DICHTBIJ DICHTBIJ DE GROEP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DICHTBIJ DICHTBIJ DE GROEP"

Transcriptie

1 congres DICHTBIJ DICHTBIJ DE GROEP DE GROEP vrijdag 14 november 2014 Antropia, Cultuur- en Congrescentrum Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen Georganiseerd door de Nederlandse vereniging voor groepsdynamica en groepspsychotherapie (NVGP)

2 DICHTBIJ DICHTBIJ DE GROEP DE GROEP De groep is bij uitstek een plek om positieve interpersoonlijke ervaringen op te doen. De groep geeft herkenning, verbindt en kan ons het gevoel geven ergens bij te horen. Maar soms komt de groep ook akelig dichtbij. De groep kan ons benauwen, beklemmen, het gevoel geven op te gaan in een geheel dat onze eigenheid beperkt. Creatieve en destructieve krachten spelen op. In het oog van de storm kunnen deze krachten beide leiden tot nieuwe (correctieve) ervaringen. Maar hoe komen we daar? In een poging de complexiteit van ons werk te doorgronden en ons vak meester te worden zoeken we naar samenhang. Tijdens dit congres worden onderzoek en de klinische praktijk met elkaar verbonden, besteden we niet alleen aandacht aan specifieke behandelmethodes, maar leggen we ook onze cliënten onder de loep, èn onderwerpen we onszelf, de persoon van de therapeut, aan een grondig onderzoek. Prof. dr. Arnoud Arntz opent de dag met een lezing over zijn werk met schematherapie in groepsverband en het onderzoek dat hij hiernaar verricht. In een zestal workshops komt het thema van de dag vervolgens op praktische wijze aan de orde. De middag staat in het teken van De Anti-Groep. Morris Nitsun bespreekt in zijn lezing destructieve krachten in de groep en hoe de therapeut deze creatief kan gebruiken. Bovendien verzorgt hij een plenaire, interactieve masterclass. De Congrescommissie: Pepijn Steures, voorzitter Astrid Dijkstra Charles Huffstadt Linda Jonker Hermieke Kuiper Jetty Slagter

3 Lezingen Arnoud Arntz Groepsschematherapie voor Borderline Persoonlijkheidsstoornis: Katalyseert de Groep het Veranderingsproces? Prof. dr. Arnoud Arntz is sinds 2000 hoogleraar klinische psychologie in Maastricht en sinds 2014 aan de Universiteit van Amsterdam. Hij spant zich al jaren in voor de introductie en ontwikkeling van schematherapie in Nederland. Sinds 2011 onderzoekt prof. dr. Arntz in hoeverre groepssessies de effectiviteit van schematherapie kunnen beïnvloeden. Hierbij is in samenwerking met Farrell en Shaw een combinatiebehandeling ontwikkeld van groeps- en individuele schematherapie, alsmede een groepsvorm met minimale individuele contacten. Recente bevindingen suggereren dat wanneer schematherapie in groepsvorm gegeven wordt, en het groepsklimaat op een zeer specifieke manier wordt gehanteerd, de groep het herstel kan verbeteren. Morris Nitsun Creative and Destructive Forces in the Group: Exploring the Anti-Group Morris Nitsun, geboren in Zuid Afrika, woont en werkt al 45 jaar in GrootBrittannië als groeps analytisch groepspsychotherapeut. Hij is verbonden aan Camden and Islington NHS Foundation en is opleider aan the Institute of Group Analysis te London. Hij publiceerde belangrijke boeken over groepspsychotherapie waaronder de klassiekers: The Anti-Group: Destructive Forces in the Group and Their Creative Potential (1996) en The Group as an Object of Desire (2006). Een nieuw boek zal uitkomen eind 2014, Beyond the Anti-group: Survival and Transformation, een verzameling van essays over groepanalyse in de 21ste eeuw. Morris Nitsun benoemde in zijn boek The Anti-Group de rol van destructieve krachten in groepen en ging daarmee als eerste in tegen het destijds heersende gedachtengoed van Foulkes en anderen die in zijn ogen de destructieve krachten in een groep verwaarloosden. Hij zal in zijn lezing stilstaan bij de concepten uit zijn bekendste boek. Hij bespreekt de moeilijkheden die groepstherapeuten tegenkomen bij het leiden van hun groepen en hoe je als therapeut effectiever met deze processen om kunt gaan.

4 Masterclass Optimism is a necessary part of the therapeutic endeavor, but there is a danger that in excess it becomes idealization. Optimism needs to take account of the darker, disruptive side of human behavior, since without this there is failure of differentiation, and without differentiation there can be no integration In de masterclass zal Morris Nitsun live met een groep werken. Samen met de groepsdeelnemers zal hij in de rol van therapeut een aantal besproken concepten uit zijn lezing demonstreren en uitdiepen. Zoals in eerdere jaargangen van het congres zal een demonstratiegroep worden samengesteld uit de bezoekers aan het congres. De groep komt nieuw bij elkaar en aan de hand van een aantal gestructureerde scenes zal Morris Nitsun een aantal van zijn concepten proberen te demonstreren. Tijdens en na de masterclass is er ruim gelegenheid voor vragen en discussie met Morris Nitsun, de groepsleden en de congresgangers die toekeken. Het belooft weer een spannende en leerzame onderneming voor alle betrokkenen te worden. De Huiskamersessies met Morris Nitsun Voor de liefhebbers verzorgt Morris Nitsun op zaterdag 15 november in klein gezelschap een intieme workshop. Schrijf je alvast in. Er is een beperkt aantal plaatsten. NB: De voertaal van de lezing en de Masterclass van Morris Nitsun is Engels.

5 Workshops Nr. 1 Groepsschematherapie: Effectief en Leuk! Farrell en Shaw ontwikkelden een buitengewoon effectieve vorm van groepsschematherapie voor borderline patiënten, waarbij op heel specifieke wijze van groepsprocessen gebruik gemaakt wordt om veranderingen te katalyseren. In deze workshop willen wij u laten ervaren dat de behandeling naast effectief ook erg leuk is. Door Odette Brand - de Wilde en Maria Rocher. Nr. 2 Dynamic Interpersonal Therapy: een op MBT Principes Gebaseerde Vorm van (Kortdurende) Psychodynamische Groepstherapie Dynamic Interpersonal Therapy is door Fonagy, Bateman en Lemma ontwikkeld als een kortdurende individuele psychotherapie voor As I problematiek. In Nederland is het model omgezet in een tijdgelimiteerde vorm van groepspsychotherapie, waarmee persoonlijkheidsproblematiek en onverklaarde lichamelijke klachten zijn behandeld. Door Eugenie Beijer en Gerrit Delfstra. Nr. 3 The Young Professional: De groep toen en nu In een korte inleiding wordt de verandering van de beleving van de groep en van groepspsychotherapie in de afgelopen 50 jaar belicht. Op interactieve wijze en middels rollenspel komt de groepspsychotherapie van toen en nu langs. Welke nieuwe gezichtspunten betreffende leiderschap dient de huidige groepspsychotherapeut zich aan te trekken? Door Bram van der Boom en Roelof Wolters. N v p N d g p D m D N N v d o m a w g D N W e t d v e e D

6 Nr. 4 Hoezo nog! Kansen, dilemma s, voetangels en klemmen voor de oudere psychotherapeut Na een korte inleiding over de thematiek van de workshop gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over het inzetten van hun ervaring en professionaliteit op voor hen relevante gebieden. De workshop wordt afgerond met persoonlijke en mogelijk voor de NVGP relevante conclusies. Door Marja van Aken - van der Meer en Gerrit de Bruine. Nr. 5 Moving and being moved Naast taal is het lichaam een belangrijke bron van communicatie. Deze workshop biedt je de mogelijkheid om door middel van dans te onderzoeken hoe jij je beweegt in het contact met anderen. Daarbij functioneert de groep als een transformational container. Na de workshop reflecteren we op onze individuele- en groepservaring. De voertaal is Engels. Door Monique Leferink op Reinink en Sylvain Méret. Nr. 6 Teamcoach en/of groepstherapeut?! Wil jij als groepstherapeut verkennen of je jouw expertise kunt en wilt inzetten in de rol van teamcoach in organisaties? Doe dan mee aan deze workshop! We gaan aan de hand van echte voorbeelden uit de praktijk aan de slag en laten je ervaren waar jouw kracht zit in de rol van teamcoach en wat je nog te ontwikkelen hebt. Door Floor Hilgers en Gonnie Kügel.

7 Personalia M. (Marja) van Aken - van der Meer is gz-psycholoog en psychotherapeut, supervisor van de NVvP, cursusgever en supervisor van de NVGP, staat ingeschreven in het AFT register, is leersupervisor van de NVP en is supervisor en opleider van de VVmP. Werkzaam bij Van Aken Consultatie Coaching Scholing te Utrecht. A. (Arnoud) Arntz is klinisch psycholoog en psychotherapeut, seniorlid van VGCt, NVGzP en staat ingeschreven in het register schematherapie. Werkzaam bij UvA te Amsterdam afd. klinische psychologie als hoogleraar klinische psychologie. E. (Eugenie) Beijer is klinisch psycholoog en psychotherapeut, supervisor van de NVGP en DIT. Werkzaam bij het TweeStedenziekenhuis, Psychotherapeutisch Dagcentrum te Tilburg als klinisch psycholoog en psychotherapeut. B. (Bram) van der Boom is AIOS psychiatrie, lid van de NVGP en de NVvP. Werkzaam bij t Centrum, te Twello. O.M. (Odette) Brand - de Wilde is senior schematherapeut, supervisor en trainer groepsschematherapie ISST, klinisch psycholoog en psychotherapeut, aspirant lid VGCt en opleidingslid NVGP. Werkzaam bij de Viersprong te Amsterdam als manager RD&E. G. (Gerrit) de Bruine is klinisch psycholoog en lid van FGzP, NVP, NIP, NVGP, NVVP en de Pesso Vereniging. Werkzaam bij Veluwezoom praktijk voor psychotherapie, supervisie en coaching. G. (Gerrit) Delfstra is psychotherapeut en klinisch psycholoog, lid van de NVRG, cursusgever en supervisor van de NVGP en supervisor van de NVPP. Werkzaam in eigen praktijk te Nijmegen en bij GGZ Oost Brabant te Helmond als programmaleider gerontopsychiatrie en programmaleider persoonlijkheidsstoornissen. Voorzitter werkgroep DIT Nederland F. (Floor) Hilgers studeerde Business Communication aan de Universiteit Twente. Werkzaam als teamcoach van managementteams en Raden van Bestuur. Is zelfstandig ondernemer.

8 G. (Gonnie) Kügel is groepstherapeut, opleider RINO en economisch socioloog. Werkzaam als teamcoach van managementteams in eigen praktijk. M. (Monique) Leferink op Reinink is voormalig danslerares en senior psychotherapeut, groepspsychotherapeut en supervisor van de NVGP. Werkzaam bij GGZ Centraal, Amersfoort als senior psychotherapeut. Ze geeft tevens les aan masteropleiding danstherapie van CODARTS te Rotterdam. S. (Sylvain) Méret is ruim 20 jaar werkzaam als professional op het gebied van de hedendaagse dans als performer, leraar en choreograaf. Hij ronde zijn master in danstherapie af bij CODARTS te Rotterdam. In zijn werk richt hij zich onder andere op holistic health, self-care personal growth, door gebruik te maken van de beweging, geluid en expressie. M. (Morris) Nitsun, woont en werkt al 45 jaar in GrootBrittannië als groeps analytisch groepspsychotherapeut. Hij is verbonden aan Camden and Islington NHS Foundation en is opleider aan the Institute of Group Analysis, te London. M. (Maria) Rocher is gz-psycholoog, senior schematherapeut, supervisor en trainer groepsschematherapie ISST, lid VGCt. Werkzaam bij De Viersprong te Amsterdam als gz-psycholoog. G. (Godfried) van Run, regisseur, programmamaker (o.a. Andere Tijden en de serie: De Oorlog). Studeerde in een grijs verleden psychologie. R.J. (Roelof) Wolters is klinisch psycholoog, psychotherapeut, supervisor en cursusgever en tot voor kort voorzitter van de NVGP. Werkzaam bij het SPON te Nijmegen als Hoofdopleider Psychotherapie en in eigen bedrijf.

9 Programma Inschrijving Opening door de dagvoorzitter Godfried van Run Groepsschematherapie voor Borderline Persoonlijkheidsstoornis: Katalyseert de groep het veranderingsproces? Arnoud Arntz Koffie- / theepauze Workshops Lunch Creative and Destructive Forces in the Group: Exploring the Anti-Group. Morris Nitsun Koffie- / theepauze Masterclass Morris Nitsun Afsluiting door de voorzitter van de NVGP Ingrid Krijnen Vanaf Borrel

10 Kosten De kosten voor dit congres bedragen (inclusief lunch en borrel): 200,- voor NVGP-leden 235,- voor niet NVGP-leden 125,- voor opleidelingen 125,- voor groepswerkers en vaktherapeuten Inschrijving U kunt zich voor dit congres opgeven door het inschrijfformulier ingevuld te retourneren. U kunt zich ook digitaal opgeven via onze website. Gelijktijdig maakt u het verschuldigde bedrag over naar NL64 INGB , t.n.v. NVGP, Maliebaan 50b, 3581 CS Utrecht, onder vermelding van uw naam en Congres NVGP De inschrijving sluit op 24 oktober De definitieve inschrijving en de indeling van de workshops geschieden op volgorde van betaling. Wij verzoeken u zich tijdig in te schrijven en te betalen. Bevestiging van inschrijving volgt in week 45 uitsluitend per . Annulering Annulering kan per tot 24 oktober Bij annulering worden 25,- administratiekosten in rekening gebracht. Reeds betaald inschrijfgeld wordt onder aftrek van deze kosten terugbetaald. Ná 25 oktober is annulering niet meer mogelijk. Wel heeft u dan het recht uw plaats door een ander te laten innemen. Accreditatie Accreditatie is aangevraagd bij de FGzP, NVGP, NVvP, VGCt en de SRVB. Secretariaat NVGP Maliebaan 50b 3581 CS Utrecht telefoon: nvgp.7@planet.nl Routebeschrijving

Congres NVGP. vrijdag 13 november 2015. Antropia, Cultuur- en Congrescentrum Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen

Congres NVGP. vrijdag 13 november 2015. Antropia, Cultuur- en Congrescentrum Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen Congres NVGP DE groep in de wereld De wereld in de groep vrijdag 13 november 2015 Antropia, Cultuur- en Congrescentrum Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen Georganiseerd door de Nederlandse vereniging voor

Nadere informatie

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen Congres NVGP vrijdag 24 maart 2017 Antropia, Cultuur- en Congrescentrum Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen DE ESSENTIE VAN DE GROEP Georganiseerd door de Nederlandse vereniging voor groepsdynamica en groepspsychotherapie

Nadere informatie

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness in de praktijk Congres Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness Mindfulness mag zich de laatste

Nadere informatie

Cure & Care Development organiseert het symposium 99 JAAR NARCISME. 18 april 2013 Rijnpoort gebouw, Groningensingel 1 te Arnhem 1/6

Cure & Care Development organiseert het symposium 99 JAAR NARCISME. 18 april 2013 Rijnpoort gebouw, Groningensingel 1 te Arnhem 1/6 Cure & Care Development organiseert het symposium 99 JAAR NARCISME 18 april 2013 Rijnpoort gebouw, Groningensingel 1 te Arnhem 1/6 SYMPOSIUM 99 JAAR NARCISME Het is 99 jaar geleden dat Sigmund Freud (1856-1939)

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum Congres stoornis Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een AUTISMESPECTRUMSTOORNIS

Nadere informatie

Kosten De kosten voor de registratie voor een periode van 5 jaar bedragen 175,- voor NVP leden en 250,- voor niet NVP leden.

Kosten De kosten voor de registratie voor een periode van 5 jaar bedragen 175,- voor NVP leden en 250,- voor niet NVP leden. Aanvraagformulier Register Supervisoren Psychotherapie Procedure De aanmeldingsprocedure verloopt in vier stappen: 1. U stuurt het ingevulde aanvraagformulier met alle bijbehorende bijlagen en bewijsstukken

Nadere informatie

Derde Jaarcongres Zorgprogramma-ontwikkeling en e-health door klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen UITNODIGING vrijdag 25 november 2011

Derde Jaarcongres Zorgprogramma-ontwikkeling en e-health door klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen UITNODIGING vrijdag 25 november 2011 Derde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen Zorgprogramma-ontwikkeling en e-health door klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen UITNODIGING vrijdag 25 november 2011

Nadere informatie

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Inleiding Dit Registratiereglement is een nieuw Reglement en gaat in op 1 mei 2016. Tot

Nadere informatie

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5.

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen : UITNODIGING vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht Accreditatie FGzP: 6 punten Voorwoord Geachte collega, In het voorjaar van

Nadere informatie

De Brede Kijk op de Praktijk heeft veel om het lijf

De Brede Kijk op de Praktijk heeft veel om het lijf De Brede Kijk op de Praktijk heeft veel om het lijf Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie STUDIEDAG vrijdag 1 november 2019 COMPAGNIETHEATER Kloveniersburgwal 50 Amsterdam De Brede

Nadere informatie

Congres Leerproblemen

Congres Leerproblemen ? bij kinderen Congres Leerproblemen en adolescenten DINSDAG 15 NOVEMBER 2016 DRIEBERGEN Leerproblemen Leerstoornissen en -problemen komen helaas vrij veel voor. Ongeveer een op de vijf kinderen of adolescenten

Nadere informatie

Inschrijven via www.bsl.nl/nvvp

Inschrijven via www.bsl.nl/nvvp Tot welke prijs?! De keuzes van de vrijgevestigde GGZ-professional anno 2013 Vrijdag 14 juni 2013 Rode Hoed, Amsterdam Dit congres is bestemd voor vrijgevestigde gz- en klinisch psychologen, psychotherapeuten

Nadere informatie

Prikkelverwerking. Problemen met (sensorische) informatieverwerking bij kinderen en adolescenten CONGRES DINSDAG 11 OKTOBER 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN

Prikkelverwerking. Problemen met (sensorische) informatieverwerking bij kinderen en adolescenten CONGRES DINSDAG 11 OKTOBER 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN Prikkelverwerking Problemen met (sensorische) informatieverwerking bij kinderen en adolescenten CONGRES DINSDAG 11 OKTOBER 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN Prikkelverwerking Een goede prikkelverwerking is van

Nadere informatie

Voor veel leden van de NVGP behoeft

Voor veel leden van de NVGP behoeft Werken met haat en vergeving in individuele- en groepstherapie Een verslag van de masterclass door Morris Nitsun op 14 december 2017 in de Nieuwe Liefde te Amsterdam, georganiseerd door de RINO Groep en

Nadere informatie

CONGRES 6 NOVEMBER 2014

CONGRES 6 NOVEMBER 2014 Prikkelverwerking CONGRES Prikkelverwerkingsstoornissen bij kinderen en adolescenten met ASS, ADHD, ODD, CD, OCD, angst en hoogbegaafdheid Postillion Bunnik Utrecht 6 NOVEMBER 2014 prof.dr. Pieter Duker

Nadere informatie

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline EMOTIEREGULATIE Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline Congres Dinsdag 26 november 2013 Jaarbeurs Utrecht prof.dr. Bram Orobio de Castro prof.dr.

Nadere informatie

EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY EXTERNSHIP. en ADVANCED TRAINING. s-hertogenbosch. 10 juni tot en met 13 juni 2009

EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY EXTERNSHIP. en ADVANCED TRAINING. s-hertogenbosch. 10 juni tot en met 13 juni 2009 EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY 2009 EXTERNSHIP (BASISOPLEIDING) ADVANCED TRAINING (VERVOLGOPLEIDING) IN SAMENWERKING MET PSYRAAD EN DE REINIER VAN ARKEL GROEP s-hertogbosch 10 juni tot met 13 juni

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 Leren 41 Ruud Beunderman, Fatima van der Maas, Anton Hafkenscheid, Robert Huls

Hoofdstuk 4 Leren 41 Ruud Beunderman, Fatima van der Maas, Anton Hafkenscheid, Robert Huls Inhoud Inleiding 07 deel I supervisie: een verkenning Hoofdstuk 1 Supervisie: begripsbepaling en positionering 13 Ruud Beunderman, Sjoerd Colijn, Lidwien Geertjens, Fatima van der Maas Hoofdstuk 2 Rollen,

Nadere informatie

CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST

CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST Motivatie Wat weten we over de rol van motivatie bij kinderen en adolescenten met ADHD, ASS, gedragsproblemen, rekenproblemen en faalangst? CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST motivatie

Nadere informatie

DE OUDERENPSYCHIATER 2.0. Een feestelijk symposium ter gelegenheid van de eerste ouderenpsychiaters nieuwe stijl

DE OUDERENPSYCHIATER 2.0. Een feestelijk symposium ter gelegenheid van de eerste ouderenpsychiaters nieuwe stijl DE OUDERENPSYCHIATER 2.0 Een feestelijk symposium ter gelegenheid van de eerste ouderenpsychiaters nieuwe stijl inleiding DE OUDERENPSYCHIATER 2.0 In het najaar van 2013 zullen de eerste aios in het aandachtsgebied

Nadere informatie

Directieve Therapie. Cure & Care Development organiseert in samenwerking met de Stichting Directieve Therapie en Uitgeverij Boom het symposium

Directieve Therapie. Cure & Care Development organiseert in samenwerking met de Stichting Directieve Therapie en Uitgeverij Boom het symposium Cure & Care Development organiseert in samenwerking met de Stichting Directieve Therapie en Uitgeverij Boom het symposium Directieve Therapie 13 September 2012 t Zand te Maarssen 1/6 SYMPOSIUM Directieve

Nadere informatie

Wat je zegt ben je zelf Over projectieve identificatie

Wat je zegt ben je zelf Over projectieve identificatie Wat je zegt ben je zelf Over projectieve identificatie Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie STUDIEDAG vrijdag 1 november 2013 Debatcentrum DE RODE HOED Keizersgracht 102 1015 CV

Nadere informatie

Registratieregeling Leertherapeut Psychotherapie

Registratieregeling Leertherapeut Psychotherapie Registratieregeling Leertherapeut Psychotherapie Toelichting Het volgen van leertherapie is een essentieel onderdeel van de opleiding tot psychotherapeut, klinisch psycholoog en psychiater. Leertherapie

Nadere informatie

Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Januari 2015

Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Januari 2015 Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Januari 2015 Inleiding In dit reglement worden de voorwaarden voor inschrijving in het Register Schematherapie als Schematherapeutisch

Nadere informatie

WERKGEHEUGEN. Cogmed Braingame Brian Jungle Memory. Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen.

WERKGEHEUGEN. Cogmed Braingame Brian Jungle Memory. Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen. WERKGEHEUGEN Cogmed Braingame Brian Jungle Memory Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen Congres Dinsdag 1 april 2014 Jaarbeurs Utrecht WERKGEHEUGEN Training en ondersteuning

Nadere informatie

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN 10 maart 2015 CONGRES Regardz WTC Arnhem Angst, dwang en ticstoornissen Angst, dwang en tics komen bij meer dan 10% van alle kinderen en adolescenten voor. Maar

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier voor registratie als schematherapeut

Aanmeldingsformulier voor registratie als schematherapeut Aanmeldingsformulier voor registratie als schematherapeut Voorwaarden voor aanmelding vanaf 15 juli 2012: U kunt zich als aspirant lid inschrijven, als u in opleiding bent tot schematherapeut, maar nog

Nadere informatie

CONGRES PROGRAMMACOMMISSIE. EMPATHIE. Het geheime wapen in de psychotherapie en de hulpverlening

CONGRES PROGRAMMACOMMISSIE. EMPATHIE. Het geheime wapen in de psychotherapie en de hulpverlening CONGRES EMPATHIE. Het geheime wapen in de psychotherapie en de hulpverlening PROGRAMMACOMMISSIE Stichting Sympopna organiseert in samenwerking met Diagnosis Uitgevers een congres getiteld Empathie. Het

Nadere informatie

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr Eerder beoordeeld met een 8! Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk Vrijdag 27 september 2013 Jaarbeurs Utrecht Bestemd voor beginnende EMDR therapeuten, therapeuten die regelmatig verwijzen

Nadere informatie

EXECUTIEVE FUNCTIES. bij kinderen en adolescenten. Jaarbeurs Utrecht. De stand van zaken. Donderdag 27 juni 2013

EXECUTIEVE FUNCTIES. bij kinderen en adolescenten. Jaarbeurs Utrecht. De stand van zaken. Donderdag 27 juni 2013 EXECUTIEVE FUNCTIES bij kinderen en adolescenten Congres De stand van zaken Donderdag 27 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht EXECUTIEVE FUNCTIES De stand van zaken 2013 Executieve functies zijn de afgelopen jaren

Nadere informatie

Hilde Geurts, Wendy Peerlings, Reinout Wiers, Mariët van der Molen Saskia van der Oord en Walter Ma hys

Hilde Geurts, Wendy Peerlings, Reinout Wiers, Mariët van der Molen Saskia van der Oord en Walter Ma hys Slim maar... KINDEREN EN ADOLESCENTEN MET ZWAKKE EXECUTIEVE FUNCTIES CONGRES 16 JUNI 2015 ANTROPIA DRIEBERGEN Hilde Geurts, Wendy Peerlings, Reinout Wiers, Mariët van der Molen Saskia van der Oord en Walter

Nadere informatie

6 e schematherapiecongres:

6 e schematherapiecongres: Call for papers 6 e schematherapiecongres: Schematherapie: verleden, heden en toekomst 25 september 2015 Locatie: Hotel Casa 400 Eerste Ringdijkstraat 4, 1097 BC Amsterdam (vlakbij station Amsterdam Amstel)

Nadere informatie

UITNODIGING. Zevende Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen Leiderschap. vrijdag 10 april 2015 Jaarbeurs Utrecht

UITNODIGING. Zevende Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen Leiderschap. vrijdag 10 april 2015 Jaarbeurs Utrecht Zevende Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen Leiderschap UITNODIGING vrijdag 10 april 2015 Jaarbeurs Utrecht Accreditatie wordt aangevraagd bij de FGzPt Voorwoord Meer dan

Nadere informatie

Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Maart 2017

Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Maart 2017 Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Maart 2017 Inleiding In dit reglement worden de voorwaarden voor inschrijving in het Register Schematherapie als Schematherapeutisch

Nadere informatie

Psychopathologie in de revalidatie. Wie durft?

Psychopathologie in de revalidatie. Wie durft? Psychopathologie in de revalidatie. Wie durft? Op 20 en 21 mei 2011 organiseert de sectie revalidatie weer haar jaarlijkse voorjaarsconferentie. Het centrale thema betreft Psychopathologie in de revalidatie.

Nadere informatie

Praktijkrichtlijnen groepsbehandeling

Praktijkrichtlijnen groepsbehandeling Praktijkrichtlijnen groepsbehandeling De NVGP heeft de auteurs gevraagd een werkgroep te formeren om praktijkrichtlijnen op te stellen voor groepsbehandeling in de (geestelijke) gezondheidszorg in Nederland.

Nadere informatie

Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen

Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen Vrijdag 27 september 2013 Golden Tulip Hotel Ampt van Nijkerk Nijkerk Voorwoord Het is algemeen bekend dat zowel

Nadere informatie

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT EXECUTIEVE FUNCTIES Kinderen en adolescenten met problemen met inhibitie, cognitieve controle, emotieregulatie, werkgeheugen, motivatie en zelfregulatie thuis en op school Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014

Nadere informatie

IEDEREEN GEBRUIKT TOCH?

IEDEREEN GEBRUIKT TOCH? Cure & Care Development organiseert het symposium IEDEREEN GEBRUIKT TOCH? Verslavingsproblematiek bij mensen met een lichte verstandelijke beperking 13 december 2012 Dominicanenklooster in Huissen 1/6

Nadere informatie

Congres: Kompas kinder- en jeugdpsychiatrie

Congres: Kompas kinder- en jeugdpsychiatrie Congres: Kompas kinder- en jeugdpsychiatrie Accreditatie Aangevraagd voor : Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie Accreditatie Bureau Cluster 1 (Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen

Nadere informatie

OPLEIDINGSREGLEMENT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VOOR GROEPSDYNAMICA en GROEPSPSYCHOTHERAPIE

OPLEIDINGSREGLEMENT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VOOR GROEPSDYNAMICA en GROEPSPSYCHOTHERAPIE OPLEIDINGSREGLEMENT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VOOR GROEPSDYNAMICA en GROEPSPSYCHOTHERAPIE I Inleiding Opleiding, algemeen Artikel 1 In het hierna volgende wordt onder opleiding het volgende verstaan:

Nadere informatie

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Inhoudsopgave INLEIDING 1 WIE KAN ZICH LATEN INSCHRIJVEN IN HET REGISTER? 1 REGISTRATIEREGLEMENT

Nadere informatie

Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies.

Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies. 16 mei, 17 mei 2019 Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies. Introductie Zelfs voor ervaren professionals roept

Nadere informatie

CONGRES ZATERDAG 14 MAART 2015. Het thema van dit jaar is: Het raakt je!

CONGRES ZATERDAG 14 MAART 2015. Het thema van dit jaar is: Het raakt je! CONGRES ZATERDAG 14 MAART 2015 Hierbij willen we je van harte uitnodigen voor het jaarlijkse VSD congres. Ook dit jaar hebben we weer erg ons best gedaan om een aantal inspirerende sprekers te vinden en

Nadere informatie

* deel deze informatie met uw eigen social network via bovenstaande buttons!

* deel deze informatie met uw eigen social network via bovenstaande buttons! * deel deze informatie met uw eigen social network via bovenstaande buttons! ACCREDITATIE Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register (VSR) 6 punten - Scholing verpleegkundig specialist acute

Nadere informatie

Over Angst en Verlangen

Over Angst en Verlangen Over Angst en Verlangen Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie STUDIEDAG vrijdag 7 november 2014 Debatcentrum DE RODE HOED Keizersgracht 102 1015 CV AMSTERDAM Over Angst en Verlangen

Nadere informatie

Congres Hechtingsproblemen en behandeling

Congres Hechtingsproblemen en behandeling Congres Hechtingsproblemen en behandeling Vrijdag 28 september 2012, Jaarbeurs Utrecht Met onderwerpen als: Inzicht in de oorzaken, gevolgen en behandelvormen Hechting en de hersenen Diagnostiek van verstoorde

Nadere informatie

Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn: de praktijk en de resultaten

Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn: de praktijk en de resultaten Cure & Care Development organiseert in samenwerking met Indigo het tweede symposium Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn: de praktijk en de resultaten woensdag 29 juni 2011 ReeHorst,

Nadere informatie

Kinderen met bijzondere breinen

Kinderen met bijzondere breinen Kinderen met bijzondere breinen CONGRES 19 NOV 2015 JAARBEURS UTRECHT Disharmonische intelligentie, zintuiglijke prikkelverwerking, hoogbegaafdheid, auditieve informatieverwerking en werkgeheugen: niet

Nadere informatie

Ingmar Heytze dichter zal de dag verlevendigen met zijn reflecties en kleurrijke gedichten.

Ingmar Heytze dichter zal de dag verlevendigen met zijn reflecties en kleurrijke gedichten. Hulpverleners in de GGz lopen een relatief hoog risico om tijdens hun werk met agressie geconfronteerd te worden. Agressie is bepaald geen eenvormig fenomeen. Afhankelijk van de persoonlijke en psychopathologische

Nadere informatie

COMMUNICATIE EN INTERACTIE

COMMUNICATIE EN INTERACTIE C ONGRES COMMUNICATIE EN INTERACTIE Werken aan betere uitkomsten van zorg IN DE GGZ Als hulpverleners in de gezondheidszorg staan we voor de uitdagende opdracht om effectief om te gaan met cliënten die

Nadere informatie

GROEPEN. A lleen g a j e s nel l er, maa r s a m e n k om je v er d er! 23 maart 2012. Congrescentrum. De Reehorst in Ede.

GROEPEN. A lleen g a j e s nel l er, maa r s a m e n k om je v er d er! 23 maart 2012. Congrescentrum. De Reehorst in Ede. A lleen g a j e s nel l er, maa r s a m e n k om je v er d er! Roelof Wolters deskundig in groepsprocessen g r o e pg reo enp e n GROEPEN 23 maart 2012 Congrescentrum De Reehorst in Ede Alleen ga je sneller,

Nadere informatie

COMMUNICATIE EN INTERACTIE

COMMUNICATIE EN INTERACTIE C ONGRES COMMUNICATIE EN INTERACTIE Werken aan betere uitkomsten van zorg IN DE GGZ Als hulpverleners in de gezondheidszorg staan we voor de uitdagende opdracht om effectief om te gaan met cliënten die

Nadere informatie

DIT NEDERLAND www.d-i-t.eu. www.d-i-t.org. DYNAMIC INTERPERSONAL THERAPY (DIT) VOOR DEPRESSIE EN ANGSTSTOORNISSEN PERSOONLIJKHEIDSPROBLEMATIEK

DIT NEDERLAND www.d-i-t.eu. www.d-i-t.org. DYNAMIC INTERPERSONAL THERAPY (DIT) VOOR DEPRESSIE EN ANGSTSTOORNISSEN PERSOONLIJKHEIDSPROBLEMATIEK DIT NEDERLAND www.d-i-t.eu www.d-i-t.org. DYNAMIC INTERPERSONAL THERAPY (DIT) VOOR DEPRESSIE EN ANGSTSTOORNISSEN PERSOONLIJKHEIDSPROBLEMATIEK SOMATISCH ONVERKLAARBARE LICHAMELIJKE KLACHTEN Wat is DIT?

Nadere informatie

Positieve psychologie & Zingeving

Positieve psychologie & Zingeving Positieve psychologie & Zingeving Studiebijeenkomst KSGV Vrijdag 29 maart 2019, 13.00-17.00 uur Auditorium Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38 te Utrecht) Informatie en aanmelding: www.ksgv.nl ksgv@ksgv.nl

Nadere informatie

Klinisch Psycholoog. specialistische opleiding 2015-2019. Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79

Klinisch Psycholoog. specialistische opleiding 2015-2019. Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79 Klinisch Psycholoog specialistische opleiding 2015-2019 Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79 E info@rino.nl W www.rino.nl Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 2. DOELSTELLING...

Nadere informatie

Intelligentie CONGRES 28 NOVEMBER 2017 DE JAARBEURS UTRECHT

Intelligentie CONGRES 28 NOVEMBER 2017 DE JAARBEURS UTRECHT Intelligentie CONGRES 28 NOVEMBER 2017 DE JAARBEURS UTRECHT Intelligentie Intelligentie blijft een lastig concept. Wat is het precies? Hoe meet je het? Wat zegt een lage IQscore over iemands intelligentie?

Nadere informatie

Gedragsproblemen bij kinderen

Gedragsproblemen bij kinderen CONGRES Gedragsproblemen bij kinderen DINSDAG 4 APRIL 2017 Met aandacht voor psycho-educatie en vier behandelprogramma s: Minder boos en opstandig Incredible Years Triple P PCIT JAARBEURS UTRECHT Gedragsproblemen

Nadere informatie

Congres Hartrevalidatie 2015 Morgen is vandaag begonnen! - Leefstijl en fysiek: praktijkvoorbeelden en innovaties -

Congres Hartrevalidatie 2015 Morgen is vandaag begonnen! - Leefstijl en fysiek: praktijkvoorbeelden en innovaties - Congres Hartrevalidatie 2015 Morgen is vandaag begonnen! - Leefstijl en fysiek: praktijkvoorbeelden en innovaties - Vrijdag 4 december 2015 De Reehorst, Ede Georganiseerd door de Commissie Cardiovasculaire

Nadere informatie

Congres Richtlijn Niet-aangeboren Hersenletsel en Arbeidsparticipatie

Congres Richtlijn Niet-aangeboren Hersenletsel en Arbeidsparticipatie Congres Richtlijn Niet-aangeboren Hersenletsel en Arbeidsparticipatie Academisch Medisch Centrum, Amsterdam 16 februari 2012 Ieder jaar weer wordt een grote groep werknemers getroffen door niet aangeboren

Nadere informatie

ONZE SCHOLING SAMEN1

ONZE SCHOLING SAMEN1 ONZE SCHOLING SAMEN1 ONZE SCHOLING Samen1 stelt zich tot doel de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandelingsstrategieën binnen de GGZ door middel van kennisoverdracht onder de aandacht van professionals

Nadere informatie

Congres Behandeling van verstoorde

Congres Behandeling van verstoorde Congres Behandeling van verstoorde hechting Bij kinderen Donderdag 19 september 2013, Jaarbeurs Utrecht Met onderwerpen als: De laatste ontwikkelingen op het gebied van verstoorde hechting bij kinderen

Nadere informatie

Ik wil wel, maar jij kunt niet

Ik wil wel, maar jij kunt niet GGzE Centrum Persoonlijkheid Ik wil wel, maar jij kunt niet Mogelijkheden in de behandeling van cliënten met een ernstige persoonlijkheidsstoornis die vastlopen in de behandelrelatie of geen behandelrelatie

Nadere informatie

OPLEIDING ISTDP. Inleiding

OPLEIDING ISTDP. Inleiding OPLEIDING ISTDP Inleiding ISTDP ISTDP is de afkorting van Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy, en is een vorm van korte gestructureerde psychoanalytische psychotherapie. De methode en technieken

Nadere informatie

Groepskracht 13! Roelof Wolters. deskundig in groepsprocessen. groepen GROEPEN. groepen. De Reehorst in Ede

Groepskracht 13! Roelof Wolters. deskundig in groepsprocessen. groepen GROEPEN. groepen. De Reehorst in Ede Groepskracht 13! Roelof Wolters deskundig in groepsprocessen groepen GROEPEN groepen 1 2 m a a r t 2 0 1 0 C o n g r e s c e n t r u m De Reehorst in Ede Groepskracht 13! Al weer voor het dertiende jaar

Nadere informatie

Congres Kleinschalig Zorgen

Congres Kleinschalig Zorgen Congres Kleinschalig Zorgen Praktische tips voor de duizendpoot! 7 april 2015 ReeHorst, Ede Alweer 25 jaar geleden werd de eerste kleinschalige woonvorm opgericht. In de afgelopen jaren is er veel veranderd

Nadere informatie

Zelfregulatie. bij kinderen en CONGRES 10 APRIL 2018

Zelfregulatie. bij kinderen en CONGRES 10 APRIL 2018 Zelfregulatie bij kinderen en adolescenten CONGRES 10 APRIL 2018 Zelfregulatie Snel afgeleid zijn, woedeaanvallen, moeite om te plannen, huiswerk weer vergeten... Sommige kinderen hebben meer moeite dan

Nadere informatie

Accreditatiereglement schematherapie 2018

Accreditatiereglement schematherapie 2018 Accreditatiereglement schematherapie 2018 vastgesteld door het bestuur van de Vereniging voor Schematherapie op 30 augustus 2018 A. Inleiding In dit reglement worden de voorwaarden beschreven voor de accreditatie

Nadere informatie

Ga voor programma en inschrijven naar www.bsl.nl/sos

Ga voor programma en inschrijven naar www.bsl.nl/sos Congres S.O.S. Snelle opvang en behandeling van seksueel misbruik bij mensen met een verstandelijke beperking Vrijdag 4 oktober 2013 Beatrixgebouw Jaarbeurs, Utrecht Keynote spreaker Valerie Sinason over

Nadere informatie

Dagvoorzitter at Jaarcongres Klinisch Psychologen & Klinisch Neuropsychologen

Dagvoorzitter at Jaarcongres Klinisch Psychologen & Klinisch Neuropsychologen Annette van Schagen A.van.Schagen@centrum45.nl Ervaring at Stichting Centrum '45 april 2014 - Huidig (4 maanden) Dagvoorzitter at Jaarcongres Klinisch Psychologen & Klinisch Neuropsychologen april 2014

Nadere informatie

ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN

ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN Woensdag 2 t/m vrijdag 4 september 2015 bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde Toelichting PAO Heyendael organiseert, samen met de SGBO op woensdag 2 tot

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Lidmaatschap Register Schematherapie

Aanmeldingsformulier Lidmaatschap Register Schematherapie Aanmeldingsformulier Lidmaatschap Register Schematherapie Zie eerst: Reglement Lidmaatschap Register Schematherapie en Reglement Supervisie en Intervisie Register Schematherapie Ik wil mij graag inschrijven

Nadere informatie

'Echt contact is niet de bedoeling'

'Echt contact is niet de bedoeling' 'Echt contact is niet de bedoeling' Over de essentie van contact in de psychotherapeutische relatie Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie STUDIEDAG vrijdag 6 november 2015 Debatcentrum

Nadere informatie

INLEIDING 1 DOCENTEN EN CURSISTEN 1 VOORWAARDEN AAN DOCENTEN EN GROEPSGROOTTE 1 VOORWAARDEN AAN DEELNEMENDE CURSISTEN 2

INLEIDING 1 DOCENTEN EN CURSISTEN 1 VOORWAARDEN AAN DOCENTEN EN GROEPSGROOTTE 1 VOORWAARDEN AAN DEELNEMENDE CURSISTEN 2 Accreditatiereglement Cursussen Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2015 Inhoudsopgave INLEIDING 1 DOCENTEN EN CURSISTEN 1 VOORWAARDEN AAN DOCENTEN EN GROEPSGROOTTE 1 VOORWAARDEN AAN DEELNEMENDE

Nadere informatie

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur Media (e)en zorg De media is niet meer weg te denken in de gezondheidszorg. Lees de afgelopen maanden de kranten er maar eens op na en je vindt uiteenlopende berichtgeving over zorggerelateerde onderwerpen.

Nadere informatie

Wat opvalt is dat José van Reijen haar

Wat opvalt is dat José van Reijen haar Interview In gesprek met José van Reijen, de nieuwe voorzitter van de NVGP De NVGP heeft sinds de Algemene Ledenvergadering van 7 juni 2017 een nieuwe voorzitter: José van Reijen. Nog maar nauwelijks in

Nadere informatie

Accreditatiereglement Cursussen Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2015

Accreditatiereglement Cursussen Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2015 Accreditatiereglement Cursussen Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2015 Inleiding In dit reglement worden de voorwaarden voor de accreditatie van cursussen Schematherapie beschreven. Behalve het

Nadere informatie

Psychologie in het vertrouwenswerk

Psychologie in het vertrouwenswerk Donderdag 18 januari 2018 9.30-16.00 uur Aristo Accommodaties, Utrecht Psychologie in het vertrouwenswerk Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo Psychologie in het vertrouwenswerk Psychologische

Nadere informatie

Supervisie in de GGZ. Een oriëntatie op de praktijk. Ruud Beunderman RINO Groep 15 november 2012

Supervisie in de GGZ. Een oriëntatie op de praktijk. Ruud Beunderman RINO Groep 15 november 2012 Supervisie in de GGZ. Een oriëntatie op de praktijk Ruud Beunderman RINO Groep 15 november 2012 Inhoud van dit verhaal Korte introductie spreker Opleiden, werkbegeleiden en superviseren Verschillende betekenissen

Nadere informatie

UITNODIGING. Vijfde Jaarcongres. vrijdag 26 april 2013 Jaarbeurs Utrecht. Netwerken: van neuraal tot psychosociaal

UITNODIGING. Vijfde Jaarcongres. vrijdag 26 april 2013 Jaarbeurs Utrecht. Netwerken: van neuraal tot psychosociaal Vijfde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen Netwerken: van neuraal tot psychosociaal UITNODIGING vrijdag 26 april 2013 Jaarbeurs Utrecht Accreditatie: 5 punten FGzP Voorwoord

Nadere informatie

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek!

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! Jaargang 2009-2010 NIFP NEDERLANDS INSTITUUT VOOR FORENSISCHE PSYCHIATRIE EN PSYCHOLOGIE Een forensisch psychiater

Nadere informatie

Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten

Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten Cure & Care Development organiseert het symposium Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten 15 december 2011 t Zand te Maarssen SYMPOSIUM Protocollaire behandelingen voor volwassenen

Nadere informatie

Voor welke toekomst leiden we op? Opleidersmiddag NVGP 5 februari 2015

Voor welke toekomst leiden we op? Opleidersmiddag NVGP 5 februari 2015 Voor welke toekomst leiden we op? Opleidersmiddag NVGP 5 februari 2015 Schematherapie in de groep: een uitdaging voor supervisoren! Els Loeb, klinisch psycholoog/psychotherapeut/teamleider schemagerichte

Nadere informatie

Welbevinden in de ouderenpsychiatrie

Welbevinden in de ouderenpsychiatrie Rob Giel Onderzoekcentrum Welbevinden in de ouderenpsychiatrie Studiedag Netwerk Ouderenpsychiatrie RGOc 2018 Dinsdag 29 mei 2018 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Info Welbevinden van de cliënt centraal

Nadere informatie

27 november 2014 Groningen Congres Leiderschap in Transitie

27 november 2014 Groningen Congres Leiderschap in Transitie 27 november 2014 Groningen Congres Leiderschap in Transitie www.leiderschapintransitie.nl In allerlei sectoren van de samenleving zijn initiatieven gaande om transitie op gang te brengen. De (geestelijke)

Nadere informatie

Groepsdynamica in gedragstherapeutische en psychodynamische groepen

Groepsdynamica in gedragstherapeutische en psychodynamische groepen Groepsdynamica in gedragstherapeutische en psychodynamische groepen Werken met groepen Werken met groepen is een reeks afzonderlijke boeken voor professionals die werken in en met groepen. De reeks richt

Nadere informatie

Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn

Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn Cure & Care Development herhaalt vanwege groot succes, in samenwerking met Emergis/Indigo, het symposium Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn woensdag 26 januari 2011 Hotel Beveren

Nadere informatie

Veerkracht: verleden, heden, toekomst

Veerkracht: verleden, heden, toekomst Veerkracht: verleden, heden, toekomst NFP VerBredingsDagen 2014 7 & 8 november 2014, Hotel Mitland, Utrecht www.psychosomatischefysiotherapie.nl Introductie Van harte gefeliciteerd, we bestaan 30 jaar.

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier voor de registratie tot IMH-Specialist

Aanmeldingsformulier voor de registratie tot IMH-Specialist Aanmeldingsformulier voor de registratie tot IMH-Specialist Vereniging DAIMH Dutch Association for Infant Mental Health Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam Telefoon 020 4216120 Fax 020 6255979 E-mail info@daimh.nl

Nadere informatie

Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie

Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie Cognitieve gedragstherapie is toonaangevend in de ggz van vandaag. Tijdens deze opleiding leer je niet alleen werken volgens de richtlijnen, maar ook op basis

Nadere informatie

Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen. Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT)

Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen. Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT) Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT) AMC-De Bascule organiseert opleidingen en trainingen speciaal

Nadere informatie

De kunst van het sturen, over het leiden van groepen en teams

De kunst van het sturen, over het leiden van groepen en teams De kunst van het sturen, over het leiden van groepen en teams R o e l o f W o l t e r s d e s k u n d i g i n g r o e p s p r o c e s s e n g G r R O o E P e E N p e n g r o e p e n 8 a p r i l 2 0 1 1

Nadere informatie

FAS(D) Herkennen, Diagnostiek en Behandeling

FAS(D) Herkennen, Diagnostiek en Behandeling FAS(D) Herkennen, Diagnostiek en Behandeling Bijscholing Vrijdag 12 mei en 16 juni 2017 9.30-16.30 uur Gelre Ziekenhuis Apeldoorn zorgoplossingen FAS(D) herkennen, diagnostiek en behandeling Alcohol tijdens

Nadere informatie

WORK SHOPS [ [ [ [ [ VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD

WORK SHOPS [ [ [ [ [ VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD WORK SHOPS VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE [ [ [ [ [ DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD 1 WORKSHOP GROEPSBEHANDELING VAN (SEKSUEEL) GEWELDDADIGE FORENSISCH PSYCHIATRISCHE PATIËNTEN

Nadere informatie

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Vrijdagen 31 oktober, 7 & 14 November 2014 Utrecht (Hotel NH Utrecht) Doelgroepen leergang:

Nadere informatie

PAO-H / PAOFarmacie NASCHOLING VOOR HUISARTSEN EN APOTHEKERS. Diabetesdag. Vrijdag 29 november 2013 9.00-17.00 uur UMC Utrecht

PAO-H / PAOFarmacie NASCHOLING VOOR HUISARTSEN EN APOTHEKERS. Diabetesdag. Vrijdag 29 november 2013 9.00-17.00 uur UMC Utrecht UTRECHT PAO-H / PAOFarmacie NASCHOLING VOOR HUISARTSEN EN APOTHEKERS Diabetesdag Vrijdag 29 november 2013 9.00-17.00 uur UMC Utrecht Geaccrediteerd voor 6 punten INLEIDING Mensen met type 2 diabetes gebruiken

Nadere informatie

Unlimited! Psychoanalytische Psychotherapie Anno Nu

Unlimited! Psychoanalytische Psychotherapie Anno Nu Unlimited! Psychoanalytische Psychotherapie Anno Nu Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie STUDIEDAG vrijdag 2 november 2018 COMPAGNIETHEATER Kloveniersburgwal 50 Amsterdam Unlimited!

Nadere informatie

Eten zonder angst. Nieuw in Nederland: Protocol Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis. Cursussen & Congressen

Eten zonder angst. Nieuw in Nederland: Protocol Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis. Cursussen & Congressen Dinsdag 20 september 2011 Jaarbeurs Utrecht Congres Eetstoornissen: Eten zonder angst Nieuw in Nederland: Protocol Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis Bestemd voor: (cognitieve-)

Nadere informatie

Accreditatiereglement schematherapie 2018, aanpassing 2019

Accreditatiereglement schematherapie 2018, aanpassing 2019 Accreditatiereglement schematherapie 2018, aanpassing 2019 vastgesteld door het bestuur van de Vereniging voor Schematherapie op 30 augustus 2018, aanpassing 2019 vastgesteld op 20 juni 2019 A. Inleiding

Nadere informatie