KEUZE 2 CORRESPONDENTIE FINANCIËN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KEUZE 2 CORRESPONDENTIE FINANCIËN"

Transcriptie

1 KEUZE 2 CORRESPONDENTIE FINANCIËN 9 oefeningen

2 Eerste oefening Maak de analyse van een reeks betalingsverzoeken. Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de reeks betalingsverzoeken op blz in Tekstgids. Lees eerst de toelichting op blz Alle boodschappen (blz. 50 t.e.m. 54) 1. In de loop van de procedure neemt de druk op de klant geleidelijk toe. Analyseer daartoe de opmaakkenmerken van de opeenvolgende boodschappen: - Duid aan tot welke fase van de procedure elke boodschap behoort. - Benoem zo nauwkeurig mogelijk het medium dat voor elke boodschap gebruikt wordt. - Duid het tijdsinterval tussen de verschillende boodschappen aan. - Benoem zo exact mogelijk de zender van elke boodschap. - Duid in de laatste boodschap twee opmaakkenmerken aan die duidelijk maken dat het nu echt menens wordt. Eerste rappel (blz. 50) 1. Benoem met één woord het praktische voordeel voor de zender van een voorgedrukte standaardkaart. 2. Verklaar waarom een voorgedrukte tekst bijdraagt tot het onpersoonlijke karakter van de boodschap. 3. Duid vier opmaakkenmerken aan die dat onpersoonlijke karakter nog versterken. 4. Welke zin in de eerste alinea getuigt van goodwill tegenover de lezer? 5. In welk opzicht getuigt ook de tweede alinea van goodwill tegenover de lezer? 6. Verklaar waarom de formulering van het onderstaande alternatief voor de eerste zin niet past bij een eerste rappel. Uit de controle van onze boekhouding blijkt dat u de bovenstaande factuur nog altijd niet voldaan hebt. Tweede rappel (blz. 51) 1. Welk opmaakkenmerk verraadt dat deze brief een standaardtekst is? 2. Welke techniek werd gehanteerd om deze standaardboodschap de opmaak van een gepersonaliseerde brief te verlenen? 3. Duid drie zinnen aan die verantwoordelijk zijn voor de vriendelijke toonzetting. 4. Welk briefdeel versterkt nog die vriendelijke toonzetting?

3 Eerste aanmaning (blz. 52) 1. Welk opmaakkenmerk verraadt dat ook deze brief een standaardtekst is? 2. De toonzetting van deze brief is ietwat scherper dan in de rappels: - Aan welk inhoudelijk element in de eerste alinea merk je dat? - Aan welke woordgroep in de kern merk je dat? 3. Duid in de brieftekst twee goodwillelementen aan. 4. Formuleer je kritiek bij de formulering en de inhoud van het onderstaande alternatief voor de onderwerpsaanduiding. onbetaalde factuur van 15 maart Tweede aanmaning (blz. 53) 1. Uit welk formuleringskenmerk (perspectiefkeuze) blijkt dat de algemeen directeur zich nu persoonlijk met de zaak gaat bemoeien? 2. Welk inhoudelijk element in de eerste alinea zorgt ook in deze brief voor een wat scherpere toonzetting? 3. Welk expressief element verwerkt de briefschrijver in de aanleiding? 4. Met welk indirect argument om te betalen verklaart de briefschrijver zijn gevoel? 5. Met welk goodwillelement verklaart de briefschrijver zijn gevoel? 6. Welke reden van niet-betaling suggereert de briefschrijver in de kern van de brief? 7. Door welk inhoudelijk element klinkt het betalingsverzoek in deze brief strikter dan in de voorgaande boodschappen? 8. Met welke maatregel wordt gedreigd in de toelichting? 9. Met welk inhoudelijk element probeert de briefschrijver te voorkomen dat de klant zich het slachtoffer gaat wanen van een louter willekeurige behandeling? 10. Hoewel de klant duidelijk onder druk gezet wordt, blijft de briefschrijver de nodige aandacht besteden aan goodwill. Duid alle goodwillelementen in de brief aan. 11. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de tweede zin van de tweede alinea: - Welke verschillen stel je vast tussen de formulering (zinstype, woordgebruik) van de originele en de alternatieve zin? - Welke zin vind je het best passen? - Verklaar je antwoord op de vorige vraag. Waarschijnlijk hebt u dus financiële problemen. 12. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de derde zin van de derde alinea: - Welk perspectief hanteert de briefschrijver in de bijzin van de originele versie? - Welk perspectief hanteert de briefschrijver in de bijzin van het alternatief? - Welk perspectief vind je het best passen? Verklaar je antwoord op de vorige vraag. Op die manier voorkomt u dat wij, overeenkomstig onze algemene verkoopsvoorwaarden, vanaf 1 juni een maandelijkse debetrente van 1 % aan

4 Dreigbrief (blz. 54) 13. Welk expressief element verwerkt de briefschrijver in de aanleiding? 14. Door welk inhoudelijk element klinkt het betalingsverzoek nog strikter dan in de vorige brieven? 15. Met welke maatregel wordt gedreigd in de toelichting? 16. Duid alle goodwillelementen in de brief aan. 17. Beantwoord de volgende vragen over het onderstaande alternatief voor de eerste zin van de tweede alinea: - Wat is het enige verschil in formulering tussen beide versies? - Welke expressieve waarde heeft dat ene woord, m.a.w. welk gevoel drukt de briefschrijver daarmee uit? - Welke versie ondersteunt het best de expressieve waarde van de eerste alinea? Zoals aangekondigd in de brief van 16 juni, verhogen wij het factuurbedrag met 264 euro debetrente.

5 Tweede, derde en vierde oefening Maak de 3 reconstructieoefeningen (betalingsverzoeken) Opdracht 1 De kantoordirecteur van een lokaal bankfiliaal verzoekt een klant het negatieve saldo op de spaarrekening aan te zuiveren. Reconstrueer de tekst van de betalingsherinnering en schrijf de brieftekst uit met een gepaste alineaverdeling. 1. Mocht u ondertussen uw rekening al aangezuiverd hebben, beschouw deze brief dan als onbestaande. 2. Wij danken u alvast voor de aandacht die u aan deze brief zult schenken. 3. Wij zijn er evenwel van overtuigd dat dit een zuiver toevallige situatie is. 4. Wilt u zo vlug mogelijk uw rekening regulariseren? 5. Wij wensen er uw aandacht op te vestigen dat uw rekening met nummer een negatief saldo vertoont van ,69 euro, hoewel u geen krediet toegestaan werd. 6. De wet op het consumentenkrediet laat immers niet toe de huidige situatie te laten voortbestaan. Opdracht 2 Een zelfstandige heeft op de jaarlijkse vervaldag de premie voor zijn bedrijfspolis niet betaald. De verzekeringsmakelaar schrijft een betalingsverzoek. Reconstrueer de brieftekst en schrijf hem uit met een gepaste alineaverdeling. 1. Wilt u het premiebedrag onmiddellijk betalen? 2. Als het gaat om een polis waarbij een verzekeringsbewijs hoort, ontvangt u dat zodra ik de betaling ontvangen heb. 3. Ik stel vast dat het premiebedrag van 121,27 euro dat u verschuldigd bent, onbetaald is gebleven. 4. Ik ben er zeker van dat u voor een snelle regeling zorgt. 5. U kunt de betaling het best doen met het bijgaande betalingsformulier. 6. Als u recent het premiebedrag betaald hebt, dient u uiteraard geen rekening te houden met deze brief. 7. Dat geldt trouwens als bewijs van betaling. Opdracht 3 Ondanks verschillende rappels blijft de spaarrekening van een klant een negatief saldo vertonen (zie opdracht 1). De kantoordirecteur van het bankfiliaal schrijft een dreigbrief. Reconstrueer de brieftekst en schrijf hem uit met een gepaste alineaverdeling. 1. Wij kunnen uw stilzwijgen niet anders interpreteren als een weigering om mee te werken. 2. Wij hopen dat u ons niet dwingt tot de bovengenoemde maatregel. 3. Ook onze uitnodiging om met ons telefonisch contact op te nemen, bleef onbeantwoord. 4. Zuivert u binnen de week de onregelmatige debetstand van uw rekening aan. 5. U hebt nog altijd niet gereageerd op onze verschillende rappelbrieven. 6. We hebben besloten om onmiddellijk al uw verbintenissen bij onze bank in te vorderen. 7. Op die manier voorkomt u dat uw dossier doorgestuurd wordt naar ons incassobureau.

6 Vijfde oefening Maak de reconstructieoefening (taakopdracht) Een bedrijf geeft het dossier van een niet-betalende klant in handen van een advocaat. Reconstrueer de tekst van de taakopdracht en schrijf de brieftekst uit met een gepaste alineaverdeling. Zorg, waar mogelijk, voor een puntsgewijze presentatie. 1. Bij voorbaat dank. 2. Wilt u de nodige stappen ondernemen om het openstaande bedrag te innen? 3. We zouden het op prijs stellen, als u ons op de hoogte houdt van het verloop van deze zaak. 4. De bovengenoemde klant heeft na verschillende aanmaningen nog altijd niet betaald. 5. Als bijlage vindt u een kopie van factuur nr. 63 en een kopie van onze betalingsherinneringen. 6. Het openstaande saldo bedraagt euro: factuur nr. 63 voor een bedrag van euro, een schadevergoeding van 390 euro, een debetrente van 61 euro. Zesde oefening Maak de reconstructieoefening (verzoek om domiciliëring) Reconstrueer de tekst van het verzoek om domiciliëring en schrijf de brieftekst uit met een gepaste alineaverdeling. Onderstreep in de brieftekst ook twee gepaste blikvangers. 1. Hebt u vragen over de domiciliëring? 2. We willen u alvast bedanken omdat u ons daarbij wilt helpen. 3. U zult het zeker waarderen dat wij ernaar streven ook in de toekomst uw premie zo laag mogelijk te houden. 4. Door deze eenvoudige bijdrage behoudt u alle rechten op onze waarborgen -volgens de statuten zijn alle leden verplicht om hun premie te domiciliëren- en mag u een verbeterde service verwachten. 5. U kunt haar bereiken tijdens de kantooruren onder het nummer (09) Daarom stellen we u voor om uw premie via domiciliëring te betalen. 7. Sinds 20.. is uw ziekenfondspremie niet meer verhoogd. 8. We willen het u graag gemakkelijk maken. 9. Dankzij een doorgedreven kostenbeheersing kunt u blijven rekenen op een slagvaardig ziekenfonds. 10. Het volstaat dat u het ingesloten formulier invult en uiterlijk 28 maart aan uw financiële instelling bezorgt. 11. Die doelstelling veronderstelt dat wij onze administratieve kosten zo laag mogelijk houden. 12. Mevrouw Natacha De Cock zal u graag de nodige inlichtingen geven.

7 Zevende oefening Maak de redactieoefening (dienstmededeling gunstig nieuws) Wat is de situatie? (achtergrondinformatie) - De medewerkers van VTF, een koepelorganisatie die de belangen van de textielsector behartigt, moeten dikwijls op stap. Ze wonen vergaderingen bij van de sectorcommissie, bezoeken aangesloten leden in heel Vlaanderen enz. De medewerkers zijn daarvoor aangewezen op eigen vervoer; een bedrijfsauto hebben ze niet. Ze krijgen per kwartaal een vergoeding van 15 eurocent per kilometer. Die vergoeding is al meer dan vijf jaar dezelfde. Onlangs hebben de medewerkers een voorstel ingediend om de vergoeding op te trekken. Ze hebben geen bedrag vooropgezet. Wie ben ik? (zender) - Ro De Ridder, directeur van VTF. Wat wil ik bereiken? (doel) - De medewerkers op de hoogte brengen van de gunstige beslissing van de directievergadering. Voor wie schrijf ik? (doelgroep) - Alle medewerkers van VTF. Hoe presenteer ik mijn boodschap? (kanaal en medium) - Een dienstmededeling. Met welke praktische informatie moet ik rekening houden? (randvoorwaarden) - Datering: 2 december. Over welke ideeën en informatie beschik ik? (inhoud) - Tijdens de laatste vergadering is een verhoging van de kilometervergoeding goedgekeurd. - De vergoeding wordt verhoogd van 15 eurocent naar 30 eurocent per kilometer. - Zoals voorheen geldt de vergoeding voor elk type auto. - De formulieren voor terugbetaling blijven dezelfde. - De terugbetaling van de kilometervergoeding gebeurt voortaan maandelijks i.p.v. per kwartaal. - De onkostendeclaratie van de voorbije maand moet voor de tweede van elke maand bij de Dienst Boekhouden ingediend zijn. - De nieuwe regeling gaat in op 1 januari.

8 Achtste oefening Maak één van de onderstaande drie redactieoefeningen (prijsaanvraag) Opdracht 1 Wat is de situatie? (achtergrondinformatie) - Makelaarskantoor Serclaes (Terlinden 28c in 3320 Hoegaarden) neemt vanaf 1 maart zijn intrek in bedrijvencentrum Westrand in Hoegaarden. Ilse Serclaes, eigenaar van het kantoor, verneemt dat de firma s in het bedrijvencentrum, doorgaans tot hun tevredenheid, voor het onderhoud van de eigen lokalen een beroep doen op Schoonmaakbedrijf Glashelder. De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes (bv. receptie, toiletten, gangen) berust bij het centrum zelf. Wie ben ik? (zender) - Makelaar Ilse Serclaes. Wat wil ik bereiken? (doel) - De lezer aanzetten tot het uitbrengen van een offerte voor schoonmaakwerkzaamheden. Voor wie schrijf ik? (doelgroep) - Schoonmaakbedrijf Glashelder (Spoorweglaan 44 in 3300 Tienen). Hoe presenteer ik mijn boodschap? (kanaal en medium) - Een maatwerkbrief. Met welke praktische factoren moet ik rekening houden? (randvoorwaarden) - Datering: 16 januari. Over welke ideeën en informatie beschik ik? (inhoud) - Kenmerk: IS/pa/03. - Bij het onderhoud van de werkruimte denkt Serclaes aan werkzaamheden zoals meubilair afstoffen, de vloerbedekking reinigen, de ramen poetsen. - Serclaes wenst een offerte te ontvangen tegen eind volgende week. - Serclaes wenst te weten hoeveel tijd elke onderhoudsbeurt in beslag neemt. - Serclaes wenst te weten wat de kostprijs is. - Serclaes wenst dat het onderhoud gebeurt buiten de openingsuren. - Serclaes wenst dat het onderhoud 1 keer per week gebeurt. - De openingsuren van het kantoor zijn: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 16 uur en woensdag en zaterdag van 9 tot 13 uur. - De werkruimte bestaat uit vier lokalen: drie kantoren en een keukeneenheid. - In elk lokaal is er één raam. - De vloerbedekking is een gemakkelijk te onderhouden kunststof. - De werkzaamheden in het kantoor hebben een zuiver administratief karakter. - Bij de brief wordt een gedetailleerde plattegrond gevoegd.

9 Opdracht 2 Wat is de situatie? (achtergrondinformatie) - Bvba Decorama (Pelgrimstraat 25 in 2400 Mol) is een groothandel in interieurverzorging. De brand- en diefstalverzekering van de groothandel bereikt over 6 maanden de eindvervaldag. Omdat de groothandel niet echt tevreden is over de service van de verzekeraar, wenst directeur Ignace Meersman een nieuwe polis af te sluiten bij een andere maatschappij. Wie ben ik? (zender) - Ignace Meersman, directeur van bvba Decorama. Wat wil ik bereiken? (doel) - De lezer aanzetten tot het uitbrengen van een concurrentiële offerte voor een brand- en diefstalverzekering. Voor wie schrijf ik? (doelgroep) - Verzekeringsmaatschappij AGF Belgium Insurance nv (Lakensestraat 35 in 1000 Brussel). Hoe presenteer ik mijn boodschap? (kanaal en medium) - Een maatwerkbrief. Met welke praktische factoren moet ik rekening houden? (randvoorwaarden) - Datering: 26 september.

10 Over welke ideeën en informatie beschik ik? (inhoud) - Kenmerk: IM/agf/ De voorkeur van Meersman gaat uit naar AGF Belgium. - De keuze voor AGF Belgium als nieuwe verzekeraar staat nog niet helemaal vast. - Over de service van AGF Belgium heeft Meersman bij diverse handelsrelaties al heel wat positieve geluiden opgevangen. - Meersman wenst de voorwaarden te kennen voor een brand- en diefstalverzekering voor de bedrijfsgebouwen. - Meersman wenst binnen de week een antwoord te ontvangen. - Meersman hoopt op een concurrentieel voorstel. - De bedrijfsgebouwen zijn het eigendom van de onderneming. - De bedrijfsgebouwen zijn 10 jaar oud en vertonen geen uitzonderlijke slijtage. - De waarde van de bedrijfsgebouwen met inboedel bedraagt euro. - De gemiddelde voorraad heeft een waarde van euro. - Er zijn geen open vuurhaarden in het gebouw, want er is centrale verwarming. - Bij het optrekken van het gebouw werd met brandpreventie rekening gehouden (brandblusapparaten, nooduitgangen, brandvrije materialen enz.). - Het verlies door kruimeldiefstallen bedraagt jaarlijks ongeveer 750 euro. - Meersman veronderstelt dat het bezoek van een verzekeringsinspecteur nodig is om de voorwaarden exact te bepalen. - Als het bezoek van een inspecteur nodig is, dan moet de verzekeraar met Meersman telefonisch contact opnemen om een concrete afspraak te maken voor het bezoek van de inspecteur. - Meersman is tijdens de kantooruren altijd telefonisch bereikbaar onder het nummer

11 Opdracht 3 Wat is de situatie? (achtergrondinformatie) - De nv Labotechnics (Hoogboomstraat 33a in 2620 Hemiksem) produceert allerlei hoogtechnologische toestellen voor gebruik in ziekenhuizen en laboratoria. Onlangs heeft de raad van bestuur beslist om de eigen transportdienst af te bouwen en de leveringen toe te vertrouwen aan een gespecialiseerde transportonderneming. Daarom gaat de bedrijfsleiding nu op zoek naar een vervoerfirma. Ze schrijft verschillende transportondernemingen aan om de voorwaarden te kunnen vergelijken. Wie ben ik? (zender) - Louis Versluys, hoofd van de dienst Logistiek en Distributie. Wat wil ik bereiken? (doel) - De lezer aanzetten tot het uitbrengen van een offerte voor een transportcontract. Voor wie schrijf ik? (doelgroep) - Transportbedrijf Ceuleneers (Hoogakker 35 in 2660 Hoboken). Hoe presenteer ik mijn boodschap? (kanaal en medium) - Een maatwerkbrief. Met welke praktische factoren moet ik rekening houden? (randvoorwaarden) - Datering: 14 april. - Pascale Brenders, secretaresse op de dienst Logistiek en Distributie, heeft de opdracht gekregen om de brief te schrijven en te ondertekenen in naam van Louis Versluys. Over welke ideeën en informatie beschik ik? (inhoud) - Kenmerk: LV/PB/as-9. - De nv Alvoplast uit Deurne, een van de trouwe klanten van Transportbedrijf Ceuleneers, heeft de firma aanbevolen en gewezen op de prima service en de gunstige voorwaarden. - Tot nog toe werd de distributie in de hele Benelux verzorgd door de eigen transportdienst. - Transportbedrijf Ceuleneers moet een voorstel voor een vervoersovereenkomst uitwerken. - Er moet ten minste twee keer per maand in de hele Benelux geleverd worden. - Alle toestellen worden afzonderlijk verpakt. - De kleinere toestellen (van 500 tot 1500 gram) zijn verpakt in stevige kartonnen dozen. - De grotere toestellen (van 3 tot 25 kg) zijn verpakt in houten kratten. - Bij de brief wordt een geïllustreerde catalogus gevoegd met uitvoerige technische beschrijving van alle toestellen. - Een antwoord wordt verwacht voor het einde van de maand. - Gunstige voorwaarden zijn wellicht het vertrekpunt voor een langdurige samenwerking.

12 Negende oefening Maak de redactieoefening (verzoek abonnementsvernieuwing) Wat is de situatie? (achtergrondinformatie) - De UpDate is een elektronisch tijdschrift dat alle informatie uit het Belgisch Staatsblad via een ingenieus en geregistreerd rubricerings- en opzoekingssysteem toegankelijk maakt. Het grote voordeel van De UpDate bestaat erin dat een abonnee heel wat tijd bespaart, want hij vindt binnen 10 seconden die informatie of die rubriek, die hij zoekt. Het tijdschrift wordt elke maand aan de abonnees via bezorgd. Het abonnement loopt over een kalenderjaar. Wie ben ik? (zender) - Gerrit Spaenhoven, commercieel directeur van De UpDate (Leuvensesteenweg 12, bus 12 in 1040 Brussel). Wat wil ik bereiken? (doel) - De abonnees die hun abonnement bij het begin van het jaar nog niet vernieuwd hebben, ertoe aanzetten om dit nog voor 25 januari te doen. Voor wie schrijf ik? (doelgroep) - De abonnees van De UpDate die hun abonnement bij het begin van het jaar nog niet vernieuwd hebben. Een van die abonnees is de heer Koen Tant van het zakenkantoor Tant (Gefusileerdenstraat 125b in 9300 Aalst). Hoe presenteer ik mijn boodschap? (kanaal en medium) - Een gepersonaliseerde circulaire. Met welke praktische factoren moet ik rekening houden? (randvoorwaarden) - Datering: 10 januari. Over welke ideeën en informatie beschik ik? (inhoud) - Het opsporen van informatie en wetswijzigingen in het Belgisch Staatsblad kost veel meer tijd en moeite dan in De UpDate. - Als het abonnement voor 25 januari vernieuwd is, mist de abonnee geen enkel nummer. - Het eerste nummer van het jaar komt via bij de abonnee op 30 januari. - Het abonnement kan eenvoudig vernieuwd worden via de website van De UpDate (e-tijdschrift@de.update.be). - Gerrit Spaenhoven houdt er rekening mee dat sommige abonnees hun abonnement al betaald hebben via een traditioneel overschrijvingsformulier maar dat de registratie ervan nog niet gebeurd is. Hij verzekert die abonnees dat ze geen enkel nummer zullen missen. - Omdat De UpDate 5 jaar bestaat, geeft De UpDate 10 % korting aan wie zijn abonnement vernieuwt.

Analyseformulier zakelijke brief

Analyseformulier zakelijke brief Analyseformulier zakelijke brief 1 Identificatie van de brief 1.1 zender: 1.2 naam briefschrijver: 1.3 functie briefschrijver: 2 Communicatiesituatie 2.1 briefsoort 1 : 2.2 medium: r maatwerkbrief r standaardbrief

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN HAGELSTORM 7-8-9 JUNI 2014

VEEL GESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN HAGELSTORM 7-8-9 JUNI 2014 VEEL GESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN HAGELSTORM 7-8-9 JUNI 2014 1. Vanaf wanneer kan ik een dossier bij het Rampenfonds indienen? U kan een dossier indienen vanaf de publicatie van de erkenning in het Belgisch

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door: Admicon Hypotheken en Verzekeringen. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze. Als u besluit van onze dienstverlening gebruik

Nadere informatie

Bent u ontevreden? Laat het ons weten. Wij luisteren naar u

Bent u ontevreden? Laat het ons weten. Wij luisteren naar u Bent u ontevreden? Laat het ons weten Wij luisteren naar u Uw bank, uw partner Uw partner voor al uw projecten voor nu en straks Wij luisteren naar u Als klant van BNP Paribas Fortis kiest u voor een bank

Nadere informatie

KEUZE 1 CORRESPONDENTIE BRIEVENMIX

KEUZE 1 CORRESPONDENTIE BRIEVENMIX KEUZE 1 CORRESPONDENTIE BRIEVENMIX 6 oefeningen Eerste oefening Maak één analyseoefening uit de onderstaande reeks Opdracht 1 Analyseer met behulp van de onderstaande vragen de begeleidende brief op blz.

Nadere informatie

Afspraken buiten kantoortijden zijn ook mogelijk. Voor dringende zaken buiten kantoortijden kunt u ons bereiken op 06-55150027.

Afspraken buiten kantoortijden zijn ook mogelijk. Voor dringende zaken buiten kantoortijden kunt u ons bereiken op 06-55150027. Dienstverleningsdocument Zelfverzekerd De financiële dienstverlening van ons kantoor valt onder de regelgeving van de Wet Financieel Toezicht (WFT). Wij zijn in het bezit van een vergunning die afgegeven

Nadere informatie

Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen

Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke situatie en uw persoonlijke

Nadere informatie

Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven BINNENSCHOOLSE KINDEROPVANG Huishoudelijk reglement 2012-2013 Inhoud Inhoud... 2 1. Voorwoord... 3 2. Algemeen... 4 2.1 Administratieve

Nadere informatie

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Dienst voor geneeskundige verzorging OMZENDBRIEF AAN DE RUSTOORDEN VOOR BEJAARDEN, DE RUST- EN VERZORGINSTEHUIZEN EN DE CENTRA VOOR DAGVERZORGING

Nadere informatie

Infobrochure & huishoudelijk reglement Flexibele Opvang

Infobrochure & huishoudelijk reglement Flexibele Opvang Betr vzw KINDEROPVANG t EEKHOORNTJE Infobrochure & huishoudelijk reglement Guldensporenlaan 65 3010 KESSEL-LO tel.: 016/ 25.12.77 fax: 016/ 25.20.32 e-mail: info@eekhoorntje.be INHOUD pagina 1. Medewerkers

Nadere informatie

Hartelijk dank voor uw aanvraag van een Colruyt-kaart op naam van uw organisatie.

Hartelijk dank voor uw aanvraag van een Colruyt-kaart op naam van uw organisatie. Beste klant, Hartelijk dank voor uw aanvraag van een Colruyt-kaart op naam van uw organisatie. Om uw Colruyt-kaart zo snel mogelijk te kunnen bezorgen heb ik nog enkele gegevens nodig. Gelieve daarvoor

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Van Haarlem Uw Financieel Adviseur. Strandmeer 1 3994 ZR Houten Telefoon 030-6590800 Fax 084-2273005 KvK Utrecht 30219708 Internet www.uwfinancieeladviseur.nl E-mail vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl

Nadere informatie

Consumenten informatie

Consumenten informatie Consumenten informatie Waarom ontvangt u deze informatie? U heeft een betaalachterstand bij een opdrachtgever van Lindorff. De vordering is in behandeling bij Lindorff B.V. In deze brochure leggen wij

Nadere informatie

Marktonderzoek door Significant GfK in opdracht van Flanderijn Incasso NV naar het betalingsgedrag en het gebruik van incasso bij Belgische bedrijven

Marktonderzoek door Significant GfK in opdracht van Flanderijn Incasso NV naar het betalingsgedrag en het gebruik van incasso bij Belgische bedrijven Marktonderzoek door Significant GfK in opdracht van Flanderijn Incasso NV naar het betalingsgedrag en het gebruik van incasso bij Belgische bedrijven april 2012 Opzet van het onderzoek Achtergronden Flanderijn

Nadere informatie

UWPLUS DIENSTENWIJZER

UWPLUS DIENSTENWIJZER UWPLUS DIENSTENWIJZER UWPLUS DIENSTENWIJZER OVER ONZE DIENSTVERLENING Op grond van de Wet Financieel Toezicht zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een overeenkomst onderstaande informatie

Nadere informatie

IN EEN WERELD IN VERANDERING,

IN EEN WERELD IN VERANDERING, IN EEN WERELD IN VERANDERING, BENT U ONTEVREDEN? LAAT HET ONS WETEN Wij luisteren naar u De bank voor een wereld in verandering 5 UW PARTNER voor al uw projecten voor nu en straks 5 U KREEG NIET wat u

Nadere informatie

Vak bestemd voor administratie. 1. Welke toelage wenst u aan te vragen? 2. Gegevens indien aanvrager natuurlijk persoon

Vak bestemd voor administratie. 1. Welke toelage wenst u aan te vragen? 2. Gegevens indien aanvrager natuurlijk persoon Vak bestemd voor administratie Dossiernummer:... Aanvraag:... Aanvraagformulier toelage renovatie handelspanden Met dit formulier dient u een aanvraag in voor het verkrijgen van een toelage voor de renovatie

Nadere informatie

Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven. Huishoudelijk reglement 2013-2014

Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven. Huishoudelijk reglement 2013-2014 Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven 016 27 26 39 BINNENSCHOOLSE KINDEROPVANG Huishoudelijk reglement 2013-2014 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Algemeen... 4 2.1 Administratieve

Nadere informatie

Registratie bij de Autoriteit Financiële Markten Heddema Verzekeringen is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12006728.

Registratie bij de Autoriteit Financiële Markten Heddema Verzekeringen is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12006728. DIENSTENWIJZER Welkom bij Heddema Verzekeringen U heeft de zorg voor uw verzekering en/of andere financiële voorziening aan ons kantoor toevertrouwd. U kunt ervan overtuigd zijn dat uw belangen bij ons

Nadere informatie

REG. Hoogrendementsbeglazing. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie.

REG. Hoogrendementsbeglazing. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie. REG 2014 REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen Hoogrendementsbeglazing Een premie aanvragen in 5 stappen 1. Lees aandachtig de algemene voorwaarden en de actievoorwaarden. 2. Vul het aanvraagformulier

Nadere informatie

Op diensten van Advocaat moeten voortaan BTW betaald

Op diensten van Advocaat moeten voortaan BTW betaald Op diensten van Advocaat moeten voortaan BTW betaald Inhoud Begin juli besliste de federale regering dat op de diensten van een advocaat btw moet worden betaald. Wat zijn de praktische gevolgen als u in

Nadere informatie

A A N S LU I T I N G S F O R M U L I E R J U R I D I S C H E A C T I E I N F O G I D S/REG I O G I D S

A A N S LU I T I N G S F O R M U L I E R J U R I D I S C H E A C T I E I N F O G I D S/REG I O G I D S A A N S LU I T I N G S F O R M U L I E R J U R I D I S C H E A C T I E I N F O G I D S/REG I O G I D S W A T M O E T U D O E N O M A A N T E S L U I T E N? U zal hieronder enkele formulieren vinden die

Nadere informatie

Hoe vul ik een schadeaangifte in?

Hoe vul ik een schadeaangifte in? Hoe vul ik een schadeaangifte in? Inhoud Wat te doen bij een schadegeval?... 2 Algemene richtlijnen... 2 Aangifte doen bij KLJ Nationaal... 2 Richtlijnen van KBC-verzekeringen... 2 Enkele belangrijke tips...

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Hypotheek Advies Kantoor is een handelsnaam van Financiën Winkel B.V.

Dienstenwijzer. Hypotheek Advies Kantoor is een handelsnaam van Financiën Winkel B.V. Dienstenwijzer Wie zijn wij? Financiën Winkel B.V. handelt onder de naam Hypotheek Advies Kantoor en is gevestigd te Helmond. Het postadres van de onderneming is Postbus 137, 5730 AC Mierlo. U kunt ons

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijzondere bijstand 2016 - kort

Aanvraagformulier bijzondere bijstand 2016 - kort Aanvraagformulier bijzondere bijstand 2016 - kort Dit korte formulier is alleen bedoeld voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen van WIL of voor mensen die afgelopen jaar een bijzondere bijstand

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Al Barzag Dijkshoornseweg 211 2614 KC Delft. T: 085 0290037 E: info@albarzag.nl W: www.albarzag.nl. Publicatie 22 oktober 2015

Dienstenwijzer. Al Barzag Dijkshoornseweg 211 2614 KC Delft. T: 085 0290037 E: info@albarzag.nl W: www.albarzag.nl. Publicatie 22 oktober 2015 Dienstenwijzer Al Barzag Dijkshoornseweg 211 2614 KC Delft T: 085 0290037 E: info@albarzag.nl W: www.albarzag.nl Publicatie 22 oktober 2015 Pagina 1 van 6 Geachte relatie, De overheid hecht aan een goede

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie Ons is gespecialiseerd in financiële dienstverlening. Graag laten wij u onze werkwijze zien. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Wij geloven namelijk dat

Nadere informatie

BESTION ADVIESGROEP. Service Abonnement

BESTION ADVIESGROEP. Service Abonnement BESTION ADIESGROEP Service Abonnement BESTION ADIESGROEP Service-Abonnementen particulier Abonnement: BASIS GEMAK ROYAAL Per maand: Basisservice Tijdens kantoortijden telefonisch bereikbaar Onbeperkt bereikbaar

Nadere informatie

Aanmaning tot betaling (niet aangetekend)

Aanmaning tot betaling (niet aangetekend) Brieven & Contracten voor zelfstandige ondernemers Aanmaning en inning van facturen Aanmaning tot betaling (niet aangetekend) Een klant betaalt niet. Hoe wijst u hem op een commercieel gezien vriendelijke

Nadere informatie

A renovatie van de voorgevel B verfraaiing van de commerciële ruimte C beide. eigenaar van het pand

A renovatie van de voorgevel B verfraaiing van de commerciële ruimte C beide. eigenaar van het pand Vak bestemd voor administratie Dossiernummer:... Aanvraagdatum:... Aanvraagformulier toelage renovatie handelspanden Met dit formulier dient u een aanvraag in voor het verkrijgen van een toelage voor de

Nadere informatie

Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven. Huishoudelijk reglement

Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven. Huishoudelijk reglement Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven BINNENSCHOOLSE KINDEROPVANG Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement vzw Kinderopvang Leuven Inhoud 1. Voorwoord... 3

Nadere informatie

3.3 Schrijfdoel en publiek bepalen In deze paragraaf oefen je met de schrijfstrategieën schrijfdoel en publiek bepalen.

3.3 Schrijfdoel en publiek bepalen In deze paragraaf oefen je met de schrijfstrategieën schrijfdoel en publiek bepalen. EN_interventie_werkboek_niv4_201 27-6-201 15:01 Pagina 125 Fase. Schrijfdoel en publiek bepalen In deze paragraaf oefen je met de schrijfstrategieën schrijfdoel en publiek bepalen. Taalgebruik Als je een

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In dit document leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens

Nadere informatie

Wij zijn verplicht u deze informatie te geven voordat u een complex product aanschaft.

Wij zijn verplicht u deze informatie te geven voordat u een complex product aanschaft. Informatie Dienstverlening Voor cliënten van Duys Financiële Diensten 01-03-2013 Duys Financiële Diensten Wim Duys Deel 1 Dienstverleningsdocument Versie 2013.03.01 Deel 2 Dienstenwijzer Versie 2013.03.01

Nadere informatie

1.2 Klant: degene die lessen en of workshops of cursussen volgt of wenst te volgen bij Yogacentrum Innerwork.

1.2 Klant: degene die lessen en of workshops of cursussen volgt of wenst te volgen bij Yogacentrum Innerwork. ALGEMENE VOORWAARDEN Yogacentrum Innerwork Geldig vanaf 01-07-2012 1. Definities 1.1 Yogacentrum Innerwork: hierna ook te noemen 'YI', gevestigd te Haarlem, Helmlaan 64, 2015 LG, geregistreerd bij de Kamer

Nadere informatie

Mobiel bellen aan uitzonderlijke voorwaarden van Mobistar

Mobiel bellen aan uitzonderlijke voorwaarden van Mobistar Mobiel bellen aan uitzonderlijke voorwaarden van Mobistar Beste brandweerman, De directie van de Brandweervereniging Vlaanderen (BVV) heeft een uniek aanbod voor de leden van het BVV. In samenwerking met

Nadere informatie

LensOn s verkoopvoorwaarden

LensOn s verkoopvoorwaarden LensOn s verkoopvoorwaarden De algemene verkoopvoorwaarden zijn van toepassing op de aankoop van contactlenzen en accessoires door u als eindverbruiker. Wij sturen u graag een exemplaar van deze voorwaarden

Nadere informatie

8 Registratie voor een uitnodiging

8 Registratie voor een uitnodiging 8 Registratie voor een uitnodiging Om formeel aan een uitnodiging te kunnen deelnemen, moet u zich daarvoor registreren. Hiertoe dient u uw bedrijfsgegevens in te vullen. Indien u persoonlijk aan een uitnodiging

Nadere informatie

Uittreksel uit de algemene voorwaarden van de ondernemingen van de Groep Rossel

Uittreksel uit de algemene voorwaarden van de ondernemingen van de Groep Rossel Uittreksel uit de algemene voorwaarden van de ondernemingen van de Groep Rossel De integrale versie van de algemene voorwaarden van de ondernemingen van de Groep Rossel is beschikbaar op volgende website:

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Adviescentrum EverCare Eindhoven V.O.F., Fransebaan 590 a-c, 5627 JM Eindhoven.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Adviescentrum EverCare Eindhoven V.O.F., Fransebaan 590 a-c, 5627 JM Eindhoven. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Adviescentrum EverCare Eindhoven V.O.F., Fransebaan 590 a-c, 5627 JM Eindhoven. Wij willen ons graag aan u voorstellen

Nadere informatie

Incassodiensten. Wuite Recherche en Incasso. De Factorij 47F 1689 AK ZWAAG T 0229 24 7758 F 0229 29 9277

Incassodiensten. Wuite Recherche en Incasso. De Factorij 47F 1689 AK ZWAAG T 0229 24 7758 F 0229 29 9277 Wuite Recherche en Incasso De Factorij 47F 1689 AK ZWAAG T 0229 24 7758 F 0229 29 9277 E info@wuitereni.nl I www.wuiterechercheenincasso.nl Incassodiensten Versie 5.1 8 januari 2013 Wuite Recherche en

Nadere informatie

Portfolio Advice. Uw beleggings-gps ondersteunt u bij elke beleggingskeuze, bij elke beslissing FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ.

Portfolio Advice. Uw beleggings-gps ondersteunt u bij elke beleggingskeuze, bij elke beslissing FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Portfolio Advice Uw beleggings-gps ondersteunt u bij elke beleggingskeuze, bij elke beslissing FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Met Portfolio Advice beschikt u over een heuse beleggings-gps Voor een

Nadere informatie

Knowledge Communication VOF

Knowledge Communication VOF Algemene Voorwaarden Knowledge Communication V.O.F. (KvK 3905 8012) met afdelingen: Verhoeven Language Institute (talen opleidingen) en Mathematics Matters (exacte opleidingen) Definities: Knowledge Communication

Nadere informatie

Aalst, 14 oktober 2014 dr. Bengt Verbeeck - HoGent

Aalst, 14 oktober 2014 dr. Bengt Verbeeck - HoGent Aalst, 14 oktober 2014 dr. Bengt Verbeeck - HoGent Invordering onbetaalde schoolrekeningen Welke stappen? resultaten? alternatieven? Betwisting schoolkosten Beginsel van kosteloosheid Beginsel van kostenbeheersing

Nadere informatie

Aangifte van ongeval KLEEF HIER GELE KLEVER. Ruimte voorbehouden voor het ziekenfonds. Type: GR A INT. I Identificatiegegevens van het slachtoffer

Aangifte van ongeval KLEEF HIER GELE KLEVER. Ruimte voorbehouden voor het ziekenfonds. Type: GR A INT. I Identificatiegegevens van het slachtoffer Aangifte van ongeval CHRISTELIJKE MUTUALITEIT Ruimte voorbehouden voor het ziekenfonds dossiernummer: Type: GR A INT I Identificatiegegevens van het slachtoffer 1. Naam en voornaam... Straat... nummer/bus...

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder vergunningnummer:

Dienstenwijzer. Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder vergunningnummer: Dienstenwijzer Informatie over onze dienstverlening Wij maken graag heldere afspraken met u over onze dienstverlening en de bijbehorende kosten. In deze brochure leest u daar meer over. Wij gaan hierbij

Nadere informatie

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT Monitoraat op maat Academisch Nederlands 1 EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT De communicatie tussen een student en een docent verloopt vaak per e mail. Een groot voordeel van het medium is namelijk de

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens De

Nadere informatie

Groep S - KinderBijslag V.Z.W.

Groep S - KinderBijslag V.Z.W. Groep S - KinderBijslag V.Z.W. Kinderbijslagfonds voor werknemers Behandeld door : Fax: P.C.R.: 000-0094382-01 ONZE REFERENTIES:... (te vermelden in alle briefwisseling a.u.b.) Groep S - Fonsnylaan (4de

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER. Informatie over onze dienstverlening. Naam en adres. Aard van onze dienstverlening

DIENSTENWIJZER. Informatie over onze dienstverlening. Naam en adres. Aard van onze dienstverlening DIENSTENWIJZER Informatie over onze dienstverlening Naam en adres Onze gegevens zijn als volgt: Berends & Slump b.v. Hoofd- en advieskantoor Twello Duistervoordseweg 49 7391 CB Twello Telefoon 0571-27

Nadere informatie

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN niveau B1 tijdsduur: 120 minuten Deel 1: Zinnen afmaken 15 opdrachten Maak de zinnen af: 1. Het is in de vakantie

Nadere informatie

Budgetplan Algemene Voorwaarden

Budgetplan Algemene Voorwaarden Budgetplan Uw veiligheid, onze zorg. www.baloise.be 2 Budgetplan Inhoud I. 3 Mandaat Baloise Insurance Deelnemende polissen Voorwaarden Aanvang Budgetplan Inning Toekenning van reeds betaalde sommen Voorbeeld

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Definitieve versie, 03-09-2010 Noordstad Hypotheken BV Den Helder Inleiding Dit Dienstverleningsdocument wordt u aangeboden door het team van Noordstad Hypotheken BV te Den Helder.

Nadere informatie

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden.

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden. CP26 rapporteren Als u in Nederland in de Handel & Dienstverlening werkt, bijvoorbeeld in een winkel of op een kantoor, moet u doorgeven aan uw baas en/of uw collega wat u gedaan heeft en wat er nog moet

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In dit document leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens

Nadere informatie

Deze overeenkomst heeft tot doel de modaliteiten voor die toegangsmachtiging te regelen.

Deze overeenkomst heeft tot doel de modaliteiten voor die toegangsmachtiging te regelen. Pagina 1/5 Overeenkomst inzake het gebruik van DVV e-services Na kennis te hebben genomen van deze overeenkomst, gelieve de bepalingen ervan te aanvaarden door de ontbrekende gegevens in te vullen en dit

Nadere informatie

Concentra Selfservice. Veel gestelde vragen 1 ALGEMEEN... 3. Welke internet browser gebruiken?... 3 2 REGISTRATIE EN MIJN KLANTGEGEVENS...

Concentra Selfservice. Veel gestelde vragen 1 ALGEMEEN... 3. Welke internet browser gebruiken?... 3 2 REGISTRATIE EN MIJN KLANTGEGEVENS... Concentra Selfservice Veel gestelde vragen 1 ALGEMEEN... 3 Welke internet browser gebruiken?... 3 2 REGISTRATIE EN MIJN KLANTGEGEVENS... 4 Mijn straat is niet gekend... 4 De knop bevestig postcode werkt

Nadere informatie

SCHULDSALDOVERZEKERING TIJDELIJKE VERZEKERING OVERLIJDEN Rechtspersoon (IPT, BLV) Onderschrijvingsformulier

SCHULDSALDOVERZEKERING TIJDELIJKE VERZEKERING OVERLIJDEN Rechtspersoon (IPT, BLV) Onderschrijvingsformulier SCHULDSALDOVERZEKERING TIJDELIJKE VERZEKERING OVERLIJDEN Rechtspersoon (IPT, BLV) Onderschrijvingsformulier Tussenpersoon: Naam: Nr agent CRELAN Bank Nr producent CRELAN INSURANCE: E-mail: FSMA-nr: Opmaakdatum:

Nadere informatie

Studiedag VREG 26 november

Studiedag VREG 26 november Workshop klare taal Studiedag VREG 26 november Wat kunnen we doen om brieven en brochures zo te schrijven dat de lezer begrijpt wat er staat en vindt wat hij zoekt of nodig heeft. door Karine Nicolay 014

Nadere informatie

AANVRAAG VAN EEN GEDEELTELIJKE WERKHERVATTING TIJDENS DE ARBEIDSONGESCHIKTHEID

AANVRAAG VAN EEN GEDEELTELIJKE WERKHERVATTING TIJDENS DE ARBEIDSONGESCHIKTHEID AANVRAAG TOT TOESTEMMING OM EEN ACTIVITEIT UIT TE OEFENEN TIJDENS EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEID (Werknemersregeling) Bezorg ons dit formulier ingevuld terug voor uw werkhervatting AANVRAAG VAN EEN GEDEELTELIJKE

Nadere informatie

Dienstenwijzer. 1. Ons kantoor

Dienstenwijzer. 1. Ons kantoor Dienstenwijzer U bent van plan de zorg voor uw voorziening(en) toe te vertrouwen aan ons kantoor, of heeft reeds een of meer voorziening(en) toevertrouwd aan ons kantoor. U kunt ervan overtuigd zijn dat

Nadere informatie

Tenzij anders aangegeven gaat het altijd om 1 exemplaar van het genoemde artikel.

Tenzij anders aangegeven gaat het altijd om 1 exemplaar van het genoemde artikel. VERKOOPSVOORWAARDEN Algemene Verkoopvoorwaarden Art. 1. Toepassing van de Algemene Verkoopvoorwaarden Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke koop-verkoopovereenkomst door een bezoeker van

Nadere informatie

Info Parkeerkaart voor personen met een beperking

Info Parkeerkaart voor personen met een beperking Info Parkeerkaart voor personen met een beperking Hoe kan ik een parkeerkaart voor personen met een beperking aanvragen? U kunt de parkeerkaart aanvragen: - bij voorkeur door gebruik te maken van het contactformulier

Nadere informatie

Samenaankoop voor beginners

Samenaankoop voor beginners 4. Zelfde groot voordeel vanaf 500 liter Samenaankoop voor beginners Begin april 2008 betaalden we voor 1 liter stookolie 0,8238 euro! Een historisch record. Wie kan dat nog betalen? Tientallen kwb-afdelingen

Nadere informatie

VERKLARING t.b.v. GARANTIESTELLING DOOR CARDIF (ondertekening door adviseur)

VERKLARING t.b.v. GARANTIESTELLING DOOR CARDIF (ondertekening door adviseur) VERKLARING t.b.v. GARANTIESTELLING DOOR CARDIF (ondertekening door adviseur) Van: N.I.A. Hypotheken B.V. Relatienummer bij Cardif: 1729 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN RECHTSBIJSTAND

ALGEMENE VOORWAARDEN RECHTSBIJSTAND ALGEMENE DEFINITIES Verzekeringsnemer Verzekerde Verzekeraar Contract Schadegeval De natuurlijke of rechtspersoon die het contract sluit, verder u genoemd. Iedere persoon die beroep kan doen op de waarborgen,

Nadere informatie

Verzekeren Met advies. Goed om te weten

Verzekeren Met advies. Goed om te weten Verzekeren Met advies Goed om te weten Zoekt u de juiste verzekering, voor uzelf, voor uw bedrijf of voor uw personeel? De ING helpt u daar graag bij. In deze Dienstenwijzer Verzekeren leest u wie wij

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDCUMENT HET AGI HUYS BV - VERSIE KTBER 2013 - Inleiding ns kantoor hecht aan een goede voorlichting op het gebied van financiële dienstverlening. nze dienstverlening kan bestaan uit enkel

Nadere informatie

<<>> HOBRO Hypotheken & Assurantiën BV

<<>> HOBRO Hypotheken & Assurantiën BV Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door : Hobro Hypotheken & Assurantiën Paukenstraat 10 5402 HK Uden T 0413-251546 RABO 15.54.64.485 KvK 16059596 AFM 12008498 info@hb-hypotheek.nl www.hb-hypotheek.nl

Nadere informatie

Voorschotten op sociale uitkeringen

Voorschotten op sociale uitkeringen Versie nr.: 1 Laatste bijwerking: 18-04-2008 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een sociale uitkering? 3) Wat is een voorschot op sociale uitkeringen? 4) Wie kan aanspraak maken op een voorschot op

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE JOOST HEIJMANS ADMINISTRATIEKANTOOR

INFORMATIEBROCHURE JOOST HEIJMANS ADMINISTRATIEKANTOOR Deze brochure is bedoeld om u nader te informeren over mijn kantoor. De brochure bestaat uit de volgende 3 hoofdstukken: 1. Dienstverlening 2. Omschrijving van de werkzaamheden: Hier geef ik aan welke

Nadere informatie

G E D R A G S C O D E UNIZO HIB-LABEL

G E D R A G S C O D E UNIZO HIB-LABEL G E D R A G S C O D E UNIZO HIB-LABEL H A N D M A D E IN B E LG I U M Met het label Handmade In Belgium, hierna HIB-label, erkent UNIZO de makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten. Die

Nadere informatie

Kenmerken van de Woningverzekering. A/ Hoofdwaarborgen

Kenmerken van de Woningverzekering. A/ Hoofdwaarborgen Informatie betreffende Fortis Bank De Woningverzekering wordt gecommercialiseerd door Fortis Bank nv, Warandeberg 3, 1000 Brussel, RPR Brussel 0403.199.702, erkend verzekeringstussenpersoon (CBFA-nr. 25.879),

Nadere informatie

Fortis AG Uw verzekeringen bij uw makelaar. Autoverzekeringen. In alle zekerheid de weg op!

Fortis AG Uw verzekeringen bij uw makelaar. Autoverzekeringen. In alle zekerheid de weg op! Fortis AG Uw verzekeringen bij uw makelaar Autoverzekeringen In alle zekerheid de weg op! In onze mobiele wereld neemt de auto een belangrijke plaats in. Samen met uw familie maakt u er dan ook vaak gebruik

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN

ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN 1. Algemeen 1.1. Deze algemene verkoopsvoorwaarden zijn exclusief van toepassing op alle aanbiedingen, offertes, verkopen, leveringen en diensten van SMEG Belgium NV (hierna

Nadere informatie

Overeenkomst: Dienstencheques

Overeenkomst: Dienstencheques Overeenkomst: Dienstencheques Tussen de erkende onderneming Active Cleaning Services bvba, gevestigd Berkenlaan 2 te 1170 Watermaal Bosvoorde enerzijds en De gebruiker: (Mevrouw, de heer) Wonende.... anderzijds,

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële dienstverlening. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke

Nadere informatie

Stichting Tussen de Middag

Stichting Tussen de Middag Stichting Tussen de Middag Informatiepakket overblijven OBS Berg Schooljaar 2016 2017 Informatiebrief Overblijven op OBS Berg Schooljaar 2016-2017 Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), In deze informatiebrief

Nadere informatie

NIEUWE BTW FACTURATIE REGELS VANAF 01/01/13

NIEUWE BTW FACTURATIE REGELS VANAF 01/01/13 NIEUWE BTW FACTURATIE REGELS VANAF 01/01/13 A. Vooraf De nieuwe regels zijn ingevoerd om die conform te maken met de geldende EU BTW regels. Hieronder worden de meest ingrijpende wijzigingen vermeld. B.

Nadere informatie

Rekeningnummer: U kunt het bedrag storten op rekeningnummer:

Rekeningnummer: U kunt het bedrag storten op rekeningnummer: Rekeningnummer: U kunt het bedrag storten op rekeningnummer: Voor Nederlandse klanten met een Nederlands bankrekening nummer kunt u gebruik maken van de volgende gegevens: 7.3 F i s c a l e v o o r d e

Nadere informatie

"ALLES OVER FINDIGO" Wie zijn wij?

ALLES OVER FINDIGO Wie zijn wij? "ALLES OVER FINDIGO" Voor u ligt de dienstenwijzer van Findigo Financiële Diensten. In dit document geven wij u een zo duidelijk en compleet mogelijk beeld van elke stap van de dienstverlening die u van

Nadere informatie

James. uw persoonlijke adviseur op afstand

James. uw persoonlijke adviseur op afstand James uw persoonlijke adviseur op afstand BNP Paribas Priority biedt u een integrale dienstverlening met een persoonlijke adviseur op afstand: James. Op die manier kunnen wij u een service bieden die aangepast

Nadere informatie

Nieuwe regeling voor buitengerechtelijke incassokosten Door M.H. Claringbould

Nieuwe regeling voor buitengerechtelijke incassokosten Door M.H. Claringbould Nieuwe regeling voor buitengerechtelijke incassokosten Door M.H. Claringbould Deze bijdrage richt zich geheel op de buitengerechtelijke incassokosten om de eenvoudige reden dat per 1 juli 2012 het Besluit

Nadere informatie

Stichting Tussen de Middag

Stichting Tussen de Middag Stichting Tussen de Middag Informatiepakket overblijven BS Sint-Pieter Schooljaar 2016 2017 Informatiebrief Overblijven op BS Sint-Pieter Schooljaar 2016-2017 Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), In deze

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In dit document leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens

Nadere informatie

Informatie Dienstverlening

Informatie Dienstverlening Informatie Dienstverlening Voor cliënten van Geva Assurantien BV Deel 1 Dienstverleningsdocument Deel 2 Dienstenwijzer Algemene informatie De financiële bedrijfstak hecht veel waarde aan goede voorlichting

Nadere informatie

PCB SA Carlistraat Brussel Ondernemingsnummer

PCB SA Carlistraat Brussel Ondernemingsnummer PCB SA Carlistraat 17-19 1140 Brussel Ondernemingsnummer 0403 085 181 VERSLAG VAN DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 18 MEI 2005 GEHOUDEN OP DE MAATSCHAPPELIJKE ZETEL VAN DE VENNOOTSCHAP PCB OM 15 UUR

Nadere informatie

Gecontroleerd schenken aan uw kind voor de bouw of aankoop van een huis of verbouwingen

Gecontroleerd schenken aan uw kind voor de bouw of aankoop van een huis of verbouwingen Gecontroleerd schenken aan uw kind voor de bouw of aankoop van een huis of verbouwingen Bij een belangrijke investering (bv. verbouwingen) zou u uw kind graag sponsoren, maar u wilt ook zeker zijn dat

Nadere informatie

Dienstenwijzer Jouke Sjaardema Verzekeringen

Dienstenwijzer Jouke Sjaardema Verzekeringen Dienstenwijzer Jouke Sjaardema Verzekeringen Dit document wordt u aangeboden door Jouke Sjaardema Verzekeringen, Nieuwe Beestenmarkt 28, 2312 CH Leiden. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren

Nadere informatie

1.1 Verzekeringnemer Onder verzekeringnemer wordt begrepen degene die de overeenkomst met de maatschappij sluit.

1.1 Verzekeringnemer Onder verzekeringnemer wordt begrepen degene die de overeenkomst met de maatschappij sluit. 1 Algemene voorwaarden Bike Cover Omnium Artikel 1 Begripsomschrijving 1.1 Verzekeringnemer Onder verzekeringnemer wordt begrepen degene die de overeenkomst met de maatschappij sluit. 1.2 Verzekerde Onder

Nadere informatie

VOORSTEL BURGERRECHTELIJKE AANSPRAKELIJKHEID BEDRIJVEN

VOORSTEL BURGERRECHTELIJKE AANSPRAKELIJKHEID BEDRIJVEN VOORSTEL BURGERRECHTELIJKE AANSPRAKELIJKHEID BEDRIJVEN MAKELAAR Naam: Nr.:.. Gemeente:. CDV-nr.:. Referte:..... Telefoon: E-mail: VERZEKERINGSNEMER Naam en voornaam of firmanaam:... Rechtsvorm: V BVBA

Nadere informatie

Assurantiebedrijf Zijlstra

Assurantiebedrijf Zijlstra Dienstverleningsdocument Informatiewijzer Diensten en Beloning Inleiding In ons dienstverleningsdocument proberen wij u een zo goed mogelijk inzicht te geven waar onze dienstverlening in zijn algemeenheid

Nadere informatie

Employee Privilege Program: Mobile

Employee Privilege Program: Mobile Employee Privilege Program: Mobile SFID Naam van de onderneming Ondernemingsnummer (ID) 6054..... De persoonlijke gegevens van de werknemer - * Verplicht invullen door de werknemer! Naam * Voornaam *..

Nadere informatie

Aanvraag tot aansluiting grensarbeider

Aanvraag tot aansluiting grensarbeider Onafhankelijk Ziekenfonds Voorbehouden aan het Onafhankelijk Ziekenfonds Securex Nummer tussenpersoon Naam Aansluitingsnummer Aanvraag tot aansluiting grensarbeider Uw persoonlijke identificatiegegevens

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT - NOVEMBER 2012 - All Finance BV, dienstverleningsdocument september 2012 / Abonnementen

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT - NOVEMBER 2012 - All Finance BV, dienstverleningsdocument september 2012 / Abonnementen DIENSTVERLENINGSDOCUMENT - NOVEMBER 2012 - Inleiding U oriënteert zich op de mogelijkheden van een advies over een financieel product, zoals bijvoorbeeld een hypothecaire geldlening, kapitaal- of lijfrenteverzekering,

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor een financiële tussenkomst bij de plaatsing van een AED-toestel

Aanvraagformulier voor een financiële tussenkomst bij de plaatsing van een AED-toestel Aanvraagformulier voor een financiële tussenkomst Aanvragende vereniging, organisatie of handelszaak, verder vermeld als de aanvrager: Persoon die deze vereniging, organisatie of handelszaak vertegenwoordigt

Nadere informatie

Vragen & Antwoorden voor aandeelhouders in België en in het buitenland met uitzondering van Nederland

Vragen & Antwoorden voor aandeelhouders in België en in het buitenland met uitzondering van Nederland Vragen & Antwoorden voor aandeelhouders in België en in het buitenland met uitzondering van Nederland Formaliteiten voor het persoonlijk bijwonen van de Algemene Vergadering Welke formaliteiten moeten

Nadere informatie

HR INSURANCE. Mijn Verzekeringen. De betrouwbare weboplossing om uw verzekeringsdossiers te beheren

HR INSURANCE. Mijn Verzekeringen. De betrouwbare weboplossing om uw verzekeringsdossiers te beheren HR INSURANCE Mijn Verzekeringen De betrouwbare weboplossing om uw verzekeringsdossiers te beheren Mijn Verzekeringen Uw verzekeringen beheren hoeft geen tijdrovende karwei te zijn. Met de tool Mijn Verzekeringen

Nadere informatie

REG-premie voor HOOGRENDEMENTSBEGLAZING (huishoudelijk) Aanvraagformulier

REG-premie voor HOOGRENDEMENTSBEGLAZING (huishoudelijk) Aanvraagformulier REG-premie voor HOOGRENDEMENTSBEGLAZING (huishoudelijk) Aanvraagformulier Gegevens aanvrager Naam... Straat en nummer.... Postcode en gemeente... Telefoon of GSM.. E-mail... Bankrekening nr.... EAN-nummer

Nadere informatie

VOORSTEL FORMULIER MACHINEBREUK

VOORSTEL FORMULIER MACHINEBREUK VOORSTEL FORMULIER MACHINEBREUK 2 MAKELAAR Naam: Nr.:.. Gemeente:. CDV-nr.:. Referte:..... Telefoon: E-mail: VERZEKERINGSNEMER Naam en voornaam of firmanaam:... Rechtsvorm: V BVBA VZW EVBA Andere:. Straat:.

Nadere informatie