Biodanza School Rolando Toro in Luik

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Biodanza School Rolando Toro in Luik"

Transcriptie

1 Biodanza School Rolando Toro in Luik Organisatie : Innergy asbl/ Nathalie Filissiadis : 02/ info@biodanzaecole.be Internet site:

2 School in Luik Introductie Het Biodanza-concept is beheerd door de Internationale Biocentriek Stichting (I.B.F, international Biocentric Foundation). Zijn objectief is de theorieën, de methodes en de praktijk van de Biodanza in de hele wereld te harmoniseren. Deze doestelling kan alléén worden behaald dankzij de coördinatie van de verschillende scholen die de Biodanza-leraren opleiden. De oriëntatie van deze beweging wordt gegeven door de voorzitter van de I.B.F., professor Rolando Toro Araneda, die eveneens de Directeurs benoemt. Het programma van de Biodanza-opleidingschool wordt in de scholen enkel door gediplomeerde leraren gegeven. Enige wijziging in het reglement of in het Unieke programma van de Biodanza-scholen kan enkel worden aangebracht na gezamenlijk toelating van Professor Rolando Toro Araneda en de raad van de I.B.F. De I.B.F. zorgt voor het naleven van de normen. Samen zijn Deze school bewaart het oorspronkelijk idee van de Biodanza-scholen alsook het concept samen zijn van de Biodanza. Dit betekent dat de leerlingen ter plaatste logeren, aan het gemeenschappelijk leven deelnemen (eten klaarmaken, afwassen, boodschappen doen, de zaal in orde houden, elkaar helpen voor het vervoer, bv. samenrijden, contact leggen om het vervoer van uitgenodigden of andere leerlingen te helpen) juist zoals een groot gezin het zou doen. En dit om vrienden te worden vooraleer collega s te worden Biodanza-leraren opleiden heeft ook als doel de contacten met andere Biodanza-leraren te houden/handhaven. Daarom is het ter plaatste logeren en het deelnemen aan het groepsleven tijdens het opleidingsweekend een belangrijke voorwaarde van de school in Luik. De directeur Alejandro Balbi Toro is de kleinzoon van de stichter van de Biodanza, Rolando Toro Araneda. Alejandro is Argentijns en heeft zijn hele kindertijd in het dansmilieu doorgebracht. Hij werd op 17 jarige leeftijd Biodanza-leraar en geeft sinds zijn 18 de les aan volwassenen en kinderen. Hij heeft ook de eerste groep gecreëerd die speciaal op jongeren (14-20 jaar) gericht is. Nu werkt hij enthousiast aan het integreren van Biodanza in het educatief systeem als een mogelijkheid tot Biocentriek leren. De school in Luik is voor hem een manier om het beste van Biodanza door te geven door kwaliteitsleraren op te leiden.

3 Opleiding Biodanza-leraar Opleiding Biodanza-leraar voor volwassenen Studieplan van de school in Luik De opleidingscyclus om Biodanza-leraar voor volwassenen te worden duurt minimum 3 jaar en bevat 29 weekends (1 weekend per maand), 6 seminaries (verspreid over 2 weekends), het leiden -onder supervisie- van een wekelijkse groep beginnelingen, het schrijven van een eindwerk en een eindexamen. 1. Theoretische lessen Deze bevatten de theorie van de Biodanza en haar grondprincipes in relatie met de levenswetenschappen. Elk weekend wordt een tekst gepresenteerd die door Professor Rolando Toro Arenada werd geschreven en in het Nederlands werd vertaald. De leerling zal minimum een maand op voorhand de schriftelijke documentatie ontvangen zodat hij zich met de stof vertrouwd kan maken en tijdens het opleidingweekend op zijn best van de cursus kan genieten en samen met de leraar dieper kan ingaan op een aantal concepten. De leerlingen dienen een korte samenvatting te schrijven over de op school behandelde thema s, samen met een theoretische en vivenciële synthese aangevuld met persoonlijke commentaren en bedenkingen. 2. Seminaries De seminaries worden over 2 weekends verspreid.de datums ervan worden door de school bepaald en vermeld in het programma dat bij het begin van de opleiding wordt meegegeven. 3. Dieper ingaan op de Vivencias Dieper ingaan op de Vivencias op individueel én op groepsniveau. Tijdens de weekends wordt de nadruk gelegd op de progressiviteit en de diepte van de Vivencias Het is zeer belangrijk dat de leerlingen, naast de school, ook wekelijkse lessen (regelmatige groep) volgen om dieper in te gaan op de Vivencias. 4. Methodologie De methodologie die nodig is om Biodanza-groepen te leiden. Het schoolprogramma bevat 7 methodologieweekends waar de leerling de correcte naam en uitvoering van elke oefening leert, alsook de regels, de muziek, het principe van de muzikale semantiek en de manier om korte Biodanza-lessen en weekends te structureren. Het doel van deze methodologieopleiding is de leerling de nodige beroepsvaardigheid te geven om zijn werk uit te voeren. Deze weekends zijn enkel bestemd voor de leerlingen die de opleiding volgen.

4 Opleiding Biodanza-leraar 5. Supervisieklassen Praktische oefening om, onder supervisie, een groep van beginnelingen te leiden, tijdens minimum 8 klassen van 2 uur elk. Deze supervisieklassen mogen alleen gegeven worden na de 31 opleidingsweekends (28+2 seminarieweekends) en mits toelating van de schooldirecteur. De supervisie volgt strikte regels om de theoretische kennis alsook de methodologische vaardigheden van de leerling te beoordelen. De supervisor geeft positief of negatief advies (feedback). Indien de leerling na 8 supervisieklassen het gewenste resultaat niet heeft behaald, kan de school vragen om bijkomende supervisieklassen te geven zolang het nodig is. Elke supervisie wordt betaald aan de leraar-supervisor. De leerling kan zijn lestarief bepalen om zijn zaal en de leraar-supervisor te kunnen betalen. De school moet een rapport krijgen van de supervisieklassen.. De tijdelijke licentie wordt enkel gegeven voor korte klassen met een wekelijkse beginnelingengroep, in afwachting van het einddiploma. De licentie is niet geldig voor vakantiestages, daglessen, meerdere wekelijkse groepen, weekends of andere voorstellingen. Nadat hij het volledige opleidingsprogramma heeft gevolgd, moet de leerling binnen de 12 maand het aantal vereiste supervisieklassen geven en zijn monografie (eindwerk) voorstellen Na deze periode van 12 maand moet de leerling automatisch een nieuwe cyclus van supervisieklassen herbeginnen of ten minste een supervisieklas per maand geven totdat hij zijn monografie voorstelt. 6. Monografie (eindwerk) Een eindwerk over een praktisch of theoretisch onderwerp van de Biodanza schrijven. Het eindwerk wordt geschreven onder leiding van een leraar met minstens twee jaar ervaring, die niet noodzakelijk dezelfde leraar is dan de leraarsupervisor. De voorstelling van de monografie moet betaald worden (zelfde tarief als een supervisieklas) en het eindwerk moet aan de schooldirecteur en de examenjury worden afgegeven ten laatste een maand voor de datum van de voorstelling.. 7. Diploma Voorstelling en verdediging van het eindwerk voor een examenjury, samengesteld uit de eindwerk-begeleider, de schooldirecteur en twee door de leerling gekozen leraren. De jury kiest uit zijn leden de voorzitter, die de examenplechtigheid leidt. Het examen neemt plaats op een moment dat door de School Rolando Toro in Liège wordt bepaald of voor een jury die voor deze gelegenheid wordt samengesteld tijdens een speciaal examen-weekend. Dit examen is open voor het publiek en duurt maximum 30 minuten.

5 Opleiding Biodanza-leraar Volgende aspecten komen in aanmerking voor de beoordeling: Theoretische logica: overeenkomst met het Principe Biocentriek Argumentatie rond de theorie en de praktijk van de Biodanza Duidelijkheid van de voorstelling Esthetiek van de voorstelling Redactionele correctheid Als de jury tot een akkoord is gekomen, deelt de voorzitter het resultaat van de beoordeling mee. Indien het eindwerk belangrijke vergissingen bevat zal het geweigerd worden. De leerling moet het opnieuw schrijven, onder strikt supervisie van de directeur, en moet samen met de school een nieuwe datum vastleggen voor het examen. Indien aan deze voorwaarden niet beantwoord wordt, moet de situatie van de leerling opnieuw door de school geëvalueerd worden en zal hij nog zo veel klassen moeten bijwonen als nodig is om zijn concepten bij te leren. 8.. Sociale Actie Indien ze dit wensen mogen leerlingen deelnemen aan de sociale actie, bv. groep van marginale bevolking, oudere mensen, instellingen voor bescherming van het kind. Deze activiteiten zullen in aanmerking komen in het C.V. van de leerlingen alsook in de Biodanza-beweging. 9. Diversen Op het einde van het programma ontvangt de leerling het diploma Biodanza-leraar, dat eveneens toelaat om Biodanza-groepen of werkweekends te leiden. Op dat moment worden leraren vrije professionele leraren, d.w.z. dat ze zelfs hun tarieven kunnen bepalen en Biodanza-dagen of weekends kunnen animeren, alsook verschillende wekelijkse groepen. Opmerking : Aangezien de school de muziek niet verschaft, raden we de leerlingen aan om de verschillende muziekjes aangepast aan de Biodanza-dansen stuk per stuk te kopen vanaf het begin van zijn opleiding zodat hij operationeel kan zijn zodra hij van de school de toelating krijgt om een groep onder supervisie te leiden. Toelatingscriteria Deelnemen aan een regelmatige groep met een Biodanza-leraar, een minimun aantal uren Vivencia hebben gedaan in de maanden voorafgaand aan het begin van de opleiding.* Een brief schrijven met de persoonlijke motivatie om de opleidingschool te volgen Geen dissociatie (ongepast gedrag) vertonen volgens de Biodanza-criteria. Worden aanbevolen door een brief van zijn Biodanza-leraar, nadat deze een eerste evaluatie van de toekomstige leerling heeft gemaakt. Ter plaatste logeren tijdens het hele opleidingsweekend (van vrijdag 20u tot zondag 17u) en deelnemen aan het groepsleven. De inschrijvingsformulieren invullen en de opleidingsvoorwaarden aanvaarden. *uitzonderlijke gevallen te bespreken met de directeur

6 Opleiding Biodanza-leraar Verloop van de opleidingsweekends De weekends beginnen op vrijdagavond om 20u met een Vinvencia die gegeven wordt door de schooldirecteur of door een leerling onder supervisie. Op zaterdag en zondag gaat een leraar dieper in op de theorie en geeft verder Vivencias. Het weekend eindigt op zondag 17u. Op zaterdagmiddag neemt een ontmoeting tussen alle leerlingen van de school plaats ten einde de praktische kanten van het weekend te organiseren en de eventuele suggesties of moeilijkheden van iedereen naar voor te brengen. Opleidingsprogramma School in Luik: de verschillende weekends Elk weekend begint op vrijdagavond om 20u en eindigt op zondag rond 17u. 1. Definitie van Biodanza en het Theoretisch Model 2. Het Vitaal Onbewust en het Biocentriek Principe 3. De Vivencia 4. De biologische Aspecten 5. Mythische en Filosofische Antecedenten 6. Fysiologische Aspecten 7. Identiteit en Integratie 8. Trance et Regressie 9. Psychologische Aspecten 10.Vitaliteit 11. Transcendentie 12. De Menselijke Beweging 13. Actiemechanismen 14. Contact en streling 15. Affectiviteit 16. Seksualiteit 17. Muziek 18. Creativiteit 19. Seminarie (Minotaure) 20. Sociale Actie 21. Education Biocentrique 22. Methodologie I : muzikale semantiek 23. Methodologie II : sessie (I) 24. Methodologie III : sessie (II) 25. Applicaties en extensies 26. Biodanza, Ars magna 27. Methodologie IV : les en stage 28. Methodologie V : de groep Methodologie 29. Seminarie 30. Methodologie VI : beoordelingscriteria van de ontwikkeling 31. Methodologie VII : officiële lijst van de oefeningen, regels en muziekjes + 1 weekend voor de voorstelling van het eindwerk (monografie)

7 Opleiding Biodanza-leraar voor kinderen De opleidingscyclus van Biodanza-leraar voor kinderen (3-12 jaar) bevat 15 weekends, één seminarie, stages, het leiden van een groep onder supervisie, het schrijven van een eindwerk en een eindexamen. 1. Definitie van Biodanza en het Theoretisch Model 2. Het Vitaal Onbewust en het Biocentriek Principe 3. De Vivencia 4. De biologische Aspecten 5. Mythische en Filosofische Antecedenten 6. Fysiologische Aspecten 7. Identiteit en Integratie 8. Psychologische Aspecten 9. De Menselijke Beweging 10. Actiemechanismen 11. Seminarie (Minautore) 12. Education Biocentrique 13. Module kinderen 1 + Contact en streling 14. Module kinderen 2 + Affectiviteit 15. Module kinderen 3 + Creativiteit 16. Module kinderen 4 + Vitaliteit 17. Module kinderen 5 + Sociale Actie Studieplan van de school in Luik De opleiding voor het gemeenschappelijk deel met de opleiding voor volwassenen begint op vrijdagavond om 20u en eindigt op zondag rond 17u. Voor de laatste vijf modules (specifiek voor de Biodanza-leraren voor kinderen) begint de opleiding op vrijdagnamiddag om 14u. 10. Theoretische lessen Deze bevatten de theorie van de Biodanza en haar grondprincipes in relatie met de levenswetenschappen. Elk weekend wordt een tekst gepresenteerd die door Professor Rolando Toro Arenada werd geschreven en in het Nederlands werd vertaald. De leerling zal minimum een maand op voorhand de schriftelijke documentatie ontvangen zodat hij zich met de stof vertrouwd kan maken en tijdens het opleidingweekend op zijn best van de cursus kan genieten en samen met de leraar dieper kan ingaan op een aantal concepten. De leerlingen dienen een korte samenvatting te schrijven over de op school behandelde thema s, samen met een theoretische en vivenciële synthese aangevuld met persoonlijke commentaren en bedenkingen. 11. Dieper ingaan op de Vivencias Dieper ingaan op de Vivencias op individueel én op groepsniveau. Tijdens de weekends wordt de nadruk gelegd op de progressiviteit en de diepte van de Vivencias. Het is zeer belangrijk dat de leerlingen, naast de school, ook wekelijkse lessen (regelmatige groep) volgen om dieper in te gaan op de Vivencias.

8 Opleiding Biodanza-leraar voor kinderen 12. Modules Kinderen Het schoolprogramma bevat 5 specifieke modules om concreet met kinderen te leren werken. Tijdens deze modules leert de leerling hoe hij moet werken met kinderen in privé-groepen of in instellingen en hoe hij elke oefening moet uitvoeren in functie van de leeftijd van de kinderen. Hij leert eveneens de regels, de muziekjes en de manier om de lessen te structureren en om stages en/of werkgroepen ouders/kinderen te organiseren. Aan bod komt ook de manier om aan instellingen (scholen, internaten, ) uit te leggen wat de Biodanza aan kinderen te bieden heeft. Het doel van deze opleiding is de leerling de nodige beroepsvaardigheid te geven om zijn werk uit te voeren onafhankelijk van het milieu, het aantal en de leeftijd van de kinderen. Deze modules zijn uitsluitend bestemd voor de leerlingen die de opleiding voor kinderen volgen. 13. Stageklassen en supervisieklassen Stage: De ervaring in Biodanza-werkgroepen met kinderen is onontbeerlijk om te beginnen met het leiden van een klas onder supervisie». Een minimum aantal klassen is vereist. Supervisie: Praktische oefening om, onder supervisie, een groep te leiden tijdens minimum 3 klassen van 40 minuten en met minimum 7 leerlingen. De eerste supervisieklassen mogen pas gegeven worden na de 15 opleidingsweekends en mits toelating van de schooldirecteur. De supervisie volgt strikte regels om de theoretische kennis alsook de methodologische vaardigheden van de leerling te beoordelen. De supervisor geeft positief of negatief advies (feedback). Indien de leerling na 3 supervisie klassen het gewenste resultaat niet heeft behaald, kan de school vragen om bijkomende supervisieklassen te geven zolang het nodig is. De leerling kan zijn lestarief bepalen om zijn zaal en de leraar-supervisor te kunnen betalen. De school moet een rapport krijgen van de supervisieklassen Monografie (eindwerk) Een eindwerk over een praktisch of theoretisch onderwerp van de Biodanza voor kinderen schrijven. Het eindwerk wordt geschreven onder leiding van een leraar met minstens twee jaar ervaring, die niet noodzakelijk dezelfde leraar is dan de leraar-supervisor. Het eindwerk moet aan de schooldirecteur en de examenjury worden afgegeven ten laatste een maand voor de datum van de voorstelling. 15. Diploma De voorstelling van het eindwerk neemt plaats ten laatste 6 maand na de laatste opleidingsmodule (module kinderen 5 + Sociale Actie) en voor het einde van de supervisieklassen.

9 Opleiding Biodanza-leraar voor kinderen Volgende aspecten komen in aanmerking voor de beoordeling : Theoretische logica: overeenkomst met het Principe Biocentriek Argumentatie rond de theorie en de praktijk van de Biodanza Duidelijkheid van de voorstelling Esthetiek van de voorstelling Redactionele correctheid Indien het eindwerk belangrijke vergissingen bevat zal het geweigerd worden. De leerling moet het opnieuw schrijven, onder strikt supervisie van de directeur, en moet samen met de school een nieuwe datum vastleggen voor het examen. Indien aan deze voorwaarden niet beantwoord wordt, moet de situatie van de leerling opnieuw door de school geëvalueerd worden en zal hij nog zo veel klassen moeten bijwonen als nodig is om zijn concepten bij te leren. 16. Sociale Actie Indien ze dit wensen mogen leerlingen deelnemen aan de sociale actie, bv. groep van marginale bevolking, oudere mensen, instellingen voor bescherming van het kind. Deze activiteiten zullen in aanmerking komen in het C.V. van de leerlingen alsook in de Biodanza-beweging. 17. Diversen Op het einde van het programma ontvangt de leerling het diploma Biodanza-leraar, dat eveneens toelaat om Biodanza-groepen of werkweekends te leiden. Op dat moment worden leraren vrije professionele leraren, d.w.z. dat ze zelfs hun tarieven kunnen bepalen en dat ze Biodanza-dagen of weekends voor kinderen kunnen animeren, alsook verschillende wekelijkse groepen leiden en evenementen bijwonen in de hoedanigheid van Biodanza-leraar voor kinderen (tot 12 jaar) Opmerking : Aangezien de school de muziek niet verschaft, raden we de leerlingen aan om de verschillende muziekjes aangepast aan de Biodanza-dansen stuk per stuk te kopen vanaf het begin van zijn opleiding zodat hij operationeel kan zijn zodra hij van de school de toelating krijgt om een groep onder supervisie te leiden. Toelatingscriteria Deelnemen aan een regelmatige groep met een Biodanza-leraar, een minimun aantal uren Vivencia hebben gedaan in de maanden voorafgaand aan het begin van de opleiding.* Een brief schrijven met de persoonlijke motivatie om de opleidingschool te volgen Geen dissociatie (ongepast gedrag) vertonen volgens de Biodanza-criteria.

10 Opleiding Biodanza-leraar voor kinderen Worden aanbevolen door een brief van zijn Biodanza-leraar, nadat deze een eerste evaluatie van de toekomstige leerling heeft gemaakt. Ter plaatste logeren tijdens het hele opleidingsweekend (van vrijdagavond tot zondag 17u) en deelnemen aan het groepsleven. De inschrijvingsformulieren invullen en de opleidingsvoorwaarden aanvaarden. *uitzonderlijke gevallen te bespreken met de directeur Verloop van de opleidingsweekends De eerste 12 weekends beginnen op vrijdagavond om 20u met een Vinvencia die gegeven wordt door de schooldirecteur of door een leerling onder supervisie. Op zaterdag en zondag gaat een leraar dieper in op de theorie en geeft verder Vivencias. Deze weekends eindigen op zondag 17u. Op zaterdagmiddag neemt een ontmoeting tussen alle leerlingen van de school plaats ten einde de praktische kanten van het weekend te organiseren en de eventuele suggesties of moeilijkheden van iedereen naar voor te brengen. De laatste vijf weekends beginnen op vrijdag om 14u. De namiddag wordt een afwisseling van theorie over Biodanza voor kinderen en van Vivencias voor kinderen, zoals ervaren door de leerlingen. Vanaf 19h30 verloopt het weekend zoals de eerste weekends.

11 Inschrijving Rolando Toro School in Luik Opleiding Biodanza-leraar Alle briefwisseling dient opgestuurd te worden naar : Innergy asbl J.S. Bachlaan, Ganshoren inscription@biodanzaecole.be - Tel : 02/ Rekening Fortis : Naam :..... Voornaam :.... Adres :..... Nr : Bus :. Postcode :. Stad :.... Geboortedatum :.. Beroep :... Tel : (hoofdletters) :... Ik schrijf me in voor de opleiding Biodanza-leraar voor volwassenen en/of voor kinderen (schrappen wat niet past). Mijn inschrijving is vast en definitief voor de periode waarvoor ik me heb geëngageerd. Indien ik op een van de weekends afwezig ben, zal de betaalde som overgedragen worden naar een volgend weekend maar zal niet terugbetaald worden. Ik stuur u dit formulier samen met de jaarlijkse inschrijvingsrechten (75 per jaar, ongeacht het aantal gevolgde weekends) en de betaling van mijn opleiding, zoals volgt : Voor het eerste kwartaal : jaarlijkse inschrijving Voor elk volgende kwartaal van het eerste academisch jaar ( ) : 570 Elk weekend kost 200 (overnachting en pension inbegrepen van zaterdagochtend tot zondag 17u). Aangezien ik leerling ben van de school betaal ik per kwartaal 570 en win ik zodoende 30 per kwartaal. Ik weet dat elk kwartaal ten laatste één week voor het begin van het volgende kwartaal dient betaald te worden. Mijn supervisieklassen (aan het einde van het derde jaar) zullen rechtstreeks betaald worden aan de leraar die mij superviseert en niet op de rekening van de school. Opmerking: Voor de laatste 5 opleidingsweekends van de Biodanza-leraar voor kinderen weet ik dat er een verschil van 100 zal zijn voor de modules van de vrijdagnamiddag die specifiek zijn voor deze opleiding. Datum:.../ /. Handtekening van de leerling voor akkoord.

12 Inschrijving Opleiding Biodanza-leraar Rolando Toro Biodanza-school in Luik Foto Indien u een medisch probleem hebt of aan een ziekte lijdt, dient u een arts te raadplegen vooraleer u dit formulier invult. Naam: Voornaam: Tel/GSM: (hoofdletters a.u.b.): Naam van uw Biodanza-leraar in wekelijkse lessen : Opleiding (schrappen wat niet past): kinderen / volwassenen / kinderen en volwassenen Ik weet dat ik, voor mijn opleiding gevalideerd kan worden, alle opleidingsmodules moet hebben gevolgd (d.w.z. 31 opleidingen voor volwassenen / opleidingen voor kinderen) en dat mijn samenvattingen, mijn supervisieklassen en mijn monografie moeten goedgekeurd zijn. Ik mag maximum twee weekends per academisch jaar in de school in Luik missen (deze weekends kan ik inhalen in een andere school mits toelating van mijn schooldirecteur). Tijdens mijn drie opleidingsjaren, moet ik met dezelfde leraar in wekelijkse lessen dansen, zodat hij mij kan volgen in mijn evolutie. Date Module Didacte 11/12/13 janv 08 Définition et modèle Ricardo & Alex 01/02/03fev 08 Identité et intégration Raul & Veronica 14/15/16 mars 08 La Vivencia Alex 11/12/13 avril 08 L inconscient Vital et le Principe Biocentrique 16/17/18 mai 08 Les aspects biologiques juin 08 Antécédents mythiques et philosophiques Septembre Aspects physiologiques Octobre Transe et régression Ik aanvaard om leerling te zijn in de Rolando Toro Biodanza-school in Luik. Ik begrijp dat het leren en het uitoefenen van de Biodanza minimale risico s kunnen inhouden. Ik heb het Biodanza-onderwijssysteem geobserveerd en ik aanvaard onvoorwaardelijk dat ik noch de Rolando Toro Biodanza-school in Luik noch Alejandro Balbi Toro noch de vzw Innergy noch Nathalie Filissiadis noch een andere leraar, leerling of deelnemer verantwoordelijk mag stellen voor enig ongeval of schade die zou kunnen voortvloeien uit het aanleren of het uitoefenen van de Biodanza. Datum : Handtekening :

Biodanza School Eindhoven

Biodanza School Eindhoven International Biocentric Foundation Biodanza School Eindhoven Sistema Rolando Toro Schoolreglement Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2 TOELATING... 2 3 INSCHRIJVING... 3 4 STRUCTUUR VAN DE OPLEIDING... 3

Nadere informatie

Fascia College Cursistenovereenkomst

Fascia College Cursistenovereenkomst Fascia College Cursistenovereenkomst Volgens de richtlijnen van de kmo-portefeuille dient dit document door elke cursist ingevuld en ondertekend te worden, uiterlijk bij het begin van de eerste sessie.

Nadere informatie

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN OPLEIDING, EEN STAGE OF BEPAALDE STUDIES

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN OPLEIDING, EEN STAGE OF BEPAALDE STUDIES AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN OPLEIDING, EEN STAGE OF BEPAALDE STUDIES Naar aanleiding van de zesde staatshervorming, is deze bevoegdheid overgedragen aan de gewesten. Voor het Brussels

Nadere informatie

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST Wil je in België studeren aan een hogeschool of aan een universiteit? Als je je diploma secundair onderwijs niet in het Nederlands gehaald hebt, moet je een taaltest afleggen.

Nadere informatie

OPLEIDING PPL. Inhoud:

OPLEIDING PPL. Inhoud: OPLEIDING PPL Inhoud: 1. Overzicht van de opleiding 2. Hoe kan ik piloot worden via de Limburgse Vleugels 3. De medische keuring 4. De oefenvergunning 5. Het logboek 6. Theoretische opleiding 7. Praktijk

Nadere informatie

Aanvraag om vrijstelling voor het volgen van een opleiding, een stage of bepaalde studies

Aanvraag om vrijstelling voor het volgen van een opleiding, een stage of bepaalde studies Aanvraag om vrijstelling voor het volgen van een opleiding, een stage of bepaalde studies Voortaan moet u, indien u in het Waals Gewest, in de Duitstalige Gemeenschap of in het Hoofdstedelijk Brussels

Nadere informatie

GEBRUIKERSCONTRACT REPETITIERUIMTE JC AHOY

GEBRUIKERSCONTRACT REPETITIERUIMTE JC AHOY GEBRUIKERSCONTRACT REPETITIERUIMTE JC AHOY Gegevens van de gebruiker: (handtekening van een persoon van minimum 18 jaar of zijn wettelijke voogd) Voornaam en naam... Geboortedatum... Bandnaam... Straat

Nadere informatie

Beleid nevenwerkzaamheden medewerkers VPCO De Basis 10 maart 2015

Beleid nevenwerkzaamheden medewerkers VPCO De Basis 10 maart 2015 Beleid nevenwerkzaamheden medewerkers VPCO De Basis 10 maart 2015 Inleiding De ervaring leert dat personeelsleden soms nevenwerkzaamheden uitvoeren naast hun reguliere werk in dienst van het bestuur. Het

Nadere informatie

Cat. IIIA (enkel voor nieuwe juryleden) Module 1 Module 2 Cat. IIIB (voor nieuwe juryleden of Cat. IIIA) Module 3 Module 4 (integratie van Module 2)

Cat. IIIA (enkel voor nieuwe juryleden) Module 1 Module 2 Cat. IIIB (voor nieuwe juryleden of Cat. IIIA) Module 3 Module 4 (integratie van Module 2) Hou jij van gymnastiek? Heb je een goed oog voor mooie en goede oefeningen? Dan is jureren misschien wel iets voor jou! Grijp je kans en volg een jurycursus. Misschien zien we je dan volgend seizoen achter

Nadere informatie

SEMINARIES VOOR STUDIE VAN YOGA VORMINGSCYCLUS IN HET ONDERWIJZEN VAN YOGA. KORTENBERG (België) - 2013 2018

SEMINARIES VOOR STUDIE VAN YOGA VORMINGSCYCLUS IN HET ONDERWIJZEN VAN YOGA. KORTENBERG (België) - 2013 2018 SEMINARIES VOOR STUDIE VAN YOGA VORMINGSCYCLUS IN HET ONDERWIJZEN VAN YOGA KORTENBERG (België) - 2013 2018 met FLOR STICKENS In overeenstemming met de opleiding van Claude Maréchal op technisch vlak en

Nadere informatie

NOTITIE. Aan: Algemeen directeuren Van: CPD Datum: maart 2013 Onderwerp: regeling nevenwerkzaamheden Dommelgroep

NOTITIE. Aan: Algemeen directeuren Van: CPD Datum: maart 2013 Onderwerp: regeling nevenwerkzaamheden Dommelgroep NOTITIE Aan: Algemeen directeuren Van: CPD Datum: maart 2013 Onderwerp: regeling nevenwerkzaamheden Dommelgroep Inleiding De ervaring leert dat personeelsleden soms nevenwerkzaamheden uitvoeren naast hun

Nadere informatie

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 De mbo-opleiding Luchtvaart dienstverlener niveau 4 is speciaal voor medewerkers van Passenger Services (PS) en Customer Ground Handling (CGH). Iedereen met een contract

Nadere informatie

Professionele basisopleiding gelnagels

Professionele basisopleiding gelnagels Professionele basisopleiding gelnagels Altijd al gedroomd om nagelstyliste te worden? Maak nu uw droom waar! Inclusief theorie 2 Gratis oefendagen Gratis examendag Gratis advies na de opleiding Erkend

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE OPLEIDINGSCOMMISSIES VAN RITS SCHOOL OF ARTS d.d. 3 februari 2015

REGLEMENT VAN DE OPLEIDINGSCOMMISSIES VAN RITS SCHOOL OF ARTS d.d. 3 februari 2015 REGLEMENT VAN DE OPLEIDINGSCOMMISSIES VAN RITS SCHOOL OF ARTS d.d. 3 februari 2015 Hoofdstuk I. Algemeen reglement van de opleidingscommissies aan de Erasmushogeschool Brussel (goedgekeurd door het College

Nadere informatie

VERZOEK INZAGE AFSCHRIFT PATIËNTENDOSSIER

VERZOEK INZAGE AFSCHRIFT PATIËNTENDOSSIER 1/7 VERZOEK INZAGE AFSCHRIFT PATIËNTENDOSSIER VERZOEK TOT inzage (voor gegevens overleden patiënt, enkel via beroepsbeoefenaar (zie bijlage 1)) afschrift (niet mogelijk voor gegevens overleden patiënt)

Nadere informatie

U wilt zich aansluiten bij VJJF?... 3

U wilt zich aansluiten bij VJJF?... 3 U wilt zich aansluiten bij VJJF?... 3 I. De aansluiting van de club... 4 II. Nieuwe leden/hernieuwingen... 5 Voorbeeld: Opmaakbon...6 Voorbeeld: Verzekerings/aansluitingsformulier...7 III. Het lidboekje...

Nadere informatie

Waar vinden?

Waar vinden? RICHTLIJNEN STAGE BIBF Frank Haemers, juridische dienst BIBF Waar vinden? Richtlijn 2010/1: Regelmatig verloop van de stage met als doel de toegang tot het schriftelijk deel van het praktisch bekwaamheidsexamen

Nadere informatie

RIJSCHOOL. Wat moet je doen?

RIJSCHOOL. Wat moet je doen? RIJSCHOOL Christina, Alfonso, Tai en Linda willen leren autorijden. Ze hebben het theoretische examen al afgelegd. Nu willen ze oefenen voor het praktijkexamen. Ze zoeken een rijschool. Jij helpt hen.

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier gastouder

Aanmeldingsformulier gastouder Aanmeldingsformulier gastouder Persoonlijke gegevens Naam gastouder:. Voornaam:. Geboortedatum:. Sofi-/ burger servicenummer: Naam evt. partner:.. Adres:.. Postcode:.Woonplaats:.Wijk:. Telefoonnummer privé:

Nadere informatie

Nota betreffende Examens & Rapporten voor leerlingen en ouders.

Nota betreffende Examens & Rapporten voor leerlingen en ouders. Nota betreffende Examens & Rapporten voor leerlingen en ouders. 1. EXAMENS 1.1. Klasexamens: -Twee maal per jaar vinden er klasexamens plaats, met name op het einde van het eerste en het tweede semester.

Nadere informatie

EEN FEESTJE ORGANISEREN

EEN FEESTJE ORGANISEREN EEN FEESTJE ORGANISEREN De cursus is bijna afgelopen. Je wil met de hele klas een feestje organiseren. Jullie bereiden in groep het feestje voor en schrijven een uitnodiging. Wat moet je doen? Dit is groepswerk.

Nadere informatie

Dialoog tussen mens en paard

Dialoog tussen mens en paard Dialoog tussen mens en paard Opleiding tot Kinder DialoogCoach Prospectus Een goede coach ziet mogelijkheden Opleiding tot DialoogCoach 2014/2015/2016 Inhoud Welkom... 3 Doel... 3 Opleiding tot DialoogCoach...

Nadere informatie

BESCHRIJVING REGLEMENT

BESCHRIJVING REGLEMENT BESCHRIJVING De 25 ste editie van het International Body Painting Contest zal doorgaan van 6 tot 15 april 2012 te Brussel Tour & Taxis, Havenlaan 86 C, 1000 Brussel. Iedere avond zullen één of meerdere

Nadere informatie

De cursus bestaat uit twee delen: een algemeen gedeelte (BLOSO) en een sportspecifiek gedeelte.

De cursus bestaat uit twee delen: een algemeen gedeelte (BLOSO) en een sportspecifiek gedeelte. -1- 1. WIE KAN INITIATOR WORDEN? De kandidaat moet: - een golfer zijn met hcp 18.4 of beter 3 maanden voor start van de opleiding. - geboren zijn in het jaar 1997 of vroeger - de aanvraag volledig invullen

Nadere informatie

Verzoek tot toelating Examen Magister Vini

Verzoek tot toelating Examen Magister Vini Verzoek tot toelating Examen Magister Vini Naam Man Vrouw Voornamen Adres Postcode Woonplaats : Geboortedatum Telefoon Privé Telefoon bedrijf : Fax Privé Fax bedrijf : E-mail Privé¹ E-mail bedrijf¹ : In

Nadere informatie

De VTS-denkcel golf bestaat uit vertegenwoordigers van de VTS, de VVG en de PGA of Belgium.

De VTS-denkcel golf bestaat uit vertegenwoordigers van de VTS, de VVG en de PGA of Belgium. 1. WIE KAN INITIATOR WORDEN? De kandidaat moet: - een golfer zijn met hcp 18.4 of beter, 4 weken voor start van de opleiding (opleiding start op 12/12/15). - geboren zijn in het jaar 1999 of vroeger. -

Nadere informatie

STAGE Richtlijnen en het praktisch bekwaamheidsexamen

STAGE Richtlijnen en het praktisch bekwaamheidsexamen STAGE Richtlijnen en het praktisch bekwaamheidsexamen Richtlijn 2010/1 Regelmatig verloop van de stage met als doel de toegang tot het schriftelijk deel van het praktisch bekwaamheidsexamen : Minimum 12

Nadere informatie

1e klas: met vrienden en vriendinnen van de basisschool in één klas

1e klas: met vrienden en vriendinnen van de basisschool in één klas 1 mavo Intro Deze brochure geeft u informatie over de vmbo-theoretische leerweg op hethml: de mavo. Met vragen kunt u terecht bij de afdelingsleider bovenbouw mavo, Thomas ter Hart. 1e klas: met vrienden

Nadere informatie

Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland. Wat stuurt u naar ons op?

Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland. Wat stuurt u naar ons op? Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland Wat stuurt u naar ons op? Uw aanmelding is compleet als u de volgende documenten opstuurt: 1. het aanmeldformulier, volledig en duidelijk ingevuld Probeer alles

Nadere informatie

Modulair Executive MBA in Public & Private. inschrijfformulier

Modulair Executive MBA in Public & Private. inschrijfformulier Modulair Executive MBA in Public & Private inschrijfformulier inschrijfformulier Modulair Executive MBA in Public & Private Plaats hier s.v.p. uw visitekaartje Plaats hier s.v.p. uw pasfoto PRIVÉ GEGEVENS

Nadere informatie

Dag iedereen! op 27en 28 oktober 2018.

Dag iedereen! op 27en 28 oktober 2018. Dag iedereen! Hierbij het reglement van de «24 uur Puzzelen van België» op 27en 28 oktober 2018. Een manifestatie die competitie en solidariteit aan elkaar koppelen. Zo vlug mogelijk een maximum aantal

Nadere informatie

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Mechelsesteenweg 102. 2018 Antwerpen

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Mechelsesteenweg 102. 2018 Antwerpen MAROKKAANS ARABISCH Deze cursus wordt uitgegeven door Centrum voor Afstandsonderwijs Mechelsesteenweg 102 2018 Antwerpen Copyright CVA, Mechelsesteenweg 102, 2018 Antwerpen Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria en Diepgang

Kwaliteitscriteria en Diepgang Kwaliteitscriteria en Diepgang Tijdens de opleiding doe je erg veel praktijkervaring op. Bij de beoordeling van je praktijkscriptie kijken we niet alleen naar het aantal uren, maar letten ook op de kwaliteit

Nadere informatie

Het DELF Junior is ook opengesteld voor Franstaligen zolang deze het Nederlands onderwijssysteem volgen.

Het DELF Junior is ook opengesteld voor Franstaligen zolang deze het Nederlands onderwijssysteem volgen. Informatie voor DELF scholen Scholen die deelnemen aan het DELF junior netwerk bieden hun leerlingen de mogelijkheid om zich kandidaat te stellen voor het DELF junior examen. Dit is een versie van het

Nadere informatie

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN ALTERNERENDE OPLEIDING

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN ALTERNERENDE OPLEIDING AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN ALTERNERENDE OPLEIDING Naar aanleiding van de zesde staatshervorming, is deze bevoegdheid overgedragen aan de gewesten. Voor het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders

NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders Nederlandse Bowling Federatie Veenendaal, oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opleiding wedstrijdleider 4 Wedstrijdleider niveau 1 5 Wedstrijdleider

Nadere informatie

Biodanza en beweging in de ouderenzorg. Zorg voor een harmonische ontwikkeling van de (ouder wordende) mens

Biodanza en beweging in de ouderenzorg. Zorg voor een harmonische ontwikkeling van de (ouder wordende) mens Biodanza en beweging in de ouderenzorg Zorg voor een harmonische ontwikkeling van de (ouder wordende) mens 1. Inleiding 1. Inleiding Biodanza en bewegen in de ouderenzorg 2. Wie zijn wij? 3. Wat is Biodanza?

Nadere informatie

BIJLAGE II: OPLEIDING INZAKE ONTWIKKELINGSGERICHTE ZORG. Voorwaarden voor de erkenning van de opleidingen door de FOD Volksgezondheid

BIJLAGE II: OPLEIDING INZAKE ONTWIKKELINGSGERICHTE ZORG. Voorwaarden voor de erkenning van de opleidingen door de FOD Volksgezondheid CONTRACT MET BETREKKING TOT DE OPLEIDING INZAKE BORSTVOEDING EN ONTWIKKELINGSZORG VAN HET MEDISCH EN VERZORGEND PERSONEEL BIJLAGE II: OPLEIDING INZAKE ONTWIKKELINGSGERICHTE ZORG Voorwaarden voor de erkenning

Nadere informatie

Sint-Norbertus Antwerpen. Verpleegkunde. Verpleegkunde: een opleiding met een hart

Sint-Norbertus Antwerpen. Verpleegkunde. Verpleegkunde: een opleiding met een hart Sint-Norbertus Antwerpen Verpleegkunde,, Verpleegkunde: een opleiding met een hart,, De ene helft van de tijd breng je door Het is leuk dat de lessen zo verschillend zijn. Het ene uur verdiep je je in

Nadere informatie

Inschrijving FIS wedstrijden (doc. d.d. 27-7-2010) 1

Inschrijving FIS wedstrijden (doc. d.d. 27-7-2010) 1 Inschrijvingsreglement voor FIS wedstrjiden Koninklijke Belgische Ski Federatie (KBSF vzw) 2010-2011 - Renners met een FIS - licentie zijn verplicht om hun programma via het Excel formulier binnen de hieronder

Nadere informatie

01/10/ seminarie stagiairs 1

01/10/ seminarie stagiairs 1 RICHTLIJNEN STAGE BIBF Frank Haemers, juridische dienst BIBF Waar vinden? Richtlijn 2010/1: Regelmatig verloop van de stage met als doel de toegang tot het schriftelijk deel van het praktisch bekwaamheidsexamen

Nadere informatie

REGLEMENT van de 5e Tentoonstelling van de Belgische PASTELLISTEN

REGLEMENT van de 5e Tentoonstelling van de Belgische PASTELLISTEN REGLEMENT van de 5e Tentoonstelling van de Belgische PASTELLISTEN Zaal Arsenal te NAMUR Rue Bruno, 11 5000 NAMUR Van 02 april tot 11 april 2016 Open voor het publiek op zaterdag en zondag van 10u tot 18u

Nadere informatie

Deze opleidingen worden door Groei Direct verzorgt!

Deze opleidingen worden door Groei Direct verzorgt! Informatiebrochure Kader opleidingen CWO Deze opleidingen worden door Groei Direct verzorgt! 1 Woord vooraf CWO opleidingslocaties (watersportverenigingen en vaarscholen) willen goede en enthousiaste instructeurs

Nadere informatie

logistiek supervisor niveau 4

logistiek supervisor niveau 4 logistiek supervisor niveau 4 De mbo-opleiding Logistiek Supervisor niveau 4 leidt op tot manager transport & logistiek. Deze opleiding is voor (potentiele) leidinggevenden die werken in de luchtvracht,

Nadere informatie

Divine Human Studievoorwaarden. Kundalini Yoga Lerarenopleiding Level 1

Divine Human Studievoorwaarden. Kundalini Yoga Lerarenopleiding Level 1 Divine Human Studievoorwaarden Kundalini Yoga Lerarenopleiding Level 1 Studievoorwaarden Kundalini Yoga Lerarenopleiding Level 1 1. Aanmelding 1.1 Online aanmelding Studenten melden zich aan door invulling

Nadere informatie

Gemeente Grimbergen werft aan (m/v):

Gemeente Grimbergen werft aan (m/v): Gemeente Grimbergen werft aan (m/v): 1 deeltijds administratief medewerker 26/36 uren per week voor de gemeentelijke basisschool te Borgt vervangingstewerkstelling opdrachten: Zelfstandig zorg dragen voor

Nadere informatie

SCHOONHEIDSSPECIALIST - AVONDOPLEIDING

SCHOONHEIDSSPECIALIST - AVONDOPLEIDING #BEAUTY EN WELLNESS SCHOONHEIDSSPECIALIST - AVONDOPLEIDING BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 592,90 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie De opleiding schoonheidsspecialist duurt twee jaar, op basis van twee

Nadere informatie

logistiek supervisor niveau 4

logistiek supervisor niveau 4 logistiek supervisor niveau 4 De mbo-opleiding Logistiek Supervisor niveau 4 leidt op tot manager transport & logistiek. Deze opleiding is voor (potentiele) leidinggevenden die werken in de luchtvracht,

Nadere informatie

NBF Opleidingsbrochure 2010-2011 Wedstrijdleiders

NBF Opleidingsbrochure 2010-2011 Wedstrijdleiders NBF Opleidingsbrochure 2010-2011 Wedstrijdleiders Nederlandse Bowling Federatie Veenendaal, september 2010 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opleiding wedstrijdleider 4 Wedstrijdleider niveau 1 5 Wedstrijdleider

Nadere informatie

Inschrijving FIS wedstrijden (doc. d.d. 11-9-2009) 1

Inschrijving FIS wedstrijden (doc. d.d. 11-9-2009) 1 Inschrijvingsreglement voor FIS wedstrjiden Koninklijke Belgische Ski Federatie (KBSF vzw) - Renners met een FIS - licentie zijn verplicht om hun programma binnen de hieronder opgesomde termijnen in te

Nadere informatie

Bureau de Roos. Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie

Bureau de Roos. Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie Bureau de Roos Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie Inleiding Leuk dat u interesse heeft in het Specialisatiejaar Kindertherapie dat Bureau de Roos aanbiedt. Dit jaar is speciaal voor hen die zich

Nadere informatie

WERKGROEP 3 «PEDAGOGIE»

WERKGROEP 3 «PEDAGOGIE» WERKGROEP 3 «PEDAGOGIE» PLAN VAN DE UITEENZETTING PRESENTATIE VAN DE PEDAGOGISCHE OPLEIDING VAN DE OPLEIDERS: FOROP1 EN FOROP 2 Het betrokken doelpubliek De doelstelling van de opleiding De specificiteiten

Nadere informatie

RICHTLIJNEN STAGE BIBF. Frank Haemers, juridische dienst BIBF

RICHTLIJNEN STAGE BIBF. Frank Haemers, juridische dienst BIBF RICHTLIJNEN STAGE BIBF Frank Haemers, juridische dienst BIBF Richtlijn 2010/1: Regelmatig verloop van de stage met als doel de toegang tot het schriftelijk deel van het praktisch bekwaamheidsexamen : Minimum

Nadere informatie

VORMINGSPROGRAMMA VOORKOMING RUG- EN ANDERE FYSIEKE LETSLES INSCHRIJVINGSFORMULIER 2013

VORMINGSPROGRAMMA VOORKOMING RUG- EN ANDERE FYSIEKE LETSLES INSCHRIJVINGSFORMULIER 2013 VORMINGSPROGRAMMA VOORKOMING RUG- EN ANDERE FYSIEKE LETSLES INSCHRIJVINGSFORMULIER 2013 Naam instelling RSZ-nummer / / Contactpersoon Functie Straat en nr. PC en gemeente Telefoon E-mail / Voor deze opleiding

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

VERZOEK TOT INZAGE/AFSCHRIFT VAN GEGEVENS UIT EEN PATIËNTENDOSSIER

VERZOEK TOT INZAGE/AFSCHRIFT VAN GEGEVENS UIT EEN PATIËNTENDOSSIER AZ Alma T.a.v. de hoofdgeneesheer Moeie 18 9900 Eeklo VERZOEK TOT INZAGE/AFSCHRIFT VAN GEGEVENS UIT EEN PATIËNTENDOSSIER IDENTITEIT VAN DE PATIËNT Naam en Voornaam... Adres Geboortedatum AANVRAGER Naam

Nadere informatie

ndévit De introductiecursus en beroepsopleiding

ndévit De introductiecursus en beroepsopleiding ndévit De introductiecursus en beroepsopleiding 1 ONDEVIT BASIS CURSUS Deze cursus is bedoeld om u grondig te laten kennismaken met Ondevit en haar mogelijkheden.tijdens deze inleiding wordt niet alleen

Nadere informatie

FLANDERS CELTIC HARP MEETING zondag 8 februari 2015 in GENT

FLANDERS CELTIC HARP MEETING zondag 8 februari 2015 in GENT FLANDERS CELTIC HARP MEETING zondag 8 februari 2015 in GENT Al voor de vijfde keer wijden we een hele dag aan de Keltische harp met professionele harpisten uit binnen- en buitenland. Deze keer strijken

Nadere informatie

JAARTRAINING BIODANZA

JAARTRAINING BIODANZA JAARTRAINING BIODANZA MET BRENDA & HANNIE locatie in het midden van het land 5 WEEKENDEN OM HET LEVEN TE VIEREN 5 OKTOBER-14 DECEMBER -15 FEBRUARI -5 APRIL -14 JUNI 2018/19 Brenda van Broekhoven: www.biodanza-rotterdam.nl

Nadere informatie

STUDIO-M²: GITAAR. 10 woensdagavonden vanaf 19/2 in Wijkcentrum Houtem. Niveau 1 (18u30) + Niveau 2 (19u30) + Niveau 3 (20u30)

STUDIO-M²: GITAAR. 10 woensdagavonden vanaf 19/2 in Wijkcentrum Houtem. Niveau 1 (18u30) + Niveau 2 (19u30) + Niveau 3 (20u30) STUDIO-M²: GITAAR 20 euro voor 10 lessen (10 euro VTP) geen voorkennis nodig! voor 12-15 jarigen cool year! MISH MASH verplicht inschrijven vooraf!! mogelijkheid gitaar te huren!! Niveau 1 (18u30) + Niveau

Nadere informatie

STAGEVOORBEREIDING PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE

STAGEVOORBEREIDING PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE STAGEVOORBEREIDING PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 2018-2019 Voorbereiding van de stage 1. Vastleggen van de stageplaats De stageplanner doet een voorstel van stageplaats. De

Nadere informatie

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding Mindful Coachen Amsterdam Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

User Centered Design. Personas ontwikkelen

User Centered Design. Personas ontwikkelen User Centered Design Personas ontwikkelen Persona: Wat is een persona? Een model gebaseerd op realistisch gedrag, motivatie, houding, vaardigheden en behoeften Gefilterd uit het observeren van echte mensen.

Nadere informatie

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014 OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014 De opleiding Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding (= TVJO) voor coördinatoren van amateurclubs is één van de trainerscursussen voetbal die door de Voetbalfederatie

Nadere informatie

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014 OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014 De opleiding Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding (= TVJO) voor coördinatoren van amateurclubs is één van de trainerscursussen voetbal die door de Voetbalfederatie

Nadere informatie

Module Docent contact uren Zelfstudie. Psychologie en psychopathologie 11 44 uur Chakrapsychologie 11 72 uur

Module Docent contact uren Zelfstudie. Psychologie en psychopathologie 11 44 uur Chakrapsychologie 11 72 uur Deelopleiding Healing en Energiewerk Mogelijkheden Je kunt deze opleiding en de modules van de opleiding op verschillende manieren benutten. Onderstaand vind je een overzicht van de mogelijkheden. 1. Je

Nadere informatie

Sat Nam Rasayan Healing Opleiding 2013 in Amsterdam

Sat Nam Rasayan Healing Opleiding 2013 in Amsterdam Sat Nam Rasayan Healing Opleiding 2013 in Amsterdam Sat Nam Rasayan Level 2: Healer Een Sat Nam Rasayan healer heeft de mogelijkheid, precies te werken en bijvoorbeeld meridianen, chakra's, spieren, gewrichten

Nadere informatie

INBEGREPEN WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? Je bent de parkeerproblemen in je buurt beu.

INBEGREPEN WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? Je bent de parkeerproblemen in je buurt beu. www.cambio.be CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? WAT KOST HET JOU? Met cambio reserveer je je auto naar keuze, op het moment dat je hem nodig hebt. Het comfort van een eigen wagen, zonder de bijhorende kopzorgen

Nadere informatie

THUISSTUDIE PROEFHOOFDSTUK SPAANS VOOR MEERGEVORDERDEN www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

THUISSTUDIE PROEFHOOFDSTUK SPAANS VOOR MEERGEVORDERDEN www.centrumvoorafstandsonderwijs.be THUISSTUDIE PROEFHOOFDSTUK SPAANS VOOR MEERGEVORDERDEN www.centrumvoorafstandsonderwijs.be 1 Beste student, Bedankt voor je interesse in onze opleiding Spaans voor Meergevorderden! Het proefhoofdstuk van

Nadere informatie

Verklaring Cliënt. Laat je cliënt deze verklaring VOLLEDIG invullen en ondertekenen.

Verklaring Cliënt. Laat je cliënt deze verklaring VOLLEDIG invullen en ondertekenen. Verklaring Cliënt Laat je cliënt deze verklaring VOLLEDIG invullen en ondertekenen. Naam cliënt: Naam student/coach: Totaal aantal uren coaching: Hulpvraag: Wat werd als positief ervaren: Wat wil je aan

Nadere informatie

Inhoud p.2 Infodag Jeugdwerking

Inhoud p.2 Infodag Jeugdwerking april 19- maart 20 Inhoud p.2 Infodag Jeugdwerking p.3 Kleutertennis van 4-5 jaar Jeugdprogramma 2019! p.7 Info jeugd van 6-8 jaar p.11 Info jeugd vanaf 9 jaar p.16 Jeugd in de kijker! p.18 Lidmaatschap

Nadere informatie

Scholarship 2016 District /01/2016 Rotary Foundation District 2170

Scholarship 2016 District /01/2016 Rotary Foundation District 2170 Scholarship 2016 District 2170 Objectief van de Rotary beurs Een jaar bijkomende studie (Master ) in het buitenland waar Rotary aanwezig is. De beursaal moet : een ambassadeur zijn van zijn land. Contact

Nadere informatie

Privé-taallessen bij de leraar - Dublin

Privé-taallessen bij de leraar - Dublin Privé-taallessen bij de leraar - Dublin Je volgt geen taallessen in een talenschool maar bij de leraar thuis zoals de naam al doet vermoeden! : 1-8 we(e)k(en) Vanaf: 1332 1269 Privé-taallessen bij de leraar

Nadere informatie

Het DELF junior is ook opengesteld voor Franstaligen zolang deze het Nederlands onderwijssysteem volgen.

Het DELF junior is ook opengesteld voor Franstaligen zolang deze het Nederlands onderwijssysteem volgen. Informatie voor DELF scholen Scholen die deelnemen aan het DELF junior netwerk bieden hun leerlingen de mogelijkheid om zich kandidaat te stellen voor het DELF junior examen. Dit is een versie van het

Nadere informatie

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN STUDIELOOPBAANBEGELEIDING DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN BUSINESS BENCHMARK COMMUNICATIEMIDDELEN INLEIDING COMMUNICATIE PROJECTMATIG WERKEN PRESENTEREN

Nadere informatie

Voorbeeld inschrijvingsformulier

Voorbeeld inschrijvingsformulier Voorbeeld inschrijvingsformulier Datum inschrijving: LEERLINGGEGEVENS Officieel adres Naam: Voornamen: Roepnaam: Woont bij: beide ouders /vader / moeder / ander Straat en nummer: Postcode: Gemeente: Thuistelefoon:

Nadere informatie

OUTPLACEMENT PROGRAMMA

OUTPLACEMENT PROGRAMMA OUTPLACEMENT PROGRAMMA VOOR DE WERKNEMERS UIT HET PARITAIR COMITÉ N 307 VOOR DE MAKELARIJ EN VERZEKERINGSAGENTSCHAPPEN WERKGEVER VERSIE VOOR WIE IS HET PROGRAMMA BEDOELD? Het begeleidingsprogramma is bestemd

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering

DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering 1. vooraf In 2014 organiseert de VRP de Vlaamse Ruimtelijke

Nadere informatie

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken 1 De Onthaalouderacademie Wat is de Onthaalouderacademie? De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken De sector van de kinderopvang is in beweging. Er worden heel wat initiatieven genomen om de

Nadere informatie

Instructeur Bedrijfshulpverlener opleiding Eerste Hulp Conform de richtlijnen van het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV)

Instructeur Bedrijfshulpverlener opleiding Eerste Hulp Conform de richtlijnen van het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV) Instructeur Bedrijfshulpverlener opleiding Eerste Hulp Conform de richtlijnen van het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV) Doelgroep De opleiding is bestemd voor personen die in uw organisatie

Nadere informatie

Beste ouders, Welke stappen moeten er gezet worden? (zie bijlage) Hoe gaat dat met die incasso? Vragen? 050-3210465

Beste ouders, Welke stappen moeten er gezet worden? (zie bijlage) Hoe gaat dat met die incasso? Vragen? 050-3210465 Beste ouders, De school maakt sinds februari 2009 gebruik van het nieuwe betalingssysteem voor de Tussen de Middag Opvang The Nanny. Dit verloopt tot nu toe goed. Vanaf het nieuwe schooljaar 2010 is er

Nadere informatie

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 De mbo-opleiding Luchtvaart dienstverlener niveau 4 is voor iedereen die werkzaam is als stewardess of grondstewardess op de luchthaven Schiphol. VAKMANSCHAP ÉN PERSOONLIJKE

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE AANVRAAG TOT REGISTRATIE ALS ZORGKUNDIGE BIJ DE ERKENNINGSCOMMISSIE VOOR DE BEOEFENAARS VAN DE VERPLEEGKUNDE

FORMULIER VOOR DE AANVRAAG TOT REGISTRATIE ALS ZORGKUNDIGE BIJ DE ERKENNINGSCOMMISSIE VOOR DE BEOEFENAARS VAN DE VERPLEEGKUNDE Bijlage bij koninklijk besluit tot wijziging van de bijlage bij het koninklijk besluit van 18 april 2013 betreffende de samenstelling, de organisatie en de werking van de Erkenningscommissie voor de beoefenaars

Nadere informatie

RECHTSPERSOON v. 2010-03

RECHTSPERSOON v. 2010-03 cb AANVRAAG TOT TOETREDING TOT EEN COLLECTIEVE INSCHRIJVING IN HET REGISTER VAN DE TUSSENPERSONEN IN BANK- EN BELEGGINGSDIENSTEN RECHTSPERSOON v. 2010-03 Wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling

Nadere informatie

2. Mijn kind wordt aangemoedigd

2. Mijn kind wordt aangemoedigd 1. Ik ben tevreden over wat mijn kind op school leert 2. Mijn kind wordt aangemoedigd meestal meestal niet niet meestal meestal niet niet geen oordeel/niet van 3. Mijn kind krijgt aangepaste hoeveelheid

Nadere informatie

EXCEL GEVORDERDEN. De opleiding is bedoeld voor bouwprofessionelen die hun kennis van Excel-rekenbladen willen verruimen.

EXCEL GEVORDERDEN. De opleiding is bedoeld voor bouwprofessionelen die hun kennis van Excel-rekenbladen willen verruimen. MICROSOFT OFFICE EXCEL BASIS Tijdens deze opleiding worden de basisbevelen en mogelijkheden van Excel-rekenbladen uit de doeken gedaan. Er wordt aangeleerd hoe men tabellen kan opstellen met de gewenste

Nadere informatie

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM 1 of 7 12/23/2010 12:44 PM Faculteit Economie en Bedrijfskunde Adam Booij Afmelden Nederlands Engels Formulieren Formuliersamenvatting Vragenbank Vraagcategorieën Formulieren Formuliersamenvatting Samenvatting

Nadere informatie

Aanwezigheid van extern personeel in het operatiekwartier

Aanwezigheid van extern personeel in het operatiekwartier OPLEIDING Aanwezigheid van extern personeel in het operatiekwartier Een In samenwerking met: Zorgnet Vlaanderen en VVOV De aanwezigheid van het personeel van firma s uit de medische hulpmiddelenindustrie

Nadere informatie

Audiologen en audiciens

Audiologen en audiciens Audiologen en audiciens Alles wat u wilt weten over uw erkenning 2 Audiologen en audiciens Inhoudsopgave De erkenning of de toelating om het beroep uit te oefenen...5 De audioloog en de audicien volgens

Nadere informatie

Pagina 1 - opsomming van de verschillende vragen

Pagina 1 - opsomming van de verschillende vragen Pagina 1 - opsomming van de verschillende vragen Praktische organisatie - inschrijving 1. Wie kan inschrijven? Zijn er selectiecriteria? 2. Wanneer kan ik inschrijven? 3. Tot wanneer kan ik inschrijven?

Nadere informatie

Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwsbrief 1 jaargang 2013

Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwsbrief 1 jaargang 2013 Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling Nieuwsbrief 1 jaargang 2013 Afwezigheid van oordeel, een mooi onderwerp om eens bij stil te staan of over te praten

Nadere informatie

De VTS-denkcel golf bestaat uit vertegenwoordigers van de VTS, de VVG en de PGA of Belgium.

De VTS-denkcel golf bestaat uit vertegenwoordigers van de VTS, de VVG en de PGA of Belgium. 1 1. WIE KAN EEN INITIATOR WORDEN De kandidaat moet: - een golfer zijn met hcp 18.4 of beter, 4 weken voor start van de opleiding (opleiding start op 20/01/18). - geboren zijn in het jaar 2001 of vroeger.

Nadere informatie

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten Kinderbijslagfonds Horizon Het Gezin Gistelse Steenweg 238-240, B-8200 Brugge Ons kenmerk: Consulente: Telefoon: (050) 44 93 00 E-mail: info@horizonhetgezin.be Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Nadere informatie

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN OPLEIDING VOOR EEN ZELFSTANDIG BEROEP

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN OPLEIDING VOOR EEN ZELFSTANDIG BEROEP AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN OPLEIDING VOOR EEN ZELFSTANDIG BEROEP Naar aanleiding van de zesde staatshervorming, is deze bevoegdheid overgedragen aan de gewesten. Voor het Brussels

Nadere informatie

Gelieve de PFM-overeenkomst per E-mail terug te sturen naar uw Corporate Consultant of naar ons MyProximus Team: L3.L4.E-services@proximus.

Gelieve de PFM-overeenkomst per E-mail terug te sturen naar uw Corporate Consultant of naar ons MyProximus Team: L3.L4.E-services@proximus. Bijkomende informatie bij de PFM-overeenkomst Gelieve de PFM-overeenkomst per E-mail terug te sturen naar uw Corporate Consultant of naar ons MyProximus Team: L3.L4.E-services@proximus.net Wij vragen u

Nadere informatie

Het Functioneringsgesprek

Het Functioneringsgesprek Het Functioneringsgesprek Augustus 2010 Het Functioneringsgesprek Inleiding Een functioneringsgesprek heeft tot doel de kwaliteit van het werk te verhogen en daarnaast zorgt het voor een verhoging van

Nadere informatie

Inschrijven en aanmelden

Inschrijven en aanmelden Inschrijven en aanmelden Heb ik het recht om me in te schrijven in de school die ik het liefst wil? De vrije schoolkeuze is een heel belangrijk recht. Iedereen mag zich inschrijven in een school of vestigingsplaats

Nadere informatie

Clinic Academische Rijkunst

Clinic Academische Rijkunst Clinic Academische Rijkunst Ism Gestüt Moorhof, Marius Schneider WAT IS ACADEMISCHE RIJKUNST? De opleiding tot goed rijpaard bestaat uit een langzame, weldoordachte en grondige opleiding. Deze opleiding

Nadere informatie