Lessen ICT-Lyceum Studeren op afstand - Een verbindingsconcept

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lessen ICT-Lyceum Studeren op afstand - Een verbindingsconcept"

Transcriptie

1 Lessen ICT-Lyceum Studeren op afstand - Een verbindingsconcept Situatie De ICTopleidingen van het Deltion staan op nummer 1 in de MBO-keuzegids. Hierdoor trekt de opleiding studenten uit een groot deel van het land. Studenten van het ICT-Lyceum van het Deltion College komen uit regio Zwolle, maar dus ook van ver daar buiten. Hun reistijd is in een aantal gevallen zo lang, dat zij (delen van) lessen missen. Het is organisatorisch niet altijd mogelijk dat er bij het maken van de lesroosters specifiek rekening mee wordt gehouden. De lessen zouden voor deze groep later moeten beginnen en eerder moeten eindigen om op een verantwoord tijdstip weer thuis te kunnen zijn, maar daardoor wordt hun lesdag ongewenst ingekort. Oplossing Variant 1 Eén dag in de week volgen bepaalde studenten de lessen oline. Deze studenten die in aanmerking willen komen om een deel van hun opleiding op afstand te volgen worden bij aanvang van hun opleiding in één groep geplaatst, waardoor er mogelijkheden komen hen in ieder geval gedurende een hele dag in te roosteren voor het leren op afstand. Hierbij maken we gebruik van Virtual Classroom, een aanvullende module op N@tschool, onze elektronische leeromgeving. Variant 2 Het behoort tot de mogelijkheden dat deze groep op afstand meewerkt met een parallelgroep, die die lesdag hetzelfde rooster heeft. De docent geeft les aan de eigen groep op school, studenten op afstand werken virtueel mee.

2 Uitwerking variant 1 Opleiding: ICT-beheerder, niveau 4, BOL. Het rooster voor de leren op afstand -dag gaat er als volgt uitzien: 8.30 t/m uur vak a wordt verzorgd door docent t/m uur koffiepauze t/m uur vak b wordt verzorgd door docent t/m uur lunchpauze t/m uur vak c wordt verzorgd door docent t/m uur koffiepauze t/m uur vak d wordt verzorgd door docent 4 Studenten zorgen ervoor dat zij voor 8.30 uur zijn ingelogd in Virtueel Classroom. Zij werken op een PC/laptop met camera en audiovoorziening op een betrouwbare internetverbinding. De docent geeft zijn les vanuit een speciaal voor dit doel ingerichte lesruimte met alle benodigde hulpmiddelen om een goede les op deze manier te verzorgen. Benodigdheden lesruimte: - beamer of scherm(en) waarop alle studenten via hun webcam te zien zijn - een active panel waarop de docent kan tekenen - goede webcam en audiovoorziening - een betrouwbare internetverbinding. Beschrijving van de lesopzet Als eerste vindt de aanwezigheidsregistratie plaats, de docent vult hiervoor het registratiesysteem in. Dit is ook het moment om een correcte werking van Virtual Classroom te controleren. Zijn er problemen, dan lost de docent dit niet zelf op, maar schakelt hij of de student de dienst Informatisering en Automatisering in. Zo kan de les in ieder geval doorgaan. De docent begint de les met de doelstelling van die les te bespreken en hierna volgt een presentatie/instructie. De presentatie/instructie wordt af en toe onderbroken met een vraag/stelling waarop de deelnemers moeten antwoorden/reageren. Om het onderwerp nog extra toe te lichten is er een korte film / videoles, gemaakt met DStream. Deze videoles is voorzien van (interactieve) elementen als controlevragen tijdens de videoles en een eindtoets. Tijdens de film heeft de docent tijd om indien nodig - per student persoonlijk nog even wat toe te lichten. Dit doet hij in een één op één gesprek. De film is eventueel later door de studenten terug te kijken via een link in N@tschool. Het tweede deel van de les gaan de studenten aan het werk met het maken van een opdracht, waarvan de uitwerking na afloop van de les wordt geüpload in N@tschool. De docent blijft beschikbaar via Virtual Classroom voor het beantwoorden van vragen en het geven van extra uitleg. Tot slot rond de leraar les af en checkt hij of alle uitwerkingen inderdaad geüpload zijn in N@tschool. Hij onderneemt actie als dit (nog) niet het geval is. De studenten nemen even pauze en worden om uur weer verwacht in een nieuwe meeting met

3 een andere docent. Deze heeft een soortgelijke structuur als hierboven beschreven. Studenten die de les (even) niet via de afstandsleren-manier willen volgen hebben de mogelijkheid aan te schuiven in het kantoor van de begeleidende leraar. Uitwerking variant 2 Het rooster voor de leren op afstand -dag gaat er als volgt uitzien: 8.30 t/m uur vak a wordt verzorgd door docent t/m uur koffiepauze t/m uur vak b wordt verzorgd door docent t/m uur lunchpauze t/m uur vak c wordt verzorgd door docent 3 In deze variant werken twee groepen gelijktijdig onder leiding van een docent. De ene groep is fysiek aanwezig in het leslokaal, de afstandslerengroep werkt virtueel mee. Dit is een extra belasting voor de docenten en studenten. Daarom worden er die dag minder lessen aangeboden. Alle studenten zijn op tijd aanwezig in een gewoon leslokaal met voorzieningen voor leren op afstand. De afstand-studenten zorgen ervoor dat zij voor 8.30 uur zijn ingelogd in Virtueel Classroom. Zij werken op een PC/laptop met camera en audiovoorziening op een betrouwbare internetverbinding. Benodigdheden lesruimte: - Groot scherm (schermen) op bureau leraar waar alle afstandstudenten via hun webcam te zien zijn, bij voorkeur niet in het zicht van de andere studenten. - een active panel waarop de docent kan tekenen - goede webcam en audiovoorziening - een betrouwbare internetverbinding. Beschrijving van de lesopzet Als eerste vindt de aanwezigheidsregistratie plaats, de docent vult hiervoor het registratiesysteem in. Dit is ook het moment om een correcte werking van Virtual Classroom te controleren. Zijn er problemen, dan lost de docent dit niet zelf op, maar schakelt hij of de student de DigiDesk in. Zo kan de les in ieder geval doorgaan. De docent begint de les met de doelstelling van die les te bespreken en hierna volgt een presentatie, die door beide groepen leerlingen te volgen is. De presentatie wordt af en toe onderbroken met een vraag/stelling waarop de deelnemers moeten antwoorden/reageren. Om het onderwerp nog extra toe te lichten is er een korte film / videoles, gemaakt met DStream. Deze videoles is voorzien van (interactieve) elementen als controlevragen tijdens de videoles en een eindtoets. Tijdens de film heeft de docent tijd om indien nodig - per student persoonlijk nog even wat toe te lichten. Dit doet hij in een één op één gesprek. De film is eventueel later door de studenten terug te kijken via een link in N@tschool. Het tweede deel van de les gaan de studenten aan het werk met het maken van een opdracht, waarvan de uitwerking na afloop van de les wordt geüpload in N@tschool. De docent blijft beschikbaar via Virtual Classroom voor het beantwoorden van vragen en het geven van extra uitleg.

4 Tot slot rond de les af en checkt hij of alle uitwerkingen inderdaad geüpload zijn in Hij onderneemt actie als dit (nog) niet het geval is. De studenten nemen even pauze en worden daarna weer verwacht in een nieuwe meeting met een andere docent. Deze heeft een soortgelijke structuur als hierboven beschreven. Onderwijstijd in variant 1 In deze variant is geen onderwijstijd te winnen. Het voordeel zit in het vervallen van de reistijd voor de student en het niet hoeven inroosteren van een grote lesruimte voor de docent. Onderwijstijd in variant 2 In deze variant is onderwijstijd te winnen. Gedurende 40 lesweken krijgt de afstandslerengroep les via Virtual Classroom. Zij leren en werken mee met een parallelgroep die fysiek aanwezig is in een lesruimte. 40 lesweken 6 lesuren per week = 240 lesuren per schooljaar Extra (technische) voorbereiding in de aanvangsfase per deelnemende docent 20 lesuren per jaar = 60 lesuren. Dit aantal wordt mogelijk kleiner na de aanvangsfase. Blijft er over: 180 lesuren per jaar per twee groepen studenten.

5 Criteria onderwijstijd Variant 1 Studeren op afstand We maken hier gebruik van Virtual Classroom, waardoor de studenten thuis, met hun eigen PC/laptop gedurende een lesdag lessen volgen welke live gegeven worden door docenten. We kiezen er in het begin voor om de vakken die we via deze methode aanbieden voor de helft van de tijd via Virtueel Classroom aan te bieden met daarnaast bijeenkomsten via les op het Deltion college. 1 Onderwijstijd De uren worden voor de afstandslerengroep ingeroosterd als een normale lesdag, met docent, maar zonder lesruimte. De lessen hebben een verplicht karakter. 2 De leraar De lessen worden door bevoegde en bekwame leraren gegeven. Er is voor gekozen een aantal leraren te begeleiden bij de invoering van deze werkwijze. Dit voorkomt kwetsbaarheid en biedt de betreffende leraren een klankbord. In geval van ziekte of afwezigheid moet een andere docent de lessen kunnen overnemen om lesuitval te vermijden. 3 Onderwijsdoelen De activiteiten in dit concept zijn gericht op het realiseren onderwijsdoelen en zijn in het reguliere onderwijsprogramma opgenomen. De activiteiten worden zo opgezet dat zij attractief zijn voor de studenten. 4 De student Studenten wordt bij de intake van hun nieuwe opleiding gevraagd of zij een bepaald deel van hun opleiding via afstandsleren willen gaan doen. De Deltion medewerker die de intake doet beoordeelt via vaste (nog te ontwikkelen) criteria of de student hier voor in aanmerking kan komen. De student is bij de start van het traject duidelijk wat er van hem of haar verwacht wordt en gaat daar mee akkoord door een handtekening te plaatsen. Hierdoor krijgt het afstandsleren een formeel karakter. Uiteraard zet ook de school een handtekening onder dot document. Wij gaan er van uit de activiteiten uitdagend, inspirerend en leerzaam zijn. Het op afstand volgen van de lessen en het contact via Virtual Classroom met iedereen het gevoel er bij te horen. Door te werken met gerichte opdrachten zijn de lessen voor niemand vrijblijvend. 5 Registratie Alle ingelogde studenten in Virtual Classroom zijn daadwerkelijk zijn wie ze zeggen te zijn door de aanwezigheid van een webcam en het onmiddellijk aanspreekbaar zijn voor de docent. Via het groepsoverzicht is altijd te zien wie er aan- of afwezig is. Uiteraard wordt bij het begin van de les gewoon gebruik gemaakt van het aanwezigheidsregistratiesysteem van het Deltion College, waarin aangegeven wordt wie wel en wie niet aanwezig is. Studenten melden zich aan het einde van de les persoonlijk af in Virtual Classroom. 6 Leerrendement Dit concept is niet specifiek opgezet om het leerrendement te verhogen. Mogelijk wordt het leerrendement verhoogd toch door het ontbreken van reistijd voor de studenten. Verder kan het bij het maken van opdrachten een voordeel zijn dat de student geen last van mede studenten in dezelfde

6 ruimte hoeven te hebben. 7 Differentiatie Er is hier sprake van een groepsproces. In de bijeenkomst kan elke student zijn of haar eigen ervaringen delen met anderen. 8 Contextrijk leren Het concept afstandsleren wordt uitgevoerd bij studenten van het ICTlyceum van het Deltion College. Het deelnemen aan een online meeting is iets wat deze studenten later in hun loopbaan ook steeds vaker gaan tegenkomen. Het ervaren hoe zo n systeem werkt is een positief neveneffect bij deze manier van werken. 9 Faciliteiten Studenten dienen te beschikken over een goede pc of laptop met camera en audiovoorzieningen. Zij kunnen de laptop op school laten keuren, waarbij de dienst I&A studenten ondersteuning kan verlenen bij het verhelpen van problemen. Omdat het hier om leerlingen van het ICT-Lyceum gaat, is te verwachten dat zijn mogelijke technische problemen zelf kunnen oplossen. 10 Deskundigheid personeel Leraren hebben de cursus e-didactiek gevolgd. Daarnaast hebben zij een training in het technisch en didactisch gebruik van Virtual Classroom gevolgd. 11 Meerwaarde concept o o o De ICTopleidingen van het Deltion staan op nummer 1 in de MBOkeuzegids. Hierdoor trekt de opleiding studenten uit een groot deel van het land. Met dit concept spaart de student reistijd uit. Door het gebruik van een virtual classroom kan de student ongezien voor zijn of haar medestudenten vragen stellen aan de leraar. Hiermee wordt de drempel om hulp te vragen verlaagd. Relatief veel studenten van ict-opleidingen hebben last van ruis in een normale klassituatie. Tijdens het maken van opdrachten thuis ondervindt de student in dit concept hiervan geen last. De verwachting is dat de student beter zal presteren. In een verkennend onderzoek dat met studenten is gevoerd over dit concept werd dit door de studenten beaamd. 12 Plan van aanpak Er is nog geen vastgesteld plan van aanpak. Op dit moment wordt er een pilot uitgevoerd met Virtual Classroom met variant 1. Drie leraren begeleiden op deze manier een afstandslerengroep. Aan de hand van bevindingen van deze pilot, wordt variant 2 uitgevoerd.

7 Realisatie van variant 2 Variant 2 Studeren op afstand met een online-parallelgroep In wezen is deze variant gelijk aan variant 1. Er zit echter verschil in het aantal studenten dat door de leraar begeleid wordt. Doordat de leraar tegelijkertijd een offline en een online klas begeleidt vergt dit meer van de leraren die in dit concept participeren. Wij denken dat deze variant geschikt is voor lessen van het ICT-lyceum die zelfwerkzaamheid van de student vragen. Wij denken hierbij bijvoorbeeld aan lessen waarin de student na een introductie van de leraar praktisch aan het werk gaat met het inrichten van servers of het configureren van online applicaties. Zwolle, juni 2014 Deltion College, Iede Hoexum, Arend Kok en JaapJan Vroom

BPV-begeleiding op afstand. Een verbindingsconcept.

BPV-begeleiding op afstand. Een verbindingsconcept. BPV-begeleiding op afstand. Een verbindingsconcept. Probleem Studenten Verpleegkunde MBO niveau 4 volgen in het eerste leerjaar een blokstage van 10 weken. 1. Omdat het aantal stageplekken steeds minder

Nadere informatie

Item RTL4 journaal 3 oktober 2015 over Deltion afstandsleren

Item RTL4 journaal 3 oktober 2015 over Deltion afstandsleren Voorstellen M. Kiewiet MLI, Deltion College, Opleiding Verzorgenden H. Otten MSc, Deltion College, Opleiding Bouw-Infra Dr. W. J. Trooster, Windesheim Lectoraat Onderwijsinnovatie & ICT Item RTL4 journaal

Nadere informatie

JaapJan Vroom & Erik Mondriaan

JaapJan Vroom & Erik Mondriaan Kennisnet: Mieke van Keulen SaMBO ICT: Paul van Uffelen Deltion College: JaapJan Vroom & Erik Mondriaan Er waait een nieuwe wind Mijn visie is dat het primair aan de school is om te bepalen wat goed onderwijs

Nadere informatie

Deltion Scense. 8 December 2010

Deltion Scense. 8 December 2010 Deltion Scense 8 December 2010 Wie Wat - Waar Regionaal Opleidingscentrum in Zwolle (ROC) 16.000 jongeren en volwassenen beroeps onderwijs op middelbaar niveau 1.200 mensen in onderwijsgevende en ondersteunende

Nadere informatie

BEOORDELINGSKADER ONDERWIJSTIJD 2013/2014

BEOORDELINGSKADER ONDERWIJSTIJD 2013/2014 BEOORDELINGSKADER ONDERWIJSTIJD 2013/2014 Met ingang van 1 augustus 2013 geldt een aantal nieuwe richtlijnen voor onderwijstijd in het voortgezet onderwijs 1. Dit heeft gevolgen voor de urennormen, de

Nadere informatie

NORDWIN COLLEGE TOPSPORTBELEID. Topsportbeleid voor VMBO-groen en MBO

NORDWIN COLLEGE TOPSPORTBELEID. Topsportbeleid voor VMBO-groen en MBO NORDWIN COLLEGE TOPSPORTBELEID Topsportbeleid voor VMBO-groen en MBO Inhoudsopgave Nordwin College: Topsportvriendelijk!... 2 Topsportbeleid... 2 Topsportfaciliteiten... 3 Contract... 4 Topsport Contract

Nadere informatie

Deltion College Zwolle

Deltion College Zwolle Wie Wat Waar (ook wel ) Regionaal Opleidingencentrum in Zwolle (ROC). Het college verzorgt voor ruim 16.000 jongeren en volwassenen beroeps onderwijs op middelbaar niveau. Bij Deltion werken ruim 1.200

Nadere informatie

Programma Presentaties

Programma Presentaties Programma Presentaties Inleiding In dit document vindt u een toelichting op de opzet van de presentatie. Doel van de presentatie is het steekproefsgewijs verifiëren van het Pakket van Eisen. Daarnaast

Nadere informatie

Beter worden door te leren van vergelijken in blended leertrajecten

Beter worden door te leren van vergelijken in blended leertrajecten Beter worden door te leren van vergelijken in blended leertrajecten Stichting Benchmark GGZ Rembrandtlaan 46 3723 BK Bilthoven T +31 (0) 30 229 90 90 W www.sbggz.nl Inhoudsopgave 1 Het speelveld in beeld...

Nadere informatie

Wat is de positie binnen de eigen organisatie? De cursus wordt gegeven binnen een elective in het afstandsonderwijs.

Wat is de positie binnen de eigen organisatie? De cursus wordt gegeven binnen een elective in het afstandsonderwijs. Pilot 3: UM VCR Pilot Naam Instelling VCR course UM UM Studenten Aantal Ronde 2 Datum uitvoering 2011 Contactpersoon Katerina Bohle Carbonel Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Doelstelling Voor

Nadere informatie

Continurooster Protocol. Met extra informatie over op tijd komen en ouders in de groep.

Continurooster Protocol. Met extra informatie over op tijd komen en ouders in de groep. Continurooster Protocol Met extra informatie over op tijd komen en ouders in de groep. Juni 2015 Voorwoord De Thomas van Aquinoschool hanteert vanaf schooljaar 2015 2016 een continurooster. Een continurooster

Nadere informatie

Notitie Protocol Voorkoming Lesuitval Obs Heiligerlee

Notitie Protocol Voorkoming Lesuitval Obs Heiligerlee 2018-2019 Notitie Protocol Voorkoming Lesuitval Obs Heiligerlee Inhoud Inleiding... 1 1. Uitgangspunt: wettelijke kaders... 2 1.1. Verplicht aantal uren onderwijs... 2 1.2. Vervangend lesprogramma bij

Nadere informatie

MuLLLti. SLO Vakdidactiek en thema s

MuLLLti. SLO Vakdidactiek en thema s MuLLLti SLO Vakdidactiek en thema s Kristof De Witte Veerle Mommaerts Overzicht presentatie Situatieschets Fase 1: verkenning Fase 2: wat doen we? Fase 3: uitwerking Fase 4: evaluatie en leermoment Situatieschets

Nadere informatie

Ziek zijn... en toch in de klas

Ziek zijn... en toch in de klas KlasseContact Ziek zijn... en toch in de klas informatie voor ouders en scholen 2 Deze brochure bevat informatie over het project KlasseContact en de manier waarop een KPN Klasgenoot kan worden aangevraagd

Nadere informatie

Ziek zijn... en toch in de klas

Ziek zijn... en toch in de klas KlasseContact Ziek zijn... en toch in de klas informatie voor ouders en scholen 2 ZIEK ZIJN... EN TOCH IN DE KLAS! Deze brochure bevat informatie over het project KlasseContact en de manier waarop een

Nadere informatie

Onderwijstijd vliegwiel voor verbetering. Werksessies Annemiek Staarman VO-raad

Onderwijstijd vliegwiel voor verbetering. Werksessies Annemiek Staarman VO-raad Onderwijstijd vliegwiel voor verbetering Werksessies Annemiek Staarman VO-raad Programma Onderwijstijd en de positie van leraren Bespreking in groepen Tegen welke belemmeringen loopt u aan (wet en regelgeving)

Nadere informatie

Wageningen University (WUR) Korte beschrijving van instelling: Aantal Pilots: 3 Contact persoon: Joke Marinissen

Wageningen University (WUR) Korte beschrijving van instelling: Aantal Pilots: 3 Contact persoon: Joke Marinissen Wageningen University (WUR) Korte beschrijving van instelling: Aantal Pilots: 3 Contact persoon: Joke Marinissen Pilot 1: Tagging Pilot Naam Instelling Vak naam Studenten Aantal ronde 1: 83, ronde 2: 50

Nadere informatie

LLS MASTER brochure. Leerling Locatie Systeem GW&E Multi server database driven Absence and Scheduling Registration

LLS MASTER brochure. Leerling Locatie Systeem GW&E Multi server database driven Absence and Scheduling Registration LLS MASTER brochure Leerling locatie systeem MASTER is gemaakt voor- en vanuit de onderwijspraktijk, in nauwe samenwerking met leerkrachten, schoolleiders en ICT coördinatoren. Het is een uitbreiding op

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Programma Introductieperiode in de brugklas It s Learning en Magister Bring Your Own Device Handig op te weten: boeken, agenda en plannen, lesuitval, ziekte en afwezigheid, kluisjes,

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT Introductie De vijf verdiepingsmodules bestaan uit minimaal 3 en maximaal 6 bijeenkomsten en hieronder vind u een toelichting bij elke module omtrent de inhoud en bijeenkomsten. Verdiepingsmodule 1: Rekenen

Nadere informatie

Notitie Protocol Voorkoming Lesuitval

Notitie Protocol Voorkoming Lesuitval Notitie Protocol Voorkoming Lesuitval Inhoud Inleiding... 2 1. Uitgangspunt: wettelijke kaders... 2 1.1. Verplicht aantal uren onderwijs... 2 1.2. Vervangend lesprogramma bij lesuitval... 2 1.3. Lesuitval

Nadere informatie

NSG Verzuimprotocol 2012-2013

NSG Verzuimprotocol 2012-2013 NSG Verzuimprotocol 2012-2013 Inleiding Scholen in Nederland zijn wettelijk verplicht om alle vormen van verzuim te registreren. Regelmatig wordt de juistheid van deze registratie gecontroleerd door de

Nadere informatie

Inleiding Sociale Wetenschappen. Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2. Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Collegeweblecture

Inleiding Sociale Wetenschappen. Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2. Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Collegeweblecture Pilot Naam Instelling Vak naam Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2 Verrijke weblectures VU Inleiding Sociale Wetenschappen Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Variant Collegeweblecture

Nadere informatie

NAP OASE. Fontys Hogscholen. Techniek. Werkpakket 2: Techniek & Organisatie

NAP OASE. Fontys Hogscholen. Techniek. Werkpakket 2: Techniek & Organisatie NAP OASE Werkpakket 2: Techniek & Organisatie Fontys Hogscholen Binnen Fontys Hogescholen wordt op dit moment, najaar 2011, gebruik gemaakt van een viertal verschillende soorten capturesystemen voor het

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Programma Introductieperiode in de brugklas avnd It s Learning en Magister Plannen van huiswerk en gebruik van agenda Lesuitval, waarneming, ziekte en afwezigheid Communicatie

Nadere informatie

Veel plezier en succes!

Veel plezier en succes! Je werkt de hele dag in een groepje van 3 of 4 leerlingen aan een groot open probleem. De bedoeling is dat er aan het eind van de dag een werkstuk ligt als resultaat van jullie werk. Hieronder zie je een

Nadere informatie

chromebooks op Sorghvliet

chromebooks op Sorghvliet chromebooks op Sorghvliet nieuwe middelen, de leerling blijft centraal Sinds september 2017 beschikken de leerlingen uit klas 2, 3 en 4 over een chromebook. Vanaf het schooljaar 2018-2019 geldt dat voor

Nadere informatie

Externe hulpverlening tijdens schooltijd Beleid op Kbs Petrus en Paulus

Externe hulpverlening tijdens schooltijd Beleid op Kbs Petrus en Paulus Externe hulpverlening tijdens schooltijd Beleid op Kbs Petrus en Paulus Externe hulpverlening tijdens schooltijd versie 08-01-2015 Inhoud blz. 1. INLEIDING 3 2. BEGRIPSBEPALING 3 3. DOEL 3 4. UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

De waarde van een norm Rapport van de Commissie Onderwijstijd, 16 december Informatiebijeenkomst Onderwijstijd VO-raad Utrecht, 3 februari 2009

De waarde van een norm Rapport van de Commissie Onderwijstijd, 16 december Informatiebijeenkomst Onderwijstijd VO-raad Utrecht, 3 februari 2009 De waarde van een norm Rapport van de Commissie Onderwijstijd, 16 december 2008 Informatiebijeenkomst Onderwijstijd VO-raad Utrecht, 3 februari 2009 Aanbevelingen rapport, o.a. De definitie van onderwijstijd

Nadere informatie

Notitie Protocol Voorkoming Lesuitval

Notitie Protocol Voorkoming Lesuitval Notitie Protocol Voorkoming Lesuitval Inhoud Inleiding... 2 1. Uitgangspunt: wettelijke kaders... 2 1.1. Verplicht aantal uren onderwijs... 2 1.2. Vervangend lesprogramma bij lesuitval... 2 1.3. Lesuitval

Nadere informatie

Dit is een door het CCV goedgekeurd lesplan

Dit is een door het CCV goedgekeurd lesplan Pagina 1 van 5 1. Naam en registratienummer Opleider: 2. Versienummer: 201703-0021 / 02-01-2018 3. Code en type training U21-1 E-learning (systeem: All Secure Cargo) 4. Naam training: EHBO 5. en groep:

Nadere informatie

Verantwoording van de te bezoeken les

Verantwoording van de te bezoeken les Verantwoording van de te bezoeken les Toelichting m.b.t. constructeur leeromgeving: Zie het losse lesvoorbereidingsformulier. Toelichting m.b.t. de rol van vakinhoudelijk begeleider: Waar in de les motiveert

Nadere informatie

Kernmodules voor vervolgvakken

Kernmodules voor vervolgvakken Pilot 3: Kernmodules voor vervolgvakken Pilot Naam Kernmodules voor vervolgvakken Instelling UU Vak naam ECB1Stat / Statistiek ECB1Wis / Wiskunde Studenten Aantal Ca. 800 = 400+400 Ronde 1 en 2 Datum uitvoering

Nadere informatie

agenda Onderwijstijd Wie controleer wat Andere redenen voor registratie aanwezigheid Discussie/vragen

agenda Onderwijstijd Wie controleer wat Andere redenen voor registratie aanwezigheid Discussie/vragen agenda Onderwijstijd Wie controleer wat Andere redenen voor registratie aanwezigheid Discussie/vragen Onderwijstijd BOL minimaal 850 uur IIVO BOL-DT minimaal 300 uur IIVO BBL minimaal 300 IIVO waarvan

Nadere informatie

& het ROC Een programma over beeldvorming

& het ROC Een programma over beeldvorming & het ROC Een programma over beeldvorming Informatie voor docenten van het ROCvA Educatie JHM 1 februari 2011 Inhoud Korte omschrijving en praktische informatie 3 Gastles - opzet 5 Museumbezoek - informatie

Nadere informatie

Lesfiche. Doel: Leerlingen laten nadenken over het bewerken en publiceren van foto s van anderen.

Lesfiche. Doel: Leerlingen laten nadenken over het bewerken en publiceren van foto s van anderen. Ooo.. mijn foto!!! Lesfiche Doel: Leerlingen laten nadenken over het bewerken en publiceren van foto s van anderen. Materiaal: Digitale portretfoto van iedere leerling 1PC per leerling, met internettoegang

Nadere informatie

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 2) We zorgen voor een veilige en prettige sfeer 3) In en om het gebouw is het rustig en schoon

Nadere informatie

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken Bert Plaat i-coach MBO 3-4 PowerPoint & Lessen maken Eerste opzet Invoegen media zoals video, camera, screencast Inspreken en opslaan als video De rol van Movie Maker Opdrachten studenten Probleem: Ontsluiting

Nadere informatie

Cursusontwikkeling / Centrale ELO

Cursusontwikkeling / Centrale ELO Cursusontwikkeling / Centrale ELO Leo Wagemans 7 september 2011 Overleg met Leeuwenborgh opleidingen Agenda Uitgangspunten van de OU Onderwijsontwerp en ontwikkeling ADDIE-cyclus Ontwikkelteam / Cursusteam

Nadere informatie

stimuleert ondernemerschap BRochure STEVE

stimuleert ondernemerschap BRochure STEVE BRochure STEVE 2015/2016 DreamStorm presenteert STEVE het introductie programma ondernemend leren Steve is een individueel lesprogramma voor studenten in het Middelbaar Beroeps Onderwijs. In 12 lesuren

Nadere informatie

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 1. Morele dilemma discussie methode 50 minuten Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen Benodigdheden: klaslokaal of andere ruimte, stoelen in kring, ruimte in

Nadere informatie

Contentmanagement plan. Groep 5. Jeroen Lensink.

Contentmanagement plan. Groep 5. Jeroen Lensink. Contentmanagement plan. Groep 5. Jeroen Lensink. Bij Elk project waarmee wij bezig zijn heb je te maken met allerlei documenten. Deze documenten moeten later gebruikt worden om werkprocessen te behalen.

Nadere informatie

Snippets met uitgebreid bordgebruik

Snippets met uitgebreid bordgebruik Pilot 5: Snippets met uitgebreid bordgebruik Pilot Naam Snippets met uitgebreid bordgebruik Instelling UU-Natuur- en sterrenkunde Vak naam Speciale relativiteitstheorie (niveau 1) Studenten Aantal 150

Nadere informatie

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE 1 ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE 2 Inleiding Wij vinden het belangrijk dat er op onze school goede afspraken zijn over hoe we met elkaar omgaan, wat mag en niet mag, en wat we doen als iemand zich

Nadere informatie

Onderzoeksvragen bij de internetschool Beau411.nl Januari 2008 Door: Dennis Verhagen

Onderzoeksvragen bij de internetschool Beau411.nl Januari 2008 Door: Dennis Verhagen Onderzoeksvragen bij de internetschool Beau411.nl Januari 2008 Door: Dennis Verhagen 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Voorwaarden voor de school bij aanvang...3 3. Voorwaarden voor de ouders en leerling

Nadere informatie

Voor leerlingen Versie november

Voor leerlingen Versie november Handleiding Voor leerlingen Versie november 2016 2.0 1 Wat kun je vinden in deze handleiding? 1. Belangrijk om te weten Hier staat belangrijke informatie over SOMtoday voor jullie Bladzijde 3 2. Hoe moet

Nadere informatie

Gespreksvragen domeinleider met studenten Schilders 2x BOL-1+2x BOL-2,

Gespreksvragen domeinleider met studenten Schilders 2x BOL-1+2x BOL-2, samenhang Vind je dat er een goede balans is tussen theorie en praktijk (verhouding kennis, vaardigheden, houding)? Meer uitleg tijdens de theorie uren, ook vakleer, klassikaal uitleg. Sluit de theorie

Nadere informatie

18 april 2014 versie 1.1

18 april 2014 versie 1.1 18 april 2014 versie 1.1 Inhoud Inhoud... 2 Voorwoord... 3 Introductie van de Muiswerk Online Tablet-app... 4 Muiswerk Online Tablet Individueel account instellen... 5 Muiswerk Online Tablet Individueel

Nadere informatie

Scenario 1: Zelfstudie- uren

Scenario 1: Zelfstudie- uren Zes scenario s voor verbetering van onderwijsrendement door inzet filmpjes Scenario 1: Zelfstudie- uren Tijdens het experimentjaar wordt het aantal contacturen in aanwezigheid van een docent met één lesuur

Nadere informatie

ICALT. E-learning. Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument

ICALT. E-learning. Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument ICALT E-learning Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument Het observeren van een les Observeert u uw collega s wel eens als zij lesgeven? En zoekt u naar een geschikte manier

Nadere informatie

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST

DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST Inhoudsopgave Inloggen... 3 Layout... 5 Interactie... 6 Benodigdheden... 8 Praktische tips... 8 Bijlage I : HELP... 9 2 Inloggen Om deel te nemen aan de webcast, moet

Nadere informatie

Prijzen RIVOS. RIVOS Prijzen Pagina 1

Prijzen RIVOS. RIVOS Prijzen Pagina 1 Prijzen RIVOS De totale investering voor RIVOS bestaat uit de basis aanschafprijs, optionele modules, bijkomende kosten en jaarlijks terugkerende kosten. De basis aanschafprijs wordt bepaald door het aantal

Nadere informatie

HOGESCHOOL WINDESHEIM

HOGESCHOOL WINDESHEIM HOGESCHOOL WINDESHEIM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het

Nadere informatie

11 e druk september 2016 Heutink ICT

11 e druk september 2016 Heutink ICT Netwijs Leeromgeving Gebruikershandleiding voor deelnemers 11 e druk september 2016 Heutink ICT Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. In- en uitloggen... 4 1.1. Wachtwoord aanpassen... 4 2. Het Startscherm (Home-pagina)...

Nadere informatie

Informatiebrief 5-gelijke-dagen-model

Informatiebrief 5-gelijke-dagen-model Informatiebrief 5-gelijke-dagen-model 1. Voorwoord Basisschool St. Barbara voert in het schooljaar 2016-2017 het 5-gelijke-dagen-model in. Dit betekent, dat kinderen overblijven op school en hun lunch

Nadere informatie

ORDEREGLEMENT DR. NASSAU COLLEGE PENTA

ORDEREGLEMENT DR. NASSAU COLLEGE PENTA 1 ORDEREGLEMENT DR. NASSAU COLLEGE PENTA Juli 2018 2 Inleiding Wij vinden het belangrijk dat er op onze school goede afspraken zijn over hoe we met elkaar omgaan, wat mag en niet mag, en wat we doen als

Nadere informatie

ONDERWIJSEENHEDEN De onderwijscatalogus bij Zadkine toegepast op minoren. Wim Arendse & Renee Abcouwer Sept 2012

ONDERWIJSEENHEDEN De onderwijscatalogus bij Zadkine toegepast op minoren. Wim Arendse & Renee Abcouwer Sept 2012 ONDERWIJSEENHEDEN De onderwijscatalogus bij Zadkine toegepast op minoren. Wim Arendse & Renee Abcouwer Sept 2012 Agenda Inleiding Onderwijseenheden & Minoren CS en de onderwijscatalogus Onderwijscatalogus

Nadere informatie

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren Stellingen visie 1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren 2. Ik heb voldoende vertrouwen in mijn leerlingen om ze op afstand te coachen en begeleiden 3. Ik houd

Nadere informatie

Inleiding. Start met proefabonnement. acadin 1

Inleiding. Start met proefabonnement. acadin 1 Inleiding Acadin is een leeromgeving met veel faciliteiten en een grote hoeveel leeractiviteiten. Het succevol implementeren ervan, vraagt om doordachte keuzes. Voor u ligt de opzet van een plan van aanpak

Nadere informatie

Locatie: Arnhem en Wageningen. Afdeling: Facilitaire Dienstverlening 6 en 7 juli augustus rijnijssel.nl

Locatie: Arnhem en Wageningen. Afdeling: Facilitaire Dienstverlening 6 en 7 juli augustus rijnijssel.nl Informatie Pas- en Informatiedag voor aanko- Locatie: Arnhem en Wageningen Afdeling: Facilitaire Dienstverlening 6 en 7 juli 2016 25 augustus 2016 rijnijssel.nl VOORWOORD Beste student, Van harte welkom

Nadere informatie

ONDERWIJSEENHEDEN De onderwijscatalogus bij Zadkine toegepast op minoren. Wim Arendse & Renee Abcouwer Sept 2012

ONDERWIJSEENHEDEN De onderwijscatalogus bij Zadkine toegepast op minoren. Wim Arendse & Renee Abcouwer Sept 2012 ONDERWIJSEENHEDEN De onderwijscatalogus bij Zadkine toegepast op minoren. Wim Arendse & Renee Abcouwer Sept 2012 Agenda Inleiding Onderwijseenheden & Minoren CS en de onderwijscatalogus Onderwijscatalogus

Nadere informatie

Externe hulpverlening tijdens schooltijd Beleid op Kbs Petrus en Paulus

Externe hulpverlening tijdens schooltijd Beleid op Kbs Petrus en Paulus Externe hulpverlening tijdens schooltijd Beleid op Kbs Petrus en Paulus Externe hulpverlening tijdens schooltijd versie 20-09-2016 Inhoud blz. 1. INLEIDING 3 2. BEGRIPSBEPALING 3 3. DOEL 3 4. UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE. Ordereglement Penta 2016

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE. Ordereglement Penta 2016 1 ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE April 2016 2 Inleiding Wij vinden het belangrijk dat er op onze school goede afspraken zijn over hoe we met elkaar omgaan, wat mag en niet mag, en wat we doen als

Nadere informatie

WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE

WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE Titel POV aan de hand van 6 didactische stappen. Korte beschrijving workshop De deelnemers maken

Nadere informatie

Waarom is juist dit model geschikt om het doel te bereiken? Omdat door live streaming de interactie vergroot wordt.

Waarom is juist dit model geschikt om het doel te bereiken? Omdat door live streaming de interactie vergroot wordt. Pilot Naam Instelling VCR course UM UM Studenten Aantal Ronde 2 Datum uitvoering 2011 Contactpersoon Katerina Bohle Carbonel Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Doelstelling Voor de cursus VCR

Nadere informatie

Geïntegreerde Xelion Softphone

Geïntegreerde Xelion Softphone Xelion 6 is VoIP telefooncentrale die standaard een volledig scala aan functies heeft om de klantcontacten van een organisatie optimaal af te handelen. Agents kunnen overal en altijd snel en productief

Nadere informatie

INLOGLES SCHOOLPORTAAL / ELO mbo

INLOGLES SCHOOLPORTAAL / ELO mbo INLOGLES SCHOOLPORTAAL / ELO mbo Inhoudsopgave Inleiding 3 Lesplan 4 Voorafgaand aan de les 5 Les opzet 6 Start met inloggen 7 Welke vragen kunt u verwachten 10 Technische problemen 11 Malmberg s-hertogenbosch

Nadere informatie

Tell Me and I Will Forget Show Me and I May Remember Involve Me and I Will Understand

Tell Me and I Will Forget Show Me and I May Remember Involve Me and I Will Understand Tell Me and I Will Forget Show Me and I May Remember Involve Me and I Will Understand Confucius Wat doet dance4life? Informeren en activeren! Een wereld zonder hiv en aids is mogelijk. Voor de oplossingen

Nadere informatie

Instroom en studiekeuze

Instroom en studiekeuze Studeren met een functiebeperking Instroom en studiekeuze December 2012 Expertisecentrum handicap + studie Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Cijfers... 3 2.1. Uitval... 3 2.2. Aanvraag

Nadere informatie

Hoe ziet haar (nominale) opleidingstraject eruit? BASISFASE

Hoe ziet haar (nominale) opleidingstraject eruit? BASISFASE Ter illustratie van het onderwijs in de Netwerkschool werkte ROC Nijmegen werkte drie voorbeelden uit van (nominale) opleidingstrajecten voor studenten uit cohort 2013-2016/2017. 1. Student Yvette ( BOL

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2012-2013

Verkiezingsprogramma 2012-2013 Verkiezingsprogramma 2012-2013 UVASOCIAAL 5 mei 2012 UVASOCIAAL streeft naar keuzevrijheid, kwaliteit, gelijkheid en betrokkenheid, de belangrijkste voorwaarden voor een goede universiteit! Inleiding UVASOCIAAL

Nadere informatie

Handleiding Magister 6

Handleiding Magister 6 Handleiding Magister 6 Inhoudsopgave Inloggen 3 Instellen wachtwoord 5 Invoeren e-mail adres 5 Beginscherm Magister 6 Aanwezigheid 7 Cijfers 7 Ouderavond 7 Vakkenpakketkeuze leerjaar 2 10 Magister en Meta

Nadere informatie

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 2) We zorgen voor een veilige en prettige sfeer 3) In en om het gebouw is het rustig en schoon

Nadere informatie

Handleiding Docenten/Begeleiders

Handleiding Docenten/Begeleiders Handleiding Docenten/Begeleiders In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor klassikaal begeleidt. 1. Algemene

Nadere informatie

Rijnstate Virtueel Spreekuur

Rijnstate Virtueel Spreekuur Rijnstate Virtueel Spreekuur Persoonlijk contact met uw arts vanuit huis U bent door uw arts uitgenodigd voor een digitaal consult via Rijnstate Virtueel Spreekuur. In deze folder leggen we uit wat een

Nadere informatie

INLOGLES LEERLINGEN ENTREE Voortgezet Onderwijs

INLOGLES LEERLINGEN ENTREE Voortgezet Onderwijs INLOGLES LEERLINGEN ENTREE Voortgezet Onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 Lesplan 4 Voorafgaand aan de les 5 Les opzet 6 Start met inloggen 7 Welke vragen kunt u verwachten 13 Technische problemen 14 Malmberg

Nadere informatie

Kijk rond in de buurt van de school. Onderzoek het schoolregelement.

Kijk rond in de buurt van de school. Onderzoek het schoolregelement. Kijk rond in de buurt van de school. * Onze school staat in een middenklas woonwijk met ook andere scholen rond om ons heen. Relatief wonen er weinig kinderen in deze buurt, degene die er wonen zijn nog

Nadere informatie

Varianten van digitaal toetsen. N@tschool gebruikersdag 22 april 2008

Varianten van digitaal toetsen. N@tschool gebruikersdag 22 april 2008 Varianten van digitaal toetsen N@tschool gebruikersdag 22 april 2008 Even voorstellen Albert van Embden Docent aan de Hogeschool Rotterdam (voorheen HES) Instituut voor Financieel Management (IFM) Kwantitatieve

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Inkoop en distributie. Lestijden 60 Studiepunten Ingeschatte totale 100 studiebelasting. 2. Planning

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Inkoop en distributie. Lestijden 60 Studiepunten Ingeschatte totale 100 studiebelasting. 2. Planning ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Marketing Module Inkoop en distributie Code A1 Lestijden 60 Studiepunten Ingeschatte totale 100 studiebelasting (in uren) 1 2. Planning Lesdag + tijdstip

Nadere informatie

Individueel gebruik van ICT in het onderwijs belemmerd de ontwikkeling van sociale contacten tussen leerlingen:

Individueel gebruik van ICT in het onderwijs belemmerd de ontwikkeling van sociale contacten tussen leerlingen: Individueel gebruik van ICT in het onderwijs belemmerd de ontwikkeling van sociale contacten tussen leerlingen: 1. ICT is een middel en wordt steeds meer gebruikt in het onderwijs. Daarbij kijk je ook

Nadere informatie

ROOSTERBELEIDSPLAN. 1 Verschillende invalshoeken t.a.v het rooster

ROOSTERBELEIDSPLAN. 1 Verschillende invalshoeken t.a.v het rooster ROOSTERBELEIDSPLAN 1 Verschillende invalshoeken t.a.v het rooster 1.1 Algemeen Doelstellingen: - het scheppen van een goed werk- en leefritme voor zowel docenten als leerlingen - het scheppen van voorwaarden

Nadere informatie

Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Wat is het belangrijkste doel van de pilot? Wat is de positie binnen de eigen organisatie?

Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Wat is het belangrijkste doel van de pilot? Wat is de positie binnen de eigen organisatie? Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Bij de Fontys PABO Eindhoven krijgen studenten nu van verschillende docenten en studieloopbaanbegeleiders (SLB) uitleg bij onderwerpen die relevant zijn voor

Nadere informatie

BIJLAGE A. Specifiek voor het Markiezaat College. VERZUIM EN ONGEOORLOOFD GEDRAG STUDENTEN BOL

BIJLAGE A. Specifiek voor het Markiezaat College. VERZUIM EN ONGEOORLOOFD GEDRAG STUDENTEN BOL BIJLAGE A Specifiek voor het Markiezaat College. VERZUIM EN ONGEOORLOOFD GEDRAG STUDENTEN BOL Algemeen Toezicht op verzuim gebeurt door een medewerker die door de afdelingscoördinator met deze taak belast

Nadere informatie

Voor ouders/verzorgers Versie november 2016

Voor ouders/verzorgers Versie november 2016 Voor ouders/verzorgers Versie november 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding Algemene inleiding Pagina 3 2. Inloggen Informatie hoe u op het systeem kan inloggen. Pagina 4 3. Nieuws Nieuwsberichten Pagina

Nadere informatie

Vaardigheden - Enquête HV 2. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52705

Vaardigheden - Enquête HV 2. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52705 Vaardigheden - Enquête HV 2 Auteurs VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52705 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

ECTS fiche. 1. Identificatie. Internationale Marketing. Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte totale 80 studiebelasting. 2.

ECTS fiche. 1. Identificatie. Internationale Marketing. Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte totale 80 studiebelasting. 2. ECTS fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Marketing Module Internationale Marketing Code A11 Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte totale 80 studiebelasting (in uren) 1 2. Planning Lesdag + tijdstip

Nadere informatie

Kinderen kunnen zelfstandig met de Skoolmate werken vanaf groep 4. Wel moeten zij eerst leren hoe ze met de laptop horen om te gaan.

Kinderen kunnen zelfstandig met de Skoolmate werken vanaf groep 4. Wel moeten zij eerst leren hoe ze met de laptop horen om te gaan. BESCHRIJVING SKOOLMATE Wat is het? De Skoolmate is een kleine laptop die speciaal is ontwikkeld voor kinderhandjes. Hij kan tegen een stootje en heeft een handvat. Daarnaast beschikt de laptop onder andere

Nadere informatie

Datum 19 juli 2011 Betreft definitief rapport onderzoek 850 urennorm Medewerker marketing en communicatie (Medewerker evenementenoranisatie)

Datum 19 juli 2011 Betreft definitief rapport onderzoek 850 urennorm Medewerker marketing en communicatie (Medewerker evenementenoranisatie) > Retouradres Postbus 2730 3500 GS Utrecht ROC Noorderpoortcollege College van Bestuur Postbus 530 9700 AM GRONINGEN Locatie Utrecht Park Voorn 4 Postbus 2730 3500 GS Utrecht www.onderwijsinspectie.nl

Nadere informatie

Product en prijzen schooljaar 2015-2016

Product en prijzen schooljaar 2015-2016 Product en prijzen schooljaar 2015-2016 1 * Dit betreft de kosten per leerling. Er worden ook kosten per school en per docent in rekening gebracht. Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Opbouw en inhoud mentorpakket...3

Nadere informatie

Docentenhandleiding PSO opdracht

Docentenhandleiding PSO opdracht Docentenhandleiding PSO opdracht I phone houder Project Studenten Opdrachtgever Product : PSO Houtbewerking : Mathieu Peters Daan Kivit Richard Vosters : Jos van de Wouw : Docentenhandleiding 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Studiecentrum Minerva

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Studiecentrum Minerva KWALITEITSONDERZOEK MBO Studiecentrum Minerva Plaats : Almere BRIN nummer : 24KK Onderzoeksnummer : 294254 Datum onderzoek : 17 november 2017 Datum vaststelling : 18 december 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4 Praktijk oriëntatie Maatschappelijke zorg Niveau 3 + 4 Reader voor studenten Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave Voorblad Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1.Inhoud Praktijk oriëntatie Voor wie is Praktijk oriëntatie?

Nadere informatie

Regeldrukagenda gaat strijd aan met bureaucratie

Regeldrukagenda gaat strijd aan met bureaucratie Illustraties: Susi Bikle Regeldrukagenda gaat strijd aan met bureaucratie Iedereen is het erover eens: er moet een einde komen aan de overbodige papieren rompslomp in het onderwijs. Werkgevers, werknemers

Nadere informatie

Vormgeving van SLB in de praktijk

Vormgeving van SLB in de praktijk Vormgeving van SLB in de praktijk Inhoudsopgave Inleiding...2 Het eerste leerjaar...2 Voorbeeld Programmering Studieloopbaanbegeleiding (SLB) niveau 3-4...3 POP en Portfolio...8 Vervolg...10 Eisma-Edumedia

Nadere informatie

RECORDING BOX BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het?

RECORDING BOX BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? BESCHRIJVING RECORDING BOX Wat is het? De Recording Box maakt opnames van lessen en kan deze vervolgens direct online zetten. Met behulp van opname-apparatuur kan de leerkracht zowel zichzelf als de informatie

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON School : o.b.s. De Kameleon Plaats : Drachten BRIN-nummer : 14XM Onderzoeksnummer : 94578 Datum schoolbezoek : 13 september 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Inhoud Lesuitval... 2 SWT... 2 Huiswerk... 4 Lesrooster... 4 Rol van de ouder... 4 Overig... 5 Examenleerlingen... 5 Lessentabel...

Inhoud Lesuitval... 2 SWT... 2 Huiswerk... 4 Lesrooster... 4 Rol van de ouder... 4 Overig... 5 Examenleerlingen... 5 Lessentabel... Inhoud Lesuitval... 2 SWT... 2 Huiswerk... 4 Lesrooster... 4 Rol van de ouder... 4 Overig... 5 Examenleerlingen... 5 Lessentabel... 5 Talentprogramma... 5 Opbouw van de lessen... 6 Rol van docenten...

Nadere informatie

Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep

Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep (versie mei 2012) FUNCTIONERINGSGESPREK leraar basisonderwijs (LA) Naam: Geboortedatum: Huidige school: Leidinggevende: Huidige functie: Datum vorig gesprek:

Nadere informatie