MiFID-brochure MiFID-brochure - laatste keer bijgewerkt op: 3 december 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MiFID-brochure MiFID-brochure - laatste keer bijgewerkt op: 3 december 2018"

Transcriptie

1 MiFID-brochure

2 Inhoud A. INLEIDING... 3 B. RELEVANTE ONDERWERPEN De Bank en zijn diensten Waakzaamheidsverplichtingen tegenover cliënten ( Know your customer ) Classificatie van cliënten Beleggersprofiel Informatieplicht Best Execution & Best Selection Organisatieregels Registreren en bewaren van transacties op beleggingsproducten... 8

3 A. INLEIDING De MiFID-regelgeving is een reeks van Europese juridische regels om de Europese financiële markt te harmoniseren en integreren, transparantie op de markten te bevorderen en de beleggers beter te beschermen, wat bijdraagt tot een groter vertrouwen van de beleggers. De MiFID-regelgeving bestaat sinds 1 november 2007 ( MiFID I ). Deze richtlijn werd grondig herzien en uitgebreid, en de nieuwe regels zijn van toepassing sinds 3 januari 2018 ( MiFID II 1 ). Voor een goede leesbaarheid verwijst deze brochure naar alle regels als de MiFID-regelgeving. Deze brochure wil enerzijds informeren over de regels die een impact zullen hebben op uw relatie met de Banca Monte Paschi Belgio (hierna de Bank ) in het kader van de uitvoering van transacties met financiële instrumenten en, anderzijds, informeren over beslissingen die de Bank neemt om de nieuwe wetgeving na te leven. B. RELEVANTE ONDERWERPEN 1. De Bank en zijn diensten Banca Monte Paschi Belgio is een naamloze vennootschap naar Belgisch recht (ondernemingsnummer BE ) en erkend als kredietinstelling. De Bank wordt als dusdanig erkend door de Belgische regulators, de Nationale Bank van België (BNB) en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). De Bank biedt zijn cliënten een reeks producten en diensten aan, met inbegrip van bepaalde beleggingsdiensten en producten die onder de MiFID-regelgeving vallen. Deze omvatten beleggingsadvies, discretionair vermogensbeheer en het ontvangen en verzenden van orders op initiatief van de cliënt (execution only). Dit aanbod gebeurt via verschillende distributiekanalen zoals de app Internet Banking PaschiWeb of via de medewerkers van de Bank (kantoren of Private Centre). 2. Waakzaamheidsverplichtingen tegenover cliënten ( Know your customer ) 2.1 Classificatie van cliënten Om hen beter bij te staan en te informeren moet de Bank zijn cliënten die transacties met financiële instrumenten uitvoeren, vooraf classificeren. 1 De MiFID II-regelgeving wordt in België hoofdzakelijk geregeld door de wet van 21 november 2017 over de infrastructuren voor de markten voor financiële instrumenten en houdende de omzetting van richtlijn 2014/65/EU. Op Europees niveau vindt deze regelgeving haar oorsprong in een Richtlijn en een Verordening (respectievelijk Richtlijn 2014/65/EU van 24 mei 2014 en Verordening 600/2014 van 24 mei 2014).

4 Elke nieuwe of bestaande cliënt van de Bank (afhankelijk van zijn grootte, status of licentie) wordt ingedeeld in een van de drie volgende categorieën: - Niet-professionele cliënten; - Professionele cliënten per se of bij keuze ; - In aanmerking komende tegenpartijen. In bepaalde omstandigheden mag de cliënt aan de Bank vragen om te worden ingedeeld in een andere categorie met meer of minder bescherming. (a) Niet-professionele cliënten Niet-professionele cliënten genieten het hoogste beschermingsniveau. Niet-professionele cliënten zijn alle cliënten die niet worden beschouwd als professionele cliënten of in aanmerking komende tegenpartijen (zie hieronder). In een klassieke relatie van advies of vermogensbeheer moet de Bank zijn cliënten bevragen over hun kennis van en ervaring met financiële instrumenten, hun financiële situatie en hun beleggingsdoelstellingen. In het algemeen krijgt deze categorie van cliënten ook meer informatie dan de andere categorieën. Als Effecten-cliënt van de Bank wordt u gekwalificeerd als niet-professionele cliënt. (b) Professionele cliënten Professionele cliënten moeten beschikken over de vereiste ervaring, kennis en expertise om zelf beleggingsbeslissingen te nemen en de risico s die ze lopen adequaat in te schatten. Naast bepaalde eenheden of erkende overheden, zijn dit grote bedrijven en ondernemingen die voldoen aan minstens twee van de drie volgende voorwaarden: - Ze hebben een balanstotaal van ten minste 20 miljoen euro; - Ze hebben een netto-omzet van ten minste 40 miljoen euro; - Ze hebben een eigen kapitaal van ten minste 2 miljoen euro. Zodra zij voldoen aan de voorwaarden, wordt deze categorie beschouwd als per se professioneel. Cliënten die voldoen aan minstens twee van de drie voorwaarden hiervoor worden ingedeeld in deze categorie. Het is echter ook mogelijk dat sommige cliënten vragen om, onder bepaalde voorwaarden, te worden beschouwd als professionele cliënten. De classificatie als professionele cliënt impliceert dat de cliënt aan zijn financiële instelling minder informatie moet verstrekken dan een niet-professionele cliënt. De zorg- en informatieplicht van de Bank tegenover deze cliënten is ook minder streng dan bij nietprofessionele cliënten.

5 (c) In aanmerking komende tegenpartijen Dit zijn professionele cliënten die gemachtigd zijn te opereren op de financiële markten 2. Deze cliënten worden verondersteld te beschikken over de vereiste expertise inzake het nemen van beleggingsbeslissingen. Deze categorie geniet het laagste beschermingsniveau Beleggersprofiel De beschermingsregels opgelegd door de MiFID-regelgeving verschillen naargelang van de classificatie (professionele of niet-professionele cliënten), maar ook naargelang van de gepresteerde dienst (verzenden en ontvangen van orders (execution only), beleggingsadvies, portefeuillebeheer). a) Execution only Als cliënt kunt u orders naar de Bank sturen voor uitvoering; dit noemen we execution only. Dit is alleen mogelijk via Internet Banking PaschiWeb. Om deze dienst te kunnen gebruiken, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan: - De order is opgesteld op initiatief van de cliënt; de Bank heeft geen enkel advies gegeven; - Het betreffen alleen niet-complexe financiële instrumenten: bijvoorbeeld beursgenoteerde aandelen, geldmarktinstrumenten, gewone obligaties en bepaalde instellingen voor collectieve belegging. MiFID II heeft de definitie van niet-complexe beleggingsproducten beperkt zodat het execution only-principe alleen kan worden gebruikt voor bepaalde types van instrumenten. Raadpleeg voor meer informatie de brochure over financiële instrumenten op onze website of neem contact op met de Bank. Het execution only-principe wordt alleen toegepast op initiatief en verantwoordelijkheid van de cliënt. In dat geval is de Bank niet verplicht om na te gaan of de gevraagde transactie passend of geschikt is voor de cliënt. b) Orders in complexe instrumenten, beleggingsadvies en portefeuillebeheer Als we orders in complexe instrumenten of orders met betrekking tot beleggingsdiensten ontvangen, brengen wij u in contact met ons Private Centre of met uw kantoor. Zij kunnen beleggingsoplossingen voorstellen en orders uitvoeren die overeenkomen met uw profiel. De Bank stelt een beleggersprofiel op aan de hand van een vragenlijst voor de cliënt. In het kader van beleggingsadvies en het ontvangen van orders in complexe instrumenten, moeten de cliënten, inderdaad, een gedetailleerde vragenlijst invullen die de Bank in staat stelt om: - Van elke cliënt uit de categorie niet-professionele cliënten zijn kennis over en ervaring met beleggingen met betrekking tot een bepaald product of een bepaalde dienst te onderzoeken, maar ook zijn beleggingsdoelstellingen (met inbegrip van zijn bereidheid om 2 Het zijn vooral beleggingsondernemingen, kredietinstellingen, verzekeringsmaatschappijen, gemeenschappelijke beleggingsfondsen en hun beheermaatschappijen, pensioenfondsen, nationale overheden en hun diensten (wat betreft de overheidsinstellingen die belast zijn met het beheer van de staatsschuld), centrale banken.

6 risico s te nemen en de beleggingshorizon), rekening houdend met zijn financiële situatie (met inbegrip van zijn vermogen om bepaalde verliezen te dragen). De Bank kan zo passende beleggingsvoorstellen voorbereiden die zijn afgestemd op het vastgestelde beleggersprofiel en geen advies geven voor de aankoop van ongeschikte producten. - Van elke cliënt uit de categorie professionele cliënten te onderzoeken of zijn kennisniveau en ervaring voldoende zijn (voor een per se professionele cliënt kan dit worden aangenomen) zodat de Bank rekening kan houden met zijn beleggingsdoelstellingen en zijn financiële situatie. Wenst de cliënt op eigen initiatief een order door te geven in het Private Centre of een kantoor, moet daar eerst worden gecontroleerd of het product overeenkomt met het beleggersprofiel van de cliënt. Oordeelt de Bank dat het product niet geschikt is voor de cliënt, zal deze hierover onmiddellijk worden ingelicht en kan de transactie alleen doorgaan met zijn uitdrukkelijke toestemming. Bij beleggingsadvies en portefeuillebeheer zal de Bank nagaan of het advies of het type portefeuillebeheer passend is. Is het advies niet passend of heeft de Bank niet de vereiste informatie over de cliënt ontvangen, zal hij geen advies geven noch de portefeuille beheren. Rekening houdend met wat voorafgaat, is het dus belangrijk dat de Bank voldoende informatie over de cliënt ontvangt en dat de vragenlijst volledig en juist wordt ingevuld. De Bank kan vervolgens bepalen welke diensten en instrumenten het meest geschikt zijn. Verstrekt u niet de vereiste of slechts onvolledige informatie, kan de Bank u geen advies geven noch uw vermogen beheren. 3. Informatieplicht De Bank zal te gepasten tijde juiste, duidelijke en niet-misleidende informatie verstrekken. Bijgevolg wordt aan bestaande of potentiële cliënten passende informatie verstrekt over de beleggingsonderneming en haar diensten, de financiële instrumenten en de voorgestelde beleggingsstrategieën, de uitvoeringsplatforms en de risico s van de belegging in deze instrumenten of in bepaalde beleggingsstrategieën. Deze informatie wordt verstrekt opdat bestaande of potentiële cliënten redelijkerwijs in staat zouden zijn om de aard, de risico s, de kosten en de verwachte inkomsten van voorgestelde producten of diensten te begrijpen en geïnformeerde beleggingsbeslissingen kunnen nemen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest relevante informatie. Beleggingsadvies De Bank heeft gekozen voor het statuut van niet-onafhankelijke adviseur, waardoor wij aan onze cliënten een uitgebreid productgamma kunnen voorstellen. Financiële instrumenten U kunt de brochure over meest voorkomende financiële instrumenten raadplegen op de website van de Bank, met inbegrip van hun eigenschappen en risico s. Alvorens te beleggen

7 vindt de Bank het belangrijk dat u kennis neemt van deze informatie om een weloverwogen beslissing te nemen. Informatie over rechten, commissies of andere monetaire of niet-monetaire voordelen In het kader van execution only-diensten en advies, kan de Bank bepaalde monetaire voordelen van derden ontvangen. De cliënt zal worden geïnformeerd over deze voordelen en de Bank moet ervoor zorgen dat deze voordelen de kwaliteit van de dienstverlening aan de cliënten verbeteren. Momenteel ontvangt de Bankt in het kader van de distributie van beleggingsfondsen een terugbetaling van de beheerders van de fondsen. Deze terugbetaling, of retrocessie, maakt deel uit van de beheercommissie van het fonds. Het is dus geen bijkomende commissie die de belegger moet betalen. De beheercommissie is reeds opgenomen in de nettoinventariswaarde van de fondsen, en kan worden geraadpleegd in de prospectus van het fonds in kwestie. De door de fondsbeheerder aan de Bank betaalde terugbetaling wordt uitgedrukt in een percentage van de beheercommissie van het fonds. Afhankelijk van het fonds bedraagt deze 33,33 % tot 65 % van de beheercommissie van het fonds. Naast de rapporten die de Bank opstelt over de kosten en lasten (zie verder), kunt u, op eenvoudig verzoek, meer informatie ontvangen. Informatie over kosten en lasten De Bank verstrekt informatie over de kosten van beleggingsinstrumenten en -diensten, met inbegrip van het cumulatieve effect ervan op het rendement. Deze rapporten worden ter beschikking gesteld van de cliënt voor elke transactie en jaarlijks als samenvatting tegenover het vorige kalenderjaar. Geschiktheidsverklaring Wanneer de Bank beleggingsadvies geeft, ontvangt elke niet-professionele cliënt voordat de transactie wordt uitgevoerd, een geschiktheidsverklaring met daarin het verstrekte advies en op welke manier dit beantwoordt aan de voorkeuren, doelstellingen en andere eigenschappen. Belangrijke fluctuaties van de waarde van uw portefeuille in geval van beheer, of van bepaalde instrumenten in uw portefeuille De Bank informeert elke niet-professionele cliënt wanneer de totale waarde van de portefeuille, zoals gevaloriseerd bij het begin van elke aangifteperiode, met 10 % is gedaald en voor elk veelvoud van 10 %. Zelfs indien u, als niet-professionele cliënt, posities hebt op financiële instrumenten met hefboomeffect of transacties die eventuele passieven impliceren, zal de Bank u informeren wanneer de waarde van elk instrument met 10 % daalt tegenover zijn oorspronkelijke waarde, en voor elke veelvoud van 10 %.

8 Belangenconflicten De Bank heeft een beleid opgesteld voor het beheer van belangenconflicten met als doel het identificeren, voorkomen en in voorkomend geval beheren van belangenconflicten die potentieel schadelijk kunnen zijn voor cliënten. Wij verzoeken u kennis te nemen van dit beleid. Het is beschikbaar op onze website op het volgende adres: 4. Best Execution & Best Selection De MiFID-regelgeving eist dat de Bank alle maatregelen treft om voor zijn cliënten het best mogelijke resultaat te verkrijgen; hij moet een order dus uitvoeren op basis van de prijs, de kosten, de snelheid, de uitvoerings- en afwikkelingswaarschijnlijkheid, de omvang, de aard of elke andere overweging met betrekking tot de uitvoering van de order. Dit principe heet het Best Execution-principe en geldt zowel voor niet-professionele cliënten als voor professionele cliënten. De Bank bezorgt zijn Best Execution-beleid aan zijn cliënten en prospecten (bijvoorbeeld door een publicatie op zijn website). Op basis van dit document kunt u de regels raadplegen die de Bank toepast. De Bank geeft de orders voor uitvoering door aan externe tegenpartijen. De Bank zal deze tegenpartijen zorgvuldig selecteren in overeenstemming met vastgelegde criteria, zoals in zijn Best Execution-beleid. 5. Organisatieregels In het kader van de bescherming van cliënten legt de MiFID II-regelgeving ook aan financiële instellingen strikte voorwaarden op voor hun organisatie en intern beheer: - er gelden specifieke regels inzake compliance, risk management en interne controle, interne transacties, outsourcing, gegevensbewaring enz.; - er moeten speciale procedures worden nageleefd voor het identificeren, voorkomen en behandelen van belangenconflicten; - er bestaat ook een meldingsplicht, op cruciale momenten, van bepaalde transacties op financiële instrumenten aan de bevoegde toezichthoudende autoriteit. Bovendien gebruikt de Bank de vereiste hulpmiddelen om voor elk financieel instrument een doelmarkt te bepalen. 6. Registreren en bewaren van transacties op beleggingsproducten De Bank informeert u dat, in overeenstemming met de MiFID-regelgeving, alle telefoongesprekken en persoonlijke gesprekken alsook alle elektronische communicatie (fax, , chat ) over transacties op beleggingsproducten worden geregistreerd en bewaard. Kopieën van de geregistreerde gesprekken en elektronische communicatie zijn op aanvraag verkrijgbaar gedurende maximaal vijf jaar.

MiFID Een betere bescherming van uw vermogen

MiFID Een betere bescherming van uw vermogen MiFID Een betere bescherming van uw vermogen Inhoud MiFID, een betere bescherming van beleggers op Europees niveau............... 4 De verplichtingen van BIL tegenover haar cliënten-beleggers... 6 Classificatie

Nadere informatie

EUROPESE RICHTLIJN BETREFFENDE MARKTEN VOOR FINANCIËLE INSTRUMENTEN (MIFID)

EUROPESE RICHTLIJN BETREFFENDE MARKTEN VOOR FINANCIËLE INSTRUMENTEN (MIFID) EUROPESE RICHTLIJN BETREFFENDE MARKTEN VOOR FINANCIËLE INSTRUMENTEN (MIFID) EEN BETERE BESCHERMING VAN DE BELEGGER INHOUD MEER TRANSPARANTIE VOOR BELEGGINGSDIENSTEN 3 DE VOORNAAMSTE THEMA S 4 VOORDELEN

Nadere informatie

Beste uitvoering. Kwaliteit van de uitvoering van de verrichtingen met financiële instrumenten en belangrijkste tegenpartijen.

Beste uitvoering. Kwaliteit van de uitvoering van de verrichtingen met financiële instrumenten en belangrijkste tegenpartijen. Beste uitvoering Kwaliteit van de uitvoering van de verrichtingen met financiële instrumenten en belangrijkste tegenpartijen (jaar 2017) Verslag beste uitvoering 2017 Pagina 1 I. INLEIDING - BELEID VAN

Nadere informatie

Wat is MiFID? Doelstellingen?

Wat is MiFID? Doelstellingen? 2 Voor een betere bescherming van de belegger Wat is MiFID? Doelstellingen? De Lissabon Agenda, in het leven geroepen door de Europese Commissie in 2000, bevat de ambitieuze doelstelling om tegen 2010

Nadere informatie

Europese Richtlijn betreffende Markten voor Financiële Instrumenten: MiFID

Europese Richtlijn betreffende Markten voor Financiële Instrumenten: MiFID Europese Richtlijn betreffende Markten voor Financiële Instrumenten: MiFID 1. Wat is MiFID? De Lissabon Agenda, in het leven geroepen door de Europese Commissie in 2000, bevat de ambitieuze doelstelling

Nadere informatie

MiFID. De harmonisering van de financiële en kapitaalmarkten

MiFID. De harmonisering van de financiële en kapitaalmarkten MiFID De harmonisering van de financiële en kapitaalmarkten Sinds 1 november 2007 zijn nieuwe regels inzake beleggingen in werking getreden. Deze regels vloeien voort uit een Europese MiFID-richtlijn.

Nadere informatie

MiFID. MiFID, de harmonisering van de financiële en kapitaalmarkten. tijd nemen om te bouwen

MiFID. MiFID, de harmonisering van de financiële en kapitaalmarkten. tijd nemen om te bouwen MiFID ifid MiFID, de harmonisering van de financiële en kapitaalmarkten tijd nemen om te bouwen MiFID of Markets in Financial Instruments Directive is een geheel van Europese rechtsregels die onder andere

Nadere informatie

FSMA_2016_12 dd. 4/08/2016

FSMA_2016_12 dd. 4/08/2016 FSMA_2016_12 dd. 4/08/2016 De richtsnoeren die in dit document aan bod komen, zijn van toepassing op de volgende ondernemingen (hierna "de gereglementeerde ondernemingen" genoemd): - de kredietinstellingen

Nadere informatie

FORTIS INVESTMENTS ALGEMENE VOORWAARDEN INZAKE BELEGGINGSDIENSTEN

FORTIS INVESTMENTS ALGEMENE VOORWAARDEN INZAKE BELEGGINGSDIENSTEN Versie oktober 2007 FORTIS INVESTMENTS ALGEMENE VOORWAARDEN INZAKE BELEGGINGSDIENSTEN Fortis Investment Management Netherlands N.V. is statutair gevestigd te Utrecht en kantoorhoudend te 1101 BH Amsterdam

Nadere informatie

MiFID 2 Nieuwe regels voor beleggen

MiFID 2 Nieuwe regels voor beleggen MiFID 2 Nieuwe regels voor beleggen De nieuwe Europese regels voor de financiële markten en beleggen verbeteren de bescherming van beleggers en maken de financiële markten transparanter. Dat is het doel

Nadere informatie

MiFID II: Welke gevolgen voor de beleggers? Innovation through tradition

MiFID II: Welke gevolgen voor de beleggers? Innovation through tradition Innovation through tradition MiFID II: Welke gevolgen voor de beleggers? Puilaetco Dewaay Private Bankers SA/NV Avenue Herrmann-Debrouxlaan 46, 1160 Bruxelles/Brussel Tel.: +32 (0)2 679 45 11 Fax: +32

Nadere informatie

MiFID voor kredietinstellingen Een introductie

MiFID voor kredietinstellingen Een introductie MiFID voor kredietinstellingen Een introductie NVB MiFID conferentie 24 november 2006 Els Deerenberg Agenda Doel MiFID Regels voor kredietinstellingen - organisatie - cliëntenclassificatie - gedragsregels

Nadere informatie

CORPORATE MIFID: EEN BESCHERMING VOOR ELKE BELEGGER

CORPORATE MIFID: EEN BESCHERMING VOOR ELKE BELEGGER CORPORATE MIFID: EEN BESCHERMING VOOR ELKE BELEGGER 2 MIFID De richtlijn betreffende de markten in financiële instrumenten (MiFID Markets in Financial Instruments Directive), goedgekeurd op 21 april 2004,

Nadere informatie

Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitaliserend

Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitaliserend Distributie en Kapitaliserend is een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht (sicav) met meerdere compartimenten. Ze voldoet aan de bepalingen van de Luxemburgse wet van

Nadere informatie

MiFID in de praktijk Of wat verandert voor de wholesale

MiFID in de praktijk Of wat verandert voor de wholesale MiFID in de praktijk Of wat verandert voor de wholesale Inleiding De door de Europese Commissie in 1999 uitgewerkte Lissabon Agenda formuleert de ambitieuze doelstelling om tegen 2010 de Europese Unie

Nadere informatie

DE BESCHERMING VAN DE BELEGGER

DE BESCHERMING VAN DE BELEGGER Zorgvuldig te bewaren DE BESCHERMING VAN DE BELEGGER MARKETS IN FINANCIAL INSTRUMENTS DIRECTIVE (MiFID) 2 INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 2. Uw beleggingsprofiel en uw beleggingsuniversum 3. Concreet: hoe antwoorden?

Nadere informatie

Kostenoverzicht. Discretionair Vermogensbeheer

Kostenoverzicht. Discretionair Vermogensbeheer Kostenoverzicht Discretionair Vermogensbeheer In geval van vragen of opmerkingen, gelieve contact op te nemen met uw relatiebeheerder of info@econopols.be Econopolis Wealth Management N.V. Sneeuwbeslaan

Nadere informatie

Dexia Advisory. PRIVATE BANKING Luxemburg

Dexia Advisory. PRIVATE BANKING Luxemburg NL Dexia Advisory PRIVATE BANKING Luxemburg Dexia Advisory is een bevoorrechte relatie tussen u en Dexia Private Banking. U baseert zich op gepersonaliseerde aanbevelingen van uw financieel adviseur. Wij

Nadere informatie

FSMA_2017_11-1 dd. 18/07/2017

FSMA_2017_11-1 dd. 18/07/2017 FSMA_2017_11-1 dd. 18/07/2017 Deze mededeling is van toepassing op de volgende ondernemingen (hierna gereglementeerde ondernemingen ): - de kredietinstellingen naar Belgisch recht indien zij beleggingsdiensten

Nadere informatie

Beleggingsadviseur Informatievoorziening

Beleggingsadviseur Informatievoorziening Beleggingsadviseur Informatievoorziening Beschrijving De Global Office Bank probeert zijn cliënten zo goed mogelijk van informatie te voorzien. De bank hanteert daarbij de regels zoals opgenomen in de

Nadere informatie

ESMA Vakbekwaamheidseisen

ESMA Vakbekwaamheidseisen Dit memo geeft praktische tekst en uitleg over de vakbekwaamheidseisen die door ESMA in gevolge MiFID II aan medewerkers van beleggingsondernemingen worden gesteld. Dit memo is bedoeld om op hoofdlijnen

Nadere informatie

VRAGENLIJST BELEGGERSPROFIEL

VRAGENLIJST BELEGGERSPROFIEL VRAGENLIJST BELEGGERSPROFIEL Om de coherentie na te gaan tussen de transacties in financiële instrumenten die u invoert via de bank en uw beleggersprofiel, heeft de bank de verplichting informatie te verzamelen

Nadere informatie

CIRCULAIRE PPB CPB van de CBFA over de voorbereiding op de inwerkingtreding van de MiFID- richtlijn

CIRCULAIRE PPB CPB van de CBFA over de voorbereiding op de inwerkingtreding van de MiFID- richtlijn Prudentieel beleid Brussel, 20 juni 2007 CIRCULAIRE PPB-2007-8-CPB van de CBFA over de voorbereiding op de inwerkingtreding van de MiFID- richtlijn (circulaire aan de kredietinstellingen, de beleggingsondernemingen,

Nadere informatie

Beloningsbeleid en beloningspraktijken (MiFIDrichtlijn): tenuitvoerlegging door de FSMA

Beloningsbeleid en beloningspraktijken (MiFIDrichtlijn): tenuitvoerlegging door de FSMA ESMA-richtsnoeren FSMA_2013_19 dd. 4/12/2013 Beloningsbeleid en beloningspraktijken (MiFIDrichtlijn): tenuitvoerlegging door de FSMA Toepassingsveld: De richtsnoeren die in dit document aan bod komen,

Nadere informatie

VOORAFGAANDELIJKE ILLUSTRATIE KOSTEN & LASTEN

VOORAFGAANDELIJKE ILLUSTRATIE KOSTEN & LASTEN De MiFID-regelgeving verplicht financiële instellingen om hun cliënten, zowel vóór als na de dienstverlening, te informeren omtrent de kosten en bijhorende lasten die door de cliënten verschuldigd zijn

Nadere informatie

FSMA_2018_04 dd. 24/04/2018

FSMA_2018_04 dd. 24/04/2018 1/5 / FSMA_2018_04 dd.date. FSMA_2018_04 dd. 24/04/2018 Voor zover zij betrekking hebben op de in de MiFID II-richtlijn vermelde organisatorische vereisten [*], gelden de in dit document geviseerde richtsnoeren

Nadere informatie

Rentederivaten ter dekking van aan kmo s verleende kredieten met variabele rentevoet

Rentederivaten ter dekking van aan kmo s verleende kredieten met variabele rentevoet Rentederivaten ter dekking van aan kmo s verleende kredieten met variabele rentevoet FINANCIALSERVICESANDMARKETSAUTHORITY AUTORITEITVOORFINANCIËLEDIENSTENENMARKTEN 1 AUTORITÉDESSERVICESETMARCHÉSFINANCIERS

Nadere informatie

Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen

Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen Eigenschappen Titel : Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen Samenvatting : vrijstelling van de TOB met betrekking tot verrichtingen

Nadere informatie

Distributie en Kapitalisatie. Argenta Fund of Funds

Distributie en Kapitalisatie. Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitalisatie is een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht (sicav) met meerdere compartimenten. Ze voldoet aan de bepalingen van de Luxemburgse wet van

Nadere informatie

Van MiFID naar MiFID II...

Van MiFID naar MiFID II... Antwerp I Breda I Brussels I Courtray I Ghent I Luxembourg Van MiFID naar... CapitalatWork NV Kroonlaan 153 1050 Brussel Tel.: +32 2 673 77 11 Fax.: +32 2 673 55 99 Ondernemingsnummer: 0441.148.080 Van

Nadere informatie

Beleggersgids. Waarom geeft de ESMA deze gids uit? Wat is de ESMA?

Beleggersgids. Waarom geeft de ESMA deze gids uit? Wat is de ESMA? 19 oktober 2012 Beleggersgids Wat is de ESMA? ESMA staat voor European Securities and Markets Authority (Europese Autoriteit voor effecten en markten) en is een in Parijs gevestigde onafhankelijke regelgevende

Nadere informatie

MIFID EEN VERHOOGDE BESCHERMING OP EUROPEES NIVEAU VOOR ELKE BELEGGER

MIFID EEN VERHOOGDE BESCHERMING OP EUROPEES NIVEAU VOOR ELKE BELEGGER MIFID EEN VERHOOGDE BESCHERMING OP EUROPEES NIVEAU VOOR ELKE BELEGGER 2 MIFID De richtlijn betreffende de markten in financiële instrumenten (MiFID Markets in Financial Instruments Directive), goedgekeurd

Nadere informatie

PASSENDE INFORMATIE OVER HET BELEID INZAKE HET BEHEER VAN BELANGENCONFLICTEN VOOR KLANTEN VAN BNP PARIBAS FORTIS

PASSENDE INFORMATIE OVER HET BELEID INZAKE HET BEHEER VAN BELANGENCONFLICTEN VOOR KLANTEN VAN BNP PARIBAS FORTIS PASSENDE INFORMATIE OVER HET BELEID INZAKE HET BEHEER VAN BELANGENCONFLICTEN VOOR KLANTEN VAN BNP PARIBAS FORTIS BNP Paribas Fortis, een financiële instelling met meerdere werkzaamheden, kan tijdens de

Nadere informatie

De richtlijn is sinds 1 november 2007 van kracht binnen alle landen van de Europese Unie en in Ijsland, Noorwegen en Liechtenstein.

De richtlijn is sinds 1 november 2007 van kracht binnen alle landen van de Europese Unie en in Ijsland, Noorwegen en Liechtenstein. 1. Wat is MiFID? 2. Orderuitvoeringsbeleid 3. Beleid op het gebied van belangenconflicten 4. Aard en risico s van de financiële instrumenten 5. Kosten en tarieven 6. Bijkomende informatie 7. Hoe worden

Nadere informatie

MiFID Een praktische gids

MiFID Een praktische gids MiFID Een praktische gids Tom Van Dyck T: 02 551 15 51 maart 2014 M: 0491 340 782 E: t.vandyck@liedekerke.com Wat kan Liedekerke Banking voor u betekenen? Know-how: Nieuwsbrieven en trainingen Adviesverlening:

Nadere informatie

Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ.

Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Via het beleggersprofiel naar beter beleggingsadvies Wanneer uw bank u beleggingsadvies verstrekt, moet zij rekening houden met uw financiële

Nadere informatie

PROF. DR. ROB SCHOTSMAN. Kunt u onder MiFID II nog wel uw klanten adviseren over beleggen?

PROF. DR. ROB SCHOTSMAN. Kunt u onder MiFID II nog wel uw klanten adviseren over beleggen? PROF. DR. ROB SCHOTSMAN Kunt u onder MiFID II nog wel uw klanten adviseren over beleggen? ALLEREERST: MIJN VRAGEN AAN U Wie van u adviseert of informeert klanten over beleggen? In welke hoedanigheid? Wat

Nadere informatie

Zorgplicht Vaststellingen en standpunten naar aanleiding van inspecties. Samenvatting

Zorgplicht Vaststellingen en standpunten naar aanleiding van inspecties. Samenvatting Zorgplicht Vaststellingen en standpunten naar aanleiding van inspecties Samenvatting Augustus 2014 In het kader van haar toezicht op de gedragsregels heeft de FSMA vanaf mei 2013 bij heel wat banken en

Nadere informatie

OVERZICHT VAN KOSTEN EN LASTEN VAN FINANCIËLE INSTRUMENTEN

OVERZICHT VAN KOSTEN EN LASTEN VAN FINANCIËLE INSTRUMENTEN OVERZICHT VAN KOSTEN EN LASTEN VAN FINANCIËLE INSTRUMENTEN Introductie De MiFID-regelgeving verplicht financiële instellingen om hun cliënten, zowel vóór als na de dienstverlening, te informeren : over

Nadere informatie

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF BELEGGEN ONLINE Iedereen kan eenvoudig meeprofiteren van de beleggingsexpertise van Hof Hoorneman Bankiers door te beleggen

Nadere informatie

Argenta Portfolio: gespreid beleggen volgens jouw profiel

Argenta Portfolio: gespreid beleggen volgens jouw profiel : gespreid beleggen volgens jouw profiel is een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht (sicav) met meerdere compartimenten. Ze voldoet aan de bepalingen van de Luxemburgse

Nadere informatie

Algemene Informatie inzake beleggings-en bewaardiensten door ANT-Trust

Algemene Informatie inzake beleggings-en bewaardiensten door ANT-Trust Algemene Informatie inzake beleggings-en bewaardiensten door ANT-Trust Algemeen Hieronder volgt een beknopte weergave van relevante algemene informatie over de bewaardiensten die worden verleend door Stichting

Nadere informatie

Optimaal orderuitvoeringsbeleid

Optimaal orderuitvoeringsbeleid Optimaal orderuitvoeringsbeleid van de transacties in financiële instrumenten (samenvatting) Januari 2018 Optimaal orderuitvoeringsbeleid van de transacties in financiële instrumenten VN.1.01 (imp. 1953

Nadere informatie

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF BELEGGEN ONLINE Iedereen kan eenvoudig meeprofiteren van de beleggingsexpertise van Hof Hoorneman Bankiers door te beleggen

Nadere informatie

Passende informatie over het beleid inzake het beheer van belangenconflicten

Passende informatie over het beleid inzake het beheer van belangenconflicten > Passende informatie over het beleid inzake het beheer van belangenconflicten Voor klanten van BNP Paribas Fortis NV FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. BNP Paribas Fortis NV, een financiële instelling

Nadere informatie

Dexia Banque Internationale à Luxembourg S. A. RCS Luxembourg B-6307 69, route d Esch, L-2953 Luxembourg Tel. +352 4590 6699

Dexia Banque Internationale à Luxembourg S. A. RCS Luxembourg B-6307 69, route d Esch, L-2953 Luxembourg Tel. +352 4590 6699 DM02163 - NL - 09 / 09 NL Directe toegang tot de financiële markten en financiële informatie Dexia Private Banking stelt Dexia Direct Private voor aan cliënten die zelf over het beheer van hun vermogen

Nadere informatie

Beleid passende provisies. augustus 2013. Beleidsregels Beleid passende provisies

Beleid passende provisies. augustus 2013. Beleidsregels Beleid passende provisies Beleid passende provisies augustus 2013 Versie 2.0 Status: definitief intern 1 van 6 02-08-2013 Versiebeheer Wijzigingsgeschiedenis Datum Auteur Versie Omschrijving 02-08-2013 T.A. van der Kevie 2.0 Definitief

Nadere informatie

Verantwoord Beleggen

Verantwoord Beleggen Verantwoord Beleggen Een begeleiding op maat Om altijd verantwoord te beleggen In een wereld in verandering zetten wij ons elke dag in om uw betrouwbare partner te blijven. Uw behoeften evolueren, ook

Nadere informatie

ING België NV 5 belangrijkste plaatsen van uitvoering en/of makelaars en kwaliteit van de orderuitvoering

ING België NV 5 belangrijkste plaatsen van uitvoering en/of makelaars en kwaliteit van de orderuitvoering ING België NV 5 belangrijkste plaatsen van uitvoering en/of makelaars en kwaliteit van de orderuitvoering Jaarverslag 2019 (activiteiten 2018) Gepubliceerd op 30 april 2019 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Mijn plan voor een mooie toekomst

Mijn plan voor een mooie toekomst LEG NU DE FINANCIËLE BASIS VOOR UW PLANNEN VAN MORGEN. Samen met uw bankagent die naar u luistert en u begeleidt. Mijn plan voor een mooie toekomst www.axabank.be Hoe blijft u zo lang mogelijk financieel

Nadere informatie

Beleggersprofiel voor rechtspersonen FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ.

Beleggersprofiel voor rechtspersonen FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Beleggersprofiel voor rechtspersonen FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Voorwoord Fintro wilt u beleggingsadvies geven dat overeenstemt met uw beleggingsdoelstellingen en rekening houdt met het risico

Nadere informatie

Bepaal uw beleggersprofiel. Sparen en beleggen

Bepaal uw beleggersprofiel. Sparen en beleggen Bepaal uw beleggersprofiel Sparen en beleggen Via het beleggersprofiel...... Naar beter beleggingsadvies Wanneer uw bank u beleggingsadvies verstrekt, moet zij rekening houden met uw financiële situatie,

Nadere informatie

Essentiële beleggersinformatie

Essentiële beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld om u meer inzicht te geven

Nadere informatie

2. Om haar cliënten beleggingsdiensten te verlenen, is Delta Lloyd Bank verplicht ze onder te

2. Om haar cliënten beleggingsdiensten te verlenen, is Delta Lloyd Bank verplicht ze onder te 1. Wat is MiFID (Markets in Financial Instruments Directive)? 2. Om haar cliënten beleggingsdiensten te verlenen, is Delta Lloyd Bank verplicht om haar cliënten onder te brengen in categorieën 3. Een van

Nadere informatie

Bijlage aan de circulaire PPB-2007-7-CPB over de administratie van financiële instrumenten INHOUDSOPGAVE

Bijlage aan de circulaire PPB-2007-7-CPB over de administratie van financiële instrumenten INHOUDSOPGAVE PPB-2007-7-CPB-1 Bijlage aan de circulaire PPB-2007-7-CPB over de administratie van financiële instrumenten Inhoudsopgave 0. Wettelijke basis en overzicht van de principes INHOUDSOPGAVE 1. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

MiFID. Een klare kijk op beleggingen. Augustus Investeer in uw leven

MiFID. Een klare kijk op beleggingen. Augustus Investeer in uw leven MiFID Een klare kijk op beleggingen Augustus 2019 Investeer in uw leven I. Doelstellingen en toepassingsgebied van deze MiFID-brochure De Europese MiFID-wetgeving van 2007 (MiFID I), gewijzigd in 2018

Nadere informatie

Algemene Informatie inzake Beleggingsdiensten

Algemene Informatie inzake Beleggingsdiensten Algemene Informatie inzake Beleggingsdiensten Algemeen Hieronder volgt een beknopte weergave van relevante algemene informatie over de beleggingsdiensten die worden verleend door Ostrica BV, hierna te

Nadere informatie

Samengaan ABN AMRO Asset Management en Fortis Investments

Samengaan ABN AMRO Asset Management en Fortis Investments Introductie ABN AMRO werkt continue aan haar dienstverlening. Om die reden gaat er dit jaar en begin 2009 een aantal zaken op beleggingsgebied veranderen. Hier kunt u meer lezen over het assortiment beleggingsfondsen

Nadere informatie

Essentiële beleggersinformatie

Essentiële beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld om u meer inzicht te geven

Nadere informatie

BELEID INZAKE BELANGENCONFLICTEN

BELEID INZAKE BELANGENCONFLICTEN BELEID INZAKE BELANGENCONFLICTEN 1. ALGEMEEN 1.1. Verzekeraars en verzekeringstussenpersonen zijn onderworpen aan een zorgvuldigheidsprincipe dat hen ertoe verplicht om te handelen op een eerlijke, billijke

Nadere informatie

VERANTWOORD BELEGGEN

VERANTWOORD BELEGGEN VERANTWOORD BELEGGEN Een begeleiding op maat OM ALTIJD VERANTWOORD TE BELEGGEN 3 In een wereld in verandering zetten wij ons elke dag in om uw betrouwbare partner te blijven. Uw behoeften evolueren, ook

Nadere informatie

EIOPA-17/651 4 oktober 2017

EIOPA-17/651 4 oktober 2017 EIOPA-17/651 4 oktober 2017 Richtsnoeren uit hoofde van de verzekeringsdistributierichtlijn betreffende verzekeringen met een beleggingscomponent die een zodanige structuur hebben dat cliënten de daaraan

Nadere informatie

Beleggingsmodel Fondsen

Beleggingsmodel Fondsen Beleggingsmodel Fondsen De meest comfortabele manier van beleggen Steeds afgestemd op het actuele beursklimaat Keuze uit verschillende risico s en rendementen Gecombineerde beleggingsexpertise van ABN

Nadere informatie

JULI Ontdek ook verhalen op Vertrouw het beheer van uw kapitaal toe aan. experts. Architas NV Vorstlaan, 36 B-1170 Brussel

JULI Ontdek ook verhalen op   Vertrouw het beheer van uw kapitaal toe aan. experts. Architas NV Vorstlaan, 36 B-1170 Brussel JULI 2018 Ontdek ook verhalen op www.architas.be Vertrouw het beheer van uw kapitaal toe aan experts Architas NV Vorstlaan, 36 B-1170 Brussel WELKOM BIJ ARCHITAS U beschikt over een aanzienlijk kapitaal

Nadere informatie

Uitrol van MiFID naar de verzekeringssector VMVM-ACAM

Uitrol van MiFID naar de verzekeringssector VMVM-ACAM Uitrol van MiFID naar de verzekeringssector VMVM-ACAM 20 maart 2014 Uitbreiding van de MiFID gedragsregels naar de verzekeringssector A. Reglementaire teksten B. Toepassingsgebied C. MiFID thema's die

Nadere informatie

Beleid inzake belangenconflicten

Beleid inzake belangenconflicten Beleid inzake belangenconflicten 2 Wat zijn belangenconflicten Bij het verrichten van beleggingsdiensten en activiteiten kunnen zich belangenconflicten voordoen tussen onder andere een financiële instelling

Nadere informatie

De belangrijkste risico s verbonden aan hypothecaire leningen met kapitaalopbouw waarbij een levensverzekering wordt afgesloten, zijn de volgende:

De belangrijkste risico s verbonden aan hypothecaire leningen met kapitaalopbouw waarbij een levensverzekering wordt afgesloten, zijn de volgende: De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) en de FOD Economie waarschuwen voor formules voor hypothecaire kredieten met kapitaalopbouw waarbij een levensverzekering wordt afgesloten De FSMA

Nadere informatie

Triodos Bank. Dit zijn onze voorwaarden voor Triodos Advies op Maat.

Triodos Bank. Dit zijn onze voorwaarden voor Triodos Advies op Maat. Triodos Bank. Dit zijn onze voorwaarden voor Triodos Advies op Maat. Vragen? Heeft u vragen over deze voorwaarden, neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05.

Nadere informatie

Fondsen. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext.

Fondsen. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Wat zijn de voordelen van een beleggingsfonds? 4 3. Hoe uw rendement

Nadere informatie

Vragenlijst kennis & ervaring voor niet-particuliere beleggers

Vragenlijst kennis & ervaring voor niet-particuliere beleggers Triodos Bank nv Belgisch bijkantoor Hoogstraat 139/3 1000 Brussel Tel. +32 (0)2 548 28 28 www.triodos.be Btw BE 0450.507.887 RPR Brussel Maatschappelijke zetel: Zeist, Nederland Vragenlijst kennis & ervaring

Nadere informatie

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF BELEGGEN ONLINE Iedereen kan eenvoudig meeprofiteren van de beleggingsexpertise van Hof Hoorneman Bankiers door te beleggen

Nadere informatie

VOOR KLANTEN VAN BNP PARIBAS FORTIS

VOOR KLANTEN VAN BNP PARIBAS FORTIS PASSENDE INFORMATIE OVER HET BELEID INZAKE HET BEHEER VAN BELANGENCONFLICTEN VOOR KLANTEN VAN BNP PARIBAS FORTIS GELDIG VANAF 03.01.2018 Inhoudstafel Inleiding 3 Definities 3 Algemene regels 3 Belangenconflicten

Nadere informatie

Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen

Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Samen uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Beleggen is keuzes maken. Hoe weet u als belegger welk type belegging voor u het meest geschikt is? Hoe vindt u het juiste evenwicht tussen rendement

Nadere informatie

Kostentransparantie voor een execution only-klant. Voorbeeldcasus

Kostentransparantie voor een execution only-klant. Voorbeeldcasus Kostentransparantie voor een execution only-klant Voorbeeldcasus Publicatiedatum: 26 oktober 2017 Kostentransparantie voor een execution only-klant Het doel van dit document is om markpartijen extra guidance

Nadere informatie

Ons kantoor. Groep NBA verzekeringsmakelaars - handelsnaam. Feys, Renard, Bossuyt & Sinnesael NV officiële benaming Kennedypark 24/1 8500 Kortrijk

Ons kantoor. Groep NBA verzekeringsmakelaars - handelsnaam. Feys, Renard, Bossuyt & Sinnesael NV officiële benaming Kennedypark 24/1 8500 Kortrijk Ons kantoor Groep NBA verzekeringsmakelaars - handelsnaam Feys, Renard, Bossuyt & Sinnesael NV officiële benaming Kennedypark 24/1 8500 Kortrijk RPR 413645216 Telefoon: 056 231 870 Fax: 056/ 223 541 E-mail:

Nadere informatie

Uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen

Uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Uw risicoprofiel bepalen - Natuurlijke personen Wat is een risicoprofiel? En wat doen we ermee? Bij elk beleggingsadvies dat u van ons ontvangt, stellen we uw belang voorop. Dit betekent dat elk advies

Nadere informatie

Orderuitvoeringsbeleid

Orderuitvoeringsbeleid Orderuitvoeringsbeleid Algemeen Op grond van de Wet op het financieel toezicht ( Wft ) is BNG Vermogensbeheer B.V. (BNG Vermogensbeheer) verplicht om een beleid op te stellen waarin tot uitdrukking komt

Nadere informatie

Scenario pensioenspaarfonds Cliënt buiten discretionair en adviserend vermogensbeheer

Scenario pensioenspaarfonds Cliënt buiten discretionair en adviserend vermogensbeheer Scenario pensioenspaarfonds Cliënt buiten discretionair en adviserend vermogensbeheer Een cliënt (buiten discretionair en adviserend vermogensbeheer) wenst vanaf nu jaarlijks, in het begin van elk kalenderjaar,

Nadere informatie

MiFID II: wat verandert er voor mij?

MiFID II: wat verandert er voor mij? MiFID II: wat verandert er voor mij? Belgische federatie van de financiële sector Aarlenstraat 82, 1040 Brussel T: 02 507 68 11 E: info@febelfin.be www.febelfin.be Laten we samen succes maken van MiFID

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA s-gravenhage

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA s-gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Nieuwsbericht. 22 januari Achmea Beleggingsfondsen Beheer B.V. Postbus KA AMSTERDAM.

Nieuwsbericht. 22 januari Achmea Beleggingsfondsen Beheer B.V. Postbus KA AMSTERDAM. Achmea Beleggingsfondsen Beheer B.V. Nieuwsbericht 22 januari 2010 Achmea Beleggingsfondsen Beheer B.V. Postbus 59011 1040 KA AMSTERDAM www.achmeabeleggingsfondsen.nl I N F O R M A T I E M E M O R A N

Nadere informatie

EEN PORTEFEUILLE MET EEN SELECTIE VAN FONDSEN VAN BANQUE DE LUXEMBOURG

EEN PORTEFEUILLE MET EEN SELECTIE VAN FONDSEN VAN BANQUE DE LUXEMBOURG BEHEER MET BL-MULTIFONDSEN EEN PORTEFEUILLE MET EEN SELECTIE VAN FONDSEN VAN BANQUE DE LUXEMBOURG Vermogensbeheer met BL-fondsen vormt de kern van onze expertise in vermogensbeheer. Onze beleggingsaanpak

Nadere informatie

MiFID / Twin Peaks II

MiFID / Twin Peaks II MiFID / Twin Peaks II De uitbreiding van MiFID naar de verzekeringssector wordt voorzien door de Twin Peaks II wet van 30/07/2013 (in werking getreden per 30/04/2014) en omschrijft de gedragsregels die

Nadere informatie

Beleggersprofiel voor rechtspersonen FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ.

Beleggersprofiel voor rechtspersonen FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Beleggersprofiel voor rechtspersonen FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Voorwoord Fintro wilt u beleggingsadvies geven dat overeenstemt met uw beleggingsdoelstellingen en rekening houdt met het risico

Nadere informatie

Bijzonder Reglement voor Waardepapieren, Financiële instrumenten en Verzekeringen

Bijzonder Reglement voor Waardepapieren, Financiële instrumenten en Verzekeringen Bijzonder Reglement voor Waardepapieren, Financiële instrumenten en Verzekeringen I. Algemeen Art. 1 Inleiding Het onderhavig reglement, bekend als Bijzonder Reglement voor Waardepapieren, Financiële instrumenten

Nadere informatie

Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering

Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering De Handreiking Kwaliteit Beleggingsbeleid in de praktijk 26 maart 2015 Alex Poel Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering 1 Achtergrond 2 Dienstverleningsproces 3 Beleggingsbeleid 4 Handreiking beleggingsbeleid

Nadere informatie

Beleggen in financiële producten Consumentengids over

Beleggen in financiële producten Consumentengids over FINANCIËLE DIENSTEN NADER TOEGELICHT Beleggen in financiële producten Consumentengids over de MiFID-richtlijn COMITÉ VAN EUROPESE EFFECTENREGELGEVERS COMMISSIE VOOR HET BANK-, FINANCIE- EN ASSURANTIEWEZEN

Nadere informatie

DE HOF HOORNEMAN REKENING

DE HOF HOORNEMAN REKENING DE HOF HOORNEMAN REKENING ZELF ONLINE BELEGGEN EN SPAREN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN UW VERMOGEN IS HET WAARD WAAROM DE HOF HOORNEMAN REKENING? MET EEN HOF HOORNEMAN REKENING KUNT U VIA INTERNET

Nadere informatie

DE HOF HOORNEMAN REKENING

DE HOF HOORNEMAN REKENING DE HOF HOORNEMAN REKENING ZELF ONLINE BELEGGEN EN SPAREN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN UW VERMOGEN IS HET WAARD WAAROM DE HOF HOORNEMAN REKENING? MET EEN HOF HOORNEMAN REKENING KUNT U VIA INTERNET

Nadere informatie

Inwerkingtreding van de wet van 19 april 2014 betreffende de alternatieve instellingen voor collectieve belegging en hun beheerders

Inwerkingtreding van de wet van 19 april 2014 betreffende de alternatieve instellingen voor collectieve belegging en hun beheerders Mededeling FSMA_2014_03 dd. 23/06/2014 Inwerkingtreding van de wet van 19 april 2014 betreffende de alternatieve instellingen voor collectieve belegging en hun beheerders Toepassingsgebied: Deze mededeling

Nadere informatie

Slim Vermogensbeheer B.V. Slimmer Vermogensbeheerovereenkomst

Slim Vermogensbeheer B.V. Slimmer Vermogensbeheerovereenkomst Slim Vermogensbeheer B.V. Slimmer Vermogensbeheerovereenkomst DE ONDERGETEKENDEN: Deelnemer Na(a)m(en): Adres: Postcode en plaats: Land: Nederland hierna te noemen "Cliënt"; en 2. Slim Vermogensbeheer

Nadere informatie

Internetconsultatie Wet implementatie richtlijn markten voor financiële instrumenten. 6 juli 2015

Internetconsultatie Wet implementatie richtlijn markten voor financiële instrumenten. 6 juli 2015 Ministerie van Financiën Korte Voorhout 7 Postbus 20201 2500 EE Den Haag Internetconsultatie Wet implementatie richtlijn markten voor financiële instrumenten 6 juli 2015 Reactie van: VERENIGING VAN EFFECTENBEZITTERS

Nadere informatie

DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET EFFECTEN

DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET EFFECTEN DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET EFFECTEN ONZE BEHEERSMANDATEN MET EFFECTEN Banque de Luxembourg biedt u haar expertise aan op het gebied van vermogensbeheer. Door ons een discretionair beheersmandaat

Nadere informatie

Lock fondsen. Voor wie tactisch wil beleggen

Lock fondsen. Voor wie tactisch wil beleggen Lock fondsen Voor wie tactisch wil beleggen Lock fondsen Wilt u graag beleggen in de aandelen- of obligatiemarkten en tegelijk eventuele verliezen trachten te beperken? Belegt u liefst in open fondsen,

Nadere informatie

Oxylife AXA IM Global Optimal Balance

Oxylife AXA IM Global Optimal Balance Oxylife AXA IM Global Optimal jaarverslag 31.12.2017-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2017 Oxylife AXA IM Global Optimal Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid oxylife AXA IM Global Optimal... 2

Nadere informatie

GEDRAGSCODE FUND GOVERNANCE

GEDRAGSCODE FUND GOVERNANCE GEDRAGSCODE FUND GOVERNANCE ACHMEA BELEGGINGSFONDSEN BEHEER B.V. Inleiding, statutair gevestigd te s-gravenhage (KvK nr. 8062738), beschikt over een vergunning als beheerder van beleggingsinstellingen,

Nadere informatie

Richtsnoeren voor de behandeling van klachten door de effectensector (ESMA) en de bankensector (EBA)

Richtsnoeren voor de behandeling van klachten door de effectensector (ESMA) en de bankensector (EBA) 04/10/2018 JC 2018 35 Richtsnoeren voor de behandeling van klachten door de effectensector (ESMA) en de bankensector (EBA) Richtsnoeren voor de behandeling van klachten door de effectensector (ESMA) en

Nadere informatie

Beleggen op uw eigen tempo.

Beleggen op uw eigen tempo. Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo. FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. 2 De voordelen van beleggen en het gemak van sparen Flexinvest is een beleggingsplan waarmee u maandelijks een klein bedrag opzij

Nadere informatie