Light - scan. Met je groep aan de slag met het programma Groepsontwikkeling. Wist je dat...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Light - scan. Met je groep aan de slag met het programma Groepsontwikkeling. Wist je dat..."

Transcriptie

1 Light - scan

2 Met je groep aan de slag met het programma Groepsontwikkeling Wat goed dat je met je groep belangstelling hebt voor de light-scan van het programma Groepsontwikkeling! Kwaliteit en continuïteit van je Scoutinggroep kennen veel invalshoeken en we hopen dat de inhoud van deze light-scan jou en de andere kaderleden van je groep inspireert. Bovendien hopen we dat deze lightscan je ook een enthousiasmerend voorproefje geeft op het complete programma Groepsontwikkeling in de verdere toekomst! Deze light-scan is een praktische en beknopte uitwerking van de methode Groepsontwikkeling waar je als groep zelf mee aan de slag kunt gaan. De light-scan is bedoeld om de periode te overbruggen waarin je als groep graag aan het werk wilt met Groepsontwikkeling, maar nog niet aan de beurt bent in de regio. In de light-scan staat een schat aan informatie zoals de methodiekbeschrijving, hoe je statistische gegevens over je groep boven water kunt krijgen en handige vragenlijsten. De light-scan biedt je groep de mogelijkheid alvast een start te maken met Groepsontwikkeling. Wij wensen jullie veel succes en zeker ook plezier. Voor vragen of advies staan wij voor jullie klaar. Programma Groepsontwikkeling Light - scan Wist je dat... een groep met 100 leden in staat is 70% van de nieuwe kaderleden vanuit de eigen groep te werven? een groep met 100 leden een groter netwerk heeft, meer financiële armslag en in het algemeen wat meer mogelijkheden dan een kleinere groep? de meeste leden minder dan 1 speltak lid blijven, een kleiner deel 2 speltakken en een nog veel kleiner deel 3 speltakken (of langer). Het maakt geen verschil hoe oud iemand is als hij of zij lid wordt? roepen die een breder aanbod hebben, eenvoudiger in staat zijn nieuwe leden te werven? Bijvoorbeeld een aanbod van jongens, meisjes en een gemengde speltak in dezelfde leeftijdsgroep of een water- of luchtspeltak naast een landspeltak. Deel je ervaringen met ons. Heb je tips of vragen over het gebruik van deze light-scan of goede aanvullingen, zodat we hem voor andere groepen nog beter kunnen maken. Laat het ons dan weten via groepsontwikkeling@scouting.nl

3 Inhoud: 1. Inleiding Light-scan Tips om aan het werk te gaan Checklist voor de kwaliteit van je groep Is mijn groep een florerende groep, 05 risicogroep of groep met urgentie? 6. Intern onderzoek Extern onderzoek Procesvoorbeeld light-scan Meer informatie 09 Bijlage 1: 10 Checklist kwaliteit Bijlage 2: 12 Voorbeeld vragenlijst voor ouders, jeugdleden en kaderleden. 1. Inleiding Waarom is het programma Groepsontwikkeling opgezet? De afgelopen 20 jaar zijn er 300 Scoutinggroepen verdwenen. Op dit moment verliezen we gemiddeld 13 groepen per jaar. Dit betekent dat Scouting over 100 jaar niet meer bestaat, tenzij we actief iets aan deze problematiek gaan doen! De onderzoeken naar de ledenontwikkeling van Scouting Nederland laten een duidelijk beeld zien: de daling van ons ledenaantal wordt bepaald door de levensvatbaarheid en capaciteit van onze groepen. Om een sterke vereniging te blijven en zoveel mogelijk kinderen te laten genieten van Scouting, zullen we dus nog meer moeten investeren in de ontwikkeling van Scoutinggroepen. Het programma Groepsontwikkeling heeft een methodiek ontwikkeld, die ook daadwerkelijk verschil kan maken bij groepen. Deze methodiek stimuleert groepen zo om een lerende organisatie te worden en nog meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen ontwikkeling. Het programma Groepsontwikkeling blijft groepen continu ondersteunen en komt regelmatig bij ze terug zodat groepen kunnen blijven werken aan hun eigen ontwikkeling. Wat is het programma Groepsontwikkeling? Het programma Groepsontwikkeling biedt groepen de gelegenheid zichzelf te toetsen en stil te staan bij gewenste veranderingen met de hulp van twee externe organisatiecoaches en een unieke methodiek. Met het inzicht dat een groep daarmee krijgt, kunnen zij bewuster kijken naar het beleid op lange termijn en gewenste actiepunten op korte termijn. Daarnaast wordt de groep begeleid bij de uitvoering van het eigen actieplan. Het actieplan wordt binnen vijf maanden gemaakt. De uitvoering hiervan is het begin van een verbetercyclus voor je groep. Het doel van het programma Groepsontwikkeling is te komen tot: 1. vitale Scoutinggroepen 2. groei. Dit willen we bereiken door: groepen inzicht te geven in de eigen ontwikkelkansen groepen te ondersteunen bij de totstandkoming van kwaliteitsplannen groepen te ondersteunen bij de werving van kaderen jeugdleden monitoren en kennisontwikkeling op het gebied van groepsmanagement en ledenontwikkeling ondersteuning bij de implementatie van nieuwe producten en diensten van de vereniging. 01.

4 2. Light-scan Wat is de light-scan van het programma Groepsontwikkeling? Hierin is de methode Groepsontwikkeling zo uitgewerkt dat je er als groep zelf mee aan de slag kunt gaan. De light-scan is bedoeld om de periode te overbruggen waarin je als groep graag aan het werk wilt, maar nog niet aan de beurt bent in de regio. Ermee aan het werk gaan biedt je de mogelijkheid alvast een start te maken met Groepsontwikkeling. Wat levert de light-scan je groep op? Inzicht in de kwaliteit van je groep Inzicht in factoren die je huidige en toekomstige ledenontwikkeling beïnvloeden Gesprek binnen je groep over verbetermogelijkheden en oplossingen Stilstaan bij hetgeen er al goed gaat in de groep Inzicht in de mening van ouders, jeugdleden of externen over de groep Een reden om contacten met andere Scoutinggroepen of externen aan te gaan om aan verbeteringen voor je groep uit te werken. De light-scan is een afgeleide versie van het programma Groepsontwikkeling. We raden je aan hier met je groep zeker mee aan de slag te gaan, maar als je het maximum uit de ontwikkelde methode wilt halen, zorg dan dat jouw groep met de regio afspreekt wanneer je aan de beurt bent om mee te doen aan het door Scouting Nederland begeleide programma Groepsontwikkeling. Door met de light-scan aan het werk te gaan kun je op een later moment nog steeds deelnemen aan het begeleide programma Groepsontwikkeling en een volledig overzicht te krijgen waar jouw groep staat en naartoe wil. Wat biedt het door Scouting Nederland begeleide programma Groepsontwikkeling je extra ten opzichte van de light-scan? Begeleiding door 2 deskundige coaches De vragenlijsten worden voor je uitgezet en tot rapportages verwerkt Vergelijkingen van de uitkomsten tussen hetgeen in jouw groep gebeurt en wat in andere groepen (regionaal en landelijk) plaatsvindt Je neemt kennis van beschikbare ondersteuning die voor jouw groep relevant is Actuele informatie over nieuwe ontwikkelingen Je hebt direct invloed op verbeteringen binnen de vereniging Doordat jouw groep deelneemt aan de onderzoeken biedt dit de vereniging ook de gelegenheid data te verzamelen over wat er in groepen gebeurd. Hierdoor kunnen signalen tijdig worden opgepakt en de ondersteuning worden verbeterd. 02.

5 3. Tips om aan het werk te gaan Voorbespreken in de groepsraad Het onderwerp Groepsontwikkeling kan voor een groep een ingrijpende keuze zijn. Het is spannend en tegelijkertijd heel nuttig en soms zelf noodzakelijk om je groep eens tegen het licht te houden. Het is fijn als de hele groep de meerwaarde van Groepsontwikkeling ook ziet. De eerste stap is het voorbespreken van Groepsontwikkeling in de groepsraad. Daarvoor kun je gebruik maken van een standaard powerpointpresentatie die je kunt aanvullen met informatie over je groep. Kies voor onafhankelijke (externe) begeleiding Kies iemand die je vertrouwt en voldoende deskundig vindt, bijvoorbeeld een bekende van de groep, een oud-kaderlid of ouder. Vraag hem/haar om dit proces in jullie groep te begeleiden. Voordelen hiervan zijn dat: er sprake is van onpartijdige gespreksleiding alle leden van de groep in de gelegenheid zijn aan de discussies deel te nemen er iemand is die de uitkomsten van alle vragenlijsten, mocht je hier gebruik van maken, anoniem kan verwerken. Keuzepakket Je hoeft niet alle onderdelen uit deze light-scan te gebruiken. Kies als groep met welk deel van de light-scan en bij welke doelgroep je de enquêtes wilt uitzetten. Je hoeft niet alles tegelijk te doen. Je kunt kiezen uit: een checklist voor de kwaliteit van je groep als startpunt (zie bijlage 1) één of meer onderzoeken als startpunt (zie bijlage 2) een open methode om het gesprek met elkaar te voeren combinaties hiervan. De vragenlijsten zijn voorbeelden, waar je naar eigen inzicht vragen wel of niet uit gebruikt. Kies wat voor jouw groep van belang lijkt. Open methode Je kunt ook onafhankelijk van de enquêtes een open bijeenkomst of workshop organiseren om, eventueel met behulp van de vragen van de light-scan, een analyse op de groep uit te voeren. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld alle kader- en of bestuursleden uitnodigen voor een bijzondere groepsraad. Tijdens die bijeenkomst kun je in kleine samengestelde groepjes laten opschrijven welke thema s in de groep goed lopen, wat loopt minder goed, wat zijn kansen en wat zijn bedreigingen in de omgeving van de groep. Een andere vraagstelling kan zijn: waar zijn we als groep goed in, waar kunnen we verbeteren en benoem waar we afscheid van willen nemen. Haal hier vervolgens thema s uit waar je samen mee aan het werk wilt gaan. Hier formuleer je concrete verbeterplannen of projectdoelen op. Spreek per project af wie hierin de kartrekker is en wie er verder aan meewerken. Als het veel thema s zijn, kies dan welke het belangrijkste gevonden worden om als eerste aan te pakken. De andere thema s bewaar je voor de toekomst. 03.

6 Light - scan 4. Checklist voor de kwaliteit van je groep De checklist om de kwaliteit van je groep te bepalen (zie ook bijlage 1), is geordend rond de vijf succesfactoren van Groepsontwikkeling: Scoutingspel Vrijwilligers(beleid) Accommodaties & materiaal Bestuur & organisatie Financiën. Deze vijf factoren wil je als groep allemaal op orde hebben. Als één van deze vijf factoren niet goed zit, dan heeft dit een negatief effect op de andere vier. Op hoe meer vragen je als groep bevestigend antwoord, hoe hoger de kwaliteit en de kansen voor je groep. Deze checklist kun je laten invullen door de teamleiders en/of het groepsbestuur en/of door alle kaderleden. De resultaten van de checklist kun je na ordening weer in de groepsraad presenteren en daaruit conclusies trekken, een beleidsplan opstellen en een actieplan uitwerken. Een voorbeeld van de checklist vind je in bijlage

7 5. Is mijn groep een florerende groep, risicogroep of groep met urgentie? In Scouts Online kun je voor je eigen groep een tabblad vinden waarin de statistieken van je groep zijn opgenomen. Bestuursleden van de groep kunnen deze informatie zien. Alle leden van het bestuur, zoals in Scouts Online geregistreerd, kunnen deze informatie inzien. Statistieken op groepsniveau zijn op de volgende manier te benaderen / in te zien: Log in met je rol als bestuurslid binnen je Scoutinggroep Klik/Kies aan de linkerkant Mijn gegevens Klik/Kies onder Mijn gegevens op Mijn groep Klik/Kies op het tabblad statistieken. Zoek hierin: 1. Het hoogste aantal leden dat je groep vanaf 1986 heeft 2. Het huidige ledenaantal 3. Of er de laatste 5 jaar van een ledendaling of groei sprake is. 05.

8 Light - scan Definities: Een florerende groep heeft op dit moment tussen de 70% en 100% van het hoogste aantal leden sinds Laat jouw groep de afgelopen 5 jaar een groei zien, dan lijkt het voorspoedig te gaan. Mogelijk kan jouw groep andere groepen of de regio van dienst zijn. Ook hebben jullie mogelijk goede initiatieven waar andere groepen ook iets aan hebben. Laat jouw groep de afgelopen 5 jaar een dalende trend zien, dan kan het geen kwaad te kijken wat er aan de hand is en na te denken wat je kunt doen om de situatie te verbeteren. De light-scan kan jullie hierbij helpen. Een risicogroep heeft op dit moment tussen de 40% en 70% van het hoogste aantal leden van de groep sinds Laat jouw groep de afgelopen 5 jaar een groei zien, dan heeft het zin te kijken welke oorzaken je hiervoor kunt vinden. Vooral verder mee gaan of er meer van doen! Laat jouw groep een dalende trend zien de afgelopen 5 jaar, dan is er beslist werk aan de winkel. Overleg met je regio wanneer jouw groep deel kan nemen aan het programma Groepsontwikkeling, gebruik de light-scan of neem contact op met de regio om te horen of er andere opties zijn die jouw groep helpen. Een groep met urgentie (of crisisgroep) kenmerkt zich doordat er op dit moment minder dan 40% van het ooit gehaalde maximale aantal leden van de groep lid is en/ of de groep minder dan 25 leden heeft. De methode van het programma Groepsontwikkeling lijkt in eerste instantie onvoldoende om jouw groep te ondersteunen. Wil je als groep met urgentie het tij keren, dan zijn ingrijpende veranderingen en besluiten nodig. Een andere optie kan het zijn om een samenwerking met een groep in de buurt te zoeken. 06.

9 6. Intern onderzoek Kwalitatief intern onderzoek: Klanttevredenheidsonderzoek In bijlage 2 staan voorbeelden van vragenlijsten voor enquêtes onder ouders, jeugdleden en kaderleden. Gebruik uit deze vragenlijsten die vragen die voor jouw groep van belang lijken. Op internet is gebruik te maken van gratis tools voor het uitzetten en verwerken van de uitkomsten. Mogelijkheden voor gratis online enquêtes zijn: Of kies de gratis trial (van 3 dagen) bij Questback: De mogelijkheden voor google worden uitgelegd bij: Kwalitatief intern onderzoek: Statistische gegevens ledenontwikkeling De ledenontwikkeling van de eigen groep is in Scouts Online te vinden. Zie de informatie bij hoofdstuk 4 om dit in beeld te krijgen. 7. Extern onderzoek Daarnaast is ook een toetspunt voor de kwaliteit van de groep de ontwikkelingen in de omgeving van de groep. Gegevens over het aantal gezinnen met kinderen in de buurt kun je via de website van de meeste gemeentes vinden of via en Kijk ook of je prognoses van de demografische ontwikkelingen in de toekomst kunt vinden. Hoe ziet in jouw omgeving de bevolking eruit over 2, 3, 4 of 5 jaar. Aandachtspunten hierbij zijn: toename/afname aantal jeugdleden in je groep toename/afname jongens/meisjes binnen de groep toename/afname aantal speltakleiders/sters ontwikkeling van het aantal gezinnen met kinderen in de buurt (zie gemeente of CBS data) ontwikkeling in de buurt met betrekking tot een veranderende samenstelling van de bevolking concurrentie andere verenigingen of aanbieders van vrijetijdsactiviteiten. Ben je van mening dat jouw groep een gezonde en goed georganiseerde groep is, overweeg dan een aantal interviews uit te voeren met externe partijen. Vraag hen wat ze van de groep vinden en welke kansen ze voor Scouting (of jouw groep) zien. Denk hierin bijvoorbeeld aan: de gemeente welzijnsorganisaties de vrijwilligerscentrale scholen waar de jeugdleden van de groep vandaan komen sportclubs maatschappelijke organisaties zoals Staatsbosbeheer, IVN, landschapsbeheer Nederland. bedrijven die actief zijn in jullie buurt en die waarde hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. 07.

10 8. Procesvoorbeeld light-scan Voorbespreken light-scan groepsraad Inhalen van onafhankelijk begeleiding Uitvoeren light-scan bij... Bespreken resultaten groepsraad Toelichting procesvoorbeeld light-scan 1. Voorbespreken light-scan in de groepsraad wat is het? willen we met de light-scan aan het werk? hoe gaan we het aanpakken? wanneer zijn we aan de beurt in het door Scouting Nederland begeleide programma? zie ook hoofdstuk 3: Tips om aan het werk te gaan. 2. Benader onafhankelijke begeleiding zie hoofdstuk 3: Tips om aan het werk te gaan Afspraken maken en uitvoeren Voortgangs bewaking afspraken Evaluatie en terugkoppeling aan ouders, leiding, leden, bestuur Uitvoeren light-scan bij kies welke van de enquêtes je wilt gebruiken kies welke vragen je per enquête wilt opnemen kies of je met je kwaliteitsscan wilt werken kies of je met de open methode wilt werken (zie hoofdstuk 3: Tips om aan het werk te gaan) kies voor een combinatie van bovenstaande elementen. Vervolgens: zoek op internet een gratis te gebruiken onderzoekstool vooraf informeren van ouders en jeugdleden. 4. Bespreken resultaten groepsraad 5. Afspraken maken en uitvoeren 6. Afspraken voortgangsbewaking besluit vooraf wie dit binnen de groep op zich neemt. 7. Evaluatie en terugkoppeling aan: leiding leden en ouders externen breng jullie ervaring in de regio in en zoek samenwerking met andere groepen in de regio met betrekking tot de uitvoering van acties. 08.

11 Light - scan 9. Meer informatie Op de website van Scouting Nederland komen steeds meer downloads voor groepsbestuurders. Je moet inloggen op dan naar downloads. Hier zijn onder andere de volgende producten te vinden: Wervingsprofielen voor bestuursleden en leidinggevenden. Verschillende onderzoeken zoals samenvatting ledenontwikkeling Scouting Nederland levensverwachting van een Scoutinggroep Veel bestaande materialen zijn geüpdate en via de productencatalogus beschikbaar over onderwerpen als: Lokaal beleid Veiligheid Verzekeringen Financiën Communicatie Spel Vrijwilligers(beleid) De regio heeft ook informatie rond Groepsontwikkeling. Neem contact op met je regio om te kijken wat zij voor jullie groep kunnen betekenen. Ook het landelijk servicecentrum heeft veel informatie. Mail je vragen over het programma Groepsontwikkeling naar groepsontwikkeling@scouting.nl Deel je ervaringen met ons. Heb je tips of vragen over het gebruik van deze light-scan of goede aanvullingen, zodat we hem voor andere groepen nog beter kunnen maken. Laat het ons dan weten via groepsontwikkeling@scouting.nl 09.

12 BIJLAGE 1: CHECKLIST KWALITEIT Scoutingspel Er zijn voldoende jeugdleden bij alle speltakken In alle speltakken wordt vanuit de spelvisie SCOUTS gewerkt In alle speltakken wordt met de 8 activiteitengebieden gewerkt Er is sprake van een doorlopende leerlijn tussen de speltakken, waarin binnen de groep afspraken zijn over nieuwe uitdagingen per leeftijdsgroep Tijdens weekenden en kamp vinden bij alle speltakken uitdagende Scoutingactiviteiten plaats Er zijn jaarlijks minimaal 2 grote activiteiten waar de hele groep bij betrokken is Alle speltakken doen minimaal 1 keer per jaar mee aan regionale, landelijke of internationale activiteiten De groep heeft 3 (of meer) opeenvolgende speltakken Van alle ooit overgevlogen of nieuwe welpen wordt 75% uiteindelijk scout Spelteams hebben onderling overleg met elkaar Alle stafteams werken met planningen voor meerdere maanden De groep heeft een jaarkalender die bekend is bij de leden van de groep De stafteams van bevers en welpen hebben jaarlijks contact met meer dan de helft van de ouders Alle stafteams organiseren minimaal 1 keer per jaar een bijeenkomst waar ouders van leden bij aanwezig zijn Het protocol ongewenst gedrag is bij alle stafteams bekend Er zijn voldoende CWO-gemachtigden aan boord als het een waterspeltak/groep betreft Vrijwilligers(beleid) Er zijn voldoende kaderleden voor alle spelteams Nieuwe kaderleden worden goed opgevangen en begeleid Van de 5 nieuwe kaderleden komt minimaal 1 kaderlid van buiten de groep binnen Nieuwe kaderleden van buiten de groep vragen een VOG aan De groep toont minimaal 2 keer per jaar haar waardering voor de kaderleden De groep organiseert minimaal 1 keer per jaar een activiteit voor de kaderleden Kaderleden stromen na 3 of 4 jaar door naar een nieuwe speltak of functie Het bestuur is voldoende op de hoogte van het functioneren van de stafteams en grijpt in waar dit nodig is Miniaal 60% van de kaderleden is gekwalificeerd Het bestuur neemt initiatief om de kwaliteit van leiding en bestuursleden op peil te houden In ieder stafteam is iemand aanwezig met voldoende kennis van EHBO Leiding van verschillende speltakken ontmoet elkaar ook buiten de opkomsttijden in het weekend De groep heeft een praktijkbegeleider voor Scouting Academy Light - scan 10.

13 BIJLAGE 1: CHECKLIST KWALITEIT Accommodaties & materiaal Het gebouw (of gebouwen) waar de groep gebruik van maakt zijn aan de buitenzijde herkenbaar als Scouting Het gebouw is voor buitenstaanders goed te vinden (bewegwijzering is op orde) Iedere speltak heeft een eigen ruimte/lokaal Er is voldoende speelruimte binnen en buiten Het gebouw voldoet aan alle eisen omtrent (brand)veiligheid Er is een gebruikersvergunning Het gebouw is hygiënisch (wordt regelmatig goed schoongemaakt) Er is sprake van een gebouwbeheerder Er is een materiaalmeester Het gebouw is rolstoelvriendelijk Er is voldoende kampeer-, varend- en spelmateriaal Het gebouw is goed bereikbaar voor hulpdiensten Bestuur & organisatie Alle functies in het bestuur (voorzitter, penningmeester, secretaris, groepsbegeleider) zijn actief ingevuld Er is sprake van ouderparticipatie in de groepsraad Er is een meerjarenbeleid en een werkplan voor de groep Er is minimaal 4 keer per jaar een groepsraad Alle kaderleden worden helder en bijtijds op de hoogte gehouden van de beslissingen en lopende zaken van de groep Er is een gedragscode binnen de groep Er is een website met actuele informatie en contactgegevens over de groep Het groepsbestuur heeft 2 keer per jaar (of meer) contact met de gemeente De lokale media besteden minimaal 2 keer per jaar aandacht aan onze groep De groep is aanwezig bij de regioraad De groep laat zich minimaal 2 keer per jaar zien met activiteiten in de wijk/dorp/stad De doelstellingen van Scouting Nederland worden minimaal 1 keer per jaar met de kaderleden besproken De administratieve processen zijn goed georganiseerd en op orde (denk hierbij aan ledenadministratie of adequate post- en mailafhandeling) De groep heeft een systeem om oud-leden aan de groep te binden Financiën Er is een jaarlijkse begroting en financieel overzicht De groep heeft voldoende financiële middelen voor de speltakken en de aanschaf van nieuw (kampeer)materiaal Voor het onderhoud en vernieuwen van materialen en/of accommodatie worden reserveringen gedaan De groep heeft een gezonde financiële toekomst De groep is bekend met regelingen voor sociale minima in de eigen woonplaats De groep legt jaarlijks ongevraagd aan ouders verantwoording af over de financiën 11.

14 BIJLAGE 2: Voorbeeld vragenlijst ouders 1. Van welke speltak is uw zoon/dochter lid? 2. Hoe oud was uw zoon/dochter toen het lid werd van Scouting? 3. Wie is in eerste instantie op het idee gekomen om een kijkje bij de Scoutinggroep te nemen? 4. Geef (bijvoorbeeld met een rapportcijfer of in goed/voldoende/onvoldoende) aan hoe tevreden u bent over: Clubgebouw en terrein van de groep? Bereikbaarheid van het clubgebouw? De leiding van uw kind. De activiteiten die uw kind kan doen bij de groep. Het spelmateriaal van de groep? Het tijdstip van de bijeenkomsten? Het aantal leden van de speltak van uw kind? De sfeer in de speltak van uw kind? De sfeer in de hele Scoutinggroep? 5. Wat zijn volgens u de sterke kanten van de Scoutinggroep van uw zoon/dochter? 6. Wat zijn volgens u de minder sterke kanten van de Scoutinggroep? 7. Welk rapportcijfer geeft u in het algemeen voor de kwaliteit van het activiteitenprogramma waar uw zoon/dochter aan deelneemt? 8. Welk rapportcijfer geeft u in het algemeen voor de kwaliteit van de begeleiding van uw zoon/dochter? 9. Zou u andere ouders aanraden om hun zoon/dochter lid van Scouting te laten worden? 10. Wat zou u de andere ouders dan vertellen over Scouting? 11. Wat vind u over het algemeen van de hoogte van de contributie en de evt. bijkomende kosten? 12. De Scoutinggroep is bezig om de kwaliteit en veiligheid van de activiteiten nog beter te maken. Bent u bereidt daar wat meer contributie voor te betalen? 13. Hoeveel zou u per maand maximaal meer willen betalen voor de verbetering van de kwaliteit en veiligheid van de activiteiten? 14. Mogen wij u benaderen om zo nu en dan als vrijwilliger de Scoutinggroep een handje te helpen? Zo ja, dan graag hier uw contactgegevens invullen (tel of mail) Welke algemene opmerkingen wilt u nog aan de groep meegeven: Light - scan 12.

15 BIJLAGE 2: voorbeeld vragenlijst jeugdleden 1. Wat is je leeftijd? 2. Geslacht? 3. Van welke speltak ben je lid? 4. Hoe oud was je toen je lid werd van Scouting? 5. Waarom ben je toen lid geworden van Scouting? 6. Wat zijn voor jou de belangrijkste redenen om nu nog lid te blijven van jouw Scoutinggroep? 7. Omschrijf in je eigen woorden wat je het leukste vindt aan jouw Scoutinggroep. 8. Omschrijf in je eigen woorden wat je het minst leuk vindt aan jouw Scoutinggroep. 9. Geef (bijvoorbeeld met een rapportcijfer of in goed/voldoende/onvoldoende) aan hoe tevreden je bent over: Clubgebouw en terrein van de groep? Bereikbaarheid van het clubgebouw? De leiding van jouw speltak? De activiteiten die je doet bij jouw groep? Het spelmateriaal van de groep? Het tijdstip waarop jouw speltak samenkomt? Het aantal leden van jouw speltak? De sfeer in jouw speltak? De sfeer in de hele groep? 10. Welk rapportcijfer geeft je voor het activiteitenprogramma van jouw speltak? 11. Welk rapportcijfer geeft je voor de leiding van jouw speltak? 12. Hoe lang denk je nog lid te blijven van Scouting? 13. Zou je andere jongeren aanraden ook op Scouting te gaan? 14. Waarom zou je andere jongeren aanraden ook op Scouting te gaan? 15. Waarom zou je andere jongeren niet aanraden om op Scouting te gaan? 16. Zijn er dingen die jouw Scoutinggroep nog leuker maken? Light - scan 13.

16 BIJLAGE 2: voorbeeld vragenlijst kaderleden 1. Wat is jouw functie in de groep? (je kunt meerdere functies invullen) 2. Wat is je geboortejaar? 3. Geslacht? 4. Hoeveel uren besteed je gemiddeld per week aan Scouting? (incl. voorbereidingen, vergaderingen, weekenden, cursussen etc.) 5. Ben je goed op de hoogte van beslissingen en lopende zaken in de groep? 6. Hoe vaak neem je zelf deel aan de groepsraad? 7. Is er in jouw groep een gedragscode voor kaderleden beschreven? 8. Vind je dat jij je meestal aan deze afspraken houdt en het goede voorbeeld geeft? 9. Vind je dat de (andere) leidinggevenden van jouw groep over het algemeen het goede voorbeeld geven in het omgaan met elkaar en met jeugdleden? 10. Vind je dat het bestuur over het algemeen het goede voorbeeld geeft in het omgaan met elkaar en met jeugdleden? 11. Weet je dat er vanuit Scouting Nederland een algemeen protocol is gemaakt voor het omgaan met ongewenst gedrag in de groep? 12. Vind je dat de website van jouw groep goed wordt bijgehouden met actuele informatie? 13. Ben je goed op de hoogte van beleid en lopende zaken in de regio? 14. Kun je de doelstelling van Scouting Nederland hieronder in je eigen woorden omschrijven? 15. Zijn er voldoende financiële middelen voor de activiteiten van speltakken en de aanschaf van nieuw (kampeer)materiaal? 16. Heeft jouw speltakteam voldoende leidinggevenden? 17. Hoe worden nieuwe kaderleden in jouw groep opgevangen en begeleid? 18. Wat vind je van de manier waarop jouw groep (groepsraad en groepsbestuur) waardering toont voor de kaderleden? 19. Kun je voorbeelden geven van de manier waarop de waardering blijkt van jouw groep voor de kaderleden? 20. Heb je het gevoel dat je door de andere leidinggevenden in je team voldoende wordt gewaardeerd? 21. Is het bestuur volgens jou voldoende op de hoogte van het functioneren van de leidingteams? 22. Grijpt het bestuur van jouw groep adequaat in op het functioneren van leidingteams als dat nodig is? 23. Heb jij zelf een bevoegdheid (start- en programmatraining) voor de speltak waar je nu leiding aan geeft? 24. Ben je op de hoogte van de mogelijkheden binnen de Scouting Academy voor jouw functie? 25. Is er in jouw speltakteam iemand aanwezig met voldoende kennis van EHBO? 26. Hoe vind je dat jij zelf functioneert? 27. Waar zou jij je zelf binnen Scouting verder in willen verbeteren/ontwikkelen? Light - scan 14.

17 BIJLAGE 2: voorbeeld vragenlijst kaderleden 28. Hoe zou volgens jou de kwaliteit van de leiding in jouw leidingteam verbeterd kunnen worden? 29. Neemt het bestuur voldoende initiatief om de kwaliteit van kaderleden op peil te houden en waaruit blijkt dit? 30. Wat vind je van de kwaliteit van het bestuur van jouw groep? 31. Hoe zou de kwaliteit van het bestuur verder verbeterd kunnen worden? 32. Ontmoet je ook kaderleden in je vrije tijd, buiten de activiteiten in de groep? 33. Weet je waar de nieuwe spelvisie SCOUTS voor staat? 34. Ken je de acht nieuwe activiteitengebieden? 35. Ken je het nieuwe spelmaterialen voor jouw speltak? 36. Houd jij en/of de jeugdleden van jouw speltak, bij het voorbereiden van opkomsten rekening met een evenwichtig gebruik van de 8 activiteitengebieden? 37. Hoeveel procent van de leden van jouw speltak vertrekt voordat ze overvliegen naar de volgende speltak? 38. Zijn er binnen het leidingteam afspraken over wat jeugdleden leren tijdens hun lidmaatschap van de speltak? 39. Zijn er in jouw groep afspraken over een doorlopende leerlijn tussen de jongere en oudere speltakken? 40. Hoe wordt er binnen de hele groep omgegaan met het nakomen van afspraken? 41. Hoe vind je dat je zelf omgaat met het nakomen afspraken? 42. Werkt jouw leidingteam met een activiteitenplanning voor meerdere maanden? 43. Hoe vaak per jaar doet jouw speltak mee aan een regionale of nationale en/of internationale activiteit? 44. Hoe worden meestal de opkomsten voor jouw speltak voorbereid? 45. Hoe worden de opkomsten na afloop meestal nabesproken? 46. Hoeveel procent van de activiteiten worden door jouw speltak in de buitenlucht gedaan? 47. Wat vind je over het algemeen zelf van de kwaliteit van het activiteitenprogramma van jouw speltak? Geef een rapportcijfer van 1 t/m Wat vind je het sterkste punt van het activiteitenprogramma in jouw speltak? 49. Wat vind je het belangrijkste verbeterpunt voor het activiteitenprogramma van jouw speltak? 50. Hoe vaak per jaar doen de leden van jouw speltak mee met een financiële actie voor de speltak of groep? 51. Zijn de wc s en sanitaire voorzieningen in de groepsaccommodatie over het algemeen goed schoon? 52. Is de keuken in de groepsaccommodatie over het algemeen goed schoon? 53. Noem de 3 sterkste punten van je groep 54. Noem 3 verbeterpunten voor je groep Light - scan 15.

18 BIJLAGE 2: voorbeeld vragenlijst kaderleden 55. We willen je hieronder een aantal stellingen voorleggen. Kies het antwoord dat het beste bij je past. Eens / niet mee eens: De taken in het leidingteam zijn evenwichtig verdeeld Ik heb nooit meningsverschillen met de andere leidinggevenden van mijn speltak over de omgang met jeugdleden Het is prettig samenwerken met de andere leid(st)ers in mijn team Onze groep heeft onvoldoende tradities Wij hebben een goede sfeer in de groep De leidingteams van de verschillende speltakken helpen elkaar als het nodig is In mijn leidingteam wordt goed geluisterd naar mijn mening In de groepsraad wordt goed geluisterd naar mijn mening Er zijn nooit conflicten tussen kaderleden in de groep We hebben niet genoeg regels in de groep Ik heb veel vrienden bij de groep Ik ben van plan volgend jaar door te gaan met leiding geven Ik ga met veel plezier naar de opkomsten Bestuursleden laten zich regelmatig zien bij activiteiten Het bestuur staat open voor vernieuwingen in de groep 56. Wil je verder nog iets opmerken over de groep of de enquête? Dan kun je dat hieronder kwijt. Light - scan 16.

Programma Groepsontwikkeling

Programma Groepsontwikkeling Scouting Boekel Programma Groepsontwikkeling 24 april 2016 Senior coach Letty Wessels letty.wessels@scouting.nl Regiocoach (a.i.) Chris Olde praktijkcoach@scoutingnobrabant.nl Scouting Boekel Onze groep

Nadere informatie

Programma Groepsontwikkeling Werkwijze programma Groepsontwikkeling. Inhoudsopgave

Programma Groepsontwikkeling Werkwijze programma Groepsontwikkeling. Inhoudsopgave Programma Groepsontwikkeling Werkwijze programma Groepsontwikkeling Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Beschrijving werkwijze 3. Uitvoerige toelichting werkwijze Stap 1: Voor de start Stap 2: Intake Stap 3:

Nadere informatie

Modelbrief 1: Aankondiging deelname programma Groepsontwikkeling in de groep

Modelbrief 1: Aankondiging deelname programma Groepsontwikkeling in de groep Programma Groepsontwikkeling Modelbrieven voor groepen Modelbrief 1: Aankondiging deelname programma Groepsontwikkeling in de groep Beste ouders/verzorgers en leden van de (naam groep), Een goede Scoutinggroep

Nadere informatie

Tussenrapportage ledeneffect programma Groepsontwikkeling Onderzoek voorjaar 2013

Tussenrapportage ledeneffect programma Groepsontwikkeling Onderzoek voorjaar 2013 Tussenrapportage ledeneffect programma Groepsontwikkeling Onderzoek voorjaar 2013 Inhoudsopgave 1 Doel tussenrapportage... 3 2 Resultaten... 4 3 Risicogroepen... 5 4 Florerende groepen... 6 5 Conclusie

Nadere informatie

Aftekenkaart Scouting Discovery 2016

Aftekenkaart Scouting Discovery 2016 Aftekenkaart Scouting Discovery 2016 Doelstelling Scouting Nederland: Het bevorderen van het Spel van Verkennen in Nederland, op grondslag van de ideeën van Lord Baden-Powell, om daarmee een plezierige

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Samenvatting en conclusies Groepsontwikkeling Conclusie Op een aantal punten zijn de effecten van Groepsontwikkeling duidelijk zichtbaar: Kaderleden zijn door de Groepsontwikkeling de kwaliteit van de

Nadere informatie

2. Jaarplan. 1. Meerjarenplan. 3. Jaarverslag. 4. Financieel jaarverslag. 5. Begroting. 6. Budget beheren 10% 10% 10% 30%

2. Jaarplan. 1. Meerjarenplan. 3. Jaarverslag. 4. Financieel jaarverslag. 5. Begroting. 6. Budget beheren 10% 10% 10% 30% 1. Meerjarenplan 2. Jaarplan 3. Jaarverslag 4. Financieel jaarverslag 5. Begroting 6. Budget beheren 30% 2. Jaarplan Beschrijving van het blok: het schrijven en uitvoeren van een jaarplan. In het jaarplan

Nadere informatie

Overstaptraining. Scouting Academy. Scouting Academy

Overstaptraining. Scouting Academy. Scouting Academy Overstaptraining Scouting Academy Scouting Academy Programma Presentatie Scouting Academy Uitleg kwalificatiekaarten / competentieroos Pauze Stellingen spel Toets Spelvisie met de progressiematrix Pauze

Nadere informatie

Algemene informatie Scouting Tapawingo Eerbeek

Algemene informatie Scouting Tapawingo Eerbeek Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Na het inleveren van het inschrijfformulier wordt uw zoon/dochter lid van Scouting Tapawingo Eerbeek. Maar wat houdt dat naast de diverse opkomsten en kampen eigenlijk

Nadere informatie

Scoutingblokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen

Scoutingblokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen Scoutingblokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen Inhoudsopgave 1. Wat is de Scoutingblokkendoos?... 3 2. De methodiek... 4 2.1 Het overzicht... 4 2.2 De voorbereiding... 4 2.3 De blokken

Nadere informatie

Missie, Visie en beleid. Scouting St. Michiel & Lioba Harlingen

Missie, Visie en beleid. Scouting St. Michiel & Lioba Harlingen Missie, Visie en beleid Scouting St. Michiel & Lioba Harlingen Inleiding en aanleiding Scouting St. Michiel & Lioba werkt niet met een beleid. Het bestuur is van mening dat een beleid, op basis van een

Nadere informatie

E-learning module 3: Scouting Academy

E-learning module 3: Scouting Academy E-learning module 3: Scouting Academy Waarom een nieuw opleidingssysteem? Het trainen en opleiden van mensen binnen Scouting Nederland (deskundigheidsbevordering) heeft sinds de jaren 70 een vrijwillig

Nadere informatie

In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan.

In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan. 1. Inleiding In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan. In het huishoudelijk reglement wordt het beleid

Nadere informatie

SCOUTING LEONARDUS Beleidsplan

SCOUTING LEONARDUS Beleidsplan Inleiding Nadat we In 2002 voor het eerst begonnen zijn met het opstellen van een Beleidsplan waarin op een doordachte wijze vorm gegeven werd aan de richting die onze Scoutinggroep op zou moeten gaan

Nadere informatie

Jaarplan Scouting Borculo Cycloongroep

Jaarplan Scouting Borculo Cycloongroep Scouting Borculo Cycloongroep Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Doel... 3 3 Speerpunten 2014... 4 3.1 Algemeen... 4 3.2 Scoutingspel... 4 3.3 Vrijwilligers(beleid)... 5 3.4 Accommodaties en materiaal...

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Samenvatting en conclusies Aanleiding In het meerjarenbeleidsplan van 2005-2010 Op weg naar nog eens 100 jaar stonden vijf kerndoelen centraal, waaronder een passend vrijwilligersbeleid. Een goed vrijwilligersbeleid

Nadere informatie

Samenvatting van de statuten en Huishoudelijke Regelementen van Scouting Nederland en Scouting Polaris Heerenveen d.d

Samenvatting van de statuten en Huishoudelijke Regelementen van Scouting Nederland en Scouting Polaris Heerenveen d.d Samenvatting van de statuten en Huishoudelijke Regelementen van Scouting Nederland en Scouting Polaris Heerenveen d.d. 05-04-2017 Deze samenvatting is bedoeld voor leden en vrijwilligers, zodat niet alle

Nadere informatie

Stappenplan invoering Scouting Academy op groepsniveau Opgesteld door praktijkcoaches Regio Hart van Brabant

Stappenplan invoering Scouting Academy op groepsniveau Opgesteld door praktijkcoaches Regio Hart van Brabant Stappenplan invoering Scouting Academy op groepsniveau Opgesteld door praktijkcoaches Regio Hart van Brabant Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Stap 1... 4 Stap 1a; Bevoegde leiding de overstaptraining

Nadere informatie

HRM Scouting blokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen

HRM Scouting blokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen HRM Scouting blokkendoos Een taakverdelingsmethodiek voor groepsbesturen Inhoudsopgave 1 Wat is de scouting blokkendoos? 3 2 De methodiek 4 2.1 Het overzicht 4 2.2 De voorbereiding: 4 2.3 De blokken verdelen

Nadere informatie

Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug. Informatieboekje 2019/2020

Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug. Informatieboekje 2019/2020 Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug Informatieboekje 2019/2020 Beste leidinggevende, praktijkbegeleider, geïnteresseerde, In dit boekje kun je alle informatie vinden over de trainingen van Regio Utrechte

Nadere informatie

Competentieprofiel Teamleider Scouting Lambertus Reuver

Competentieprofiel Teamleider Scouting Lambertus Reuver Competentieprofiel Teamleider Scouting Lambertus Reuver Leeswijzer Voor je ligt het competentieprofiel van de teamleider. Het profiel beschrijft wat er van een goed functionerende teamleider wordt verwacht.

Nadere informatie

Scouts Online Handleiding voor praktijkbegeleiders, praktijkcoaches en steunpuntmedewerkers

Scouts Online Handleiding voor praktijkbegeleiders, praktijkcoaches en steunpuntmedewerkers Scouts Online Handleiding voor praktijkbegeleiders, praktijkcoaches en steunpuntmedewerkers In je rol van praktijkbegeleider of praktijkcoach speel je een belangrijke rol in het proces van kwalificaties

Nadere informatie

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek!

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek! Geen paniek! Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst? Waar koop ik de juiste kleding? Met Help! Mijn kind zit op Scouting!? krijgt u al

Nadere informatie

Theorie module 3: Scouting Academy

Theorie module 3: Scouting Academy Theorie module 3: Scouting Academy Scouting Academy is de naam voor het opleidingssysteem van Scouting Nederland. Dit is een systeem voor het beoordelen en kwalificeren van leiding. Binnen Scouting Academy

Nadere informatie

Samenvatting voortgangsevaluatie Scouting Academy 1

Samenvatting voortgangsevaluatie Scouting Academy 1 Samenvatting voortgangsevaluatie Scouting Academy Aanleiding Scouting Academy In het meerjarenbeleidsplan van 2005-2010 Op weg naar nog eens 100 jaar stonden vijf kerndoelen centraal, waaronder een passend

Nadere informatie

Leden enquête PSV-Korfbal

Leden enquête PSV-Korfbal 1. Algemene vragen Naam: Adres: PC + Woonplaats: Tel. nr.: Leeftijd: Ik ben spelend lid algemeen lid ouder van zoon/dochter in team(s) in team. a.u.b. antwoorden invullen voor kind(eren) Mogen wij jouw

Nadere informatie

Meerjarenplan Scoutingvereniging Be Pals Prinses Juliana. Voor de jaren

Meerjarenplan Scoutingvereniging Be Pals Prinses Juliana. Voor de jaren Meerjarenplan Scoutingvereniging Voor de jaren 2016-2020 Concept versie 1.0 (R.G) 14 maart 2015 Inhoudsopgave 0. Inleiding 1. Ledenaantallen 2. Vrijwilligers 3. Spelaanbod 4. Gebouw 5. Bivak- en kampeermateriaal

Nadere informatie

Ledenwerving Scouts, Explorers en Roverscouts

Ledenwerving Scouts, Explorers en Roverscouts Ledenwerving Scouts, Explorers en Roverscouts Scouting is niets zonder jongeren, want daar doen we het allemaal voor. Ledenwerven is soms echter makkelijker gezegd dan gedaan. Jongeren werf je anders dan

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 eenvoudige versie Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2016 gaan doen, en wat beter of anders kan in de zorg. Het

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Thuisbasis Scouting De Mohicanen: Clubhuis De Wigwam

Thuisbasis Scouting De Mohicanen: Clubhuis De Wigwam Scouting De Mohicanen is een scoutinggroep in het westelijk deel van Den Haag. De thuisbasis, clubhuis De Wigwam, ligt in de Bosjes van Pex, een groengebied tussen de Vogelwijk en de Bloemenbuurt, nabij

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij de Kazan de Wolfgroep Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

Eigen kweek. buitenaf

Eigen kweek. buitenaf Ontdek Scouting WAT IS MAATSCHAPPELIJKE STAGE? Iedere scholier krijgt er wel mee te maken: de maatschappelijke stage. Sommige scholieren gaan aan de slag in peuterspeelzalen, bejaardentehuizen of sociale

Nadere informatie

Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug

Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug Informatieboekje Bestuurscoaching Voor besturen is er een traject met bestuurcoaching. Dit zijn 4 avonden waarbij je met het hele bestuur van je groep aan slag gaat. Tijdens de avonden wordt er informatie

Nadere informatie

Karel Doorman Groep Zutphen. van stichting naar vereniging én stichting

Karel Doorman Groep Zutphen. van stichting naar vereniging én stichting Karel Doorman Groep Zutphen van stichting naar vereniging én stichting Waarom omzetten van stichting naar vereniging? Geschiedenis In 70 er jaren is een verenigingsvorm niet mogelijk voor Scoutinggroepen

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs

Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs Wet- en regelgeving Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs Met dit uitgewerkt stellingenspel over alcohol en drugs kun je moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken. Jouw Scoutinggroep

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Scoutingvereniging B.E. St. Joris Overijssel

BELEIDSPLAN. Scoutingvereniging B.E. St. Joris Overijssel BELEIDSPLAN Scoutingvereniging B.E. St. Joris Overijssel Inhoud 1Doelstelling...2 Scouting Nederland...2 Scouting B.E. St. Joris Overijssel...2 2Vrijwilligers...2 3Leden...3 4Veiligheid...3 5Financiën...4

Nadere informatie

Scouting Raboes Beleidsplan

Scouting Raboes Beleidsplan Scouting Raboes Beleidsplan Introductie Dit beleidsplan is tot stand gekomen naar aanleiding van de groepsraden ( leidinggeleuters ) in 2012. Bij aantreding van het nieuwe bestuur 22 oktober 2011 werd

Nadere informatie

LET OP: DIT DOCUMENT IS ALLEEN BEDOELD TER VOORBEREIDING. DE VRAGENLIJST KAN ONLINE INGEVULD WORDEN VIA DEZE LINK.

LET OP: DIT DOCUMENT IS ALLEEN BEDOELD TER VOORBEREIDING. DE VRAGENLIJST KAN ONLINE INGEVULD WORDEN VIA DEZE LINK. LET OP: DIT DOCUMENT IS ALLEEN BEDOELD TER VOORBEREIDING. DE VRAGENLIJST KAN ONLINE INGEVULD WORDEN VIA DEZE LINK. Introductie Fijn dat je de tijd neemt om aan onze verenigingsmonitor mee te doen! Het

Nadere informatie

Groepsvereniging & Beheerstichting

Groepsvereniging & Beheerstichting Groepsvereniging & Beheerstichting Je hebt een Scouting groepsvereniging, maar wat nu.? Kennisnetwerk Scouting Nederland Structuur rechtspersonen Scouting Nederland Vereniging Scouting Nederland Landelijke

Nadere informatie

Scouting De Mohicanen

Scouting De Mohicanen Jaarplan 2017 Scouting De Mohicanen Over De Mohicanen Scouting De Mohicanen is een scoutinggroep in het westelijk deel van Den Haag. De thuisbasis, clubhuis De Wigwam, ligt in de Bosjes van Pex, een groengebied

Nadere informatie

Welk spoor vind jij naar de Toekomst? Een toekomstvisie spel voor kaderleden

Welk spoor vind jij naar de Toekomst? Een toekomstvisie spel voor kaderleden Welk spoor vind jij naar de Toekomst? Een toekomstvisie spel voor kaderleden Doel van het spel: Dit spel is bedoeld om in groepje samen met kaderleden uit andere groepen de Toekomstvisie te verkennen.

Nadere informatie

stage lopen? Limonade-leiding? Aspirant-leiding!

stage lopen? Limonade-leiding? Aspirant-leiding! stage lopen? Limonade-leiding? Aspirant-leiding! Welkom Verkorte versie Leiding Handleiding Langenberggroep Ede Omdat je gaat kennismaken bij een speltak van de Langenberggroep ontvang je dit boekje. We

Nadere informatie

Scouts Online Handleiding voor praktijkbegeleiders, praktijkcoaches en steunpuntmedewerkers

Scouts Online Handleiding voor praktijkbegeleiders, praktijkcoaches en steunpuntmedewerkers Scouts Online Handleiding voor praktijkbegeleiders, praktijkcoaches en steunpuntmedewerkers In je rol van praktijkbegeleider of praktijkcoach speel je een belangrijke rol in het proces van kwalificaties

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

ENQUETEFORMULIER. Aantal uren actief :. Als : O wedstrijdspeler O recreant O vrijwilliger O kaderlid O anders, nl:

ENQUETEFORMULIER. Aantal uren actief :. Als : O wedstrijdspeler O recreant O vrijwilliger O kaderlid O anders, nl: ENQUETEFORMULIER Het bestuur wil graag op de hoogte zijn van wat onder de leden leeft. Om te inventariseren wat de wensen en behoeftes van de leden zijn, hebben wij deze enquête opgesteld. Het bestuur

Nadere informatie

DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT LFG 2

DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT LFG 2 DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT COMPETENTIEOPDRACHT TOEZICHTHOUDER 1. INLEIDING Een belangrijk werkveld in de zwembadsector is het werken als lifeguard in een zwembad. Dit kan zowel in publiek zwembad, een

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

MR

MR MR-2018-020 2019-12-21 Scouting De Mohicanen is een scoutinggroep in het westelijk deel van Den Haag. De thuisbasis, clubhuis De Wigwam, ligt in de Bosjes van Pex, een groengebied tussen de Vogelwijk en

Nadere informatie

Scouting Sint Jorisgroep 5

Scouting Sint Jorisgroep 5 Scouting Sint Jorisgroep 5 Jaaroverzicht 2018 Maart 2019 Sint Jorisgroep 5 in getallen 2018 22 actieve vrijwilligers zette zich in voor uitdagende activiteiten Onze vrijwilligers zijn 137,280,- waard aan

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN GEBRUIKER GOED BEZIG

VRAGEN EN ANTWOORDEN GEBRUIKER GOED BEZIG PROGRAMMA GOED BEZIG VRAGEN EN ANTWOORDEN GEBRUIKER GOED BEZIG Wat is het programma Goed Bezig? Goed Bezig geeft inzicht in wat er in jouw team speelt en verhoogt het probleemoplossend vermogen. Samen

Nadere informatie

Module catalogus 2012 Trainingsteam t Gooi

Module catalogus 2012 Trainingsteam t Gooi Module catalogus 2012 Trainingsteam t Gooi 8 augustus 2012 1. Inleiding 1. Inleiding... 2 2. Scouting Academy... 3 Doelen... 3 Vrijwillig maar niet vrijblijvend... 3 Ontwikkeling in de praktijk... 3 Eén

Nadere informatie

In incidentele gevallen kan het zijn dat u een extra financiële bijdrage wordt gevraagd. Dit gebeurt over het algemeen bij bijzondere activiteiten.

In incidentele gevallen kan het zijn dat u een extra financiële bijdrage wordt gevraagd. Dit gebeurt over het algemeen bij bijzondere activiteiten. Spelregels Voor u ligt het 'spelregel'-boekje. Hierin staat een aantal zaken vermeld die voor u, als ouder/verzorg(st)er, van belang kunnen zijn. Wij proberen u aan de hand van dit boekje zoveel mogelijk

Nadere informatie

Opstarten en doorstarten met een actieve (Loodsen)stam

Opstarten en doorstarten met een actieve (Loodsen)stam Opstarten en doorstarten met een actieve (Loodsen)stam Ok, het plan is daar: er moet weer een actieve Stam, Pivo of Loodsentak komen. Bij de meeste groepen is het vaak niet de eerste keer dat dit plan

Nadere informatie

Algemeen 2010. Deelproject Spelvisie en -methode

Algemeen 2010. Deelproject Spelvisie en -methode Deze nieuwsbrief Scouting: project 2010 wordt gezonden naar alle groepsvoorzitters en groepssecretarissen en is bestemd voor alle kaderleden op groepsniveau Algemeen 2010 Deze tweede nieuwsbrief Scouting:

Nadere informatie

Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers

Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers Onderdeel van toolkit Nieuw Delen 2. Zelftest Werken met Communities Wat kan ik met de zelftest? Hieronder tref je een test aan waarmee je een

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Scoutinggroep de IJmondtrekkers

Scoutinggroep de IJmondtrekkers Scoutinggroep de IJmondtrekkers www.ijmondtrekkers.nl Uitnodiging en agenda Algemene Ledenvergadering 26 maart 2012 Aanvang: Locatie: 20.00 uur Clubhuis aan de Heerenduinweg Het groepsbestuur nodigt u

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Dit medewerkerstevredenheidsonderzoek bestaat uit een aantal standaard onderwerpen die vaak gebruikt worden in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Afhankelijk van de

Nadere informatie

WET & BELOFTE, CEREMONIËN

WET & BELOFTE, CEREMONIËN taken van een leidinggevende (uit het functieprofiel) inhoud Maken, voorbereiden, uitvoeren en evalueren (met de overige teamleden) van wekelijkse programma s, weekendkamp(en) en/of het jaarlijkse zomerkamp

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

De Leukste BIM! Toekomst van de BIM

De Leukste BIM! Toekomst van de BIM De Leukste BIM! Visie Visie = antwoord geven op de vraag Waarom zitten wij op scouting bij de BIM-Bakenessergroep? We hebben plezier, prikkelen de nieuwsgierigheid van kinderen en willen zo veel mogelijk

Nadere informatie

Een Scouting groepsvereniging. Maar wat nu?

Een Scouting groepsvereniging. Maar wat nu? Een Scouting groepsvereniging Maar wat nu? Stukje historie In 70 er jaren Verenigingsvorm niet mogelijk voor Scouting groepen Daarom Stichtingsvorm misbruikt. Scouting Nederland paste HHR aan de Stichtingsvorm

Nadere informatie

Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel

Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel plezier met elkaar en leren samen te werken en respect te

Nadere informatie

Beleidsplan Scouting Raboes Laren

Beleidsplan Scouting Raboes Laren Beleidsplan 2017-2022 Scouting Raboes Laren 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Introductie... 3 2.1 Even voorstellen... 3 2.2 Inhoud beleidsplan... 3 3 Scouting Nederland... 5 3.1 Scouting Nederland...

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Jan Hilgers. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

Informatieboekje 2013-2014 RTT Utrecht

Informatieboekje 2013-2014 RTT Utrecht Informatieboekje 2013-2014 RTT Utrecht Voorwoord Iedere week met een aantal jeugdleden op stap is een zware verantwoordelijkheid. Scouting Nederland onderstreept dat door van iedere leidinggevende te vragen

Nadere informatie

Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee!

Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee! Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee! WhoZnext is een campagne die tennisjongeren tussen 14 en 21 jaar stimuleert activiteiten te organiseren voor hun leeftijdsgenoten. Onder

Nadere informatie

Vereniging van Wassenaer van Obdam

Vereniging van Wassenaer van Obdam Vereniging van Wassenaer van Obdam PRIVACYBELEID PERSOONSGEGEVENS ================================================================= Privacybeleid van Vereniging Scouting van Wassenaer van Obdam, gevestigd

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Module - Zo maak ik een programma (hand-out)

Module - Zo maak ik een programma (hand-out) Module - Zo maak ik een programma (hand-out) Zo maak ik een programma In 7 stappen op weg naar deskundig programmeren. Stap 1 - Verzamelen ideeën Idee: Kant en klaar Programma die je zelf ooit al eens

Nadere informatie

Op weg naar een rookvrij Scoutingterrein

Op weg naar een rookvrij Scoutingterrein Op weg naar een rookvrij Scoutingterrein Stappenplan Wil jij dat jouw Scoutinggroep rookvrij wordt? Zet dan de eerste stap en gebruik het stappenplan om op weg te gaan naar een rookvrije Scoutinggroep.

Nadere informatie

7. Scouting in beweging - Groeistrategie

7. Scouting in beweging - Groeistrategie 7. Scouting in beweging - Groeistrategie Scouting Nederland maakt deel uit van een samenleving die voortdurend verandert. 7.1 Aanleiding In haar missie heeft Scouting Nederland staan dat ze met het Scoutingprogramma

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 02 1. Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Privacybeleid Scouting Corvus Corone

Privacybeleid Scouting Corvus Corone Privacybeleid Scouting Corvus Corone Scouting Nederland en de aangesloten Scoutinggroepen verwerken persoonsgegevens. Wij willen U hierover graag duidelijk en transparant informeren. Daarvoor is dit privacy

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

WET & BELOFTE, CEREMONIËN

WET & BELOFTE, CEREMONIËN taken van een leidinggevende (uit het functieprofiel) inhoud Maken, voorbereiden, uitvoeren en evalueren (met de overige teamleden) van wekelijkse programma s, weekendkamp(en) en/of het jaarlijkse zomerkamp

Nadere informatie

Onderzoek Seksueel getint gedrag op internet

Onderzoek Seksueel getint gedrag op internet Onderzoek Seksueel getint gedrag op internet Publicatiedatum: maart 2013 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 5 tot 18 oktober 2012, deden 1714 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd

Nadere informatie

Explorers. Begeleiding. Explorerraad

Explorers. Begeleiding. Explorerraad Explorers De oudste leden van de Graaf Ottogroep zijn lid van het speltak Explorers. Explorers zijn zelfstandige, creatieve, gezellige en nieuwsgierige jongeren die niet bang zijn iets vreemds uit te proberen.

Nadere informatie

WET & BELOFTE, CEREMONIËN

WET & BELOFTE, CEREMONIËN taken van begeleider/adviseur (explorers/roverscouts) inhoud Maken, voorbereiden, uitvoeren en evalueren (met de overige teamleden) van wekelijkse programma s, weekendkamp(en) en/of de jaarlijkse expeditie/het

Nadere informatie

Help! Mijn kind zit op scouting!

Help! Mijn kind zit op scouting! Help! Mijn kind zit op scouting! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij . Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Nadere informatie

Wat vinden onze klanten er van? Klant- en kindtevredenheid

Wat vinden onze klanten er van? Klant- en kindtevredenheid Wat vinden onze klanten er van? Klant- en kindtevredenheid Noordelijke Dag van de Kinderopvang Aanmelding: afweging Tevredenheid tot nu toe: afwegingen Verwachtingen Investeringen (entree, reistijd, tijd)

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module Teamleiders - Rollenspellen

Methodieken en werkvormen Module Teamleiders - Rollenspellen Methodieken en werkvormen Module Teamleiders - Rollenspellen Maker: Scouting Nederland (Commissie Trainingen en Vorming) Functie: N.v.t. Datum van productie: 3 februari 2015 Module Teamleiders Leeftijd:

Nadere informatie

Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014

Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014 CONCEPT Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014 JEUGDBESTUUR sv ENTER November 2012 Binden en Groeien Jeugdbestuur sv Enter 1 Inleiding Recent heeft

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland 2005. Hoe maak ik een jeugdenquête

Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland 2005. Hoe maak ik een jeugdenquête Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland 2005 Hoe maak ik een jeugdenquête Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Wanneer een enquête 4 Hoofdstuk 2 Hoe maak ik een enquête 5 Hoofdstuk 3 Plan van aanpak

Nadere informatie

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Mediawijsheid A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Ik heb samen met de kinderen een gesprek gevoerd over de sociale media en het internet gebruik. Ik heb voor mezelf thuis een

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GROEPSVERENIGING SCHOUT BIJ NACHT DOORMAN TE LEEUWARDEN OPGERICHT OP DATUM/JAAR

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GROEPSVERENIGING SCHOUT BIJ NACHT DOORMAN TE LEEUWARDEN OPGERICHT OP DATUM/JAAR HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GROEPSVERENIGING SCHOUT BIJ NACHT DOORMAN TE LEEUWARDEN OPGERICHT OP DATUM/JAAR Inleiding: Dit Huishoudelijk reglement is een korte en leesbare samenvatting van de statuten

Nadere informatie

Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Leerlingen

Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Leerlingen Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Leerlingen Aantal respondenten: 60 01-04-2011 Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Leerlingen 1 / 10 Welkomstblad Fijn dat je mee wilt werken aan dit

Nadere informatie

Online onderzoek Uw werknemers

Online onderzoek Uw werknemers Toelichting Online onderzoek In dit bestand vindt u een inspirerende voorbeeldvragenlijst voor een werknemertevredenheid onderzoek! De vragenlijst is bedoeld als hulpmiddel bij het opstellen van uw eigen

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen 4 november 2011 NJPV Conferentie door Welmoed Lockefeer Onderwijs Maak Je Samen Waarom reflecteren met kinderen? Roepvraag met hele groep, bij aanvang

Nadere informatie

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN WERVINGSPLAN EN MIDDELEN De wervingscirkel: doel doelgroep boodschap middelen organisatie Als je aan werving wilt doen, wil je mensen overtuigen dat jouw organisatie hen graag als vrijwilliger zou willen.

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering. 12 maart 2015

Algemene ledenvergadering. 12 maart 2015 Algemene ledenvergadering 12 maart 2015 Agenda Opening Woordje van het bestuur Financieel overzicht Informatie uit de speltakken Vrijwilligers Rondvraag Wie zijn wij? Woordje van het bestuur Taken van

Nadere informatie

Scoutinggroep Waterland Monnickendam

Scoutinggroep Waterland Monnickendam Informatie Scoutinggroep Waterland Monnickendam Inhoud Introductie... 3 Over Scouting... 4 Over onze groep... 5 Organisatie... 5 Speltakken... 6 Welpen...7 Scouts...8 Explorers...9 Leiding en bestuur...

Nadere informatie

BERK FLEXIBELE OPVANG

BERK FLEXIBELE OPVANG ONDERNEMERSRAPPORTAGE ONDERZOEK KLANTTEVREDENHEID 2013 BERK FLEXIBELE OPVANG oktober 2013, uitgevoerd door: Wij maken het duidelijk. www.xs2quality.nl info@xs2quality.nl INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Onderzoeksvariabelen

Nadere informatie

Hoe motivatie werkt en draagvlak groeit

Hoe motivatie werkt en draagvlak groeit Hoe motivatie werkt en draagvlak groeit Toelichting Hierbij een compilatie van diverse artikelen over motivatie, draagvlak en verandertrajecten voor de interne coördinator cultuureducatie ICC. 1 Hoe werkt

Nadere informatie