Vakwerkplan BIOLOGIE. 4, 5 & 6 vwo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vakwerkplan BIOLOGIE. 4, 5 & 6 vwo"

Transcriptie

1 Vakwerkplan BIOLOGIE 4, 5 & 6 vwo Schooljaar:

2 1. Doelen Biologie is een gevarieerd vak, dat gaat over jezelf en de omgeving om je heen. Daarbij is het ook een examenvak. Als sectie willen we leerlingen uitdagen door het toepassen van leuke, interessante en levendige onderwerpen: biologie is niet alleen leren, maar ook snappen en beleven. Daarnaast biedt de biologieles ook ruimte voor voorlichting en ruimte voor meningsvorming (feiten en meningen) over onderwerpen als seksualiteit, het gebruik van voorbehoedsmiddelen, lichaamshygiëne, milieukwesties en ethische onderwerpen (DNA, medische toepassingen). Doelen algemeen 4, 5 & 6 vwo: De leerstof en lesinhoud van biologie op 4, 5 en 6 vwo vormt één geheel en heeft de exameneisen voor het vak biologie als uitgangspunt. Leerdoelen: leerlingen beheersen de theorie die het examenprogramma vwo van hen vraagt leerlingen beheersen de vaardigheden die het examenprogramma havo van het vraagt Bijlage: examenprogramma vwo biologie ( cevo syllabus biologie 2011 ( De sectie wil speciale/extra inspanningen voor de volgende doelen op 4/5/6 vwo: leerlingen begrijpen de natuurwetenschappelijke werkwijze en kunnen die toepassen leerlingen krijgen inzicht in hun toenemende en gevarieerde vaardigheden door het opbouwen van een practicumdossier (portfolio) leerlingen oefenen hun leesvaardigheid, bijv. a.d.h.v. teksten uit het tijdschrift Bioactueel leerlingen oefenen aan vaardigheden om toetsvragen te maken, bijv. door examentraining leerlingen worden goed voorbereid op vervolgopleidingen in het WO

3 2. Leerlijnen 4e leerlijn: vwo leerlingen met biologie in hun examenpakket 2.1 Aansluiting 3v - theoretisch In klas 3 vwo van het Jeroen Bosch College wordt het vak biologie niet aangeboden. Het vak is wel opgenomen in de lessentabel van klas 1 en 2. Vakinhoudelijk wordt de theoretische leerstof van de leerstof van de onderbouw (klas 1 en 2) als bekend verondersteld. Echter, de leerstof van de onderbouw wordt bij het begin van een thema/onderwerp wel (versneld) herhaald, vóórdat verdieping plaatsvindt. In 4 vwo ligt het tempo wat lager in vergelijking met de hogere leerjaren, zodat leerlingen kunnen wennen aan het tempo en de leerstofomvang en de mate van verdieping. De eerste toets in 4V is relatief klein (één hoofdstuk). Later in het leerjaar komen grotere toetsen die ook meer naar samenhang vragen tussen verschillende hoofdstukken. 2.2 Aansluiting 5h - theoretisch Biologieleerlingen op 5 havo hebben op het Jeroen Bosch College 4 jaar biologieonderwijs genoten. De meeste vakinhoudelijke leerstof-onderwerpen zijn op het havo aan de orde geweest. Het grote verschil tussen het onderwijs op het havo en het vwo zit hem in de verdieping van de leerstof. De leerstof van 4 vwo zal de overstapper op eigen kracht moeten doen. Dit levert veelal geen problemen op, gezien de inhoud van de leerstof: in belangrijke mate al behandeld op het havo. De versnelling en grotere verdieping die de 4vwo-ers in de 5 e klas ervaren, kan de 5havo-er vaak wel volgen. Zeker ook omdat de basiskennis van de eerste onderwerpen bij hen al bekend is. Pas in de 6 e klas komen echt nieuwe onderwerpen aan de orde zoals eiwitchemie / proteonomics. 2.3 Aansluiting 5h - vaardigheden De vaardigheden die op het havo als basis zijn aangeleerd worden verder ingeoefend en er vindt verdieping plaats tot op het niveau zoals dat in de syllabus biologie 2011 (cevo) is beschreven. Het gaat om de volgende vaardigheden: - taalvaardigheden - reken(wiskundige) vaardigheden - informatievaardigheden - technisch-instrumentele vaardigheden (microscopie en laboratoriumvaardigheden)

4 - determinatievaardigheden - ontwerpvaardigheden - onderzoeksvaardigheden (natuurwetenschappelijke methode) - biologische verschijnselen op verschillende organisatieniveaus met elkaar in verband brengen en de complexiteit van deze relaties aangeven. De vaardigheden worden geoefend tijdens practica lessen en thuis middels opdrachten. De toetsing van vaardigheden vindt plaats middels het p-dossier.

5 3. Lesstof 3.1 Lesstoflijnen A: Jaarplanner - 4 vwo vwo B: Studiewijzers + Practica-dossiers - 4 vwo periode 1: studiewijzer + practicumdossier - 4 vwo periode 2: studiewijzer + practicumdossier - 4 vwo periode 3: studiewijzer + practicumdossier - 4 vwo periode 4: studiewijzer + practicumdossier - 5 vwo periode 1: studiewijzer + practicumdossier - 5 vwo periode 2: studiewijzer + practicumdossier - 5 vwo periode 3: studiewijzer + practicumdossier - 5 vwo periode 4: examentrainingsprogramma - 6 vwo periode 1: studiewijzer + practicumdossier - 6 vwo periode 2: studiewijzer + practicumdossier - 6 vwo periode 3: studiewijzer + practicumdossier - 6 vwo periode 4: studiewijzer + examentrainingsprogramma C: Methode: VWO 4 leerboek Nectar, VWO bovenbouw biologie, deel 1, Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, 2004 Internetsite bij de methode: VWO 5 leerboek Nectar, VWO bovenbouw biologie, deel 2, Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, 2005 Internetsite bij de methode: VWO 6 leerboek Nectar, VWO bovenbouw biologie, deel 3, Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, 2006 Internetsite bij de methode: VWO 6, examenvoorbereiding: leerboek Samengevat, schematisch overzicht van de examenstof, havo biologie, tweede fase, ThiemeMeulenhoff, Utrecht/Zutphen, 2005.

6 3.2 Aanpak lesstof A: Beschrijving didactiek Uitgangspunt voor de lessen biologie is de methode Nectar, vwo biologie bovenbouw. Er vindt een afwisseling plaats in verschillende didactische werkvormen (doceren, samenwerkingsopdrachten, knip/plak opdrachten, webquest, opzoekopdrachten, practicumvaardigheden middels practicumlessen en grotere praktische opdrachten, enz.). Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van verschillende (digitale) media zoals internet, dvd, PowerPoint, biologiesites (zoals de methodesites en De meeste opdrachten, antwoordbladen en aanvullende informatie naast het leerboek biologie is te vinden op de ELO (elektronische leer omgeving) in Magister. Gedurende de lessen is er extra aandacht voor de volgende speerpunten: - omgaan met (biologische) teksten, teksten lezen en begrijpen - omgaan met (examen)vragen ingebed in grotere teksten - formuleren van antwoorden - rekenvaardigheden - technisch-instrumentele vaardigheden (microscopie en practicumvaardigheden) - onderzoeksvaardigheden (natuurwetenschappelijke methode) B: Studieattitude leerlingen Van leerlingen wordt verwacht dat ze actief deelnemen aan de lessen biologie, zowel aan de theoretische als de praktische onderdelen. Daarnaast wordt van leerlingen verwacht dat ze zelfstandig werken aan de huiswerkopdrachten en thuisopdrachten van het practicumdossier en het examendossier.

7 3.3 Werkvormen

8 4. Toetsing 4.1 Visie toetsing Toetsing is een manier om te bekijken op welk niveau de leerling de leerstof beheerst en in hogere leerjaren ook om vast te stellen in hoeverre de leerling kan omgaan met de vraagstelling die bij het eindexamen wordt gehanteerd. Bij biologie op 4, 5 & 6 vwo worden zowel schriftelijke als praktische toetsen afgenomen. In de 6 e klas maakt een mondelinge toets deel uit van het schoolexamen biologie. In de schriftelijke toetsen wordt zowel theoretische kennis als vaardigheden getoetst. (Bewerkte) examenvragen zijn onderdeel van de theoretische toetsen. Een toets bestaat echter nooit volledig uit examenvragen. Praktische toetsen zijn er met name op gericht de beheersing van praktische vaardigheden te toetsen en de beheersing van de natuurwetenschappelijke werkwijze te toetsen. Het zijn vrijwel altijd open-boek toetsen, waarbij het dus niet aankomt op het leerwerk, maar op het toepassen ervan in de praktijk. Praktische toetsen worden in het pta meegenomen als onderdeel van het practicumdossier. Via het practicumdossier worden verschillende vaardigheden getoetst en beoordeeld. Het nabespreken van de toetsen is een waardevol onderdeel van de lessenreeks: de leerling leert van zijn fouten. Zo nu en dan doen we een foutenanalyse, die de leerling daarbij helpt. 4.2 Toetsen per lesstof In de schriftelijke toetsen op 4 vwo wordt de leerstof van 1 tot maximaal 3 hoofdstukken getoetst. De toetsen zijn 60 minuten lang. In de eerste helft van het schooljaar krijgen de leerlingen op 5 vwo toetsen van 60 minuten, steeds over één hoofdstuk. In de tweede helft van het schooljaar duren de toetsen meestal 90 minuten en ze omvatten dan ook meer hoofdstukken. De omvang van het practicumdossier is aanzienlijk: met een practicumtoets en met een veldwerkweek op Terschelling worden de praktische vaardigheden getoetst. Deze toetsen tellen mee voor het SE-cijfer. In 6 vwo worden nog grotere eenheden leerstof getoetst bij de SE-toetsen (7 tot 9 hoofdstukken). De hoofdstukken van het boek zijn per toets zoveel mogelijk geordend naar aansluitende leerstofonderdelen. De schriftelijke toetsen op 6 vwo hebben een lengte van 90 minuten. De mondelinge toets wordt in 30 minuten afgenomen. Er is voor gekozen alle leerstof voor het centraal examen ook te toetsen in de schoolexamens.

9 4.3 Weging, correctie en normering De weging van de verschillende toetsen is afhankelijk van de omvang van de leerstof en varieert van 5% (één hoofdstuk) tot 20% meetellend voor het overgangscijfer (OC) en/of schoolexamencijfers (SE). De practicumdossiers tellen ook mee voor het OC en/of SE en hebben een weging van maximaal 10%. De totale weging van vaardigheden (middels de practicumdossiers) maken samen 30% uit van het totale schoolexamencijfer (5% in 4 vwo; 15% in 5vwo en 10% in 6vwo). Toetsen worden gemaakt door de docent(en) die lesgeven op de jaarlaag. Daarbij hebben de docenten altijd overleg met een vakcollega t.a.v. de gemaakte toets, het correctievoorschrift en uiteindelijke normering van de toets. Het correctievoorschrift en voorstelnormering wordt altijd voor afname van de toets vastgesteld. De te behalen punten per toetsvraag worden op de toets vermeld. De basisnorm bij de berekening van het eindcijfer voor een toets is: Behaald x 9 + X = cijfer. Totaal te behalen De cesuur wordt in overleg met een collega-docent vastgesteld, door de waarde van factor X te kiezen. Uitgangspunt: X = Centrale examens analyseren Biologie is een examenvak. De wijze waarop leerlingen het centraal examen hebben gemaakt wordt door de sectie geanalyseerd en besproken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van analyse van het centraal examen aan de hand van het programma WOLF. Daarbij kan worden bekeken welke onderwerpen, wijze van vraagstelling bij onze leerlingen extra aandacht verdienen. Ook de cijfermatige analyse van de eindexamenresultaten in vergelijking tot andere leerlingen (landelijk) worden besproken in de sectie en gebruikt om leerlingen nog beter voor te bereiden op de toetsing in het centraal examen.

10 5. Projecten Excursies en praktische opdrachten buiten school vwo Op 4 vwo wordt het volgende aangeboden: - Excursie dierentuin (gedragsonderzoek dierentuindier) De dierentuinexcursie werkt aan de volgende vaardigheden: verslag maken, toepassing natuurwetenschappelijke methode, samenwerking. De excursie sluit aan bij de theorie gedrag. De excursie is onderdeel van het practicumdossier (vaardigheden toetsing) en telt mee als SE onderdeel - Mobiel DNA practicum (verzorgd door een universiteit) Het mobiele DNA practicum past bij de theorie cellen, celleer, DNA, de technisch instrumentele vaardigheden en werken met de natuurwetenschappelijke werkwijze. Het practicum is onderdeel van het practicumdossier (vaardighedentoetsing) en telt mee als SE onderdeel vwo Op 5 vwo wordt het volgende aangeboden: - Veldwerkweek naar Terschelling De veldwerkexcursie werkt aan de volgende vaardigheden: verslag maken, toepassing natuurwetenschappelijke methode, samenwerking, veldwerktechnieken. De excursie sluit aan bij de theorie ecologie, mens en milieu. De excursie is onderdeel van het practicumdossier (vaardigheden toetsing) en telt mee als SE onderdeel - Mobiel practicum (verzorgd door een universiteit): Energie, fiets t eraf Het mobiele DNA practicum past bij de theorie over stofwisseling door het menselijk lichaam. Daarnaast komen technisch instrumentele vaardigheden en werken met de natuurwetenschappelijke werkwijze aan bod. Het practicum is onderdeel van het practicumdossier (vaardighedentoetsing) en telt mee als SE onderdeel vwo Op 6 vwo wordt het volgende aangeboden: - Mobiel practicum (verzorgd door een universiteit): Bio-informatica, leven in de computer. Het mobiele DNA practicum past bij de theorie over DNA en eiwitten. Daarnaast komen technisch instrumentele vaardigheden en werken met de natuurwetenschappelijke werkwijze aan bod. Het practicum is onderdeel van het practicumdossier (vaardighedentoetsing) en telt mee als SE onderdeel.

11 6. Praktische info Sectie-informatie 6.1 Bovenbouwdocenten (1 e graads) Dhr. P. van Gorp, eerstegraads bevoegdheid biologie Mevr. G. Papen, eerstegraads bevoegdheid biologie Dhr. A. Jovanović, in opleiding tot eerste graads docent biologie 6.2 Technisch onderwijs assistent De sectie biologie heeft de beschikking over een technisch onderwijs assistent die ook assisteert bij de lessen/practica in vwo 4, 5& Stagiaires (1 e graads-gebied) Stagiaires in het eerste graads gebied zijn in principe welkom, na overleg met de leden van de sectie. Bij het maken van een afweging tot het bieden van een eerste graads stageplaats (bovenbouwgebied klas 4/5 havo, 4/5/6 vwo) zal gekeken worden naar de mogelijkheden om voldoende lessen te kunnen geven, de mogelijkheden tot begeleiding door eerste graads bevoegde docenten en belasting voor de klassen (aantal stagiaires beperkt houden in een klas/opeenvolgende jaarlaag). In principe worden in een examenklas geen stagiaires toegelaten om structureel lessen te geven. Opgemerkt moet worden dat met het afnemen van het aantal lesuren biologie in het eerste graads gebeid de kans dat een stagiaire in het eerste graads gebied geplaatst kan worden, steeds kleiner wordt. Stagiaires krijgen een leenset boeken van de sectie biologie, eventueel worden deze op naam van de stagiair aangevraagd. De boekensets worden aan het eind van de stageperiode weer ingeleverd bij de sectie. De begeleiding van de stagiair wordt verzorgd door de bevoegde docent(en) in het eerste graads gebied, bij wie ook de lessen worden overgenomen. Van een stagiair wordt verwacht dat deze naast het geven van lessen ook de overige reguliere taken die bij het docentschap en lid van een sectie behoren uitvoeren. Daarbij gaat het om het bijwonen van sectieoverleg, deelnemen aan excursies, deelname rapportvergaderingen, deelname afdelingsoverleg, deelname surveillance, enz.

12

Vakwerkplan BIOLOGIE. 4 & 5 havo

Vakwerkplan BIOLOGIE. 4 & 5 havo Vakwerkplan BIOLOGIE 4 & 5 havo Schooljaar: 2011-2012 1. Doelen Biologie is een gevarieerd vak, dat gaat over jezelf en de omgeving om je heen. Daarbij is het ook een examenvak. Als sectie willen we leerlingen

Nadere informatie

beheerst de volgende vaardigheden, kan deze onderwijzen en vaardigheden

beheerst de volgende vaardigheden, kan deze onderwijzen en vaardigheden Checklist vakdidactisch Kennisbasis Biologie Voor het begin van de 3 e jaars stage vullen de studenten deze checklist in. De studenten formuleren leerdoelen die aansluiten op de uitkomst van deze list.

Nadere informatie

SLO-enquête naar de praktijk van het schoolexamen biologie, voorjaar 2013

SLO-enquête naar de praktijk van het schoolexamen biologie, voorjaar 2013 SLO-enquête naar de praktijk van het schoolexamen biologie, voorjaar 2013 Een enquête onder biologiedocenten op en, gehouden in het voorjaar van 2013 geeft een aardig beeld van de huidige praktijk van

Nadere informatie

kennisbasis vakdidactiek biologie auteurs Teresa Maria Dias Pedro Gomes, Stefan Bosmans en Marnix van Meer

kennisbasis vakdidactiek biologie auteurs Teresa Maria Dias Pedro Gomes, Stefan Bosmans en Marnix van Meer kennisbasis vakdidactiek biologie auteurs Teresa Maria Dias Pedro Gomes, Stefan Bosmans en Marnix van Meer Domein B1.1 Biologie leren Begripsontwikkeling en jargon Leren van biologische vaardigheden Verschillen

Nadere informatie

Inleiding... 3 1. Toetsen... 4 2. Toetsbespreking, correctie, normering, inzage... 8 3. Onregelmatigheden, bezwaar en beroep... 9

Inleiding... 3 1. Toetsen... 4 2. Toetsbespreking, correctie, normering, inzage... 8 3. Onregelmatigheden, bezwaar en beroep... 9 Augustus 2015 Inhoud Inleiding... 3 1. Toetsen... 4 2. Toetsbespreking, correctie, normering, inzage... 8 3. Onregelmatigheden, bezwaar en beroep... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Over de regels en afspraken

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2017. Vak: Natuur- en scheikunde 1 (NASK) Inleiding. Voor het vak Nask1 gebruiken we twee methodes:

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2017. Vak: Natuur- en scheikunde 1 (NASK) Inleiding. Voor het vak Nask1 gebruiken we twee methodes: PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2017 Vak: Natuur- en scheikunde 1 (NASK) Inleiding Voor het vak Nask1 gebruiken we twee methodes: In het derde jaar: Nu voor staks (ThiemeMeulenhoff) In het vierde

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Tweede Fase

Bevorderingsnormen. Tweede Fase Bevorderingsnormen Tweede Fase BEVORDERINGSNORMEN TWEEDE FASE Algemeen 1. Gedurende het schooljaar worden de resultaten van de leerlingen opgeslagen in de cijferadministratie van de school. Ouders en leerling

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, augustus 2015 Beste leerlingen van 4 havo, Op dit moment gaat de Tweede Fase voor jullie al van start. Buiten de toetsen laat je ook al op andere manieren zien wat je geleerd hebt.

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2017. Vak : Natuur- en scheikunde 1 (NASK-1)

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2017. Vak : Natuur- en scheikunde 1 (NASK-1) PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2017 Vak : Natuur- en scheikunde 1 (NASK-1) Inleiding Voor het vak Nask1 gebruiken we de methode NOVA: Natuur/Scheikunde 1 KGT (Malmberg). Deze methode bestaat

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 6 atheneum 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 6 atheneum 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, september 2015 Beste leerlingen van 6 atheneum, Twee jaar geleden is de Tweede Fase voor jullie al van start gegaan. Buiten de toetsen heb je ook op andere manieren laten zien wat

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Tweede Fase

Bevorderingsnormen. Tweede Fase Bevorderingsnormen Tweede Fase BEVORDERINGSNORMEN TWEEDE FASE Algemeen 1. Alle vakken op de lessentabel tellen mee. Voor de vakken lichamelijk opvoeding en Culturele en Kunstzinnige Vorming wordt de beoordeling

Nadere informatie

Koudum. Schooljaar 2014 / 2015 VMBO 3T. Programma van Toetsing en Afsluiting

Koudum. Schooljaar 2014 / 2015 VMBO 3T. Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2014 / 2015 Programma van Toetsing en Afsluiting VMBO 3T Koudum Bogerman Christelijke school voor lwoo, vmbo, havo, atheneum, gymnasium en technasium www.bogerman.nl Koudum, september 2014 Aan

Nadere informatie

Elke blok wordt afgesloten met een schriftelijke toets die meetelt voor het schoolexamen. De eerste toets valt in het 2 e SE moment (dec).

Elke blok wordt afgesloten met een schriftelijke toets die meetelt voor het schoolexamen. De eerste toets valt in het 2 e SE moment (dec). KLAS 4 2012-2013 Boek: Biologie voor jou (4 VWO) stofomschrijving BLOK I Thema 1 Inleiding Thema 2 Voortplanting en ontwikkeling BLOK II Thema 3 Erfelijkheid Thema 4 DNA BLOK III Thema 5 Homeostase BLOK

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 5 havo 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 5 havo 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, augustus 2015 Beste leerlingen van 5 havo, Vorig jaar is de Tweede Fase voor jullie al van start gegaan. Naast de toetsen heb je ook al op andere manieren laten zien wat je geleerd

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel... 1 1 Voorwoord... 1 2 Inleiding... 1 3 Examens... 2 3.1 Schoolexamen (SE)... 2 3.2 Centraal Examen (CE)... 2 4 Leerstofmodules...

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands In het derde leerjaar komen de rapport (=tentamen) cijfers als volgt tot stand: In periode 1 wordt het cijfer als volgt samengesteld: A. Cijferonderdeel 1 (Methode)

Nadere informatie

VAK: ECONOMIE OPLEIDING: VWO LEERJAAR: 5

VAK: ECONOMIE OPLEIDING: VWO LEERJAAR: 5 VAK: ECONOMIE PTA over meerdere jaren: Ja, nl leerjaar 6 Met het boek Pincode wordt de leerling voorbereid op het centraal examen. In leerjaar 4 hebben de leerlingen hoofdstuk 1 t/m 5 doorlopen. In het

Nadere informatie

Welkom kennismaking en voorlichting Mavo 3

Welkom kennismaking en voorlichting Mavo 3 Met Penta naar je top! Welkom kennismaking en voorlichting Mavo 3 Programma - Algemene informatie - Informatie over decanaat - Met de mentor naar de klas voor verdere informatie en gelegenheid tot vragen

Nadere informatie

TooropMavo. Inhoud en opzet van examens Theoretische Leerweg 2015-2016

TooropMavo. Inhoud en opzet van examens Theoretische Leerweg 2015-2016 TooropMavo Inhoud en opzet van examens Theoretische Leerweg 2015-2016 Alle vakken in klas 4 op een rij Nederlands Engels Frans Duits Spaans Aardrijkskunde Geschiedenis Wiskunde Economie Natuurkunde Biologie

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands In het derde leerjaar komen de rapport (=tentamen) cijfers als volgt tot stand: In periode 1 wordt het cijfer als volgt samengesteld: A. Cijferonderdeel 1 (Methode)

Nadere informatie

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands

TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands TOELICHTING PTA VMBO VAK: Nederlands In het derde leerjaar komen de rapport (=tentamen) cijfers als volgt tot stand: In periode 1 wordt het cijfer als volgt samengesteld: A. Gemiddeld cijfer kleine toetsen

Nadere informatie

Examenprogramma biologie havo

Examenprogramma biologie havo Examenprogramma biologie havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A1 Vaardigheden Domein A2 Analyse

Nadere informatie

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols havo/ vwo COACHES Dit schooljaar hebben de examenleerlingen een mentor. Elke leerling kan een coach krijgen. De coach ondersteunt de leerling bij : De planning, De keuze van een eventuele herkansing, Alle

Nadere informatie

Examenprogramma biologie havo

Examenprogramma biologie havo Examenprogramma biologie havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A1 Vaardigheden Domein A2 Analyse

Nadere informatie

Informatieavond examinering klas februari 2017

Informatieavond examinering klas februari 2017 Informatieavond examinering klas 4 15 februari 2017 Centraal examen toen Één moment Grote zaal Één examen Op papier Alle vakken identieke examinering Centraal examen nu Flexibele (digitale) examens KB

Nadere informatie

FAQ DE GEO BOVENBOUW HAVO/VWO 5 E

FAQ DE GEO BOVENBOUW HAVO/VWO 5 E FAQ DE GEO BOVENBOUW HAVO/VWO 5 E EDITIE De onderwerpen die in deze FAQ aan bod komen: Arrangement Planning PTA Inhoudelijk ARRANGEMENT Wat is het verschil tussen een combipakket en een abonnement? Abonnement

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2014/2015 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Ckv* Maat Lo. Gymnasium: Klassieke taal. Profieldeel. (vakken variëren per profiel) Vrije deel Gd(-et) Mo Fi In Bsm WisD

Ckv* Maat Lo. Gymnasium: Klassieke taal. Profieldeel. (vakken variëren per profiel) Vrije deel Gd(-et) Mo Fi In Bsm WisD Algemene informatie over de Tweede Fase Examendossier Je examen bestaat uit twee delen, het schoolexamen en het centraal examen. Het schoolexamen begint al vanaf de vierde klas. Het schoolexamen bestaat

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus 2016-2017 1 Algemeen deel van het PTA MAVO/HAVO/VWO Meander College - 2016-2017 1 Het onderwijsaanbod

Nadere informatie

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg Amsterdam, september 2017 PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg 2017-2018 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting MAVO3. Rietveld Lyceum

Programma van toetsing en afsluiting MAVO3. Rietveld Lyceum 2017-2018 MAVO3 Rietveld Lyceum Vak:Nederlandse taal ET1 Toets Tekstbegrip; Basisvaardigheid; Theorie Lesboek Blok 1-3 ET2 Toets Tekstbegrip; Basisvaardigheid; Theorie Lesboek Blok 1-6 in toetsweek 4 ET3

Nadere informatie

Het examenjaar

Het examenjaar Het examenjaar 2017-2018 Doel van de avond: Introductie medewerker ouderbetrokkenheid: mevr. Boshoven Informatie over de weg richting het MBO of de havo: dhr. De Groot Informatie over dit laatste schooljaar

Nadere informatie

Vooraf. Beste examenkandidaat, Deze omschrijving van het examen bestaat uit drie delen:

Vooraf. Beste examenkandidaat, Deze omschrijving van het examen bestaat uit drie delen: Vooraf Beste examenkandidaat, Deze omschrijving van het examen bestaat uit drie delen: In het eerste gedeelte (A) vind je de Algemene beschrijving van het eindexamen. In het tweede gedeelte (B) vind je

Nadere informatie

Enquête inzet leermiddelen

Enquête inzet leermiddelen Enquête inzet leermiddelen Aan de hand van deze vragenlijst kunnen schoolleiding, teamleiding en vaksecties gezamenlijk de discussie voeren over hun wensen ten aanzien van leermateriaal. Verschillende

Nadere informatie

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel...1 1 Inleiding...1 2 Examens...1 2.1 Schoolexamen (SE)...2 2.2 Centraal Examen (CE)...2 3 Leerstofmodules...2 3.1 Berekening

Nadere informatie

Overzicht aangepaste PTA s Errata PTA s

Overzicht aangepaste PTA s Errata PTA s Overzicht aangepaste PTA s Errata PTA s Havo 5: PTA: Biologie PTA: Natuurkunde (T)V5: PTA: Biologie PTA: KUBV PTA: Natuurkunde PTA: NLT (T)V6: PTA: KUBV PTA: Natuurkunde PTA: Biologie PTA KUBV Schooljaar

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL - cursus 2014-2015 1 Algemeen deel van het PTA TL// Op de TL, het en het bestaat het totale onderwijspakket uit de volgende vaste onderdelen:

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Examenprogramma biologie vwo

Examenprogramma biologie vwo Examenprogramma biologie vwo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Structuren

Nadere informatie

PTA VWO 4. Versneld programma 2015-2016. Cohort 2015-2018. Eckartcollege Eindhoven

PTA VWO 4. Versneld programma 2015-2016. Cohort 2015-2018. Eckartcollege Eindhoven PTA VWO 4 Versneld programma 205-206 Cohort 205-208 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... INTRODUCTIE... 2 PTA PER VAK... Versneld PTA VWO 4 205 vastgesteld september 205 Introductie In

Nadere informatie

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting. Aanvullend reglement van de vestiging CSG Wessel Gansfort Voor de klassen: T3 en T4 2015-2016 Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Nadere informatie

Informatie avond. Leerjaar 4

Informatie avond. Leerjaar 4 Informatie avond Leerjaar 4 2017 2018 Taakverdeling De weg naar een diploma Faciliteitenleerlingen Rapport Regels Belangrijke data op een rij Informatie contact Inhoud Taakverdeling Eindverantwoordelijk:

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn... 1 Inhoud... 1 A. Algemeen deel... 1 1 Inleiding... 1 2 Examens... 2 2.1 Schoolexamen

Nadere informatie

KeCo De leerling actief!

KeCo De leerling actief! KeCo in het kort! 0 KeCo De leerling actief! Karel Langendonck Woudschoten Chemie Conferentie 2 en 3 november 2012 Zeist KeCo in het kort! 1 KeCo in het kort! 2 KeCo in het kort! Om maar meteen met de

Nadere informatie

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht

Nadere informatie

Herkansingsregeling voor schoolexamens

Herkansingsregeling voor schoolexamens A De herkansingsregeling voor schoolexamens vmbo Uitgangspunten Per vak wordt, in de PTA s, aangegeven welke toetsen voor herkansing in aanmerking komen. Bij enkele vakken kunnen ook mondelinge toetsen

Nadere informatie

Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar

Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar 2016 2017. Het Programma van Toetsing en Afsluiting Het bevoegd gezag van de school stelt jaarlijks vóór 1 oktober een programma van toetsing en afsluiting

Nadere informatie

Informatieavond Examinering Klas 4 25 feb 2014

Informatieavond Examinering Klas 4 25 feb 2014 Informatieavond Examinering Klas 4 25 feb 2014 Agenda voor vanavond Het examenboekje Het examenprogramma Wat doen we aan examentraining? Planning Diploma? Wanneer geslaagd? Examentraining Do s en Don ts

Nadere informatie

Toetsbeleid niet-examenklassen

Toetsbeleid niet-examenklassen Toetsbeleid niet-examenklassen 1 Het toetsbeleid van het Einstein Lyceum INHOUDSOPGAVE 1 Doel en uitgangspunten van toetsing... 2 2 Functies van toetsing... 3 2.1 Diagnostisch (opbouwende toetsen)... 3

Nadere informatie

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2 Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2 2. Algemeen PTA 2.1 Organisatie schoolexamen pagina 2

Nadere informatie

Ouderavond bovenbouw PTA en Staatsexamen. vmbo-tl/havo/vwo

Ouderavond bovenbouw PTA en Staatsexamen. vmbo-tl/havo/vwo Ouderavond bovenbouw PTA en Staatsexamen vmbo-tl/havo/vwo Programma Welkom en voorstellen Examen- en Mentoraat zaken Programma van Toetsing en Afsluiting Examendossier Examen Vespucci College (ook in voor-eindexamenjaar

Nadere informatie

welkom Leerlingen bij ouders zitten! Mobiele telefoons aub uit.

welkom Leerlingen bij ouders zitten! Mobiele telefoons aub uit. welkom Informatieavond klas 4: PTA en examens (dhr. Boogaard, teamleider bovenbouw) Vervolgopleidingen (dhr de Jong, decaan) Kennismaking met de mentor Leerlingen bij ouders zitten! Mobiele telefoons aub

Nadere informatie

Aan de examenkandidaten van 4 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2015

Aan de examenkandidaten van 4 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2015 Aan de examenkandidaten van 4 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2015 Beste examenkandidaten van 4 mavo/vmbo-tl, Hier ligt voor je het Programma van Toetsing

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 Maandag 25 september 2017 Agenda Gesprek in de zaal Wat is belangrijk als je wil slagen? Exameneisen en examenregels Wanneer ben je geslaagd? Waar heb je rekening mee te

Nadere informatie

Exameninformatie Klas 4

Exameninformatie Klas 4 Exameninformatie Klas 4 2018-2019 Inhoudsopgave Exameninformatie voor 4 e klassen Examencijfers, rapporten, herkansingen en dossiers Informatie over praktische opdrachten Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding

Nadere informatie

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven PTA VWO 4 Versneld programma 208-209 Cohort 208-202 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave Voorwoord.. 2 PTA per vak.. 3 Regeling voor doubleurs.. 9 Versneld PTA VWO 4 208-209 vastgesteld september 208

Nadere informatie

Exameninformatie Klas 3

Exameninformatie Klas 3 Exameninformatie Klas 3 2018-2019 Inhoudsopgave Exameninformatie voor 3 e klassen Examencijfers, rapporten, herkansingen en dossiers Informatie over praktische opdrachten Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Klas 3 VMBO-TL REHOBOTH Erasmusweg 1, 9602 AB Hoogezand Postbus 215, 9600 AE Hoogezand

EXAMENREGLEMENT PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Klas 3 VMBO-TL REHOBOTH Erasmusweg 1, 9602 AB Hoogezand Postbus 215, 9600 AE Hoogezand EXAMENREGLEMENT PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Klas 3 VMBO-TL REHOBOTH 207-208 Christelijke school voor vmbo + e fase havo Erasmusweg, 9602 AB Hoogezand Postbus 25, 9600 AE Hoogezand telefoon (0598)

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. TL 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. TL 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus 2015-2016 1 Algemeen deel van het PTA TL/HAVO/VWO Meander College - 2015-2016 1 Het onderwijsaanbod

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Kaderberoepsgerichte Leerweg Leerjaar 4 2013-2014 Adres Industrieweg 4 4041 CR Kesteren T (0488) 48 13 10 E info.vk@helicon.nl Nederlands PTA Periode Examen Leerstofomschrijving

Nadere informatie

Cambridge. Engels VWO. www.staring.nl. 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1

Cambridge. Engels VWO. www.staring.nl. 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1 Cambridge Engels VWO www.staring.nl 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1 19-01-16 13:33 Wat is Cambridge Engels? De Universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. VMBO 3 Gemengd/Theoretische leerweg. Editie 2012/2013

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. VMBO 3 Gemengd/Theoretische leerweg. Editie 2012/2013 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VMBO 3 Gemengd/Theoretische leerweg Editie 2012/2013 2 C O L L E G E R U I V E N INHOUDSOPGAVE VOORWOORD HERKANSINGEN PROTOCOL SCHOOLEXAMENCIJFERS KLAS 3 CIJFERS BIJLAGE

Nadere informatie

BOVENBOUW HAVO. Klas 4 en 5 en het examen

BOVENBOUW HAVO. Klas 4 en 5 en het examen BOVENBOUW HAVO Klas 4 en 5 en het examen september 2014 Bovenbouw HAVO Programma: Welkom Algemeen Begeleiding Tijdpad decanaat Het examen Toetsen, rekentoets Pauze Kennismaken met de mentoren W. Ruijsch

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Atheneum 4 en 5

Bevorderingsnormen. Atheneum 4 en 5 Bevorderingsnormen Atheneum 4 en 5 Algemeen BEVORDERINGSNORMEN Atheneum 4 en 5 1. Gedurende het schooljaar worden de resultaten van de leerlingen opgeslagen in de cijferadministratie van de school. Ouders

Nadere informatie

PTA biologie havo Belgisch Park cohort

PTA biologie havo Belgisch Park cohort Domeinen biologie Het examenprogramma biologie kent de volgende (sub)domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Zelfregulatie o Subdomein B1 Eiwitsynthese o Subdomein B2 Stofwisseling van de cel o Subdomein

Nadere informatie

VMBO g/t HAVO VWO Gymnasium Tweetalig VWO Technasium Kunst & Cultuur

VMBO g/t HAVO VWO Gymnasium Tweetalig VWO Technasium Kunst & Cultuur VMBO g/t HAVO VWO Gymnasium Tweetalig VWO Technasium Kunst & Cultuur contactavond havo 5 2016-2017 programma informatie afdelingsleider havo: dhr. Florisse informatie leerling-coordinator havo BB: mw.

Nadere informatie

Cambridge Engels. vwo

Cambridge Engels. vwo 2019 Cambridge Engels vwo Wat is Cambridge Engels? De Universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse taalvaardigheid ontwikkeld die internationaal erkend zijn en gelden als standaard.

Nadere informatie

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg Amsterdam, september 207 PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg 207-208 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit jaar is het zover,

Nadere informatie

De onderbouw: klas 1,2,3 havo/vwo en klas 1en 2 mavo

De onderbouw: klas 1,2,3 havo/vwo en klas 1en 2 mavo TOETSBELEID GROEN VAN PRINSTERER Lyceum, onderdeel van de Lentiz onderwijsgroep juli 2009 A De onderbouw: klas 1,2,3 havo/vwo en klas 1en 2 mavo A.1 Begripsbepalingen A.2 Aantal toetsen A.3 Moment van

Nadere informatie

Voorwoord. Aan de examenkandidaten van 3 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2015

Voorwoord. Aan de examenkandidaten van 3 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2015 Voorwoord Aan de examenkandidaten van 3 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2015 Beste leerlingen van 3 mavo/vmbo-tl, Hier ligt voor je het Programma van

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

HAVO 5. 2. Het examenreglement voor HAVO 2015 2017. 3. Bijlage. Programma van toetsing en afsluiting 2009-2011 HAVO-5 1

HAVO 5. 2. Het examenreglement voor HAVO 2015 2017. 3. Bijlage. Programma van toetsing en afsluiting 2009-2011 HAVO-5 1 . Het programma van toetsing en afsluiting 205 207 per examen een overzicht van alle testen, praktische opdrachten en handelingsdelen met omschrijving van de stof en de toetssoort die meetellen voor het

Nadere informatie

OVER CIJFERS GESPROKEN...

OVER CIJFERS GESPROKEN... INLEIDING De bevorderingsnormen geven de ondergrens aan van de studieresultaten van de leerling om bevorderd te kunnen worden naar een hoger leerjaar in dezelfde opleiding. Als een leerling niet aan deze

Nadere informatie

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven PT VWO 4 Versneld programma 209-2020 Cohort 209-2022 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave Voorwoord.. 2 PT per vak.. Regeling voor doubleurs.. 9 Versneld PT VWO 4 209-2022 vastgesteld september 209 VOORWOORD

Nadere informatie

2. Het examen. Voor de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg is geen examenprogramma vastgesteld.

2. Het examen. Voor de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg is geen examenprogramma vastgesteld. 2. Het examen 2.1 Het examenprogramma Het examenprogramma bestaat uit een kerndeel en uit een verrijkingsdeel. De eindtermen die in hoofdstuk 3 en 4 worden beschreven, zijn in exameneenheden gegroepeerd.

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 VWO

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 VWO PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 VWO 2018-2019 Inleiding Het eindexamen Het examen bestaat uit twee delen: het schoolexamen(se) en het centraal examen (CE). In dit boekje staat alle informatie voor

Nadere informatie

Voor de klassen 1, 2 (vwo, havo en mavo) en 3 vwo en 3 havo geldt:

Voor de klassen 1, 2 (vwo, havo en mavo) en 3 vwo en 3 havo geldt: Bevorderingsnormen Lyceum Ypenburg 2015 2016 Onderbouw vwo: Klas 1, 2, 3 gymnasium Klas 1, 2, 3 atheneum Klas 1 atheneum/havo Onderbouw havo: Klas 1 en 2 havo Onderbouw mavo: Klas 1 en 2 mavo Klas 1 havo/mavo

Nadere informatie

LANDSEXAMEN VWO

LANDSEXAMEN VWO Examenprogramma BIOLOGIE V.W.O. LANDSEXAMEN VWO 2017-2018 1 Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het commissie-examen. Het centraal examen wordt afgenomen in één zitting van

Nadere informatie

8 keer genoemd: Praktische opdrachten (meer dan gebruikelijk en/of over andere onderwerpen dan gebruikelijk)

8 keer genoemd: Praktische opdrachten (meer dan gebruikelijk en/of over andere onderwerpen dan gebruikelijk) Uitkomsten van de enquête naar het schoolexamenprogramma Natuurkunde Als u aan de slag gaat met de checklist schoolexamens voor het vak natuurkunde, kan het voor u en uw sectie interessant zijn kennis

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

KENNISMAKINGSAVOND KLAS 3 VMBO TL

KENNISMAKINGSAVOND KLAS 3 VMBO TL KENNISMAKINGSAVOND KLAS 3 VMBO TL Maandag 29 september 2014 Welkom Even voorstellen Team 3 TL Mentoren 3T1: de heer Remerij 3T2: de heer van de Velde 3T3: mevrouw Wuytack 3T4: de heer Kemp Teamleider:

Nadere informatie

Uitkomsten van de enquête naar het schoolexamenprogramma Duits.

Uitkomsten van de enquête naar het schoolexamenprogramma Duits. Uitkomsten van de enquête naar het schoolexamenprogramma Duits. Als u aan de slag gaat met de checklist schoolexamens voor het vak Duits, kan het voor u en uw sectie interessant zijn kennis te nemen van

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst p. 4-5 4. Overgang

Nadere informatie

Overgangsnormen

Overgangsnormen Overgangsnormen 2017-2018 Inhoud Algemene opmerkingen over de rapportage 2 Inleiding 2 1. Uitgangspunten 2 Zak-slaag regeling vwo en havo 3 Zak-slaag regeling mavo en vmbo 3 2. Afspraken 4 3. Revisie 4

Nadere informatie

Toetsbeleid J.S.G. Maimonides voor de klassen 1 t/m 3, klas 4 h, klas 4 v, klas 5 v

Toetsbeleid J.S.G. Maimonides voor de klassen 1 t/m 3, klas 4 h, klas 4 v, klas 5 v Toetsbeleid J.S.G. Maimonides voor de klassen 1 t/m 3, klas 4 h, klas 4 v, klas 5 v Schooljaar 2017-2018 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Overzicht van verschillende toetsvormen... 3 3 Voorwaarden proefwerken...

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 EN 5 (locatie Dieren) Versie september 2018

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 EN 5 (locatie Dieren) Versie september 2018 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING EN 5 (locatie Dieren) 2018-2020 Versie september 2018 PTA HAVO aardrijkskunde 2018-2020 Leerjaar Onderwerp B1 Gebieden op de grens van arm en rijk Schriftelijk P1 100

Nadere informatie

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar 2018-2019 Pagina 1 van 7 Leiden, september 2018 Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvang je het Programma van Toetsing

Nadere informatie

Overgangsnormen

Overgangsnormen Overgangsnormen 2016-2017 Inhoud Algemene opmerkingen over de rapportage 2 Inleiding 2 1. Uitgangspunten 2 Zak-slaag regeling vwo en havo 3 Zak-slaag regeling mavo en vmbo 3 2. Afspraken 4 3. Revisie 4

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 13vwo6

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 13vwo6 Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 13vwo6 2013/2014 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12vwo6. Lees de studiewijzer goed door en stel je op

Nadere informatie

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven

PTA VWO 4. Versneld programma Cohort Eckartcollege Eindhoven PTA VWO 4 Versneld programma 206-207 Cohort 206-209 Eckartcollege Eindhoven Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... INTRODUCTIE... 2 PTA PER VAK... Versneld PTA VWO 4 206 vastgesteld september 206 Introductie In

Nadere informatie

PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie kaderberoepsgerichte leerweg

PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie kaderberoepsgerichte leerweg PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie kaderberoepsgerichte leerweg 207-208 Amsterdam, september 207 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit jaar

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3 PTA 4 Biologie 5 Economie 6 Kunstvakken 1 7 Maatschappijleer 8 Maatschappelijke stage 9 Sectorwerkstuk 10.

Inhoud. Voorwoord 3 PTA 4 Biologie 5 Economie 6 Kunstvakken 1 7 Maatschappijleer 8 Maatschappelijke stage 9 Sectorwerkstuk 10. PTA Mavo 3 sep-17 Inhoud Voorwoord 3 PTA 4 Biologie 5 Economie 6 Kunstvakken 1 7 Maatschappijleer 8 Maatschappelijke stage 9 Sectorwerkstuk 10 Pagina 2 Geachte ouder, beste leerling, Hierbij ontvangen

Nadere informatie

Havo-4 Augustus 2016

Havo-4 Augustus 2016 Havo-4 Augustus 2016 Voorstellen Dhr. Legierse Teamleider Havo Dhr. de Vries Mevr. Vlot Dhr. Janssen Mevr. Huisman Mentoren Havo Programma Havo-4 19.15 uur ontvangst met koffie en thee in de aula 19.30

Nadere informatie

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo 1 Schoolexamenwijzer Helicon vmbo Inhoud 1. Schoolexamen 2. Wat is een PTA? 3. Examens Schoolexamen Centraal examen 4. Tijdens het schoolexamen Wordt met een beperking zoals dyslexie rekening gehouden

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. Vak: Scheikunde 2f vwo

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. Vak: Scheikunde 2f vwo PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Vak: Scheikunde 2f vwo Inleiding Bij Scheikunde werken we met de methode Chemie Overal (4 vwo, 5 vwo en 6 vwo) van Noordhoff. De leerstof die behandeld wordt, komt

Nadere informatie

PTA Engels Basis Kijkduin, Statenkwartier cohort 14-15-16

PTA Engels Basis Kijkduin, Statenkwartier cohort 14-15-16 Het schoolexamen voor het vak Engels wordt in leerjaar 3 en 4 afgenomen over de onderdelen: - gespreksvaardigheid - leesvaardigheid - kijkvaardigheid - schrijfvaardigheid - luistervaardigheid In alle voortgangscontroletoetsen

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Basisberoepsgerichte Leerweg Leerjaar 4 2014-2015 Adres Industrieweg 4 4041 CR Kesteren T (0488) 48 13 10 E info.vk@helicon.nl Nederlands Leerjaar 4 BB PTA Periode

Nadere informatie

De slaag-/zakregeling staat tevens in dit boekje genoteerd. Daarmee weet je precies waar je aan moet voldoen om je diploma mavo/vmbo-tl te behalen.

De slaag-/zakregeling staat tevens in dit boekje genoteerd. Daarmee weet je precies waar je aan moet voldoen om je diploma mavo/vmbo-tl te behalen. Aan de examenkandidaten van 4 mavo/vmbo-tl Ter informatie aan hun ouder(s) en/of verzorger(s) Bergen NH, september 2016 Beste examenkandidaten van 4 mavo/vmbo-tl, Hier ligt voor je het Programma van Toetsing

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VMBO-T 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie