De keuze van de gewassen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De keuze van de gewassen"

Transcriptie

1 19 D e g r o t e l t e e t e n Wanneer je eenjarige planten zoals graan teelt, moet je elk jaar voorzien welke gewassen je gaat verbouwen op welke akkers. Janny toont ons een driejarig plan van zijn landbouwbedrijf Koolzaad Tarwe Tarwe Erwten Erwten Zomergerst Tarwe Zomergerst Zomergerst Wintergerst Klaver De grote baan De grote baan Klaver Tarwe Boerderij van Janny Asperges Tarwe Koolzaad De Seine SAVIÈRES De Seine Weiden en bossen De keuze van de gewassen Je moet planten kiezen die aangepast zijn aan de kwaliteit van de bodem en aan het klimaat van de streek. ranen, zoals tarwe en gerst, worden veel verbouwd in mijn streek, omdat ze hier goed groeien. Ik kies mijn gewassen ook in functie van de marktvraag en de prijzen. Als de prijs van de tarwe bijvoorbeeld zakt, probeer ik iets anders te verbouwen. Voor ik echter aan een nieuwe teelt begin, moet ik nagaan of ik wel het nodige materiaal bezit. Ik teel ook koolzaad, dat wordt omgevormd tot brandstof. Ik produceer ook asperges, omdat de grond goed is aangepast aan deze teelt. In mei heb ik de tijd om ze te oogsten. De andere teelten vragen niet veel werk tijdens die periode.

2 20 ranen : een klein overzicht ranen worden al erg lang verbouwd. Er zijn heel bekende graansoorten en minder bekende. Er bestaan zelfs nieuwe soorten, die onlangs door de mens werden gecreëerd. De grote familie van de granen ranen zijn planten die worden verbouwd voor hun zaden. Ze worden gebruikt in de voeding van mens en dier. De familie van de granen bestaat uit erg verschillende planten. Tarwe is de meest verspreide graansoort. Het wordt wereldwijd verbouwd. De tarwe aan het begin van de cyclus Tarwe is het meest nobele graan. Je moet een onderscheid maken tussen harde en zachte tarwe. Rogge kan zich aanpassen aan moeilijk terrein (vooral aan een zure bodem). Van rogge wordt bruin brood gemaakt. Je vindt het veel terug in Denemarken, Duitsland, Zweden, Finland en Portugal. erst heeft langere graantjes dan tarwe. Zijn aar heeft een lange baard. Het wordt voornamelijk gebruikt als veevoeder en voor de productie van bier. Haver wordt voornamelijk verbouwd voor de dieren : vooral paarden zijn er dol op. Je vindt het ook terug in muesli en in de Engelse porridge.

3 21 Het verbouwen van maïs, rijst en gierst vraagt warmere temperaturen. Je vindt deze gewassen in het zuiden van de Europese Unie. ierst wordt verbouwd als veevoeder. Korrelmaïs is een hoge plant die veel warmte nodig heeft. Rijst heeft veel water, warmte en licht nodig. De nieuwkomer : triticale Wanneer we beschikken over twee uitstekende graansoorten de tarwe dat veel opbrengt en rogge dat er sterk* is waarom zouden we die twee kwaliteiten dan niet combineren in een en dezelfde plant? Dat is wat wetenschappers een twintigtal jaar geleden deden toen ze triticale creëerden. Triticale is een mengeling van tarwe (dat de wetenschappelijke naam triticum draagt) en rogge (dat de wetenschappelijke naam secale draagt). Ze verkregen een nieuwe plant, die we een hybride noemen, omdat het een kruising is tussen twee verschillende soorten. Zijn naam verraadt zijn oorsprong! Deze nieuwe graansoort vervangt vaak de rogge, omdat het een groter rendement* geeft! Het wordt voornamelijk als veevoeder gebruikt. Triticale De oogst : Ceres leert de landbouw aan koning Triptolemus, wiens zoon ze verzorgt. Het Franse woord voor graan céréale, evenals het Engelse woord cereal, komt van de naam van de Romeinse godin Ceres, de godin van de oogst. Het feit dat deze godin vereerd werd tijdens de Romeinse beschaving, bewijst dat granen altijd een belangrijke rol hebben gespeeld in onze geschiedenis. Bezoek eens een graanverbouwer om de teelten van dichtbij te bestuderen.

4 22 Tarwe, het graangewas van de Europese voeding Tarwe wordt verbouwd in alle landen van de Europese Unie. We gebruiken het dagelijks. Bij tarwe maakt men een onderscheid tussen zachte en harde tarwe Een tarwekorrel bestaat uit twee producten : zetmeel en gluten. Zetmeel is een reserveproduct voor de zaadkorrel. Het stimuleert de ontwikkeling van de kiem tijdens het kiemen* : zetmeel bestaat uit geconcentreerde energie. luten is een eiwit*. Wanneer je op enkele tarwekorrels knabbelt en ze lange tijd kauwt, dan krijg je kauwgom! De reden hiervoor is de volgende : door te kauwen verwijdert je speeksel het zetmeel uit de graankorrel, alleen het gluten blijven over, een elastische stof. Het is dat gluten dat zorgt voor de soepele structuur van broodkruim en gekookte deegwaren. Eiwitrijke rand (gluten) Tarwekorrels Peul van het graan (zemelen) Zachte tarwe De kwaliteit van een tarwekorrel hangt af van het eiwitgehalte* (het gluten). De hoeveelheid eiwitten verschilt van soort tot soort. - Wanneer de tarwe rijk is aan gluten wordt hij gebruikt voor de broodbakkerij. - Wanneer de tarwe niet veel gluten bevat, wordt hij gebruikt voor de koekjesbakkerij. - Soorten van mindere kwaliteit worden gebruikt als veevoeder. Kern rijk aan zetmeel Kiem De zachte tarwe heeft een bloemige kern, rijk aan zetmeel. Er wordt brood (broodbereidingen) en koekjes mee gemaakt. De harde tarwe heeft een glasachtige kern. Hij wordt gebruikt voor de fabricatie van griesmeel en pasta. De harde tarwe groeit beter in het zuiden van Europa. Hij wordt vooral geproduceerd door de landbouwers van het Middellandse-Zeegebied, voor de fabricatie van pasta. De zachte tarwe wordt overal verbouwd waar men wit brood bakt!

5 23 Van graan tot meel raan malen is een even oude activiteit als het verbouwen van tarwe : de twee gaan hand in hand. Vroeger werden de molens aangedreven door de wind, het water of dieren. Tegenwoordig draaien de molenstenen voortdurend. De techniek is immers geëvolueerd : de meelfabriek* werkt op elektriciteit. Van meel tot brood Vroeger speelde brood een belangrijke rol in de voeding. Vaak was brood het belangrijkste onderdeel van de dagelijkse voeding. Een eeuw geleden aten we 500 g brood per dag! Tegenwoordig consumeren we minder dan 150 g per dag! We eten veel meer andere zaken... Opgepast voor het gluten Bepaalde, vooral heel jonge, kinderen mogen geen gluten eten : ze zijn allergisch aan dit product en het is gevaarlijk voor hen. Daarom zie je op de verpakking van sommige babyvoedingsartikelen de vermelding glutenvrij. Deze allergie gaat meestal met de jaren over. De arenleessters Dit schilderij illustreert een recht dat arme landbouwers lang geleden verworven : ze mochten de tarwearen die tijdens de oogst op de grond waren gevallen, verzamelen. Meestal werd dit gedaan door de vrouwen en kinderen. De arenleessters van J.F. Millet

6 24 Met graangewassen maak je meer dan brood alleen! Het gebruik van tarwe of rogge voor brood is bekend. Maar tegenwoordig worden graangewassen ook nog voor heel wat andere doeleinden verbouwd : ze zijn zelfs een grondstof geworden voor de industrie. Bierbrouwen : een heel oud gebruik Bier bestond al in de tijd van de Egyptenaren. De alliërs hadden ook hun gerstebier. Heel wat landen brouwen bieren, maar sommige staan er echt bekend voor : Duitsland, België, Ierland, Denemarken,... Wat ook de kleur of de smaak is, overal is het procédé hetzelfde : men laat gekiemde gerst gisten*. Hoe gaat men te werk? De mouters laten de gerst kiemen : het zetmeel van de graankorrel verandert in een suiker die gebruikt wordt door de kiemen. Deze suiker heet moutsuiker. Wanneer de kiem, na enkele dagen, uit de graankorrel tevoorschijn komt, grijpt de bierbrouwer in: hij stopt het kiemen en verwijdert de kiem. Wat overblijft zijn de opgezwollen graankorrels boordevol moutsuiker : het is de mout die men laat gisten*. Nu kan de fabricatie van het bier beginnen: de mout wordt verwarmd om hem tot karamel te maken. Hij wordt vermengd met andere granen zoals tarwe, en de hoeveelheid hop wordt gedoseerd. Dit is het geheim van de bierbrouwers : elk bier heeft zijn eigen recept. Voor de bierbrouwerij worden soorten gerst gebruikt van zeer hoge kwaliteit. Het is gerst voor de mouterij, dat erg verschilt van de gerst die als veevoeder wordt gebruikt. Schotse (en Ierse) specialiteit Whisky wordt ook met gerst gebrouwen.

7 25 Een betere voeding voor de dieren Vroeger gaf men haver aan het paard en pikten de kippen allerlei soorten granen. Vandaag produceren gespecialiseerde firma s de voeding en berekenen ze de perfecte dosissen. We weten wat elk dier nodig heeft, in functie van de leeftijd en van wat het produceert. Haver, triticale, tarwe, maïs, gierst en erwten maken allemaal deel uit van deze nieuwe voeders. Bepaalde tarwesoorten dienen enkel voor de voeding van dieren. ranen zijn energierijk. Ze zijn rijk aan eiwitten* (soja, erwten) en daarom een ideale aanvulling van het veevoeder*. Het gebruik van zetmeel Zetmeel* vind je in de graankorrels van tarwe, maïs, rijst en in de wortelknollen van de aardappelplant. Het zetmeel wordt uit het graan en de aardappelen gehaald om in de industrie te worden verwerkt. ebruik voor de voeding Zetmeel gebruiken we voor de bereiding van een saus, om ze dik en smeuïg te maken. De voedingsindustrie die bereide gerechten maakt, gebruikt ook zetmeel. In de sector van de confiserie worden de vormen, die men gebruikt voor het maken van bonbons, uit rijstzetmeel gemaakt. Industrieel gebruik De grootste verbruikers van zetmeel zijn de papierproducenten. Ze gebruiken hoofdzakelijk zetmeel van aardappelen, dat een glans aan het papier geeft. De chemische industrie gebruikt tarwezetmeel en maïszetmeel voor de fabricatie van lijm, luiers, bioafbreekbaar plastic, detergenten,... Tarwezetmeel wordt ook gebruikt voor de fabricatie van biobrandstof* (bio-ethanol). Plastic Papier Saus

8 26 Maïs : een plant boordevol rijkdom Maïs groeit snel en voedt mens en dier. Het is ook een basisproduct voor de industrie : men kan wel 100 verschillende producten maken op basis van maïs. Wanneer je popcorn eet, eet je eigenlijk een bijzondere variëteit van de maïs, waarvan de graankorrel ontploft wanneer hij verwarmd wordt. Je kan maar beter het deksel op de pan leggen, wanneer je zelf popcorn maakt! De maïs die je in een salade eet, is de zachte variëteit*. In dat geval oogst men het graan voor het rijp is. De maïs blijft dus zacht en is overheerlijk in een salade. Voor polenta gebruik je maïs met de klassieke graankorrel. Deze soort werd gemalen om er griesmeel van te maken. Je kan ook maïsmeel gebruiken om brood te maken. Het graangewas van de Indiaanse beschavingen Maïs komt origineel van Centraal- en Zuid-Amerika. Het maakt nog steeds deel uit van de dagelijkse voeding in deze landen. Maïs is de basis van de voeding voor één inwoner op vijf in heel de wereld. Deze plant werd ontdekt door de Europeanen tijdens de expedities van Christopher Colombus. Maïs werd toen al duizenden jaren gegeten door de Amerikaanse indianen. De huidige maïs : een hybride De variëteiten die vandaag worden geteeld zijn hybriden*, het zijn planten die het resultaat zijn van kruisingen van verschillende soorten maïs. De specialisten van de graanproductie willen in één variëteit* de kwaliteiten van alle variëteiten verzamelen. Maar wanneer de landbouwer de hybridemaïs zaait, verkrijgt hij een heel vreemde teelt! De verkregen maïs is erg divers, groot en klein, sterk en zwak,... Hij komt op zijn akker zowat alle variëteiten tegen die hebben gediend voor de creatie van de hybride soort. De landbouwer moet dus elk jaar opnieuw zaaigoed kopen.

9 27 D e g Maïsproducenten voor kuilvoeder Deze landbouwers zaaien maïs en oogsten de volledige plant, die als voedsel voor de dieren dient. Dergelijke teelt vind je vooral in de grote zuivelgebieden (zie boekje 4). Maar hoe kan men dit graan opslaan en bewaren tot de volgende lente? Door de maïs in te kuilen. Inkuilen is een efficiënte manier om maïs te bewaren: de koeien kunnen heel de winter door gevoederd worden tot ze opnieuw zelf in de weilanden kunnen grazen. De maïs wordt geoogst voordat hij rijp is, want als hij te rijp en te droog is, kan de koe de maïs niet verteren. De hakselaar snijdt en hakt de planten in kleine stukken en legt ze daarna in een laadbak. De tractor brengt de laadbak naar de boerderij, zodat de planten kunnen worden ingekuild. De gehakte maïs wordt in grote kuilen gestort. Een zware tractor drukt alles aan om de lucht te verwijderen. De ingekuilde maïs wordt afgedekt met plastic zeilen. Lucht is de vijand van kuilvoeder. In contact met lucht verrot de maïs ; in afwezigheid van lucht gaat maïs gisten*. Hij kan dan maandenlang bewaard worden. Elke ochtend neemt de veehouder de benodigde hoeveelheid af om zijn beesten te voederen. Maïsproducenten voor graan In dit geval wordt de maïs verbouwd voor het graan. Enkel het graan wordt geoogst. Het wordt geoogst zoals de andere graansoorten. Omdat de maïskorrel veel warmte nodig heeft, vind je hem vooral in de landen van het Middellandse-Zeegebied. Soms dient hij voor de menselijke voeding, maar meestal wordt hij gebruikt als veevoeder. Wanneer het graan te vochtig is om bewaard of gebruikt te worden, moet het worden gedroogd. Dat gebeurt ofwel in silo s* door middel van ventilatie, ofwel in grote vergaarbakken in de open lucht. Dit zijn grote kooien die je vaak in de velden ziet staan : de zogenaamde maïskribben. Deze kribben zijn altijd naar de wind gekeerd, het drogen gebeurt dan op natuurlijke wijze! In Spanje, en meer precies in de streek van alicië, werd de maïs bewaard in kleine hutjes op palen. Men plaatste grote, platte stenen aan de uiteinden van deze palen, om te voorkomen dat knaagdieren en andere maïseters ervan zouden eten...

10 28 Rijst : een tropische plant in Europa! Rijst voedt 2 tot 3 miljard mensen, of ongeveer de helft van de wereldbevolking! De rijstplant is afkomstig uit de tropen. Rijst wordt ook verbouwd in de Europese Unie, in streken waar de omstandigheden gunstig zijn. Een teelt die beperkt is tot Zuid-Europa De meeste rijstvariëteiten komen oorspronkelijk uit de tropen. Maar enkele, zoals de variëteit Japonica, zijn afkomstig uit een gematigd klimaat. Rijst is een plant die veel warmte nodig heeft. Bovendien heeft de plant veel water nodig, daarom worden de rijstvelden tijdens de groei onder water gezet. De Arabieren en daarna de Spanjaarden en Portugezen brachten rijst in Europa. Er zijn maar enkele streken in de Europese Unie die in aanmerking komen voor de rijstteelt: - hij wordt vooral verbouwd in Italië, in de Po-vlakte. - hij wordt ook verbouwd in Spanje (in de streek van Murcia en Valencia), in Portugal, in riekenland en een beetje in het zuiden van Frankrijk. De Portugezen consumeren het meest rijst van alle inwoners van de Europese Unie. De rijstproductie is niet groot genoeg voor de consumptie van de landen van de Europese Unie, daarom wordt er veel rijst geïmporteerd. Een rijstveld Een geïrrigeerde teelt De rijst wordt gezaaid in de lente in een bodem die goed is opgewarmd door de zon. Zodra de eerste blaadjes verschijnen, zet men het veld onder water. Men laat het water geleidelijk aan stijgen tot een vijftiental centimeter. Het blijft op dit niveau tot de rijst rijp is. De kleine dijkjes rond de velden dienen om het water binnen de velden te houden. Het water moet goed in de gaten worden gehouden : als er zich algen ontwikkelen, maakt men het veld leeg om ze te vernietigen en irrigeert men de akker opnieuw. Voorbereiding van de grond voor het zaaien.

Gierst. http://www.waterwereld.nu/gierst.php

Gierst. http://www.waterwereld.nu/gierst.php Gierst http://www.waterwereld.nu/gierst.php Gierst is een belangrijke graansoort in de arme delen van de wereld. Vooral boven en onder de Sahara wordt er veel gierst verbouwd. Gierst groeit op de armste

Nadere informatie

Inhoud Blz. Inleiding 1. Heel vroeger 2. Tarwe wordt een huisplant 3. De tarweplant 4. Van tarwe tot meel 5. Tarweproducten 6.

Inhoud Blz. Inleiding 1. Heel vroeger 2. Tarwe wordt een huisplant 3. De tarweplant 4. Van tarwe tot meel 5. Tarweproducten 6. Tarwe Inhoud Blz. Inleiding 3 1. Heel vroeger 4 2. Tarwe wordt een huisplant 5 3. De tarweplant 6 4. Van tarwe tot meel 8 5. Tarweproducten 10 6. Tarweweetjes 12 7. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en

Nadere informatie

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten Voeding > 3 e graad > lesmateriaal > kniptekst Sociaal vlees? Voor de leerkracht: Knip op voorhand de tekst in stukken op de lijnen. Houd de stukken tekst per titel samen. Veel veld voor vlees, weinig

Nadere informatie

GRAAN MIDDENBOUW GROEP 4/5/6

GRAAN MIDDENBOUW GROEP 4/5/6 GRAAN MIDDENBOUW GROEP 4/5/6 LESOPZET Samenvatting Als inleiding lezen de leerlingen de tekst over graan vroeger-nu. Daarmee is de toon voor het thema gezet. De les vervolgt met een woordspin over graan.

Nadere informatie

De teelt van zonnebloemen

De teelt van zonnebloemen De teelt van zonnebloemen De zonnebloem heeft als wetenschappelijke naam: Helianthus annuus. Deze naam komt van de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de grote familie

Nadere informatie

De aardappel: van het veld tot op je bord

De aardappel: van het veld tot op je bord Lesinfo De aardappel: van het veld tot op je bord 1.1. Doelstelling De leerlingen inzicht geven in: de oorsprong van een aardappel en welke weg deze aflegt van het veld tot op je bord, de verschillende

Nadere informatie

Wijchense Molen. Lesbrief

Wijchense Molen. Lesbrief Wijchense Molen Lesbrief Lesbrief de Wijchense Molen Inleiding In het kader van het bezoek aan Wijchense Molen is deze lessenserie ontwikkeld. Tijdens het project maken de leerlingen kennis met de molen

Nadere informatie

Werkblad. Eten: vroeger en nu. Materiaal. Hoe gaan we te werk? Leestekst. 5 de leerjaar. Schrijf- en tekengerief

Werkblad. Eten: vroeger en nu. Materiaal. Hoe gaan we te werk? Leestekst. 5 de leerjaar. Schrijf- en tekengerief Materiaal Schrijf- en tekengerief Hoe gaan we te werk? Opdracht 1 Hieronder vind je een fragment uit De tafel van arm en rijk (bron: http://www.20eeuwennederland.nl/, thema Eten en drinken ). Lees aandachtig

Nadere informatie

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis Bier Inhoud 1. Geschiedenis. 2. Hoe wordt het gebrouwen. 3. Merken en verschillen. 4. Biersoorten 5. Waarom word je van te veel bier dronken? 6. Wist je dat 7. Vragen aan de klas. Inleiding Ik doe mijn

Nadere informatie

Granen in de Melkveehouderij. Henk Woolderink/ Roy Berentsen 30 mei 2013

Granen in de Melkveehouderij. Henk Woolderink/ Roy Berentsen 30 mei 2013 Granen in de Melkveehouderij Henk Woolderink/ Roy Berentsen 30 mei 2013 Aandachtspunten Ontwikkelingen mestbeleid! Dreigend ruwvoeroverschot? Krachtvoervervangers! Projectmatig! Voedergewassen Eigen eiwit

Nadere informatie

Derde Leerjaar. www.lessenpakket.be

Derde Leerjaar. www.lessenpakket.be Derde Leerjaar Een koude of een warme bakker? Doelen verwoorden waarvoor verschillende graansoorten gebruikt worden; de delen van de (graan)plant benoemen; het proces beschrijven van zaaien naar graan

Nadere informatie

WERKBOEKJE BROODBAKKEN

WERKBOEKJE BROODBAKKEN thema 11 Les 111 WERKBOEKJE BROODBAKKEN Naam:... Klas:... 1 De verschillende gr aansoorten Vul onderstaande woorden in op de juiste plaats: Tarwe Gerst Rogge tarwe - water/warmte - goudgeel - koren - melk

Nadere informatie

BAKWORKSHOP. Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. Bakworkshop

BAKWORKSHOP. Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. Bakworkshop BAKWORKSHOP Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. SOORTEN BLOEM EN MEEL Bloem Met bloem wordt wit meel aangeduid. Bij bloem worden de zemel en de kiem van de graankorrel voor het malen

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3 Voorbereiding post 2 Met de mens mee Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Met de mens mee, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Overzicht van de verschillende graansoorten en oude rassen

Overzicht van de verschillende graansoorten en oude rassen Overzicht van de verschillende graansoorten en oude rassen (Zie voor meer informatie over de verschillende graan rassen www.oranjelijst.nl) Tarwe (Triticum aestivum) 2 Eenkoorn (Triticum monococcum) 3

Nadere informatie

Snoep. Inleiding. drop

Snoep. Inleiding. drop Snoep Inleiding Er zijn van allerlei soorten snoep zoals: winegums, drop, zure bommen, salmiak snoepjes, kauwgum, chocolade, suiker snoep, suikervrij snoep, honing staafjes, lolly's, zuurtjes, pepermunt,

Nadere informatie

inhoud 1. Lekker 3 2. Bij de boer 3 3. Tarwe malen 4. Bij de bakker 7 5. Bruin of wit 5. Allemaal broden 6. Filmpje 7. Pluskaarten Colofon 15

inhoud 1. Lekker 3 2. Bij de boer 3 3. Tarwe malen 4. Bij de bakker 7 5. Bruin of wit 5. Allemaal broden 6. Filmpje 7. Pluskaarten Colofon 15 Brood inhoud 1. Lekker 3 2. Bij de boer 3 3. Tarwe malen 6 4. Bij de bakker 7 5. Bruin of wit 9 5. Allemaal broden 10 6. Filmpje 12 7. Pluskaarten 13 Colofon 15 Bronnen en foto s 16 Mmmmmmm, wat ruikt

Nadere informatie

BIO BASED ECONOMY WERKT!

BIO BASED ECONOMY WERKT! HENNEP een lekkere voedingsbron?! Onverwachte voedingsbron BIO BASED ECONOMY WERKT! GROENE GRONDSTOFFEN Inhoudsstoffen GROENE GRONDSTOFFEN HENNEP een lekkere voedingsbron?! Inleiding Hoewel hennep algemeen

Nadere informatie

CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST

CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST CRAFT-MALZ - ARTISANAAL - ONCONVENTIONEEL - MET HART EN ZIEL Op de biermarkt is de trend naar craft-bier gedurende de afgelopen

Nadere informatie

Waarom zijn bananen krom?

Waarom zijn bananen krom? Alles wat kinderen willen weten over... eten! Mary-Jo de Leeuw Waarom zijn bananen krom? Maak eens waar je over doen lezen WIST JE DAT... Je voor het bereiden van 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig

Nadere informatie

Wat maakt biologische granen bijzonder?

Wat maakt biologische granen bijzonder? Wat maakt biologische granen bijzonder? campagnegolf granen, 3-11 maart 2018 Granen vormen voor vele mensen in de wereld een basisvoedsel. Ze zijn afkomstig van grassen die vaak al duizenden jaren verbouwd

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Oergranen goed voor je gezondheid Oergranen goed voor je gezondheid, gelukkig zijn er steeds meer mensen die kiezen voor pure, onbewerkte en eerlijke ingrediënten in hun voeding. Oergranen zijn minder

Nadere informatie

Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten

Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten Over deze lijsten Deze lijsten zijn niet meer dan een richtlijn. Ofschoon Albert Heijn veel zorg besteedt aan een actuele beschrijving, kan het

Nadere informatie

Welke richting volg je? In welke mate ga je akkoord met volgende stellingen?

Welke richting volg je? In welke mate ga je akkoord met volgende stellingen? Groepsnummer: Nummer respondent: Beste leerling, Hieronder vind je een aantal vragen. Lees de opdrachten aandachtig en probeer zo nauwkeurig mogelijk te antwoorden. Laat geen vragen open. Als je iets niet

Nadere informatie

Aardappel. Inleiding. Bewaren. Hoe de aardappel in Europa kwam. Voor arm en rijk

Aardappel. Inleiding. Bewaren. Hoe de aardappel in Europa kwam. Voor arm en rijk Aardappel Inleiding In Nederland worden veel aardappels gegeten. We eten ze gekookt,gebakken,als puree of als friet. Het is makkelijk voedsel, niet duur en het past overal bij. Aardappels zijn ook gezond,

Nadere informatie

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten Arm en Rijk Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten 2.1 Rijk en arm in de Verenigde Staten De rijke Verenigde Staten Je kunt op verschillende manieren aantonen dat de VS een rijk land is. Het BNP

Nadere informatie

De beknopte biergids van bierkraag.be

De beknopte biergids van bierkraag.be De beknopte biergids van bierkraag.be Wat is het Iedereen kent het wel, maar wat is bier eigenlijk? Bier is een drank die gemaakt wordt met hoofdzakelijk water en mout. Mout is een soort graan dat gaat

Nadere informatie

Van akker tot bakker

Van akker tot bakker Meetjesland Landbouw en gezonde voeding 3de graad 2de graad ASO 7 Van akker tot bakker Het bedrijf Etienne Hamerlinck en Linda Dellaert Meerbeke 11-9940 Evergem Linda is een opgewekte boerin die maar al

Nadere informatie

Van akker tot bakker

Van akker tot bakker Meetjesland Landbouw en gezonde voeding 3de graad 2de graad ASO 7 Van akker tot bakker Het bedrijf Etienne Haemerlinck en Linda Dellaert Meerbeke 11-9940 Evergem Linda is een opgewekte boerin die maar

Nadere informatie

Inleiding Het spel Algemeen doel van het spel

Inleiding Het spel Algemeen doel van het spel Brochure Inleiding Boerenbusiness van grond tot mond, is ontwikkeld door jonge vrijwilligers van verschillende kinderboerderijen in Vlaanderen. Ze verdiepten zich in het thema Voedsel, ontwikkelden er

Nadere informatie

BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE

BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE 1 e GRAAD 1 LESUUR FICHES VOOR DE LEERLINGEN FICHE 1 - A WORTELEN Biowortelen van een bioboer die kiest voor natuur en milieu. Bio kiest voor natuur en milieu! De biowortelboer(in)

Nadere informatie

Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B

Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B Versie: november 2008 Werkwijze transfertoets Aan het einde van je VAPRO A opleiding dien je zo mogelijk het totale dan wel een deel van het productieproces van je bedrijf

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Alles begint bij de boer

Alles begint bij de boer 1 Battle of Concepts Bedenk een innovatief agrotoerisme concept Omgevingsverkenning In Nederland kennen wij agrotoerisme als wat er nu op de markt is. Maar buiten Nederland zijn er nog meer mogelijkheden

Nadere informatie

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo Voedsel kweek, productie en vertering mbo Microben en voedsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de landbouw worden voedselgewassen constant bedreigd door ziekteverwekkers. Maar zonder microben

Nadere informatie

Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint

Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint Doelstellingen De leerlingen kunnen voor een menu berekenen wat de water- en ecologische voetafdruk is van de ingrediënten. De leerlingen kunnen voor een

Nadere informatie

Alles voor een Pannenkoek

Alles voor een Pannenkoek uder-amstel n-o -U me ith o Die De regio zit vol energie! 0 Aa lsmeer - Amstelve en - Groep 1 t/m 3 Energien traal 204 eu orn Informatieblad + Docentenhandleiding Alles voor een Pannenkoek www.natuurmilieuweb.nl

Nadere informatie

Waar groeit mijn eten? handleiding

Waar groeit mijn eten? handleiding Waar groeit mijn eten? handleiding Uitgave: Amsterdams NME Centrum Waar groeit mijn eten? handleiding Ontwikkeld in opdracht van Vereniging Boerenstadswens Redactie/layout: Hans Wilschut, Marijntje van

Nadere informatie

Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs

Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs Inhoud Inhoud... 2 1. De Melkveehouderij in onze streek... 3 1.1 Onze streek... 3 1.2 Wat is veen?... 3 1.3 Boeren vanaf het begin... 3 1.4 Koeien melken...

Nadere informatie

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij dood gaat. De plant groeit op rijke, vochtige en diep

Nadere informatie

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Rawfood tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Auteur: Noëlle Kabel VOEDING In augustus 2013 kwam ik in aanraking met rawfood. Ik had toen al een jaar alle geraffineerde suikers uit mijn eetpatroon geschrapt,

Nadere informatie

Moleculaire Gastronomie: Gluten

Moleculaire Gastronomie: Gluten Moleculaire Gastronomie: Gluten Het maken en analyseren van deeg met gluten Inleiding Moleculaire gastronomie heeft alles te maken met het ontdekken van nieuwe smaakcombinaties, experimenteren met structuren

Nadere informatie

Food Information Regulation

Food Information Regulation Artikel ID: 9305569 Supplier ID: 26121 Aprecio cabern/sauv 75cl zilver Barcode: 8713655261215 Cabernet Sauvignon bevat sulfiet Lopez Morenas Spanje 11 (niet op verpakking vermeld) Energetische waarde Eiwitten

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Minder vaak ziek en gezonder door volkoren producten Een groep vooraanstaande voedingswetenschappers, het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC), meldt dat vaker volkoren eten direct samenhangt

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL 2004

Bijlage VMBO-GL en TL 2004 Bijlage VMBO-GL en TL 2004 tijdvak 1 BIOLOGIE CSE GL EN TL BIOLOGIE VBO-MAVO-D Deze bijlage bevat informatie. 400009-1-586-543b BIOTECHNOLOGIE INFORMATIE 1 OUDE TECHNIEKEN Al eeuwen gebruiken mensen organismen

Nadere informatie

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5 Meander Samenvatting groep 5 Thema 4 Platteland Samenvatting Landbouw Bijna alles wat je eet, komt van de landbouw. De akkerbouwer verbouwt bijvoorbeeld aardappelen, tarwe of mais. Hij strooit eerst mest

Nadere informatie

GREUN TEK. Molen Eendracht maakt Macht. Leerlingenbladen

GREUN TEK. Molen Eendracht maakt Macht. Leerlingenbladen GREUN TEK Molen Eendracht maakt Macht Leerlingenbladen Molen Eendracht Maakt Macht Naam: Klas: Docent: Opdracht: 1. Je staat nu voor de molen. Gebruik de determinatiekaart en bepaal om wat voor soort molen

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent.

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent Zo! Goedemorgen of goedemiddag, wat is t? Ik moet zo de koeien weer melken, dus... Excuus, dat ik wat stink. Ik heb het zo

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 AARDAPPELEN 15 1.1. Wat zijn aardappelen? 15 1.2. Nachtschade-achtigen 15 1.3. Het groeiproces 15 1.4. Aardappelteelt 16 1.5. Het bewaren van aardappelen 16 1.6. Kookeigenschappen 17 1.7. Voedingswaarde

Nadere informatie

De munten van Rwanda, een les in biologie

De munten van Rwanda, een les in biologie De munten van Rwanda, een les in biologie Leopold Verbist Rwanda is het Pays des Mille Collines (Land van de Duizend Heuvels). Het is een zeer vruchtbaar land en niet te warm omdat het hooggelegen is,

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waarom ik heb gekozen voor dit onderwerp. 2.Geschiedenis van de koffie. 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen

Koffie. Inhoud. 1.Waarom ik heb gekozen voor dit onderwerp. 2.Geschiedenis van de koffie. 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen Koffie Inhoud 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen 2. Geschiedenis van koffie 3. De koffieplant 4. Verbouwen van koffie 5. De koffieplantage 6. De koffiebranderij 7. Koffiesoorten 8. Cafeine 9. Manieren

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

BOSATLAS VRAGENSET ANTWOORDMODEL VAN HET VOEDSEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES

BOSATLAS VRAGENSET ANTWOORDMODEL VAN HET VOEDSEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES DE BOSATLAS VAN HET VOEDSEL VRAGENSET ANTWOORDMODEL NOORDHOFF ATLASPRODUCTIES I. Voeding en welvaart 1. De Human Development Index (HDI) geeft aan hoe welvarend een land is. Vergelijk de HDI met de andere

Nadere informatie

NCV Horecarichtlijn. Voor glutenvrije maaltijden

NCV Horecarichtlijn. Voor glutenvrije maaltijden NCV Horecarichtlijn Voor glutenvrije maaltijden In uw horecagelegenheid kunt u te maken krijgen met gasten met coeliakie oftewel glutenintolerantie. Dit vergt extra aandacht van u en uw werknemers. De

Nadere informatie

Introductieles. Tim eet op Texel. Brief - groepstekening - reactiespel

Introductieles. Tim eet op Texel. Brief - groepstekening - reactiespel Tim eet op Texel 3 en 4 Tim eet op Texel 3 en 4 1 Introductieles Tim eet op Texel Brief - groepstekening - reactiespel Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: worden enthousiast voor het thema

Nadere informatie

De zomers in Murcia zijn doorgaans warm en droog, vandaar ook dat we meestal door ruw en dor terrein trekken. Na de winter zal het landschap er heel

De zomers in Murcia zijn doorgaans warm en droog, vandaar ook dat we meestal door ruw en dor terrein trekken. Na de winter zal het landschap er heel De zomers in Murcia zijn doorgaans warm en droog, vandaar ook dat we meestal door ruw en dor terrein trekken. Na de winter zal het landschap er heel wat groener uitzien. We lopen voorbij enkele hopen

Nadere informatie

Metrologische Reglementering

Metrologische Reglementering K_85092C.DOC - 2000-01-17 MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Bestuur Kwaliteit en Veiligheid Afdeling Metrologie Metrologische Dienst Metrologische Reglementering Koninklijk besluit van 2 september 1985

Nadere informatie

Productinformatie: Granen en meelproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat zijn granen en afgeleide producten? Wat wordt er van jou verwacht?

Productinformatie: Granen en meelproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat zijn granen en afgeleide producten? Wat wordt er van jou verwacht? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over granen. We vertellen wat granen zijn en hoe een graankorrel is opgebouwd. Daarnaast kun je lezen welke soorten granen en meelproducten er zijn en hoe je

Nadere informatie

Stelling 1: 'De belangrijkste regel is: meng geen koolhydraten met eiwitten.'

Stelling 1: 'De belangrijkste regel is: meng geen koolhydraten met eiwitten.' MYTHE OF WETENSCHAP: 13 stellingen tegen het licht Stelling 1: 'De belangrijkste regel is: meng geen koolhydraten met eiwitten.' Er is geen enkele grond om dat te beweren. Integendeel. Een volwaardige

Nadere informatie

Is er nog eten over 20 jaar. Fred Klein Productschap Akkerbouw

Is er nog eten over 20 jaar. Fred Klein Productschap Akkerbouw Is er nog eten over 20 jaar Fred Klein Productschap Akkerbouw 1 Productschap Akkerbouw Taken van het Productschap Akkerbouw: Is er voor alle bedrijven en werknemers die akkerbouwproducten telen, verwerken

Nadere informatie

Desem Spelt Gerstbrood

Desem Spelt Gerstbrood Desem Spelt Gerstbrood Wat gebeurt er in Broodland? Wat is 100% volkoren? Desembrood gemaakt met Desempoeder. Speltbrood gemengd met Tarwe. Haar in ons brood. Witbrood waar vezels in zitten. Brood met

Nadere informatie

Granenfolder. (Pseudo)granen en peulvruchten gemalen door Korenmolen de Zandhaas. Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Granenfolder. (Pseudo)granen en peulvruchten gemalen door Korenmolen de Zandhaas. Wat is het verschil tussen meel en bloem? Wat is het verschil tussen meel en bloem? In de molen wordt de hele graankorrel op de wind- of motorstenen tot meel vermalen. Dit is de hele korrel, niets is eruit gehaald en alle delen van de korrel zitten

Nadere informatie

Coeliakie is een aandoening van de dunne darm, diehet gevolg is van een intolerantie ( dit is onverdraagzaamheid) voor gluten.

Coeliakie is een aandoening van de dunne darm, diehet gevolg is van een intolerantie ( dit is onverdraagzaamheid) voor gluten. Waarom een spreekbeurt over coeliakie Ik houd mijn spreekbeurt over coeliakie, omdat mijn moeder coeliakie heeft en ik er dus veel mee te maken heb. Door de spreekbeurt kom ik er zelf nog iets meer over

Nadere informatie

Inleggen en lezen. Peulvruchten op Walcheren

Inleggen en lezen. Peulvruchten op Walcheren Inleggen en lezen Peulvruchten op Walcheren Om over de vruchtbaarheid van Zeeland te kunnen oordeelen, moet men het zien in den tijd dat de oogst te velde staat. Zeer zelden heeft men er misgewas. Dat

Nadere informatie

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM GEZONDE RECEPTEN ITALIAANSE KRUIDEN OMELET Voeg de uienringen en een eetlepel water toe aan een voorverwarmde pan. Bak de uien net zolang totdat het kleine beetje water in verdampt. Voeg daarna een kleine

Nadere informatie

Lesproject voor de bovenbouw van de basisschool

Lesproject voor de bovenbouw van de basisschool Lesproject voor de bovenbouw van de basisschool DOCENTENHANDLEIDING 2 Alles draait om graan Graan is het belangrijkste gewas ter wereld. Het is het voedsel voor mens en dier. Van graan maak je brood, bier,

Nadere informatie

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7 Braziliaanse regenwoud Jesse Klever Groep 7 Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik dit een heel interessant onderwerp vind. We hebben er al op school over gesproken en het leek mij wel een leuk

Nadere informatie

Coeliakie. Door Laurie Mentink

Coeliakie. Door Laurie Mentink Coeliakie Door Laurie Mentink Ik heb coeliakie.??? Wie van jullie weet wat dat is? 1 op de 200 mensen heeft coeliakie, (ook wel gluten allergie genoemd) Maar lang niet iedereen weet het. Ik wil jullie

Nadere informatie

Werkboekje op school. 1. Boerderijen in het Gooi en de Vechtstreek. Opdrachten: lezen, X aankruisen, invullen, doe-opdracht.

Werkboekje op school. 1. Boerderijen in het Gooi en de Vechtstreek. Opdrachten: lezen, X aankruisen, invullen, doe-opdracht. Opdrachten: lezen, X aankruisen, invullen, doe-opdracht. 1. Boerderijen in het Gooi en de Vechtstreek In de Gooi en Vechtstreek houden veel boeren koeien voor de melk. Dit noemen we een melkveebedrijf.

Nadere informatie

De kip en het ei. Een kip gaat eieren leggen als ze ongeveer zes maanden oud is. Eén maal per anderhalve dag legt ze een ei.

De kip en het ei. Een kip gaat eieren leggen als ze ongeveer zes maanden oud is. Eén maal per anderhalve dag legt ze een ei. De kip en het ei Een kip gaat eieren leggen als ze ongeveer zes maanden oud is. Eén maal per anderhalve dag legt ze een ei. Komt er nog wat van? De haan vrijt met de vrouwtjeskip. Hij zorgt voor de kuikentjeseieren.

Nadere informatie

Bio, goed voor de natuur, goed voor ons

Bio, goed voor de natuur, goed voor ons Bio, goed voor de natuur, goed voor ons Certisys BE-BIO-01 VOOR GEVOGELTE ACTI KUIKEN [438000000] Volledig voeder voor kuikens in de vorm van meel, geproduceerd volgens Acti Kuiken bestaat uit 100% plantaardige

Nadere informatie

De geschiedenis van het konijn

De geschiedenis van het konijn De geschiedenis van het konijn Wij kennen konijnen allemaal als huisdier en op veel plaatsen in Nederland komt hij ook in het wild voor. Maar het konijn bestaat natuurlijk al veel langer en werd voor het

Nadere informatie

Werkblad Meander Thema 4: Platteland

Werkblad Meander Thema 4: Platteland Werkblad Meander Thema 4: Platteland 4.1 Volop voedsel Schrijf op wat er in Nederland groeit, kies uit: sinaasappel / olijf / tomaat / komkommer / mais Schrijf de naam Wat groeit er in Nederland, Zet een

Nadere informatie

Je eigen zachte bolletjes maken. Zachte bolletjes. Benodigdheden. Werkwijze

Je eigen zachte bolletjes maken. Zachte bolletjes. Benodigdheden. Werkwijze Je eigen zachte bolletjes maken Zachte bolletjes Gebruik bij deze opdracht werkblad Je maakt vier zachte bolletjes volgens recept. Benodigdheden 132 gram patentbloem 10 gram gist 2,5 gram zout 16 gram

Nadere informatie

Zelfgemaakte erwtensoep met vegetarische worst

Zelfgemaakte erwtensoep met vegetarische worst Zelfgemaakte erwtensoep met vegetarische worst Rode splitlinzen Voedingswaarde per 10ram: 1280 kj / 306 kcal 1,5 g 0,3 g 43 g 1 g 21 g Allergie informatie: - Verpakt in een bedrijf waar ook pinda s, noten

Nadere informatie

ONDERZOEKERS:...(vul je naam in)

ONDERZOEKERS:...(vul je naam in) Rode opdracht: bomen Pak de Boomzoeker 1,2 en 3 uit de werkmap Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Staat deze boom in bloei? 0 - Ja 0 - Nee

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Landbouw in Moesson-Azië. In Moesson-Azië bestuderen we de rijstteelt. Waarom wordt bijna uitsluitend in Moesson-Azië rijst geteeld?

Hoofdstuk 3: Landbouw in Moesson-Azië. In Moesson-Azië bestuderen we de rijstteelt. Waarom wordt bijna uitsluitend in Moesson-Azië rijst geteeld? Hoofdstuk 3: Landbouw in Moesson-Azië In Moesson-Azië bestuderen we de rijstteelt. Waarom wordt bijna uitsluitend in Moesson-Azië rijst geteeld? 3.1 Fysische Situering omstandigheden 1 B C D 2 4 5 E NKK

Nadere informatie

Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika

Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika In het vroegere Amerika woonden Indianenstammen. Columbus ontdekte dit land van de Indianen in 1492. Het waren de Azteken, de Inca s

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

ZANDSTUVE. ROUTE 10 km. De route gaat in en om de Zandstuve met uitstapjes naar Mageleres en Linderflier.

ZANDSTUVE. ROUTE 10 km. De route gaat in en om de Zandstuve met uitstapjes naar Mageleres en Linderflier. ZANDSTUVE ROUTE 10 km De route gaat in en om de Zandstuve met uitstapjes naar Mageleres en Linderflier. Deze route is gemaakt door Jan Kolkman van De Bosruiters. 20 17 Zandstuve 2 3 1 7 6 4 5 8 10 P 9

Nadere informatie

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 & 1.2 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt

Nadere informatie

Vooruitzichten granen en weersomstandigheden. Verkopen uit interventie

Vooruitzichten granen en weersomstandigheden. Verkopen uit interventie Datum: 26/05/2011 Onderwerp: Beheerscomité granen Voorzitter: Verslaggever: Entiteit: Afdeling: Aanwezigen: Europese Commissie : C5 Robin.thiers@lv.vlaanderen.be Departement Landbouw en Visserij Afdeling

Nadere informatie

Best Practice: FLEXABILITY FLEXIBILITEIT. Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock

Best Practice: FLEXABILITY FLEXIBILITEIT. Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock Best Practice: FLEXIBILITEIT FLEXABILITY Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock Ik ben Paulette Allicock uit het dorp Surama in Rupununi, Guyana. Ik ben verheugd dat ik mijn landbouwmethoden met

Nadere informatie

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH De rol van minerale en organische meststoffen in de komende 10 jaar vanuit het oogpunt van de kunstmeststrooier fabrikant 2 Norbert Rauch 20151208 Grond om

Nadere informatie

Ruwvoer, een essentieel onderdeel van het rantsoen

Ruwvoer, een essentieel onderdeel van het rantsoen Ruwvoer, een essentieel onderdeel van het rantsoen Vezel maakt ruwvoer onmisbaar Elk paard heeft een minimale opname van 1% van het lichaamsgewicht aan droge stof ruwvoeder nodig. Dit wil zeggen dat een

Nadere informatie

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht biotechniek

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht biotechniek Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht biotechniek Biotechniek Biotechniek: een overzicht Biotechniek: een overzicht Biotechniek: een overzicht Biotechniek: een overzicht Biotechniek Life sciences

Nadere informatie

PLANTENWERKGROEP. Excursie oude gewassen door Loek Hilgers van de Stichting Korensla. Gebied: rondom de Regte Heide onder Goirle

PLANTENWERKGROEP. Excursie oude gewassen door Loek Hilgers van de Stichting Korensla. Gebied: rondom de Regte Heide onder Goirle 1 PLANTENWERKGROEP Excursie oude gewassen door Loek Hilgers van de Stichting Korensla Gebied: rondom de Regte Heide onder Goirle Auteur Bert de Vaan - foto s Wim Schoenmakers Er was een goede opkomst op

Nadere informatie

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart 2002 6.5 34 keer beoordeeld Vak ANW Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron www.nicevzw.be www.food-micro.nl www.consumentenbond.nl Wat is nitraat

Nadere informatie

2. Landbouwlandschap

2. Landbouwlandschap 2. Landbouwlandschap 2.1 Landbouwlandschap omgeving koeien akkers gezaaid in rijen koeien akkers Aangezien ik in de Kempen woon, wordt er vooral aan akkerbouw en veeteelt gedaan in mijn leefomgeving. De

Nadere informatie

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed.

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Nieuwsbrief 10 10 juli 2011 Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Beste Lezers, AWG doet het goed, over één maand bestaat we al weer een jaar. Een jaar waarin we acht hectare

Nadere informatie

EAN CODE : 5413110012606 INTRASTAT CODE : 1902-1100 2. KENMERKEN VAN HET PRODUCT :

EAN CODE : 5413110012606 INTRASTAT CODE : 1902-1100 2. KENMERKEN VAN HET PRODUCT : 1. VERKOOPBENAMING : NOEDELSWOK MET GROENTEN EN KIP WETTELIJKE BENAMING : RECEPT VAN FIJNE NOEDELS IN SAUS BEREID OP BASIS VAN VERSCHILLENDE GROENTEN EN KIP EAN CODE : 5413110012606 INTRASTAT CODE : 1902-1100

Nadere informatie

BÖCKER glutenvrije broodproducten

BÖCKER glutenvrije broodproducten BÖCKER glutenvrije broodproducten GLUTENVRIJ ZUURDESEMBROOD Glutenvrij: trend of noodzaak? - Coeliakie: 0,5 1,5% van de bevolking => glutenintolerantie = ontsteking dunne darm - Trend: glutenvrij wordt

Nadere informatie

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven Lees het verhaal Een onmogelijke vriendschap. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Olivier. Olivier komt uit Nederland. Olivier woont op Sumatra. Zijn vader is de baas van een plantage. Olivier en zijn familie

Nadere informatie

DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN

DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN GRATIS CHEAT SHEET DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN Welkom! Wouter hier... ik ga jouw grootste zorg uitklaren indien je hier nieuw bent... WIE BEN IK EN WAAROM ZOU JE NAAR MIJ

Nadere informatie