KLAAR VOOR DE EUROPESE VERKIEZINGEN 2019 WIJ ZIJN DE ECONOMIE VAN DE TOEKOMST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KLAAR VOOR DE EUROPESE VERKIEZINGEN 2019 WIJ ZIJN DE ECONOMIE VAN DE TOEKOMST"

Transcriptie

1 KLAAR VOOR DE EUROPESE VERKIEZINGEN 2019 WIJ ZIJN DE ECONOMIE VAN DE TOEKOMST

2 NOORD-NEDERLAND IS KLAAR VOOR DE EUROPESE VERKIEZINGEN VAN 2019! Samen bereiken we meer, dat hebben we de afgelopen jaren zeker bewezen. Noord-Nederland vond de samenwerking met het Europees parlement en de EU-organisatie heel prettig. Dank daarvoor! Samen hebben we ons sterk gemaakt voor een goede toegang tot de Europese structuur- en investeringsfondsen, grens overschrijdende samen werking, duurzame en slimme mobiliteit, het versterken van de positie van de regio in de energie transitie, het bevorderen van innovatie in de landbouw en het stimuleren van een circulaire economie. Noord-Nederland wil graag voortbouwen op wat er de afgelopen jaren in gang is gezet en wat we hebben bereikt. We zien veel kansen die we kunnen verzilveren op Europese doel stellingen, samen met u. Om elkaar in de toekomst ook te kunnen versterken, laten wij u graag weten welke thema s voor ons belangrijk zijn. Bij deze thema s dragen we concrete suggesties aan. U kunt overwegen om deze op te nemen in uw verkiezings programma. We wensen u alvast veel succes bij de komende verkiezingen.

3 NOORD-NEDERLAND TRANSITIE REGIO Noord-Nederland zet in op de transitie van lineaire economie naar circulaire economie en van traditionele industrie naar industrie 4.0. We werken tevens aan transitie in de zorg en transitie van traditionele landbouw naar duurzame landbouw. We pakken deze ontwikkelingen aan, in samenwerking met onze kennisinstellingen en ondernemers. Onze regio heeft een ijzersterk midden- en kleinbedrijf. Er zijn ideeën en plannen genoeg. De Europese structuurfondsen helpen ons om de initiatieven van de grond te krijgen. Met eigen sturing en zeggenschap over deze belangrijke geldstromen kunnen we optimaal investeren. Het Noorden heeft haar koers uitgezet voor na We gaan van een regionale innovatiestrategie (RIS) naar een regionale ontwikkelingsstrategie (ROS).

4 HET NOORDEN GEEFT ENERGIE De transitie naar een schone, duurzame en onafhankelijke energievoorziening is een topprioriteit voor de EU én voor Noord-Nederland. Alleen met de inzet van alle Europese regio s, kunnen de ambitieuze doelen van Parijs gehaald worden. Als Energy Valley loopt Noord-Nederland voorop in de transitie naar een duurzame energie voorziening. Nut en nood zaak van de omschakeling naar hernieuwbare energie worden in onze regio het meest gevoeld. De winning van aardgas veroorzaakt aardbevingen in onze regio. De veiligheid van onze inwoners maakt dat we nóg gemotiveerder zijn om over te schakelen op andere energie bronnen. We hebben hiervoor de infrastructuur en de ruimte. Met de inzet van zon, biomassa en wind levert Noord- Nederland nu al een bijdrage aan de klimaatopgave. We zetten onder meer in op windenergie op zee, boven de Waddeneilanden. Die energie gebruiken we om groene waterstof te produceren, waarmee we onze sterke chemische sector vergroenen, en overtollige energie slaan we op. We zetten in op grootschalige ontwikkeling van een waterstofeconomie. We verduurzamen mobiliteit door waterstof ook bruikbaar te maken in transport en openbaar vervoer. En daarnaast zetten we in op energiebesparing, door bijvoorbeeld woningen en scholen energieneutraal te maken. We kunnen dit alleen maar samen doen; samen met de EU, de provincies,

5 steden, bedrijven en burgers. Iedereen kan bijdragen door energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Noord-Nederland stimuleert de energietransitie van onderop. DE EU KAN HIERAAN BIJDRAGEN DOOR: Meer aandacht te hebben voor innovatie, kennisontwikkeling en financiële middelen voor energiebesparing in de industrie; Een gelijk speelveld te borgen voor de opschaling van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen in Europa, in het bijzonder voor waterstof; Het erkennen van de rol van de regionale en lokale overheden in de energietransitie en meer middelen beschikbaar te stellen om innovatieve energie projecten te steunen, zowel grootschalige interregionale projecten als klein schalige initiatieven in de wijk; Regio's extra te steunen die de transitie van de productie fossiele naar alternatieve brandstoffen moeten maken.

6 HET NOORDEN IS CIRCULAIR Steeds meer burgers, overheden en bedrijven zijn zich ervan bewust dat we onze lineaire economie moeten veranderen in een circulaire economie. De kernkwaliteiten van het Noord-Nederland geven ons een voorsprong op weg naar een volledig circulaire economie. Circulaire principes sluiten naadloos aan op de bestaande noordelijke economie. Noord-Nederland heeft dan ook de ambitie om een Europese voorbeeldregio op het gebied van circulaire economie te worden. Er komen steeds meer investeringen en groene bedrijvigheid los. Grondstofstromen uit sterke ketens als landbouw, chemie, bouw en afvalinzameling hebben we goed in beeld. Die worden benut voor biobased - producten en bedrijvigheid. Dit biedt milieuvoordelen en ondernemerskansen. Daarom integreert Noord- Nederland circulaire economie in haar innovatiebeleid. Bedrijfsleven en kennisinstellingen werken samen aan kennisopbouw over circulaire economie. DE EU KAN HIERAAN BIJDRAGEN DOOR: EU-middelen beschikbaar te stellen voor innovaties die zijn gericht op het behoud en de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen, ter stimulering van de circulaire economie; Experimenteerruimte te scheppen in wet- en regelgeving om innovaties te faciliteren, met name op het gebied van regelgeving van afval.

7 HET NOORDEN IS SLIM, GROEN EN BEREIKBAAR Slim, groen en bereikbaar zijn de centrale uitgangspunten voor mobiliteit via de weg, water en het spoor in de noordelijke grensregio. Noord-Nederland en haar Duitse achterland, bijvoorbeeld richting Hamburg, kunnen de grote steden ontlasten en een belangrijke bijdrage leveren aan verduurzaming van de vervoersector. Noord-Nederland zet vol in op alternatieve brandstoffen en innovaties met 5G, drones en autonoom vervoer. De regio heeft alle kwaliteiten om dé proeftuin van Europa voor transportinnovaties te zijn. Grensoverschrijdende spoorverbindingen met Duitsland dragen bij aan de regionale werkgelegenheid en bedrijvigheid. DE EU KAN HIERAAN BIJDRAGEN DOOR: Flexibilisering tussen de diverse EU-fondsen mogelijk te maken. Projecten die enerzijds innovatieve aspecten hebben en anderzijds bewezen technologie inzetten, moeten gebruik kunnen maken van EU-financiering; Meer EU-steun en middelen voor innovatieve projecten op het uitgebreide TEN-T transportnetwerk in te zetten; Het kernnetwerk TEN-T op termijn uit te breiden naar Noord-Nederland. De missing-link moet een keer opgelost worden; Stimuleren van de uitrol van laadinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen, waaronder waterstof; Investeren in snelle transportverbindingen tussen Noord-Nederland en de rest van Europa.

8 HET NOORDEN BOERT GOED Landbouw in Noord-Nederland is een belangrijke economische sector met grote ruimtelijke impact. Noord- Nederland zet volop in op haar maatschappelijke uitdagingen binnen de landbouw. Op regionaal niveau worden kansen en innovaties benut, ook op het niveau van klimaat en milieu. Het Noorden heeft veel profijt van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid en acht het ontwikkelings- en investeringsfonds POP van groot belang. We hebben POP in Noord-Nederland succesvol ingezet op kansen, zoals natuur inclusieve landbouw, duurzame melkveehouderij en precisielandbouw. De afgelopen periode heeft aangetoond dat een regionale aanpak werkt en leidt tot innovaties. Op deze manier dragen we bij aan een duurzame, innovatieve en inclusieve groei die de EU voorstaat. Om deze transitie daadwerkelijk in gang te zetten, is de inzet van provincies en gemeenten hard nodig. Het GLB dient samen met provincies en gemeenten te worden opgesteld. Zo kan Noord-Nederland blijvend aandacht houden voor klimaat en milieu, voorloper zijn in Europa en blijvend investeren op de maatschappelijke gewenste transitie van de landbouw. DE EU KAN HIERAAN BIJDRAGEN DOOR: Het gemeenschappelijk landbouwbeleid een regionale invulling te laten genieten, waarbij elke regio beschikt over een eigen strategisch plan naast het nationale strategische plan. Dit vereist nauwe samenwerking met de lidstaat; Het mogelijk maken van vergroening in het GLB voor onder andere natuurinclusieve landbouw, dit zowel beleidsmatig als binnen Europese fondsen;

9 Het belang te erkennen van het ontwikkelings- en investeringsfonds POP, waarbij ook een nieuw leaderproject wenselijk is; De mogelijkheid te behouden in de Europese Commissievoorstellen omtrent GLB na 2020 voor Modulatiegeld; van pijler 1 naar pijler 2. Dit om optimaal gebruik te maken van maatregelen rondom milieu en klimaat; Mogelijkheid tot de verbinding van POP naar andere Europese fondsen mogelijk te maken op regionaal niveau (ELFPO, EFRO, ESF); Het ELFPO onder het algemene control regime van CPR te brengen. Dit vergemakkelijkt het combineren van diverse fondsen op regionale schaal. Ook leidt het tot vereenvoudiging van controles en lagere uitvoeringskosten. Het maakt de economische en sociale impact en innovatie door Europese fondsen nog groter. HET NOORDEN ZIET EUROPESE FONDSEN ALS VLIEGWIEL VOOR REGIONALE ONTWIKKELING Het bewijs is geleverd: Noord-Nederland is kampioen van de Europese Unie. Iedere euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling maakt hier 4,26 euro aan investeringen los. Het geld wordt effectief geïnvesteerd en levert veel innovatieve bedrijvigheid en werk gelegenheid op. Noord-Nederland helpt Europa om haar doelen te halen. Sterke clusters van innovatieve bedrijven en toon aangevende kennis instellingen zetten er samen de schouders onder. Noord-Nederland loopt voorop in het streven naar transitie. DE EU KAN HIERAAN BIJDRAGEN DOOR: EU-fondsen zo in te richten dat ze zoveel mogelijk geprogrammeerd kunnen worden in de regio. Dicht op de burger, ondernemer en boer hebben Europees beleid en investeringen de meeste impact en ze vergroten de zichtbaarheid; Bij de verdeling en inzet van deze middelen meer bevoegdheden te geven aan de regio om integraal opgavegericht te kunnen werken. Noord-Nederland wil zelf de Europese structuur- en investeringsfondsen EFRO, ESF, POP, Horizon en INTERREG, gecombineerd op landsdelige schaal programmeren en uitvoeren. Zo kunnen we regionaal maatwerk leveren op Europese doelstellingen; In te zetten op uitvoering van POP dicht op de boer. Noord-Nederland wil de landsdelige uitvoering van POP kunnen voortzetten; Simplificatie en verlaging van administratieve lasten, de regeldruk te realiseren; Te investeren in innovatie en sociale structuurversterking in grens- en krimpgebieden; Aandacht te hebben voor de grootste opgave van de regionale economie bij de inrichting van het ESF-fonds: het toekomstbestendig maken van de arbeidsmarkt en banen. Dit kan als we regionale ESF-middelen kunnen koppelen aan de Human Capital Agenda, een van de doelen van het EFRO-fonds. Tevens kunnen we, door ESF-gericht in te zetten op het middelbaar beroepsonderwijs, dit onderwijs in het Noorden op maat bedienen, gericht op kansen in onze economie. Het Mbo kan betrokken worden bij innovatieve EFRO-projecten. Zo kan de hele leerlijn in het Noorden meedoen; Grote fondsen zoals Horizon Europe laagdrempeliger en toegankelijker te maken voor het MKB.

10 HET NOORDEN WIL DAT INWONERS GEZOND OUDER WORDEN Noord-Nederland heeft vanuit de Europese Commissie de `Vier sterren Reference Site-Status (maximale score) op het terrein van Healthy Ageing. Wij lopen voorop met onderzoek naar en toepassing van kennis rond preventie en gezond ouder worden. Dit doen wij door bevolkingsgroepen en risicogroepen actief te monitoren en big data te verzamelen en te analyseren. Basis hiervoor is het grootschalige langlopende bevolkingsonderzoek Lifelines waar noordelingen aan deelnemen. Met onze kennis en samenwerking op het gebied van Healthy Ageing geven we vorm aan de transitie in de zorg en maatschappij: er wordt meer nadruk gelegd op preventie. De kennis wordt gebundeld, en vertaald in gezamenlijke acties die werken, zowel bij de burger als op de werkvloer. Ons doel is om te zorgen voor gezonde en gelukkige inwoners die volop kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Wij willen ervoor zorgen dat mensen meer regie krijgen over de eigen gezondheid. Dit doen wij door de kansen te benutten die technologie en innovatieve ehealth ons bieden. In proeftuinen werken kennisinstellingen, overheden, eindgebruikers en MKB-bedrijven samen om nieuwe producten te ontwikkelen en versneld op de markt te krijgen. Op deze wijze houden wij onze regio leefbaar en aantrekkelijk. We kijken verder dan de landsgrens. Daarom bouwen we met Duitse partners verder aan een grensoverschrijdende gezondheidszorg. Bijvoorbeeld op het gebied van antibioticaresistentie, zorgaanbod in het grensregiogebied en preventie. Het resultaat: meer gezonde en gelukkige jaren, innovatiekansen voor bedrijven en een toekomstbestendiger zorgaanbod. DE EU KAN HIERAAN BIJDRAGEN DOOR: Meer fondsen voor preventie; beschikbaar stellen van middelen voor publiek private kennissamenwerking op het gebied van zorg voor uitvoerbare, evidence based interventies; Het stimuleren van ontwikkeling van personalised health. Denk hierbij aan het mogelijk maken van onderzoek en het stimuleren van (digitale) innovaties zoals Big Data, apps en domotica; Het ondersteunen van samenwerkingen op het gebied van zorg. Het is van groot belang dat Europa opschaalbaarheid van best practices op het gebied van zorg faciliteert; Het implementeren van directive 2011/24 om de grote kansen in grensgebieden te benutten voor het verbeteren van de zorg en leefbaarheid; Het ontwikkelen van een instrumentarium voor een multidisciplinaire aanpak voor een gezonde omgeving die technologie, voeding, gebouwde omgeving en zorg bijeen brengt; Te investeren in een kennis- en implementatie agenda voor de publieke gezondheid; Het stimuleren van Europese crossovers tussen EIT Health partners, EIP-AHA voorbeeldregio s en Horizon consortia.

11 HET NOORDEN WERKT SAMEN MET HET WATER Noord-Nederland werkt aan oplossingen voor mondiale water vraagstukken. Denk aan het verwijderen van medicijnresten, ontzilting van zeewater, water hergebruik, het produceren van volledig afbreekbaar bio-plastic, blue energy en het opslaan van energie in groene batterijen. Dit doen we door het gebruik van onderzoek, kennisvalorisatie en stimulatie van bedrijvigheid. Hiervoor wordt intensief samengewerkt met bedrijven en onderzoeksinstellingen uit heel Europa op de WaterCampus. De WaterCampus stelt samenwerking en vraagsturing van bedrijven centraal in innovatief onderzoek. Dit inmiddels beproefde PPS- samenwerkings model resulteert in relevantere wetenschap, snellere valorisatie en nieuwe bedrijvigheid. Doorbraak technologieën vormen hierbij de basis voor nieuwe startups. Daarnaast zorgt Noord-Nederland dat bedrijven worden verbonden met de wereld markt. Betreffende scholing op het gebied van water wordt er ingezet op blijvende aansluiting van mbo en hbo onderwijsprogramma s bij de arbeidsmarkt. De mondiale vraag naar water technologie neemt de komende jaren flink toe. Dit biedt kansen voor Noord-Nederland als koploper op het thema water, om verder te bouwen aan successen en bij te dragen aan de maatschappelijke uitdagingen binnen en buiten Europa.

12 DE EU KAN HIERAAN BIJDRAGEN DOOR: In Horizon Europe kansen te bieden voor kleinere vormen van Europese Partnerschappen. Hiermee kunnen bottom-up initiatieven op Europese schaal een bijdrage leveren; Instrumenten te ontwikkelen voor Europese Innovatie Ecosystemen; De juiste voorwaarden te creëren die het combineren van regionale, nationale en Europese fondsen nog beter faciliteert; Structuurfondsen te mogen aanwenden voor het onderhoud van onderzoeksfaciliteiten. Vooral in regio s zonder traditionele universiteit is dit een must; Het actief ondersteunen van het initiatief voor Centres of Vocational Excellence in Erasmus+; Milieuregelgeving zo vorm te geven dat doorbraak technolo gieën sneller in de markt gezet kunnen worden. Tel: (050) info@snn.nl Bezoekadres Leonard Springerlaan KB Groningen Postadres Postbus AT Groningen

EU subsidies voor KRW opgaven

EU subsidies voor KRW opgaven EU subsidies voor KRW opgaven Themabijeenkomst op 26 november 2015 Govert Kamperman en Wimjan van der Heijden Waar staan we bij stil Kerndoelstellingen Europa Europa 2020-strategie EU subsidies, waar begint

Nadere informatie

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST NOORD-NEDERLAND: PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST PROEFTUIN ENERGIE- TRANSITIE REGIONALE PARTNER IN DE EUROPESE ENERGIE UNIE Noord-Nederland is een grensoverschrijdende proeftuin

Nadere informatie

STERK NOORD NEDERLAND

STERK NOORD NEDERLAND STERK NOORD NEDERLAND 10 KANSEN IN NOORD-NEDERLAND Wat een geweldige regio is het toch! Het Noorden heeft ons land heel veel te bieden. Ruimte, economische pijlers, innovatie en een gezonde arbeidsmarkt.

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Europa wil slim, duurzaam en inclusief

Europa wil slim, duurzaam en inclusief Europa wil slim, duurzaam en inclusief Noord-Nederland bereidt zich intensief voor op de Europese programma s in de periode 2014 2020. Het SNN biedt u met dit bericht inzicht in voortgang en verwachtingen.

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover

Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover Geachte aanwezigen, Noord-Nederland zet stevig in op sterke economische clusters rond agrofood,

Nadere informatie

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Vincent Ketelaars ERAC B.V. Binnenlands Bestuur Europa-debat Houten, 21 november 2013 Inhoud van presentatie Indeling 1 Uw ervaringen in eerdere projecten?

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koning Max van den Berg, debatavond Europese Commissie 'Energievoorziening in de toekomst', 30 januari 2014

Speech van commissaris van de koning Max van den Berg, debatavond Europese Commissie 'Energievoorziening in de toekomst', 30 januari 2014 Speech van commissaris van de koning Max van den Berg, debatavond Europese Commissie 'Energievoorziening in de toekomst', 30 januari 2014 Dames en heren, [Intro] Europa begint in Groningen. Zéker als het

Nadere informatie

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2013.

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2013. Speech van Commissaris van de Koningin en voorzitter Raad van Toezicht Energy Valley Max van den Berg, nieuwjaarsreceptie Energy Valley, Groningen, 8 januari 2013 Dames en heren, Allereerst natuurlijk

Nadere informatie

EFRO 2014 2020. Ed Meijerink

EFRO 2014 2020. Ed Meijerink EFRO 2014 2020 Ed Meijerink EFRO 2014-2020: waar staan we? OP EFRO RIS3 Noord-Nederland (4 maatschappelijke opgaven, living lab, geïntegreerde projecten) Focus op inzet MKB Innovatie Koolstofarm Beschikbare

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 E-mail bestuur@snn.eu Briefnummer UP-15-15096 Bijlage

Nadere informatie

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten INFORMATIE OVER HET INNOVATIEF ACTIEPROGRAMMA GRONINGEN

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

EUROPESE FONDSEN NA 2020 WIJ ZIJN DE ECONOMIE VAN DE TOEKOMST

EUROPESE FONDSEN NA 2020 WIJ ZIJN DE ECONOMIE VAN DE TOEKOMST EUROPESE FONDSEN NA 2020 WIJ ZIJN DE ECONOMIE VAN DE TOEKOMST DE NOORDELIJKE AANPAK WIJ HEBBEN GOEDE IDEEËN In de Noord-Nederlandse economie bepalen de natuurlijke omgeving en sociaal-culturele aspecn

Nadere informatie

Europese programma s in Nederland

Europese programma s in Nederland Het cohesiebeleid van de Europese Commissie Europese programma s 2014-2020 in Nederland Vincent Ketelaars ERAC B.V. 28 mei 2013 Neth-ER 01 Inhoud van presentatie Indeling 01 Inhoud van presentatie 02 Introductie

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

SMART SOCIETY IN NEDERLAND

SMART SOCIETY IN NEDERLAND SMART SOCIETY IN NEDERLAND Roxane Daniels Vereniging Nederlandse Gemeenten 23 april 2019 VVSG Brussel Paraplu-begrip Integrale aanpak van maatschappelijke opgaven Cross-sectoraal Publiek-privaat Bottom-up

Nadere informatie

Naar een 100% duurzame energievoorziening voor Flevoland?! Vera Pieterman, plv. directeur Energie & Omgeving

Naar een 100% duurzame energievoorziening voor Flevoland?! Vera Pieterman, plv. directeur Energie & Omgeving Naar een 100% duurzame energievoorziening voor Flevoland?! Vera Pieterman, plv. directeur Energie & Omgeving 6 december 2016 Hoofdpunten (Inter)nationale context van de ambitie van Flevoland De energietransitie

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 21 501-08 Milieuraad Nr. 525 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Houtskoolschets: Inzet Europese fondsen in Zuid-Nederland

Houtskoolschets: Inzet Europese fondsen in Zuid-Nederland Houtskoolschets: Inzet Europese fondsen 2021-2027 in Zuid-Nederland Inleiding Voor u ligt de houtskoolschets over de inzet van de Europese fondsen voor de periode 2021-2027 in Zuid-Nederland. De houtskoolschets

Nadere informatie

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Strategische Agenda Helmond Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Staat van Helmond: Hoofddoelen strategische agenda Centrale ambitie: Meer banen Meer inwoners Meer banen Verwachte groei naar 101.000

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten - Generaal Postbus EA 's-gravenhage

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten - Generaal Postbus EA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten - Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Energieakkoord voor duurzame groei

Energieakkoord voor duurzame groei Energieakkoord voor duurzame groei Netwerkbijeenkomst Duurzame regionale energie Gelderland 15 januari 2014 Lodewijk de Waal Energieakkoord Wie zaten aan tafel? Inhoud presentatie Hoofdlijnen Energieakkoord

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland BIObased logistiek maintenance hightech systems agrofood overheden RIS3 innovatiebevordering duurzaamheid schone energie welzijn samenwerking gezondheid

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Inzet op innovatie en een koolstofarme economie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Inzet op innovatie en een koolstofarme economie Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie oktober 2014 In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1565 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011 Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H Datum 05 april 2011 kiemt KANSEN CREËREN EN BENUTTEN Thecogas Binnenstadservice.nl Sidcon Ingrepro Bredenoord Nuon Helianthos Ubbink Solar Solesta

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

Fiche 6: Mededeling Een snellere overgang van Europa naar een koolstofarme economie

Fiche 6: Mededeling Een snellere overgang van Europa naar een koolstofarme economie Fiche 6: Mededeling Een snellere overgang van Europa naar een koolstofarme economie 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Een snellere overgang van Europa naar een koolstofarme economie; mededeling bij

Nadere informatie

Startnotitie Energietransitie. November 2018

Startnotitie Energietransitie. November 2018 Startnotitie Energietransitie November 2018 Startnotitie Energietransitie Een klimaatneutrale stad. Dat is wat Rotterdam wil zijn. Een groene en gezonde stad met schone lucht voor iedereen. Met een economie

Nadere informatie

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG www.food-future.eu Innovatie steun voor MKB in food sector in D en NL Yvette Lammers EZ Coördinatieteam Structuurfondsen EFRO EFRO: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Nadere informatie

Circulaire Economie. Jacqueline Cramer Member Amsterdam Economic Board, oud minister van VROM en hoogleraar duurzaamheid

Circulaire Economie. Jacqueline Cramer Member Amsterdam Economic Board, oud minister van VROM en hoogleraar duurzaamheid Circulaire Economie Jacqueline Cramer Member Amsterdam Economic Board, oud minister van VROM en hoogleraar duurzaamheid John Nederstigt Inleider Hoe maken we de MRA Circulair? Jacqueline Cramer Ambassadeur

Nadere informatie

OP Zuid. Programmaperiode 2014-2020

OP Zuid. Programmaperiode 2014-2020 OP Zuid Programmaperiode 2014-2020 1 Europees kader Europees Programma 2014-2020 Cohesiebeleid EFRO OP -zuid 2 Programmagebied 3 Vertrekpunten voor het nieuwe programma Houtskoolschets OP-Zuid Schatgraven

Nadere informatie

Energie Transitie: Ultieme Opgave voor Gelderland

Energie Transitie: Ultieme Opgave voor Gelderland Energie Transitie: Ultieme Opgave voor Gelderland Nijmegen, 01 Februari 2018 twitter.com/janrotmans We leven NIET in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk 19e EEUW - Industriële

Nadere informatie

Programma Kies voor de toekomst van Brabant

Programma Kies voor de toekomst van Brabant Programma 2019-2023 Kies voor de toekomst van Brabant Beste Brabander! Voor je ligt de samenvatting van het verkiezingsprogramma 2019-2023 van D66 voor de provincie Noord-Brabant. D66 wil in Brabant en

Nadere informatie

De Bouwagenda. Bouwen aan de kwaliteit van leven

De Bouwagenda. Bouwen aan de kwaliteit van leven De Bouwagenda Bouwen aan de kwaliteit van leven MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 2 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 3 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 4 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 5 %

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Europese subsidies voor de Sociale Economie

Europese subsidies voor de Sociale Economie Europese subsidies voor de Sociale Economie Kader en functioneren van Europese subsidies Hoe werken EU subsidies? 1 EU BELEIDSKADER BEPALEND VOOR DE INHOUD SUBSIDIEPROGRAMMA S (1) Europa 2020 doelstellingen

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Subsidiekansen.. SLIMME FINANCIERING VAN INNOVATIES. Wim Kan zei ooit: Subsidie is kunstmest. Maar hoeveel kunstmest is er nog?

Subsidiekansen.. SLIMME FINANCIERING VAN INNOVATIES. Wim Kan zei ooit: Subsidie is kunstmest. Maar hoeveel kunstmest is er nog? Jelle Oomen SLIMME FINANCIERING VAN INNOVATIES WAT ZIJN DE HUIDIGE MOGELIJKHEDEN Subsidiekansen.. Wim Kan zei ooit: Subsidie is kunstmest. Maar hoeveel kunstmest is er nog? ER ZIJN GELUKKIG NOG KANSEN

Nadere informatie

F A C T S H E E T E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G

F A C T S H E E T E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G F A C T S H E E T E u r o p e s e v e r k i e z i n g s p r o g r a m m a ' s Op 23 mei 2019 vinden de verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. In de aanloop

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

Samen omschakelen Arnhem, 7 september 2016

Samen omschakelen Arnhem, 7 september 2016 Samen omschakelen Arnhem, 7 september 2016 Waarom zijn we bijeen? Verduurzaming energievoorziening Samenwerking om de NL ambitie te verwezenlijken Samenwerking vanaf de start van initiatieven Draagvlak

Nadere informatie

Regio Deal Foodvalley. 15 mei 2019

Regio Deal Foodvalley. 15 mei 2019 Regio Deal Foodvalley 15 mei 2019 Kamerbrief selectie Regiodeals WAT MAKEN WE EIGENLIJK? Regio Deal Bestuursovereenkomst Projectenboek (programmaplannen) Samenwerkingsovereenkomst (SOK tussen partijen

Nadere informatie

Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL

Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL Doelstellingen - Mondiaal Parijs-akkoord: Well below 2 degrees. Mondiaal circa 50% emissiereductie nodig in

Nadere informatie

Optimaliseren slagingskans Zeeuwse innovatieve projecten. DOK 41 Vlissingen 14 oktober 2016

Optimaliseren slagingskans Zeeuwse innovatieve projecten. DOK 41 Vlissingen 14 oktober 2016 Optimaliseren slagingskans Zeeuwse innovatieve projecten DOK 41 Vlissingen 14 oktober 2016 Economische Agenda voor Zeeland 2017-2021 Digitale versie: http://voor.zeeland.nl/economischeagenda 1. Prioritaire

Nadere informatie

Aan de Kabinetsinformateur Mevrouw drs. E.I. Schippers p/a Ministerie van Algemene Zaken Postbus EA DEN HAAG. Groningen 31 maart 2017

Aan de Kabinetsinformateur Mevrouw drs. E.I. Schippers p/a Ministerie van Algemene Zaken Postbus EA DEN HAAG. Groningen 31 maart 2017 Aan de Kabinetsinformateur Mevrouw drs. E.I. Schippers p/a Ministerie van Algemene Zaken Postbus 20001 2500 EA DEN HAAG Groningen 31 maart 2017 Behandeld door J. Schuilenburg Telefoonnummer 06-2425 2461

Nadere informatie

C-153 Green Deal Groen Bouwen

C-153 Green Deal Groen Bouwen C-153 Green Deal Groen Bouwen Partijen 1. De Minister van Economische Zaken, de heer H.G.J Kamp, en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, mevrouw W.J. Mansveld, ieder handelende in haar of

Nadere informatie

Sterker, Slimmer, Schoner

Sterker, Slimmer, Schoner Sterker, Slimmer, Schoner D66 visie op duurzaamheid en groei C100 01-11-2014 Stientje van Veldhoven Groene genen Van Mierlo Terlouw Club van Rome Richtingwijzer: streef naar een duurzame en harmonieuze

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

Tuinbouwakkoord. Preambule

Tuinbouwakkoord. Preambule Tuinbouwakkoord Preambule Ondergetekenden beogen een Nationale Tuinbouwagenda 2019 2030, onder het motto Circulaire tuinbouw in de praktijk, zoals voorbereid en opgesteld door bedrijfsleven, kennispartners

Nadere informatie

Ruimte voor oplossingen het inzetbare platteland! Kabinetsformatie 2017: de P10 biedt aan!

Ruimte voor oplossingen het inzetbare platteland! Kabinetsformatie 2017: de P10 biedt aan! Ruimte voor oplossingen het inzetbare platteland! Kabinetsformatie 2017: de P10 biedt aan! RUIMTE VOOR OPLOSSINGEN 1 Inleiding Het inzetbare platteland Nederland kent de komende jaren een aantal urgente

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie oktober 2014 In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren

Nadere informatie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie Biomassa Pilaar in de energietransitie en Uitgangspunt voor de biobased economie Klimaatverandering: onze uitdaging Onze opdracht om er snel en écht iets aan te gaan doen Overeenstemming: er moet wat gebeuren!

Nadere informatie

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA UPDATE 2016 SAMENVATTING STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA Opdrachtgever Gemeente Breda Afdeling Mobiliteit en Milieu Opdrachtnemer Evert

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPESE STRUCTUUR- EN INVESTERINGSFONDSEN (ESI-FONDSEN) EN HET EUROPEES FONDS VOOR STRATEGISCHE INVESTERINGEN (EFSI) HET VERZEKEREN VAN COÖRDINATIE, SYNERGIEËN

Nadere informatie

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN Lezing ter gelegenheid van het GEO Promotion Congres van eigen bodem 10 maart 2017 Groningen. door prof. em. Pier Vellinga Waddenacademie Colin OPBOUW

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019 Raadsakkoord energietransitie Februari 2019 De energietransitie in Rotterdam Een klimaatneutraal en duurzaam Rotterdam. Dat is waar we naar toe willen. Een groene en gezonde stad met schone lucht, waarin

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

Anders samenwerken met het Bedrijfsleven

Anders samenwerken met het Bedrijfsleven Anders samenwerken met het Bedrijfsleven Stadslab Groningen in het kader van Agenda Stad Joost van Hoorn Henk-Jan Bierling uitgave: Platform31 Den Haag, november 2014 Postbus 30833, 2500 GV Den Haag www.platform31.nl

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. April 2019

Raadsakkoord energietransitie. April 2019 Raadsakkoord energietransitie April 2019 Inhoudsopgave De energietransitie in Rotterdam 1 De energietransitie als kans 1 Tegengaan energiearmoede 1 Klimaatakkoord van Parijs 2 Rotterdamse klimaatambitie

Nadere informatie

Bijlage 2. Human Capital Agenda s

Bijlage 2. Human Capital Agenda s Bijlage 2 Capital s De topsectoren gaan een human (onderwijs en scholing) voor de langere termijn opstellen en zullen onderwijsinstellingen hierbij betrekken. De s bevatten o.a. een analyse van de behoefte

Nadere informatie

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR 20 AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR ECONOMISCHE STRUCTUURVERSTERKING KOERS NOORD: OP WEG NAAR

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

TOESPRAAK JOHAN REMKES, COMMISSARIS VAN DE KONINGIN IN NOORD-HOLLAND, TIJDENS HET SYMPOSIUM GROEN GAS IN ZICHT, OP 25 NOVEMBER 2010, TE ALKMAAR

TOESPRAAK JOHAN REMKES, COMMISSARIS VAN DE KONINGIN IN NOORD-HOLLAND, TIJDENS HET SYMPOSIUM GROEN GAS IN ZICHT, OP 25 NOVEMBER 2010, TE ALKMAAR TOESPRAAK JOHAN REMKES, COMMISSARIS VAN DE KONINGIN IN NOORD-HOLLAND, TIJDENS HET SYMPOSIUM GROEN GAS IN ZICHT, OP 25 NOVEMBER 2010, TE ALKMAAR Groen Gas als kans voor Noord-Holland Dames en heren, Kansen

Nadere informatie

Noord-Nederland en OP EFRO

Noord-Nederland en OP EFRO N o o r d - N e d e r l a n d Noord-Nederland en OP EFRO versterking van de noordelijke economie O P E F R O De afgelopen jaren heeft Noord-Nederland hard gewerkt aan de versterking van haar sociaal economische

Nadere informatie

Klimaatakkoord. Ministerie van Economische Zaken en Klimaat T.a.v. de heer ir. E.D. Wiebes Postbus EK 'S-GRAVENHAGE

Klimaatakkoord. Ministerie van Economische Zaken en Klimaat T.a.v. de heer ir. E.D. Wiebes Postbus EK 'S-GRAVENHAGE Klimaatakkoord Ministerie van Economische Zaken en Klimaat T.a.v. de heer ir. E.D. Wiebes Postbus 20401 2500 EK 'S-GRAVENHAGE BETREFT Procesbrief Klimaatakkoord DEN HAAG ONS KENMERK 5 oktober 2018 18.34838

Nadere informatie

Agendabrief Topsectoren 2017 Verbinden om te vernieuwen

Agendabrief Topsectoren 2017 Verbinden om te vernieuwen Agendabrief Topsectoren 2017 Verbinden om te vernieuwen De topsectoren in 2017 Het afgelopen jaar waren de resultaten van het topsectorenbeleid breed zichtbaar. De weg naar economisch herstel is doorgezet,

Nadere informatie

gesprekken te voeren van ondernemer tot ondernemer en verbindingen te leggen.

gesprekken te voeren van ondernemer tot ondernemer en verbindingen te leggen. Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg t.g.v. bezoek Duitse handelsdelegatie onder leiding van Minister Bode op 31 oktober 2011, Gasunie Groningen. Dames en heren, Vandaag en morgen wijzen

Nadere informatie

Routekaart Energietransitie procesafspraken

Routekaart Energietransitie procesafspraken Routekaart Energietransitie procesafspraken Energiebesparing en transformatie van gebouwde omgeving, mobiliteit, industrie en landbouw & landgebruik Samenwerking met inwoners(initiatieven), ondernemers

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking

Grensoverschrijdende samenwerking Grensoverschrijdende samenwerking Woensdag 19 september 2012 Groningen, 13 mei 2011 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden (gemeenten, Landkreise,

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Meer grip op klimaatbeleid

Meer grip op klimaatbeleid Meer grip op klimaatbeleid Klimaatbeleid voeren is complex. Het is interdisciplinair en omgeven met onzekerheid. Hoe zorg je als overheid dat je klimaatbeleid aansluit bij je ambities? En waarmee moet

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Samen kansen pakken in 2017

Samen kansen pakken in 2017 Samen kansen pakken in 2017 Meet-up Platform Middelgrote Gemeenten 16 februari 2017 Etten-Leur en Rijssen-Holten Joost van Hoorn en Marloes Hoogerbrugge Platform31 Samen kansen pakken in 2017 Doel: verkennen

Nadere informatie

Koolstofarme economie Link met andere EU- subsidieprogramma s. 25 april 2014

Koolstofarme economie Link met andere EU- subsidieprogramma s. 25 april 2014 Gerichte infosessie Interreg: Noordzee Regio en Noordwest Europa 2014-2020 Koolstofarme economie Link met andere EU- subsidieprogramma s 25 april 2014 Vlaams- Europees verbindingsagentschap Joke Hofmans

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Initiatie Fieldlab Circulaire Bouw & Infra Twente Agenda voor Twente: Innovatietafel circulaire economie & duurzaamheid

Initiatie Fieldlab Circulaire Bouw & Infra Twente Agenda voor Twente: Innovatietafel circulaire economie & duurzaamheid Initiatie Fieldlab Circulaire Bouw & Infra Twente Agenda voor Twente: Innovatietafel circulaire economie & duurzaamheid Programmawerksessie Agenda 09.00 uur: welkom door gedeputeerde M. van Haaf 09.10

Nadere informatie

Toespraak van IPO-voorzitter Ank Bijleveld- Schouten op het IPO Jaarcongres 5 oktober 2016 te Nijmegen

Toespraak van IPO-voorzitter Ank Bijleveld- Schouten op het IPO Jaarcongres 5 oktober 2016 te Nijmegen Toespraak van IPO-voorzitter Ank Bijleveld- Schouten op het IPO Jaarcongres 5 oktober 2016 te Nijmegen - Gesproken woord geldt - Geachte aanwezigen, geachte minister, Vorig jaar stond ik hier onder het

Nadere informatie

Koersvast en bijsturen. Agenda Topsectoren 2014

Koersvast en bijsturen. Agenda Topsectoren 2014 Koersvast en bijsturen Agenda Topsectoren 2014 Inhoudsopgave I. Kader van de agenda 2014: koersvast en bijsturen II. Koersvast: Doorgaan op vijf thema s III.Bijsturen: Prioriteiten 2014 A. Relatie met

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Beleidscommissie Strategische raadsagenda. Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017

Beleidscommissie Strategische raadsagenda. Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017 Beleidscommissie Strategische raadsagenda Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017 Opdracht strategische raadsagenda Wat willen we bereiken: Visie op de positionering van Harderwijk in de context

Nadere informatie

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit!

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit! Stedendriehoek 1 daagt uit! Eo Wijers-prijsvraag 2014-2015 1 Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen eo wijers-stichting voor ruimtelijke kwaliteit in de regio Stedendriehoek daagt

Nadere informatie

Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Publiek gefinancierd energieonderzoek In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Publiek gefinancierd energieonderzoek 2016 In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Inleiding Jaarlijks brengt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in opdracht van het ministerie

Nadere informatie

Energietransitie Utrecht: gebiedsgericht naar een aardgasvrije stad. Hier komt tekst Joop Oude Lohuis. Utrecht.nl

Energietransitie Utrecht: gebiedsgericht naar een aardgasvrije stad. Hier komt tekst Joop Oude Lohuis. Utrecht.nl Energietransitie Utrecht: gebiedsgericht naar een aardgasvrije stad Hier komt tekst Joop Oude Lohuis Hier 22 mei komt 2017 ook tekst Van Globaal Doel naar Lokaal aan de Slag Klimaatakkoord Parijs In 2050

Nadere informatie

Nederland: de Maritieme Wereldtop

Nederland: de Maritieme Wereldtop 1 Nederland: de Maritieme Wereldtop Veilig, duurzaam en economisch sterk Maritiem Cluster in de Topsector Water: Innovatiecontract en Topconsortium Kennis en Innovatie V2.0, Samenvatting, 23 december 2011

Nadere informatie

Inleiding RIS3 en OPZuid

Inleiding RIS3 en OPZuid Inleiding RIS3 en OPZuid Inhoud RIS3 OPZuid 2014-2020 Toekomst structuurfondsen Call Systeemversterking Human Capital (1B3) Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie (RIS3) OPZuid 2014-2020

Nadere informatie

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen DG Onderzoek en Innovatie mei 2013 Inhoud presentatie Opzet toekomstig Europees R&I beleid Hoofdlijnen Horizon 2020 Waar staan we nu? Kansen voor hogescholen in Horizon

Nadere informatie

Interreg V 2 zeeën Vlaanderen Nederland Grensoverschrijdend samenwerken voor groei

Interreg V 2 zeeën Vlaanderen Nederland Grensoverschrijdend samenwerken voor groei Interreg V 2 zeeën Vlaanderen Nederland 2014 2020 Grensoverschrijdend samenwerken voor groei Algemene informatie - Officiële lancering: 20 en 21 november in Rijsel; - 256 miljoen euro EFRO steun; - Samenwerkingsprojecten

Nadere informatie

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Provincie Zeeland staat voor belangrijke keuzes. Op het terrein van energie, gebiedsontwikkeling, economie en infrastructuur liggen

Nadere informatie