SintLioba en Hildegard Michaelis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SintLioba en Hildegard Michaelis"

Transcriptie

1 SintLiba en Hildegard Michaelis Achtergrnfinfrmatie Sint Liba We gaan naar het Libaklster in Egmnd. Liba, waarm heet het klster z? Het klster is genemd naar de heilige* Liba. Dit is haar verhaal : Een drm Lang geleden, z ngeveer in het jaar 700 na christus, leefde er een echtpaar in Wessex (wat nu Engeland is). Het echtpaar was kinderls. Ten de vruw, Ebba genaamd, p hele late leeftijd tch zwanger werd drmde zij dat ze een klk dreg in haar buik. In de drm trk ze de klk uit haar buik waarbij de klk luid ging luiden! Wat zu deze drm nu te betekenen hebben? Vreg zij zich af... Wat denken jullie? Wat zu deze drm kunnen betekenen? Ebba vreg het aan haar verpleegster, zij was een heel gelvig christen*. En die mevruw vertelde dat in de bijbel een verhaal staat waarin k een echtpaar pas heel laat kinderen kreeg. De vruw raadde haar aan hetzelfde te den als in dit Bijbelverhaal: dat Ebba haar kind na de gebrte zu afstaan m het aan Gd te wijden. Z zu de naam van het kind straks klinken als een klk! Wat zu de vruw bedelen met haar naam zal klinken als een klk? Wat zu de vruw bedelen met je kind wijden aan Gd? Naar het klster Het kind werd gebren met de naam [spreek uit p z n Engels:] Truthgeba, in het Engels van die tijd betekende dit een waar geschenk f gave van de waarheid. Maar al gauw kreeg zij een ksnaam: Liba dat lieveling f lieverd betekent, een naam die heel ged bij haar blijkt te passen, luister maar he het verhaal verder gaat. De uders vlgden de raad van de vruw p en brachten Liba p heel jnge leeftijd naar een klster. Het was in deze tijd nrmaal m tijdelijk vr schling in een klster te blijven, als je van gede kmaf was, dat wel. Schlen vr kinderen zals we die nu kennen hadden ze ten niet. Adellijke* uders wensten vr hun kinderen een gede leerschl. In het klster kn Liba leren lezen, schrijven en handwerken. Later werden de kinderen meestal dr de uders uitgehuwelijkt aan een adellijke familie, sms al vanaf 10 jaar! Dit gebeurde echter niet bij Liba, en dat was uitznderlijk. Zij mcht als enig kind in het klster blijven. Wat vind je ervan dat Liba z jng aan het klster werd afgestaan? Wat vind je ervan dat in die tijd kinderen van adel p z n jnge leeftijd al werden uitgehuwelijkt? Waarm was dat z denk je? Waarm denk je dat Liba in het klster mcht blijven?

2 Een lange reis Liba ndernam dus als klein meisje de lange reis van Wessex helemaal naar de kust, in het meest stelijke puntje van Kent: een afstand van ver de driehnderd kilmeter. Zuden haar vader en meder haar hebben gebracht? Of had je daar aparte persneelsleden vr? We weten het niet, mdat dergelijke dingen ten z nrmaal waren, dat niemand de meite nam zulke vanzelfsprekende dingen p te schrijven. We weten dus k niet f Liba misschien zelf paard reed, f dat ze met een kar ging, f misschien een kets. Of lag het tch meer vr de hand per bt de kust rnd te varen? Wat denken jullie? De kninkrijken van Grt Brittannië rnd het jaar 800 In het klster Liba greide dus p in het klster en werd dr de abdis*en alle nnnen met veel zrg nderwezen. Ze had geen belangstelling vr meisjesachtige dingen en richtte zich enkel p het nastreven van heilige kennis. Wat zu dat betekenen, heilige kennis? Vrtdurend las Liba uit de Bijbel en leerde de teksten uit haar hfd. Wat ze leerde bracht zij k in praktijk: ze was matig in het gebruik van vedsel en was tevreden met alles wat haar gegeven werd. Daarnaast bad ze aan een stuk dr. Als ze niet aan het bidden was deed ze handenarbeid. Al het werk dat haar werd pgedragen deed ze van harte. Z leefde ze vrtdurend vanuit de heilige kennis uit de Bijbel, met Jezus als grt vrbeeld. Hierdr was ze erg geliefd bij alle nnnen. Ze leerde veel van hen en gehrzaamde ze allemaal. Ze nam van iedere nn k hun miste eigenschap ver. Bijvrbeeld zelfbeheersing van de een en vrlijkheid van de ander, mildheid van de een en geduld van de ander. Maar bven alles deed ze alles vanuit liefde vr alles en iedereen m haar heen. Heb jij k iets van waaruit jij leeft? Vanuit een gelf? Vanuit liefde? Vanuit iets anders? Heb jij een vrbeeld, iemand die een eigenschap heeft die jij graag verneemt?

3 Gerepen Uiteindelijk werd Liba gerepen dr Bnifatius*. Hij was al een tijdje in Duitsland het christelijke gelf aan het verspreiden en buwde daar klsters. Liba was zijn nichtje en hij had via briefwisseling een bijzndere vriendschap met haar. Maar k dr de vele gede verhalen die ver haar bekend waren wilde hij graag dat zij hem kwam helpen dr in Duitsland abdis* te wrden van een nnnenklster. Met pijn in het hart lieten de nnnen van het klster haar gaan. Ze hadden haar liever gehuden maar ze begrepen dat Liba gerepen was m belangrijk werk te gaan den. Zij werd de eerste nn die in Duitsland een klster, maar je kunt k zeggen een leerschl vr vruwen prichtte. Vel jij je wel eens gerepen? Vel jij een grte drang m iets bijznders- te den? Z ja: Wat is het? He velt het? Waar kmt dit vandaan? Waarm juist dit? Z nee: Wees eens een paar minuten stil. Stel jezelf eenmalig de vraag: Wat wil ik (in de nabije tekmst)? en kijk dan, znder zelf iets te gaan bedenken, f er iets spntaan in je pkmt.

4 Feiten en weetjes * heilige= ga naar werkblad ver heiligen * hier krt iets ver gelvigen en heidenen in deze tijd vermelden? * adellijke= De adel zijn alle mensen die titels hebben bij elkaar. Titels zals: Barn - Barnes, Hertg Hertgin, Graaf Gravin, Jnkheer Jnkvruw, Markies Markiezin, Kning Kningin, Keizer - Keizerin. Kenmerkend aan deze mensen is dat hun titel erfbaar is. Sterft bijvrbeeld een hertg, dan wrdt zijn zn de nieuwe hertg. Vaak zijn deze mensen rijk, en wnen ze in grte huizen. In de middeleeuwen was de adel de hgste stand. (brn: wikikids) * abdis= Hfd nn, leider van het nnnenklster * Bnifatius= Bnifatius was een bekende zendeling die dr een aantal fanatieke Friezen bij Dkkum werd vermrd, ten hij prbeerde hen te bekeren. Ondanks de grte afstand, ntwikkelde Liba en Bnifatius een zeer hechte vriendschap. Op verzek van Bnifatius is Liba vlakbij hem in de buurt begraven. Wist je dat:... zwel de gebrtedatum als de sterfdatum van Liba nzeker zijn? Liba is waarschijnlijk gebren tussen 700 en 710 en verleden p 23 september ergens tussen 779 en 782. Liba in hg aanzien stnd bij de kning, de bisschppen, adel en abten? Liba werd dr veel mensen m advies gevraagd, k dr de adel en de bisschppen. Met de tweede vruw van kning Karel, Hildegard slt zij een intense vriendschap. De kningin had haar het liefste bij haar in het paleis gehad, maar Liba hield niet van het hf. Ze vnd het er te rumerig en te weinig religieus. De sarcfaag van Liba in de Peterskerk bekend staat als de Schreierssteen? De stffelijke resten van Liba zijn in 836 bijgezet in de crypte van de Peterskerk. In 915 is haar stffelijk verscht hier weggehaald vanwege een inval van de Hngaren. Vanaf dat mment bleef haar sarcfg leeg achter. Meders legden hun kleine kinderen bij ziekten in deze sarcfaag in de hp dat zij dr Liba genezen zuden wrden. De kinderen zetten het vaak p een huilen en daarm staat deze steen bekend als de Schreierssteen

5 Hildegard Michaelis We gaan naar het Libaklster, pgericht dr Hildegard Michaelis Is het Libaklster dan niet dr Sint Liba pgericht? Nee, Liba is nit in dit klster geweest. Zij stierf rnd 780, dat is 1155 jaar vrdat het Liba klster in Egmnd is ntstaan! Het klster is naar Sint Liba genemd mdat zij als grt vrbeeld wrdt gezien dr de nnnen van dit klster. Stichteres van klstergemeenschap Het Libaklster is dus gesticht dr Hildegard Michaelis in Ze begn met drie zusters (benedictijnennnnen) in Egmnd maar de klstergemeenschap greide al snel uit met ng een aantal Libaklsters in Zwitserland en Frankrijk. Vr de nnnen die er wnen is Hildegard Michaelis, net als Sint Liba, een grt vrbeeld. Alleen staat ze heel dichtbij hen want ze is niet van 11 eeuwen geleden! Er leven nu ng nnnen die haar hebben gekend. Je kunt zeggen dat Hildegard p dezelfde manier leefde als Sint Liba maar dan meer in nze tijd. De manier waarp de nnnen vandaag de dag hun leven leiden in het klster is dr Hildegard bedacht: met veel studie en lezen uit de Bijbel en andere teksten van grte wijzen. Maar k met hard werken m zelf de kst te verdienen en met veel aandacht vr de schnheid van de natuur en vr de kunsten. Het verhaal van Hildegard Michaelis Hildegard is in 1900 gebren in Duitsland. De vader van Hildegard is een handelaar in blemen en reist veel naar het buitenland. De meder van Hildegard is vaak ziek en uiteindelijk verlijdt ze als Hildegard ng maar 13 jaar ud is. En alsf dat niet erg geneg is verlijdt haar udere brer 4 jaar later als sldaat in de Eerste Wereld rlg... Weet je iets ver WOI te vertellen? Eigen weg Als jng meisje wil Hildegard een pleiding in de kunstnijverheid vlgen, maar haar vader vindt een handelsschl beter. Na deze pleiding heeft ze verschillende baantjes. Maar als ze 24 jaar is vlgt ze tch haar hart en gaat ze naar een hgeschl vr beeldende kunst. Hier leert zij nder andere weven en in deze peride werkt ze k als weefster in het Bauhaus*. Hildegard maakt de pleiding niet af en zwerft van drp naar drp. Ze vindt nderdak bij een nderwijzer. In ruil daarvr past ze p zijn kinderen. Ze vertelt de kinderen veel verhalen. Hierver zei ze eens: en tegelijkertijd vnd ik ten mijn Schepper terug in de minuscule blempjes p de heiden. Ga jij je eigen weg? Luister jij naar je uders als zij zeggen het beter vr ju te weten? Heb je k iets f iemand anders waar je naar luistert wanneer je iets belangrijks f meilijks met den? Of als je vr een belangrijke keuze staat? Weet jij al wat je later wilt wrden? Wat denk je dat Hildegard bedelt met ik vnd mijn Schepper terug in de minuscule blempjes p de heiden? Wat zie/ervaar jij als je in de natuur bent, naar de natuur kijkt?

6 Kunst en cultuur Hildegard heeft het in deze tijd arm maar is cultureel rijk : ze leefde in een wereld van kunstenaars, beremde mensen uit het theater waren haar vrienden. Maar ze leert k het mnnikenleven kennen dr een benedictijns abdij in de buurt en de kathlieke kerk. De vieringen hier maken grte indruk p haar. En het kunst- werk van de mnniken inspireert haar. Ze krijgt in deze peride een pdracht van een nuntius, de latere paus Pius XII, m een kazuifel* te weven, haar eerste kerkelijke gewaad, later vlgden er veel meer. Langzamerhand wrdt Hildegard steeds bekender m haar kunst bij de Kathlieke kerken in Nederland. Sinds haar kennismaking met het mnastieke leven* velt Hildegard dat zij zelf k graag in een klster zu willen leven. Maar ze had daar hele eigen ideeën ver he dat zu meten. Dat je in het klster bijvrbeeld mest werken m zelf je geld te verdienen. Dat was in die tijd niet gebruikelijk. Klsters leefden ten van het geld dat iemand meebracht als hij/zij in het klster trad. Daarbij werd er ten nderscheid gemaakt tussen nnnen die studeerden (krzusters) en nnnen die werkten (werkzusters). Vr Hildegard is er geen nderscheid tussen studie, werk en gebed. Dit is vr haar een eenheid. Zij wilde graag werken en studeren. De bestaande klsters waren het niet eens met haar feministische ideeën*. Z greide bij Hildegard de gedachte m een nieuw srt klster p te richten. (He) Ga jij k je eigen(wijze) weg? Hildegard wrdt dr de mnialen (zusters) die nu ng in het Libaklster wnen herinnerd als iemand die alles met aandacht deed. Ze had veel liefdevlle aandacht vr mensen dieren en dingen. Vr Hildegard was werken iets mis. Z zegt zij: als je iets mis maakt vr Gd, dan grei je zelf, dan wrd je mier en greit je liefde. Hildegard Michaelis is in 1982 verleden.

7 Feiten en weetjes ver Hildegard Michaelis en haar Libaklster Wrdenlijst Bauhaus: het Bauhaus was een beremde pleiding vr beeldende kunstenaars, ambachtslieden en architecten in Duitsland (in de peride van 1919 tt 1932). kazuifel: kerkelijk gewaad mnastieke leven: leven in een klster feminist: een feminist is een vruw die pkmt vr vruwenrechten, vr de gelijkwaardigheid tussen mannen en vruwen, vr zelfstandigheid van de vruw Wist je dat het Libaklster heel bekend is in de kerkelijke kunst? Hildegard zei eens ver kerkelijke kunst: het is een samenvleien van inspiratie, de schnheid van het materiaal en de sbere vrm van de kunstvaardigheid. Maar vral is al het kunstwerk geïnspireerd dr de grte liefde vr Gd, de brn van alle schnheid. vreger p het pstpapier van het Libaklster: "Kunst en Handwerk van de Benedictinessen van Egmnd" stnd? bidden en werken samengaan in het libaklster? Alles wrdt met aandacht gedaan. het libaklster gasten ntvangt m daar tt rust te kunnen kmen? (retraite) het libaklster veel activiteiten heeft vr jngeren met verschillende religieuze achtergrnden? (dit nemen ze interreligieuze activiteiten)

8 Verwerkingssuggesties vr de leerkracht 1. Visualisatie bij verhaal van Liba De je gen maar dicht en stel je vr : je zit in een tijdmachine en gaat terug in de tijd :... je bent heel jng, een kleuter, je uders brengen je naar een klster Vr het eerst ben je ver van huis, je bent lang nderweg Bij het klster aangekmen laten je uders je achter bij de nnnen: Wat vel je?... (wat zie je vr je? Zijn daar k geluiden bij?)...je greit p bij de nnnen, je leert heel veel van ze. Je leest graag in de Bijbel, iedere dag. Je kijkt graag naar de plaatjes: he is dit vr ju? Wat zie je vr je? Heb je hier een gevel bij?...je bent vrtdurend aan het bidden, in gesprek met een Gd waarvan je velt dat hij bestaat en in alles te zien en te ervaren is : He is dit vr ju?... Wat ervaar je nu?......je schrijft brieven naar een neef die heel ver weg ver zee wnt. Je schrijft ver al juw ervaringen Ervaringen die juw neef heel ged begrijpt. Het liefste zu je bij hem willen zijn.het duurt maanden vrdat je antwrd krijgt want de pst wrdt te vet, te paard en met zeilschepen ververd Op een dag wrdt een brief vr ju bezrgd: he is het m een brief te ntvangen? Wat staat er in?...juw neef van verzee vraagt in een brief f jij naar hem te wilt kmen m hem te helpen met het verspreiden van jullie gelf Het hfd van het klster vindt het ged dat je gaat Je gaat p reis, het grte nbekende tegemet : he is het nu vr ju m je veilige wnplaats te verlaten?... He velt het m het nbekende tegemet te gaan?... Bedenk zelf he je reist: te vet, te paard f met een kets?... Wat heb je bij je?... Je met de zee ver. He ziet het schip eruit?... Ben je bang?... Of heb je vertruwen? He velt het m deze reis te maken?... Na weken km je aan bij je neef. He is het m hem te zien?... Afrnding: schrijf enkele ervaringen p en maak er een tekening bij. Wie wil mag zijn/haar ervaringen delen met de grep. 2. Kunstpdrachten: in stilte en met aandacht een zelf gekzen kunstvrwerp natekenen, na betseren, f anders creatief verwerken 3. Kijkpdrachten: in stilte kijken naar Bekijk het beeld/ kunstwerk/ vrwerp/iets uit de natuur/ met aandacht en in stilte. Welke vrmen zie je? Welke kleuren? He zu dit vrwerp/ kunstwerk/ etc. kunnen heten? Welk verhaal kun je erbij bedenken? (zals in een stripverhaal: wat zu er vr- en wat zu er na kunnen gebeuren?). Wat vel je hierbij? Wat denk je erbij? Wat vind je ervan? De hiervan verslag (vertellend, schrijvend, zelf iets maken: vertaal juw beleving naar een eigen creatief werk). 4. Opdrachtkaarten: Glas-in-ldramen; Mnniken, mnialen en kunst; Mnniken mnialen in alle religies. 5. Zie de handleiding vr verdere suggesties.

9 Brnnen Liba Ikn (ikn van de week) Bigrafie van breder Rudlfus (Engelse vertaling): vita, rudlf vn fulda: Wikipedia wikikids Brnnen Hildegard Michaelis Hildegard Michaelis, een glimlach lang/ nur ein Lacheln lang, Karin Lelyveld, Lann 2008 Zr. Karin Lelyveld, Libaklster wikipedia

Vraag en antwoord. Lees de Bijbelteksten en vind de antwoorden!

Vraag en antwoord. Lees de Bijbelteksten en vind de antwoorden! Vraag en antwrd. Lees de Bijbelteksten en vind de antwrden! Schrijf de antwrden in de vakjes van de puzzel. Klaar? In de balk met de pijl lees je van bven naar beneden het ntbrekende wrd uit deze tekst:

Nadere informatie

20 jaar kinderrechten!

20 jaar kinderrechten! Er is er een jarig, hera hera! Rechten? Plichten? Wensen? Ken je iemand die jarig is? Je buurjngen f je beste vriend? Jarig zijn is leuk. Vr de jarige zelf, maar k vr de anderen. Er is een feestje. We

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk!

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk! 1 Vrij zijn - als een kningskind leven in Gds kninkrijk! Als de Zn je heeft vrijgemaakt, zul je werkelijk vrij zijn! Jh.8:36 Vrij zijn, dr wat Jezus vr ns heeft gedaan aan het kruis. Dit prgramma hebben

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

9. Wat was het oorspronkelijke beroep van Domela?

9. Wat was het oorspronkelijke beroep van Domela? Na de maquettezaal km je in het Ferdinand Dmela Nieuwenhuis Museum. Dit museum bestaat uit drie verschillende ruimten: de infrmatie zaal, de studeerkamer en de gang waarin zijn verlijden centraal staat.

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

LOGO Fontys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN

LOGO Fontys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN LOGO Fntys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN met Fntys Hgeschl XXX studiejaar 2009-2010 Vul de vragenlijst in en neem deze mee naar het gesprek met de dcent. 1. Persnlijke gegevens Vr- en

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Delstellingen Diepgaand inzicht krijgen in infrmatiebehefte m.b.t. WOII persnlijke betekenis WOII ntstaan interesse in WOII beiende/interessante thema s gebruik en

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt - 1 - Uw Vader weet wat u ndig hebt We gaan lezen de wrden van Jezus ver het bidden, genemd in Matheus 6:6/8 6 Maar u, wanneer u bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tt uw Vader, Die in het

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WALLABY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Groep 6. Werkboek Werkstuk

Groep 6. Werkboek Werkstuk Grep 6 Werkbek Werkstuk Naam: Wat ga je den? In de kmende tijd ga je werken aan een werkstuk. Je met je vrstellen dat je ver juw nderwerp gaat vertellen. Net zals bij een spreekbeurt! Maar nu schrijf je

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Deze prjectbeschrijving wrdt

Nadere informatie

Johannes 11. IK BEN de Opstanding en het Leven. Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 -

Johannes 11. IK BEN de Opstanding en het Leven. Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 - Jhannes 11 IK BEN de Opstanding en het Leven Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 - Welkm en mededelingen (uderling van dienst) Gez. 217: 1, 4 (= OTH 98) 4 Jezus leeft! Nu is de dd mij de tegang

Nadere informatie

SPREEKBEURT BAARDAGAME

SPREEKBEURT BAARDAGAME SPREEKBEURT BAARDAGAME l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BAARDAGAME

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CAVIA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEIT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GEIT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEIT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GEIT BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHORPIOEN

SPREEKBEURT SCHORPIOEN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHORPIOEN ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SCHORPIOEN

Nadere informatie

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt - 1 - Uw Vader weet wat u ndig hebt We gaan lezen de wrden van Jezus ver het bidden, genemd in Matheus 6:6/8 6 Maar gij, wanneer gij bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tt uw Vader in het

Nadere informatie

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal Hallween Kleerkastgriezels Delstellingen De kinderen ervaren dat één gebeurtenis sms meerdere rzaken en gevlgen kan hebben. De kinderen ntdekken he vercnsumptie van kledij nefast is vr nze planeet. De

Nadere informatie

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON SPREEKBEURT TIJGERPYTHON l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE TIJGERPYTHON

Nadere informatie

bal Waterpolo competitie

bal Waterpolo competitie Stappenplan spreekbeurt grep 6 Je gaat een spreekbeurt huden. Een gede vrbereiding is heel belangrijk. Neem daar de tijd vr. Dit kst meestal weken vrbereiding, wacht dus niet tt p het allerlaatste mment.

Nadere informatie

Metacognitieve Therapie

Metacognitieve Therapie Metacgnitieve Therapie MODULE 10: TERUGVALPREVENTIE 10.1 terugvalpreventie 10.2 Psychse/schizfrenie: diagnse f stigma? Het begrip psychse, respectievelijk schizfrenie, wekt bij veel mensen een verkeerde

Nadere informatie

Taakkaart 4 Kleding van vroeger tot nu

Taakkaart 4 Kleding van vroeger tot nu Taakkaart 4 Kleding van vreger tt nu Mde vr mannen: Bij feesten trekken we nze miste kleren aan. Mannen dragen dan vaak een pak. Een nette brek, verhemd en jasje. Sms den ze k een strpdas m. En ze trekken

Nadere informatie

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen!

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen! WERKBLAD FUNDA.NL Inleiding De mdule leefbaar Nederland gaat ver de verschillen in sciale mstandigheden tussen mensen. Het gaat ver verschillen in gezndheid, verschillen tussen stad en platteland en ver

Nadere informatie

SPREEKBEURT KAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KAT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOUDVIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes.

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes. Werkblad met instructies vr het vrleesmaatje bij Eiki en Oeki hebben natte ptjes Instructies: Jij gaat een leerling uit grep.. (grep 1 tt en met 4) vrlezen. Bereid het verhaal ged vr. Zrg dat je het sepel

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

o Thema 3 Het ontstaan van een democratie

o Thema 3 Het ontstaan van een democratie Thema 3 Het ntstaan van een demcratie Samenvatting Een nieuwe kning Ten Naplen in 1813 verslagen werd dr Engeland, knden de Nederlanders weer handelen met Engeland. Het Franse rijk bestnd niet meer. Engeland

Nadere informatie

SPREEKBEURT PAARD ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PAARD ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PAARD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET PAARD BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KARDINAALTETRA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KARDINAALTETRA

Nadere informatie

SPREEKBEURT KERKUIL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KERKUIL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KERKUIL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KERKUIL BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Fijngevoeligheid. Maar voorlopig is het nog lang niet zo ver! Wij merken, dat het tijd kost.

Fijngevoeligheid. Maar voorlopig is het nog lang niet zo ver! Wij merken, dat het tijd kost. - 1 - Fijngeveligheid De Heer heeft dr zijn Geest een verlangen en een edele drang in ns gelegd m gaandeweg te veranderen naar het beeld van nze Here Jezus. Maar vrlpig is het ng lang niet z ver! Wij merken,

Nadere informatie

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken Stap 7. Deel 2. 7.2 Elkaar psitief blijven versterken In het tweede deel ga jij je aandacht bewust richten p he je elkaar kunt versterken in het blijven den wat werkt. Dat ga je den dr p te schrijven wat

Nadere informatie

Waarom zou ik naar de kerk gaan Welkom. 3&4 oktober 2016

Waarom zou ik naar de kerk gaan Welkom. 3&4 oktober 2016 Waarm zu ik naar de kerk gaan Welkm 1 Waarm zu ik naar de kerk gaan Gebed 2 Waarm zu ik naar de kerk gaan De kerk 3 https://www.yutube.cm/watch?v=surdavu4iy Waarm zu ik naar de kerk gaan Zndag. Ergens

Nadere informatie

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING Beste drpsgent, Vr u ligt een enquête ver de ntwikkeling van ns drp in de kmende jaren. Deze enquête is een initiatief van de Drpsvereniging Heilig Landstichting,

Nadere informatie

Wereldwaterdag 22 maart

Wereldwaterdag 22 maart Wereldwaterdag 22 maart Wereldwaterdag udste kleuters Delstellingen De kinderen leren verschillende srten water en het gebruik ervan kennen. De kinderen nderzeken water en srteren het vlgens verschillende

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KWARTEL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KWARTEL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT KWARTEL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KWARTEL BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Congo 50 jaar! Congo? Wild en ongerept! Auteur: Jeroen Defauw. Congo is een land in Afrika. Ons. land (België) is nauw verbonden

Congo 50 jaar! Congo? Wild en ongerept! Auteur: Jeroen Defauw. Congo is een land in Afrika. Ons. land (België) is nauw verbonden Cng 50 jaar! Auteur: Jeren Defauw Wild en ngerept! Ken je het trpisch regenwud? Het is er eeuwig warm en nat. Er leven ntelbare planten en dieren. Een regenwud is heel ud! Cng? Cng is een land in Afrika.

Nadere informatie

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WANDELENDE TAK ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WANDELENDE

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOULDAMADINE

SPREEKBEURT GOULDAMADINE l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOULDAMADINE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOULDAMADINE

Nadere informatie

Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van een zorgvuldige aanmelding van leerlingen. Achternaam :.. Roepnaam :.

Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van een zorgvuldige aanmelding van leerlingen. Achternaam :.. Roepnaam :. Dit aanmeldfrmulier is pgesteld ten beheve van een zrgvuldige aanmelding van leerlingen. Aanmeldfrmulier vr basisschl ndergetekenden melden hun kind aan bij RKBS Panta Rhei te Cevrden (naam/plaats schl)

Nadere informatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie Wat is een bevalplan Een bevalplan is een beknpt dcument waarin je juw wensen en verwachtingen ver de bevalling pschrijft. Vr juw bevalling bespreek je dit dcument met juw zrgverleners en begeleiders.

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GEWONE

Nadere informatie

SPREEKBEURT STRUISVOGEL

SPREEKBEURT STRUISVOGEL SPREEKBEURT STRUISVOGEL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE STRUISVOGEL BIJ

Nadere informatie

Algemene vragen. Beste leerlingen,

Algemene vragen. Beste leerlingen, Beste leerlingen, Ik ben een derdejaarsstudente van de PXL Hgeschl te Hasselt. Ik vlg de pleiding maatschappelijk werk. Mijn eindwerk gaat ver de mtivatie van leerlingen in het technisch secundair nderwijs.

Nadere informatie

OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS

OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS In 2013 viert het Huis van het Nederlands in Antwerpen zijn 10-jarig bestaan. Om deze feestelijke gebeurtenis

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Mnitr de Biblitheek p schl 2018-2019 Vragenlijst leerkracht Je vult deze vragenlijst in vr: - BRIN-cde van de schl - naam van de schl - plaats waar de schl staat - grep LEZEN 1. He vaak de je dit gemiddeld?

Nadere informatie

Wat draag jij bij? Inspiratieavond GKv Heemse

Wat draag jij bij? Inspiratieavond GKv Heemse Wat draag jij bij? Inspiratieavnd GKv Heemse 7-1-2019 Opening 7-1-2019 2 Opzet avnd Opening 1. Bijbel pen Kffiebreak 2. Gesprek in twee f drietallen 3. Terugkppeling 4. Opdracht aan gemeenteleden 5. Grepsgesprek

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT RAT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE RAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie

Godsdienstige stellingname collega

Godsdienstige stellingname collega Gdsdienstige stellingname cllega Je werkt p een penbare basisschl en hebt kinderen van verschillende natinaliteiten in je grep. Een van je cllega's draagt een hfddek. De kinderen uit haar grep scren ged

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Dieren & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Wereldriëntatie Natuur Levende

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS

SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LANGSTAARTHAGEDIS

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRIEKSE LANDSCHILDPAD

SPREEKBEURT GRIEKSE LANDSCHILDPAD SPREEKBEURT GRIEKSE LANDSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE

Nadere informatie

ANDERS GETROUWD. Zondag 18 april 2010. Jan Pool (senior voorganger Shelter Haarlem)

ANDERS GETROUWD. Zondag 18 april 2010. Jan Pool (senior voorganger Shelter Haarlem) ANDERS GETROUWD Zndag 18 april 2010 Jan Pl (senir vrganger Shelter Haarlem) Ten de Here Jezus p aarde was sprak Hij k veel ver nze levensstijl. Zijn belangrijkste nderwijs hierver staat in de Bergrede.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Grote practische opdracht klas 3 1

Grote practische opdracht klas 3 1 1 Aardrijkskunde Praktische pdracht Aardrijkskunde. Dit schljaar met je een praktische pdracht maken vr het vak aardrijkskunde. Hiermee met je tenminste 10 klkuren bezig zijn geweest, ftewel 14 lesuren.

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht!

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Experimenteren Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Je werkt de nderzekspdrachten uit in grep. Gebruik de fiche Werken in grep met drschuifsysteem. Opgepast! Je wrdt berdeeld dr je grepsleden.

Nadere informatie

Planning. Week Les Thuis Af. Uitleg nieuwe opdracht Reclame en Campagnes Onderzoek Orange Baby s - NEE - -

Planning. Week Les Thuis Af. Uitleg nieuwe opdracht Reclame en Campagnes Onderzoek Orange Baby s - NEE - - Planning Week Les Thuis Af 4 Uitleg nieuwe pdracht Reclame en Campagnes Onderzek Orange Baby s - - - NEE 5 Afmaken nderzek Orange Babys Beginnen nderzek Plus supermarkten Afmaken nderzek Plus supermarkten

Nadere informatie

Resultaten Nationale Vergelijkingsmonitor

Resultaten Nationale Vergelijkingsmonitor Resultaten Natinale Vergelijkingsmnitr Pricewise is de grtste nafhankelijke vergelijkingssite die zwel energie, verzekeringen als telecm vergelijkt. In de jaarlijks terugkerende Natinale Vergelijkingsmnitr

Nadere informatie

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken?

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken? Actie keuze 5 a. Campagne rkvrij schlplein Jullie Stappenplan hebben vr actie 5 gekzen: Maak het schlplein rkvrij grepjes Maak de twee gebruik nderzekspdracht psters: brnnenpagina Presenteer 1. argumenten

Nadere informatie

Werkboek cursisten Alfabetisering. de voorleesvogel. Pagina 1 van 50

Werkboek cursisten Alfabetisering. de voorleesvogel. Pagina 1 van 50 Werkbek cursisten Alfabetisering de vrleesvgel Pagina 1 van 50 Auteurs Maya Blm ROC Zadkine Judith Pietersma Biblitheek Rtterdam Team Educatie Versie Juli 2006 Werkbek cursisten Alfa Pagina 2 van 50 De

Nadere informatie

b En zij maakten Hem wakker en zeiden tot Hem: Meester, trekt Gij er U niets van aan dat wij vergaan? De storm op het meer

b En zij maakten Hem wakker en zeiden tot Hem: Meester, trekt Gij er U niets van aan dat wij vergaan? De storm op het meer - 1 - De strm p het meer Er wrdt in de evangeliën 2x ver een strm p het meer van Galilea gesprken en we kunnen veel leren, uit wat Jezus in die strm tegen zijn discipelen zei. We gaan eerst naar Marcus

Nadere informatie

Op al onze wegen kunnen wij ons dus in Hem verblijden. En daarom herhaalt Paulus: Ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Bemoedigende woorden

Op al onze wegen kunnen wij ons dus in Hem verblijden. En daarom herhaalt Paulus: Ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Bemoedigende woorden - 1 - Bemedigende wrden De wrden, die Paulus schrijft aan de gemeente in Filippi, zijn buitengewn bemedigend. We gaan hierver lezen in Filip. 4:4 en verder: Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het pnieuw:

Nadere informatie

aan Hem, die rechtvaardig oordeelt. Onze manier van reageren

aan Hem, die rechtvaardig oordeelt. Onze manier van reageren - 1 - Onze manier van reageren Onze manier van reageren p wat mensen zeggen f den, bepaald f wij gelukkig f ngelukkig zijn. Daarm staat er z deltreffend in Rmeinen 12 vers 17 : 17 Vergeldt niemand kwaad

Nadere informatie

Opgevoed door de Vader

Opgevoed door de Vader Opgeved dr de Vader Welk beeld heb jij van de pveding dr Gd? Hebreeën 12:5-8: 5 Mijn zn, denk er niet te licht ver als de Heer je straft, en verlies niet de med als hij je terechtwijst. 6 Want de Heer

Nadere informatie

SPREEKBEURT NETPYTHON

SPREEKBEURT NETPYTHON l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT NETPYTHON REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NETPYTHON BIJ

Nadere informatie

De storm op het meer (HSV) 38 En zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U zich er niet om dat wij vergaan?

De storm op het meer (HSV) 38 En zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U zich er niet om dat wij vergaan? - 1-1. De strm p het meer (HSV) Er wrdt in de evangeliën 2x ver een strm p het meer van Galilea gesprken en we kunnen veel leren, uit wat Jezus in die strm tegen Zijn discipelen sprak. We gaan eerst naar

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KANARIE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KANARIE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KANARIE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KANARIE BIJ ELKAAR

Nadere informatie

1. Hoe bent u bij het Neurologie Centrum Amsterdam terecht gekomen? o Via de huisarts. namelijk, o Via de apotheek

1. Hoe bent u bij het Neurologie Centrum Amsterdam terecht gekomen? o Via de huisarts. namelijk, o Via de apotheek E.G.M. Cuturier en N. Vlam, neurlgen Berhaave medisch centrum Dintelstraat 60, 1078VV Amsterdam 020 30 500 51 Intake Neurlgie Centrum Amsterdam Naam: m/v Vrletter(s): Adres: Pstcde & Wnplaats Gebrtedatum:

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CAVIA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Als uitgangspunt zijn er drie wensen waar jij uit kunt kiezen:

Als uitgangspunt zijn er drie wensen waar jij uit kunt kiezen: Stap 2 Wat ga je den? Je gaat een wens kiezen ver wat jij anders wilt in het met elkaar mgaan. Daarna kies je twee manieren waarp jullie die wens gaan waarmaken. Je schrijft k ng p welke kwaliteiten en

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRIJZE ROODSTAART- PAPEGAAI

SPREEKBEURT GRIJZE ROODSTAART- PAPEGAAI l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GRIJZE ROODSTAART- PAPEGAAI VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State EVALUATIE TER STATE Marin Matthijssen, Marn van Rhee Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) juli 2005 In pdracht van Raad van State Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) Auteur: Marin Matthijssen en

Nadere informatie

SPREEKBEURT Aziatische huisgekko

SPREEKBEURT Aziatische huisgekko SPREEKBEURT Aziatische huisgekk l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AZIATISCHE

Nadere informatie

SPREEKBEURT PAUW VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PAUW VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PAUW l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PAUW BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

De veranderende rol: moeder/ouder(s) worden. Veranderende

De veranderende rol: moeder/ouder(s) worden. Veranderende DOORLOPENDE STAGE 2016-2017 SEMESTER 2 Vervangende pdrachten als je (ng) geen zwangere hebt gevnden Mdule 5 Klppende hart Cnsult 3/4 Tussen 28 en 36 weken zwangerschap In stage 1 Overleg met de verlskundige

Nadere informatie

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager!

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager! Dear Student Je weet nu p welke level je gaat lezen. Dit is wat je te den staat: Kies een PENGUIN READER uit p juw level, NIET lager! Lees het bek Vul de Reading Recrd in. Als je de Reading Recrd naar

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL

SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZOETWATERGARNAAL

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-09-9 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-09-9 Eerste druk, eerste oplage 2008 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

Intake instrumenten HorecaVakPunt. A. Vragenlijst nieuwe leerling

Intake instrumenten HorecaVakPunt. A. Vragenlijst nieuwe leerling Intake instrumenten HrecaVakPunt A. Vragenlijst nieuwe leerling Je wilt graag een leerwerkplaats in ns bedrijf. Dat stellen wij p prijs en daarm hebben we graag een sllicitatiegesprek met ju. Om het gesprek

Nadere informatie

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen Stap 5 Deel 2 Je met niet alles gelven wat je denkt Lesje 5.2.1 Jezelf lsmaken uit vertuigingen Je hebt eerder al pgeschreven welke gedachtes zijn uitgegreid tt vertuigingen: de beelden ver jezelf en anderen

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie