Samenwonen? Of toch maar trouwen?*

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwonen? Of toch maar trouwen?*"

Transcriptie

1 Samenwonen? Of toch maar trouwen?* Ga je samenwonen? Denk je eraan om te trouwen? Of het nu omwille van fiscale, romantische of praktische overwegingen is, het loont wel degelijk de moeite om de denkoefening te maken. We zetten even alle voor- en nadelen van beide opties op een rij. I. Samenwonen Samenwonen zit de laatste jaren in de lift. De hoge vastgoedprijzen zitten daar zeker voor iets tussen. De kosten delen door samen iets te huren, komt vaak een stuk voordeliger uit. Dus is de keuze snel gemaakt. En trouwen? Dat doen we later wel Toch is het belangrijk om stil te staan bij wat er gebeurt als een van jullie beiden overlijdt. Niet meteen een leuke gedachte, maar wel één die je heel wat zorgen bespaart als het zover is. Veel koppels gaan hier jammer genoeg veel te nonchalant mee om. Heb je besloten om te gaan samenwonen met je partner, vriend of vriendin, dan zijn er twee mogelijkheden: Jullie gaan samen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente of stad waar jullie wonen en leggen een verklaring van wettelijke samenwoning af. Dan ben je wat men noemt wettelijk samenwonend. Jullie wonen gewoon samen, zonder meer. Dan ben je feitelijk samenwonend. Ook al verandert er niets aan je relatie zelf, er zijn enkele belangrijke verschillen bij een overlijden. Sinds 18 mei 2007 erft de langstlevende wettelijke samenwoner immers via het wettelijke erfrecht het vruchtgebruik van de gezinswoning en het vruchtgebruik op het huisraad. De feitelijke samenwoner erft niets. Je kan hier wel een mouw aan passen door een testament op te stellen. Een ander belangrijk verschil is het tarief dat toegepast wordt bij een overlijden. Wettelijke samenwonenden genieten van dezelfde (lage) tarieven als gehuwden. Feitelijke samenwonenden (die bijvoorbeeld erven door het opstellen van een testament) worden beschouwd als vreemden, met zeer hoge tarieven als gevolg. Opgelet: wanneer feitelijk samenwonenden meer dan één jaar samenwonen, genieten ze eveneens van de lagere tarieven als gehuwden. Van zodra een van de twee samenwonenden een vermogen heeft (of aan het opbouwen is), loont het de moeite om te bekijken wat er gebeurt met dat vermogen bij een eventueel overlijden. Een verklaring van wettelijke samenwoning is eenvoudig en heeft onmiddellijke uitwerking. Toch kan een huwelijk nog meer zekerheden bieden (zie Trouwen ).

2 Wist je dat wettelijke samenwoning steeds met twee personen is? Feitelijk samenwonen kan met een grotere groep, bijvoorbeeld een kloosterorde of drie broers of zussen. wettelijke samenwonenden bijkomend een testament kunnen opstellen om meer dan het vruchtgebruik op de woning en het huisraad te laten erven? wettelijke samenwoning kan worden herroepen door een van de partners of samen? Dan eindigt de wettelijke samenwoning onmiddellijk. Overbodig te zeggen dat dit veel eenvoudiger is dan het stopzetten van een huwelijk. ongeveer personen per jaar een verklaring van wettelijke samenwoning afleggen ( in 2014, in 2015 en in 2016)? wettelijk samenwonen de laatste jaren populairder is dan huwen? In februari 2018 waren er in het Vlaams Gewest 1823 personen die huwden en 3621 personen die een verklaring van wettelijke samenwoning hebben afgelegd. Bron: het huwelijk nog steeds traditie is in Vlaanderen? In het Vlaams gewest is ongeveer 52% van de inwoners gehuwd, 3% woont wettelijk samen en 8,3% woont feitelijk samen (Algemene directie Statistiek Statistics Belgium). Dit zijn cijfers van het jaar II. Trouwen Het huwelijk is op vandaag nog steeds een basisvorm van samenleven. Veel meer dan samenwonen is het een geheel van rechten en plichten voor beide partijen. Niettegenstaande populaire series zoals Blind Getrouwd, neem je het huwelijk best serieus. Trouwen is een belangrijke stap in het leven die zeker voldoende voorbereiding verdient. II. 1. Trouwen: het ene huwelijksstelsel is het andere niet De meeste mensen zijn getrouwd onder het wettelijk stelsel. Hiervoor moet je geen contract opstellen, dit stelsel geldt automatisch. Van alle koppels die trouwden in 2017, koos 72,5% voor het wettelijk stelsel. In een wettelijk stelsel zijn er 3 vermogens: Het eigen vermogen van beide echtgenoten, dat bestaat uit wat elke partij bezat voor het huwelijk en wat men ontvangen heeft uit schenkingen en erfenissen tijdens het huwelijk. Verder bestaat dit eigen vermogen uit strikt persoonlijke goederen, zoals kledij, juwelen en zaken (bijvoorbeeld gereedschappen) voor de uitoefening van het beroep. Het gemeenschappelijk vermogen, meestal het grootste vermogen, dat bestaat uit alle (beroeps)inkomsten verworven tijdens het huwelijk, net als spaarcenten en beleggingen die hieruit voortvloeien. Ook de inkomsten van eigen goederen vallen in het gemeenschappelijk vermogen. Verder alles waarvan niet bewezen is dat het tot het eigen vermogen van een van de partners behoort.

3 27,1% van de gehuwde koppels in 2017 koos voor het stelsel van volledige scheiding van goederen. Hier is er slechts sprake van twee vermogens: Het eigen vermogen van partner 1 Het eigen vermogen van partner 2 Alleen die goederen waarvan niet bewezen kan worden dat ze tot het eigen vermogen van een van de twee partners behoren, blijven onverdeeld. In dat geval bezit elk de helft. Dit stelsel vereist altijd de tussenkomst van een notaris en dus het opstellen van een contract. Hierin kan worden gestipuleerd wat elke echtgenoot bezit. Dit biedt duidelijkheid, al dient gezegd dat niet elk huwelijkscontract een dergelijke opsomming bevat. Toekomstige discussies zijn dus niet uit te sluiten. Slechts 0,4% van de getrouwde koppels verkiest het stelsel van de algehele gemeenschap. Dit is het stelsel van de ultieme liefde. Alles wat men bezit en verwerft, wordt sowieso gemeenschappelijk. Eenvoudig, maar radicaal. Ook voor het stelsel van de algehele gemeenschap is de tussenkomst van een notaris en het opstellen van een contract nodig. Welk stelsel je precies moet kiezen, hangt af van persoon tot persoon. Vaak volstaat het wettelijk stelsel, desnoods met wat finetuning. Heb je een vermogen en/of een eigen zaak, praat dan vooraf met een professional. Een stelsel van scheiding van goederen is hier zeker een goede optie. Bezint eer ge begint: in België waren er in echtscheidingen (in datzelfde jaar waren er huwelijken). Het kan dus geen kwaad om er vooraf goed over na te denken. Een huwelijksstelsel kiezen is fundamenteel. Weet echter dat de keuze niet definitief hoeft te zijn. Later kan je, weliswaar met kosten en mits akkoord van beide echtgenoten, overstappen van het ene stelsel naar het andere. GOUDEN TIP: Laat je huwelijkscontract tenminste elke vijf jaar nakijken. De wetgeving en rechtspraak evolueert razendsnel, net als de interpretaties van de fiscus. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

4 II. 2. Huwelijksstelsel en successie Wie erft wat in welk huwelijksstelsel? Huwelijk met kinderen Hier erft de langstlevende partner in alle gevallen minstens het vruchtgebruik van het eigen vermogen van de overleden echtgeno(o)t(e) én het vruchtgebruik op het deel van de overledene in het gemeenschappelijk vermogen. Vruchtgebruik betekent bijvoorbeeld dat je recht hebt op de huuropbrengsten van een appartement of op de intresten van een obligatie. Of dat je mag blijven wonen in de gezinswoning. Let wel: juridisch ben je geen eigenaar, je hebt enkel het genot en het gebruik. Het is belangrijk de relatie met de kinderen vooraf in te schatten. Zijn er spanningen met de kinderen? Dan kan de situatie, waarbij de langstlevende enkel het vruchtgebruik van de nalatenschap erft, voor problemen zorgen. De kinderen worden in dat geval immers de naakte eigenaar van de nalatenschap en dus de enige echte eigenaars. De kinderen kunnen: Vragen dat bepaalde goederen worden verkocht. De naakte eigenaars, de kinderen dus, krijgen in dat geval de waarde van die goederen uitbetaald en de vruchtgebruiker, de langstlevende echtgenoot, krijgt de waarde van zijn vruchtgebruik. Stel dat de vruchtgebruiker op dat ogenblik 75 jaar is, dan ontvangt de langstlevende echtgenoot slechts 10,98 % van de waarde van de portefeuille en een langstlevende echtgenote slechts 12,86 %.. de vruchtgebruiker laten opdraaien voor bepaalde kosten. In het geval van vastgoed kan dit bijvoorbeeld gaan om het onderhoud van of de gewone herstellingen aan het gebouw. De vruchtgebruiker krijgt dan wel de huurinkomsten, maar dat wil niet zeggen dat die inkomsten voldoende zijn om bepaalde kosten te dragen. Weet wel dat grote herstellingen sowieso voor de blote eigenaar zijn. *de wet voorziet een uitzondering voor de gezinswoning en het huisraad. De erfgenamen kunnen nooit eisen dat de langstlevende het huis wordt uitgezet en/of dat een verkoop aan hem of haar wordt opgedrongen. Dit is een essentiële bescherming. Het is zeer moeilijk in te schatten wat de opstelling van de kinderen (en schoonkinderen) zal zijn naar aanleiding van een overlijden. Voorzie daarom vooraf een extra bescherming van de langstlevende via het huwelijkscontract, testament of kanscontract. Voor partners gehuwd met het stelsel van algehele gemeenschap en wettelijk stelsel kan dit perfect via het huwelijkscontract. Met bijkomende clausules geef je meer zekerheid aan beide echtgenoten, zonder daarom rekening te houden met de wettelijke reserve van de kinderen. Voor partners gehuwd via een stelsel van volledige scheiding kan worden gedacht aan een zogenaamd verrekenbeding. Op het vlak van de erfbelasting is een dergelijke clausule echter niet meer zo interessant. Ook met een testament kan je zeker extra bescherming voorzien, maar je moet wel steeds rekening houden met de wettelijk vastgelegde reserves van de kinderen (minimaal de

5 helft van het vermogen). In sommige situaties kan ook gekozen worden voor een zogenaamd kanscontract waarbij de reserves buiten spel kunnen worden gezet. Opgelet: Hoe groter het deel van de nalatenschap voor de langstlevende, hoe meer successierechten de langstlevende zal betalen. Extra bescherming heeft dus zijn prijs. Bescherm de langstlevende naar de kinderen toe. Dit kan via bepaalde clausules in het huwelijkscontract. Zorg voor optionele, niet dwingende, clausules zodat de langstlevende zelf kan beslissen of hij/zij deze ook uitvoert. Overweeg zeker de mogelijkheden van een testament. Een testament is flexibeler en goedkoper om aan te passen dan een huwelijkscontract. Bekijk bij scheiding van goederen de mogelijkheid van een kanscontract en/of testament. Huwelijk zonder kinderen, maar met andere bloedverwanten In het wettelijk stelsel en het stelsel van volledige gemeenschap erft de langstlevende steeds de volle eigendom van het gemeenschappelijk vermogen. Bij een volledige scheiding van goederen krijgt de langstlevende het vruchtgebruik en de familie van de overledene (ouders, broers, zussen en andere familie) het naakte eigendom. Dit is uiteraard geen ideale situatie. Hier is het dan ook absoluut noodzakelijk dat de echtgenoten tijdens het leven een wederzijds testament en/of een kanscontract opstellen voor die vermogensbestanddelen die ze zeker 100% willen laten erven door de langstlevende. Een concreet voorbeeld: Een jong koppel, waarvan de man bediende is en de vrouw zelfstandige, is getrouwd onder het stelsel van scheiding van goederen. Ze hebben geen kinderen en zijn respectievelijk 39 en 40 jaar. Ze hebben samen een villa gebouwd. Er is geen ander vermogen. Allebei hebben ze nog ouders, broers en zussen. Als een van hen overlijdt, dan erft de andere de helft van de villa in vruchtgebruik. De familie van de overledene erft de naakte eigendom. Ook al mag de langstlevende levenslang de woning gebruiken, toch zal bij een verkoop een groot stuk van het vermogen naar de schoonfamilie gaan. Zij zijn immers naakte eigenaar(s). Om deze situatie te vermijden kan het koppel een testament opstellen dat bepaalt dat de langstlevende de helft van de woning van de overledene erft in volle eigendom. Overlijdt de langstlevende, dan gaat hetgeen overblijft alsnog naar de schoonfamilie. Een andere oplossing is dat de woning opgenomen wordt in een zogenaamd beding van aanwas, een kanscontract. Concreet komt het hierop neer: de echtgenoten sluiten een overeenkomst die bepaalt dat de langstlevende de onverdeelde helft van de woning in volle eigendom verwerft van diegene die eerst overlijdt. Men noemt dit een kanscontract omdat beide partijen (bij ongeveer dezelfde leeftijd) een even grote kans hebben dat ze de winnende partij zijn. Op deze manier wordt de schoonfamilie volledig buitenspel gezet.

6 Huwelijk zonder kinderen en zonder bloedverwanten De langstlevende krijgt de volledige nalatenschap in volle eigendom. Uiteraard komt deze situatie slechts voor in uitzonderlijke situaties. Zijn er geen kinderen, maar wel familie? Bespreek dan vooraf in welke mate je elkaar wil begunstigen na overlijden. De meeste koppels willen dat de langstlevende het volledige vermogen erft. Dit betekent wel dat er acties ondernomen moeten worden voor het overlijden. 5 augustus 2018 *Wij vestigen er de aandacht op dat aan de hiervoor besproken punten uitermate complexe en uitgebreide leerstukken verbonden zijn. Een exhaustieve bespreking van deze leerstukken valt uiteraard buiten de doelstelling van deze bijdrage. Deze bijdrage mag dan ook enkel en alleen gezien worden als een eerste aanzet tot verdere bespreking, onderzoek en uitwerking.

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMENWONEN = verbintenis tussen 2 ongehuwde personen van verschillend of hetzelfde geslacht die een

Nadere informatie

Erfopvolging in de praktijk. Wedersamengestelde gezinnen

Erfopvolging in de praktijk. Wedersamengestelde gezinnen Erfopvolging in de praktijk Wedersamengestelde gezinnen Diane 55 jaar en marketing manager Bart 56 jaar en zaakvoerder eigen IT-bedrijf Geen kinderen, wel 1 broer en 1 zus Eigen appartement wordt verhuurd

Nadere informatie

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen?

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen? Inhoudstafel Voorwoord 1 Deel 1 - U bent gehuwd Wat betekent dit voor uw bezittingen? 1 U bent gehuwd zonder huwelijks contract 5 11 Wat betekent dit eigenlijk? 5 12 Welke goederen zijn van wie? 5 121

Nadere informatie

Wie wil gaan samenwonen heeft twee keuzes: feitelijk of wettelijk samenwonen.

Wie wil gaan samenwonen heeft twee keuzes: feitelijk of wettelijk samenwonen. Wie wil gaan samenwonen kan er voor kiezen louter feitelijk samen te wonen, dan wel wettelijk te gaan samenwonen. De keuze die men daarbij maakt, heeft heel wat juridische en fiscale gevolgen. Hoe zit

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben Hoe: men doet aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar één van beide partners woont

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben 2 ongehuwde personen die minimum 18 jaar zijn en bekwaam zijn om een contract af te sluiten contract ook enkel mogelijk

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben 2 ongehuwde personen die minimum 18 jaar zijn en bekwaam zijn om een contract af te sluiten contract ook enkel mogelijk

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben 2 ongehuwde personen die minimum 18 jaar zijn en bekwaam zijn om een contract af te sluiten contract ook enkel mogelijk

Nadere informatie

Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen. Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014

Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen. Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014 Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014 Nieuwe liefde? Nieuw samengesteld gezin? Iets voor mij? of niet soms? maar wat met onze kinderen?

Nadere informatie

De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende?

De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende? De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende? De laatste tijd komen steeds vaker testamenten voor waarbij de ene echtgenoot aan de andere 99,6 % van de gezinswoning in volle eigendom legateert

Nadere informatie

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Successieplanning Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Inhoud 1. Hoe wordt het huwelijksvermogen verdeeld bij overlijden? 2. Hoe wordt de nalatenschap verdeeld? 3. Hoe worden successierechten berekend?

Nadere informatie

HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018

HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018 HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018 INLEIDING AGENDA INLEIDING ERFRECHT ERFBELASTING WIJZIGING RESERVE WIJZIGING REGELS INBRENG ERFOVEREENKOMSTEN CASUS INLEIDING HERVORMING ERFRECHT NOODZAKELIJK Het erfrecht

Nadere informatie

hoofdstuk 12 Conclusie

hoofdstuk 12 Conclusie hoofdstuk 12 249 Tot slot vindt u een samenvattend overzicht met de belangrijkste verschilpunten tussen huwen, wettelijk samenwonen en feitelijk samenwonen binnen de verschillende domeinen die doorheen

Nadere informatie

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning PLANNEN ZONDER SCHENKEN Legal Counsel Wealth Analysis & Planning Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract Planning via testament Beding van aanwas Besluit 2 Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract

Nadere informatie

Hoe beveilig ik mijn partner?

Hoe beveilig ik mijn partner? Hoe beveilig ik mijn partner? Brussel, 22 oktober 2011 2 Agenda Planning tussen partners Samenwonenden Echtgenoten Civiel- en fiscaal statuut Instrumenten Van testament tot contract 3 Wettelijke bescherming

Nadere informatie

7. Hoe vermijdt u dat uw vermogen bij uw schoonfamilie terechtkomt?

7. Hoe vermijdt u dat uw vermogen bij uw schoonfamilie terechtkomt? 7. Hoe vermijdt u dat uw vermogen bij uw schoonfamilie terechtkomt? 7.1. Wat is het? Als u aan vermogens- en successieplanning doet, wilt u ervoor zorgen dat uw vermogen bij uw eigen familie (met name

Nadere informatie

Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk?

Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk? Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk? Al naargelang van de aard van de wijziging, gaat de wijzigingsprocedure gepaard met één, twee, drie of vier notariële akten. De kleine wijziging:

Nadere informatie

Grafiek 1: inschrijvingen in Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten

Grafiek 1: inschrijvingen in Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten NOTARISBAROMETER FAMILIE WWW.NOTARIS.BE 2018 14 februari 2019 In deze familiebarometer leggen we ons toe op de in 2018 afgesloten huwelijkscontracten, wijzigingen van huwelijkscontracten alsook op de wijzigingen

Nadere informatie

TROUWEN OF SAMENWONEN? Geachte heer / mevrouw,

TROUWEN OF SAMENWONEN? Geachte heer / mevrouw, TROUWEN OF SAMENWONEN? Geachte heer / mevrouw, De laatste jaren zijn de diverse wetgevers in dit land druk doende geweest met regelgeving teneinde de rechten en de plichten van gehuwden en (wettelijk)

Nadere informatie

MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven. Prof. Walter Pintens

MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven. Prof. Walter Pintens MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven Prof. Walter Pintens 1 Wettelijk stelsel 3 vermogens Eigen vermogen Man - Goederen verkregen vóór het huwelijk; - Goederen verkregen tijdens het huwelijk om niet:

Nadere informatie

INHOUD. Deel I. Privaatrechtelijke aspecten... 1

INHOUD. Deel I. Privaatrechtelijke aspecten... 1 Deel I. Privaatrechtelijke aspecten..... 1 Hoofdstuk 1. Wettelijk kader van het samenwonen.... 3 1. Wet inwerkingtreding......... 5 2. Civielrechtelijk begrip wettelijke samenwoning..... 5 3. Verklaring

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11 Inhoud Woord vooraf 3 Inleiding 11 Deel 1 Analyse van de situatie 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 De persoonlijke situatie 23 1 Inleiding 23 2 De familiale aspecten 23 2.1 De huidige burgerlijke

Nadere informatie

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Testamenten en legaten Een gebaar voor het leven 1 IS ER LEVEN NA DE DOOD? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS

Nadere informatie

Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013. Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus

Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013. Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013 Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus Vraag 1: Waaruit bestaat uw nalatenschap? Vraag 2: Welke wettelijke regels zijn hierop van toepassing? Vraag 3: Hoe kan

Nadere informatie

Mandaat vennootschap onbezoldigd sociale kas verplicht?

Mandaat vennootschap onbezoldigd sociale kas verplicht? Mandaat vennootschap onbezoldigd sociale kas verplicht? Een veel voorkomende vraag: Mijn mandaat in de vennootschap wordt onbezoldigd. Moet ik dan nog sociale bijdragen betalen? Op de website van Acerta

Nadere informatie

26/02/2018. Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Schenken. ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt?

26/02/2018. Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Schenken. ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt? Later is nu!! Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Paul Nijs Huwen Samenwonen Schenken Erven WAT ALS.? ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt? 1 Indien gehuwd zonder contract - wettelijk stelsel (scheiding

Nadere informatie

Erfrecht. Wie erft wat?

Erfrecht. Wie erft wat? Erfrecht. Wie erft wat? Alle vragen rond erfenis en testament, kort en begrijpelijk uitgelegd. Iven De Hoon Wie erft wat? Alle vragen rond erfenis en testament, kort en begrijpelijk uitgelegd. Lees nu

Nadere informatie

inhoudstafel Hoofdstuk 1 Samenwonen 9 Hoofdstuk 2 Huwen 29 Hoofdstuk 3 Het samenlevingscontract 53 Voorwoord 3

inhoudstafel Hoofdstuk 1 Samenwonen 9 Hoofdstuk 2 Huwen 29 Hoofdstuk 3 Het samenlevingscontract 53 Voorwoord 3 voorwoord Samenleven met een partner, een broer, een beste vriend, de ouders... kan verschillende vormen aannemen. Het huwelijk is enkel mogelijk binnen een partnerrelatie, maar men kan ook opteren om

Nadere informatie

Om te beginnen: de gemeenschappelijke aanslag voor gehuwden

Om te beginnen: de gemeenschappelijke aanslag voor gehuwden Als u een fiscale schuld heeft, zal die fiscus die komen invorderen. Dat kan de fiscus niet alleen doen voor een persoonlijke schuld, maar ook voor de belastingschuld van uw echtgenoot. De fiscus hoeft

Nadere informatie

Is er leven na de dood?

Is er leven na de dood? Is er leven na de dood? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS IK NU PLOTS ZOU OVERLIJDEN? WAT HEB IK EN AAN WIE WIL IK WAT GEVEN? OF LAAT IK ALLES AAN DE STAAT? IS ER

Nadere informatie

samenlevingsvormen Voor en nadelen van uw keuze

samenlevingsvormen Voor en nadelen van uw keuze samenlevingsvormen Voor en nadelen van uw keuze Samenlevingsvormen : inhoud Enkele cijfers Inleiding : welke vormen van samenleven zijn er Feitelijk samenwonen Wettelijk samenwonen Huwen Enkele beschouwingen

Nadere informatie

Deel 2 Op weg naar een gelijkschakeling, maar toch nog belangrijke verschilpunten

Deel 2 Op weg naar een gelijkschakeling, maar toch nog belangrijke verschilpunten Samenwonen of huwen? Deel 2 Op weg naar een gelijkschakeling, maar toch nog belangrijke verschilpunten In onze vorige nieuwsbrief hebben we de verschillende samenwoningsvormen onder de loep genomen: Wat

Nadere informatie

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap DOSSIER De Burgerlijke Maatschap U wil uw beleggingsportefeuille nu al aan uw kinderen schenken, maar tegelijk wenst u ook controle te blijven houden en inkomsten te ontvangen? In dat geval kan de burgerlijke

Nadere informatie

Hoe afwijken van het wettelijk erfrecht? Fundamenten van het nieuwe erfrecht

Hoe afwijken van het wettelijk erfrecht? Fundamenten van het nieuwe erfrecht Hoe afwijken van het wettelijk erfrecht? Fundamenten van het nieuwe erfrecht Bart Chiau Augustus 2018 1 september 2018 Hervorming wettelijk erfrecht Hervorming erfbelasting Hervorming huwelijksvermogensrecht

Nadere informatie

De Vlaamse successierechten.

De Vlaamse successierechten. De Vlaamse successierechten. Successierechten zijn, naast de schenkingsrechten, in België niet langer een federale bevoegdheid maar wel een regionale bevoegdheid! Iven De Hoon De Vlaamse successierechten

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13 Inhoud Inleiding 13 Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 Het wettelijk stelsel 25 1 Algemeen 25 2 Samenstelling van het vermogen: actief 27 2.1 Het gemeenschappelijk vermogen

Nadere informatie

De langstlevende financieel én fiscaal voordelig beschermen?

De langstlevende financieel én fiscaal voordelig beschermen? De langstlevende financieel én fiscaal voordelig beschermen? Een belangrijke bekommernis tussen echtgenoten is enerzijds dat de langstlevende later zeker niets tekort zou komen, maar dat anderzijds de

Nadere informatie

Feitelijk samenwonenden zonder kinderen

Feitelijk samenwonenden zonder kinderen Feitelijk samenwonenden zonder kinderen PAT 2 PAT 2 1) U T TS WT S A TPASSG ader 25% olle igendom Moeder 25% olle igendom (s) en zus(sen) saldo te verdelen 2) U MAAKT TSTAMT P T GUST A UW PAT ader eventueel

Nadere informatie

DEEL 3. Wettelijk samenwonen

DEEL 3. Wettelijk samenwonen DEEL 3 Wettelijk samenwonen DE RECHTEN VAN HET PAAR 1 Procedure Wettelijk samenwonen houdt het midden tussen samenwonen zonder meer (zonder bescherming voor de partners) en het huwelijk (dat de echtgenoten

Nadere informatie

Vormingplus heet u welkom

Vormingplus heet u welkom Vormingplus heet u welkom Geen testament? de wet regelt alles Wel een testament? u kiest zelf wat er met uw bezit gebeurt soms beperkt familie en vrienden goed doel komen eerst aan bod: kinderen en kleinkinderen

Nadere informatie

Je rechten bij erfenis

Je rechten bij erfenis Je rechten bij erfenis Wie zijn je erfgenamen? De principes Bloedverwanten + echtgenoot + WSW partner + geadopteerden Volgorde? Eerst de ORDEN : de eerste orde sluit alle volgende uit Eerste orde : afstammelingen

Nadere informatie

1. De wetgever heeft reeds in uw plaats gedacht

1. De wetgever heeft reeds in uw plaats gedacht 1. De wetgever heeft reeds in uw plaats gedacht 1.1. U HEEFT VOORAF NIETS GEREGELD Voor zover u geen testament opgemaakt heeft, heeft de wetgever de erfgenamen ingedeeld in vier categorieën, waarvan hij

Nadere informatie

DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT EN HET VRUCHTGEBRUIK: VAN DE HEMEL NAAR DE HEL?

DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT EN HET VRUCHTGEBRUIK: VAN DE HEMEL NAAR DE HEL? DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT EN HET VRUCHTGEBRUIK: VAN DE HEMEL NAAR DE HEL? Wij hebben hiervoor al de situatie van de langstlevende echtgenoot besproken en het belang om met zijn aanwezigheid rekening

Nadere informatie

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TRIEVEN De successie- en schenkingsrechten verschillen per gewest.. DE SUCCESSIERECHTEN EN DE SCHENKINGSRECHTEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1. SUCCESSIERECHTEN

Nadere informatie

ERFENIS, TESTAMENT EN SLIM SCHENKEN

ERFENIS, TESTAMENT EN SLIM SCHENKEN PAGINA 1 VAN 6 Erfgenamen. Wie uw nalatenschap erft is via de wet bepaalt. Mocht u andere wensen hebben dan kunt u dit vastleggen in een testament. Op deze manier bepaalt uzelf wie uw erfgenamen zijn.

Nadere informatie

Eric Spruyt 23.09.2012

Eric Spruyt 23.09.2012 W HWELIJKSCONTRACT CT IN EN STEL VRIJ W Het huwelijkscontract en het erfrecht verhouden zich tot mekaar als een Siamese tweeling. Wie gehuwd is en kinderen heeft en het wettelijk erfrecht laat spelen,

Nadere informatie

Deutsche Bank DB Planning Insights Maart 2014. Samenlevings vormen en vermogens overdracht

Deutsche Bank DB Planning Insights Maart 2014. Samenlevings vormen en vermogens overdracht Deutsche Bank DB Planning Insights Maart 2014 Samenlevings vormen en vermogens overdracht 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...4 2. Enkele definities...4 3. Totstandkoming...5 4. Statuut...5 5. Algemene kenmerken

Nadere informatie

Burgerlijk recht. Leg volgende begrippen uit, die nodig zijn om bovenstaande artikels te begrijpen.

Burgerlijk recht. Leg volgende begrippen uit, die nodig zijn om bovenstaande artikels te begrijpen. 4. Erfrecht L E E R D O E L S T E L L I N G E N Je kan - de basisprincipes van de erfregeling opzoeken en illustreren met voorbeelden; - de successierechten berekenen voor een aantal erfenissen; - de schenking

Nadere informatie

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap?

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? INHOUDSTAFEL Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? 1. Een aantal principes.................................................... 1 2. De zeven basisregels van het erfrecht....................................

Nadere informatie

FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie

FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie Eigenschappen Titel : FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie Trefwoorden : onroerend inkomen Datum van het document : 30/04/2019 Publicatiedatum : 30/04/2019 Datum Fisconet plus : 30/04/2019 Notes Geef

Nadere informatie

Successieplanning met verzekeringsproducten in nieuw samengestelde gezinnen

Successieplanning met verzekeringsproducten in nieuw samengestelde gezinnen Successieplanning met verzekeringsproducten in nieuw samengestelde gezinnen Samenlevingsvormen huwelijk wettelijke samenwoning feitelijke samenwoning Doelstellingen bescherming langstlevende echtgenoot

Nadere informatie

Instelling. Cazimir. Onderwerp. VLABEL spreekt zich uit over langst-leeft-al-heeft-beding of verblijvingsbeding. Datum.

Instelling. Cazimir.  Onderwerp. VLABEL spreekt zich uit over langst-leeft-al-heeft-beding of verblijvingsbeding. Datum. Instelling Cazimir www.cazimir.be Onderwerp VLABEL spreekt zich uit over langst-leeft-al-heeft-beding of verblijvingsbeding Datum 17 juli 2016 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen

Nadere informatie

Van succes tot successie. Van Breda Advisory

Van succes tot successie. Van Breda Advisory Van succes tot successie Van Breda Advisory 1. Intro: Voorbereiden op successie Gespecialiseerde adviesbank voor ondernemers & vrije beroepen Klanten helpen de juiste financiële keuzes te maken op sleutelmomenten

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht

Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht Wat is het belang van het huwelijksvermogensrecht?... 5 Gemeenschap van goederen... 5 Verdeling... 5 Wat behoort tot het gemeen schappelijk vermogen?...

Nadere informatie

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERVEN. 1. Erfgenamen kun je kiezen voor zover de reservataire erfgenamen hun deel krijgen.

Nadere informatie

Heden, # tweeduizend #, zijn voor mij, #Dirk MICHIELS #Lieve STROEYKENS #Kathleen PELGRIMS, notaris te Aarschot,

Heden, # tweeduizend #, zijn voor mij, #Dirk MICHIELS #Lieve STROEYKENS #Kathleen PELGRIMS, notaris te Aarschot, Nr. Huwelijkscontract # 20# Heden, # tweeduizend #, zijn voor mij, #Dirk MICHIELS #Lieve STROEYKENS #Kathleen PELGRIMS, notaris te Aarschot, verschenen: 1. De Heer #, #, geboren te # op #, rijksregister

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner

Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner 44 Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner Dag zei ik tegen haar dag kom Ik je nog eens tegen, glimlachend Maar de wind blies weg Haar gezicht in het water En ik knikte en ik werd onzichtbaar In het stille

Nadere informatie

H4 Wettelijk erfrecht

H4 Wettelijk erfrecht H4 Wettelijk erfrecht Samenvatting Personen- en familierecht Sharon Di Tore 99041355 14-12-16 Wanneer iemand geen testament heeft en overlijdt dan geldt het wettelijk erfrecht. Let op: echtgenote en geregistreerde

Nadere informatie

WHITE PAPER Schenken

WHITE PAPER Schenken WHITE PAPER Schenken Binnen het plannen van je successie neemt de schenking een prominente plaats in. We overlopen enkele basisbeginselen en bekijken welke mogelijkheden er bestaan wanneer je iets wil

Nadere informatie

Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk?

Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk? Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk? Al naargelang van de aard van de wijziging, gaat de wijzigingsprocedure gepaard met één, twee, drie of vier notariële akten. De kleine wijziging:

Nadere informatie

Ongehuwd samenwonen. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee. www.notaris.be

Ongehuwd samenwonen. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee. www.notaris.be Ongehuwd samenwonen De notaris luistert, geeft raad en tekent mee. 6 www.notaris.be De materie die aan bod komt in deze brochure is bijgehouden tot en met april 2015. De lezer dient er rekening mee te

Nadere informatie

Inhoud De "wettelijke erfgenamen" als begunstigden van een levensverzekering...

Inhoud De wettelijke erfgenamen als begunstigden van een levensverzekering... BELANGRIJKE NIEUWE WETGEVING De "wettelijke erfgenamen" als begunstigden van een levensverzekering Inhoud De "wettelijke erfgenamen" als begunstigden van een levensverzekering... Bij het afsluiten van

Nadere informatie

Samenlevingsvormen Verschillen op juridisch, fiscaal en sociaal vlak

Samenlevingsvormen Verschillen op juridisch, fiscaal en sociaal vlak Samenlevingsvormen Verschillen op juridisch, fiscaal en sociaal vlak Bart Chiau 22 april 2014 Studieavond Kempische Verzekeringskring vzw ERGO slide master 2010 1 Inleiding: cijfers Samenwonen Feitelijk

Nadere informatie

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5 Inhoudstafel Deel 1: Het beheer over de goederen van het minderjarige kind 1. Belang... 1 2. Wie is minderjarig?... 1 3. Bevoegdheid van de ouders... 2 3.1. Ouderlijk gezag... 2 3.2. Wettelijk genot...

Nadere informatie

Onder voorwaarden getrouwd of geregistreerd

Onder voorwaarden getrouwd of geregistreerd Onder voorwaarden getrouwd of geregistreerd Van Kaam Notarissen Someren, Witvrouwenbergweg 8a, tel. (0493) 49 43 52 Wat is... Wie gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap wil aangaan en de verdeling

Nadere informatie

... geen zorgen voor later. Vermogen overdragen. Maak er nu werk van.

... geen zorgen voor later. Vermogen overdragen. Maak er nu werk van. ... geen zorgen voor later. Vermogen overdragen. Maak er nu werk van. Een nieuw jaar, een gezonde start. Ook voor uw bankzaken? Inhoud Naar een goed geregelde vermogensoverdracht Nieuw leven voor uw vermogen

Nadere informatie

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Eten, drinken en vrolijk zijn Levensstijl Netto 2031 Aftrek Hypotheek Eigen vermogen Lijfrente Pensioen AOW AOW 2018 AOW Vermogensoptimalisatie Ontwikkelingen

Nadere informatie

Nalatenschapsplanning anno 2019: 7 nieuwe regels met impact op uw vermogen

Nalatenschapsplanning anno 2019: 7 nieuwe regels met impact op uw vermogen Nalatenschapsplanning anno 2019: 7 nieuwe regels met impact op uw vermogen Programma Workshop van 25 minuten Handoutin de map Vragen& antwoorden aan de stand beneden Schakeluwgsmweerin op heteindevan de

Nadere informatie

Seminarie Estate Planning

Seminarie Estate Planning Seminarie Estate Planning Uw Vermogen, mooi gestructureerd Wat is Estate Planning? Vermogensbeheer in de ruime zin van het woord > beleggingsadvies (banken), >pure successieplanning (louter fiscaal), Planning

Nadere informatie

www.mentorinstituut.be

www.mentorinstituut.be www.mentorinstituut.be Weg met Napoleon erfenissen op maat! Finance Day, 1 juni 2013 2 Agenda Voorstellen justitieminister Beleidsnota 9 januari 2013 Belgisch erfrecht: ingewikkeld star niet aangepast

Nadere informatie

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) Tegenwoordig wonen veel mensen ongehuwd samen, maar vergeleken met het huwelijk is voor mensen die ongehuwd (gaan) samenwonen weinig bij

Nadere informatie

Do you have a plan? 08-12-2015

Do you have a plan? 08-12-2015 Do you have a plan? 08-12-2015 Na#ënlaan 118/01 B-8300 Knokke-Heist T: +32 (0)50 63 11 63 F: +32 (0)50 63 11 73 www.flamand.be info@flamand.be Not having a plan is also a plan 2 Deel 1: Juridisch 3 Fiscale

Nadere informatie

Radartestament. En andere interessante fiscale en juridische varia

Radartestament. En andere interessante fiscale en juridische varia Radartestament En andere interessante fiscale en juridische varia Nut en noodzaak van een testament 70% van de Nederlanders heeft geen testament (Zelfs) bij 60+ rs heeft meer dan 50% geen testament 30%

Nadere informatie

ERVEN EN SCHENKEN VAN BELEGGINGEN

ERVEN EN SCHENKEN VAN BELEGGINGEN Fiscaal - Successieplanning ERVEN EN SCHENKEN VAN BELEGGINGEN Wie erft wat? Bij overlijden wordt de fictieve massa van het vermogen van de overledene samengesteld. Dit zijn alle goederen die hij op dat

Nadere informatie

Huwelijkse. voorwaarden. www.netwerknotarissen.nl

Huwelijkse. voorwaarden. www.netwerknotarissen.nl Huwelijkse voorwaarden www.netwerknotarissen.nl Als u gaat trouwen, regelt de wet automatisch veel zaken. Bijvoorbeeld dat uw echtgenoot van u erft als u overlijdt of dat uw echtgenoot begunstigde wordt

Nadere informatie

VRAGENLIJST n r II CONSULTATIES-CLAUSULES

VRAGENLIJST n r II CONSULTATIES-CLAUSULES 1 NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT Beenhouwersstraat, 67 B 1000 Brussel Tel. 02 506 46 44 Fax 02 506 46 49 info@bcn-not.be VERGELIJKEND EXAMEN 2006 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Brussel,

Nadere informatie

Successieplanning. 1. Wie erft wat?

Successieplanning. 1. Wie erft wat? Successieplanning 1. Wie erft wat? Bij overlijden wordt de fictieve massa van het vermogen van de overledene samengesteld. Dit zijn alle goederen die hij op dat moment in bezit had en die hij tijdens zijn

Nadere informatie

A. Ondernemer en huwelijk

A. Ondernemer en huwelijk A. Ondernemer en huwelijk Iedere ondernemer die met een partner samen woont, is vrij om zijn of haar in komen te innen en om een bankrekening te openen. Het maakt daarbij niets uit voor welke samenlevingsvorm

Nadere informatie

DB Planning Insights - Juli Hoe kunt u de langstlevende beschermen?

DB Planning Insights - Juli Hoe kunt u de langstlevende beschermen? DB Planning Insights - Juli 2016 Hoe kunt u de langstlevende beschermen? Inhoud 1 / Inleiding 3 2 / Een klein woordje over het erfrecht van ongehuwde partners 4 3 / Wat met de huwgemeenschap? 5 3.1. Het

Nadere informatie

SPRONG RECHT MORGEN. De naar het voor. Hervorming Huwelijksvermogensrecht. De sprong naar het recht voor morgen Hercodificatie van de basiswetgeving

SPRONG RECHT MORGEN. De naar het voor. Hervorming Huwelijksvermogensrecht. De sprong naar het recht voor morgen Hercodificatie van de basiswetgeving De naar het voor SPRONG RECHT MORGEN Hervorming Huwelijksvermogensrecht De sprong naar het recht voor morgen Hercodificatie van de basiswetgeving 1 december 2017 2 Drie mogelijke huwelijksstelsels 1. Wettelijk

Nadere informatie

HET ENE VRUCHTGEBRUIK IS HET ANDERE NIET.

HET ENE VRUCHTGEBRUIK IS HET ANDERE NIET. HET ENE VRUCHTGEBRUIK IS HET ANDERE NIET. R. KUMPEN Wanneer in erfrechtelijke dossiers het woord vruchtgebruik (VG) opduikt ontstaat vaak de grootste verwarring, vandaar deze nota voor enige toelichting.

Nadere informatie

Huwelijksvermogensrecht. Goed geregeld

Huwelijksvermogensrecht. Goed geregeld Huwelijksvermogensrecht Goed geregeld 2 De veranderingen van het huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018: de beperkte gemeenschap van goederen als de nieuwe standaard van het Nederlandse huwelijksvermogensrecht.

Nadere informatie

Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract. Brussel, 23 oktober 2010

Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract. Brussel, 23 oktober 2010 Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract Brussel, 23 oktober 2010 Inhoud Agenda 1. Successieplanning via levensverzekering 2. Belang huwelijkscontract Instrumenten Instrumenten tot

Nadere informatie

Naar een nieuwe Vlaamse Schenk- en Erfbelasting. Prof. Dr. Michel Maus ( VUB ) Prof. Dr. Mark Delanote ( UGent )

Naar een nieuwe Vlaamse Schenk- en Erfbelasting. Prof. Dr. Michel Maus ( VUB ) Prof. Dr. Mark Delanote ( UGent ) Naar een nieuwe Vlaamse Schenk- en Erfbelasting Prof. Dr. Michel Maus ( VUB ) Prof. Dr. Mark Delanote ( UGent ) DE HUIDIGE VLAAMSE SCHENK- EN ERFBELASTING Partners en rechte lijn Onroerend / roerend Erfbelasting

Nadere informatie

ONGEHUWD SAMENWONEN. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT

ONGEHUWD SAMENWONEN. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT ONGEHUWD SAMENWONEN De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat Nederlandstalige Gemeenschapsraad Verantwoordelijke

Nadere informatie

Successieplanning : fiscale & familiale aspecten Verstandig (st)erven

Successieplanning : fiscale & familiale aspecten Verstandig (st)erven Successieplanning : fiscale & familiale aspecten Verstandig (st)erven Niets is zeker, behalve de dood en de belastingen (Benjamin Franklin) De successietarieven : Hoe duur is erven in ons land? Vlaanderen

Nadere informatie

hoofdstuk 5 Erven ErvEn 95

hoofdstuk 5 Erven ErvEn 95 hoofdstuk 5 95 Inleiding Mensen die het meeste baat hebben bij de planning van de verdeling van hun vermogen na hun overlijden, zijn zich hiervan dikwijls niet bewust. Denk hierbij maar aan nieuw samengestelde

Nadere informatie

SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT

SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT SAMENLEVINGSVORMEN SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT Algemeen De gevolgen van het huwelijk en het geregistreerd partnerschap worden in de wet uitgebreid geregeld. Andere samenwonenden worden door

Nadere informatie

Beursvennootschap BOCKLANDT BVBA H.R. 47879. Onze Lieve Vrouwstraat 2 bus 1 9100 Sint-Niklaas Tel 03/760.09.70 Fax 03/760.09.79.

Beursvennootschap BOCKLANDT BVBA H.R. 47879. Onze Lieve Vrouwstraat 2 bus 1 9100 Sint-Niklaas Tel 03/760.09.70 Fax 03/760.09.79. Beursvennootschap BOCKLANDT BVBA H.R. 47879 Onze Lieve Vrouwstraat 2 bus 1 9100 Sint-Niklaas Tel 03/760.09.70 Fax 03/760.09.79 Successieplanning 1. Wie erft wat? Bij overlijden wordt de fictieve massa

Nadere informatie

Redactie van begunstigingsclausules van levensverzekeringen = maatwerk

Redactie van begunstigingsclausules van levensverzekeringen = maatwerk Redactie van begunstigingsclausules van levensverzekeringen = maatwerk Studieavond KVK 1 februari 2011 Pieter Debbaut, fiscalist, opleider studiedienst Ergo Insurance nv 1 Programma Inleiding Theorie Wet

Nadere informatie

SUCCESSIEPLANNING. In de nalatenschap van de eeststervende zit dus een deel van het vermogen dat de echtgenoten tijdens hun huwelijk hebben opgebouwd.

SUCCESSIEPLANNING. In de nalatenschap van de eeststervende zit dus een deel van het vermogen dat de echtgenoten tijdens hun huwelijk hebben opgebouwd. Mijn uiteenzetting bestaat uit 4 delen. SUCCESSIEPLANNING In het eerste deel bespreek ik hoe het vermogen dat de echtgenoten hebben opgebouwd tijdens hun huwelijk wordt verdeeld als één van de echtgenoten

Nadere informatie

FAQ Schenkingen en Legaten

FAQ Schenkingen en Legaten FAQ Schenkingen en Legaten SCHENKINGEN EN LEGATEN AAN DOMINIEK SAVIO Waarom kiezen voor Dominiek Savio voor een schenking of (duo)legaat? Dominiek Savio wil voor kinderen, jongeren en volwassenen met een

Nadere informatie

Auteur. Elfri De Neve. Onderwerp. Geregistreerde schenkingen om successierechten te vermijden. Copyright and disclaimer

Auteur. Elfri De Neve.  Onderwerp. Geregistreerde schenkingen om successierechten te vermijden. Copyright and disclaimer Auteur Elfri De Neve www.elfri.be Onderwerp Geregistreerde schenkingen om successierechten te vermijden Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen

Nadere informatie

TWEETRAPSMAKING, OFWEL TWEE KEER OVER JE NALATENSCHAP BESCHIKKEN

TWEETRAPSMAKING, OFWEL TWEE KEER OVER JE NALATENSCHAP BESCHIKKEN TWEETRAPSMAKING, OFWEL TWEE KEER OVER JE NALATENSCHAP BESCHIKKEN De tweetrapsmaking (ook wel genoemd fideï-commis de residuo of making over de hand ) kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

Nadere informatie

Vermogen overdragen. Maak er nu werk van.

Vermogen overdragen. Maak er nu werk van. Vermogen overdragen. Maak er nu werk van. Een nieuw jaar, een gezonde start. Ook voor uw bankzaken? Inhoud Naar een goed geregelde vermogensoverdracht Nieuw leven voor uw vermogen Verschillende mogelijkheden

Nadere informatie

Rouwenhorst & Rouwenhorst Notarissen te Delden

Rouwenhorst & Rouwenhorst Notarissen te Delden Rouwenhorst & Rouwenhorst Notarissen te Delden Mr G.F. Rouwenhorst & Mr G.W Rouwenhorst Erfrecht & Schenk en Erfbelasting Wlz, Wmo, AWBZ (WLZ) & Levenstestament Rouwenhorst & Rouwenhorst Netwerk Notarissen

Nadere informatie

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Den Haag, 6 oktober 2017 Drs. A.M. (Bram) van Eijndthoven Hoofd Fiscaal Bureau ING Bank Eten, drinken en vrolijk zijn 2031 Aftrek Hypotheek Levensstijl Netto

Nadere informatie

3. Trouwen zonder huwelijkse voorwaarden: van een algehele naar een beperkte gemeenschap van goederen... 13

3. Trouwen zonder huwelijkse voorwaarden: van een algehele naar een beperkte gemeenschap van goederen... 13 Inhoudsopgave Voorwoord 1 1 Samenwoners 2 11 Inleiding 2 12 Een samenlevingscontract 2 13 Wat regelt u in een samenlevingscontract? 2 131 Voor de periode waarin u samenwoont 2 132 Voor het geval u besluit

Nadere informatie

hoofdstuk 6 Huren Huren 131

hoofdstuk 6 Huren Huren 131 hoofdstuk 6 131 Inleiding Samenwonenden en gehuwden kunnen ervoor kiezen om, eventueel voorlopig, samen een woning te huren in plaats van onmiddellijk samen een huis te bouwen of te kopen. In dit hoofdstuk

Nadere informatie