Het jaar in een oogopslag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het jaar in een oogopslag"

Transcriptie

1 Het jaar in een oogopslag

2 ECONOMIE IJmuiden op de kaart: IJmuiden Rauw aan Zee en Citymarketing IJmuiden: toegankelijk, herkenbaar en welkom dat is het doel van het project de Rauwe Loper. In 2017 is samen met de betrokken partijen een (globale) visie opgesteld voor de inrichting van de verschillende routes naar de zee en de haven. De verdere uitwerking en uitvoering per route zijn meteen gestart. Zo is de Haven- en Pierroute opgeruimd, is de watertoren en het Zee en Havenmuseum verlicht in de wintermaanden (als aanhaking op de week van Industriecultuur) en de herinrichting bij Strand Noordpier is in de rauwe stijl gedaan. Daarnaast werd het havengebied van IJmuiden op de kaart gezet met het Havenfestival, een streetart festival bij de Halkade en de week van de Industriecultuur. Dit sluit goed aan op de overige activiteiten op het gebied van citymarketing ( 2% In het programma Economische ontwikkeling, recreatie en toerisme werd 2% van de totale exploitatie uitgegeven. Dit betreft bijvoorbeeld een subsidie voor verbeteringen van de uitstraling van het Middenhavengebied ( ) en de uitgaven aan de impulsprojecten Rauw aan zee en Techport ( ). Techport, SHIP en Offshore wind: de maakindustrie van morgen Hoe verbeter je de interesse voor technisch onderwijs en hoe laat je dat onderwijs beter aansluiten op de arbeidsmarkt? Daar is Techport voor: techniek in een vernieuwende omgeving waarin onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven samen werken aan de maakindustrie van morgen. In 2017 is onder andere het Technolab gestart: een plek waar kinderen kunnen kennismaken met techniek. Daarnaast is het SHIP geopend: het Sluis Haven Informatie Punt. Bezoekers kunnen informatie over de bouw van de grootste zeesluis krijgen, maar ook over alle bedrijvigheid in de haven en bij bedrijven in de regio. Er is grote belangstelling voor SHIP.

3 JEUGD Opgroeien in de IJmond, dat is de titel van het Beleidsplan Jeugd Het kwam tot stand in samenwerking met regionale partners en op basis van een online onderzoek onder jongeren uit deze regio. Er staat in wat Velsen en de IJmond doen voor onze jeugd: van vrijetijdsbesteding tot preventieve ondersteuning en specialistische jeugdhulp. WIJKTEAMS In 2017 kwam er een w5e Sociaal wijkteam bij door splitsing van de teams voor Velsen-Noord en Velserbroek. De vijf sociale wijkteams helpen inwoners bij allerlei vragen, of het nou over geldproblemen gaat, eenzaamheid, gezondheidsvragen, werk of iets anders; de wijkteams hebben allerlei deskundigheid in huis. SOCIAAL DOMEIN Beste sportidee voor de wijk: de sportcontrainer Buiten bewegen daar biedt de gemeente Velsen graag gelegenheid toe. Een breed opgezette prijsvraag voor het beste idee om Velsenaren nog meer in beweging te krijgen, leidde tot de Sportcontrainer - een container met allerlei sporttoestellen, die steeds op een andere plek kan worden neergezet. Hij stond als eerste in Velsen-Noord. Eén van de maatregelen uit het plan is een proef, dat er aan iedere school in Velsen een jeugdhulpteam wordt gekoppeld, met vaste gezichten en verschillende disciplines. De bedoeling is dat problemen zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd om erger te voorkomen 52% In de programma s Sociaal domein en sport werd samen 52% van de totale exploitatie uitgegeven. Dit betreft bijvoorbeeld aan projecten met jongerencoaches en praktijkondersteuners jeugd- GGZ, inkomensondersteuning aan inwoners van Velsen ( 22 mln), het betalen van de geleverde zorg door de zorgaanbieders voor Jeugdhulp en Wmo ( 17 mln) en het betalen van onderwijshuisvesting en overige accomodaties waar inwoners van jong tot oud voor opvang en begeleiding terecht kunnen( 15 mln). Een grote post is ook de kosten van de sportaccomodaties ( 5,7 mln). Sociaal domein-zorg Via de Participatieraad kunnen inwoners en beroepskrachten die in de gemeente werken actief meedenken over onderwerpen in het sociaal domien. De beleidsnotitie Participatie sociaal domein past goed in de ambitie van de gemeente Velsen is samenspel.

4 OPENBARE RUIMTE Steeds meer oplaadpalen voor elektrische auto s De gemeente Velsen wil het elektrisch rijden stimuleren en plaatst oplaadpalen voor elektrische auto s. Dit past bij de wens om de CO2- uitstoot te verminderen en een klimaatneutrale gemeente te worden. De oplaadpalen vallen onder de vlag van MRA-E Metropool Regio Amsterdam Elektrisch waar ook beheer en onderhoud zijn ondergebracht. In 2017 is besloten om 16 nieuwe palen te plaatsen, naast de 16 die er al waren. De vraag ernaar groeit nog steeds. Projecten In 2017 is het sluitstuk van HOV Velsen, het Plein 1945, gereed gekomen en daarmee ook de werkzaamheden aan de Lange Nieuwstraat. Een ander groot gerealiseerd project is de rotonde van de Zeeweg-Minister van Houtenlaan inclusief de vernieuwing van de Waterloolaan en rotonde Driehuizerkerkweg 9% In het programma openbare ruimte werd 9% van de totale exploitatie uitgegeven. Dit betreft bijvoorbeeld het onderhoud van de wegen en het groen in de gemeente en diverse projecten. Zoals flankerende kosten bij de aanleg van de HOV, die grotendeels door de Provincie werden betaald.

5 DUURZAAMHEID Velsen wil een aardgasvrije gemeente worden. De IJmondgemeenten laten een Energietransitieplan opstellen. Daarin worden de alternatieven verkend voor aardgas, de afwegingen daarbij en de randvoorwaarden. Daarnaast is een onderzoek gedaan naar de grootste grondstoffenstromen in de Bestuurders en bedrijven in de IJmond hebben gediscussieerd over de invulling van de definitie van de circulaire economie, de kansen daarvoor en de rollen die de gemeenten en bedrijven kunnen innemen. Inzet op klimaat energieneutraal, BEREIKBAAR Om IJmond bereikbaar te houden en mensen te stimuleren om de fiets te pakken heeft de gemeente Velsen een aantal aansprekende projecten en acties uitgevoerd. IJmond: staal, transport en visserij. Het Vellesan College maakt gebruik van een riothermiesysteem. Hierbij wordt warmte uit het rioolwater teruggewonnen om de school te verwarmen. Daarnaast is een haalbaarheidsonderzoek gestart om riothermie te gebruiken om de woon-/zorgcentra te verwarmen aan de Lodewijk van Deyssellaan in Driehuis. circulaire economie en riothermie Velsen zet in op het klimaat en werkt aan een energietransitie (de overstap van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie), aan een energieneutrale gemeente in 2050 en aan de circulaire economie, oftewel een economie waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet en eindige grondstofvoorraden niet worden uitgeput. Snelfietsroute: de voorkeursroute en de knelpunten voor de snelfietsroute zijn in kaart gebracht. Eén aantrekkelijk fietsroutenetwerk in de Metropoolregio Amsterdam (MRA): met andere partijen in de MRA deed Velsen onderzoek hoe er één aantrekkelijk netwerk van fietsroutes op metropoolniveau te realiseren is. 8% In het programma Milieu werd 8% van de totale exploitatie uitgegeven. Hierin zit de bijdrage aan de Omgevingsdienst IJmond ( 1,8mln), de kosten van de Riolering ( 4,9 mln) en Afval ( 7,5 mln). De laatste twee worden via de belastinginning betaald door de inwoners en bedrijven van Velsen. (ga toch fietsen!) Houd de IJmond bereikbaar Extra pont in de spits: de spitspont speelt een belangrijke rol bij de groei van het aantal fietsers. Het aantal fietsers dat de oversteek maakt, was 15% hoger in 2017 dan in 2015.

6 OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID Overlast en criminaliteit: horen, zien en melden Wie overlast en onveiligheid effectief aan wil pakken, moet de signalen daarvan op tijd herkennen en melden. Wijkteams en wijkplatforms spelen daar een actieve rol in. In Zee- en Duinwijk en in de Rivierenbuurt in IJmuiden hielden wijkteams een actie om inwoners op het risico van woninginbraak te wijzen. Polarisatie en discriminatie: onderzoeken en voorkomen Hoe groot is het probleem van polarisatie en discriminatie en hoe kunnen we het voorkomen? De gemeente brengt dit in kaart, samen met partijen als de politie, openbaar ministerie, bureau discriminatiezaken, jongerenwerk en moskeeën. In 2017 steunde de gemeente onder andere diverse initiatieven voor vrijheid en diversiteit. Zo kwam er in Velsen- Noord een Paal voor Vrede, was er in IJmuiden een Walk of Peace en ligt er op Plein 1945 in IJmuiden een Regenboogloper, die duidelijk moet maken dat iedereen gelijk is. Daarnaast doet de gemeente mee aan het project Horen, Zien en Melden, samen met de politie, woningbouwcorporaties en wijkplatforms. Ook hier is het doel: herken verdachte situaties. Eind 2017 waren mensen uit Velsen lid van de Facebookpagina van het project. Daar wordt informatie gedeeld over bijvoorbeeld woninginbraak en autodiefstal. 4% Jeugoverlast In 2017 is het aantal politiemeldingen van jeugdoverlast in Velsen sterk gedaald: van 763 meldingen naar 519. Ook landelijk is de tendens zichtbaar dat jeugdoverlast daalt. Verklaring wordt gezocht in het feit dat partijen met elkaar samenwerken, maar ook dat jongeren minder buiten komen door andere alternatieven om met elkaar in contact te komen, zoals de smartphone en social media. In Velsen is in 2017 onder andere extra ingezet op samenwerking bij vuurwerkoverlast en bij evenementen. In het programma Openbare orde en veiligheid werd 4% van de totale exploitatie uitgegeven. Hierin zit een bijdrage ( 5,5 mln) aan de Veiligheidsregio Kennemerland (Brandweer) en het zorgdragen voor een veilige woonomgeving door toezicht en handhaving en van bestrijding jeugdoverlast en criminaliteit.

7 BESTUUR EN BEVOLKING Meer vormen van burgerparticipatie Vaker dan vroeger vraagt de gemeente aan haar inwoners wat zij belangrijk vinden en hoe de gemeente daarop kan aansluiten. Dat kan op verschillende manieren. Zoals de Burgertop, waar ruim 100 inwoners van Velsen kwamen vertellen wat zij belangrijk vonden. Via facebook werden in flitspeilingen onder de bewoners gehouden naast het raadplegen van het burgerpanel over concrete vragen. De gemeente zelf is voor de burgers bereikbaar via facebook om ideeën, meningen of klachten te uiten. Strategische Agenda 2020 Gemeente Velsen voorjaar % In het programma Bestuur, bevolkingszaken en burgerparticipatie werd 4% van de totale exploitatie uitgegeven. Dit betreft bijvoorbeeld de kosten ( 3,1 mln) van het bestuur (raad en college) en bevolkingszaken en vergunningen ( 2,4 mln). Samenwerken Meer samenwerking in de IJmond De IJmond samenwerking krijgt sociaal, economisch en maatschappelijk gezien steeds duidelijker vorm. De Strategische IJmondagenda 2020 laat dat duidelijk zien. De IJmondcommissie een overleg van de 3 gemeenteraden vervult hierbij een belangrijke rol. In 2017 sprak de IJmondcommissie over het sociaal domein, jeugdbeleid, verbinding A8-A9, cultuur en luchtkwaliteit. Besluiten hierover nemen de raadsleden daarna in de eigen gemeente.

8 INKOMSTEN EN UITGAVE Waar komt ons geld vandaan? begroot gerealiseerd (bedragen x 1.000) 1 Algemene uitkering Uitkeringsverstrekkingen Lokale heffingen Afvalstoffenheffing en rioolrecht Grondexploitaties en vastgoed verkoop Diverse baten, rente en dividend Overige inkomsten Onttrekkingen aan reserve Totaal Waar gaat ons geld naar toe? begroot gerealiseerd 1 (bedragen x 1.000) 1 Economische ontwikkeling, recreatie en toerisme Sociaal domein Cultuur en culturele voorzieningen Sport Openbare ruimte Milieu Ruimtelijke ordening en wonen Openbare orde en veiligheid Bestuur, bevolkingszaken en burgerparticipatie Algemene dekkingsmiddelen Totaal exclusief reserves

9 FINANCIËLE KENGETALLEN Weerstandsvermogen Deze indicator geeft aan in welke mate de onderkende financiële risico s de gemeente zelf kan opvangen met het zogenaamde weerstandsvermogen. De weerstandscapaciteit bestaat uit: algemene reserves, stille reserves, onvoorzien en de onbenutte belastingcapaciteit. De risico s gedeeld door de weerstandscapaciteit is ten opzichte van de laatste actualisatie bij de Begroting 2018 toegenomen van 1,8 naar 1,9. Zowel de risico s als de weerstandscapaciteit zijn afgenomen. Voor de grondexploitaties zijn zowel het risico als de reserve afgenomen, door gerealiseerde verkopen. Ook is de bijdrage aan de stadsschouwburg van 1,5 mln verwerkt in de weerstandscapaciteit. De ratio is ruim voldoende. Inkomsten en uitgaven (bedragen x 1.000) Economische ontwikkeling, recreatie en toerisme Sociaal domein Cultuur en culturele voorzieningen Sport Openbare ruimte Milieu Ruimtelijke ordening en wonen Openbare orde en veiligheid Bestuur, bevolkingszaken en burgerparticipatie Algemene dekkingsmiddelen Stortingen in reserves Onttrekkingen aan reserves Totaal Reserves (bedragen x 1.000) Inkomsten uitgaven Algemene reserve Resultaat Bestemmingsreserves In de tabel hiernaast is de ontwikkeling van het eigen vermogen te zien. Het eigenvermogen is in de tabel onderverdeeld naar soort reserve. Het totaalbedrag neemt licht af. Kengetallen; jaarstukken Samenvatting kengetallen Rekening 2015 Rekening 2016 Rekening 2017 Begroting 2017 Begroting ,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 2,7 2,9 1,8 1, De financiële kengetallen geven de financiële positie van de gemeente weer. Vooral het verloop in de tijd van de kengetallen geeft inzicht. De kengetallen liggen in lijn met voorgaande jaren en zijn binnen de normen van de provincie. Netto schuldquote 93,93 97,89 97,15 117,38 112,77 Netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen 88,97 93,33 92,99 112,95 110,31 Solvabiliteitsratio 22,31 22,00 22,34 17,67 20,57 Kengetal grondexploitatie 12,97 12,93 4,73 4,14 2,71 Structurele exploitatieruimte 4,61 2,13 1,78-0,16 0,65 Belastingcapaciteit: Woonlasten meerpersoonshuishouden 109,59 107,47 104,70 104,70 103,40 Hoe lager dit % Hoe lager dit % Hoe hoger dit % Hoe lager dit % Hoe hoger dit % Hoe lager dit %

Overzicht gerealiseerde baten en lasten per programma (bedragen x 1.000) Jaarrekening 2015 in vogelvlucht

Overzicht gerealiseerde baten en lasten per programma (bedragen x 1.000) Jaarrekening 2015 in vogelvlucht Overzicht gerealiseerde baten en lasten per programma Jaarrekening 2015 in vogelvlucht Overzicht gerealiseerde baten en lasten per programma Resultaat 2015 in vogelvlucht Het verschil tussen de inkomsten

Nadere informatie

Het jaar 2016 in één oogopslag

Het jaar 2016 in één oogopslag Het jaar 2016 in één oogopslag Velsen is financieel gezond Financieel gezond Velsen heeft het jaar 2016 financieel gezien met een positief saldo afgesloten. Ook in de begroting voor de komende jaren is

Nadere informatie

Themaraad financiën 3 april

Themaraad financiën 3 april Themaraad financiën 3 april 2017 1 Aanleiding en doelstelling P&C-cyclus Robuust financieel beleid Begroting Financiële positie Risico s Afsluiting Agenda 2 Aanleiding en doelstelling Aanleiding Vanuit

Nadere informatie

Financiële positie. Beheersen

Financiële positie. Beheersen Beheersen Inleiding Doel avond Context 2 Donderdag, 23 december, 2009 Hier de titel van de presentatie Programma 1. Toelichting op de financiële positie 2. Financiële achtergronden 3. Hoe te beheersen?

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2017 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2017 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2017 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

BEGROTING GEMEENTE WATERLAND 2020 Aangeleverd aan de raad, 20 september 2019

BEGROTING GEMEENTE WATERLAND 2020 Aangeleverd aan de raad, 20 september 2019 1) Ruimtelijk domein 1) Ruimtelijk domein 1.01 - Veiligheid - Veiligheid 1.1 -- Crisisbeheersing en brandweer 1.724.667,00 -- Crisisbeheersing en brandweer 44.740,00 1.2 -- Openbare orde en veiligheid

Nadere informatie

Sytzo van der Schaaf /Wim Bakker Sietze van de Berg /Hans Smit Rein Hogendorf Allen Lid commissie BBV FAMO - flitsbijeenkomsten 12, 16 en 25 november

Sytzo van der Schaaf /Wim Bakker Sietze van de Berg /Hans Smit Rein Hogendorf Allen Lid commissie BBV FAMO - flitsbijeenkomsten 12, 16 en 25 november Sytzo van der Schaaf /Wim Bakker Sietze van de Berg /Hans Smit Rein Hogendorf Allen Lid commissie BBV FAMO - flitsbijeenkomsten 12, 16 en 25 november 2015 1 Vernieuwing BBV: planning en stand van zaken

Nadere informatie

11.2. Weerstandsvermogen en risicobeheersing

11.2. Weerstandsvermogen en risicobeheersing 11.2. Weerstandsvermogen en risicobeheersing Risicomanagement Risicomanagement is het proces waarbij de organisatie continue en systematisch doorlopen wordt op risico s, met als doel de gevolgen ervan

Nadere informatie

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013 Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem Jaarverslag en jaarrekening 2013 Algemeen: P&C cyclus Algemeen: verantwoording Terugkijken Wat hebben we bereikt? Wat hebben we gedaan? Wat heeft het gekost?

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STTSCOURNT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20619 17 juli 2015 Regeling van de Minister van innenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 9 juli 2015, nr. 2015-0000387198,

Nadere informatie

Jaarstukken lezen en begrijpen (Opfris)cursus voor gemeenteraadsleden

Jaarstukken lezen en begrijpen (Opfris)cursus voor gemeenteraadsleden Jaarstukken lezen en begrijpen (Opfris)cursus voor gemeenteraadsleden Juni 2018 Arjan Verwoert, partner BDO Audit & Assurance De samenstelling van de jaarrekening Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Begroting 2019: wat betekent die voor u? GEMEENTE VELSEN - BEGROTING

Begroting 2019: wat betekent die voor u? GEMEENTE VELSEN - BEGROTING Begroting 2019: wat betekent die voor u? GEMEENTE VELSEN - BEGROTING 2019 1 Pagina 5 Speerpunten uit de begroting 2019 Pagina 13 Wat doen we nog meer? GEMEENTE VELSEN - BEGROTING 2019 3 Speerpunten uit

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 30 mei 2017

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 30 mei 2017 PRESENTIELIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 30 mei 2017 burgemeester F.C. Dales gemeentesecretaris K.M. Radstake wethouder A.V. Baerveldt wethouder A. Verkaik wethouder R. Vennik wethouder R. te Beest

Nadere informatie

Gepubliceerd in de Staatscourant (geldig vanaf 5 november 2015)

Gepubliceerd in de Staatscourant (geldig vanaf 5 november 2015) Gepubliceerd in de Staatscourant 2015-38101 (geldig vanaf 5 november 2015) Regeling van de Minister van innenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 9 juli 2015, nr. 2015-0000387198, tot vaststelling van

Nadere informatie

WGDO: Good practice controle taakvelden BBV

WGDO: Good practice controle taakvelden BBV WGDO: Good practice controle taakvelden BBV Datum: 10-jan-2018 Betreft: Taakvelden (van/voor WGDO) 1. Inleiding Met ingang van het begrotingsjaar 2017 dient de gemeente of provincie in de financiële begroting

Nadere informatie

Hoe veilig was Haarlemmermeer in 2014?

Hoe veilig was Haarlemmermeer in 2014? Hoe veilig was Haarlemmermeer in? Haarlemmermeer is in veiliger geworden. Het aantal misdrijven is in vergelijking met 213 met 13 procent gedaald. Toch blijft veiligheid volop aandacht krijgen. Want misdrijven,

Nadere informatie

Bestuurswisseling Financiën

Bestuurswisseling Financiën Bestuurswisseling 2018 Financiën Agenda 1. Budgettair beeld Huidige begroting 2. Budgettair beeld Structurele ruimte Ontwikkelingen Algemene uitkering Rentekosten grondbedrijf Tarievenbeleid 3. Budgettair

Nadere informatie

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen)

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen) Behandelend ambtenaar gemeente Begroting 2015 is Meerjarenbegroting 2016-2018 is Datum vaststelling begroting 2015 Datum ontvangst begroting 2015 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2015 Aantal woonruimten

Nadere informatie

Financiële begroting 2016

Financiële begroting 2016 Financiële begroting 2016 113 114 Voor een overzicht van de baten en lasten per programma wordt verwezen naar het overzicht opgenomen onder Begroting van Baten en Lasten in het begin van deze begroting.

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Totaal Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.629 7.629 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 27.271

Nadere informatie

Netto schuldquote & de netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen. :(A+B+C-D-E-F-G)/H x 100%

Netto schuldquote & de netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen. :(A+B+C-D-E-F-G)/H x 100% Deze PDF is een ondersteuning van het artikel Regeling financiële kengetallen begroting en jaarverslag. Hieronder staat per kengetal (tabel 1 t/m 6) hoe ze uitgerekend kunnen worden. Vervolgens staat in

Nadere informatie

Inhoudsopgave... 1 Leeswijzer Aanbiedingsbrief... 4

Inhoudsopgave... 1 Leeswijzer Aanbiedingsbrief... 4 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Leeswijzer... 2 Aanbiedingsbrief... 4 Bestuurlijk - deel A... 7 Begroting 2017... 7 Resultaat op hoofdlijnen... 7 Weerstandsvermogen... 11 Verklaring begrotingsrechtmatigheid...

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2017-2020 Technische toelichting Planning en Control 3 oktober 2016 Structuur begroting Delft 4 hoofdstukken + Raad + Algemene dekkingsmiddelen + overhead* 12 doelstellingen (programma

Nadere informatie

Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld

Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld Bijlage 9 Overzicht van baten en lasten per taakveld In het wijzigingsbesluit BBV van 5 maart 2016 is vastgelegd dat gemeenten de ramingen in het kader van de begrotingsuitvoering opstellen aan de hand

Nadere informatie

Voorstellen: vernieuwing begroting en verantwoording

Voorstellen: vernieuwing begroting en verantwoording Voorstellen: vernieuwing begroting en verantwoording 1. Inleiding Hierbij ontvangt u onze voorstellen voor het vernieuwen van de begroting en verantwoording. Themabijeenkomst Op 23 november 2015 hebben

Nadere informatie

Programmabegroting 2019

Programmabegroting 2019 Programmabegroting 2019 Toelichting financiële deel Investeringen 2019-2022 47,9 miljoen nieuwe impulsen/investeringen in deze begroting: Inclusieve stad: 5,4 miljoen Duurzame stad: 15,0 miljoen Vitale

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.472 7.472 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 21.205 0 21.205

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.472 7.472 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 21.205 0 21.205

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STTSOURNT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38101 4 november 2015 Regeling van de Minister van innenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 26 oktober 2015, nr. 2015-0000611752,

Nadere informatie

Cult.presentatie, -productie en - partic.

Cult.presentatie, -productie en - partic. Bijlage 14 Taakveldenmatrix PM01 HT0 BESTUUR EN ONDERSTEUNING HT01 Bestuur 4.823 242 4.581 4.737 335 4.401 4.544 884 3.660 193 549 742 HT010 Mutat. Reserves 0 194 194 80 413 333 80 281 201 0 132 132 HT02

Nadere informatie

Financiële uitgangspunten

Financiële uitgangspunten Financiële uitgangspunten Afgerond op 1.000 2020 2021 2022 2023 Startsaldo begroting -750.000-473.000 502.000 502.000 Autonome ontwikkelingen 1. Bestuurlijke vernieuwing (1) -130.000-271.000-48.000 21.000

Nadere informatie

Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002

Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002 Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002 Intergemeentelijke samenwerking Samenwerken of samenvoeging met andere gemeenten Het uitvoeren van een onderzoek naar de 2002 2003 -

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 18 september 2018

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 18 september 2018 PRESENTIELIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 18 september 2018 burgemeester F.C. Dales gemeentesecretaris K. Radstake wethouder B. Diepstraten wethouder S. Dinjens wethouder J. Verwoort wethouder F. Bal

Nadere informatie

B&W Informatieavond 11 oktober Gericht investeren in de toekomst

B&W Informatieavond 11 oktober Gericht investeren in de toekomst B&W Informatieavond 11 oktober 2017 Gericht investeren in de toekomst Programma B&W infoavond Opening Toelichting Grondexploitatie & Vastgoedexploitatie 2017 Toelichting Begroting 2018 Slotwoord Einde

Nadere informatie

Gelderse visie op de financiële kengetallen

Gelderse visie op de financiële kengetallen Gelderse visie op de financiële kengetallen Verwachtingen Wat ga ik vertellen? Introductie Kristian Peeters Afdeling Kwaliteit Openbaar Bestuur Interbestuurlijk Toezicht 4 Stelling #1 Tendens: een terugtredende

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2016 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2016 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2016 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen

Nota reserves en voorzieningen Nota reserves en voorzieningen 2019 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1. INLEIDING... 3 1.1 Waarom een nota reserves en voorzieningen?... 3 1.2 Inhoud van de nota... 3 2 Regelgeving en definities reserves

Nadere informatie

Versterken (internationaal) ondernemersklimaat. Versterken groene groei. Faciliteren kansrijke economische projecten

Versterken (internationaal) ondernemersklimaat. Versterken groene groei. Faciliteren kansrijke economische projecten Bijlage 1 Programmabegroting indeling Programma overschrijdende onderwerpen zijn in elk geval communicatie, stadsdeelgewijs werken en duurzaamheid, jeugdzorg, decentralisaties, CFO en vastgoed. Het integrale

Nadere informatie

Gemeentefinanciën 403. Middelen. Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014

Gemeentefinanciën 403. Middelen. Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014 Gemeentefinanciën 403 Middelen.1.2.3.4 Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014 404 Middelen Werk, inkomen en participatie De begroting van Amsterdam voor 20 is bijna

Nadere informatie

4e wijziging. Programmabegroting

4e wijziging. Programmabegroting 4e wijziging Programmabegroting 2018 2019 2020 2021 Programmabegroting 2018-2021 2 Verkeer, vervoer en waterstaat 4 e wijziging Lasten 2018 2019 2020 2021 Totaal lasten voor wijziging 3.356.856 3.319.831

Nadere informatie

Workshop financiële kengetallen Gemeente Emmen. BDO Audit & Assurance 26 oktober 2016 Rob Bouman

Workshop financiële kengetallen Gemeente Emmen. BDO Audit & Assurance 26 oktober 2016 Rob Bouman Workshop financiële kengetallen Gemeente Emmen BDO Audit & Assurance 26 oktober 2016 Rob Bouman P 1 woensdag 15 juni 2016 Agenda 1. Inleiding / doel 19.00-19.15 2. Voorstellen / wat doet de accountant?

Nadere informatie

ER KOMT VEEL OP GEMEENTEN AF VERNIEUWINGEN BBV AGENDA AANLEIDING VERNIEUWINGEN. JE presenteert. Aanleiding. Tijdspanne vernieuwingen

ER KOMT VEEL OP GEMEENTEN AF VERNIEUWINGEN BBV AGENDA AANLEIDING VERNIEUWINGEN. JE presenteert. Aanleiding. Tijdspanne vernieuwingen ER KOMT VEEL OP GEMEENTEN AF BBV JE presenteert 1 AGENDA Aanleiding Tijdspanne vernieuwingen De vernieuwingen Resterende vernieuwingen 2 AANLEIDING Rapport Adviescommissie Depla: Kaderstellende en controlerende

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel:

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel: Voorstel aan de raad Nummer: 131026465 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing 2.3 Leefbare stad W.J. Stinissen /

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 09 mei 2017

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 09 mei 2017 PRESENTIELIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 09 mei 2017 burgemeester F.C. Dales gemeentesecretaris K.M. Radstake wethouder A.V. Baerveldt wethouder A. Verkaik wethouder R. Vennik wethouder R. te Beest

Nadere informatie

Inhoud voorstel aan Raad

Inhoud voorstel aan Raad 2016/91632 Inhoud voorstel aan Raad Onderwerp Jaarstukken 2015 Gevraagd besluit 1. Vast te stellen de Jaarstukken 2015; 2. Kennis te nemen van het concept Accountantsverslag van Deloitte; 3. Kennis te

Nadere informatie

Programmabegroting. Indeling en layout. versie

Programmabegroting. Indeling en layout. versie Programmabegroting Indeling en layout versie 22-01-2018 Opdracht aan de werkgroep Maken van een programmabegroting West Betuwe 2019-2022, te starten met format: Welke programma s Welke vragen worden beantwoord

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Een hartelijk welkom op deze nu al ongebruikelijke nieuwjaarsreceptie van de gemeente Velsen.

Een hartelijk welkom op deze nu al ongebruikelijke nieuwjaarsreceptie van de gemeente Velsen. NIEUWJAARSTOESPRAAK LOCO-BURGEMEESTER VERWOORT Datum: dinsdag 08 januari 2019 Locatie: tent Plein 1945 Leden van de raad, leden van het college, geachte gasten, dames en heren, Een hartelijk welkom op

Nadere informatie

Portefeuilleverdeling College van B&W ( )

Portefeuilleverdeling College van B&W ( ) Portefeuilleverdeling College van B&W (2018-2022) 1. Programma Dichtbij en betrokken Portefeuillehouder Meedoen Bestuurlijke vernieuwing Dienstverlening Visie Kwaliteit dienstverlening Communicatie Visie

Nadere informatie

Geachte leden van de raad,

Geachte leden van de raad, R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 31-3-2017 Zaaknummer: Afdeling: Ruimte Contactpersoon: mr. drs. A.E. Bosker Uw brief van:

Nadere informatie

Levendig & Gezond Velsen OOG VOOR VELSEN MANIFEST

Levendig & Gezond Velsen OOG VOOR VELSEN MANIFEST Levendig & Gezond Velsen OOG VOOR VELSEN MANIFEST 2018-2022 Voorwoord -LGV-( Levendig en Gezond Velsen.) is de lokale politieke partij die dicht bij de inwoners staat en blijft staan. Wij zijn het cement

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 26 september 2014

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 26 september 2014 Begroting 2015 Aanbieding Gemeenteraad 26 september 2014 Helmond is een ondernemende stad een volwaardige speler binnen toptechnologieregio Brainport centrumstad van de Peel Deze positie is en blijft het

Nadere informatie

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 3 ANALYSE FINANCIËLE RATIO S OMGEVINGSDIENSTEN

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 3 ANALYSE FINANCIËLE RATIO S OMGEVINGSDIENSTEN Berenschot Evaluatie wet VTH Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 3 ANALYSE FINANCIËLE RATIO S OMGEVINGSDIENSTEN 22 mei 2017 Bijlage 3. Analyse financiële ratio s omgevingsdiensten Inleiding In deze

Nadere informatie

Portefeuilleverdeling

Portefeuilleverdeling Portefeuilleverdeling 2018-2022 (met de programma-indeling vanaf begrotingsjaar 2017) Algemeen 1 e loco-burgemeester J.P. Sinke 2 e loco-burgemeester D.A. Verburg 3 e loco-burgemeester C.A. Verburg Globale

Nadere informatie

G E M E E N T E V E L S E N

G E M E E N T E V E L S E N Memo Aan Gemeenteraad en inwoners van Velsen Van Werkgroep Raadsakkoord Cc Datum 15-5-2018 Onderwerp Eerste concept Raadsakkoord gemeente Velsen 2018-2022 Inleiding Dit eerste concept raadsakkoord benoemt

Nadere informatie

Maximaal risico TOTAAL

Maximaal risico TOTAAL 3.2 Paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing 3.2.1 Inleiding Het weerstandsvermogen is het vermogen van de gemeente om financiële tegenvallers te kunnen opvangen. Het weerstandsvermogen bestaat

Nadere informatie

Hoe werkt de MRA. 11 april Namens het MRA Bureau - Arjen Overbeek

Hoe werkt de MRA. 11 april Namens het MRA Bureau - Arjen Overbeek Hoe werkt de MRA 11 april 2018 Namens het MRA Bureau - Arjen Overbeek Drie vragen Waarom bestaat deze gemeenschappelijke regeling ; wat is het doel? Op welke wijze is deze gemeenschappelijke regeling georganiseerd,

Nadere informatie

MRA-agenda van de IJmond IJMOND

MRA-agenda van de IJmond IJMOND MRA-agenda van de IJmond IJMOND MRA-agenda van de IJmond IJMOND Inleiding De IJmond is een veelzijdige aantrekkelijke regio met veel potentie. Binnen de Metropoolregio Amsterdam heeft de IJmond een eigen

Nadere informatie

Evaluatiecommissie MRA 16 APR 2019

Evaluatiecommissie MRA 16 APR 2019 16 APR 2019 Event site titel Event site URL https://evaluatiecommissiemra.evenementenorganisatieamsterdam.nl Taal Nederlands Statistieken Aantal antwoorden: Voltooiing: Gemiddelde tijd tot voltooing: Computer

Nadere informatie

Bijlage 6 Resultaatbestemming via reserves (bedragen x 1)

Bijlage 6 Resultaatbestemming via reserves (bedragen x 1) Bijlage 6 Resultaatbestemming via reserves (bedragen x 1) Incidenteel Programma 1 Burger en bestuur t.l.v. product 104 Regie gemeentebrede strat.programmas 80 80 t.l.v. product 305 Burgerzaken 112 112

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders gehouden op. 22 mei 2018

Besluitenlijst van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders gehouden op. 22 mei 2018 Besluitenlijst van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders gehouden op 22 mei 2018 Aanwezig: Burgemeester Wnd. gemeentesecretaris drs. M.E. Smit mr. S.G. Ferraro H. Erol mw. B.G.P.

Nadere informatie

Notitie Weerstandsvermogen Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland

Notitie Weerstandsvermogen Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland Notitie Weerstandsvermogen Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland 2017-2020 Inhoud 1. Aanleiding en Context... 3 2. Doel... 3 3. Methode... 3 3.1 Inventariseren en beoordelen risico s... 3 3.2 Vaststellen

Nadere informatie

Key2Financiën Datum: 23-mei-2016 Tijd: 10:23

Key2Financiën Datum: 23-mei-2016 Tijd: 10:23 90-12 - Algemene Dekkingsmiddelen 20.358.886-21.643.052-1.284.166 13.298.626-4.423.214 8.875.412 90-12/01 - Algemene Dekkingsmiddelen 20.358.886-21.643.052-1.284.166 13.298.626-4.423.214 8.875.412 90-109

Nadere informatie

Notitie weerstandsvermogen gemeente Ten Boer

Notitie weerstandsvermogen gemeente Ten Boer Notitie weerstandsvermogen gemeente Ten Boer 1. Inleiding In 2008 heeft Aniek Geerts, student Master of Business Administration met begeleiding vanuit de Rijksuniversiteit Groningen door de heer B.J.W.Pennink

Nadere informatie

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting Actueel financieel beeld voor de jaren 2018-2022 Met dit overzicht schetsen wij het actuele financiële beeld voor de gemeente Gooise Meren voor de komende jaren. Dit overzicht dient meerdere doelen. Ten

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Bijlage 2b Bij begrotingswijziging verzamelbesluit 1 Productenraming op 1 april en de begrotingswijzigingen 3D Zorg en Jeugdzorg en 3D Participatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel

Nadere informatie

College Uitvoeringsprogramma Samen werken aan een sociaal, duurzaam en solide Leusden

College Uitvoeringsprogramma Samen werken aan een sociaal, duurzaam en solide Leusden College Uitvoeringsprogramma 2018-2022 Coalitieakkoord op hoofdlijnen Samen werken aan een sociaal, duurzaam Proces Consultatie CUP: - samenleving: 30 mei en online reageren - gemeenteraad: 11 juli reflectie

Nadere informatie

Paragraaf risicomanagement en weerstandsvermogen

Paragraaf risicomanagement en weerstandsvermogen Paragraaf risicomanagement en weerstandsvermogen Paragraaf risicomanagement en weerstandsvermogen Inleiding De gemeente Veere onderkent het belang van risicomanagement. Het gaat hierbij om het beheersen

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 06 juni 2017

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 06 juni 2017 PRESENTIELIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 06 juni 2017 burgemeester F.C. Dales gemeentesecretaris K.M. Radstake wethouder A.V. Baerveldt wethouder A. Verkaik wethouder R. Vennik wethouder R. te Beest

Nadere informatie

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 31 mei Onderwerp: Jaarstukken gemeente Tholen Geachte raad,

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 31 mei Onderwerp: Jaarstukken gemeente Tholen Geachte raad, No.: Portefeuillehouder: Wethouder Hoek Afdeling: Middelen Behandelaar: A. Moerland De raad van de gemeente Tholen Tholen, 31 mei 2015 Onderwerp: Jaarstukken gemeente Tholen 2015 Geachte raad, Algemeen

Nadere informatie

Financieel toezicht De crisis voorbij?

Financieel toezicht De crisis voorbij? Financieel toezicht De crisis voorbij? Commissie ABF 25 november 2015 Even voorstellen Afdeling Kwaliteit Openbaar Bestuur Team Interbestuurlijk Toezicht Jenneke Hollebrandse Dick Schuurman 2 Inhoud presentatie

Nadere informatie

Bestuursrapportage Periode januari tot en met augustus

Bestuursrapportage Periode januari tot en met augustus Bestuursrapportage 2015 Periode januari tot en met augustus 22 oktober 2015 Inhoud Inleiding 3 Planning en controlcyclus 4 1. (Meerjaren)resultaat 2015 tot en met 2019 5 2. Toelichting op de afwijkingen

Nadere informatie

presenteert Buitenplaats Vinck

presenteert Buitenplaats Vinck presenteert Buitenplaats Vinck Buitenplaats VINCK PROBLEEMSTELLING gebied Geen mogelijkheid recreatie Groen niet bereikbaar (bodemverontreiniging / omheining) Niet kunnen genieten van het Spaarne door

Nadere informatie

Paragraaf lokale heffingen

Paragraaf lokale heffingen Paragraaf lokale heffingen Beschrijving Inleiding De paragraaf Lokale heffingen is voorgeschreven in artikel 10 van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV). De paragraaf moet

Nadere informatie

PARAGRAAF WEERSTANDSVERMOGEN EN RISICOBEHEERSING

PARAGRAAF WEERSTANDSVERMOGEN EN RISICOBEHEERSING PARAGRAAF WEERSTANDSVERMOGEN EN RISICOBEHEERSING Inleiding Het weerstandsvermogen bestaat uit de relatie tussen: a. de weerstandscapaciteit, die bestaat uit de financiële middelen en mogelijkheden waarover

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

GEMEENTE DONGEN INZICHT ROBUUSTHEID & STABILITEIT FINANCIËLE POSITIE DRS. PIETER KOKS RA EN SYLVAIN VAN ERK CPC. 7 mei 2018 Versie 1.

GEMEENTE DONGEN INZICHT ROBUUSTHEID & STABILITEIT FINANCIËLE POSITIE DRS. PIETER KOKS RA EN SYLVAIN VAN ERK CPC. 7 mei 2018 Versie 1. GEMEENTE DONGEN INZICHT ROBUUSTHEID & STABILITEIT FINANCIËLE POSITIE 7 mei 2018 Versie 1.1 DRS. PIETER KOKS RA EN SYLVAIN VAN ERK CPC VOORSTELLEN Drs. Pieter Koks RA Analytisch, communicatief sterk en

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

Stresstest Een financieel beeld van de gemeente Dordrecht

Stresstest Een financieel beeld van de gemeente Dordrecht Stresstest Een financieel beeld van de gemeente Dordrecht Financiële positie Voor het inzicht zijn meer factoren belangrijk Sluitende begroting Weerstandsvermogen Risico s Weerstandscapaciteit AO/IC Verzekeren

Nadere informatie

Weerstandsvermogen. Begroting Actueel weerstandsvermogen op concernniveau

Weerstandsvermogen. Begroting Actueel weerstandsvermogen op concernniveau Weerstandsvermogen Begroting 2017 De uitvoering van provinciale activiteiten brengt risico's met zich mee. Een actief risicomanagementbeleid helpt bij het beheersen van deze risico's. Uw Staten stellen

Nadere informatie

Benchmark Twentse Gemeenten

Benchmark Twentse Gemeenten Twenterand Tubbergen llendoorn ijssenholten Benchmark Twentse Gemeenten Oldenzaal Losser Hengelo Hof van Twente Haaksbergen februari Inhoudsopgave Inleiding Belastingdruk Financiële kengetallen Weerstandscapaciteit

Nadere informatie

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid Taak en invloed gemeenteraad op de Integrale veiligheid 1 Definitie veiligheid Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van

Nadere informatie

Schuldpositie gemeente Bergen Is de positie houdbaar?

Schuldpositie gemeente Bergen Is de positie houdbaar? Schuldpositie gemeente Bergen Is de positie houdbaar? Informatie en Presentatie bijeenkomsten 3 september 2015 Agenda 1. Achtergrond 2. Ontwikkeling en cijfers gemeente Bergen 3. Maatregelen en vervolg

Nadere informatie

Toelichting over de presentatie: Presentatie Uitkomsten stresstest. Informeren. Doel:

Toelichting over de presentatie: Presentatie Uitkomsten stresstest. Informeren. Doel: Toelichting over de presentatie: Presentatie Uitkomsten stresstest Doel: Informeren Toelichting: Bijlagen: Tijdens een bijeenkomst op 11 juni 2012 gaf wethouder Jeene een presentatie over de uitkomsten

Nadere informatie

Alle gemeenteraden in Gelderland In kopie naar colleges van B&W. 7 oktober Geachte heer, mevrouw,

Alle gemeenteraden in Gelderland In kopie naar colleges van B&W. 7 oktober Geachte heer, mevrouw, ezoekadres Gebouw Marktstate Eusebiusplein 1a 6811 HE Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Alle gemeenteraden in Gelderland In kopie naar colleges van &W telefoonnummer (026) 359 91 11 telefaxnummer

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 206 Besluit van 15 mei 2015, houdende wijziging van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten in verband met het opnemen

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer PZH-2016-546379872 (DOS-2015-0003126) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

Bedrag 2019 5000100 Huisvesting secretarie 4343999 Overige kosten Ja 0 0 3.298 0 0 0 0 Totaal lasten 0 3.298 0 0 0 0

Bedrag 2019 5000100 Huisvesting secretarie 4343999 Overige kosten Ja 0 0 3.298 0 0 0 0 Totaal lasten 0 3.298 0 0 0 0 Begrotingswijziging Najaarsnotitie geen programma Activiteit Subcategorie Inc Kenmerk 5000100 Huisvesting secretarie 4343999 Overige kosten Ja 0 0 3.298 0 0 0 0 Totaal lasten 0 3.298 0 0 0 0 Activiteit

Nadere informatie

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp Zienswijze op werkplan en begroting 2018 Metropoolregio Amsterdam

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp Zienswijze op werkplan en begroting 2018 Metropoolregio Amsterdam Haarlem Raadsstuk Onderwerp Zienswijze op werkplan en begroting 2018 Metropoolregio Amsterdam Nummer 2017/385733 Portefeuillehouder Spijk, J.K.N. van Programma/beleidsveld 6.2 Gemeentelijk bestuur Afdeling

Nadere informatie

Presentatie aan de raad 8 mei 2019

Presentatie aan de raad 8 mei 2019 Presentatie aan de raad 8 mei 2019 Agenda Opening Introductie Presentatie Vragen Sluiting Aanleiding Taken en middelen overgedragen door het Rijk Wijzigingen BBV Financiële verordening Art. 2 Programma-indeling

Nadere informatie

2. Waarom wordt de raad dit besluit voorgelegd? (In welke context, bijv. vanwege wet- en regelgeving of nieuw initiatief en wat komt hierna nog)

2. Waarom wordt de raad dit besluit voorgelegd? (In welke context, bijv. vanwege wet- en regelgeving of nieuw initiatief en wat komt hierna nog) Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Onderwerp Raadsvoorstel vaststellen Jaarstukken 2018 Portefeuillehouder Wethouder Rouwendal Behandeld door MGG vd Salm 1. Gevraagd raadsbesluit Het jaarverslag

Nadere informatie

BEGROTING BIEO (begroting in één oogopslag)

BEGROTING BIEO (begroting in één oogopslag) BEGROTING 2015 BIEO (begroting in één oogopslag) INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2015 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2015 wordt er aandacht geschonken aan

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Gezamenlijke Nederlandse gemeenten leveren in miljoen in

Gezamenlijke Nederlandse gemeenten leveren in miljoen in Gezamenlijke Nederlandse gemeenten leveren in 2018 200 miljoen in Voorlopige gegevens over de jaarrekeningen 2018 Eind vorige maand publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de (voorlopige)

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen CC De gemeenteraad 30 januari Uitvoeringsprogramma integrale veiligheid De burgemeester 139126 1 Controller Directie Paraaf Datum

Nadere informatie