Programma. Toetsing. Afsluiting PTA. van HAVO 5. Hofstad Lyceum Den Haag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma. Toetsing. Afsluiting PTA. van HAVO 5. Hofstad Lyceum Den Haag"

Transcriptie

1 Programma van Toetsing en Afsluiting PTA HAVO Hofstad Lyceum Den Haag

2 Belangrijke informatie bij het PTA SE-toetsen (schoolexamentoetsen) In de eindexamenklassen zijn er 3 toetsweken waarin SE-toetsen kunnen worden afgenomen (H4, V4 en V5 hebben 6 toetsperioden ) Toetsweek 1 begint op maandag 11 november (SE1) Toetsweek 2 begint op maandag 27 januari (SE2) Toetsweek 3 begint op donderdag 24 maart (SE3) Het rooster van een toetsweek wordt altijd ruim vantevoren bekend gemaakt Het kan zijn dat om organisatorische redenenen een toetsweek een dag eerder begint. In het PTA kun je precies zien wanneer de SE-toetsen plaatsvinden. Voorbeeld d H5 tw1 SE1 e H5 tw2 SE2 f H5 tw3 SE3 Voor dit vak staan drie SE-toetsen gepland: Eén in toetsweek 1 (tw1). Eén in toetsweek 2 (tw2). Eén in toetsweek 3 (tw3).

3 Herkansingsregeling Na elke toetsweek is er gelegenheid tot het herkansen van één toets uit die toetsweek De herkansingdata zijn: maandag 9 december, maandag 17 februari en vrijdag 4 april. Herkansing van het Jaar (maandag 14 april) De Herkansing van het Jaar vindt kort voor het centraal examen plaats en geldt uitsluitend voor vakken die een schoolexamen en een CSE kennen. Bij deze herkansing kun je het cijfer van één SE-toets verbeteren met een toets die bestaat uit eindexamenopgaven. Het te verbeteren toetscijfer mag ook dat van een toets uit H4 zijn. Het voordeel is tweeledig: je doet specifieke eindexamentraining en kunt daarmee je schoolcijfer (VSE) verbeteren. NE, FA, DU, EN Voor NE, FA, DU en EN echter worden er met de SE-toetsen andere vaardigheden getoetst dan die nodig zijn voor het CSE. Het zou vreemd zijn als je een cijfer voor een luistertoets zou kunnen verbeteren door een examentekst goed te maken! Daarom geldt voor NE, FA, DU en EN, v.w.b. de Herkansing van het Jaar, dat die NIET bestaat uit eindexamenopgaven. Als je bijvoorbeeld het cijfer voor een luistertoets zou willen verbeteren, krijg je bij de Herkansing van het Jaar, dus een luistertoets voorgelegd. Zo ook kun je een mondelinge toets alleen herkansen met een mondelinge toets. Let op! De Herkansing van het Jaar kan niet later worden gedaan. Als je door ziekte of om andere redenen de toets niet kunt maken, vervalt dus deze herkansingsmogelijkheid. Als een SE-toets wordt herkanst, geldt het hoogste cijfer als het resultaat van die toets.

4 Praktische Opdrachten (PO's) Sommige PO's worden in de les gedaan. Deze zijn in het PTA te herkennen aan het woord 'les' onder de kop inleveren Bij PO's die zelfstandig moeten worden gedaan, staat onder de kop inleveren de datum waarop het PO uiterlijk moet zijn ingeleverd. Het gebruik van BINAS / Biodata / Grafische rekenmachine bij de SE-toetsen a = Toegestaan r = NIET toegestaan BINAS Biodata Grafische rekenmachine BI EC/M&O NA SK WI r r a a r a r r r r r r r r a Bij alle hier niet vermelde vakken zijn deze hulpmiddelen niet toegestaan. BINAS, Biodata en GR bij het centraal schriftelijk eindexamen Bij het centraal schriftelijk eindexamen zijn de BINAS en BIODATA formeel toegestane hulpmiddelen bij respectievelijk NA en SK (BINAS) en BI (Biodata). Bij de SE-toetsen heeft de school de mogelijkheid het gebruik van deze naslagwerken op didactische gronden niet toe te staan. (zie schema hierboven) Bij het centraal schriftelijk eindexamen is de grafische rekenmachine een formeel toegestaan hulpmiddel bij uitsluitend de vakken WA, WB, NA, SK, EC en M&O. Hierbij geldt het volgende: Een grafische rekenmachine mag tijdens het examen niet op het lichtnet worden aangesloten of met andere apparatuur worden verbonden. Het is een kandidaat niet toegestaan tijdens het examen gebruik te maken van de grafische rekenmachine van een andere kandidaat. Het is niet nodig dat het geheugen van een grafische rekenmachine wordt gewist voor de aanvang van een zittting van het centraal examen Bij de SE-toetsen heeft de school de mogelijkheid het gebruik van de grafische rekenmachine op didactische gronden niet toe te staan waar deze op het CSE wel is toegestaan. (zie schema hierboven)

5 Hoe komen je eindexamencijfers tot stand? Sommige vakken worden afgesloten met alleen een schoolexamen. Dat betekent dat het schoolexamencijfer, het gewogen gemiddelde van je SE- en PO-cijfers, tevens je eindcijfer is. In het PTA heet het schoolexamencijfer ook wel VSE (Voortschrijdend schoolexamencijfer). Veel vakken worden afgesloten met een schoolexamen én een centraal schriftelijk eindexamen (C.S.E.). Bij deze vakken wordt het eindcijfer voor 50% bepaald door je schoolexamencijfer (je PO- en SE-cijfers) en voor 50% door het C.S.E. De cirkeldiagrammen in dit PTA stellen je eindcijfers voor: de cijfers die uiteindelijk op je cijferlijst bij je diploma komen. Je kunt eraan zien hoeveel elk onderdeel meetelt bij de bepaling van het eindcijfer. Met behulp van de formules kun je zelf je schoolexamencijfers en je eindcijfers berekenen. Afronding: Alle cijfers worden afgerond op één decimaal. Alleen het eindcijfer wordt afgerond op een heel cijfer. Bij de bepaling van het schoolexamencijfer ga je dus uit van het gemiddelde van je SE's en het gemiddelde van je PO's, beide afgerond op één decimaal. Bij de bepaling van de gemiddelden van SE's en SO's en bij de bepaling van het schoolexamencijfer wordt 5,45 afgerond tot 5,5 (6,45 wordt 6,5 enz.) Bij de bepaling van het eindcijfer is wettelijk voorgeschreven dat 5,45 wordt afgerond tot 5 (6,45 wordt 6 enz.) Combinatiecijfer Het rekenkundig gemiddelde van de op een geheel cijfer afgeronde eindcijfers voor Algemene Natuurwetenschappen (ANW), maatschappijleer en het profielwerkstuk vormen samen het combinatiecijfer. Het combinatiecijfer - en dus niet de cijfers waar het op is gebaseerd - wordt betrokken bij de bepaling van de eindexamenuitslag. De afzonderlijke cijfers waar het combinatiecijfer op is gebaseerd mogen niet lager zijn dan 4 om te kunnen slagen. Cijfercontrolehulp Vul de cijfers van je SE's en PO's in in de hokjes links van de cirkeldiagrammen. Met behulp van de formules en een rekenmachine kun je zelf uitrekenen wat het gemiddelde is van je SE's en PO's, wat je schoolexamencijfer is en, als alle gegevens bekend zijn, of je eindcijfer correct is. Alle cijfers hebben één decimaal. Alleen de eindcijfers, in de vakjes met een dikgedrukte rand, worden rekenkundig afgerond tot hele cijfers zonder decimaal.

6 Administratie van de resultaten De cijfers die je behaalt voor SE's en PO's zijn belangrijke cijfers; zij hebben direct invloed op je eindexamenresultaat. Het is dan ook van het grootste belang dat deze cijfers correct worden vastgesteld en genoteerd in het schooladministratieprogramma. Uiteraard doen de docenten hun uiterste best om de toetsen en opdrachten zorgvuldig na te kijken en rechtvaardig te beoordelen. Toch kunnen er desondanks vergissingen optreden. Als je meent dat een bepaald SE- of PO-cijfer niet juist is vastgesteld of genoteerd in Magister, spreek je docent daar dan over aan. Ga eventueel naar de leiding van je afdeling als het misverstand niet wordt opgehelderd. Er worden elk jaar vele duizenden cijfers 'geproduceerd'. Het is belangrijk dat jij ook alert bent op de correctheid van je eigen cijfers en de weergave ervan in Magister. Definitieve Cijfers Op een gegeven moment in het jaar worden behaalde SE- en PO-cijfers definitief verklaard. Dat betekent dat die cijfers definitief zijn vastgesteld en niet meer ter discussie staan. Als je het niet eens bent met een bepaald cijfer, moet je dus niet te lang wachten met er bezwaar tegen te maken. Wanneer worden SE- en PO-cijfers definitief verklaard? Voor Havo 5 geldt: Vrijdag 10 januari: Alle SE-cijfers behaald in toetsweek 1 en alle tot dan toe behaalde PO-cijfers zijn definitief. Vrijdag 7 maart: Alle SE-cijfers behaald in toetsweek 2 en alle tot dan toe behaalde PO-cijfers zijn definitief. Donderdag 17 april: Alle SE- en PO-cijfers zijn definitief. De schoolexamencijfers worden verzonden naar DUO. (Dienst Uitvoering Onderwijs)

7 Je bent geslaagd als: Zak- en slaagregels 1. 2.* je voor alle vakken van het centraal examen gemiddeld een voldoende (5,5 of hoger) hebt gehaald; en als je ten hoogste één vijf voor het eindcijfer van de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde hebt gehaald. (Als je geen wiskunde hebt, dan geldt dat je ten hoogste één vijf voor Nederlands en Engels mag hebben gehaald); en als al je eindcijfers 6 of hoger zijn; of: je 1x5 hebt en alle overige eindcijfers 6 of hoger zijn; of: je 1x4 hebt en alle overige eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van de cijfers minstens 6,0 is; of: je 2x5 hebt en alle overige eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van de cijfers minstens 6,0 is; of: je 1x5 en 1x4 hebt en alle overige eindcijfers 6 of hoger zijn, en het gemiddelde van je cijfers minstens 6,0 is; en als de vakken culturele en kunstzinnige vorming en lichamelijke opvoeding van het gemeen- schappelijke deel van elk profiel, als voldoende of goed zijn beoordeeld; en als geen van je eindcijfers van de onderdelen waaruit het combinatiecijfer is berekend (algemene natuurwetenschappen, maatschappijleer en profielwerkstuk) lager is dan 4. * * deze regel is dit examenjaar (2013) ingegaan. Je bent dus gezakt als: a) je meer dan één vijf voor deze vakken hebt gescoord; b) je een vier of lager voor één van deze vakken wordt gescoord.

8 De Rekentoets De rekentoets maakt officieel deel uit van het eindexamen maar nog niet van de zak- / slaagregels. Je kunt in 2014 en 2015 (nog) niet zakken op het resultaat van de rekentoets. Het resultaat van de rekentoets komt wél op de cijferlijst na het eindexamen. * In november 2013 heeft de Staatssecretaris van Onderwijs besloten dat, zolang de rekentoets nog niet meetelt in de zak- / slaagregeling, het resultaat ervan NIET op de eindlijst komt maar op een apart certificaat. Met ingang van het examenjaar 2016 maakt de rekentoets ook deel uit van de zak- / slaagen de rekentoets behaald mag regels. Regel 3 van de zak- / slaagregels hierboven hierboven verandert dan in: (je bent geslaagd als) er ten hoogste1 x 5 is voor de vakken NE, EN, WI en de rekentoets; voor leerlingen zonder WI geldt dat er ten hoogste 1 x 5 voor NE, EN worden; Elk jaar is er tweemaal de gelegenheid om de rekentoets af te leggen. De rekentoets mag in het vooreindexamenjaar (dus in havo 4) worden afgelegd. Als je zakt voor het eindexamen, vervalt een eventuele voldoende voor de rekentoets en heb je het volgende jaar twee kansen om de rekentoets te halen. Pilot rekentoets In 2013 is er een rekentoetspilot georganiseerd. Daardoor hebben de meeste eindexamenkandidaten viermaal de gelegenheid om de rekentoets af te leggen, tweemaal vorig schooljaar in havo 4 en tweemaal in het eindexamenjaar. Als je in de pilotfase in 2013 lager dan 5 hebt gehaald voor de rekentoets, dan heb je geen vrijstelling gekregen en moet je hem dit jaar minimaal nog één keer doen. Als je in de pilotfase in of hoger hebt gehaald voor de rekentoets, dan heb je vrijstelling gekregen. Je hoeft de rekentoets dan niet meer in het examenjaar te doen. Het mag wel als je je cijfer wilt proberen te verbeteren. Het hoogste cijfer komt op je eindlijst. Het cijfer van de rekentoets heeft (nog) geen invloed op de examenuitslag. Data rekentoets in 2014: 1e afname Havo: Vrijdag 14 maart van 9:00 tot 11:00 uur Vwo: Dinsdag 18 maart van 9:00 tot 11:00 uur 2e afname Havo: Dinsdag 27 mei van 9:00 tot 11:00 uur Vwo: Woensdag 28 mei van 9:00 tot 11:00 uur (Er is geen verschil tussen de rekentoets voor havo en vwo. Beide zijn van het niveau F3)

9 H5 Aardrijkskunde Eindexamen: Schoolexamen en C.S.E. Stof duur %* d H5 tw1 SE1 Indonesië e H5 tw2 SE2 Wonen in Nederland f H5 tw3 SE3 Overzichtstoets CE-onderwerpen en geografische vaardigheden * percentage van het eindexamencijfer * Voor alle SE-toetsen wordt de basiskennis bekend verondersteld en moet je goed kunnen omgaan met de Bosatlas. gewicht % cijfer a H4 SE 1 5% b H4 SE 1 5% c H4 PO 1 d H5 SE 2 e H5 SE 2 f H5 SE 2 Centraal schriftelijk eindexamen 50% SE's = 80%, PO = 20% van het schoolexamencijfer en dus resp. 40% en 10 % van het eindcijfer. Gemiddelde SE's = (a+b+2d+2e+2f)/8 Gemiddelde PO's = c Schoolexamencijfer (VSE) = (4x gem. SE+PO)/5 Eindcijfer = (VSE + CSE)/2 Aardrijkskunde 50% 5% 5%

10 H5 Algemene Natuurwetenschappen Eindexamen: Alleen schoolexamen Stof duur %* d H5 tw3 SE3 Theoriemodules Onderzoeksmethodiek 1 en Voorlichting inleveren SLU %* e H5 les PO1 Module uit het EDU-lab 9 15 f H5 les PO2 Module uit het EDU-lab 9 15 * percentage van het eindexamencijfer gewicht % Cijfer a H4 SE 1 20% b H4 PO 1 15% c H4 PO 1 15% d H5 SE 1 20% e H5 PO 1 15% f H5 PO 1 15% ANW 15% 15% 20% 15% SE's = 40%, PO's = 60% van het eindcijfer. Gemiddelde SE's = (a+d)/2 Gemiddelde PO's = (b+c+e+f)/4 SE-cijfer = Eindcijfer =VSE = (2x gem. SE + 3x gem. PO)/5 20% 15% Het Combinatiecijfer Het eindcijfer voor het vak ANW telt op de eindexamenlijst mee in het Combinatiecijfer. Het Combinatiecijfer is het rekenkundig gemiddelde van de op een geheel cijfer afgeronde eindcijfers van de vakken ANW en MA en van het profielwerkstuk. Het Combinatiecijfer (en dus niet de afzonderlijke cijfers die eraan ten grondslag liggen), bepaalt mede de examenuitslag. De afzonderlijke cijfers mogen niet lager zijn dan 4 om te kunnen slagen.

11 H5 Biologie Eindexamen: Schoolexamen en C.S.E. Stof duur %* f H5 tw1 SE1 Deel havo-b: Thema 1, 2 / Deel havo-a: Thema 1, g H5 tw2 SE2 Deel havo-b: Thema 2, 3, 4 / Deel havo-a: Thema 4, 8, h H5 tw3 SE3 Deel havo-b: Thema 4, 5. 6, 7 / Deel havo-a: Thema 6, * percentage van het eindexamencijfer gewicht % cijfer a H4 SE 1 5% b H4 SE 1 5% c H4 PO 1 3,3% d H4 PO 1 3,3% e H4 PO 1 3,3% f H5 SE 2 g H5 SE 2 h H5 SE 2 Centraal schriftelijk eindexamen 50% Biologie 50% 5% 5% 3,3% 3,3% 3,3% SE's = 80%, PO's = 20% van het schoolexamencijfer en dus resp. 40% en 10 % van het eindcijfer. Gemiddelde SE's = (a+b+2f+2g+2h)/8 Gemiddelde PO's = (c+d+e)/3 Schoolexamencijfer (VSE) = (4xgem.SE+gem.PO)/5 Eindcijfer = (VSE + CSE)/2

12 H5 CKV SE: geen PO: geen Handelingsdelen 4 in Havo 5 Berekening V.S.E. niet van toepassing Eindexamen: Alle handelingsdelen moeten naar behoren* zijn gemaakt. inleveren week Handelingsdelen weging** 1 H5 45 HD Eigen Podium 1 2 H5 48 HD Voorbereiding Digital Playground 1 3 H5 2 HD Presentatie Mode 1 4 H5 3 HD Culturele Activiteit 5 (inleveren 17 januari) 1 5 H5 11 HD Geschiedenis van de popmuziek, Fotoboekje 1 * naar behoren betekent hier dat je gemiddeld minstens een 5,5 moet hebben gehaald. Voor de culturele activiteit moet minstens 5,5 worden gehaald. ** Aan het eind van havo 5 wordt het CKV-certificaat uitgereikt met daarop het eindcijfer voor CKV.

13 H5 Duits Eindexamen: Schoolexamen en C.S.E. Stof duur %** a H5 tw1 SE1 2 Duitse brieven schrijven (1 persoonlijke, 1 zakelijke) 90 12,5 b H5 tw2 SE2 Cito luistertoets (A) en lv-toetsen tijdens de lessen 60 12,5 Daarnaast tellen twee lv-toetsen (B, C) tijdens de lessen mee in SE2. Berekening SE2: (2A + B + C) / 4 c H5 tw3 SE3 Spreektoets: in overleg met docent 12,5 De toets bestaat uit: dialoog; monoloog en voorleestekst d H5 les SE4* 4 deeltoetsen: 2 toetsen taak 1 en 2 12,5 2 toetsen leesvaardigheid en vocabulaire * Tijdens de lessen ** percentage van het eindexamencijfer Let op! De vier deeltoetsen die tezamen SE4 vormen, moeten uiterlijk vrijdag 28 maart zijn gemaakt. Als er na vrijdag 28 maart nog deeltoetsen ontbreken, moet de Herkansing van het Jaar daarvoor worden gebruikt. gewicht % Cijfer a H5 SE 1 b H5 SE 1 c H5 SE 1 d H5 SE 1 Centraal schriftelijk eindexamen 50% Schoolexamencijfer (VSE) = (a+b+c+d)/4 Eindcijfer = (VSE + CSE)/2 Duits 50%

14 H5 Economie Eindexamen: Schoolexamen en C.S.E. Stof duur %* c H5 tw1 SE1 Werk en inkomen: Hfst. 1 t/m ,5 d H5 tw2 SE2 Waarde van de munt 90 12,5 e H5 tw3 SE3 Globalisering: 90 12,5 * percentage van het eindexamencijfer gewicht % Cijfer a H4 SE 1 6,25% b H4 SE 1 6,25% c H5 SE 2 d H5 SE 2 e H5 SE 2 Centraal schriftelijk eindexamen 50% Economie 50% 6,25% 6,25% Gemiddelde SE's = (a+b+2d+2e+2f)/8 Eindcijfer = (VSE + CSE)/2

15 H5 Engels Eindexamen: Schoolexamen en C.S.E. Stof duur %* a H5 tw1 SE1 Het schrijven van een brief in het Engels 90 13,5 b H5 tw2 SE2 Kijk- en luistertoets CITO 60 13,5 e1* H5 tw2 SE5 Deeltoets 1 leesvaardigheid en vocabulaire 70 4,6 c H5 tw3 SE3 Spreekvaardigheid: gesprek 20 9,2 e2* H5 tw3 SE5 Deeltoets 2 leesvaardigheid en vocabulaire 70 4,6 d H5 per 2 SE4 Spreekvaardigheid: presentatie 10-jan 4,6 * e = (e1+e2)/2 * percentage van het eindexamencijfer gewicht % Cijfer a H5 SE 3 13,5% b H5 SE 3 13,5% c H5 SE 2 9,2% d H5 SE 1 4,6% e H5 SE 2 9,2% Centraal schriftelijk eindexamen 50% Schoolexamencijfer (VSE) = (3a+3b+2c+d+2e)/11 Eindcijfer = (VSE + CSE)/2 Engels 50% 13,5% 13,5% 9,2% 9,2% 4,6%

16 H5 Frans Eindexamen: Schoolexamen en C.S.E. Stof duur %* a H5 tw1 SE1 Franse brief schrijven 90 12,5 b H5 tw2 SE2 Kijk- en luistertoets CITO 90 12,5 c H5 tw3 Spreekvaardigheid: gesprek en voorleestekst tijdens de toetsweek 15 SE3 * Spreekvaardigheid: presentatie tijdens de lessen 12,5 d H5 SE4 4 toetsen leesvaardigheid, grammatica en vocabulaire. nvt 12,5 * in okt., nov., dec., febr. in de lessen * percentage van het eindexamencijfer Let op! De vier deeltoetsen die tezamen SE4 vormen, moeten uiterlijk 28 maart zijn gemaakt. Als er na 28 maart nog deeltoetsen niet gemaakt zijn, moet de Herkansing van het Jaar daarvoor worden gebruikt. gewicht % Cijfer a H5 SE 1 b H5 SE 1 c H5 SE 1 d H5 SE 1 Centraal schriftelijk eindexamen 50% Schoolexamencijfer (VSE) = (a+b+c+d)/4 Eindcijfer = (VSE + CSE)/2 Frans 50%

17 H5 Geschiedenis Eindexamen: Schoolexamen en C.S.E. Stof duur %* d H5 tw1 SE1 De Republiek in een tijd van vorsten e H5 tw3 SE3 De VS en hun federale overheid: *percentage van het eindexamencijfer gewicht % Cijfer a H4 SE 1 b H4 SE 1 c H4 PO 1 d H5 SE 1 e H5 SE 1 Centraal schriftelijk eindexamen 50% SE's = 80%, PO's = 20% van het schoolexamencijfer en dus resp. 40% en 10 % van het eindcijfer. Gemiddelde SE's = (a+b+d+e)/4 Cijfer PO = c Schoolexamencijfer (VSE) = (4 x gem.se + PO)/5 Eindcijfer = (VSE + CSE)/2 Geschiedenis 50%

18 H5 Informatica Eindexamen: Alleen schoolexamen SE: geen PO: 4 in H4, 3 in H5 Bepaalt 100% van het V.S.E. en dus 100% van het eindexamencijfer. Handelingsdelen: geen inleveren week SLU %* e H5 11/10 PO1 Databases 40 12,5 f H5 6/12 PO2 Programmeren ,5 g H5 21/3 PO3 Eindproject *percentage van het eindexamencijfer gewicht % Cijfer a H4 PO 1 b H4 PO 1 c H4 PO 1 d H4 PO 1 e H5 PO 1 f H5 PO 1 g H5 PO 2 25,0% Informatica 25% V.S.E. = Gemiddelde PO's = (a+b+c+d+e+f+2g)/8 Schoolexamencijfer = Eindcijfer

19 H5 Kunst Beeldende Vormgeving (zie ook Kunst Algemeen) Eindexamen: schoolexamen en CSE voor Kunst Algemeen SE: LET OP! Er is maar één werkelijke SE-toets! De andere twee SE-cijfers zijn de cijfers voor de onderzoeks- en procesverslagen bij de PO's. SE-cijfers bepalen 1/3 deel van het V.S.E en dus 1/6 deel van het eindexamencijfer. PO: 4 in H4; 3 in H5. Bepaalt 2/3 deel van het V.S.E. en dus 1/3 van het eindexamencijfer. Handelingsdelen: geen week Stof duur %* g H5 SE1 Procesverslag bij PO1 + PO2 (Week 45 en 3) 2,1 h H5 12 SE2 Onderzoeksverslag bij PO3 4,2 i H5 tw3 SE3 Beeldende begrippen, week ,3 inleveren SLU j H5 les PO1 2/3d opdracht (week 45) 22 6,6 k H5 les PO2 2/3d opdracht (week 3) 22 6,6 l H5 les PO3 2/3d opdracht (week 12) 22 6,6 *percentage van het eindexamencijfer gewicht % cijfer a H4 SE ,9% b H4 SE 22,5 1 1,9% Kunst Beeldende vormgeving c H4 PO 12,5 1 2,25% SE's d H4 PO ,25% BV e H4 PO 1 2,25% 15% CSE f H4 PO 1 2,25% PO's KuA BV g H5 SE 1 1,9% 50% 22,5% h H5 SE 2 4% VSE i H5 SE 3 5,6% KuA j H5 PO 2 4,5% k H5 PO 2 4,5% l H5 PO 2 4,5% H5 VSE KuA Centraal Schriftelijk Eindexamen Kunst Algemeen 50% SE's =30%, PO's = 45% en het VSE van KuA = 25% van het schoolexamencijfer en dus resp. 15%, 22,5% en van het eindcijfer. LET OP! Kunst BV en Kunst Algemeen worden gemiddeld tot één Eindcijfer Kunst BV. Berekening VSE BV: Gemiddelde SE's = (a+b+g+2h+3i)/8 Gemiddelde PO's = (c+d+e+f+2j+2k+2l)/10 Schoolexamencijfer = (gem.se+2xgem.po)/3 Berekening VSE Kunst BV: VSE Kunst BV = (3xVSE BV + VSE KuA)/4 LET OP! Op de eindlijst worden Kunst Beeldende Vormgeving en Kunst Algemeen op een andere manier gemiddeld tot één eindcijfer Kunst BV: Eindcijfer = (VSE Kunst BV + CSE KuA)/2 LET OP: Als je twee kunstvakken volgt, dan krijg je een verdiepingsprogramma van 120 slu bij het kunstvak dat als examenkeuzevak is gekozen. (Het andere kunstvak is dan dus een profielvak). Dit is een wettelijke verplichting ter compensatie van Kunst Algemeen dat immers al bij het profielkunstvak wordt gedaan. Dit programma omvat een aantal opdrachten dat wordt gemiddeld tot één PO-cijfer. Je hebt dan in totaal 4 PO's. Daardoor verandert de weging van de PO's.

20

21 H5 Kunst Muziek (zie ook Kunst Algemeen) Eindexamen: schoolexamen en CSE voor Kunst Algemeen week Stof duur %* e H5 tw2 SE2 Theorie ,2 f H5 tw3 SE3 Muziekgeschiedenis /muziekgeschiedenispresentaties verhouding 4:1 90 4,2 inleveren SLU % g H5 8/11 PO1 Componeren 10 8,3 h les 5/3 PO2 Musiceren (Muziekavond op 5 maart) 10 8,3 *percentage van het eindexamencijfer gewicht % Cijfer a H4 SE 12,5 1 3,1% b H4 SE ,1% c H4 PO 12,5 1 6,3% d H4 PO ,3% e H5 SE 1 3,1% f H5 SE 1 3,1% g H5 PO 1 6,3% h H5 PO 1 6,3% H5 VSE KuA Centraal Schriftelijk Eindexamen Kunst Algemeen 50% Kunst Muziek CSE KuA 50% SE's MU VSE KuA PO's MU 25% SE's =25%, PO's = 50% en het VSE van KuA = 25% van het schoolexamencijfer en dus resp., 25% en van het eindcijfer. LET OP! Kunst MU en Kunst Algemeen worden gemiddeld tot één Eindcijfer Kunst MU. Berekening VSE MU: Gemiddelde SE's = (a+b+e+f)/4 Gemiddelde PO's = (c+d+g+h)/4 Schoolexamencijfer = (gem.se+2xgem.po)/3 Berekening VSE Kunst MU: VSE Kunst MU = (3xVSE MU + VSE KuA)/4 LET OP! Op de eindlijst worden Kunst Muziek en Kunst Algemeen op een andere manier gemiddeld tot één Eindcijfer Kunst MU: Eindcijfer = (VSE Kunst MU + CSE KuA)/2 LET OP: Als je twee kunstvakken volgt, dan krijg je een verdiepingsprogramma van 120 slu bij het kunstvak dat als examenkeuzevak is gekozen. (Het andere kunstvak is dan dus een profielvak). Dit is een wettelijke verplichting ter compensatie van Kunst Algemeen dat immers al bij het profielkunstvak wordt gedaan. Dit programma omvat een aantal opdrachten dat wordt gemiddeld tot één PO-cijfer. Je hebt dan in totaal 3 PO's. Daardoor verandert de weging van de PO's.

22 H5 Kunst Algemeen Kunst Algemeen hoort bij Kunst Beeldende Vormgeving en bij Kunst Muziek Eindexamen: Alleen C.S.E. Stof duur a H5 tw2 SE2 Hofcultuur & Cultuur van het Moderne 90 b H5 tw3 SE3 Deze toets wordt op de computer gemaakt. Hofcultuur & Cultuur van het Moderne & Massacultuur 90 Deze toets wordt op de computer gemaakt. Berekening VSE KuA: Schoolexamencijfer = (a+b)/2 Let op! Het VSE KuA wordt niet apart vermeld. Het bepaalt mede het VSE van Kunst BV en van Kunst MU: (3 x VSE BV of MU + 1 x VSE KuA)/4 = VSE Kunst BV of Kunst MU.

23 H5 LEV Eindexamen: Alleen schoolexamen Omdat Levensoriëntatie geen officieel eindexamenvak is maar een schooleigen vak, komt het eindcijfer van LEV niet op de cijferlijst bij het diploma voor. Bij je diploma krijg je een certificaat met het resultaat van LEV. Afgesloten in H4

24 H5 Lichamelijke opvoeding SE: geen PO: geen Handelingsdelen: 3 in H4; 3 in H5 Berekening V.S.E.: niet van toepassing Eindexamen: Alle handelingsdelen moeten naar behoren zijn gemaakt. Handelingsdelen SLU 1 H5 les HD Bewegingsvaardigheden 34 2 H5 les HD Regelende rol 6 3 H5 les HD Omgang en inzet

25 H5 Maatschappijleer Eindexamen: Alleen schoolexamen Stof duur %* d H5 tw3 SE1 Rechtsstaat inleveren SLU %* e H5 7/3 PO1 Verslagen Rechtbank en D&S inleveren 9/ *percentage van het eindexamencijfer inleveren week Handelingsdelen SLU 1 H5 12 HD Delinkwentie en samenleving 2 gewicht % Cijfer a H4 SE 3 30% b H4 SE 2 20% c H4 PO d H5 SE 3 30% e H5 PO SE's = 80%, PO's = 20% van het eindcijfer. Gemiddelde SE's = (3a+2b+3d)/8 Gemiddelde PO's = (c+e)/2 Schoolexamencijfer = Eindcijfer = (4xgem.SE+gem.PO)/5 Maatschappijleer 30% 30% 20% Het Combinatiecijfer Het eindcijfer voor het vak MA telt op de eindexamenlijst mee in het Combinatiecijfer. Het Combinatiecijfer is het rekenkundig gemiddelde van de op een geheel cijfer afgeronde eindcijfers van de vakken ANW en MA en van het profielwerkstuk. Het Combinatiecijfer (en dus niet de afzonderlijke cijfers die eraan ten grondslag liggen), bepaalt mede de examenuitslag. De afzonderlijke cijfers mogen niet lager zijn dan 4 om te kunnen slagen.

26 H5 Maatschappijwetenschappen Eindexamen: schoolexamen en C.S.E Stof duur %* f H5 tw 2 SE2 Politieke Besluitvorming H5 t/m ,8 Criminaliteit en Rechtsstaat hele boek g H5 tw 3 SE3 Criminaliteit / Massamedia / Politieke Besluitvorming 90 8,8 Portfoliothema SLU %* h H5 les PO1 Vaardigheden/Portfolio 8 3 i H5 les PO2 Essay criminaliteit 8 3 *percentage van het eindexamencijfer gewicht % Cijfer a H4 SE 1 8,8% b H4 SE 1 8,8% c H4 PO 1 3% d H4 PO 1 3% e H4 PO 1 3% f H5 SE 1 8,8% g H5 SE 1 8,8% h H5 PO 1 3% i H5 PO 1 3% Centraal Schriftelijk Eindexamen 50% SE's = 70%, PO's = 30% van het schoolexamencijfer en dus resp. 35% en 15 % van het eindcijfer. Maatschappijwetenschappen 50% 8,8% 8,8% 3% 8,8% 3% 3% 8,8% 3% 3% Gemiddelde SE's = (a+b+f+g)/4 Gemiddelde PO's = (c+d+e+h+i)/5 Schoolexamencijfer = (7xgem.SE + 3xgem.PO)/10 Eindcijfer= (VSE + CSE)/2

27 H5 Management & Organisatie Eindexamen: Schoolexamen en C.S.E. Stof duur %* d H5 tw1 SE1 Hoofdstuk 20 t/m e H5 tw2 SE2 Hoofdstuk 25 t/m 27; f H5 tw3 SE3 Hoofdstuk 31 t/m *percentage van het eindexamencijfer gewicht % cijfer a H4 SE 2 6% b H4 SE 2 6% c H4 PO 1 d H5 SE 3 9% e H5 SE 3 9% f H5 SE 3 9% Centraal schriftelijk eindexamen 50% M&O 50% 6% 6% 9% SE's = 80%, PO's = 20% van het schoolexamencijfer en dus resp. 40% en van het eindcijfer. Gemiddelde SE's = (2a+2b+3d+3e+3f)/13 Schoolexamencijfer (VSE) = (4xgem.SE+PO)/5 Eindcijfer = (VSE + CSE)/2 9% 9%

28 H5 Natuurkunde Eindexamen: Schoolexamen en C.S.E. Stof duur %* f H5 tw1 SE1 Hoofdstukken 1, 2, 3 + alle voorafgaande leerstof g H5 tw2 SE2 Hoofdstukken 4, 5 + alle voorafgaande leerstof h H5 tw3 SE3 Hoofdstukken 6 + alle voorafgaande leerstof inleveren SLU %* i H5 les PO1 Signaalverwerking 3 4 Handelingsdelen SLU H5 HD Stralingspracticum 3 *percentage van het eindexamencijfer gewicht % Cijfer a H4 SE 1 5% b H4 SE 1 5% c H4 PO 1 2% d H4 PO 1 2% e H4 PO 1 2% f H5 SE 2 g H5 SE 2 h H5 SE 2 i H5 PO 2 4% Centraal schriftelijk eindexamen 50% SE's = 80%, PO's = 20% van het schoolexamencijfer en dus resp. 40% en van het eindcijfer. Gemiddelde SE's = (a+b+2f+2g+2h)/8 Gemiddelde PO's = (c+d+e+2i)/5 Schoolexamencijfer (VSE) = (4xgem.SE + gem.po)/5 Eindcijfer = (VSE + CSE)/2 Natuurkunde 50% 5% 5% 2% 2% 2% 4%

29 H5 Natuur Leven en Technologie Eindexamen: Alleen schoolexamen inleveren Stof SLU %* e H5 les PO1 Module NLT 40 12,5 f H5 les PO2 Module NLT 40 12,5 g H5 les PO3 Module NLT 40 12,5 h H5 les PO4 Module NLT 40 12,5 *percentage van het eindexamencijfer gewicht deel Cijfer a H4 PO 1 b H4 PO 1 c H4 PO 1 d H4 PO 1 e H5 PO 1 f H5 PO 1 g H5 PO 1 h H5 PO 1 Schoolexamencijfer = Eindcijfer = Gemiddelde PO's = (a+b+c+d+e+f+g+h)/8 NLT

30 H5 Nederlands Eindexamen: Schoolexamen en C.S.E. Stof duur %* b H5 tw1 SE1 Leesvaardigheid: tekst met vragen 90 12,5 c H5 les SE2 Spreekvaardigheid: mondelinge presentatie n.a.v. thema 25 12,5 literatuurgeschiedenis d H5 tw3 SE3 Schrijfvaardigheid: schrijfopdracht n.a.v. de gelezen Nederlandstalige ,5 literaire werken en literatuurgeschiedenis. (Niet de reeds in H4 getoetste werken.) Gedurende het jaar leest de leerling ten minste v vier Nederlandstalige literaire werken rondom een thema. Deze toets wordt op de computer gemaakt. * percentage van het eindexamencijfer gewicht % Cijfer a H4 SE 1 b H5 SE 1 c H5 SE 1 d H5 SE 1 Centraal schriftelijk eindexamen 50% Schoolexamencijfer (VSE) =(a+b+c+d)/4 Eindcijfer = (VSE + CSE)/2 Nederlands 50%

31 H5 Oriëntatie op studie en beroep Eindexamen: Geen eindexamenvak SE: geen PO: geen Handelingsdelen: 1 in H4; 1 in H5 Handelingsdelen SLU 1 H5 HD Map met opdrachten na instructie in de klas door decanen. 20 In mei 2014 moet alles afgehandeld zijn.

32 H5 Scheikunde Eindexamen: Schoolexamen en C.S.E. Stof duur %* d H5 tw1 SE1 Pulsar HAVO Deel 1: Hfdst 7 en Pulsar HAVO deel 2: hfdst 8 en e H5 tw2 SE2 Pulsar HAVO Deel 2: Hfdst 9 en f H5 tw3 SE3 Pulsar HAVO Deel 2: Hfstk 11 en Stof duur %* g H5 13/12 PO1 Onderwerp gerelateerd aan de stof in Pulsar 5 5 * percentage van het eindexamencijfer Handelingsdelen SLU H5 18/2 HD Opdrachten zoals beschreven in Pulsar 3 gewicht % cijfer a H4 SE 1 2,5% b H4 SE 3 7,5% c H4 PO 1 5% d H5 SE 4 e H5 SE 4 f H5 SE 4 g H5 PO 1 5% Centraal schriftelijk eindexamen 50% SE's = 80%, PO's = 20% van het schoolexamencijfer en dus resp. 40% en 10 % van het eindcijfer. Scheikunde 50% 2,5% 7,5% 5% 5% Gemiddelde SE's = (a+3b+4d+4e+4f)/16 Gemiddelde PO's =(c+g)/2 Schoolexamencijfer (VSE) = (4xgem.SE+gem.PO)/5 Eindcijfer = (VSE + CSE)/2

33 H5 Wiskunde A Eindexamen: Schoolexamen en C.S.E. Stof duur %* c H5 tw1 SE1 Boek Havo A deel 2: H6 en H8, boek Havo A deel 3: H d H5 tw2 SE2 Boek Havo A deel 2: H7, boek Havo A deel 3: H 9 en H e H5 tw3 SE3 Gehele examenstof: H 2 t/m gewicht % cijfer a H4 SE 1 b H4 SE 1 c H5 SE 1 d H5 SE 1 e H5 SE 1 Centraal schriftelijk eindexamen 50% Wiskunde A 50% Schoolexamencijfer = gemiddelde SE's = (a+b+c+d+e)/5 Eindcijfer = (VSE + CSE)/2

34 H5 Wiskunde B Eindexamen: Schoolexamen en C.S.E. Stof duur %* c H5 tw1 SE1 Boek havo B deel 1: h3; havo B deel 2: h6; boek havo B deel 3: h d H5 tw2 SE2 Boek havo B deel 1: h2; havo B deel 2: h5, h7, h8; havo B deel 3: h e H5 tw3 SE3 Gehele examenstof: h 1 t/m gewicht % cijfer a H4 SE 1 b H4 SE 1 c H5 SE 1 d H5 SE 1 e H5 SE 1 Centraal schriftelijk eindexamen 50% Wiskunde B 50% Schoolexamencijfer = gemiddelde SE's = (a+b+d+e+f)/5 Eindcijfer = (VSE + CSE)/2

Programma. Toetsing. Afsluiting PTA. van VWO 6. Hofstad Lyceum Den Haag

Programma. Toetsing. Afsluiting PTA. van VWO 6. Hofstad Lyceum Den Haag Programma van Toetsing en Afsluiting PTA VWO 6 2013-2014 Hofstad Lyceum Den Haag Belangrijke informatie bij het PTA SE-toetsen (schoolexamentoetsen) In de eindexamenklassen zijn er 3 toetsweken waarin

Nadere informatie

Toelichting. op het. In de eindexamenklassen zijn er geen V-toetsen. Daarom hebben de eindexamenklassen ook geen PTB.

Toelichting. op het. In de eindexamenklassen zijn er geen V-toetsen. Daarom hebben de eindexamenklassen ook geen PTB. Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Beoordeling 2013 2014 Het PTA / PTB zijn twee verschillende belangrijke documenten. Het PTB geeft per vak de globale indeling

Nadere informatie

Programma van. Toetsing, Afsluiting en. Beoordeling PTA & PTB VWO 5 2013-2014. Hofstad Lyceum Den Haag

Programma van. Toetsing, Afsluiting en. Beoordeling PTA & PTB VWO 5 2013-2014. Hofstad Lyceum Den Haag Programma van Toetsing, Afsluiting en Beoordeling & VWO 5 203-204 Hofstad Lyceum Den Haag Algemene informatie Het verschil tussen en Straks in de eindexamenklas doe je examen en ontvang je (hopelijk) je

Nadere informatie

Programma. Toetsing, Afsluiting en. Beoordeling PTA & PTB. van HAVO Hofstad Lyceum Den Haag

Programma. Toetsing, Afsluiting en. Beoordeling PTA & PTB. van HAVO Hofstad Lyceum Den Haag Programma van Toetsing, Afsluiting en Beoordeling & HAVO 4 2013-2014 Hofstad Lyceum Den Haag Algemene informatie Het verschil tussen en Straks in de eindexamenklas doe je examen en ontvang je (hopelijk)

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO 4 vwo 2013-2014 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 1. Begripsbepalingen 1.1 Periode van : Het schooljaar is verdeeld in vier nagenoeg gelijke periodes. De eindexamenklassen

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL - cursus 2014-2015 1 Algemeen deel van het PTA TL// Op de TL, het en het bestaat het totale onderwijspakket uit de volgende vaste onderdelen:

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 5 havo 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 5 havo 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, augustus 2015 Beste leerlingen van 5 havo, Vorig jaar is de Tweede Fase voor jullie al van start gegaan. Naast de toetsen heb je ook al op andere manieren laten zien wat je geleerd

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 2017-2018 5 HAVO HAVO cohort 2016-2018 Berlage Lyceum, P. L. Takstraat 33, 1073 KJ Amsterdam. Tel. 020-572 1200 berlage.espritscholen.nl info@berlage.espritscholen.nl

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R HAVO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar HAVO 5. PTA - Elzendaalcollege Boxmeer

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar HAVO 5. PTA - Elzendaalcollege Boxmeer Programma van toetsing en afsluiting HAVO 5 Elzendaalcollege Boxmeer 1 van 24 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING I. Algemene bepalingen. Begripsbepalingen. 1.1 Periode van : Het schooljaar is verdeeld

Nadere informatie

WELKOM. informatieavond havo5, donderdag 1 oktober 2015

WELKOM. informatieavond havo5, donderdag 1 oktober 2015 WELKOM informatieavond havo5, donderdag 1 oktober 2015 Enkele praktische punten vooraf: presentatie komt op schoolsite lln. met faciliteiten FAE wordt RND cijferlijsten uitgedeeld SOMToday kopie ID/paspoort

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 6 atheneum 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 6 atheneum 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, september 2015 Beste leerlingen van 6 atheneum, Twee jaar geleden is de Tweede Fase voor jullie al van start gegaan. Buiten de toetsen heb je ook op andere manieren laten zien wat

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, augustus 2015 Beste leerlingen van 4 havo, Op dit moment gaat de Tweede Fase voor jullie al van start. Buiten de toetsen laat je ook al op andere manieren zien wat je geleerd hebt.

Nadere informatie

I. Examencommissie pag. 2. II. Reglement : Begrippen pag Algemene bepalingen pag Overige bepalingen pag. 6

I. Examencommissie pag. 2. II. Reglement : Begrippen pag Algemene bepalingen pag Overige bepalingen pag. 6 INHOUDSOPGAVE I. Examencommissie pag. 2 II. Reglement 2014-2015: Begrippen pag. 3 1. Algemene bepalingen pag. 3 2. Overige bepalingen pag. 6 III. Examenoverzicht pag. 7 I. DE EXAMENCOMMISSIE -.. 2014-2015

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 6. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 6. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VWO 6 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2014-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst

Nadere informatie

Enkele praktische punten vooraf: dyslecten cijferlijst, zie ook SOM (voorm.vocus) kopie ID-kaart/paspoort ma. 7 mei wordt wo.

Enkele praktische punten vooraf: dyslecten cijferlijst, zie ook SOM (voorm.vocus) kopie ID-kaart/paspoort ma. 7 mei wordt wo. Enkele praktische punten vooraf: dyslecten cijferlijst, zie ook SOM (voorm.vocus) kopie ID-kaart/paspoort ma. 7 mei wordt wo.25 april (overdag) HET EINDEXAMEN GANG VAN ZAKEN TIJDENS HET EXAMENJAAR EXAMENREGLEMENT

Nadere informatie

REGELING EXAMEN H.A.V.O. TWEEDE FASE 2015-2016. R.S.G. Tromp Meesters

REGELING EXAMEN H.A.V.O. TWEEDE FASE 2015-2016. R.S.G. Tromp Meesters REGELING EXAMEN H.A.V.O. TWEEDE FASE 2015-2016 aanvulling 5 HAVO van REGELING EXAMEN HAVO Tweede fase 2014-2015 R.S.G. Tromp Meesters Enkele belangrijke punten uit de Regeling examen De Slaag/zak-regeling.

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Vwo Periode

Programma van Toetsing en Afsluiting Vwo Periode Beste leerling, Echt, oktober 15 Nu je in 4 vwo zit, ben je in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs aangekomen. De Tweede Fase van je schoolcarrière gaat beginnen. Je gaat gericht werken om binnen

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 5. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 5 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2015-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Havo Periode 2015-2017

Programma van Toetsing en Afsluiting Havo Periode 2015-2017 Beste leerling, Echt, oktober 15 Nu je in 4 havo zit, ben je in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs aangekomen. De Tweede Fase van je schoolcarrière gaat beginnen. Je gaat gericht werken om binnen

Nadere informatie

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht

Nadere informatie

Ckv* Maat Lo. Gymnasium: Klassieke taal. Profieldeel. (vakken variëren per profiel) Vrije deel Gd(-et) Mo Fi In Bsm WisD

Ckv* Maat Lo. Gymnasium: Klassieke taal. Profieldeel. (vakken variëren per profiel) Vrije deel Gd(-et) Mo Fi In Bsm WisD Algemene informatie over de Tweede Fase Examendossier Je examen bestaat uit twee delen, het schoolexamen en het centraal examen. Het schoolexamen begint al vanaf de vierde klas. Het schoolexamen bestaat

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO 4 VWO 2015-2016 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) Begripsbepalingen 1.1 Periode Het schooljaar is verdeeld in vier nagenoeg gelijke periodes. De eindexamenklassen

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO 4 VWO 2016-2017 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) Begripsbepalingen 1.1 Periode Het schooljaar is verdeeld in vier nagenoeg gelijke periodes. De eindexamenklassen

Nadere informatie

EXAMEN HAVO/VWO 2015

EXAMEN HAVO/VWO 2015 EXAMEN HAVO/VWO 2015 Waarom examen? niveaubewaking school, overheid, vervolgopleidingen kwaliteitsbewaking school, overheid, inspectie 15 december 2014 examen 2 Onderdelen examen Schoolexamen (SE) organisatie

Nadere informatie

welkom exameninstructie HAVO/VWO 2017

welkom exameninstructie HAVO/VWO 2017 welkom exameninstructie HAVO/VWO 201 1 onderwerpen Informatie examenlocatie Examenrooster Belangrijke data Hulpmiddelen faalangstformulier cijfers 2 examenlocatie BV 19 mei lokaal 114! 3 onderwerpen Informatie

Nadere informatie

Voor wereldburgers en wetenschappers Ouderavond leerjaar 6 10 oktober 2017

Voor wereldburgers en wetenschappers Ouderavond leerjaar 6 10 oktober 2017 Voor wereldburgers en wetenschappers Ouderavond leerjaar 6 10 oktober 2017 Agenda Eindexamen Studiekeuze en loopbaanbegeleiding Vragen en opmerkingen Gymnasium 6 De examenperiode: SE en CE 1. Schoolexamens

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R HAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R HAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2018 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

WELKOM. informatieavond vwo6, dinsdag 26 september 2017

WELKOM. informatieavond vwo6, dinsdag 26 september 2017 WELKOM informatieavond vwo6, dinsdag 26 september 2017 Enkele praktische punten vooraf: presentatie komt op schoolsite lln. met faciliteiten: FAE wordt RND cijferlijsten uitgedeeld SOMToday e-mail: j.renders@augustinianum.nl

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 Maandag 25 september 2017 Agenda Gesprek in de zaal Wat is belangrijk als je wil slagen? Exameneisen en examenregels Wanneer ben je geslaagd? Waar heb je rekening mee te

Nadere informatie

Beste examenleerling,

Beste examenleerling, Beste examenleerling, In dit document vind je een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling. Let op: via je teamleider krijg

Nadere informatie

WELKOM. informatieavond havo5, dinsdag 26 september 2017

WELKOM. informatieavond havo5, dinsdag 26 september 2017 WELKOM informatieavond havo5, dinsdag 26 september 2017 Enkele praktische punten vooraf: presentatie komt op schoolsite lln. met faciliteiten FAE wordt RND cijferlijsten uitgedeeld SOMToday e-mail: j.renders@augustinianum.nl

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus 2016-2017 1 Algemeen deel van het PTA MAVO/HAVO/VWO Meander College - 2016-2017 1 Het onderwijsaanbod

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VW0 6. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T4 60 Wonen in Nederland. T5 60 Systeem Aarde

AARDRIJKSKUNDE VW0 6. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T4 60 Wonen in Nederland. T5 60 Systeem Aarde AK VW0 6 AARDRIJKSKUNDE T4 60 Wonen in Nederland T5 60 Systeem Aarde 6 ja T6 60 Globalisering 6 ja SE = (T1+T2+T3+T4+PO+T5+T6)/20 BI BIOLOGIE V4: Cellen (basisstof 9); V4: Genetica; V4: Evolutie (basisstof

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VWO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2020 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE HAVO 5. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst.

AARDRIJKSKUNDE HAVO 5. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst. AK AARDRIJKSKUNDE T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst. 1 en 2 T6 60 Systeem Aarde T7 60 Wonen in Nederland Berekening cijfer (T1+T2+T3+T4+T5+T6+T7)/20 BI BIOLOGIE T6 60 Havo 5 A: Thema 1 Stofwisseling

Nadere informatie

Wat een ieder moet weten over het eindexamen

Wat een ieder moet weten over het eindexamen Wat een ieder moet weten over het eindexamen examen 2011/2012 Schoolexamens De schoolexamens komen als volgt tot stand: zij worden gevormd door het geheel van alle behaalde cijfers van alle examentoetsen

Nadere informatie

EXAMEN 2017 HAVO/ATHENEUM/ GYMNASIUM

EXAMEN 2017 HAVO/ATHENEUM/ GYMNASIUM EXAMEN 2017 HAVO/ATHENEUM/ GYMNASIUM Waarom examen? niveaubewaking school, overheid, vervolgopleidingen kwaliteitsbewaking school, overheid, inspectie examen novemb 2 Onderdelen examen Schoolexamen (SE)

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting EXAMEN bestaat uit 1. SCHOOLEXAMEN (SE) (gedurende leerjaren 4 en 5) en 2. CENTRAAL EINDEXAMEN (CSE) einde leerjaar 5 Verschillen per vak 4 soorten 1. meeste vakken:

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst p. 4-5 4. Overgang

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 6 atheneum

Berger Scholengemeenschap PTA 6 atheneum VOORWOORD Bergen NH, september 2016 Beste leerlingen van 6 atheneum, Twee jaar geleden is de Tweede Fase voor jullie al van start gegaan. Buiten de toetsen heb je ook op andere manieren laten zien wat

Nadere informatie

Het eindexamenjaar! Informatieavond eindexamen 2014-2015

Het eindexamenjaar! Informatieavond eindexamen 2014-2015 Het eindexamenjaar! Informatieavond eindexamen 2014-2015 Dhr J. Albers, afdelingsleider vwo (3-6) en examensecretaris Mw A. Hupkens, afdelingsleider havo (3-5) Mw W. Terpstra, decaan havo Mentoren + Lokaalverdeling

Nadere informatie

Trinitas Gymnasium. Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze eindexamenkandidaten

Trinitas Gymnasium. Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze eindexamenkandidaten Trinitas Gymnasium Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze eindexamenkandidaten Alle relevante informatie van deze avond en de presentatie op het internet! Het PTA (programma van toetsing en afsluiting)

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting (PTA) havo. De Nieuwe Veste Hardenberg

Programma van toetsing en afsluiting (PTA) havo. De Nieuwe Veste Hardenberg Programma van toetsing en afsluiting (PTA) 2016-2017 De Nieuwe Veste Hardenberg 5 Havo: PTA 2016-2017, De Nieuwe Veste, Hardenberg 1 Programma s van toetsing en afsluiting per vak Hieronder worden de betekenissen

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 2016-2017 5 HAVO HAVO cohort 2015-2016 Berlage Lyceum, P. L. Takstraat 33, 1073 KJ Amsterdam. Tel. 020-572 1200 berlage.espritscholen.nl info@berlage.espritscholen.nl

Nadere informatie

MAVO 3 en 4 cursus

MAVO 3 en 4 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie-

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO cursus 2014-2015 1 Algeme deel van het PTA HAVO/ Op het HAVO het bestaat het totale onderwijspakket uit de volgde vaste onderdel: e gemeschappelijk

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar VWO 6. PTA - Elzendaalcollege Boxmeer

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar VWO 6. PTA - Elzendaalcollege Boxmeer Programma van toetsing en afsluiting VWO 6 Elzendaalcollege Boxmeer 1 van 29 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 1. Begripsbepalingen. 1.1 Periode van : Het schooljaar is verdeeld in vier nagenoeg gelijke

Nadere informatie

EXAMEN 2016 HAVO/ATHENEUM/ GYMNASIUM

EXAMEN 2016 HAVO/ATHENEUM/ GYMNASIUM EXAMEN 2016 HAVO/ATHENEUM/ GYMNASIUM Waarom examen? niveaubewaking school, overheid, vervolgopleidingen kwaliteitsbewaking school, overheid, inspectie examen novemb 2 Onderdelen examen Schoolexamen (SE)

Nadere informatie

exameninformatie voor ouders

exameninformatie voor ouders exameninformatie voor ouders Geachte ouders, In dit document vindt u een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling en informatie

Nadere informatie

REGELING EXAMEN H.A.V.O. TWEEDE FASE R.S.G. Tromp Meesters

REGELING EXAMEN H.A.V.O. TWEEDE FASE R.S.G. Tromp Meesters REGELING EXAMEN H.A.V.O. TWEEDE FASE 2018-2019 aanvulling 5 HAVO van REGELING EXAMEN HAVO Tweede fase 2018-2019 R.S.G. Tromp Meesters 1. Inleiding Beste 5havo examenkandidaten, Vorig jaar hebben jullie

Nadere informatie

OUDERAVOND HAVO Zaanlands Lyceum

OUDERAVOND HAVO Zaanlands Lyceum OUDERAVOND HAVO 5 11-10-2016 Zaanlands Lyceum Programma 2 Voorstellen Nieuwe begeleidingsstructuur Ondersteuning Rekentoets Profielwerkstuk Wijzigingen PTA Vervolgopleiding Programma 3 Schoolexamen Programma,

Nadere informatie

Programma van. Toetsing, Afsluiting en. Beoordeling PTA & PTB VWO Hofstad Lyceum Den Haag

Programma van. Toetsing, Afsluiting en. Beoordeling PTA & PTB VWO Hofstad Lyceum Den Haag Programma van Toetsing, Afsluiting en Beoordeling & VWO 4 2013-2014 Hofstad Lyceum Den Haag Algemene informatie Het verschil tussen en Straks in de eindexamenklas doe je examen en ontvang je (hopelijk)

Nadere informatie

Op...naar het examen!

Op...naar het examen! 2017 Op...naar het examen! 2 Tijdpad van 3 maart tot de diploma-uitreiking in juli Dit document brengt een aantal zaken onder de aandacht die voor de examenkandidaten van de verschillende afdelingen van

Nadere informatie

Beste examenleerling,

Beste examenleerling, Beste examenleerling, In dit document vind je een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling. Let op: via je teamleider krijg

Nadere informatie

Informatieavond V5. 16 oktober 2017

Informatieavond V5. 16 oktober 2017 Informatieavond V5 16 oktober 2017 Wie is wie? Sectorleider VWO 3-6 Sectorleider TTO Coördinator VWO 3-6 Decaan : mevr. Meulenkamp : dhr. Bijl : mevr. De Jong : mevr. Beijert Wie is wie? Mentoren : mevr.

Nadere informatie

5 HAVO. Voorlichtingsavond over het examenjaar

5 HAVO. Voorlichtingsavond over het examenjaar 5 HAVO Voorlichtingsavond over het examenjaar Opbouw van deze avond 19.30 uur: welkom en opening 19.35 uur: opbouw van het examenjaar 20.15 uur: uiteen in mentorgroepen 20.45 uur: einde Agenda Jaarplanning

Nadere informatie

Onderdeel A PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2018/2019. Onderdeel 1: algemeen gedeelte Onderdeel 2: PTA per vak*

Onderdeel A PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2018/2019. Onderdeel 1: algemeen gedeelte Onderdeel 2: PTA per vak* Examendossier Onderdeel A PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2018/2019 Onderdeel 1: algemeen gedeelte Onderdeel 2: PTA per vak* * Onderdeel 2 van dit PTA wordt per 1 oktober apart gepubliceerd op de

Nadere informatie

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols havo/ vwo COACHES Dit schooljaar hebben de examenleerlingen een mentor. Elke leerling kan een coach krijgen. De coach ondersteunt de leerling bij : De planning, De keuze van een eventuele herkansing, Alle

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VWO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VWO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2016-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

HAVO - VWO MAASSLUIS PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 6 VWO CURSUS

HAVO - VWO MAASSLUIS PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 6 VWO CURSUS HAVO - VWO MAASSLUIS PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 6 VWO CURSUS 2012-2013 PTA aardrijkskunde 6 vwo cursus 2012-2013 vak aardrijkskunde methode de Geo v6-ak-t1 Systeem aarde hoodstuk 3 en 4 ten n10

Nadere informatie

HAVO - VWO MAASSLUIS PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 5 HAVO CURSUS

HAVO - VWO MAASSLUIS PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 5 HAVO CURSUS HAVO - VWO MAASSLUIS PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 5 HAVO CURSUS 2012-2013 PTA aardrijkskunde 5 havo cursus 2012-2013 vak aardrijkskunde methode De Geo 3 e editie opdr. h5-ak-t1 De Geo Wonen in

Nadere informatie

Informatieavond V6. 2 Oktober 2018

Informatieavond V6. 2 Oktober 2018 Informatieavond V6 2 Oktober 2018 Wie is wie? Directeur Lariks Teamleider VWO 4-6 Coördinator VWO 4-6 Decaan : dhr. Van Wageningen : mevr. Meulenkamp : dhr. Brunsting : mevr. Beijert Het eindexamen Inhoud

Nadere informatie

Eindexamen 2017 VWO 6

Eindexamen 2017 VWO 6 Eindexamen 2017 VWO 6 Van 10 mei tot en met 23 mei Teamleiders: Vwo: l.vondenhoff@lvo-weert.nl Gym: h.vanrooyen@lvo-weert.nl Examensecretaris: h.krekels@lvo-weert.nl Tijdpad SchoolExamen (SE) Afronding

Nadere informatie

Aanvulling PTA & Examenreglement VMBO

Aanvulling PTA & Examenreglement VMBO Aanvulling PTA & Examenreglement VMBO 2017 2018 Herkansing In geval van herkansing geldt het hoogst behaalde cijfer. Algemene vakken: Elke examenkandidaat heeft het recht om na schoolexamenperiode 4 in

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Gemengde Leerweg. 's-hertogenbosch

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Gemengde Leerweg. 's-hertogenbosch Programma van Toetsing en Afsluiting Van Maerlant Schooljaar 2018 2019 Gemengde Leerweg 's-hertogenbosch Beste examenkandidaat en ouders/verzorgers, Voor je ligt het 1-jarig Programma van Toetsing en Afsluiting

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2016 Maandag 14 september 2015 Goede voorbereiding Hoe Wat Wanneer 1 Hoe doet Daphne Schippers het?! aandacht of afleiding! precies weten en veel oefenen! Topprestatie! SE examen

Nadere informatie

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling,

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4 Purmerend, 23 maart 2018 Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Binnenkort gaan de leerlingen beginnen aan het Centraal Examen.

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaren Kaderberoepsgerichte Leerweg. 's-hertogenbosch

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaren Kaderberoepsgerichte Leerweg. 's-hertogenbosch Programma van Toetsing en Afsluiting Van Maerlant Schooljaren 2016 2018 Kaderberoepsgerichte Leerweg 's-hertogenbosch Vak : Nederlands Dit vak wordt afgesloten met een digitaal examen Inhoud CE : Kijk

Nadere informatie

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg Amsterdam, september 2017 PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg 2017-2018 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit

Nadere informatie

Voorstel Format PTA opleiding III d

Voorstel Format PTA opleiding III d Heldring VMBO Het programma van toetsing en afsluiting 2011 2012 4 e leerjaar kaderberoepsgerichte leerweg zorg en welzijn Je zit nu in het laatste jaar van het vmbo. Aan het eind van dit jaar, in de maand

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VMBO-T 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Cohort Berlage 5 Havo

Programma van toetsing en afsluiting Cohort Berlage 5 Havo Cohort 2017-2019 Berlage 5 Havo Verklaring van de afkortingen en omschrijvingen: Weging: VT T305 Voortgangstoets met weging voor de overgang (305 is voorbeeld nummer) VT S301 SE-toets met weging voor de

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Kaderberoepsgerichte en Gemengd/Theoretische Leerweg.

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Kaderberoepsgerichte en Gemengd/Theoretische Leerweg. Programma van Toetsing en Afsluiting Van Maerlant Schooljaar 2016 2017 Kaderberoepsgerichte en Gemengd/Theoretische Leerweg 1-Jarig PTA s-hertogenbosch Vak : Nederlands Dit vak wordt afgesloten met een

Nadere informatie

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg Amsterdam, september 207 PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg 207-208 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit jaar is het zover,

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 Maandag 26 september 2016 Agenda Gesprek in de zaal Wat is belangrijk als je wil slagen? Voorbereiding, exameneisen en examenregels Wat is een goede voorbereiding voor een

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo Lj. 5. Heerbeeck College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo Lj. 5. Heerbeeck College Schooljaar 2018-2019 Havo Lj. 5 Heerbeeck College Beste leerling van havo leerjaar 5 en geachte ouder(s)/verzorger(s), Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting 2018-2019. Dit programma is

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R MAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R MAVO 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2018-2019 R MAVO 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

PTA Havo 4 Cohort 2015

PTA Havo 4 Cohort 2015 PTA Havo 4 Cohort 2015 Cohort: 2015 Schooljaar: 2015-2016 Inleiding: Dit document behoort bij het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). In het PTA wordt omschreven hoe het schoolexamen voor de verschillende

Nadere informatie

De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC

De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC De tweede fase op het Op het SMC zien de profielen voor havo er als volgt uit: Natuur en techniek Natuur en gezondheid Economie en maatschappij Cultuur en

Nadere informatie

havo 4 Programma van toetsing en afsluiting cohort H 2018

havo 4 Programma van toetsing en afsluiting cohort H 2018 havo 4 Programma van toetsing en afsluiting cohort H 2018 2018-2019 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Proefwerkschema havo 4... 5 Pta's... 6 Aardrijkskunde... 7 Bedrijfseconomie... 8 Biologie... 9 Culturele

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. 2 e FASE 4 VWO / Gymnasium. Schooljaar PIUS X-COLLEGE Tuinstraat GK Bladel. Afdeling: VWO / Gymnasium

EXAMENREGLEMENT. 2 e FASE 4 VWO / Gymnasium. Schooljaar PIUS X-COLLEGE Tuinstraat GK Bladel. Afdeling: VWO / Gymnasium PIUS X-COLLEGE Tuinstraat 1 5531 GK Bladel Afdeling: VWO / Gymnasium EXAMENREGLEMENT 2 e FASE 4 VWO / Gymnasium Schooljaar 2016-2017 Examenreglement van het Pius X-College voor de afdeling HAVO-VWO, vastgesteld

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 3. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 3. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2017-2018 R VMBO-T 3 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2017-2019 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu

Programma van toetsing en afsluiting R VMBO-T 4. O.S.G. Willem Blaeu Programma van toetsing en afsluiting 2016-2017 R VMBO-T 4 O.S.G. Willem Blaeu Cohort 2015-2017 In de bovenbouw mavo, havo en vwo komt het cijfer van het schoolexamen geleidelijk tot stand. In het PTA wordt

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Kaderberoepsgerichte Leerweg. s-hertogenbosch

Programma van Toetsing en Afsluiting. Van Maerlant. Schooljaar Kaderberoepsgerichte Leerweg. s-hertogenbosch Programma van Toetsing en Afsluiting Van Maerlant Schooljaar 2018 2019 Kaderberoepsgerichte Leerweg s-hertogenbosch Beste examenkandidaat en ouders/verzorgers, Voor je ligt het 1-jarig Programma van Toetsing

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2 E FASE VWO 206-209 Editie september 208 Aanpassingen voor de vakken Nederlands, Duits, Engels, Spaans, aardrijkskunde, wiskunde A en C, economie, M&O en de rekentoets.

Nadere informatie

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 1 Rapporten en bevorderingsnormen Schooljaar 2018-2019 Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Rapportage 3 Bevorderingsnormen 3 2 ONDERBOUW Klas 1 4 Klas 1: naar mavo 2 (vanuit

Nadere informatie

Informatieavond HAVO 4. Welkom

Informatieavond HAVO 4. Welkom Informatieavond HAVO 4 Welkom Informatieavond 4 havo Programma informatieavond Ons motto Voorstellen / rol van mentor Bovenbouw: het karakter van de 4 e klas Belangrijke data dit jaar Organisatorische

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Cursus Havo 4. Bijlage 1

Programma van Toetsing en Afsluiting. Cursus Havo 4. Bijlage 1 Programma van Toetsing en Afsluiting Cursus 2017-2018 Havo 4 Bijlage 1 Inhoudsopgave Levensbeschouwelijke Vorming... 4 Nederlands... 4 Frans... 4 Duits... 5 Engels... 5 Maatschappijleer... 6 Lichamelijke

Nadere informatie

makl Programma Toetsing & Afsluiting Atheneum 4 2015-2016

makl Programma Toetsing & Afsluiting Atheneum 4 2015-2016 makl Programma Toetsing & Afsluiting Atheneum 4 2015-2016 PTA VWO 4 Franse Taal en Letterkunde Cohort 2015-2018 Leerjaar 2015-2016 Stofaanduiding Toetsvorm Gewicht rapport Gewicht Opmerkingen Gedurende

Nadere informatie

PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie kaderberoepsgerichte leerweg

PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie kaderberoepsgerichte leerweg PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie kaderberoepsgerichte leerweg 207-208 Amsterdam, september 207 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit jaar

Nadere informatie

Rapportage en bevordering

Rapportage en bevordering Rapportage en bevordering Cijfers inzien door ouders Ouders hebben de mogelijkheid om de cijfers van hun zoon of dochter in magister, ons cijferprogramma, in te zien. De ouders ontvangen daarvoor een persoonlijke

Nadere informatie

Welkom.

Welkom. Welkom www.wolfert.nl/lyceum Programma Programma ouderavond 5H/6V Welkom, voorstellen mentoren en decanen Het eindexamen SE: schoolexamen 50%, PTA: programma van toetsing en afsluiting CE: centraal examen

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING E FASE HAVO 0709 Editie september 08 Aanpassingen voor de vakken Nederlands, Duits, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, M&O, maatschappijwetenschappen (bezemprogramma)

Nadere informatie

Vak: Aardrijkskunde Studie: HAVO 5 Schooljaar: 2013/2014

Vak: Aardrijkskunde Studie: HAVO 5 Schooljaar: 2013/2014 Vak: Aardrijkskunde Studie: HAVO 5 Schooljaar: 2013/2014 Domein/Stofomschrijving (s, m, p, h, e) Tijdsduur (min.) Tijdstip (weeknr.) herkansing (ja/nee) examendossier (waarde) Vaardigheden s 80 SE-1 44/45

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. TL 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. TL 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus 2015-2016 1 Algemeen deel van het PTA TL/HAVO/VWO Meander College - 2015-2016 1 Het onderwijsaanbod

Nadere informatie

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria Overgangscriteria Indelingscriteria Overplaatsingscriteria Schooljaar 2018-2019 1 Inhoud Inhoud... 2 Klas 7... 3 De overgang naar klas 8... 3 Klas 8... 4 Overgangscriteria klas 8 vmbo-tl/havo... 4 Overgangscriteria

Nadere informatie