Minder belasting... Hoe dan?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Minder belasting... Hoe dan?"

Transcriptie

1 E-book: Minder belasting... Hoe dan? Alles over de WOZ-waarde en wat dit betekent voor uw belasting. Minder belasting betalen dat wil toch iedereen? Maar hoe dan, hoor ik u denken Previcus heeft de oplossing, namelijk de WOZ-waarde van uw woning verlagen. In dit E-book leest u alles over de WOZ-waarde en de daaraan gekoppelde belastingen. Previcus Vastgoed - Handelstraat 18, 5831 AV Boxmeer - T E. info@previcus.nl - W.

2 Te hoge WOZ-waarde? U betaalt te veel belasting... Elk jaar valt hij weer op de mat, de envelop van uw gemeente met daarin de WOZ-beschikking. Soms komt deze overeen met de waarde van uw woning en soms komt deze niet eens in de buurt daarvan. In het geval dat de gemeente een te hoge WOZwaarde vaststelt is dat een reden om in actie te komen! De WOZ-waarde wordt als grondslag gebruikt voor een groot aantal belastingen. Geen bezwaar hiertegen aantekenen betekent dus dat de kans bestaat dat u al snel te veel belasting betaald. Daarom leggen we in dit E-book alles uit over de WOZ en de belastingen die daaraan gekoppeld zijn. Als u alles wilt weten over het WOZ-bezwaar, kunt u op onze website het E-book WOZ Bezwaar waarom niet? downloaden.

3 Alles wat u moet weten over de WOZ Wat is de WOZ? De afkorting WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Op basis van een groot aantal factoren bepaalt de gemeente de waarde van een object, bijvoorbeeld uw woonhuis en de bijbehorende grond. Ook eventuele bijgebouwen die bij een woning horen, zoals een garage of een schuur, vallen hieronder. Heeft u een recreatiewoning of bent u eigenaar of gebruiker van een bedrijfspand dan ontvangt u ook hierover een WOZ-beschikking. Wat betekent een te hoge WOZ-waarde voor uw belastingaanslag? De gemeente stelt een WOZ-waarde vast, zodat men kan berekenen hoeveel belasting u moet betalen, bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting bij de meeste mensen beter bekend als de OZB. Als uw WOZ-waarde verlaagd, betaalt u dus ook minder belasting. Nijmegen had in 2017 de twijfelachtige eer om de hoogste OZB-belasting van Nederland te hebben, namelijk 0,2669% van de WOZ-waarde. Stel dat u daar een woning bezit met een waarde van , terwijl de gemeente u een WOZ-beschikking stuurt van Dan heeft dat als gevolg dat u 66,73 te veel OZB-belasting moet betalen. Meer over de OZB-belasting en de andere belastingen waarop de WOZwaarde invloed heeft vindt u verderop in dit E-book. Hoe komt de WOZ-waarde tot stand? Gemeenten voeren een taxatie uit om de WOZ-waarde te bepalen. Hiervoor is de marktwaarde het uitgangspunt. Om de marktwaarde te bepalen kijkt de gemeente naar het bedrag wat de woning op zou kunnen brengen bij verkoop op 1 januari van het voorgaande jaar. Dat is wat we noemen de waardepeildatum. Voor 2018 kijkt de gemeente dus naar de waardepeildatum 1 januari De internationale definitie van het begrip marktwaarde welke wordt gehanteert is als volgt: Het geschatte bedrag waartegen vastgoed tussen een bereidwillige koper en een bereidwillige verkoper na behoorlijke marketing in een zakelijke

4 transactie zou worden overgedragen op de waardepeildatum waarbij de partijen met kennis van zaken prudent en niet onder dwang zouden hebben gehandeld. zijn dat er zich een situatie voordoet die van invloed is op de prijs die is overeengekomen en afwijkt van de marktwaarde. Daarbij valt te denken aan executieveiling, sterfgeval of de verkoop door een woningcorporatie. Taxatiemodel en een analyse van verkoopcijfers Om de marktwaarde van woningen of bedrijfspanden te bepalen gebruiken veel gemeenten een taxatiemodel. Dit is een modelmatige waardebepaling waarin uw woning vergeleken wordt met andere woningen in de buurt die recent zijn verkocht. Als een gemeente dit toepast wordt er gesproken van een systematische vergelijking. Als een gemeente een handmatige analyse van de verkoopcijfers uitvoert komt er meer handwerk bij kijken. De gemeente krijgt van het kadaster de verkoopprijs van elke woning die is verkocht. Om een goede WOZ-waarde te bepalen is echter meer informatie nodig. Ook voor de gemeente is internet daarvoor een goede informatiebron, want zo kunnen zij van te koop staande woningen in de buurt de vraagprijzen zien en de foto s bekijken. Wel kan het zo zijn dat de gemeente persoonlijk onderzoek doet naar de omstandigheden waarin een woning is verkocht. Het kan namelijk Objectkenmerken Naast de verkoopcijfers gaat de gemeente op zoek naar specifieke objectkenmerken. Als een woning wordt verkocht komt het vaak voor dat de nieuwe eigenaar de woning opknapt of andere wijzigingen aanbrengt aan de staat van de woning. De gemeente kan daarom contact opnemen met de nieuwe eigenaar of zelfs komen controleren. De onderhoudstoestand en het kwaliteitsniveau hebben een grote impact op de aantrekkingskracht en de marktwaarde van een woning. Vooral bij een systematische modelvergelijking is het belangrijk om de specifieke objectkenmerken in de gaten te houden. Door bijvoorbeeld luchtfoto s van verschillende jaren over elkaar heen te leggen ontdekt de gemeente snel een aangebouwde serre of een extra dakkapel. Zaken waarvoor de gemeente een vergunning uitgeeft zijn natuurlijk gemakkelijk mee te nemen in de taxatie.

5 Ook wordt er gecontroleerd of de gegevens overeenkomen met betrekking tot bijvoorbeeld de grondoppervlakte. Dit soort zaken controleert de gemeente bij het kadaster. Doormiddel van deze gegevens probeert de gemeente om zo efficiënt mogelijk de WOZ-waarde van alle objecten binnen de gemeentegrenzen te taxeren. Wij raden u dan ook aan om altijd de WOZ-waarde van uw woning te laten controleren en indien gewenst bezwaar aan te laten tekenen. Uiteraard is het geen verplichting, maar er is meestal ook geen reden om het niet te doen! Waarom klopt de vastgestelde WOZ-waarde van de gemeente toch vaak niet? In een korte tijd moet de gemeente heel veel objecten taxeren. Het is daarom niet te voorkomen dat er onnauwkeurigheden insluipen. Volgens de consumentenbond worden er jaarlijks meer dan WOZ-waarden bijgesteld na een ingediend bezwaar. Door het massale proces is het dus onmogelijk voor een taxateur om alles over een woning te weten te komen. Stel u voor dat de gemeente elke woning jaarlijks van binnen en van buiten zou komen controleren. Los van het ongemak zou dit de gemeente ook veel te veel geld kosten.

6 Op welke belastingen heeft de WOZ-waarde invloed? De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van verschillende belastingen te bepalen. Dit betekent: hoe lager de WOZ-waarde des te minder belasting u hoeft te betalen. Een verlaging van slechts een paar duizend euro kan al snel honderden euro s aan belastingvoordeel opleveren. Er zijn drie soorten belastingen die in dit E-book behandeld worden: - Gemeentebelastingen - Waterschapsbelastingen - Rijksbelastingen Het bedrag dat u moet betalen aan OZB is een percentage van de WOZwaarde. Dit percentage verschilt per gemeente en kan sterk uiteenlopen. In 2017 had Texel het laagste OZB-tarief met 0,0446% en zoals eerder vermeld had Nijmegen de hoogste met 0,2669%. Het percentage wordt jaarlijks aangepast. Zo stijgt in 2018 de OZB gemiddeld met 1,7%. Er zijn zelfs drie gemeenten waarin de stijging meer dan 10% bedraagt (Haren, Cuijk en Grave). Het is gemakkelijk om dus zelf uit te rekenen wat u aan OZB moet betalen door de waarde van uw woning te vermenigvuldigen met het OZB-tarief. Gemeentebelastingen Onroerendezaakbelasting (OZB) Bij de gemeentebelastingen is de bekendste de onroerendezaakbelasting, ofwel de OZB. Elke Nederlander die eigenaar is van een onroerende zaak ontvangt jaarlijks een WOZ-beschikking. Op deze WOZ-beschikking staat de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde van uw object en het door u te betalen bedrag aan OZB. Afvalstoffenheffing & Rioolheffing Ook de hoogte van de rioolheffing verschilt per gemeente. Een gemeente kan het zelfs niet laten afhangen van de WOZ-waarde, maar bijvoorbeeld aan de hand van het aantal personen in het huishouden of de hoeveelheid afgevoerd water.

7 De hoogte van de heffing is tevens afhankelijk van de uit te voeren taken door de gemeente. Wettelijk gezien mag de gemeentelijke opbrengst niet hoger zijn dan wat de gemeente nodig heeft om deze taken uit te voeren. Wij adviseren u om op de website van uw gemeente te kijken om te bepalen wat voor u van toepassing is. Waterschapsbelasting Iedereen die per 1 januari 2017 eigenaar is van een huis kan rekenen op een envelop van het waterschap. Nederland telt 22 waterschappen die ook weer elk hun eigen belastingtarief voor de watersysteemheffing vaststellen. Het waterschap maakt gebruik van twee verschillende heffingen, te weten watersysteemheffing gebouwd en watersysteemheffing ongebouwd. Watersysteemheffing gebouwd bent u verschuldigd als u eigenaar bent van 1 of meerdere gebouwen. U betaalt dan een percentage van de WOZwaarde. Bij de watersysteemheffing ongebouwd bent u eigenaar van een stuk grond en betaalt u per hectare. Waterschappen gebruiken de belasting die zij ontvangen voor het beheer van dijken, gemalen en sluizen. Ook zorgen zij met de zuiveringsheffing voor het zuiveren van afvalwater. De hoogte van de watersysteemheffing is dus afhankelijk van de tarieven van het waterschap en natuurlijk de hoogte van uw WOZ-waarde. Rijksbelastingingen Ook de belastingdienst maakt gebruik van de WOZ-waarde van uw woning. Hieronder gaan we kort in op de gevolgen voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait), vermogensbelasting en de schenk- en erfbelasting. Inkomstenbelasting (Box 1) Uw woning is natuurlijk een waardevol bezit en dat ziet de Belastingdienst ook zo. Daarom wordt de waarde van uw woning opgeteld bij uw inkomen. Dit betekent dat u als woningbezitter een extra bedrag moet optellen bij uw inkomen in box 1. Dit is wat we kennen het eigenwoningforfait. Ook het eigenwoningforfait is afhankelijk van de WOZ-waarde. Als u bezwaar maakt en daarmee de WOZ-waarde verlaagd, dan gaat hiermee ook het eigenwoningforfait omlaag. De gemeente is verantwoorlijkheid voor het doorgeven van de WOZ-waarde aan de Belastingdienst. Indien de WOZ-waarde naar aanleiding van een bezwaar wordt verlaagd is de gemeente verplicht de juiste waarde door te geven aan de Belastingdienst.

8 Let hierbij wel op dat de belastingdienst deze verlaging inderdaad netjes doorvoerd. Als dit niet het geval is, kunt u de Belastingdienst hiertoe verzoeken. Bereken uw tarief voor het eigenwoningforfait met de tabel hieronder. Dit zijn de cijfers van 2018, dus let even goed op het belastingjaar. Stel dat u een woning heeft met een WOZ-waarde van Uw eigenwoningforfait is dan x 0,7% = Dit bedrag dient u op te tellen bij uw inkomen in Box 1. Vermogensbelasting (Box 2) Ook over die tweede woning of dat vakantiehuisje waar u zo hard voor hebt gewerkt betaalt u belasting, namelijk vermogensbelasting, ook wel box 3 genoemd. Een tweede woning of een vakantiehuisje wordt door de Belastingdienst als vermogen gezien en dient bij de inkomstenbelasting aangegeven te worden in box 3. Betreft de tweede woning een recreatiewoning waarin niet permanent wordt gewoond dan moet de WOZ-waarde van deze woning volledig bij het eigen vermogen geteld Woningwaarde Woningforfait meer dan niet meer dan % ,25% ,40% ,55% ,70% ,35% van de waarde van de woning boven

9 worden. Wanneer u de tweede woning verhuurt dan dient u slechts een percentage van de WOZ waarde bij het vermogen in box 3 op te tellen. Het percentage is afhankelijk van de hoogte van de huur, ook wel leegwaarderatio genoemd. Schenk- en erfbelasting Wanneer u een woning erft of krijgt geschonken, dan moet u hierover erfof schenkbelasting betalen. Uw relatie ten opzichte van de schenker of overledene speelt hierbij een belangrijke rol. Uw relatie bepaalt namelijk het vrijgestelde tarief. Deze tarieven kunt u vinden op de website van de Belastingdienst. Daarnaast wordt er gekeken hoeveel de woning waard is, de WOZ-waarde vormt hiervoor het uitgangspunt. Er wordt gekeken naar de WOZ-waarde in het jaar waarin de woning wordt geschonken of wordt geërfd of naar de WOZ-waarde in het daarop volgende jaar. Het is dan ook zinvol om de laagste van die twee WOZ-waarden op te geven aan de belasting. Ontdek of ook u minder belasting kunt betalen Heeft dit E-book u aan het denken gezet en twijfelt u of de WOZ-waarde door uw gemeente correct is vastgesteld? Kom in actie en maak direct gratis bezwaar via onze website. Nog niet overtuigd? Bekijk dan ook ons E-book WOZ Bezwaar waarom niet?, in dit E-book leest u alles over hoe een WOZ-bezwaar in zijn werk gaat en leest u meer over WOZ bezwaar argumenten. Bespreekt u liever uw specifieke situatie met een van onze specialisten? Neem dan contact met ons op: T F E. info@previcus.nl W.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld? In dit document vindt u antwoorden op onderstaande vragen 1. Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld? 2. Waarvoor wordt de WOZ-waarde gebruikt? 3. Taxatieverslag 4. Hoe wordt de waarde van mijn pand vastgesteld

Nadere informatie

Wat is uw huis waard? DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK

Wat is uw huis waard? DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK Wat is uw huis waard? BELASTING 2005 DE WAARDE VAN UW ONROERENDE ZAAK inleiding Als eigenaar of gebruiker van een woning of een bedrijfspand betaalt u onroerende zaakbelasting, kortweg OZB. De hoogte van

Nadere informatie

Model Taxatieverslag Woningen

Model Taxatieverslag Woningen Model Taxatieverslag Woningen Locatie woning Straatnaam Huisnummer Postcode Woonplaats * 1 Foto getaxeerde woning WOZ-objectnummer Waardepeildatum 1 januari 20.. Toestandspeildatum 1 januari 20.. Vastgestelde

Nadere informatie

Taxatieverslag Woning

Taxatieverslag Woning Taxatieverslag Woning Locatie woning Huisnummer 59 3533 JH Locatieomschrijving WOZ-Objectnummer 34400086775 Waardepeildatum: 01-01-2017 Toestandspeildatum: 01-01-2017 Indien sprake is van een aan- of verbouwing

Nadere informatie

Model taxatieverslag woningen dat is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

Model taxatieverslag woningen dat is opgenomen in de bijlage bij deze regeling. Artikel Het in bijlage 4 van de Uitvoeringsregeling instructie waardebepaling Wet waardering onroerende zaken opgenomen Model taxatieverslag woningen wordt vervangen door het Model taxatieverslag woningen

Nadere informatie

Vorige vastgestelde WOZ-waarde (waardepeildatum )

Vorige vastgestelde WOZ-waarde (waardepeildatum ) Locatie woning Huisnummer 339 1019 LG Taxatieverslag Woningen WOZ-objectnummer 036300495439 Dagtekening taxatieverslag 21-09-2016 Waardepeildatum 01-01-2016 Toestandspeildatum 01-01-2016 Vastgestelde WOZ-waarde

Nadere informatie

Taxatieverslag Woningen

Taxatieverslag Woningen Locatie woning Da Costastraat 94 H 1053 ZS Taxatieverslag Woningen WOZ-objectnummer 036300072828 Dagtekening taxatieverslag 03-09-2015 Waardepeildatum 01-01-2015 Toestandspeildatum 01-01-2015 Vastgestelde

Nadere informatie

Taxatieverslag Woning

Taxatieverslag Woning Taxatieverslag Woning Locatie woning Boostenstraat Huisnummer 35 6412 ZS WOZ-Objectnummer 91700075954 Toestandspeildatum: 01-01-2016 Indien sprake is van een aan- of verbouwing in 2016 is de toestandspeildatum

Nadere informatie

Taxatieverslag Woningen

Taxatieverslag Woningen Locatie woning Waldenlaan Huisnummer 31 1093 NH Taxatieverslag Woningen WOZ objectnummer 036302647535 Dagtekening taxatieverslag 30 12 2016 Waardepeildatum 01 01 2016 Toestandspeildatum 01 01 2016 Vastgestelde

Nadere informatie

(ON)ROERENDE ZAAKBELASTING

(ON)ROERENDE ZAAKBELASTING DEZE BROCHURE BIEDT EEN TOELICHTING OP HET AANSLAGBILJET GEMEENTELIJKE BELASTINGEN 2016. HIERIN VINDT U INFORMATIE OVER DE AANSLAGEN (ON)ROERENDE ZAAKBELASTING, RIOOLHEF - FING, AFVALSTOFFENHEFFING EN

Nadere informatie

Belastinggids Informatieblad over gemeentelijke belastingen

Belastinggids Informatieblad over gemeentelijke belastingen Belastinggids 2014 Informatieblad over gemeentelijke belastingen 1 Inhoud Algemeen 3 Wet waardering onroerende zaak belasting 5 Afvalstoffenheffing 7 Rioolheffing 8 Liggeld voor woonschepen 9 Reclamebelasting

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Veel gestelde vragen over de WOZ.

Veelgestelde vragen. Veel gestelde vragen over de WOZ. Veelgestelde vragen Veel gestelde vragen over de WOZ. 1. Wat is de Wet WOZ? 2. Wat is een WOZ-beschikking? 3. Hoe is de waarde op de beschikking tot stand gekomen? 4. Hoe worden de grenzen van mijn object

Nadere informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen 2013. Hierin vindt u informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen 2013. Hierin vindt u informatie Gemeentelijke belasting 2 0 13 1 Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2013. Hierin vindt u informatie over de aanslagen (on)roerende zaakbelasting, rioolheffing,

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 WOZ-beschikking

HOOFDSTUK 2 WOZ-beschikking HOOFDSTUK 2 2.1 Waardevaststelling In de komt de eigenlijke waardevaststelling tot uitdrukking zoals die in hoofdstuk 4 van de Wet WOZ is geregeld. De Wet WOZ maakt een duidelijk onderscheid tussen waardebepaling

Nadere informatie

Lokale belastingen 2011

Lokale belastingen 2011 Lokale belastingen 2011 Wat betaalt u aan gemeenten en waterschappen? Inwoners en woonruimten Tarieven Belastingdruk Onroerende-zaakbelastingen tarieven woningen tarieven niet-woningen gemeente zakelijk

Nadere informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen Hierin vindt u informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen Hierin vindt u informatie Gemeentelijke belasting 2 0 10 1 Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2010. Hierin vindt u informatie over de aanslagen (on)roerende zaakbelasting, rioolheffing,

Nadere informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen Hierin vindt u informatie

Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet. gemeentelijke belastingen Hierin vindt u informatie Gemeentelijke belasting 2 0 13 1 Deze brochure biedt een toelichting op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2013. Hierin vindt u informatie over de aanslagen (on)roerende zaakbelasting, rioolheffing,

Nadere informatie

GEMEENTE SOEST. Vragen over uw aanslag? Met behulp van deze brochure wordt u een stuk wijzer!

GEMEENTE SOEST. Vragen over uw aanslag? Met behulp van deze brochure wordt u een stuk wijzer! GEMEENTE SOEST B e l a st i ng w i j z ge m e e er nte S o est 201 5 Vragen over uw aanslag? Met behulp van deze brochure wordt u een stuk wijzer! 1 Inleiding Zonder er misschien bij stil te staan, maakt

Nadere informatie

Gemeentelijk WOZ-rapport

Gemeentelijk WOZ-rapport Gemeentelijk WOZ-rapport Adres Adres 8 en woonplaats KLEISTAD Gemeente Wijk Centrum Vogelenbuurt Bouwkundig Objectstatus Object in gebruik Bouwjaar(klasse) 1978 Inhoud (m3) 340 bruto Gebruiksoppervlak

Nadere informatie

Bijsluiter gemeentelijke belastingen. Toelichting bij het aanslag- en beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen

Bijsluiter gemeentelijke belastingen. Toelichting bij het aanslag- en beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen Bijsluiter gemeentelijke belastingen Toelichting bij het aanslag- en beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen 2019 1 Hierbij ontvangt u het gecombineerde aanslag- en beschikkingsbiljet gemeentelijke

Nadere informatie

Voor u liggen de WOZ-beschikking en/of de aanslagen gemeentelijke heffingen voor het belastingjaar 2015.

Voor u liggen de WOZ-beschikking en/of de aanslagen gemeentelijke heffingen voor het belastingjaar 2015. TOELICHTING BIJ DE WOZ-BESCHIKKING EN/OF DE AANSLAGEN GEMEENTELIJKE HEFFINGEN Voor u liggen de WOZ-beschikking en/of de aanslagen gemeentelijke heffingen voor het belastingjaar 2015. WOZ-BESCHIKKING Welk

Nadere informatie

Weg met het kadastraal inkomen?

Weg met het kadastraal inkomen? Weg met het kadastraal inkomen? Waardering onroerende zaken en ozb Robbert Verkuijlen Coördinator Gemeentefinanciën en Belastingen VNG Gent, 12 oktober 2017 Inleiding Korte schets financiële verhouding

Nadere informatie

Toelichting gemeentelijke belastingen 2015

Toelichting gemeentelijke belastingen 2015 Toelichting gemeentelijke belastingen 2015 U hebt een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2015 ontvangen. Op dit biljet staan de aanslag en de WOZbeschikking. In deze toelichting geven wij uitleg over

Nadere informatie

COELO Woonlastenmonitor 2009

COELO Woonlastenmonitor 2009 COELO Woonlastenmonitor 2009 Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden coelo, Groningen 2009 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Toelichting op uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2014

Toelichting op uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2014 Toelichting op uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2014 Het aanslagbiljet 2014 is een gecombineerd biljet van de WOZ beschikking en de aanslagen onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing,

Nadere informatie

Informatie Gemeentelijke belastingen 2016

Informatie Gemeentelijke belastingen 2016 Informatie Gemeentelijke belastingen 2016 U ontvangt van ons een biljet waarop de gemeentelijke belastingaanslagen (onroerende-zaakbelastingen, rioolheffing en afvalstoffenheffing) en de beschikking Wet

Nadere informatie

Uitleg WOZ-Waarde. 1. De onroerende zaakbelasting (OZB) die de gemeente heft. 2. Waterschapsheffing. 3. Het Eigenwoningforfait.

Uitleg WOZ-Waarde. 1. De onroerende zaakbelasting (OZB) die de gemeente heft. 2. Waterschapsheffing. 3. Het Eigenwoningforfait. Uitleg WOZ-Waarde In dit document leggen wij u uit wat de WOZ-waarde inhoudt en hoe u bezwaar aan kunt tekenen tegen een te hoog vastgestelde WOZ-Waarde. U kunt de WOZ-Waarde vergelijken met de Woningwijs

Nadere informatie

COELO Woonlastenmonitor 2010

COELO Woonlastenmonitor 2010 COELO Woonlastenmonitor 2010 Gaasterzijl vergeleken met gemeenten in de regio COELO Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden COELO Woonlastenmonitor 2010 Gaasterzijl vergeleken met

Nadere informatie

De winkelier ontvangt dus meer btw dan dat hij betaald. Het verschil van 29,40 21,- = 8,40 draagt de winkelier af aan de belastingdienst.

De winkelier ontvangt dus meer btw dan dat hij betaald. Het verschil van 29,40 21,- = 8,40 draagt de winkelier af aan de belastingdienst. Hoofdstuk 3 Paragraaf 1 Belastingen op aankopen Geld voor de overheid Berekening btw Btw = belasting toegevoegde waarde. De consument betaalt aan de winkelier het verkoopbedrag + de btw. Dit noemt men

Nadere informatie

Waarde Woning Basis. Boeieraak GB Bergen op Zoom

Waarde Woning Basis. Boeieraak GB Bergen op Zoom Waarde Woning Basis Boeieraak 30 4617GB Bergen op Zoom INHOUDSOPGAVE Woninginformatie... 3 Luchtfoto... 4 Woningwaarde... 5 Hypotheek... 6 Gemeentelijke Belastingen... 7 Gemeentelijke Belastingen - OZB...

Nadere informatie

De WOZ-beschikking Hertaxatie Het taxatieverslag Let op: Onroerende-zaakbelastingen (OZB)

De WOZ-beschikking Hertaxatie Het taxatieverslag Let op: Onroerende-zaakbelastingen (OZB) De WOZ-beschikking De WOZ-waarde van uw woning, bedrijfspand of grond zoals u die op uw aanslagbiljet vindt, geldt voor het jaar 2016. De waarde is vastgesteld op het prijspeil van 1 januari 2015. Wanneer

Nadere informatie

Informatie Gemeentelijke belastingen 2015

Informatie Gemeentelijke belastingen 2015 Informatie Gemeentelijke belastingen 2015 U ontvangt van ons een biljet waarop de gemeentelijke belastingaanslagen (onroerende-zaakbelastingen, rioolheffing en afvalstoffenheffing) en de beschikking Wet

Nadere informatie

DE MEERWAARDE VAN KENNIS OVER ERFPACHT, NATUURSCHOONWET, WOZ EN FISCALITEITEN

DE MEERWAARDE VAN KENNIS OVER ERFPACHT, NATUURSCHOONWET, WOZ EN FISCALITEITEN DE MEERWAARDE VAN KENNIS OVER ERFPACHT, NATUURSCHOONWET, WOZ EN FISCALITEITEN 9 maart 2013 WAAROM DEZE WORKSHOP? WAT WILLEN WE VANDAAG BEREIKEN? WIE ZIJN WE? MET WELKE PARTIJEN HEEFT U TE MAKEN? PARTIJEN

Nadere informatie

COELO Woonlastenmonitor 2010

COELO Woonlastenmonitor 2010 COELO Woonlastenmonitor 2010 COELO Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden COELO Woonlastenmonitor 2010 COELO Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden Faculteit

Nadere informatie

Toelichting gemeentelijke belastingen 2016

Toelichting gemeentelijke belastingen 2016 Toelichting gemeentelijke belastingen 2016 U hebt een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2016 ontvangen. Op dit biljet staan de aanslag en de WOZbeschikking. In deze toelichting geven wij uitleg over

Nadere informatie

Beantwoording vragen van de raad

Beantwoording vragen van de raad Beantwoording vragen van de raad Datum collegevergadering 23-4-2015 Registratienummer Rs15.00399 Naam raadslid Bram Diepstraten Fractie Velsen lokaal Portefeuillehouder(s) A. Verkaik Onderwerp: WOZ, Woningen

Nadere informatie

Belastingtarieven box 1 jonger dan AOWleeftijd. Belastingtarieven box 1 voor personen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

Belastingtarieven box 1 jonger dan AOWleeftijd. Belastingtarieven box 1 voor personen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Belastingtarieven Inkomstenbelasting Belastingtarieven box 1 jonger dan AOWleeftijd Belastingtarieven box 1 voor personen die de nog niet hebben bereikt. Belastbaar inkomen Schijf Vanaf T/m Tarief Totale

Nadere informatie

COELO Woonlastenmonitor 2008

COELO Woonlastenmonitor 2008 COELO Woonlastenmonitor 2008 Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden coelo, Groningen 2008 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

WOZ bezwaar... Waarom niet?

WOZ bezwaar... Waarom niet? E-book: WOZ bezwaar... Waarom niet? Alles wat u moet weten over bezwaar tegen uw WOZ waarde. Betaal niet onnodig veel belasting! Is de WOZ waarde van uw woning te hoog vastgesteld dan is geen bezwaar maken

Nadere informatie

De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) is een samenwerkingsverband op het gebied van belastingen tussen:

De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) is een samenwerkingsverband op het gebied van belastingen tussen: WOZ-informatieavond Wat is de BSGR? Wet WOZ (Waardebepaling Onroerende Zaken) Waardebepaling Waarderingskamer Bestandsoptimalisatie Bezwaar/Beroep Contact De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR)

Nadere informatie

Informatie Gemeentelijke belastingen 2014

Informatie Gemeentelijke belastingen 2014 Informatie Gemeentelijke belastingen 2014 U ontvangt van ons een biljet waarop de gemeentelijke belastingaanslagen (onroerende-zaakbelastingen, rioolheffing en afvalstoffenheffing) en de beschikking Wet

Nadere informatie

WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* er geen rechten

WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* er geen rechten Belastingen WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* er geen rechten In deze toelichting staat belangrijke informatie over de WOZ-beschikking en de aanslagen gemeentelijke belastingen. De WOZ-beschikking

Nadere informatie

Antwoorden. Onderwerp: Beantwoording vragen van de fractie Velsen lokaal over Wet Waardering Onroerende Zaken(WOZ) en Onroerend Zaken Belasting(OZB)

Antwoorden. Onderwerp: Beantwoording vragen van de fractie Velsen lokaal over Wet Waardering Onroerende Zaken(WOZ) en Onroerend Zaken Belasting(OZB) Vragen van de raad Raadsvragen 19 van 2011 Antwoorden Datum 05-04-2011 Registratienummer Rs11.00335 Portefeuillehouder R. Vennik Onderwerp: Beantwoording vragen van de fractie Velsen lokaal over Wet Waardering

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER DE GEMEENTELIJKE BELASTINGEN EN DE WOZ ALLE VRAGEN OP EEN RIJ

VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER DE GEMEENTELIJKE BELASTINGEN EN DE WOZ ALLE VRAGEN OP EEN RIJ VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER DE GEMEENTELIJKE BELASTINGEN EN DE WOZ Hieronder leest u de 28 meest gestelde vragen plus de antwoorden over: - de Wet waardering onroerende zaken (WOZ); - de waardebepaling -de

Nadere informatie

Taxatierapport. Taxatierapport Moerdijkregeling. Ter bepaling van de marktwaarde per 1 januari 2013 van:

Taxatierapport. Taxatierapport Moerdijkregeling. Ter bepaling van de marktwaarde per 1 januari 2013 van: Taxatierapport Ter bepaling van de marktwaarde per 1 januari 2013 van: Object: te Moerdijk AKKOORD BURGEMEESTER: DATUM: Pagina 1 van 21 INHOUDSOPGAVE 1 OPDRACHT...

Nadere informatie

Thuisraken in de gemeentelijke belastingen

Thuisraken in de gemeentelijke belastingen Thuisraken in de gemeentelijke belastingen en de WOZ Bewaarexemplaar 2015 Waarom deze brochure? Ieder jaar krijgt u van de gemeente twee belastingaanslagen: één voor de gemeentelijke belastingen en één

Nadere informatie

Heeft u een zomerhuis? Dan is deze informatie belangrijk voor u!

Heeft u een zomerhuis? Dan is deze informatie belangrijk voor u! Heeft u een zomerhuis? Dan is deze informatie belangrijk voor u! Hoe gebruikt u uw zomerhuis? Heeft u een zomerhuis? Dan is deze folder belangrijk voor u. De regels voor het gebruik van een zomerhuis zijn

Nadere informatie

Belastingen. WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* kunt u er geen rechten

Belastingen. WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* kunt u er geen rechten Belastingen WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen( 1 )* kunt u er geen rechten In deze toelichting staat belangrijke informatie over de WOZ-beschikking en de aanslagen gemeentelijke belastingen.

Nadere informatie

Informatie Gemeentelijke belastingen 2013

Informatie Gemeentelijke belastingen 2013 Informatie Gemeentelijke belastingen 2013 Deze folder geeft u meer informatie over de gemeentelijke belastingen. U ontvangt van ons een biljet waarop de gemeentelijke belastingaanslagen (onroerende-zaakbelastingen,

Nadere informatie

WOZ CONSULTANTS WONINGCORPORATIE & WOZ-WAARDE. Taxateurs :: Juristen :: Bouwkundigen. Waarom meer betalen als het minder kan?

WOZ CONSULTANTS WONINGCORPORATIE & WOZ-WAARDE. Taxateurs :: Juristen :: Bouwkundigen. Waarom meer betalen als het minder kan? WOZ CONSULTANTS Taxateurs :: Juristen :: Bouwkundigen WONINGCORPORATIE & WOZ-WAARDE Waarom meer betalen als het minder kan? n TANTS Woningcorporaties betalen vaak tienduizen teveel aan (gemeenteli Woningcorporatie

Nadere informatie

Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde

Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde Bij leven kunt u al bepalen of het gunstig is uw vermogen te (ver)delen met anderen of uw erven te laten wachten totdat het zo ver is, m.a.w. tot na

Nadere informatie

Overzicht belastingdruk woningen 2011 t/m 2015, verhoging OZB 5%

Overzicht belastingdruk woningen 2011 t/m 2015, verhoging OZB 5% Overzicht belastingdruk woningen 2011 t/m 2015, verhoging OZB 5% Uitgangspunten: Meerpersoonshuishouden Eigenaar is ook de gebruiker WOZ-waarde woning, waarbij geen rekening is gehouden met waardedaling

Nadere informatie

Werkinstructie taxatierapport voor Bijzonder Beheer

Werkinstructie taxatierapport voor Bijzonder Beheer Werkinstructie taxatierapport voor Bijzonder Beheer Introductie Vanaf 1 januari 2011 is het verplicht voor NHG zaken om ook taxaties in het kader van Bijzonder Beheer te laten valideren. Het is dan ook

Nadere informatie

NOTITIE NATUURSCHOONWET 1928

NOTITIE NATUURSCHOONWET 1928 NOTITIE NATUURSCHOONWET 1928 Het object gelegen aan de Kerkendelweg 22, 3775 KN te Kootwijk is gerangschikt onder de werking van de Natuurschoonwet 1928 (NSW). De NSW geeft fiscale faciliteiten ofwel tegemoetkomingen

Nadere informatie

de taxateur en duurzaamheid

de taxateur en duurzaamheid de taxateur en duurzaamheid Stichting TEGoVA Netherlands waarborgt op transparante en uniforme wijze de kwaliteit van het taxatie vak en de harmonisering van taxatiestandaarden volgens de European Valuation

Nadere informatie

De WOZ-beschikking Hertaxatie Het taxatieverslag Let op: Mijn overheid

De WOZ-beschikking Hertaxatie Het taxatieverslag Let op: Mijn overheid Bezwaar? Bel ons eerst (0578) 699494, op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur. Voor directe antwoorden op uw vragen over OZB, WOZ, Afvalstoffenheffing, Rioolheffing of Begrafenisrechten. U heeft persoonlijk

Nadere informatie

O O * Ontwikkeling OZB

O O * Ontwikkeling OZB O16.001974 O16.001974* Ontwikkeling OZB 1. Inleiding 1.1 Aanleiding van deze notitie Op 30 juni 2016 heeft wethouder Offinga toegezegd om een notitie in de vorm van actieve info aan de raad te verstrekken

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk Datum 9 november 2018 Betreft

Nadere informatie

GEMEENTE SOEST. Vragen over uw aanslag? Met behulp van deze brochure wordt u een stuk wijzer!

GEMEENTE SOEST. Vragen over uw aanslag? Met behulp van deze brochure wordt u een stuk wijzer! GEMEENTE SOEST B e l a st i ng w i j z ge m e e er nte S o est 201 3 Vragen over uw aanslag? Met behulp van deze brochure wordt u een stuk wijzer! 1 Inleiding 2 Zonder er misschien bij stil te staan, maakt

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Leerdam uitvoeringsorganisatie: Datum: 16 mei Gemeente/ Datum rapport: 15 juni 2012

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Leerdam uitvoeringsorganisatie: Datum: 16 mei Gemeente/ Datum rapport: 15 juni 2012 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Leerdam uitvoeringsorganisatie: Datum: 16 mei 2012 Datum rapport: 15 juni 2012 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek naar de

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Rijswijk uitvoeringsorganisatie: Datum: 12 juni Gemeente/ Datum rapport: 19 juni 2012

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Rijswijk uitvoeringsorganisatie: Datum: 12 juni Gemeente/ Datum rapport: 19 juni 2012 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Rijswijk uitvoeringsorganisatie: Datum: 12 juni 2012 Datum rapport: 19 juni 2012 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek naar

Nadere informatie

Taxeren en waarderen bewezen misvattingen en valkuilen in de fiscale praktijk

Taxeren en waarderen bewezen misvattingen en valkuilen in de fiscale praktijk Dia 1 Taxeren en waarderen bewezen misvattingen en valkuilen in de fiscale praktijk Prof. dr. Tom M. Berkhout MRE MRICS PT Finance, Bouw- en vastgoedcursus, Slot Zeist, 16 mei 2017 Dia 2 TMB 5-2017 2 Dia

Nadere informatie

Waardering van nieuwbouw

Waardering van nieuwbouw Waardering van nieuwbouw Programma 19.00 19.30 uur Presentatie van de waardebepaling van de WOZ-waarde 19.30 19.45 uur Gelegenheid om vragen te stellen over de taxatiemethodiek 19.45 20.00 uur PAUZE 20.00

Nadere informatie

gemeentelijke belastingen

gemeentelijke belastingen Thuisraken in de gemeentelijke belastingen en de WOZ Webexemplaar Bewaarexemplaar 2012 2012 2013 Bewaarexemplaar 2011 Waarom deze brochure? Ieder jaar krijgt u van de gemeente twee belastingaanslagen:

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2010

Aanslag gemeentelijke belastingen 2010 Aanslag gemeentelijke belastingen 2010 Aanslag gemeentelijke belastingen 2010 In deze toelichting ontvangt u de belangrijkste informatie bij uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2010. Uitgebreidere

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2011

Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 In deze toelichting ontvangt u de belangrijkste informatie bij uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2011. Uitgebreide

Nadere informatie

Groei van de stad Opbrengsten van de groei van de stad zullen worden ingezet voor nieuwe groei.

Groei van de stad Opbrengsten van de groei van de stad zullen worden ingezet voor nieuwe groei. Datum 27 september 2017 Registratienummer PBS/ 2017.148 RIS297943 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Verordening op de heffing en invordering van onroerende-zaakbelastingen

Nadere informatie

De LokaleLastenVergelijker

De LokaleLastenVergelijker Centraal Bureau voor de Statistiek De LokaleLastenVergelijker Arjan Bruil 1. Inleiding De LokaleLastenVergelijker (LLV) van het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft informatie over de hoogte van lokale

Nadere informatie

COELO Woonlastenmonitor 2012

COELO Woonlastenmonitor 2012 COELO Woonlastenmonitor 2012 COELO Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden COELO Woonlastenmonitor 2012 COELO Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden Faculteit

Nadere informatie

Waarde Woning. Schelde-Rijnweg TB Tholen

Waarde Woning. Schelde-Rijnweg TB Tholen Waarde Woning Schelde-Rijnweg 20 4691TB Tholen INHOUDSOPGAVE Woninginformatie 1 Luchtfoto 2 Woningwaarde 3 Hypotheek 4 Gemeentelijke Belastingen 5 Gemeentelijke Belastingen - OZB 6 Hypothecair Bericht

Nadere informatie

14450_Aanslag_Gem_heffingen_2012:Opmaak 1 07-02-2012 08:42 Pagina 1. Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2012

14450_Aanslag_Gem_heffingen_2012:Opmaak 1 07-02-2012 08:42 Pagina 1. Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2012 14450_Aanslag_Gem_heffingen_2012:Opmaak 1 07-02-2012 08:42 Pagina 1 Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2012 14450_Aanslag_Gem_heffingen_2012:Opmaak 1 07-02-2012 08:42 Pagina 2 Toelichting bij het aanslagbiljet

Nadere informatie

Informatieavond Oegstgeest

Informatieavond Oegstgeest Informatieavond Oegstgeest Wat is de BSGR? Wet WOZ (Waardebepaling Onroerende Zaken) Aanslag en beschikking Waardebepaling en aanverwante zaken Waarderingskamer Oegstgeest cijfers Waarderingskamer 2015

Nadere informatie

Woningrapport. Lange weg BA Huizendorp

Woningrapport. Lange weg BA Huizendorp Woningrapport Lange weg 15 3121 B Huizendorp 12 juli 2019 Inhoudsopgave Voorwoord Woninginformatie Woonlasten en belastingen Waarde-indicatie Referentiewoningen Kadastrale kaart 2 3 5 6 7 9 Rapportnummer:

Nadere informatie

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Second Home juni 2015 - Antwerpen Maurice De Clercq - Niek Op den Kamp - Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Een tweede woning

Nadere informatie

WAARDERINGSKAMER NOTITIE. Betreft: Marktanalyse, taxeren en kwaliteitscontrole van WOZ-taxaties van woningen bij weinig marktinformatie

WAARDERINGSKAMER NOTITIE. Betreft: Marktanalyse, taxeren en kwaliteitscontrole van WOZ-taxaties van woningen bij weinig marktinformatie WAARDERINGSKAMER NOTITIE Betreft: Marktanalyse, taxeren en kwaliteitscontrole van WOZ-taxaties van woningen bij weinig marktinformatie Datum: Versie 25 mei 2009 Bijlage(n): 1. Inleiding De kredietcrisis

Nadere informatie

Waterschapsbelasting 2015

Waterschapsbelasting 2015 Waterschapsbelasting 2015 uw bijdrage aan droge voeten en schoon water Het hoogheemraadschap van Rijnland zorgt voor droge voeten en schoon water, en dat kost geld. Om alles te kunnen bekostigen, zijn

Nadere informatie

Belastingwijzer Samenwerking Belastingen Walcheren en Schouwen-Duivenland

Belastingwijzer Samenwerking Belastingen Walcheren en Schouwen-Duivenland 2 In deze belastingwijzer o.a.: Soorten belastingen en tarieven Mogelijkheden via onze website WOZ-beschikking Gespreid betalen via automatische incasso. Uw belastingzaken digitaal regelen via www.middelburg.nl

Nadere informatie

COELO Woonlastenmonitor 2011

COELO Woonlastenmonitor 2011 COELO Woonlastenmonitor 2011 COELO Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden COELO Woonlastenmonitor 2011 COELO Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden Faculteit

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2012

Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van een groot aantal taken. Dit zijn taken die in het algemeen belang van

Nadere informatie

00000_Aanslag_Gem_heffingen_2013:Opmaak 1 05-02-2013 09:00 Pagina 1. Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2013

00000_Aanslag_Gem_heffingen_2013:Opmaak 1 05-02-2013 09:00 Pagina 1. Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2013 00000_Aanslag_Gem_heffingen_2013:Opmaak 1 05-02-2013 09:00 Pagina 1 Aanslag Gemeentelijke Heffingen 2013 00000_Aanslag_Gem_heffingen_2013:Opmaak 1 05-02-2013 09:00 Pagina 2 Toelichting bij het aanslagbiljet

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Sluis uitvoeringsorganisatie: Datum: 28 maart 2013. Gemeente/ Datum rapport: 15 mei 2013

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Sluis uitvoeringsorganisatie: Datum: 28 maart 2013. Gemeente/ Datum rapport: 15 mei 2013 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Sluis uitvoeringsorganisatie: Datum: 28 maart 2013 Datum rapport: 15 mei 2013 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Vlaardingen uitvoeringsorganisatie: Datum: 10 april Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Vlaardingen uitvoeringsorganisatie: Datum: 10 april Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Vlaardingen uitvoeringsorganisatie: Datum: 10 april 2012 Datum rapport: 25 april 2012 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF OKTOBER Wat verandert er voor u?

NIEUWSBRIEF OKTOBER Wat verandert er voor u? NIEUWSBRIEF OKTOBER 2017 Wat verandert er voor u? De derde dinsdag in september 2017 was een bijzondere Prinsjesdag: een demissionair kabinet, nog geen nieuw regeerakkoord, en toch een paar nieuwe maatregelen.

Nadere informatie

ons kenmerk bijlage(n) datum 08.5550 RK 21 november 2008

ons kenmerk bijlage(n) datum 08.5550 RK 21 november 2008 Nyenrode Real Estate Center de heer prof.dr. T.M. Berkhout MRE MRICS de heer prof.dr. A.C. Hordijk Straatweg 25 3621 BG Breukelen ons kenmerk bijlage(n) datum 08.5550 RK 21 november 2008 betreft: Reactie

Nadere informatie

Notitie Ontwikkeling van de lokale woonlasten

Notitie Ontwikkeling van de lokale woonlasten Notitie Ontwikkeling van de lokale woonlasten Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (voorts COELO) publiceert jaarlijks de Atlas van de lokale lasten, een overzicht van de

Nadere informatie

WOZ. wijzer. Inhoudsopgave. Informatie voor raadsleden WAARDERINGSKAMER. Inleiding. Wat is de Wet WOZ?

WOZ. wijzer. Inhoudsopgave. Informatie voor raadsleden WAARDERINGSKAMER. Inleiding. Wat is de Wet WOZ? WOZ wijzer Inhoudsopgave 5 Inleiding Informatie voor raadsleden 7 9 Wat is de Wet WOZ? Hoe komt de WOZ-waarde van een woning tot stand? Hoe komt de WOZ-waarde van een niet-woning tot stand? 11 Wat is het

Nadere informatie

Toelichting. bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen

Toelichting. bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 011 Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen Vooraf In deze toelichting staat belangrijke informatie over het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Daarop kunnen zowel WOZ-beschikkingen

Nadere informatie

Raad V200700980 versie 4 december 2007. Onderwerp: Vaststellen verordening onroerende-zaakbelastingen 2008

Raad V200700980 versie 4 december 2007. Onderwerp: Vaststellen verordening onroerende-zaakbelastingen 2008 Raadsvoorstel Inleiding:Voor het jaar 2008 dienen de tarieven voor heffing van de onroerende-zaakbelastingen (ozb) te worden vastgesteld vóór de aanvang van het belastingjaar. De ozb wordt geheven op basis

Nadere informatie

Belastingen 2013. Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentebelastingen

Belastingen 2013. Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentebelastingen Belastingen 2013 Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentebelastingen Belastingen 2013 Toelichting bij het aanslagbiljet gemeentebelastingen Deze folder geeft u meer informatie over uw aanslagbiljet,

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Gemeente Bussum Vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

VINKENPOLDERWG 12 2952av ALBLASSERDAM

VINKENPOLDERWG 12 2952av ALBLASSERDAM VINKENPOLDERWG 12 2952av ALBLASSERDAM 1. INLEIDING Wat is de WOZ-Waarde? WOZ is de afkorting van Waardering Onroerende Zaken. Elk jaar wordt jouw onroerende zaak, jouw huis dus, door de gemeente gewaardeerd.

Nadere informatie

Bezwaar WOZ-waarde Hoe wij voor uw sportvereniging duizenden euro s kunnen besparen!

Bezwaar WOZ-waarde Hoe wij voor uw sportvereniging duizenden euro s kunnen besparen! 06-03-14 & Eendracht maakt macht Bezwaar WOZ-waarde Hoe wij voor uw sportvereniging duizenden euro s kunnen besparen! Bezwaar WOZ- waarde & Makelaardij John Schokker Eendracht maakt macht Welkom Eendracht

Nadere informatie

Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking

Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking De aanslag gemeentelijke belastingen 2015 gecombineerd met de WOZbeschikking wordt in week 9 verzonden. De WOZ-beschikking staat vermeld

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Als u nadenkt over de aankoop van een vakantiewoning in Nederland, is het verstandig u eerst te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Hoorn uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 augustus Gemeente/ Datum rapport: 16 oktober 2012

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Hoorn uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 augustus Gemeente/ Datum rapport: 16 oktober 2012 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Hoorn uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 augustus 2012 Datum rapport: 16 oktober 2012 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Texel uitvoeringsorganisatie: Datum: 23 oktober Gemeente/ Datum rapport: 12 november 2013

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Texel uitvoeringsorganisatie: Datum: 23 oktober Gemeente/ Datum rapport: 12 november 2013 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Texel uitvoeringsorganisatie: Datum: 23 oktober 2013 Datum rapport: 12 november 2013 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

1 0a Het totaal aantal WOZ-objecten per 1 januari van het lopende jaar in de gemeente dat wordt gevraagd, is het aantal objecten:

1 0a Het totaal aantal WOZ-objecten per 1 januari van het lopende jaar in de gemeente dat wordt gevraagd, is het aantal objecten: Nummer Toelichting Waarderingsinstructie 1 0a Het totaal aantal WOZ-objecten per 1 januari van het lopende jaar in de gemeente dat wordt gevraagd, is het aantal objecten: Inclusief - geblokkeerde objecten;

Nadere informatie

Taxatie duurzaam vastgoed in Den Bosch

Taxatie duurzaam vastgoed in Den Bosch Taxatie duurzaam vastgoed in Den Bosch Inleiding Op maandag 26 mei 2014 hebben 18 taxateurs van VastgoedPRO in Den Bosch twee duurzame woningen getaxeerd. De taxateurs kwamen uit alle delen van het land.

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Vaals uitvoeringsorganisatie: Datum: 13 juni Gemeente/ Datum rapport: 25 juni 2013

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Vaals uitvoeringsorganisatie: Datum: 13 juni Gemeente/ Datum rapport: 25 juni 2013 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Vaals uitvoeringsorganisatie: Datum: 13 juni 2013 Datum rapport: 25 juni 2013 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie