walsen met strauss Het Gelders Orkest 4-10 januari Martin Sieghart dirigent Cristina Pasaroiu sopraan daar horen we

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "walsen met strauss Het Gelders Orkest 4-10 januari Martin Sieghart dirigent Cristina Pasaroiu sopraan daar horen we"

Transcriptie

1 walsen met strauss 4-10 januari Martin Sieghart dirigent Cristina Pasaroiu sopraan Het Gelders Orkest daar horen we

2 een muzikale start met Het Gelders Orkest! Programma Johann strauss jr. ( ) Ouvertüre Zigeunerbaron Explosionen Polka, opus 43 Persischer Marsch, opus 289 Uit Der Zigeunerbaron: O Habet Acht voor sopraan en orkest Josef strauss ( ) Aquarellen Walzer, opus 258 Franz lehár ( ) Uit Der Lustige Witwe: Viljalied voor sopraan en orkest Johann strauss jr. ( ) Schatz Walzer, opus 418 Pauze Johann strauss jr. ( ) Uit Die Fledermaus: Ouverture Quadrille Czardas Klänge der Heimat voor sopraan en orkest Josef strauss ( ) Sphärenklänge, opus 235 Franz lehár ( ) Uit Giuditta: Meine Lippen, die küssen so heiss voor sopraan en orkest Johann strauss jr. ( ) Perpetuum mobile, opus 257 Josef strauss ( ) Feuerfest Polka, opus 269 Franz lehár ( ) Gold und Silber Walzer, opus 79

3 Martin Sieghart staat bekend om zijn uitstekende neus voor prachtige, vaak niet heel bekende, juweeltjes uit de schatkamer van de Straussen. U treft hem in de kracht van zijn repertoire. De walsen stromen bij wijze van spreken door zijn bloed. Feestelijker kan het nieuwe jaar niet beginnen. Ik wens u een gelukkig en muzikaal 2014! GeOrGe wiegel DireCteur Felice anno nuovo! Vandaag geniet u van een écht nieuwjaarsconcert. De Straussen zorgen gegarandeerd voor een feestelijk inluiden van het nieuwe jaar. U hoort walsen en polka s afgewisseld met een aantal prachtige fragmenten uit bekende operettes. Midden in de koude winter schijnt vandaag de zon in de concertzaal. Felice Anno Nuovo! antonello manacorda CHeF-DiriGent

4 mart in u een sieghart w muzik aal 2 enst 014. martin sieghart DiriGent Hoewel hij al weer enkele jaren geleden als chef-dirigent afscheid nam van Het Gelders Orkest is Martin Sieghart nog steeds een vertrouwde verschijning op de bok van Het Gelders Orkest. Dat kan ook niet anders met zijn benoeming tot honorair gastdirigent van het orkest in Hij begon zijn loopbaan met een gedegen opleiding in zijn geboorteland Oostenrijk, waar hij cello, piano, orgel en orkestdirectie studeerde. Na negen jaar als solocellist bij de Wiener Symphoniker, startte zijn carrière als dirigent, eerst van het Münchener Kammerorchester, daarna van het Bruckner Orchester en de Opera van Linz. Na enkele jaren de leiding te hebben gehad over het Opernfestival Mozart in Reinsberg, werd hij in 2003 benoemd tot chef-dirigent van Het Gelders Orkest. Sieghart bracht zijn liefde voor Mahler mee naar Gelderland wat leidde tot tal van bijzondere uitvoeringen. Sieghart tekent voor optimale inzet. Dat levert een verzengende passie op die de vele luisteraars ontroert en soms ook ontregelt, schreef de Gelderlander treffend over één van deze concerten. Maar ook het lichtere repertoire ligt Sieghart uitstekend, zoals uit de diverse aanstekelijke concerten met het repertoire van de familie Strauss mag blijken. Bij vele orkesten heeft Martin Sieghart inmiddels de baton gevoerd, zoals de Wiener Symphoniker, het Philharmonia Orchestra London en het Residentieorkest. Maar ook Het Gelders Orkest zal hij hopelijk nog lang koesteren.

5 cristina pasaroiu sopraan Al op twaalfjarige leeftijd begon de Roemeense sopraan Cristina Pasaroiu (1986) aan haar zangopleiding. Er volgde een gedegen studie aan diverse conservatoria van onder meer Boekarest, Genève, Milaan en Wenen, waar zij in 2009 haar diploma behaalde. Daarna was ze nog twee jaar te vinden in de operaklas van de Opera van Bologna. Daar deed ze veel ervaring op, wat leidde tot engagementen bij diverse operahuizen zoals Nancy, Frankfurt en Nordhausen. Bij dat laatste gezelschap maakte zij grote indruk in de titelrol van Verdi s La Traviata, waarover de pers schreef: Cristina Pasaroiu zong zo mooi dat je zou willen dat haar aria s veel langer waren. Een moeiteloos vloeiende stem zonder een greintje goedkoop sentiment, schitterende coloraturen, kunstzinnig maar niet gekunsteld en een grote dosis expressie. Haar grote kwaliteit bewees Cristina Pasaroiu door haar deelname aan meer dan twintig concoursen, waarbij ze even zo vaak in de prijzen viel. En niet alleen in de opera is zij succesvol. Ook op het concertpodium en als liedzangeres treedt ze zeer regelmatig op. Met ingang van 2014 is Cristina Pasaroiu vast verbonden aan de opera van het Staatstheater Kassel.

6

7 Een Weens nieuwjaars concert Onsterfelijke klanken zijn het, de opzwepende, romantische en meeslepende walsen, polka s, ouvertures en meezingers van de familie Strauss waarmee overal in de Westerse wereld het nieuwe jaar wordt ingeluid. Het talent van vader Strauss en zijn zonen Johann en Joseph werd door vriend en vijand erkend. Berlioz bijvoorbeeld liet zich uitermate lovend uit over de kleurrijke instrumentaties en Brahms prees de buitengewone melodische charme; Brahms ontmoette Johann Strauss in 1894 in Bad Ischl en bracht vele ontspannen uurtjes met hem door, ze werden samen op de foto gezet. Zelfs een gigant als Wagner noemde Strauss de muzikaalste Oostenrijker van het moment - maar dat was vast bedoeld als sneer naar de aanhang van Brahms en Bruckner. In het hart van de negentiende eeuw bruiste en spetterde het in muzikaal Wenen. Niet langer dankzij financiële injecties van de aristocratie, maar door de bestedingskoorts van de gegoede bourgeoisie en nouveau riches. De geest van avontuur, hedonisme en een ongekende hang naar genot en amusement straalde af op de muziek.

8 Walskoningen en stemacrobaten namen het heft over van de oude garde. Een nieuw publiek bevolkte de concertzalen en theaters. Het zag reikhalzend uit naar repertoire dat de zinnen prikkelde. Salonmuziek vierde hoogtij, de operette werd populair en dansmuziek waarvoor menig componist voorheen de neus ophaalde, emancipeerde zich. In dit klimaat kon de familie Strauss volop gedijen. Hun feestelijke walsen en ouvertures zijn nu nog even geliefd als weleer, vooral toppers als Der Zigeunerbaron (1885). Deze muziek werd gedrukt met het astronomische opusgetal wat illustratief is voor de niet aflatende productiviteit van Johann jr. Het is een liefdesgeschiedenis die zich afspeelt in het Hongarije en Wenen van de 18de eeuw, waarbij een verborgen schat op een vervallen landgoed de rode draad vormt. Tophits werden de Schatzwalzer, de Einzugsmarsch en vooral de gevoelige maar toch zo vrolijke zangnummers Ja, das Schreiben und das Lesen, Als flotter Geist, Wer uns getraut en So elend und so treu. In de loop der tijd werden het echte kaskrakers die hun weerga niet kennen. In de loop der tijd werden het kaskrakers die hun weerga niet kennen Maar ook in het overige oeuvre van Strauss zijn de nodige juweeltjes verborgen. Zoals de operette Die Fledermaus, de derde van maar liefst zestien stuks, waarin de jonge Strauss-telg zich een echte vakman toont. Deze komische huwelijksklucht, met volop jaloezie, humor, genot en feestelijke scènes was bij de première in 1874 in Wenen een ongekende triomf (al kreeg de première nog geen goede kritiek) en heeft sindsdien moeiteloos repertoire gehouden. Niet alleen de aansprekende, gevoelige en soms sentimentele melodieën kenmerken Strauss verbeeldingskracht, ook de uitgebalanceerde orkestratie en het altijd weer opzwepende ritme blijven boeien. Weliswaar is er de nodige cosmetica, uiterlijk vertoon, maar dat kenmerkt nu eenmaal de femme fatale. Al die Weense walsen, polka s en andere dansen behoedden de Donaustad voor muzikaal verval. Het leidde de aandacht af van geruzie en gekonkel op het serieuze vlak, de twist tussen de Brahmsianen en de aanhang van de Neudeutsche Schule van Liszt en Wagner. De liefhebbers van amusementsrepertoire hekelden deze ivoren toren van het l art pour l art. Maar zonder het te beseffen stak men deze vakbroeders de helpende hand toe, namelijk door de concertzalen en operatheaters gevuld te houden en de reputatie van Wenen als bruisende muziekstad te consolideren. Wie omstreeks 1870 over de Weense Ring wandelde, merkte al snel dat de muziekbeoefening niet tot plechtige zalen beperkt bleef. Lichtvoetig

9 repertoire was vooral te horen in café s, koffie huizen, Heurigen en andere horecagelegenheden. Dáár was het dan ook dat de Straussen, Joseph Lanner, de familie Schrammel en andere pioniers de Weense wals uitvonden. In kleine rokerige zaaltjes werd aan deze muziek een folkloristische kleuring toegevoegd. Geen Heurige waar het aan levende Schrammelmusik ontbrak, arrangementen uit operettes van Suppé, Lehár en, alweer, de familie Strauss. In 1874 opende een nieuw gebouw in Wenen de poorten, geheel toegesneden op het populaire genre. Het was de Komische Oper aan het Schottentor. Naar analogie van de Opéra Comique in Parijs werd ook dit een tempel van lachen, gieren en brullen op meezingers en vrolijke dansritmes. Het was vooral hier, in deze feestelijke entourage, dat de walsen, marsen en ouvertures van de familie Strauss de stad veroverden, met als apotheose het jaarlijkse bal en het Oudejaarsfeest. Gorkink Natuurlijk... een bloem Asselsestraat 40, 7311 EM Apeldoorn tel eenbloemnl Dat is nooit meer veranderd. Daaruit zijn de eigenlijke nieuwjaarsconcerten voortgekomen die nu nog overal in Europa aan het begin van de januarimaand worden gegeven. Die Fledermaus en Der Zigeunerbaron hadden eertijds een sociale functie: met de collectieve muzikale roes werden stands- en smaakverschillen overbrugd, wat de cohesie onder de bevolking verstevigde. Dat behoort nu natuurlijk allang tot het verleden, maar toch leeft iets ervan nog voort: concertpubliek, televisiekijkers, feestzaalgangers - zelden is de samenleving zo divers vertegenwoordigd als juist bij dit soort evenementen. Voor deze klassieke music for the millions hoeft volstrekt niemand zich te generen. Jos van der Zanden Castellastraat EV Nijmegen Banketbakkerij Petri wenst u allen fijne en smakelijke feestdagen toe! Banketbakkerij Huize Petri Steenstraat 8, 6828 CJ Arnhem Volg ons op Facebook Speciale actie van Banketbakkerij Huize Petri: tot eind januari 10% korting op heerlijk hazelnoot taartje. Op vertoon van deze bon.

10 en beleef nog meer! Kwartet arnhem t/m amsterdam en Unieke samenwerking tussen toneel, muziek en locatie. Ook in 2014 staat u weer veel moois te wachten van Het Gelders Orkest. Wat dacht u van de bijzondere samenwerking Kwartet? Dat belooft een zeer verrassende voorstelling te worden. Benieuwd? Neem een kijkje op en laat u verleiden. We hopen u snel te mogen begroeten in één van onze concertzalen! Manacorda s favorieten marcus azzini regie met wendell Jaspers en teun luijkx en Het Gelders Orkest Kwartet is een vitaal toneelstuk van Heiner Müller, één van de grootste Duitse toneelschrijvers van de vorige eeuw. Hij baseerde zijn meedogenloze Kwartet op de immorele brievenroman Les Liaisions Dangereuses. Marcus Azzini (Het Proces, Tramlijn Begeerte, Orlando) regisseert Wendell Jaspers en Teun Luijkx, met muziek als derde acteur. De personages Madame de Merteuil en voormalig minnaar Valmont zijn verwikkeld in een gevaarlijk spel tussen man en vrouw. Een spel van verleiding, macht, lust, jaloezie en destructie. Als een levend lichaam bewegen veertig musici van Het Gelders Orkest door de zaal, soms in een grote groep, soms klein, soms solo. Kwartet onderzoekt wat liefde nog betekent als je van binnen al gestorven bent. Tijdens de voorstelling vervagen grenzen tussen podium en zaal, er ontstaat een hele nieuwe zaalbeleving.

11 KinDerCOnCert COnCert VOOr rafiq mozarts muzen arnhem zondag Bas wiegers dirigent eric robillard verteller Koorschool arnhem Kinderkoor numan/vrenegoor liedjes bij mahler Klappen, regen maken en met z n allen keihard op de vloer te stampen. Uit volle borst meezingen met het Gelders Orkest. Normaal mag dat niet tijdens een klassiek concert. Maar nu moet het juist! In Concert voor Rafiq vertelt Eric Robillard samen met het orkest én het publiek een prachtig verhaal over vluchten en vriendschap. Doe je mee? Het verhaal gaat over Saidah. Zij is tien jaar en woont met haar ouders in een land hier heel ver vandaan. Dan raast opeens de oorlog als een storm over het land en Saidah moet vluchten, alleen, zonder haar ouders. Ze krijgt jongenskleding aan en haar lange haren worden geknipt. Vanaf nu heet ze Rafiq, want als jongen is ze veiliger onderweg. Ze komt aan in een land waar de mensen pindakaas eten en waar het vaak waait. Zal zij haar ouders terugvinden? En zal haar vriendje Hajari ontdekken dat ze eigenlijk een meisje is? De eerste Symfonie van Mahler is de muzikale basis van dit concert. Eric Robillard vertelt het verhaal en dirigeert de bezoekertjes in de zaal. De liedteksten staan o.a. in de animaties die achter het orkest worden vertoont. arnhem woensdag apeldoorn donderdag nijmegen zaterdag arnhem zondag antonello manacorda dirigent Cécile Huijnen viool meintje de roest altviool Een programma boordevol blazers en strijkers, met soli voor Cécile Huijnen en Meintje de Roest van Het Gelders Orkest. Voor de pauze is het de beurt aan de hout- en koperblazers in Stravinsky s Octet. Na de pauze staan de strijkers in de hoofdrol in Schönbergs romantische Verklärte Nacht. Kers op de taart in dit programma is Mozarts rijke Sinfonia concertante. stravinsky Octet schönberg Verklärte Nacht mozart Symfonia concertante woensdag Gratis lunchconcert uur - musis sacrum

12 Het Gelders Orkest wenst u een gelukkig nieuwjaar! Kijk voor kaarten en concertinformatie op hetgeldersorkest.nl telefoon HetGeldersOrkest

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Bruckners monumentale Achtste

Bruckners monumentale Achtste donderdag 9 maart t/m zaterdag 11 maart Bruckners monumentale Achtste Martin Sieghart dirigent donderdag 9 maart t/m zaterdag 11 maart Martin Sieghart dirigent PROGRAMMA Anton Bruckner (1824 1896) Symfonie

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

a m m r a g rstellen p r o o vo

a m m r a g rstellen p r o o vo p r o g r a m m a voorstellen Een ander verhaal Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkwartet bij alle mogelijke componisten tot de verbeelding. Het Dudok Kwartet brengt het verhaal in

Nadere informatie

Blazers in de balzaal

Blazers in de balzaal Maandagenda december 2015 Kijk voor actuele informatie op www.hetgeldersorkest.nl Blazers in de balzaal Het Gelders Blaaskwintet Gudrun Bourel fluit Bram Kreeftmeijer hobo Irene Teepe klarinet Mette Laugs

Nadere informatie

Dorendal info februari

Dorendal info februari Dorendal info februari Algemeen Dalton op De Dorendal: Keuzewerk Afgelopen maanden heeft een aantal leerkrachten van De Dorendal keuzekaarten gemaakt, die de kinderen al met veel plezier gebruiken voor

Nadere informatie

Nieuwjaarsconcert Opera Highlights

Nieuwjaarsconcert Opera Highlights donderdag 5 januari t/m zaterdag 7 januari Nieuwjaarsconcert Opera Highlights Christian Vásquez dirigent Annemarie Kremer sopraan donderdag 5 januari t/m zaterdag 7 januari Christian Vásquez dirigent Annemarie

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2004

NIEUWSBRIEF oktober 2004 NIEUWSBRIEF oktober 2004 Voor u ziet u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar ten behoeve van de vrienden van de Stichting Hans Kox, bol van de informatie en voor een belangrijk gedeelte gewijd aan de activiteiten

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

Keizerin Elizabeth. Keizer Franz Joseph I

Keizerin Elizabeth. Keizer Franz Joseph I 1 Oostenrijk Oostenrijk is een land in Midden Europa. Het is een Alpenland. Nergens grenst het aan een zee. De belangrijkste rivieren zijn de Donau en de Inn. In Oostenrijk spreekt men Duits. De munteenheid

Nadere informatie

Kwartetten met Beethoven

Kwartetten met Beethoven Kwartetten met Beethoven met het Dudok Quartet Amsterdam 6+ HET CONCERT KWARTETTEN MET BEETHOVEN is een concert voor iedereen vanaf 6 jaar vol fantasievolle beelden, beweging en magie met de mooiste muziek

Nadere informatie

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013 concertserie concertgebouw 2012-2013 het bestaat in de basis uit een kleine groep internationale topstrijkers waaraan afhankelijk van het te spelen repertoire blazers wordt gevoegd. doel van het is om

Nadere informatie

Over Anja. Over ons. Over Peter

Over Anja. Over ons. Over Peter Over Anja Deze prachtige lyrische sopraan met haar veelzijdige sensuele stem weet echt de gevoelige snaar te raken. Haar warme heldere sopraanstem komt bijzonder tot zijn recht in verschillende stijlen

Nadere informatie

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Dit muziekproject van Markant is bestemd voor leerlingen van groep 3 en wordt door Cultuurwijzer aangeboden binnen het cultuurmenu muziek schooljaar

Nadere informatie

Benieuwd naar concerten & evenementen in De Bolder? Kies. foto 2. Kies. foto 1. Kies. foto 3. Evenementenkalender Vivium De Bolder

Benieuwd naar concerten & evenementen in De Bolder? Kies. foto 2. Kies. foto 1. Kies. foto 3. Evenementenkalender Vivium De Bolder Evenementenkalender Vivium De Bolder Kies foto 2 Kies foto 1 Kies foto 3 en Najaar winter 2017 Benieuwd naar concerten & evenementen in De Bolder? Vivium helpt u verder Concerten & evenementen > De Bolder

Nadere informatie

MUSICA FURIOSA. Bozar te Brussel Nationaal Orkest van België

MUSICA FURIOSA. Bozar te Brussel Nationaal Orkest van België vtbkultuur Sint-Niklaas oktober 2016 MUSICA FURIOSA Onderafdeling vtbkultuur Sint-Niklaas Met de concertbus op stap Beste muziekliefhebber, Op 8 januari 2017 starten wij het nieuwe jaar met het nieuwjaarsconcert

Nadere informatie

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 EEN ANDER VERHAAL HET DUDOK KWARTET ZOEKT NAAR CONTEXT EN BETREKT DE LUISTERAAR BIJ DIE ZOEKTOCHT Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkkwartet bij alle

Nadere informatie

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ SEIZOEN 14// 15 vereniging Vrienden óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vriendentafels Muziekkenner Frank de Munnik neemt u mee langs bijzondere opnamen en verhalen uit de wereld

Nadere informatie

Informatie voor docent: Les 1

Informatie voor docent: Les 1 Informatie voor docent: Les 1 a. Eigen antwoord. b. De Eerste Wereldoorlog: Stravinsky verbleef in de jaren voor de oorlog al een aantal maanden per jaar in Zwitserland met zijn familie. Door de Eerste

Nadere informatie

HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen

HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen HZO en grote namen : Wibi Soerjadi HZO en cultuur in Zeeland : Stenzel & Kivits Nieuwjaarsconcert 2016 Al eeuwenlang kenmerken water, dijken en polders

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!!

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! In aansluiting op mijn reguliere series colleges Geschiedenis van de Klassieke Muziek, (voor lopende inschrijvingen zie website!!) heb ik een aantal nieuwe

Nadere informatie

28-29 november 1-11 december. favore. Antonino Fogliani dirigent Tae-Hyung Kim piano. Het Gelders Orkest. daar horen we

28-29 november 1-11 december. favore. Antonino Fogliani dirigent Tae-Hyung Kim piano. Het Gelders Orkest. daar horen we 28-29 november 1-11 december fogliani per favore Antonino Fogliani dirigent Tae-Hyung Kim piano Het Gelders Orkest daar horen we Volop genieten met Het Gelders Orkest! Programma Gioachino Rossini (1792-1868)

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik

Nadere informatie

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 LESBRIEF BIJ SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen, de Marinierskapel

Nadere informatie

ORLANDO QUINTET CCHA.BE

ORLANDO QUINTET CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) PROGRAMMA Kalevi Aho ( 1949) Kvintetto no.1

Nadere informatie

BUSINESS SEATS 2015-2016

BUSINESS SEATS 2015-2016 BUSINESS SEATS 2015-2016 EEN HEERLIJKE AVOND MET UW GENODIGDEN Ook in het seizoen 2015-2016 biedt het Concertgebouw formules op maat om uw genodigden een onvergetelijke avond te bezorgen. Geniet van een

Nadere informatie

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 schooljaar 2015 2016 Geachte ouders, beste leerlingen, Dit is de laatste Van Hasseltschool nieuwsbrief van 2015. Het is ook de allerlaatste van mijn hand. Na ruim 40 jaar

Nadere informatie

concertavond dankzij de Business seat-formule

concertavond dankzij de Business seat-formule @ Inne Helsen Een onvergetelijke concertavond dankzij de Business seat-formule Ook dit seizoen heeft het orkest een aantal aantrekkelijke formules voor u klaar om uw professionele contacten, klanten of

Nadere informatie

12-14 juni 2015. festival. www.tegekkekerk.nl. Paaskerk, Amstelveen. (te) GEKKE KERK

12-14 juni 2015. festival. www.tegekkekerk.nl. Paaskerk, Amstelveen. (te) GEKKE KERK Mathilde Santing Band (te) GEKKE KERK festival Bertolf Optredens Karsu, Mathilde Santing Band, Bertolf & Royal Parks, Jeroen Zijlstra Karsu Royal Parks Workshops Kleur je Kalm, Schrijven met Tjitske Jansen,

Nadere informatie

Van Dorenborchstraat 1 7203 CA Zutphen T 0575 498 498 F 0575 519 009 E polbeek@zorggroepsintmaarten.nl. zie... lach en leef

Van Dorenborchstraat 1 7203 CA Zutphen T 0575 498 498 F 0575 519 009 E polbeek@zorggroepsintmaarten.nl. zie... lach en leef zie... lach en leef Van Dorenborchstraat 1 7203 CA Zutphen T 0575 498 498 F 0575 519 009 E polbeek@zorggroepsintmaarten.nl zie... lach en leef 02 Welkom. Zie lach en leef 03 Welkom De Polbeek De Polbeek

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

Cultuurplan basisschool De Regenboog

Cultuurplan basisschool De Regenboog Cultuurplan basisschool De Regenboog (2015-2016) Dukdalf 28 3961 LA Wijk bij Duurstede 1 Dit beleidsplan omvat de volgende punten: Wat is onze visie op cultuur? Wat willen we dit jaar veranderen? Hoe pakken

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament.

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Dierbaren lezer Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Voor ik dezen stoffigen wereld verlaat, wil ik u mijnen schat toevertrouwen. Heel mijn leven heb ik mijne

Nadere informatie

31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008

31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008 31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008 gelderland zaterdag 1 nov Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen 20.15 uur www.keizerkarelpodia.nl / 024-3221100 28,00 pashouders 25,75 Rotterdams Kamerorkest Conrad van

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal" Dordrecht 1945

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal Dordrecht 1945 JAN STEVENS Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 r JAN STEVENS 4 Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 voor Minke « Die lentemorgen, vroeg - ben ik door de boomgaard gegaan en het was of

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Daar komt de boegieman!

Daar komt de boegieman! Daar komt de boegieman! Lesbrief bij het theaterconcert Daar komt de boegieman! van Jeroen Schipper en de Boegieman-band voor groep 1 tot en met 4 Inleiding Hallo, Mijn naam is Jeroen Schipper. Ik ben

Nadere informatie

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Repetitiebezoek groep 7-8 en VO Onderbouw.

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

Yessir. Oorlog. Oorlog niet zo fijn, Dan denk je wel eens, waarom moet dit er zijn?

Yessir. Oorlog. Oorlog niet zo fijn, Dan denk je wel eens, waarom moet dit er zijn? Herdenking Kindermonument 2012 Op donderdag 1 november was de jaarlijkse herdenking van het Kindermonument. Kinderen en volwassenen staan dan stil voor de 13.000 vermoorde Joodse Nederlanders uit de Rivierenbuurt,

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

De viool en de gitaar en de dwarsfluit.

De viool en de gitaar en de dwarsfluit. De viool en de gitaar en de dwarsfluit. Er was is een vrouw die had een familie. De familie heette de viool. Ze had 2 baby violen en 2 zussen en 1 moeder en vader.,maar toen ze bij ons kwamen was pa niet

Nadere informatie

Amusementsprogramma 2014 RSZK t Laar

Amusementsprogramma 2014 RSZK t Laar Amusementsprogramma 2014 RSZK t Laar Betekenis pictogrammen Spel Winkel Muziek/theater Verwen Buiten de deur Cliënten die in de RSZK woonzorgcentra wonen hebben vrij toegang bij muziek/theater. Als de

Nadere informatie

Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest

Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest Na de oprichting in november 2014 was 2015 het eerste jaar waarin we activiteiten georganiseerd hebben voor onze vrienden.

Nadere informatie

AMC M3 07/03/2015. AMC-Challenge. Naam: Jannes Langeraet Leerkracht: Luc Bataillie

AMC M3 07/03/2015. AMC-Challenge. Naam: Jannes Langeraet Leerkracht: Luc Bataillie AMC M3 07/03/2015 AMC-Challenge Naam: Jannes Langeraet Leerkracht: Luc Bataillie 1. Inhoudstafel Inhoud 1. Inhoudstafel...2 2.Voorwoordje...3 3. Beschrijving (biografie)...3 A. Johann Strauss (1804-1849)...3

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest.

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest. VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO en Het Gelders Orkest www.hetgeldersorkest.nl Het Gelders Orkest Theater Lejo en Het Gelders Orkest Beste leerkracht, U gaat binnenkort met uw klas kijken

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Infobulletin, december 2014

Infobulletin, december 2014 Voorwoord van de Voorzitter Nu het einde van 2014 in zicht is, kunnen we zeggen dat het een jaar is geweest met hoogtepunten maar ook met dieptepunten. Tijdens onze vakantie zijn wij opgeschrikt door de

Nadere informatie

Trouwen in Putten Tijdstippen

Trouwen in Putten Tijdstippen Trouwen in Putten 2 Trouwen in Putten U wilt gaan trouwen in de gemeente Putten. Dat kan in de smaakvol ingerichte trouwzaal van het gemeentehuis of op één van de volgende locaties: Waar in deze folder

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik had bedacht dat ik voor vandaag maar eens een ouderwetse preek in 3 punten ga houden. Het eerste punt gaat over het kijken naar de ander. De tweede

Nadere informatie

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS V1.1-2/5/2014 DOCENTENHANDLEIDING METROPOLE ORKEST IN DE KLAS Op maandag 12 mei gaat het Metropole Orkest een deel van hun repetitie voor het concert Games in Concert live uitzenden (streamen) voor scholieren.

Nadere informatie

donderdag 5 maart Arnhem

donderdag 5 maart Arnhem donderdag 5 maart Arnhem muzikanten Dirigent Jan Quintus Zwart kreeg zijn eerste muziek-lessen van zijn vader Willem Hendrik Zwart. Hij vervolgde zijn orgel-, piano- en theorielessen aan de Kamper Muziekschool.

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Tjimmie van der Wal: Zodra iedereen binnen is beginnen we met:

Tjimmie van der Wal: Zodra iedereen binnen is beginnen we met: 14 september 2014, 16.30 uur, Goede Herderkerk Zangdienst: Samen zingend het nieuwe seizoen in, Thema van de landelijke startdag is met hart en ziel. Verbinden. Tjimmie van der Wal: Hans van de Pol: Jaap

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Gods Geest en het echte leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

Musical. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Musical. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Musical Lesdoelen: De kinderen leren welke aspecten van muziek er aan bod komen in een musical. De kinderen leren dat samenzang het zingen van meer stemmen (noten) tegelijk is en

Nadere informatie

Programma 21 november 2015 Open dag muziek JAZZ POP WERELDMUZIEK KLASSIEKE MUZIEK DOCENT MUZIEK MUZIEKTHEATER MASTERS EN HAVO/VWO VOOR MUZIEK EN DANS

Programma 21 november 2015 Open dag muziek JAZZ POP WERELDMUZIEK KLASSIEKE MUZIEK DOCENT MUZIEK MUZIEKTHEATER MASTERS EN HAVO/VWO VOOR MUZIEK EN DANS Programma 21 november 2015 Open dag muziek JAZZ POP WERELDMUZIEK KLASSIEKE MUZIEK DOCENT MUZIEK MUZIEKTHEATER MASTERS EN HAVO/VWO VOOR MUZIEK EN DANS Welkom op de open dag Muziek! Muziek is jouw passie,

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Nieuwsbrief Podium van de Stad. Januari & Februari

Nieuwsbrief Podium van de Stad. Januari & Februari Nieuwsbrief Podium van de Stad Januari & Februari Januari 2015 Een nieuw jaar dat rustig van start ging voor het Podium van de Stad. Deze maand stond voornamelijk in het teken van Lunchconcerten. Studenten

Nadere informatie

Ad Lib. Nieuwsbrief van het Wings Ensemble. November = Tovember = Movember. Nr. 6; jaargang 3; november 2014. In dit nummer van Ad Lib:

Ad Lib. Nieuwsbrief van het Wings Ensemble. November = Tovember = Movember. Nr. 6; jaargang 3; november 2014. In dit nummer van Ad Lib: Ad Lib Nieuwsbrief van het Foto: P. van der Zwaan In dit nummer van Ad Lib: N=T=M goes opera! 2015 2 e lustrum Vrienden geven Wings vleugels November = Tovember = Movember Nr. 6; jaargang 3; november 2014

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl. laat je zien

Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl. laat je zien laat je zien Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl laat je zien Welkom. Laat je zien 02 03 Mariënbosch is een eigentijds woonzorgcentrum en onderdeel van Zorggroep

Nadere informatie

Brahms romantisch vioolconcert

Brahms romantisch vioolconcert vrijdag 4 november t/m zondag 6 november Brahms romantisch vioolconcert Antonello Manacorda dirigent Baiba Skride viool vrijdag 4 november t/m zondag 6 november Antonello Manacorda dirigent Baiba Skride

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren december 2018

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren december 2018 Activiteiten Walcheren december 2018 Menukaart Eethuis Hoofdgerecht Nagerecht donderdag 6 dec Zuurkool-ananas gehakt prei schotel verlate surprise Tijd: 17.30 tot 20.00 uur Aanmelden: uiterlijk vóór dinsdag

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen Muziek Elke tijd heeft zijn eigen vormen Klassieke Sonate / Symfonie Eerste deel; snel en dramatisch (met sonatevorm) Tweede deel; langzaam en lyrisch. Liedvorm of thema met variaties contrasterende toonsoort

Nadere informatie

Jaarprogramma Amusement RSZK Kerkebogten. 1 Amusement RSZK Kerkebogten

Jaarprogramma Amusement RSZK Kerkebogten. 1 Amusement RSZK Kerkebogten Amusement Welzijn Mei Jaarprogramma Amusement 1 Amusement Amusement Welzijn Mei Betekenis pictogrammen Betekenis iconen: Spel Muziek/theater Winkel Verwen Cliënten die in de RSZK woonzorgcentra wonen hebben

Nadere informatie

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk.

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. We gedenken vanavond Ramón Smits Alvarez. We staan stil bij zijn leven, we staan stil

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Welkom in de Open Hof

Welkom in de Open Hof Welkom in de Open Hof Opw. 616 Gez. 434: 1, 2, 5 Ps51: 5 El 458 Opw. 411 Gez. 182: 1, 2, 6 Gez. 44: 1, 2, 3 Genesis 29: 1-35 Mededelingen Voorganger : ds. Arie Reitsema Schriftlezing: Jan Leo de Hoop Voorbede

Nadere informatie

JEZUS VERGEEFT EN GENEEST

JEZUS VERGEEFT EN GENEEST LITURGIE voor de themadienst ter afsluiting van de VBW De bouwplaats op zondag 25 oktober 2015 om 9.30 uur in de Elimkerk te t Harde. JEZUS VERGEEFT EN GENEEST Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr.

Nadere informatie

Kortingen voor cursisten van de Lindenberg

Kortingen voor cursisten van de Lindenberg Kortingen voor cursisten van de Lindenberg Seizoen 2015-2016 1 Nijmegen, juli 2015 Cursisten van de Lindenberg hebben een streepje voor bij verschillende podia en winkels in Nijmegen. Op vertoon van hun

Nadere informatie

Kortingen voor cursisten van de Lindenberg

Kortingen voor cursisten van de Lindenberg Kortingen voor cursisten van de Lindenberg Seizoen 2014-2015 1 Nijmegen, juli 2014 Cursisten van de Lindenberg hebben een streepje voor bij verschillende podia en winkels in Nijmegen. Op vertoon van hun

Nadere informatie

Lignum nieuwsbrief 2013-1 1

Lignum nieuwsbrief 2013-1 1 Lignum nieuwsbrief 2013-1 1 Nieuwbrief 1 2013 Beste familie, vrienden, bekenden en andere belangstellenden van Lignum. Hierbij de eerste nieuwsbrief van 2013. Belangrijk nieuws: we hebben een nieuwe dirigent!

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen.

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. april 30 Nieuwsflits 2015 In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. Aan de ouders en verzorgers van de leerlingen van De Zuidster, Het is toch even wennen, zorgen dat er een nieuwsflits

Nadere informatie

Conservatoria Symfonieorkest

Conservatoria Symfonieorkest Beethoven Bruch Die Geschöpfe des Prometheus Brahms Benzi Symfonie nr. 2 dirigent solist Conservatoria Symfonieorkest Maastricht, Gent & Tilburg 23/25/26/27 nov 2012 Programma Beethoven Benzi dirigent

Nadere informatie

Kijk naar omhoog! 25 kinderliederen. Tekst: Frits Deubel & Bert Noteboom jr. Muziek: Bert Noteboom jr. 2e druk 2006 Uitgave: Proza Musica, Veenendaal

Kijk naar omhoog! 25 kinderliederen. Tekst: Frits Deubel & Bert Noteboom jr. Muziek: Bert Noteboom jr. 2e druk 2006 Uitgave: Proza Musica, Veenendaal Kijk naar omhoog! 25 kinderliederen Tekst: Frits Deubel & Bert Noteboom jr Muziek: Bert Noteboom jr 2e druk 2006 Uitgave: Proza Musica, Veenendaal Meer informatie over dit boek of over andere uitgaven

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2018

NIEUWSBRIEF JANUARI 2018 Opgericht 25 februari 1917inklijk erkende zangvereniging Opgericht 25 februari 2017 Gregoriussingel 38 5216 GJ s-hertogenbosch tel 073-6146001 secretaris@vughtsmannenkoor.nl www.vughtsmannenkoor.nl NIEUWSBRIEF

Nadere informatie

de gelegenheid om te ervaren wat welkom is

de gelegenheid om te ervaren wat welkom is de gelegenheid om te ervaren wat welkom is Gravenallee 12 7591 PE Denekamp T. 0541-358 045 E. gravenstate@zorggroepsintmaarten.nl de gelegenheid om te ervaren wat welkom is 02 Welkom De gelegenheid om

Nadere informatie

December. Tot dan, en pakt elkaar ondertussen allemaal ne keer goed vast! Veel liefs, de groepsleiding

December. Tot dan, en pakt elkaar ondertussen allemaal ne keer goed vast! Veel liefs, de groepsleiding December Normaal gezien beperkt dit voorwoord zich tot de nodige informatie, liefst melig geschreven en met af en toe een verwijzing naar de fratsen van de leiding. Normaal gezien doen wij als Vincies

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84 Orgelconcert Jaap de Wit Korte toelichting op het concert van 16 maart 2019 Jaap de Wit (geb. 1969) kreeg vanaf zijn 8 e jaar zijn eerste orgellessen.

Nadere informatie

Nadieh Jolyn Siekmans

Nadieh Jolyn Siekmans Vlinder, fladderend in de lucht doe je hen de groeten in jouw vlucht als je ze boven de hoogste bomen wellicht zult tegenkomen Samenkomst voor het afscheid van Nadieh Jolyn Siekmans * 9 mei 1994 17 januari

Nadere informatie

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL CHATTEN verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL Stotteren Kom op, Roy. Het is allang tijd. De leraar informatica legt een hand op Roys schouder. Maar Roy kijkt niet op of om. Hij zit achter de fijnste computer

Nadere informatie

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids Muziekvereniging Kunst Na Arbeid Malletband Vrij en Blij Hierden Informatiegids Voorwoord Kunst Muziek maken is mooi en geeft je veel plezier. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om er je beroep

Nadere informatie