locatie lezen Volgend woord uitspreken Bewegingen Eenmaal tikken met 2 vingers Eenmaal tikken met 1 vinger Met 1 vinger naar rechts vegen Vorig woord uitspreken Huidig woord uitspreken Woord erboven uitspreken Met 1 vinger naar links vegen Dubbeltikken met 1 vinger om het woord uit te spreken. Door deze beweging te herhalen op hetzelfde woord binnen (minder dan) twee seconden doorloopt u de volgende opties: Zeg/spel/spel fonetisch. Zet zich terug na meer dan twee seconden. Met 1 vinger naar beneden vegen Woord eronder uitspreken Met 1 vinger naar boven vegen Volgende zin uitspreken Met 2 vingers naar rechts vegen Vorige zin uitspreken Met 2 vingers naar links

25 Bijlage bij Gebruikershandleiding van ZoomText 10.1 voor Windows 8 23 vegen Volgende paragraaf uitspreken Vorige paragraaf uitspreken Einde van het document Begin van het document Met 2 vingers naar beneden vegen Met 2 vingers naar boven vegen Met 4 vingers naar beneden vegen Met 4 vingers naar boven vegen

26 24 Overgangseffecten Overgangseffecten zijn ontworpen om een vlotte visuele overgang te bieden wanneer u omschakelt tussen de ZoomText schermaccentueringsschema s. ZoomText 10.1 bevat de eerste van deze effecten, waardoor een vlotte overgang plaatsvindt wanneer u wisselt van kleuraccentueringsschema. Overgangseffecten activeren en deactiveren 1. In het Instellingen menu, selecteert u Gebruikersinterface... Het Voorkeuren-dialoogvenster verschijnt en toont de Gebruikersinterface-tab. 2. Vink het selectievakje Overgangseffecten voor schermaccentuering naar wens aan of uit. 3. Klik op OK.

27

28 Tel.: (802) Fax: (802) Adres: P.O. Box 669 Manchester Center, VT USA

ZoomText 10.1 voor Windows 8 Bijlage bij de Quick Reference Guide

ZoomText 10.1 voor Windows 8 Bijlage bij de Quick Reference Guide ZoomText 10.1 voor Windows 8 Bijlage bij de Quick Reference Guide Deze bijlage bij de ZoomText 10 Quick Reference Guide beschrijft nieuwe functies en andere veranderingen die specifiek zijn aan ZoomText

Nadere informatie

ZoomText 10.1 Bijlage bij de Quick Reference Guide

ZoomText 10.1 Bijlage bij de Quick Reference Guide ZoomText 10.1 Bijlage bij de Quick Reference Guide Deze bijlage bij de ZoomText 10 Quick Reference Guide beschrijft nieuwe functies en andere veranderingen die specifiek zijn aan ZoomText 10.1. Voor instructies

Nadere informatie

ZoomText 10.1. Bijlage bij de gebruikershandleiding

ZoomText 10.1. Bijlage bij de gebruikershandleiding ZoomText 10.1 Bijlage bij de gebruikershandleiding Copyrights ZoomText Vergroter Copyright 2014, Algorithmic Implementations, Inc. Alle rechten voorbehouden. ZoomText Vergroter/Lezer Copyright 2014, Algorithmic

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding

Hoofdstuk 1 Inleiding Hoofdstuk 1 Inleiding ZoomText 9.1 is een fantastisch computer hulpmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor slecht-ziende mensen. ZoomText bestaat uit twee aangepaste technieken schermvergroting en schermlezen

Nadere informatie

Schermvergrotings- en schermverbeteringssoftware vermindert de vermoeidheid van de ogen. Snelstartgids

Schermvergrotings- en schermverbeteringssoftware vermindert de vermoeidheid van de ogen. Snelstartgids Schermvergrotings- en schermverbeteringssoftware vermindert de vermoeidheid van de ogen Snelstartgids Welkom bij ZoomText Express ZoomText Express is een betaalbaar en eenvoudig te gebruiken schermvergrotings

Nadere informatie

Korte handleiding Windows 8.1

Korte handleiding Windows 8.1 Korte handleiding Windows 8.1 Inhoud Voordat u een upgrade uitvoert naar Windows 8.1... 3 Online handleiding... 3 Windows 8.1 opstarten... 3 Windows 8.1 vergrendelingsscherm... 3 Windows-UI... 4 Startscherm...

Nadere informatie

ZoomText 11 USB. Installatie Handleiding

ZoomText 11 USB. Installatie Handleiding ZoomText 11 USB Installatie Handleiding Copyrights ZoomText Magnifier Copyright 2017, Freedom Scientific, Inc. Alle rechten voorbehouden. ZoomText Magnifier/Reader Copyright 2017, Freedom Scientific, Inc.

Nadere informatie

ZoomText 10.1. Snelle Referentie Gids. version

ZoomText 10.1. Snelle Referentie Gids. version ZoomText Snelle Referentie Gids version 10.1 Inhoud Welkom bij ZoomText 10.1... 2 Systeem Vereisten... 3 ZoomText Installeren... 4 ZoomText Opstarten... 5 ZoomText Activeren... 6 Aanraakschermen... 8

Nadere informatie

Sneltoets Combinaties. Hoofdstuk 6 Sneltoetsen

Sneltoets Combinaties. Hoofdstuk 6 Sneltoetsen Hoofdstuk 6 Sneltoetsen Sneltoetsen zijn combinaties van toetsen die ZoomText bevelen uitvoeren zonder dat de ZoomText gebruikersinterface geactiveerd dient te worden. Er zijn sneltoetsen voor bijna alle

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

1. Kijk, hier is Windows 8

1. Kijk, hier is Windows 8 Inhoudsopgave Registreer dit e-book! Volg ons op de sociale media 1. Kijk, hier is Windows 8 Windows 8 en Windows 8 Hard of zacht toetsenbord Snel met sneltoetsen Klaar voor Windows 8 2. Startscherm Windows

Nadere informatie

1. Introductie. Windows RT en Windows 8. De Surface werkt met Windows RT, het besturingssysteem dat

1. Introductie. Windows RT en Windows 8. De Surface werkt met Windows RT, het besturingssysteem dat 1. Introductie In dit hoofdstuk ontdek je: Het nieuwe Windows. Het startscherm en het bureaublad. Het helpsysteem. Windows RT en Windows 8 Voor computers en tablets Met de introductie van de ipad door

Nadere informatie

5. Surfen op uw Samsung telefoon

5. Surfen op uw Samsung telefoon 129 5. Surfen op uw Samsung telefoon In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Internet, de webbrowser op de Samsung Galaxy. Met deze webbrowser surft u op het internet. Als u ook gebruikmaakt van internet

Nadere informatie

WACOM-BEWEGINGEN: AANRAAKINVOER BIJ WACOM-PRODUCTEN

WACOM-BEWEGINGEN: AANRAAKINVOER BIJ WACOM-PRODUCTEN 1 WACOM-BEWEGINGEN: AANRAAKINVOER BIJ WACOM-PRODUCTEN Wacom-producten die aanraakinvoer ondersteunen, zijn ontworpen om uw manier van werken te vergemakkelijken. Dankzij aanraakinvoer kunt u uw computer

Nadere informatie

3. Surfen met uw tablet

3. Surfen met uw tablet 85 3. Surfen met uw tablet In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Internet, de webbrowser op uw Samsung Galaxy Tab. Met deze webbrowser kunt u op uw tablet surfen op het internet. Als u ook gebruikmaakt

Nadere informatie

5. Surfen op internet

5. Surfen op internet 147 5. Surfen op internet In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Internet, de webbrowser op de Samsung Galaxy. Met deze webbrowser surft u op het internet. Als u ook gebruikmaakt van internet op uw

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Alle ZoomText instellingen kunnen opgeslagen en weer hersteld worden met gebruik van de configuratie bestanden. Configuratie bestanden controleren alle ZoomText functies;

Nadere informatie

ZoomText 9.1. Gebruikershandleiding Addendum. Ai Squared

ZoomText 9.1. Gebruikershandleiding Addendum. Ai Squared ZoomText 9.1 Gebruikershandleiding Addendum Ai Squared Copyrights ZoomText Vergroter Copyright 2008, Algorithmic Implementations, Inc. Alle rechten voorbehouden. ZoomText Vergroter/Lezer Copyright 2008,

Nadere informatie

ZoomText 10. Magnifier. Verkorte handleiding

ZoomText 10. Magnifier. Verkorte handleiding ZoomText 10 Magnifier Verkorte handleiding Anke Prinsen 2012 ZoomText 10 Magnifier Verkorte handleiding* * Dit is een beknopte versie van de handleiding van ZoomText 10 Magnifier, samengevat door Anke

Nadere informatie

ZoomText ImageReader Website Info

ZoomText ImageReader Website Info ZoomText ImageReader Website Info ZoomText ImageReader is een software- en cameraoplossing die gedrukte tekst toegankelijk maakt voor slechtzienden: boeken, tijdschriften, zakelijke documenten en meer.

Nadere informatie

Kennisgeving over het product

Kennisgeving over het product Begin hier Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie in deze documentatie kan zonder

Nadere informatie

Chatten via Berichten Je agenda bijhouden Documenten in de cloud met SkyDrive 9. Multimediatoepassingen Muziek Foto s en Camera Video Over de auteur

Chatten via Berichten Je agenda bijhouden Documenten in de cloud met SkyDrive 9. Multimediatoepassingen Muziek Foto s en Camera Video Over de auteur Inhoudsopgave Registreer dit e-book! Volg ons op de sociale media 1. Introductie Windows RT en Windows 8 Het nieuwe startscherm Toegang tot het bureaublad Een woordje over Help 2. De gebruikersomgeving

Nadere informatie

Basiskennis van Windows 8

Basiskennis van Windows 8 Basiskennis van Windows 8 Inhoud De basis Navigeren op het scherm Start................................... 2 Een app openen............................................. 3 Openstaande apps weergeven...................................

Nadere informatie

Uw TOSHIBA Windows -pc of tablet upgraden naar Windows 10

Uw TOSHIBA Windows -pc of tablet upgraden naar Windows 10 Uw TOSHIBA Windows -pc of tablet upgraden naar Windows 10 Geachte klant, In dit document wordt uitgelegd hoe u bepaalde TOSHIBA Windows-pc's of tablets waarop Windows 7 of 8.1 vooraf is geïnstalleerd kunt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. De Samsung

Nadere informatie

Sharpdesk V3.5. Installatiehandleiding Versie 3.5.01

Sharpdesk V3.5. Installatiehandleiding Versie 3.5.01 Sharpdesk V3.5 Installatiehandleiding Versie 3.5.01 Copyright 2000-2015 SHARP CORPORATION. Alle rechten voorbehouden. Het reproduceren, aanpassen of vertalen van deze publicatie zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000

Nadere informatie

Gebruikershandleiding bij Nero MediaStreaming voor MCE

Gebruikershandleiding bij Nero MediaStreaming voor MCE Gebruikershandleiding bij Nero MediaStreaming voor MCE Nero AG Informatie over copyright en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

Het aanraakscherm gebruiken

Het aanraakscherm gebruiken Het aanraakscherm gebruiken Je bedient je tablet met je vingers. Sommige toestellen kunnen ook met behulp van een speciale pen, stylus genaamd, bediend worden. Je gebruikt de volgende technieken. Tik Je

Nadere informatie

Handleiding Nero ImageDrive

Handleiding Nero ImageDrive Handleiding Nero ImageDrive Nero AG Informatie over copyright en handelsmerken De handleiding van Nero ImageDrive en de volledige inhoud van de handleiding zijn auteursrechtelijk beschermd en zijn eigendom

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

3. Internetten met uw ipad

3. Internetten met uw ipad 75 3. Internetten met uw ipad In dit hoofdstuk maakt u kennis met Safari, de webbrowser van Apple. Met deze webbrowser kunt u op uw ipad surfen op het internet. Als u ook gebruikmaakt van internet op uw

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Sharpdesk V3.3. Installatiehandleiding Versie 3.3.07

Sharpdesk V3.3. Installatiehandleiding Versie 3.3.07 Sharpdesk V3.3 Installatiehandleiding Versie 3.3.07 Copyright 2000-2009 SHARP CORPORATION. Alle rechten voorbehouden. Het reproduceren, aanpassen of vertalen van deze publicatie zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik Sense Desktop Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik, QlikTech, Qlik

Nadere informatie

TYPHOON DVD-MAKER. Bestnr. 99 45 02

TYPHOON DVD-MAKER. Bestnr. 99 45 02 Bestnr. 99 45 02 TYPHOON DVD-MAKER Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in

Nadere informatie

Installatie Onderwijsversie AccountView

Installatie Onderwijsversie AccountView Installatie Onderwijsversie AccountView Copyright Alle rechten met betrekking tot de documentatie en de daarin beschreven software berusten bij Visma Software BV. Dit geldt ook voor eventuele aanvullingen

Nadere informatie

Welkom bij ClaroRead Standaard op USB

Welkom bij ClaroRead Standaard op USB Welkom bij ClaroRead Standaard op USB Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij het

Nadere informatie

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode.

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode. Eindgebruiker Quick Start Guide Overzicht De exacqvision Client software bestaat uit 3 schermen: Live, Search, en Setup. Om in het gewenste scherm te geraken, klik je op het desbetreffende pictogram aan

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Windows 8 - Dunamare Expertacademie

Windows 8 - Dunamare Expertacademie Windows 8 - Dunamare Expertacademie Inhoudsopgave 1. Een gekoppeld Microsoftaccount... 2 2. Een startscherm en dan?... 3 3. De Charmbalk... 4 Zoeken... 4 Start... 5 Apparaten... 5 Instellingen... 5 4.

Nadere informatie

ZoomText. Snelle Referentie Gids. version

ZoomText. Snelle Referentie Gids. version ZoomText Snelle Referentie Gids version 10 Inhoud Welkom bij ZoomText 10... 2 Werkbalk Lezer...33 Systeem Vereisten... 3 ZoomText Installeren... 4 ZoomText Activeren... 5 ZoomText Opstarten... 7 ZoomText

Nadere informatie

Snel aan de slag met Novell Vibe Mobile

Snel aan de slag met Novell Vibe Mobile Snel aan de slag met Novell Vibe Mobile Maart 2015 Aan de slag Mobiele toegang tot de Novell Vibe-site kan door uw Vibe-beheerder worden gedeactiveerd. Raadpleeg uw Vibe-beheerder als u geen toegang kunt

Nadere informatie

OTOsuite. Installatiehandleiding. Nederlands

OTOsuite. Installatiehandleiding. Nederlands OTOsuite Installatiehandleiding Nederlands In dit document wordt beschreven hoe u de OTOsuite-software kunt installeren vanaf een dvd, een geheugenstick of een zipbestand. Systeemvereisten Processor van

Nadere informatie

Wat is er nieuw in Windows 8.1?

Wat is er nieuw in Windows 8.1? Wat is er nieuw in Windows 8.? Inhoud. Inleiding.... Snelzoekkaart I Het startscherm... 4. Snelzoekkaart II De apps-weergave... 5 4. Snelzoekkaart III De bureabladweergave... 6 5. What is er nieuw in Windows

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2.

Inhoudsopgave. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2. De procedures in deze handleiding zijn gebaseerd op de besturingssystemen Windows 7 en Mac OS X Mountain Lion. Lees deze

Nadere informatie

Workshop Samsung Galaxy Tab 3

Workshop Samsung Galaxy Tab 3 Workshop Samsung Galaxy Tab 3 Pagina 1 van 9 Workshop Samsung Galaxy Tab 3 Deze tekst is een samenvatting van en een aanvulling op de Samsung Galaxy Tab 3 10.1 Nederlandstalige handleiding die je vindt

Nadere informatie

5. Surfen met uw iphone

5. Surfen met uw iphone 133 5. Surfen met uw iphone In dit hoofdstuk maakt u kennis met Safari, de webbrowser van Apple. Met deze webbrowser kunt u op uw iphone surfen op het internet. Als u ook gebruikmaakt van internet op uw

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 17 1. Starten met Windows 8 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 8 is de nieuwste versie. Als u eerder met Windows 7, Windows Vista of

Nadere informatie

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie Workshop Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? DEEL 2: WINDOWS 8 Wat zijn

Nadere informatie

ZoomText 9.1. Snelle Referentie Gids. version

ZoomText 9.1. Snelle Referentie Gids. version ZoomText Snelle Referentie Gids version 9.1 Inhoud Welkom bij ZoomText 9.1... 2 Systeem Vereisten... 3 ZoomText Installeren... 4 ZoomText Activeren... 5 ZoomText Opstarten... 7 ZoomText Gebruikersinterface...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2.

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2. De procedures in deze handleiding zijn gebaseerd op de besturingssystemen Windows 7 en Mac OS X Mountain Lion.

Nadere informatie

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY DOWNLOADER Versie 1.1 GEBRUIKSAANWIJZING Inleiding Deze software Kan controleren of er nieuwe versies zijn van de gebruikte software. Indien er een nieuwe versie is,

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Handleiding InCD Reader

Handleiding InCD Reader Handleiding InCD Reader Nero AG Informatie over auteursrecht en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht en zijn eigendom van Nero AG.

Nadere informatie

Inhoud Installatie en Setup... 5 IRISCompressor gebruiken... 13

Inhoud Installatie en Setup... 5 IRISCompressor gebruiken... 13 Gebruikshandleiding Inhoud Introductie... 1 BELANGRIJKE OPMERKINGEN... 1 Juridische informatie... 3 Installatie en Setup... 5 Systeemvereisten... 5 Installatie... 5 Activering... 7 Automatische update...

Nadere informatie

TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING

TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING Versie 1.0 Modellen waarop dit van toepassing is (sinds januari 2016) PN-60TW3/PN-70TW3/PN-80TC3/PN-L603W/PN-L703W/PN-L803C (De verkrijgbaarheid

Nadere informatie

Office Draadloze optische muis Gebruikershandleiding

Office Draadloze optische muis Gebruikershandleiding Office Draadloze optische muis Gebruikershandleiding - 0 - INLEIDING GEFELICITEERD MET UW AANKOOP! UW NIEUWE DRAADLOZE MUIS IS EENVOUDIG TE INSTALLEREN EN BIEDT U LEGIO HANDIGE FUNCTIES. INSTALLEER DE

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

BAMBOO MULTI-TOUCH AANRAAKINVOER BIJ DE BAMBOO PAD

BAMBOO MULTI-TOUCH AANRAAKINVOER BIJ DE BAMBOO PAD 1 BAMBOO MULTI-TOUCH AANRAAKINVOER BIJ DE BAMBOO PAD Wacom-producten, die aanraakinvoer ondersteunen, zijn ontworpen om uw manier van werken te vergemakkelijken. Met aanraakinvoer kunt u communiceren met

Nadere informatie

Neem een half uurtje de tijd om uw systeem te installeren, vóórdat u Digital Class TM begint te gebruiken. SNELLE HANDLEIDING. van

Neem een half uurtje de tijd om uw systeem te installeren, vóórdat u Digital Class TM begint te gebruiken. SNELLE HANDLEIDING. van Neem een half uurtje de tijd om uw systeem te installeren, vóórdat u Digital Class TM begint te gebruiken. SNELLE HANDLEIDING van Inhoudstafel van de Snelle Handleiding 1. Onderdelen van uw Digital Class-pakket...

Nadere informatie

::INLEIDING U LEERT IN DEZE LES:

::INLEIDING U LEERT IN DEZE LES: ::INLEIDING U LEERT IN DEZE LES: Werken met muis en toetsenbord. De contextmenu s gebruiken. Software automatisch laten updaten. Een reservekopie van het systeem maken. 2 ::01 INLEIDING Wie vandaag een

Nadere informatie

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 INHOUDSOPGAVE Het installeren van Microsoft Office... 2 Informatie voor de installatie... 2 Het installeren van Microsoft Office... 3 Hoe te

Nadere informatie

Problemen met HASP oplossen

Problemen met HASP oplossen Problemen met HASP oplossen Hoofdvestiging: Trimble Geospatial Division 10368 Westmoor Drive Westminster, CO 80021 USA www.trimble.com Copyright en handelsmerken: 2005-2013, Trimble Navigation Limited.

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

3. Surfen met uw tablet

3. Surfen met uw tablet 57 3. Surfen met uw tablet In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Chrome, de webbrowser op uw Google Nexus tablet. Met deze webbrowser kunt u op uw tablet surfen op het internet. Als u ook gebruikmaakt

Nadere informatie

De bollebozen van Microsoft slaan met Windows 8.1 een nieuwe weg in. Windows 8.1 richt zich niet alleen op de bureaucomputer met muis en ongevoelig

De bollebozen van Microsoft slaan met Windows 8.1 een nieuwe weg in. Windows 8.1 richt zich niet alleen op de bureaucomputer met muis en ongevoelig De bollebozen van Microsoft slaan met Windows 8.1 een nieuwe weg in. Windows 8.1 richt zich niet alleen op de bureaucomputer met muis en ongevoelig beeldscherm, maar stuurt ook aanraakscherm en tablet

Nadere informatie

ZoomText 10 (sneltoetsen) ZoomText 10 - Meest gebruikte sneltoetsen KOBA Vision

ZoomText 10 (sneltoetsen) ZoomText 10 - Meest gebruikte sneltoetsen KOBA Vision ZoomText 10 (sneltoetsen) Vergroten Verkleinen Positief / negatief ZoomText aan ZoomText uit Stem aan/uit Stem wisselen Stem sneller Stem trager ALT + NUMPAD PLUS ALT + NUMPAD MIN CTRL + SHIFT + C ALT

Nadere informatie

Windows 8.1 Update stap voor stap

Windows 8.1 Update stap voor stap Windows 8.1 Update stap voor stap Windows 8.1 installeren en bijwerken BIOS, applicaties en stuurprogramma s bijwerken en Windows Update uitvoeren Selecteer het type installatie Windows 8.1 installeren

Nadere informatie

VS Communicator 4. Aan deslag

VS Communicator 4. Aan deslag VS Communicator 4 Aan deslag WELKOM BIJ VS COMMUNICATOR 4 De VS Communicator 4 maakt het mogelijk dat mensen met een fysieke of communicatieve handicap een computer of communicatie-apparaat kunnen gebruiken.

Nadere informatie

Zoomtext (meest gebruikte sneltoetsen)

Zoomtext (meest gebruikte sneltoetsen) Zoomtext (meest gebruikte sneltoetsen) Vergroten ALT + NUMPAD PLUS Verkleinen ALT + NUMPAD MIN ZoomText Aan ALT + INS ZoomText Uit ALT + DEL Stem Aan/uit ALT + SHIFT + S Stem wisselen ALT + SHIFT + E AppReader

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Copyright 2013 Media Security Networks BV. All rights reserved.

Gebruikershandleiding. Copyright 2013 Media Security Networks BV. All rights reserved. Gebruikershandleiding NL - Revisie 3.7 YourSafetynet home Copyright 2013 Media Security Networks BV. All rights reserved. INHOUD 1 Inleiding... 3 2 YourSafetynet gebruiken... 3 2.1 Systeemvereisten...

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

1 Kijk, hier is Windows 8.1 1. 2 Startscherm Windows 8.1 21. 3 Bureaublad Windows 8.1 51. 4 Bestanden en mappen 93

1 Kijk, hier is Windows 8.1 1. 2 Startscherm Windows 8.1 21. 3 Bureaublad Windows 8.1 51. 4 Bestanden en mappen 93 1 Kijk, hier is Windows 8.1 1 Wie leest dit boek 2 Afspraken in dit boek 6 Muis of hand 8 Hard of zacht toetsenbord 12 Snel met sneltoetsen 13 Klaar voor Windows 8.1 14 2 Startscherm Windows 8.1 21 Eerste

Nadere informatie

Werken met een touchpad in Windows XP

Werken met een touchpad in Windows XP Werken met een touchpad in Windows XP Werken met een touchpad in Windows XP 1 Tip Werken met een touchpad in Windows XP Bezitters van een laptop computer kunnen zowel een muis als het touchpad van de laptop

Nadere informatie

Positief / negatief Caps Lock + C. Stem aan/uit Caps Lock + Alt + Enter. ZoomText aan/uit Caps Lock + Ctrl + Enter

Positief / negatief Caps Lock + C. Stem aan/uit Caps Lock + Alt + Enter. ZoomText aan/uit Caps Lock + Ctrl + Enter Handleiding ZoomText 11 Uitgebreide handleiding: zie ZoomText Help Vergroten Caps Lock + Pijl Omhoog Splitscreen draaien Caps Lock + Pijl Links/Rechts Verkleinen Caps Lock + Pijl Omlaag Positief / negatief

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING INHOUD. voor Windows Vista

BEKNOPTE HANDLEIDING INHOUD. voor Windows Vista BEKNOPTE HANDLEIDING voor Windows Vista INHOUD Hoofdstuk 1: SYSTEEMVEREISTEN...1 Hoofdstuk 2: PRINTERSOFTWARE INSTALLEREN ONDER WINDOWS...2 Software installeren om af te drukken op een lokale printer...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Website... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

CAROLA. Computerapplicatie voor Risicoberekeningen aan Ondergrondse Leidingen met Aardgas. Installatiehandleiding. Versie: 1.2 Datum: 1 juni 2013

CAROLA. Computerapplicatie voor Risicoberekeningen aan Ondergrondse Leidingen met Aardgas. Installatiehandleiding. Versie: 1.2 Datum: 1 juni 2013 A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl CAROLA Computerapplicatie voor Risicoberekeningen aan Ondergrondse Leidingen

Nadere informatie

Nero AG SecurDisc Viewer

Nero AG SecurDisc Viewer Handleiding SecurDisc Nero AG SecurDisc Informatie over auteursrecht en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht en zijn eigendom van

Nadere informatie

ZoomText 10. Magnifier/Reader. Verkorte handleiding

ZoomText 10. Magnifier/Reader. Verkorte handleiding ZoomText 10 Magnifier/Reader Verkorte handleiding Anke Prinsen 2012 ZoomText 10 Magnifier/Reader Verkorte handleiding* Anke Prinsen 2012 * Dit is een beknopte versie van de handleiding van ZoomText 10

Nadere informatie

1 Kijk, hier is Windows 8 1. 2 Startscherm Windows 19. 3 Bureaublad Windows 8 47. 4 Bestanden en mappen 87

1 Kijk, hier is Windows 8 1. 2 Startscherm Windows 19. 3 Bureaublad Windows 8 47. 4 Bestanden en mappen 87 1 Kijk, hier is Windows 8 1 Wie leest dit boek 2 Afspraken in dit boek 6 Muis of hand 8 Hard of zacht toetsenbord 12 Snel met sneltoetsen 13 Klaar voor Windows 8 14 2 Startscherm Windows 19 Eerste blik

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 17 1. Starten met Windows 8 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 8 is de nieuwste versie. Als u eerder met Windows 7, Windows Vista of

Nadere informatie

6. De standaard apps op uw Samsung telefoon

6. De standaard apps op uw Samsung telefoon 139 6. De standaard apps op uw Samsung telefoon Naast de apps Telefoon, Berichten, E-mail en Internet staat er nog een aantal andere standaard apps op uw telefoon. De app S Planner is de digitale agenda

Nadere informatie

SHARP TWAIN AR/DM. Gebruikershandleiding

SHARP TWAIN AR/DM. Gebruikershandleiding SHARP TWAIN AR/DM Gebruikershandleiding Copyright 2001 Sharp Corporation. Alle rechten voorbehouden. Verveelvoudiging, aanpassing of vertaling is verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming,

Nadere informatie

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers)

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om WorkTimer te gebruiken voor tijdregistratie. WorkTimer is een programma waarmee u eenvoudig

Nadere informatie

Archive Player Divar Series. Bedieningshandleiding

Archive Player Divar Series. Bedieningshandleiding Archive Player Divar Series nl Bedieningshandleiding Archive Player Inhoudsopgave nl 3 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 Bediening 5 2.1 Het programma starten 5 2.2 Inleiding tot het hoofdvenster 6 2.3 Knop

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding Werken met WordPad WordPad is een zeer simpele tekstverwerker voor het schrijven en bewerken van tekstdocumenten. Het maakt standaard onderdeel uit van het Windows besturingssysteem van Microsoft. Voorwoord

Nadere informatie

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7.

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7. 1 ios 7 op de ipad September 2013 is een update van het besturingssysteem voor de ipad verschenen waarbij het uiterlijk van de ipad flink is gewijzigd. Dit nieuwe besturingssysteem heeft de naam ios 7.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Stereomicrofoon STM10 Inhoudsopgave Basisprincipes...3 Functieoverzicht...3 Overzicht hardware...3 Montage...4 De microfoon gebruiken...5 Geluid opnemen...5 Geluid voor video opnemen...8

Nadere informatie

HULPPROGRAMMA VOOR INSTELLINGEN AANRAAKSCHERM

HULPPROGRAMMA VOOR INSTELLINGEN AANRAAKSCHERM LCD MONITOR HULPPROGRAMMA VOOR INSTELLINGEN AANRAAKSCHERM Versie 2.0 GEBRUIKSAANWIJZING Modellen waarop dit van toepassing is (sinds januari 2016) PN-60TA3/PN-60TB3/PN-60TW3/PN-70TA3/PN-70TB3/PN-70TW3/PN-80TC3/

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v14 Flex voor Windows Netwerk

Kurzweil 3000 v14 Flex voor Windows Netwerk Kurzweil 3000 v14 Flex voor Windows Netwerk Installatiegids Installatie en registratie Kurzweil 3000 Engine Installatie extra Kurzweil 3000 Administrator Installatie Kurzweil 3000 Client Installatie Kurzweil

Nadere informatie